Istorija| Literatura| Moj grad| Nostalgija| Život

SUSRET VEKOVA U JOŽEFVAROŠU

Dragan Jakovljević. RSS / 11.12.2021. u 13:09

Није мало оних који верују да новине настају тако што се неко имагинаран, у доколици, малчице поигра маштом и тастатуром. Знам да ће управо њима изгледати чудно, можда и нестварно, ово што ћу вам испричати, али ја ту заиста више ништа не могу.


Свако за кога је његова написана реч хлеб насушни, било зато што га заиста хлебом храни или што без те врсте душевне хране не може, рећи ће вам да су повремене промене радног амбијента пожељне, неретко и неопходне. Верујем да би о томе много могао да каже свако коме је писање посао, креативан хоби, терапија, љубав или... све на свету. Али, да не буде забуне: таква врста промене није важна само сталним дружбеницима чашице, већ и нама којима алкохол није ни најбољи друг, ни извор инспирације, нити средство да се до таквог извора дође.


Тако смо мој лаптоп и ја, с приближавањем зиме, кренули у истраживање околних тргова, улица и сокака, не бисмо ли у мноштву кафеа разасутих по њима пронашли своје место под неоном оног најпријатнијег. Откад је "Млинар" из нашег комшилука изненада банкротирао, компјутер и ја не нађосмо друго гнездо, ако не рачунамо оно кућно, где иначе обитавамо. Месинг, стакло и мермер неких модерних кафића у околини, нису задовољили наше критеријуме, па смо трагање наставили и наредних дана.


А онда се, наизглед случајно, такорећи ниоткуд, указао призор који, како ми се чинило, није имао ничег заједничког са својим окружењем, па ни са мном. Са фасаде оронуле зграде с краја претпрошлог века, најпре су извириле мушкатле. Затим сам почео да назирем дискретно унутрашње осветљење и на крају угледао прозор. Био је то један од оних сусрета који вам најпре измаме уздах, а затим и помисао да би то можда могло бити оно што већ дуго тражите.


Улазим опрезно. Ходам као по стаклу, спреман да се у сваком тренутку вратим и наставим трагање, ако простор у којем сам се изненада нашао не садржи ништа што би измамило ону тражену чаролију, довољно постојану и кадру да нешто смислено испише мојом руком. Поглед ми прелеће сваки детаљ кафеа. Добро је, нема стакла, ни месинга, пимислих, док из зидова и намештаја од дрвета и кованог гвођа назирем благу патину. Пењем се уз невелике степенице и седам за сто у углу галерије, с погледом на улицу и расцветале мушкатле, на спољној страни прозора. Осећај да сам управо закорачио барем један век уназад, у спорији, једноставнији и промишљенији свет, јавио се неочекивано, као што је изненадан био и мој долазак овде.


У кафеу осим мене није било других гостију, па је конобар одмах дошао. Поручио сам већи макијато и сок од цеђене поморанџе и, док сам отварао лаптоп, прошарах погледом по зиду, у потрази за прикључком за струју. Конобар је то приметио и одмах ми довикнуо да је утичница иза мојих леђа. Изгледа у реду, уклапа се, мислио сам, прихватајући и тај аргумент у прилог све реалнијој могућности да би се управо у том углу, ове зиме, уз новинске странице у мом лаптопу могли изродити и неки књишки редови.


Како се у Пешти ретко практикују приватни разговори са непознатим персоналом кафића и ресторана, нисам помишљао да бисмо осим о мом макијату и цеђеној поморанџи, конобар и ја могли да проговоримо о било чему другом. Али, убрзо ће се испоставити да је тај закључак био погрешан, као и моја претпоставка да је овај човек само конобар. Био је то власник кафића, што сам схватио када ме је, након краћег разговора, понудио још једним пићем.


- Кућа части, комшија. За срећан повратак! - рекао је и наздравио ми чашом неког жестоког пића.


Наздрављам и ја њему, али остајем затечен. Чији повратак? Где? Био сам сигуран да овде боравим први пут и да се мој домаћин забунио. Кроз овај кафић свакога дана сигурно прође много људи, од којих неки свакако морају међусобно бити по нечему слични.


Он је, међутим, након отпијеног гутљаја, и даље стајао и као да је чекао да нешто конкретно одговорим. Када то нисам учинио, насмешио се и рекао:


- Видим, комшија, да ти није баш најјасније о чему говорим. Сигурно мислиш да сам те помешао са неким... Тачно је, овде заиста имамо много гостију, поготово у вечерњим сатима, али овога пута није о томе реч.


- Него? - упитах радознало.


Човек се накратко премишљао, као да не зна одакле да почне... Бацио је поглед према улазу и пошто се уверио да у локалу још увек нема других гостију, сео је за мој сто, под углом из ког је у сваком тренутку имао у видокругу улазна врата.


- Извини, морам да пазим на улаз. Дешава се да неко уђе тихо и чека пред шанком, а да га не видим са галерије. Има ту и бескућника... Уђу и покушају да однесу шта стигну, јер се, гледајући кроз излог, чини да унутра нема никога.


Рекох да потпуно разумем његову бојазан, знајући да је Будимпешта, осим по својим лепотама, нажалост, позната и по бескућницима. Знам и да нерадо бораве у колективном смештају, негде на крају града, јер је тамо забрањено уносити алкохол. Често гледам како скровишта радије траже на улицама и трговима, надајући се милостињи суграђана, довољној барем за литар необично жуте течности, коју зову ракијом.


- У праву си, нисам хтео о томе... - рекао је мој домаћин и мало се замислио, па наставио:


- Пожелео сам ти срећан повратак кући, зато што знам да су и неки други људи, веома давно, овде где сада седимо, радили исто што и ти.


Поглед који ми је упутио када је направио паузу, био је упитан. Нисам знао шта да му одговорим, и даље верујући да је у питању забуна или можда јефтин рекламни трик типичног власника који би радо да у свом кафићу стекне још једног сталног госта. Да, биће да је то, помислих. Вероватно је већ био специјалиста за намамљивање људи који би радо да, у неко доба дана, зидове своје радне собе барем на сат или два замене за поглед кроз цветни прозор његовог заиста пријатног кафића.


Мислим да је приметио како ме тај део његове приче не занима превише и да је управо због тога наставио своју причу.


- Као некоме ко, ако добро видим, уређује српске новине у Пешти, сигурно ти је познато да ниси први који се тим послом, на твом језику, бави у овом граду, зар не? Додуше, многи људи су данас склони да верују, па и да убеђују друге, како свет почиње од њих, али се надам да то са тобом није случај, драги комшија... - рекао је и насмејао се крајичком усана.


После ових речи, схватио сам да човек који седи поред мене није само обични кафеџија. Јер, да је био само то, како је могао да зна да су у Пешти у минулим временима, нарочито у 19. веку, излазиле бројне српске новине. То свакако није нешто са чиме је данашњи просечни становник мађарске престонице упознат. Рекох свом саговорнику како је у праву и како су ме пријатно изненадила његова сазнања о томе.

  
Za nastavak priče kliknite OVDE  

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 00:29 12.12.2021

присетом

пријатног изненађења

умеју понекад сусрети ....да збуне
некад пријатно ..некад оно друго,
у сваком случају. богатији бивамо
тазе сазнањем што траје подуго
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:44 13.12.2021

Re: присетом

shmoo shmoo 02:04 12.12.2021

"Држава"

У Јожефварошу је била и "држава" дечака Павлове улице, зар не?


Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!


Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:43 13.12.2021

Re: "Држава"

Postoji, stanujem u toj ulici. Ako smem, preporučio bih svoj roman "Tajne Pavlove ulice", objavljen pre dve godine.
shmoo shmoo 22:27 13.12.2021

Re: "Држава"

Dragan Jakovljević.
Postoji, stanujem u toj ulici. Ako smem, preporučio bih svoj roman "Tajne Pavlove ulice", objavljen pre dve godine.



Не смем да тврдим због варљивог памћења, али мислим да сам прочитао један одломак Вашег романа овде на Блогу Б92.

Хвала за препоруку.

tess1 tess1 15:47 12.12.2021

Мистерија у Пешти

После ових речи, схватио сам да човек који седи поред мене није само обични кафеџија. Јер, да је био само то, како је могао да зна

Ето сад, ето врага, зар постоји само обични кафеџија? Ил' нпр. само обични капетан брода, ил' најобичнији на свијету библиотекар? :)
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:41 13.12.2021

Re: Мистерија у Пешти

Postoje i neobične kafedžije.
tess1 tess1 18:43 13.12.2021

Re: Мистерија у Пешти

Postoje i neobične kafedžije.

Ne i, postoje samo neobični tj njihova običnost, kafedžijina, kapetanova, običnost Fantoma iz Opere, ključara Crkve, cvjećarke s jednom kraćom nogom, djevojčice Sofije i itd, zatvara vrata magiji u priči, a to ne želi niko, ponajmanje običan pisac. :)
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 22:48 14.12.2021

Re: Мистерија у Пешти

Priznajem da ne razumem, makar ispao i "glup u društvu". Svejedno, drago mi je da ste pročitali priču.
omega68 omega68 12:53 13.12.2021

Лепо

Земљаче.
А добра ти је и она ,,Андалузија''
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:41 13.12.2021

Re: Лепо

Hvala, zemljače!
mirelarado mirelarado 22:57 15.12.2021

Dobra priča

Ponekad verujemo da smo pažljivo birajući pronašli neko mesto, a zapravo je mesto pronašlo nas. Možda. :)
shmoo shmoo 23:32 15.12.2021

Re: Dobra priča

mirelarado
Ponekad verujemo da smo pažljivo birajući pronašli neko mesto, a zapravo je mesto pronašlo nas. Možda. :)



Дубоко верујем да је код мене у мом животу све тако. Не само нека места, него све, баш све... Ништа нисам ја пронашао него је све мене пронашло иако вазда имам утисак како ја као ту нешто бирам...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana