Hronika| Istorija| Politika| Porodica| Život

Sećarnik: April u Beogradu, `46.

Dr M RSS / 14.02.2015. u 20:53

Na neki način, šivenje Banetovog novog odela postalo je i politički čin. Krojač  je lako odabran, bio je to jedan od onih najboljih, koji mogu da izvuku odelo za čoveka visokog preko metar i 80 iz tri metra štofa. Izbor materijala je bio daleko složeniji čin.

„Kad ne znaš šta ćeš, kupi najbolje“, predlagao je Pera. „Nabaviću Ti kod Engleza pravi engleski štof, i ne mora da bude samo tri metra, 10-20 santimetra više, da bude i za široke revere i za manžetne“.

„Ih, bre, Pero, pa da me odma` proglase za engleskog špijuna, je l` znaš gde živiš? Kupiću kod „Teokarevića“, kad nadjem, i to na tačkice a ne na crno. Sad te svi proveravaju uzduž i popreko, stalno si pod lupom! Engleski štof je za one koji se snabdevaju u Diplomatskom magacinu a to su oni u čiju se ispravnost ne sumnja. Nije to kao kod tih tvojih Engleza, imaš pare pa kupiš šta `oćeš“, odgovorio je Bane poučno.

„Ponudjen k`o počašćen“, odgovorio je Pera sležući ramenma, „ samo, kad već govorimo o tome ko gde živi, nemoj da kažeš da kupuješ kod „Teokarevića“, to jako liči na žal za nenarodnim režimom“.

I tako je Bane kupio Paraćinski štof, tamnosivi sa jedva vidljivim prugama, tačno tri metra, i majstor je izvukao iz toga odelo, samo su manžetne bile malo uže, ali to niko nije primetio jer je, nekako tih dana, uhvaćen Draža Mihajlović i ljudi svesni mesta i vremena u kome žive nisu obarali pogled ka nečijim manžetnama da ne bi izgledalo da im je nečega žao.

To tamnosivo odelo, iako su se pruge na sakou i pantalonama savršeno poklapale, i uprkos tankim manžetnama, nije izazvalo nikakav utisak na Miomirovom ekspresnom venčanju, upriličenom sredinom aprila; mlada je bila toliko lepa da, pored nje, ne bi bio primećen ni burnus. Miomir se sa Marom upoznao na nekom žuru, nepune tri nedelje pre venčanja a njeno postojanje je familiji obznanio tek tri dana pred svadbu.

„Kakva ženidba nesrećniče, nemaš pos`o, nemaš stan, upoznao devojku pre dve nedelje, nit` znamo ko je ni šta je, ni ko su joj roditelji, jesi li poludeo, šta će svet da kaže“?, pištala je gospodja-Olga dok je tetka-Ruža malo nakrivila glavu da bolje čuje odgovor pa da na osnovu toga zauzme stav.

„Oni su iz stare dubrovačke porodice“, počeo je Mima, na šta je tetka-Mica skočila kao da je videla miša i uzviknula Hrvati!!, pa je tetka-Ruža morala da interveniše sa Većina starih dubrovačkih porodica je srpska..ali to nije ni malo ubedilo tetka-Micu koja je napravila izraz kao da drži živu žabu i tako ostala i dok je Miomir nastavljao sa „...ali su pobegli `41 jer im se povraćalo od Ustaša. Sad stanuju malo iznad Slavije, prema gore..“, Mima je počeo da se gubi u priči jer je gledao u tetka-Micino lice, „imaju lep veliki stan i ja se selim tamo, Boris je otišao u svoj stan..“, Koji, sad, Boris?, gotovo da je kriknula gospodja-Olga, pa je Mima morao da objasni da je Boris „..Marin stariji brat, igra u „Partizanu“, dobio od njih stan a u ovom njihovom stanu ostali samo Mara i otac“.

„Pa Ti hoćeš da se orodiš sa „Partizanovcima“?, zagrcnuo se Pera kao da mu šiklja krv iz grla, „zar sa partizanskim klubom? Ajd da igra za „Zvezdu“, ali..“Partizan“!!!?

„Ih,bre, Pero“, umeša se ujka-Milan, „ a bilo bi bolje da igra za Crvenu Zvezdu koja nije partizanski nego klub srpske OZNE“?, na šta mu je Mima bio beskrajno zahvalan jer je intervenciju shvatio kao podršku pa je nastavio; „ Oni su staro plemstvo, imaju de ispred prezimena i imali su veliku kuću na Stradunu..“, i taman je hteo da nastavi kad se ponovo umešala gospodja-Olga zluradom upadicom Mora da je taj Stradun ogroman, svi koji dodju iz Dubrovnika tvrde da imaju kuću na Stradunu, pa je jadni Miomir odustao i rekao samo „Uostalom, šta da vam pričam, sve ćete da vidite i sami, u četvrtak u podne u Reonu.

„Što u Reonu“?, hteo je da zna ujka-Milan. „Nisu valjda neki komunisti“?

„Ma ne“, Miomir je bio zadovoljan što može da opovrgne tako strašnu sumnju, „katolici su, pa ne možemo u crkvi“.

„Katooolici“?, glasno je prošaptala tetka-Mica, naglašavajući tu reč onako kako je naglašavaju Stari Pravoslavni Beogradjani  kad hoće da izraze gnušanje prema Hiljadugodišnjim šizmaticima.

„Samo po krštenici, nisu neki crkvenjaci“, pokušavao je Miomir da ublaži ukupnu sliku.

Nije izgledalo da ima previše uspeha.

U četvrtak, posle registracije, na maloj zakusci u Marinom stanu, Bane je počeo da shvata šta će biti glavni problem u tek sklopljenom braku; savršena kopija Elizabete Tejlor ostavljala je trag svog tamnocrvenog karmina po obrazima Borisovih saigrača brzinom kojom vešta službenica pošte pečatira preporučena pisma.

„Mara je prilično bliska sa ovim Borisovim društvom“, oprezno je komentarisao  Bane dok su  Rada i on pešačili ka Pravnom, posle.

„Izgleda, ali to ne mora ništa da znači“, bila je oprezna i Rada, „ ne verujem da je Mima primetio bilo šta, on, čini mi se, vidi samo svoju ženu i jedva čeka da se svi razidju i da padne mrak“.

„To verujem“, nasmejao se Bane, „mislim da on taj mrak čeka od kad ju je prvi put video i da i venčanje ne bi bilo tako na brzinu da je ona pristala da, makar malo, priguši svetlo“.

„Pa, videćemo“, mudrovala je Rada, „ako joj je cilj bio samo da stavi firmu, dobro je istrgovala. A možda smo mi samo zluradi, možda se iskreno zaljubila, pa Mima je lep k`o filmski glumac. U svakom slučaju, Mara neće biti snaja po ukusu Tvoje majke, smerna domaćica, kraljica kujne, sluga dečije sobe i senka svog muža“.

„O, da li ja to primećujem da poneka kap otrova curka iz tih lepih zuba“, šeretski se, kao nekad, oglasio Bane, „pokaži i jezik, da vidim da nije račvast“.

„Na jezik ćeš da sačekaš do uveče“, dvosmisleno je odvratila Rada, „sad idemo da vidimo šta nam je sa detetom, neću da nam sin prohoda u komšiluku“. Požurili su malo, taman da stignu, jer nedokučivi su putevi Gospodnji, da vide kako, kad su ušli na vrata,  Miša pušta  kažiprst komšinice Tonke i , sa radosnim usklikom Ma-ma, prelazi svoja prva dva samostalna koraka I hvata se za spasonosnu majčinu suknju. Posle se odvažio I da predje tri koraka do Baneta koji mu je pružao ruke, pa onda, u neobuzdanoj radosti zbog novopronadjene slobode, kod svakog ko bi  raširio ruke I pozvao ga; na kraju se već umorio pa se sapleo pre nego što je Bane uspeo da ga uhvati ali ga taj, prvi, pad nije uplašio; čim ga je otac postavio na noge, nastavio je da vitla od ruku do ruku, sve dok Tonka nije primetila da se mali trkač kupa u znoju.

„Zamalo da zaboravim“, rekla je Tonka dok je Bane otključavao vrata njihog stana a Rada, ponosno držeći sina,  još bila u hodniku, „ tražio vas neki čovek, tačnije, nije vas nego tebe, tako je rekao, Radu P..., to ti je devojačko, jel` da?, onako, suv, crnpurast..“

„Nemam pojma ko bi to mogao da bude“, rekla je Rada, sumnjičavo tresući glavom levo-desno, dok je Bane otvarao vrata. „Je l` rekao nešto“?

„Ništa, bio je prilično tajanstven, doći će sutra ujutro, tako je rekao“.

Rada je već ušla u svoje predsoblje kad je još jednom čula Tonkin glas.

„Kaže da je prijatelj Tvog brata“, rekla je nekako zloslutno.

Rada je zoru sačekala budna a kroz prozor su se videli teški, crni oblaci.

„Kakvu li mi to poruku šalješ, moj Bože“?, pitala je nemo, sva uzdrhtala.

 

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 21:40 14.02.2015

...





„Kaže da je prijatelj Tvog brata“, rekla je nekako zloslutno.

Rada je zoru sačekala budna a kroz prozor su se videli teški, crni oblaci.

„Kakvu li mi to poruku šalješ, moj Bože“?, pitala je nemo, sva uzdrhtala.



Kako si zbrzao kraj ovog dela Kači nastavak što pre, molim te
Dr M Dr M 22:15 14.02.2015

Re: ...

Kači nastavak što pre, molim te


Evo, ćim prije

tyson tyson 21:47 14.02.2015

SDK

„Kaže da je prijatelj Tvog brata“, rekla je nekako zloslutno.

Brat je, beše, bio dobrovoljac...?


Dr M Dr M 22:16 14.02.2015

Re: SDK

dobrovoljac...?


S bradom...
jedi-knight jedi-knight 02:44 15.02.2015

...

Ako ovo nije govor mržnje...

[quote„Pa Ti hoćeš da se orodiš sa „Partizanovcima“?, zagrcnuo se Pera kao da mu šiklja krv iz grla, „zar sa partizanskim klubom? Ajd da igra za „Zvezdu“, ali..“Partizan“!!!?]

Kao i uvek Doktore, citam tvoju evergrin muziku. Verovao ili ne, čujem pucketanje igle gramofona
Dr M Dr M 08:33 15.02.2015

Re: ...

Ako ovo nije govor mržnje...


Ne, nego zdrav takmičarski duh podstaknut nezdravim društvenim okolnostima.

Hvala na čitanju, jedi
Lionsgate Lionsgate 18:10 15.02.2015

Vreme prolazi a balvani odolevaju...

Mora da je taj Stradun ogroman, svi koji dodju iz Dubrovnika tvrde da imaju kuću na Stradunu


Proverena prica, samo neke 4 decenije kasnije ali obrnuto, mlada sa Slavije, mladozenja sa "Straduna"
Dr M Dr M 21:01 15.02.2015

Re: Vreme prolazi a balvani odolevaju...

Lionsgate
Mora da je taj Stradun ogroman, svi koji dodju iz Dubrovnika tvrde da imaju kuću na Stradunu


Proverena prica, samo neke 4 decenije kasnije ali obrnuto, mlada sa Slavije, mladozenja sa "Straduna"


Dobrodošao gosparu Lionsgate

Čudo je taj Stradun, ja se primio još pre pola veka.

mirelarado mirelarado 00:44 16.02.2015

Re: Vreme prolazi a balvani odolevaju...

Čudo je taj Stradun, ja se primio još pre pola veka.


И лепи су Дубровчани и Дубровчанке, није чудо да је Мара тако муњевито очарала Миму.
Dr M Dr M 08:19 16.02.2015

Re: Vreme prolazi a balvani odolevaju...

mirelarado
Čudo je taj Stradun, ja se primio još pre pola veka.


И лепи су Дубровчани и Дубровчанке, није чудо да је Мара тако муњевито очарала Миму.


Lepi, Mirela, i šmekeri! Kao da neki duh starog plemstva izbija iz njih.


aleksandarkarisik aleksandarkarisik 00:47 16.02.2015

Molicu lepo...

..da i ti i Cvetakzanovetak serujete na fb da mi slucajno ne promakne!
Dr M Dr M 08:20 16.02.2015

Re: Molicu lepo...

aleksandarkarisik
..da i ti i Cvetakzanovetak serujete na fb da mi slucajno ne promakne!


Ja postavio link na fb, odmah, da ne zaboravim.
nikvet pn nikvet pn 14:53 16.02.2015

Штофара

nemoj da kažeš da kupuješ kod „Teokarevića“, to jako liči na žal za nenarodnim režimom“.
I tako je Bane kupio Paraćinski štof


Током рата газда Влада Теокаревић имао је проблема са плаћањем вуне за фабрику. Добављач из Аустралије није за то марио него слао и даље, поштујући свог великог купца. Кад је дошао у прилику Теокаревић је исплатио заостатак и авансно уплатио десетогодишњу количину.

Није ни слутио да ће му то спасти главу.

По послератној, хм, промени власништва фабрика је наставила. Уредно стигао брод вуне у Солун, биће истоварен али само на лично његов потпис. Без његовог одобрења не може. А гос'н Влада у затвору, суде му као народном непријатељу. Нова власт нашла се у проблему. Лако ће га уза зид ко и остале ал' греота да пропадне онолика џабе вуна. И шта ће, куд ће - пустише га.
Dr M Dr M 19:00 16.02.2015

Re: Штофара

пустише га.


Hvala Ti za prilog, nikvet!

Ovo bi trebalo da se stavi u fusnotu kad, ako, se Sećarnik bude selio na papir.



mariopan mariopan 16:03 18.02.2015

Re: Штофара

Dr M
пустише га.


Hvala Ti za prilog, nikvet!

Ovo bi trebalo da se stavi u fusnotu kad, ako, se Sećarnik bude selio na papir.




Да се сели на папир!

Штета би било да само ми читамо. И што пре, молим, наставак.
Dr M Dr M 16:28 18.02.2015

Re: Штофара

наставак.


Ubrzavam!!

nikvet pn nikvet pn 10:13 19.02.2015

Re: Штофара

mariopan
Да се сели на папир!


Обавезно.

Ајд да придодам материјала, није наодмет.


Димитрије - Мита Теокаревић у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца са синовима Владом, Лазом и Славком подигао је 1921. године у Параћину сопствену фабрику. Заправо, он је за себе задржао фабрику гајтана у Стојковцу, касније Вучју, а у Параћину основао предузеће под називом " Влада Теокаревић и комп." Мита Теокаревић је, припремио своје синове за индустријалце. Сви су се образовали у Немачкој, Француској, Белгији и Енглеској. Тамо су изучили најмодернију технологију такстилне индустрије и то своје знање применили у новој фабарици. Индустрија Теокаревић је врло брзо освјила производњу свих врста вунених тканина,

После Другог светског рата, судском одлуком Компанија прелази у државну својину, а потом у друштвену својину, и добија име „Бранко Крсмановић“. Влада Теокаревић је био хапшен после рата, али касније пуштен и живео до средине седамдесетих година прошлог века.

Тако каже Википедија. А народ, чаршија ? Никад ниједну лошу реч за њих, напротив. Они су у Параћин само довлачили, ништа извлачили. Осим штофова, наравно. Чак ни професори марксисти док су нас децу учили о злом капиталисти са томпусом нису их узимали за пример; напросто не би прошло. Предратна производња од 2,7 милиона метара штофа легендарног квалитета никад није достигнута. Тада је радило 600 запослених. Потоњих 2500 уза сва штимовања тек понекад би пребацило 2 милиона свачега са конфекцијом и трикотажом приде.

Штофара стогодишњицу 2021. неће прославити. Само Вилу број један наследници су откупили и реновирали, преостало је чиста пропаст. Кровови попадали, све развучено, красан парк урастао у трње као и река Црница која протиче кроз фабрички круг. Корито је при великој води лане баш ту зачепило и потопило трећину града. Освета Теокаревића ?

Драги dottore како чекам твој Сећарник, драгоцен за ово време Реторзије, тако се надам и некавом Штофарнику.
Dr M Dr M 10:54 19.02.2015

Re: Штофара


Hvala nikvet, ovo je dragoceno.

Jedna od hiljade neispričanih priča.

Šteta da Prohuje sa vihorom..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana