Život

OSLOBODIMO PROLAZ DOBRU

Dragan Jakovljević. RSS / 13.12.2014. u 23:34

И ми, као и остали народи под овом небеском капом, имамо своје особености, скројене од врлина и мана. Који од та два тега односи превагу на животној ваги за тачно мерење онога што смо дали и онога што смо добили, тешко је рећи. Биће да је и у том случају, како то и иначе бива у животу, истина негде на средини.

Добро дело у стопу прати оно које то није; свеколика лепота је увек у опасности да иза угла буде нападнута ружним; хуманост се за своје место под сунцем вечито бори са нехуманим; лепа реч са ружном, благост са злобом, а испружена рука са бодежом.

Празници с краја и с почетка године нас увек подсете на неке лепоте које, ношени бујицом свакодневице, не успевамо да уочимо током остатка године, или их просто заборавимо. Лепотe давања, помирења и праштања, неке су од врлина којих се сетимо тек у време зимских празника, угрејани топлином породичног дома, далеко од оне тркачке стазе на којој се свакоднево надмећемо са животом. Иако смо сигурни да нас та утакмица неће учинити бољим људима, ревносно извршавамо ту, себи зацртану обавезу, занемарујући при том неке од оних које су нам задате при рођењу. 

Ако сте, ипак, од оних који посвећивање врлинама сматрају губљењем времена и пречицом за сопствну пропаст, требало би знати да помирењем, праштањем и хуманошћу према људима и другим живим бићима, помажемо најпре себи. Болести које данас односе највећи део човечанства, крајњи су резултат наше зловоље, љутњи и негативног става према животу. Има ли лакшег и бољег начина да избегнемо превремени крај свог гостовања на овом свету, од праштања или простог "пуштања низ воду" непотребног душевног терета.

"Опростити, пре свега себи на грешкама, преко је потребно, ради успостављања животне равнотеже. Kруг горчине и љутње на самог себе мора се разбити, прихватањем чињенице да се догађаји из прошлости не могу променити. Уместо самосажаљења, треба кренути напред, али са свешћу да се исте грешке не смеју понављати. Грешке треба схватити као начин за стицање животног искуства", саветују психолози онима којима не мањка жеље ни времена да их чују. Упозоравају и да мржња, љутња и негативне емоције доприносе чешћем западању у проблеме и тежем налажењу излаза из тескобе.

За оне који нису навикли да праштају, први покушаји да се то учини могу бити веома трауматични. Није лако, али покушајмо, јер неки лепи тренуци сигурно већ траже путељке којима би, из светлуцавих кочија Нове године, радо дошетали управо до нас. Ако не ослободимо те путеве и не дозволимо добру да нас дотакне, може му се учинити да узалуд куца.

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

riply riply 09:31 14.12.2014

Dobro jutro

larisa_bg larisa_bg 16:54 14.12.2014

Christmas fairy tale

Лепотe давања, помирења и праштања, неке су од врлина којих се сетимо тек у веме зимских празника, угрејани топлином породичног дома, далеко од оне тркачке стазе на којој се свакоднево надмећемо са животом.


Gde to? U američkom filmu?
alselone alselone 22:47 14.12.2014

Re: Christmas fairy tale

larisa, dijete. zar prvi postulat blogovanja nije - ne citati sve. gde ti zaluta, kukuliga tebi.
larisa_bg larisa_bg 22:56 14.12.2014

Re: Christmas fairy tale

alselone
larisa, dijete. zar prvi postulat blogovanja nije - ne citati sve. gde ti zaluta, kukuliga tebi.


Ko mi kaže.
Kako si uopšte našao ovaj moj komentar kad nisi otvarao ovu stranu, aha?
49 41 49 41 20:19 15.12.2014

Dobar glas se daleko cuje,

los - jos dalje!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana