Politika

O Buridanu i magarcima

Strongman RSS / 30.08.2011. u 16:27

Neki dan gledam antologijski prilog nacionalne televizije koji arhetipski slika neveselu srpsku stvarnost: na pitanje egzaltirane voditeljke koliko koristi ima od „velikih i spasonosnih rasprodaja", začuđena gospođa odgovara „nimalo"! Na naivno „zašto", sledi filozofski mirno „zato što nemam para"! 

Srbija ovih dana zaista živi neki svoj shizofreni život: onaj koji emanira razdragani režim kroz medije i onaj koji se stvarno živi nikako se ne dodiruju! Srbija bez elite i kritičke inteligencije dozvoljava sebi da oboli od teške i hronične manipulacije, koja potpuno remeti racionalnu percepciju stvarnosti i vitalno ugrožava svaki smisleniji pokušaj planiranja budućnosti. Umesto da se manipulacije plaše i klone kao srednjovekovne kuge, naš joj establišment eufemistički tepa - spinovanje! Onda kada blazirane državne sveznalice svoje himere medijski proglašavaju istorijskim činjenicama ili dokazanim nacionalnim strategijama, teško je biti optimista...

donkey.jpg 

U mesecima kada se Albanija po prosečnoj zaradi opasno približava Srbiji, a Crna Gora se hvali upola većom od naše, u leto kada svaki deseti Srbin živi ispod granice siromaštva, nacionalni prioritet postaje most na Adi! Tri dana uzastopno nezavršeni most koji nije prevezao nikoga i nije spojio ništa prva je i udarna vest u Dnevniku, čak ispred omiljene teme za uvežbavanje patriotizma - severa Kosova! Predsednik i budući predsednik, svaki ispod šlema svoje boje, u rodenovskoj pozi zamišljeno s mosta gledaju u budućnost - šta li vide tamo? U Srbiji koja toleriše to što je u mom prvom komšiluku (Merošina, Doljevac) prosečna plata 180 evra, prosto je ne preterano vaspitano proglašavati nacionalnim uspehom i državnim projektom nezavršeni most koji spaja Čukaricu i Novi Beograd!

Umesto da Ujedinjeni najzad nađu rešenje kako da se ne ugase mnoga srpska preduzeća, oni bi čak da im ugase i upravne odbore! Lako je razumeti da Ujedinjenima oni nisu potrebni - pa njihovi čelnici (Davinić, Krišto, Obrenović, Milosavljević, Nedeljković...) izveštaje o radu po pravilu ne podnose upravnim odborima nego istražnim organima! Ipak, teško je razumeti da oni isti „borci za regionalizaciju", koji su provinciji pre samo šest meseci dekretima iz Beograda bahato nametali rukovodioce, samo 4.000 sati kasnije insistiraju da se državi zabrani uticaj u upravljanju javnim preduzećima! Teško je oteti se utisku da ovi demokratski fariseji ne misle da se Srbiji košulja kopča na leđima.

U vreme kada moji najbolji studenti nostrifikuju diplome i nalaze profesionalno uhlebljenje u Sloveniji ili Nemačkoj, tiho se pridružujući armiji odlazećih i dajući primer preostalim (2.000 nezaposlenih mladih lekara na birou), ove neverovatne godine kada dvoje od pet mlađih od 25 godina nema posao, nacionalni Dnevnik i provladina Politika danima razmatraju mnogo važniji problem - hoće li najzad Nebojša Čović doći na čelo posrnulog košarkaškog kluba Crvena zvezda! Danas, kada samo Gvineja Bisao ima veći odliv mozgova od Srbije ministarka omladine intenzivno brine da Crvena ne ode u stečaj i naciju ohrabruje obećanjem da će „sistemski da pomogne Zvezdi"! Da čovek ne poveruje, Politika o tome piše na svojoj naslovnoj strani! Spinovanju nikada kraja... Godine su sveopšte nelikvidnosti: računi su blokirani, potraživanja su praktično nenaplativa, jedino su dužnici bezbedni - država nema nikakve namere da ih deranžira! Ispaštaju, kako to kod nas obično biva, ne dužni nego nedužni - oni koji su se usudili da uzmu kredite i pokušali da sebi kupe stan! Dok zemlje u okruženju (Hrvatska, Mađarska...) nalaze sistemska rešenja da pomognu onima koje je kredit u švajcarskim francima zavio u crno, Srbija iskazuje prepoznatljivu sistemsku nebrigu i za ovih 20.000 kreditnih nesretnika. Računa - njihov kredit, njihova i briga! I ne samo da nema ko stanove da kupi, nema ni ko da ih gradi - samo prošle godine ugašeno je preko 3.500 građevinskih firmi! Vlast na sve ove izazove lagano odgovara - uvek raspoloženi za priču o gradnji ortopedni Ministar i Gradonačelnik pod šlemom najavili su u medijima da se u ovoj godini samo u Beogradu može izgraditi milion i po kvadrata stambenog prostora!!! Koliko će tek izgraditi naredne izborne? Bez obmane, čovečanstvo bi umrlo od očaja i dosade, reče jednom Anatol Frans.

Stvarnost je, nažalost, potpuno drugačija. Usuđujem se da kažem da prisustvujemo zanimljivom društvenom eksperimentu in vivo, gde narod postaje pametniji od kvazielite koja ga predvodi. Nezadovoljni građani Srbije u potpunosti su shvatili „modus vivendi" aktuelne vlasti, kojoj je inercija prirodno stanje i funkcioniše isključivo ako je ucenjena da funkcioniše. Tako je lako primetiti da osim dodolskog ponavljanja sintagme „evropska unija" režim ne čini ništa da suštinski transformiše srpsko društvo i tako mu omogući stvarni ulazak u Evropu, već se nada da će nas ona nekim čudom ipak prihvatiti kao mlađeg retardiranog brata kojeg vazdan valja izdržavati i pomagati. Stoga se u našem mantričnom i neiskrenom zalaganju za Evropu čine samo oni koraci na koje nas stara dama, u pravilu nepravedno i cinično, primorava i ucenjuje. Zato će i narod svoje frustracije rešavati po istom oprobanom obrascu - ne kroz institucije sistema i evolutivno, već ucenom vlasti, rezanjem prstiju, štrajkovima i blokadama! Državni Alekse Žunići na ulazima u lokalne propale firme kuju planove kako da stave katance na štrajkačke kapije - novi doprinos kontroli „kretanja" privrede! Ako im to ne uspe (malinari), onda nagovaraju Gučane, uplašene da truba neće zasvirati, da im problem reše! Eto kako vlast upošljava narod, a ovaj stalno kuka da nema posla...

Jednom davno bio Buridan koji je tvrdio da naša volja deluje na osnovu motiva. Onda su, kako to obično u životu biva, došli magarci koji su dokazivali da nema slobodne volje. Pritisnut lošim životom narod će na narednim izborima, siguran sam, pokazati da je motivisan i da ima volju. Ovoga puta neće se naći magarci koji će moći da dokažu suprotno.

Gubitak izbora omogućiće režimu oličenom u najvećoj i našoj jedinoj stvarnoj Stranci katarzično pročišćenje, a zabludeloj deci njenoj, rasutoj po marginama srpske politike, da joj se, bona fide, najzad vrate u skute. Za dobro Srbije.

Autor jedr Saša Živić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu

Izvor: danas.rs

 

EDIT: greškom kod copy paste neko vreme nisam stavio ime autora teksta. Izvinjavam se prof Živiću i čitaocima bloga



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 19:18 30.08.2011

Misterija

Strongi, ne razumem tacno ovaj post.

Na dnu pise
Autor je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu
, pa ne znam da li je u pitanju gost autor kod tebe, ili si ti postao profesor Med. Fak.-a (pa da ti cestitam!)
Ali, onda u tagovima ne pise "gost autor", tako da to mora da si ti.

Inace, post daje prilicno precizan opis stanja u kome se nalazi nasa zemlja.
buba_truba buba_truba 21:40 30.08.2011

Re: Misterija

nsarski
Strongi, ne razumem tacno ovaj post.

Na dnu pise
Autor je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu
, pa ne znam da li je u pitanju gost autor kod tebe...

Meni ovo liči na prof. dr Sašu Živića koji se povremeno oglašava u medijima i ima oštre opservacije. Znam da je ptofesor na niškom medicinskom fakultetu i lekar (mislim da je pedijatar) u Kliničkom centru Niš.
A, Strongi? Jesam li pogodila?
Strongman Strongman 22:36 30.08.2011

Re: Misterija

Meni ovo liči na prof. dr Sašu Živića koji se povremeno oglašava u medijima i ima oštre opservacije. Znam da je ptofesor na niškom medicinskom fakultetu i lekar (mislim da je pedijatar) u Kliničkom centru Niš.
A, Strongi? Jesam li pogodila?


Jesi. Greškom sam izostavio njegovo ime... Eno izvinjavam se u EDIT delu.
Strongman Strongman 22:38 30.08.2011

Re: Misterija

nsarski
Strongi, ne razumem tacno ovaj post.

Na dnu pise
Autor je profesor Medicinskog fakulteta u Nišu
, pa ne znam da li je u pitanju gost autor kod tebe, ili si ti postao profesor Med. Fak.-a (pa da ti cestitam!)
Ali, onda u tagovima ne pise "gost autor", tako da to mora da si ti.

Inace, post daje prilicno precizan opis stanja u kome se nalazi nasa zemlja.


Uprskao sam sa copy-paste. Evo izvinjavam svima.

Prof Sale nam je kum pa sam ga tagovao a promače me d aprimetim
coviax coviax 19:40 30.08.2011

Buridani...

Pa dobro profesore-šta ti je ovo?
Uzeo si pacijenta i šta si mu uradio? Opisao ga i malo ocrnio? Kome?Meni ili
ovima sličnim meni kojima kad poveriš dve ovce na čuvanje -oni izgube tri?
Pa ti si lekar pa postupi s pacientom po protokolu kako sledi:
Ljubazno ga primi u urednoj ordinaciji i ti uredan za primer...i vedar s optimističnim izrazom...
Pitaj ga ljubazno kako se oseća i šta ga tišti...
Saslušaj ga...
Postavi početnu dijasgnozu i odredi još neke spec. preglede...
Prikupi sve relevantne podatke...
Ako treba konsultuj kolege...
Uspostavi dijagnozu...
Odredi metode,sredstva ,postupke lečenja i naravno uslove u kojima će se obavljati...
Pristupi lečenju izdavanjem naloga...
Kontrpliši dalji tok bolesti i u toku preduzimaj potrebne korake...

OVAKO-AKO NAM PACIJENT POŽIVI JOŠ KOJI DAN BIĆE DOBRO!
karabasbarabas karabasbarabas 20:11 30.08.2011

Bravo za autora

Ovo je sve sto sam hteo da kazem, ali nisam umeo.
Ovo mi se najvise dopalo:
osim dodolskog ponavljanja sintagme „evropska unija" režim ne čini ništa da suštinski transformiše srpsko društvo

Po mom misljenju, donosenje evropskih zakona je kod nas neizvodivo, iz prostog razloga sto su to zakoni pravljeni za drustvo na visem stepenu razvoja. Kao kad bi ugradjivao klimu od RAV4 u Juga, mozda i moze ali se ne isplati, skupo je a i nece dugo.
Mozda ne bi bilo lose da kazemo: "Ok, Evropa na pauzu do daljnjeg, kad izgradimo drustvo i drzavu koja ne preti da se urusi pod teretom kriminala, korupcije, losih zakona koji se postuju i nepostovanja dobrih zakona, ekonomiju koja nece da zavisi od vremenske prognoze, onda cemo da nastavimo sa pridruzivanjem, ako nas tada to bude jos uvek zanimalo".
abrasax abrasax 22:27 30.08.2011

Re: Bravo za autora

"Ok, Evropa na pauzu do daljnjeg, kad izgradimo drustvo i drzavu koja ne preti da se urusi pod teretom kriminala, korupcije, losih zakona koji se postuju i nepostovanja dobrih zakona, ekonomiju koja nece da zavisi od vremenske prognoze, onda cemo da nastavimo sa pridruzivanjem, ako nas tada to bude jos uvek zanimalo".


Meni se ova dilema čini lažnom - nekakva predizborna caka je u pitanju. Ko je rekao da mi sutra ulazimo u Evropu? Kao da nas izgradnja jedinstvenog pravnog sistema ili vitalnih grana ekonomije, udaljuje od nje. Tako izgleda po ovome postu.
karabasbarabas karabasbarabas 11:28 31.08.2011

Re: Bravo za autora

Ne vredi zakon o pravima zatvorenika ako ce ti lopovi nositi narukvice za milionske kradje i ako ti svako moze ukrasti kasetofon iz automobila ili viza karticu i skrsiti 9000 dinara sa nje I IZVUCI se sa tim zbog toga sto policija ne izlazi na uvidjaj za manje od 10000 jer je ispod toga prekrsaj, ne krivicno delo.
Ne vredi zakon o pravima zivotinja, jer ti je dzaba da propises duzinu lanca za vezivanje kad ce ti neko zaklati kuce i istaci slike na fejsu. A to moze jer se postojeci zakon ne postuje.
Ne vredi zakon o fizickom kaznjavanju dece kad se ne postuje zakon o zlostavljanju dece.
Ne vredi zakon o zabrani pusenja kad se sprovodi samo mesec dana.
Ne vredi zakon o saobracaju kad se sprovodi dva meseca.
Ne mogu donositi evropske zakone isti ljudi zbog kojih se desava Kolubara, koferce, satelit, ocistimo Srbiju, Putevi Srbije, putarska mafija, Galenika...
To je kao da pises sa obe ruke istovremeno. Mozda neki genijalci to i mogu izvesti, ali mi nismo genijalci.
Ne vredi prilagodjavanje Evropi kad mi prvo moramo da se prilagodimo ljudskom rodu.
abrasax abrasax 02:52 01.09.2011

Re: Bravo za autora

Ne vredi zakon o pravima zivotinja, jer ti je dzaba da propises duzinu lanca za vezivanje kad ce ti neko zaklati kuce i istaci slike na fejsu.



Facebook ima svoja pravila korišćenja i mere bezbednosti, sa kojima su svi korisnici upoznati. Normalno je da i policija koristi podatke (ne lične, naravno) sa ovog portala za svopje potrebe. Ovako ekstreman slučaj nasilja (predviđena novčana kazna), ne bi prošao nezapaženo od strane korisnika.

Ne vredi zakon o pravima zatvorenika ako ce ti lopovi nositi narukvice za milionske kradje i ako ti svako moze ukrasti kasetofon iz automobila ili viza karticu i skrsiti 9000 dinara sa nje I IZVUCI se sa tim zbog toga sto policija ne izlazi na uvidjaj za manje od 10000 jer je ispod toga prekrsaj, ne krivicno delo.


Jesin li razmislio da bi ovo moglo biti preterivanje? Zamisli kako bi to bilo kada bi svakome građaninu bio "dodeljen" po jedan policajac da vodi računa o njegovim ličnim stvarima? Ako ne možeš da vodiš računa o svom kasetofonu ili biciklu - treba ti bebisiterka!
karabasbarabas karabasbarabas 13:22 01.09.2011

Re: Bravo za autora

Ako ne možeš da vodiš računa o svom kasetofonu ili biciklu - treba ti bebisiterka!

Ovo je glupo na toliko nivoa da nemam snage da komentarisem. Gde ti zivis, u Diznilendu?
Uzgred, primer sa kreditnom karticom je stvaran, ukrala neka sto je dosla na razgovor za posao iz torbice direktorke koja ju je intervjuisala, samim tim imala njene podatke, nasla video zapis iz prodavnice kako kupuje njenim parama u vreme kad je njoj skidano sa racuna. Prakticno bez pomoci policije dokazala ceo slucaj. I oprostila se od novca zbog glupog zakona.
jedi-knight jedi-knight 23:46 30.08.2011

WHY?

Neki dan gledam antologijski prilog nacionalne televizije koji arhetipski slika neveselu srpsku stvarnost:

Ali zasto ovakve konstrukcije. Ti si bre talentovan za pisanje, sta ce ti ove egzibicije recima.
abrasax abrasax 00:06 31.08.2011

Re: WHY?


Očito štancuje otiske duplikata u slavu svog imena. Šta ima da izgubi?
Strongman Strongman 00:08 31.08.2011

Re: WHY?

A da zagledate malo ko je autor dole na kraju teksta
jedi-knight jedi-knight 00:36 31.08.2011

Re: WHY?

A da zagledate malo ko je autor dole na kraju teksta


Ma prekinuo sam citanje posle prve recenice. Izvini
Strongman Strongman 00:38 31.08.2011

Re: WHY?

Ma prekinuo sam citanje posle prve recenice. Izvini



Mudro. pročitaš pola prve rečenice pa ispljuješ
jedi-knight jedi-knight 00:45 31.08.2011

Re: WHY?

Strongman
Ma prekinuo sam citanje posle prve recenice. Izvini



Mudro. pročitaš pola prve rečenice pa ispljuješ


Rekoh izvini.

A ti najavi ubuduce ako nije problem.
AlexDunja AlexDunja 00:32 31.08.2011

aje:))

radi:)

samo sam bila htela da kažem da
je neobično što je tekst koji ne liči na tebe
potpisan tvojim imenom,
alli to se razjasnilo pre....
pa sad ne znam šta da kažem.

prekrštam prste za profesora. eto.
abrasax abrasax 00:44 31.08.2011

Re: aje:))

samo sam bila htela da kažem da
je neobično što je tekst koji ne liči na tebe



Čudom se čudim i ja.
mili92 mili92 02:47 31.08.2011

Dijagnoza

Mi i naši političari, omanemo svaki put. Oni oguglali na naše brige a mi se svaki put iznova palimo na njihove predizborne slogane i obećanja. Očekujemo čudo za dva dana slušajući slatkorječivu stranačku elitu i njihove bombastične parole. Šta im hvali, ti će se ionako nalupetati svega i svačega zarad većeg broja glasova. Tako nas i posmatraju - računaju, kao neki procenat više, glasić, otisak prsta, reckica na papiru...
Čvrlji se njima za naše probleme, nezaposlenost, skupoća, prodaj bubreg pa namiri za režije( za đaka ako i pretekne), more samo na slikama, nova odjeća i obuća nije za nas.
Izbor i nije izbor, ovi izabrani su lako nakalemljivi i stalno su tu, neotarasljivi kao korov. Nešto novo i drugačije ne uspijeva da pomoli nos iz tog silnog kala koji nas godinama pritiska i davi. Svi sve znaju, kako i šta, ali nikako da se mrdne sa startne linije.Elan u konstantnom šlajfovanju.
Koliko se može nezadovoljavati našom realnošću!
nebicanin nebicanin 02:50 31.08.2011

Mudroseri

Dal je kokoska il jaje ili je jaje pa kokoska, zasto da se malo ne vrtimo po formalistickim krugovima pakla, kada vec nemamo nista konstruktivno da kazemo. Autor ili gost autor. Jebote bog. Ako je neko u stanju da procita tekst do kraja, pa zatim se izcudjava ko je to napisao! To mi tako zvuci... pa magareci.
U svakom slucaju, tekst je odlican, kriticka intencija osvetljava prave probleme, ali sta, zaboga sta, zasto i kako iznaci izlaz iz ovog mraka. Ja bih radikalno ostro sa odgizenim prstom u ustima, diz se narode pa pali resauriranu skupstinu sa svim govnarima u njoj. Pa da postavimo dvadesetak srednjoskolaca iz matematicke gimnazije, pa da vidimo sta ce biti. Mada ni zato nemam zivaca. Spoljna politika ima dva temelja kojih se grcevito drzi, Kumanovski Sporazum i rezolucija 1244, da podsetim, Slobina zaostavstina, korupcija i lopovluk imaju svoju istinsku Akme, cvat, ekonomija je poligon za krimose, milionske afere samo iskrsavaju, susedi nas diplomatski samaraju, kultura u najvecoj dubiozi, cini mi se istorijskoj, nezaposlenih ima oko 50 posto. I za koga da glasam, DS ekipu koja je ovo napravila u poprilicnoj meri u mnogim podrucjima, ili pak SNS, tajkunski izfinansiranu tvorevinu koja se skoluje u americkoj ambasadi, da bi na kraju Vucic jedini primio, ali primio , LGBT Veseljake, ili cu glasati za DSS ili za SPS ili URS! Ali imam utisak da cu da zavrsim kao Buridanov magarac kada se nadjem pred izborom ovih BALA i stogova sena sa jedne i tih istih BALA i stogova sa druge strane. Lipsacu!
abrasax abrasax 04:25 31.08.2011

Re: Mudroseri

Spoljna politika ima dva temelja kojih se grcevito drzi, Kumanovski Sporazum i rezolucija 1244, da podsetim, Slobina zaostavstina, korupcija i lopovluk imaju svoju istinsku Akme, cvat, ekonomija je poligon za krimose, milionske afere samo iskrsavaju, susedi nas diplomatski samaraju, kultura u najvecoj dubiozi, cini mi se istorijskoj, nezaposlenih ima oko 50 posto.


Dokle više?
mili92 mili92 03:02 31.08.2011

Izbor

Pritisnut lošim životom narod će na narednim izborima, siguran sam, pokazati da je motivisan i da ima volju. Ovoga puta neće se naći magarci koji će moći da dokažu suprotno.


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=101618096522562&set=a.144064205611284.21721.100000231178586&type=1&theater
expolicajac expolicajac 11:08 31.08.2011

Uključivanje

Strongi mogao si Sašu da obavestiš o stavljanju njegovog teksta na blog. Time bi omogućio da se i on uključi u diskusiju, a koliko ga ja znam, ta diskusija bi imala vrlo interesantan tok. U svakom slučaju preporuka
Strongman Strongman 12:54 31.08.2011

Re: Uključivanje

Policajac

znači kriv sam dok ne dokažem da sam nevin a? Pa naravno da sam ga obavestio. Imam sačuvan SMS i njegov odgovor.

Mi te kandidujemo za ono a ti ovako vraćaš. Hvala
expolicajac expolicajac 13:13 31.08.2011

Re: Uključivanje

znači kriv sam dok ne dokažem da sam nevin a? Pa naravno da sam ga obavestio. Imam sačuvan SMS i njegov odgovor.

Mi te kandidujemo za ono a ti ovako vraćaš. Hvala

Ti si kod mene uvek rekreativno kriv, za svaki slučaj. I ne vraćam ništa jer još nisam dobio
panter888 panter888 17:16 31.08.2011

Saša Živić, profesor Medicinskog fakulteta


Dobri moj,cestiti i preposteni profesore Zivicu,nije mi jasno kako u opste imate snage da bilo sta napisete na temu politike u Srbiji ?! Verujem da vi kao profesor medicinsko fakulteta mozete mnogo kvalitetnije da utrosite vreme koje vam je oduzeo ovaj clanak.Nije mi jasno da iko u Srbiji moze vise biti iznenadjen necim,sem da postane bolje.Postena inteligencija je unistena pre cirka stotinak godina,Cela Srbija se svela na Beograd i Novi Sad,moral je bukvalno zgazen u proteklih 50 godina,ljudi su postali veoma lenji,sela su nam umrla,roditelji vise nevaspitavaju svoju a kamoli tudju decu, a verujem da u daljoj buducnosti nepostoje nikakve sanse ni za najnizim oblikom demokratije.Koliko nas je svojevoljno platilo kaznu za prekoracenje brzine.....kako onda ocekivati da neko bude posten ako ne krenemo od sebe?!Koliko radnika je prijavilo poslodavca jer radi na crno ?!!! Koliko ljudi dobije posao slanjem biografije na konkurs,a da nije stranacki opredeljen?!!! Pa zasto onda bilo koga cudi kakva nam je vlast !!!
Puno pozdrava gospodinu Jovanovicu,zvanom STRONGMAN i svaka cast na sklekovima na jednoj ruci

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana