Istorija| Literatura| Politika

"BOSANSKI RAT" i MIR

Filip Mladenović RSS / 07.03.2012. u 13:50

Rukopis D. Ćosića
Rukopis D. Ćosića
Ipak sam sinoć otišao na promociju knjige Dobrice Ćosića „Bosanski rat" u beogradskom Domu omladine. Drage osobe dobronamerno su me upozorile da ne vičem, da ne protestujem, da ne činim gluposti. Poslušao sam ih. Samo sam jednom glasno uzviknuo „UA!" nakon neonacističkih nebuloza iz mržnjom otrovanih usta Dragoslava Bokana, nekadašnjeg vođe paravojske zvane „Beli orlovi".

Najneprijatnije iznenađenje večeri bili su naci govori dva mlada književnika, Vladimira Kecmanovića i Marka Krstića. Šta je ove dve talentovane i obrazovane osobe primoralo da budu takvi? Dok sam ih slušao, na ivici da dreknem i njima „UA", pitao sam se iz kog su oni veka došli?! Pa kako je moguće da posle toliko zabluda, toliko zastranjenja, toliko ratnih zločina i poraza, opet neko, i to obrazovan i sa zvanjem pisac, ponovo autistički i ostrašćeno gusla o srpstvu!?

Pojava i reči Dobrice Ćosića na promociji svoje najnovije knjige nesumnjivo su govorili o sutonu jednog života i pogleda na svet. Dok sam ga slušao i posmatrao na sceni Doma omladine, razmišljao sam o dubini njegovih životnih poraza. I intimnih drama, koje će poneti u grob.

Oba njegova životna projekta, komunistički iz mladosti i nacionalistički u zrelim godinama, doživeli su totalni poraz. Uz to, cenu tih poraza morao je da plati bolnim rastancima sa najbližim prijateljima. Da li su literarna slava i pisanje zapravo jedina uspešna terapija za ta gorka saznanja? Za teško podnošljiva podvlačenja crta?

Dva veoma bliska Ćosićeva prijatelja, Borislav Mihajlović Mihiz i Nikola Koljević svojevoljno su odlučili da odu u smrt, poraženi, slomljeni, ubijeni etičkim epilogom nacionalističkih snova i zanosa.

Borislav Mihajlović-Mihiz je bio jedan od najtvrđih srpskih nacionallista, rame uz rame sa Dobricom Ćosićem. Jedan od najviđenijih govornika na prvim velikim antimilosevićevskim demonstracijama 9. marta 1991. i jedan od glavnih inicijatora prve velike opozicione koalicije - DEPOS, 1992. godine. A onda su posle zverstava u Hrvatskoj došli krvavi pirovi u Bosni i Hercegovini, rat za teritorije, prekrajanje karata. Borislav Mihajlović-Mihiz se razočaran potpuno povukao iz politike 1993. godine. Vratio je u znak protesta mandat narodnog poslanika. Usledila su njegova pokajnička pisma javnosti i samoizolacija u svom stanu na Trgu Nikole Pašića. Svojim prijateljima, akademicima i književnicima, podržavaocima naopakog nacionalnog projekta "Svi Srbi u jednoj državi" bez dlake na jeziku je poručio: 

"...Okrnjili smo ugled Crkve, Univerziteta, Akademije, Francuske 7, i gotovo svih javnih ličnosti koje su nešto značile. Spiskali smo narodnu privredu, proćerdali državu, i standard njenog stanovništva, a srpski narod obesramili na rubu sveta. Vladajuće režimske garniture koje su dovele do tog katastrofalnog bilansa bez premca, a bogami i njihovi protivnici koji u tome nisu umeli da ih spreče, moraju da odu sa političke scene. Među njima, razume se i onaj koji Vam govori!"

U poslednjem intervjuu Mihiz je javno priznao da se kaje za sve kuda je naveo srpski narod da ide. Obećao je da će posle toga zaćutati, i održao je obećanje. Usamio se u svom stanu, u znak protesta i rezignacije, sve do smrti decembra 1997. godine! U knjizi "Prijatelji" Dobrica Ćosić u poglavlju posvećenom Mihizu piše o njihovom poslednjem susretu, u stanu samici književnika kome je proradila savest i koji je smogao hrabrosti da se javno pokaje.

Nikola Koljević, nesumnjivo talentovan i široko obrazovan, ugledan šekspirolog, druga je osoba bliska Dobrici Ćosiću koja je spoznala dubinu posrnuća zamišljenog naci projekta. Izvršio je samoubistvo u svom kabinetu, pucajući iz pištolja u glavu, početkom 1997. godine. Iako su se pojavile sumnje da je Nikola Koljević ubijen, dobri poznavaoci tvrde da su ga slomile slike i saznanja o mafijaškom karakteru novouspostavljene vlasti na Palama. Jedan od njegovih prijatelja, književnik i novinar Nedeljko Žugić, napisao je, između ostalog, sledeće: "Nikola, pametniji i pošteniji od njih, puno je znao. Osvjedočen poštenjem, povlačio se u izolaciju. A to je mafijokratiji, koja je provodila ilegalni teror nad intelektualcima, i odgovaralo. Za njih nije bilo, što bi rekao otac Tadej, savjesti kao Božijeg suda. Znao je, po lapidarnoj Vukovoj poslovici, da će jednog dana "doći vranac u klanac". Uveliko je pisao, ali kada je počeo sakupljati fotografije o profiterskim putevima i punktovima,  bio je velika opasnost za vođe ratne vatre koji su iz dana u dan postajali bogatiji, jer su prodavali i oružje i teritorije, a kroz profiterske kanale akciznu robu neprijateljskoj strani..."

Sinoć sam prisustvovao promociji lamenta nad jednom političkom i literarnom karijerom, sklupčanom u crnom, kožnom kanabeu na sceni, kao u nekoj monodrami sa tužnim krajem. Setio sam se citata kojim Mišel Uelbek otvara najnoviji roman "Karta i teritorija":

"SVET SE OD MENE UMORIO, I JA SAM OD NJEGA KLONUO."  

                                                                                                          Šarl d'Orlean

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 14:04 07.03.2012

Prvi

Samo sam jednom glasno uzviknuo „UA!" nakon neonacističkih nebuloza iz mržnjom otrovanih usta Dragoslava Bokana, nekadašnjeg vođe paravojske zvane „Beli orlovi".


I neka si. Odoh na posao, citam te veceras.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 14:23 07.03.2012

Ubaci snimke

Hoću da čujem šta je pričala druga strana( druge strane). Ovako, može se reći da je izvučeno iz konteksta.

Nisam bio i neću da se istrčavam na prvu loptu, kažem bio si pijan, nešto slično, mada novinar i čašica idu u istoj rečenici(za istim stolom)...

Ekstremna samoizolacija

Ajd nek krene diskusija, nek se jave svi koji su bili, (može mala reklama za izdavača i autora, gde može da se kupi knjiga).
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:33 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

U publici su uglavnom bile starije osobe.
Izdavač je "Službeni glasnik", cena knjige je 400 dinara.

P.S. Prezirem čašice. Dakle, ne pijem! Uživam u čaši crnog vina. U dobrom društvu, naravno.
alselone alselone 14:43 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

Filip Mladenović
U dobrom društvu, naravno.


Na nekom lepom izletistu gde se uz vino smejemo i gledamo u oci.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:47 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

alselone

Filip MladenovićU dobrom društvu, naravno.Na nekom lepom izletistu gde se uz vino smejemo i gledamo u oci.


... i vodimo ljubav, a ne ratove!
mariopan mariopan 14:58 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

Filip Mladenović
alselone

Filip MladenovićU dobrom društvu, naravno.Na nekom lepom izletistu gde se uz vino smejemo i gledamo u oci.


... i vodimo ljubav, a ne ratove!

A kad postizavas i ljubav da vodis?
Svaka cast
nsarski nsarski 19:26 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

A kad postizavas i ljubav da vodis?

Ih, mariopan! Nas Filip je dobro organizovan covek - na primer, on vodi ljubav cetvrtkom od 19 do 19:30h, pa ko je tu, tu je.

@filip mladenovic

Procitam ovo:
Ipak sam sinoć otišao na promociju knjige Dobrice Ćosića „Bosanski rat" u beogradskom Domu omladine. Drage osobe dobronamerno su me upozorile da ne vičem, da ne protestujem, da ne činim gluposti. Poslušao sam ih. Samo sam jednom glasno uzviknuo „UA!" nakon neonacističkih nebuloza iz mržnjom otrovanih usta Dragoslava Bokana

pa ne znam gde da gledam, ne znam odakle da pocnem, ne znam nista.

Znaci, ti si ipak otisao kako kazes? A mislio si da ne odes? Ili si mislio da odes, ali ti drugi nisu dali. Mogu da zamislim scenu: ti, okruzen "dragim osobama", vices: "Drzite me, otici cu!", a drage osobe te savetuju da ne odes.
Znaci, kada neki, po tvom misljenju, negativan tip, ima javni nastup ti imas zarku zelju da odes na to mesto i iskazes svoje neslaganje? I to iskazujes galamom ("UA!", "DOLE!", "STOP IGNORISANJU PROTESTANATA!", itd.) u nekoj sali, pozoristu, i slicno, gde se nastup desava. I time zelis da postignes - sta?
Filipe, ti si ili budista sa Marsa ili totalni naivac. Ali, ja navijam za tebe!

P.S. Zaboravih najvaznije. Ti nisi imao problema s tim da se obuces (nadam se da si se utoplio) i odes na "strasno mesto" i iskazes svoje nezadovoljstvo. To je u potpunoj suprotnosti sa logikom i metodama koje zagovaras za naredne izbore. Zasto nisi ostao kod kuce, bojkotovao Cosica, da tako kazem, i time mu pokazao sta zaista mislis o njemu? Ovako, svojim odlaskom, ti si se ukljucio u "veliku grupu prisutnih koji su dosli da cuju Dobricu Cosica". Nadam se da to nije bila tvoja originalna namera...
mariopan mariopan 21:41 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

Ih, mariopan! Nas Filip je dobro organizovan covek - na primer, on vodi ljubav cetvrtkom od 19 do 19:30h, pa ko je tu, tu je.

Bio tu il' ne bio?
Zasto nisi ostao kod kuce, bojkotovao Cosica, da tako kazem, i time mu pokazao sta zaista mislis o njemu? Ovako, svojim odlaskom, ti si se ukljucio u "veliku grupu prisutnih koji su dosli da cuju Dobricu Cosica". Nadam se da to nije bila tvoja originalna namera...

...mozda je nameravao da zabode

...ali se posle duzeg razmisljanja zadovoljio da usklikne parolu " UAAA" i ode kuci da vecera i napise blog?
freehand freehand 21:43 07.03.2012

Re: Ubaci snimke

P.S. Prezirem čašice. Dakle, ne pijem! Uživam u čaši crnog vina.

Pa šta radiš sa tom čašom, crni Filipe?!
Mis'im, ako uživaš a ne piješ?
godec godec 08:51 08.03.2012

Re: Ubaci snimke

freehand
P.S. Prezirem čašice. Dakle, ne pijem! Uživam u čaši crnog vina.

Pa šta radiš sa tom čašom, crni Filipe?!
Mis'im, ako uživaš a ne piješ?


Čaša je upotrebljena kao jedinica mere za količinu vina.
freehand freehand 10:47 08.03.2012

Re: Ubaci snimke

godec
freehand
P.S. Prezirem čašice. Dakle, ne pijem! Uživam u čaši crnog vina.

Pa šta radiš sa tom čašom, crni Filipe?!
Mis'im, ako uživaš a ne piješ?


Čaša je upotrebljena kao jedinica mere za količinu vina.

Oooo.ooo
Prosto je božanstveno da je Filip dobio adekvatnog tumača i sledbenika!
Hansel Hansel 15:03 07.03.2012

Zablude i predrasude

Ne znam ko u njima prednjači - da li oni koji misle da je SANU s Memorandumom nešto inicirala ili npr. ja kome se čini da bi zla bilo i bez njih. Ko je njih zapravo slušao? Narod? Milošević ("Mišljenje profesora Univerziteta nije mi važnije od mišljenja seljaka" )?

No, kad se priča o Ćosiću, ima li podataka, za nas koji smo površno pratili njegove aktivnosti, o njegovim zagovaranjima rata i ubijanja (ja registrovao samo ideje o deobama, razdvajanjima... recimo - podeli Kosova)?
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:22 07.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Ćosić je autor anticivilizacijske sintagme o "humanom preseljenju stanovništva".

Takođe, o Albancima je rekao sledeće: "Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda."
freehand freehand 17:59 07.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Ćosić je autor anticivilizacijske sintagme o "humanom preseljenju stanovništva".

Jesi li čuo ti nekad za Veliku Britaniju kao kolevku evropske demokratije, Lorda Mauntbatena kao poslednjeg Vicekralja Indije, i nastanak države Pakistan?
Mislim, onako pitam...
Hansel Hansel 19:34 07.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Filip Mladenović
Ćosić je autor anticivilizacijske sintagme o "humanom preseljenju stanovništva".
Takođe, o Albancima je rekao sledeće: "Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda - srpskog naroda."

Ima li još nešto sem ovoga?

To o "humanom preseljenju", ako se zadržavalo samo na tome, još uvek je civilizovanije od etničkog čišćenja ratom, od svega onog što smo videli devedesetih (a možda, dakle - možda, u teoriji jedino razumno s obzirom na ono što se uistinu spremalo - bitno je da li je on autor planova zločina ili nije; a ako nije, pa to se možda može posmatrati kao pokušaj da se spasi šta se spasti može, kad je već bilo izvesno da stvari neće ostati kakve su bile). Znam i za neke prisluškivane razgovore dok je bio predsednik SRJ, ali ništa stvarno inkriminišuće, na primer poput one Tuđmanove s Briona, ni tu se nije čulo.

Da li je moguće (ipak) da je Ćosić samo pre svih uočavao neodrživosti i o njima javno govorio, pa onda ispao prizivalac i inspirator; istovremeno je, na primer, Vuk Drašković "samo" "crni prorok". Ili u "objavama" obojice ima i elemenata "samoispunjujućih proročanstava"?

Inače, bio Ćosić kriv/odgovoran za ono za šta ga "druga Srbija" često optužuje ili ne bio, meni se čini da je on ubeđen u ispravnost svojih procena, a u njegovoj skribomaniji vidim potrebu da ostavi dokumente o svojim tumačenjima, valjda misli da će to imati neku istorijsku važnost.

Sada je (na promociji), kako čuh, izgovorio rečenicu da je "Republika Srpska naša jedina pobeda". I meni smeta takva retorika, a možda baš ona privlači te neke tvrđe nacionaliste.
iza_duge iza_duge 23:09 07.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Već je napisano u blogu da Ćosić mnogo piše iz terapeutskih razloga.
Doživeti toliko poraza u životu (setite se samo kako su ga ponizili smenom u Skupštini SRJ 1993. sa Šešeljom kao Slobinim egzekutorom, iako je Ćosić toliko pomogao Šešelju kada je bez prebijene pare iz Sarajeva došao u Beograd sredinom osamdesetih), izgubiti toliko bliskih prijatelja (u blogu su navedena samo dva) i ostati pri sebi može samo neko izuzetno prilagodljiv ili neko ko ume uz pomoć nečega da se odbrani od te metafizičke studeni. U slučaju Ćosića to je velika podrška porodice, supruge Božice i ćerke Ane i - pisanje!
antioksidant antioksidant 08:47 08.03.2012

Re: Zablude i predrasude

To o "humanom preseljenju", ako se zadržavalo samo na tome, još uvek je civilizovanije od etničkog čišćenja ratom,

?
poljski primer
nema humanosti u prisili
Hansel Hansel 16:02 08.03.2012

Re: Zablude i predrasude

iza_duge
Već je napisano u blogu da Ćosić mnogo piše iz terapeutskih razloga.

Napisano je, ali ja sam dao svoju procenu da nije to u pitanju.

Meni se čini da se on oseća kao moralni pobednik, kao neko kome vreme daje za pravo. Ne kažem ja da je u pravu (ni da nije), nego da mi se čini da on misli da je u pravu.

A zašto piše - možda mu je to postao drugi smisao nekad davno, možda je to još tada imalo i neku terapeutsku svrhu. A onda je postalo autonomni mehanizam (donekle, kao što bi Maslov rekao, "funkcionalno autonomni motiv" ). Naročito zato što je postalo unosno i pružalo više vrsta satisfakcija. Ne bih, dakle, ja to mnogo mistifikovao.
AO
poljski primer
nema humanosti u prisili

U prisili svakako nema.

Ne znam ja sigurno šta je Ćosić mislio kad je to izricao, stvarno ga nisam proučavao, mogu da kažem kako sam ja to razumeo. Dakle, meni je zamislivo da i u ovom slučaju može postojati neki kontinuum nehumanosti, neka gradacija, pa ću, ugrubo, dati svoju predstavu o tome, u ovom slučaju (počinjem od najenuhumanije varijante):

1. Ubijanje, zastrašivanje, proterivanje preživelih - bez ikakve mogućnosti da makar se koliko-toliko na miru isele, ponesu sve što im treba, ponesu uspomene; odlazak u potpunu neizvesnost.

2. Organizovano preseljenje, ali bez mogućnosti izbora da se ostane ili bez garancija bezbednosti u slučaju ostanka.

3. Saopštavanje građanima pune istine o političkoj realnosti (da ne ulazimo u to ko ju je kreirao, kako i zašto) i dozvoljavanje da sami odluče; naravno, bilo bi lepo kada bi uz to imali garancije u slučaju ostanka, što opet zavisi od nivoa civilizicije; ali, da je ona an dovoljno visokom nivou, niko ne bi ni imao razloga da se iseljava.

Nadam se da nisu potrebna podsećanja kako su egzodusi (svih naroda) devedesetih zaista izgledali i da li bi ipak bilo humanije da su drugačije "reašvani" ako su već bili neminovni. (Da se razumemo - ja, naravno, mislim da se sva ta nesreća nije ni morala niti se smela dogoditi, ali ako su već destruktivne sile bile tako jake, siguran sam da su stvari mogle bar ublažiti, a ni to se nije htelo - pretpostavljam zato što bi se onda otvorila razna pitanja o odgovornosti vođa, a možda bi se ljudi odlučivali da prihvate nepoželjnu vlast, iako nerado - a takav scenario nije odgovarao ideolozima entnički čistih prostora, koji su međusobno, iako s različitih strana, vrlo dobro razumeli.)
antioksidant antioksidant 16:17 08.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Ne znam ja sigurno šta je Ćosić mislio kad je to izricao

ne ulazim u to
samo komentarisem
To o "humanom preseljenju", ako se zadržavalo samo na tome, još uvek je civilizovanije od etničkog čišćenja ratom,

ne vidim neki poseban civilizacijski napredak (hoću reći da nisam u stanju da prihvatim gradaciju (verovatno čisto emotivna reakcija))
a prislila je deo paketa
Hansel Hansel 16:33 08.03.2012

Re: Zablude i predrasude

Razumem ja tvoj idealizam, ali sam naučio(?!) da je nekada napredak i mogućnost izbora između zala različitih kategorija.
milisav68 milisav68 17:15 07.03.2012

....

Nikola Koljević, nesumnjivo talentovana i široko obrazovana osoba, ugledan šekspirolog, druga je osoba bliska Dobrici Ćosiću koja je spoznala dubinu posrnuća zamišljenog naci projekta. Izvršio je samoubistvo u svom kabinetu, pucajući iz pištolja u glavu, početkom 1997. godine. Iako su se pojavile sumnje da je Nikola Koljević ubijen, dobri poznavaoci tvrde da su ga slomile slike i saznanja o mafijaškom karakteru novouspostavljene vlasti na Palama.


Soon after graduation, Karadžić started working in a treatment centre at the psychiatric clinic of the main Sarajevo hospital, Koševo. According to testimony, he often supplemented his income by issuing fake medical and psychological evaluations to healthcare workers who wanted early retirement or to criminals who tried to avoid punishment by pleading insanity.[10] In 1983, Karadžić started working at a hospital in the Belgrade suburb of Voždovac. With his partner Momčilo Krajišnik, then manager of a mining enterprise Energoinvest, he managed to get a loan from an agricultural-development fund and they used it to build themselves houses in Pale, a Serb-populated village above Sarajevo turned into a ski resort by the Communist establishment.[10]

On 1 November 1984 the two were arrested for fraud and spent 11 months in detention before their friend Nikola Koljević managed to bail them out.[9][10] For lack of evidence, Karadžić was released and his trial was brought to a halt. The trial was revived and on 26 September 1985 Karadžić was sentenced to three years in prison for embezzlement and fraud. As he had already spent over a year in detention, Karadžić did not serve the remaining sentence in prison.



link


1234dn 1234dn 12:01 08.03.2012

ne tumačite profesora!


..Nikola Koljević, nesumnjivo talentovan i široko obrazovan, ugledan šekspirolog, druga je osoba bliska Dobrici Ćosiću koja je spoznala dubinu posrnuća zamišljenog naci projekta..."

Kao i obicno, ne javljam se da bih polemisao sa cijelim tekstom koji je (opet po obicaju) pun subjektivnih zakljucaka koje autor namece kao - jedine istine. ALi, to je pravo autora.

Javljam se zbog pokojnog Nikole Koljevica, mog dragog profesora, intelektualca, najjaceg Šekspirologa u Jugoslaviji i Srbina iz BiH koji se početkom devedesetih godina opredijelio da podrži istorijsko, etničko i kako god hoćete pravo Srba da imaju svoju autonomiju i da ne žive u nekoj novoj hrvatskoj ili muslismanskoj državi bez prava na konstitutivnost.

Neću citirati profesora niti ono što je govorio prije i rokom rata, jer to može svako da učini ako je zainteresovan. Profesor Koljević se nije nikada pokajao što je stao iza Srba, ili što je napustio Predjedništvo BiH koje je raspisalo neustavan referendum o nezavisnoti BiH..Profesor Koljevoc je bio jedan od pokretaca srpskog nacionalnog pokreta u BiH (koji je nastao daleko poslije nastanka HDZ-a i SDA, uzgred budi rečeno)...

Ne znam kako ti vi "znate" zbog čega je profesor pucao u sebe? To zna njegova porodica kojoj je ostavio oproštajno pismo? Zaprepašćuje me lakoća kojom ljudi poput vas saopštavaju SVOJE ISTORIJSKE ISTINE.

Ne poznajem nikoga ko bi vam mogao reći da Nikola Koljević nije do zadnjeg dana podržavao stvaranje Republike Srpske. Ako ga vi znate - dajte pa ga citirajte.

Da li se razočarao u neke saradnike, u neka dešavanja? Sasvim moguće. I ja sam, ali i danas smatram da je stvaranje Republike Srpske u januaru 1992. godine spasilo Srbe opšteg egzodusa u Srbiju. Kao što se to desilo Srbima iz Hrvatske ili sa Kosova .

Ali to ne mijenja činjenicu da vi govorite o uvjerenjima ljudi i tumačite njihove postupke, a da o njima znate malo ili sasvim površno.

Zato, ako već želite da nastavite serijal pljuvanja po Srpskoj - samo naprijed. Vi ste bloger pa udrite. Ali imajte toliko uviđavnosti da ne tumačite Nikolu Koljevića, jer o njemu, slutim, znate malo ili tek nešto više od toga.

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:48 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!

Poštovani, u blogu sam citirao bosanskog književnika i novinara, jednog od prijatelja pokojnog profesora Koljevića.
Zašto onda pokušavate da polemišete sa mnom, a ne sa tvrdnjama Nedeljka Žugića?

Što se Republike Srpske tiče, sudeći po životnom standardu i stepenu nezaposlenosti, kao i socijalnom raslojavanju, pokazalo se da su građanke i građani mnogo bolje živeli pre rata u BiH. Rat u Bosni je bio samo paravan da se 200 familija enormno obogati, a da ogromna većina preostalog stanovništa padne na prosjački štap ili da bude naterana da ode u emigraciju!

Mislite o tome!
1234dn 1234dn 13:51 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2



"Rat u Bosni je bio samo paravan da se 200 familija enormno obogati, a da ogromna većina preostalog stanovništa padne na prosjački štap ili da bude naterana da ode u emigraciju"

Nemam ja sta da mislim covjece, ja sam svjedok da je rat u BiH bio nacionalni i bogami vjerski. Licna karta mi je sapasavala zivot ili ga ugrozavala. I ne samo meni. Pustite te opšte kvaziintelektualne opaske da je "nekoliko mocnih ljudi" srusilo zemlju i natjeralo milione ljudi da ratuju ili da uđu u sukobe. To vrijeđa zdrav razum. Ovdje se ljudi stotinama godina ubijaju i proganjaju uvijek pod istim obiljezjima i, interesantno, na istim (protivnickim)stranama.

Koliko je relevantan covjek koga vi citirate, nista manje nisam relevantan ja ili svi ljudi koji su poznavali pokojnog Koljevica ili ga susretali tokom rata.

Za kraj, evo vam jedna profesorova opsaka na stalne tvrdnje kako neko zeli da "stvori veliku Srbiju":

VELIKA JE BRITANIJA, A NE SRBIJA.
predatortz predatortz 14:14 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2

Zemljače,
Nerado dajem ovakve kvalifikacije, ali...
Upuštaš se u raspravu sa osobom koja razmišlaja akcijaškom matricom. Dole i živeo su okviri u kojima se domaćin definiše.
Vidim, ozbiljan si čovek. Mani se ćorava posla i ne troši reči...
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:41 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2

Zdrav razum vredja ta opsena, ta iluzija da će tzv. nacionalni ponos, patriotizam... nekoga učiniti srećnijim i zadovoljnijim dok je nezaposlen, bez perspektive, bez nade u bolji život. I to sa gorkim saznanjem da su ratni profiteri pokrali sve, pa sada njihovi agenti u civilu zvani političari demagoški prosipaju sirotinji bajke o svojoj državi i nekakvoj ratnoj pobedi!
iza_duge iza_duge 16:48 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2

predatortz
Zemljače,
Nerado dajem ovakve kvalifikacije, ali...
Upuštaš se u raspravu sa osobom koja razmišlaja akcijaškom matricom. Dole i živeo su okviri u kojima se domaćin definiše.
Vidim, ozbiljan si čovek. Mani se ćorava posla i ne troši reči...


Oni koji diskvalifikuju druge etiketama poput "akcijaška matrica" izašli su iz nekog totalitarnog šinjela.
Umesto da se polemiše sa stavovima iznetim u blogu, napada se autor. To je tipičan staljinistički metod.

predatortz predatortz 17:04 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2

iza_duge
predatortz
Zemljače,
Nerado dajem ovakve kvalifikacije, ali...
Upuštaš se u raspravu sa osobom koja razmišlaja akcijaškom matricom. Dole i živeo su okviri u kojima se domaćin definiše.
Vidim, ozbiljan si čovek. Mani se ćorava posla i ne troši reči...


Oni koji diskvalifikuju druge etiketama poput "akcijaška matrica" izašli su iz nekog totalitarnog šinjela.
Umesto da se polemiše sa stavovima iznetim u blogu, napada se autor. To je tipičan staljinistički metod.



Razumem ovakav stav.
Ali, stav koji sam ja izneo je plod mog iskustva sa autorom. Autor voli da govori o temama o kojim malo zna.
Toliko ih pojednostavljuje i banalizuje da prosto na to ne vredi trošiti reči.
Takođe, mislim da upuštanje u raspravu zbog čega se neko ubio ne priliči ozbiljnim ljudima.
iza_duge iza_duge 17:21 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2

U blogu su pomenuta dva srpska intelektualca, dva književnika, koji su, svako na svoj način, izrazili neslaganje sa epilogom tzv. borbe za nacionalnu stvar.

Citirano je pokajničko, opominjuće Mihizovo obraćanje javnosti, kao i deo teksta Nedeljka Žugića, bosanskog novinara i književnika, o svom prijatelju Nikoli Koljeviću.

Šta je tu banalno i pojednostavljeno? Šta je to što dokazuje da autor malo zna o temi? Najzad, čemu razgovor o autoru, a ne o temi bloga?
predatortz predatortz 17:29 08.03.2012

Re: ne tumačite profesora!2


Šta je tu banalno i pojednostavljeno?


Banalno je to što autor, koristeći izjavu jednog čoveka, pokušava da podmetne kukavičije jaje. Verovatno je da se pokojni Koljević razočarao u neke ljude, njihove postupke, dela i nedela. Ali, ne stoji da se razočarao u ideju i razloge zbog kojih je stao pred svoj narod.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:30 08.03.2012

nisam bio

Najneprijatnije iznenađenje večeri bili su naci govori dva mlada književnika, Vladimira Kecmanovića i Marka Krstića. Šta je ove dve talentovane i obrazovane osobe primoralo da budu takvi? Dok sam ih slušao, na ivici da dreknem i njima „UA", pitao sam se iz kog su oni veka došli?!

Nisam bio, šta su pomenuta dvojica rekla?
predatortz predatortz 20:58 08.03.2012

Re: nisam bio

Nebojsa Krstic
Najneprijatnije iznenađenje večeri bili su naci govori dva mlada književnika, Vladimira Kecmanovića i Marka Krstića. Šta je ove dve talentovane i obrazovane osobe primoralo da budu takvi? Dok sam ih slušao, na ivici da dreknem i njima „UA", pitao sam se iz kog su oni veka došli?!

Nisam bio, šta su pomenuta dvojica rekla?


Jedan je , verovatno, kriv zbog toga što je Nenadov sin.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana