Sport

18-e, 18-e...

NNN RSS / 12.11.2018. u 22:24

Počeo je Završni turnir (nisam stigao ranije, ali ovako će blog da traje do kraja turnira).

atp_finale_04-545x390.jpg 

Đoković je (odustajanjem Nadala) već obezbedio 1. mesto na kraju godine, a Izner je (takođe odustajanjem Nadala) ušao u glavni žreb Završnog turnira iako je 10. ove godine. Takođe i Nišikori je kao 9. tu umesto Delpa koji je zbog nove povrede ranije završio sezonu. Kao zamene, k'o zapete puške čekaju Hačanov i Ćorić.


Juče je u okviru grupe B (Lejton Hjuit) Anderson (očekivano) pobedio Tima, a Federer je (neočekivano) izgubio od Nišikorija, iako je bio nešto bolji u 1. setu, nije uspeo to da materijalizuje, a pred kraj seta ga netipično pojela nervoza, što se nastavilo do kraja meča iako je 2. set počeo brejkom.
Danas je u okviru grupe A (Guga Kuerten) Čilić ispustio 1. set protiv Zvereva koji kasnije je i 2. set dobio u TB.
Prvo kolo zatvara meč Đoković - Izner.

Djok92_3507218b.jpg
Novak juri svoju 6. titulu, čime bi se izjednačio sa rekorderom Federerom, ostali učesnici nisu imali zapaženije rezultate na ovom turniru (NIšikori 2 polufinala i to bi otprilike bilo sve).

Ovo je 10. put zaredom da se Završni turnir igra u Londonu. Nama je verovatno u najlepšem sećanju ostalo ono spektakularno finale 2012. kada je Novak uspeo da pobedi Federera. Od ostalih trijumfa ona dva iz 2013. i 2015. nisu bila čak nešto ni uzbudljiva finala (što takođe ima svojih prednosti :)), a 2014. se čak nije ni igralo (Federer se povukao posle onog čuvenog maratona protiv Vavrinke)!
Nisam se nešto preterano bavio efemernim detaljima, ali pretpostavljam da se sama završnica te 2014. nije preterano svidela organizatorima, pa možda i to ima veze što je promenjen glavni sponzor (Barclays je ranije bio potpisao saradnju za 2015. i 2016.), a od prošle godine je Nitto.
Prošle godine u finalu je Dimitrov pobedio Gofana, a pošto sada nisu obezbedili učešće gube puno poena.
Ove godine je realno Novak prvi favorit, došao je kao broj 1 i u najboljoj je formi, ali sve to "sa papira" mora da pokaže i na terenu.

Od ostalih sportskih zbivanja, dozvoljeno je i poželjno trolovanje o fudbalu (LŠ i reprezentacija), košarka (NBA i evropska), NFL, automoto i štagod

(opširnije u komentarima...)



Komentari (148)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 22:50 12.11.2018

Dobi Milvoki

Šteta.
NNN NNN 23:17 12.11.2018

Re: Dobi Milvoki

Denver je trenutno u "kontra-ritmu" :(

Već 3 poraza u nizu i to sva tri prilično gusta (a taman su bili počeli da dobijaju neizvesne mečeve)!

Jokić je bio prilično bizaran,
jer je npr. protiv Memfisa uputio jedan jedini šut (i to u poslednjoj sekundi za pobedu - i promašio, a da je to ušlo, verujem da bi nastavili da pobeđuju).
Onda je protiv Bruklina imao 37 poena i 21 skok, ali je pri nerešanom rezultatu izgubio loptu 20-ak sekundi pre kraja, a onda su u poslednjoj sekundi primili koš!
Baš šteta, ali sezona je (pre)duga, bitno je da se što više igrača razigra, Mari već kida, a izgleda da se Milsap vraća na svoj nivo (možda ne baš kao kad je bio Ol-stars igrač, ali približno).
Biće još uspona i padova, bitno je da dođu konačno do plej-ofa.
bene_geserit bene_geserit 23:43 12.11.2018

Re: Dobi Milvoki

NNN
Mari već kida

U kom smislu to Mari kida?
Ima šut za 3 poena jako loš, odbranu igra najgore u timu, igra plejmejkera a nema asistencije.
Jedan meč ga je išlo pa je dao 48 ili koliko već poena, ali ne da kida već ne vidim napredak u odnosu na prošlu sezonu uopšte.
NNN NNN 00:01 13.11.2018

Re: Dobi Milvoki

Tu si u pravu, ja sam odgledao par mečeva gde je razbijao, pa mi je ostavio baš dobar utisak, jer je radio nešto što nisam imao pojma da može (ono kad je dao 48 poena, većinu u poslednjoj četvrtini je dao iz ulaza "jako do samog kraja" uz kontakt). Jesu mu nešto bolje statistike, osim procenta za 3, ali mislim da je to posledica toga što sada "uzima" teže šuteve. Njima je ipak Jokić pravi plej (a verovatno će tako ostati i kada je Tomas oporavi). Inače on je još klinac, dve godine je mlađi od Jokića, a plej dolazi s godinama ili se rodi, a on mi uvek više delovao kao bek šuter, ali ne dobija baš lopte na otvoren šut, najčešće šutira kada mu Jokić pravi blok.
NNN NNN 23:07 12.11.2018

Sjajna pobeda Đokovića!

Nije da nije bila koliko toliko očekivana, je stvarno sjajna pobeda.
Novak je toliko dobro riternirao da je 3 puta oduzeo servis Izneru!
U 1. setu je toliko pritiskao protivniku servis da je u čak 4 gema dolazio do brejk prilika (i u jednom do đusa). U 2. setu je Izner u prvoj polovini lako koristio svoje servis gemove, ali ga je Novak onda dva puta brejknuo.
Novak je uzeo preko 40% poena na protivnikov servis
(inače je jednom uzeo Izneru 50% poena na servis, to je bilo u Pekingu 2015.)!

I u nastavku će ritern biti mnogo bitan, jer je i Zverevu i Čiliću servis mnogo bitno oružje (ne kao Izneru), a opet oni su kompletniji u polju (od Iznera, ali ne i od Đokovića).
niccolo niccolo 23:24 12.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Na b92 nešto petljaju, da li je format isti tj. svako protiv svakog u grupi, pa polufinale i finale? Pošto je iz njihovog objašnjenja ispalo da Đoković igra sa pobednikom Zverev-Čilić...
NNN NNN 23:52 12.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Jeste standardan format, round-robin, pa prva dva iz grupa se ukrštaju u polufinalu,
nego iz nekog razloga mislim da nije bio do skoro objavljen raspored za prekosutra,
sada se zna da Novak igra protiv Zvereva i to prvi meč u grupi (ne pre 15h).
niccolo niccolo 12:36 13.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Pa to, ja čitam i nije mi jasno o čemu pričaju...
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:33 13.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Да сам ја краљ, ја бих то тако уредио. Прво коло игра ко с ким стигне, случајно, друго коло се укрсте победници с победницима и поражени с пораженима, а онда у трећем колу оба меча буду важна, јер је с оваквим системом немогуће доћи у ситуацију да у трећем колу играју два играча с 2 победе један против другог (а оба сигурно пролазе) и два играча без иједне победе један против другог (а не пролази ниједан). Мислим, играчима би и даље било важно, паре и ранг су и даље у игри, али публици је мање занимљиво. Са предложеним системом укрштања у трећем колу парови би били

2 победе : 0 победа и 1 победа : 1 победа (сасвим добро)

или

2 победе : 1 победа и 1 победа : 0 победа (такође добро, сви имају шансу).
NNN NNN 19:43 13.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Ja bih te i bez ove ideje zvao Vaše veličanstvo

Evo sada je takva situacija u B grupi, ali je Anderson već obezbedio polufinale i uopšte ne mora da se oznoji u 3. kolu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:34 13.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Да, али, бар теоретски, сви остали још увек имају шансу. Са неком мање убедљивом победом против Нишикорија, чак ни Андерсон не би био сигуран. У сваком случају, немогуће је направити савршен систем, али би ово избегло играње 2:2 и 0:0 парова у трећем колу, а доста често би оба меча била важна.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:12 14.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

У ствари, погледао сам бројеве и правила мало боље и, ако сам све добро израчунао и схватио (не бих се уздао много ни у једно ни у друго), Андерсон и даље није сигуран -- потребна су му бар три гема да би сигурно прошао даље, а бар 6 да би био први.

То око правила, поново, ако сам добро схватио, изгледа да се рачунају сви мечеви чак и када се направи круг од три играча с две победе (или с једном). Зато је у ствари и даље важно „с колико разлике“ Нишикори победи Тима, ако га уопште победи, и зато Андерсон и даље није 100%.

Укратко, мени се чини да, бар у теорији, сва четворица још увек имају пут у полуфинале.
NNN NNN 16:12 14.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

Takvog te volim!

i Timu igra pobeda protiv Nišikorija (po mogućstvu ista ili bolja od one Andersonove )
i da Anderson pobedi i Federera u dva seta...

ali bih smeo da stavim pare da Anderson (u slučaju da se ne povuče) ide u polufinale.

PS Andersonovi doniraju simboličnu sumu u humanitarne svrhe za svaki njegov as ovde
Kazezoze Kazezoze 16:50 14.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

NNN
Ja bih te i bez ove ideje zvao Vaše veličanstvo

Evo sada je takva situacija u B grupi, ali je Anderson već obezbedio polufinale i uopšte ne mora da se oznoji u 3. kolu.


Ne mora, ali svaka pobeda u grupnoj fazi vredi 200 bodova, u polufinalu 400, a u finalu dodatnih 500 bodova. Ukupno, sve pobede na završnom turniru nose 1500 bodova, a to je, ako se ne varam Novaku 2x pošlo za rukom.

Uzgred, Zvereva je upravo dobio prilično lako 6:4 6:1.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:46 15.11.2018

Re: Sjajna pobeda Đokovića!

ali bih smeo da stavim pare da Anderson (u slučaju da se ne povuče) ide u polufinale.

Ето, после Тимове победе, Андерсон иде даље сигурно, Нишикори испада сигурно, остаје да се види Федерер или Тим.

Да би Федерер прошао, довољан му је и сет, а може и да изгуби 2:0, али да узме бар 6 гемова. Другим речима, Тим пролази само ако Андерсон победи 2:0, а Федерер узме највише 5 гемова. Мрка капа за Тима.

Федерер може да буде и први, ако победи.
aureus aureus 00:33 13.11.2018

88 slobodnih bacanja

Javljam se povodom oglasa.
Od ostalih sportskih zbivanja, dozvoljeno je i poželjno trolovanje o fudbalu (LŠ i reprezentacija), košarka (NBA i evropska), NFL, automoto i štagod




Čudne li statistike u meču FMP - Krka (93:65).

Oba tima izvela su po 44 slobodna bacanja, ukupno 88.
88!
88!!

E, to nije sve...Krka je iz igre uputila samo 46 šuteva (24 za dva, 22 za tri). Dakle, 46 šuteva iz igre, a 44 sa penala.
Jednako interesantno je to što je Krka iz igre dala 30 poena, a sa penala 35.


P.S. Da kažemo i to da je Krka u zadnjoj četvrtini dala samo 3 poena. Čisto da stvari budu što luđe.

A ovo za slobodna bacanja...Arbitri pretjeruju. Svaki čas sude faulove, odlaze da gledaju monitor, sjeckaju igru. Preko dva sata je trajala utakmica.
aureus aureus 22:37 14.11.2018

Re: 88 slobodnih bacanja

Odavno neko nije ovako pobijedio Zvezdu u "Pioniru" kao Monako večeras.
Zvezdinih šest stranih igrača izgubilo tačno 20 lopti.
Jednu je izgubio Čović.
NNN NNN 23:10 14.11.2018

Re: 88 slobodnih bacanja

Da, Reglend "blistao" sa 8 izgubljenih lopti,
a Čović bio mnogo gori, pa ti vidi koliko smo bili očajni!
Imao sam tu nesreću da se uključim u 3. četvrtini na -7 i za nekoliko minuta je otišlo na -20 pa sam se isključio :(
Bili smo prejadni!
Većina izgubljenih lopti (koje sam video, a i statistika pokazuje da su oni imali 13 ukradenih) je bila tako što im bacimo u ruke, pa oni imaju čistu kontru!
Video sam i nekoliko air-ballova,
a pri svemu tome gosti su napravili 1. faul u 3. četvrtini na 2 minuta pred kraj...
ono malo što sam video je bilo previše!
aureus aureus 23:46 14.11.2018

Re: 88 slobodnih bacanja

Regland uopšte nije plejmejker nego izuzetno niski kombo, a on nam je udarna igla.
Slabo igra odbranu. Može tu i tamo nešto da odigra, ali već nekoliko mečeva se ne trudi.
A onda umjesto njega ulazi Filip Čović od 1,78 koji je ne igra nikako.

Dosta, dosta slabašne igrače imamo ove godine, a i trener nam je početnik.
aureus aureus 12:28 16.11.2018

Re: 88 slobodnih bacanja

A budućnost konačno pobijedila nekoga u Evroligi.
Dobili su Baskoniju kod kuće 99-84 tako što su postavili rekord Evrolige sa 21 ubačenom trojkom. Iz 34 pokušaja (61,8%). Zanimljivo je da su sve poene iz poslednje četvrtine dali trojkama (8/13) jer su dva šuta za dva poena promašili.
NNN NNN 13:19 13.11.2018

Bogdanović solidan :)

Vratio se Bogi posle povrede i ovo sinoć je izgledalo skorz dobro - 22p u dobar procenat šuta.
bene_geserit bene_geserit 18:05 13.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Procenat šputa mu je realno bio mnogo bolji nego što statistika pokazuje - imao je tri šuta sa pola terena u zadnjoj sekundi četvrtine ili napada.
A nije sisica da neće da šutne da ne kvari statistiku, kao što radi sad već pola NBA lige.

Uz to su igrali protiv (statistika kaže) najboljeg defanzivnog tima u ligi.
Mada to ne znači ništa, sa ovim novim kriterijumom suđenja, odbrane ne mogu više ni da se igraju.
NNN NNN 19:37 13.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Jeste, baš su mu bili muški šutevi, uglavnom tako što se sam izbori, davao je i duugačke dvojke preko ruke...
Najviše mi se sviđa kako čita odbranu i relativno lagano se izbori za koliko-toliko otvoren šut bez pomoći nekakve zverske atletike.

Nadam se da će da ove sezone još da podigne nivo igre i zadrži neki kontinuitet.
aureus aureus 20:18 13.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

bene_geserit
Procenat šputa mu je realno bio mnogo bolji nego što statistika pokazuje - imao je tri šuta sa pola terena u zadnjoj sekundi četvrtine ili napada.
A nije sisica da neće da šutne da ne kvari statistiku, kao što radi sad već pola NBA lige.

Ја шутеве са своје половине на истеку четвртина не бих ни убацивао у статистику. Осим кад се погоди, тад нема избора.
freehand freehand 20:45 13.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Jeste, baš su mu bili muški šutevi, uglavnom tako što se sam izbori, davao je i duugačke dvojke preko ruke...

Laka ruka. Odličan je.
aureus aureus 12:48 15.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Ovaj Lebron Džejms ipak zna ponešto od košarke.

Bude u Klivlendu četiri godine, Klivlend se bori za titulu i jednom je osvoji, a sva četiri puta igra finale.
Onda ode u raspale Lejkerse, i Lejkersi sad na zapadu na poziciji koja ih vodi u plej-of, a Klivlend, prošlogodišnji finalista, trenutno najgora ekipa NBA lige. Uspješnost im je 14,3%. Što će reći da od sedam utakmica dobiju jednu.

Lebron je sinoć prestigao Vilta Čembrlena po broju poena. U regularnom dijelu dao je ukupno (31 425)
Ispred njega su Džordan (32 292) , Brajant (33 643), Meloun (36 928) i Džabar (38 387) .
Džordana bi mogao da prestigne već do kraja ove sezone (januar-februar 2019. otprilike). Kobija vjerovatno u prvih par mjeseci naredne.

U dembru puni 34 godine i zaista može postati najbolji strijelac NBA lige.
NNN NNN 14:53 15.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Nije loš mali, biće od njega nešto :)

Klivlend je (očekivano) loš, možda se i tankuju (kako ih kenja na draftu, ne bi me čudilo, zaprovo toliko ih je kenjalo, da ni ne bi morlai da se tankuju)
+ Lav je povređen i ne igra.

A već duže vreme se priča da bi Lejkersi sledeće sezone trebli da dovelu Durenta i / ili Lenarda, a sada im se povredio Rondo, ali puni su klinaca koji bi trebalo da rastu kako vreme odmiče.
aureus aureus 15:18 15.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Више сам за то да Леброн пређе у Голден Стејт и мало их појача.
Тад им стварно нико ништа не би мог'о.
svarog svarog 15:29 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Izgleda da Durant odlazi iz GSW na kraju sezone. Nesto ga je Grin napusavao zbog toga pa dobio kaznu od kluba
aureus aureus 17:15 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

svarog
Izgleda da Durant odlazi iz GSW na kraju sezone. Nesto ga je Grin napusavao zbog toga pa dobio kaznu od kluba

Не бих се зачудио да ово има неке везе с новцем.
Кари је потписао максимални уговор, следећи на реду је Клеј Томпсон, ако Дурент изрази жељу да остане - и он ће добити добре паре.
И ко ће да извиси (за очекивани износ) у систему гдје постоји чудо звано salary cap?

А ако Грин отјера Дурента (из било којег разлога) Голден Стејт ће можда испустити шансу да буде најдоминантнија франшиза од Селтикса из времена Расела.
afraid afraid 17:41 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

aureus
svarog
Izgleda da Durant odlazi iz GSW na kraju sezone. Nesto ga je Grin napusavao zbog toga pa dobio kaznu od kluba

Не бих се зачудио да ово има неке везе с новцем.
Кари је потписао максимални уговор, следећи на реду је Клеј Томпсон, ако Дурент изрази жељу да остане - и он ће добити добре паре.
И ко ће да извиси (за очекивани износ) у систему гдје постоји чудо звано salary cap?

А ако Грин отјера Дурента (из било којег разлога) Голден Стејт ће можда испустити шансу да буде најдоминантнија франшиза од Селтикса из времена Расела.

Šta znači ovo boldovano?
Da li je to isto što i tim ili ekipa?
svarog svarog 18:10 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

U stvari pišu da KD neće da produži ugovor nego hoće da ide u free agente, verovatno misli da može više kinte da dobije drugde* ili možda želi da igra u timu gde je najveća zvezda. ko će ga znati

* Le Veon Bell je ladno batalio sezonu i 15 miliona dolara. Kakav bi haos bio da Stilersi bez njega uzmu titulu
aureus aureus 18:40 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

afraid

Šta znači ovo boldovano?
Da li je to isto što i tim ili ekipa?

Не само тим већ и оно нематеријално што је везано за тим - идентитет, историја итд.

Сигуран сам да си некад прочитао да се нека франшиза преселила из једног америчког града у други. Е, видиш, без обзира што су се преселили, па и промијенили име (шта знам, постали "мечке" из Питсбурга, а некад су били "мачке" из Филаделфије) рачуна се да је то један те исти спортски ентитет. Са свиме што је тај ентитет урадио у својој историји, са свим титулама које је освојио итд.

Немој да питаш шта је ентитет него објасни оно око зрачења.

П.С. Дакле, ово што сам објаснио је франшиза у ширем смислу. У ужем је конкретан састав.
Постоји и појам "франшизни играч" или "главни играч франшизе". То је главни баја у екипи, око кога се све врти. Њега пуне парама, а заузврат очекују да он пуни противнике кошевима и буде најбољи у саставу. Он је носилац игре у тиму.
Поједини тимови имају по два-три таква играча.
Коби Брајант је био франшизни играч у Лејкерсима скоро 20 година, али био је то и Шекил О'Нил у оних неколико сезона кад је играо са Кобијем.
vcucko vcucko 20:17 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

aureus


Сигуран сам да си некад прочитао да се нека франшиза преселила из једног америчког града у други. Е, видиш, без обзира што су се преселили, па и промијенили име (шта знам, постали "мечке" из Питсбурга, а некад су били "мачке" из Филаделфије) рачуна се да је то један те исти спортски ентитет. Са свиме што је тај ентитет урадио у својој историји, са свим титулама које је освојио итд.


Obično se ne menja ime?

Najpoznatiji primeri su upravo Lakers (jezerčani ili brodovi sa Velikih jezera) koji su zadržali ime nakon selidbe iz Minesote u LA (koji baš i nije poznat po jezerima). Još smešniji primer je Jazz, preseljen iz New Orleans-a (kome sasvim odgovara to ime) u mormonski Utah (koji sa džezom ima veze koliko i Golubinci).
Takođe je zanimljivo da su u oba prvobitna, matična grada u međuvremenu osnovani novi klubovi - franšize, ali pod sasvim drugim imenima. Timbervolves i kako se već zovu ovi iz Lujzijane, bem li ga.
aureus aureus 21:24 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Обично се не мијења име, да, али и ако се промијени - још увијек је то-то, иста франшиза.
У Европи није необично да клубови мијењају додатак на име (из спонзорски разлога), а некад и читаво име. То врло често раде италијански и шпански клубови, а у Србији је Хемофарм постао Вршац (мислим и да је некад раније био Вршац).

Међутим, за разлику од САД, већ је рјеђе да се промијени и град. То је некако за Европу нетипично.
Али ипак се и то дешава ту и тамо.
Мега није мијењала само додатак на основно име, него и град. Била је у Београду, Смедереву и сад је у Сремској Митровици. Да не чачкам по интернету, можда још негдје.

Али звала се она Мега Визура из Смедерева или Мега Бемакс из Сремске Митровице - то је још увијек иста франшиза, што би рекли Американци.
Франшиза је, дакле, блиска појму бренд.
NNN NNN 23:41 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Обично се не мијења име, да, али и ако се промијени - још увијек је то-то, иста франшиза.
Sijetl Supersoniks = Oklahoma Siti Tander
NNN NNN 23:56 17.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

У Европи није необично да клубови мијењају додатак на име (из спонзорски разлога), а некад и читаво име. То врло често раде италијански и шпански клубови

Taugres - Tau Keramika - Kaha Laboral ili Laboral Kuča je ustvari sve vreme Baskonija.
Armani je ustvari Olimpija Milano, a ranije poznata i kao Trejser, Filips, Stefanel*...

* Sećate se da je Bodiroga igrao za Stefanel, ali prvo u Trstu, a posle u Milanu?
E pa to uopšte nije bio isti klub nego je valjda bio isti sponzor koji je promenio klubove (i njihova imena)!

Sada sam uzeo da izguglam imena da se bolje podsetim i ... besmisleno je! Sad vidim da čak ni Armani nije samo Armani, nego je bio Džins, pa Emporio, pa...

PS. postoje čak i neke indicije da ova Crvena zvezda ustvari nije Crvena Zvezda
aureus aureus 00:30 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

NNN

PS. postoje čak i neke indicije da ova Crvena zvezda ustvari nije Crvena Zvezda



E zato postoji koncept "franšize".

Sportsko udruženje KK Crvena zvezda Mali Kalemegdan 2, nosilac prava na ime, istoriju i rezultate (sve što sam nabrojao predstavlja srž "franšize" ) u jednom momentu, kad je zanemoćalo, na određeni period od nekoliko godina, prepustilo je to pravo jednom drugom sportskom udruženju, uz obavezu da privremeni nosilac prava na "franšizu", po isteku dogovorenog perioda vrati je originalnom udruženju.
Dabome, pošto je franšiza ono nematerijalno, nešto kao duh, a u sebi sažima cjelokupnu istoriju, rezultate i trofeje, ono što je u međuvremenu osvojeno - za vrijeme privremenog nosioca - postalo je integrisano u samu franšizu.
Tako obogaćena (3 kupa, 1 ABA i 1 prvenstvo Srbije) franšiza je 2015. vraćena udruženju KK Crvena zvezda Mali Kalemegdan 2.

Najzanimljivije je da ovaj postupak uopšte nije bio nužan da bi se sproveo Unaprijed pripremljeni plan reorganizacije. Mislim da je jedini razlog zbog kojeg je izvedena ta akrobacija to što Crvena zvezda 2011. godine nije bila izborila učešće u ABA ligi, ali jeste bio izborio FMP. I onda je Čović napravio šta je napravio da se jedna godina ne bi izgubila do povratka u ABA ligu. Htio je da refrešovana Zvezda, oslobođena balasta krupnih dugova, bude odmah konkurentna i spremna da osvaja trofeje, na čelu sa Pešićem kao trenerom. Bio se malo zeznuo, pošto je Zvezda u sezoni 2011/2012 bila ipak preslaba. Imala je dobrog trenera, ali nije imala dovoljno dobar roster.

Afraid: šta je to roster?

Aureus: Dakle, nije imala dovoljno dobar roster te sezone, ali već od naredne stvari su postale bolje. No valjalo je pričekati još koju godinu do preuzimanja trona.
U Zvezdinom slučaju nije problem to sa privremenim prepuštanjem franšize. Malo je čudno, ali je ipak okej. Preimenovani FMP je poslužio kao surogat.
Problem je sa UPPR-om.
Naime, nije baš u redu da povjerioci treće klase dobiju samo 2,5% od svojih potraživanja i to u godišnjim ratama (20% + 40% + 40%). Kao što je pitanje da li je u redu da se traži većina na skupštini povjerilaca.
I onda veliki broj malih povjerilaca i jedan broj fiktivnih povjerilaca mogu da nadjačaju one kojima neisplaćena potraživanja baš znače, i nisu spremni da dužniku gledaju kroz prste.
No, to je više problem zakona države Srbije nego same Crvene zvezde.
aureus aureus 00:51 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

NNN

Armani je ustvari Olimpija Milano, a ranije poznata i kao Trejser, Filips, Stefanel*...

* Sećate se da je Bodiroga igrao za Stefanel, ali prvo u Trstu, a posle u Milanu?
E pa to uopšte nije bio isti klub nego je valjda bio isti sponzor koji je promenio klubove (i njihova imena)!

Sada sam uzeo da izguglam imena da se bolje podsetim i ... besmisleno je! Sad vidim da čak ni Armani nije samo Armani, nego je bio Džins, pa Emporio, pa...

Ma, Italijani su...što se tiče košarkaških imena, treba ih štapom po guzici.

Maksa83: Treba uzeti kalašnjikov, odvesti u onu jarugu...

- Ne, ne, ne mora. Štap je dovoljan.
Nacija koja toliko vodi računa o estetici dopušta da:

1) nemaš pojma kako im se zovu klubovi jedne a kako druge godine,

2) klubovi nose imena kao, na primjer (ove sezone):

A|X Armani Exchange Milano
Banco di Sardegna Sassari
Dolomiti Energia Trentino
Germani Basket Brescia
Grissin Bon Reggio Emilia
Happy Casa Brindisi
Openjobmetis Varese
Red October Cantù
Segafredo Virtus Bologna
Umana Reyer Venezia...



Kako se u fudbalu ne blesave, nego lijepo Juventus, Milan, Inter(nacionale), Roma, Lacio...i tako decenijama.

*) Dodatno, kad smo kod estetike, u košarci brojni klubovi imaju logo koji je malko ispod standarda za italijanski dizajn. Obično bude milion detalja na logu koji se najčešće gleda u veličini ikonice na računaru ili malenog znaka na dresu. Mada, Italijani vole kitnjastost...
aureus aureus 01:20 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

NNN
Обично се не мијења име, да, али и ако се промијени - још увијек је то-то, иста франшиза.
Sijetl Supersoniks = Oklahoma Siti Tander

Da, da, Oklahoma.
Računa im se sve što su uradili dok su se zvali drugačije i dok su bili iz drugog grada.



Eh, pomisli samo da su ova trojica ostala na okupu.



Ali Harden je prvi otišao.


Slika iz plej-ofa 2013: Harden razmišlja kako do koša pošto mu se na putu ispriječio ogromni, krakati, vrlo pokretljivi komarac.
afraid afraid 08:12 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

aureus
NNN

PS. postoje čak i neke indicije da ova Crvena zvezda ustvari nije Crvena Zvezda



E zato postoji koncept "franšize". ....

E, zato ja nabijem franšizu na onu stvar.
A i roster takođe.

Ja ću i dalje da koristim ekipa, tim, ...
nsarski nsarski 09:52 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Франшиза је, дакле, блиска појму бренд.


Franchising is a contractual relationship between a licensor (franchisor) and a licensee (franchisee) that allows the business owner to use the licensor's brand and method of doing business to distribute products or services to consumers.

Na primer, McDonalds na Terazijama je franšiza originalnog američkog McDonaldsa. Oni na Terazijama mogu svoj fast food joint tako da zovu, samo ako nude iste proizvode kao pravi Mek, pod uslovom da su istog kvaliteta, koriste isti logo, imaju isti dizajn restorana, koriste iste sirovine, itd. Uz moguće male lokalne varijacije - u Nemačkoj, na primer, u Meku možeš da kupiš pivo uz klopu, što je u Amerima nemoguće. I, naravno, da originalnom vlasniku brenda plaćaš po dogovoru.
docsumann docsumann 10:32 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Ja ću i dalje da koristim ekipa, tim, ...


momčad
afraid afraid 11:09 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

docsumann
Ja ću i dalje da koristim ekipa, tim, ...


momčad

Da.
To za muške ekipe.

Za ženske ekipe ću da koristim devojčad.
NNN NNN 11:43 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Hrvati čak kažu ženska momčad
aureus aureus 14:44 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

vcucko

Najpoznatiji primeri su upravo Lakers (jezerčani ili brodovi sa Velikih jezera) koji su zadržali ime nakon selidbe iz Minesote u LA (koji baš i nije poznat po jezerima). Još smešniji primer je Jazz, preseljen iz New Orleans-a (kome sasvim odgovara to ime) u mormonski Utah (koji sa džezom ima veze koliko i Golubinci).
Takođe je zanimljivo da su u oba prvobitna, matična grada u međuvremenu osnovani novi klubovi - franšize, ali pod sasvim drugim imenima. Timbervolves i kako se već zovu ovi iz Lujzijane, bem li ga.

Hornetsi iliti "stršljenovi" su sad "pelikani".
Što je u redu, pošto su pelikani simbol Luizijane.





"Stršljenovi", odnosno "pelikani", nemaju dugu istoriju. Osnovani su 2002. Za njih je od 2006. do 2010. igrao Peđa Stojaković i zanimljivo je - taj broj godina mu je bio dovoljan da je još uvijek na prvom mjestu po broju pogođenih trojki.
Od 2005. do 2007. igrali su u Oklahoma Sitiju. Bilo je to nakon onog jakog uragana. Tad su se zvali New Orleans/Oklahoma City Hornets.
"Pelikani" su od 2013.

No, kad sam rekao da su osnovani 2002. to je tako iz današnjeg ugla. 2002. su se Šarlot Hornetsi preselili iz Šarlota u Nju Orleans, a u Šarlotu su osnovani Charlotte Bobcats. Dakle, "stršljenovi" iz Šarlota su promijenili grad, državu (iz Sjeverne Karoline otišli u Luizijanu), promijenili konferenciju (iz istočne prešli u zapadnu). Tokom narednih desetak i kusur godina, smatralo se da Nju Orleans "Stršljenovi" predstavljaju istu franšizu koja je još krajem osamdesetih osnovana u Šarlotu a da su "Bobketsi" poptuno nova franšiza.
Onda su 2013. Nju Orleans Hornets rekli - idemo u rebrending...

Afraid: Kakav rebrending, kakve su to gluposti?

Aureus:...idemo u rebrending: postajemo "pelikani", smatraće se da smo u Nju Orleansu osnovani 2002. a vi iz Šarlot Bobketsa uzmite slobodno nastavak "stršljenovi" i smatrajte se nasljednicima originalnih Šarlot Hornetsa.
Tako je i bilo. Charlotte Bobkets postaše Charlotte Hornets i smatra se da su ista franšiza za koju je nekad igrao Vlade Divac (1996-1998).


Što se tiče pršljenova...pada koncentracija, fali ručak...što se tiče "stršljenova" iz Hornetsa, njihov većinski vlasnik je Majkl Đordan koji je...eee...legenda Čikago Bulsa, to jest "bikova" iz Čikaga. Pretpostavljam da je želio Hornetse jer je studirao na Univerzitetu Sjeverna Katarina...Karolina...Katarina je onaj uragan koji je spičio Luizijanu zbog čega su se Nju Orleans Hornetsi na dvije godine morali preseliti u Oklahoma Siti...u istu dvoranu u kojoj danas igraju Oklahoma Tandersi...Dakle, studirao na Univerzitetu Sjeverna Karolina koji se doduše ne nalazi u mnogoljudnom Šarlotu već u jednom manjem mjestu 200 kilometara dalje.



Samo da dodam da je jedan od nadimaka za grad Šarlot - Gnijezdo stršljenova.



Prema tome, zaista ima više smisla da Nju Orleans budu "pelikani", a Šarlot "stršljenovi".
aureus aureus 15:53 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

afraid
aureus

E zato postoji koncept "franšize". ....

E, zato ja nabijem franšizu na onu stvar.
A i roster takođe.

Ja ću i dalje da koristim ekipa, tim, ...

Екипа и тим су такође стране ријечи, Афраиде, само су ти мало више познате и навикао си се на њих.
Али мораш се мало апдејтовати.
Вријеме је за крај игноранције. Ростер и франшиза су кул ријечи, користи их у својим сентенцама.
blogovatelj blogovatelj 19:04 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

E, zato ja nabijem franšizu na onu stvar.
A i roster takođe.






Ultimativni odgovor.
blogovatelj blogovatelj 19:12 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Екипа и тим су такође стране ријечи, Афраиде, само су ти мало више познате и навикао си се на њих.


Tup kao cigla. Prihvata promene kao Slobodan Milošević, ili Radovan Treći. Najpre se gica, a posle prihvati da mu ga šuknu do balčaka.
Franšiza je nekada bila filijala, tj ispostava. Jeste ogavna reč kada se koristi za klub.
Čitava sportska terminologija je u stvari navikavanje mlađih naraštaja na ratni vokabular, zlu ne trebalo.
Pobeda, poraz, ekipa, jubilej, iščekivanje revanša, osvajanje trofeja, medalja, rekord franšize i ostalo.
Nekada smo prihvatali francuske reči, danas engleske. Ne vidim veliku razliku.
Ali mi je reč franšiza odvratna.
blogovatelj blogovatelj 19:13 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Афраиде


Afraid, lepo srpsko ime.
michiganac michiganac 23:02 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

Jeste, baš su mu bili muški šutevi, uglavnom tako što se sam izbori, davao je i duugačke dvojke preko ruke...
Najviše mi se sviđa kako čita odbranu i relativno lagano se izbori za koliko-toliko otvoren šut bez pomoći nekakve zverske atletike.


Bogi je konacno sazreo od proslog EP, pored izgradjenog suta ne libi se vise ni da krene u prodor prema kosu (sto bi mu uveliko ogranicilo uspjeh u NBA da nije odlucno poradio na tome). Samo prije koju sezonu mu je ulaz bio tabula rasa. Jes' da mu atletski hendikep jako koci dalji napredak, ali iz razloga odlicnog citanja situacija u odbrani i dalje moze da se profilise u vrlo dobrog 3D-igraca (trojkas-defanzivca) do kraja karijere u NBA.


Kad smo kod kreiranja otvorenih suteva ovaj decko je fenomen svoje vrste za svoj uzrast:



Ova step-back perfekcija sa izbacajem na 1:10 vec mu je trademark. Tu staje rame uz rame sa Hardenom.

Neko ga je, koliko se sjecam, osporio prije koji mjesec na ovim stranicama u pogledu mogucnosti u NBA. Rekao sam tad da ce decko biti bolji od Drazena (a dodajem pride - i do kraja karijere nadmasiti sve 'jugovice' koji su se do sad otisnuli preko bare). Prosto mu je plafon na nekoliko nivoa visi od negdasnjeg Drazenovog. Vec od iduce sezone vjerovatno najbolji "bijeli igrac" na tamosnjim parketima. (s velikom izvjesnoscu da do kraja nadmasi i Dirkov legacy)

Ovakva elegancija pokreta, smoothness, allround-mogucnosti koje pocivaju na gotovo idealnim fiz. proporcijama uz pure BBall-IQ.. na ovim prostorima javlja se jednom u nekoliko decenija, i vec mi govori da ce svoje buduce mjesto u NBA naci upravo negdje izmedju pomenutog Hardena i LBJ-a.

aureus aureus 23:59 18.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

michiganac

Neko ga je, koliko se sjecam, osporio prije koji mjesec na ovim stranicama u pogledu mogucnosti u NBA. Rekao sam tad da ce decko biti bolji od Drazena (a dodajem - i do kraja karijere nadmasiti sve 'jugovice' koji su se do sad otisnuli preko bare). Prosto mu je plafon na nekoliko nivoa visi od negdasnjeg Drazenovog. Vec od iduce sezone vjerovatno najbolji "bijeli igrac" na tamosnjim parketima. (s velikom izvjesnoscu da do kraja nadmasi i Dirkov legacy)

Ovakva elegancija pokreta, smoothness, allround-mogucnosti koje pocivaju na gotovo idealnoj fiz. staturi uz pure BBall-IQ.. na ovim prostorima javlja se jednom u nekoliko decenija, i vec mi govori da ce svoje buduce mjesto u NBA naci upravo negdje izmedju pomenutog Hardena i LBJ-a.


Ima jedna izreka, često se baš u košarci koristi: talenat je kao kraća noga, ne možeš da ga ne primjetiš.

Luka Dončić nije običan talenat, onaj koji se svake godine pojavi. Ovakav talenat se javlja jednom u generaciji (20-30 godina).
Mene je definitvno kupio prošle godine na Evropskom prvenstvu.
Da momak sa 18 godina onako zrelo odigra jedno Evropsko prvenstvo...i da bude jedan od dva glavna igrača šampiona Evrope. To je nevjerovatno. Onda je ostao još jednu sezonu u Realu i osvojio sve - uključujući titulu MVP-a Fajnal fora Evrolige. I onda je sa 19 otišao u NBA i igra izvanredno. Iako je ruki ima najveću minutažu u ekipi. Dakle, definitivno ga spremaju da bude zvijezda fr...tima.

Čudni su ti komentari da Dončić neće uspjeti u NBA. Mislim...
Dončić je KOŠARKA.

Trenutna statistika mu je:

33,7 minuta - 19,5 poena - šut za dva 53,1% (odlično) - šut za tri 37,9% (popravio je sopstvene procente) - slobodna bacanja 76,7% (ovo mora popraviti još).
Na 36 minuta igre ima 7 skokova i 4,5 asistencije i 0,3 blokade. 0,9 ukradenih lopti je još uvijek malo...ali generalno - ovo su sjajne brojke za rukija koji još nije napunio 20 godina, i došao je iz Evrope.

Zapravo, veoma dobre su za bilo koga.

Za usporedbu. Kad je Lebron Džejms sa 18 godina došao u NBA, njemu je već bilo pripremljeno mjesto zvijezde.

U svojoj ruki sezoni bilježio je 20,9 poena po utakmici, ali je zato igrao čitavih 39,5 minuta. Dončić na 36 minuta igre ima veći broj poena u njegovoj ruki sezoni.
Nadalje, Džejms je imao lošiji šut: za dva mu je bio 43,8% (a čak ni u narednoj sezoni još nije bio prešao 50%), za tri mu je bio svega 29,0%, penale je šutirao 75,4%...dakle svi procenti manji od Dončićevih (i u drugoj sezoni). Na 36 minuta igre imao je manje skokova (5,0), a više je imao asistencija (5,4), ukradenih lopti (1,5) i blokada (0,7).

Na nivou dosadašnje karijere Lebron Džejms ima odličan šut za dva - 54,7%, za tri mu je dobar ali ništa posebno (34,4%), ispod je prosjeka lige (36,2%), a slobodna bacanja su mu za dvojku (73,9%), uzimajući u obzir poziciju koju igra.
Na 36 minuta igre ima odlične ostale brojke bitne za igru tima: čak 6,9 skokova (kao Donče), odličnih 6,7 asistencija (ovo su oni igrači što pune sve kolone), dosta dobrih 1,5 ukradenih lopti i 0,7 blokada.

E sad...Dončić je odigrao tek 15 utakmica. Vidjećemo kako će se to sve odvijati do kraja njegove prve sezone. Od svoji protivnika biće tretiran sve ozbiljnije, ali i on će biti sve bolji. Pa ko koga nadjača. Ili će njemu protivnici umanjiti brojke, ili će on napredovati brže pa ih još popraviti.
aureus aureus 00:18 19.11.2018

Re: Bogdanović solidan :)

michiganac

Ova step-back perfekcija sa izbacajem na 1:10 vec mu je trademark. Tu staje rame uz rame sa Hardenom.

Jeste, ima odličan step-bek.
Tako je za Real dao pobjedničku trojku proljetos u Beogradu, protiv Zvezde. Isfintirao je sirotog Dobrića, koji je u nekom od prethodnih napada, kad je djelovalo da će Zvezda možda pobijediti, ukrao bio Dončiću loptu i pogodio u kontri.



Kad smo kod Hardena, kao trojkaš on je - NIŠTA POSEBNO. Njegov je šut na nivou prosjeka čitave lige. Ima 36,4%, i daleko, daleko je od onih najboljih.
Ono što je, međutim, dobro kod njega je to što se taj šut teško brani. I pod dva - konstantan je od sezone do sezone. Igra već 10. sezonu, a nijedne sezone mu trojka nije bila ispod 34,7% niti bolja od 37,5%. Jedne sezone zapravo je bila 39,0%, ali generalno - ovo su stabilni procenti.
Kod Hardena je dobro što je on jedan od spoljnih igrača čiji šut za dva prelazi 50 posto (trenutno 50,4%), a za to se daje petica u dnevnik. Naravno, petica ide i za slobodna bacanja - 85,3%.
Kari za dva poena ima peticu (51,4%), za tri poena 5+ sa pohvalom (43,8%), sa slobodnih bacanja 5+ sa pohvalom (90,4%).

Ovo su moje ocjene.
NNN NNN 19:39 13.11.2018

Anderson odr'o Nišikorija!

6:0 6:1
tako da ako Federer dobije naredna dva meča (bitan je i set količnik),
Kei može lagano da izduva čak i ako ubedljivo pobedi Tima.
NNN NNN 00:02 14.11.2018

Re: Anderson odr'o Nišikorija!

Federer lagano dobio Tima 6:2 6:3 i potpuno se vratio u igru,
ako dobije Andersona (koji je već obezbedio polufinale) 2:0 sigurno ide u polufinale, bez obzira kako se završi meč Nišikori - Tim (koji se ionako igra prvi u četvrtak).
docsumann docsumann 20:17 13.11.2018

NFL pola sezone


jbg, kad nema stefovih ekspertiza, barem da dam neki sažetak...

definitivno prisustvujemo novoj eri NFL, u kojoj napadi dominiraju.
ta igra napada i odbrane kao vječita jurnjava lopova i policije, jedni steknu prednost u tehnologiji i taktici, pa ovi drugi. uzvrate, učeći od protivnika

ipak za osvajanje SB-a ove godine bit će potreban kompletan tim, sa sve specijalnim timom.

ako trenutno stvari stoje, favoriti su mane-više isti, stim, što trenutno Sejntsi najbolje kotiraju.
maestralni Dru Briz, čovjek koji je poobarao sve individualne rekorde (barem one najvažnije), predbovi ubistven napad.
počev od ofanzivne linije (koje su inače totalni hit u ligi, upravo zbog va
žnosti napada u modernoj igri), a koja je u tri najbolje u ligi (po broju omogućenih jardi trčanjem, i sekovima koje su dopustili.
tu je najbolji trkački duo u ligi Kamara-Ingram (ovaj drugi se vratio poslije povrede i odmah pružio spektakularnu partiju protiv Bengalsa).
hvatačku eskadrilu predvosi Tomas, čija ambicija da bude najbolji wr lige dobija sve više satisfakcije u njegovim partijama.

onaj dodatni + koji ove Svece izdvaja iz par predhodnih izdanja ove friteze je odbrana, koja počinje da ličli na dominantnu sek-mašinu smoo gledali u prošlogodišnjim Jaguarima, ili ovogodišnjim Bersima.


na drugom mjestu su i dalje Čifsi, čiji napad i dalje ne zna za usporavanje, a kamoli zaustavljanje.

Remsi, poslije poraza od Sejntsa više ne izgledaju tako neranjivi; provikli se protiv Pekersa, tjesno sa Sijetlom.
Grli je definitivno prva napadačka zvijezda nfl-a.
Aron Donald ima šansu da postane najbolji centralni defanzivni linijaš svih vremena. mislio sam da će Suh eksplodirati pored njega u liniji, ali jednostavno ne stiže do kvoterbekova od Arnolda, pa čak i kad ovog dupliraju, a što je vazda.

ako smo do prije par sezona najavljivali qb trkače kao budućnost af-a, danas sa sigurnošću možemo reći da se gubi granica između rb i slot risivera.
Grli, Berkli, Hant, Kamara svojim otvaranjem na poludistanci često preizimaju uglogu slot wr, a u statistikama redovno bilježe TD-e u obje kategorije ( i hvatanje i trčanje).

Čarrdžeri, su stvarno favoriti iz sjenke (bar u mom tefteru, stef ih je još na početku najavio kao potencijalne favorite).

New England su definitivno Beliček a ne Brjdi.
Brejdi je GOAT, Beliček je NE.
mislim da u ovom trenutku samo Pejton i Rid treneri njegovoe klase. s tim što se oba oslanjaju na ipak top kvalitetne igrače na bitnim pozicijama, dok Beliček gura i bez Gronka, bez prvog raning beka...ok, vratio se.

Vikinzi su jedna od najdinamičnijih ekipa u oba pravca. mogu mnogo.

Teksašani su u opasnoj seriji, imaju kompletan tim, poslije xyz godina.
Deandre Hopkins je u prva 3 wr u ovom trenutku.
defanzivna linija puca od kvaliteta, mada im nisu sve vedete u top formi. ipak do kraja mogu biti samo bolji.

Stilersi se dižu. veliki tim uvijek izbacuje sjajne igrače. stvarno su tradicija i institucija.

Karolina je do prije 1 kolo djelovala vrlo ubjedljivo, a onda su pokazali dosta ranjivosti, mada nesporno imaju kvalitet da se konsoliduju i tuku do ktaja.
Kem igra ponajbolju sezonu, a Kikli je vjerovatno Rej Luis današnjice.



raszočaranja ostaju ista, Džajantsi, Rajdersi, 49ers-i, i tu teško da će se nešto promjeniti do kraja regularne sezone...

docsumann docsumann 21:13 13.11.2018

Re: NFL pola sezone


af kakav sam ja volio



kakvo rasturanje odbranom (inače znam ovu defanzivnu postavu da izrecitujem u 3 ujutro da me probudiš, pijanog). skorop pa zaboraviš da u timu imaš jednog od najvećih raning bekova svih vremena
NNN NNN 01:07 14.11.2018

Re: NFL pola sezone

najbolji trkački duo u ligi Kamara-Ingram
i dalje deluje neverovatno da je prošle godine tu bio i Adrian Piterson!!!
Meni ovo (kao potpunom laiku) deluje premoćno, ali ni stari Adrian nije na vrhuncu, a i tri je gužva

docsumann docsumann 09:30 14.11.2018

Re: NFL pola sezone

i dalje deluje neverovatno da je prošle godine tu bio i Adrian Piterson!!!


Piterson igra odlično u preporođenim Redsima.
sjajna skupina veterana se tu skupila Aleks Smit, Veron Dejvis...

NNN NNN 09:52 14.11.2018

Re: NFL pola sezone

Ipak ovo mi je najbolji njegov klip (ako neko nije video, mada YT stalno nudi i spamuje sa nekim TV blooperima):
docsumann docsumann 21:02 13.11.2018

meč vijeka

tako u armwrestling krugovima najavljuju skorašnji (17.11.) duel u apsolutnoj kategoriji između Devona Larata (CAN) i Denisa Ciplenkova (RUS).
dvije najveće zvijezde u aw već nekoliko godina, do sada se začudo nisu međusobno sretale za stolom.

mnogio ovaj meč nazivaju i Supermen (Larat) vs. Hulk (Ciplenkov).

Larata odlikuje nevjerovatn izdržljivost, superiorna tehnika i naravno nadljudska snaga.

ovaj klip gdje oduva bivšeg nfl igrača ( koji je pokušao i s obje ruke) sve objašnjava



o Ciplenkovu sam dosta pisao na blogu. svjetski rekorder u striktnom bicep pregibu (113kg) već godinama neporažen u aw.
vjerujem da će njegova ljevica i ovog puta biti nedodirljiva, ali s desnom Larat ima šanse, prvenstveno zahvaljujući mnogo boljoj tehnici.

docsumann docsumann 09:34 14.11.2018

Re: meč vijeka

jeste znali da obaranje ruku zapravo spada u borilačke sportove, iako ga svi svrstavaju u grupu gvozdenih (snagatorskih) sportova, zajedno sa powerliftingom i strongmen takmičenjima.

a ustvari to i jeste borba, direktan kontakt dva rivala, dok jedan drugog ne tuširaju, s tim što su pravila radikalno ograničavajuća na rvan je rukom, s laktom koji mora stajati na podlozi...mislim zahtheva aw dosta tehnike i taktike, al je osnovno moraš biti jak ko bik
docsumann docsumann 08:07 18.11.2018

Re: meč vijeka

ništa od spektakla, Hulk smashed Superman (6:0)



jbg, izgleda da sajz, ipak, daz meter


EDIT. ovo je bio meč lijevom rukom. mislim da će biti i okršaj desnicama.
3. runda je bila nevjerovarna - tuš u po sekunde. totalna dominacija Denisa. ko Niole, jbt
NNN NNN 11:46 18.11.2018

Re: meč vijeka

Kanađanin mi nekako ima neobično dugačke ruke za ovo.
docsumann docsumann 12:47 18.11.2018

Re: meč vijeka

NNN
Kanađanin mi nekako ima neobično dugačke ruke za ovo.


da, zato često pokušava da dođe u poziciju "over the top" , tj. da prebaci svoje prste na vrh međusobnog grifa i tako obezbjedi bolju polugu.

inače, poznat je po svojoj izdržljivosti i odličnoj defanzivi (mislim da mu upravoo duge ruke onemogućuju toliko eksplozivan start, pa uvijek nastupa iz kontre)



što reče John Brznek u jednom intervju poslioje meča, jednostavno falilo mu je horsepowera da se suprostavi Denisu.

EDIT: tužna vjest u aw svijetu je da je prje 3 dana u saobrćajnoj nesreći nastradao jedan od vrhunskih armwrestlera Andre Puškar iz Ukrajine, poznat kao najekplozivniji obarač.




docsumann docsumann 13:06 18.11.2018

Re: meč vijeka

comments after

docsumann docsumann 15:53 18.11.2018

Re: meč vijeka

spominjao sam već da je Ciplenkov vlasnik rekorda u striktnom biceps pregibu, sa 113kg.
u toj disciplini takmičar stoji leđima naslonjen na zid što onemogućava pokretanja tega iz donje tačke ljuljanjem.

u čiting varijanti (sa ljuljanjem i naginjanjem tijela u nazad) Denis takođe drži rekord sa nevjerovatnih 170kg.
ovo je naravno anofišl, pošto mislim da za ovu diciplinu ne postoji zvanično takmičenje.





170kg na biceps je van svake pameti
aureus aureus 16:05 18.11.2018

Re: meč vijeka

docsumann
spominjao sam već da je Ciplenkov vlasnik rekorda u striktnom biceps pregibu, sa 113kg.
u toj disciplini takmičar stoji leđima naslonjen na zid što onemogućava pokretanja tega iz donje tačke ljuljanjem.

Максимално што сам видио уживо у некој теретани је било 82 килограма на оној справи.
Дворучни прегиб, да не буде забуне.
docsumann docsumann 16:32 18.11.2018

Re: meč vijeka

u top formi radio sam umjereni čiting (ne ovako dramatično izvijanje kao Ciplenkov ) sa 80kg 8 ponavljanja.
Denis u treningu ide do 140kg, 8 ponavljanja!

mislim da je Arnold išao do 105kg

striktni pregib je ekstremno zahtjevan, i mnogo teži, jer nema korišćenja inrecijalnog zamaha u donjoj tački.

predhodni rekord je pripadao C.T.Flečeru sa 102 kg



CT je danas veoma popularan na tjubu, u klipovima posvećenim weightliftingu, generalno.

a aktuelni rekord

aureus aureus 16:45 18.11.2018

Re: meč vijeka

docsumann

a aktuelni rekord

Dobro, ovako i treba.
Opasno je raditi pregibe za potpuno opruženim rukama jer je sila potrebna za početak pregiba previše velika, a mišić je još potpuno opružen. Povrijedi se čovjek očas posla.
aureus aureus 16:52 18.11.2018

Re: meč vijeka

Sad kad znamo ove rezultate jasno se vidi da je scena u kojoj Zagor podiže krupnog čovjeka jednom rukom plod mašte. Čista legenda.

Druga legenda se tiče izgleda Zagora, pošto u stvarnosti...da ne pišem, pogledajte i sami:



O ovome nikome ni riječi.
docsumann docsumann 17:07 18.11.2018

Re: meč vijeka

aureus
docsumann

a aktuelni rekord

Dobro, ovako i treba.
Opasno je raditi pregibe za potpuno opruženim rukama jer je sila potrebna za početak pregiba previše velika, a mišić je još potpuno opružen. Povrijedi se čovjek očas posla.


Ciplenkov ne može ni da ispruži ruke potpuno.
obrati pažnu dok stoji opušten.

čovjek ko da je dizajniran za ovaj sport.
aureus aureus 23:49 13.11.2018

Koliki pehari

U tenisu su pehari baš veliki.

Ne bih volio da sam uspješni teniser jer nisam siguran da bih imao gdje da držim stotinu tih čuda.

NNN NNN 01:17 14.11.2018

Re: Koliki pehari

Snašao bi se nakako za prostor

Meni prvo padne na pamet trofej iz Pekinga

koji deluje da je možda po zapremini čak i veći od ovog iz Kvinsa,
možda im je to neka fora, kao ako su turniri serije 500, bar da trofeji budu veliki

EDIT:
možda bolje zbog poređenja da se vidi u Marijevim rukama
aureus aureus 01:40 14.11.2018

Re: Koliki pehari

A ovo bure se dobije kad postaneš prvak u hokeju (Stenli kup).



Nemale trofeje imaju i u sumo rvanju.


Japanski premijer pokušava uručiti trofejčinu sumo prvaku.


"Da li će svi moji klinci moći da se kupaju u njemu", pita se prvak.
"Nek su živi i zdravi, ne moraju svi odjednom", odgovara premijer.
nsarski nsarski 01:50 14.11.2018

Re: Koliki pehari

NNN
Snašao bi se nakako za prostor

Meni prvo padne na pamet trofej iz Pekinga

koji deluje da je možda po zapremini čak i veći od ovog iz Kvinsa,
možda im je to neka fora, kao ako su turniri serije 500, bar da trofeji budu veliki

EDIT:
možda bolje zbog poređenja da se vidi u Marijevim rukama


Da citiram poznatu rečenicu iz knjige "Tri ratna druga" EM Remarka, kada su drugovi dobili pehar na nekoj auto-trci: "Šta? Samo taj lonac? Ima li nešto u gotovini?"

blogovatelj blogovatelj 05:45 14.11.2018

Re: Koliki pehari

A ovo bure se dobije kad postaneš prvak u hokeju (Stenli kup).


Ja Super boul i Stenli kap zovem Super činija i Stenlijeva šolja.
NNN NNN 09:41 14.11.2018

Re: Koliki pehari

Mislim da je (valjda i zvanično) najveći (bar od poznatih i priznatih)
trofej za Dejvis kup, nešto preko metar visok i širok i nešto preko 100 kila težak

...ali to nije pošteno prema drugim trofejima, jer u ove dimenzije ulazi i postolje,
a sam pehar je odvojiv od postolja


Ono što mi se sviđa u vezi Stenli kupa je što valjda svaki igrač pobedničke ekipa ga dobije na po jedan dan da ga nosi kući ili gde god već hoće

A za sumo bi bila gre'ota da dobiju neki prdavac, značku i sl.
aureus aureus 16:46 14.11.2018

Re: Koliki pehari

NNN

A za sumo bi bila gre'ota da dobiju neki prdavac, značku i sl.

Apsolutno, ipak su oni krupni momci.


Jokozuna i pehar. Iz pehara približne zapremine nekoć je pio Kraljević Marko.

Kolika je to snaga najbolje može da se vidi na slikama ispod.


Klinac se smije, ali nema nikakve šanse.


Ti 'š da se kačiš sa mnom!
docsumann docsumann 17:01 14.11.2018

Re: Koliki pehari

Kolika je to snaga najbolje može da se vidi na slikama ispod.


objektivno govoreći sumo rvači imaju nepotrebnog balasta.
oću reči veoma su snažni, ali taj višak im baš i ne doprinosi ukupnoj snazi.

mogu se na tjubu naći klipovi gdje strongmeni s lakoćom izlaze na kraj s sumo rvačima



a i veliki šampion, jokozuna, Tahenokada je bio i do 50 kg lakši od svojih suparnika dok je dominirao.

od borilačkih vještina na strongmen takmičenjima kao discipline su se pojavljivali upravo sumo rvanje i već pomenuti armwrestling

NNN NNN 17:04 14.11.2018

Re: Koliki pehari

oćeš reći da je i tehnika bitna, a ne samo veličina (i posebno debljina)?
aureus aureus 17:10 14.11.2018

Re: Koliki pehari

NNN
oćeš reći da je i tehnika bitna, a ne samo veličina (i posebno debljina)?

Zbilja djeluje da je to htio da kaže.

Meni se sumo rvači čine dosta brzi, a i vješti, s obzirom na težinu.


Još jedan primjer dominacije!
docsumann docsumann 17:59 14.11.2018

Re: Koliki pehari

NNN
oćeš reći da je i tehnika bitna, a ne samo veličina (i posebno debljina)?


aureus aureus 00:46 15.11.2018

Re: Koliki pehari


Mislim da za ovakve gabarite moraš dobro jesti, nije dovoljno vježbati.
NNN NNN 16:35 14.11.2018

Đoković - Zverev

2:0 (6:4 6:1)

U prvom setu rezultatski potpuno izjednačeno, čak je u samom finišu Zverev prvi stigao do brejk prilika, ali Novak je prvi iskoristio svoje u najboljem trenutku.

U 2. setu do 2:1 sve izgledalo kao u prvom, ali onda u 4. gemu na servis Zvereva kod 15:30
Novak uzeo 13 vezanih poena!!! (i došao do 3 vezane meč lopte i iskoristio 2.)

Da li se Zverevu nešto desilo? (Đoković?)

Ovo je donekle podsetilo na polufinale Šangaja, kada je sve izgledao uobičajeno do 2:2, a onda se Nemac-Rus raspao i Novak osvojio 10 od sledećih 11 gemova.
NNN NNN 17:02 14.11.2018

Re: Đoković - Zverev

Na b92 su napisali da se Đoković već plasirao u polufinale, ali ipak treba sačekati da se završi i večerašnjim meč...
...ako eventualno Izner dobije Čilića, onda ni marco ne bi mogao da izračuna drugačije.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:55 14.11.2018

Re: Đoković - Zverev

Да, ако Иснер победи Новак согурно иде даље. У ствари, довољно је и да Иснер узме само један сет. Једино ако Марин победи 2:0 -- ќе видиме. Мада, Новакове шансе су, благо речено, одличне без обзира шта радили Иснер и Марин.
NNN NNN 23:19 14.11.2018

Re: Đoković - Zverev

довољно је и да Иснер узме само један сет

Ovo se desilo,
e sad ono što mene brine (pored saznanja da se opet pominje neka prehlada :() je koji će meč po redu da igra Novak, jer nekako nisu u ravnopravnom polažaju polufinalisti kada jedan npr. ima manje od 1 dana odmora, a drugi ima 2 dana (mada Novak može da odmara i u petak - što možda ne deluje skroz sportski, ali je svakako opravdana logika jedan korak nazad - dva koraka napred).

NNN NNN 00:23 15.11.2018

Re: Đoković - Zverev

koji će meč po redu da igra Novak

Novak će da igra protiv Čilića od 21h
NNN NNN 23:54 15.11.2018

Grupa B

1. Federer
2. Anderson

3. Tim
4. Nišikori
docsumann docsumann 13:15 16.11.2018

Sijetl vs Green Bay


kakav meč!

Rodžers je bacao kao u najboljim danima, ali su Sihouksi (predvođeni fenomenalnim Vilsonom) uspjeli da preokrenu meč u posljednjoj četvrtini.
gomila izvarednih akcija u napada, ali i gomila sekova (samo Fackrel (lajnbeker Grin Beja) ih je imao 3), odličnog trčanja, ma uživancija...

afraid afraid 14:22 16.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

docsumann

kakav meč!

Rodžers je bacao kao u najboljim danima, ali su Sihouksi (predvođeni fenomenalnim Vilsonom) uspjeli da preokrenu meč u posljednjoj četvrtini.
gomila izvarednih akcija u napada, ali i gomila sekova (samo Fackrel (lajnbeker Grin Beja) ih je imao 3), odličnog trčanja, ma uživancija...


Šta je to sek ?
docsumann docsumann 16:12 16.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

Šta je to sek ?


obaranje (zaustavljanje) kvoterbeka prije nego što on izbaci loptu.



u NFL istoriji bilo je dosta vrhunskih pass rusher-a (specijalista za obaranje qb-a)

ali svakako najveći, uz to i najbolji odbrambeni igrač sviju vremena, je...



koja je to zvjer od čovjeka bila.
čista genetika. to se ne može postići tegovima. njih svi dižu, a ovakve atlete se rijetko sreću...
aureus aureus 16:50 16.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

Ne pratim ovu američku igru, ali zbilja je zanimljivo kako sudije vide ko tu koga gura i obara u granicama dozvoljenog, a ko pravi faul.
Pa ima ih 200-300 na terenu! Opšti krkljanac.
docsumann docsumann 17:01 16.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

aureus
Ne pratim ovu američku igru, ali zbilja je zanimljivo kako sudije vide ko tu koga gura i obara u granicama dozvoljenog, a ko pravi faul.
Pa ima ih 200-300 na terenu! Opšti krkljanac.


sudija ima sedmorica na terenu + video pomoć

manje-više faula nema u smislu fizičkog kontakta. dozvoljeno je obaranje, guranje, hvatanje, bodiček

nedozvoljeno je hvatanje za vizir od kacige, kao i svaka nepotrebna grubost, udaranje (u smislu boks/karate), udaranje tijelom ili kacigom u kacigu...

što se bloka tiče, nedozvoljeno je zaustavljati igrača s leđa, odnosno hvatanje i potezanje igrača koji te je već prošao.


a u polju, nedozvoljeno je ometati igrača (risivera) ako nema loptu.

to je ono najopštije....


faulovi se dosuđuju za nepoštovanje gorenavedenog.

i obično se satoje u kaznenim jardima (pomjeraju napad u nazad, ako je faul dfosuđen napadačkoj ekipi, odnosno pomjeraju napad u naprijed, ako je faul napravila odbrana)
aureus aureus 18:56 16.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

Meni američki fudbal liči na simulaciju rata. Postoji cilj, postoji protivnik koji se mora pošto-poto spriječiti da dođe do svog cilja. Postoji linija fronta koji se pomjera naprijed ili nazad. Postoji borba prsa u prsa, glavni i sporedni junaci...i osjećaj kolektiviteta, dobro potcrtan velikim brojem učesnika.
Mi smo mi, a oni su oni.
Moramo ih razbiti.


Razbiti.
aureus aureus 14:31 17.11.2018

Re: Sijetl vs Green Bay

docsumann
aureus
Ne pratim ovu američku igru, ali zbilja je zanimljivo kako sudije vide ko tu koga gura i obara u granicama dozvoljenog, a ko pravi faul.
Pa ima ih 200-300 na terenu! Opšti krkljanac.


sudija ima sedmorica na terenu + video pomoć

Седам судија!
Како је то скуп спорт.
Седам судија, сваком по 20 долара за утакмицу, плус трошкови за хостел и возну карту. А треба нешто и да поједу.
Много, много, брате.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:46 16.11.2018

овако некако

Иснер иде даље ако:
победи Зверева 2:0 и Новак победи Чилића.

Зверев иде даље ако:
победи или
изгуби 2:1 и Новак победи.

Чилић иде даље ако:
победи Новака и Иснер победи Зверева.

Ђоковић иде даље сигурно, и биће први ако:
победи или
изгуби свој меч а Зверев победи.
mija12 mija12 16:20 16.11.2018

Re: овако некако

Зверев иде даље ако


I trenunto Zverev vodi 1 : 0 u setovima.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:28 16.11.2018

Re: овако некако

Добро, то значи да је сада Иснер већ испао, а Зверев може да испадне само ако Чилић победи.

Edit. Е сад је све јасно, 2:0 за Зверева, Чилићу не вреди ништа ни победа од 2:0, Новак је свакако први, Зверев свакако други.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana