Ekologija| Gost autor| Hobi| Nauka| Sport

TRI GRUPNA PORTRETA LOVACA S MRTVOM PRIRODOM.1

albicilla RSS / 05.04.2017. u 09:31

NOĆNA STRAŽA

Gost-autor:  Voislav Vasić, ornitolog

590px-The_Nightwatch_by_Rembrandt.jpg 

U svojim Pogledima Politika je 3. aprila 2017. objavila u sažetom obliku moje reagovanje na članak Snežane Kovačević o nepravedno lošem imidžu lovaca, objavljen u istim novinama od 12. marta. Kako je taj članak bio samo neposredni povod da se oglasim, stavljam na uvid javnosti svoje integralne stavove o toj temi. Naime, već decenijama posmatram promene u javnoj percepciji lovaca i lova kod nas i u svetu. To sam činio i iznutra a činim dalje i spolja kao privatni građanin i aktivni poslenik u oblasti očuvanja i zaštite prirode, i kao profesionalni zoolog i ekolog, ali svojevremeno i kao ekspert i konsultant u nacionalnim i međunarodnim programima unapređivanja lovstva i kao aktivni član u stručnim telima lovačkih organizacija. Proučavao sam divljač, analizirao probleme lova, predlagao rešenja, predavao i pisao o raznim lovnim temama. Ponosim se priznanjem koje su mi lovci dodelili za sav taj rad.

Takođe znam da u istoriji ljudskog roda nema nijedne značajnije kulturne zajednice u kojoj je lov bio u potpunosti odbačen. I ubeđen sam da je lov urođen ljudskoj biološkoj vrsti od njenog nastanka i da je neodvojivi deo iskonskog ljudskog kulturnog obrasca koji se nasleđuje i prenosi. A ni lov nije jedini izvorni ljudski poriv koji je u određenim okolnostima postao problematičan. Isto je i s ratničkim duhom, na koji su Srbi (i svi drugi narodi) vrlo ponosni. Dečaci od ranog uzrasta obožavaju igračke u vidu oružja za ubijanje, maštaju da imaju pravo oružje i da ga upotrebljavaju, a neretko to i ostvaruju kad porastu, kadgod pomisle da su za to našli opravdanje.

I sam sam lovio, dakle ubijao životinje, čak i profesionalno. Osetio sam lovačku strast i poznajem onu drhtavicu u trenutku kad moj hitac pogodi žrtvu. I nemam zbog toga grižu savesti. Prestao sam da lovim kad sam shvatio da lov može da povredi osećaj za etičnost i sentimente drugih ljudi. I kad sam se uverio da su divlje životinje postale toliko ugrožene da je doslovno svaki njihov pojedinačni život vredan za opstanak vrste i važan za krhki sklad u prirodi. Ali nisam postao pobornik ukidanja svakog lova. I uverio sam se, kroz sopstveno iskustvo, u klasičnu dvostrukost ljudske prirode koja mu podjednako omogućuje i da lovi i da bude bolećiv prema životinjama. Iz svih tih razloga osećam se pozvanim da s javnošću podelim svoja razmišljanja o uzrocima pogoršanja slike o lovcima i o lovu, koja je (slika) u Srbiji poslednjih godina postala toliko ružna, da su neki lovci počeli da govore o hajci koja je podignuta protiv njih (a očekuje se da lovci najbolje znaju šta je hajka). Samo jedna od manifestacija tog procesa je drastični pad članstva lovačkih udruženja, o kome svedoči i sagovornik Snežane Kovačević u članku koji me je podstakao da progovorim. I evo, saopštavam kako ja na sve to gledam.

Iako su lovci bar isto tako heterogena grupa kao i većinski ne-lovci, na njih javnost najčešće gleda kao uniformnu kategoriju i o njoj sudi uopšteno. Za to su se sami postarali. Ako ni zbog čega drugog, ono zato što se svi slično oblače. Pre nešto više od tridesetak godina ušao je u modu Military Look, a u vreme vladajućih doktrina Naoružanog naroda i Teritorijalne odbrane lovci su (naročito oni iz seoskih sredina) počeli masovno da u lovu nose uniforme JNA koje su “dužili” kao “rezervisti” ili “teritorijalci”. Grupe lovaca s oružjem, izgledom su podsećale na slavne i neslavne paravojne formacije iz izgubljenih ratova, što već samo po sebi nije podjednako dobro prihvaćeno u svim delovima javnosti. Što je još gore, iz izjava pojedinih lovaca čuje se da neki od njih nisu svesni da je davno napuštena koncepcija naroda koji bi od neprijatelja oružjem branio kuću po kuću (praznu) naših napuštenih brdsko-planinskih sela. Ideja da bi stub srpske odbrane u 21. veku mogli biti današnji lovci (na grupnim fotografijama većina ima upadljiv višak kilograma) kao novi partizani i četnici – daleko je od primamljive. S tim je povezano još jedno neprihvatanje promena. U ono vreme lovački savezi bili su čvrste polu-državne organizacije kojima su rukovodili provereni kadrovi jednopolnog režima, a negde u visinama stajao je Lovac Broj Jedan, koji je redovno održavao dvorske i diplomatske lovove, po ugledu na prethodne monarhe (i u istim, preuzetim dvorskim lovištima). Sve je to podrazumevalo privilegije za lovce ali i vrlo strogu disciplinu, a krivolov se nije tolerisao. Otada se sve promenilo, ali nisu svi lovci bili spremni ili sposobni da to prihvate.

Nove političke garniture su produžile da se mešaju u lov i lovstvo, a lovačka udruženja su šićardžijski gledala da su uvek uz lokalnu vlast, bez obzira na česte smene. Javnost je to posmatrala – i nije joj se dopadalo, čak i kad se to smatralo mudrom i lukavom taktikom. Nije međutim preneta nekadašnja čvrstina krovne lovačke organizacije niti efikasan nadzor. Kriminal i korupcija su se kao nikad dosad uselili među lovce zahvaljujući malignoj sprezi sa vlašću. O masovnom a nekažnjenom krivolovu bez zazora svedoče ozlojeđeni lovci na svojim forumima na internetu. Pitaju se da li su budale ako poštuju zakone i osećaju se nemoćnim da se suprotstave lovnom kriminalu. Boje se. Imaju više lovačkog straha nego građanske hrabrosti. Drugi lovci opet sasvim slobodno objašnjavaju kako u okviru lovačkog društva mogu da “srede” svaki sopstveni problem jer su i sudija i tužilac i poreski inspektor i komandir policije članovi istog društva i njihovi drugovi u lovu. Stvorena su tako mračna zatvorena lovačka bratstva koja veruju da im niko ništa ne može. Lovačka solidarnost ovde ima negativan kontekst i zloupotrebljava se za zaštitu kršilaca zakona. Lovočuvari otvoreno priznaju da ne žele da “imaju probleme” i okreću glavu kad saznaju za krivolov. Nema čak ni zavere ćutanja, pa narod sve to vidi, gunđa u sebi i o lovcima odavno više ne misli kao o visokomoralnoj kategoriji. Lovci koji se drže pravila žale se da su nepravedno svrstani među negativce, ali za pravdu se mora boriti. A oni to ne čine, jadikuju jedni drugima i ne prijavljuju prekršioce. Tako najčešće nevoljno drže stranu krivolovcima koji postaju sve osioniji i bahatiji. Zato javnosti izgleda da ispravnih lovaca ima manje nego što ih stvarno ima. 

17778697_10154415794498045_1042950430_o_zpsgymcvtxt.jpg

Nastaviće se... 

 

 

Tagovi



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 09:46 05.04.2017

kakva država

taki i lovci
nikvet pn nikvet pn 09:49 05.04.2017

погодак


Одавно нисам прочитао тако тачан опис стања у ловству. Свака част.
highshalfbooze highshalfbooze 10:14 05.04.2017

Одлична анализа

Први део обећава да ће други део бити још бољи
Jukie Jukie 11:58 05.04.2017

Re: Одлична анализа

highshalfbooze
Први део обећава да ће други део бити још бољи

A ko će sad da čeka još dva dela
riply riply 12:23 05.04.2017

apsurdi

"Osetio sam lovačku strast i poznajem onu drhtavicu u trenutku kad moj hitac pogodi žrtvu. I nemam zbog toga grižu savesti."

Zašto nemaš?

"I uverio sam se, kroz sopstveno iskustvo, u klasičnu dvostrukost ljudske prirode koja mu podjednako omogućuje i da lovi i da bude bolećiv prema životinjama."

Ovo i moj brat tvrdi. obožava svoje lovačke pse, voli ih kao da su mu djeca, a ubija fazane, veprove i jede nejač domaćih životinja.
vokivasic vokivasic 13:02 05.04.2017

Re: apsurdi

Zašto nemam grižu savesti, objasnio sam bez ulaženja u psihološke vode. Ljudska priroda se sastoji od svog biološkog (animalnog) i društvenog dela. Ne stidim se te mešavine jer je poznajem i priznajem, što je uslov da je održavam u ravnoteži. Smatrao sam da je važno da na poćetku teksta otvorim sve karte jer se ne bavim moralisanjem, držeći se principa "Koji je među vama bez greha neka najpre baci kamen...".
docsumann docsumann 15:56 05.04.2017

Re: apsurdi

držeći se principa "Koji je među vama bez greha neka najpre baci kamen...".


ne znam koliko taj princip drži vodu, jer po njemu u zaklon ovih riječi mogu se skloniti i ozbiljni nitkovi.
vokivasic vokivasic 17:42 05.04.2017

Re: apsurdi

u zaklon ovih riječi mogu se skloniti i ozbiljni nitkovi.

Tačno. To je tako sa svim velikim principima. Zato postoje sudije. Ali ja ovde ne sudim, nego opisujem i objašnjavam i to javno delim. Da javnost može da sudi.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:19 06.04.2017

Re: apsurdi

u zaklon ovih riječi mogu se skloniti i ozbiljni nitkovi.

Наравно. А сви смо грешни - сви смо сигурно убили макар неку малу мушицу.

Ипак, ја сам апсолуно против лова и не само из разлога заштите угрожених врста и конзервације.

Има нешто бескрајно примитивно и дивље у том бесмисленом убијању, јер ми више не убијамо да бисмо преживели, т.ј. нахранили се и обукли, ми данас убијамо из уживања или похлепе. При томе смо опремљени најсавременијом технологијом против које ниједна животиња нема шансе.

Због подстицања ужасног дивљаштва и уживања у бесмисленом убијању, што лов јесте, заговорник сам задржавања забране традиционалног енглеског лова на лисице где цео чопор паса гони плен до изнемоглости, а на забаву ловаца. Таквим "спортовима" нема места у данашњем свету.

Osetio sam lovačku strast i poznajem onu drhtavicu u trenutku kad moj hitac pogodi žrtvu.

Код мене је ова реченица изазвала дрхтавицу. Искрено, не видим много разлике између прогоњене животиње и прогоњеног човека.
vokivasic vokivasic 15:14 06.04.2017

Re: apsurdi

Slažem se. Svestan sam da je lovio moj daleki predak u meni. Nisam hteo da elaboriram svoj slučaj, jer tema bloga nisam ja, a nisam želeo ništa ni da sakrijem. I objasnio sam kratko zašto sam davno prestao da lovim.

Imajte strpljenja molim Vas dok ne izađu sledeći nastavci.
NNN NNN 22:39 06.04.2017

Re: apsurdi

Svestan sam da je lovio moj daleki predak u meni.


docsumann docsumann 13:29 05.04.2017

kažu

da poručnik Vilijem na naslovnoj, Rembrantovoj slici, to je onaj lik u sjajnoj odjeći pored kapetana Frensisa (u crnom), ne drži tek tako koplje na datom nivou i položaju.
kao da tom pozom govori, ma, nabijem te na... koplje
narcis narcis 13:43 05.04.2017

Re: kažu

docsumann
da poručnik Vilijem na naslovnoj, Rembrantovoj slici, to je onaj lik u sjajnoj odjeći pored kapetana Frensisa (u crnom), ne drži tek tako koplje na datom nivou i položaju.
kao da tom pozom govori, ma, nabijem te na... koplje

tu si neđe
ako nisi gledao političku analizu noćne straže, mislim da je BejBeijeva upitanju, obavezno pogledaj.
ja lično ne verujem nireč da je rembrant razmišljo o tome što analitičar je hteo da mu pripiše ali je činjenica da su glavni akteri bili umešani u nekakav skandal, zaboravio sam kakav jer ne verujem da je rembrant to imao za cilj kkad je radio stražu.
ipak nabo si na koplje
4krofnica 4krofnica 08:26 06.04.2017

Re: kažu

docsumann
da poručnik Vilijem na naslovnoj, Rembrantovoj slici, to je onaj lik u sjajnoj odjeći pored kapetana Frensisa (u crnom), ne drži tek tako koplje na datom nivou i položaju.
kao da tom pozom govori, ma, nabijem te na... koplje


:)
pa cela ta slika je šarada, jer su u vreme slikanja slike prestale te straže, to je pre neko naduvano pokazivanje ljudi koji su pojedinačno dobrano platili sliku (neko je kasnije i dodao imena na gornjem delu slike, valjda ako ih ne poznaju ko su:) nije to nikakva noćna straža nego je ta slika dobila naziv naknadno usled potamnjenja.
kako god, ta slika je jedna od najboljih Rembrantovih dela.

vezano za temu: ne umem da razumem nijedno objašnjenje zašto bi se ubijala živa bića iz bilo kojeg razloga.


vokivasic vokivasic 15:01 06.04.2017

Re: kažu

ne umem da razumem nijedno objašnjenje zašto bi se ubijala živa bića iz bilo kojeg razloga.


Ako se pod živim bićima za ovu priliku ne uračunaju rotkvice na primer (jer ne čujemo kako vrište dok ih žive žvaćemo), ostaju nam ipak recimo Eskimi za koje, budući da na Severu rotkvice ne uspevaju (niti bilo šta s lišćem i korenom), moramo imati razumevanja kad love i ubijaju ribe i foke.

Zatim, u samoodbrani antibioticima ubijamo milione živih bakterija čim dobijemo neku gadnu infekciju i radujemo se njihovoj smrti.

Neću da razvijam temu o komarcima, krpeljima, buvama, pacovima, kugi, malariji, eboli i "zapadnom nilu".

A kad poleti moljac iz ormara, odmah doživi aplauz.

Hoću da kažem da nikad ništa nije sasvim jednostavno ni jednoznačno, a kad god nešto postavimo kao apsolutno, brzo ga dovedemo do apsurda.

Ja sam se u ovom blogu (i sledećim nastavcima) bavio samo lovcima i njihovim rekreativnim zadovoljstvom i razonodom, dakle sasvim određenim motivima ubijanja životinja, koji se problematizuju u javnosti.
narcis narcis 02:34 07.04.2017

Re: kažu

naduvano pokazivanje ljudi koji su pojedinačno dobrano platili sliku

da nije tih naduvanih ljudi slikarstvo kao zanat ne bi postojalo.
riply riply 07:13 07.04.2017

Re: kažu

Hoću da kažem da nikad ništa nije sasvim jednostavno ni jednoznačno, a kad god nešto postavimo kao apsolutno, brzo ga dovedemo do apsurda.


tačno, ali se stvar može postaviti bazično kao održanje sebe(i svoje porodice, vrste, voljenih...)
onda Eskimi moraju da ubijaju, što je kao i sa životinjskim svijetom tj u prirodi, jer nemaju obradive površine i prodavnice
isto tako kada je riječ o bakterijama,buvama, krpeljima...prenose bolest i štitimo se i preveniramo

nikakvo pozivanje na genetiku i biologiju ne pije vodu kada je "rekreacija" tipa lov i ribolov u pitanju. ta neravnaprovna borba vrst i ubistva iz zasjeda i pozicije moćnijeg i pametnijeg valja konačno ukinuti. 21 vijek je daleko od prvih lovačkih društava i taj nazovi gen ne može više da funkcioniše
4krofnica 4krofnica 07:37 07.04.2017

Re: kažu

nikakvo pozivanje na genetiku i biologiju ne pije vodu kada je "rekreacija" tipa lov i ribolov u pitanju. ta neravnaprovna borba vrst i ubistva iz zasjeda i pozicije moćnijeg i pametnijeg


ne znam samo za ovo 'pametniji' :)
ali da, jbš ti to kad imaš vatrene cevi velikog dometa ušuškan u šumarku.. ja sam za to da ako već želiš da loviš ideš na ferku - ono, voliš da fataš mede? super, idi lepo rvi se sa njima, da vidimo ko će da pobedi


apacherosepeacock apacherosepeacock 09:54 07.04.2017

Re: kažu

ne znam samo za ovo 'pametniji' :)


Da.
Nekad mi zao sto nisu dino/tirano/bronto i ostali saurusi o(p)stali na planeti da vidimo ondaK qrcenje sapiensko.
narcis narcis 12:36 07.04.2017

Re: kažu

apacherosepeacock
ne znam samo za ovo 'pametniji' :)


Da.
Nekad mi zao sto nisu dino/tirano/bronto i ostali saurusi o(p)stali na planeti da vidimo ondaK qrcenje sapiensko.

el si gledala đrasik perk?
šta misliš da ne bi bilo ludaka kao u tom filmu koji bi išli na Dina,Ala i ostale saure?
ima puščice i za njih a i teTci
nemo si dete.
49 41 49 41 15:01 05.04.2017

Ako ostanemo sami na planeti

https://youtu.be/v1fqy3eY5q8

Kuda cemo?
narcis narcis 16:21 05.04.2017

Re: Ako ostanemo sami na planeti

49 41 49 41 18:05 05.04.2017

Tri vrste na ovoj planeti ubija iz

ZADOVOLJSTVA

https://youtu.be/FBPMNSC1vAc

Treba ih nabrajati?
kosta.babic kosta.babic 19:06 05.04.2017

NOĆNA STRAŽA

Hvala ti za tekst.Pravi je i analitičan.Otvara mnoga pitanja ne samo o našem odnosu prema životinjama nego i prema nama samima.
nask nask 21:21 05.04.2017

Perje

Nikako da uhvatim nit koja povezuje četu kapetana Fransa Banika Koka i poručnika Wilema fan Rautenburga koja se sprema da izmaršira i sadržinu napisanog.

Jedina poitička analiza slike je

vokivasic vokivasic 22:11 05.04.2017

Re: Perje

Nikako da uhvatim nit koja povezuje


O, niti ima više, a kao sve dobre niti, nisu debele.

Slika ništa ne ilustruje, nego ima u ovom slučaju, asocijativnu ulogu:

Svakom poznati grupni portret (naslov) naoružanih ljudi u zajedničkoj misiji koja pozira za svoju (što bolju) sliku u javnosti, meni upravo asocira temu koju sam počeo da obrađujem.

Namerno nisam hteo da stavim fotografije poznatih i nepoznatih lovaca i prizora iz lova ne želeći da kod čitalaca unapred izazovem ni pozitivno ni negativno raspoloženje.

nask nask 22:25 05.04.2017

Re: Perje

Interesantno kako svak svoju asocijaciju ima na istu sliku.

vokivasic vokivasic 22:47 05.04.2017

Re: Perje

I ne samo to, takva slika može kod svakog da pobudi više različitih asocijacija u zavisnosti od okolnosti u kojima se posmatra... Ja je na primer dosad nikad nisam ovako video.
narcis narcis 12:41 07.04.2017

dasizjasnim

da bi mogli da nerazumete moje comenate.
ja sam o klinac dobijo vzdušnu puščiću i utepao desetak vrabaca i par golubova i ondak batalio utepuvanje iz razbibrige,
nisje mi se dopao osećaj za filing, tako da nitkad više nisam poželeo da idem u lov, vo je baš moja lična ipersonalna odluka kao mlađek tinejdžera, 12-13 godišnjaka.
doduše mogo bi da odem u lov da upucam nekok zajca ili štogod za svoje prhrambebne potrebe al nije postojala motivacija da to i uradim.
i tako ostadoh suva jezika što se tiče divljači, nitkad je nisam probo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana