Život

Gori, moja gospođice!

Vojislav Stojković RSS / 13.05.2020. u 16:09

Tacit je zapisao da je strašan požar buknuo u Rimu 18. juna 64.g, te da su od 14 gradskih okruga samo četiri ostala pošteđena. Rim je, veruje se, zapalio njegov ludi car Neron. Jedni tvrde da je u toj veličanstvenoj buktinji Neron tražio inspiraciju za svoju novu pesmu, drugi da je Neronu bila neophodna odgovarajuća koreografija da bi, prebirajući po strunama lire, što lepše odrecitovao stihove iz grčkog epa «Propast Troje», a treći su sigurni da je Neron potpalio Rim kako bi za požar optužio hrišćane i obesio apostola Petra. Međutim, ne treba zaboraviti da je Neron u početku svoje vladavine, pre potpaljivanja Rima, nastupao kao pevač, glumac i trkač na dvokolicama, da je uživao u svim do tada poznatim bahanalijama, da je otrovao svoga brata Britanika i rođenu majku, ubio Bura i prvu suprugu Oktaviju, svoju drugu suprugu Popeju Sabinu je pretukao na smrt, a nije bolje prošla ni treća mu žena Mesalina, koju je dao ubiti, kao  i mnoge druge ugledne Rimljane. Neron je, naravno, vodio i skupe i kravave ratove na Istoku, ali od dosade izgleda pobeći nije mogao. I šta mu je drugo preostalo, nego da zapali Rim.

O požaru koji je uništio Aleksandrijsku biblioteku, najveću biblioteku antičkog vremena sa više od 700.000 knjiga, postoje čak tri verzije. Prema prvoj, slučajno je zapaljena  kada je Gaj Julije Cezar, 48. godine p.n.e. osvajao Aleksandriju. "Kada je neprijatelj pokušao da preseče njegovu (Cezarovu) flotu, morao je da se brani uz pomoć vatre, koja se proširila sa dokova i uništila veliku biblioteku", pisao je Plutarh u biografiji Julija Cezara. Prema drugoj verziji Aleksandrijsku biblioteku su zapalili hrišćani. Naime, Car Teodosije I 391. godine naredio je uništavanje svih paganskih hramova. Tada hrišćani, s aleksandrijskim patrijarhom Teofilom na čelu, spaljuju Aleksandrijsku biblioteku. Treća verzija kaže da kada su muslimani osvojili Aleksandriju 642. godine zapovednik muslimanske vojske je upitao kalifa Omera šta da rade s bibliotekom, odnosno s knjigama. Kalif Omer je dao čuveni odgovor: „One ili su u suprotnosti sa Kuranom, što znači da su jeres, ili se slažu s njim, što znači da su suvišne." I Aleksandrijska biblioteka je buknula.  Četvrtu verziju, doda bih, opisao je Umberto Eko u romanu Ime ruže. Iako je reč o fikciji, ona metaforično povezuje dve prethodne. 

Za razliku od Nerona, Hitler  27.02.1933.g nije zapalio Der Reichstagsbrand iz dosade, već iz čisto političkih razloga. Paljenjem Reichstaga okriviio je komuniste, iste noći pohapsio 4.000 političkih protivnika i time obezbedio put ka stvaranju nacionalsocijalističke diktature.  Zatim se nastavilo čišćenje nemačke književnosti vatrom. Nacistički studnti su po nemačkim univerzitetskim gradovima marširali s bakljama u rukama  i na trgovima palili knjige velikana nemačke pisane reči. 

U srednjem veku spaljivane su nevine žene na lomači, prethodno optužene da su veštice. U novije doba, 1969.g. samospalio se student Karlovog univerziteta iz Praga Jan Palah, iz protesta zbog invazije na Čehoslovačku. 

Požari, oni slučajni, a i podmetnuti, bukte gotovo svakog leta na primorjima, a bogami u poslednje vreme i u Srbiji.  Prvo je zapaljena kuća jednog novinara, a koliko juče izgorela je kuća jednog sindikalnog rukovodioca. U međuvremenu gorele su baklje po krovovoma, a zapaljene krpe bacane u ulaze zgrada.

Od svih tih požara jedan jedva vidljiv sa malo dima, i još manje vatre, privukao je veliku pažnju. Dogodio  se juče ispred Doma Narodne skupštine: Profesorka srpskog jezika i knjževnosti, samohrana majka Ena Nedić, simbolično je spalila sve svoje diplome i licence, uz napomenu da se nada da time nikog nije previse uvredila. Svoje razloge detaljnije je obrazložila naknadno.

Iako je vatra od nekolicine zapaljenih diploma bila jedva vidljiva, kao što je red u svakom uređenom sistemu,  vrlo brzo su se pojavili i vatrogasci

......................

 Gori, moja gospođice! je film Miloša Formana iz 1967. g.

 

 



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 16:48 13.05.2020

Šta će biti s kućom?

natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 17:18 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Meni je sve to tuzno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:22 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Nadajmo se da neće, kao jedna nedavno, biti zapaljena zbog nekoliko pacova.
angie01 angie01 18:09 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?



a povodom paljenja diploma,


Pelikán Elvtárs 8

ovo paljenje diploma je jos jedan tragican dokaz da se ljudi i dan danas 2020 godine iznenade jer godinama prave pitu od govana a ono umesto deliktesa ispadne jedan opsti bljak.

a taj ko ju je seksualno zlostavljo u zatvor.


aktivno promovises sistem u kojem nema sudske odgovornosti za povlascene i privilegovane, pritom radis tako da on line vredjas i omalovazavas protivnike (da ne kazem botujes) i onda se cudis kad se takav sistem stvori i ti ne budes zasticena u njemu. e pa sestro sa dve diplome...


a sto se tice "skeniranja" ispod linka vatrogasaca godina studiranja i prosecne ocene revoltirane zene,...pa evo, toma je rekordno zavrsio fax sa visokim prosekom i to jos lezeci gladan na stiroporu-ovo u slucaju da neko pomene eventualne uslove tokom studija u aktuelnom slucaju
solo solo 18:44 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

natasa_tasic
Meni je sve to tuzno.


Nemoj biti tužna, valjda je dovoljno pametna da je spalila kopije.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:12 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

U srednjem veku spaljivane su nevine žene na lomači, prethodno optužene da su veštice.


Nisu spaljivane samo zene vec i muskarci optuzivani za jeres.

Tu su se katolici i protestanti bas veselili medjusobno.. i dugo.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:31 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Svakako. Evo jednog takvog jeretičara koji je, na opšte zaprepašćenje crkve, tvrdio da se zemlja okreće oko sunca, a ne obrnuto. I zbog tog je, naravno, spaljen na lomači.
apacherosepeacock apacherosepeacock 21:36 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Spalili su ko nista i onog mucenog Tyndalea sto je narodu preveo bibliju na engleski da mogu i sami da citaju a ne popovi s visine na latinskom..
mariopan mariopan 21:50 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Mene brine lakoća kojom je vatra uvedena u ovu "igru prestola".

Vatra na krovovima, spaljivanje kuće dok su unutra stanari, ubacivanje zapaljenih krpa u ulaz zgrade (bila vest u medijima)....sve to neće na dobro izaći.
angie01 angie01 22:13 13.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

...sve to neće na dobro izaći.



natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:25 14.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

Nece. Jos kada udju u Skupstinu pa dobiju imunitet bice jos gore.
mentol mentol 00:07 16.05.2020

Re: Šta će biti s kućom?

natasa_tasic_10
pa dobiju imunitet

...krda
kick68 kick68 23:35 13.05.2020

Rat za

vatru
rodni rodni 07:08 14.05.2020

Da!

Ludilo!
zilikaka zilikaka 08:34 14.05.2020

Iz drugog ugla

Kad bismo pitali recimo hemičare, oni bi rekli da je i sagorevanje odnosno vatra samo jedna od vrsta oksidacije. Egzotermna reakcija gde za produkte imamo okside i toplotu.

S druge strane kontrola vatre je verovatno najznačajnije dostignuće čoveka kao vrste. Verovatno otuda i iskonska opčinjenost vatrom.

Sad, što se neki povremeno zaigraju na štetu ostalih...to je opet tako ljudski.
mesan mesan 08:56 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

zilikaka
Sad, što se neki povremeno zaigraju na štetu ostalih...to je opet tako ljudski.

Koliko shvatam, paljenje požara je kod dece korelisano sa zlostavljanjem i ponižavanjem koje trpe u porodici.
Definitivno vrlo ljudski, nažalost...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:22 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Što se tiče korelacije zlostavljanja dece sa izazivanjem požara, nisam siguran. Mislim da tu kod dece uzrasta od 2 do 5 godina, snažnije deluje motiv JA ČINIM, bez jasne svesti o posledicama tog činjenja. I, naravno, igra.

Lično iskustvo: Brat od strica i ja u tom uzrastu, a dok smo živeli u porodičnoj kući našeg dede, zapalili smo stogove sena i slame u dvorištu. Hteli smo da skuvamo pasulj. Šibice smo ukrali od bake koja nas je čuvala. Požar je bio štogod, a gasili su ga pripadnici mesnog DVD sve sa brentačama i onim starinskim vatrogasnim zaprežnim kolima i, naravno, komšije sa kofama i kantama koji su formirali živi lanac do bunara s đermom. Interesantno je da su na dvojicu malih piromana u početku svi zaboravili, dok baka u panici nije počea da viče gde su deca. Kada u početku nismu uspeli da ugasimo vatru koju smo zapalili u slami, a gasili smo je nogama, mi smo pobegli dublje u baštu i iz žbunja posmatrali čitav događaj. Kada su nas konačno pronašli, svi su bili srećni što nismo izgoreli, pa nismo dobili batine, iako smo ih, ruku na srce, zaslužili.
Brat i ja sigurno nismo bili zlostavljani, pre će biti da smo bili razmaženi, jer je brat odrastao bez oca, a ja sam bio jedinac.
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:00 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

A pasulj, jeste li ga skuvali?:)
vcucko vcucko 10:16 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

hoochie coochie man
A pasulj, jeste li ga skuvali?:)

Na tavče
mesan mesan 10:51 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
Brat i ja sigurno nismo bili zlostavljani, pre će biti da smo bili razmaženi...

...i to vas molim da uvažite poštovani Sudija.


I mi smo palili, a popularno je bilo da feder u polovinu hemijske olovke naguraš sa par šibica čije se "glave" zaglave, pa kad ih kresneš, taman dok se rasplamsa i te glave pogore dovoljno, feder ih spektakularno izbaci --- i napravi lep požar u travi!

Bilo je i slučajne materijalne štete, ali nećemo o tome dok Sud zaseda o tvom slučaju

Nego, psihići+FBI su lansirali hipotezu da "trijada" kod dece/maloletnika:
paljevina, mučenje životinja i piškenje u krevet,
predviđa ozbiljno nasilništvo i ubijanje (ljudi) kasnije.
To je vrlo popularno po TV-u, ali sam čitao da nije podržano u većim studijama.
Ima korelacije između paljevine/mučenja sa lošim uslovima odrastanja (nasilje, ponižavanje), a ovo drugo je opet korelisano sa psihopatskom mladošću, no korelacija između te pubertetske psihopatije i nasilništva u odraslom dobu je dosta manja, tako da sveukupno se i nije baš moglo upreti prstom u tvoj stog i zaključiti da ćeš danas držati komšiju u komadima u zamrzivaču... ali da nam ipak pošalješ fotku, razgrni pakete graška, višanja i krmenadli :)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:58 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

hoochie coochie man
A pasulj, jeste li ga skuvali?:)

Kuvali smo ga tako što smo napravili omanju hrpu slame, u nju ubacili šaku pasulja i potpalili ukradenim šibicama. Vatra se odmah rasplamsala i krenula da se širi prema velikim stogovima. Pokušali smo da je ugasimo gazeći je nogama, a kada to nije uspelo pobegli smo daleko u baštu, zavukli se u grmlje i čekali razvoj daljih događaja. Budući da su svi stogovi izgoreli, mora da se i pasulj skuvao. Naravno, stogovi su bili dovoljno daleko od štale i svinjaca, srećom nije bilo vetra, a i DVD je delovao.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:09 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

mesan
Nego, psihići+FBI su lansirali hipotezu da "trijada" kod dece/maloletnika:
paljevina, mučenje životinja i piškenje u krevet,
predviđa ozbiljno nasilništvo i ubijanje (ljudi) kasnije.
To je vrlo popularno po TV-u, ali sam čitao da nije podržano u većim studijama.
Ima korelacije između paljevine/mučenja sa lošim uslovima odrastanja (nasilje, ponižavanje), a ovo drugo je opet korelisano sa psihopatskom mladošću, no korelacija između te pubertetske psihopatije i nasilništva u odraslom dobu je dosta manja, tako da sveukupno se i nije baš moglo upreti prstom u tvoj stog i zaključiti da ćeš danas držati komšiju u komadima u zamrzivaču... ali da nam ipak pošalješ fotku, razgrni pakete graška, višanja i krmenadli :)

Tu je, valjda, reč o piromaniji, prinudnom i nekontrolisanom nagonu, odnosno impulsivnoj neurozi. To je već ozbiljan poremećaj, dok je naša paljevina bila igra, nestašluk.

angie01 angie01 11:20 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

I mi smo palili,


koliko znam, sva deca prodju kroz piromansku fazu- prvo sto jeste uzbudljivo, plamen je fascinantna pojava,...ali to je samo faza u kojoj roditelji moraju da budu obazrivi, ne zato sto deca imaju ideju da zapale kucu, nego sto u svom neznanju i nespretnosti mogu da naprave karambol,...mozda je tu najpametnije pustiti da probaju pod nekom kontrolom i pokazati sta sve mogu da budu posledice nepaznje.

( za piskenje u krevet postoji toliko teorija,...meni je najlogicnija ta, da se deca bas umore tokom dana, jer su preaktivna, da pred spavanje, za razliku od odraslih, jedu, piju, i da posle jednostavno ne mogu da se probude ako im se piski tokom noci).
vcucko vcucko 11:48 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
mesan
Nego, psihići+FBI su lansirali hipotezu da "trijada" kod dece/maloletnika:
paljevina, mučenje životinja i piškenje u krevet,
predviđa ozbiljno nasilništvo i ubijanje (ljudi) kasnije.
To je vrlo popularno po TV-u, ali sam čitao da nije podržano u većim studijama.
Ima korelacije između paljevine/mučenja sa lošim uslovima odrastanja (nasilje, ponižavanje), a ovo drugo je opet korelisano sa psihopatskom mladošću, no korelacija između te pubertetske psihopatije i nasilništva u odraslom dobu je dosta manja, tako da sveukupno se i nije baš moglo upreti prstom u tvoj stog i zaključiti da ćeš danas držati komšiju u komadima u zamrzivaču... ali da nam ipak pošalješ fotku, razgrni pakete graška, višanja i krmenadli :)

Tu je, valjda, reč o piromaniji, prinudnom i nekontrolisanom nagonu, odnosno impulsivnoj neurozi. To je već ozbiljan poremećaj, dok je naša paljevina bila igra, nestašluk.


Izvini ako grešim, ali glede Nerona i Rima: Sjenkjevič i Holivud su mislim insistirali na opciji koju nisi naveo. Naime, da je hteo da spali stari, da bi sagradio novi, lepši i stariji Rim.

Praktično je oteo posao gradskom arhitekti
mariopan mariopan 13:20 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
Što se tiče korelacije zlostavljanja dece sa izazivanjem požara, nisam siguran. Mislim da tu kod dece uzrasta od 2 do 5 godina, snažnije deluje motiv JA ČINIM, bez jasne svesti o posledicama tog činjenja. I, naravno, igra.

Lično iskustvo: Brat od strica i ja u tom uzrastu, a dok smo živeli u porodičnoj kući našeg dede, zapalili smo stogove sena i slame u dvorištu. Hteli smo da skuvamo pasulj. Šibice smo ukrali od bake koja nas je čuvala. Požar je bio štogod, a gasili su ga pripadnici mesnog DVD sve sa brentačama i onim starinskim vatrogasnim zaprežnim kolima i, naravno, komšije sa kofama i kantama koji su formirali živi lanac do bunara s đermom. Interesantno je da su na dvojicu malih piromana u početku svi zaboravili, dok baka u panici nije počea da viče gde su deca. Kada u početku nismu uspeli da ugasimo vatru koju smo zapalili u slami, a gasili smo je nogama, mi smo pobegli dublje u baštu i iz žbunja posmatrali čitav događaj. Kada su nas konačno pronašli, svi su bili srećni što nismo izgoreli, pa nismo dobili batine, iako smo ih, ruku na srce, zaslužili.
Brat i ja sigurno nismo bili zlostavljani, pre će biti da smo bili razmaženi, jer je brat odrastao bez oca, a ja sam bio jedinac.


Moja čerka je spalila kuhinju čim smo se uselili u novu kuću, i sada se vide posledice.
Bila je prvi razred gimnazije, ja na poslu, žmu na poslu, sin je spavao u svojoj sobi.
Kada se čula eksplozija on je istrčao iz sobe i video sestru kako grebe po staklenim vratima kuhinje a iza nje sve u plamenu. Mislio je da je to plin eksplodirao. Izbacio je nju (samo je otvorio vrata i ona je ispala napolje) i počeo da gazi plamen po parketu a istovremeno je velikim peškirom mlatio po toj staklo- drvo pregradi koja deli dnevnu sobu od kuhinje, a to je nekih tri metra duzine pa do plafona, sve gori, i plafon i drvo, parket.

Javi mi sin da dodem kući, ćerka je nešto "malo" zapalila u kuhinji. Još dok sam dolazila kući vidim da se narod koji prolazi ulicom osvrće i gleda u moju kuhinju, prozor sirom otvoren...pa hajd' i ja prvo da vidim sta oni to zagledaju pa ću onda da uđem u kuću.
A ono crno kao u tunelu, nista se ne vidi, sve je crno.
Ulazim u kuću u ćerka me čeka, trese se i muca "a da vidiš kakva ti je kuhinjaaaaaaa)
Ubacim je u kupatilo da se okupa jer je bila crna i garava samo dva traga od suza na obrazima i pitam je sta je bilo.
Htela je da napravi pomfrit, pa je sipala stvarno mnogo ulja, ne znam koliko ali ta posuda je oko 4 litre zapremine, i uključila plinski plamen da se ulje zagreje.
U tom trenutku pozove je drugarica na telefon i ona izađe iz kuhinje, tako da nije videla kada se ulje pregrejalo i počelo da se dimi. Kada je to najzad videla htela je da ugasi plin, ali se gašenje radi okretanjem dugmeta preko najjačeg plamena i bila je dovoljna iskra da zapali one masne pare iz velike kolicine ulja. Sve je eksplodiralo i rasulo se po plafonu, zidovima, pregradi, parketu...i nastavilo da gori jer su to kapi ulja. Bilo ih je čak i na trotoaru ispred kuće, kad je to izletelo i kroz otvoren prozor mogu da zamislim kako je njoj bilo.
Dobro mi dete nije izgorelo, naravno da sam bila srećna, i nisam je ni kaznila.
Najteže je bilo oprati taj crni mastan gar sa svega što je bilo u kuhinji, plus zidovi, prozori, drvena pregrada koja je gorela i sada ima "baš lepu" zagorelu šaru, ali dobro, sin je herojski to sve pogasio da ne izgori i kuća. Malo li je?
Eto, velika deca a opet se desi.
zilikaka zilikaka 13:54 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Još dok sam dolazila kući vidim da se narod koji prolazi ulicom osvrće i gleda u moju kuhinju, prozor sirom otvoren...

Bila sam dete, možda 10. godina.
Letnje doba i majka skuvala turu pekmeza od kajsija i poređala otvorene tegle u pleh, pa u rernu da se malo zapeku, uhvate koricu. U tom reše na brzinu da idemo u posetu njenima u selo, oko 20km odatle.
Lepo smo bili, a kad smo u povratku prilazili zgradi, vidimo sve komšije napolju i gledaju gore, a iz neših prozora kulja dim. Majka samo vikne: "Pekmez!"
...sve je sagorelo, plamena nije bilo, ništa se spolja nije upalilo, ali su se tegle polepile za pleh a kad se izvadilo još su pucale kao dimne bombe.
Stan je naravno bio za renoviranje.
angie01 angie01 14:56 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Bila sam dete, možda 10. godina.


u to vreme je bio najveci izazov da negde izmedju zgrada, a u skrovitom mestu, zapalimo logorsku vatru,...i onda se igrali preskakanja plamena,...bas pametno,...i naravno decaci su tu pokazivali svojom spretnoscu jedan drugome 'ciji je veci' i posle nekih uspesnih bravura u tim preskakanjima, uredno se paunisali ostalima,...i ja narvno u neizdrzu da im pokazem da to nije nista cpecijalno- a mala mrsavica, nema sta da vidis- zaletim se i tokom preletanja vatre zakacim malo plamena jednom nogom, jer to nikada pre nisam radila i nisam kapirala na sta je potrebno da se pazi, i posto sam bila u nekoj obuci, koja je imala otvor, vatra je lako zahvatila soknice i ja doskocim sa plamenom na nozi,...pritrcase tu ostali i nekom skinutom majcom su plamen ugasili i ja otrcah kuci u vecem strahu od grdjnje kod kuce, nego od bola i odogromnih plikova koji su se napravili, jer mi je bilo zabranjeno za se vatri priblizavam,...jos i danas su vidljivi ti oziljci od opekotina na nozi...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:10 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

mariopan
"a da vidiš kakva ti je kuhinjaaaaaaa)

Ovo mi je najlepši deo tvoje priče.

Međutim, kada bi se igrali Frojda i psihoanalize, zaključili bi da je ta rečenica i ključ za tumaćenje odnosa mame i ćerkice.
rodni rodni 15:22 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
mariopan
"a da vidiš kakva ti je kuhinjaaaaaaa)

Ovo mi je najlepši deo tvoje priče.

Međutim, kada bi se igrali Frojda i psihoanalize, zaključili bi da je ta rečenica i ključ za tumaćenje odnosa mame i ćerkice.

Zašto je ta rečenica ključ odnosa?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:25 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

angie01
u to vreme je bio najveci izazov da negde izmedju zgrada, a u skrovitom mestu, zapalimo logorsku vatru,...i onda se igrali preskakanja plamena,...bas pametno,..

U mom selu, dok sam bio dečak, a ima tome...nismo se morali skrivati. Na izmaku zime, na granici sa ranim prolećem, postojao je stari običaj paljenja vatri na sokaku, obično na raskrsnici, a koji se zvao carevoj. Izneli bi snopove kukurozovine, zapalili veliku vatru, okupilo bi se društvo i onada bi vatru preskakali, pevali i družili se do kasno u noć. Naravno, onima najhrabrijima koji su preskakali najveći plamen ogorele bi pantalone ili kaputi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:27 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

rodni
Zašto je ta rečenica ključ odnosa?

Kažem, kada b se igrali Frojda, a nećemo.
mariopan mariopan 15:31 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
mariopan
"a da vidiš kakva ti je kuhinjaaaaaaa)

Ovo mi je najlepši deo tvoje priče.

Međutim, kada bi se igrali Frojda i psihoanalize, zaključili bi da je ta rečenica i ključ za tumaćenje odnosa mame i ćerkice.



Da si mogao da vidiš tu scenu, i danas je zezamo ako nešto zagori...kao nije to ništa, ume ona i bolje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:33 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

zilikaka
Letnje doba i majka skuvala turu pekmeza od kajsija

Znaš li onaj Balaševićev vic o detetu palog borca, pričao ga na svojim prvim koncertima.
Ribozom Ribozom 16:28 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

pa je sipala stvarno mnogo ulja, ne znam koliko ali ta posuda je oko 4 litre zapremine, i uključila plinski plamen da se ulje zagreje.
U tom trenutku pozove je drugarica na telefon i ona izađe iz kuhinje, tako da nije videla kada se ulje pregrejalo i počelo da se dimi. Kada je to najzad videla htela je da ugasi plin, ali se gašenje radi okretanjem dugmeta preko najjačeg plamena i bila je dovoljna iskra da zapali one masne pare iz velike kolicine ulja.


Deja vu.
Slicno sam i ja uradio, samo sto nije bila eksplozija, vec samo zacrnjena viseca i unisten tiganj. Imao sam dva sata da ocistim sve i keva nije primetila, a tiganj sam zakopao u vrtu. Keva se zapitkivala gde joj je tiganj dok ga nije pronasla jednog proleca kad presadjivala ruze, i onda joj nista nije bilo jasno.
zilikaka zilikaka 17:02 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

tiganj sam zakopao u vrtu.

Znam ja slučaj gde su onako zapaljen tiganj klinci u totalnoj panici frknuli kroz prozor, sa 7. sprata.
I komšije su imale sreće da nikog okolo ne bude.
zilikaka zilikaka 17:07 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

u to vreme je bio najveci izazov da negde izmedju zgrada, a u skrovitom mestu, zapalimo logorsku vatru

Jao, jeste, to valjda išlo ko zaraza. Mi smo palili u kraju na mestu gde su srušili kzću ali nisu još počeli da grade šta treba, pa sve bilo zaraslo u korov, ograđeno i zapušteno nekoliko godina.
Mesto izmišljeno za igranje u tom uzrastu.
nikvet pn nikvet pn 17:31 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla


Били смо клинци 10-так година; стан ниже кумашинов матори радио у банци; у време доручка који дан пред Ускрс изашао до пијаце и купио гусана капиталца. Свратио иза зграде до пријатеља са двориштем да га остави на сређивање кад овог нема код куће. Кућештаће остави га у своје купатило онако везаног. Мој кумашин дошао из школе и одушевио се, напунио каду и одвезао га да плива. Али врага, гусан љут нападне га, овај једва утекне. Гусан је тако темељно демолирао купатило да су неколико дана морали по комшилуку док није сређено. Кумашин је тек мало туче повуко, спасла га мајка љута на лудог мужа, донео санђаму да јој изе сина јединца.
kick68 kick68 19:20 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

dok je naša paljevina bila igra, nestašluk.

Sestra i ja smo sa drugaricama, kad smo bile klinke, zvale vatrogasce i pevale Gori vatraaaa od Zdravka Colica, pa spustale slusalicu. To je bio vrhunac bezobrazluka. Ipak smo bile dobra deca:)
Call display nije postojao:)
mesan mesan 21:39 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
To je već ozbiljan poremećaj, dok je naša paljevina bila igra, nestašluk.

Nemojte zaboga misliti da preispitujem psihičko zdravlje blogera --- raspirio sam malo maštu, dodao jednu priču za uz logorsku vatru...

Nego, imam dve gadne fobije od malena, a jedna je od požara i opekotina --- mada se ne plašim vatre kao takve, štaviše uživam kao dete da gledam plamen i igram se sa svećama i logorskom vatrom.



Ajmo na glavno jelo, da ne smaram po vašem blogu --- tekst vam je odličan, a tema izuzetno interesantna:

Ova žena je po meni paradigma srpskog ludila.
Jer s jedne strane se valjala po tom blatu, radila za te spodobe godinama, jer je osećala da mora, a sad po svojoj savesti kreće da raskrinkava jednu ogromnu mašineriju, da se odriče svega odvažno naizgled bez onog straha i osećanja moranja koje je imala do sad --- kolika li je armija ljudi sa sličnom životnom pričom, na toj klackalici između gnojiva i odvažnosti, da li čovek da ih gleda kao kukavice koje postaju moralni heroji ili kao izdržljive očajnike koji postaju razularene kamikaze, ili...


U svakom slučaju nek joj je sa srećom da je sudržavnici podrže (yea good luck...).
(A inače za profesora srpskog ima katastrofalno lošeg pisanja u svojoj fejsbuk objavi.)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 23:23 14.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Jao ja sam jednom stavila vosak za depilaciju i otisla u sobu da pevam. Maki mi je bila mala pa je bila sa mnom u sobi i zaboravim na vosak. Vidim neki dim i stanem da razmisljam sta to gori. I setim se uletim u kuhinju, bacim vodu na onaj vosak, ugasim ga. Sva sreca nije bio pozar neki vec se vosak zadimio i izvukosmo se
Pre dve godine komsija otisao u radnju. Ostavio lonac sa vodom na ringli. Zapalio celi stan. Mi se svi evakuisali iz zgrade. Dvijica nasih komsija gasili pozar dok nisu stigli vatrogasci i policija. Bilo je bas stresno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:32 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Kad se iz Kotora grada pogleda u pravcu zaliva, sa leve strane su Muo i Prčanj. A iznad njih je sasvim golo brdo, skoro ni tratinčice nema.
E, to je zapalio moj pokojni ujka, pre skoro 60 godina, i nikad se nije oporavilo.

Gasili su ga tri dana, kanaderi radili, a vojska koja je tu imala skladište džebane je oko celog brda iskopala kanal i posekla drveće da bi se požar lokalizovao. Onda je pala kiša i ugasila ga. Posle je dolazila policija i udba da saslušava njegovog oca, dakle mog dedu, pošto je ujak bio maloletan, i zamalo u zatvoru da završi, spaslo ga je to što je ustanovljeno van svake sumnje da nije bio saradnik neprijateljske emigracije na zadatku, a i sa komandantom Savom je onomad forsirao Sutjesku, vijao Nemce Talijane i ove što bi sad da se umuvaju u antifašiste, pa su mu na konto tih boračkih zasluga vlasti progledale kroz prste.
mariopan mariopan 07:51 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Ribozom
pa je sipala stvarno mnogo ulja, ne znam koliko ali ta posuda je oko 4 litre zapremine, i uključila plinski plamen da se ulje zagreje.
U tom trenutku pozove je drugarica na telefon i ona izađe iz kuhinje, tako da nije videla kada se ulje pregrejalo i počelo da se dimi. Kada je to najzad videla htela je da ugasi plin, ali se gašenje radi okretanjem dugmeta preko najjačeg plamena i bila je dovoljna iskra da zapali one masne pare iz velike kolicine ulja.


Deja vu.
Slicno sam i ja uradio, samo sto nije bila eksplozija, vec samo zacrnjena viseca i unisten tiganj. Imao sam dva sata da ocistim sve i keva nije primetila, a tiganj sam zakopao u vrtu. Keva se zapitkivala gde joj je tiganj dok ga nije pronasla jednog proleca kad presadjivala ruze, i onda joj nista nije bilo jasno.

bene_geserit bene_geserit 08:05 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Pre dve godine komsija otisao u radnju. Ostavio lonac sa vodom na ringli. Zapalio celi stan.

Ja tako jednom, pre otprilike 30 godina, stavio šerpu sa vodom na ringlu da provri za neke makarone kad me zovne neka devojka koju sam pre toga neuspešno muvao da se šetamo po Kalešu. Ja poletim.
I taman mi počeli šetnju, nije prošo minut setim se jbne šerpe (živeo kod Bajlonijeve pijace, od Kaleša do tamo ima dobrih pola sata trčanja, dokazano).
I danas me blam kad se setim kako sam je otkačio za sekund i po i pojurio od nje ko poludeo.
Na sreću samo je stradala šerpa (otpalo dno i skroz crna) i ringla morala da se menja, ništa se nije zapalilo, zamišljao sam kako sam zapalio ceo stan.
I devojka više nije htela da priča sa mnom. I njene drugarice su me čudno gledale mesecima.
rodni rodni 08:37 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

bene_geserit
Pre dve godine komsija otisao u radnju. Ostavio lonac sa vodom na ringli. Zapalio celi stan.

Ja tako jednom, pre otprilike 30 godina, stavio šerpu sa vodom na ringlu da provri za neke makarone kad me zovne neka devojka koju sam pre toga neuspešno muvao da se šetamo po Kalešu. Ja poletim.
I taman mi počeli šetnju, nije prošo minut setim se jbne šerpe (živeo kod Bajlonijeve pijace, od Kaleša do tamo ima dobrih pola sata trčanja, dokazano).
I danas me blam kad se setim kako sam je otkačio za sekund i po i pojurio od nje ko poludeo.
Na sreću samo je stradala šerpa (otpalo dno i skroz crna) i ringla morala da se menja, ništa se nije zapalilo, zamišljao sam kako sam zapalio ceo stan.
I devojka više nije htela da priča sa mnom. I njene drugarice su me čudno gledale mesecima.

Eeeee, jebiga!
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:35 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Jbt. koliko neodgovornih ljudi na ovom blogu.. jos se utrkuju da prijave ko je sta spalio.
nask nask 09:57 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Zato sam ja nastavnik fizike i hemije, legalan piroman



Lekcija je o gašenju vatre/požara, a ovde na kraju časa objašnjavam tj. pokazujem kako ne treba gasiti određene vrste vatri/požara.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:19 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

apacherosepeacock
Jbt. koliko neodgovornih ljudi na ovom blogu.. jos se utrkuju da prijave ko je sta spalio.

Autovali se piromani.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:23 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

nask
Lekcija je o gašenju vatre/požara, a ovde na kraju časa objašnjavam tj. pokazujem kako ne treba gasiti određene vrste vatri/požara.

Kao oblik aktuelizacije teme možda bi trebao dodati deo o bezbednom rukovanju bakljama.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:23 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

Vojislav Stojković
apacherosepeacock
Jbt. koliko neodgovornih ljudi na ovom blogu.. jos se utrkuju da prijave ko je sta spalio.

Autovali se piromani.


Si vido? Daj izlistaj one dijagnoze i kombinaacije..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:36 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

F631: Pyromania pathologica
nask nask 11:29 15.05.2020

Re: Iz drugog ugla

o bezbednom rukovanju bakljama.

Kad sam bio u srednjoj školi zaradio sam nekoliko puta nemale pare od mojih petardi koje su se primenjivale na Severu. Sve je to bilo lepo dok jednom moje petarde nisu postale svetska vest, kup uefa, probušena bubna opna jednog fotoreportera (Novosti) i zaboravih kolko hiljada švajcaraca kazne Zvezdi. Pritom povatalo bacače petardi ali me niko nije cinkao. Od tada sam petarde pravio samo za edukativne potrebe. Lično nisam nijednom imao nikakav incident prilikom pravljenja i upotrebe istih. A evo i literature


stefan.hauzer stefan.hauzer 10:57 14.05.2020

+

spalićemo Skupštinu diplomama!


solo solo 12:05 14.05.2020

Jacobsfeld







49 41 49 41 12:15 14.05.2020

izGori, moja gospođice!

Kcerka krenula-(tvrdoglavo) sredinom novembra na planinarenje u Nacionalni Park Smoky Mountain
Otac joj savetuje, da tih 6-7 h njene ludacke voznje je predaleko, kratak dan u Novembru, da moze pasti sneg, preko noci; da zaglavi kao hiljade njih na autoputu...

Nista ne bi od toga, sva sreca.
Buknu pozar, 5 dana nakon njenog povratka. Sve ode udjavola. Evakuisase 10 hilj. sa podrucja.
-Zao mi onog planinarskog doma-lepotica od drvene gradjevine; koji se pretvori u prah i pepeo-rece usput.
solo solo 12:16 14.05.2020

Pozdrav za Čakija


i njegovo veselo ,,Green Card,, društvo
https://www.youtube.com/watch?time_continue=199&v=t-eT6gLzkdk&feature=emb_logo

Черевићан Черевићан 13:28 14.05.2020

sensu malo

Neron, Teofil ,kalif Omer,Hitler ….ili ...šta im je drugo preostalo

људском роду Творац ........ватру даде
од користи………......….......да му буде,
раскоракли умом погрешно схватише
па и поступци им .......не треба да чуде
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:12 14.05.2020

Re: sensu malo

Черевићан

људском роду Творац ........ватру даде


... i bi vatra.
solo solo 16:03 14.05.2020

Re: sensu malo

... i bi vatra.


...i vide Tvorac da tu nešto nedostaje.

...i stvori vatrogasce...


Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:51 14.05.2020

Ma(aaaa) Gori!

E pa ne može da nisi postavio i nešto iz filma!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:26 14.05.2020

Re: Ma(aaaa) Gori!

Na kraju teksta je link na ceo film.
49 41 49 41 18:40 14.05.2020

U lipnju lipe cvatu

kako gde i kome.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Napoleonova_invazija_na_Rusiju

https://youtu.be/fYhaNlG4Fg8

solo solo 20:11 14.05.2020

201

The Johns Hopkins Center for Health Security in partnership with the World Economic Forum and the Bill and Melinda Gates Foundation hosted Event 201, a high-level pandemic exercise on October 18, 2019, in New York, NY. The exercise illustrated areas where public/private partnerships will be necessary during the response to a severe pandemic in order to diminish large-scale economic and societal consequences.


angie01 angie01 17:56 15.05.2020

,

rodni rodni 19:45 15.05.2020

Da!

Evo jedna fudbalska za Mariopan, Maksu, Hučija, Tasu - i ostalo veselo društvo!




Hihihihi!



I nešto za omladinu sa bloga!



mariopan mariopan 11:32 18.05.2020

Re: Da!

rodni
Evo jedna fudbalska za Mariopan, Maksu, Hučija, Tasu - i ostalo veselo društvo!




Hihihihi!



I nešto za omladinu sa bloga!






solo solo 12:07 16.05.2020

nešto za Mačka

rodni rodni 17:31 16.05.2020

Re: nešto za Mačka

LOL!
filip3f filip3f 02:03 18.05.2020

NapreDNO

Ističe da je ovakav vid protesta osmislila sama bez ikakvih instrukcija.

“Jako sam ogorčena zbog svega što se dešava u zemlji, zbog urušenog sistema vrednosti”, poručuje ova profesorka.

Sve Vas razumem, budite hrabri ...zdravlje je mnogima otislo ispred Ambasada cekajuci bilo kakvu vizu za odlazak,bilo gde.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana