Na istoku stare priče...

Drago Kovacevic RSS / 13.10.2008. u 08:26

Naš kolega, bloger, Zoran Stanković iz Bora je danas moj gost - autor..

 

 

 

Da li se iko još uvek seća „Beotona“ i Saše Mirkovića?
Znate onog simpatičnog J debeljka koji se slatko smejao dok je njegova štićenica Marija Šerifović govorila kako su joj Finci „žuti i odvratni“? Posle je Saši dosadilo da bude menadžer, pa je malo bio pisac, a još malo potom, rešio je da bude političar, pa se priključio karavanu Tome Nikolića u predizbornoj kampanji.

Nije imao uspeha u „visokoj“ politici, pa se Saša zadovoljio „malim“. Došao je u Bor i preko pokreta „Živim za Krajinu“ Boška Ničića, ušao u političke strukture ovog grada, prvo kao predsednik UO „Štampa radio i film“ (lokalna radio i tv stanica čiji je osnivač Opština Bor), za vreme radikalskog predsednika opštine, a zatim i kao član Opštinskog veća zadužen za kulturu i informisanje. Ovo drugo je postao posle formiranja nove skupštinske većine i dolaska novog predsednika opštine iz redova DS-a.

Rekoh, zadovoljio se malim, ali da li je ovo baš tako malo?

Neću da navodim sve cifre (ako nekoga baš zanimaju ima ih na blogu opstinabor.com), ali ukupno je od početka godine Beotonu isplaćeno (nešto mu se još uvek duguje) oko 400 000€ iz nevelikog borskog budžeta na ime nekoliko koncerata u toku ovog leta.

U Boru je već izvesno da će grejanje početi kasnije nego u ostalim gradovima ukoliko ga uopšte i bude. U borskoj gimnaziji deca ne mogu u WC jer je neispravan, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, takođe. Indirektni korisnici budžeta (ustanove kulture, dečja zaštita, Direkcija za izgradnju Bora) osim zarada koje kasne, a trenutno je njihova isplata potpuno neizvesna, ne mogu da naplate svoja potraživanja iz budžeta, što je u potpunosti dovelo u pitanje njihov dalji rad (neplaćeni računi za struju, vodu, telefon, grejanje i ostalo), a Javno preduzeće „Štampa, radio i film“ štrajkuje već mesec dana. Devojčica bolesna od leukemije, koja nema roditelje, u beogradskoj bolnici bije tešku bitku za svoj život, a novac za njeno lečenje skuplja se dobrovoljnim prilozima građana. U Boru je procenat nezaposlenosti 30%. U Boru, dakle, nema para ni za koga i ni za šta, osim za Sašu Mirkovića. Samo treba da zatraži rebalans budžeta (rađen je četiri puta ove godine) i iz, normalnom čoveku, potpuno irealnih razloga, opštinska vlast mu svaki put izlazi u susret i rebalansom za njegove poslove, preko Centra za kulturu, odobrava dodatna sredstva. Pritom, planiraju se i novi izdaci, opet preko firmi „Beoton“ i „Beoton R“, čiji je vlasnik Saša Mirković.

Borski LDP je održao pet konferencija za novinare ovim povodom u poslednja dva meseca. Na njima je novinarima pokazao sve ugovore između „Beotona“ i Opštine Bor i izveštaj o izvršenju budžeta koji potvrđuje rečeno u prethodnom pasosu (sve je dobijeno na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i potpisano od strane ovlašćene osobe).

Nijedna od tih konferencija nije emitovana na borskoj lokalnoj televiziji koju pod svojom šapom drži član Opštinskog veća zadužen za kulturu i informisanje Saša Mirković. Dopisnici „velikih“ medija ili ne smeju da pišu o tome ili im urednici ne objavljuju tekstove. Najavljena ekipa B-92 nije došla u Bor pre par nedelja, a nezvanična informacija je da je takav nalog stigao iz centrale DS-a (vremenski se podudarilo sa Zrenjaninom, pa su izgleda procenili da im je mnogo dva korumpirana predsednika opštine u nekoliko dana).

Kap koja je prelila čašu bio je koncert Zdravka Čolića koji je bio gromoglasno najavljivan za nedelju 12. oktobra.

LDP i još nekoliko grupa građana (ne organizacija već onako, sakupili se ljudi) okrenuli su se jedinom slobodnom mediju – internetu i na nekoliko blogova počeli su da se pojavljuju ugovori, izveštaji i tekstovi   u kojima se pisalo koliko novca „Beoton“ otima od Borana. Koncert Zdravka Čolića je trebalo da košta 7 miliona dinara. Kobojagi, opština daje 2 miliona, a ostalo donatori, „Beoton“ i „Bortravel“. Ono što Borani nisu znali dok nisu pročitali na opstinabor.com je da je nedavnim rebalansom „Bortravel“ (privatna firma, inače) dobio subvencije u iznosu od 13 miliona, a „Beoton“ je već uzeo onih 400 000€. Dakle, opština da pare iz budžeta, a onda ih oni koji su ih dobili, „doniraju“ za koncert.

Sva sreća, Bor ima jako razvijenu internet scenu (preko 80 blogera) i ova taktika se pokazala efikasnom. Ono što nije pokriveno internetom, pokriveno je sa 10 000 letaka i jedna pobeda je na kraju izvojevana.

Koncert Zdravka Čolića je otkazan. Juče je povučena bina sa ozvučenjem i rasvetom, što je Opštinu Bor preko firme SkyMusic trebalo da košta 30 000€!

Predsednik opštine je dao nalog da se zaustave sva plaćanja prema „Beotonu“ i otišao na konsultacije u Beograd (zli jezici kažu da je otputovao krvavog nosa, ali nije proverena informacija).

Dakle, jedna velika bitka je dobijena, ali rat je tek počeo.

Na jednoj strani je građanska inicijativa, blogeri, stručni radnici Narodne biblioteke Bor, koji su se danas oglasili javno, tražeći da se jasno povuče granica između gradske kulture i privatne estrade i jeftinog populizma, i borski LDP.

Na drugoj strani je opštinska vlast.

Sve ovo, uz obimnu dokumentaciju, davno je poslato opštinskom i okružnom javnom tužiocu, Ministarstvu finansija, sektoru za  lokalnu samoupravu, centrali DS-a... ne znam ni sam kome sve ne.

Odgovora nema još uvek, ali mora ga biti. Ovu lavinu, pokrenutu sa par grudvi na jednom blogu, teško će zaustaviti. Ali, podrška i pomoć su nam neophodni.

Ako sam uspeo da vam objasnim suštinu, nadam se da ćete o ovome pričati i ako poznajete nekog iz medija, pomoći da se čujemo još glasnije.

Hvala Dragu Kovačeviću na prostoru i čitaocima na strpljenju.

Zoran Stanković, opstinabor.com

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 08:42 13.10.2008

Bogu hvala

da se u ovo sve ukljucio LDP.
Videcete, bice rezultata !!!!
Za sve zainteresovane !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:56 13.10.2008

Re: Bogu hvala

Ninoslav Randjelovic
da se u ovo sve ukljucio LDP.
Videcete, bice rezultata !!!!
Za sve zainteresovane !

Neka si ti Nino uoči ključnu stvar...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 09:08 13.10.2008

Re: Bogu hvala

Neka si ti Nino uoči ključnu stvar..

Hvala, Drago !!!
Rekoh sebi - ajde, uoci to, da barem drugi ne propuste...
:)
vracarac92 vracarac92 09:13 13.10.2008

Re: Bogu hvala

da se u ovo sve ukljucio LDP.
Videcete, bice rezultata !!!!
Za sve zainteresovane !
A da li je LDP i u Boru u koaliciji sa SPS?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:18 13.10.2008

Re: Bogu hvala

A da li je LDP i u Boru u koaliciji sa SPS?

Nije, ali je iz teksta vidljivo da postoje neki problemi vezano za DS...korupcija, ili tako nešto...
vracarac92 vracarac92 09:28 13.10.2008

Re: Bogu hvala

Nije, ali je iz teksta vidljivo da postoje neki problemi vezano za DS...korupcija, ili tako nešto...

Polako, ima vremena. I u Boru će biti u koaliciji kao što je situacija i u mnogim drugim opštinama i na republičkom nivou.
Rešenje bi trebalo da bude jednostavno - Lopovi u zatvore, nesposobni napolje.
Ja bih pod lupu stavio bar pola funkcionera DS-a i ostalih stranaka iz koalicije. Naravno, i onih koji tobož "nisu u koaliciji" ali svesrdno podržavaju vlast DS-SPS
raindog92 raindog92 09:37 13.10.2008

Re: Bogu hvala

Drago Kovacevic
A da li je LDP i u Boru u koaliciji sa SPS?

Nije, ali je iz teksta vidljivo da postoje neki problemi vezano za DS...korupcija, ili tako nešto...

Da, to je jedna od poenti. Koncert Zdravka Čolića je trebalo da košta 7 miliona dinara i ta suma ide preko Beotona. Proverili smo i Zdravko Čiolić i band uzimaju 1.2 milona. Bina košta 2.7 milona. To je 4 miliona ukupno. Gde odlazi razlika? To, naravno, zna predsednik opštine, član DS-a.
Zoran Stanković
monarhbor monarhbor 09:58 13.10.2008

Re: Bogu hvala

Poenta je malo drugačija.
U Boru, trenutno imate ukinutu slobodu govora, slobodu medija, slobodnog protoka informacija, što je bilo za očekivati dok je predsednik opštine bio iz SRSa. Već dva neseca, predsednik opštine je iz DSa. Treba zapamtiti to ime - Srđan Marjanović. Stanje u medijima je još gore, i dalje nemamo slobodan protok informacija, slobodu govora, ali zato imamo govor mržnje svakodnevno, sa lokalnih medija. Ko drugačije misli naziva se pacovom i sl. DS mudro čuti i dozvoljava sve to. Za čelnike lokalne TV Bor dovedeni su neki probisveti iz Ćuprije, a glavni i odgovorni urednik je Dragan Hadži Antić - Struja. Jeste, nije šala. I to što su se ovi u Boru utalili, ni po brige, ono što mene brine je ponašanje prema dešavanju u Boru vrha DSa. Upoznati su i oni.
Marko Jevtic Marko Jevtic 09:00 13.10.2008

digresija

Drago, a sta bi za pivo zbog derbija?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:02 13.10.2008

Re: digresija

Marko Jevtic
Drago, a sta bi za pivo zbog derbija?

Nisam zaboravio...
Sa tobom bi pivo moglo bez obzira na derbi..
pozz
raindog92 raindog92 10:00 13.10.2008

Dodatak

Ono što je možda posetiocima bloga zanimljivije je da sve ove informacije odavno imaju visoki funkcioneri DS-a.
Kako nam kažu insajderi iz borskog DS-a, sve zavisi od toga ko je u DS-u "jači", Marko Đurišić ili Dušan Petrović. Ovaj drugi, kako tvrde, sprečava promene u borskom DS-u, a sprečava i medije da o ovome pišu.
Naš problem i jeste to što ni u jednom mediju ne objavljuju informacije pa se stvara slika da kao, LDP pošto nije u vlasti, napada DS i Sašu Mirkovića iz političkih razloga.
Toga, naravno, ima, ali dokumenta govore da ima i enormnih krađa.
Recimo, koncert "Zvezde Granda" je u oktobru prošle godine koštao 6 000€ (preko "Melosa", a ove godine, preko Beotona isti koncert je koštao 53 500€, znači devet puta više. Taj ugovor jeste napravljen u vreme radikalskog predsednika opštine, ali DS po dolasku na vlast nije u tome videla problem i nastavili su da plaćaju i to i da sklapaju nove ugovore.
Trenutno je račun Centra za kulturu preko koga se vrše isplate blokiran od strane Beotona. Dakle, član Opštinskog veća zadužen za kulturu je blokirao račun Centru za kulturu. :)
adam weisphaut adam weisphaut 09:47 13.10.2008

!!!

]Dopisnici „velikih“ medija ili ne smeju da pišu o tome ili im urednici ne objavljuju tekstove.

Zar naši slobodni mediji?
Čerevicki Čerevicki 11:39 13.10.2008

Saša Mirković

Kakav je to hohštapler!!! Toliki broj ljudi je do sad ojadio da me čudi da još nije organizovana neka grupa koja bi se borila protiv njegovih daljih štetnih aktivnosti! Dosta tih ljudi znam tako da znam da ni ova ideja nije daleko od realizacije.
Moja rođena sestra se tužila s njim, dobila (što je moram da priznam vratilo moju veru u pravosuđe), sad čekamo isplatu... Tako da mi ne treba nikakav dokaz o njegovim mahinacijama, znam čoveka:)
mariopan mariopan 11:46 13.10.2008

Re: Saša Mirković

A odakle se ta jajara nasla na takvom mestu da moze da muze koliko mu treba mleka pa cak i kada krava crkne on cedi li cedi? Mislim da sa njim moraju da padnu i oni koji su ga doveli i koji su mu pomagali da uzima toliki novac od gradjana Bora.

A do juce se u Boru mogao kupiti dobar stan za neke smesne male pare, ljudi prodavali buzasto samo da odu negde gde ima posla, jer to sto neko ima stan ne znaci da moze da zivi, zidovi se ne mazu na leba. I taj jad i bedu je on nasao da pljacka...pa nije onda ni cudo sto su tako siromasni, sve pare im odnese tandem razbojnika. Nego sve to na sud pa u zatvore, evo novog profitabilnog posla, zidati zatvrore dovoljno velike da stanu sve lopuze iz ove jadne zemlje.
monarhbor monarhbor 12:17 13.10.2008

Re: Saša Mirković

Izgleda, Bor će da plati tvojoj sestri, a ona možda nikad nije ni bila u Boru.
Bor je grad u kome su ukinuta ljudska prava, sloboda govora, sloboda informisanja. Pa da je Mugabe predsednik, Sloba i Kastro i Kim Il zamenici, ne bi bilo ovako.
I da Vas podsetim na dešavanja pred izbore. Boris Tadić na B92 izgovara kako mu prete, i ne samo njemu, već i jednom njegovom prijatelju iz Bora. E taj prijatelj se zove Dragan Strilić, takođe član opštinskog veća, zajedno sa Sašom Mirković. I Saša je taj koji mu je pretio, bar tako je tada govorio Dragan Strilić, i tu su podnošene razne prijave sudu.
E sada lepo sede zajedno, donose odluke o budžetu, koliko će se para preneti Saši (www.beoton.net). I da, Dragan Strilić je član DSa, ako ste posumnjali da nije.
anica92 anica92 14:48 14.10.2008

Re: Saša Mirković

mariopan
A odakle se ta jajara nasla na takvom mestu da moze da muze koliko mu treba mleka pa cak i kada krava crkne on cedi li cedi? Mislim da sa njim moraju da padnu i oni koji su ga doveli i koji su mu pomagali da uzima toliki novac od gradjana Bora..


Koliko znam SM je rodom iz Bora. Obzirom da ga je Marija Serifovic otkacila, vratio se u rodno mesto gde jos ima nekog sa kim moze da se tali. I usput doveo Struju. Milina jedna. A Bosko Nicic je onaj gradonacelnik koji je ukinuo pozoriste u Zajecaru. Valjda da mu ne bi trosili pare na predstave, nego da ima za Colu. Ko nije bio skoro u Boru, ne zna kakva je to tuga od grada. Sve je u poluraspadnutom stanju, sivo, zagadjeno, bez grejanja koje ce doci nikada zbog neremontovanih kotlova i dugovanja. Ljudi depresivni, pa im zato Sasa Mirkovic priredjuje muzicke dogadjaje. Da se greju cupkajuci na koncertima
normalan1 normalan1 11:56 13.10.2008

Hmmm

Očigledno da je gosn Mirković zapravo pravi menadžer, izdanak onoga što se u Srbiji dešavalo i ranije, tridesetak godina bar. Da je u trendu tranzicije u to ne sumnjajte, no da krenem od početka.
Prvi koraci velikog srpskog menadžera Gradimira Veljkovića vezuju se uz priču da je od nekog putujućeg cirkusa otkupio par delfina koji su ni manje ni više, trebali da završe kao hrana za mačke. Grada ih je, kažu, otkupio, hranio koječim i prikazivao po seoskim vašarima. U tu svrhu, kopale su se jame po seoskim parkovima. Grada je, opet kažu, profitirao, a o sudbini delfina nisam ništa čuo. Verovatno su ipak završili kao hrana srpskim mačkama!
Sad da povežem ove dve sudbine.
Sposobnost jednog i drugog da zarade i ture u svoj džep novce je nesumnjiva. Imaju čak i zajedničkog estradnog imenitelja - Zdravka Čolića! Naime, jednom je Grada pričao kako je u Lazarevcu, za Čolin koncert, prodao za salu koja ima 800 mesta čak 1000 karata, ali, u sali je bilo 1200 ljudi. Kako? Grada je sam tapkao karte pred ulazom i tako pazario ekstra 200 karata.
Sposobnost gosn Mirkovića je doista veća, jer, imao je na kome i čemu da uči. U vreme Grade opštine nisu odvajale kintu za sirote estradne umetnike, ponajmanje opštine koje su bile siromašnije od umetnika. Tranzicija je i, dabome, menjaju se i menadžeri. Nije on blesav da kao Raka Đokić tresne par miliona dolara za "Stonse", nego ode lepo u Bor, jer bolje je biti PRVI U SELU NEGO POSLEDNJI U GRADU. Čola je samo ono što je zajednički imenitelj dva estradna menadžera.
S.M. je veštiji! Hma, SM... našta li vas ovi inicijali podsećaju?
No nije ovaj SM na koga se odnosi ova priča veštiji od onog SM na koga ste pomislili. Slučajnost, reklo bi se, ovaj je jajara. Došao je da uruši sirotu opštinu, onaj SM, na koga ste pomislili, urušio je celu sirotu državu!
Stvar je u tome da je PRINCIP ISTI SAMO SU RAZLIČITE NIJANSE, a jajare - i dalje jajare!!!
A SVE U PRISUSTVU VLASTI MA KAKVA I ČIJA ONA BILA!


ivanc ivanc 11:58 13.10.2008

Borska varijanta zajecarske price

Veliki prijatelj Saše Mirkovića, gospodin Boško Ničić je, verujem, rekorder po zahtevima za rebalans budžeta opštine Zaječar. Nedavno je pred sudom odbačena tužba protiv njega za falsifikovanje budžeta opštine. Valjda okuražen, formirao je anketni odbor koji bi trebalo da ispita sve navodne nezakonite radnje, dokaže da je čist ko suza i tako zapuši usta svim svojim kritičarima jednom za svagda. Dobro po g. Ničića je to da većinu ljudi u tom odboru čine ljudi koji u manjoj ili većoj meri zavise od njega.

Uzgred , Zdravko Čolić je ovog leta svirao u Zaječaru. Zao mi je što zaječarci nisu malo više organizovaniji kao borani. Svaka vam cast komsije!
monarhbor monarhbor 12:26 13.10.2008

Re: Borska varijanta zajecarske price

Da razbucamo ove naše, pa ćemo Vam pomoći.
Samo kad bi mediji posvetili 1% nama u Boru. Nema adrese gde nisam pisao.
dali76 dali76 16:16 13.10.2008

nisam za LDP, al svaka cast

Moj vlastiti liberalni stav je milionima KM daleko od onog sto je danas jedina liberalna stranka ili LDP!!!
Ali bio bi neiskren ako odista ne bih cestitao na onome (ako je ) lokalni LDP uradio u Boru ;
Svaka kritika glasna treba da dovede do pritiska javnosti sto se iskreno nadam d ace se I desiti.
Elem eto I mene prilike da pozovem kako autora pa I gosta autora ovog bloga I naravno sve ljude ovdje na jednu moju pricu u “potpalublju bloga”. http://blog.b92.net/text/4915/Necu%20da%20budem%20Svabo%20u%20dotiranom%20filmu/


Svi su dobrodosli I cak vise oni sto se mozda ne slazu su isto pozeljni . Svi sem onih koji smatraju da su “arijevske”krvi al nadam se da takvih ovdje nema.
Pozdrav


loader loader 17:41 13.10.2008

1, 2, 3 .. pa mi !

1. - Ako neko nije za LDP, da li to nužno znači da nije za stvar (konačno) moderne Srbije? Kad neko jeste za ..? Pogađate pitanje. Dakle ..?

2. - Oh, Milo Dj. povodom priznanja nezavisnosti Kosova, a u kontekstu optužbi da je bilo ucena inostranog faktora kaže - Nije bilo pritisaka u pravom smislu te reči, ali je bilo očekivanja crnogorskih partnera!

Pa, stvarno..!! Šampion!!! Uvozno tranzitni Ronhill i Mallboro!! Možda mu poveruju članovi uže porodice, ali..!!!!!!

3. - Suviše vremena je ova zemlja izgubila na floskule o poštenju, patriotizmu i proevropizmu (i prorusizmu). Hajde da se oslobodimo starih poraza i priznamo sebi da mi odlučujemo o svojoj sudbini, na osnovu sopstvene želje da stvari budu bolje!
dali76 dali76 19:12 13.10.2008

Re: 1, 2, 3 .. pa mi !

Vidis upravo ja tu imam I najveci raskorak s LDP/ovskom politikom koja je “il jesi il nisi”
Ja se ne slazem s stavovima da je energetski sporazum dobar ali smatram da oni sto se slazu imaju svoje legitimno politicko pravo na to.
Za LDP postoji njihovo I krivo misljenje I to je politicki prihvatljivo I razumno ,ali da je jedino “njihovo” jedino legitimno a s tim imam problem.
Kao sto napisah nisam hooligan zato sto navijam za zvezdu a jos manje sam hooligan sto sem osude vlastitih huligana osudim I huliganstvo unutar drugih klubova.
Prica o zvezd je metafora.
Naravno u ovoj prici g. Stankovica potpuno podrzavam I te kako korisni lokalni LDP u borbi proti korupcije.
loader loader 21:59 13.10.2008

Re: 1, 2, 3 .. pa mi !

Sa vašim komentarom se uglavnom slažem. Inače, sve partije zbore protiv korupcije. Jedina je razlika u ponašanju istih na vlasti, i van vlasti. U prvom slučaju "pragmatični", u drugom slučaju "moralistični". Samo bih dodao da se protiv korupcije valja boriti svuda, što intenzivnije, na sve dozvoljene načine... kako bi se u neko dogledno vreme smanjila na što razumniju meru, tj. onu koja neće ugroziti naše evrointegracije i suštinsku modernizaciju drgavnog organizma. Pozdrav
satirijazis satirijazis 23:39 18.10.2008

Na istoku stare price

Za ovaj uvezeni menadzment kojim se Meda okruzio vezane su desetine krivicnih prijava i stotine prevara od strane istih ljudi.

Boban Jovanovic Dzipson iz Cuptije i Dragan Hadzi Antic.

Pa mi nemamo ni jednog jedinog naseg coveka da nam napravi TV i radio nego dovedosmo belosvetske mangupe.

A to je samo maska.

Jedini pravi trag poslovanja ovog prevaranta je u kontroli poslovanja njegovih firmi : Agencija TIR , Agencija Beoton Beograd, Beoton Bor , i povezanih firmi Agencija Legat , Agencija Melos estrada , Megaton Kragujevac , Sky music,M Plast Sabac ,Simex Subotica , lokalnih mocnika Krusevca, a posebno Boska Nicica iz Zajecara.

Nas nekoliko njegovih saradnika i drugova iz detinjstva najbolje znamo kakvo smo ponizenje prozivljavali radeci za njega i mozemo da posvedicimo da ni jedan jedini covek koji je radio sa njim nije ostao a da nije prevaren u poslovanju sa njim.

Ovde treba biti samo odlucan i gurati stvar do kraja.
Da samo znate , on je velika kukavica i preti praznom puskom.
Niko nece za njega da zalegne.
Svi su ga prijatelji otkacili a ovi na koje se poziva ne cene ga ni malo.

Eto i danas je zbrisao iz Bora i leskari u svom stanu u Atini sa nasom Doktorkom,koja mu je pratilja vec dve godine .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana