Istorija| Politika| Porodica| Sex| Život

Sećarnik: Dodatak za radoznale

Dr M RSS / 27.10.2011. u 10:15

 

Neki bi to zvali radoznalošću a neki zabadanjem nosa u tudje stvari ali, svejedno, to nešto je nateralo gospa-Natu da pere sudove te noći, a nešto drugo, kakogod ga nazvali, odguralo ju je ujutro čak na Dedinje, u vilu u Rumunskoj, ulici koja se kasnije pročula kao Užička, da nesebično podeli  utiske sa svojom ćerkom.  Stigla je taman na vreme, minut pošto je velika, crna limuzina odvezla zeta na posao, onaj isti koji mu je doneo i ovu veliku kuću na sprat, i stražara pred kućom; fino, muškarci i tako smetaju poverljivim ženskim razgovorima, ovaj pogotovo, on je bio od onih koji bi odgundjao na zabadanje nosa u tudje živote, pojedinačne;  njegov posao je bio da uredjuje tudje živote na masovnoj bazi.

Ćerka je još bila u šlafroku, prilično tankom za kraj oktobra, ali je u kući bilo toplo; ložač, koji je sa ženom živeo u kućici u dnu bašte dobro je radio svoj posao, pazeći  da uvek bude toplo, ponekad i toplije nego što bi običnom čoveku prijalo; ovi ljudi su se prilično nazimili prethodnih godina, zar ne?                                    Ložačeva žena, dozvana zvoncetom koje je visilo iznad trpezarijskog stola, došla je, skuvala pravu američku kafu I nestala a gospa-Nata je prošarala očima unaokolo, da se uveri da su same, navukla na lice onaj izraz koji znači lepo sam ja govorila al` mene niko ne sluša,  i rekla: “ Lepo sam ja govorila, al` mene niko ne sluša. Evo, otiš`o jutros na pos`o. Gde to ima, jutro posle prve bračne noći, pa pravo na pos`o. Ima tu nešto”.  “ Šta je to nešto, `ajde kaži, čim Ti kažeš ima nešto, na nešto i misliš”, sad je I ćerka postala radoznala a još nije morala da krene na posao; radno vreme u Agitpropu je bilo tako podešeno da su zaslužne drugarice zaslužnih drugova svoj boravak u kancelarijama svodile na ponekad, na možda, na jednog dana, kako koja.

“Šta da Ti kažem, zatvorili vrata, nešto je šuškalo dok sam slagala šerpe,  ugasili svetlo, videla sam ispod vrata, malo škripnuo krevet dok sam ja složila tanjire i posle se ništa nije čulo. E, to ništa je ono nešto. A on ode jutros na pos’o”!  Tu je gospa-Nata srknula kafu I značajno  napućila usne, kao da je zagrizla zelenu oskorušu.

Dok su tako majka i ćerka ispijale kafu na Dedinju,  Predrag je šetao usiljeno pobednički izraz lica po raznim kancelarijama, izazivajući čudjenje što je neko napustio topli krevet sa onako lepom ženom i zamenio ga  hladnim sobama punim brkatih muškaraca.

Olga se promolila iz sobe, prvi put kao gospodja Olga S, i  obrela se u praznom stanu;  kujna čista a počistio se i čika-Novica, otišao da vozi tramvaj.  Obukla se i otišla pravo na Voždovac, u devojački stan i zatvorila se u sobu sa najstarijom sestrom, jednom od onih koje nisu umele da čuvaju tajne.

“ I, je li čemu mladoženja”?

“Pa, kako da Ti kažem, kao poštar”.

“Ubacio u sanduče, a?” Sestra je razvukla usne u vragolast osmeh.

“Ma,  pre bi se reklo da je ostavio paket pred vratima” rekla je gospodja Olga, bez uobičajenog blagog osmeha. “Posle, kad  mu je majka prestala da se muva pred vratima, ubacio pisamce I pobegao, nije  ni sačekao da potpišem  prijem. Nije važno, nisam sezbog toga ni udala”. Sestra  je osetila izvesnu gorčinu u Olginom glasu pa se uozbiljila i počela da savetuje, utišavši glas skoro do granice čujnosti. Ne zna se tačno šta je rekla ali se rezultat video posle nekoliko dana, kad je Predrag  izašao iz Krcunove kancelarije sa listom hartije na kome je pisalo: “ Jovo, Predragu da se nadje stan. K..”

I,  Predrag je otišao kod Joova koji ga je lepo primio, kao što se I pristoji kad su u pitanju bliski saradnici I koji  mu je rekao: “E, I meni treba stan, Ti potraži koji Ti se dopadne a pogledaj neki I za mene pa javi, sve ćemo da sredimo. Meni  neki u centru, 3-4 sobe, da nije visoko I da nema nikakva familija unutra, možda samo neka baba”.

Kao što je postojala ustanova koja je kasnije postala Diplomatski magacin, postojala je i služba koja se brinula o smeštaju važnih delova tela vladajućeg organizma; glave su smeštene u vile po Dedinju i Senjaku a desne ruke su se razmeštale oko Terazija, Pozorišta i na Vračaru, u stanove koji su, po oceni ustanove,  bili preveliki za dotadašnje korisnike, ili nepotrebni, onima koji baš nisu imali sreće.  I, kad se govori o sreći, Predrag je imao tu sreću da je u ustanovi radio njegov poznanik iz predratnih dana, večiti student  vrlo nalik Klerku Geblu, koji je tri godine proučavao  Rimsko pravo a dve od te tri godine je živeo kao kućni ljubimac jedne gospodje u najboljim godinama, Milice N., udovice visokog činovnika ranije države; sad se setio kako da uzvrati dobrotu.

„Ovo Ti je k`o poručeno”,  kolutao je očima kao da prodaje robu na vašaru, “ ceo sprat, prekoputa Pravnog, ima I devojačku sobu i poseban klozet,  mislio sam se da to uzmem za sebe al’malo nezgodno, živeo sam tu dve godine, sva me okolina upoznala, pričali svašta, i što je bilo i što nije, sad bi ispalo da se opet useljavam kod nje, k`o  da ništa nije bilo al` sad ne smem da se upetljavam sa njom, znaš, nije politički, ona je reakcija. Muž joj bio, pre rata, neki ban nečega, umro davno, nije stig`o da se ogreši al` za nju znam, i sve njene, čista reakcija. Za  Tebe nije problem, Ti si sa ženom, nisi je znao ranije, možemo da sredimo da se useliš za dva dana, ona ide u devojačku sobicu, Tebi ide ostalo, i da častiš kad se useliš, ona rakija baš bila dobra”!

Na kraju je ispalo da je ta rakija ostala za neka druga vremena.  Predrag je uzeo adresu, poveo dva vojnika  I otišao u stan koji  se kupao u mirisu ruže. Bujna crnka u najboljim godinama, našminkana kao za pozorište, takodje lebdeći u mirisnom oblaku, prezrivo je nabrala nos I ostala u trpezariji sa vojnicima dok je Predrag obilazio stan; očigledno je da je je već  čula za najezdu novih stanara na stanove izmedju Aleksandrove I Makenzijeve I bila je spremna. Vae victis!  Predrag je završio obilazak stana, suvo promrmljao pozdrav, sišao do ulice, na poledjini one adrese napisao Jovo, ovo je za Tebe,P. N. S. I poslao jednog od vojnika da odnese poruku. Zatim je otišao u svoju kancelariju, stao kod prozora I ponovo, po ko zna koji put, gledao preko ulice u stan preko puta, na trećem spratu, tačno pred nosom, ali ga je sad gledao novim očima. Gledao ga je mesecima a sad je u trenu shvatio da u tom velikom stanu živi postarija žena, sama.  A stan na idealnom mestu, preko puta posla a ni 100 metara od Mažestika koji će da ih hrani; neće njegova žena da miriše na kujnu!

Uselili su se posle nedelju dana ali to i nije bila neka velika selidba; jednostavno su doneli svoja dva kofera. Sve drugo je već bilo tu, i stilski nameštaj, i kristal u vitrinama, i porcelan u kujni a ni sustanarka im nije smetala, povukla se u devojačku sobu i iz nje izlazila samo kad mora ili kad nikog nema.  I oni su, sa svoje strane, bili pažljivi; nikad nisu ostavljali prljave sudove u kujni ili neobrisane pločice u kupatilu. Sve u svemu, to je bio najčistiji stan koji se može zamisliti jer su obe žene, prećutno, dokazivale svoje pravo, jedna starosedelačko a druga novostečeno, pa su brisale prašinu i glancale kristal koji je  ona druga obrisala sat ranije. Ukratko, sustanarski odnosi su bili kao u frižideru, dovoljno hladni da se ništa ne kvari ali ni toliko ledeni da budu neupotrebljivi.  Ipak, neki drugi odnosi,  krenuli su na bolje;  čim se gospa-Natino sveprisutno uho odmaklo od vrata njihove spavaće sobe, revolver ispod Predragovog jastuka više nije bio jedina tvrda stvar u njihovom bračnom krevetu. Uskoro, na Olginom licu se ponovo pojavljivao zagonetni osmeh Mona Lize; malo kasnije je počela, kad bi sedela u fotelji, da sklapa ruke na način ovekovečen na Leonardovoj najpoznatijoj slici;  u rano proleće je ušla u haljini koja nije naglašavala struk.  Jednog dana na početku leta, gospodja Ž., njihova sustanarka, prestala je da licka nameštaj i praznim pogledom prošetala po umetničkim slikama po zidovima i kristalu u vitrinama; Predrag je bio tako ljubazan da pošalje kola da je odvezu na voz za Zagreb, u kome je imala sestru.  Vae victis!

 



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 10:50 27.10.2011

Jao

Neocekivane radosti ..idemo dalje
E sad da pročitam
Dr M Dr M 10:56 27.10.2011

Re: Jao

Jao
Neocekivane radosti


Radujem se Tvojoj radosti..

Da se obraduješ pred večeru..
sesili sesili 12:57 27.10.2011

Re: Jao

Svašta se izdešava, a počelo od pranja sudova noću! Nacrnio si poštare (odnosno - one su to uradile). A i "dobijanje" stanova je išlo lako u to vreme. Važno je da se Olgi širi osmeh na licu i haljina u struku.
Dr M Dr M 15:27 27.10.2011

Re: Jao

dobijanje" stanova je išlo lako u to vreme.


I gubljenje. Zavisno od tačke gledišta..

Ali je činjenica da je papirologija bila sasvim skraćena.
beleznica beleznica 13:03 27.10.2011

Ako priče imaju miris...

...a verujem da je tako, onda ovaj album, sa pergament papirom između priča, miriše na narandže, naftalin i dah hodnika starih zgrada, tik uz krug dvojke
Dr M Dr M 15:38 27.10.2011

Re: Ako priče imaju miris...

beleznica
...a verujem da je tako, onda ovaj album, sa pergament papirom između priča, miriše na narandže, naftalin i dah hodnika starih zgrada, tik uz krug dvojke


A ima i malo mirisa dunje sa ormana..

expolicajac expolicajac 14:36 27.10.2011

Nije moralo ovako biti

Nije moralo ovako biti ali je bilo
Dr M Dr M 15:42 27.10.2011

Re: Nije moralo ovako biti

expolicajac
Nije moralo ovako biti ali je bilo


Potpuno si osetio priču.

Nisam ni sumnjao.
Biljana 77 Biljana 77 15:00 27.10.2011

Savršeno

odnosi su bili kao u frižideru, dovoljno hladni da se ništa ne kvari ali ni toliko ledeni da budu neupotrebljivi
Dr M Dr M 15:54 27.10.2011

Re: Savršeno

Biljana 77
odnosi su bili kao u frižideru, dovoljno hladni da se ništa ne kvari ali ni toliko ledeni da budu neupotrebljivi


Opis stanja koje je, kasnije, dobilo naziv Miroljubiva koegzistencija.

Nešto izmedju hladnog rata i oružanog mira..

Hansel Hansel 17:27 27.10.2011

Re: Savršeno

Danas se to zove - tolerancija.

U svakom slučaju - stanje koje ima jednu bitnu manu - (ne)izvesnost kad se pokvari frižider...
Dr M Dr M 17:31 27.10.2011

Re: Savršeno

Hansel
Danas se to zove - tolerancija.


Tačno Hansele, društvo se razvija, terminologija takodje.
Hansel Hansel 18:02 27.10.2011

Re: Savršeno

Pravo da Ti kažem, ja ne vidim nikakav pomak, to je sve samo kozmetika.
Šminka koja takođe zavisi od stanja onog frižidera.

Osim toga, ta nova šminka zahteva nižu temperaturu. A globalno otopljavanje u toku...
Dr M Dr M 18:19 27.10.2011

Re: Savršeno

ja ne vidim nikakav pomak, to je sve samo kozmetika.


Moguće, ali lepo izgleda.

Zbilja je pitanje da li se, kad se šminka skine, vide bubuljice..
Hansel Hansel 22:14 27.10.2011

Re: Savršeno

Da nastavimo metaforu: šminka dodatno začepljuje pore.

Zbog toga ima i više bubuljica.

Pa se, zbog lošijeg odvoda loja, može napraviti i kakav čir.

A kad čir pukne...

A ako ne pukne na vreme, počne da truje organizam...

Ma, haos...

Dr M Dr M 22:34 27.10.2011

Re: Savršeno

ako ne pukne na vreme, počne da truje organizam...


Da zaokružimo metaforu,

jedina preventiva od trovanja je stalno čist obraz.

Hansel Hansel 07:56 28.10.2011

Re: Savršeno

Upravo!

(Da ne nalazim manu, ima tu raznih finesa )
Dr M Dr M 08:19 28.10.2011

Re: Savršeno

(Da ne nalazim manu, ima tu raznih finesa


Vera Johnson Vera Johnson 02:16 30.10.2011

Re: Savršeno

Dr M
ja ne vidim nikakav pomak, to je sve samo kozmetika. Moguće, ali lepo izgleda.Zbilja je pitanje da li se, kad se šminka skine, vide bubuljice..


doco, doco, znas i sam da kad licna higijena ne omane, nema ni bubuljica. na licu, dupetu, mislima, itd...
Dr M Dr M 08:25 30.10.2011

Re: Savršeno

Vera Johnson
Dr M
ja ne vidim nikakav pomak, to je sve samo kozmetika. Moguće, ali lepo izgleda.Zbilja je pitanje da li se, kad se šminka skine, vide bubuljice..


doco, doco, znas i sam da kad licna higijena ne omane, nema ni bubuljica. na licu, dupetu, mislima, itd...


Naravno Vera, zato i preporučujem čist obraz u svakom trenutku..
janeznam janeznam 16:53 27.10.2011

Dr M

ko su radoznali? Mi, koje ste ostavili onomad da slušamo onu francusku pesmu koja nam već probi uši ili gospođa - drugarica mama ?! A sad treba da nagađamo zašto Olga nosi haljinu koja nije strukirana?! Mora biti da je beba i to sin! Naravno nećete reći da li sam u pravu!
Dr M Dr M 17:09 27.10.2011

Re: Dr M

Naravno nećete reći da li sam u pravu!


Naravno...

za radoznale
janeznam janeznam 07:07 28.10.2011

Re: Dr M

Hvala na !
Dr M Dr M 07:46 28.10.2011

Re: Dr M

janeznam
Hvala na !


Nema na čemu, bio bi tu i buket, al` ovaj softver restriktivan..
razmisljam razmisljam 20:14 27.10.2011

Бели зец

Наравно да касним.
А зашто?
Па зато што сам већ каснила, па се кашњење умножавало, па сам морала да надокнадим пропуштено...
Ево, признајем, тек сада сам прочитала пар претходних делова Сећарника. Не волим да пропуштам градиво и прескачем лекције, нити поглавља у књигама. ( Осим кад је у питању био ,,Рат и мир'' . Мир сам прочитала, а рат покушала да избегнем. )
Мало на тенане, мало у једном даху...
Овако, онако, али остадох без даха.
А зашто?
Мислим, зато што је написано баш онако како треба - све одише животом.
Dr M Dr M 20:31 27.10.2011

Re: Бели зец

Наравно да касним.


Važno je da stižeš..

I da nisi izmišljena, nego stvarna..

A kad kažeš bez daha

antioksidant antioksidant 08:09 28.10.2011

Re: Бели зец

Мир сам прочитала, а рат покушала да избегнем.

ocekujem trio doktor m, razmisljam, mikele...
uzivancija

edit: kvartet - zabopravih miloradkakmara

editovanje edita: sekstet - eizo, kako sam samo smetnuo s uma tu! (vredi za 2) energiju...

editovani edit edita: uf! ivana knezevic, vlasta...

neka ipak bude simfonijski orkestar

moj naklon svima

Dr M Dr M 08:31 28.10.2011

Re: Бели зец


AO, hvala Ti što si u ovaj miomirisni, raskošno šareni buket, udenuo i skromni cvetak kao što sam ja.
jesen92 jesen92 21:10 27.10.2011

prijatno iznenadjenje

...publika vec digla ruke od nadanja i pocela na napusta salu kad ono...otvori se zavesa iznenada i pocese da defiluju likovi...

for you
javascript:;
Dr M Dr M 21:36 27.10.2011

Re: prijatno iznenadjenje

.publika vec digla ruke od nadanja i pocela na napusta salu kad ono...otvori se zavesa iznenada i pocese da defiluju likovi...


To je kao bonus za najvernije čitaoce..

A Tebi hvala za pesmu. Onaj Biser koji vozi dirke je moj stari drug, trećina nekadašnjeg VIS. Svet je mali..

Uzvratna pesma, jedna od onih koje smo bezuspešno skidali..

jesen92 jesen92 00:11 28.10.2011

Re: prijatno iznenadjenje

A Tebi hvala za pesmu. Onaj Biser koji vozi dirke je moj stari drug, trećina nekadašnjeg VIS. Svet je mali..

...
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:52 28.10.2011

Lepa priča

Baš mi legla, u pauzi izmedju pakovanja koncertnog klavira i paradnih točkova za najdražeg od mojih Bentlija. Samo, izgleda da sam negde zaturio rasnu mačku, biće da je iza ona dva Mone-a ili plazma screena.

(Selimo se. Po kratkom postupku. "Dva kofera"?. Eh, kad sam se prvi put selio, u prekookeanskom smislu, sva moja imovina, osim fotografija, knjiga i klizaljki, je stala u 80-litarski planinarski ranac. A vidi sad: treba mi 17-foot kamion i dva crncameksikanca da to utovare i istovare. Ja samo idem okolo sa blokčetom i "organizujem".
Dr M Dr M 06:39 28.10.2011

Re: Lepa priča

kad sam se prvi put selio, u prekookeanskom smislu, sva moja imovina, osim fotografija, knjiga i klizaljki, je stala u 80-litarski planinarski ranac.


Ti si se selio, ovi sa dva kofera su se useljavali..u stanove sa koncertnim klavirima i ostalim Moneima.

Istina, vlasnici klavira su se iseljavali sa dva kofera.

To me podseti na "kuferaše" koji su se, posle Apomatoksa, razmileli širom poraženog Juga (carpetbaggers).

Za organizaciju selidbe, bolje da si blokče prepustio gospodji a Ti pojurio mačku..
Vera Johnson Vera Johnson 02:41 30.10.2011

Re: Lepa priča

Dr M
kad sam se prvi put selio, u prekookeanskom smislu, sva moja imovina, osim fotografija, knjiga i klizaljki, je stala u 80-litarski planinarski ranac.Ti si se selio, ovi sa dva kofera su se useljavali..u stanove sa koncertnim klavirima i ostalim Moneima.Istina, vlasnici klavira su se iseljavali sa dva kofera.To me podseti na "kuferaše" koji su se, posle Apomatoksa, razmileli širom poraženog Juga (carpetbaggers).Za organizaciju selidbe, bolje da si blokče prepustio gospodji a Ti pojurio mačku..


eh, doco, doco... od "ljubavne price" izpilice se svasta
Dr M Dr M 08:32 30.10.2011

Re: Lepa priča

od "ljubavne price" izpilice se svasta


Svašta se već ispililo, još od početka priče, samo što je realistika premazana romantikom.
mariopan mariopan 15:20 29.10.2011

i ja kasnim :-)

Samo da pohvalim razvoj "situacije" u pravcu romantike
Hvala za lepu priču, čekam nastavak
Dr M Dr M 16:15 29.10.2011

Re: i ja kasnim :-)

Hvala za lepu priču, čekam nastavak


Hvala za lepo čitanje....ovo je kraj ove epizode.

Nastavak, ako se pojavi ovde, govori o jednoj paralelnoj familiji.

Na ove ćemo da se vratimo tek mnooogo kasnije.
mariopan mariopan 18:20 29.10.2011

Re: i ja kasnim :-)

Nastavak, ako se pojavi ovde, govori o jednoj paralelnoj familiji.

Kako, "ako se pojavi ovde" , pa ovde ga čekamo?

A da li ima neka štampana verzija za kupiti? Ako nema, da li je u planu?
Dr M Dr M 18:27 29.10.2011

Re: i ja kasnim :-)

da li ima neka štampana verzija za kupiti? Ako nema, da li je u planu?


U planu, u planu...
A za ovde, videćemo...
mariopan mariopan 10:56 30.10.2011

Re: i ja kasnim :-)

Dr M
da li ima neka štampana verzija za kupiti? Ako nema, da li je u planu?


U planu, u planu...
A za ovde, videćemo...

Što bi rekao g. Čerevićan - kakav neizdrž dočekati nastavak
Dr M Dr M 14:06 30.10.2011

Re: i ja kasnim :-)

kakav neizdrž dočekati nastavak


Još nema, a ka` će, ne znamo..
kick68 kick68 17:09 29.10.2011

feeling good

Uskoro, na Olginom licu se ponovo pojavljivao zagonetni osmeh Mona Lize;

Zivot kao iz bajke, a opet nekom je smrklo da bi njima dvoma svanulo.
Ipak, drago mi je da se Olga "dobro oseca":)
Dr M Dr M 17:48 29.10.2011

Re: feeling good

nekom je smrklo da bi njima dvoma svanulo.


Nekom majka, nekom maćeha..

Maskenbal

st.jepan st.jepan 21:32 29.10.2011

Tu sam ja, pratim,

al' malko sam popustio u blogovanju, eto kasnim, a opet..., pa nisu to dnevne novine...
Nego, nešto mislim, ti što su šećkali po Knezu i Dedinju, gustirali i merkali gde bi im ponajbolje pasalo, i s kojom bi balerinom ili glumicom najbolje voleli, bili su takoreči klinci.
Dva'est i neka, a tol'ka moć!
Mora da su se osećali fantastično.

Edit:
Da su oni što su izginuli znali šta propuštaju, garant bi se bolje čuvali.
Dr M Dr M 22:15 29.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Dva'est i neka, a tol'ka moć!
Mora da su se osećali fantastično.


Možda je to i doprinelo da se upropasti cela stvar.Odjednom je sve postalo moguće.

Kao gladna deca, sama u fabrici čokolade. Ljudi se izgube kad ne stignu ni da zažele nešto a već ga dobiju.

Od tolike moći otupe i kriterijumi i osećanja.
st.jepan st.jepan 22:53 29.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Odjednom je sve postalo moguće.

Da, i što je najlepše, sreću im, garant, nije kvarila nikakva moralna upitanost.
Ideološka ufuranost je čudo!
Dr M Dr M 23:01 29.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

garant,


Provereno, garant
antioksidant antioksidant 23:43 29.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Da su oni što su izginuli znali šta propuštaju, garant bi se bolje čuvali.

Dr M Dr M 23:48 29.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Da su oni što su izginuli znali šta propuštaju, garant bi se bolje čuvali.


Tek sad vidim ovaj edit..
milisav68 milisav68 08:21 30.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Dr M
Da su oni što su izginuli znali šta propuštaju, garant bi se bolje čuvali.


Tek sad vidim ovaj edit..


U filmu "Sabirni centar", ima jedna (izmedju ostalih) sjajna scena, kada se borac, koji je poginuo u ratu, vrati u svoje rodno mesto na par sati "iz mrtvih", i vidi, kakvu su mu ulicu "dali":
-Ono što je preživelo rat, uzelo centar, a herojima.....
Dr M Dr M 09:01 30.10.2011

Re: Tu sam ja, pratim,

Ono što je preživelo rat, uzelo centar, a herojima....


Milisave, herojima tabla na početku ulice, zamenicima heroja ostatak ulice

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana