Društvo| Ekologija| Gradjanske inicijative| Sex| Životinjski svet

DOM VIDRE, KUĆA ORLA I IGRA PRESTOLA

albicilla RSS / 27.06.2017. u 16:21

Ili ovi će nas podave ko mačiće, oca im lopovskog! *

DSC_0735_zps2cqqdlua.jpgBeograd ima ono što drugi nemaju, oazu prirode nadomak centra grada - područje koje smo dužni da sačuvamo i ostavimo našoj deci da ne bi, u organizmu od betona, zaboravila šta je priroda. LINK DO VIDEA

Ili o Beljarici ponovo, a nedovoljno. Bio sam tamo juče, kojih pola sata pošto se pomolilo sunce.

Mrdulji se nešto u dubini onog kubika, nutrija? Izlazi na obalu, jok, previtko, drugačija glava, zašiljena njuška – vidra bre! Prvi put je gledam izvan vode, kako korača, pored oborenog debla vrbe, ka jednom gaku koji, više zbunjen nego uplašen, poleće, što je sigurno, sigurno je. A vidra nestaje negde u šiblju iza tog debla.

Malo dalje je gužva, ptičji restoran. Okupile se čaplje (siva, mala i velika bela, žuta, te gak) i veliki vranci i obični galebovi i... crna roda! Crna roda je među njima, jarkocrvenog kljuna i nogu, te samo trbuha belog, sve drugo je crno – ali sa zelenim prelivom, prekrasna ptica. Vrebaju nešto u plićaku.

Ubrzo proleće i belorepan, zbunjujući orao, naoko, nit odrasli, nit mladi! Kljun žut, dakle – odrasli? Rep jeste beo, no su mu krmila oivičena tamnim obrubom, a glava i vrat su tamni, dok se odozdo mrka pera smenjuju s belima, kao da je mladi?? Gledam ilustracije u literaturi, to je subadultna jedinka, hmm... recimo, ptica u poznom pubertetu, u svojoj četvrtoj kalendarskoj godini (ova krupna i dugovečna vrsta polno sazreva tek u 5-6. godini).

Forland-leve-obale-01_zpsiqfzdsfx.jpgBeljarica je dom vidre i kuća orla (o igri prestola malo kasnije). Beljarica je ekološki koridor duž Dunava. Već predložena za zaštitu, Beljarica je blago. I, Beljarica je naš pojas za spasavanje.

Tamo niže, kod Pupinovog mosta, nasip je prošao na samo 400 od reke. Unutar Beljarice (a.k.a. Balatona, Crvenke, Goveđeg broda, Vojnih bašti, PKB kanala – ima ona hrpu imena) nasip je ukazao poštovanje reci (jeste, tako se pravilno kaže „ispoštovao“) prošavši svih 2000 metara od Dunava. Zašto?

Da li su hidrolozi iz 1929, kada je građen, bili ekološki osvešteni, pa rekli, ovde ćemo da ostavimo prostranstvo od 900 ha da ih reka plavi, da se riba mresti, orlovi gnezde, a veprovi goje? Možda je i to, ali ipak mislim da su više mislili na građane, dalje niz Dunav.

Naime, to plavno područje između reke i nasipa za previsokih voda prima u sebe poplavni talas (otuda ona šuma na Beljarici, da odbrani nasip od prebrziog naleta vode). Bezmalo veličine Novog Beograda, ono poziva reku da se razlije, smiri i uspori tok, i tek tako, razoružana, krene dalje ka Beogradu.

Plavna područja, odnosno prelivanje vode u njih, jedina je planska kontrola redovnih i očekivanih poplava. E, da bi se ta odbrambena funkcija forlanda očuvala, ne bi li nas sačuvala, ne smete to područje da naspete. Pa betonirate. I tako trajno oduzmete Dunavu.

Zašto? Dunav je goropadna reka. Narogušiće se isprva, kao da pita „od mene kradete, ha“, pa će se onda razbesneti i nimalo usporen, već baš naprotiv, novim suženjem korita dodatno ubrzan, pojuriće svom silinom ka Beogradu.

Ukoliko se plavni udari ne kompenzuju pre Beograda, šta ta nova luka onda ugrožava? Niže delove grada, poput desne obale Dunava od Zemunskog keja do Ušća, kao i levu savsku obalu od blokova do Ušća, pa i stara naselja na desnoj savskoj obali, ali i nova, najnovija. Luka na mestu Beljarice najdireknije ugrožava BG Na Vodi, pretvarajući ga u Beograd Pod Vodom.  A oni nestručni što nas vode i što misle da sve mogu i smeju, pa i da grade gde im se i kako ćefne, šta s njima? A ništa, narod će i to pozlatiti.

A kako se u to uklapa igra prestola? Generalni urbanistički plan (GUP) decenijama već predviđa dve alternativne lokacije za buduću luku, u Krnjači i u Vinči, koja se već ispostavi zgodnijom. No, nakon prošlogodišnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga, kada su premijer i predsednik ponosno stajali na novom mostu, zaljubljeno zagledani u (samo njima znanu) budućnost, došlo je do nagle promene planova (za koje se struka pitala i koje je struka donela), pa je najavljeno da će slavna nova luka stajati na mestu beogradske amazonije (a da se struka tim povodom nije pitala, a nije bogami ni oglasila, nekako je više šaptom pala).

E, ta nestručna novinska obznana će prekosutra, 29. juna, na sednici Skupštine grada da postane zakon. Tako to valjda ide u demokratiji, donesete obznanu i tačka. Ili, slikate se u kozetu SIV-a i krene vam diplomatska karijera. A narod? Tja, narod će i to pozlatiti.

Jeste, u četvrtak se usvaja „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“ (ili, ako umete da čitate, Strategija „razvoja“ Beograda) i njome se cementira nova pozicija prestoničke luke. Sednica počinje u 10 sati na Trgu Marks... Nikole Pašića 6, a Strategija je prva tačka dnevnog reda. Napredno-demokratski, Strategija se usvaja na brzaka, bez po zakonu obavezne javne rasprave (Član 142, Statut grada), što je suštinski čini protivzakonitom. No, da sačekamo četvrtak i vidimo?

A dotle, molim vas da se svojim potpisom pridružite peticiji za spas beogradske amazonije, OVDE, i da je potom uz haštagove  #spasimoBeogradskuAmazoniju #Beljarica i #novaLuka proširite društvenim mrežama.

DSCF6616_zpsozrlv9nh.jpg

* E, sad, ako nadležni ovo proglase za psovanje Nj.K.V, eto i meni neobjašnjive smrti u zatvorskoj ludnici. Koliko da znate, ako dugo ne čujete od mene.

EDIT (28.6.): Voki Vasić je u komentarima postavio suštinsko pitanje: "Gde se ima vidi ta „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“? Mora dima u tu Stradigediju nešto o nekakvoj Strateškoj studiji uticaja! Po zakonu. I tu ima potone i luka..."

Nažalost, odgovor je poražavajući: "Nacrt strategije nije javno dostupan. Objaviće ga tek kada ga usvoje i kad bude kasno. Idu na neskriveno kršenje zakona". 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

albicilla albicilla 16:27 27.06.2017

područje predviđeno za luku

albicilla albicilla 13:44 29.06.2017

Re: područje predviđeno za luku

Zavesa je danas spuštena: "Ja sam govorio o Beljarici, niko iz vlasti nije odgovorio ništa, podigli su ruke i strategija je usvojena."

No, Beljarica i dalje stoji. I s njom, borba za beogradsku amazoniju!
NNN NNN 14:36 29.06.2017

Re: područje predviđeno za luku

strategija je usvojena


Jedina nada je da kad kažu za dve, najkasnije dve i po godine, ne bude ni za 5,
a ovi ako se nisu baš nešto debelo utalili sa kinezima,
možda to sve bude na dugačkom štapu, tj. nikad (nadajmo se).

Možda alavko ne uspe da baš celu zemlju potpuno uništi za svog vakta...
albicilla albicilla 16:28 27.06.2017

područje predloženo za zaštitu

Lionsgate Lionsgate 19:56 27.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Da li su urbanisti iz 1929, kada je građen, bili ekološki osvešteni, pa rekli, ovde ćemo da ostavimo prostranstvo od 900 ha da ih reka plavi, da se riba mresti, orlovi gnezde, a veprovi goje? Možda je i to, ali ipak mislim da su više mislili na građane, dalje niz Dunav.

Prva zamerka, da bi tekst bio tacan, hidrogradjevinci i hidrolozi se pitaju oko ovoga, urbanisti tu samo da saslusaju njihove predloge i unesu to u urbanisticke planove.

Tamo niže, kod Pupinovog mosta, nasip je prošao na samo 400 od reke. Unutar Beljarice (a.k.a. Balatona, Crvenke, Goveđeg broda, Vojnih bašti, PKB kanala – ima ona hrpu imena) nasip je ukazao poštovanje reci (jeste, tako se pravilno kaže „ispoštovao“) prošavši svih 2000 metara od Dunava.


Beljarica odnosno Belarica je deo obale Dunava ali sa desne strane, sremske strane, bar smo ga tako mi u Sremu zvali (moj deda je tamo imao vinograd), preko puta u Banatu je bila Crvenka odnosno nesto nizvodnije Govedji brod. Belarica je deo na granici bivseg PKB-ovog imanja na 13.maju (tamo gde je baza SAJ-a ili gde su pokopali leseve Albanaca koje su doneli sa Kosova 1999) pa par stotina metara uzvodno. Tu su nekadasnji vinogradi zemunskih i batajnickih seljaka a danas vikendice sa vocnjacima i vinogradima. Inace tamo su nekad krivolovci iz Zemuna, Batajnice i Banovaca camcima odlazili u krivolov na srndace a pecanje je tamo uvek bilo fantasticno (mislim na banatski rit).

Tekst je odlican i ti si jedan od retkih koji upozorava na jedan od najstetocinskijih poteza koje ovaj mamlaz na vlasti moze jos da uradi.
albicilla albicilla 20:05 27.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

hidrolozi se pitaju


Izmenio, hvala
albicilla albicilla 20:20 27.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Beljarice (a.k.a. Balatona, Crvenke, Goveđeg broda, Vojnih bašti, PKB kanala – ima ona hrpu imena) nasip je ukazao poštovanje reci (jeste, tako se pravilno kaže „ispoštovao“) prošavši svih 2000 metara od Dunava.


Beljarica je i jedan od naziva rukavca na levoj obali, ali i cele plavne zone (pominje ga pod tim imenom Milos Djonic u najboljem nautickom atlasu Dunava do sada, ali mi knjiga nije pri ruci). Tamo su dva veca, jedan dug oko 6 km kog alasi uglavnom zovu Balaton i po njemu celo podrucje Balatonom, i kraci a siri koji alasi zovu Beljaricom.

Crvenka se na vodi retko kaze, iako je taj toponim koriscen na starim ugarskim kartama (u obliku Chervenka), i potom na kartama JNA. Posto se mnogo poznatije naselje Crvenka nalazi oko 6 km nize, koriscenje tog toponima bilo bi izvor stalnih zabuna (da ne pominjem da po Vojvodini ima bar jos nekoliko Crvenki).

Govedji brod mi je zanimljiv toponim, odnosi se na ostrvo odvojeno od ostatka tim duzim rukavcem (6 km), ali se isti toponim javlja i u imenu surduka na naspramnoj obali. Brod je inace termin koji oznacava gaz (Banovic Strahinja: "svud su brodi gde ti pridjes vodi" ), pa bi ovo sugerisalo da je tu mozda pre dizanja djerdapske brane bilo za niskih letnjih vodostaja moguce preterati stoku preko reke, na ritsku pasu. Ipak, zvuci previse fantasticno i verovatnije ukazuje na lokaciju neke zaboravljene skele koja je bila znacajna stocarima.

Vojne baste su nizvodni potez Beljarice, naspram ona dva ostrvceta. Nedavno, valjda bese na Vikimapiji, nadjoh da ih je neko oznacio sa Veliko i Malo Lido (ah, ti Zemunci), ali ih Djonic zove poznatijim toponimima Beljarica Gornja i Beljarica Donja (mislim da ih i na JNA kartama tako zovu).
Lionsgate Lionsgate 21:29 27.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Pazi kad se ceo deo u danasnjoj novoj Batajnici zove Belarica, odes na Planplus i tamo nadjes ulicu Belarica Nova koja ide od starog novosadskog druma ka Belarici. Od Novih Banovaca idu sledecim redom nazivi delova sremske lesne zaravni (ili u narodu popularnog kao Breg): Deriguz, Kapela, Brod, Belarica... Belarica je tacno prekoputa onog sto Djonic naziva Beljaricom. Pretpostavljam da je on pogresno cuo i naziv i pogresno locirao taj naziv jer do pre 80-90 godina sa banatske strane nicega nije bilo, samo plavno podrucje, bez naselja, bez puteva, bez naziva a taj naziv se vekovima koristio sa druge strane reke. U zemljisnim knjigama stare AustroUgarske, Kraljevine SHS i SFRJ deo zemljista u Sremu izmedju Batajnice, 13.maja i Dunava se zove potes Belarica. A tako su je zvali i zovu lokalni mestani generacijama unazad, mi je i danas kazemo "nas vinograd na Belarici". Deo banatskog rita (plavnog podrucja pre nasipa) tacno preko puta je imao naziv Crvenka a ostrvo se zvalo Govedji brod jer su tamo preko leta terana batajnicka goveda na ispasu.

Surduk sa suprotnne strane nikad nije imao naziv Govedji brod, nego samop Brod. Inace tu je jos pokojni Branko Pesic otvorio prvi asfaltirani drum do same obale Dunava (slican onom kad se silazi iz Novog u Stari Slankamen) mislim 1974, postoji i tabla na obali Dunava. Povod otvaranju je bila godisnjica akcije partizana, medju njima i pokojnog Pesicevog brata, koji su napali i zapalili nekoliko fasistickih brodova na Dunavu malo nizvodnije. A negde u to vreme je i tadasnji Naftagas izgradio podvodni gasovod sa banatske strane na sremsku, izmedju Broda i Belarice tacno, 500m od obale je i pumpno postrojenje i razdelnik gasovoda nekada Naftagasa danas Srbijagasa. Na pocetku surduka koga mi lokalci zovemo Brod se nalaziila kuca cuvenog alasa Branka Frankovica, koji se utopio u Dunavu 75-76. U njegovoj kuci se mogla pojesti riblja corba i paprikas (ehh, ja sam tad bas bio klinac i nisam znao sta valja) a iz podruma se vadilo podrumski ladjeno domace sremacko vino i zrenjanisko pivo (ne postoji vise?) koje su prenosili sajkom iz Banata. Deca su mogla da se veru po drvecu i jedu tresnje ili vinogradarske breskve ili lubenice koje se hlade u bunaru. Inace slucajno me je kontaktirao Brankov sestric koji je ziveo na Zvezdari, nasli smo se na Panoramiu povodom fotografije te kuce, nisam ni znao da postoji taj covek.

Drmnula me zesca nostalgija, ja sam tamo proveo detinsjtvo, vinograd, breskve, trsenje i oraji u vinogradu, zitna polja, voznja bajka po seoskim zemljanim putevima, branje zove na belarickom surduku, lubenice, kupanje na Dunavu (dva puta sam se tamo i davio, jednom na Belarici, drugi put na Brodu, vadili su me drugari, ali jednog smo i izgubili tamo), pecanje, voznja sajkom u divlji Banat, bele ruske ladje na Dunavu... a secam se i jegulja u Dunavu, pre nego sto je bio pregradjen, kao bas balavo dete nisam hteo da ih jedem misleci da su to zmije.

I sad ovaj konj hoce sve to da unisti. Mrshh.

Edit.
Ima lik iz Novog Sada, nadam se da se nece ljutiti, Teca sa Dunava ili Zoran Milenkovic, koji je onako znalacki fotografijom potrefio dusu Dunava. Mozete ga pratiti na Panoramiu, a mislim da ima i svoju stranicu. Coveku skidam kapu.
michiganac michiganac 22:38 27.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Ova priča gore o Branku podsjetila me na jedan sličan, ali aktuelan slučaj:

Lionsgate Lionsgate 04:59 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Nije me mrzelo da proguglam, naucio sam nesto od chika Braje, i nadjoh topografsku kartu JNA za podrucje Batajnice, Forlanda i Belarice << link , karta je izdata nesto pred raspad JNA.

Uzgred, Misa Djonic je poprilican deo zivota bio na gasu, voleo je da popije i pojede , tako da je izgleda pogresno i cuo naziv (Belarica a ne Beljarica) i locirao ga na pogresnu stranu Dunava. Hoce to kad se drustvo zapije ispred neke sojenice

A ima i ona stara vojna, kartu citaj seljaka pitaj.
albicilla albicilla 07:30 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Sad gledao JNA 25-ice, ne pisu toponimi ostrva i rukavaca

Takodje i americke vazduhoplovne 50-ice s kraja 1990-ih, tamo se lepo vidi tvoja Belarica duz desne obale

No, za kartu citaj, a alasa pitaj, da, postoji rukavac Beljarica na levoj obali (moracu da ga nad Google Earthom propitam i za druge, manje bocne rukavce, da ostanu ubelezeni pre betoniranja)
albicilla albicilla 07:36 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Na srpskoj topo-mapi 1:50.000 iz 1893. se ostrvo Chervenka nalazi uz levu obalu preko puta Lida (uzvodno od ostrva Kozhara) i nize naselja Chervenka, pa bi koriscenje tog toponima bilo dodatni zbun

A toponim Beljarica na levoj obali se pominje i vezan uz neko keltsko naselje/nalaziste tamo (a da li su ga oni i kako zvali...)
emsiemsi emsiemsi 09:58 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

albicilla

Како буде - биће !
Зато ја, у периоду док је постављен понтонски мост, сваке друге суботе дођем тамо, пређем на Ратно острво - и опешачим у круг цца 4 до 5 км.
albicilla albicilla 10:16 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

emsiemsi
albicilla

Како буде - биће !
Зато ја, у периоду док је постављен понтонски мост, сваке друге суботе дођем тамо, пређем на Ратно острво - и опешачим у круг цца 4 до 5 км.


Ama, uopste ne govorim o Ratnom ostrvu, vidi gore kartu, vec o plavnoj zoni velikoj kao 4 i po ratna ostrva! Velikoj gotovo kao Neovi Beograd.
albicilla albicilla 16:43 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Uzgred, Misa Djonic je poprilican deo zivota bio na gasu, voleo je da popije i pojede ,


Isto kazu i za Jovana Cvijica, ali nisam cuo da je ko njegove nalaze dovodio u pitanje
Lionsgate Lionsgate 17:40 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

Isto kazu i za Jovana Cvijica, ali nisam cuo da je ko njegove nalaze dovodio u pitanje

Poredis ferari i yugo 45, ozbiljnog naucnika i coveka koji je zavrsio visu skolu a postao poznat u hobi zanimanju. Da li je Cvijiic pio ne znam, Misu sam i svojim ocima u Radeckom u Zemunu vidjao kako cevci.

No nije ni bitno, pokusao sam da ti ukazem na to da gresis u nazivima ako ne prihvatas OK. Ti zovi taj kraj kako hoces, lokalci ce ga zvati onako kako su naucili ali svi mislimo na isto mesto, mesto koje Gospodar Vucic zeli da unisti.
emsiemsi emsiemsi 20:25 28.06.2017

Re: područje predloženo za zaštitu

albicilla
emsiemsi
albicilla

Како буде - биће !
Зато ја, у периоду док је постављен понтонски мост, сваке друге суботе дођем тамо, пређем на Ратно острво - и опешачим у круг цца 4 до 5 км.


Ama, uopste ne govorim o Ratnom ostrvu, vidi gore kartu, vec o plavnoj zoni velikoj kao 4 i po ratna ostrva! Velikoj gotovo kao Neovi Beograd.

Па знам о чему ти говориш, нисам ваљда тупав да не знам да читам (и да читам карту).
vokivasic vokivasic 17:09 27.06.2017

„Strategija razvoja Beograda 2017-2021“

Gde se ima vidi ta „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“? Mora dima u tu Stradigediju nešto o nekakvoj Strateškoj studiji uticaja! Po zakonu. I tu ima potone i luka i ono luče što sa mosta guče.

Znam, ne mora ništa, kažeš, nije Srbija pravna država. Ma je li? Ako nije pravna, onda nije država. A ako Srbija nije država onda šta je? Ako Srbi nemaju državu, šta su oni? Šta si ti postao, Srbine?

Ako ova luka prođe, pročiće i sve ostalo. U pamet se Srbi!
albicilla albicilla 17:55 27.06.2017

Re: „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“

E, da je Srbistan pravna drzava, Strategija - placena krvavo zaradjenim novcima poreskih obveznika u pelenama - bi naravno bila javno dostupna, kako i Statut Beograda pretpostavlja i otuda trazi prethodnu javnu raspravu.

Ali, stanje je ovakvo: "Nacrt strategije nije javno dostupan. Objaviće ga tek kada ga usvoje i kad bude kasno. Idu na neskriveno kršenje zakona".
michiganac michiganac 20:23 27.06.2017

Re: „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“

Imo, mislim da je najidealnija lokacija za novu luku upravo ta kod Vinče (potez između nje i Velikog Sela, a ispod Čakljanca - sad kad ovako ovlaš bacim pogled na mapu), pod uslovom da se riješi problem deponije i izgradi spalionica-toplana na njenom mjestu.
U projektu je svakako i taj most između Vinče i Starčeva, koji bi riješio najurgentniji problem komunikacija i infrastrukture. U neko potonje vrijeme da se uradi možda i terminal (ili više njih) na drugoj, pančevačkoj obali, na koji bi neposredan pristup imala rafinerija i ostala fabrička postrojenja na toj strani. Uzgred, i taj dole voćarski region južno od BG bio bi više naslonjen, pa i samo Smederevo, etc..
albicilla albicilla 20:26 27.06.2017

Re: „Strategija razvoja Beograda 2017-2021“

Uskoro se gradi nova, savremena sanitarna deponija, a stara napusta i zatrpava, pa to nece jos dugo biti problem.
Jukie Jukie 18:50 27.06.2017

Dakle

Dakle možemo jedino da se zavalimo i gledamo kako se Beograd polako potapa...
albicilla albicilla 20:36 27.06.2017

Re: Dakle

Jukie
Dakle možemo jedino da se zavalimo i gledamo kako se Beograd polako potapa...


Belgrade is drowning and I live by the river?

"The line "London is drowning and I live by the river" came from a saying in England that if the Thames river ever flooded, all of London would be underwater. Joe Strummer was living in a high-rise apartment, so he would have been OK."

pikuc pikuc 18:54 27.06.2017

Dobar dan

Novi Beograd je pre 70 godina bio močvara, tu su živele neke ptice i životinje, Slavija je bila močvara pre 100 i koju godinu gde su živele patke i evo posle svega toga Beograd i dalje ima sve te životinje koje žive uz Beogradjane na raznim lokacijama.
Današnji Beogradjani koriste za svoje potrebe nekadašnja staništa životinja.
Beograd se ne širi zbog životinja već ljudi i njihovih potreba. Mostovi se zidaju za one koji voze, škole za one koji se obrazuju, fabrike za one koji privredjuju pa tako i ova luka za sve te podjednako jer to je sve povezano i to se zove društvo, društvo je živi organizam.
Eto recimo ja ne vozim automobil i sigurno još puno ljudi i šta sada treba, da pišemo peticiju protiv izgradnje puteva i mostova?
Da tražimo da se Slavija vrati u prvobitno stanje jer nam je lepše gledati patke tamo nego automobile? A taman ima i fontana za patke da se brckaju.
Hoću da kažem da je briga za ljude daleko izazovniji posao od brige za životinje.
To ne znači svakako da treba gaziti preko životinja, ne, treba tražiti model za njihov opstanak u okviru zajednice ljudi koja će se uvek širiti jer ima svoje potrebe. Ljudi su ljudi a patke su patke, mačke su mačke.
Razlicitost ima različite potrebe i ta različitost sa različitim potrebama i čini svet ovakvim.
Ja ne sumnjam da će se životinje prilagoditi novom stanistu ako im se ono ponudi.
Takodje smatram da je važna i iskrenost prema životinjama od strane čoveka.
Da čovek kaže zivotinji "slušaj patko meni treba ova močvara za to i to, zbog toga i toga, a ja ću tebi obezbediti drugu i pomoći ti da se skucis tu".
Poštovanje životinje se iskazuje kroz iskrenost prema njoj.
Pitanje je koliko mi poštujemo životinje zaista.
Kažemo da ih volimo a držimo ih na lancu ili zatvorene.
Postavlja se pitanje koliko zaista volimo životinje ili se iza te ljubavi krije jedan oblik samozadovoljavanja sebe?
Da li seljak koji uzgaja životinju koju će pojesti mrzi životinje i ne poštuje a onaj koji šeta psa na lancu voli i poštuje?
Razmišljam dok pišem ovo o odgovorima.


Jukie Jukie 18:59 27.06.2017

Re: Dobar dan

Meni se čini najvažniji ovaj deo kada će Beograd biti POPLAVLJEN, a onda nema puteva, nema škola, samo niz ulicu plivaju ribice
angie01 angie01 19:13 27.06.2017

Re: Dobar dan

Gavrilo, ti ladno ne kapiras sustinu, a ona bi najkrace bila slozena u ovome,

Hoću da kažem da je briga za ljude daleko izazovniji posao od brige za životinje.

da ti ne kapiras da su ova dva neodvojiva, da je to ista briga- mi nismo sami na svetu i nepovoljne promene koje prete da uniste planetu na kojoj zivimo, su upravo posledica neodgovornog ponasanja ljudi prema njoj.

nije neophodno da branis stavri koje nisu dobre ni po tebe- jer i ti zivis ovde- da bi pokazao kako je tvoj vodja bezgresan- jer nije.
Lionsgate Lionsgate 19:59 27.06.2017

Re: Dobar dan

Jbt, sto ovoj budali ne lupite ban, mislim ako ga je ko na ovom blogu zasluzio on je.
pikuc pikuc 20:05 27.06.2017

Re: Dobar dan

angie01
Gavrilo, ti ladno ne kapiras sustinu, a ona bi najkrace bila slozena u ovome,

Hoću da kažem da je briga za ljude daleko izazovniji posao od brige za životinje.

da ti ne kapiras da su ova dva neodvojiva, da je to ista briga- mi nismo sami na svetu i nepovoljne promene koje prete da uniste planetu na kojoj zivimo, su upravo posledica neodgovornog ponasanja ljudi prema njoj.

nije neophodno da branis stavri koje nisu dobre ni po tebe- jer i ti zivis ovde- da bi pokazao kako je tvoj vodja bezgresan- jer nije.


Mislim da je neodgovorno ponašanje čoveka prema čoveku trenutno najveća opasnost za planetu i da zapravo medjuljudski odnosi su ključni za to o čemu govoriš.
Ima ona poslovica "gde čeljad nisu besna kuća nije tesna"
Jesu li ljudi besni pa zato postalo tesno?
Neko ne jede životinje i biljke već pije vodu samo ali ima tri broda i dva aviona i troši struje koliko jedan ceo gradić i uredno plaća danak ovima što štite prirodu i donose zakone da se šuma ne sme seći i loziti peć na drva.
To je jedna planetarna mafija , ja da ti kažem koja ne poštuje jednakost drugoga čoveka a kamoli da poštuje životinju ili biljku.
Sve što je uzeto od planete, svaki kamen ili metal uzeto je od svih, od ljudi i zivotinja i biljaka.To pripada svima.
Svaka promena koju čovek izazove na planeti utiče na planetu.
Pa sad ti vidi ko je više promenio planetu, jedan švajcarski sat ili jedno poseceno drvo u brdu.
Kako god da okreneš i obrnes vraćamo se na pitanje koje postavljamo sami sebi, "koliko sam ja uzeo od drugih?",
Neko će reći, zaradio sam, ovo sam ono sam. Ali to nije pitanje.
A možemo i to da postavimo kao pitanje. "Kako sam zaradio, čime sam to zadužio čoveka da sam to zaradio?"
Nema kraja pitanjima kada se čovek zapita u tom smeru, da je svet ljudi jedna zajednica koja zavisi od odnosa unutar nje.
Otuda onaj moj post gore i dolazi.


pikuc pikuc 20:23 27.06.2017

Re: Dobar dan

Lionsgate
Jbt, sto ovoj budali ne lupite ban, mislim ako ga je ko na ovom blogu zasluzio on je.

Zašto sam zaslužio ban?
pikuc pikuc 20:30 27.06.2017

Re: Dobar dan

Jukie
Meni se čini najvažniji ovaj deo kada će Beograd biti POPLAVLJEN, a onda nema puteva, nema škola, samo niz ulicu plivaju ribice

U to se ne razumem ali pretpostavljam da ovo nije zidanje prve marine na reci u svetu pa da nema drugih primera od kojih će se "krasti" dobra rešenja a odbaciti ona koja se pokazala kao loša.
Pretpostavljam ...da niko nema nameru da potopi Beograd.
albicilla albicilla 20:30 27.06.2017

Re: Dobar dan

pikuc
Lionsgate
Jbt, sto ovoj budali ne lupite ban, mislim ako ga je ko na ovom blogu zasluzio on je.

Zašto sam zaslužio ban?


Ko zna, mozda jednog dana i ti budes poznat kao "Gavrilo iz Beograda"

A uz to moze i neki vazan resor da upadne
Lionsgate Lionsgate 21:33 27.06.2017

Re: Dobar dan

Zašto sam zaslužio ban?

Zato sto postojis.
angie01 angie01 21:34 27.06.2017

Re: Dobar dan

Mislim


daj bre, Gavrilo, mojne preterujes.

...pa ovo sve sto si iskucao, jedno s drugim veze nema, samo nabacana slova, sa forsiranom zeljom da nesto podupiru.

evo, da ne kazes,...ovo stoji, ma kako cudno bilo sroceno.


Svaka promena koju čovek izazove na planeti utiče na planetu.

angie01 angie01 21:41 27.06.2017

Re: Dobar dan

Ko zna, mozda jednog dana i ti budes poznat kao "Gavrilo iz Beograda"


kren'o Gavrilo u samopromotivnu kampanju.


A uz to moze i neki vazan resor da upadne


jasno je da se preporucuje za ekologiju:)
angie01 angie01 21:42 27.06.2017

Re: Dobar dan

da niko nema nameru da potopi Beograd.


niko od nadleznig o tome niti razmislja, niti nesto zna, niti ih je briga.
pikuc pikuc 21:47 27.06.2017

Re: Dobar dan

Lionsgate
Zašto sam zaslužio ban?

Zato sto postojis.

pikuc pikuc 21:54 27.06.2017

Re: Dobar dan

angie01
da niko nema nameru da potopi Beograd.


niko od nadleznig o tome niti razmislja, niti nesto zna, niti ih je briga.


Sećaš li se kako smo se ti i ja "upoznali" ovde?
Namerno potapanje Obrenovca i leševi koji se kriju.

Rat smo vodili tada i nemojmo opet isto.
No drago mi je što smo ipak našli zajednički jezik i što si me ugostila onomad.
:)
pikuc pikuc 22:02 27.06.2017

Re: Dobar dan

albicilla
pikuc
Lionsgate
Jbt, sto ovoj budali ne lupite ban, mislim ako ga je ko na ovom blogu zasluzio on je.

Zašto sam zaslužio ban?


Ko zna, mozda jednog dana i ti budes poznat kao "Gavrilo iz Beograda"

A uz to moze i neki vazan resor da upadne


Ono u šta verujemo to i postajemo!
Oduvek je tako bilo i zauvek će tako biti.
angie01 angie01 22:15 27.06.2017

Re: Dobar dan

Sećaš li se kako smo se ti i ja "upoznali" ovde?


ne preterano, ne secam se koja je tema bila, samo da si isto ovako nastupao, mozda i agresivnije.


Rat smo vodili tada i nemojmo opet isto.


pa ti izgleda ne kapiras da ja nemam nista protiv tebe, ja komentarisem to sto pises, a to nije bas preterano pohvalno, ne toliko zbog oprecnog misljenja,koje iskazujes, koliko zbog tvog potpuno blentavog nastupa oslobodjenog bilo kakve smislene i validne argumentacije, ali zato jasno prepoznatljive namere da odbranis trenutnu vladajucu ekipu i njihove (lose) postupke,...a to je onda nesto sasvim drugo.


No drago mi je što smo ipak našli zajednički jezik i što si me ugostila onomad.


i drugi put, Gavrilo, (ja sam ispostovala svakog ko mi se obratio)-samo ovog puta bez trikova.
pikuc pikuc 22:40 27.06.2017

Re: Dobar dan

angie01
Sećaš li se kako smo se ti i ja "upoznali" ovde?


ne preterano, ne secam se koja je tema bila, samo da si isto ovako nastupao, mozda i agresivnije.


Rat smo vodili tada i nemojmo opet isto.


pa ti izgleda ne kapiras da ja nemam nista protiv tebe, ja komentarisem to sto pises, a to nije bas preterano pohvalno, ne toliko zbog oprecnog misljenja,koje iskazujes, koliko zbog tvog potpuno blentavog nastupa oslobodjenog bilo kakve smislene i validne argumentacije, ali zato jasno prepoznatljive namere da odbranis trenutnu vladajucu ekipu i njihove (lose) postupke,...a to je onda nesto sasvim drugo.


No drago mi je što smo ipak našli zajednički jezik i što si me ugostila onomad.


i drugi put, Gavrilo, (ja sam ispostovala svakog ko mi se obratio)-samo ovog puta bez trikova.

Ja branim ono u šta verujem, što mi je važno.
Branicu i onoga koji pogreši pa se ispravi i to mi je važno.
To je sve ljudski.
Ja ne mogu tebi odredjivati kako ćeš ti mene doživljavati i kroz koje naočare gledati.
To je tvoje.
Ali isto tako ja se neću odreći onoga u šta verujem i što mi je važno da bih bio prihvatljiv tebi i drugima na ovom blogu.
Mene ne vredja taj stav koji se zauzima ovde ka meni da sam bot, sns plaćenik , Vucicev covek i sl.
Ja to doživljavam kao nedostatak argumentacije.
Kada me se želi obeležiti nekakvom trakom oko ruke i strpati u nekakav boks da se ne vidim.
Ja sam jako tvrdoglav i uporan kao vinska musica kada nešto želim reći!
angie01 angie01 22:58 27.06.2017

Re: Dobar dan

Ja to doživljavam kao nedostatak argumentacije.


pa to sto pises nema nikakvu arumentaciju, to je najveci problem,...samo imas zelju da nekako opravdas i to radis prilicno nespretno i iritirajuce.


Kada me se želi obeležiti nekakvom trakom oko ruke i strpati u nekakav boks da se ne vidim.


sam si se stavio u boks-samo sto to ne vidis.
albicilla albicilla 07:08 28.06.2017

Re: Dobar dan

Gavrilo, dosta je bilo,

Dao sam ti priliku da svoj sendvic zaradis, sto je s moje strane vise nego fer

Nisi ga bas zaradio jer blog koji komentarises nisi ni procitao, iz komentara se vidi da si samo video gledao

Dalje trolovanje - jok

Ban
zilikaka zilikaka 21:57 27.06.2017

Nije očuvanje prirode

Koliko je sakaćenje jednog grada.
Te naprasne ideje kojima se remeti tok reke nisu novost.
Jedan od najgorih primera se vidi u Zrenjaninu.
Grad koji je formiran na meandrima i koji je imao sreću da mu reka kilometrima protiče kroz jezgro, unakažen je jednom idiotskom intervencijom.


Naime, nekom tadašnjem mudracu je palo na pamet da prekrati tok tako što će prokopati novi tok i preseći tok oblika jako izdužene potkovice.

Pri tome se nisu zapitali kako da svi prethodni inženjeri za prethodnih vek i kusur nisu iskoristili tu "pogodnost", a umeli su da desetinama kilomeara prave duplo korito gde je imalo smisla.

Rezultat te velike ideje je bio mrtvaja u sred grada. Od oko 2 km, koja je ubrzo postala zamuljena baruština.

Onda su je izdelili, šatro pravili neka jezera sistemom prepumpavanja, al nit je to do kraja uradjeno nit se ima para za održavanje postojećeg. Napravljen je problem svim narednim generacijama.

Sad ide slična priča o Beljanici.


Čudi me bre otkud im hrabrosti da tako razmišljaju. I gde je granica te osionosti.

Hajde zgrade, sagradiš pa jednom i srušiš, al reka...



pikuc pikuc 22:11 27.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

zilikaka
Koliko je sakaćenje jednog grada.
Te naprasne ideje kojima se remeti tok reke nisu novost.
Jedan od najgorih primera se vidi u Zrenjaninu.
Grad koji je formiran na meandrima i koji je imao sreću da mu reka kilometrima protiče kroz jezgro, unakažen je jednom idiotskom intervencijom.


Naime, nekom tadašnjem mudracu je palo na pamet da prekrati tok tako što će prokopati novi tok i preseći tok oblika jako izdužene potkovice.

Pri tome se nisu zapitali kako da svi prethodni inženjeri za prethodnih vek i kusur nisu iskoristili tu "pogodnost", a umeli su da desetinama kilomeara prave duplo korito gde je imalo smisla.

Rezultat te velike ideje je bio mrtvaja u sred grada. Od oko 2 km, koja je ubrzo postala zamuljena baruština.

Onda su je izdelili, šatro pravili neka jezera sistemom prepumpavanja, al nit je to do kraja uradjeno nit se ima para za održavanje postojećeg. Napravljen je problem svim narednim generacijama.

Sad ide slična priča o Beljanici.


Čudi me bre otkud im hrabrosti da tako razmišljaju. I gde je granica te osionosti.

Hajde zgrade, sagradiš pa jednom i srušiš, al reka...





Beljanica je van grada.
Na samom obodu grada.
Nije mi jasno kako bi ta luka promenila tok Dunava ako je ona usecena u obalu?

Što se tiče Zrenjanina ne znam šta se tu dešava.
Lionsgate Lionsgate 22:26 27.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

Hej, teto Ziki, gore sam pisao o zrenjaninskom pivu, postoji li jos? Mislim, nije bilo neko ali malo drma nostalgija..
Jukie Jukie 22:42 27.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

pikuc

Beljanica je van grada.
Na samom obodu grada.
Nije mi jasno kako bi ta luka promenila tok Dunava ako je ona usecena u obalu?

Pa piše ti gore u tekstu.
Imaš jednu površinu nepravilnog oblika koja se sastoji iz ne sasvim popunjenih kanala (kao poluprazne čaše).
Kako god Dunav naraste, višak vode tim kanalima odlazi u taj prostor.
Kako se Dunav smanjuje, voda se vraća nazad kanalima i oblast postaje suvlja.
Kada tu napraviš luku, prvo ogradiš jedan deo i tu gradiš.
Da bi luka funkcionisala, ne može stalno voda da raste i smanjuje se nego se reguliše nivo vode.
To znači da praktično imaš zid oko jednog dela gorenavedene površine.
Dunav naraste i gruva nizvodno. Nailazi na kanale i opet se preliva u njih.
Ali sad kanala ima mnogo manje jer na jednom mestu postoji zid.
Ta voda koja bi se prelila u prazne kanale kojih više nema, jer je tu sada luka, nastavlja nizvodno.
Plavi deo kod Hotela Jugoslavija, Staro sajmište, Igl Hils, i stvara vir tako da se voda iz Save zaustavlja i plavi kej ispod blokova na Novom Beogradu, plavi kej ispod Sajma, plavi obale Ade i preliva se u vikend naselje

nikvet pn nikvet pn 23:49 27.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

Dobro, ko je dakle ugrožen poplavom - BgH2O, splavovi i vikendice. I čiča-Tomina koliba? Eto antilučkog lobija, samo da saznaju na vreme.
zilikaka zilikaka 09:17 28.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

Lionsgate
Hej, teto Ziki, gore sam pisao o zrenjaninskom pivu, postoji li jos? Mislim, nije bilo neko ali malo drma nostalgija..

Nema, prijatelju odavno.

Stara tehnologija, mali kapacitet, nestala u vrtlogu novog vremena.
Možda se moglo nešto specijalizovano, male serije, al nije bilo interesa.
A mislim da je prodata liku sa osnovnom školom. Bar se tako pričalo, nisam bila zainteresovana da proveravam.
emsiemsi emsiemsi 10:17 28.06.2017

Re: Nije očuvanje prirode

zilikaka
Lionsgate
Hej, teto Ziki, gore sam pisao o zrenjaninskom pivu, postoji li jos? Mislim, nije bilo neko ali malo drma nostalgija..

Nema, prijatelju odavno.

Stara tehnologija, mali kapacitet, nestala u vrtlogu novog vremena.
Možda se moglo nešto specijalizovano, male serije, al nije bilo interesa.
A mislim da je prodata liku sa osnovnom školom. Bar se tako pričalo, nisam bila zainteresovana da proveravam.

Ма нема шансе да се тај лик није 'дошколовао' завршивши 'Факултет за услужни бизнис и нуклеарну физику' стекавши знање дипл. менаџера.
Ово са оваквим називом факултета ми пало на памет видевши недавно рекламни пано у Немањиној, код болнице 'Свети Сава' - не могу да се сетим тачног назива, но, крстио сам се како су они здружили неке три области, да сам се чудио како нису додали и нуклеарну физику.
49 41 49 41 19:17 28.06.2017

Detlic

Tri vrste detlica se vrzmaju okolo.
Neki dan kosim travu. Pridjem drvetu na stablu na pola metra od zemlje; mali detlic rovari po njemu.

Napravim kratku pauzu, da ga ne uuznemiravam u njegovoj gozbi; ne pridjem previse blizu.
Posto je njegovo "istrazivanje" po stablu potrajalo, nastavim svoj posao.
Pridjem el. kosilicom stablu i njemu na manje metra.

Ocekivao sam da ce odleteti zbog male blizine.
Ni slucajno.
Samo se premestio na istoj visini sa suprotne strane stabla, sa povremenim izvirivanjem ka meni.
albicilla albicilla 22:45 28.06.2017

Re: Detlic

Misli da se salis?
NNN NNN 00:07 29.06.2017

Tranzicija

Neka oni lepo zatrpaju te močvare na periferiji,
pa da naša deca uživaju u nekim novim močvarama,
ali ovog puta u centru, npr. Bara Venecija

... zamisli belorepane kako se u budućnosti gnezde u Eagle hills-u
(nomen est omen )
49 41 49 41 13:42 29.06.2017

Crni Orlovi

Ima ih ovde svuda.
Proletos, gledao njih 6 kako spiralno u savrsenom redu hvataju visinu; verovatno usponim strujanjem vazduha.


Kod nas davno; na lokalnoj planini gledao par crnih orlova kako lete vrlo nisko uz meni cudne krike.

Ubrzo mi je odozgo u susret dosao seljak.
U prolazu je prokomentarisao; kad ovi orlovi lete tako nisko brzo ce jake snezne padavine.
Sumnjicav sam tada bio na njegovom komentaru; jer nije bilo ni trunke snega igde.

U povratku nakon sat-dva; me je uhvatila takva snezna oluja; da zapamtih i orlove i seljakov komentar.
49 41 49 41 14:24 29.06.2017

Reka Isar

Sacuvano i uklopljeno u Englishe Garden dug 12 km u srcu grada.
Uzivali svojevremeno u kupanju, voznji biciklima duz Isara.
Bilo nam je udaljeno svega nekoliko stotina metara od stana.

Ne samo mi, sve se sjati iz grada svih uzrasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Isar

Takodje mi ostade upecatljivo secanje iz najranijeg detinjstva; gde se rodih.
Reka bistra i siroka nadohvat ruke.
Prekrasne plaze, pescane-sljunkovite; sa krasnim vrbacima duz reke.

Kasnije, pohrlise rovokopaci, dizalice; vadise pesak i sljunak za nove stambene izgradnje.
Otese ljudima pitoreksne prirodne plaze, nestase stari vrbaci; reku pretvorise u betonsku ruznu kanalcinu.
Lionsgate Lionsgate 19:52 29.06.2017

Dva sveta

Sine i kako da covek voli drzavu koja sad nosi naziv Srbija, drzava unistava sve zivo, unistili su prvo ljude a evo sad prelaze i na ono sto je ostalo od zivog sveta u okolini velikih gradova. Za obalu Dunava iznad Zemuna sam vezan ceo zivot, tamo sam odrastao, kupao se, pecao, plovio.. i sad majmuni dizu ruku u skupstini da udovolje njihovom fireru.

Svaka vest koja stigne iz Srbije me uveri da se nisam zajebao ni 1 promil sto sam otisao odatle, hoce li stati razaranje tu jbt? I onda kad Charlie kaze, vratite se, Srbija vas ocekuje sirom rasirenih ruku... Charlie, zajebao si se debelo, Srbija radi na tome da otera sto vise ljudi iz nje.

I ovde sam uz reku, Fraiser, ali mi nedostaje Dunav i njegova recna riba, sta bih dao za jednog sarana divljaka, stukicu ili somcica, ehh.. ovde samo brodi salmom. Poceo sam vec da zamisljam kotlic sa alaskom ribljom corbom
albicilla albicilla 21:09 29.06.2017

Re: Dva sveta

I ovde sam uz reku, Fraiser, ali mi nedostaje Dunav i njegova recna riba, sta bih dao za jednog sarana divljaka, stukicu ili somcica, ehh.. ovde samo brodi salmom. Poceo sam vec da zamisljam kotlic sa alaskom ribljom corbom


Pamtim veslanja 1990-ih, pristajanje u senku vrba, pa i kotlic i corbu tu. Onda sam otisao, pa se *%9 vratio.

A u medjuvremenu, u prvih par "demokratskih" godina, od Batinog kanala do Jojkicevog rukavca nikao je niz vikendica. Privatizovali su obalu, nasu obalu, isto kao Nikolic i Bacevic.

Vise nemam gde da pristanem, sad je to "necije" (mada tu ne mozes da kupis plac, dobijes gradjevinsku dozvolu, a bez nje, ni prikljucak za struju... al' sve moze).

Vrba pod kojom smo kuvali corbu je stesana i osusena, vise ne pravi hlad. A uvalica u koju smo pristajali je zasuta sutom, da gazdi Dunav ne podriva plac.

Ni alasa vise nema, jedva je sacica pretekla. I Toma Katanga je umro.

Dzaba. Ne mozes dva puta u istu reku ugaziti. Znao sam izreku, ali sam je shvatio tek kad sam se vratio.

Valja spakovati kofer. I, ovog puta, spaliti sve mostove.
zilikaka zilikaka 21:44 29.06.2017

Re: Dva sveta

A u medjuvremenu, u prvih par demokratskih godina, od Batinog kanala do Jojkicevog rukavca nikao niz vikendica. Privatizovali obalu, nasu obalu, isto kao Nikolic i Bacevic.

Vise nemam gde da pristanem, sad je to "necije" (mada tu ne mozes da kupis plac, dobijes gradjevinsku dozvolu, a bez nje, ni prikljucak za struju... al' sve moze).

Ovo je svuda.
Ista priča sa Tisom.
Sad bukvalno kad hoćeš da preplivaš, na nekim delovima nemaš gde da izađeš.
Rizikuješ da se upleteš u nečiju ogradu, da te napadne nečiji ker...
Svi su izašli na obalu i uzurpirali je potpuno. Postavili privatne male talpe.
Naravno da se sve dešava iza nasipa gde je nemoguće dobiti dozvolu za zidanje a sazidane ne vikendice nego i kućerine.

...onda bi priča mogla da ide dalje, o zidanju u gradu na gradskom zemljištu - nekadašnjim meandrima Begeja. Ti kanali su prirodan put za odvodnjavanje al sve više toga nasuto na svoju ruku i na tome se zida.

Svi znaju i svi sležu ramenima.

A nekad postojala uredba da ne samo da ne smeš da pipneš taj kanal nego da si u obavezi, ako ti plac na njega izlazi, da održavaš 2 metra široko i 2 duboko, bez trske. Van ograde, gradska zemlja al obaveza tvoja, jer prvenstveno tebe štiti.
Ako te uhvate da to ne radiš koštalo ko đavo.
Lionsgate Lionsgate 22:34 29.06.2017

Re: Dva sveta

To je ona prica o sveopstem propadanju svega i svacega ali najvise moralnih normi, ono sto je drzavno sjebimo, otmimo , zapalimo, unistimo... i gde sam u celoj toj prici ja, koji je moj interes. A drzava stoji zablokirana, nezainteresovana jer u njenoj sluzbi rade ljudi koji su do diplome stigli za par meseci uz par hiljada jurica i koji su do posla stigli bez ikakvih konkursa, normi i profesionalnih zasluga. Takvom drzavnom sluzbeniku nije u interesu da vlada red i zakon, da se postuju propisi jer se i sam "snasao" van svih tih normi i jer njegovi nadredjeni po vetikali funkcionisu na isti nacin. Uostalom koji drzavni sluzbenik ce da potpise resenje da se rusi "vikendica" Tomislava Nikolica a tek koji ce da nalozi ekipi da upali bager i to rusenje izvrsi.. bager pale samo kad treba da ruse privatnu imovinu na koju je bacio oko neko iz vrha vlasti.

Vec sam dosadan, i sam sam radio u gradskoj upravi, "genijalcu" padne na pamet ideja koju onako uz ogromnu dozu vazelina iznese svojim nadredjenima. Naravno, ubaci se tu odmah kombinacija "a tu smo i mi", vrti se ideja u glavi i momentalno prihvati jer, gle, ima tu i svih njih. Onda se ideja daje onima koji imaju mogucnosti da je razrade, dodje do nekog sluzbenika koji zivi od tog posla pa iako je stvar protivzakonita, nema veze sa mozgom i stetna je on je odradi uz svo povracanje koja mora da istrpi. Jbg, i mene su tako ucenjivali ali se nisam dao tako da sam najvise puta smenjivani covek u toj drzavnoj firmi bio...

Pretpostavljam da je nekome, najverovatnije Malom ili nekom drugom, ne verujem njegovom fireru jer taj covek je bez ideje, pala sledeca ideja na pamet "most-luka-moja zemlja u blizini luke". To je doslo do najvisocijeg glavesine kome je verovatno nesto ponudjeno, svi su u nekoj kombinaciji (rast cena zemlje u okolini, firme za izgradnju, mambodzambo kombinacije...) i onim mamlazima u skupstini je nalozeno da izglasaju tu novu stategiju. Nema veze sto verovatno niko od struke nije stavio svoj potpis ali i ako jeste pretpostavlja da ce to prekrti zaborav poucen situacijom opste amnestije za bilo kakvu stetocinsku akciju protiv drzave.
emsiemsi emsiemsi 06:08 30.06.2017

Re: Dva sveta

albicilla
I ovde sam uz reku, Fraiser, ali mi nedostaje Dunav i njegova recna riba, sta bih dao za jednog sarana divljaka, stukicu ili somcica, ehh.. ovde samo brodi salmom. Poceo sam vec da zamisljam kotlic sa alaskom ribljom corbom


Pamtim veslanja 1990-ih, pristajanje u senku vrba, pa i kotlic i corbu tu. Onda sam otisao, pa se *%9 vratio.

A u medjuvremenu, u prvih par "demokratskih" godina, od Batinog kanala do Jojkicevog rukavca nikao je niz vikendica. Privatizovali su obalu, nasu obalu, isto kao Nikolic i Bacevic.

Vise nemam gde da pristanem, sad je to "necije" (mada tu ne mozes da kupis plac, dobijes gradjevinsku dozvolu, a bez nje, ni prikljucak za struju... al' sve moze).

Vrba pod kojom smo kuvali corbu je stesana i osusena, vise ne pravi hlad. A uvalica u koju smo pristajali je zasuta sutom, da gazdi Dunav ne podriva plac.

Ni alasa vise nema, jedva je sacica pretekla. I Toma Katanga je umro.

Dzaba. Ne mozes dva puta u istu reku ugaziti. Znao sam izreku, ali sam je shvatio tek kad sam se vratio.

Valja spakovati kofer. I, ovog puta, spaliti sve mostove.

Ако се мора отићи због гамади и ђубради, не треба због истих спаљивати све мостове --- има нас још !
albicilla albicilla 06:58 30.06.2017

Re: Dva sveta

Ако се мора отићи због гамади и ђубради, не треба због истих спаљивати све мостове --- има нас још !


Mnogo boli kad odes, a jednom nogom ostanes. Zivis drugde, a ujutru palis komp i pratis vesti odavde. Ne ide to. Pocepas se. I onda se jednom vratis. Da platis ceh.

Platio. I preplatio.

Kada ides, spali sve mostove. Onda nema drugog puta, do napred.
emsiemsi emsiemsi 07:09 30.06.2017

Re: Dva sveta

albicilla
Ако се мора отићи због гамади и ђубради, не треба због истих спаљивати све мостове --- има нас још !


Mnogo boli kad odes, a jednom nogom ostanes. Zivis drugde, a ujutru palis komp i pratis vesti odavde. Ne ide to. Pocepas se. I onda se jednom vratis. Da platis ceh.

Platio. I preplatio.

Kada ides, spali sve mostove. Onda nema drugog puta, do napred.

Наравно !
Треба живети тамо где јеси, јер, живи се данас, не за сутра, а камоли за јуче.
Баш зато није нужно спаљивати све мостове - јер, где је боље, ту дуже.
Ако буде боље тамо где рођењем припадаш - зашто не ?!
Због гамади, понављам, не треба себе лишавати нити ограничавати.
Шта, нећеш ваљда ђубради да обећаш како се нећеш више никада вратити - зашто би то ти, или било ко други, себи поставио као обавезу ?
Обавезати се ђубради нема потребе.
angie01 angie01 10:15 30.06.2017

Re: Dva sveta

Kada ides, spali sve mostove. Onda nema drugog puta, do napred.


je l znas onu,...kada jednom predjes okean, uvek si na pogresnoj strani...ma na kojoj da si.
albicilla albicilla 12:37 30.06.2017

Re: Dva sveta

Kada ides, spali sve mostove. Onda nema drugog puta, do napred.



To sam, ako se dobro secam, citirao Fritjofa Nansena, koliko da se ne kitim tudjim peruskama
albicilla albicilla 12:40 30.06.2017

Glupa fotokanta

Gde da to updejtujem akaunt da prihvarim trecepartijski hosting i sta mu to dodje?

Verovatno me navlace da predjem na placanje do sada besplatne usluge, ali sam ulazio u svoj nalog i narecenu opciju, niti ponudu nisam pronasao??
49 41 49 41 14:11 30.06.2017

Nepovratna

Napisah im na komadicu papira poruku; kad su dosli Ona i muz da se pozdrave pre odlaska u London.
Rekose mi puno kasnije, da su taj moj komadic papira zalepili iznad njihovog kreveta tamo.
Nazvrljah samo size od Mike; koji mi je ostao u secanju.

Miroslav Mika Antić.
"O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru."


Nepovratna pesma

Nikad nemoj da se vraćaš
kad već jednom u svet kreneš

Nemoj da mi nešto petljaš
Nemoj da mi hoćeš-nećeš.
I ja bezim bez povratka.
Nikad neću unatrag.
Sta ti znači staro sunce,
stare staze,
stari prag?
Tu je ono za čim može da se pati
Tu je ono čemu možes srce dati.
Al' ako se ikad vratiš
moraš znati
tu ćeš stati
I ostati.
Očima se u svet trči
Glavom rije mlako veče
Od reke se dete uči
ka morima da poteče.
Od zvezda se dete uči
da zapara nebo sjajem.
I od druma da se muči
i vijuga za beskrajem.
Opasno je kao zmija
opasno je kao metak
da u tebi večno klija
i ćarlija tvoj početak.

Ti za koren
nisi stvoren
Ceo svet ti je otvoren.
Ako ti se nekud žuri,
stisni srce i zažmuri.
Al' kad pođeš - nemoj stati
Mahni rukom.
I odjuri.
Ko zna kud ćeš.
Ko zna zašto.
Ko zna šta te tamo čeka.
Ove su želje uvek belje
kad namignu iz daleka.
Opasno je kao munja
opasno je kao metak
da u tebi večno kunja
i muči se tvoj početak.
Ti si uvek krilat bio
samo si zaboravio.
Zato leti.
Sanjaj.
Trči.
Stvaraj zoru kad je veče.
Nek' od tebe život uči
da se peni i da teče.
Budi takvo neko čudo
što ne ume ništa malo,
pa kad kreneš - kreni ludo,
ustreptalo,
radoznalo.

Ko zna šta te tamo čeka
u maglama iz daleka.
Al' ako se i pozlatiš,
il' sve teško,
gorko platiš,
uvek idi samo napred.
Nemoj nikad da se vratiš.


Davno zapamtih od Cheslava, Cheshkog Nobelovca

Ja sam samo brod koji je izplovio iz maticne luke, da nikad ne uplovi za stalno opet u nju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana