Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Zdravlje

Une femme formidable

principessa_etrusca RSS / 14.02.2018. u 09:07

Аутентични grassroots покрети су једна од најбољих ствари које сада имамо у Србији и они заиста дају наду да будућност може и да ће можда бити боља.

Људима које ови покрети окупљају заједнички су снага уверења, одсуство сукоба интереса, енергија и лична храброст. Они свакако нису климоглави опортунисти који иначе загађују наш јавни простор и који као лоши глумци изговарају неке туђе речи у које вероватно ни сами не верују.

Пажњу ми је неминовно привукла информисана, пристојна, самоуверена, речита и веома храбра жена која се залаже за необавезну вакцинацију у Србији, што је уосталом стандард у већини европских земља, у сваком случају у оним најразвијенијим. Њено име је Др Јована Стојковић и овде преносим један од њених недавно објављених чланака.   

MALE BOGINJE I VELIKO SPINOVANJE

Piše: dr Jovana Stojković

Gotovo svakodnevno vakcinalni revnitelji iz jednih dnevnih novina uzbunjuju javnost i šire histeriju povodom pada obuhvata vakcinacije MMR vakcinom naslovima poput: „Pretnja koju ne smemo dozvoliti“, „Ako se roditelji posle ovoga ne opamete onda nam stvarno nema spasa“, „Zbog života ove dece morate vakcinisati svoju“.

Ovaj propagandno-psihološki rat koji širi neosnovani strah i etiketira roditelje koji iz bilo kog razloga odbijaju vakcinaciju dece kao zdravstvene teroriste, oprobano je oružje  koje se doslovce i gotovo u istim rečeničnim sklopovima koristi i u drugim zemljama u kojima se nameće prisilna vakcinacija. I tamo, više nego nečasnu ulogu u oduzimanju osnovnih ljudskih prava igraju oni koju su oslobođeni bilo kakve odgovornosti za bilo koga – (spin) doktori, koji znaju da „neopamećeni„ roditelji nemaju problem sa tim da im dete umre od malih boginja  i znaju da će  devedesetpetoprocentna vakcinisanost dece u drugoj i dvanaestoj godini sa neškodljivom MMR vakcinom učiniti da nam „ima spasa“.

Da novinari jesu novinari, a ne PRESStitutke, kojima se za bednu crkavicu govori šta će da spinuju, upitali bi zabrinute doktore:

1. Kolika je bila smrtnost od datih bolesti u petogodišnjem periodu pre uvođenja MMR vakcine 1994.godine i da li nam je tada „bilo spasa“ ili smo pomrli, a ne znamo? 

2. Zbog čega nismo zabranili ulazak prosvećenim stranim državljanima i tako „se spasli“, kada obuhvat MMR vakcinom u evropskom regionu SZO u desetogodišnjem periodu od 1997. do 2006. ni jedne godine nije dostizao 95%, dok je u sedmogodišnjem periodu od 2006. do 2012.godine  evropski region SZO samo jedne godine (2010) imao odgovarajući obuhvat, dok Italija i Francuska u istom periodu nisu imale „odgovarajući obuhvat“ ni jedne godine?

3. Ukoliko MMR vakcina dovodi do imuniteta koji traje 10 godina, prema rečima epidemiologa dr Veličkovića, da li to znači da ne postoji imunitet ljudi starijih od 22 godine (osim onih koji su prirodno preležali bolest i nekim čudom preživeli), obzirom da je poslednja revakcina u 12.godini života?

4. Zbog čega se tvrdi da će nas MMR vakcina „spasiti“ bolesti kada sam proizvođač u uputstvu za lek navodi da „kao i kod svake druge vakcine, vakcinacija sa MMR-VaxPRO ne mora da obezbedi zaštitu kod svih vakcinisanih osoba“ i kako će zabrinuti doktori i građanstvo detektovati ovu populaciju  i revakcinisati ih?

5. Ko je „kriv“ za epidemije malih boginja u Srbiji 2007.godine sa 201 obolelim uz obuhvat vakcinacije  od 97%, kao i epidemiju iz 2011.godine sa 370 obolelih uz obuhvat od takođe 97%, ali i desetogodišnjim obuhvatima u periodu 2001.-2011. koji su iznosili preko 95% (osim 2002.kada je iznosio 93%) , i zbog čega visok obuhvat vakcinacijom nije iste sprečio? Epidemija se ovom prilikom dogodila i na odeljenju hematoonkologije i „visok obuhvat „ je nije sprečio, ali tada nije bilo patetične priče o deci oboleloj od karcinoma koji, nažalost, mogu biti žrtva i gripa i prehlade, ali i stotina drugih infekcija. Ipak, prema ocenama epidemiologa, i za njihovo razboljevanje su krivi stil života i ishrana i „nema dokaza“ da je to posledica osiromašenog uranijuma .

6. Zbog čega se deca vakcinisana MMR vakcinom, a koja su dobila parotitis i morbiliformnu ospu ne pominju kao izvori zaraze i „krivci“ za epidemiju, ali se zato „pravedni gnev „ obrušava na nevakcinisanu decu koja niti su bolesna, niti zaražena? Ovakve dece je 2011.godine zabeleženo 47, 2012.godine 21, 2013. Godine 40.

7. Nisu li „malo“ preterane i obmanjujuće tvrdnje da nam „nema spasa“ ako je u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, što je 2738, odnosno 1506 puta manja smrtnost nego smrtnost od raka u Srbiji 2015.?

8. Da li su svi pedijatri, pedijatrijske sestre i ostali radnici koji rade sa decom prošli proveru nivoa antitela na male boginje, zauške i crvenku i da li su revakcinisani?

9. Kakav je vakcinalni status Roma i migranata?

10. Ko daje pravo lekarima koji ne daju odgovore ni na ova pitanja da u javnim glasilima iznose „svoje“ komentare na kontroverzna i osetljiva pravna pitanja koja se tiču „prava deteta na vakcinaciju“(koje je pravno nepostojeće) i prava roditelja da odlučuju za svoje maloletno dete?

11. Da li je reklama na bilbordu u kojoj se navodi da su „vakcine bezbedne, delotvorne i štite od zaraznih bolesti“ sa slikom nasmejane  bebe i potpisom „Tiršove“ u skladu sa Pravilnikom o načinu oglašavanja leka, odnosno medicinskog sredstva i njegovim članom 8, članom 10, članom 11 i članom 12.

12. Da li vas malo nije stid da prozivate ljude koji se bore da povrate svoja elementarna ljudska i prirodna prava za „ogromnu štetu koju su naneli“ i da pozivate na pravljenje nacionalnog plana za „suzbijanje antivakcinalnog lobija“, ukoliko i sami znate da je pad obuhvata MMR vakcinom započeo 2012. godine, dok je prvo udruženje za slobodu izbora pri vakcinaciji registrovano juna 2015.godine kao odgovor na represivni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i mahnito lupetanje predstavnika Ministarstva zdravlja o oduzimanju dece?

Medicinska etika u Srbiji je mrtva. Slava joj.


 



Komentari (567)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

principessa_etrusca principessa_etrusca 09:09 14.02.2018

Интервју

a_jovicic a_jovicic 01:37 15.02.2018

Re: Интервју

Auuuuuuu sunce ti žarko ... nisam jutros stigao da pogledam ovaj video "uradak" (pročitao sam samo tekst koji je onako ... grandma's & frogs) ali sad slušam gospodŽu "doktorku" ... pa ovo je straaaaašno ... količina poluistina, gluposti, spinova je enormna.

Ko nema živaca da sluša dalje, samo nek' obrati pažnju na njen uvod ... kako li je ona i diplomu iz psihijatrije dobila?! "argumentovano" i "stručno" opisuje protivnike rečima ... "vakcinalni svedoci" (valjda aluzija na Jehovine svedoke) ... pa ... "grupa navodnih gradjana i lekara navodno zabrinutih" ... "grupacija koja je podnosila 700 prijava protiv Sladjane Velkov" ... pa ... "to su ili glupi ili ludi ili jako pokvareni ljudi, ja bih rekla sve to zajedno sa sve njihovim vodjom Tomislavom Stevanovićem, pedijatrom iz Zrenjanina koji ima elemente paranoičnog poremećaja" ... "ako vi možete 700 prijava protiv nekog da podnesete to pokazuje da niste normalni" ...

Ja ne znam NI JEDNOG ... ali baš NI JEDNOG psihijatra ili psihologa koji za bilo koji psihološki poremećaj ili bolest koristi izraz "lud" ili "nenormalan".

A tek koliko gluposti prosipa, sve to "potkrepljeno" brojkama pokupljenim kojekude, uz "bacakanje" izvorima i spominjanje gomile "radova" i "dokaza".

Kako je tek lupetala o Varioli Veri ... kako je iskorenjivanje "navodno" ... pa trip o "iskorenjivanju" kako bi se jednog dana Variola iskoristila za bioterorizam.

A tek kako "lepo" iznosi teze o malim boginjama "koje si dobio vakcinacijom" ... "pretvaranje zaraznih bolesti u latentne hronične pa onda farmako-mafija zaradjuje od lekova"

AUUUUUUU ... zaprašivanje iz aviona ... antivaxxer-chemtrailovac ... "gajenje vakcina na abortiranim fetusima" ... a na kraju "šlag" ... "tajna agenda protiv Srba" i "ODBRANA KOSOVA!"

Moram da priznam da sam do sada bio za "soft" pristup prema antivaxxerima (pobijaj njihove "istine" argumentima i ne pridaj im previše značaja) ... ali ovo definitivno jeste za krivičnu prijavu. Možda njihova uloga do sada i nije bila presudna za nizak obuhvat vakcinacije ali u trenutku "galopiranja" epidemije nije više dopustiva "proizvodnja" ovakvih gluposti ... što ne znači da ne treba raditi i dalje na obrazovanju stanovništva.

Shodno tome moj mali doprinos ... "presek" statistike epidemije malih boginja na dan 14.02.2018.


Broj zaraženih - ukupno


Broj zaraženih - po gradovima


Prosečan dnevni broj novih slučajeva

... u odnosu na situaciju od pre mesec dana, žarišta se pojavljuju u ostatku Srbije ... a izgleda da se ponovo aktiviralo i Kraljevo. Niš deluje da je "veštački" miran (već tri dana nema promene broja obolelih pa je verovatno uzrok "zastoj" u izveštavanju a ne gašenje epidemije). Beograd je "stabilan" sa prosečno petnaestak slučajeva dnevno. Sledi 4 dana pauze (pa će i brojke u ponedeljak verovatno biti niže nego što je stvarno stanje) a onda "rasplet" do kraja meseca (da vidimo da li je stvarno dostignut vrhunac epidemije, tj. da li je pad od ove nedelje stvaran ili samo rezultat "ljudskog faktora" tj. neredovnog izveštavanja pred praznike)
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:15 15.02.2018

Re: Интервју

Не бих се баш тако олако подсмевала свему што Др Стојковић говори, нпр. о коришћењу вируса у биотероризму. Ја разумем и твоју веру у систем, људима је просто лакше да верују да је све на сваком нивоу под контролом неког будног ока које добро мисли и које ради свој посао, слично као што нека лаковерна пензионерка не верује да на телевизији може да се чује и нешто што није обавезно истина.

Мене тема вакцина није занимала, макар не посебно, и нисам ни била свесна да је то у Србији велика и врућа тема, све можда до пре око месец дана када сам видела да се у српским вестима сваки нови случај малих богиња третира скоро као брејкинг њуз.

Сама сам из генерације која није вакцинисана и која је у детињству прележавала мале богиње, заушке и рубеолу. Дечје болести су се подразумевале као део одрастања, отприлике онако како се подразумева испадање млечних зуба. Није била реткост ни да здрава деца посећују болесну да би се намерно заразила.

Ја живим у земљи где вакцинација није обавезна, али баш ту сам видела сурово поступање са Др Вејкфилдом који је ућуткан и изопштен, а сведочења родитеља оболеле деце су одбацивана. То је био јасан сигнал свима да није опортуно истраживати могућу везу троструке/тровалентне ММР вакцине и аутизма.

Наука није догма. Научни приступ подразумева отворен ум и слободу истраживања, иначе нисмо одмакли од ломача (и евентуалног мрмљања “ипак се окреће”).
docsumann docsumann 13:48 15.02.2018

Re: Интервју

Наука није догма. Научни приступ подразумева отворен ум и слободу истраживања, иначе нисмо одмакли од ломача (и евентуалног мрмљања “ипак се окреће”).


da, ali poštujući neke osnovne logičke i naučne standarde, saznanja, praksu.

često sam na ovom blogu bio opozicia mejnstrim naučnom mišljenju, ali samo oko onog što i u nauci postoji kao spekulacija, nikako utemeljena teorija.
razilazili smo se (da tako prepotentno kažem (nauka i ja )) na rubnim i zarubnim područjima, pitanju prirode svijesti, transmentalnih nivoa zbilje, matafizičkog vaspitanja ...i sličnih fiks-mi-ideja.

al nikad što se tiče ozbiljnih teorija, (pro)računa, ovladanih postupaka, eksperimentalno provejivanih podataka.

tu sam uvijek na fonu ... slušam, pratim...

c_h.arlie c_h.arlie 13:54 15.02.2018

Re: Интервју

docsumann
Наука није догма. Научни приступ подразумева отворен ум и слободу истраживања, иначе нисмо одмакли од ломача (и евентуалног мрмљања “ипак се окреће”).


da, ali poštujući neke osnovne logičke i naučne standarde, saznanja, praksu.

često sam na ovom blogu bio opozicia mejnstrim naučnom mišljenju, ali samo oko onog što i u nauci postoji kao spekulacija, nikako utemeljena teorija.
razilazili smo se (da tako prepotentno kažem (nauka i ja )) na rubnim i zarubnim područjima, pitanju prirode svijesti, transmentalnih nivoa zbilje, matafizičkog vaspitanja ...i sličnih fiks-mi-ideja.

al nikad što se tiče ozbiljnih teorija, (pro)računa, ovladanih postupaka, eksperimentalno provejivanih podataka.

tu sam uvijek na fonu ... slušam, pratim...


Sumnja je osnov života !
Kao i vera.
docsumann docsumann 14:04 15.02.2018

Re: Интервју

Sumnja je osnov života !


razumna sumnja, baš kao i sumnja u sam razum

spoznaji (pa i o čudu) uvijek dajem primat nad vjerom (u čudo)
freehand freehand 14:06 15.02.2018

Re: Интервју

docsumann
Sumnja je osnov života !


razumna sumnja, baš kao i sumnja u sam razum

spoznaji (pa i o čudu) uvijek dajem primat nad vjerom (u čudo)

Aj čarli, od njega i ne očekujem da nešto smisleno kaže, al šta se ti primaš? Kant je, valjda, pominjao sumnju kao odraz inteligencije.
Daj sad ti mi objasni kako sumnja može biti osnov života?
Ali bez stimulansa?
mesan mesan 14:10 15.02.2018

Re: Интервју

principessa_etrusca
баш ту сам видела сурово поступање са Др Вејкфилдом који је ућуткан и изопштен, а сведочења родитеља оболеле деце су одбацивана

E moraš nam sad reći:

Da li znaš da je njegova studija naučno definitivno oborena, jer se ponovljenim i opsežnim studijama dobija suprotan zaključak?
(npr. lep pregled i jedan rad)

Da li znaš da su u njegovim sirovim podacima nađene jasne laži i fabrikacije koje su pomogle lažni rezultat?
(analiza)

Da li znaš da je panel našao neetičko ponašanje prema deci pacijentima (ne i kod njegova dva saradnika na kraju); a on je primio i pare da nađe "dokaze" protiv vakcine?
(za početak)


Ne interesuju me tvoji doživljaji tabloida i maštanja o herojima, interesuje me zašto uporno ističeš dokazane laži, prevare i šarlatanstvo?

Kako te nije sramota da takve stvari relativizuješ tobožnjim "ućutkivanjem" (a ceo svet bruji zbog njegovih falsifikata)?
tetris tetris 14:24 15.02.2018

Re: Интервју

сурово поступање са Др Вејкфилдом који је ућуткан и изопштен

Simpatičan izbor reči. On je izopšten iz UK lekarske komore zbog serije incidenata koji nisu u skladu sa medicinskom, naučnom, a ni etičkom praksom. Namerno je falsifikovao podatke u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Lancet-u. Malo je verovatno da u celom svetu ne postoji naučnik koji bi bio u mogućnosti da ponovi Wakefield-ov eksperiment i dođe do identičnih zaključaka (osnovni postulat naučnog istraživanja i objavljenog rada je da je moguće reprodukovati ga sa istim rezultatima). Da napomenem, originalni članak je izašao 1998. Pre punih 20 godina.

То је био јасан сигнал свима да није опортуно истраживати могућу везу троструке/тровалентне ММР вакцине и аутизма.

Ovo je ogromna laž. Nakon Wakefield-ove studije bilo je još nebrojeni broj studija koje se bave vezom MMR-a i autizma. Svako ko ima pristup Google-u, može na proveri na Google Scholar (search: MMR autism) i videće radove u Pediatrics, Vaccine, Journal of Child Psychology, The Lancet između ostalih ozbiljnih naučnih časopisa. To što se tebi ne sviđaju rezultati koji ne idu u korist tvrdnji iznetih od strane Dr Stojković, to je drugi par opanaka.
a_jovicic a_jovicic 14:27 15.02.2018

Re: Интервју

principessa_etrusca
Не бих се баш тако олако подсмевала свему што Др Стојковић говори, нпр. о коришћењу вируса у биотероризму. Ја разумем и твоју веру у систем, људима је просто лакше да верују да је све на сваком нивоу под контролом неког будног ока које добро мисли и које ради свој посао, слично као што нека лаковерна пензионерка не верује да на телевизији може да се чује и нешто што није обавезно истина.

Sreća te sam se i ja onomad (pre 20-tak godina) počeo nešto interesovati za priču o bioterorizmu (u sklopu info-ratovanja) pa takodje čitao svakojake knjige. Veponizacija patogena (čitaj bakterija i virusa) nije ni malo lagan posao a primena takvog oružja je još "pipavija". Daleko-ga-bilo da verujem da te neke "oči" misle na dobro sviju nas al' tu je priča prilično prosta ... ista kao i "teorija odvraćanja" iz doba hladnog rata po pitanju gomilanja nuklearnog oružja. Daj da nagomilamo oružja koje može hiljadu milijardi puta da uništi Planetu ... a znamo i da ona druga strana to isto radi ... pa pošto i oni znaju šta će biti ako prvi "opale" ... to neće da im padne na pamet da urade.

Ako se kojim slučajem desi da patogen "pobegne" iz strogo čuvanih laboratorija, svakako već imamo vakcine i stradaće samo prva linija koja je došla u kontakt, dok će se nakon toga oformiti sistem koji će da odradi fizičku izolaciju dok se ne proizvede (izvuče iz skladišta) dovoljna količina vakcina da se odradi imunizacija prvo političkog i vojnog vrha, onda i kompletnih oružanih snaga ... i na kraju i sopstvenog stanovništva ... pa ako šta ostane za saveznike, ostane.

Da "dr" Jovana ima blage veze o tome šta priča, videla bi kako je medjunarodna zajednica odreagovala na temu poslednje epidemije Ebole ... protiv koje u to doba nije bilo vakcine ... pa bi shvatila da priče o "depopulizaciji" kroz kobajagi "istrebljivanje" pa "aktiviranje" bolesti veze s' mozgom nemaju (tj. da je virus tu nebitan i da svetska zajednica gradi mehanizme za borbu sa epidemija bilo koje poznate ili nepoznate bolesti ... gde bi u slučaju Variole Vere bilo samo žalosno što ju je čovek opet pustio u prirodu ali će svakako moći opet i da je iskoreni)
jooscout jooscout 14:28 15.02.2018

Re: Интервју

principessa_etrusca


Мене тема вакцина није занимала, макар не посебно, и нисам ни била свесна да је то у Србији велика и врућа тема, све можда до пре око месец дана када сам видела да се у српским вестима сваки нови случај малих богиња третира скоро као брејкинг њуз.


Ја живим у земљи где вакцинација није обавезна, али баш ту сам видела сурово поступање са Др Вејкфилдом који је ућуткан и изопштен, а сведочења родитеља оболеле деце су одбацивана. То је био јасан сигнал свима да није опортуно истраживати могућу везу троструке/тровалентне ММР вакцине и аутизма.

Наука није догма. Научни приступ подразумева отворен ум и слободу истраживања, иначе нисмо одмакли од ломача (и евентуалног мрмљања “ипак се окреће”).


Pre tačno godinu dana, na Krkarovom blogu, smo ti i ja gorljivo debatovale na ovu temu. Ni tada te nije zanimala? Nije tako izgledalo.
Siroti Dr Vejkfild, objasnio mesan već, nego u vezi sa oportunizmom. Imao je spreman patent za svoju alternativnu vakcinu, silne novce zaradjuje na svom filmu Vaxxed. Sve to filantropski, na polzu čovečanstvu, tako da domaći nesretni avaksi, kad god okače link ka filmu kao dokaz, a on im ga uredno skine dok ne plate za emitovanje. Siroti Dr Vejkfild.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:31 15.02.2018

Re: Интервју

al nikad što se tiče ozbiljnih teorija, (pro)računa, ovladanih postupaka, eksperimentalno provejivanih podataka.
tu sam uvijek na fonu ... slušam, pratim...

Одакле ова фасцинација прорачунима/статистичким подацима?

Кључна ствар је несупресирано истраживање нуcпојава, а посебно везе између вакцинације и аутизма, као и вакцинације и синдрома изненадне смрти (sudden infant death syndrome).

Мене нпр. занимају сведочења родитеља деце код којих се испољио регресивни аутизам након, или убрзо након примања троструке вакцине. Чула сам објашњења да се и иначе аутизам дијагностикује баш у узрасту када деца добијају ММР. Шта би рецимо било ако би се вакцинисање одложило за годину дана, па ако нема каузалне везе, аутизам би се свакако испољио и био дијагностикован пре вакцинације?

Људи треба да могу да донесу информисану одлуку за себе, односно за своје дете, као што људи информисано одлучују када склапају уговоре, узимају банкарске кредите или спекулишу на берзи. А здравље је неупоредиво важније.
tetris tetris 14:48 15.02.2018

Re: Интервју

Кључна ствар је несупресирано истраживање нузпојава, а посебно везе између вакцинације и аутизма, као и вакцинације и синдрома изненадне смрти (sudden infant death syndrome).

Da li ti tvrdiš da su hiljade istraživanja u ovoj oblasti supresirana?. Ako je to tvoja tvrdnja, onda samo tvoja reč nije dovoljna da bi joj se verovalo. Trebala bi da podržiš svoje reči sa ozbiljnijim argumentima.

Мене нпр. занимају сведочења родитеља деце код којих се испољио регресивни аутизам након, или убрзо након примања троструке вакцине. Чула сам објашњења да се и иначе аутизам дијагностикује баш у узрасту када деца добијају ММР. Шта би рецимо било ако би се вакцинисање одложило за годину дана, па ако нема каузалне везе, аутизам би се свакако испољио и био дијагностикован пре вакцинације?


Ljudi svašta čuju (od raznih, često veoma kontroverznih, izvora), ali često i filtriraju informacije i zadrže samo one koje podupiru tezu koju oni zastupaju. Da ti stvarno želiš da kritički pristupiš ovom problemu, onda bi sigurno bila svesna rezultata naučnih istraćivanja koja su metodološki pokrila veoma sličane slučajeve tom koji si i navela, i, nećeš verovati, nisu utvrdila kauzalnu vezu između MMR i autizma.


a_jovicic a_jovicic 14:54 15.02.2018

Re: Интервју

principessa_etrusca
Шта би рецимо било ако би се вакцинисање одложило за годину дана, па ако нема каузалне везе, аутизам би се свакако испољио и био дијагностикован пре вакцинације?

Aj'mo ponovo (pošto smo to pretresali na prošlom blogu) ... u tom slučaju bi se povećao rizik oboljevanja od ove tri bolesti dok ne prodje ta godina (dve, tri, pet, sto ... koliko god da neki "mudrijaš" proceni da treba da se čeka da bi baš njega ubedili da jedno s' drugim veze nema) ... a onda opet ... smanjeni obuhvat, izbijanje epidemija, više komplikacija.

Nisu tek tako gledanjem u zvezde procenili kada je optimalan uzrast za davanje vakcine ... taman toliko da ne prodje previše vremena od prestanka imuniteta koje je dete dobilo od majke ... i taman toliko da mu se razvije imuni sistem da verovatnoća uspeha vakcine bude takva da ga zaštiti od bolesti.

Znači zbog nekog "zgubidana" koji je malo "fake"-ovao rezultate, će sad stotine hiljada dece da budu izloženo riziku dok im ne "istekne rok za autizam". I onda će opet neki pametnjaković da se pojavi i da kaže kako ni to nije dovoljno dugo.
principessa_etrusca principessa_etrusca 15:00 15.02.2018

Re: Интервју

Pre tačno godinu dana, na Krkarovom blogu, smo ti i ja gorljivo debatovale na ovu temu. Ni tada te nije zanimala? Nije tako izgledalo.

Није ме посебно занимала тема јер нисам имала и немам ни сада лични интерес.

Највише ме сада занима аспект обавезности. Ја верујем да сваки родитељ треба да има право да изабере оно што мисли да је најбоље за његово дете. То може или не мора бити ММР вакцина.
niccolo niccolo 15:07 15.02.2018

Re: Интервју

као што људи информисано одлучују када склапају уговоре, узимају банкарске кредите или спекулишу на берзи

jooscout jooscout 15:10 15.02.2018

Re: Интервју

principessa_etrusca
Pre tačno godinu dana, na Krkarovom blogu, smo ti i ja gorljivo debatovale na ovu temu. Ni tada te nije zanimala? Nije tako izgledalo.

Није ме посебно занимала тема јер нисам имала и немам ни сада лични интерес.

Највише ме сада занима аспект обавезности. Ја верујем да сваки родитељ треба да има право да изабере оно што мисли да је најбоље за његово дете. То може или не мора бити ММР вакцина.


OK, izgledalo je kao da te zanima, ali dozvoljavam da me utisak vara. Obaveznosti što se tiče, na žalost nema ništa od edukacije, tvrda jezgra avaksa su uglavnom dobrostojeći poluintelektualci (ljudi sa nekim fakultetom ali nestručni za temu). U Americi to je bila Kalifornija, kod nas opština Stari Grad.
Za sad, jedini merljivi uspeh u pospešivanju obuhvata je prinuda. Kod nas, nevakcinisana deca ne mogu u vrtiće, dok je Australija obustavila isplatu dečijih dodataka roditeljima koji je odbijaju. Evo šta kažu podaci:
95%. It's the magic number.

That's the rate of vaccination we need to reach to protect our kids and stop the spread of dangerous diseases like measles.

Under the previous government, it dropped as low as 92%.

But since our government brought in strict No Jab, No Play rules, it's been on the rise – and Victoria is now at 94.9%.

We're so close – and we won't stop until we get there.
U Srbiji pak, u novembru je obuhvat udvostručen u odnosu na prethodnu godinu. Procenat je daleko od neophodnog za kolektivni imunitet.
docsumann docsumann 15:28 15.02.2018

Re: Интервју

Одакле ова фасцинација прорачунима/статистичким подацима?




kakva te bre fascinacija spopala, pa to je bilo tek letimično navođenje nekih od opštih naučnih metoda i alatki...opšte mjesto, takoreći.

htjedoh reći ozbiljne naučnike slušam vrlo ozbiljno, a u slučajevima kad nauka nema definitivan stav po nekom pitanju, ili je podjeljenja oko prirode nekih fenomena, pažnju poklanjam objema opcijama.

imaš i danas naučnike s religioznim ubjeđenjima, al to ne možeš da provališ dok pričaju o temama koje se tiču njihove struke.
dok dotičnoj doktorici pravoslavni diskurs ispada skoro pa iz svake treće rečenice.
no, daćebog i tako to...


docsumann docsumann 15:34 15.02.2018

Re: Интервју

freehand
docsumann
Sumnja je osnov života !


razumna sumnja, baš kao i sumnja u sam razum

spoznaji (pa i o čudu) uvijek dajem primat nad vjerom (u čudo)

Aj čarli, od njega i ne očekujem da nešto smisleno kaže, al šta se ti primaš? Kant je, valjda, pominjao sumnju kao odraz inteligencije.
Daj sad ti mi objasni kako sumnja može biti osnov života?
Ali bez stimulansa?


duhovnog života, free.
a duhovni život je pak obvojnica svih naših egzistencijalnih manifeŠtavanja

Atomski mrav Atomski mrav 22:43 15.02.2018

Re: Интервју

Сама сам из генерације која није вакцинисана и која је у детињству прележавала мале богиње, заушке и рубеолу.


Male boginje (morbile) ili "ovčije" boginje (varičele)?
predatortz predatortz 22:48 15.02.2018

Re: Интервју

Atomski mrav
Сама сам из генерације која није вакцинисана и која је у детињству прележавала мале богиње, заушке и рубеолу.


Male boginje (morbile) ili "ovčije" boginje (varičele)?


To ljudi često mešaju. Ja sam '69. i nisam vakcinisan. Međutim, male boginje nusam imao, niti znam bilo koga ko jeste. Varičele smo imali, manje više, svi. Male boginje su već zajebaTa stvar.
zilikaka zilikaka 23:03 15.02.2018

Re: Интервју

To ljudi često mešaju. Ja sam '69. i nisam vakcinisan. Međutim, male boginje nusam imao, niti znam bilo koga ko jeste. Varičele smo imali, manje više, svi. Male boginje su već zajebaTa stvar.

Znaš mene, a ja znam dosta nj8h iz svoje generacije. Zakačilo nas na Divčibarima, škola u prirodi, mada smo verovatno od kuće poneli.
Ne sećam se mnogo detalja (imala 9 godina) osim da su nas vazda pregledali u tom stacionaru.
Eto, i tad od silne dece nisu naravno ni blizu svi dobili. Možda je već bila neka prethodna epidemija za njih, al pazi kad se sećam da su govorili da su to najopasnije boginje.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:31 17.02.2018

Re: Интервју

Atomski mrav
Сама сам из генерације која није вакцинисана и која је у детињству прележавала мале богиње, заушке и рубеолу.


Male boginje (morbile) ili "ovčije" boginje (varičele)?


Навела сам све из ММР сета, а прележала сам и варичеле, па чак и велики кашаљ, иако сам била вакцинисана.
c_h.arlie c_h.arlie 09:31 14.02.2018

M'da !

Mnogo šta mi nije jasno o vakcinaciji.
Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.
To je uloga države.
Zato se države i prave.
maksa83 maksa83 09:35 14.02.2018

Re: M'da !

Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.

Čekaj pa žena je Dr.

Doduše nije ni imunolog ni molekularni biolog nego psihijatar.

Od svih budala ovi antivakseri su među štetnijim i opasnijim. Iz nekog razloga oni i ravnozemljaši (koji su isto budale, ali nisu štetočine) često imaju nemali presek skupa.
alselone alselone 09:40 14.02.2018

Re: M'da !

Od svih budala ovi antivakseri su među štetnijim i opasnijim. Iz nekog razloga oni i ravnozemljaši (koji su isto budale, ali nisu štetočine) često imaju nemali presek skupa.


Ja sam siguran da iskrenih ravnozemljasa ima par komada na svetu, ostali su tu da se dobro zezaju. Dok sa druge strane antivakserski lobi raste svakog dana.
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:41 14.02.2018

Re: M'da !

c_h.arlie
Mnogo šta mi nije jasno o vakcinaciji.
Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.
To je uloga države.
Zato se države i prave.

Прочитај њен чланак, а ако имаш времена, погледај и интервју.
А што се улоге државе тиче, у УК вакцинација није обавезна, а у Србији јесте.
Која држава је у праву?
maksa83 maksa83 09:47 14.02.2018

Re: M'da !

Ja sam siguran da iskrenih ravnozemljasa ima par komada na svetu, ostali su tu da se dobro zezaju. Dok sa druge strane antivakserski lobi raste svakog dana.

Iznenadio bi se koliko njih su mrtvi ozbiljni. Znam tipa koji je mašinac iz Kg (zna ga i blogovatelj) koji je onomad svojevremeno bio sasvim normalan i skroz kul tip, a onda (zajedno sa ženom) pre nekog vremena zapao u neke verske misticizme i naravno u paketu došlo i vrlo ozbiljno ravnozemljaštvo i antivakserstvo. Svi koji ga se sećamo se krstimo levom i desnom...

maksa83 maksa83 09:48 14.02.2018

Re: M'da !

А што се улоге државе тиче, у УК вакцинација није обавезна, а у Србији јесте.
Која држава је у праву?

Srbija.

UK je država u kojoj ti NHS pokriva i homeopatsko lečenje zato što se neki od debila iz kraljevske porodice na to loži. Ima li boljeg argumenta protiv ukrštanja u srodstvu...
c_h.arlie c_h.arlie 10:47 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.

Čekaj pa žena je Dr.

Doduše nije ni imunolog ni molekularni biolog nego psihijatar.

Od svih budala ovi antivakseri su među štetnijim i opasnijim. Iz nekog razloga oni i ravnozemljaši (koji su isto budale, ali nisu štetočine) često imaju nemali presek skupa.

Nisam rekao za nju, nego za tebe, mene - i nama slične.
Dobro - izuzimam Milana Novkovića.
c_h.arlie c_h.arlie 10:51 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
А што се улоге државе тиче, у УК вакцинација није обавезна, а у Србији јесте.
Која држава је у праву?

Srbija.

UK je država u kojoj ti NHS pokriva i homeopatsko lečenje zato što se neki od debila iz kraljevske porodice na to loži. Ima li boljeg argumenta protiv ukrštanja u srodstvu...

Ma-kso Sr-bi-ne !
anonymous anonymous 11:18 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.


Od svih budala ovi antivakseri su među štetnijim i opasnijim. Iz nekog razloga oni i ravnozemljaši (koji su isto budale, ali nisu štetočine) često imaju nemali presek skupa.


...Znam tipa koji je mašinac iz Kg (zna ga i blogovatelj) koji je onomad svojevremeno bio sasvim normalan i skroz kul tip, a onda .....



Samo da konstatujem odnos prema neistomišljnicima.

A šta ako je baš suprotno.

Ako su baš oni drugi .....budale.

A šta ako kažemo da boluju od dve pogrešne premise :

- prvo ...one koju sam već naveo ...da smo svi mi koji trezvenije i opreznije razmišljamo, nepismeni idioti iz nekog prošlog vremena i

- drugo ....da su svi ljudi dobri ( osnovna zamerka Fromu )

pa ne vide i naličje obaveznosti i prisilnosti vakcinacije...

eloy eloy 11:32 14.02.2018

Re: M'da !

A šta ako je baš suprotno.

Ako su baš oni drugi .....budale.


Onda moraš da imaš državu i institucije, vrhovne arbitre - najbolje u svim kategorijama,aspektima,strukama odabrane pozitivnom selekcijom sa ciljem da svojim građanima i sebi obezbede najbolje u granicama realnih mogućnosti i da ne dovodiš u sumnju ono što rade i kažu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:33 14.02.2018

Re: M'da !

Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.
c_h.arlie c_h.arlie 11:42 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Normalno !
No, nemam srca da mu to kažem.
maksa83 maksa83 11:45 14.02.2018

Re: M'da !

Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Da, "nazadan" je reč koju tražiš.

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.
alselone alselone 11:50 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.


Ako cemo iskreno, svi antivakseri koje znam su polupispemni i poluobrazovani sa bustovanim Daning Kruger efektom zbog ucenja po forumima i nikako nisu ljudi koji preisputuuu linearan naucni metod.

anonymous anonymous 12:01 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.


Fuko, Agamben , Delez.

Nisu lekari, već filozofi.

Ali bez poznavanja njihovog rada ne mogu se ni razumeti argumenti protivnika obavezne/prisilne vakcinacije koji ne dolaze iz sfere medicine nego aktuelne svetske situacije .

Na šta nas upozorava Agamben ?

Na opasnost da argumenti koje Suveren ima za uvođenje vanrednog stanja budu zloupotrebljeni i iskorišćeni tako da se svakodnevni život iz redovnog prevede u permanentno vanredno stanje - stanje neslobode.

U ime nekakve navodne zaštite od simulovane opasnosti treba se odreći slobode u ime sigurnosti.

Ko razume - shvatiće.

Edit

I ono što je najnerazumljivije je da se upravo oni koji najagresivnije napadaju patrotizam/naciju/državu.... u ovom slučaju navodno bore za zdravlje kolektiviteta /populacije....
highshalfbooze highshalfbooze 12:07 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca

Која држава је у праву?

Ona koja nema epidemiju zaraznih bolesti. Ali se vi iz "najboljih stvari u Srbiji" uvek zakačite samo za jednu stvar, a ostale parametre uopšte i ne uzimate u obzir. Neka izolovana plemena u Amazoniji nemaju vakcinu uopšte, ali su sigurni sve dok ne dođe neki iz "autentičnog grassroot pokreta" tamo da ih pobije. Sreća da je zabranjeno slobodno kretanje među njima.
Što se vi iz "najboljih stvari u Srbiji" ne zalažete malo da se pooštri kontrola u obdaništima, da se stvore bolji uslovi u čekaonicama lekara gde se skupljaju potencijalno zarazni bolesnici, da se ne pljuje, ne kašlje u druge, ne duva drugima u lice i za vrat, pa tek kada se stvore uslovi da su šanse vrlo male da se bolesti prenesu, tek onda zalažete za dobrovoljno vakcinisanje?
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:11 14.02.2018

Re: M'da !

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.


У идеалном свету можда, али у реалном свету постоји и оно што се зове медицински естаблишмент (а често постоји и сукоб интереса).

Медицинска наука није догма, корпус знања се шири, али се и модификује. У том процесу, као и у сваком, постоје и "кочничари"., било из сопственог комформизма и инертности, било из неког интереса.

А посебно, питање обавезне вакцинације није само медицинско, већ је политичко, правно, етичко. Све је то много комплексније него питање да ли је земља равна плоча како си покушао да вулгаризујеш ову дискусију.
anonymous anonymous 12:20 14.02.2018

Re: M'da !

alselone
principessa_etrusca
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.


Ako cemo iskreno, svi antivakseri koje znam su polupispemni i poluobrazovani sa bustovanim Daning Kruger efektom zbog ucenja po forumima i nikako nisu ljudi koji preisputuuu linearan naucni metod.


Očigledno se ne krećeš se u pravom društvu ....

eloy eloy 12:24 14.02.2018

Re: M'da !

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.



Dotična gđa/ica psihijatar bi u normalnim i ispravnim sistemima posle ovakvih javnih nastupa za početak izgubila licencu za rad u zdravstvenom sistemu istog ne zato što nema pravo da se bori za istinu i svoje stručno mišljenje nego zato što to radi na neprimerenom mestu i na način koji nije dostojan profesonalnih i strukovnih postulata. Pritom na taj način ne doprinosi rešavanju problema nego unosi konfuziju i paniku a samim tim se cela priča produbljuje u najgorem pravcu. I u pravu si - ovo suštinski nije tema za neuropsihijatre.
c_h.arlie c_h.arlie 12:27 14.02.2018

Re: M'da !

eloy
Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.



Dotična gđa/ica psihijatar bi u normalnim i ispravnim sistemima posle ovakvih javnih nastupa za početak izgubila licencu za rad u zdravstvenom sistemu istog ne zato što nema pravo da se bori za istinu i svoje stručno mišljenje nego zato što to radi na neprimerenom mestu i na način koji nije dostojan profesonalnih i strukovnih postulata. Pritom na taj način ne doprinosi rešavanju problema nego unosi konfuziju i paniku a samim tim se cela priča produbljuje u najgorem pravcu. I u pravu si - ovo suštinski nije tema za neuropsihijatre.

E, da !
Kod Tite se znao red - a ne da svaki psihijatar nešto palamudi.
Strašno !
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:04 14.02.2018

Re: M'da !

Ko razume - shvatiće.



principessa_etrusca principessa_etrusca 13:17 14.02.2018

Re: M'da !

Što se vi iz "najboljih stvari u Srbiji" ne zalažete malo da se pooštri kontrola u obdaništima, da se stvore bolji uslovi u čekaonicama lekara gde se skupljaju potencijalno zarazni bolesnici, da se ne pljuje, ne kašlje u druge, ne duva drugima u lice i za vrat, pa tek kada se stvore uslovi da su šanse vrlo male da se bolesti prenesu, tek onda zalažete za dobrovoljno vakcinisanje?

Што се тиче конкретног поправљања услова у породилиштима и односа медицинског особља према трудницама и породиљама, веома је значајан допринос овдашње блогерке Круголине, а.к.а. Бранке Стаменковић, сада народне посланице ДЈБ. Њен ангажман је баш одличан пример успеха grassroots покрета.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:45 14.02.2018

Re: M'da !

Dotična gđa/ica psihijatar bi u normalnim i ispravnim sistemima posle ovakvih javnih nastupa za početak izgubila licencu za rad u zdravstvenom sistemu istog ne zato što nema pravo da se bori za istinu i svoje stručno mišljenje nego zato što to radi na neprimerenom mestu i na način koji nije dostojan profesonalnih i strukovnih postulata. Pritom na taj način ne doprinosi rešavanju problema nego unosi konfuziju i paniku a samim tim se cela priča produbljuje u najgorem pravcu. I u pravu si - ovo suštinski nije tema za neuropsihijatre.

Систем јесте репресиван и можда се управо зато струка не оглашава ван пропиcаних оквира, а Др Стојковић је мајка троје деце и бори се за своје родитељско право да одлучи да ли ће децу вакцинисати или не.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:55 14.02.2018

Re: M'da !

I ono što je najnerazumljivije je da se upravo oni koji najagresivnije napadaju patrotizam/naciju/državu.... u ovom slučaju navodno bore za zdravlje kolektiviteta /populacije...

Да, то је контрадикција.

Они који су у економији за слободно тржиште и минималну државу, у социјалној политици и по питању вакцинације, залажу се за репресивну државу која кажњава, па и одузима децу.
eloy eloy 16:09 14.02.2018

Re: M'da !

Систем јесте репресиван и можда се управо зато струка не оглашава ван пропианих оквира, а Др Стојковић је мајка троје деце и бори се за своје родитељско право да одлучи да ли ће децу вакцинисати или не.


Kad je širi društveni interes u pitanju pojedinačni interesi su podređeni. Tvoja argumentacija je otprilike - komšiji gori kuća ali ja ne dam vatrogascima da prođu kroz moje dvorište pa nek izgori cela ulica.
Zbog ovakvih rezona biće sve više bodljikavih žica na našim granicama sa punim pravom. Da su u Titovoj Jugoslaviji tako rezonovali i ponašali se kako neki lokalni mudomrs prokomentarisa nešto gore 72 bi variola pobila celu evropu i šire. Tada je sistem zaustavio u krugu infektivne klinike katastrofu svetskih razmera samo vi ovde niste svesni toga a nije za zameriti jer niste ni kompetentni da shvatite ni ovo sada što nam se dešava. A dešavaju se vrlo ozbiljne stvari sa morbilima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:23 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Da, "nazadan" je reč koju tražiš.

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.


Ja čak ni za to ne bih smatrao psihijatre za nekakve autoritete. Iz ovo malo iskustva sa doktorima koje imam (uključujući i moju taštu, koja, dok ovo pišemo, volontira u nekoj dečijoj bolnici u Keniji i trenira tamošnje hirurške patologe) psihijatri se često smatraju za prevarante među lekarima, o kojima se pričaju vicevi, neki čak i dosta dobri, i primenjivi i na neke druge struke.

Ali svejedno, raduje me ovaj novi pokušaj antiveksera da uzvrate udarac, a i to da je prinčipesa naučila razliku između promila i ppmova, što je za svaku pohvalu, sad to znanje malo da se slegne pa da idemo dalje u pretresanje argumentacije.
anamarkana anamarkana 17:10 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca

А посебно, питање обавезне вакцинације није само медицинско, већ је политичко, правно, етичко. Све је то много комплексније него питање да ли је земља равна плоча како си покушао да вулгаризујеш ову дискусију.



jeste kompleksno pogotovo u društvima na putu demografskog izumiranja
gde se u "prelaznom periodu" do otkrivanja efikasne vakcinacije koja
obezbedjuje trajnu zaštitu treba preduzeti sve što sprečava tragiku
epidemija, izraditi adekvatne programe prosvećivanja (posebno raditi
na prosvećivanju 26% funkcionalno nepismenih) a iznad svega ispoštovati
nauku - a onda će se politika, pravo i etika lako uklopiti
karabasbarabas karabasbarabas 17:21 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
c_h.arlie
Mnogo šta mi nije jasno o vakcinaciji.
Ono što mi jeste jasno je - da laici o tim stvarima uopšte ne bi trebalo da imaju ikakav stav ... jer je to za laike isuviše kompleksno.
To je uloga države.
Zato se države i prave.

Прочитај њен чланак, а ако имаш времена, погледај и интервју.
А што се улоге државе тиче, у УК вакцинација није обавезна, а у Србији јесте.
Која држава је у праву?

U USA kad polomis ruku moras da uzmes kredit da bi platio bolnicki racun, obicno na desetak dvadeset godina. U Srbiji ti je to za dz.
U USA ljude peku strujom pa se nakon nekog vremena ispostavi da nisu bili krivi. U Srbiji nema smrtne kazne.
Koja drzava je u pravu?
To sto je neka drzava bogata i prosperitetna, obezbedjuje ljudska prava i vladavinu prava ne znaci da je jebeni svetac koji je za sve u pravu.
highshalfbooze highshalfbooze 17:23 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Što se vi iz "najboljih stvari u Srbiji" ne zalažete malo da se pooštri kontrola u obdaništima, da se stvore bolji uslovi u čekaonicama lekara gde se skupljaju potencijalno zarazni bolesnici, da se ne pljuje, ne kašlje u druge, ne duva drugima u lice i za vrat, pa tek kada se stvore uslovi da su šanse vrlo male da se bolesti prenesu, tek onda zalažete za dobrovoljno vakcinisanje?

Што се тиче конкретног поправљања услова у породилиштима и односа медицинског особља према трудницама и породиљама, веома је значајан допринос овдашње блогерке Круголине, а.к.а. Бранке Стаменковић, сада народне посланице ДЈБ. Њен ангажман је баш одличан пример успеха grassroots покрета.

Što, čak i da je tačno što si napisala, nema nikakve veze sa uslovima za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.
karabasbarabas karabasbarabas 17:24 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Људима које ови покрети окупљају заједнички су снага уверења, одсуство сукоба интереса, енергија и лична храброст.

Што се тиче конкретног поправљања услова у породилиштима и односа медицинског особља према трудницама и породиљама, веома је значајан допринос овдашње блогерке Круголине, а.к.а. Бранке Стаменковић, сада народне посланице ДЈБ. Њен ангажман је баш одличан пример успеха grassroots покрета.


Da li me mozda secanje vara ili je ta gospodza nalagala ovdasnje blogopucanstvo izmislivsi neku majku hrabrost, pa napravila nvo, pa kmecala o losem stanju u porodilistima (opravdano) pa zacutala kad je dobila nesto malo love od drzave (ocekivano)
Il' sam je zamenio sa nekim.
maksa83 maksa83 17:29 14.02.2018

Re: M'da !

Све је то много комплексније него питање да ли је земља равна плоча како си покушао да вулгаризујеш ову дискусију.

Pa nisam ja kriv što skupovi ravnozemljaša i antivaksera empirijski imaju nemali presek, u najbukvalnijem smislu, isti ljudi jako često guraju obe te stupidarije. Mislim, Jelena Karleuša je prominentni antivakser u Srbiji + ona druga kako se zvaše + Andrej faking Fajgelj, galerija dileja, a sa druge strane imaš pamet i tehnologiju sposobnu da trogodišnjem detetu operiše aneurizmu kroz arteriju u nozi. I sad o tome treba da odlučuju filozofi, pravnici i ostali narodnjaci. Pa kako da ne...
Bili Piton Bili Piton 17:45 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
Andrej faking Fajgelj


Opet vulgarizuješ diskusiju. Iz anahronog XX veka pritom. Nisi u korak sa ovim vrlim antiscientific cajtgajstom kojim danas stupamo.


principessa_etrusca principessa_etrusca 18:04 14.02.2018

Re: M'da !

Ja čak ni za to ne bih smatrao psihijatre za nekakve autoritete. Iz ovo malo iskustva sa doktorima koje imam (uključujući i moju taštu, koja, dok ovo pišemo, volontira u nekoj dečijoj bolnici u Keniji i trenira tamošnje hirurške patologe) psihijatri se često smatraju za prevarante među lekarima, o kojima se pričaju vicevi, neki čak i dosta dobri, i primenjivi i na neke druge struke.

Пајићу, на страну вицеви који се причају међу лекарима о колегама друге специјалности (а најбољи јесу о неуротичним психијатрима и пијаним хирурзима), а има их и о интровертним програмерима, you can do better than this.

Ali svejedno, raduje me ovaj novi pokušaj antiveksera da uzvrate udarac, a i to da je prinčipesa naučila razliku između promila i ppmova, što je za svaku pohvalu, sad to znanje malo da se slegne pa da idemo dalje u pretresanje argumentacije.


Ниси разумео да се овде уопште не ради и проваксерско-антиваксерској подели, већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце. То спада у сферу грађанског права, још специфичније civil rights law. (Чак и сам Вејкфилд, чијег се повлачења по блату добро сећам, није био против вакцинације, већ против вишеструких/поливалентних вакцина.)

Вакцина може изазвати нежељене појаве, па и смртни исход, мерио их промилима или ппм-има, па зато не сме бити обавезна, као што не сме бити ниједна лекарска интервенција која носи икакав ризик. Пацијент бира ниво лекарске помоћи, да ли ће бити оперисан, да ли ће примити трансфузију, па док је свестан може за себе да изабере и DNR/do not resuscitate. Родитељи потписују пристанак да дете буде оперисано или потписују отпуштање из болнице. Родитељи, исто тако, треба да пристану или одбију и вакцину.
Atomski mrav Atomski mrav 18:14 14.02.2018

Re: M'da !

Alo bre, pacijent može da bira nivo lekarske pomoći sve dok se to odnosi na njega samog - nećeš da operišeš rak, OK - zna se kakva ti je sudbina. Ali niko nema prava da ugrožava zdravlje drugih.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:19 14.02.2018

Re: M'da !

већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце.



Isto bi se moglo reći i za školovanje npr.
Moglo bi se pričati o pravu roditelja da odluče da li će svoju decu upisati u osnovnu školu ili ne, ako se već roditeljima dozvoljava da baš o svemu odlučuju kada se o njihvoj deci radi.

A kako to ipak nije normalno, jer postoje oni koji bi zbog svog neznanja ili zablude, takvom svojom odlukom naneli štetu drugim ljudskim bićima (u ovom slučaju svojoj deci) nije baš normlano, ili svakako nije dovoljno jak argument, moje je dete, imam pravo da odlučim, dopustiti roditeljima da odlučuju uvek i o svemu.

Jeste sasvim moguće, i ima mesta sumnji da se vakcinacija gura ne samo iz medicinskih razloga, ali raspravu o tome ipak treba staviti struci, i ne mešati mnogo u to roditeljska, ljudska i ostala prava, kao ni filozofiju, moral, ili neke druge društvene teme.

Previše je to stručno da bi bilo predmet stava i glasanja.
karabasbarabas karabasbarabas 18:21 14.02.2018

Re: M'da !

Ниси разумео да се овде уопште не ради и проваксерско-антиваксерској подели, већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце. То спада у сферу грађанског права, још специфичније civil rights law.


Civil rights law? OMG.
Po toj logici treba pustiti da zarazeni idu u vrtic, skole, da neko zarazen npr zika virusom deli supu u menzi... to je ljudsko pravo.

Pa i na tim fakultetima sto diskriminisu gluplje ljude, ima svi da dobiju doktorate, dosta bre samovolje tzv intelektualaca.
anonymous anonymous 18:22 14.02.2018

Re: M'da !



eloy
11:32 14.02.2018

eloy
A šta ako je baš suprotno.

Ako su baš oni drugi .....budale.


Onda moraš da imaš državu i institucije, vrhovne arbitre - najbolje u svim kategorijama,aspektima,strukama odabrane pozitivnom selekcijom sa ciljem da svojim građanima i sebi obezbede najbolje u granicama realnih mogućnosti i da ne dovodiš u sumnju ono što rade i kažu.


Tako je .

A kad nemaš poverenja u državu, shvataš korporativnu logiku, a ipak dozvoljavaš pa i propagiraš oduzimanje suvereniteta nad svojim telom i zdravljem , biopolitičkim transnacionalnim centrima moći koji imaju totalitarne tendencije da ovladaju svim aspektima života celih populacija - ti onda jesi - budala.

Da li si svoje dete vakcinisao ?

Kakvo banalno pitanje i kakva vulgarizacija teme.
docsumann docsumann 18:27 14.02.2018

Re: M'da !

већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце


da, mislim da to i jeste najdelikatniji dio priče.

koliko samo roditelja (nepopravno) ošteti svoju djecu, na ovaj ili onaj način, a sve iz najbolje namjere, razumje se.
c_h.arlie c_h.arlie 18:30 14.02.2018

Re: M'da !

srdjan.pajic
maksa83
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Da, "nazadan" je reč koju tražiš.

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.


Ja čak ni za to ne bih smatrao psihijatre za nekakve autoritete. Iz ovo malo iskustva sa doktorima koje imam (uključujući i moju taštu, koja, dok ovo pišemo, volontira u nekoj dečijoj bolnici u Keniji i trenira tamošnje hirurške patologe) psihijatri se često smatraju za prevarante među lekarima, o kojima se pričaju vicevi, neki čak i dosta dobri, i primenjivi i na neke druge struke.

Ali svejedno, raduje me ovaj novi pokušaj antiveksera da uzvrate udarac, a i to da je prinčipesa naučila razliku između promila i ppmova, što je za svaku pohvalu, sad to znanje malo da se slegne pa da idemo dalje u pretresanje argumentacije.

Ooooooo !
Jebote !
I dalje bi neko ko je tavršio Teslu da podučava nekoga ko je završio Matematičku.
Strašno !
I šta kažeš - ako tvoja tašta kaže, onda mora da su svi psihijatri dileje - nema druge.
mesan mesan 19:05 14.02.2018

Re: M'da !

c_h.arlie
srdjan.pajic
maksa83
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Da, "nazadan" je reč koju tražiš.

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.


Ja čak ni za to ne bih smatrao psihijatre za nekakve autoritete. Iz ovo malo iskustva sa doktorima koje imam (uključujući i moju taštu, koja, dok ovo pišemo, volontira u nekoj dečijoj bolnici u Keniji i trenira tamošnje hirurške patologe) psihijatri se često smatraju za prevarante među lekarima, o kojima se pričaju vicevi, neki čak i dosta dobri, i primenjivi i na neke druge struke.

Ali svejedno, raduje me ovaj novi pokušaj antiveksera da uzvrate udarac, a i to da je prinčipesa naučila razliku između promila i ppmova, što je za svaku pohvalu, sad to znanje malo da se slegne pa da idemo dalje u pretresanje argumentacije.

Ooooooo !
Jebote !
I dalje bi neko ko je tavršio Teslu da podučava nekoga ko je završio Matematičku.
Strašno !

Ona uporno ponavlja elementarne neistine i greške, ignorišući jasne ispravke jovicica, Pajića, tetrisa, i dr., dakle ona potpomaže širenje šarlatanske propagande --- jer bez elementarnih naučnih istina ima samo šarlatanizma, što ubija priču o etici i pravima.

Ti bi da diskredituješ one što iznose činjenice pozivanjem na srednju školu(!), dakle em si dosadni trol em si ljigava štetočina.
alselone alselone 19:22 14.02.2018

Re: M'da !

Ниси разумео да се овде уопште не ради и проваксерско-антиваксерској подели, већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце. То спада у сферу грађанског права, још специфичније civil rights law.


Ti si naravno cula za imunitet stada (krda), ali bi i dalje dozvolila slobodan izbor cime sve gubi poentu?
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:22 14.02.2018

Re: M'da !

Ona uporno ponavlja elementarne neistine i greške, ignorišući jasne ispravke jovicica, Pajića, tetrisa, i dr., dakle ona potpomaže širenje šarlatanske propagande --- jer bez elementarnih naučnih istina ima samo šarlatanizma, što ubija priču o etici i pravima.


A šta bi tebi falilo da te "neistine i greške" pobijaš umesto da opisuješ blogerku?

Ružno je jbg, a i nije razgovor nego ogovaranje.
mesan mesan 19:31 14.02.2018

Re: M'da !

hoochie coochie man
Ona uporno ponavlja elementarne neistine i greške, ignorišući jasne ispravke jovicica, Pajića, tetrisa, i dr., dakle ona potpomaže širenje šarlatanske propagande --- jer bez elementarnih naučnih istina ima samo šarlatanizma, što ubija priču o etici i pravima.


A šta bi tebi falilo da te "neistine i greške" pobijaš umesto da opisuješ blogerku?

Ružno je jbg, a i nije razgovor nego ogovaranje.

To sam već radio na jednom prethodnom blogu o vakcinama, potpuno bivajući ignorisan kao i jovicic, tetris, itd.
A i zašto bih ovde prekucavao gomilu savršenih komentara npr. jovicica. I najnoviji alseloneov o imunitetu krda je baš ono o čemu sam i ja na prethodnom blogu pisao.
Ostaje mi samo da skrećem pažnju drugima da nema priče o etici kad krećemo od glupih propagandnih nesitina.
Nisam ja kriv što ih ona najupornije širi.
niccolo niccolo 19:38 14.02.2018

Re: M'da !

Ti si naravno cula za imunitet stada (krda), ali bi i dalje dozvolila slobodan izbor cime sve gubi poentu?


Taj slobodan izbor se od antivaksera doživljava kao nekakva sveta krava, kao mi imamo pravo da odlučujemo o svojoj deci. Pa i deca imaju neka prava, a bogami i drugi članovi zajednice u kojoj roditelji misle da njihova deca žive. Pa onda zajednica kaže ako hoćeš da živiš sa nama, vakciniši se, a ako nećeš radi šta god. Ali bi ovi i da budu deo zajednice i da rade šta god.
alselone alselone 19:44 14.02.2018

Re: M'da !

niccolo
Ti si naravno cula za imunitet stada (krda), ali bi i dalje dozvolila slobodan izbor cime sve gubi poentu?


Taj slobodan izbor se od antivaksera doživljava kao nekakva sveta krava, kao mi imamo pravo da odlučujemo o svojoj deci. Pa i deca imaju neka prava, a bogami i drugi članovi zajednice u kojoj roditelji misle da njihova deca žive. Pa onda zajednica kaže ako hoćeš da živiš sa nama, vakciniši se, a ako nećeš radi šta god. Ali bi ovi i da budu deo zajednice i da rade šta god.


Lepo jos Rimljani izmislili pecinu gubavaca. Gledo ja u Ben Huru.
anonymous anonymous 19:49 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
I ono što je najnerazumljivije je da se upravo oni koji najagresivnije napadaju patrotizam/naciju/državu.... u ovom slučaju navodno bore za zdravlje kolektiviteta /populacije...

Да, то је контрадикција.

Они који су у економији за слободно тржиште и минималну државу, у социјалној политици и по питању вакцинације, залажу се за репресивну државу која кажњава, па и одузима децу.




Нормативно регулисање здравља нације прописивањем овабавезног вакцинисања и санкционисањем непоштовања норме је као такво пре свега правно-политичко питање, па се ова димензија никако не сме изгубити из вида сагледавањем проблема искључиво са аспекта медицине.

Лишавање појединца права да одлучује о свом телу и здрављу и монополизација одлучивања о томе је ауторитарни чин којим се моћ концентрише и једној тачци и самим тим омогућава злоупотребе невиђених размера. Контрола такве моћи је скоро немогућа, а у сваком случају тешко остварива.

Сваки либерални мислилац заговорник републике и демократије, аутономије и слободе, а противник диктатуре и монархије, препознаће аналогију.

И заузеће исправну позицију.




srdjan.pajic srdjan.pajic 19:57 14.02.2018

Re: M'da !

Ниси разумео да се овде уопште не ради и проваксерско-антиваксерској подели, већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце. То спада у сферу грађанског права, још специфичније civil rights law. (Чак и сам Вејкфилд, чијег се повлачења по блату добро сећам, није био против вакцинације, већ против вишеструких/поливалентних вакцина.)


O, odlično sam razumeo o čemu se ovde radi (i bez čitanje bloga), nego mi je glupo da uopšte diskutujem o tome. Čini se da, sad kad ste ostali bez argumenata u brojevima, promilima, itd, i kad nevakcinisanje zamalo nije napravilo pomor međ srbčadi, vatate se za ljudska prava, kao poslednju slamku spasa cele te nakaradne ideje. I još je, nevešto, nekakav autoritet Jelene Karleuše i one druge CiceMice brže bolje zamenjen podjednako sumnjivim autoritetom ove psihijatrikinje koja priča gluposti.

Mislim, nisam hteo da budem grub prema tebi, ti si mi draga blogodrugarica iako si završila matematičku, ali se ne slažem nisačim što ovde zastupaš, ako isključimo ove trivijalne teze da sve vakcine moraju da budu savršene i da svaki roditelj voli svoje dete. Ali grešiš u suštini: vakcinisanje mora da bude obavezno, zato što nevakcinisanje utiče podjednako loše na sve, i one koji to rade i one koji ne baš zato što vakcine nisu savršene niti vakcinacija garantuje 100% imunitet. Ali to smo već tamburali uzduž i popreko na Jovičićevom blogu, pa nema smisla da radimo opet (mada vidim da se Jovke stvarno trudi).
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:00 14.02.2018

Re: M'da !

Ona uporno ponavlja elementarne neistine i greške, ignorišući jasne ispravke jovicica, Pajića, tetrisa, i dr., dakle ona potpomaže širenje šarlatanske propagande --- jer bez elementarnih naučnih istina ima samo šarlatanizma, što ubija priču o etici i pravima.

Ti bi da diskredituješ one što iznose činjenice pozivanjem na srednju školu(!), dakle em si dosadni trol em si ljigava štetočina.

"Исправке"?

Веза вакцина и аутизма још није затворена књига, као ни веза вакцина и синдрома изненадне смрти. У свим дискусијама најопаснији су наравно они који се куну у науку, а не разумеју је.

(А помен Тесле и Математичке је Чарлијева мала шала за интерну употребу, па ко је разуме, а Чарли свакако није ни љигав, ни штеточина. Молим те избегавај вређање.)
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:14 14.02.2018

Re: M'da !

alselone
Ниси разумео да се овде уопште не ради и проваксерско-антиваксерској подели, већ о захтевању права родитељског одлучивања о вакцинацији сопствене деце. То спада у сферу грађанског права, још специфичније civil rights law.


Ti si naravno cula za imunitet stada (krda), ali bi i dalje dozvolila slobodan izbor cime sve gubi poentu?

Наравно, али доживотно имуни су само они који су болест прележали и они су ти који су обезбеђивали имунитет крда. Од вакцинисаних око 10% не стекне имунитет, а даљих неколико десетина процената вакцинисаних га изгуби након 10+ година од ревакцинације. Уз то, беба мајке која је прележала мале богиње, заштићена је мајчиним антителима, док вакцинисана мајка нема довољан ниво антитела да заштити бебу. Код вакцинисаних, болест може да се јави у атипичном облику, без осипа као очигледног симптома, па они могу не знајући преносити вирус, тако да и при обухвату од 99% у Кини, јављају се периодичне епидемије.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:17 14.02.2018

Re: M'da !

Лишавање појединца права да одлучује о свом телу и здрављу и монополизација одлучивања о томе је ауторитарни чин


Ako bismo ovo stavili na probu u krajnjim uslovima, da li bi izdržalo?

Recimo, pojavi se čovek oboleo od kuge, pozove se na pravo da odlučuje o svom telu i zdravlju, i kaže neću da se lečim, hoću da šetam okolo, nikavo krivično delo nisam učinio, samo sam bolestan, nemate pravo da me terate na bilo šta.

Da li bi u tim uslovima važila teza o pravu na odlučivanje o sopstvenom telu i zdravlju?

Ne bi, negde se mora staviti granica i slobodi odlučivanja, nemoguća je apsolutna, sad, gde je ta linija, e o tome može da se razgovara.
Ribozom Ribozom 20:19 14.02.2018

Re: M'da !

@maksa
Doduše nije ni imunolog ni molekularni biolog nego psihijatar.


Pa sta? Mislis da su imunolozi ili mol.biolozi obavezno strucni za misljenje o vakcinaciji. Ne ide to tako. Mnogo je mali broj onih koji detaljno znaju kakav je imuni mehanizam MMR vakcine, a nuspojave od toga mogu predpostaviti samo mali deo njih i to ne sigurno. Najpouzdanije je meriti statisticki uzrok i posledicu, kao sto je radio ovaj Wakefield od koga je sve i krenulo, ali opet ni njegovi rezultati nisu pouzdani zato sto nema mehanizma dejstva mmr vakcine na izazivanje autizma.

Koliko sam uspeo da procitam psih. Jovana Stojkovic se bavi manipulacijama statistickih podataka, te joj se ne moze zameriti sto nije imunolog ili mol.biolog koji najcesce ne bi znao zasto ili zasto ne dolazi do regresivnog autizma.

Nisam opredeljen mislim da se moraju pitati drzavni autoriteti (a autoriteti su nam %&#¤), ali me zulja kad cujem to klasicno skorojevicko etiketiranje.

Procitao sam neka istrazivanja za i protiv, i meni nista nije pomoglo da uvidim vezu . Ima neko istrazivanje u Danskoj 2004, gde iako se broj obolele dece od autizma povecao za 660%, naucnici nisu nasli vezu sa mmr vakcinom. Ima i kritike tog istrazivanja. Sve isto ko u Srbiji, cak se i diplome iz imunologije traze za bilo koji stav, misljenje.
Doktorima je najteze, to je sigurno.
maksa83 maksa83 20:22 14.02.2018

Re: M'da !

Pa sta? Mislis da su imunolozi ili mol.biolozi obavezno strucni za misljenje o vakcinaciji.

Važi Jeco...


srdjan.pajic srdjan.pajic 20:25 14.02.2018

Re: M'da !

niccolo
Ti si naravno cula za imunitet stada (krda), ali bi i dalje dozvolila slobodan izbor cime sve gubi poentu?


Taj slobodan izbor se od antivaksera doživljava kao nekakva sveta krava, kao mi imamo pravo da odlučujemo o svojoj deci. Pa i deca imaju neka prava, a bogami i drugi članovi zajednice u kojoj roditelji misle da njihova deca žive. Pa onda zajednica kaže ako hoćeš da živiš sa nama, vakciniši se, a ako nećeš radi šta god. Ali bi ovi i da budu deo zajednice i da rade šta god.


Evo i pravnik se javio da zakuca ekser u sanduk sa ljudskim i antivekserskim pravima da, na osnovu neznanja i teorija zavere prikupljenih po internetu, slobodno ugrožavaju zdravlje šire ljudske populacije medju kojom žive. Ja bih ovde stao.
mesan mesan 20:36 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
"Исправке"?

Веза вакцина и аутизма још није затворена књига

Prestani da se kriješ iza mistifikacija, razbucana ti je većina tvrdnji sad već na dva bloga.
они који се куну у науку, а не разумеју је

Ti to o svojim promilima i izjednačavanju nuspojava vakcine sa epidemijom?
Ili o tvom utisku da je nauka danas grassroot pokret na tviteru (čineći Maksu naravno anahronim)?
(А помен Тесле и Математичке је Чарлијева мала шала за интерну употребу

Izvini se makar jednom za promile, pa se onda šali.
Молим те избегавај вређање.)

Oduzimaš mi pravo da opišem nečije pisanje na blogu, dok Šešelja braniš?
Kad ćeš ti da izbegneš vređanje naučnika i naučnog metoda?
c_h.arlie c_h.arlie 20:46 14.02.2018

Re: M'da !

mesan
c_h.arlie
srdjan.pajic
maksa83
Максин поглед је анахрон и вероватно типичан за двадесети век у смислу некритичне вере у континуирани линеарни прогрес науке и одбацивања потребе за преиспитивањем.

Da, "nazadan" je reč koju tražiš.

Kada su vakcine u pitanju skloniji sam da verujem imunolozima nego psihijatrima, kao što bih po pitanju šizofrenije i depresije pre verovao prishijatru nego imunologu.


Ja čak ni za to ne bih smatrao psihijatre za nekakve autoritete. Iz ovo malo iskustva sa doktorima koje imam (uključujući i moju taštu, koja, dok ovo pišemo, volontira u nekoj dečijoj bolnici u Keniji i trenira tamošnje hirurške patologe) psihijatri se često smatraju za prevarante među lekarima, o kojima se pričaju vicevi, neki čak i dosta dobri, i primenjivi i na neke druge struke.

Ali svejedno, raduje me ovaj novi pokušaj antiveksera da uzvrate udarac, a i to da je prinčipesa naučila razliku između promila i ppmova, što je za svaku pohvalu, sad to znanje malo da se slegne pa da idemo dalje u pretresanje argumentacije.

Ooooooo !
Jebote !
I dalje bi neko ko je tavršio Teslu da podučava nekoga ko je završio Matematičku.
Strašno !

Ona uporno ponavlja elementarne neistine i greške, ignorišući jasne ispravke jovicica, Pajića, tetrisa, i dr., dakle ona potpomaže širenje šarlatanske propagande --- jer bez elementarnih naučnih istina ima samo šarlatanizma, što ubija priču o etici i pravima.

Ti bi da diskredituješ one što iznose činjenice pozivanjem na srednju školu(!), dakle em si dosadni trol em si ljigava štetočina.

Jebote, šta li tebe toliko izjeda !?
c_h.arlie c_h.arlie 20:49 14.02.2018

Re: M'da !

mesan
principessa_etrusca
"Исправке"?

Веза вакцина и аутизма још није затворена књига

Prestani da se kriješ iza mistifikacija, razbucana ti je većina tvrdnji sad već na dva bloga.
они који се куну у науку, а не разумеју је

Ti to o svojim promilima i izjednačavanju nuspojava vakcine sa epidemijom?
Ili o tvom utisku da je nauka danas grassroot pokret na tviteru (čineći Maksu naravno anahronim)?
(А помен Тесле и Математичке је Чарлијева мала шала за интерну употребу

Izvini se makar jednom za promile, pa se onda šali.
Молим те избегавај вређање.)

Oduzimaš mi pravo da opišem nečije pisanje na blogu, dok Šešelja braniš?
Kad ćeš ti da izbegneš vređanje naučnika i naučnog metoda?

Druže, ti si stvarno bolestan pominjanjem toga za promile ... da li je moguće da neko elementarno pismen ne može da smisli elegantniji fazon.
E, da - da se izvineš Principesi !
I da - pripazi na žuč.
principessa_etrusca principessa_etrusca 20:52 14.02.2018

Re: M'da !

Evo i pravnik se javio da zakuca ekser u sanduk sa ljudskim i antivekserskim pravima da, na osnovu neznanja i teorija zavere prikupljenih po internetu, slobodno ugrožavaju zdravlje šire ljudske populacije medju kojom žive. Ja bih ovde stao.

Медицинска заједница је подељена, па зашто не би била и правничка?

А сада је кључни тренутак да се створи клима да се питању вакцина приступи отвореног ума, уместо примењивања репресије према родитељима и према лекарима, јер цена сутра може бити веома висока.
Ribozom Ribozom 20:59 14.02.2018

Re: M'da !

Važi Jeco...


I ja budala, nas'o sam s kim cu da diskutujem.
Bili Piton Bili Piton 21:22 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83

Važi Jeco...


Nevezano za ovu priču, imam naknadni transfer blama u vezi s Jecom, još od onda kad je nešto s Jocom Ćirilovim bila u konfliktu oko smisla gej parade - gde sam Jocinu zbrku u glavi otpisivao na to da je čovek možda malo out of touch i iz neke druge gej generacije, pa sam konsekventno, hteo ne hteo, držao stranu njoj. Danas kad Joce više nema (a ove očito ima i previše) - baš me nekako žacne kad se setim te epizode.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:36 14.02.2018

Re: M'da !

mesan
Prestani da se kriješ iza mistifikacija, razbucana ti je većina tvrdnji sad već na dva bloga.

Блог је баш право место за разбуцавање резултата медицинских истраживања.

Ti to o svojim promilima i izjednačavanju nuspojava vakcine sa epidemijom?
Ili o tvom utisku da je nauka danas grassroot pokret na tviteru (čineći Maksu naravno anahronim)?

Све што сам написала тада је доступно - да је учестаност смртног исхода као последице вакцинације против малих богиња упоредива је са учестаношћу смртног исхода као последице малих богиња и да се мере промилима, да то пишем по сећању и немам податке при руци.

Онда сам исправљена, али половично, у делу да се смртност од вакцине мери ппм-има, односно хиљаду пута мањом јединицом од промила.

А у чланку Др Стојковић је наведено ово: u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, т.ј. и смртност од морбила се мери ппм-има, и замисли, упоредива је са смртношћу која је последица вакцинације.

Izvini se makar jednom za promile, pa se onda šali.

Управо је разјашњено да смртност од морбила и вакцине јесте упоредива (јесте истог реда величине).

Oduzimaš mi pravo da opišem nečije pisanje na blogu, dok Šešelja braniš?
Kad ćeš ti da izbegneš vređanje naučnika i naučnog metoda?

Без обзира да ли ми је неко истомишљеник или неистомишљеник, ја сам против кршења било чијих људских права, па и Шешељевих, а његова јесу прекршена притвором који је трајао 10+ година. (А о теби говори сасвим довољно што би неистомишљенике без правосудне пресуде оставио да иструну у неком казамату.)
docsumann docsumann 21:38 14.02.2018

Re: M'da !

Danas kad Joce više nema (a ove očito ima i previše) - baš me nekako žacne kad se setim te epizode.


ma, meni se to desi spontano sa nekim flešbekovima, kad mi pre oči izlete scene kad sam u mladim danima dejstvovo kao žešći mentol...zbog žena, naravno, zbog žena...
a' što ću, zatresem glavom ( ne da mućnem, već da razspršim te slike) , i nastavim ko da ništa nije bilo
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:44 14.02.2018

Re: M'da !

i nastavim ko da ništa nije bilo


Dobro je ako je tako.
Ja tresem, pokušavam, ali neće uvek da ode.
Zna to da se nakači ko krpelj, vraćaju se slike, ne možeš ga se otarasiti.
Nekad uhvati pred spavanje, pa ti zaspi majčin sine:)
maksa83 maksa83 21:45 14.02.2018

Re: M'da !

I ja budala, nas'o sam s kim cu da diskutujem.

Pa kad počneš sa:

Ribozom
Pa sta? Mislis da su imunolozi ili mol.biolozi obavezno strucni za misljenje o vakcinaciji.


... moraš ozbiljno da snižiš očekivanja oko ozbiljnog diskursa.
mesan mesan 21:57 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Наравно, али доживотно имуни су само они који су болест прележали и они су ти који су обезбеђивали имунитет крда.

Zaboga miloga, zar je preko 90% ljudi je preležalo boginje pa tako uspelo da obezbedi imunitet krda?

Vakcine su neophodne radi dostizanja imuniteta krda, kad ih nije bilo epidemije su rasturale čovečanstvo.

Danas male boginje izbijaju u zajednicama sa niskom vakcinacijom, gde je taj imunitet narušen, na primer,
--- Amiši sa 14% vakcinacija, jug Francuske sa sigurno <80% kod dece, i mnogo drugih...
šta pišeš
principessa_etrusca
Медицинска заједница је подељена, па зашто не би била и правничка?

Ne, NIJE podeljena, naučna pitanja će postojati uvek ali je konsenzus naučnika o neophodnosti vakcine potpun
--- naučno, pre svega zbog istrebljenja mnogih opakih bolesti, i zbog napretka u znanju o mehanizmu vakcina i o epidemiologiji,
--- etički, jer sve medicinske organizacije to tvrde, a čak 86% SAD naučnika smatra da vakcinacija dece mora biti obavezna.

Kao božemeprosti šarlatani koji tvrde da su naučnici podeljeni po pitanju klimatskih promena, ne, NISU, konsenzus je jasan do najvišeg mogućeg nivoa naučne istinitosti.

Ako Boga znaš, prestani, kako bi da namećeš priču o etičkim obavezama i kvalitetu vakcina kad elementarne stvari pričaš naopačke!?
mesan mesan 22:21 14.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
Онда сам исправљена, али половично, у делу да се смртност од вакцине мери ппм-има, односно хиљаду пута мањом јединицом од промила.

А у чланку Др Стојковић је наведено ово: u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, т.ј. и смртност од морбила се мери ппм-има, и замисли, упоредива је са смртношћу која је последица вакцинације.

AMAN, dve decenije pre vakcine godišnji prosek smrti u SAD je
--- preko 400
u decenijama posle vakcine prosek je
--- manji od 5.
U roku od par godina od uvođenja smrtnost opala desetostruko.
Grafik
Jedan rad

Čak i da je smrtnost ZBOG vakcine 5 godišnje, da se ukine vakcina smrtnost bi se vratila na 400!

PRESTANI sa elementarnim neistinama krijući se iza šarlatana!


Без обзира да ли ми је неко истомишљеник или неистомишљеник, ја сам против кршења било чијих људских права

Ti kršiš pravo na razuman razgovor.
, па и Шешељевих, а његова јесу прекршена притвором који је трајао 10+ година. (А о теби говори сасвим довољно што би неистомишљенике без правосудне пресуде оставио да иструну у неком казамату.)

Ma jok, ja ću samo da se radujem i likujem kad mešina crkne.
tetris tetris 22:34 14.02.2018

Re: M'da !

А у чланку Др Стојковић је наведено ово: u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, т.ј. и смртност од морбила се мери ппм-има, и замисли, упоредива је са смртношћу која је последица вакцинације.


Uzeti su podaci za 1968. kad je bio 51 smrtni slučaj od malih boginja u Engleskoj i Velsu. Populacija Engleske i Velsa je tada bila oko 51 milion tako da je smrtnost u odnosu na celu populaciju bila 1 ppm. 1967. je bilo 99 smrtnih slučajeva što je bliže 2ppm, a 1961. 152 smrtna slučajeva, što je oko 3ppm, a bilo je godina i sa preko 300, 600 i 700 umrlih.

A sad da ti jos jednom dokažem da smrtnost od morbila izražena u ppm u odnosu na celu populaciju nije upošte uporediva sa smrtnošću kao posledicom vakcinacije. Smrtnost usled komplikacija izazvanih vakcinacijom se izražava u ppm ali ne cele populacije, već vakcinisanih. Obično se spominje 2ppm. Populacija England & Wales u 2016. je iznosila 58 miliona. Bez vakcine i sa malom smrtnošću od malih boginja od 1ppm u 2016. bi bilo 58 umrlih (sa umerenom od 2ppm - 116 umrlih, a ako je smrtnost te godine 3ppm, dođe se do 174). U 2016. u England & Wales je rođeno manje od 700,000 beba. Sa smrtnošću kao posledica vakcinacije od 2ppm to je 1.4 umrlih. Za dva reda veličine manje. Da izračunamo u odnosu na celu populaciju, da bi bolje uporedili smrtnosti:

1ppm od malih boginja (neetički uzeta najmanja smrtnost da bi potpomogla tezu Dr Stojković), a 0.024ppm od vakcine.

Kad sam već našao podatke za smrtnost od malih boginja u England & Wales, od 1992. do 2016. je umrlo ukupno 28-oro. Za 25 godina duplo manje nego u 1968. koja je imala nisku smrtnost i manju epidemiju nego uobičajeno pre vakcinacije.
mesan mesan 22:50 14.02.2018

Re: M'da !

tetris
А у чланку Др Стојковић је наведено ово: u trenutku uvođenja vakcinacije u Veliku Britaniju 1968.godine smrtnost od malih boginja bila 0,11 na 100 000 ljudi, odnosno 1 čovek na milion, dok je smrtnost u SAD u trenutku kada je prva vakcina protiv malih boginja licencirana 1963.godine bila 0,2 na 100000 odnosno 2 na milion, т.ј. и смртност од морбила се мери ппм-има, и замисли, упоредива је са смртношћу која је последица вакцинације.


Uzeti su podaci za 1968. kad je bio 51 smrtni slučaj od malih boginja u Engleskoj i Velsu. Populacija Engleske i Velsa je tada bila oko 51 milion tako da je smrtnost u odnosu na celu populaciju bila 1 ppm. 1967. je bilo 99 smrtnih slučajeva što je bliže 2ppm, a 1961. 152 smrtna slučajeva, što je oko 3ppm, a bilo je godina i sa preko 300, 600 i 700 umrlih.

A sad da ti jos jednom dokažem da smrtnost od morbila izražena u ppm u odnosu na celu populaciju nije upošte uporediva sa smrtnošću kao posledicom vakcinacije. Smrtnost usled komplikacija izazvanih vakcinacijom se izražava u ppm ali ne cele populacije, već vakcinisanih. Obično se spominje 2ppm. Populacija England & Wales u 2016. je iznosila 58 miliona. Bez vakcine i sa malom smrtnošću od malih boginja od 1ppm u 2016. bi bilo 58 umrlih (sa umerenom od 2ppm - 116 umrlih, a ako je smrtnost te godine 3ppm, dođe se do 174). U 2016. u England & Wales je rođeno manje od 700,000 beba. Sa smrtnošću kao posledica vakcinacije od 2ppm to je 1.4 umrlih. Za dva reda veličine manje. Da izračunamo u odnosu na celu populaciju, da bi bolje uporedili smrtnosti:

1ppm od malih boginja (neetički uzeta najmanja smrtnost da bi potpomogla tezu Dr Stojković), a 0.024ppm od vakcine.

Kad sam već našao podatke za smrtnost od malih boginja u England & Wales, od 1992. do 2016. je umrlo ukupno 28-oro. Za 25 godina duplo manje nego u 1968. koja je imala nisku smrtnost i manju epidemiju nego uobičajeno pre vakcinacije.

Hvala tetrisu što razbucava šarlatanizam elementarnim dostupnim činjenicama!
Ljudi ne budite sline nego se zahvalite!

Tetrise, suviše si precizan i rečit da bi dopreo i prodreo.
Moj primer iz SAD ima samo dva broja, no sumnjam da će makar on nešto značiti grassroot twitter "naučnicima" otvorenog uma...
principessa_etrusca principessa_etrusca 23:15 14.02.2018

Re: M'da !

Bili Piton
Nevezano za ovu priču, imam naknadni transfer blama u vezi s Jecom, još od onda kad je nešto s Jocom Ćirilovim bila u konfliktu oko smisla gej parade - gde sam Jocinu zbrku u glavi otpisivao na to da je čovek možda malo out of touch i iz neke druge gej generacije, pa sam konsekventno, hteo ne hteo, držao stranu njoj. Danas kad Joce više nema (a ove očito ima i previše) - baš me nekako žacne kad se setim te epizode.

Невероватно је, али ја која уопште не гледам телевизију, налетела сам на ту емисију. Карлеуша је баш била агресивна и проста и на крају још и аутовала Ћирилова.

А не мислим да је он имао икакву збрку у глави, просто је био господин и private person.
trala.la trala.la 23:22 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
А што се улоге државе тиче, у УК вакцинација није обавезна, а у Србији јесте.
Која држава је у праву?

Srbija.

UK je država u kojoj ti NHS pokriva i homeopatsko lečenje zato što se neki od debila iz kraljevske porodice na to loži. Ima li boljeg argumenta protiv ukrštanja u srodstvu...


Da nije to neka zastarela informacija? Koliko se sećam, NHS ima stav da homeopatija ne deluje. Homepatija je više nemačka škola.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:33 14.02.2018

Re: M'da !

maksa83
I ja budala, nas'o sam s kim cu da diskutujem.

Pa kad počneš sa:

Ribozom
Pa sta? Mislis da su imunolozi ili mol.biolozi obavezno strucni za misljenje o vakcinaciji.


... moraš ozbiljno da snižiš očekivanja oko ozbiljnog diskursa.


Pa čovek samo vežba janteloven na tebi (i sebi).
a_jovicic a_jovicic 01:54 15.02.2018

Re: M'da !

anonymous
Samo da konstatujem odnos prema neistomišljnicima.

A šta ako je baš suprotno.

Ako su baš oni drugi .....budale.

... dočim je gospodŽa doktorka uzorni primer psihijatrijske branše ...

"argumentovano" i "stručno" opisuje protivnike rečima ... "vakcinalni svedoci" (valjda aluzija na Jehovine svedoke) ... pa ... "grupa navodnih gradjana i lekara navodno zabrinutih" ... "grupacija koja je podnosila 700 prijava protiv Sladjane Velkov" ... pa ... "to su ili glupi ili ludi ili jako pokvareni ljudi, ja bih rekla sve to zajedno sa sve njihovim vodjom Tomislavom Stevanovićem, pedijatrom iz Zrenjanina koji ima elemente paranoičnog poremećaja" ... "ako vi možete 700 prijava protiv nekog da podnesete to pokazuje da niste normalni" ...

Koji to psihijatar ili psiholog koristi termine "lud" i "nenormalan"?
a_jovicic a_jovicic 02:14 15.02.2018

Re: M'da !

anonymous
U ime nekakve navodne zaštite od simulovane opasnosti treba se odreći slobode u ime sigurnosti.

O simulovanoj tj. prividnoj opasnosti smo možda i mogli da pričamo dok se epidemija nije pojavila. Sa 2223 obolela, 3 smrtna slučaja, 33% hospitalizovanih od čega (na svu sreću samo) jednim slučajem zapaljenja mozga i 264 upale pluća (cca 10%) ova opasnost postaje stvarna. Čisto da podsetim da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, mnogo zaraznija od gripa ... Još i da spomenemo kako male boginje urnišu imunitet tako da u sezoni intenzivnog oboljevanja od respiratornih bolesti, broj komplikacija može da bude još i veći.

Vakcinacija jeste obavezna ali se na nju ne prisiljava svako (pa da pričamo o nekim konc-logor gubicima slobode i Mengele-eksperimentima od strane farmako-mafije) ... postoje osobe koje ne smeju da prime vakcinu ... ne iz "filoSofskih" razloga nego iz zdravstvenih ... ali o tome odlučuju lekari a ne "filoSofi" ... i isti ti lekari neće da rizikuju živote takvih pacijenata. E zbog takvih ljudi obuhvat treba da bude visok ... oni nemaju taj "luksuz" da odlučuju da li žele ili ne žele da se vakcinišu.
deset_slukom deset_slukom 02:47 15.02.2018

Re: M'da !

anonymous
Samo da konstatujem odnos prema neistomišljnicima.

A šta ako je baš suprotno.

Ako su baš oni drugi .....budale.


A šta ako ... načitani ... intelektualci gotovo redovno padaju na ... prvom praktičnom ... testu ... inteligencije?

Nedavno je na Jutjubu osvanuo ovaj intervju i, gle, među obožavaocima (komentatorima) sam prepoznao isti intelektualni profil sa kojim ratujem već godinu dana na ravnozemljaškim kanalima.

Elem, dotični su likovi, koji se, inače, u svakodnevnom životu čude kako Australijanci ne otpadnu sa Zemlje "jer su dole", u ovoj Dr.Jovani prepoznali "najlepšu i najhrabriju", "sestru u Hristu", "ženu-zmaja", dočim su vakcine protiv kojih se bune "Vučićeve vakcine". Sve ovo govori o nepopravljivoj konfuziji u njihovim glavama.

E sad - nemam ništa protiv kad se majmuni dokopaju tastature ili se pojave na TV, ali mi smeta kada ispred imena imaju Dr. Odgledao sam prvih pet minuta i zaključio da je moj život suviše skup da bih ga traćio na "doktoricu" ravnozemljaške inteligencije. U tih pet minuta je izrekla, po sećanju, (4:33) video klipa iz prvog komentara:

- od 1984. do danas, samo četiri godine je obuhvat vakcinacijom bio iznad 95%, pa sledi da bi, po "njihovoj" logici (logici establišmenta), ovde stalno bila epidemija.

Iako nisam medicinar, rekao bih da nikada nisu bile stalne epidemije, čak ni kada vakcine nisu postojale.

blogovatelj blogovatelj 07:46 15.02.2018

Re: M'da !

zamenjen podjednako sumljivim autoritetom



Sumljam da se kaze sumljiv.
blogovatelj blogovatelj 07:49 15.02.2018

Re: M'da !

E, da - da se izvineš Principesi !



Sumljam da se kaze izvines (u kontekstu u kome je upotrebljeno)
c_h.arlie c_h.arlie 09:59 15.02.2018

Re: M'da !

blogovatelj
E, da - da se izvineš Principesi !



Sumljam da se kaze izvines (u kontekstu u kome je upotrebljeno)

Saglasan !
Bili Piton Bili Piton 15:11 15.02.2018

Re: M'da !

principessa_etrusca
просто је био господин и private person.


Što ne isključuje činjenicu da je tom prilikom potpuno pobrkao lončiće (i poneo se, po mojoj oceni, prilično kratkovido, čak sebično, iz nerazumevanja doduše, ne zbog loše namere) no dobro, to trenutno nije tema.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana