Društvo| Ljudska prava| Politika

Scenario Goran Miletić 2.0

Predrag Azdejković RSS / 05.05.2015. u 13:40

Mnogi se ne sećaju, ali kada se birao prvi poverenik za zaštitu ravnopravnosti, jedan od kandidata bio je Goran Miletić koji je imao podršku nevladinog sektora i LDP poslaničke grupe. On nije prošao, već je za poverenika postavljena Nevena Petrušić. NVO sektor se mnogo ljutio jer ih nisu poslušali, ali su brzo zavoleli Nevenu, jer se pojavljivala na svakom događaju koji NVO organizuju, što divno zvuči u projektnim izveštajima za donatore. Po mom nestručnom mišljenju Nevena Petrušić je instituciju poverenika dovela do besmisla, jer je politički kalkulant koji nikome nije hteo da se zameri i nije talasala, tj. imala je pokušaje talasanja ali je to Kurir brzo sredio. Ali to nije tema ovog bloga.

Svi su znali da Neveni Petrušić ističe mandat ove godine, ali se NVO sektor toga, kako ga je bog nesposobnog stvorio, setio kada je već bilo kasno. Tako je pre neki dan 200 nevladinih organizacija (čitaj 100 ljudi) u nekim silnim NVO mrežama poslalo otvoreno pismo u kome se ljute što ih niko nije konsultovao povodom izbora poverenika i traži da se ponovi utvrđivanje predloga kandidata za mesto poverenika.

Oni izražavaju duboko nezadovoljstvo načinom na koji je utvrđen predlog kandidatkinje Brankice Janković za funkciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u čijoj je nadležnosti sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije i traže da narodni poslanici ne usvoje predlog koji je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i da se u saradnji sa civilnim društvom pronađu novi kandidati koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o zabrani diskriminacije i da njihove biografije budu javno dostupne.

Pa, drage moje kolege, kasno ste se setili... ili što bi se reklo, kasno Marko na Kosovo stiže (ups, baš volim da se zameram NVO sektoru). Imali ste toliko vremena da nađete vašeg kandidata, da lobirate za nju/njega, da pravite medijski pritisak, da sastančite sa donosiocima odluka, narodnim poslanicima, poslaničkim grupama... ali je to previše posla i cimanja! Zato ste odlučili da pošaljete jedno besmisleno saopštenje koje počinjete sa "200 nevladinih organizacija", koje kao treba da pokažu koliku moć i snagu imate?! Pa koga vi lažete?! Još ste to saopštenje poslali kad je čitava stvar svršena! Da li stvarno mislite da će vaše saopštenje nešto da promeni, naročito sad kad je već kasno?!

Znam ja, znate vi, znaju svi da to saopštenje neće ništa da promeni, onda se postavlja pitanje zašto je poslato? Isto pitanje sam postavio i Ženama sa interneta kad su zahtevale zabranu televizije Pink i neke emisije zbog promocije nasilja nad ženama. Zašto radite ono što unapred znate da nećete dobiti. Da udarite temelje vaše nemoći i nesposobnosti? Da upišete još jedan neuspeh u listu za kuknjavu? NVO sektor u Srbiji nema nikakvu moć. Jedinu moć koju imaju jeste da nazovu neku ambasadu i da mole da vrše pritisak na Vladu RS.

Zbog svega toga, imaćemo scenario Goran Miletić 2.0... A slična predstava desiće se i kod izbora direktora Kancelarije za odnose sa civilnim društvom.

Jedino što mi ostaje jeste da poželim Brankici Janković uspešan rad i savetujem joj da se pojavljuje na svim događajima koje NVO organizuju, jer je to recept da i nju zavole!



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

babmilos babmilos 13:58 05.05.2015

Primedba

Peđa, pomalo si me razočarao. U prvom delu teksta, onom koji se vidi sa naslovne strane bloga, taman si se lepo zezao. I onda kliknem da čitam dalje, kad si se odjednom iznervirao. Htedoh reći: iznervirao ničim izazvan. Ali to ovde nije moguće. Stoga ništa. Pozdravljam te, čuvaj se nervoze i hleba Tonusa.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:01 05.05.2015

Re: Primedba

Hleb Tonus... I'm interested? Jer ga Dveri prave?
babmilos babmilos 14:02 05.05.2015

Re: Primedba

Hleb Tonus... I'm interested?

Nisi interested, Tonus je ovde skraćeno od poTonus.
mariopan mariopan 14:29 05.05.2015

...

Па нисмо "сви знали" да је била једна која је долазила на састанке и зато су је много волели а сад ће бити друга којој саветујеш да исто ради не би ли је "заволели"....то је ваљда квалификује за тај посао и за то (ваљда) добија плату?

Онда..нисам знала да имамо 200 НВО у којима седе 100 људи...значи два у једном и за то има нека плата...(јел две у једном или ?....можда зато толика фрка?) .....и то није никакав проблем али је проблем што немају никакву моћ ни утицај док не друкају власт неком власнијем страном амбасадору који ће да нареди овим нашим......

Врло информативан блог, хвала.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:36 05.05.2015

Re: ...

200 НВО


Мислим да у овим сферама увек предњачи квалитет над квантитетом.
Jukie Jukie 16:08 05.05.2015

Hmm.

Znam ja, znate vi, znaju svi da to saopštenje neće ništa da promeni, onda se postavlja pitanje zašto je poslato? Isto pitanje sam postavio i Ženama sa interneta kad su zahtevale zabranu televizije Pink i neke emisije zbog promocije nasilja nad ženama. Zašto radite ono što unapred znate da nećete dobiti. Da udarite temelje vaše nemoći i nesposobnosti? Da upišete još jedan neuspeh u listu za kuknjavu? NVO sektor u Srbiji nema nikakvu moć. Jedinu moć koju imaju jeste da nazovu neku ambasadu i da mole da vrše pritisak na Vladu RS.


Nekako me ovo podseća na štrajk prosvetara
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:57 05.05.2015

Re: Hmm.

Štrajkovi ponekad imaju taktiku da traže previše da bi dobili nešto... Sumnjam da je ovde u pitanju takva taktika!

Ono, ne morate da donesete zakon za koji lobiramo, ali da me zaposlite u državnu službu i date dobroplaćenu fotelju i više neću da lajem!
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:21 05.05.2015

A šta misliš o ovom?

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 18:32 05.05.2015

Re: A šta misliš o ovom?

novi direktor RTS
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:26 05.05.2015

Re: A šta misliš o ovom?

"RTS je preuticajan da bi mu se dozvolila sloboda, ističe Vukašin Obradović iz NUNS-a, dok član RRA Miloš Rajković ističe da je zadovoljan izborom Bujoševića." B92
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:52 06.05.2015

Re: A šta misliš o ovom?

novi direktor RTS

da prostiš.
princi princi 09:53 06.05.2015

Re: A šta misliš o ovom?

BebaOdLonchara
novi direktor RTS

da prostiš.

Sto, pa Bujosevic je odlican novinar (pored toga sto je sin mog profe iz geografije). Doduse, to nije nikakva garancija da ce biti dobar direktor RTS. U svakom slucaju, covek deluje uljudno, nije ni bahata seljacina, ni lujka.
qqriq qqriq 11:16 07.05.2015

Re: A šta misliš o ovom?

novi direktor RTS

mislim da je - na kraju krajeva - ok izbor. nije konfliktna osoba. kad je dobio svoju prvu tv tezgu kod karića, objasnio je da ima veliki koalicioni kapacitet, odnosno da je sa svima u dobrim odnosima, pa mu zbog toga i svi dolaze da srpski ne (ot)ćute.
radili smo zajedno i po jednom ga pamtim, to mi i prva asocijacija: uvek bi sedeo na sastancima i slušao i pet, i šest, i sedam sati mlaćenje prazne slame, čak i pljuvanje po tekstu koji je on napisao, a da nikada nije uzvratio ili napustio skup. kao kamen.
upravo to smatram njegovim fantastičnim darom.
kako ono ide? "ostajmo mirni....", ta škola.
sasvim je druga stvar da kad popije ono mallo više, krene da psuje, al u vetar, nikada nekog odredjenog, tako iskaljuje pritajeni gnev.
kamen, znači, nije.

javlja mi se da će olja osvanuti s jeseni na javnom servisu, pajtosa su stara dva njih dvoje.
anonymous anonymous 18:56 05.05.2015

Građanska neposlušnost ?



Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom koja u svom rečniku pojmova nema i pojam

građanske neposlušnosti, može što se mene tiče odmah da se zatvori.

Ali ne samo zbog toga. Što joj je nepoznat navedeni pojam.

Već i zbog toga što ne zna ni šta je civilno društvo , a ne razume ni pojam saradnje.


Tako se nijednom nije oglasila kada su advokati danima izražavali svoj opravdani protest - koji je imao i karakteristike građanske neposlušnosti.

Advokatska komora pripada civilnom društvu!!!!


Nije se oglasila ni kada su štrajkovali sindikati prosvetnih radnika.

A sindikati jesu civilno društvo.!!!!!


Nije se oglasila ni povodom stanja u medijima.A i mediji pripadaaju civilnom društvu.


Civilno društvo nisu samo NVO. A još manje su samo Žene u crnom ili Helsinški odbora za ljudska prava.

Nažalost simulakrum opstaje. Pare su opet dobili CESID, Fond za političku izuzetnost (čitaj NVO koji se zalaže za evroatlantske integracije ) i da ne zaboravim već pomenuti Helsinški odbor.

Iz budžeta !!!!! Dakle,od Vučića !!!!

Ne mnogo. Ali da bi im se omogućilo da ta trane dobiju mnogo više.





oskar-z-wild oskar-z-wild 21:19 05.05.2015

Re: Građanska neposlušnost ?

WIKI
Civil Society Institutions:
academia
activist groups
charities
citizens' militia
civic groups
clubs (sports, social, etc.)
community foundations
community organizations
consumers/consumer organizations
cooperatives
churches
cultural groups
environmental groups
foundations
intermediary organizations for the voluntary and non-profit sector
men's groups
non-governmental organizations (NGOs)
non-profit organizations (NPOs)
policy institutions
political parties
private voluntary organizations (PVOs)
professional associations
religious organizations
social enterprises
support groups
trade unions
voluntary associations
women's groups

tyson tyson 18:14 06.05.2015

Re: Građanska neposlušnost ?

citizens' militia

Na ovo se treba usredsrediti u narednom periodu.


qqriq qqriq 11:30 07.05.2015

hepiend

onaj lepi gospodin han tvitnuo pohvalu zaštitniku tako da je i ta španska li, meksička li, serija konačno završena.

qqriq qqriq 12:26 07.05.2015

,,

..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana