dno

Jelena Milić RSS / 17.09.2007. u 11:44

SLUČAJ TOPČIDER: Zbog čega se dve godine čeka na superveštačenje smrti vojnikaMaterijal o pogibiji gardista poslat u FBI na ćirilici

Autor: Tanja Nikolić Đaković, Uroš Piper | 17.09.2007 - 19:28 ( Blic)


BEOGRAD - Pod oznakom „hitno“, zbog velike važnosti za Srbiju i Vojsku, Federalnom istražnom birou (FBI) u Vašingtonu pre dve godine poslat je materijal za superveštačenje u slučaju stradanja gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u Topčideru. Veštačenje do danas nije urađeno, a razloge za to možemo da potražimo u činjenici da je materijal putovao čak osam meseci i da su, povrh svega, hiljade strana ispisane ćirilicom, na srpskom jeziku.

Nalaz ni posle dve godine nije urađen, a 5. oktobra se navršavaju tri godine od tragičnog događaja. Istražni sudija Dragan Lazarević, koji vodi ovaj slučaj, zatražio je superveštačenje od FBI kao vid međunarodne pravne pomoći, posle suportstavljenih nalaza dve domaće komisije. Lazarević se sa predstavnicima američke federalne policije nije čuo otkako je njihov agent iz ureda u Sarajevu još pre dve godine preuzeo dokumentaciju i poslao je za Vašington.
O napredovanju predmeta izvestio ga je predsednik Okružnog suda Siniša Važić kome je u julu ove godine, prilikom posete Vašingtonu, obećano da će rezultati veštačenja stići do kraja godine. Na pitanje zbog čega sve to toliko dugo traje, Lazarević odgovara da su dobili komplikovan slučaj.
„To je naše zvanično pismo, a oni su morali da se upoznaju s tim predmetom“, bio je njegov odgovor na pitanje kako je moguće da slučaj koji nosi oznaku „hitno“ bude upućen FBI na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku, bez prevoda.
Veštačenje FBI pomerilo bi ovaj komplikovan slučaj s mrtve tačke. Naime, vojna komisija je utvrdila da su se gardisti međusobno poubijali, dok je nezavisna zaključila da su ubijeni. Lazarević je, kada je slučaj dospeo u njegove ruke, kontaktirao s Kriminološkim institutom u Vizbadenu, gde mu je rečeno da nisu u mogućnosti da za manje od godinu i po dana obrade slučaj. On je potom stupio u kontakt sa FBI i njihovom generalnom laboratorijom u Vašingtonu, preko američke ambasade u Beogradu, koja je ponudila međunarodnu pravnu pomoć.
Teško je pronaći dovoljno jak argument i opravdanje zbog čega nije tražen rok od FBI za nalaze superveštačenja, kada je to već traženo od Instituta u Vizbadenu.
- Za svako veštačenje ispisuju se rok i cena. Troškovi se podmiruju iz sudskog budžeta sve do donošenja presude. Ukoliko veštaci zbog kompleksnosti slučaja zatraže od istražnog sudije dodatno vreme, on izdaje saglasnost - navodi naš sagovornik blizak istrazi.
Njemu je ostalo nepoznato zašto rok nije zatražen i u ovom slučaju, kao i zbog čega istražni sudija nije zahtevao da sud plati superveštačenje, što bi ubrzalo proces.
Lazarević tvrdi da plaćanje superveštačenja ne bi ubrzalo proces i da se zbog toga pitanje para nije ni postavljalo. Podseća da je i superveštačenje Instituta u Vizbadenu u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića takođe urađeno besplatno, jer FBI nije profitabilna institucija, kao što to nije ni Institut u Vizbadenu. Međutim, to veštačenje je trajalo svega nekoliko meseci, a nije bilo ništa manje komplikovano.
- Međunarodna pravna pomoć uvek dugo traje. Oni su morali da dođu da se upoznaju s predmetom i da ga preuzmu. Preuzeli su još i neku opremu, potpuno novu, koju im je Vojska pružila, neophodnu za veštačenje. Morali su da je transportuju u Vašington.
Nisam u poziciji da im kažem: „Tražim uslugu vaših vrhunskih stručnjaka, nećete ništa naplatiti, ali, ajde izveštačite to za tri meseca“ - kategoričan je Lazarević.
A tužilac Zoran Đošić, koji vodi predmet „Topčider“, kaže za „Blic“ da su u nezgodnoj situaciji i da očekuju da svakog trenutka stigne nalaz FBI.
- Sada su nam vezane ruke. Mogli bismo da zatražimo da predmet vrate nazad, i šta onda? Kome onda da damo predmet na veštačenje, kada nas je Vizbaden odbio, a čak i da nađemo nekoga, opet ćemo izgubiti dosta vremena - kaže tužilac Đošić.
Na pitanje da li će domaće pravosuđe večno čekati da odgovor stigne, tužilac kaže da nema zakonskih ovlašćenja da utiče na brzinu rada FBI.

Porodicu više niko ne zove
Janko Jakovljević, otac nastradalog gardiste Dragana Jakovljevića, kaže za „Blica“ da s njim niko iz Vojske Srbije više ne kontaktira i da porodica nije dobila ni obeštećenje zbog smrti sina.
- Ubeđeni smo da će se saznati prava istina, proći će vreme, ali će neko to dočekati - kaže Jakovljević.
Porodica Jakovljević je tužila za klevetu vojnog istražnog sudiju Vuka Tufegdžića zbog izjave da je njihov sin „vojnik druge klase“. Na ročištu, koje je održano u petak u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, sud je odlučio da se od istražnog sudije zatraži kompletan spis predmeta „Topčider“.

HRONOLOGIJA SLUČAJA TOPČIDER
5. oktobar 2004 - U kasarni u Topčideru nastradali vojnici Draga Jakovljević i Dražen Milovanović.
13. oktobar 2004 - Vrhovni savet odbrane formira nezavisnu komisiju.
23. oktobar 2004 - Vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić saopštio da nema indicija da je u ubistvu gardista učestvovala treća osoba.
24. oktobar 2004 - Portparol Haškog tužilaštva Florans Artman izjavila da „nije isključeno da se Ratko Mladić skrivao baš u tom delu Beograda“.
10. novembar 2004 - Izvršena rekonstrukcija na mestu pogibije gardista. Članovi nezavisne komisije, koju je predvodio advokat Božo Prelević, nakon pola sata su je napustili.
19. novembar 2004 - Predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović izjavio da su vojnici nastradali u međusobnom obračunu.
30. novembar 2004 - Vojno tužilaštvo ponovilo da su vojnici stradali u međusobnom obračunu.
13. decembar 2004 - Predsednik nezavisne komisije Božo Prelević saopštio da je nakon istrage ove komisije utvrđeno da su gardisti ubijeni i da nije bilo međusobnog obračuna.
27. jul 2005 - Istražni sudija Dragan Lazarević, na zahtev tužilaštva, naredio novo sudsko-balističko i medicinsko veštačenje.
1. septembar 2005 - Spisi poslati nemačkom Institutu u Vizbadenu.
30. decembar 2005 - Okružni sud saopštio da Institut u Vizbadenu nije izvršio veštačenje pošto „ne može da ga izvrši u kraćem razumnom roku“. Spisi predmeta poslati u američki FBI na veštačenje.

VOJNA KOMISIJA
(rukovodio vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić)
Vojnici su stradali u međusobnom obračunu. Jakovljević je pucao u levu stranu Milovanovićevog tela iz njegove puške. Milovanović je, nakon što je pogođen, u padu ispalio 14 metaka u vazduh, nakon čega se metak zaglavio u cevi. On je pokušao da promeni okvir, ali je u pušku stavio prazan šaržer. Jakovljević je potom seo na zemlju, prislonio pušku u visini stomaka i, u sedećem položaju, izvršio samoubistvo ispalivši kratak rafal od tri metka.

NEZAVISNA KOMISIJA
(rukovodio advokat Božo Prelević)
Nijedan od vojnika nije izvršio samoubistvo, već su oni ubijeni. Dragan Jakovljević nije mogao da se ubije, već je licem u lice bio sa N.N. osobom, a bočno i levo u odnosu na Dražena Milovanovića. Treće lice nalazilo se između Jakovljevića i Milovanovića, na oko metar udaljeno od Jakovljevića, a na metar i više od Milovanovića. Ustrelne i prostrelne rane kod gardista nisu mogle da nastanu u međusobnom obračunu, zaključak je nezavisne komisije.



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Nikolić Goran Nikolić 11:50 17.09.2007

secakajmo

sacekajmo
rezultate iz SAD
kad ce vec stici
Jelena Milić Jelena Milić 11:55 17.09.2007

Re: secakajmo

taman posla. postoji toliko toga i oko topcidera i kasarni u leskovcu sto mora da se radi.
AlexDunja AlexDunja 11:50 17.09.2007

dno

bas.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:54 17.09.2007

Eto...

Pa moga je Petrović i ovde da interveniše...Po pravu upravnog nadzora..
No, ja očekujem da taj Lazarević napreduje...
adam weisphaut adam weisphaut 12:08 17.09.2007

Nebriga kao opstrukcija

Kada vidimo da se predstavnici pravosuđa ovako nehajno odnose prema ovakvom predmetu, teško je da se odagna sumnja da je to namerno.Postavlja se pitanje zašto? Tužno je videti kako se ionako velika lična tragedija porodica gardista produžava i država još jednom potvrđuje kako joj je briga o svojim građanima nisko na listi prioriteta.
Jelena Milić Jelena Milić 12:13 17.09.2007

Re: Nebriga kao opstrukcija

pravosudje--moj utisak , a na osnovu licnog angazmana i redovnih kontakata sa porodicama --ali i na osnovu uveravanja iz gs vojske srbije da su spremni da sva dokumenta daju na uvid ali da mu ih istrazni organi i ne traze, a ni advokati!!--je da je opstrukcija--bez obzira ko je inicira--bezbednosne sluzbe ili bilo ko drugi--realizovana kroz pravosudje. kolicina dopisa koji idu od sudova do ministarstva i natrag je neverovatna. takodje, niko ne dovodi u pitanje promenjen izjave vestaka i onih koji su radili uvidjaje, ne samo oko topcidera.

demontaza vojnih sudova je farsa kad su ljudi koji su njima radili svi inkorporirani u civilne sudove.

mene zbunjuje zasto se ne vrsi veci pritisak i od civilnog sektora, i od ldp i od ds i od drugih da se ovi slucajevi procesuiraju na pravi nacin.
hoochie coochie man hoochie coochie man 12:58 17.09.2007

Re: Nebriga kao opstrukcija

mene zbunjuje zasto se ne vrsi veci pritisak i od civilnog sektora, i od ldp i od ds


Mene zbunjuje to, sto tebe zbunjuje nepostojanje pritiska od strane DS. Setimo se izjava Tadica kao ministra odbrane davnih godina, priblizno: "dao sam nalog da se provere kasarne i za nekoliko dana znacemo da li je Mladic u njima ili ne"
I jel proverio?
Verujem da jeste, samo nam nije rekao sta je utvrdio!
A nesto je i sa Krgom blizak:)
A nesto i sa glavnokomandujucim vojskom 1992 - 1993.
Mnogo nesto voli vojsku....
urbanosaurus urbanosaurus 15:37 17.09.2007

Re: Nebriga kao opstrukcija

A nesto je i sa Krgom blizak:)
A nesto i sa glavnokomandujucim vojskom 1992 - 1993.
Mnogo nesto voli vojsku....


a ima i neke veze s ovim...



za one mladje ili starije a zaboravnije, ovo je haaamdija pozderac, ba...
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:04 17.09.2007

Re: Nebriga kao opstrukcija

GENERALŠTAB VOJSKE JUGOSLAVI JE

1. Predsednik SRJ gospodin
SLOBODAN MILOŠEVIĆ
2. Savezni min star za odbranu general–armije
DRAGOLJUB OJDANIĆ
3. Načelnik GŠ VJ general–pukovnik
NEBOJŠA PAVKOVIĆ
.
.
.
15. Obaveštajna uprava GŠ VJ general–potpukovnik
BRANKO KRGA
.
.
.

Ovi su mi najdrazi:))
Jelena Milić Jelena Milić 13:04 18.09.2007

voljenje vojske


sama naklonost vojsci nije nelegitimna. price o tadicevim opskurnim vezama u vojsci su i meni poznate. no, naslusali smo se u novijoj istoriji dovoljno argumentacija za sve opskurne veze i metode kojih se skoro niko ne libi. i sta je kriterijum? tadiceve su sumnjive, druge nisu.

ne pada mi napamet da branim bt, poenata moje iznenadjenosti jeste to sto ni clanstvo DS nema potrebu da se intenzivnije zalozi a znaju da drze pod kontrolom kljucna ministarstva za to. (cujem da je roditelje primio i rasim ljajic. samo ih setaju i nista, nikad nista dalje)

i da, mislim da javnim pritiskom i ocekivanjem od DS, tadica i sutanovca i petrovica mozda nesto i mozemo da postignemo. i pritiskom na djelica. ovde je bio veci pritisak na mene sto sam pritiskala djelica, nego na bilo koga od njih da to rese. to je problem.

nije bitno da li ce sudbine tih pobijenih momaka rasvetliti neko pod tadicevim ili kostunicinim ili cedinim patronatom vec pre svega da se to obavi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:49 18.09.2007

Re: voljenje vojske

Jelena Milić
. nije bitno da li ce sudbine tih pobijenih momaka rasvetliti neko pod tadicevim ili kostunicinim ili cedinim patronatom vec pre svega da se to obavi.

Naravno da je tako. Ali hajde da budemo realni. Tadic i tadicevci su od 2000-te, imali uticaj, ako ne kontrolu nad vojskom, sto preko ministara ili nacelnika generalstaba. Verujem da je kontrola bila u drugom pravcu, nijh (tadicevce) je kontrolisala VB. Ali kako god bilo, nista se tu nije promenilo, pa mi je malo cudno da se ocekuje da isti ljudi u istim okolnostima, odluce dijametralno razlicito.
Sto se opskurnih veza drugih sa vojskom tice, ako su "drugi" Kostunica i njegovi ja tu ne vidim druge, nego iste.
A ta "elita" na koju treba vrsiti pritisak se dobro uhlebila pa tesko da popusti. Posebno Djelic, a tu su i Milosavljevic, Vlahovic...."veliki igraci" kojima je jako vazno da budu u "kombinaciji". Nema tu ideje, postenja, covecnosti...karijera pre svega.
Jedini pritisak koji pomaze je pritisak na razum da ih definitivno sklonimo sa vlasti.
Ljudski se moraju razumeti roditelji pobijenih vojnika da idu kod bilo koga u svojoj muci, ali se i ljudski moraju osuditi oni koji tu muku zloupotrebljavaju. A tu je stao i Ljajic, na zalost.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:49 18.09.2007

opet

stalno dupli post, izvini:)
Goran, Pariz Goran, Pariz 12:17 17.09.2007

naivnost je lepa ali ne pomaze...

...kod ovako ozbiljnih tema koju je bloger postavio.

FBI nece dati takvo supervestacenje koje ce, na bilo koji nacin, imati upotrebnu vrednost za raskrinkavanje ovog zlocina.

Ni Petrovic. Koje su njegove moci "istrazne penetracije" u VBA (i BIA)? Koliko i moje.

Pravo pitanje je za Sutanovca. On treba da je u fokusu vaseg angazmana. Zasto mu prvi zadatak, po primanju duznosti, nije bio da "ce otpustiti sve koji bi mogli da poseduju i najmanju informaciju o zlocinu" , ako je ne daju.

Odgovor znate, ali se morate boriti protiv njegovih posledica.
Jelena Milić Jelena Milić 12:33 17.09.2007

Re: naivnost je lepa ali ne pomaze...

cela ideja oko fbi meni je zvucala kao ono osnuj komisiju da nikad problem ne bi resio. tim pre sto sam nacula iz prilicno upucenih krugova, da je uopste cudno zasto slati nesto fbi, i cija je to ideja bila.

slazem se da na ministru sutanovcu i na tadicu lezi velika odgovornost moralana da ovo rese, jer imaju sve poluge, ukljucujuci i ministarstvo pravde, jer je ono u ovoj prici vrlo bitno zato sto su tu rasformirani vojni sudovi, to jest ljudi koji su i zataskavali ove slucajeve.

no, ne manja moralna odgovrnost lezi i na tkz istrazivackom novinarstvu u nas i na civilnom sektoru, koje ne vrsi koordiniran i sistematican pritisak, bez obzira na to sto su se i njima roditelji pobijenih vojnika sa pravom obracali za podrsku
Goran, Pariz Goran, Pariz 14:57 17.09.2007

dijagnoza...lek...ali i sredstvo !


Jelena Milić
ukljucujuci i ministarstvo pravde, jer je ono u ovoj prici vrlo bitno zato sto su tu rasformirani vojni sudovi, to jest ljudi koji su i zataskavali ove slucajeve.

no, ne manja moralna odgovrnost lezi i na tkz istrazivackom novinarstvu u nas i na civilnom sektoru, koje ne vrsi koordiniran i sistematican pritisak, bez obzira na to sto su se i njima roditelji pobijenih vojnika sa pravom obracali za podrsku


Tema je od ekstremne vaznosti...i zato...dozvolite mi...da vam ukazem da, epitet, koji ste stavili uz "vojni sudovi" nije tehnicka paradigma realnosti...vec sustinska...U Srbiji 2007 godine nijedan sud "ni iz daleka" nema vecu moc od politicko-mafijaske promiskuitetne poligamije zvane establisment-BIA-VBA-tajkuni-SPC....narocito RASFORMIRANI...

Sto se tice Vase druge teze...APSOLUTNO ste u pravu...i mera tog Prava je mera Potrebe ( svi merni instrumenti su eksplodirali ) za Vasim...i angazmanom drugih hrabrih ljudi, sa uticajem u javnom mnjenju, da pojacaju artikulisani intelektualni ( ali i !! afektivni ) napad na Diktaturu 07....
Vi morate da napravite inzenjering metoda za ubedjivanje ( na zalost, ovde tako mora) pagana....
Ako idete "odozgo"...svoju energiju, koja je po definiciji dragocena, jer je revolucionarna...cete uludo utrositi...

Sudden Twist Sudden Twist 09:09 18.09.2007

Re: naivnost je lepa ali ne pomaze...

nacula iz prilicno upucenih krugova, da je uopste cudno zasto slati nesto fbi, i cija je to ideja bila.


Upravo sam hteo postaviti isto pitanje. Odkud FBI i kako sudijama (ili tužilaštvo ukoliko predlaže dokazno sredstvo veštačenjem) padnu na pamet takve ideje. Sigurno nije stavio prst na čelo i došao na ideju sam. Čini se da ipak ne postoji sudska praksa da se međunarodna pravna pomoć u pitanjima vojne prirode traži od institucije koja ujedno ima i obaveštajni karakter.

PS Slučajno sam čitajući Politiku saznao i da jedna institucija slična FBI u Nemačkoj obavlja kontra-obaveštajne poslove u Afganistanu. Naime vrbuju talibane i konkurenti su BND-u. Intersantno je da su iz Visbadena.
milosib milosib 13:27 17.09.2007

Nejasno

Ovo je bilo odavno i nisam siguran da se dobro secam, ali zar nisu neki vestaci iz nezavisne komisije izuzeli svoje misljenje? Cela ova stvar je prilicno nejasna jer su se vestaci podelili. Mozda tu ima i neke prljave igre, ali pre tog supervestacenja ne bih tvrdio nista.

Ni Bozo Prelevic ni Vuk Tufegdzic ne mogu relevantno da govore o nalazima vestaka pa ih ne bih uzimao za ozbiljno.

Cemu naziv "dno"?
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:07 17.09.2007

Re: Nejasno

Cemu naziv "dno"?


Zbog ovoga
Cela ova stvar je prilicno nejasna

Kome nejasna?
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:07 17.09.2007

.

.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 08:21 18.09.2007

Evo, što piše...

...o predmetnom slučaju moj drugar Srđan Radulović u današnjem "Blicu"..

Baruština puna afera

Srđan RadulovićPogibija vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u topčiderskoj kasarni pre tri godine izazvala je ogromnu pažnju javnosti. Razumljivo jer je u ovaj tragičan događaj bilo upleteno previše bočnih priča, insinuacija i zakulisnih nagađanja (haški optuženici, jataci, klasičan kriminal...). Samim tim ni prva verzija da su se vojnici međusobno poubijali nije prihvaćena kao isključivo objašnjenje.
Istražni sudija Dragan Lazarević zatražio je superveštačenje od američkog Federalnog istražnog biroa. Prošle su dve godine od tada. Možemo se sad baviti pikanterijama kao što su slanje materijala pisanog ćiriličnim pismom ili pitanjima zbog čega se toliko dugo čeka, zašto nisu dogovoreni rokovi ili mogućnost plaćanja za veštačenje... neće nas to daleko odvesti. Pogotovo ne do odgovora na ključno pitanje - da li je uopšte nekome interes da se dozna istina.
To je problem ne samo topčiderskog slučaja nego i brojnih afera koje vuku repove po srpskoj političkoj sceni zagađujući je podmetanjima i manipulacijama. Što ima manje činjenica, to je više kojekakvih spisa i prljavština koje se arhiviraju u fiokama i koriste za političke dilove i ucene. A kad je reč o topčiderskom slučaju, od takvog ponašanja i prakse roditelji vojnika i srpska javnost nemaju ništa osim dodatnog osećaja gorčine i gneva.


Atomski mrav Atomski mrav 12:53 18.09.2007

Rokovi...

Meni se čini da godinu i po dana za sve one koji pokušavaju da zataškaju slučaj Topčider nije nikako dugačak, već suviše kratak rok. Zato su se verovatno odlučili za drugu varijanu (superveštačenje FBI) jer očekuju da od toga ne bude ništa ili da će im trebati znatno više vremena.
Jelena Milić Jelena Milić 13:06 18.09.2007

Re: Rokovi...

okolnosti im idu na ruku. pritisak javnosti ne postoji.

do ove vlade moglo se prebacivati...tipa vojska je uradila svoje -stankovic-sad je do pravosudja--dss-- i tako tamo vamo. sad toga nema, negde je u DS trouglu ili cetvoruglu moc da se prilegne na resavanje, ali ni pritiska nema.
adam weisphaut adam weisphaut 13:24 18.09.2007

Re: Rokovi...

Jelena Milić
okolnosti im idu na ruku. pritisak javnosti ne postoji.

do ove vlade moglo se prebacivati...tipa vojska je uradila svoje -stankovic-sad je do pravosudja--dss-- i tako tamo vamo. sad toga nema, negde je u DS trouglu ili cetvoruglu moc da se prilegne na resavanje, ali ni pritiska nema.

Kada je srpska javnost uspela da istraje u razrešenju jednog slučaja? Ona se prema svim njima odnosi bukački ali joj je attention span ne prelazi 15-ak dana. Naročito kada se u kao u ovom slučaju se sprovodila sistematska kampanja da bi se ovaj slučaj zataškao.
Jelena Milić Jelena Milić 13:29 18.09.2007

Re: Rokovi...

pa, seti se kako je upalilo oko veselinova.

pa i oko ivana stambolica, bar je "nasa" javnost, mediji i civilni sektor to sistematski drzao otvorenim.

Goran, Pariz Goran, Pariz 14:47 18.09.2007

javnost, mediji i civilni sektor

Jelena Milić
pa, seti se kako je upalilo oko veselinova.pa i oko ivana stambolica, bar je "nasa" javnost, mediji i civilni sektor to sistematski drzao otvorenim.


Kada bi Tadić i Koštunica ubili...na ulici...kolima...neko dete, sigurno bi bili oterani kao psi.
ALI, kao i svi diktatori, oni...iz aktuelne Diktature 07...koriste druge da ubijaju za njih.
Ti drugi su na plati ili procentu iz drzavnog budzeta. Ne vise na profitu od sverca i opijata.
Javnost. Ona hoce smrt uzivo. Kako im to dati ?
Mediji su na plati. Zaboraviti.
Civilni sektor. Da. To je jedina sansa. Ali oni ne umeju da privuku kvalitetne ljude k sebi. Tu je stanje opste uzbune !!!, a oni su anestezirani u svom egotripu. Uzas. Fuj. Nisu u stanju vise ni da privuku sredstva sa Zapada. A treba puno puno para...mnogo deviza...da bi se CS "naoruzao" za uspesan rat protiv sistema koji se razvijao 200 godina..
grlica grlica 22:51 18.09.2007

Re: Rokovi...

Jelena Milić
pa, seti se kako je upalilo oko veselinova.

pa i oko ivana stambolica, bar je "nasa" javnost, mediji i civilni sektor to sistematski drzao otvorenim.


Mene jako čudi kako i komu je to palo napamet da se šalje na superveštaćenje u SAD u FBI ...to je duga procedura , posebno ako nije bio postavljen rok . Ako nije to do sada učinio , onda mora MORS Šutanovac odmah reagovati i tražiti službeno od FBI šta je sa predmetom i ako to nije rešenje .- mišljenje -predlog na vidiku u nekom razumnom roku , treba zatražiti hitno povratak predmeta , reviziju čitavog postupka i ako treba još neko veštaćenje , to onda činiti u Evropi ...Političarima treba otvoreno reći da se ponašaju kao da ih se to ne tiče , jer im ne donosi poltičke bodove . Dakle , ta rabota im se ne isplati . To je za njih sitno i zbog toga ih treba izazvati . Gde je Helsinški odbor Srbije , civilne organizacije mladih , duhovna osveštena lica . Gde su krugovi intelektualaca ? Najpre javni poziv Šutanovcu da požuri postupak i da se ne libi od provere o tome što se sada dešava u FBI .
Jelena Milić Jelena Milić 09:37 19.09.2007

Re: javnost, mediji i civilni sektor

ne delim vasu ocenu ukupnog rada civilnog sektora kod nas. stavise, mislim da su se afirmisale mnoge nove dobre nvo, a neke starije su se profesionalizovale dok su neke ostale na niovu zajednickih pisama i saopstenja za javnost. generalno, i ministarstva su mesta od kojih se donacije mogu traziti, i korporacije, ne samo strani donatori.

takodje, nikad nisam odobravala militantni recnik koji opisuje rad cs.
Goran, Pariz Goran, Pariz 10:18 19.09.2007

Re: javnost, mediji i civilni sektor

Jelena Milić
ne delim vasu ocenu ukupnog rada civilnog sektora kod nas. stavise, mislim da su se afirmisale mnoge nove dobre nvo, a neke starije su se profesionalizovale dok su neke ostale na niovu zajednickih pisama i saopstenja za javnost. generalno, i ministarstva su mesta od kojih se donacije mogu traziti, i korporacije, ne samo strani donatori. takodje, nikad nisam odobravala militantni recnik koji opisuje rad cs.


Zamislite "na minut" situaciju...u kojoj ste upali u duuuboki, uski i mracan ambis.
Sami ste i znate da ste u smrtnoj opasnosti.
Sem ako od nekud ne stigne pomoc. Sposobna i opremljena, da dodje do vas i izvuce vas na povrsinu.

Nista vam nece znaciti to sto (ne)znate da su se na povsini registrovala nova speleoloska drustva. Sanjate i Jetija ali samo ako je voljan da vas izvuce, hrabar i dobro opremljen.

Nista vam nece znaciti sto i opstina na kojoj se ambis nalazi ima predvidjenu stavku u budzetu "za hitne slucajeve". Sanjate i Marsovce da budu humani da pomognu jednom Zemljaninu.

Nista vam nece znaciti sto ce te "iz jame" dozivati pticijim, umilnim, produhovljenim glasom. Proklinjacete roditelje sto vam nisu udelili "robustnu surlu slona" cija bi vam "rika" dozvala pomoc.

Iako sam pocetnik...ukljucio sam se na Vas blog...jer sam, admirativan prema vasem impaktu u javno mnjenje, mislio da je ozbiljan, za ozbiljne ljude i angazman. Ne za licne promocije i premeravanja ko je najpamatniji.
Povlacim se uz izvinjenje na deranzmanu.

Gordana Vasić Gordana Vasić 08:17 19.09.2007

Tuga

U čitavoj ovoj priči, mene najviše uznemirava i obeshrabruje jedna sveopšta rekla bih, tupost prema ljudskim sudbinama. To, da će političari kao i uvek i svuda, koristiti svaki mogući argument kao oruđe i oružje u međusobnoj borbi za vlast - to me ne čudi. U tom poslu oko vlasti nema emocija, čovek postaje android da bi mogao da ga radi. Ne bih im bila u koži i daleka im lepa kuća.
Ali, ova zemlja nije samo vlast, nisu samo stranke, vojska... institucije. Gde su ti ljudi? Gde su svi roditelji sve dece koja žive u ovoj zemlji. Gde smo MI? Koliko je NAS uopšte išta uradilo po ovom pitanju? To je mogao da bude moj sin, tvoj, bilo čiji. Isto je.
Ova borba za istinu nije trebalo da ima zastoje ni jednog jedinog momenta. Hrabrost? Kukavičluk? Ma, nema to veze sa tim. Mi smo bezosećajni. Ljudi kupuju novine i uz jutarnju kafu i doručak čitaju kako su tu negde poginuli neki momci, vojnici. Da li to izazove po neko "c c c", malo prepričavanja, a onda okrenemo druge strane novina da vidimo šta je ko kome podmetnuo, ko je koga optužio za neku aferu (marginalnu naravno)... kakvo će vreme biti danas, sutra, do kraja nedelje... sportske rezultate? E, to smo MI - LJUDI.
Svaka čast pojedincima koji vode bitku sa vetrenjačama, mogu misliti kako vam je u srcima.
I? Šta će i za vas reći? Uvući će vas, kao što pretpostavljam i da jesu, u to vrzino kolo nebitnih pojedinosti.
Mi zaista treba ozbiljno da se pozabavimo razmišljanjem na temu: zaslužujemo li uopšte da postojimo ovakvi kakvi smo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana