Porodica

Majčin dan:)

Marko Jevtic RSS / 12.05.2013. u 15:06

Znam da moja mama prati B92 blog, tako da je ovo jedna prilika da joj čestitam Majčin dan.

Pošto sam u Beču video da svi najavljuju Majčin dan, a da ja pre toga nikad nisam čuo za taj dan, pretražio sam i našao zanimljivost (koliko je tačna ne znam):

U komunističkim državama poput SFRJ majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao Međunarodni dan žena. Majčin je dan u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta. (Wiki)

Tako sam i ja odrastao. Osmi mart je za žene (pa i mamu), ali tu je i 1. maj jer je mama radnik i sl. Jedini poseban dan su materice, kada smo je vezivali da nam da pare. Sada je potpuno jasno da je tu falio Majčin dan.

Uloga majke opisana je lepo sledećim dijagramom :) :

575280_458019637616307_1494578395_n.jpg 

UPDATE: Blogom sam hteo da skrenem pažnju na ulogu majke u društvu. To nije vezano samo za komunizam, pošto ni pre, a ni posle njega, majke ne zauzimaju ono mesto koje im pripada.Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

highshalfbooze highshalfbooze 15:27 12.05.2013

...


Majčin je dan u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta. (Wiki)
Wiki.hr

Ne nasedaj glupostima. Da bi nešto bilo odbačeno mora da postoji. U Srbiji je postojalo pre, a postoji i sada: detinci, materice i očevi.

I nikada nije proglašavano nikakvom akcijom i reakcijom
tyson tyson 15:35 12.05.2013

Re: ...

I nikada nije proglašavano nikakvom akcijom i reakcijom

Jes' vala; u vreme socijalizma nikakve cenzure štampe nije bilo, naročito one u privatnom vlasništvu, pa su štampani i elektronski mediji dve nedelje pred Božić bili puni najava predstojećeg praznika Materica, gde će se i kako obeležavati, a potom i vesti o proslavama, a sve u duhu priprema za božićne praznike.Marko Jevtic Marko Jevtic 15:35 12.05.2013

Re: ...

U Srbiji je postojalo pre, a postoji i sada: detinci, materice i očevi.


Spomenuo sam materice u tekstu. Osnovna razlika je u tome što je to verski praznik. Druga razlika je što sam ja to iz detinjstva zapamtio kao vezivanje majke, a ovim tekstom sam hteo da skrenem pažnju na to koliko naše društvo stavlja akcenat na majke. I to nije vezano samo za komunizam, tako je bilo i ranije.
highshalfbooze highshalfbooze 15:53 12.05.2013

Re: ...

Osnovna razlika je u tome što je to verski praznik


Ne nasedaj glupostima. Većina "verskih praznika" su zapravo paganski običaji.

I to nije vezano samo za komunizam, tako je bilo i ranije.

Tako je, i ranije su majke imale svoj dan kod nas. Kod nas to nije počelo 190? već datira dosta, dosta pre toga.
Spomenuo sam materice u tekstu

Video.
Sada je potpuno jasno da je tu falio Majčin dan.

Siguran sam da u azijskim zemljama imaju još pregršt praznika, ali ne vidim razloga da usvajamo tuđe običaje, niti da kažemo da ih je neko proglasio reakcijom kada uopšte nisu ni postojali.
Mislim... daleko od toga da sam ja sad protiv da slaviš šta god hoćeš. Neću da to proglašavam reakcijom
highshalfbooze highshalfbooze 15:57 12.05.2013

Re: ...

tyson
pa su štampani i elektronski mediji dve nedelje pred Božić bili puni najava predstojećeg praznika Materica, gde će se i kako obeležavati, a potom i vesti o proslavama, a sve u duhu priprema za božićne praznike.

Nekima mediji određuju šta će da radi, a nekima ne.
dragan7557 dragan7557 16:02 12.05.2013

Re: ...

Marko Jevtic:
U komunističkim državama poput SFRJ majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao Međunarodni dan žena. Majčin je dan u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta. (Wiki)

Majstore Materice kako se taj dan inace u Srbiji naziva se UVEK slavio i nikakvi komunisti nisu zabranjivali njegovo slaveljenje niti slavljenja Ocevog dana kako bi ga ti nakaradno nazvao Ocin dan, a koji se u Srbiji naziva Oci. Deca u Srbiji su itekako slavila te dane.Jedino dobro koje si ovom dezinformacijom na nivou drske obmane postigao je da promenim na Wikipediji ovu ordinarnu i zbilja besprimernu obmanu javnosti, ukratko svinjariju.

I prestani i ti i drugi da uporno SFRJ nazivate komunistickom drzavom, zvanican naziv drzave u kojoj si rodjen SFRJ znaci:

Socijalisticka Fedrativna Republika Jugoslavija.

Dakle Socijalisticka a ne

Komunisticka Federativna Republika Jugoslavija.

cerskidragan7557 dragan7557 17:04 12.05.2013

Re: obmane, prevare:i malo istine, bre!

UPDATE: Blogom sam hteo da skrenem pažnju na ulogu majke u društvu. To nije vezano samo za komunizam, pošto ni pre, a ni posle njega, majke ne zauzimaju ono mesto koje im pripada.

Ovo stoji u socijalizmu su majke vise bile izrabljivane nego u kapitalizmu sve do poccetka tzv. neoliberalne revolucije.

Sve do osamdesetih godina proslog veka su kapitalisticki rezimi su stitili porodicu a glava porodice je sama zaradjivala dovoljno da izdrzava celu porodicu. Dakle sve do neoliberalne revolucije kapitalisti su postovali dogovor koji je posticnut izmedju Kaptolicke Crkve i kapitalisticke drzave oformljen u papskoj Encikliki "Reru Novarum." Crna trojka neoliberalne revolucije Regan, Tacer, Gorbacov je zapocela ekonomske promene u kojima se jos nalazi vas celo covecanstvo.

Tokom sedamdesetih prvo u SAD a posle i u EEG-u kapitalisti nasilno smanjuju zarade hrannica porodice ispod egzistencijalnog nivoa, istine radi Rusi su to uradili odmah po zavrsetku revolucije pod maskom ravnopravnosti a sto je ustvari bilo duplirano povecanje stepena izrabljivanja radne snage.

Eufemizam ravnopravnosti muskaraca i zena je dakle pogodovao izrabljivackom mentalitetu diktatorijalnog drzavnog kapitalistickog sistema koji sa samom komunistickom ideologijom nije imao nista zajednocko.

Rusenje drzavnog kapitalizma u SSSR-u je je takodje obmana javnosti narocito zapadne jer u UDSSSR-u niti je ikada bio komunizam niti je iz istog razloga bilo moguce rusiti komunizam.

Razlog rusenja drzavnog kapitalizma istocne Evrope je dalje obespravljivanje radne snage i dalje snizavanje egzistencijalnog praga proletera, koji proces je tek poceo. Drugi razlog tzv. rusenja nepostojeceg komunizma je neokolonijalizam koji je drugi osnovni zahtev puta u robovlasnistvo, dakle oslobadjanje ogromnih energetskih resursa Centralne Azije.

U EU se ubrzano primaju drzave sa ogromnim rezervama radne snage prepune lumpen proletera a koje su raspolozene da rade po cenama radnog sata za koju euroradnik objektivno nije u stanju da radi.

Ogromne rezerve skoro besplatne radne snage ce dovesti do jos vece ponude na trzistu radnom snagom u EU a to je kapitalistima i cilj.

Ista takva situacija je kreirana u tzv. Titovoj Jugoslaviji gde je na Ekonomskom Fakultetu u Beogradu tokom osamdesetih godina proslog veka, zastupana teza da je selo veliki izvor buduce radne snage i da je to veoma dobro za Socijalisticku Privredu, zastupnik teze prof. dr Slobodan Unkovic kasniji predsedavajuci Skupstine i nije jedini vec jedan od skoro svih. Dakle Ekonomskom Fakultetu u Beogradu je pogodovala a i docirana politika izrabljivanja majki a i ostalih tzv smoupravljaca.

Da je ta generacija doktora Ekonomije izrodila Dinkica Najekonomistu i druge ekonomiste Srbije nije nikakvo cudo. Naravno Najekonomisti doseljenici poput Kori Udovicki, Bozidara Djelica su imali drugu koncepciju koja je vodila ka istim rezultatima, ali o tome neki drugi put.

cerski

tyson tyson 05:44 13.05.2013

Re: ...

Nekima mediji određuju šta će da radi, a nekima ne.

Ne radi se uopšte o tome da li mediji određuju nekim ljudima šta da rade ili ne, ne skreći temu.

Radi se o smišljenom i organizovanom, doktrinarnom suzbijanju vere, religije i verskih praznika u doba socijalizma, u pojedinim trenucima - naročito u doba ljutog staljinizma, koji se tako rado zaboravlja i ignoriše među idolopoklonicima komunizma - sa one strane slobode veroispovesti. Što kao posledicu ima to da čitave generacije nemaju pojma o nekadašnjim običajima. jer, kao što znamo, istorija počinje 1945. godine kada je stvoren novi čovek i zauvek raskinuto sa starim i reakcionarnim.

tyson tyson 15:31 12.05.2013

Vreme počinje 1945. godine

Pošto sam u Beču video da svi najavljuju Majčin dan, a da ja pre toga nikad nisam čuo za taj dan, pretražio sam i našao zanimljivost (koliko je tačna ne znam)

Pedeset godina ispiranja mozgova očigledno je ostavilo teške posledice...

Materice <-- linkMarko Jevtic Marko Jevtic 15:35 12.05.2013

Re: Vreme počinje 1945. godine

Pedeset godina ispiranja mozgova očigledno je ostavilo teške posledice...


Spomenuo sam materice u tekstu. Osnovna razlika je u tome što je to verski praznik. Druga razlika je što sam ja to iz detinjstva zapamtio kao vezivanje majke, a ovim tekstom sam hteo da skrenem pažnju na to koliko naše društvo stavlja akcenat na majke. I to nije vezano samo za komunizam, tako je bilo i ranije.
tyson tyson 15:39 12.05.2013

Re: Vreme počinje 1945. godine

Spomenuo sam materice u tekstu. Osnovna razlika je u tome što je to verski praznik.

To je jedan od onih praznika koji su prevazišli okvir religioznog, i prerasli u narodni, skoro svetovni praznik majki.

U Americi na primer, za Dan Majki koji je danas, tradicionalno se ujutru sa majkom ide u njenu crkvu pa onda sve ostalo.

Uzgred, u Americi je Dan Majki drugi po redu posle Božića praznik po broju kupljenih poklona, a na prvom mestu po broju kupljenog komada cveća.


Marko Jevtic Marko Jevtic 15:42 12.05.2013

Re: Vreme počinje 1945. godine

Uzgred, u Americi je Dan Majki drugi po redu posle Božića praznik po broju kupljenih poklona, a na prvom mestu po broju kupljenog komada cveća.


Zanimljivo
mariopan mariopan 18:39 12.05.2013

...

Pa SREĆAN NAM DAN MAJKI


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:09 12.05.2013

ovako to rade glumci :)

Only one person gets thanked more than The Academy when people win an Oscar. As a special Mother's Day tribute, here's a compilation of some memorable Academy Award speech moments. Happy Mother's Day from The Academy.

predatortz predatortz 19:08 14.05.2013

Moje iskustvo

Dok mi je majka bila živa, 8.mart, materice i slične praznike sam smatrao za gluposti.
Verovatno bih tako posmatrao i ovaj novootkriveni praznik.

Sad mogu reći da sam bio glup, da povod nije važan, ni ideologija,ni vera... Svaki povod je pravi za pokazivanje pažnje majci.

Kao i sve budale, obično lekcije dockan naučim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana