Sport| Umetnost| Zabava

Ove ruke nisu male ... (2)

docsumann RSS / 25.05.2015. u 16:44

John-Stallone.jpg

 Sjećate li se filma “Over The Top“ iz 1987.  sa Staloneom u glavnoj ulozi? Ono, skroz šablonska holivudska priča, koja sem upoznavanja šire laičke javnosti sa svijetom profesionalnog obaranja ruku (armwrestlinga) nije imala ama baš nikakav opštedruštveni značaj.

Ustvari, pozadina te priče, odnosno  čovjek  koji je inspirisao scenariste za lik glavnog junaka  (Lincoln Hawk-a), daleko je zanimljiviji od Silvesterove uloge.  A taj, na prvi pogled sasvim običan čovjeka, fizički daleko manje atraktivan od mišićavog Rambeta, zove se  John Brzenk.

 Na drugi i duuugi retrospektivni  pogled na Džonovu  takmičarsku karijeru  postaje jasno o kakvoj  sportskoj legendi je riječ. Brzenk je bez trunke  sumnje najveći  šampion u istoriji aw-a, atleta koji je objedinio harizmu Muhamed Alija, klasu Rodžera Federera, dominaciju Sergeja Bubke, neponovljivost Majkl Džordana i dugovječnost Karl Luisa.

Svjetski šampion  postao je sa 18 godina, a na tronu se zadržao narednih 30. Čak  i danas, on je neizostavan  sastojak svake liste pobrojavanja aktuelne svjetske armvrestling  elite.

Potrebnu genetiku naslijedio je od oca, takođe armwrestlera. Sa 186 cm visine i 90 (do 100kg) tjelesne težine Džon djeluje sportski i utegnuto, ali sem popajevski snažnih podlaktica ništa na njegovoj fizičkoj  konstrukciji ne ukazuje da u tom tijelu leži zvjer. Možda su od svih njegovih mečeva  najupečatljiviji  upravo oni gdje se sa druge strane stola nalaze pravi kolosi, često i preko 30 kg  teži,  sa moćnim, velikim i  mišićavim rukama.  No,  sva ta vizuelna (a bogami i realna) fizička (pre)moć kao da trenutno biva ukroćena  u sudaru sa Džonovom desnicom. Retko ćete gdje vidjeti tako autentičan David vs. Goliat efekat kao na snimcima Brzenkovih mečeva. Najgabaritniji  protivnik s kojim je ukrstio ruke  imao je skoro 300kg.

Uz ručni dinamit, Džonovo najubitačnije oružje je savršena tehnika  odbrane, napada i tranzicije,  kao i potpuna kontrola svih sila koje se stiču za obaračkim stolom.

Naprsteizbrojiv je broj  ljudi koji se mogu  pohvaliti da su mu  oborili ruku. A kada je bio skroz fit i zdrav, to su  bukvalno par njih. Vejvoda, Larat, ... (?)

Upravo je Aleksej Vejvoda (vjerovatno najmoćniji  od svih savremenih armvrestlera) uvijek navodio Džona Brzenka kao svog uzora.

 

(meč koji počinje na 0:50  ponajbolje ilustruje sve gorenavedeno) 

 

Čak se ni na svojim treninzima Džon ne ističe nevjerovatnim težinama  s kojima vježba. Ni primać onima koje npr. koriste Vejvoda, Ciplenkov, Larat i ostali moderni  monstrumi aw scene.

U najboljoj formi uspjevao je da 5 puta izbaci 140kg na benču. 

Kao najbolju vježbu za  obaranje ruka preporučuje zgibove paralelnim hvatom. 

 

Inače, Džon živi životom mirnog porodičnog  čovjeka u Mesi, Arizona. Zaposlen je kao mehaničar u Delta Air Lines.

 

TagoviKomentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 17:11 25.05.2015

Docs,

ne znam zasto, ali kad citam tvoje priloge o ovim modernim pelivanima, uvek se setim Dragoljuba Aleksica i njegovog filma "Nevinost bez zastite". I tu podeljenost izmedju fizike i poetike:

Fizika:Poetika:Ja sam tvoj vecni "fan"!

angie01 angie01 17:25 25.05.2015

Re: Docs,

celicne snage i celicnih zivaca,...maxooo, sad dodji da mi sviras za kvacice,...pisi kao sto govoris!:)
4krofnica 4krofnica 17:32 25.05.2015

Re: Docs,


Ja sam tvoj vecni "fan"!


+1

retka prilika kad mogu da se pohvalim kako sam pre neku godinu oborila ruku starijoj sestri (dosta krupnijoj od mene, cvikala sam onoliko kad sam bila klinka, a stalno smo se fajtale) i tako okončala večitu dilemu ko je jači:)

to i mjuz


docsumann docsumann 17:47 25.05.2015

Re: Docs,

"Nevinost bez zastite".


atleta Aleksić!

od meni bliskih&dragih masl-poeta i art-atleta posebno bih izdvojio Henrija...no, kad si se već dohvatio fizike, meni je s čisto teorijsko fizološko-motoričkog aspekta interesantno gdje se krije ta Brzenkova snaga. koji su ključni mišići koji odrađuju obaranje?

jasno da se radi o kompleksnoj tjelesnoj akciji, možda sa sinergijskim efektom, i svi ozbiljniji obarači će vam reći da pokret kreće bukvalno od prstiju koji inicijalni moment ostvaruju pritiskom s protivnikove vanjske strane šake, zatim dolaze mišići podlaktice koji zaključavaju hvat, pa biceps i brahialis ...

ne znam da li su vršena medicinska mjerenja aktivacije mišića kod aw u akciji. svakako bi bilo interesantno pogledati očitavanja.

Brzenk protiv Cyplenkova, Spajdermen vs. Hulk.
Cyplenkov je zasigurno najsnažniji armwrestler (140kg, obim nadlaktice 60cm, koji izbacuje 270 kg u benču, a biceps vježba sa 140kg ...), ali mu sve to ništa nije pomoglo, barem ne u ovom meču...

mirelarado mirelarado 17:48 25.05.2015

Re: Docs,

I tu podeljenost izmedju fizike i poetike


Ништа необично за човека који је са висине од 15 метара пао на голом бетону и том приликом зачудо остао неповређен.


mariopan mariopan 17:52 25.05.2015

Re: Docs,

interesantno gdje se krije ta Brzenkova snaga. koji su ključni mišići koji odrađuju obaranje?

U glavi.
Mislim da on zna kako i koji mišić da aktivira kada mu treba, a do tada ga odmara i čeka njegovo vreme. Ne navali kao sivonja, ne obara na golu snagu, nego obara na pamet.
docsumann docsumann 17:56 25.05.2015

Re: Docs,

ишта необично за човека који је са висине од 15 метара пао на голом бетону


iz emisije superhuman science. ovo sam jedva uspjevao da odgledavam. imam blagi zent od visine ... a ovo je čist horor usred bijela dana


ljubichasti_oblachic ljubichasti_oblachic 17:57 25.05.2015

Re: Docs,


Čini mi se da je tu i brzina jako, jako bitna.
docsumann docsumann 18:05 25.05.2015

Re: Docs,

mariopan
interesantno gdje se krije ta Brzenkova snaga. koji su ključni mišići koji odrađuju obaranje?

U glavi.
Mislim da on zna kako i koji mišić da aktivira kada mu treba, a do tada ga odmara i čeka njegovo vreme. Ne navali kao sivonja, ne obara na golu snagu, nego obara na pamet.


da, ima i toga, prilično.
no, ovo su ipak svjetski top kompetitori. ozbiljni treninzi, koji uključuju i taktičke pripreme. nisu tek naivne sivonje.

inače, taj momenat mi je uvijek fascinantan.
ruke obaraju gotovo svi. konkurencija najveća moguća.
npr. u školi, svi smo znali ko je najjači u razredu. al' zato u onom IV b ima onaj Ljubo, veliki četvrtasti lik koji te ruši dok trepneš.
pa likovi iz drugih škola ... drugih gradova. čuveni ovaj, legendarni onaj.

onda zamisliš najbolje u državi. ozbiljno zajebane likove. i tako step by step do NBA nivoa u armwrestlingu.

kakve li su tek to zvjeri?!

recimo Vejvodajbg, njemu se ne čudiš odakle mu snaga
nsarski nsarski 18:06 25.05.2015

Re: Docs,

meni je s čisto teorijsko fizološko-motoričkog aspekta interesantno gdje se krije ta Brzenkova snaga. koji su ključni mišići koji odrađuju obaranje?


Ja ne znam odgovor na to pitanje, ali jedan moj odlican drugar koji se time celog zivota bavi ce biti u Bg. ovog leta, pa cu ga pitati.
docsumann docsumann 18:08 25.05.2015

Re: Docs,

ljubichasti_oblachic

Čini mi se da je tu i brzina jako, jako bitna.


itekako!


docsumann docsumann 18:09 25.05.2015

Re: Docs,

nsarski
meni je s čisto teorijsko fizološko-motoričkog aspekta interesantno gdje se krije ta Brzenkova snaga. koji su ključni mišići koji odrađuju obaranje?


Ja ne znam odgovor na to pitanje, ali jedan moj odlican drugar koji se time celog zivota bavi ce biti u Bg. ovog leta, pa cu ga pitati.super!

a i blogokolega džedaj bi mogao da pomogne.
docsumann docsumann 18:27 25.05.2015

Re: Docs,

retka prilika kad mogu da se pohvalim kako sam pre neku godinu oborila ruku starijoj sestri (dosta krupnijoj od meneprava si brzenka

bocvena bocvena 19:13 25.05.2015

Re: Docs,

gledala ovaj klip gde obara ruke sa denisom...a brate nameštali se pola sata i onda trt, gotovo za pet sekundi:))))

pošto ništa ne znam o pravilima, da pitam - je l' dozvoljeno ovoliko koristiti celo telo? uvek sam zamišljala da je to baš odmeravanje snage ruku.
mirelarado mirelarado 19:24 25.05.2015

Re: Docs,

iz emisije superhuman science. ovo sam jedva uspjevao da odgledavam. imam blagi zent od visine ... a ovo je čist horor usred bijela dana


Ово се зове живот на ивици!
docsumann docsumann 19:46 25.05.2015

Re: Docs,

je l' dozvoljeno ovoliko koristiti celo telo? uvek sam zamišljala da je to baš odmeravanje snage ruku.


jeste, s tim da nije dozvoljeno podizati lakat sa stola, odnosno sa postolja koje se nalazi na stolu.

pravilo koje po mnogima (uključujući i mene) treba izmjeniti, odnosno uvesti, je zabrana spuštanja ramena ispod površine stola.

tu ružnu tehniklu npr. koristi Majkl Tod , pošto mu uz anatomsku falinku koju ima, ona omogućava izuzetno efikasnu defanzivu na zadnjoj liniji odbrane.Dejv Kefi je sam svjetski vrh. pobjeđivao Cyplenkova u par navrata.

ove kaiševe za uvezivanje ruka koje vidite na snimku, sudije stavljaju takmičarima ako predhodno oni ispuste hvat u borbi (bez obzira koji se takmičar to uradio).
mariopan mariopan 20:07 25.05.2015

Re: Docs,

jbg, njemu se ne čudiš odakle mu snaga

neeeee
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:49 25.05.2015

Re: Docs,

npr. u školi, svi smo znali ko je najjači u razredu. al' zato u onom IV b ima onaj Ljubo, veliki četvrtasti koji te ruši dok ne trepneš.
pa likovi iz drugih škola ... a drugih gradova. čuveni ovaj, čuveni onaj.


Jedini sport u kom sam bio uspešan :)
Najveći uspeh mi je bio kad sam kao pripravnik u firmi oborio ruku šefu, što se smatralo za čudo.
Al bio normalan čovek, nije ga sujeta naterala da mi se sveti, čak sam kod njega položio pripravnički (jbt i to se nekad polagalo)

Tumačili to na razne načine, kao dužina podlaktice, zglob, šaka, ovo ono, da li to ima nekog značaja ili ne pojma nemam.
A baš odavno nisam potegao.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:58 25.05.2015

Re: Docs,

Ово се зове живот на ивици!

ja sam pre neki dan na kompu, iz udobne fotelje, gledala fotografije posetilaca maču pikčua, i znojila se. iskreno zavidim onima koji će se uspentrati i uživati u pogledu. za to treba ili višak muda ili manjak mozga.
docsumann docsumann 05:12 26.05.2015

Re: Docs,

Tumačili to na razne načine, kao dužina podlaktice, zglob, šaka, ovo ono, da li to ima nekog značaja ili ne pojma nemam.daa, ima tu više faktora u igri.


Vejvoda objasnio

bocvena bocvena 07:38 26.05.2015

Re: Docs,

zabrana spuštanja ramena ispod površine stola.

ovo deluje skroz nepošteno. ovaj pobeđuje za dupe:)

za dobro jutro...možda je ovo bolje za jutro:)

vera.nolan2 vera.nolan2 09:19 26.05.2015

Re: Docs,

imam blagi zent od visine ...


...a od ovog dubinskog uzdizanja,nemaš... ?!

Kad si me već zarazio i sa ovim tvojim,fenomenalnim Solar Fields,(ovako sam svojevremeno, danima slušala samo Žara i Oldfielda),evo moram da postavim ovaj zadivljujući muzički, zent klip!myredneckself myredneckself 13:07 26.05.2015

Re: Docs,

docsumann
od meni bliskih&dragih masl-poeta i art-atleta posebno bih izdvojio Henrija...

O muzici.

myredneckself myredneckself 13:15 26.05.2015

Re: Docs,

docsumann
imam blagi zent od visine

I ti?!
I ja.

docsumann docsumann 15:18 26.05.2015

Re: Docs,

evo moram da postavim ovaj zadivljujući muzički, zent klip!zent budizam
docsumann docsumann 15:23 26.05.2015

Re: Docs,

je l' dozvoljeno ovoliko koristiti celo telo? uvek sam zamišljala da je to baš odmeravanje snage ruku


čak i kad koristiš cijelo tijelo, ruka je tu kao poluga koja prenosi silu.
ako ne može da prihvati (prenese) silu, poluga puca, ruka se otvara i - tuš! meč je izgubljen.
nsarski nsarski 18:42 25.05.2015

Finger wrestling


Nego, ima i taj "finger wrestling" koji se, navodno, praktikuje u Alpima. Imas li i tu nekog heroja? Mislim, sport (ako je to sport) je veoma zajeban.Neki iskidaju prste, ali ne pustaju. K'o put bil (thx, JJ!), jebote.
docsumann docsumann 18:45 25.05.2015

Re: Finger wrestling

Neki iskidaju prste, ali ne pustaju. K'o put bil (thx, JJ!), jebote.to mi bila prva asocijacija na sliku. inače, ne, ne pratim tu scenu.


a ima još ručnih sportova, npr. armlifting, gdje se provjerava snaga hvata:

docsumann docsumann 18:58 25.05.2015

Re: Finger wrestling

takođe, za snagu stiska ruke, postoji poseban test, ustvari, sprava kojom se procjenjuje, a i vježba snaga stiska.

sigurno su vam poznate ove ručke:Captains of Crush Grippers

po težini stezanja (otpora koji pružaju) podjeljene su u 4 standardne (i još 6 podklase) klase.

najčvršće No.4 je do sada uspjelo da stisne do kraja svega 5 ljudi.

jedan od njih je švedski strongmen (1x WSM) Magnus Samuelson, svojevremeno smatran za čovjeka sa najsnažnijim rukama na planeti.

mariopan mariopan 20:10 25.05.2015

Re: Finger wrestling

sigurno su vam poznate ove ručke:

Ja ih imam, ružičaste...jel da počnem da vežbam?
mirelarado mirelarado 20:26 25.05.2015

Re: Finger wrestling

Постоји и ножно рвање (indian leg wrestling). Дечија игра, али у Америци има и спортиста и озбиљних такмичења у тој дисциплини.


Клик на слик:

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:46 25.05.2015

Re: Finger wrestling

mirelarado
Постоји и ножно рвање (indian leg wrestling).

Што се тиче тих рвачких захвата, мислим да ће читава једна њихова мушко-женска димензија остати неиспричана, а да се већина том дисциплином бави, но -- таква су нека времена... стидљива.
mirelarado mirelarado 20:55 25.05.2015

Re: Finger wrestling

Predrag Brajovic
mirelarado
Постоји и ножно рвање (indian leg wrestling).

Што се тиче тих рвачких захвата, мислим да ће једна њихова читава мушко-женска димензија остати неиспричана, а да се већина том дисциплином бави, но -- таква су нека времена... стидљива.


Мислиш, неки неопуританизам завладао? ;-)
docsumann docsumann 21:04 25.05.2015

Re: Finger wrestling

mariopan
sigurno su vam poznate ove ručke:

Ja ih imam, ružičaste...jel da počnem da vežbam?


pazi, mariopan, ne sumnjam da u svijetu postoji adekvatna divizija (pol, starosna skupina, lijevoruke/desnoruke ...) i za tebe.

lično sam u svoj program uvrstio neke momente iz AW treninga.
recimo, za biceps ( i brahialis) koristim sve više hamer pregibe (teg u ruci ima orjentaciju glave čekića pri zakucavanju eksera u dasku). a na slici se vidi i koje mišiće ovakav pregib pogađa.u treningu za leđa akcenat sam stavio na paralelno vučenje na lat mašini (ili zgibove sa paralelnim hvatom)

a dao sam i da mi naprave specijalnu ručku za vježbanje rolanja

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:12 25.05.2015

Re: Finger wrestling

docsumann
a dao sam i da mi naprave specijalnu ručku za vježbanje rolanja


Их, бре, ал' си овде дошао некако мршав?!
Нисам те таквим замишљао...
docsumann docsumann 21:24 25.05.2015

Re: Finger wrestling

Их, бре, ал' си овде дошао некако мршав?!


to je posljedica finskog programa koji trenutno upražnjavam, a koji uključuje i trostruke dnevne oscilacije tjelesne težine od po 30kgno, šalu nizastranu, sa te fotke se može primjeti kako armwrestleri koriste izuzetno debele ručke i kod tegova i kod sličnih sprava.
to dodatno stimuliše razvoj i jačanje podlaktica.

npr. na tegove dodaju debele umetke u poziciji hvata:


princi princi 10:10 26.05.2015

Re: Finger wrestling

a na slici se vidi i koje mišiće ovakav pregib pogađa.

Moras malo i gripove da menjas. Malo offset-thumb i offset-pinky grip, a dobro je i da menjas incline i decline curls. Trik je da gadjas misic iz raznih uglova, da mu nije dosadno (znam da ovo moze svakojako da se shvati).
docsumann docsumann 15:10 26.05.2015

Re: Finger wrestling

princi
a na slici se vidi i koje mišiće ovakav pregib pogađa.

Moras malo i gripove da menjas. Malo offset-thumb i offset-pinky grip, a dobro je i da menjas incline i decline curls. Trik je da gadjas misic iz raznih uglova, da mu nije dosadno (znam da ovo moze svakojako da se shvati).


Cyplenkov kaže da je za aw najkorisniji dvoručni čiting pregib.


princi princi 15:27 26.05.2015

Re: Finger wrestling

Ma, ja obaram ruke samo sa devojcicama.
arcins arcins 08:08 27.05.2015

Re: Finger wrestling

docsumann
princi
a na slici se vidi i koje mišiće ovakav pregib pogađa.

Moras malo i gripove da menjas. Malo offset-thumb i offset-pinky grip, a dobro je i da menjas incline i decline curls. Trik je da gadjas misic iz raznih uglova, da mu nije dosadno (znam da ovo moze svakojako da se shvati).


Cyplenkov kaže da je za aw najkorisniji dvoručni čiting pregib.

Ala se odje baronise na snimcima, nema 140 kg, kao ni gore na snimku za biceps curl 82,5 kg, pa ni na isometric hold 45 kg. Mislim, neprimereno je nihovim godinama.
docsumann docsumann 08:16 27.05.2015

Re: Finger wrestling

Ala se odje baronise na snimcima, nema 140 kg


6 ploča od 15 kg (oznaka se vidi na snimku) = 90kg

ove dvije velike su cijenim od 20kg = 40kg

težina šipke standardno- 10kgukupno 140kg
arcins arcins 10:07 27.05.2015

Re: Finger wrestling

docsumann
Ala se odje baronise na snimcima, nema 140 kg


6 ploča od 15 kg (oznaka se vidi na snimku) = 90kg

ove dvije velike su cijenim od 20kg = 40kg

težina šipke standardno- 10kgukupno 140kg


U pravu si, mada mi je onda mala razlika u kilazi izmedju manjih i velike ploce.
docsumann docsumann 21:57 25.05.2015

pro armwrestler vs. pro bodybuilder


mija12 mija12 22:14 25.05.2015

... mnogima su pamet daledocsumann docsumann 22:24 25.05.2015

Re: ... mnogima su pamet dale


najjače su ruke davačiceEDIT: apsolutni zgibovi sa 140kg tjelesne težine

princi princi 10:05 26.05.2015

Tragedija

Jbg, meni bas zao. Dean i Alex Honnold iskreni hunter gatherers, pravi heroji.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:57 27.05.2015

Re: Tragedija

princi
Jbg, meni bas zao. Dean i Alex Honnold iskreni hunter gatherers, pravi heroji.


A da ti, bate, ipak kupiš Lambordžinija, pa se voziš tamo na potezu od Sosalita do San Dijega i tako bezbedno lečiš duševne boli izazvane krizom sr. doba? Malo, malo, pa komentar iz teratane/džima, pa ekstremni sport, pa zubate doktorke, mislim brinem se, ubićeš se negde, kakav si lud

Zezam se, nisam znao da se ovaj Dean Potter bavi(o, bog da mu dušu prosti) tim bejs džampingom, znam da je bio penjač i to jezivo dobar, pojavio se i u onom dokumentarcu, Am Limit, o braći Huber, kao sporedni lik, čak je i nešto filozofirao, delovao mi je totalno udaren u glavu. Šteta, čovek je bio vrhunski atleta. Ako nisi gledao, preporučujem film toplo, čak i ako još nisi krenuo da soliraš i speed klajmbuješ po El Capitan-u i Half Dome-u.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana