Ljudska prava

O (MALO)UMNIM GLAVAMA, ĐAČKIM SPISKOVIMA I ...

Freedom of Information RSS / 13.06.2012. u 11:44

Autor: Rodoljub Šabić

„Da li je moguće da jedna maloumna glava uspe da napravi toliku štetu da 100.000 roditelja  i isto toliko dece tog dana mora da stoji u redu i čeka u uvid u spisak. U ovom veku savremenih tehnologija kada se putem interneta objavljuju i državni i mnogo važniji raspisi pod opravdanjem zaštite interesa dece zaludan čovek pokreće i donosi odluku zbog koje tog dana nas 100.000 neće raditi, da li je neko seo i izračunao koliko će ta pametna odluka koštati privredu ili se kao po starom običaju krije velika zavera i način da se manipulacijama sa radosledom djaka omogućuje i za uključene dodatni profit. Svako dete ima svoju šifru, zašto se bez imena ne objavi rang lista i to je način  ako se stvarno misli o interesu dece i nema načina za izmene i manipulacije.“

Citirani tekst je pristojniji, kulturniji deo poruke koju je na moj račun a na moju i pretpostavljam još mnoge e-adrese juče uputila izvesna gospođa Julija Radnić. 

Budući da, bar ja tako mislim, normalnom čoveku treba ozbiljan razlog da se na ovakav način obraća bilo kome, pomislio sam da ima smisla i ovde na blogu porazgovarati o tom „razlogu“. Utoliko pre što sam to na neki način i obećao u sinoćnoj raspravi koju sam, u daleko pristojnijoj atmosferi,  na Twitter-u vodio sa grupom followersa.

Naravno, za razliku od razloga, povod za ovo obraćanje je lako prepoznatljiv. Povod su dakle, problemi u vezi sa objavljivanjem spiskova sa rezultatima testiranja učenika za upis u srednje škole. Ali, ima li razloga? 

Priča zapravo počinje još prošle godine kada se, manje više istim povodom, veći broj roditelja obratio Povereniku za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti zbog javnog objavljivanja ličnih podataka njihove dece (ime i prezime, datum rođenja, ime roditelja ... itd.) na veb sajtovima Ministarstva prosvete i nekih škola. U svojim žalbama ukazivali su na to da se radi o obradi podataka o ličnosti koja je nezakonita, nedopuštena. 

Postupajući po tim žalbama poverenik je morao „konsultovati“ relevantne pravne akte. A to je neminovno vodilo do jednog jedinog mogućeg zaključka – žalbe su osnovane. Ustav Srbije (član 42. st. 1. i 2.) jemči zaštitu podataka o ličnosti i utvrđuje da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju zakonom. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 8. tač. 1.) utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako fizičko lice nije dalo pristanak, odnosno ako se vrši bez zakonskog ovlašćenja.  Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (čl.10.) propisuje da se svi vidovi obrade ličnih podataka sprovode u skladu s posebnim zakonom uz poštovanje načela propisanim zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti. Takav posebni zakon, nikad nije donet

Kod takvog stanja stvari poverenik je uputio Ministarstvu prosvete Upozorenje ukazujući  da, ako se ubuduće želi nastaviti sa osporenom obradom podataka, za to treba obezbediti valjan pravni osnov, jer je u protivnom obrada nedozvoljena. 

Prolazili su meseci i meseci. Zakonski osnov za javno objavljivanje ličnih podataka učenika nije stvoren, niko nije ni pribavljao saglasnost roditelja. A onda je došla nova školska godina i neko se „prisetio“ da je poverenik „zabranio“ takvu obradu podataka. Naravno, „prisećanje“ je pogrešno (istina je da poverenik nije ništa zabranio ali naravno stoji pri stavu iznetom u Upozorenju). Ali uz pogrešno prisećanje taj neko nažalost je  „zaboravio“ na nešto što primećuje čak i autorka citiranog, uvodnog dela ovog posta,  „svako dete ima svoju šifru, zašto se bez imena ne objavi rang lista...?“ 

Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti i da se ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni Upozorenje poverenika na njih ne odnose, odnosno da za njihovo objavljivanje nije bilo nikakvih smetnji. 

Zašto je nekima tako teško da shvate da se zakoni donose upravo zato da bi bili poštovani? Da je striktno poštovanje zakona jedini način da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi. I da jednom počnemo živeti u atmosferi u kojoj komunikacija na „kulturnom“ nivou kakav je demonstrirala gore pomenuta dama neće biti „normalna“ stvar.

 

 



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 11:58 13.06.2012

Packa

E moj Radoljube. Pa zar nisi ukapirao da ti je "srpska administracija" uzvratila udarac. Oni razmišljaju na sledeći način. "Ko je bre taj Šabić da nas zajebava" Svaki zahtev koji si poslao nailazio je na salve omalovažvanja i nipodoštavawa. Imao sam to "zadovoljstvo" da prisustvujem nekim od tih izliva "nežnosti". I onda birokratija iskoristi priliku da te uvede u zamku zakonitosti "Ako uradiš kajaćeš se, ako ne uradiš kajaćeš se" pa ti vidi. Sada kreatori ove ideje sa osmehom na licu pijuckaju kaficu i uživaju u tvojoj muci.
Eto tolko da znaš kako stvari stoje.
pozdrav Ex.
Freedom of Information Freedom of Information 12:33 13.06.2012

Re: Packa

Svaki zahtev koji si poslao nailazio je na salve omalovažvanja i nipodoštavawa. Imao sam to "zadovoljstvo" da prisustvujem nekim od tih izliva "nežnosti".

Verbalna omalovažavanja, "nežnosti" i sl me ne interesuju previše,ona su stvar lične(ne)kulture državnog funkcionere ili činovnika.Mene interesuje ono što je moj posao-primena zakona.I s tim u vezi procenat uspešnih intervencija poverenika koji je,ne samo za naše prilike nego i za prilike daleko ozbiljnijih zemalja,više nego solidan.
I onda birokratija iskoristi priliku da te uvede u zamku zakonitosti "Ako uradiš kajaćeš se, ako ne uradiš kajaćeš se" pa ti vidi.

Nema tu nikakve zamke,ni razloga za kajanje.Rekoh već
Zašto je nekima tako teško da shvate da se zakoni donose upravo zato da bi bili poštovani? Da je striktno poštovanje zakona jedini način da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi.

Jedini,definitivno.
laziiprevare laziiprevare 15:00 13.06.2012

Re: Packa

Mene interesuje ono što je moj posao-primena zakona



-Njega interesuje primena zakona?("Ceo narod čuti i trpi samo ti laješ"
-Njega interesuje i prisluškivanje dece i odraslih.("Jebe se njemu šta ovaj stanuje u mojoj kući"
-Treba nešto poduzeti.("Ni zdravo da mi kažeš, ko da je pseto ušlo"
-Pa ne može više ko devedesetih.("Tebi da kažem pa za pet minuta da zna cela ulica. Kad naučiš da ćutiš onda ću ti reći"
-Pusti to,nas još glava boli od Ćore.Mislio sam, onako, ko u predstavi "koferče", samo ti sada pozoveš...("Njega su za sve spremali izuzev za mene."
-Neka Toma pozove,to je posao za predsednika.Kaži da ugrožava kohabitaciju.("Ja sam im sumnjiv. Razbojnici prolaze, a mene hvataju"
....
rage rage 15:09 14.06.2012

O onom što hebe naše koke, a nije pevac..

Poštovani,

juče sam na svojoj koži, ili tačnije u svojoj koži, bio svedok posledica
problema u vezi sa objavljivanjem spiskova sa rezultatima testiranja učenika za upis u srednje škole
.
Koka, koja je u naslovu pomenuta nije egzibicionizam moje malenkosti, ili seksualna opterećeniost živinskim koitusom kao takvim,ne - ona je simbol "prapočetka", naturalistički datog u pitanju šta je starije: kokoška ili jaje?

Ukratko, da se vratim na jučerašnji dan: u ex-Mašinskoj školi na Zvezdari, danas u TehnoArt-u je sprovodjeno organizovanje prijemnog ispita za srednje škole likovnog profila (Dizajnerska, TehnoArt, DrvoArt)u toku prethodnog vikenda i preliminarni rezultati istog su juče trebali da budu dostupni učenicima i roditeljima.
Od 9 do 12 sati je određeno vreme da se razgledaju radovi i proveri bodovanje (u smislu zbrajanja). Ispred škole se okupilo sigurno stotinak zainteresovanih, pre svega da vide da li su položili prijemni, ali spiskovi su u holu a vrata škole su zaključana i ulazi se, uz prethodno "uzimanje" broja.

Pošto ne spadam u grupu followersa, i ne korisitim Twitter, i pristojnost gradim na razumnom sprovodjenju smislenih procedura i na razumevanju i tuđih potreba i mogućnosti, prekidam povremeno komešanje sa ispruženim rukama, ka licu koje iza leđa "krije" papiriće sa brojevima kako bi se uspostavio "red" podele.
Ulazim i zahtevam da se odmah obrati odgovorno lice, koje će nam reći šta ga je nagnalo da ovako osmisli pristup spiskovima onih koji su polagali prijemni ispit. Naravno, svi kažu - to je Direktor.
On dolazi i sa izvinjenjem zbog novonastale situacije, čiji nastanak dovodi u vezu sa preporukama Ministarstva da se zaštite lični podaci učesnika na ispitu, ali ne nalazi da je način na koji će se ta Zaštita sprovoditi ima značaja u ovom događaju.

Znači, spiskovi koji sadrže ime i prezime i broj osvojenih bodova ne smeju da se vide na ulazu u školu, jer ih mogu slučajni prolaznici zloupotrebiti, a ako se slučajni prolaznik domogne broja (koji se bezuslovno deli - ali sa strpljenjem) može ući u hol i sve u miru videti.

Sleže ramenima i kaže da nije kriv i da ne sme da zamisli šta bi se desilo da su zainteresovane pustili da slobodno udji u školu.

Tako praktično i konkretno izgleda rešenje problema u vezi sa objavljivanjem spiskova sa rezultatima testiranja učenika za upis u srednje škole.

Iz Vašeg bloga se sa jedne strane stiče utisak da ste učinili sve što bilo normalno i neophodno kako bi se nekakva regulativa podstakla na formiranje, ali ona nije uspela jer je samonikla. Opet sa druge strane, smatrate da treba da postoji zakonska regulativa, ali i isto tako da se ona ne odnosi na spiskove sa imenima i brojem ostvarenih bodova. U čemu je problem? Treba li nam Zakon ili ne?

Da petlju vratimo na početno pitanje: treba li nam zakon kao potreba za uspostavljenjem norme ili nam potrebna norma koju ne znamo drugačije braniti nego pisanjem zakona?

Zašto to kažem? Prosečnom građaninu kome su sva moguća prava uskraćena dok ih on formalno pravno ne zatraži (od toga da ne može dobiti medicinsku pomoć, makar i godinama, da ne kažem decenijama, plaćao zdravstveno osiguranje, sve dok ne overi knjižicu po blagoslovu prethodno izabranog lekara čiji izbor zasniva na svom zdravlju i lekarevoj besposlenosti). A onda, najpre, mora da dokaže na osnovu čega ima ta prava.

Kod takvog stanja stvari poverenik je uputio Ministarstvu prosvete Upozorenje ukazujući da, ako se ubuduće želi nastaviti sa osporenom obradom podataka, za to treba obezbediti valjan pravni osnov, jer je u protivnom obrada nedozvoljena.


Samo bi još molio da objasnite čemu služi Upozorenje i koji su sledeći koraci u pravnom leku kojima se krećemo ka uspostavljanju Prava. A kako kažete u protivnom, sa čije (ili od čije strane) obrada neće biti dozvoljena?

Hvala.






mlekac mlekac 20:29 14.06.2012

Re: O onom što hebe naše koke, a nije pevac..

rage
Poštovani,

juče sam na svojoj koži, ili tačnije u svojoj koži, bio svedok posledica
problema u vezi sa objavljivanjem spiskova sa rezultatima testiranja učenika za upis u srednje škole
.
Koka, koja je u naslovu pomenuta nije egzibicionizam moje malenkosti, ili seksualna opterećeniost živinskim koitusom kao takvim,ne - ona je simbol "prapočetka", naturalistički datog u pitanju šta je starije: kokoška ili jaje?

Ukratko, da se vratim na jučerašnji dan: u ex-Mašinskoj školi na Zvezdari, danas u TehnoArt-u je sprovodjeno organizovanje prijemnog ispita za srednje škole likovnog profila (Dizajnerska, TehnoArt, DrvoArt)u toku prethodnog vikenda i preliminarni rezultati istog su juče trebali da budu dostupni učenicima i roditeljima.
Od 9 do 12 sati je određeno vreme da se razgledaju radovi i proveri bodovanje (u smislu zbrajanja). Ispred škole se okupilo sigurno stotinak zainteresovanih, pre svega da vide da li su položili prijemni, ali spiskovi su u holu a vrata škole su zaključana i ulazi se, uz prethodno "uzimanje" broja.



Iz cega se moze zakljuciti da nije problem u g. Sabicu nego u direktoru.

Znam da su u Filoloskoj lepo okacili rang listu sa BROJEVIMA. U holu skole, da, ali bez ikakve guzve. Svako je znao broj pod kojim mu je dete i mogao je da vidi da li je isto proslo ispit ili ne, i da potom pogleda i test svog deteta ako ga je interesovalo.

Nikakav problem ni guzva.
Jukie Jukie 11:58 13.06.2012

Evo šta je pravi problem

Jukie Jukie 12:03 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

I to je toliki apsurd da čak umanjuje oštricu kojom su komentatori prethodnih dana objašnjavali da će biti moguće promeniti broj poena po volji u zavisnosti koliko roditelj plati kada u četiri zida bude došao da vidi rezultate
I na kraju će biti po onoj narodnoj o potplaćivanju profesora "daš im jagnje, a dobiješ ovna"
Freedom of Information Freedom of Information 12:35 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

I to je naravno i te kakav problem. Ali van je nadležnosti poverenika za informacije i ...
Gospodja Klara Gospodja Klara 12:52 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

I to je toliki apsurd


... da je prosto neverovatno da nije u pitanju zayebancija (koja sledi):

njuz
arwenna arwenna 12:54 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Danima se već na raznim forumima, blogovima, socijalnim mrežama...vodi diskusija o netransparentosti rezultata male mature. Uglavnom ljudi misle da je to legalizacije naša dva velika neprijatelja Mita&Korupcije. Na takav način je to predsavljeno.

Eto, ja tek iz Vašeg teksta saznajem..

trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti i da se ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni Upozorenje poverenika na njih ne odnose, odnosno da za njihovo objavljivanje nije bilo nikakvih smetnji.


Ni jedan medij nije preneo ovaj podatak, a veoma je značajan. Inače bi se priča svela na komentar gospođe koja Vam je pisala.
Freedom of Information Freedom of Information 13:11 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti

Pa zar nije očigledno? Zar je potrebno da to "objašnjavaju" mediji?
antioksidant antioksidant 13:21 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Freedom of Information
Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti

Pa zar nije očigledno? Zar je potrebno da to "objašnjavaju" mediji?

to je što se tiče objavljivanaj rezultata (možda i) rešenje
ali zakon govori o prikupljanju i obradi podataka 8a tu se stvar ne završava sa šifrom)
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:21 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Pa zar nije očigledno? Zar je potrebno da to "objašnjavaju" mediji?


Ma, ne verujem ja ni da su mediji ukapirali suštinu, te je stoga nisu ni objasnili. Lepo Hansel kaže: treba im svima dati i "uputstvo za upotebu".
arwenna arwenna 13:37 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Freedom of Information
Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti

Pa zar nije očigledno? Zar je potrebno da to "objašnjavaju" mediji?


Nije očigledno. Mediji su to predstavili ne sledeći način

Rang-liste na ulaznim vratima škola su prošlost. Rezultati predstojećih prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola. Učenici će moći da saznaju samo svoj uspeh posle provere znanja, odnosno roditelji će moći da pogledaju rezultate samo za svoje dete. Tu mogućnost imaće isključivo u određenoj prostoriji u školi

Izvor
dragan7557 dragan7557 13:39 13.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Krugolina Borup
Pa zar nije očigledno? Zar je potrebno da to "objašnjavaju" mediji?


Ma, ne verujem ja ni da su mediji ukapirali suštinu, te je stoga nisu ni objasnili. Lepo Hansel kaže: treba im svima dati i "uputstvo za upotebu".

Netačno draga damo.Netačno!

Uputstvo za upotrebu se naravno interpretira kako se kome sviđa ili odgovara.

Kada društvo prekine kontinuitet svoje nadgradnje importira(aportira bolji izraz) potpuno strane mu norme i vrednosti, onda iste postaju uputstvo za upotrebu.

Interpretacija se tada ugnezdi u ruke svakog korisnika pa je korisnik upotrebljava po svom ćefu.

Da, šija nije isto što i vrat znaju samo promućurni, da ne kažem razumniji.

A ovo je omiljena fraza kod nas.

cerski

p.s. objašnjenje: šije imaju životinje ljudi imaju vrat, ostaje da se kaže da neke životinje imaju vrat, a neki ljudi imaju šiju?

mlekac mlekac 09:14 14.06.2012

Re: Evo šta je pravi problem

Gospodja Klara
I to je toliki apsurd


... da je prosto neverovatno da nije u pitanju zayebancija (koja sledi):

njuz


Moj legendarni profesor matematike u osnovnoj, Mihajlo Klimcuk, nikad nije ocenjivao rezultat, nego postavku.

To je pravdao cinjenicom da rezultat moze i da se prepise, kao i da postoje digitroni za primarne racunske radnje.

Kod njega se znalo - na zadatku si MORAO da pokažeš KAKO si došao do rešenja. A ako si slučajno, u brzini, permutovao cifre ili prevideo neki minus ispred negativnog broja, to nikad nije umanjilo ocenu ako je postavka bila ispravna.

Znam da se mnogi profesori matematike ne slazu sa ovim, ali isto tako znam, iz iskustva, da nikad nisam srela nekog kome je Klimcuk predavao a da se pozalio kako je ikada kasnije u zivotu i skolovanju imao problema sa matematikom.
sahmatbg sahmatbg 12:08 13.06.2012

po život bitno..

Odličan tekst.Prava slika i prilika naše kilave administacije kojoj ni posle upozorenja godinu dana nije dovoljno da uskladi svoje ponašanje sa zakonom.A pogotovo prava slika široko prisutnog histeričnog, malograđanskog, olakom pljuvanju sklonog mentaliteta, u liku "gospođe" čije pismo citirate.Odista postaje po život bitno,
da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi. I da jednom počnemo živeti u atmosferi u kojoj komunikacija na „kulturnom“ nivou kakav je demonstrirala gore pomenuta dama neće biti „normalna“ stvar.

dragan7557 dragan7557 12:53 13.06.2012

Re: po život bitno..

„svako dete ima svoju šifru, zašto se bez imena ne objavi rang lista...?“

Kava bre šifra?

Zna se da su imena logoraša bila zamenjena brojevima u Nemačkoj tokom WW II?!
Ili smo već zaboravili?

Moja unuka ide u istu osnovnu školu u koju sam i ja išao, zgrada je u vreme mog školovanja bila prestara, kakva je sada posle 50 godina ne treba mnogo mašte da se zamisli.

U moje vreme je deci bilo dovoljno samo ime i prezime danas evo vidim šifre, a uskoro i utetovirani brojevi, žigosanje kako bi rekli amero-kauboji, Radoje Domanović i novo komponovane turbo gazde Srbije.

cerski
dragan7557 dragan7557 13:04 13.06.2012

Re: po život bitno..

sahmatbg 13:08 13.06.2012
po život bitno..
Odličan tekst.Prava slika i prilika naše kilave administacije kojoj ni posle upozorenja godinu dana nije dovoljno da uskladi svoje ponašanje sa zakonom

Alo bre kakvim zakonom?

Administracija, tačnije birokratija, mora da uskladi svoje ponašanje sa potrebama društva.

Zakoni se donose zbog potreba društva a ne potreba Tomine, Borisove, Slobodanove, Titove, Đinđićeve ili Koštuničine "administracije" čitaj drske i bahate birokratije, koja se decenijama ne menja, već opslužuje samo razne Gazde na Vlasti, ostajući ISTA.

cerski
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:36 13.06.2012

:-)))))))))))

zaludan čovek


Dobrodošli među zaludne!


Znam da ste dovoljan profesionalac da ne dozvoljavate sebi da vas ovakve i slične uvredljive kvalifikacije uopšte dotiču, ali meni je ta pojava izuzetno zanimljiva kao jedan svojevrsni društveni fenomen. Naime, u ovoj državi se tako retko bilo ko beskompromisno meša u svoj posao, da kad se par takvih nađe, oni odskaču u tolikoj meri da deluje kao da s njima nešto nije u redu.
Hansel Hansel 12:37 13.06.2012

Beli štrajk

Moram da priznam da, kada sam čitao prve vesti o promenjenim pravilima, da mi je bilo neverovatno da se iz jedne otišlo u drugu krajnost, od adrese, JMBG-a i maltene krvne slike učenika na sajtovima došlo se do toga da se ni rang lista ne može videti. Ali, čekao sam blog g. Šabića, pretpostavljao sam da će se oglasiti.
Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti i da se ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni Upozorenje poverenika na njih ne odnose, odnosno da za njihovo objavljivanje nije bilo nikakvih smetnji.

Mislim da ni objavljivanje imena (ali samo imena!) nije nikakvo kršenje prava pojedinaca jer, radi se - ipak - o javnoj kompeticiji. Postoje i praktični razlozi. Recimo da se za nekog zna da je bio loš učenik, a sada odjednom ima odličan rezultat - iako je moguće da se učenik intenzivno pripremao, ovo može biti signal da je nešto možda neregularno. Zato mislim da nema mesta prikrivanju imena. A moguće su i greške kod "uparivanja" šifre i imena, tako da bih ja ostao pri ovoj - jedinoj - primedbi.
Zašto je nekima tako teško da shvate da se zakoni donose upravo zato da bi bili poštovani? Da je striktno poštovanje zakona jedini način da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi. I da jednom počnemo živeti u atmosferi u kojoj komunikacija na „kulturnom“ nivou kakav je demonstrirala gore pomenuta dama neće biti „normalna“ stvar.

Nekima je očito teško da na miru i razložno analiziraju primedbe državnog organa (ako već nema namere ove inercije), ili da se s njim konsultuju ako im nešto nije jasno (ako predviđaju, što im je posao, komplikacije promene prakse), pa možda ne bi bilo loše, g. Šabiću, da ubuduće dajete i "uputstvo za upotrebu" svojih akata.
dragan7557 dragan7557 12:58 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Hansel 13:37 13.06.2012
Beli štrajk
Moram da priznam da, kada sam čitao prve vesti o promenjenim pravilima, da mi je bilo neverovatno da se iz jedne otišlo u drugu krajnost, od adrese, JMBG-a i maltene krvne slike učenika na sajtovima došlo se do toga da se ni rang lista ne može videti.

A za koji ..... je potrebna bilo kakva Rang Lista?

Završni Ispit

Prijemni Ispit

i tako mogu dalje.

Gde je u tim listama Čovek? Ili smo svi postali deo prestacione zadužbine kapitalizma pa na svakom koraku mora da bude neka rangirana (visoko=niska) prestacia.

cerski
Hansel Hansel 13:03 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Cerski, ne znam gde ste Vi živeli 80-ih, ja sam živeo u SFRJ, RS Srbija, i beše rang lista i tada.

Vi se protiv sistema možete boriti gde hoćete i kad hoćete, ali potpuno promašujete kada meni ili bilo kome drugom replicirate na ovaj način - mi sistem nismo pravili i samo razmišljamo, kada on već postoji, kako da bude što pravedniji.

Tako da vi s državom raspravite zašto na nekom smeru ima samo mesta za, recimo, sto učenika ili studenata, a prijavljuje se hiljadu, itd. itd.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 13:10 13.06.2012

Re: Beli štrajk


Svako dete ima svoju šifru, zašto se bez imena ne objavi rang lista i to je način ako se stvarno misli o interesu dece i nema načina za izmene i manipulacije.


Meni je neobično da gospođa ovo pitanje upućuje vama a ne Ministarstvu i školama.Takođe mi je neobično što se oni sami nisu dosetili te mogućnosti (doduše neki jesu, eno Filološka gimnazija je rezultate sa prijemnog ispita objavila baš na taj način, čitam da će tako učiniti i Matematička gimnazija).

Ono što ja mislim je da su oni ljuti što se neko usudio da ih natera da nešto promene, i sada su rešili da tu svoju ljutnju iskale na deci i roditeljima - eto vam sad pa čekajte u redovima da vam rezultate ispita kažemo/pokažemo u posebnoj prostoriji, a i na krivca ćemo vam ukazati.

I još malo van teme - u poslednje vreme često čujem baš u školama da ne znaju šta piše u zakonu ili u nekom pravilniku. Zamislite, nisu pročitali! Što reče Krugolina, neće ljudi da se mešaju u svoj posao. Nigde ne videh toliki otpor prema čitanju i pisanju kao među prosvetnim radnicima.
dragan7557 dragan7557 13:27 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Hansel 14:03 13.06.2012
Re: Beli štrajk

Vi se protiv sistema možete boriti gde hoćete i kad hoćete, ali potpuno promašujete kada meni ili bilo kome drugom replicirate na ovaj način - mi sistem nismo pravili i samo razmišljamo, kada on već postoji, kako da bude što pravedniji.

Pokvaren sistem se ne može popraviti, posle određenih kvarova mora se menjati ceo sistem, jer naprosto ne funkcioniše!

Katolička crkva je "sistem" zabrane čitanja Biblije držala više od hiljadu godina spaljujući svoje vernike zbog čitanja Biblije!
mi sistem nismo pravili i samo razmišljamo, kada on već postoji, kako da bude što pravedniji.

Ne mogu da se otmem utisku, da je ono što vi radite, više usmereno na održavanje propalog sistema, daleko više nego na bilo kakav pokušaj u pravcu pravednosti. (ništa lično)
Tako da vi s državom raspravite

Sa državom raspravljati znači ni sa kim raspravljati. Dražava je nakardni birokratski konstrukt. Svakim danom sve je nakaradnija pa samim tim svaki pokušaj raspravljanja sa državom je apsurd. Raspravljati se može samo sa ljudima.
na nekom smeru ima samo mesta za, recimo, sto učenika ili studenata, a prijavljuje se hiljadu, itd. itd.

Ova pojava sociološkog tipa, je odavno definisana u sociologiji, psihologiji i drugim naukama Humanističkog pravca, država niti je kada imala šta sa tim niti će kada imati. U pitanju je društvena pojava koja je lako rešiva.

U diktaturama ili autokratijama se veoma dobro zna da je izvor ove pojave autokratski, diktatorijalni sistem koji kod pojedinca (roditelji, deca) nasilno diktira oredeljenje. Uči sine da ne biradio, je nekada definisalo ovaj odnos, danas: budi vlast da ne bi radio i mogao da rokaš svakog po svom ćefu.


cerski

p.s. izvinjavam se za upotrebu malo prostijih izraza, zbog plastičnosti u objašnjenju.
ivana23 ivana23 13:28 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Mislim da ni objavljivanje imena (ali samo imena!) nije nikakvo kršenje prava pojedinaca jer, radi se - ipak - o javnoj kompeticiji.


Naravno, jer bi u suprotnom, uskoro umesto imena i prezimena ucenika, u skolskim dnevnicima postojale sifre...
dragan7557 dragan7557 13:44 13.06.2012

Re: Beli štrajk

ivana23
Mislim da ni objavljivanje imena (ali samo imena!) nije nikakvo kršenje prava pojedinaca jer, radi se - ipak - o javnoj kompeticiji.


Naravno, jer bi u suprotnom, uskoro umesto imena i prezimena ucenika, u skolskim dnevnicima postojale sifre...

Molim te stavi primer te šifre ovde, jer zbilja ne znam kako izgledaju?

cerski
Freedom of Information Freedom of Information 13:46 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Naravno, jer bi u suprotnom, uskoro umesto imena i prezimena ucenika, u skolskim dnevnicima postojale sifre...

Takva paralela nije umesna.Prosto,obrada podataka o ličnosti(svrha,obim,vrsta podataka..itd,itd) u vidu evidencija o učenicima u školskim dnevnicima ima svoj zakonski osnov. Objavljivanje o kome govorimo nema.
Hansel Hansel 13:50 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Naravno, Ivana, i na to sam pomislio.
dragan7557
Pokvaren sistem se ne može popraviti, posle određenih kvarova mora se menjati ceo sistem, jer naprosto ne funkcioniše!
...
Ne mogu da se otmem utisku, da je ono što vi radite, više usmereno na održavanje propalog sistema, daleko više nego na bilo kakav pokušaj u pravcu pravednosti. (ništa lično)

Gledajte, Dragane, valjda Vam je jasno da mi nemamo taj kapacitet, naravno ni ja lično. Šta zagovarate - revoluciju, možda? Iz te neke inostrane zemlje u kojoj ste? Što ne ostaste ovde pa da "menjate ceo sistem"?! Ja bih ga rado promenio, ali, kako da Vam objasnim - ne mogu! Opet poziv za Vas, vrsnog teoretičara, da sprovedete svoje teorije i svoja znanja u praksu! Šta Vas sprečava?
Raspravljati se može samo sa ljudima.

OK, u pravu ste, pronađite ih, ako takvih u administraciji (i birokratiji) ima i - razgovarajte i promenite! Aplaudiraću Vam!
Ova pojava sociološkog tipa, je odavno definisana u sociologiji, psihologiji i drugim naukama Humanističkog pravca, država niti je kada imala šta sa tim niti će kada imati. U pitanju je društvena pojava koja je lako rešiva.

Pa što je niste rešili? Što je neko drugi nije rešio? Ne bih da trolujemo po ovom blogu, ali - pitam Vas - kako biste Vi to rešili? Evo, nudim Vam gostovanje na mom blogu, pa izložite svoj sistem i metode kako da se do njega dođe. Pa da rešimo jednom za svagda ko šta hoće i ko šta može.

P.S. Moram da odgovorim i na ovo:
Ne mogu da se otmem utisku, da je ono što vi radite, više usmereno na održavanje propalog sistema, daleko više nego na bilo kakav pokušaj u pravcu pravednosti. (ništa lično)

Ako je ovo bilo obraćanje meni, pošto ste citirali moju rečenicu pre pisanja ove, Vaše, da meni svakako nije dobro u ovom sistemu, pa nemam ni jedan razlog da ga "održavam" (kad bih mu za to i bio potreban baš ja).
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 13:58 13.06.2012

Re: Beli štrajk

radi se - ipak - o javnoj kompeticiji


Završni ispit nikako nije kompeticija, a pogotovu ne javna. Tu se učenik, ukoliko to baš želite da gledate kao takmičenje, takmiči sa samim sobom.

Recimo da se za nekog zna da je bio loš učenik, a sada odjednom ima odličan rezultat - iako je moguće da se učenik intenzivno pripremao, ovo može biti signal da je nešto možda neregularno.

Toga je bilo ranijih godina kada su javno objavljivana imena pa taj "signal" nije iskorišćen ni na koji način.
Ove godine je, NADAJMO SE, sve podignuto na mnogo viši nivo - dežurstva, supervizija, kontrola, komisije, tako da će se ovim pojavama maksimalno "stati na put". Bar nas tako uveravaju iz MPN RS.

Inače, javno objavljivanje rezultata kvalifikacionih ispita služilo je, pored primarne svrhe da se obaveste roditelji i učenici, isključivo za ogovaranja i "stručne procene i mišljenja" komšiluka, prijatelja, neprijatelja... Pošto se ranije "isticanje" pokazalo nesvrsishodnim, podržavam ovu aktivnost Poverenika. Dobro, podržavam mnoge aktivnosti poverenika
Hansel Hansel 14:03 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Freedom of Information
Prosto,obrada podataka o ličnosti(svrha,obim,vrsta podataka..itd,itd) u vidu evidencija o učenicima u školskim dnevnicima ima svoj zakonski osnov. Objavljivanje o kome govorimo nema.

G. Šabiću, da samo razjasnimo, Vi tvrdite da je i objavljivanje (samo!) imena uz rezultat testa kršenje zakona? Verujem Vašem tumačenju, samo, molim Vas, to eksplicitno napišite - problemi sa adresom, JMBG-om, imenima roditelja i sl. su sasvim nesporni.
Jukie Jukie 14:08 13.06.2012

Re: Beli štrajk

aleksandrapetkovic
radi se - ipak - o javnoj kompeticiji

Završni ispit nikako nije kompeticija, a pogotovu ne javna. Tu se učenik, ukoliko to baš želite da gledate kao takmičenje, takmiči sa samim sobom.


Završni ispit je ITEKAKO javna kompeticija, jer se na osnovu njega dobija 0-40 poena na konkursu za upis na željeni smer srednje škole.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:41 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Hansel
Freedom of Information
Prosto,obrada podataka o ličnosti(svrha,obim,vrsta podataka..itd,itd) u vidu evidencija o učenicima u školskim dnevnicima ima svoj zakonski osnov. Objavljivanje o kome govorimo nema.

G. Šabiću, da samo razjasnimo, Vi tvrdite da je i objavljivanje (samo!) imena uz rezultat testa kršenje zakona? Verujem Vašem tumačenju, samo, molim Vas, to eksplicitno napišite - problemi sa adresom, JMBG-om, imenima roditelja i sl. su sasvim nesporni.


Izgleda da je u pitanju nemanje zakonskog osnova, a ne kršenje zakona.
dragan7557 dragan7557 14:50 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Hansel 14:50 13.06.2012 / *novo
Re: Beli štrajk
Naravno, Ivana, i na to sam pomislio.

dragan7557
Pokvaren sistem se ne može popraviti, posle određenih kvarova mora se menjati ceo sistem, jer naprosto ne funkcioniše!
...
Ne mogu da se otmem utisku, da je ono što vi radite, više usmereno na održavanje propalog sistema, daleko više nego na bilo kakav pokušaj u pravcu pravednosti. (ništa lično)


Gledajte, Dragane, valjda Vam je jasno da mi nemamo taj kapacitet, naravno ni ja lično. Šta zagovarate - revoluciju, možda?

Prvo šta podrzumevaš pod revolucijom? Revolucija je okret(RPM revolutions per minut, na srpskom BOM broj obrtaja u minutu, danu, godini....) a preokret je stalna pojava u društvu koje se kreće. U prošlom veku je pojam Revolucija bila vezan za prolivanje krvi, razaranje i slično.

U ovom veku je preovladalo mišljenje da je revolucija osobina svakog društva je potpuno jasna stvar, mada priznajem ne svima. Ono što je spoznano je da svaka nadgradnja društva koje se kreće je u neku ruku revolucija.

Treba li reći da u društvu koje ima nadgradnju je revolucija permanentna i osobito kontinuirana pojava, a ako nadgradnja stane dešava se propast?
Ja bih ga rado promenio,

OK, u pravu ste, pronađite ih, ako takvih u administraciji (i birokratiji) ima i - razgovarajte i promenite! Aplaudiraću Vam!

da meni svakako nije dobro u ovom sistemu, pa nemam ni jedan razlog da ga "održavam"


Pa gde su onda šerpe, lonci i pištaljke?
Na sve ovo se da odgovoriti u nekoliko reči podsećanjem na pištaljke, lonce šerpe i šetnju. Kud se deo taj građanski zanos, revolucionarni toliko hvaljen i kuđen!

Ne mogu da se otmem utisku da ste sve to zaboravili?! Čoveče, hansele a hansela je na ovom blogu više, sa administracijom, birokratijom je svaki razgovor isključen, suprotno tome svaki razgovor među građanima je dozvoljen ali u isto vreme osključen. Televizija je isključila druženje, razgovor i sve druge društvene aktivnosti osim praznog komentarisanja dešavanja na televiziji.

A duh promena kud se dede, zar oni koji su narod vodili na lupanje šerpama, loncima, ne dođoše na vlast?

I šta bi? Nije potrebno biti teoretičar da bi se shvatilo iz dnevne štampe kud je srpsko društvo krenulo.

Ovo je nepotrebna i vrlo niska primedba pa nemam potrebu da je komentarišem:
Iz te neke inostrane zemlje u kojoj ste?

osim da primetim da je građanin dužan da se brine od stanju u državi u kojoj živi, a u kojoj državi živi, je po meni i drugima pitanje slobodnog izbora.

cerski
nim_opet nim_opet 14:55 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Kakve crne rang liste? Dete se prijavi, ispuni uslove (prijemne itd.) i dobije odgovor. Napismeno. O tome kako je ono ispunilo uslove. I nista vise. Ne kako su drugi uradili prijemni. Ili kako su rangirani. Kontrola procesa i poredjenje medju ucenicima nije u nadleznosti ni deteta ni roditelja vec skola. Ukoliko sumnjate na neregularnosti, zalite se skoli, inspekciji, ministarstvu.
dragan7557 dragan7557 15:09 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Evo, nudim Vam gostovanje na mom blogu, pa izložite svoj sistem i metode kako da se do njega dođe. Pa da rešimo jednom za svagda ko šta hoće i ko šta može

Hvala na ponudi, uz odbijanje gostovanja.

Otvori blog pa ću napisati jedan čaršav, još bolje nekoliko čaršava(autorska prava Đorđe-Wukadin) u vezi sa teorijom i naročito praksom na planu obrazovanja, usmeravanju društvu potrebnih kadrova, usmeravanju motivacije i društveno odgovornim modelima, koji se koriste da bi se izbeglo prijavljivanje polovine đaka u ekonomiste, a druge polovine u Škole za Političke Praktikante, mislim naprasne Magistere, a da u livce, seljake i radnike niko neće, i zašto neće, je poznata stvar.

cerski
Hansel Hansel 15:33 13.06.2012

Re: Beli štrajk

uros_vozdovac
Izgleda da je u pitanju nemanje zakonskog osnova, a ne kršenje zakona.

Da, hvala, pomenuo je to poverenik, samo sam ga pitao da li se to odnosi i na imena. Doduše, ima i ona da je "dozvoljeno sve što nije zabranjeno"?!
Jukie
Završni ispit je ITEKAKO javna kompeticija, jer se na osnovu njega dobija 0-40 poena na konkursu za upis na željeni smer srednje škole.

Hvala, evo baš sam i ja hteo da to odgovorim.
cerski
Ovo je nepotrebna i vrlo niska primedba pa nemam potrebu da je komentarišem

Ništa niža od Vaših recepata kako mi treba da se ponašamo, a Vi se sami niste tako ponašali.
osim da primetim da je građanin dužan da se brine od stanju u državi u kojoj živi, a u kojoj državi živi, je po meni i drugima pitanje slobodnog izbora.

Naravno da jeste, ali - to i jeste bila moja poenta - Vi ovde ne živite a puni ste teorija bez prakse. Krucijalni dokaz - odbijate da iznesete sistematično svoja gledišta, da konačno ona budu predmet rasprave, a ne da Vi sve "podvrgavate" svojoj nedodirljivoj kritici?
nim_opet
Kakve crne rang liste? Dete se prijavi, ispuni uslove (prijemne itd.) i dobije odgovor. Napismeno. O tome kako je ono ispunilo uslove. I nista vise.

Možda ste smetnuli s uma da ispiti nisu samo kvalifikacioni, nego i klasifikacioni, a o nekim zamislivim situacijama zloupotreba na koje se može posumnjati preko rang-lista, pisao sam u prvom komentaru.
dragan7557 dragan7557 16:14 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Hvala, evo baš sam i ja hteo da to odgovorim.

cerski
Ovo je nepotrebna i vrlo niska primedba pa nemam potrebu da je komentarišem


Ništa niža od Vaših recepata kako mi treba da se ponašamo, a Vi se sami niste tako ponašali.

osim da primetim da je građanin dužan da se brine od stanju u državi u kojoj živi, a u kojoj državi živi, je po meni i drugima pitanje slobodnog izbora.


Naravno da jeste, ali - to i jeste bila moja poenta - Vi ovde ne živite a puni ste teorija bez prakse. Krucijalni dokaz - odbijate da iznesete sistematično svoja gledišta, da konačno ona budu predmet rasprave, a ne da Vi sve "podvrgavate" svojoj nedodirljivoj kritici?

Ne postoji nedodirljiva kritika.

Drugo bez obzira što ne živim u Srbiji, Srbija je moj zavičaj, pa prema tome posedujem sva i apsolutno sva prava da bilo koje stanje podvrgnem kritici, isto to važi za svakog građanina Srbije u inostranstvu.

Da to mnogima nije baš drago vidi se i iz tvoje replike koja odiše Visinom.

Odbijanje prihvatanja modernih rešenja koja su druga društva postigla na nekom planu, a prihvatanjem diktiranih i kljakavih rešenja, koje opet neko drugi nameće, je naprosto svakodnevnica negativnog konformizma.

Mnoga problematične situacije, su u naprednim društvima rešene prvo u jednom a odmah za tim primenjene sa uspehom u drugom društvu. Da se ovo ne odnosi na sve društvene probleme je valjda jasno.

Ako se primeni poslovično: kud svi tu i ćorava kvočka, onda je rezultat kilav.

Više otvorenosti, procene primenjljivosti i kriticizma je svakom društvu nasušna potreba a kako se to doima na druge, kad neko iz inostranstva Gastarbeiter, ili Dijasporičar kaže, vidi se po tvom tekstu.

Da je neki Visoki Predstavnik EU izrekao, isto što i ja, verovatno bi pobrao sve tvoje lovorike, a takva kritika bi bila na mestu?! Naravno ništa lično.

cerski
Freedom of Information Freedom of Information 18:10 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Vi tvrdite da je i objavljivanje (samo!) imena uz rezultat testa kršenje zakona?

Jel ja ne raszumem Hansel ili Vi ozbiljno tvrdite tvrdite da vaše ime i prezime nisu podaci o vašoj ličnosti?
predatortz predatortz 18:15 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Freedom of Information
Vi tvrdite da je i objavljivanje (samo!) imena uz rezultat testa kršenje zakona?

Jel ja ne raszumem Hansel ili Vi ozbiljno tvrdite tvrdite da vaše ime i prezime nisu podaci o vašoj ličnosti?


Mislim da se u ovom slučaju preteruje. Pa šta ako je objavljeno ime i prezime uz rezultat testa?
Freedom of Information Freedom of Information 19:15 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Pa šta ako je objavljeno ime i prezime uz rezultat testa

Pa ništa,osim jedne "sitnice".Te da je to, po zakonu, nedopušteno.Ali već smo konstatovali da poštovanje zakona kod nas uopšte i nije na nekoj ceni.Što me i navelo da kažem
Da je striktno poštovanje zakona jedini način da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi.

sa čim,naravno,Vi ne morate da se slažete.
predatortz predatortz 19:19 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Pa ništa,osim jedne "sitnice".Te da je to, po zakonu, nedopušteno.


Onda je zakon besmislen. Inače, cela ta stvar o zaštiti ličnih podataka mi počinje da liči na farsu. Na spiskovima se ne sme da istakne ime i prezime kandidata, a kompletan naš internet saobraćaj se arhivira, čita i pristupačan je ko zna kome sve ne...
Freedom of Information Freedom of Information 19:24 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Izgleda da je u pitanju nemanje zakonskog osnova, a ne kršenje zakona.

Pa Urpše upravo "nemanje osnova"(u vidu zakonske odredbe ili u vidu pristanka) je kršenje zakona.
Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 8. tač. 1.) utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako fizičko lice nije dalo pristanak, odnosno ako se vrši bez zakonskog ovlašćenja.

aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 19:30 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Završni ispit je ITEKAKO javna kompeticija, jer se na osnovu njega dobija 0-40 poena na konkursu za upis na željeni smer srednje škole.


Da, pa?! Kad dete dobije 40 poena (ili 20, 18...) sa kim se takmiči? Pretpostavljam da mislite da je veća transparentnost ako sva deca znaju sve rezultate. A i njihovi roditelji, rodjaci, komšije... To je, za mene, potpuno pogrešno. Učenici i roditelji su do sada sebi davali za pravo da sa sigurnošću procenjuju koje dete je koliko zaslužilo da osvoji poena i pred vtatima škola, gledajući spiskove i rezultate ispita "procenjivali" da li je neko uradio po svojim mogućnostima, iznad ili ispod istih ili da li je prepisivao/la. Verujte da jedan učenik ne može da zna za svakog drugog učenika koliko je "trebalo" da osvoji poena, to su isključivo slobodne i paušalne procene koje ničemu ne služe. Recimo i da posumnjate da je nečije dete osvojilo manje poena nego što je Vaša procena da bi bilo optimalno, ne možete ništa sa tom sumnjom. Možete da uložite žalbu samo u vezi rezultata svog deteta ili generalno na uslove prilikom polaganja.
Mislim da se ovim potezom Poverenika, ili bolje reći ovim postovanjem Zakona, dobija baš ono što treba - da svako gleda svoje rezultate, brine samo o svom postignuću i poredi svoje rezultate na završnom ispitu sa svojim uspehom na kraju svakog razreda. Zato kažem, nije završni ispit takmičenje sa drugima - ne znate kakve su rezultate postigli drugi i koliko zaslužuju, to samo pretpostavljate i ta pretpostavka služi da deca koja nisu zadovoljna svojim rezultatima kukaju nad "nepravdom".
Freedom of Information Freedom of Information 19:43 13.06.2012

Re: Beli štrajk


Onda je zakon besmislen

Pa Vaše pravo da mislite o bilo kom zakonu je nesporno.I ja imam loše mišljenje o nekim drugim zakonima.Ali moramo se složiti da su lična mišljenja,sa stanovišta obaveznosti primene zakona,potpuno irelevantna.
Inače, cela ta stvar o zaštiti ličnih podataka mi počinje da liči na farsu.

Opet ,Vaše pravo.Ali je trend u demokratskom svetu sasvim drugačiji.I u EU i u SE su aktuelne aktivnosti na usvajanju mnogo oštrijih standarda zaštite podataka o ličnosti.
Hansel Hansel 20:27 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Freedom of Information
Vi tvrdite da je i objavljivanje (samo!) imena uz rezultat testa kršenje zakona?
Jel ja ne raszumem Hansel ili Vi ozbiljno tvrdite tvrdite da vaše ime i prezime nisu podaci o vašoj ličnosti?

U redu, samo sam hteo da budem siguran koje je Vaše stanovište.

Voleo bih samo da se razumemo da ja retko kada nešto tvrdim, ovo shvatam kao diskusiju, da bismo razumeli o čemu govorimo, i gde možda grešim(o).

Moj doživljaj je da ime i prezime samo po sebi ne znači ništa. Ono znači samo u nekom kontekstu, kada je povezano s nekom drugom informacijom o meni.

Ovde imam izgleda drugačiju procenu koji se lični podaci mogu ili čak moraju naći u javnosti, tj. koji ne smeju (govorim nezavisno od zakona, diskutujem ono što je blisko ili nije blisko mom/našem osećaju).

Politički funkcioneri, na primer, moraju da daju na uvid svoje imovinsko stanje (ti podaci su lični, slažemo se) pri stupanju na dužnost i kad je napuštaju. Ne znam da li javnost ima pravo uvida u te podatke, ali i ako nema, za nju to čini npr. Agencija za borbu protiv korupcije. Postoji javni interes da ti podaci ne ostanu poznati samo onome o kome su.

U slučaju rezultata maturskih/prijemnih ispita mislim da takođe postoji javni interes - neko će zbog tog ispita upisati ili neće upisati željenu školu (a školovanje većine se finansira iz budžeta), a ako ne upiše, možda je "ispod crte" nezasluženo (a neko drugi u tom slučaju nezasluženo iznad). Učenici koriste javni resurs, za određeno mesto se takmiče i mislim da tu nema mesta nikakvoj tajni - svi učesnici "takmičenja" po mom osećaju imaju čak i pravo uvida u radove konkurenata.

Ova proverljivost je sada otežana, s obzirom da se radovi učenika koji konkurišu za upis u jednu školu nisu koncentrisani.

Evo, imam bar još jedan primer, za koji izgleda ne znate - rang-liste koje povremeno objavljuje Skupština grada, što na oglasnim tablama, što na sajtu - o dodeli socijalnih stanova na korišćenje ili dodeljenom pravu kupovine po pristupačnim uslovima - upravo je jedna takva na naslovnoj strani. S jedne strane - svi mogu da vide koji su sugrađani učestvovali, s druge - neko može da otkrije da je neki dobitnik dao lažne podatke komisiji.

Zaista ne tvrdim da je moja procena korektna, nadam je sada jasno zašto ovako mislim, makar to mišljenje bilo pogrešno.
Freedom of Information Freedom of Information 20:44 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Zaista ne tvrdim da je moja procena korektna, nadam je sada jasno zašto ovako mislim, makar to mišljenje bilo pogrešno.

Ma sve je OK. A Vaše mišljenje ako ne sa formalno pravnog ono bar sa funkcionalnog stanovišta nije bez osnova. Zašto ja,vidljivo je,insistiram na do kraja striktnoj primenio zakona? Takav stav koji nekom može delpvasti kao rigidan posledica je toga što mislim da je to ne smo formalno nego i suštinski ispravno, pogotovo u u konkretnim uslovima u kojima se zakononi na sve strane relativizuju i krše.
Hansel Hansel 22:50 13.06.2012

Re: Beli štrajk

Da, ja potpuno razumem i podržavam taj Vaš stav, ali pošto imamo ipak katkad mimoilaženje zakonskih rešenja i realnosti života, smatram da je dobro da razgraničimo o čemu pričamo.

Pozdrav!
mlekac mlekac 09:17 14.06.2012

Re: Beli štrajk

sneza.lazarevic

Svako dete ima svoju šifru, zašto se bez imena ne objavi rang lista i to je način ako se stvarno misli o interesu dece i nema načina za izmene i manipulacije.


Meni je neobično da gospođa ovo pitanje upućuje vama a ne Ministarstvu i školama.Takođe mi je neobično što se oni sami nisu dosetili te mogućnosti (doduše neki jesu, eno Filološka gimnazija je rezultate sa prijemnog ispita objavila baš na taj način, čitam da će tako učiniti i Matematička gimnazija).

Ono što ja mislim je da su oni ljuti što se neko usudio da ih natera da nešto promene, i sada su rešili da tu svoju ljutnju iskale na deci i roditeljima - eto vam sad pa čekajte u redovima da vam rezultate ispita kažemo/pokažemo u posebnoj prostoriji, a i na krivca ćemo vam ukazati.

I još malo van teme - u poslednje vreme često čujem baš u školama da ne znaju šta piše u zakonu ili u nekom pravilniku. Zamislite, nisu pročitali! Što reče Krugolina, neće ljudi da se mešaju u svoj posao. Nigde ne videh toliki otpor prema čitanju i pisanju kao među prosvetnim radnicima.


I u osnovnoj moje Princeze odlucili su se za sifre. Nista sporno. A na sajtu ministarstva sifre su koriscene i ranijih godina. Deca su svoje rezultate mogla da provere samo preko broja koji im je bio upisan u djacku knjizicu, tako da ni to nije bilo sporno.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:53 14.06.2012

Re: Beli štrajk

mlekac




I u osnovnoj moje Princeze odlucili su se za sifre. Nista sporno. A na sajtu ministarstva sifre su koriscene i ranijih godina. Deca su svoje rezultate mogla da provere samo preko broja koji im je bio upisan u djacku knjizicu, tako da ni to nije bilo sporno.


Pa nije Melkac, SVAKO je mogao da uđe na sajt Ministarstva i vidi rezultat svakog deteta. Ja sam lično proveravala za decu svojih komšija, a nisam imala nikakve šifre.

I jeste, pored imena i prezimena, imena roditelja, stajao je i JMBG, uspeh iz VI, VII i VIII razreda, broj bodova na osnovu uspeha, broj bodova na završnom ispitu, lista želja koju je dete popunilo. I sve je bilo dostupno svima.
mlekac mlekac 13:43 14.06.2012

Re: Beli štrajk

sneza.lazarevic
mlekac




I u osnovnoj moje Princeze odlucili su se za sifre. Nista sporno. A na sajtu ministarstva sifre su koriscene i ranijih godina. Deca su svoje rezultate mogla da provere samo preko broja koji im je bio upisan u djacku knjizicu, tako da ni to nije bilo sporno.


Pa nije Melkac, SVAKO je mogao da uđe na sajt Ministarstva i vidi rezultat svakog deteta. Ja sam lično proveravala za decu svojih komšija, a nisam imala nikakve šifre.

I jeste, pored imena i prezimena, imena roditelja, stajao je i JMBG, uspeh iz VI, VII i VIII razreda, broj bodova na osnovu uspeha, broj bodova na završnom ispitu, lista želja koju je dete popunilo. I sve je bilo dostupno svima.


Nisi mogla bez sifre. To znam sigurno. Svako dete je dobijalo sifru i na osnovu nje je ulazilo na svoj profil da vidi to sto si nabrojala. Nije bilo "na izvolte".

Doduse, spiskovi primljenih u pojedine skole bili su pod punim imenom i prezimenom, ali, iskreno, ne secam se da li su na TIM spiskovima bili i ostali podaci osim imena deteta i iz koje je OS doslo.
Jukie Jukie 14:10 14.06.2012

Re: Beli štrajk

Ja sam nekoliko godina odlazio na sajt ministarstva i video sam brojeve poena za svoje bivše đake i u koju su se srednju školu upisali, i koje su ocene imali iz biologije na kraju godine ili sledeće godine kada se nastavnica vratila, i ustanovio sam da je jedna nastavnica svim jakim četvorkama zaključila petice a druga je bila baš opasna i sledeće godine su skoro svi pali za jednu ocenu, uključujući i đaka koga bih slao na takmičenje da sam ostao u toj školi a kome je sledeće godine ta nastavnica zaključila dva (2) a išao sam i na sajtove srednjih škola i video ocene iz osnovne škole za neku decu koja su se na kraju rang liste sa prosekom 2,60 legalno upisivala u gimnazije po manjim mestima
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 14:28 14.06.2012

Re: Beli štrajk

mlekac


Nisi mogla bez sifre. To znam sigurno.


Pa kažem ti da sam ulazila
Možda su oni deci davali šifre, ali nije bila neophodna.
Mogao si to da zaobiđeš vrlo jednostavno, pretražujući po školi koja te zanima. A kad dođeš do podataka za tu školu, gle čuda, otvaraju ti se svi podaci za sve osmake.
rage rage 16:13 14.06.2012

Re: Beli štrajk

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 8. tač. 1.) utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako fizičko lice nije dalo pristanak, odnosno ako se vrši bez zakonskog ovlašćenja.


Na osnovu čega se kaže da fizičko lice dalo pristanak. Ako učestvujete na nekom konkursu, i svoja dokumenta i potrebne provere izvršavate po Pravilniku o sprovodjenju istog - kako onda tvrditi da niste dali pristanak.

Svojim potpisom na pristupnom dokumentu ste izrazili saglasnost. Ili predlažete da se saglasnost overi u Sudu i Opštini, uz neophodnu republičku taksu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:55 14.06.2012

Re: Beli štrajk

Nisi mogla bez sifre. To znam sigurno.


Mlekac, mogla si bez šifre, ja ulazila, znam sigurno.
Sve videla što Sneža nabraja da se moglo videti.
sahmatbg sahmatbg 19:19 14.06.2012

Re: Beli štrajk

I to kako konkretno pristanak treba da izgleda utvrđeno je u Zakonu o zaštiti podataka. Mislim da se radi o čl.10.tog zakona.
ivana23 ivana23 14:18 13.06.2012

***

Ne znam kome je i kada palo na pamet da na te spiskove uvrsti i podatke - JMBG, ime roditelja, adresa. U vreme kada su moja deca zavrsavala OS, spiskovi su bili po odeljenjima, sa imenom, srednjim slovom i prezimenom ucenika. U priduzetku je stajao br. bodova po uspehu u VI, VII i VIII razredu, na testu iz srpskog i matematike i ukupan zbir bodova.
Jukie Jukie 16:19 13.06.2012

Re: ***

ivana23
Ne znam kome je i kada palo na pamet da na te spiskove uvrsti i podatke - JMBG, ime roditelja, adresa. U vreme kada su moja deca zavrsavala OS, spiskovi su bili po odeljenjima, sa imenom, srednjim slovom i prezimenom ucenika. U priduzetku je stajao br. bodova po uspehu u VI, VII i VIII razredu, na testu iz srpskog i matematike i ukupan zbir bodova.

Pa kućne adrese dece i JMBG koliko ja znam na sajtu ministarstva i na papirima na vratima nisu ni stajale. Stajalo je:
-ime učenika
-prezime učenika
-ime jednog roditelja
-i naravno ime škole u koju je dete išlo, sa adresom ŠKOLE (i to često pogrešnom, ili postoje dve škole Dositej Obradović ili Vladislav Petković Dis pa pomešaju, ili navode školu Vukica Mitrović koja je ukinuta pre deset godina)
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:44 13.06.2012

Re: ***

Pa kućne adrese dece i JMBG koliko ja znam na sajtu ministarstva i na papirima na vratima nisu ni stajale.


JMBG je definitivno stajao, za adresu stanovanja nisam sigurna, mislim da nije. Za JMBG znam zato što se dobro sećam kako sam se zapanjila kad sam to videla. Pričam o sajtu, ne znam za vrata škole, to valjda zavisi od škole do škole. Ali, ne bi me iznenadilo da su samo isprintali sa sajta, pa da je i tamo stajalo.

rade.radumilo rade.radumilo 15:23 13.06.2012

Razlog

Nije administracija ni kilava ni nesposobna, već vrlo lukava i iskusna. Prvo pravilo rada u Srbiji glasi:
- Nikada i ni po koju cenu ne donosi nikakvu odluku! Čak i kada ti je u opisu radnog mesta da donosiš odluku, izgovori se na ovo ili ono ali odluku ne dosnosi ni za živu glavu, a i ako kažeš nešto što se može protumačiti kao odluka, ništa ne zapisuj i sve negiraj.
Ovo ne važi samo za državne službe i administraciju, ovo se jednako upražnjava i u korporativnom svetu. Čak i u firmama koje pozitivno stimulišu donošenje odluka (nagrađuju dobre odluke i ne sankcionišu loše), preko 90% zaposlenih uljučujući i one u menadžmentu ne možeš da nateraš da samostalno donesu odluku o nečemu u datom trenutku, već čekaju da to uradi neka "viša" instanca ili čak neko ko nije iz kompanije (klijent npr. i obrnuto).
Koliko su samo puta klijenti od mene (proizvođača softvera) tražili da presečem neku dilemu njihovog poslovnog procesa!
Gospodina Šabića su upravo uhvatili u tu mašinu, predstavljajući da je on doneo odluku umesto njih. Sada mu preostaju dva pravca:
1. Da se nateže s Ministarstvom Prosvete do besvesti.
2. Da lepo napiše upozorenje:
a. da je neobjavljivanje rang lista takođe kršenje zakona o informacijama od javnog značaja.
b. da se rang liste moraju javno objavljivati, samo s korišćenjem šifre učenika umesto ličnih adresnih podataka. (ili još bolje "u skladu sa zakonom", bez detalja pa nek oni lupaju glavom kako će...)

Jukie Jukie 16:22 13.06.2012

Re: Razlog

rade.radumilo
.b. da se rang liste moraju javno objavljivati, samo s korišćenjem šifre učenika umesto ličnih adresnih podataka.

Ja nigde nisam video adrese učenika na tim spiskovima, a jesam čitao te spiskove detaljno, i za dete koje živi u Zemunu a ide u školu na Starom Gradu lepo piše ime škole i adresa škole na Starom Gradu.
Freedom of Information Freedom of Information 19:07 13.06.2012

Re: Razlog

Gospodina Šabića su upravo uhvatili u tu mašinu, predstavljajući da je on doneo odluku umesto njih

Jel mislite da su bili uspešni u tome? Jesu li npr.Vas ubedili u to?
Sada mu preostaju dva pravca:
1. Da se nateže s Ministarstvom Prosvete do besvesti.

Poverenik je upozorio ministarstvo koje ima obavezu da otkloni nezakonitost.Ako ministarstvo to ipak ne uradi morao bi uslediti angažman Vlade i Skupštine.Poverenik niti može niti treba da zameni sve nadležne.
2. Da lepo napiše upozorenje:

Još prošle godine ga je lepo napiao.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:23 13.06.2012

sve mora nogama

moje dete je srednju skolu zavrsilo u Holandiji, fakultet u Beogradu, a sada je na masteru u Nemačkoj.

U Holandiji je sve svoje rezultate prijemnog ispita, testove, položene ispite i slično, mogla da pročita na veb-sajtu skole, ali pristup tim rezultatima imala je ona.

U Nemačkoj se takođe o svojim rezultatima informiše na veb-sajtu univerziteta, ali te rezultate ne može da gleda ko hoće, nego onaj koga se tiču.

Takođe, informacije se šalju imejlom i klasičnom poštom, u koverti, na kućnu adresu.

U Beogradu, na faksu, ako ima neki bitan info, on je bio okačen na oglasnoj tabli, pa ako bi otputovala, onda je meni, bratu itd ostavljala u amanet da idemo na njen faks i tamo vidimo na oglasnoj tabli šta piše, pa da joj javimo.

Stvarno je bezveze da i dalje sve mora da se saznaje nogama. Hoću da kažem, šta fali da se učenici obaveste klasičnom poštom, elektronskom poštom i na veb-sajtu, ali da toj vrsti informacija može na sajtu da pristupi samo učenik, što bi trebalo da je standard.





mlatisa mlatisa 19:42 13.06.2012

Treba zabraniti polaganje male mature ??

Član 3 stav 4 zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kaže:

3) Obrada podataka je svaka radnja preduzeta u vezi sa podacima kao što su: prikupljanje, beleženje, prepisivanje, umnožavanje, kopiranje, prenošenje, pretraživanje, razvrstavanje, pohranjivanje, razdvajanje, ukrštanje, objedinjavanje, upodobljavanje, menjanje, obezbeđivanje, korišćenje, stavljanje na uvid, otkrivanje, objavljivanje, širenje, snimanje, organizovanje, čuvanje, prilagođavanje, otkrivanje putem prenosa ili na drugi način činjenje dostupnim, prikrivanje, izmeštanje i na drugi način činjenje nedostupnim, kao i sprovođenje drugih radnji u vezi sa navedenim podacima, bez obzira da li se vrši automatski, poluautomatski ili na drugi način (u daljem tekstu: obrada);

Kako Zaštitnik, tj. zakon kaže:
Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (čl. 8. tač. 1.) utvrđuje da obrada podataka nije dozvoljena ako fizičko lice nije dalo pristanak, odnosno ako se vrši bez zakonskog ovlašćenja.

To znači da škole nisu smele uopšte da prave bilo kakve liste. Čak i ako ih ne objavljuju javno. A to dalje znači da cela mala matura nelegalna.
sahmatbg sahmatbg 20:01 13.06.2012

Re: Treba zabraniti polaganje male mature ??

To znači da škole nisu smele uopšte da prave bilo kakve liste. Čak i ako ih ne objavljuju javno. A to dalje znači da cela mala matura nelegalna.

Neadekvatan pokušaj da se bude duhovit ili neinformisanost? Jel zbilja ne znaš da je ispit o kom pričaš uređen zakonom?
mlatisa mlatisa 20:47 13.06.2012

Re: Treba zabraniti polaganje male mature ??

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u članu 82. se ne pominju spiskovi i obrada podataka. To je suština moje primedbe. Ako oni (škola, ministarstvo itd.) prave bilo kakve spiskove, pa čak i one za internu upotrebu to je nelegalno. Ako ne prave to je onda u redu.

A sasvim sam siguran da oni takve spiskove prave. I šta planira da radi po tom osnovu Poverenik? I naravno, znam da to nije zakuvao Poverenik nego Zakonodavac. A vi se sad češite.

Zakonodavac prepisuje pola propisa, a drugu polovinu zaboravi i onda smo svi u problemu. Na kraju nam ostaje da se ne držimo zakona kao pijan plota.
dragan7557 dragan7557 21:01 13.06.2012

Re: Treba zabraniti polaganje male mature ??

Zakonodavac prepisuje pola propisa, a drugu polovinu zaboravi i onda smo svi u problemu. Na kraju nam ostaje da se ne držimo zakona kao pijan plota.

Koje polovine da se držmo? Napisane ili nenapisane?

Main text:
Takav posebni zakon, nikad nije donet.



cerski
katulferman katulferman 19:54 13.06.2012

Much Ado About Nothing

"Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti i da se ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni Upozorenje poverenika na njih ne odnose, odnosno da za njihovo objavljivanje nije bilo nikakvih smetnji" / "Чак и за потпуног лаика требало би да је сасвим очигледно да ни шифра ни бодови ни резултати нису подаци о личности и да се ни Закон о заштити података о личности ни Упозорење повереника на њих не односе, односно да за њихово објављивање није било никаквих сметњи".

Na osnovu sadržine pojedinih komentara stičem utisak da mnogi nisu ni stigli do OVE rečenice, nemajući valjda strpljenja da pročitaju post do kraja.

Komentari kao da su bili provokativniji...

Koliko tačni, saznaćete ako pročitate post.

Od početka, do kraja.

Da li je neprimeren vokabular "izvesne gospođe Julije Radnić", veleuma i masterminda "Udruženja ogorčenih majki školske 2012/2013", rezultat ružne navike da ne čita tekstove do kraja, ne bih mogao pouzdano da tvrdim, al' jedno je sigurno - takva navika može proizvesti ne samo pogrešne stavove, već u zavisnosti od društvene pozicije na kojoj se takav čitalac nalazi, čak i pogubne posledice po autora teksta.

"Eto dobrog povoda da i JA kažem šta mislim, kad već nisam VIP bloger devedesetdvojke!", pomisliše neki od vas, i dadoše se u pisanje visokoumnih komentara na temu koja je od strane samog autora posta već apsolvirana.

Bespotrebno.
uninamama uninamama 09:35 14.06.2012

Postoji li mogućnost

da običan građanin dobije podatke o bilo kom procesu u nekom Ministarstvu bez podataka o ličnosti, ali sa ključem?
Na primer: Možda me intersuje da li ima neke veze rezultat na maloj maturi iz matematike sa ocenom iz matematike u prvoj godini srednje škole za svu decu u Srbiji. Da li običan građanin, iz svoje radoznalosti, može da napravi takvo istraživanje, odnosno da dobije adekvatne podatke, naravno bez ličnih podataka o učenicima, već pod nekakvom šifrom ili ključem?
Da li su to informacije od javnog značaja?

p.s. Izvinite ako je pitanje trol.
Hansel Hansel 13:23 14.06.2012

Re: Postoji li mogućnost

To istraživanje bi moglo da se proširi na celokupan uspeh, jer je matematika jedan od samo dva predmeta čije se poznavanje testira na prijemnom.

Da se ne mešam u odgovor poverenika, mogu samo da izrazim sumnju da je iko takve analize radio, a čak i da ima podatke o prosečnoj oceni. A za pravu analizu bilo bi potrebno uparivanje rezultata svakog učenika ponaosob.
Freedom of Information Freedom of Information 14:17 14.06.2012

Re: Postoji li mogućnost

Da li običan građanin, iz svoje radoznalosti, može ,,,da dobije adekvatne podatke, naravno bez ličnih podataka o učenicima,

Naravno da ima pravo na takve podatke. Samo,uz uslov da podaci postoje.
uninamama uninamama 19:32 14.06.2012

Re: Postoji li mogućnost

Hvala... Ako uspem da ih nađem i dobijem - dobićete rezultate
Jukie Jukie 19:58 14.06.2012

Re: Postoji li mogućnost

uninamama
Hvala... Ako uspem da ih nađem i dobijem - dobićete rezultate

Čitao sam o nekom istraživanju koje su radili u školama gde đaci na inicijalnom testu nisu znali da urade nijedan od zadataka koje su navodno radili na maturi (onoj staroj), a kada sam bio đak u srednjoj školi pomagali smo nastavnici da prepiše podatke o poenima iz osnovne i broju nedovoljnih, što je bilo potrebno njenoj ćerki koja je radila neko istraživanje

Tako da podaci postoje, samo treba znati u kojim se folderima nalaze
uninamama uninamama 21:19 14.06.2012

Re: Postoji li mogućnost

Znam sigurno da postoje - pitanje je da li su uopšte upareni i kako. Ministarstvo ih sigurno ima, jer te podatke traže.
Česta je pojava da se na početku prve godine SŠ radi ulazni test i ti rezultati su poražavajući.
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:29 14.06.2012

Hvala Vam

što ste napisali blog, jer je ona prepiska na twitteru, iako pristojna, bila malo haotična. Nije to medij za ovakve stvari. Žao mi je što sam tek sada videla i pročitala komentare. Neću ponavljati ono što je u Vašem tekstu ili njima već objašnjeno.

Dakle sasvim je jasno da ne treba, čak i da zakon ne zabranjuje, objavljivati kućne adrese ili matične brojeve dece. Ono što sam ja pokušala da Vam kažem je da živimo u društvu u kom takve selektivne mere nose neke gore rizike po tu decu koja se štite. Ne mislite li da je malo zloupotrebljen Vaš zahtev o neobjavljivanju podataka? Vi ste mislili na lične podatke - a oni su odmah rekli - pa nećemo ni bodove. Bodovi nisu lični podaci. Ni imena i prezimena - jer se svakodnevno nalaze na drugim spiskovima i tablama po školama. Inače ne bi bilo dozvoljeno ni da pročitamo ko ide u koju sekciju. Ili grešim?

U redu, razumem ako Vas se to ne tiče. Vama je važno da se ne objavi nešto što ne sme, a ne da se objavi sve šta sve. Međutim, zato sam Vas pitala sve šta jesam.

Jer, na roditeljskom su nam rekli da nikakvi spiskovi, ni sa imenima, ni sa šiframa neće biti objavljeni u školi, niti na sajtu niti bilo gde. Svaki roditelj ponaosob ide lično po rezultate, na koje potom ima pravo da se žali i td... S jedne strane Osnovne škole usvajaju Vaš zahtev, znači nema podataka. A onda, nekoliko dana kasnije, kada srednje škole i gimnazije objave spiskove upisanih - pojavljuju se ti podaci. Kako je to moguće? Ispravite me ako nisam dobro razumela direktorku škole koju sam pitala kako to, i koja je samo slegla ramenima.

Odvojeno pitanje, koje ne spada u Vaš posao, ali eto razgovaramo o tome - je što se može zaključiti da je to samo dodatan prostor za malverzacije, odnosno da ta zaštita odgovara samo onima koji nemaju dovoljan broj bodova. Logika mi govori da su "bezbedna" samo ona deca koja osvoje maksimum poena - svi ostali mogu doći u situaciju da ne budu upisani u školu u koju žele, jer prethodno nije objavljeno koliko je ko osvojio bodova.

Ne nalazim da je meni lično, niti bilo kome koga poznajem, smetao spisak na oglasnoj tabli ili bilo gde drugde (i na netu, što da ne) sa našim imenima i brojem bodova i pri upisu u gimnaziju, ali i na fakultetu. Bilo gde.

Vesna Ćosić je navela primer svoje kćerke koja se školovala u inostranstvu. Moja se sestra školovala u Francuskoj i uvek je stajao spisak za rezultatima svih đaka. Znači i tu ima razlika. I to je normalno.

Ono što smeta je što se ovde očekuje naslepo poverenje u institucije, koje slabo da postoje. Već su Vam govorili o celim odeljenjima koja se upisuju preko veze. Okej. Razumem da to nije Vaš problem. Samo sam htela da skrenem pažnju da je moguća posledica Vašeg zahteva upravo ta - da neće biti potrebno ni da dodaju odeljenja na one đake koji istinski imaju potreban broj podova. Ako me razumete.

Izvinite na opširnosti svi, pre svega gospodin Šabić, koji je bio ljubazan da temu napiše na blogu. To makar uliva malu nadu da će se, ako o tome razgovaramo, smanjiti broj pokušaja zlouptreba.

I za kraj, moje dete koje sada upisuje gimnaziju odličan je đak, upisaće školu koju želi, da se slučajno ne pomisli da sve ovo pišem iz bilo kakvog ličnog problema. Nemam ga. Samo pokušavam da razumem kuda ide sve to. Sav haos u kom živimo.
katulferman katulferman 00:11 15.06.2012

Re: Hvala Vam

Uvažena gospođo Bojana, smatram da o zadatoj temi isuviše promišljamo na bazi elementarne logike, što nije pogrešno, ali vodi do pogrešnog zaključivanja i nekonstruktivnih predloga.
Kako je to moguće?
U Srbiji je moguće.
Kao da zaboravljamo da u državi u kojoj živimo logika ne predstavlja njen modus operandi, u suprotnom, ne bi tipkali po tastaturuma pišući komentare i replike na teme koje to ne bi trebalo da budu.

Kako ja čitam rečenicu gospodina Šabića (nek' mi autor ne zameri na "tumačenju":

"Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (čl.10.) propisuje da se svi vidovi obrade ličnih podataka sprovode u skladu s posebnim zakonom uz poštovanje načela propisanim zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti. Takav posebni zakon, nikad NIJE DONET".

Čitam je na sledeći način:

Ono što je logično, prihvatljivo, korisno, nije automatski i dozvoljeno, zakonito.
Po zakonima Republike Srbije, naravno.
A ti i takvi zakoni moraju se poštovati. To je preduslov svih preduslova, sve ostalo su improvizacija i voluntarizam. Korak do haosa. Haos.

Zakoni se moraju poštovati, a ako ne valjaju, hajde zajedno da ih menjamo! Ako se ne primenjuju, ili nisu obezbeđeni mehanizmi za njihovo sprovođenje, hajde da na to ukažemo! Hajde da zajedno vršimo pritisak, uporno, iz dana u dan.

A šta da radimo u međuvremenu?

Da dozvolimo obradu ličnih podataka bez obezbeđivanja "valjanog pravnog osnova"?
Ne! To je pogrešan put. Prosto, to se ne sme dozvoliti, koliko god to stvaralo dodatno podozrenje "u institucije, koje slabo da postoje". Jer, institucije se moraju poštovati, kao i država kojoj pripadaju. Ako to ne čine njeni građani, ko će?

Oni koji u tim institucijama rade treba da budu predmet kritike. Institucija je nešto više, nešto što mnogo duže traje od onih koji u njima rade. Ili ne rade.

Insistiranjem na primeni zakona o čijem sprovođenju mora da brine (Zakon o zaštiti podataka o ličnosti), gospodin Šabić ne može da sačuva obraz drugih, već samo svoj i institucije koju predstavlja.

Vraćanje poverenje u institucije "koje slabo da postoje" nije zadatak gospodina Šabića, jer njegova izgleda ipak postoji.

Nepravedno je da i to od njega očekujemo. On je samo domaćin svoje kuće i apeluje da to budemo i mi u svojima.

Njegovo insistiranje na doslednom poštovanju bilo kog zakona, reklo bi se da je principijelne prirode i to je sasvim ok, ukoliko ne želimo da produbimo "haos u kom živimo". Insistiranje gospodina Šabića na primeni "svog" zakona ne bi trebalo da implicira pogrešna zaključivanja.

Mišljenja sam, da je bolje primenjivati zakon onakav kakav je, nego zarad podilaženja potrebama i konformizmu pojedinaca i dela biračkog tela - dozvoliti nezakonitu obradu podataka o ličnosti, pretpostvaljajući poštovanje zakona populizmu, utilitarizmu i voluntarizmu neodgovornih pojedinaca i političkih grupacija u institucijama "koje slabo da postoje".

Čini se da "haos u kom živimo" i jeste posledica nesprovođenja ili nepostojanja zakona koji bi ovaj haos učinili manje haotičnim.

Ukoliko uskogrudo i parcijalno sagledavamo dosledna istupanja gospodina Šabića, uvek će se neko osetiti zakinutim. Po džepu, ili ličnom konformizmu, svejedno.

Izmišljeni dijalog:

A:-Što ih bre ovaj Šabić ne pusti da kao ranije objave na internetu listinge o upisu dečice, pa da roditelji lepo uz kaficu, sa svog kompa, tableta ili telefona vide kako im je dete prošlo na ispitu?!!
B:-Ne može čoveče! Nije po zakonu, pročitaj.
A:- Nije,a?! Al je ipak nekako lakše, priznaćeš! Ko će bre sad po ovoj vrućini da se smara po školama, da izlazi sa posla...
B:-Ma u pravu si ti, jeste smaranje, al onako kako su radili - ne može, prosto nije po zakonu, vidiš da nemaju pravni osnov ni za šta!
A:-Ma izeš zakone, ko još ovde poštuje zakone...ljudi su lepo prepoznali potrebe građana i koriste prednosti informacionih tehnologija. Brate, ovo je BRE XXI vek, život ne može da čeka!
B:-??????
A:-Šta je, gde ćeš, šta se ljutiš?!!
B:-Odoh. Ovde ne mogu više da živim.
A:-Kako to misliš, ne možeš?
B:-Ne mogu. ZATO ŠTO ŽIVOT NE MOŽE DA ČEKA. Ne tvoj. Moj.
A:-????

P.S.

Srbija je druga zemlja na svetu po "odlivu mozgova", odmah posle Gvineje Bisao. Procenjuje se da je Srbiju od devedesetih godina napustilo više od 300.000 mladih obrazovanih ljudi. Ljudi, koji su takođe razumevali prednosti informacionih tehnologija.
Istina, na nešto drugačiji način.

Freedom of Information Freedom of Information 05:25 15.06.2012

Re: Hvala Vam

Hvala Vam
što ste napisali blog, jer je ona prepiska na twitteru, iako pristojna, bila malo haotična. Nije to medij za ovakve stvari.

Ma, nema razloga za zahvaljivanje.Za "podobnost"twittera za ovu temu odmah sam rekao isto što i Vi ali dosta ljudi je insistiralo na razgovoru i moralo se bar pokušati,izgledalo bi nekulturno da sam to ignorisao
Ono što sam ja pokušala da Vam kažem je da živimo u društvu u kom takve selektivne mere nose neke gore rizike po tu decu koja se štite. Ne mislite li da je malo zloupotrebljen Vaš zahtev o neobjavljivanju podataka?

Ja sam ,radeći ono što je moj posao,upozorio na što što piše u zakonu. Nisam bio selektivan, Upozorenje je otišlo na adresu Min. prosvete,zajedničku adresu svih škola.Ali sasvim je jasno da su se i da nije bilo mog upozorenja mogli pozvati na zakon, koji zabranjuje obradu ličnih podataka bez osnova i početi da ga "poštuju",a pri tom ga pogrešno protumačiti.Jer,kao što rekoh
Čak i za potpunog laika trebalo bi da je sasvim očigledno da ni šifra ni bodovi ni rezultati nisu podaci o ličnosti i da se ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ni Upozorenje poverenika na njih ne odnose, odnosno da za njihovo objavljivanje nije bilo nikakvih smetnji
S punim pravom kažete

Ono što smeta je što se ovde očekuje naslepo poverenje u institucije, koje slabo da postoje.

Potpuno se slažem.Opravdano nepoverenje u institucije i jeste jedna od najvećih slabosti ovog društva.Mora se ponovo uspostaviti i to na delu.Vodeći jednu od institucija upravo to i pokušavam s ubeđenjem
Da je striktno poštovanje zakona jedini način da izađemo iz „pravnog“ provizorijuma, nesigurnosti i neizvesnosti kojom smo okruženi.
I nije bilo potrebno da se "pravdate"
za kraj, moje dete koje sada upisuje gimnaziju odličan je đak, upisaće školu koju želi, da se slučajno ne pomisli da sve ovo pišem iz bilo kakvog ličnog problema. Nemam ga. Samo pokušavam da razumem kuda ide sve to. Sav haos u kom živimo.

Nisam ni pomislio da je Vaš stav motivisan nekim pragmatičnim,ličnim interesom(mada bi i to bilo sasvim legitimno)Puno pozdrava,
P.S.Pozdrav i za odlikaša.Neka tako nastavi i u srednkoj školi.
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:11 15.06.2012

Re: Hvala Vam

Zahvaljujem se još jednom gospodinu Šabiću na odgovorima ali i katulferman, na svom postu.

Nisam bio selektivan,

Nisam ni mislila da ste Vi bili selektivni - već da drugi nisu svoje poslove uradili kako bi ono, na čemu insistirate, a to je primena tog zakona, bilo smislenije.

Jedna stvar mi još nije jasna: da li sam ispravno razumela da će na srednjim školama, odnosno gimnazijama - biti objavljivana imena sa brojem bodova i ostalim podacima - ili ne?

Ja sam to u našoj prepisci isticala jer sam razumela da će u OŠ poštovati zakon a u srednjim se posle ipak objavljuju spiskovi javno. Pitam, da bih razumela. Meni je to, ako je tako, izgledalo prilično selektivno. Na to sam mislila.

Hvala još jednom na svemu, hvala i na pozdravu za odlikaša.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 14:16 15.06.2012

Proradio sajt upis.mp.gov.rs

Juče smo u školi dobili šifre za sajt Ministarstva i danas je vidim proradio. Nema ličnih podataka
Jukie Jukie 15:41 15.06.2012

Re: Proradio sajt upis.mp.gov.rs

sneza.lazarevic
Juče smo u školi dobili šifre za sajt Ministarstva i danas je vidim proradio. Nema ličnih podataka

Sad nije interesantno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana