Nostalgija| Porodica| Satira| Životni stil

Старачки менталитет

Strongman RSS / 23.06.2010. u 06:44

447122802_3091fff0f4.jpgОсобине оваквог стања духа су: смањење круга интереса, пад радозналости, понашање искључиво по устаљеном моделу без погледа у непознато, страх од новог, крутост у начину размишљања, одуговлачење при доношењу одлука, неупуштање у икакве ризике, уходан ритам свакодневних активности, сужавање круга пријатеља, па и родбинских веза...

Једино што стварно помаже је промена филозофског приступа животу, ослањање на преостале животне способности, дружење с младим и по природи оптимистичним светом, задржавање интереса за околину до крајњих граница, физички контакти...

 

 

 

 

Imam zadovoljstvo da prenesem fenomenalan tekst genijalnog Petra Bokuna.

 

Да израз „млади старац" није таутологија одавно се зна. Mање је познато, међутим, да постоје читава раздобља у историји човечанства која су обележена особинама старачког менталитета. Управо пролазимо кроз један такав период. Особине оваквог стања духа су: смањење круга интереса, пад радозналости, понашање искључиво по устаљеном моделу без погледа у непознато, страх од новог, крутост у начину размишљања, одуговлачење при доношењу одлука, неупуштање у икакве ризике, уходан ритам свакодневних активности, сужавање круга пријатеља, па и родбинских веза, страх од уласка у нова познанства, сумњичавост према непознатим особама али и према ближњима, подозривост при предлозима за промену стања ма како добронамерни били, шкртост и при свакодневним неопходним издацима, све чешће окретање у „бољу прошлост" која поприма све идеализиранију форму, а све гласније рогоборење, бронтулање, па и цинични осврти на актуелне догађаје.

Такво стање духа од утицаја је на физички изглед човека. Преко лица прерано остарелих душа не прелази осмех, њихове очи не зраче сјајем радозналости, брзина рефлекса се смањује, корак је све краћи. Такве особе се осећају некомплетнима ако са собом немају наочаре, кишобран, штап, кутије лекова, појас преко бубрега, капу или слушни апарат. Све им је подређено, до степена хипохондрије у чувању преосталог здравља. О својој опстипацији (затвору) спремни су сатима разглабати. Из егоцентричности произлази шкртост, уцењивачки однос према наследницима, јер се тестаменти пишу кад је душа у носу. Пословни подухвати су већ давно иза њих, све се своди на ишчекивање поштара с пензијом у коју су најчешће прерано ушли. Супруге су одавно претворили у покорне слушкиње њихових наводно здравствених проблема. Због страха од смрти, који је у позадини многих душевних манифестација, погодни су за све врсте манипулатора који им продају многобројна средства за подмлађивање, одржавање здравља, спречавање старења, наводно делотворне оријенталне супстанце. Шарлатани под видом оригиналних произвођача фармацеутских препарата који „сигурно" делују заузели су већ сада 50 одсто стелажа у апотекама. Упркос до параноидности изоштреног опреза у свакодневном животу, диспропорционално су лаковерни кад је било који облик побољшања њиховог стања у питању.

Резигнација која из таквог става према животу произлази додатно их онеспособљује да уживају у радостима живота. Сексуална активност и у младости подразумева одређени степен лакомислености и релаксације, што је за њих мисао из плусквамперфекта. Старачки менталитет је као стање кад упаднете у бунар али никако да погледате горе, где сунце још сја и звезде су на небу. Опасност од оваквог стања и консекутивног понашања лежи у његовој сугестибилности, подложности ширењу негативних вести (смањиће пензије, поскупеће ово и оно...), што додатно уверава особе с таквим склоностима да поверују у безизлазност свог стања и спирални пут у ништавило. Као да се путем самозаваравања желе уверити да „овај живот није вредан живљења" олакшавајући тако болност неминовног одласка из ове, како су религиозни манипулатори давно рекли, „долине суза".

Медицински модел изласка из тог стања није нарочито ефикасан, мада је веома проширен. Антидепресиви, као и други психоактивни лекови могу помоћи тек нешто више од плацеба. Једино што стварно помаже је промена филозофског приступа животу, ослањање на преостале животне способности, дружење с младим и по природи оптимистичним светом, задржавање интереса за околину до крајњих граница, физички контакти - од полних односа до напорног рада докле се год може, неподлегање владајућем нихилизму који шире властодршци широм света који катастрофичним предвиђањима и повременим паникама држе масе све старијег човечанства у покорности. У садашњем тренутку старачки менталитет је у власти енормних количина новца и власти, својим нечињењем и затварањем очију пред очигледним промашајима довео је до развоја финансијског краха берзе, неповерења у банкарски систем, одласка у провалију читавих држава. Људи се почињу ирационално, инстинктивно понашати, скупљајући се у групе (демонстрације, штрајкови).

Док је живот кратко трајао сенати у Риму, или, како ће се понеки југоносталгичар сетити, Савет федерације, имали су неког смисла, али данас млади старци на власти болују од српског синдрома, то јест не слушају паметне савете.

Autor: Petar Bokun

Izvor: PolitikaKomentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

filantrop filantrop 06:58 23.06.2010

upoznao

sam ovde baku i deku jednog mog druga, dosli mu u posetu.
baka obukla roze sorc i majcu na bratele i stavila neke zute snalice u kosu da joj se slazu sa espadrilama sa onim pertlama dugackim, bele naocare za suce
deda u bermudama sa unukovim kacketom i rejbankama
drze se za ruke i idu po gradu, uzivaju
imaju po 78

moji samo placu: u sta se zemlja koju su iz pepela stvarali pretvorila i u glas govore da jedva cekaju da umru da ne gledaju vise ovu propast

pa ti vidi
Strongman Strongman 07:05 23.06.2010

Re: upoznao

U Vegasu sam sedeo sa tipom koji igra 5 puta nedeljno tenis i igra svetsku ligu za veterane... Ima 87 godina!!!!!!!!
filantrop filantrop 07:16 23.06.2010

Re: upoznao

Strongman
U Vegasu sam sedeo sa tipom koji igra 5 puta nedeljno tenis i igra svetsku ligu za veterane... Ima 87 godina!!!!!!!!

definitivno
godine se samo broj
bitno je koliko je covek mlad ili star u dusi (nije patetika, ziva istina)

obozavam dzoan kolins :))))

tekst ne mogu da komentarisem, nisam strucnjak, ali mislim da nigde kao u Srbiji nisam video veci primitivizam i prostakluk u odnosu prema starima,
ajde baba, mrdni deda, naziveo si se
kad odes u penziju , kao da si isti dan umro
sto bi valjda bilo pozeljno, da ne opterecuju budzet sa penzijama i zdravstvo
probaj da zoves hitnu pa da cujes kako se ponasaju kad cuju koliko pacijent ima godina,
samo sto ne kazu
vozi ga pravo u kapelu

Edit:
tekst mi se svideo
dragan7557 dragan7557 09:02 23.06.2010

Re: upoznao

tekst ne mogu da komentarisem, nisam strucnjak, ali mislim da nigde kao u Srbiji nisam video veci primitivizam i prostakluk u odnosu prema starima,


Dakle ovo mogu da ti potpišem i overim ako treba i pečatom.

Naravno ministarstvo za omladinu imaju sve države dok ministarstvo za starce niko?! A starce priznaju samo senilne starkelje u politici koji se opet "bore", naravno za svoje dupe i privilegije, sve pod maskom brige za Narod.


cerski
margos margos 09:33 23.06.2010

Čika Duško

Upoznali smo se kad je imao 88 godina. Tražio je način kako da popravi odnose na fakultetu - jer se posvađao s mentorom i jednim profesorom. Poklonili su mu ocene, a on to nije hteo. Želeo je da pokaže znanje i da ga tretiraju kao i sve druge postdiplomce.

Naime, u 86-oj je upisao postdiplomske studije i oštar, kakav je bio, nije mogao da podnese da ga tretiraju kao starkelju. Zbog tog odnosa, odustao je od studija i posvetio se izučavanju tehnika disanja i poboljšanja vida (gledajući u Sunce - po nekom ruskom lekaru).

Inače, kad se penzionisao, u 62-oj, počeo je da trenira karate i bio je aktivan do 82-ge. Potom je doživeo šlog i mislio da umire, te je svojim potomcima saopštio neke svoje tajne - a kako nije umro, ta priznanja su ga koštala, tako da je poslednje godine živeo brinući o svojoj nepokretnoj mlađoj sestri.

Umro je sa 92 godine....
Za koji dan mu je rođendan. Često mislim na njega, na najneverovatniji mangupski osmeh i sjaj njegovih očiju.


PS Jednom mi je skrenuo pažnju da mi neka haljina loše stoji i da mi u njoj noge izgledaju debelo. Na moje 'Čika Duškoo!!', samo je rekao 'Ako sam star, nisam ćorav.'
Strongman Strongman 07:09 23.06.2010

Moj tata

je definicija

Једино што стварно помаже је промена филозофског приступа животу, ослањање на преостале животне способности, дружење с младим и по природи оптимистичним светом, задржавање интереса за околину до крајњих граница, физички контакти - од полних односа до напорног рада докле се год може, неподлегање владајућем нихилизму који шире властодршци широм света који катастрофичним предвиђањима и повременим паникама држе масе све старијег човечанства у покорности.


Visi na fejsbuku, stalno ima ideje, prati uspehe naših sportskih timova, a posebno KK Partizan. Uvek ima nove ideje i britke komentare događanja oko nas.

I pored loših prognoza nakon teškog moždanog udara i ograničene motorike pravi sebi nameštaj, pere, kuva, ... 78 godina.
mlekac mlekac 07:58 23.06.2010

E bas tako!

Moracu ovo nekako neupadljivo da podmetnem Zmuu pod nos!

Mada, kad zrelo razmislim, on neke od ovih osobina ima jos od vremena kada sam ga upoznala...

U svakom slucaju, svideo mi se tekst, samo bi bilo lepse da je jos duzi.
Strongman Strongman 08:27 23.06.2010

Re: E bas tako!

mlekac
Moracu ovo nekako neupadljivo da podmetnem Zmuu pod nos!

Mada, kad zrelo razmislim, on neke od ovih osobina ima jos od vremena kada sam ga upoznala...

U svakom slucaju, svideo mi se tekst, samo bi bilo lepse da je jos duzi.Tekst sam čitao desetak puta. Fenomenalno je pocrtana dimenzija starenja u našim prostorima.
blazha2000 blazha2000 08:22 23.06.2010

Covece

Koliko ima ovakvih ljudi mojih vrsnjaka i mladjih od mene u mom okruzenju...cak sam i ja ,posredstvom njihovog uticaja,poceo da se prepoznajem na par mesta u tekstu...nece valjati....tekst u,za mene,pravo vreme...tnx
jovadokrova jovadokrova 08:56 23.06.2010

Monotonija

Hvala Mr Strongman, hvala Mr Petar Bokun, hvala "Politiko",
Tekst je odličan. Opisuje pojavu svima nama poznatu, na dohvat ruke, prisutnu kod mnogih, u celom svetu, ne samo kod nas.
Ali kako se boriti protiv starenja duše? Ponekad imam utisak da starenje duše nekima u društvu odgovara. Sve revolucionarne promene društava izvodili su mladi...

Strongman Strongman 09:00 23.06.2010

Re: Monotonija

hvala Mr Petar Bokun, hvala "Politiko",

sesili sesili 09:50 23.06.2010

Re: Monotonija

Dobar tekst, činjenica da kod nas mnogi tako žive. Ono što mene brine - mladi malo poprimaju to. Već smo na nekom blogu konstatovali da se mladi sada ne druže kao ranije. Žale se, male plate, ne mogu da kupe sve što hoće... Čast izuzecima, mislim na stare. Ali, ako oni odstupe od tog šablona, ako se vesele, smeju, ispričaju vic, prebacuju im da to "nije za njihove godine". Sama sam to osetila na svojoj koži, kada se šalim ili pevam, gledaju me nekako čudno!
margos margos 12:32 23.06.2010

Re: Monotonija

Jest'. Nije za tvoje godine da se smeješ i veseliš...
Tako sam ja čula mladog oca koji svojoj ćerkici, koja ne drži escajg u rukama po pravilima, oštro (i preteći) kaže:
''Teodora! Uozbilji se! Imaš već četiri godine!!!''

mrdax mrdax 10:40 25.06.2010

Re: Monotonija

Mislim da PArtibrejkersi nisu bas bend koji treba da "objasni" ovu temu . Cane je pravi dzangrizavi deda.
polojko polojko 13:00 23.06.2010

Džin

U stonoteniskom klubu u kom igram poprilično redovno, pojavljuje se, s vremena na vreme, visok starac, Džin (Jean), koji ima 87. godina. Pošto se u klubu svi poznajemo, svako igra sa svakim, te tako i Džin i ja odigramo po koji meč. Vidi se da je svojevremeno bio opasan stonoteniser! Nakon poslednjeg meča, pre par nedelja, rekao mi je, u poverenju, da će "morati da poradi sa svojim kondicionim trenerom na svom bočnom kretanju (lateral movement)"! ;-) Nisam ništa odgovorio, samo se blago nasmejao, a u sebi pomislio, kako bi bilo fino da, u njegovim godinama, budem u mogućnosti za bilo kakav, a ne samo lateral, movement ;-)

Sjajan primer "volje za životom" i "mladalačkog duha".
miloradkakmar miloradkakmar 13:07 23.06.2010

Prepoznajem

se u nekim stvarima , al' se ne dam .
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:21 23.06.2010

Jim

Moj drugar iz Kolorada, 75 godina.Btw, ovo je pecina na najvecoj nadmorskoj visini u USA (ulaz je na skoro 4000m), zato se malo bolje odeva, u kesu za djubre. Sa Dzimom pecinarim svakog drugog videnda u mesecu u Wind Cave-u u Juznoj Dakoti, koja je 3 najduza pecina u USA (tu je negde oko 200 km mapiranih kanala). On zna deo u kome radi kao svoj dzep, tako da moramo da ga pazimo ko oci u glavi, da se negde ne smandrlja ili da ga ne strefi srcka, pa da se vise nikad na svetlo dana ne vratimo. Samo jednom je izgledalo da smo se izgubili, oladio sam se ziv, ali posle malo tumaranja doveo nas je na glavni trejl, ni ne primetivsi kako smo ubledeli i ucutali se iza njega.
Strongman Strongman 16:24 23.06.2010

Re: Jim

On zna deo u kome radi kao svoj dzep, tako da moramo da ga pazimo ko oci u glavi, da se negde ne smandrlja ili da ga ne strefi srcka, pa da se vise nikad na svetlo dana ne vratimo.


Ha ha ha
Inner Party Inner Party 18:30 23.06.2010

LOL

смањење круга интереса, пад радозналости, понашање искључиво по устаљеном моделу без погледа у непознато, страх од новог, крутост у начину размишљања, одуговлачење при доношењу одлука, неупуштање у икакве ризике, уходан ритам свакодневних активности, сужавање круга пријатеља, па и родбинских веза...


Pa ovo sam ja! Mora da je to zbog ovog pogorsanja vremena...
mariopan mariopan 22:48 23.06.2010

Re: LOL

Tekst je baš dobro opisao stare ljude i hvala ti što si ga stavio da mogu da se uverim - da sam još mlada
Našla sam sebe u delovima teksta koji kažu da treba mnogo raditi, negovati smisao za avanturu (putujem, možda i previše ali to volim), učiti nešto novo (nove jezike ili novu veštinu), družiti se sa pozitivnim ljudima, mnogo se smejati sa duhovitim i visprenim prijateljima, čitati, slikati, baviti se nekim sportom ko voli, ja više pešačim ili vozim bicikl, brže mi je, ne umem sporo ništa da radim a ne volim da vežbam. na to sam lenja..
Ne zapustiti se, nikako, to bi bio samo izgovor za lenjost.
mlekac mlekac 00:34 24.06.2010

Moja pokojna mama

ni do poslednjeg dana nije priznavala da je stara.

Uvek je prepricavala kako je, onomad, dolazila sa pijace (bila tada vec u 70 i nekoj) i mnogo je iznervirala komsinica koja se vukla nogu pred nogu i precila joj put.

Keva ko keva, podvikne joj da malo zivne, a ova joj, onako staracki, odvrati: "Videces ti kad dodjes u moje godine..."

Naravno, ova moja je najumilnijim glasom priupita koje su to godine, a kad je dobila odgovor, cusne je u stranu uz komentar:
"Jos nisu izmislili starenje unazad! Ja sam 12 godina ispred tebe, prema tome, mici se, posto ja jos nemam nameru da se vucem ko crknuta!"
mariopan mariopan 00:46 24.06.2010

Re: Moja pokojna mama

mlekac
ni do poslednjeg dana nije priznavala da je stara.

Uvek je prepricavala kako je, onomad, dolazila sa pijace (bila tada vec u 70 i nekoj) i mnogo je iznervirala komsinica koja se vukla nogu pred nogu i precila joj put.

Keva ko keva, podvikne joj da malo zivne, a ova joj, onako staracki, odvrati: "Videces ti kad dodjes u moje godine..."

Naravno, ova moja je najumilnijim glasom priupita koje su to godine, a kad je dobila odgovor, cusne je u stranu uz komentar:
"Jos nisu izmislili starenje unazad! Ja sam 12 godina ispred tebe, prema tome, mici se, posto ja jos nemam nameru da se vucem ko crknuta!"

E, mlekac to je Mama - zmaj
mlekac mlekac 02:11 24.06.2010

Re: Moja pokojna mama

mariopan
mlekac
ni do poslednjeg dana nije priznavala da je stara.

Uvek je prepricavala kako je, onomad, dolazila sa pijace (bila tada vec u 70 i nekoj) i mnogo je iznervirala komsinica koja se vukla nogu pred nogu i precila joj put.

Keva ko keva, podvikne joj da malo zivne, a ova joj, onako staracki, odvrati: "Videces ti kad dodjes u moje godine..."

Naravno, ova moja je najumilnijim glasom priupita koje su to godine, a kad je dobila odgovor, cusne je u stranu uz komentar:
"Jos nisu izmislili starenje unazad! Ja sam 12 godina ispred tebe, prema tome, mici se, posto ja jos nemam nameru da se vucem ko crknuta!"

E, mlekac to je Mama - zmaj


Moj je zmu imao obicaj da tvrdi kako:

a) Njegova tasta nema obe noge NA zemlji, nego U istoj, duboko ukopane sa sve pustenim korenjem - t.j. imas sanse da je maknes sa njenog stanovista koliko i da lopaticom pomeris stari hrast.

b) U slucaju da mi ikada padne na um razvod - on se VRACA SVOJOJ TASTI!!!! Njegove mi je, velikodusno, prepustao u zamenu.
mariopan mariopan 08:34 24.06.2010

Re: Moja pokojna mama

- on se VRACA SVOJOJ TASTI!!!! Njegove mi je, velikodusno, prepustao u zamenu.

dexter92 dexter92 01:57 24.06.2010

Planetarni fenomen

margos margos 09:44 24.06.2010

Re: Planetarni fenomen

Super info. Hvala! :)
ruzzo_dusho ruzzo_dusho 10:39 24.06.2010

Super tema

Jedan interesantan txt na ovu temu kod Gazda Milutina. Pozdrav - Voja

[url=http://blog.b92.net/text/7647/Radujem-se-svakom-novom-danu][/url]

mariopan mariopan 21:19 24.06.2010

Re: Super tema

ruzzo_dusho

A ovo je jako lep nick, obzirom da sis e potpisao kao Voja?
Blago Ruži

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana