Hronika| Moj grad

Autostopiranje

mikele9 RSS / 10.03.2013. u 12:45

Početkom devedesetih, ne povratile se iz bezbroj razloga, puj, puj, puj, Beogradom je saobraćalo od pedeset do sedamdesetak krntija pod firmom, ne Krstić i sin, nego GSP. Na svakoj stanici su se stvarale saborne gužve, čekalo se i po sat vremena a kad bi se autobuska ruina, nakrivljena i bezoblična najzad dokoturala, jedino bi ti bacač plamena omogućio da se ufuraš u nju. Šipak pun koštica je samo blaga metafora spram nekoliko hiljada jedvadišućih, znojavih, bez obzira na godišnje doba, zgužvanih i tesno jedno uz drugo pribijenih, u usta, nos i oči dišućih, prdećih i smrdećih srećnica i srećnika, koji su tog dana ostvarili svoj životni cilj, biti u autobusu! Ponižavajuće, mislio sam i tad a mislim i sad ali ovaj narod je uvek bio spreman i sad je, na svakojaka poniženja. Zašto je to tako a tako je, ne znam i ljiga mi je da istražujem ali sam siguran da 99% pučanstva srbskog zna da je neko nekad na srpskom dvoru jeo zlatnim viljuškama, ko baš tačno, nije im poznato ali dobro znaju da su u to vreme Francuzi, Englezi, Nemci... rukama čerečili meso a masne ruke brisali o bradurine ili odeću.

Pošto nikad u životu nisam voleo da dreždim na jednom mestu, pešačio sam kad god je to bilo moguće ili bih ako sam umoran, ostavljajući iza leđa čekajuću masu, izlazio na kolovoz i podizao palac. Svojevremeno sam kao mladac, autostopom prelazio ogromne etape. Odista, to se ne može porediti s ovim palčenjem, u pitanju su bile magistrale, autoputevi, Istarski putni meandri, italijanski putevi sunca... ali bože moj.

Dignem tako jednom prilikom palac kod Hajata i ne prođe ni pola minuta, pored mene se zaustavi BMW džip s tamnim staklima, otvoriše se vrata i začuh glas: Dokle brate? Do blokova, počeh, Ja idem do Piramide, ako ti odgovara upadaj. Kako da mi ne odgovara, to mi je dvesta, trista metara od kuće. Ufuram se u BMW, komotno k'o u garsonjeri. Ne moraš da se vezuješ brate, mi Srbi nikad nismo bili roblje. Jel' pušiš, pušiš, nemoj ovde, otrov je to brate, bacaj duvan što pre, drogu sigurno ne koristiš a jel' piješ, ne, to ti je dobro, Srbin mora da bude zdrav i spreman u svakom trenutku za odbranu otadžbine. Komandant ne puši i ne pije i to ti je zakon za sve Tigrove. Imao je nekoliko ortaka narkomana, poveo ih sa sobom u Slavoniju i izlečio. Jebiga, izvini na izrazu, Kaljavi je poginuo a bili su k'o dva prsta na ruci od malena. Na sahrani mu bila i Biljana Plavšić, bio junak, batalio drogu i uvek prvi jurišao, car! Vidiš ovo, prstom mi pokaza značku, orden manjeg formata, glava tigra sa ukrštenim mačevima, ispod tračica na kojoj je nešto pisalo, čisto zlato, Komandant mi lično prikačio! Dao mi čin pukovnika, ja radim na terenu za našu stvar...nego...zastade za trenutak, a čime se ti baviš? Ja sam slikar...Slikar, ono boje i platna ili fotoaparat...Boje i platna...Odlično, mora neko i to da radi...a šta slikaš, pejzaže ili ono kruške jabuke, bokal...kako vi to zovete...Mrtva priroda...e jeste, mrtva priroda...Ja slikam ženske aktove...Misliš gole žene...Da...E tu brate grdno grešiš, Srbkinje su majke, sestre, supruge, verne ljube, domaćice a ne neke belosvetske kurvetine...batali to, moramo da se vratimo našim slavnim korenima...Kosovka devojka, to je najveća srbska umetnost, ugledaj se na Paju Jovanovića...umal' ne izustih Uroš Predić ali se na vreme uzdržah. U tom već stigosmo do Piramide, Ja ovde skrećem levo, idem da pokupim pazar, ‘oćeš na kafu...Neka hvala, čekaju me žena i sin da ručamo...U redu onda, ostaj mi zdravo brate, baci duvan i seti se, Paja Jovanović nek' ti bude uzor...Hoću naravno, hvala na vožnji...Sitnica brate, aj' vidimo se.

Isto mesto, nekoliko meseci kasnije, zaustavlja se Renault Clio: Dokle idete...dobro, uđite. Prepoznajem je, jednom nedeljno kasno uveče vodila je neku stručno naučnu emisiju, nešto slično kao pre ili kasnije, ne sećam se najbolje, Vlada Jelenković. Kažem joj da sam je prepoznao...A čime se vi bavite...slikar, kad sam vas videla tako stamenog, pomislila sam, sigurno je vajar, nasmeja se. Obrazovana, prijatna, imalo se s njom o čemu razgovarati. Stavovi nam skoro pa identični glede, ‘ajd nazovimo je, političke situacije. Nisam mogla nigde u gradu da nađem Vreme, Stojan je napisao odličan članak...Ako ne žurite možemo da odemo do tramvajske okretnice, moj drugar Milovan drži kiosk i uvek mi sačuva Vreme...Odlično, idemo. Kupimo Vreme...Jeste li za kafu...imate li...Može a i baš bih volela da vidim vaše slike. Stan/atelje prazan, žena i sin mi u Novom Sadu, Arka mi se obradovala, nju je gledala podozrivo i držala se na distanci. Akomodajte se i slobodno razgledajte, ja idem gore da nahranim kucu i pristavim kafu. Obavim šta je trebalo i siđem noseći na tacni dve šolje kafe i dve čašice. Odličan vam je autoportret, vidim datum 1978 godina...sviđaju mi se i aktovi, nisu rađeni na klasičan način, zanimljivo vršite pretumbavanja i telesna i u boji...nisam stručnjak pa izvinite na možda neprimerenim izrazima...ne, dobro ste to primetili, sedite, ispod staklenog stočića izvadim Petrovu Lozu i sipam u čašice. Hvala, ja ne pijem... Probajte, to je eliksir, pravi je moj stric u Crnoj  Gori...lizne malo, Auuu! Rekoh ne pijem, nisam stručnjak ali ovo je zaista nešto...Pravi je samo za sebe...nas, nikad nije prodao ni litar. Posedesmo, popričasmo, popismo, ona neudata, ja srećno oženjen, rastasmo se kao prijatelji. Zanimljivo je da me je u roku od mesec dana još dva puta pokupila ali više nije svraćala u stan. Nikad je više nisam sreo ako ne računam njena povremena pojavljivanja na televiziji.

Dva posle ponoći, vreme beogradsko košavsko kišurinsko! Sam kao direk, stojim na stanici na Brankovom mostu ispod Pop Lukine. Oko mene pustoš je svud i psi lutalice su se zavukli po haustorima. Ja kako me bog dao, stoik, kad se mora nije teško, mirno i staloženo kisnem, šamaran ogavnim udarima košave. Stojim postojano mokar do gaća, čak i ne psujem! Oko trojke vidim, spazim farove kola koja mi se od Zelenog Venca približavaju. Uspravim autostopersko pomagalo zvano palac i Renault četvorka se zaustavi. Otvoriše se vrata, žena mojih sadašnjih godina, ja trideset i neka, odmeri me pogledom: Gde idete? U blokove, odgovorim. Može, ja idem do bloka 70...ali da vas nešto pitam...Izvolite. A jel' nećete ništa da mi radite? Ne nasmejem se: Gospođo, ako bilo šta sumnjate...ako vam izgledam kao neko...uostalom zašto ste se zaustavili? Ma neeee ali vemena su...znate i sami kavih sve ima ljudi...uđite, delujete mi pristojno. Odvezla me do bloka 70 ali sam sve vreme video da je napeta i da me gleda krišom, ispod oka. Raskravila se tek kada sam joj poljubio ruku i zahvalio se na vožnji. Sretao sam je kasnije na pijaci i uvek smo se ljubazno pozdravljali.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

muaddib92 muaddib92 13:36 10.03.2013

Beše baš tako

опсећамо се
Од стана у 44-том блоку имам 300м до станице ГСБ, оне са силним цвећарама. Тих година си могао лагано да дошеташ до 73-јке која је већ била у станици и угураш се, или табанај - нисам стопирао, некако ми било мука да себи признам на шта сам спао пошто сам пре тога имао двоја кола.
Убрзо сам превазишао и ту муку, продајући ствари из куће: 1993-ће је бувљак био око мог блока, само изађем испред зграде. Оде тако у бесцење колекција од око 700 ЛП плоча, џез сакупљан претходне 2 деценије (хвала торентима, вратио их двоструко Књиге сам, пак, продавао само оне за које сам знао да их нећу поново читати, те сачувах већину.
Џипови, чуда.. најсмешнија слика коју памтим на тој раскрсници, чекајући бус, била је када се госпожа у бунди залетела аудијем 80 из Гандијеве кроз црвено, а варбург јој однесе читав предњи део. Нико повређен срећом, резиме: њој остаде ауди али више није 80 него 40 , а пензосу у варбургу отпао десни мигавац.
Piromanski Piromanski 13:38 10.03.2013

Uspomene

Lep tekst, kao i obicno. Apropo guzvi u GSP-u krajem proslog veka, uvek me fascinirala energetska rezerva starijih gospodza, da ne kazem baba, pri guranju zarad ulaska u autobus. Rek´o bi covek, dusa im u nosu, al´ kad krenu i razgrnu gomilu ispred sebe...
A stopiranje...Neiscrpni izvor prica. Pred kraj studija vise nisam ni ulazio u javni prevoz, tako da svasta doziveh. Pravi kaleidoskop drustva.
loader loader 14:39 10.03.2013

Re: Uspomene

Apropo guzvi u GSP-u krajem proslog veka..

... i beskrajnih dreždanja na stanici, u nadi da će vozilo želja ipak možda naići ...
Eh, kakvo vreme...

Na nesreću, ovi što dođoše na vlast 2000. i upropastiše zemlju,
učiniše da ta romantična vremena starog GSP-a odu u nepovrat.

Mislim, ima tu razne vrste romantike i dan-danas,
ali onoga što je onda bilo - ni izbliza.

uvek me fascinirala energetska rezerva starijih gospodza, da ne kazem baba, pri guranju zarad ulaska u autobus

Jedna od boljih primeTbi :)
escherichije_colic escherichije_colic 22:06 10.03.2013

Re: Uspomene

Piromanski
Lep tekst, kao i obicno. Apropo guzvi u GSP-u krajem proslog veka, uvek me fascinirala energetska rezerva starijih gospodza, da ne kazem baba, pri guranju zarad ulaska u autobus. Rek´o bi covek, dusa im u nosu, al´ kad krenu i razgrnu gomilu ispred sebe...


Strah od smrti.
mikele9 mikele9 08:36 11.03.2013

Re: Beše baš tako

опсећамо се

Zato ja rekoh: Ne ponovile se i tri puta pljunuh
mikele9 mikele9 08:41 11.03.2013

Re: Uspomene

Lep tekst, kao i obicno. Apropo guzvi u GSP-u krajem proslog veka, uvek me fascinirala energetska rezerva starijih gospodza, da ne kazem baba, pri guranju zarad ulaska u autobus. Rek´o bi covek, dusa im u nosu, al´ kad krenu i razgrnu gomilu ispred sebe...
A stopiranje...Neiscrpni izvor prica. Pred kraj studija vise nisam ni ulazio u javni prevoz, tako da svasta doziveh. Pravi kaleidoskop drustva.

Hvala.
Ovo sa babama je zaista fascinantno!!! I ja sam matorac ali umem da propustim po dva, tri, da bih bez gužve i guranja ušao u tramvaj. To je posebna sorta ko zna kada i kako formirana a ima ih Ponekad mi se učini da u prevozu nema nikog drugog osim njih
mikele9 mikele9 08:45 11.03.2013

Re: Uspomene

Strah od smrti.

Mislim da grešiš, strah od smrti im je deveta rupa na svirali...prazno sedište, to im je prevashodni cilj
bolid1 bolid1 13:54 10.03.2013

'oce slike...

mikele9 mikele9 08:47 11.03.2013

Re: 'oce slike...

Reci mu da je Sava otiso u Pariz <-LINAK!

Ne verujem da je više u životu ali...
hajkula1 hajkula1 14:41 10.03.2013

Meni asocijacija

Kad sam pročitala naslov, meni autostopiranje zazvučalo kao autocenzura, u tom smislu. Slušala nešto na TV pa se pitala imaju li ti ljudi bar malo osećaja da ne moraju baš svaku svoju glupost da nam prospu.

Pa onda i autostopiranje, kao autocenzura u ponašanju. Sloboda naravno, ali ne može se baš sve raditi. Hoćeš sve, o.k. ali onda slede i sankcije, bilo kao društvena osuda ili zakonska kazna. Granice postoje, s jedne strane je dobro s druge strane je loše a ti slobodno biraj. Vidimo da se sve poremetilo, granice i sadržaj se izmućkao. Kada se to desi, onda je i guranje po autobusima i miomirisi i trpljenje svega što ne bi trebalo, pa onda i zadovoljstvo kad vartbug ostane ceo a audi 80 se smanji...

Inače, pešak sam koliko god je to moguće. Takođe mrzim da čekam.


hajkula1 hajkula1 14:42 10.03.2013

Re: Meni asocijacija





mikele9 mikele9 08:52 11.03.2013

Re: Meni asocijacija

Kad sam pročitala naslov, meni autostopiranje zazvučalo kao autocenzura, u tom smislu. Slušala nešto na TV pa se pitala imaju li ti ljudi bar malo osećaja da ne moraju baš svaku svoju glupost da nam prospu.

Pa onda i autostopiranje, kao autocenzura u ponašanju. Sloboda naravno, ali ne može se baš sve raditi. Hoćeš sve, o.k. ali onda slede i sankcije, bilo kao društvena osuda ili zakonska kazna. Granice postoje, s jedne strane je dobro s druge strane je loše a ti slobodno biraj. Vidimo da se sve poremetilo, granice i sadržaj se izmućkao. Kada se to desi, onda je i guranje po autobusima i miomirisi i trpljenje svega što ne bi trebalo, pa onda i zadovoljstvo kad vartbug ostane ceo a audi 80 se smanji...

Inače, pešak sam koliko god je to moguće. Takođe mrzim da čekam.

Ne znam šta da ti kažem...asocijacije su ČUDO!!! Putevi su im nedokučivi.
draft.dodger draft.dodger 15:07 10.03.2013

NS+BG=NP

Redovno sam stopirao na relaciji Novi Sad - Beograd i obratno.
Od tih dvadesetak stopiranja najčešće su mi stajali kamioni iz Novog Pazara.
Svaki put bih se slatko ispričao i uživao u vožnji.

Pozdrav svim kamiondžijama iz Novog Pazara!

angie01 angie01 15:33 10.03.2013

Re: NS+BG=NP

devedesetih je pored onih silnih losih stvari, postojala ta solidarnost za pomoc oko prevoza-mnogi su mi stajali da me povezu na tom istom mostu, na cosku sa Pop Lukinom, a bogami i ja njima-kako su kad kome (ne)prilike diktirale!
blogovatelj blogovatelj 15:43 10.03.2013

Re: NS+BG=NP

Redovno sam stopirao na relaciji Novi Sad - Beograd i obratno.


Sa faksa u NS kući u KG uglavnom stopom, ceo faks. Jedino je bio problem preskočiti Beograd, veoma je nezgodno stopirati kroz grad. Bilo koji grad,a što je grad veći, to je teže.
Na suprotnu stranu sam vukao provijant koji je mama pakovala, pa je stopiranje bilo nezgodno.
Najduže relacije su mi
1985. Kragujevac-Skoplje u jednom pravcu
1986. Kragujevac-Solun na jednu stranu, u povratku od Soluna do Gevgelije
1987. Novo Mesto-Beograd
1987. Počinje mnogostruki višegodišnji serijal relacije NS-KG
1988. Novi Sad-Ohrid u oba smera
1989. Novi Sad-Segedin povratno
1989. Novi Sad-Budimpešta povratno
1989. Novi Sad-Atina sa prekidima i noćenjima po mestima na egejskoj obali. U povratku vozom do Kavale, a onda od Kavale za Kragujevac opet stopom.
1989. Novi Sad-Prag u oba smera
1990. Novi Sad-Opatija, sa pauzom u Karlovcu
1993. i 1994. Višestruka putovanja na relaciji Novi Sad-Sombor

Za vreme svih tih putovanja, samo dva puta nisam stigao tamo kud sam namerio.
U Opatiji sam morao da uzmem bus do Rovinja i jednom sam iz Beške morao nazad u Novi Sad, jer ceo dan niko nije hteo da mi stane i otpelja me ka jugu.

mikele9 mikele9 08:54 11.03.2013

Re: NS+BG=NP

Redovno sam stopirao na relaciji Novi Sad - Beograd i obratno.
Od tih dvadesetak stopiranja najčešće su mi stajali kamioni iz Novog Pazara.
Svaki put bih se slatko ispričao i uživao u vožnji.

Pozdrav svim kamiondžijama iz Novog Pazara!

Pridružujem se pozdravu, fin je to svet, imam divne prijatelje u Novom Pazaru
mikele9 mikele9 08:57 11.03.2013

Re: NS+BG=NP

devedesetih je pored onih silnih losih stvari, postojala ta solidarnost za pomoc oko prevoza-mnogi su mi stajali da me povezu na tom istom mostu, na cosku sa Pop Lukinom, a bogami i ja njima-kako su kad kome (ne)prilike diktirale!

Živa istina! A tek za vreme bombardovanja, ne pamtim da sam u životu video i sreo više ljubaznog i predusretljivog sveta nego tada!
mikele9 mikele9 09:00 11.03.2013

Re: NS+BG=NP

Za vreme svih tih putovanja, samo dva puta nisam stigao tamo kud sam namerio.
U Opatiji sam morao da uzmem bus do Rovinja i jednom sam iz Beške morao nazad u Novi Sad, jer ceo dan niko nije hteo da mi stane i otpelja me ka jugu.

Sitnica prema navedenim rutama
krkar krkar 17:46 10.03.2013

2009.

Negde pred 1.maj 2009. (ili pred uskrs, uglavnom neku praznik kad studenti idu kući). Vozim za Dubrovnik preko Višegrada i Trebinja, sam.

Iza raskrsnice sa putem prema Trnovu i Sarajevu u Brodu kod Foče stopiraju dve curice, 20-22 godine. Stanem, jedna do Bileće druga do Trebinja. Dakle, negde 1987-8-9. godište, čisto glede potonje priče.

Studentkinje Filozofskog fakulteta na Palama!!! Jedna sociologiju druga neznamvišešta. Fakultet i dom su ne na Palama, inače teškoj vukojebini i prknu osvijeta i leglu užasno zlih ljudi rabadžijsko-kamiondžijskog mentaliteta, nego na Koranu, periferiji nesuđene prestonice.

Opuste se devojčice i otvoreno pričaju. Tojest, opušteno priča ona Trebinjka do mene, bistrija, snalažljivija, ljubopitljivija... pametnica prava Hercegovačka. Bilećanka je tvrđa u svemu, od crta lica do načina razmišljanja... a po svoj prilici i učestalosti.

Fakultet haotičan, profesori s koca i konopca, Beograd, banja Luka, Nkšić, Zvornik, Užice, Niš... dođu i uglavnom smandrljaju u pola dana pola semestra, ispričaju nešto, održe i neki brzinski ispit... konsultacije skoro nikad nisu imale - a nisu ih baš ni okuražili da ih traže.

Dobro, to su predmeti ali šta je sa akademskim životom? Znam da su Pale mentalna septička jama i kulturni šupak ali računam možda se ipak nešto podiglo i otvorilo, štabilo. Jok! Nema pozorišta, nema doma kulture, nema javne biblioteke, nema ni bioskopa. Po kafanama ponekad gostuje razni polusvet, kojekakve drolje koje se čepe itajrad.

"A idete li u Sarajevo?"

Kao bombu da sam bacio. Kreće Bilećanka:

"Šta ćemo mi među Turcima? Oni su naš narod ubijali..." i ostatak poznatog repertoara. Interesantno mi da Trebinjka ćuti ali odjednom se skutrila, spustila pogled, vidim nije joj prijatno.

Koncentrišem se ja na Bilećanku i njene kulturne potrebe i spoznaju sveta. Kao da je u nekom Obrazu vaspitavana. Nije nikad bila u pozorištu ali kad bude htela da ide ići će u Banjaluku. U Beogradu su pozorišta sluganjska, nekritički preuzimaju od Zapada sve, većina se prodala za šaku dolara i ne bave se tradicionalnim temama koje su nama Srbima svete... I tako.

Prebacim temu na posao, ekonomiju... Saznam da u Bileći ne radi ni jedna fabrika, vojska prdnula u čabar pa ni kasarne ni ŠRO više ništa ne znače. Kaže u celoj Bileći prima se manje od 100 plata, "nije to k'o Gacko koje komotno živi od rudnika i termoelektrane".

Izađe Tvrda Srbkinja u Bileći, opusti se Trebinjka "znate nisam htela pred drugaricom, ja sam nekoliko puta bila u Sarajevu! I u pozorište sam išla jer imam neku dalju tetku koja tamo živi, zdata je za Muslimana pa sam mogla posle pozorišta kod nje da prespavam, nema nikakvog prevoza iz Sarajeva za Pale u to doba."

Naravno da joj se sviđa grad i fascinira je ali ne sme javno da priča o tome, nagrdiće je društvo, zna samo još dvoje-troje koji bi normalno išli u Sarajevo, ostalima to nije potrebno "šta ima tamo kod Balija što mož' da treba poštenoj Srpkinji i Srbinu" i te fore...

Bila je i u Dubrovniku nekoliko puta, ne samo na kupanju nego i u Gradu. I baš joj se sviđa. Bila lepa izložba vajarska...

Idu Trebinjci na kupanje ali slabije u Grad, 'šta će oni tamo'. Ona, naravno, kad god može ide u Grad iako je skupo ali teško joj da nađe društvo.

I tako.
mikele9 mikele9 18:31 10.03.2013

Re: 2009.

Koncentrišem se ja na Bilećanku i njene kulturne potrebe i spoznaju sveta. Kao da je u nekom Obrazu vaspitavana. Nije nikad bila u pozorištu ali kad bude htela da ide ići će u Banjaluku. U Beogradu su pozorišta sluganjska, nekritički preuzimaju od Zapada sve, većina se prodala za šaku dolara i ne bave se tradicionalnim temama koje su nama Srbima svete... I tako.

Koji otrov...otrovčina!!! Perfidno se to dela godinama i uhvatilo obrazokoren, stotine godina...ma i više, će proći dok to ne ishlapi. Možda i nikad neće! Trovača na Balkanu u svakoj vlasti, ustanovi, školi, biblioteci...tušta i tma! Silne generacije slepe kod očiju...tuga pregolema!
antioksidant antioksidant 19:53 10.03.2013

Re: 2009.

Silne generacije .......tuga pregolema!

mnoga su vrata u glavama dece zatvorena
na zalost
naravno, nadje se neko ko ume da objasni da za to ima sasvim dobrog razloga i da bas tako mora
ti su zlotvori
a od te zatvorenosti pate sve strane
na zalost

hajkula1 hajkula1 19:54 10.03.2013

Re: 2009.

Koncentrišem se ja na Bilećanku i njene kulturne potrebe i spoznaju sveta. Kao da je u nekom Obrazu vaspitavana. Nije nikad bila u pozorištu ali kad bude htela da ide ići će u Banjaluku. U Beogradu su pozorišta sluganjska, nekritički preuzimaju od Zapada sve, većina se prodala za šaku dolara i ne bave se tradicionalnim temama koje su nama Srbima svete... I tako.


Koji otrov...otrovčina!!! Perfidno se to dela godinama i uhvatilo obrazokoren, stotine godina...ma i više, će proći dok to ne ishlapi. Možda i nikad neće! Trovača na Balkanu u svakoj vlasti, ustanovi, školi, biblioteci...tušta i tma! Silne generacije slepe kod očiju...tuga pregolema!


Saznam da u Bileći ne radi ni jedna fabrika, vojska prdnula u čabar pa ni kasarne ni ŠRO više ništa ne znače. Kaže u celoj Bileći prima se manje od 100 plata,



Ja ne mogu da izvlačim zaključak bez trećeg citata, pa je moj zaključak drugačiji.
Da ima malo više para ili tetku u Sarajevu videla bi i nešto više. Ovako je osuđena na život žabe u bunaru, za šta je najmanje kriva.

krkar krkar 20:11 10.03.2013

Re: 2009.

Ja ne mogu da izvlačim zaključak bez trećeg citata, pa je moj zaključak drugačiji.
Da ima malo više para ili tetku u Sarajevu videla bi i nešto više. Ovako je osuđena na život žabe u bunaru, za šta je najmanje kriva.


Mene ne čudi da baš ti saosećaš sa Tvrdom Srbkinjom.

Samo imam utisak da si zaboravila četvrti citat:

Nije nikad bila u pozorištu ali kad bude htela da ide ići će u Banjaluku. U Beogradu su pozorišta sluganjska, nekritički preuzimaju od Zapada sve, većina se prodala za šaku dolara i ne bave se tradicionalnim temama koje su nama Srbima svete...


Sve je to, naravno, tužno. Ta je do danas verovatno diplomirala i sasvim moguće da danas nekoj deci nešto predaje, nečemu ih uči i u nečemu im je primer i uzor
Ribozom Ribozom 20:36 10.03.2013

Re: 2009.

Dobro, to su predmeti ali šta je sa akademskim životom? Znam da su Pale mentalna septička jama i kulturni šupak ali računam možda se ipak nešto podiglo i otvorilo, štabilo. Jok! Nema pozorišta, nema doma kulture, nema javne biblioteke, nema ni bioskopa. Po kafanama ponekad gostuje razni polusvet, kojekakve drolje koje se čepe itajrad.


Za bioskop i dom kulture su te slagale. Naime, negde te godine smo bili na Jahorini i spustili se na Pale da gledamo 'Avatar', u bioskopu u okviru doma kulture. Dom kulture je bio star, ali je, po plakatama, radio. Koliko se secam, nalazio se na kraju glavnog bulevara sa leve strane. Grad je bio pun mladih, setalisna ulica prepuna i domacini srdacni. U kafani 'Dva goluba' smo jeli odlicnu pastrmku.
mostarac mostarac 21:19 10.03.2013

Re: 2009.

Za bioskop i dom kulture su te slagale

Upitno je ko je lagao, da li devojke ili autor cele price.
escherichije_colic escherichije_colic 22:21 10.03.2013

Re: 2009.


krkar
Negde pred 1.maj 2009. (ili pred uskrs, uglavnom neku praznik kad studenti idu kući). Vozim za Dubrovnik preko Višegrada i Trebinja, sam.

Iza raskrsnice sa putem prema Trnovu i Sarajevu u Brodu kod Foče stopiraju dve curice, 20-22 godine. Stanem, jedna do Bileće druga do Trebinja. Dakle, negde 1987-8-9. godište, čisto glede potonje priče.


Kakav razočaravajući nastavak priče. Početak je obećavao kvalitetnu pornićariju a ispade razglabanje o pozorištu i domu kulture.
mikele9 mikele9 09:03 11.03.2013

Re: 2009.

mnoga su vrata u glavama dece zatvorena
na zalost
naravno, nadje se neko ko ume da objasni da za to ima sasvim dobrog razloga i da bas tako mora
ti su zlotvori
a od te zatvorenosti pate sve strane
na zalost

Zato rekoh trovača na Balkanu...ne daju iz svog tora napolje!
mikele9 mikele9 09:08 11.03.2013

Re: 2009.

Ja ne mogu da izvlačim zaključak bez trećeg citata, pa je moj zaključak drugačiji.
Da ima malo više para ili tetku u Sarajevu videla bi i nešto više. Ovako je osuđena na život žabe u bunaru, za šta je najmanje kriva.

Nisu bitne pare ili tetka u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu...poenta je da su deca indoktrinirana da ne bi i da mogu otišla da pogledaju neku predstavu koju izvode Balije, Ustaše, Četnici...
krkar krkar 09:37 11.03.2013

Re: 2009.

Dom kulture je bio star, ali je, po plakatama, radio. Koliko se secam, nalazio se na kraju glavnog bulevara sa leve strane.


Proverio, dom kulture postoji, nekad bio Dom ratnika, još iz 193ineke, posle bio nešto JNA pa RTV Republike Srpske, najgnusnija stanica u istoriji Balkana.

Ajd' da kažemo da mi je memorija pamćenja nepouzdana.

Ali u svakom slučaju studentska omladina paljanska neće se od Doma kulture ovajditi, na repertoaru bio božićni guslarski koncert pa iza toga nekakvi narodnjaci za 8. mart a između te dve značajne kulturne manifestacije samo nekakvi recitatori-amateri.

Da ne govorim kako Univerzitet Istočno Sarajevo (Pale su Sarajevo, makar i istočno taman koliko su i Azanja ili Debrc Beograd!) uredno ima grupu iz teatrologije!!!!!!!!

Čudi me da nemaju nuklearnu fiziku!!!
escherichije_colic escherichije_colic 11:43 11.03.2013

Re: 2009.

krkar

Ali u svakom slučaju studentska omladina paljanska neće se od Doma kulture ovajditi, na repertoaru bio božićni guslarski koncert pa iza toga nekakvi narodnjaci za 8. mart a između te dve značajne kulturne manifestacije samo nekakvi recitatori-amateri.



Robuješ predrasudama. Možda su recitatori-amateri jbno dobri, otkud znaš ako ih nikad nisi čuo?
krkar krkar 18:12 11.03.2013

Re: 2009.

Robuješ predrasudama. Možda su recitatori-amateri jbno dobri, otkud znaš ako ih nikad nisi čuo?


Mora da su dobri kad su se vaspitavali na guslarima i narodnjacima. I na etici Radovana Karadžića, Mome Krajišnika kao i Ilije Guzine i Rista Đoga koji su stvarali baš pod tim istim krovom.
escherichije_colic escherichije_colic 21:31 11.03.2013

Re: 2009.

krkar
Robuješ predrasudama. Možda su recitatori-amateri jbno dobri, otkud znaš ako ih nikad nisi čuo?


Mora da su dobri kad su se vaspitavali na guslarima i narodnjacima. I na etici Radovana Karadžića, Mome Krajišnika kao i Ilije Guzine i Rista Đoga koji su stvarali baš pod tim istim krovom.


Ponovo predrasude ... Ja ne vidim razliku između Bilećankine predrasude prema Sarajevu i tvoje prema Palama. U tom smislu još više sam iznenađen izostankom pornićarskog raspleta.
coviax coviax 21:28 10.03.2013

Ne ispriča

onu najbolju autostopersku s magistrale...
Šalim se...Ta se nikom ne priča...
mikele9 mikele9 09:11 11.03.2013

Re: Ne ispriča

onu najbolju autostopersku s magistrale...
Šalim se...Ta se nikom ne priča...

U pravu si, neke stvari i situacije je bolje ne ispričati
milivoje_bg milivoje_bg 22:04 10.03.2013

Лепо написано !

Стандардно леп блог !
Додуше --- могао си да се жртвујеш (макар код прве).
mikele9 mikele9 09:13 11.03.2013

Re: Лепо написано !

Стандардно леп блог !
Додуше --- могао си да се жртвујеш (макар код прве).

Hvala Milivoje.
Propušteno se ne vrati nikad
49 41 49 41 02:36 13.03.2013

Prva ljubav,

(izgleda) zaborava nemaa.

Ukrcali smo se u poslednji autobus u Dubrovniku. Nije isao u zeljenom pravcu, ali nismo imali izbora.
Vozac nam je objasnio, da ce nas izkrcati na raskrsnici za Capljinu i Mostar; zatim imamo autobus do Mostara i dalje.

Autobusa nije bilo ikakvog. Dzonjali smo preko sat na toj raskrsnici. Stopirali smo naizmenicno, u paru - samostalno. Osmisljavali taktike, kako da stopiramo. Ona sama, ja sam, u paru.
Drugi sat je odbrojavao i sumrak se navlacio.
Dobacih joj preko ramena, ako i ovaj ne stane; pravac motel-hotel, pa zorom prvi jutarnji voz - autobus.
Projurio je sumanuto, zatim se zaustavio uz skripu kocnica; vratio nazad tih stotinjak
metara.

Potekla je prica iz njega.
Zivi i radi i Bijeljini. Ima vec propali brak iza sebe i sina 20-tak godina.
Obreo se davno poslom u Capljini. Setio se gimnazijskih dana i svoje prve ljubavi u njoj.
Raspitivao se za nju. Odmah su mu je nasli i stupili u kontakt.
Ona takodje propali brak iza sebe i kcerku koja zavrsava gimnaziju.

Svakog vikenda voza tih 500 km Bijeljina-Capljina i nazad, citavu godinu.
Cekaju da joj kcerka zavrsi gimnaziju, onda ce ujedini zivotne puteve.

Dovezao nas je do stana, a onda se razgovor nastavio do duboko u noc.
Ubedjivao sam ga da nije pametno da nastavi put u gluvo doba noci.
Nudio sam mu da prenoci; ima jos poprilicno puta.
Odjahao je u gluvu noc.

Onda su koji mesec kasnije, oboje banuli na vrata.
Sve vreme razgovora, drzali su se za ruke; nezno dodirivali i upucivali poglede jedno drugom.

Verovatno, kao nekad davno u gimnazijskim danima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana