Istorija| Kultura| Literatura| Mediji| Politika

Сербљи и Ćirilica pisana Латиницом

tasadebeli RSS / 11.11.2017. u 15:47
Е, мој Стпротићу...
 
Нису само теби одузели породичну кућу, па је онда срушили јер је плац продат неким новим инвеститорима у држави Србији, забранивши при томе теби да се мешаш у то питање сопствене имовине.
 
Свима нама су одузели заједничку породичну кућу рекавши нам у лице да се ни случајно не усудимо да се мешамо у питање сопствене имовине.
 
Поставља се само питање тренутка када ће и свима нама срушити ту нашу заједничку породичну кућу као што су то учинили са твојом кућом. 
  
И да, слажем се.
 
И ја бих дао све српске територије за један једини Дучићев стих.
 
Али џабе када данас међу Србима нема нових Домановића, Нушића,...
 
Или можда ипак...?
 
 
 
 
L2yktkqTURBXy9iOGMxZDgzZmI4NGFmOWM5ZmU3YjI1MjQyNzBjM2NhNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
220px-NatalijinaRamonda.jpg 
 



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 15:50 11.11.2017

Тастер

Ово тек да не разочарам моје верне пратиоце и обожаватеље на Блогу Б92, па сам заиста решио да почнем да качим по три поста недељно како то рече једна моја ватрена обожаватељка.








"Гарсули је из Темишвара отпутовао на појутарје Тијелова. Фелдмаршал-лајтнант Франц Карл Леополд барун фон Енгелсхофен поручио му је био да причека мало у Темишвару. Да види последице своје мудрости међу Сербима. Ускоро.
Старац је тврдио да су Серби чудан народ и да их Гарсули не зна. Серби су лакоми на почасти, воле медалију, а за туђина би душу дали. Међутим, ако примете да их лажу и варају, да им дата реч није одржана, то памте. У столећа!
Са Турцима се – тврдио је Енгелсхофен – носе, око неког Косова (Енгелсхофен је писао: Cassova) већ неких триста шесет година. Серби не заборављају! То је јако непослушна и дивља врста народа. `Ein äusserst unbotmässiges und wilds Element!`"
c_h.arlie c_h.arlie 07:25 12.11.2017

Da li sam dobro shvatio ?

Da li će ikada to oteto od strane komunjara biti vraćeno ?
tasadebeli tasadebeli 10:08 12.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

c_h.arlie
Da li će ikada to oteto od strane komunjara biti vraćeno ?


Нешто су некима вратили, нешто ће вратити када буду мало јаче притиснути (ЕУ притисак, дрнде-мрнде), нешто ће само делимично вратити, а нешто, мислим, да неће никада вратити.

То под условом ако и имају коме да врате.

Рецимо, примера ради, кућу Геца Кона у Добрачиној 30 код Чукур чесме немају коме да врате јер су сви Конови побијени у конц-логорима.

Имам другара који ради на томе (институционално), па зна неке податке.

Знаш ли ти, Чарли, да је цео онај потез земљишта од Жаркова до Скојевског насеља припадао пре Другог светског рата једном човеку?

А знаш ли ти колико је после тога на тој земљи сазидано станова?

Потомци тог човека су покренули процедуру за повраћај имовине, односно исплату у кешу за ту земљу.

Али ни много богатија држава од Србије не би имала пара да намири те њихове, по праву приватне својине, припадајуће принадлежности.

Рецимо, таквима ће, верујем, само делимично онда бити у кешу "враћена" имовина, вероватно после неке нагодбе.

А некима сасвим сигурно никада неће бити враћена имовина. Као Милану Ст. Протићу нпр. И вероватно ће им, као и њему, бити речено да се ни случајно не усуде да уопште и питају за ту своју имовину, по праву наследства произашлог из светог права на недодирљивост приватне својине у једном демократском друштву.


П.С. - У Старом Риму у време тирана патрицији су извршавали самоубиство ако би пали у немилост тог тирана тренутно на власти да би имовина коју поседују и даље остала у својини њихових наследника и породице и да не би била одузета од стране "државе", тј. тирана.

Комунисти титићи нису остављали никоме чак ни ту опцију. Са самоубиством.

(Извини, нисам добро написао. Оно комунисти треба да буде под наводницима -
дакле, "комунисти" титићи.

Наглашавам ово титићи јер је међу Србима било и другачијих комуниста од тих титића. Одувек. Ови "комунисти" титићи су само једна фела, пасмина, из иностранства увезена.)
not2old2rock not2old2rock 14:49 12.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

c_h.arlie
Da li će ikada to oteto od strane komunjara biti vraćeno ?


Kad Srbi komuniste izbace iz struktura vlasti, a još bitnije, kad zaglupljenost komunističkom propagandom izbace iz sopstvenih glava. Možda, mada sumnjam da će to ikada da se desi, a i ako se to jednog dana desi da će dotle išta da ostane
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:54 12.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

да је цео онај потез земљишта од Жаркова до Скојевског насеља припадао пре Другог светског рата једном човеку?

A da li se neko zapitao kako je taj jedan čovekto sve imao , kako je stekao.Između dva rata cvetalo je profiterstvo, kriminal, zelenaštvo i ekssssploatacija čak i dece kao što su radili oni Teokarevići u tekstilnoj fabrici u Leskovcu, dakle slično kao što su se bogatili i ovi kriminalci, profiteri i preokrenute komunjare u patriJote od devedesetih do dana današnjeg.
Slažem se treba vratiti sve što je oteto ali predhodno utvrditi da li je pošteno stečeno. I ne samo ne vraćati restitucijom ono što je na lopovski način stečeno već oduzeti i na lopovski način stečeno i ovo u poslednjih 25 godina.
Usput da napomenem da su Gecu Kona i njegovu familiju streljali okupatori i imovinu oduzeli pa koristili nešto za sebe a nešto dali svom pajtosu nedićevoj vladi, i nije korektno to pripisivati komunistima.Posle rata imovinu, objekte je uzela država.
tasadebeli tasadebeli 23:16 12.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Milan Karagaća

да је цео онај потез земљишта од Жаркова до Скојевског насеља припадао пре Другог светског рата једном човеку?


A da li se neko zapitao kako je taj jedan čovekto sve imao ,



Јој, бре Милане, човек је био сељак из Жаркова, а он и његови преци су ко зна колико времена пре тога радили на тој земљи. Само су били вредни, па су и стекли...

Није он био никакав трули капиталиста из брошура КПЈ или СКЈ.

Usput da napomenem da su Gecu Kona i njegovu familiju streljali okupatori i imovinu oduzeli pa koristili nešto za sebe a nešto dali svom pajtosu nedićevoj vladi, i nije korektno to pripisivati komunistima.Posle rata imovinu, objekte je uzela država.



Па нисам ја ништа другачије ни рекао. Нисам оптужио комунисте за то што у случају Конових немају коме да врате имовину. Погледај мало боље шта сам написао:

То под условом ако и имају коме да врате.

Рецимо, примера ради, кућу Геца Кона у Добрачиној 30 код Чукур чесме немају коме да врате јер су сви Конови побијени у конц-логорима.



И не мораш да ми причаш о породици Геца Кона јер ја ту причу о њиховом страдању ипак знам из прве руке.

Ако ми не верујеш, ево ти шта сам о томе писао на једном блогу UKinSerbia о страдању Јевреја у Србији за време Другог светског рата.


tasadebeli

02:13 28.01.2015

Сећања из друге руке

Или: Приче које се не заборављају

Мој деда и његов рођени млађи брат (обојица дошли из Ниша као врло млади момци одмах после Првог светског рата) радили су као трговци и магацински радници између два светска рата у издавачком предузећу Геце Кона. Када се родио мој отац, 1926. године, деда је морао да иде на одслужење војног рока, па је стари Кон великодушно примио моју бабу и оца, тада бебу, у стан у партеру у својој кући у Добрачиној 30, код Чукур чесме. Договор је био да баба чисти и одржава зграду, а све време је Кон исплаћивао пуну дедину плату док је он носио униформу.

Баба је као дванаестогодишње сироче такође стигла у Београд из Титела непосредно после Великог рата. Њен отац, мој прадеда, оставио је кости негде у Галицији, на руском фронту, у униформи К унд К монархије, а мајка, моја прабаба, умрла је од шпанске грознице 1918. Седморо сирочади подељено је међу фамилијом по читавој Војводини, а баба је као најстарија упућена у Београд на кројачки занат.

Примила ју је и на занат и на стан Жана Грос која имала кројачки салон и уопште је није одвајала од својих ћерки. Бабу су у комшилуку звали погрдно "Чифуче" јер живи у јеврејској кући иако је Српкиња. Из те куће се баба и удала за мог деду 1925. и била опремљена као најрођенија. Оца су често као малог чувале ћерке Жане Грос као да су му биле рођене тетке...

Пред улазак Немаца у Београд 1941. године, стари Кон је заједно са мојим дедом и деда стрицем у једној великој ниши у зиду (не знам да ли је то било у књижари у Кнез Михајловој или у кући у Добрачиној) зазидао велики број књига за које су претпостављали да би их Немци уништили ако их се дочепају. Била је то чувена библиотека Каријатиде, Фројд, Маркс, Шпенглерова Пропаст запада и многе друге.

И данас размишљам какав је то човек био, стари Кон. Не верујем да није знао шта му се спрема када Немци освоје Београд. Сигурно је знао. И био је довољно имућан да и пре доласка Немаца напусти Југославију са фамилијом. А он је ипак бринуо како ће да сачува књиге за нека наредна поколења. Невероватан човек... Растао сам и био васпитаван у свом детињству на тој причи.

По ослобођењу Београда мој деда је неко време ћутао о тим сакривеним књигама надајући се повратку Конових из ропства. После неког времена је новим властима у ослобођеном Београду испричао за те књиге зазидане у зиду и из тог фонда књига отпочело је своју делатност послератно издавачко предузеће Просвета.

Немци су по уласку у Београд 1941. конфисковали сву имовину Конових, а његову издавачку кућу преименовали у издавачко предузеће Југоисток које је издавало публикације за њихове потребе за време окупације.

Убрзо су и ухапсили читаву породицу Геце Кона. У прво време држали су их затворене у некој врсти затвора у једној од зграда у Македонској улици, а моја баба им је носила храну и пресвлаку. Све док једног дана баби нису рекли да Конови нису више ту и да не долази. Претпостављам да су их депортовали у неки од концентрационих логора. Баба и деда ми рекоше да је од свих Конових, по њиховим каснијим распитивањима и сазнањима, рат преживео само један од зетова, Бата Херцог, који се на почетку рата затекао у Швајцарској и био је ван домашаја Немаца.

Ето, то су приче из мог детињства које никада нећу заборавити и којих се сећам, не само на овај данашњи дан. Често то причам и својим пријатељима и познаницима, али и деци у школи у којој радим када се помене холокауст.

Ово је први пут да сам те приче из мог детињства и записао негде...

Сутра ћу почети да копам по кутијама са старим фотографијама, па ако пронађем неку која би могла да вас занима, јављам се.



(Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - ЛИНК)


Иронијом судбине и стицајем животних околности, од свих књига, издања Геца Кон А.Д. између два светска рата које су моји, нормално, имали у својој кући (мој матори до краја живота није прежалио своју библиотеку Плава птица), мени је данас остала само Шпенглерова Пропаст запада, чувена библиотека "Каријатиде".

Највећи број књига је, заједно са неким лустерима, теписима, скијама мог ћалета итд. отишао још за време рата јер су их моји трампили за јаја, брашно,... са сељацима из околине Београда да би се прехранили.

А за неке сам ја сам крив! Не спорим, нечиста ми савест...

О томе у коментарима овде, код мог колеге и другара Нурудина:


"UTULJENA KANDILA" Dragiše Vasića (JAVI SE, RUŽOOOO!) (ЛИНК)
not2old2rock not2old2rock 23:51 12.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Milan Karagaća
да је цео онај потез земљишта од Жаркова до Скојевског насеља припадао пре Другог светског рата једном човеку?

A da li se neko zapitao kako je taj jedan čovekto sve imao , kako je stekao.Između dva rata cvetalo je profiterstvo, kriminal, zelenaštvo i ekssssploatacija čak i dece kao što su radili oni Teokarevići u tekstilnoj fabrici u Leskovcu, dakle slično kao što su se bogatili i ovi kriminalci, profiteri i preokrenute komunjare u patriJote od devedesetih do dana današnjeg.
Slažem se treba vratiti sve što je oteto ali predhodno utvrditi da li je pošteno stečeno. I ne samo ne vraćati restitucijom ono što je na lopovski način stečeno već oduzeti i na lopovski način stečeno i ovo u poslednjih 25 godina.
Usput da napomenem da su Gecu Kona i njegovu familiju streljali okupatori i imovinu oduzeli pa koristili nešto za sebe a nešto dali svom pajtosu nedićevoj vladi, i nije korektno to pripisivati komunistima.Posle rata imovinu, objekte je uzela država.


Pitanje kako je vlasnik kojem je nešto oteto to isto stekao i je pokušaj opravdanja otimačine bez ijednog argumenta, što ne priliči nekom ko se smatra moralnim, a sve i da se radi o zlikovcu epskih razmera, da li je otimačina zadovoljavanje pravde?
Inače, istih smo godina i rano je za senilnost, ali da te podsetim: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=863755
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:08 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?


Јој, бре Милане, човек је био сељак из Жаркова, а он и његови преци су ко зна колико времена пре тога радили на тој земљи. Само су били вредни, па су и стекли...

Није он био никакав трули капиталиста из брошура КПЈ или СКЈ.

Jebiga sada vređaš sa tim brošurama, pa ne piše ti u tim brošurama kako se dokopaše kompleksa obradive površine po Vojvodini a možda i Šumadiji posle 2005.godine, pa da li zaista misliš da je neko pošteno i po stvarnoj ceni , bez privilregija i gledanja kroz prste od strane države, mopgao da pokupuje tolike površine.Pa toga je bilo i u staroj Jugoslaviji i na to sam mislio, a ne bukvalno na toga konkretnog seljaka. Znaš li kako je onaj Račić Puniša na sebe knjižio ogromne komplekse zemljišta i šume na Metohiji pa tek kada je to završeno onda Pašić pustio u proceduru Zakon o agrarnoj reformi. Dakle, ne govorim ni o kakvim ideologijama ili osvetama već isključivo o lošpovluku kojeg je bilo i ima u enormnim razmerama.Znaš i sam koliko je i kako ogromnih vila izgrađeno na Dedinju samo za poslednjih 25 godina i od kojih novaca i kako zarađenih i bez plaćanja poreza , pa bogami i veliki broj i dalje bez plaćanja režija. Da li to treba tolerisati.
eloy eloy 00:34 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

tasadebeli
23:16 12.11.2017
Само су били вредни, па су и стекли...


Pa stekni kad si tako vredan.

,,Ne izigravajte intelektualce bili smo i mi gladni,,
tasadebeli tasadebeli 00:43 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Milan Karagaća


Jebiga sada vređaš sa tim brošurama,



Не вређам него се шалим, а ако те је увредило, извини, није ми била намера.

Само, тај твој коментар као и овај сада звучи баш тако, као нека песмица научена напамет.

Нису сви били Пуниша Рачић. И није свако ко се мало заимућио аутоматски био лоповчина и преварант. Није то ни данас тако.

kako se dokopaše kompleksa obradive površine


Не знам како се то данас одвија, а не знам ни како су то исти такви пилићари типа Мишковић, Беко, Пецони итд. радили између два светска рата захваљујући својим политичким везама ни како су стицали право власништва над земљишним комплексима у сопственој држави.

Ја сам причао о конкретном сељаку, не о појави.


pokupuje tolike površine.



Еј, причамо о потезу од Трговачке улице до Скојевског насеља. Није то толико колико теби изгледа. Па њиве у Војводини у приватном власништву данас су толике.

А друга је прича што су на том потезу осамдесетих (Жика Муштикла) сазидали толике зграде са толиким становима, такође захваљујући својим политичким везама и не обазирући се на чињеницу да је та земља била некада у приватној својини, па је то земљиште од обрадиве површине постало градско грађевинско земљиште чиме му је и цена скочила.

Пази, мојој фамилији и мени је (додуше пре 2010.) за три (три!) бедна ара на старој Чукарици код Цркве Светог Ђорђа нуђено од инвеститора 300 000 евра. Или квадратура новосазиданих станова у тој вредности.

Шта мислиш, колико ари има на том потезу од Трговачке улице у Жаркову до Скојевског насеља? И колико је станова ту сазидано?

И колико онда новца треба исплатити наследницима тог сељака који су то питање већ потегли?

О томе причамо.

Шта си одмах ударио на "неправедно богаћење предратних кулака"?

Уопште се не ради о томе.

Лепо ти каже not2old2rock:

Pitanje kako je vlasnik kojem je nešto oteto to isto stekao i je pokušaj opravdanja otimačine bez ijednog argumenta, što ne priliči nekom ko se smatra moralnim, a sve i da se radi o zlikovcu epskih razmera, da li je otimačina zadovoljavanje pravde?
tasadebeli tasadebeli 01:02 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

eloy
tasadebeli
23:16 12.11.2017
Само су били вредни, па су и стекли...


Pa stekni kad si tako vredan.

,,Ne izigravajte intelektualce bili smo i mi gladni,,



Ево га још један што би да оправдава комуњарско-титоистичку отимачину после 1945.

Ја нисам вредан, а и не причамо о времену садашњем.

А и да причамо о садашњем времену, ја не причам о Мишковићима у Србији, него познајем сељаке у Шумадији који су својим радом, поштеним, својих прописаних 2 хектара колико су им комуњаре титићи некада дозвољавали да имају у власништву, данас проширили и до 30 хектара. И то све у последњих 25 година.

Раде људи, па и стекну.

Елојица, оправдања за отимачину коју је извео титоистички башибозук нема. То се лепо, крајње неинтелектуално, назива лоповлук уз примену силе.

Тамо где владају закони који поштују право приватне својине, то би се подводило под разбојништво, оружану пљачку.

Али ето, у време титића закони нису поштовали право на приватну својину.

Мени и мојој фамилији је она бедна радничка уџерица и земљиште на којем је та кућа коју је прадеда својим рукама зидао на старој Чукарици враћена у власништво тек почетком деведесетих јер нам је пре тога и та имовиница стечена од предратних радничких плата (на Црвеној Чукарици, мајке им га набијем титоистичке, говна лицемерна! они предратни краљеви жандари што су пендрекали моје за сваки штрајк на Чукарици барем нису одузимали имовину) експропријацијом педесетих година прошлог века одузета, па смо плаћали држави кирију зато што живимо у сопственој кући ( ).

Не зајебавај и ти, знаш ти врло добро како је то ишло са приватном имовином у доба Тита и његових подгузних мува.


Него, пусти то, јеси ли одслушао ову окачену Ћирилицу?

Видиш, мени баш било интересантно када је СТ. Протић причао како им је одузета та кућа у коју се после уселила америчка амбасада.

Па не само што су му наши рекли да не треба да се распитује за своју имовину, него су му и ти Американци који толико поштују свето право на приватну имовину рекли исто то к'о и ови Титови пионири што нас данас још увек јашу, тј. да не треба да се распитује за своју имовину.

Занимљиво, је л' да?

Не изненадих се толико за ове наше, али ме Американци начисто изненадише.




milisav68 milisav68 07:30 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

tasadebeli
Раде људи, па и стекну.

Ma naravno, nego neki drugi ljudi nemaju predstavu koliko šta vredi.

Ar zemlje u našoj okolini se kreće od 20-30 do 70-80 evra.

I sad naravno tu ima kvalitet zemlje, lokacija, kome je šta zapelo za prodaju, i koga uopšte zanima ta zemlja.

Pa onda ide prosta matematika, ako za 25 godina kupi samo jedan Ar, to je 25 ari po prosečnoj ceni od 50 evra - to je 1250 evra.

O čemu pričamo?


eloy eloy 08:41 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?


Ево га још један што би да оправдава комуњарско-титоистичку отимачину после 1945


Drž se teleće glave i crevca bolje ti ide
eloy eloy 08:43 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Мени и мојој фамилији је она бедна радничка уџерица и земљиште на којем је та кућа коју је прадеда својим рукама зидао на старој Чукарици враћена у власништво тек почетком деведесетих јер нам је пре тога и та имовиница стечена од предратних радничких плата (на Црвеној Чукарици, мајке им га набијем титоистичке, говна лицемерна! они предратни краљеви жандари што су пендрекали моје за сваки штрајк на Чукарици барем нису одузимали имовину) експропријацијом педесетих година прошлог века одузета, па смо плаћали држави кирију зато што живимо у сопственој кући



Dobro je bar si se otvorio pa je jasnije odakle tolika mržnja i pljuvačina.
U redu je da se svako češa gde ga svrbi jer tuđa ruka svrab ne češa.


eloy eloy 09:18 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

него познајем сељаке у Шумадији који су својим радом, поштеним, својих прописаних 2 хектара колико су им комуњаре титићи некада дозвољавали да имају у власништву, данас проширили и до 30 хектара. И то све у последњих 25 година.

Раде људи, па и стекну.


tasadebeli tasadebeli 09:21 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

milisav68

Ma naravno, nego neki drugi ljudi nemaju predstavu koliko šta vredi.

Ar zemlje u našoj okolini se kreće od 20-30 do 70-80 evra.



То ти кажем.

Моја другарица ономад после 25 година стажа изгубила посао у ЈАТ (некадашњи, сада Ер Србија) и добије као отпремнину 7500 евра.

Куд ће, шта ће, пошто нема свој стан у Бгд. купи она кућу и окућницу у Рамаћи код Крагујевца за те паре, са стварима у кући, чак и оним шустиклама које су остале иза баке и деке који су преминули, па наследници продали кућу.

Запатила мало козе, мало воћке, мало мед, комшије јој помагале јер никада на селу није живела,... Каже она: "Они мени нацепају дрва за зиму, ја њиховој деци позајмљујем књиге из моје библиотеке (једино књиге је и имала од све имовине), мало дајем часове српског и енглеског, и нађосмо симбиозу." И тако ја сада од ње купујем козји сир. Када би имала коме то да остави, могла би на те козе и мед да зарађује и више кад би хтела, него овако само колико јој треба за потрепштине које мора да купи.

А тих 7500 евра би у Бгд. спуцала за три године за кирију као подстанар.

И сад је та моја другарица кулак по Милановом и Елојичином поимању ствари.


Недавно видех оглас на аутобуској станици у Железнику (залепљени папир на стуб). Човек продаје кућу у барајевској општини (Лисовић, Вранић, Гунцате,... Не знам.). Кућа од 180 квадрата и окућница 15 000 евра.

А Барајево и није баш толико далеко од Бгд.

Да не причам о оном мом другару, Жарковцу (!) староседеоцу, који је купио кућу, окућницу и 16 хектара са све шумом у Непричави код Лајковца за десетак хиљада које је стекао издајући станове под кирију у Жаркову.

(Па се преселио у Непричаву, запатио козе и рибизле које продаје неком лику из Ваљева који прави сокове и сад дође у Жарково једном месечно само да покупи кирију.

Слутиш већ, Милисаве, шта хтедох да ти кажем... )
tasadebeli tasadebeli 09:50 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

eloy

Drž se teleće glave i crevca bolje ti ide



Dobro je bar si se otvorio pa je jasnije odakle tolika mržnja i pljuvačina.
U redu je da se svako češa gde ga svrbi jer tuđa ruk svrab nečeša.



Jesen size dunjo moja



Била својевремено нека жестока расправа у српској скупштини током које је републиканац, опозиционар, Јаша Продановић излазио више пута за говорницу и острашћено пљувао по влади Николе Пашића.

Изађе први пут, опљује жестоко, Пашић ћути, не реплицира му. Изађе други пут, опљује жестоко, Пашић и даље ћути и мирно га слуша. Изађе Јаша трећи пут, четврти пети,... Пашић ћути.

После ко зна ког Јашиног изласка за говорницу, Пашић га онако успут, са свог места мирно упита:

"А што се ти, Јашо, толико једиш?"






EDIT:

Е, да! Што рече Милисав:




И не одговори ми за браћу Американце и Ст. Протића у светлу светог права на недодирљивост приватне имовине у демократским друштвима?

Па јес, разумем ја то... То су велики пријатељи, ти Американци, твога друга Тите и његових подгузних мува у Србији.

ОпуШти се, камарад Елојица, мање боли него кад се стегнеш.
eloy eloy 10:50 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

kraj tasadebeli
09:50 13.11.2017

,,od izvora dva putića,,



jel mislimo na isto.

izvor TV Happy - Uzivo televizija

tasadebeli tasadebeli 11:09 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

eloy
kraj tasadebeli
09:50 13.11.2017

,,od izvora dva putića,,



jel mislimo na isto.

izvor TV Happy - Uzivo televizija




Ма јок, ја мислим на два путића, а ти само на један.

До извора. Који нам, изгледа, такође нису исти. Мислим, ти извори.

Ај' по трећи пут, трипут и Бог помаже, па одустајем.

Дакле:

Милан Ст. Протић, Американци и Титове комуњаре, тј. лопуже и пилићари?

Да нагласим: ???




eloy eloy 12:04 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Ај' по трећи пут, трипут и Бог помаже, па одустајем.

Дакле:

Милан Ст. Протић, Американци и Титове комуњаре, тј. лопуже и пилићари?

Да нагласим: ???


On beše ambasador u SAD posle DOSA?
Pa što mene pitaš, pitaj njega on sigurno nije bio Titov pionir, a možda i jeste ?

Mlogo si bre gnevan i kivan ako nastaviš zapatićeš neki stent pa ode mast u propast.
tasadebeli tasadebeli 13:20 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

eloy

Mlogo si bre gnevan i kivan ako nastaviš zapatićeš neki stent pa ode mast u propast.



Видиш, брат Елојица, ја сам тај исти утисак стекао када си ти у питању.

Зато што не пропушташ, чак ни случајно, ниједну прилику да ми се окачиш чим ја споменем Тита, пионире, комуњаре, Титове подгузне муве међу Србима, СФР Југовнарију, Рачунајте на нас али не и на мене и те муње...

Барем да си један једини пут прескочио, али ц! Јок! Никад.

( "Непријатељ вреба са свих страна! Морамо бити опрезни, другови!" - Је л' то у питању? Део васпитања добијеног од малих ногу?)

И тада обично много уозбиљиш своју жваку што уопште није случај када је тема нешто друго.

Занимљиво, је л' да?

То да нам је утисак о оном другом обострано истоветан.

(Мислим, то гневан, киван...)

А стент к'о стент. Код нас обичних смртника до њега обично доводе пре неке друге ствари, него нека жвака о томе шта је све по Србији радио мали аустроугарски каплар Јошка Броз и његове подгузне муве међу Србима и шта нам је и ко нам је све остављен овде у наслеђе к'о пицајзле којих човек не може да се реши.

Знаш ти онај виц о Босанцу на киоску када пита:

- Шта вам то пише на овим цигарама?
- Да пушење цигарета може довести до смртног исхода.
- А шта вам то пише на овим другим цигарама?
- Да пушење цигарета доводи до импотенције.
- Добро, дај ми оне прве, јебеш му матер.


Дакле, јебеш му матер друг Елојица, рекох ти већ, опуШти се, мање боли.






On beše ambasador u SAD



Јесте. Шест месеци. Па га опозвали.



Pa što mene pitaš,



Па к'о велим, демократија, дебатујемо, свако има мишљење к'о и... је л' те, знаш већ шта, па рек'о да ти дам реч. Да будем добар домаћин, да те лепо угостим и испоштујем, да и ти кажеш шта мислиш.

Кад те већ ови бивши "твоји" не јебу два посто и не занима их уопште шта ти мислиш.


(Пссст! Међу нама... Не занима њих ни шта ја мислим. Али они мени барем нису бивши "моји". Па ме сходно томе онда и заболе шта они мисле о мени. )
eloy eloy 15:47 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

Кад те већ ови бивши "твоји" не јебу два посто и не занима их уопште шта ти мислиш.


(Пссст! Међу нама... Не занима њих ни шта ја мислим. Али они мени барем нису бивши "моји". Па ме сходно томе онда и заболе шта они мисле о мени


Tako je to kad se nađeš ( ti ili tvoje starine ) na pogrešnoj strani - sa aspekta realnog života. Ali ne treba očajavati, glavu gore i idemo dalje. I ne sekiraj se ti meni za Protića ( bio je on za Tominog mandata ambasador i u Švici dok ga nije opozvao ) i slične - zbrinuti su oni jako dobrano. To su ispričane i smorne priče - znamo to sve.


milisav68 milisav68 23:08 13.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?

tasadebeli
Слутиш већ, Милисаве, шта хтедох да ти кажем... )

Naravno, samo beži od doline, pošto već dva puta za kratko vreme i Jasenica i Kubršnica postadoše plovne.
eloy eloy 07:50 15.11.2017

Re: Da li sam dobro shvatio ?


tasadebeli 11:09 13.11.2017

Него, пусти то, јеси ли одслушао ову окачену Ћирилицу?
До извора. Који нам, изгледа, такође нису исти. Мислим, ти извори.
(Емисија телевизије Хепи "Ћирилица" од 6. новембра 2017. године. Гости у студију Милан Ст. Протић и Милан Мишић)


tasadebeli tasadebeli 10:30 12.11.2017

6400 - трол због Максе

Закључало тамо блог, па не стигох да ти ка'ем... А ПП си закрачунао.

Ja sam se malo pribojavao od te glave u saftu,



И ја, брате, пре него сам је први пут наручио. Све сам мислио да кад то једеш, гледају те тужне телеће очи из тањира.

А кад сам први пут пробио лед! Ихај!

Иначе, у праву је Шарски, то се зове телећа глава у шкембету. (Пази тек овај одбијајући назив.)

И стварно је добра у 6400.

А најбоља коју сам икада јео у Београду била је у "Авалици" код Звездиног стадиона.

Али нисам одавно тамо био, па не знам како је сада.

Сад кад седнемо у 6400 и ја наручим телећу главу у шкембету, моја жена само каже:"Бљак!"

Али стварно је добра када превладаш ту лингвистичко-семантичку одбојност према називу јела јер није уопште оно што си замишљао да је иза тог назива, је л' да?


EDIT (намерно, да нервирам Фрихенда):

Згодно ово када имаш више постова у исто време на Блогу, па лепо можеш на оном незакључаном посту да окачиш оно што ниси стигао на оном који се закључао.



mirelarado mirelarado 11:20 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

Eto, da sve bude jasno: papci (svinjski?) su u saftu, glava (teleća) je u škembetu, a crevca su na žaru. :)
c_h.arlie c_h.arlie 12:43 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

tasadebeli

...

Згодно ово када имаш више постова у исто време на Блогу, па лепо можеш на оном незакључаном посту да окачиш оно што ниси стигао на оном који се закључао.


To nije nikakav problem ... ono što je dobro, okači gde god ti padne na pamet.
Eeee, da - nedavno me nazove jedan drugar da se nađemo - rekoh, žurim kući (posle posla) na ručak. Kaže on, ne moraš da žuriš - na ručak te i zovem itd...
I tako i bi - nađemo se i ja vidim da u restoranu ima kuvanih i dinstanih jela - i ja, normalno, naručih mućkalicu.
Ooooo, jebote !
Bolje da nisam, tako neukusno nešto nisam jeo skoro. A što je još gore, morao sam da se pretvaram i oduševljeno hvalim to što sam sa mukom jeo.
tasadebeli tasadebeli 14:35 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

mirelarado
Eto, da sve bude jasno: papci (svinjski?) su u saftu, glava (teleća) je u škembetu, a crevca su na žaru. :)



Знао сам да у овим семантичким недоумицама могу увек да се ослоним на колегиницу језичару.


Хвала, Мирела!
tasadebeli tasadebeli 14:40 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

c_h.arlie

tako neukusno nešto nisam jeo skoro


Где?

Ако није проблем, одај нам локацију, па да се ми не зезнемо к'о вас двојица.

Осим позитивног бројања за кафане, постоји и оно негативно.

Рецимо, много ми је жао што су срушили стари хотел "Михајловац" у мом комшилуку. Што због интимних успомена везаних за тај простор, што због културне вредности саме зграде (некада била коњушница кнеза Михајла).

Али када је у питању клопа у хотелу "Михајловац у последњих 15 година до његовог рушења, уопште ми није жао.

Најгора кухиња на Бановом брдету.


maksa83 maksa83 15:55 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

Иначе, у праву је Шарски, то се зове телећа глава у шкембету. (Пази тек овај одбијајући назив.)

E jes, da, može biti, meni je teleća glava bila dominantan termin pa sam zaboravio šta je iza.

Inače, osim tvoje verzije o imenu kafane druga koju sam čuo je da je gazda kad mu se rodio sin spustio slušalicu i vikao po kafani ŠESIČETRISTO! što je bila težina bebe (sirota žena, prim. ja).
tasadebeli tasadebeli 16:04 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

maksa83

Inače, osim tvoje verzije o imenu kafane druga koju sam čuo je da je gazda kad mu se rodio sin spustio slušalicu i vikao po kafani ŠESIČETRISTO! što je bila težina bebe .



Ова твоја верзија је ипак романтичнија и ја сам за њу ма шта год била права истина.

težina bebe (sirota žena, prim. ja)



Па је л' кафеџијски син ил' није?

Тако ти је то са нама што смо упали у казанче и пре него смо се родили.

А ти си емпатичан к'о и ја када ми се жалила мајка једног мог ученика (иначе Босанци) са главом машала због тога што је мали пао на поправни из матиша...

- Јој, разредни, овај мој... Мучи ме цијели живот! Муч'ла сам се и док сам га рађала!

А ја погледам малог поред ње и "паметну главицу":

- Верујем вам, госпођо, верујем...

(саосећајно, наравно)
mirelarado mirelarado 16:55 12.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

Знао сам да у овим семантичким недоумицама могу увек да се ослоним на колегиницу језичару.


'Aјд' што сам језичара, него и из'елица, па онда сваку гурманску тему користим за лексичка испољавања, да ме некако прође воља за ждрањем.
49 41 49 41 03:34 13.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

Moja bivsa se rodila sa 4,7 kg - meni bila ispod nosa.
Ne sto sam ja bio izuzetno visok, nego bese sitnopichasta.
Majka jednog bivseg prijatelja mi pricala kad je rodila drugog sina, bio 1.4 kg mesa.
Kad kod sam se sretao sa tim istim, nekada "sakom jada" njemu ram od vratiju je bio prenizak-preuzak.

nsarski nsarski 09:20 13.11.2017

Re: 6400 - трол због Максе

Иначе, у праву је Шарски, то се зове телећа глава у шкембету. (Пази тек овај одбијајући назив.)

Paz vako. Teleća glava u škembetu (TGŠ) se pravi na sledeći način.
Kupiš teleću glavu - ružno izgleda zaista: oguljena koža, svi zubi se vide, jezik izbačen, ogromne oči buljave. I nema rogove kako neki ovde zamišljaju (jbt, kako bi se krava oštenila, što reče Tadić, kad bi rađala rogatu telad). Uzmeš najveći lonac koji imaš i staviš unutra glavu da se bari. I taj proces je ružan jer glava obično ne može da stane cela u lonac, pa iz one vode te ili te gledaju izbuljene oči, ili ti se kroz one zube plazi veliki jezik jer je okrećeš da se ravnomerno obari. Moji ukućani se obično zgranjavaju, bljaaak!!!, tokom ovog dela spremanja i beže iz kuće da se više nikad ne vrate. Enivej, posle dovoljno dugog vremena glava se obari.

Sa strane obariš juneće škembe, da bude mekano. (To traje do dva sata).

Onda sa glave skineš meso - ima ga mnogo, često i previše za jedan lagan doručak pravog muškarca. To meso, plus na kockice isečeni jezik, udinstaš sa lukom, malo kolutova šargarepe, alevom paprikom, so, biber i ostale začine po želji. Proporcije sastojaka? Pa, treba naći ravnotežu, zen ravnotežu, metodom probanja.

Na ovom mestu se dve filozofske TGŠ škole razilaze.

1. Prva kaže (i ovo se najčešće servira u kafanama) da se oni škembići iseku na rezance i dinstaju zajedno sa mesom, lukom, šargarepama, itd. Sve se potom stavi u zemljani sud i zapeče u rerni da uhvati koricu.

2. Druga kaže da se ono udinstano meso upakuje u celo bareno škembe, škembe zašije koncem i cela stvar se stavi u rernu da se ispeče dok ne porumeni. Otuda i naziv TGŠ. Ovako spremljena TGŠ liči na Škotski nacionalni haggis (prikazan dole) i tako je prave istinski aficionados.



Pravi haggis se peče u zemlji, na vatri drveta, koristi se ovčiji burag i punjen je prethodno spremljenogm mešavinom iznutrica i ovsa koja liči na kavurnu.



Eat *heartily, gentlemen (and gentlewomen).

*ovo je izraz koji je Markes upotrebio kad je Patrijarh svojim podanicima na sto izneo pečenog generala na pladnju, s jabukom u ustima, i ponudio ga svojoj sviti koja je planirala vojni udar.
Черевићан Черевићан 11:45 12.11.2017

(не)мешање у имање

одузели породичну Кућу, па је онда срушили

кућу НИКАД на путу не зидај
свакојаки ......туда се мувају,
Балкан... чудна локација нека
Кућа никад не зна шта је чека,

(историја кааже ..а она не лаже)
tasadebeli tasadebeli 14:45 12.11.2017

Re: (не)мешање у имање

Черевићан
одузели породичну Кућу, па је онда срушили

кућу НИКАД на путу не зидај
свакојаки ......туда се мувају,
Балкан... чудна локација нека
Кућа никад не зна шта је чека,

(историја кааже ..а она не лаже)



Драги гос'н Чер, од вас сам и очекивао овакве мудре речи.

Знате ли која је најлепша, а уједно и најтужнија песма о кући коју сам ја икада чуо/прочитао?

Написао ју је један мој пријатељ, преводилац за арапски језик.

Наиме, он је 1991. био мобилисан (Вуковар, Славонија етц.) и служио је као преводилац при испитивању заробљених плаћеника из хрватске војске који су стигли на то наше ратиште из арапских земаља.

После тога, када су га демобилисали, мој пријатељ објави збирку песама (није му то била прва јер се осим превођењем читавог живота бавио и писањем поезије) и у тој збирци налетим на песму под називом "Кућа".

Врло је кратка.

"Некада је ту била кућа.
Сада је ту рупа."


Та песма спада у оних неколико на српском језику због којих се најежим и стресем сваки пут када је прочитам или чујем.
Черевићан Черевићан 17:03 12.11.2017

анализа коментара на коментар

у тој збирци налетим на песму под називом "Кућа".Врло је кратка.

у опису Куће - песме доживљене
речи ганутљиве, прочита се лако,
емоција звекне, јер сличи хаику,
makoto* успеo, šiori* .......ме так'о


p.s. у хаику поезији:
Šiori .....stvari što pobuđuju osećanje sažaljenja
Мakoto.... izražavanje iskrenosti, istine
vcucko vcucko 00:41 14.11.2017

Ciao Italia

Moram negde, a verujem da je ovo football-friendly blog.

Još ne mogu da verujem - SP bez Italije. To i nije pravo SP.

Znam i slažem se, ovo je najgora i najodvratnija italijanska reprezentacija ikad. Samo nešto jalovo petljaju i traže penal. Ali i takvi kakvi su, na SP bi u osmini/četrvtfinalu sigurno odigrali neki egal, možda i izbacili Nemačku, Brazil, Argentinu... u svakom slučaju bili bi u društvu sa sebi ravnima. Velesilama. Šta očekivati od ove Švedske? Drvoseče, atletičari koje je neko slag'o da igraju fudbal. Odigraće dva puta po 0:0 pa izgubiti treću i prtina kući. Koga je briga za to.

Rusi kao domaćini će da profitiraju, jer su im recimo blizu i imaju šušku. Bar 30.000 po utakmici, samo da im navuku dovoljno Baltike, Žiguljevskog i čega već. Ali sportski-fudbalski gledano, ovo je tuga i katastrofa.
tasadebeli tasadebeli 09:01 14.11.2017

Re: Ciao Italia

vcucko

Ciao Italia
Moram negde, a verujem da je ovo football-friendly blog.

Još ne mogu da verujem - SP bez Italije. To i nije pravo SP.







Па имаш онај тамо о братској љубави, још увек је отворен. Он је баш о томе.

Овај је о Американцима и о Титовим пионирима.







Шалим се, Чучко, наравно да може и овде.

Фузбал увек може. 'Ебо му ја матер, кад га тол' ко волемо.

Више и од телеће главе у шкембету!







Елем!

Пај' вако!


Хрватска - Грчка 4:1 ; 0:0
Северна Ирска - Швајцарска 0:1 ; 0:0
Шведска - Италија 1:0 ; 0:0
Данска - Република Ирска 0:0 ; ?

Седам утакмица, седам голова, чак четири текме без голова.

Мислим да смо управо видели како ће се играти на том предстојећем Светском првенству и како ће изгледати 90% утакмица на том првенству.

Предстоји нам дуго топло и сушно лето у којем само ваздух трепери, од топлоте, а на терену се, као и на улици испод твог прозора, ништа не догађа.

Наравно, са много физикалисања на терену.

Али тако то увек изгледа када сви играју са по два задња везна дефанзивна у попчетној постави 4-2-3-1 (види под Чукарички).

Ови наши ако хоће да иоле нешто ураде, треба само да им се набија снага у припремама. Па макар и на уштрб технике и тактике.


Јбт, друже, је л' ти схваташ да ти и ја никада у свом животу нисмо доживели да Италију не гледамо на Светском првенству?

Шта ћеш, за све постоји први пут...

Кажу да се тај први пут обично памти за цео живот.

Мада, ми смо већ превише матори за тај први пут, па ћемо ово да заборавимо већ до квалификација за наредно Европско првенство.

Е, а јеси чуо да ће да се игра и нека Лига нација за репрезентације? Као, играће се текме у терминима за пријатељске утакмице.


FUDBAL

NOVO TAKMIČENJE UEFA Fudbalska reprezentacija Srbije u grupi sa Albanijom u Ligi nacija?

Beta / D. N. | 07. 09. 2017 - 12:58h

Takmičenje u Ligi nacija, pod okriljem Evropske fudbalske unije (UEFA), počinje u septembru naredne godine i prema trenutnom rangiranju Srbija bi igrala u Ligi C, u kojoj bi bila i Albanija. A pretposlednji susret ovih rivala, u Beogradu, bio je prekinut zbog "afere dron", odnosno pojave zastave tzv. Velike Albanije nad stadionom u Humskoj, u toku utakmice.

Šta je uopšte Liga nacija?

Ona bi trebalo da se igra umesto prijateljskih utakmica reprezentacija i sastojaće se od četiri lige, A, B, C i D. Ekipe će igrati u reprezentativnim terminima, uporedo sa mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u septembru, oktobru i novembru 2018.

Ko učestvuje?

U takmičenju će učestovati svih 55 članica UEFA, koje će biti raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati baraža za Mundijal neće biti uračunati.



Koliko reprezentacijama ima u tim "ligama" i kakav je sistem takmičenja?

U Ligama A i B takmičiće se po 12 reprezentacija, u četiri grupe po tri ekipe. U Ligi C igraće 15 ekipa, jedna grupa od tri i tri grupe od po četiri tima, a u Ligi D će 16 reprezentacija biti podeljene u četiri grupe. Pobednici grupa će izboriti plasman u jače lige, a poslednjepsirane ekipe će ispasti u niže lige.

Posebna nagrada

Pobednici liga izboriće plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U junu 2019. godine igraće se "fajnal for", a u martu 2020. godine na programu je plej-of u kome će učestvovati 16 reprezentacija.


Utiče li to na EVRO2020?

Liga nacija neće mnogo promeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Po dve najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija. Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mesto u plej-ofu dolazi prva sledeća iz lige. Praktično, postojaće dva puta na šampionat Evrope, a više reprezentativnih nastupa u jednoj godini.

Ko je sve u kojoj ligi?

Prema trenutnom rangiranju u Ligi A učestvovao bi aktuelni svetski prvak Nemačka, evropski šampion Portugal, zatim Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

U Ligi B takmičile bi se Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Irska, Danska i Mađarska.

U Ligi C igrale bi Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

U Ligi D takmičile bi se Litvanija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Letonija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.



ЛИНК


Није то за нас лоше, а друже?

Имаћемо неки поправни испит ако се усеремо у квалификацијама за Европско првенство, а?

Што је сасвим извесно јер ја за својих 53 године живота памтим да смо само два пута играли узастопце на два велика репрезентативна такмичења, у завршници, откада се игра и Првенство Европе. И то једаред јер смо били домаћини...

1974. Светско првенство - домаћин Немачка
1976. Европско првенство - домаћин Југославија

(Оно, кад смо од Шваба у полуфиналу водили 2:0, па после продужетака пукли 2:4. И после ме грде овде на Блогу што сам се толико радовао победи над Њемцима у Јужној Африци 2010.да ми ништа друго није било важно.

Па како да се и не радујем?

Њемци су то, бре! Никада се нисмо могли довољно нагледат' Њемаца!


А други пут смо играли узастопце на Светском, па на Европском већа као СР Југославија, 1998. у Француској, па онда 2000. у Холандији. Али то су били они остаци од оне некадашње репрезентације још из доба СФРЈ који су тада већ ишли у пензију полако са Пиксијем, Мијатовићем, Савом Милошевићем и слично.

Оно кад смо пукли од Холандије у четвртфиналу 1:6, а пре тога у групи играли са Шпанцима 3:4, тукли Норвешку 1:0, а играли са Словенцима 3:3 када је Михајловић доказао да је највеће јаје које је икада играло фудбал када је прво поклонио два гола Словенцима, а онда намерно ишао да добије црвени картон јер се, боже мој, изнервирао. Па нас Друловић и Саво Милошевић вадили из гована и од 0:3 стигосмо некако до 3:3.


Она два првенства из 1960. и 1968. ипак не памтим.

Није ме ни било 1960, а 1968 сам био маЉи.







П.С. - Ех, Талијани, Талијани, мамицу вам маџарску!

Упропастисте Чучку и мени уживање на Светском првенству 2018.






П.П.С. - Данаске у подне са Јужном Корејом.

Кажу, има пренос на РТС.

А ја данас почињем тек од четвртог часа поподне.
vcucko vcucko 09:20 14.11.2017

Re: Ciao Italia

tasadebeli

Што је сасвим извесно јер ја за својих 53 године живота памтим да смо само два пута играли узастопце на два велика репрезентативна такмичења, у завршници, откада се игра и Првенство Европе. И то једаред јер смо били домаћини...

1974. Светско првенство - домаћин Немачка
1976. Европско првенство - домаћин Југославија

(Оно, кад смо од Шваба у полуфиналу водили 2:0, па после продужетака пукли 2:4. И после ме грде овде на Блогу што сам се толико радовао победи над Њемцима у Јужној Африци 2010.да ми ништа друго није било важно.

Па како да се и не радујем?

А други пут смо играли узастопце на Светском, па на Европском већа као СР Југославија, 1998. у Француској, па онда 2000. у Холандији. Али то су били они остаци од оне некадашње репрезентације још из доба СФРЈ који су тада већ ишли у пензију полако са Пиксијем, Мијатовићем, Савом Милошевићем и слично.

П.С. - Ех, Талијани, Талијани, мамицу вам маџарску!

Упропастисте Чучку и мени уживање на Светском првенству 2018.


Bilo je još jednom: SP u Španiji '82. pa EP u Francuskoj '84. Doduše, oba puta bolje da nismo ni bili tamo. Na ovom drugom smo uspeli da popijemo petardu od Danske

Na tom polufinalu (2:0 pa 2:4) sa onim velikim Nemcima sam bio, truckali se deda i ja celu noć Učka ekspresom. Još jedna od mnogo fudbalskih trauma iz detinjstva. Zato smo posle na finalu poginuli derući se "Česi, Česi". Kad ono međutim, kasnije pročitah da su u timu bila tri Čeha, sve ostalo Slovaci. Nije važno, videli smo original Panjenku, pobedili smo Švabe i srećni se vratili kući u Rijeku.

A u Rusiju ću da navijam za bilo koga, ko može da zaustavi Nemce, vala dosta je bilo i njihovog. Naravno za naše (Srbija i Rusija dvesta miliona), ali i pre svega (realnost!) za Južnoamerikance, oni su nam onako po svemu braća. Brazil da se osveti, Mesi da ode sa stilom, a pre svih Urusi. Imaju kvalitet, igraju sto godina u istom sastavu što mnogo znači. A Suarez da popije lekić i da ne ujeda okolo i biće dobro
tasadebeli tasadebeli 10:48 14.11.2017

Re: Ciao Italia

vcucko

Bilo je još jednom: SP u Španiji '82. pa EP u Francuskoj '84. Doduše, oba puta bolje da nismo ni bili tamo. Na ovom drugom smo uspeli da popijemo petardu od Danske



Јах, јах, тој сам ги заборавио...


Još jedna od mnogo fudbalskih trauma iz detinjstva.






То! Баш тако! Највећа траума.

Заједно са Звезда-Бајерн када их Жонпи 60 минута вртео на петопарцу за 3:0 за Звезду, па на крају било 3:2 и Звезда испаде.





Зато ти и кажем, на основу тих искустава, наши треба на приппремама за првенство у Русији да раде само на снази. Што више.

Снага и част, што би рекли стари Римљани.


A u Rusiju ću da navijam za bilo koga, ko može da zaustavi Nemce, vala dosta je bilo i njihovog.






ali i pre svega (realnost!) za Južnoamerikance, oni su nam onako po svemu braća.



За браћу увек... И за ону браћу из Африку, такоџе. Јер кад видим ове пикљаве ШвеЏане, одмах кажем: "Хвала ти боже што ми нисмо такви!"
tasadebeli tasadebeli 14:11 14.11.2017

Јужна Кореја - праведних 1:1

И тако... Са Муслинових 3-5-2 дођосмо опет на 4-2-3-1.

Није лоше, није лоше. Са Грујићем и Максимовићем. И Здјелар би ту добро дошао.

Ипак за ово имамо више квалитетних играча него за оно малкице исфорсирано са три централна бека у чему смо танки.

Брзи сви ови косооки, маму им њи'ову... Штрикају по терену к'о навијени.

Кажу тукоше недавно са 2:0 Колумбију која је тренутно 13. по ФИФА рангирању.

Ал' брзи и Рукавина и Обрадовић.

Пенал за Кореју? Тјах... Може, а не мора да се суди.

Памтићемо ову утакмицу по томе што се Аца Стојановић обрукао и није знао име најпопуларније јужнокорејске певачице за коју је ожењен најпопуларнији јужнокорејски фудбалер.

Шта да се ради, и Аци године иду...

Вечерас Република Ирска-Данска.

Тјах... И једни и други пикају крајње досадни индустријски фудбал енглеске премијерлигашке провенијенције у којем много времена лопта проводи у ваздуху, па могу да га играју и дрвосече просечне висине 190 сантима.

Ипак, од браће викинга некако су ми дражи браћа Келти.

Они макар с времена на време произведу и понеког фудбалског уметника који зна шта је телећа глава у шкембету.

Је л' тако, Шарски?




zemljanin zemljanin 15:56 14.11.2017

Re: Јужна Кореја - праведних 1:1

Памтићемо ову утакмицу по томе што се Аца Стојановић обрукао и није знао име најпопуларније јужнокорејске певачице за коју је ожењен најпопуларнији јужнокорејски фудбалер.



Han Hye-jin ... I nije pevaljka vec glumica

EDIT. ja sam pre za Chae Min-Seo, takodje glumica, ali nije se udala za pomenutog

nsarski nsarski 19:04 14.11.2017

Re: Јужна Кореја - праведних 1:1

Је л' тако, Шарски?

Nemam pojma, ja sam upravo stigao među braću Arape, a oni ne prenose fuZbal. Sem neke njima važne utakmice, npr, Bahrain-Oman i slično.
tasadebeli tasadebeli 08:00 15.11.2017

Re: Јужна Кореја - праведних 1:1

zemljanin
Памтићемо ову утакмицу по томе што се Аца Стојановић обрукао и није знао име најпопуларније јужнокорејске певачице за коју је ожењен најпопуларнији јужнокорејски фудбалер.



Han Hye-jin ... I nije pevaljka vec glumica

EDIT. ja sam pre za Chae Min-Seo, takodje glumica, ali nije se udala za pomenutog




Значи, глум'ца, није пјевач'ца?

Хвала на информацији, брате Земљанине!

Е, Ацо, Ацо... И ти си стварно оматорио...




nsarski nsarski 20:15 15.11.2017

Komentatori

Evo šta je ljubav prema fudbalu! Taso, obrati pažnju.

Posle završene utakmice, na centar terena se iznese sto, reflektori ostanu upaljeni, i komentatori u prigodnom ambijentu diskutuju utakmicu.



(Snimljeno na Teveju pre 10 minuta).
tasadebeli tasadebeli 20:47 15.11.2017

Re: Komentatori

nsarski
Evo šta je ljubav prema fudbalu! Taso, obrati pažnju.

Posle završene utakmice, na centar terena se iznese sto, reflektori ostanu upaljeni, i komentatori u prigodnom ambijentu diskutuju utakmicu.



(Snimljeno na Teveju pre 10 minuta).



Није овај стадион много већи од стадиона ФК Чукарички.

Чак је и мањи.

А и нама Лефректори раде по целу ноћ.

Има се, може се...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana