Društvo| Politika

Kako je država pokrala izbeglice i kako će to i dalje raditi

Drago Kovacevic RSS / 23.06.2010. u 10:58

U proteklih šest meseci sam više puta javno govorio o položaju izbeglica u Srbiji i kritikovao Zakon o izbeglicama koji je skupština Srbije donela pre mesec - dva. Napisao sam nekoliko tekstova, učestovao u raspravi koji je organizovao Dragoljub Mićunović i njegova NVO, a koja je bila emitovana na TV B92, govorio u emisji "Stanje nacije" i oponirao Komesaru za izbeglice Vladimiru Cuciću, raspravljao sa velikim brojem izbegličkih udruženja, i redovno konstatova da država Srbija ne samo da ne vodi nikakvu brigu o izbeglicama nego ih kad god može potkrada:

http://www.politickiforum.org/index.php?vrsta=galerija&kategorija=&tekst=67&naredba=prikaz&br_stranice

Tako tešku konstataciju nije lako izreći, ali za to ima mnoštvo argumenata. Jedan od tih argumenata je činjenica, obelodanjena u današnjem "Blicu", a koju su nadležne institucije krile kao zmija nog. Radi se o kreditu Banke Saveta Evrope u iznosu od 20 miliona evra, koji je odobren Srbiji za rešavanje stambenih potreba izbeglica. Od tog kredita izbeglice nisu videle niti jedne pare.

Slično je sa programom italijanske vlade, kad je namenski za izbeglice izgrađeno 530 stanova u Kraljevu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Novim Banovcima i Vrnjačkoj Banji. Ti stanovi su ušli u fond socijalnih stanova kojim upravljaju lokalne samouprave, a izbeglicama se izdaju pod komercijalnim uslovima i bez prava na otkup.

Nadam se da će biti prilike da saznamo gde se sve izgubio novac Evropske komisije koji je namenjen rešavanju izbegličkih problema. Sa tog naslova ima veoma zanimljivih pitanja, i zanimljivih stavki, ali je jako teško doći do preciznih podataka.No, treba biti uporan.

Zakon o izbeglicama donet pre mesec - dva je daljnja garancija da će izbeglice biti potkradane. Tamo je sve prepušteno voluntarizmu i neobavezujućim akcijama. Nema ni jednog kontrolnog mehanizma a još 2002. godine, za vreme prve demokratske vlade doneta je Strategija za zbrinjavanje izbeglica koja je te mehanizme predviđala i vrlo precizno ustanovila kako bi se problem stambenog zbrinjavanja izbeglica mogao rešavati.

Država Srbija izdvaja godišnje 10 miliona evra za delovanje Komesarijata za izbeglice. U tih deset miliona su sredstva za održavanje kolektivnih centara u kojima uglavnom borave raseljeni sa Kosova, zatim sredstva za plate činovnika, sredstva za zdravstvenu zaštitu izbeglica i smeštaj oko 800 korisnika u dome starih. To su svi troškovi koje država ima za izbegle i raseljene.  Preko donacija od UNHCR-a, Evropske komisije, mnogih fondacija i programa stranih vlada država dobije puno više. I tako desetinama godina. Teško je utvrditi koliko je još stavki kao ova od strane Banke Saveta Evrope nenamenski potrošena ili zatajena. Zato nije daleko od pameti da država namerno oteže rešavanje integracije izbeglic. Kad je Visoki komesar za izbeglice, Antonijo Gutijereš, pre godinu i po dana, u Ženevi ponudio potpredsedniku Vlade Jovanu Krkobabiću da se organizuje donatorska konferencija i prikupe sredstva za rešavanje pitanja integracije, ovaj je to glatko odbio.  Teško je racionalnim metodama mišljenja razumeti odbijanje, ali ono je sa stanovišta ovakve državne politike razumljivo. Izbegličko pitanje je potrebno rastezati i gledati da od novca za njegovo rešavanje korist ima državna administracija a ne izbeglice. Zato je važno da se ne uspostavljaju nikakvi mehanizmi kontrole, a da je organizovana donatorska konferencija nad tako prikupljenim novcem bi mehanizmi kontrole postojali.

Evo kako su proćerdana sredstva Banke Saveta Evrope. Neka ovaj primer posluži kao indikacija. I nije ovde važan Velja Ilić. Ovako bi bilo da se radi i o sadašnjem ministru, ili nekom drugom ministru. To je prosto strateški pravac. Današnji "Blic" donosi tekst iz koga se vidi samo jedan primer onoga o čemu govorim.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=23&nav_category=206&nav_id=440701

Ukratko prepričano, to izgleda ovako:

 

 Početkom 2004. Banka za razvoj SE odobrila je republičkoj vladi kredit od 20 miliona evra za trajnu integraciju izbeglih i prognanih lica na području naše zemlje.

Stanovi su trebali biti građeni u Beogradu i Novom Sadu, a dogovreni model je bio da lokalne samouprave daju infrastrukturu i zemljište a za uzvrat dobiju 20 procenata izgrađenih stanova koje mogu staviti na tržište ili koristiti po svojoj odluci u skladu sa zakonom.

U Novom Sadu je čak pre 4 godine doneta odluka i dodeljeno zemljište, ali gradnja nikada nije počela. Nadležni kažu da je to "zato što je privatizovana Republička direkcija za gradnju".

Međutim, prava je istina da je taj novac potrošen za sanaciju klizišta i šteta od poplava. To kaže i Velimir Ilić.


"Novac dobijen po sporazumu CEB broj 12221 je potrošen, i to prvih deset miliona evra za sanaciju klizišta na putevima, a drugih deset miliona za elementarne nepogode. Taj kredit je preimenovan. Stanovi za izbeglice građeni su iz programa Habitas, a ne od ovog novca."


Pa naravno da je građen iz programa Habitas jer je to poseban program gde utrošak novca ne kontroliše država nego donator. Da je i taj novac došao do Ilića ili nekoga iz vlade, ko zna gde bi završio. U tom grmu i leži zec.

Banka za razvoj Saveta Evrope nedavno je poručila Vladi i Komesarijatu za izbeglice da povlači kredit.

Baš me zanima šta će Vlada odgovoriti i hoće li Srbija morati da vrati novac koji je nenamenski potrošen.



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 12:06 23.06.2010

Ti uvek sve gledaš crno,

samo tražiš ono što ne valja. Evo, iskopaćemo Dražu, i biće konačno sve u redu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:11 23.06.2010

Re: Ti uvek sve gledaš crno,

gorran2
samo tražiš ono što ne valja. Evo, iskopaćemo Dražu, i biće konačno sve u redu.

Hmmm..
Izbeglice to baš ne teši...naročito pred prvi kad se mora platiti najamnina...
pozz
AlexDunja AlexDunja 12:28 23.06.2010

eh, drago,

odnos države prema izbeglicama
je od samog početka bio skandalozan,
i kao takav vidljiv iz aviona...

znam da im nije nikakva uteha,
i da su oni posebno ranjiva i senzibilna populacija,
alli ne može se više očekivati od države koja
se sa istom vrstom
nemara i nezainteresovanosti odnosi
i prema svim ostalim njenim gradjanima.

manjinskim grupama, posebno.
gorran2 gorran2 12:37 23.06.2010

Tuga

Niko ne zna koliko je tih ljudi pomrlo - delom od gladi, delom on tuge i nesreće. Malo kome je uopšte stalo. Od početka je odnos prema njima bio "samo nam još oni fale", "došli su da nam uzmu posao", i, "šta ima da se oni voze našim gradskim prevozom".

Država nema nimalo razloga da se tu ptvara više nego što to građanstvo traži. A to je samo jedan od ispita elementarne ljudskosti na kojima smo pali.

Jedino ako je Evropi odnekud stalo...
mikimedic mikimedic 13:54 23.06.2010

Re: eh, drago,

znam da im nije nikakva uteha,
i da su oni posebno ranjiva i senzibilna populacija,
alli ne može se više očekivati od države koja
se sa istom vrstom
nemara i nezainteresovanosti odnosi
i prema svim ostalim njenim gradjanima.


izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu -- prvenstveno, omoguceno im je sticanje drzavljanstva republike srbije i time omogucena njihova naturalizacija, naravno ukoliko to zele, sto je i ogroman broj i ucinio.

takodje, koliko mi je poznato, i oni koji danas imaju status izbeglice nemaju nikakvih prepreka da ostvare pravo na drzavljanstvo, a to ne cine iz licnih razloga.

stoga, nerealno je govoriti da su izbeglice u srbiji u losijem polozaju nego u drugim zemljama u svetu, naprotiv, imaju daleko veca prava od svetskog proseka. jako su retke zemlje koje prihvataju naturalizaciju izbeglica, a srbija je jedna od retkih takvih zemalja. ono sto bi joj se eventualno moglo zameriti je nedostatak regulative za izbeglice iz trecih zemalja, pa i njihove naturalizacije, ali koliko cujem i na tom polju ima pomaka.

i ne zaboravimo da izbeglice nisu drzavljani srbije. kada podnesu zahtev i steknu drzavljanstvo tek onda postaju drzavljani republike srbije.

mikimedic mikimedic 13:59 23.06.2010

Re: Tuga

Od početka je odnos prema njima bio "samo nam još oni fale", "došli su da nam uzmu posao", i, "šta ima da se oni voze našim gradskim prevozom".

Država nema nimalo razloga da se tu ptvara više nego što to građanstvo traži. A to je samo jedan od ispita elementarne ljudskosti na kojima smo pali.

Jedino ako je Evropi odnekud stalo...


drzava im je omogucila sticanje drzavljanstva i time potpunu ravnopravnost sa gradjanima srbije, a mora se priznati da su retke drzave u svetu koje omogucuju sticanje drzavljanstva izbeglicama a pogotovo ne evropske zemlje (evropa koju pominjes u komentaru).
pedja1008 pedja1008 14:04 23.06.2010

Re: Tuga

Evo odmah dezurnih demagoga... i poenta ovog izlaganja je sta? Dala im je drzavljanstvo i onda problem ne postoji. A sta je sa cinjenicom da su proterani od nekuda, da su im kuce spaljene, imovina opljackana, a njihov problem se koristi samo za pljacku i bogacenje patriota koji po ceo dan kukaju na svetsku nepravdu i zaveru protiv srba. Secam se samo price o stanovima fiskalovog komesara za izbeglice, one modne ikone sa zirafama na haljini.
AlexDunja AlexDunja 14:21 23.06.2010

Re: eh, drago,

izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu -- prvenstveno, omoguceno im je sticanje drzavljanstva republike srbije i time omogucena njihova naturalizacija, naravno ukoliko to zele, sto je i ogroman broj i ucinio.

zaista je dirljivo
tvoje razumevanje za državu srbiju,
i njene napore da izbeglicama omogući
najpovoljniji mogući položaj.

stvarno misliš da je to tako?
mislim stvarno,
ne deklarativno i za orkestrirane medije.
mikimedic mikimedic 14:35 23.06.2010

Re: Tuga

Evo odmah dezurnih demagoga... i poenta ovog izlaganja je sta? Dala im je drzavljanstvo i onda problem ne postoji.


poenta izlaganja je da se kod nas olako barata terminima, a shodno tome i problemima. naravno, srbija im je dala drzavljanstvo i time resila problem njihovog izbeglickog statusa, cime je omogucila mnogo veca prava izbeglicama nego sto vecina drugih zemalja na svetu cini.

a ako hoces da govorimo o nekom drugom problemu, npr. spaljenim kucama i opljackanoj imovini sadasnjih ili buducih drzavljana srbije (kada odluce da to postanu), od prvog svetskog rata pa nadalje (a i pre ako zelis), onda mozemo da otvorimo neki drugi blog.



mikimedic mikimedic 14:36 23.06.2010

Re: eh, drago,

zaista je dirljivo
tvoje razumevanje za državu srbiju,
i njene napore da izbeglicama omogući
najpovoljniji mogući položaj.

stvarno misliš da je to tako?
mislim stvarno,
ne deklarativno i za orkestrirane medije.


da, stvarno.

zavisi sta ocekujes od drzave, i sta shvatas pod ulogom drzave u resavanju pitanja izbeglica.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:51 23.06.2010

Re: Tuga

srbija im je dala drzavljanstvo i time resila problem njihovog izbeglickog statusa, cime je omogucila mnogo veca prava izbeglicama nego sto vecina drugih zemalja na svetu cini.


Dve stvari su ovde bitne. Prvo, formalno je mozda omogucila a drugo je pitanje kako to u realnosti funkcinise. Iz onog sto ti kazes zakljucilo bi se da i ako ne funkcionise da su krivi sami ljudi koji ne koriste to pravo. Vrlo hrabra tvrdnja. Na zalost ne znam ni jednu objektivno uradjenu evaluaciju ovog procesa ali zato znam mnogo primera gde ljudi nisu imali mogucnost da realizuju ovo navodno pravo, tako da bih u najmanju ruku izrazio sumnju u ovo sto tvrdis. Drugo, sve i da ovo savrseno funkcionise ne resavaju se svi problemi sticanjem drzavljanstva i mada je drzavljanstvo jedno od osnovnih prava daleko od toga da to znaci da izbeglice u Srbiji imaju mnogo veca prava nego u drugim zemljama sveta. Na koje zemlje mislis i da li imas konkretne podatke sta se tu uporedjuje? Na kraju, valjda ces se sloziti da odnos drzave Srbije prema onima koji se deklarisu kao Srbi a izbegli su sa Kosova, Hrvatske ili Bosne nije isti kao odnos neke Svajcarske, Svedske, Austrije ili Kanade prema istim tim ljudima.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:57 23.06.2010

Re: Tuga

Niko ne zna koliko je tih ljudi pomrlo - delom od gladi, delom on tuge i nesreće

Ali zato će da broje sve koji su "umrli" od A H1N1 gripa, koji su samo prošli pored gripoznih - i njih će da dodaju u zbir. I trudnice koje su imale svakojake bolesti pa im se nakačilo nešto što liči na grip. To treba brojati. A izbeglice, jadnike, siromašne, gladne, bolesne koji su bez pristupa dobrim medicinskim ustanovama, pomagalima, lekovima, narkomane koji umiru svakodnevno,...njih neće da broje, neće da ih prikazuju, neće da ih reklamiraju.
Možda da se izbeglice obrate autorima Strategije protiv siromaštva.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:00 23.06.2010

Re: eh, drago,

mikimedic
znam da im nije nikakva uteha,
i da su oni posebno ranjiva i senzibilna populacija,
alli ne može se više očekivati od države koja
se sa istom vrstom
nemara i nezainteresovanosti odnosi
i prema svim ostalim njenim gradjanima.


izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu -- prvenstveno, omoguceno im je sticanje drzavljanstva republike srbije i time omogucena njihova naturalizacija, naravno ukoliko to zele, sto je i ogroman broj i ucinio.

takodje, koliko mi je poznato, i oni koji danas imaju status izbeglice nemaju nikakvih prepreka da ostvare pravo na drzavljanstvo, a to ne cine iz licnih razloga.

stoga, nerealno je govoriti da su izbeglice u srbiji u losijem polozaju nego u drugim zemljama u svetu, naprotiv, imaju daleko veca prava od svetskog proseka. jako su retke zemlje koje prihvataju naturalizaciju izbeglica, a srbija je jedna od retkih takvih zemalja. ono sto bi joj se eventualno moglo zameriti je nedostatak regulative za izbeglice iz trecih zemalja, pa i njihove naturalizacije, ali koliko cujem i na tom polju ima pomaka.

i ne zaboravimo da izbeglice nisu drzavljani srbije. kada podnesu zahtev i steknu drzavljanstvo tek onda postaju drzavljani republike srbije.


Ja tebe zaista ne razumem ili se ti praviš nevešt. A praviš se nevešt jer znam da si čovek koji ove strari zna i koji je dugo radio na ovim problemima.
Ti Miroslave upoređuješ izbeglice iz ratova u bivšoj SFRJ sa izbeglicama u Africi, Aziji, Kirgistanu i slično. Što ne upoređuješ odnos prema izbeglicama u zemljama regiona. To bi bilo najreprezentativnije. Recimo što ne uporediš položaj izbeglica iz BIH u Hrvatskoj, sa položajem izbeglica iz Hrvatske u Srbiji.To bi bilo najadekvatnije.
Osim toga, ti jako dobro znaš šta se događa sa novcem namenjenom izbeglicama kad ih se dokopa država.Znaš kako to funkcioniše, i besniji sam zbog ovog što pišeš, upravo zbog toga.Pričam o nebrigi države i eksploataciji izbeglica. O tome ja pričam a ne da državljani Srbije trebaju da izdvajaju novac u neki poseban fond za izbeglice.Ti onda zaključiš da su u strašnoj prednosti izbeglice u Srbiji zato što je država Srbija njima dala državljanstvo. Pa to je sramotno. Zamisli, dala državljanstvo ljudima kojima je matična država, sa kojima je dok nije rasturila tu državu bila u istoj državi. Pa ja se kladim da su tvoji došli u Srbiju isto kao što su došli izbeglice, samo možda dvadeset, trideset godina ranije.Jesu li oni dobili državljanstvo... Koliko znam Medići su iz Like ili Dalmacije. Verujem da još imaju zemlje dole i uslove za državljanstvo u Hrvatskoj. I ti sad pričaš kako je ovima što su došli u Srbiju 1995. ogromna, velika privilegija to što su dobili državljanstvo.Šta oni misle..kava pomoć za integraciju. Osim toga i same izbeglice su poreski obveznici. Pa valjda zaslužuju da na osnovu participacije od 5 posto zaslužuju i neka sredstva od 1 posto.
A ovde je reč ne o davanju, jer država izbeglicama ne daje ama baš ništa, nego o tome da im se ne otima ono što država od njih dobija od strane međunarodnih adresa..
AlexDunja AlexDunja 16:21 23.06.2010

Re: eh, drago,

da, stvarno.

zavisi sta ocekujes od drzave, i sta shvatas pod ulogom drzave u resavanju pitanja izbeglica.


izvini, miki,
ali mislim da si ti neozbiljno,
(krajnje formalno) pristupio ovoj temi.

kako ja kapiram, ovde se ne radi o formalnom pravu
da izbeglice dobiju drzavljanstvo, koje zaista imaju,

već o odnosu države prema novcu
koji oni dobijaju od svetskih organizacija
da bi rešili svoje probleme
i integrisali se u društvo.
mikimedic mikimedic 17:14 23.06.2010

Re: Tuga

formalno je mozda omogucila a drugo je pitanje kako to u realnosti funkcinise. Iz onog sto ti kazes zakljucilo bi se da i ako ne funkcionise da su krivi sami ljudi koji ne koriste to pravo. Vrlo hrabra tvrdnja


pa ne znam, da li ima slucajeva izbeglica iz bivsih jugoslovenskih republika koji su podneli zahtev za drzavljanstvo, a da ga nisu dobili (ne govorimo o ljudima koji nisu dobili resenje iz cisto tehnickih razloga, tipa pogresan JMBG ili nesto slicno...)? ako znas da ima takvih primera zaista bih voleo da vidim o cemu se radi.

Na zalost ne znam ni jednu objektivno uradjenu evaluaciju ovog procesa ali zato znam mnogo primera gde ljudi nisu imali mogucnost da realizuju ovo navodno pravo, tako da bih u najmanju ruku izrazio sumnju u ovo sto tvrdis.


ne znam kakvu bi evaluaciju voleo da vidis, koliko brzo mup resava zahteve? pretpostavljam da statistike postoje na sajtu i da su lako proverljive. zasto kazes da je pravo na drzavljanstvo navodno? predvidjeno je zakonom o drzavljanstvu jos iz doba srj, ne znam da li je nesto skorije menjano.

Na koje zemlje mislis i da li imas konkretne podatke sta se tu uporedjuje?


mozes li ti da mi navedes koje su drzave i pod kojim uslovima omogucile bezuslovno sticanje drzavljanstva? sta mislis koji su uslovi u americi, evropskim zemljama, svajcarskoj, itd... veoma je mali broj drzava koji omogucuje sticanje drzavljanstva za izbeglice, a pogotovo koje omogucu bezuslovno sticanje.

Na kraju, valjda ces se sloziti da odnos drzave Srbije prema onima koji se deklarisu kao Srbi a izbegli su sa Kosova, Hrvatske ili Bosne nije isti kao odnos neke Svajcarske, Svedske, Austrije ili Kanade prema istim tim ljudima.


nije, sto se i vidi iz zakona o drzavljanstvu jer se radi o pozitivnoj diskriminaciji izbeglica iz bivsih republika. sta onda zameras konkretno?
mikimedic mikimedic 17:30 23.06.2010

Re: eh, drago,

Što ne upoređuješ odnos prema izbeglicama u zemljama regiona. To bi bilo najreprezentativnije. Recimo što ne uporediš položaj izbeglica iz BIH u Hrvatskoj, sa položajem izbeglica iz Hrvatske u Srbiji.To bi bilo najadekvatnije.


a zasto bih vrsio takvo poredjenje? sto onda ne vrsimo poredjenje sa izbeglim romima sa kosova u makedoniji, jel bi to bilo manje adekvatno?

Osim toga, ti jako dobro znaš šta se događa sa novcem namenjenom izbeglicama kad ih se dokopa država.Znaš kako to funkcioniše, i besniji sam zbog ovog što pišeš, upravo zbog toga.


znam, i ne samo novcem za izbeglice vec i za mnoge druge stvari. od strategija za smanjivanje siromastva domicilnog stanovnistva, do koridora 10. you name it. i jel onda tema problem kradje sredstava ili problem izbeglica? jedno sa drugim nema nikakve veze.

Pričam o nebrigi države i eksploataciji izbeglica.


a kako su to izbeglice konkretno eksploatisane, i ako jesu da li su vise eksploatisane od drzavljana srbije? ako su sredstva za most na adi neadekvatno potrosene, jel to na racun izbeglica, ili domicilnog stanovnistva, ili malo i od jednih i od drugih? (doduse valjda je vise pokradeno od domicilnog stanovnistva, samitm tim sto je 'domacih' i vise, valjda oko sedam miliona, izbeglica je nesto manje, cini mi se oko 80,000 sto je i dalje jedan od najvecih brojeva u evropi).

Ti onda zaključiš da su u strašnoj prednosti izbeglice u Srbiji zato što je država Srbija njima dala državljanstvo. Pa to je sramotno. Zamisli, dala državljanstvo ljudima kojima je matična država, sa kojima je dok nije rasturila tu državu bila u istoj državi. Pa ja se kladim da su tvoji došli u Srbiju isto kao što su došli izbeglice, samo možda dvadeset, trideset godina ranije.Jesu li oni dobili državljanstvo... Koliko znam Medići su iz Like ili Dalmacije. Verujem da još imaju zemlje dole i uslove za državljanstvo u Hrvatskoj.


u strasnoj prednosti u odnosu na izbeglice u drugim zemljama jesu. a u odnosu na domicilno stanovnistvo nisu ni najmanje -- naprotiv, u potpuno su jednakom polozaju.

moji nisu dosli bas kao izbeglice, nego ono 'trbuhom za kruhom'; neki imaju, neki nemaju hrvatsko drzavljanstvo. ja ga konkretno nemam. medjutim, koliko znam o familiji, nikad se nisu zalili kako su bili primljeni ovde.

I ti sad pričaš kako je ovima što su došli u Srbiju 1995. ogromna, velika privilegija to što su dobili državljanstvo.Šta oni misle..kava pomoć za integraciju.


dvostruko drzavljanstvo jeste privilegija, jer slozices se radi se o drzavljanima druge drzave, koji nemaju nikakvih prepreka da uzivaju sva prava koja iz njihovog izvornog drzavljanstva proisticu. a jos je vece pitanje da li su onda to zaista i izbeglice, bar po medjunarodnopravnom shvatanju termina 'izbeglica'.

Osim toga i same izbeglice su poreski obveznici. Pa valjda zaslužuju da na osnovu participacije od 5 posto zaslužuju i neka sredstva od 1 posto.


ovo iskreno ne razumem -- na koji nacin su izbeglice poreski obveznici? i o kojoj participaciji se ovde radi?

A ovde je reč ne o davanju, jer država izbeglicama ne daje ama baš ništa, nego o tome da im se ne otima ono što država od njih dobija od strane međunarodnih adresa..


naravno, jos jednom ovo mozes isto da kazes i za domicilno stanovnistvo -- naveo sam ti par primera, moze jos jednom, od zirafe do koridora. pa opet ne kapiram zasto je kradja od izbeglica specificna.
mikimedic mikimedic 17:37 23.06.2010

Re: eh, drago,


izvini, miki,
ali mislim da si ti neozbiljno,
(krajnje formalno) pristupio ovoj temi.kako ja kapiram, ovde se ne radi o formalnom pravu
da izbeglice dobiju drzavljanstvo, koje zaista imaju,


ne slazem se, mislim da temi pristupam krajnje ozbiljno -- drzavljanstvo je sve samo ne formalno pravo. drzavljanstvo je sustina resenja izbeglickog pitanja.

već o odnosu države prema novcu
koji oni dobijaju od svetskih organizacija
da bi rešili svoje probleme
i integrisali se u društvo.


integracija je komplikovan i dug proces, i pomoc medjunarodnih organizacija za neke segmente je pre svega privilegija a ne pravo.

sta mislis, kako izbeglice u chadu ili kongu ostvaruju 'pravo' na integraciju, i imas li predstavu kako ta integracija izgleda?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:51 23.06.2010

Re: eh, drago,

a zasto bih vrsio takvo poredjenje? sto onda ne vrsimo poredjenje sa izbeglim romima sa kosova u makedoniji, jel bi to bilo manje adekvatno?

Čekaj, ti meni hoćeš reći da je bolje imati državljanstvo, nego ga nemati...jel to..

a kako su to izbeglice konkretno eksploatisane, i ako jesu da li su vise eksploatisane od drzavljana srbije? ako su sredstva za most na adi neadekvatno potrosene, jel to na racun izbeglica, ili domicilnog stanovnistva, ili malo i od jednih i od drugih? (doduse valjda je pokradeno domicilno stanovnistvo, jer ga ima valjda oko sedam miliona, izbeglica nesto manje, cini mi se oko 80,000 sto je i dalje jedan od najvecih brojeva u evropi).

Pa tako što im država uzme ono što je namenski dobila za njihovu integraciju..To ti je valjda jasno..I ja ne želim suprostavljati izbeglice domicilnom stanovništvu...to ti radiš. I kakve veze sa ovim ima most na Adi...
moji nisu dosli bas kao izbeglice, nego ono 'trbuhom za kruhom'; neki imaju, neki nemaju hrvatsko drzavljanstvo. ja ga konkretno nemam. medjutim, koliko znam o familiji, nikad se nisu zalili kako su bili primljeni ovde.

Pa ja nisam ni rekao da su došli kao izbeglice..Ali, kako bi to oni imali neka veća prava prava zato što su u Beograd recimo došli 1978. od onih koji su došli 1995. I oni su dobili državljanstvo u skladu sa nekom pravnom procedurom, kao što su ga dobili i oni iz 1995. godine...I ko ovde priča o žalbama kako su primljeni..
Ovde se priča o otimanju onoga što se na račun izbeglica dobija...i nema veze sa ni jednim građaninom Srbije..
Podsećaš me na Radu Dubajića koji neki dan reče da je garancija kvalitetne brige o izbeglicama činjenica da je potpredsednik vlade Srbije Jovan Krkobabić rođen u Dalmaciji...Dubajić mu je savetnik za izbeglice...Eto dokle smo dogurali sa argumentima.
mikimedic mikimedic 18:13 23.06.2010

Re: eh, drago,

Čekaj, ti meni hoćeš reći da je bolje imati državljanstvo, nego ga nemati...jel to..


naravno da je bolje -- jer sticanjem drzavljanstva sticu se sva prava i obaveze kao sto imaju drzavljani srbije. drzava srbija je to izbeglicama i omogucila.

svako od izbeglica ko stekne drzavljanstvo ima sve uslove za ravnopravnu utakmicu sa domicilnim stanovnistvom. sto je jos bolje, pravo na takvu utakmicu imaju i dok su u statusu izbeglice, sto je takodje retkost u svetu (opet -- malobrojne su drzave gde izbeglice imaju medicinsku zastitu, a da ne pricam o pravu na rad). ali problem je u necem drugom -- u neodgovornosti da se svoja sudbina preuzme u svoje ruke.

Pa tako što im država uzme ono što je namenski dobila za njihovu integraciju..To ti je valjda jasno..I ja ne želim suprostavljati izbeglice domicilnom stanovništvu...to ti radiš. I kakve veze sa ovim ima most na Adi...


pa ima. zar domicilno stanovnistvo nije eksploatisano ako su sredstva za most na adi neadekvatno iskoriscena?

problem je u neadekvatnom trosenju sredstava od strane drzave po bilo kom osnovu, bilo da su izbeglice, domicilno stanovnistvo ili turci koji bi isli koridorom 10. a ti stavljas naglasak na izbeglice. slazem se, sredstva su neadekvatno iskoriscena ali daleko od toga da bi samo zbog toga mogao da zameras ovoj drzavi kako je primila izbeglice, a opet da ne posmatras kroz istu prizmu kako ta drzava tretira domicilno stanovnistvo.

Pa ja nisam ni rekao da su došli kao izbeglice..Ali, kako bi to oni imali neka veća prava prava zato što su u Beograd recimo došli 1978. od onih koji su došli 1995. I oni su dobili državljanstvo u skladu sa nekom pravnom procedurom, kao što su ga dobili i oni iz 1995. godine...I ko ovde priča o žalbama kako su primljeni..


pa zar imaju i da li treba da imaju veca prava od tvojih? gde sam ja to napisao? naprotiv, ti imas daleko veca prava od mene i mojih ako (pretpostavljam) imas hrvatski pasos, i uzivas beneficije dvostrukog drzavljanstva.

sto se mene tice, svi koji su dosli 1945. i 1995. treba da imaju apsolutno ista prava i obaveze, bas kao i oni koji zive u srbiji od rodjenja.

Ovde se priča o otimanju onoga što se na račun izbeglica dobija...i nema veze sa ni jednim građaninom Srbije..


slazem se, ali isti blog mozes da pokrenes na temu sta se otima sto je dobijeno na racun domicilnog stanovnistva.

Podsećaš me na Radu Dubajića koji neki dan reče da je garancija kvalitetne brige o izbeglicama činjenica da je potpredsednik vlade Srbije Jovan Krkobabić rođen u Dalmaciji...Dubajić mu je savetnik za izbeglice...Eto dokle smo dogurali sa argumentima.


zaista ne shvatam paralelu.
beti_bup beti_bup 20:58 23.06.2010

Re: eh, drago,

izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu -- prvenstveno, omoguceno im je sticanje drzavljanstva republike srbije


Gospodine Medicu jel vi to ozbiljno ?!


mikimedic mikimedic 21:14 23.06.2010

Re: eh, drago,

Gospodine Medicu jel vi to ozbiljno ?!


da
G r o f G r o f 21:50 23.06.2010

Re: Tuga



drzava im je omogucila sticanje drzavljanstva i time potpunu ravnopravnost sa gradjanima srbije, a mora se priznati da su retke drzave u svetu koje omogucuju sticanje drzavljanstva izbeglicama a pogotovo ne evropske zemlje (evropa koju pominjes u komentaru).




Znači ako imaš državljanstvo, problem je rešen i imaju pravo da te pljačkaju.
Žalosnije od same pljačke su ovakvi bedni pokušaji da se ona opravda.
Reći nekom, ko je u jednom danu bio prisiljen da izbriše sav svoj svet i kao prosjak se nadje u nekom stranom i okrutnom, dobio si državljanstvo i tvoj problem je rešen, je toliko cinično i bezosećajno, da taj koji je to izrekao zaslužuje da doživi isto.
mikimedic mikimedic 21:56 23.06.2010

Re: Tuga

Znači ako imaš državljanstvo, problem je rešen i imaju pravo da te pljačkaju.
Žalosnije od same pljačke su ovakvi bedni pokušaji da se ona opravda.
Reći nekom, ko je u jednom danu bio prisiljen da izbriše sav svoj svet i kao prosjak se nadje u nekom stranom i okrutnom, dobio si državljanstvo i tvoj problem je rešen, je toliko cinično i bezosećajno, da taj koji je to izrekao zaslužuje da doživi isto.


ko opravdava bilo kakvu pljacku?

ne, niko nije rekao da je bilo kakav problem resen, samo da onaj ko je stekao drzavljanstvo vise nije izbeglica. postao je ravnopravan drzavljanin sa domicilnim stanovnistvom, dobio je novu otadzbinu i novu sansu.

poenta je da u vecini zemalja na svetu izbeglice takvu sansu, na zalost, nemaju
AlexDunja AlexDunja 22:11 23.06.2010

Re: eh, drago,


pa ima. zar domicilno stanovnistvo nije eksploatisano ako su sredstva za most na adi neadekvatno iskoriscena?

etotigasad.

super si miki.
i nas nekoliko priča o tome,
alli, izbeglicama je ipak teže.
ili ne?
mikimedic mikimedic 22:17 23.06.2010

Re: eh, drago,

super si miki.


znam.

alli, izbeglicama je ipak teže.


naravno da jeste, ali izbeglice nisu tema ovog bloga.
AlexDunja AlexDunja 22:42 23.06.2010

Re: eh, drago,


naravno da jeste, ali izbeglice nisu tema ovog bloga.

nego?
talicni talicni 06:36 24.06.2010

Re: eh, drago,

mikimedic


izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu -- prvenstveno, omoguceno im je sticanje drzavljanstva republike srbije i time omogucena njihova naturalizacija, naravno ukoliko to zele, sto je i ogroman broj i ucinio.

takodje, koliko mi je poznato, i oni koji danas imaju status izbeglice nemaju nikakvih prepreka da ostvare pravo na drzavljanstvo, a to ne cine iz licnih razloga.

stoga, nerealno je govoriti da su izbeglice u srbiji u losijem polozaju nego u drugim zemljama u svetu, naprotiv, imaju daleko veca prava od svetskog proseka. jako su retke zemlje koje prihvataju naturalizaciju izbeglica, a srbija je jedna od retkih takvih zemalja.



Kakva gomila gluposti.

Primjera radi:
A single government-assisted refugee who settles in Ontario, for example, will receive C$655 per month. This amount is meant to cover food, shelter and transportation.


Izbjeglica koji nema para dobija 510 eura mjesecno za osnovne potrebe dok se ne snadje. Doduse finansijska potpora traje maximalno jednu godinu.

A sad pitaj Dragu koliko je pomoci dobio od drzave Srbije?

mikimedic mikimedic 07:28 24.06.2010

Re: eh, drago,


Kakva gomila gluposti.


ovo je tesko komentarisati, jer je primer potpuno neadekvatan.

zasto onda izbeglice kojima je lose u srbiji ne odu u kanadu, ako je vec tako?
koliko je takvih koji ce primiti pomoc o kojoj govoris?
mikimedic mikimedic 07:36 24.06.2010

Re: eh, drago,

nego?


neadekvatno koriscenje sredstava od strane vlade.
beti_bup beti_bup 21:39 24.06.2010

Re: eh, drago,

Kad budete imali vremena otidite do Krnjace,potrazite izbeglicki kamp Ivan Milutinovic.

Bilo bi humano da ponesete sve majice,kapute,pantalone i ostalu garderobu koju godinama ne nosite jer Vam se boja ne dopada.

Obradovati ce Vam se.

A i da ne ponesete nista opet ce ih obradovati.

mikimedic mikimedic 22:50 24.06.2010

Re: eh, drago,

Kad budete imali vremena otidite do Krnjace,potrazite izbeglicki kamp Ivan Milutinovic.


bio, hvala na pitanju, nebrojeno mnogo puta.

ali lako je doci do krnjace, pretpostavljam malo teze do selove, kolara, hotela 'es' ili remizijane, do stare ciglane ili salvatorea, da ne sirimo pricu dalje.

volim sve dusebriznike kad se pomenu izbeglice odma' u istu plocu -- krnjaca, pa onda kamere dva dana slikanje i kad ode bulumenta ajde jovo nanovo...
krnjaca - pokazni izbeglicki centar za dnevno politicke potrebe.

a vidim i za potrebe bloga.


jacHa. jacHa. 12:32 23.06.2010

helou, bre!

Država Srbija meni, koja sve vreme imam državljanstvo Srbije (SFRJ, SRJ, SCG) - tj. ne mrdam se iz Šumadije od rođenja, ne obezbeđuje ni osnovna ljudska prava. Neće, naravno, ni stan da mi obezbedi, makar po komercijalnoj ceni da plaćam kiriju. Niti se nadam takvome daru. Muž i ja smo fakultetski obrazovani, imamo malo dete. Plaćamo kiriju, podstanari smo, na crno, naravno. Prijavio bi nas gazda, hoće on, al bi nam i cenu podigao, zbog poreza. Te smo posustali u poštenju.

Izbeglice, izbegli ste na pogrešnu stranu!

I pazi sad to: država, moja rođena, pošto je svoje građane zbrinula, diže kredit da napravi izbeglicama stanove te i njih zbrine... Pa novac koji je dobila na kredit spandrca nenamenski. Za očekivati. Ne znam samo ko im dade kredit?

I još jedno pitanje, svrbi me i boli kad god čujem za državni kredit, jer otplaćivaću ga ja i moje dete doživotno: Pod kojim uslovima je dignut taj kredit? Ko će to da plati? Da neće zemlje iz kojih su lica izbegla i raseljena? Ili...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:41 23.06.2010

Re: helou, bre!

I pazi sad to: država, moja rođena, pošto je svoje građane zbrinula, diže kredit da napravi izbeglicama stanove te i njih zbrine... Pa novac koji je dobila na kredit spandrca nenamenski. Za očekivati. Ne znam samo ko im dade kredit?

I još jedno pitanje, svrbi me i boli kad god čujem za državni kredit, jer otplaćivaću ga ja i moje dete doživotno: Pod kojim uslovima je dignut taj kredit? Ko će to da plati? Da neće zemlje iz kojih su lica izbegla i raseljena? Ili...

Razumem ja tvoj ogorčenost, naravno. Država zanemaruje brojne ljude i brojne grupe..veliku većinu.
Što se tiče Banke Saveta Evrope, to je jedina banka na svetu koja funkcioniše na neprofitnoj osnovi.Osnovana je 1956. godine upravo da bi rešavala pitanja izbeglica i drugih manjinskih grupacija. Od nje se ne mogu dobijati krediti za svašta, recimo ne može za gradnju puteva ili druge infrastrukture.Ona daje sredstva za namene integracije izbeglica i drugih marginalnih grupa, sanaciju velikih katstrofa i slično.
Niko ne traži da stan bude džaba nega da se kredit vraća...on ima period počeka.
Da je Srbija namenski potrošila ovih dvadeset miliona mogla je već 2008. godine vući 100 miliona u tu svrhu.
Pitanje integracije 5 posto današnjih stanovnika Srbije nije baš nešto na šta ne bi trebalo misliti.
jacHa. jacHa. 14:03 23.06.2010

Re: helou, bre!

Pitanje integracije 5 posto današnjih stanovnika Srbije nije baš nešto na šta ne bi trebalo misliti.

Ne misli se ni na ostalih 95% iz tvoje računice
Oni koji zastupaju državnu politiku čine da Srbija bude aljkava, bahata, gramziva, neodgovorna prema svojim građanima

Na koji način je Srbija mogla vući 100 miliona od tog kredita do sada? Kako bi se stvorilo tih sto miliona od 20 miliona kredita?
mikimedic mikimedic 14:25 23.06.2010

Re: helou, bre!

to je jedina banka na svetu koja funkcioniše na neprofitnoj osnovi.


e moj drago, sad si ga uprskao big time

imas jos gomilu primera neprofitnog bankarstva, da ne pominjem mikrokreditne institucije, a koje su u sustini takodje banke.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:06 23.06.2010

Re: helou, bre!

jacHa.
Pitanje integracije 5 posto današnjih stanovnika Srbije nije baš nešto na šta ne bi trebalo misliti.

Ne misli se ni na ostalih 95% iz tvoje računice
Oni koji zastupaju državnu politiku čine da Srbija bude aljkava, bahata, gramziva, neodgovorna prema svojim građanima

Na koji način je Srbija mogla vući 100 miliona od tog kredita do sada? Kako bi se stvorilo tih sto miliona od 20 miliona kredita?

Đao mi je što se ne razumemo. Cenu stana bi otplaćivale izbeglice same, ne država. Država bi dala infrastrukturu, a to joj bilo plaćeno sa 20 procenata izgrađenih stanova. Ona bi bila tu da garantuje za kredite koji omogućavaju integraciju. Banka saveta Evrope bi bila u stanju da omogući sledeći kredit od 100 miliona kad se uredno realizuje ovaj od dvadeset. Srbija nije u stanju to uraditi već 6 godina. I ne samo da nije u stanju nego se traži da to vrati.
beti_bup beti_bup 21:01 23.06.2010

Re: helou, bre!

Izbeglice, izbegli ste na pogrešnu stranu!



UZAS UZAS UZAS UZAS UZAS UZAS

P.S Nedaj boze da se srbi sloze
miloradkakmar miloradkakmar 13:04 23.06.2010

Imam

prijatelja, zemljaka-izbeglicu, doktora nauka 15 godina živi kao podstanar, a jedno vreme je stanovao u firmi.
Pre par godina bila je pokrenuta, zajedno sa nemačkom vladom, izgradnja stambene zgrade za kadrove. Nije bilo sluha, pa su Nemci odustali.
markonio92 markonio92 13:12 23.06.2010

BGNS

Stanovi su trebali biti građeni u Beogradu i Novom Sadu

Zašto?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:27 23.06.2010

tuziti drzavu

Pre dve nedelje bio u BG i za pet dana cetiri puta Cedomir Antic na II programu Radio Beograda prica o polozaju Srba u okruzenju (od Slovenije do Rumunije), pa nabraja sta mu se gde ne dopada. U isto vreme neko od ministarstava oragnizuje neki okrugli sto o polozaju Srba u zemljama u okruzenju. Jebote kao da je '89a. Za sve to vreme ni jednom recju se ne pomenu oni koji su zbog ovakvih prica svoje kuce zamenili nekim barakama. Jedino resenje je da neko jace udruzenje izbeglica uspe da izdejstvuje pokretanje istrage zbog trosenja ovih para koje pominjes i da za to tuzi drzavu u Strazburu, jer ovo je cista kradja. Da ne pricamo o tome da je i kradja zivota.
mikimedic mikimedic 14:43 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

Jedino resenje je da neko jace udruzenje izbeglica uspe da izdejstvuje pokretanje istrage zbog trosenja ovih para koje pominjes i da za to tuzi drzavu u Strazburu, jer ovo je cista kradja. Da ne pricamo o tome da je i kradja zivota.


a sto ne bi poceli na primer sa lokalnim sudstvom, nego pravo pa u strazbur? (ako se uopste ovakav ugovor moze smatrati ugovorom u korist trecih lica, pa da kao takav uziva sudsku zastitu).
yugaya yugaya 14:44 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

prica o polozaju Srba u okruzenju (od Slovenije do Rumunije), pa nabraja sta mu se gde ne dopada. U isto vreme neko od ministarstava oragnizuje neki okrugli sto o polozaju Srba u zemljama u okruzenju. Jebote kao da je '89a.


Bez obzira na Cedu ili politikarenje polozaj Srba u okolnim drzavama je katastrofalan. I ne vidim nista lose u tome da drzava igra aktivniju ulogu u zastiti njihivih prava.

Primer Madjarske (EU, civilizacija neki bi rekli, prvi doneli zakon o manjinama): godisnji plan i program ministarstva za zastitu prava manjina ima deset strana - devet od deset se bavi Madjarima van Madjarske. Na desetoj strani se deklarativno potvrde dobre namere i pobroje divni zakoni o pravima manjina u Madjarskoj, koja se zatim, kao i sredstva za njihovo ostvarivanje, zagube u birokratiji transfera nadleznosti.

Tako nasa skola u Budimpesti dodje u situaciju da joj iako odobren budzet za tekuce troskove zgrade i plata i nista drugo 2010 dotekne samo do septembra, a da nikoga nije briga i niko nije odgovoran sto se time fakticki gazi pravo na obrazovanje na maternjem jeziku, a zakon sluzi, osim za poturanje pod nos divljacima iz neregulisane Srbije kad svrate, eventualno i za brisanje jednog drugog dela anatomije.

Price iz drugih drzava su mnogo, mnogo gore.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:32 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

a sto ne bi poceli na primer sa lokalnim sudstvom, nego pravo pa u strazbur?

Moglo bi se i tamo probati pa ako bi ljudski vek trajao 300 godina mozda bi do starosti dobili resenje suda, sa verovatno negativnim ishodom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:38 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

Bez obzira na Cedu ili politikarenje polozaj Srba u okolnim drzavama je katastrofalan. I ne vidim nista lose u tome da drzava igra aktivniju ulogu u zastiti njihivih prava.


Nema tu nuzno niceg loseg, ali kada su drzava Srbija i srpska inteligencia u pitanju onda je politicarenje jedini pristup 'zastiti' prava Srba gde god da su. Tu niti ima mehanizama, niti plana, niti pameti a iz iskustva znamo kako su Srbi gde prolazili kad ih je Beograd pomagao. Beograd u tim slucajevima ne vidi ljude, za njega postoji samo apstraktno srpstvo.
mikimedic mikimedic 15:51 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

Moglo bi se i tamo probati pa ako bi ljudski vek trajao 300 godina mozda bi do starosti dobili resenje suda, sa verovatno negativnim ishodom.


pa vidis ne bi moglo, bar dok se ne iskoriste sva domaca pravna sredstva.

i, za koju povredu kog clana evropske konvencije o ljudskim pravima bi podneo tuzbu sudu u strazburu?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:04 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

pa vidis ne bi moglo, bar dok se ne iskoriste sva domaca pravna sredstva. i, za koji tacno clan povrede evropske konvencije o ljudskim pravima bi podneo tuzbu sudu u strazburu?


Jasno mi je da se tuzba ne moze podneti u Strazburu ukoliko prethodno nisu iskoriscena pravna sredstva kod kuce. Akcenat u mom komentaru nije bio na samom Strazburu ili na nekom pojedinacnom clanu nego na tome da je potrebno neko snazno udruzenje izbeglica koje ce imati sposobne i strucne ljude da zakonski goni drzavne institucije i pojedine funkcionere koji su ih potkrali. Jer, po onom sto gore pise neko je obezbedio odredjenu svotu i uplatio je sa ciljem da se potrosi u te i te svrhe. Nema love a nije realizovan ni cilj, pa se na osnovu dosadasnjeg iskustva moze pretpostaviti o cemu je rec. Jedno takvo udruzenje bi dalje moglo da skrene paznju javnosti i na projekte koji se ne realizuju zbog tipova poput Krkobabica koji bi zbog toga platili makar politicku cenu ili bili pod pritiskom javnosti.
yugaya yugaya 17:10 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

Neues aus der Nachbarschaft

Beograd u tim slucajevima ne vidi ljude, za njega postoji samo apstraktno srpstvo.


Nazalost, vise nego tacno, ali ja se kao pozitivac uvek ponadam da ce mozda 'ovaj put' nesto konkrektno i da urade
mikimedic mikimedic 17:40 23.06.2010

Re: tuziti drzavu

Jedno takvo udruzenje bi dalje moglo da skrene paznju javnosti i na projekte koji se ne realizuju zbog tipova poput Krkobabica koji bi zbog toga platili makar politicku cenu ili bili pod pritiskom javnosti


pa udruzenje postoji

ali poenta je bila u necem drugom. kao sto je nekad bila olako obecana brzina, tako se danas narodu olako obecava strazbur.

a oni koji obecavaju pojma nemaju kad i po kom osnovu se moze stici do strazbura. a ako se i stigne, sta tek tamo moze da se desi...
yugaya yugaya 14:21 23.06.2010

sramota

izbeglice iz bivsih republika u srbiji su u daleko povoljnijem polozaju od vecine izbeglica u svetu


Ljudi i sudbine sto sluze za potkusurivanje mocnika, a vidim i onih sto smatraju da ih Srbija tretira bolje nego sto zasluzuju. Menjajte svoju sudbinu samo na trenutak sa bilo kime ko je proteran odakud bilo kada im je tako lepo. Mozda biste iz njihove perspektive stvari posmatrali malo drugacije.

Bila sam klinka od 16 godina kada sam pocela da volontiram igrom slucaja, znanje engleskog i nedostatak strukture u vreme kada su strane humanitarne organizacije pocele da salju hranu i pomoc, prokrstarila ratista i koridora pre mature vise nego sto neko proputuje za zivot, nadelila se mesecnih paketa crvenog krsta i znam tacno trenutak kada su lesinari namirisali lovu i stustili se na plen, a dobri ljudi se sklonili u stranu.

Secam se kada je UNHCR otvorio prva dva punkta za skladistenje hrane u SRJ i posete delegacije koja je umesto desetak tona brasna i jos dosta svega zatekla prazan magacin.

Nacereni upravnik skladista je na njihovo pitanje gde je roba sa papira u stvarnosti rekao da im prevedem da su pojeli misevi.

Tako i kredit.
mikimedic mikimedic 14:48 23.06.2010

Re: sramota

Ljudi i sudbine sto sluze za potkusurivanje mocnika, a vidim i onih sto smatraju da ih Srbija tretira bolje nego sto zasluzuju. Menjajte svoju sudbinu samo na trenutak sa bilo kime ko je proteran odakud bilo kada im je tako lepo. Mozda biste iz njihove perspektive stvari posmatrali malo drugacije.


zasto me prozivas? naravno da nije biti prijatno u njihovoj kozi, ali to nema nikakve veze sa mojim komentarom koji je zasnovan na cinjenicama. ako zelis da razgovoramo o cinjenicama, slobodno iznesi kontraargumente.

Bila sam klinka od 16 godina kada sam pocela da volontiram igrom slucaja, znanje engleskog i nedostatak strukture u vreme kada su strane humanitarne organizacije pocele da salju hranu i pomoc, prokrstarila ratista i koridora pre mature vise nego sto neko proputuje za zivot, nadelila se mesecnih paketa crvenog krsta i znam tacno trenutak kada su lesinari namirisali lovu i stustili se na plen, a dobri ljudi se sklonili u stranu.

Secam se kada je UNHCR otvorio prva dva punkta za skladistenje hrane u SRJ i posete delegacije koja je umesto desetak tona brasna i jos dosta svega zatekla prazan magacin.

Nacereni upravnik skladista je na njihovo pitanje gde je roba sa papira u stvarnosti rekao da im prevedem da su pojeli misevi.

Tako i kredit.


i ovo je sasvim verovatno tacno, ali nema ama bas nikakve veze sa cinjenicom da je srbija svima omogucila sticanje drzavljanstva.
dragan7557 dragan7557 16:00 23.06.2010

Re: sramota

cinjenicom da je srbija svima omogucila sticanje drzavljanstva.

Svakako čak i nekim bivšim a bogme i aktuelnim poslanicima, ministrima pa visokim funkcionerima i, i, .... a i izbeglice mogu da se prijave,

cerski
yugaya yugaya 17:20 23.06.2010

Re: sramota

mikimedic
i ovo je sasvim verovatno tacno, ali nema ama bas nikakve veze sa cinjenicom da je srbija svima omogucila sticanje drzavljanstva.


A zasto ti smatras da im je sticanjem drzavljanstva bas toliko mnogo bolje? Po zakonu izbeglice ne bi smele biti diskriminisane, pa im samim tim, da je stvarno tako, to drzavljanstvo ne bi ni trebalo za normalan zivot, rad, skolovanje i ostvarivanje drugih prava.

A stvarnost je malko drugacija, i tako vec jedno dvadesetak godina.

sa mojim komentarom koji je zasnovan na cinjenicama.


Po cemu su u Srbiji, u odnosu na region, izbeglice u, kako impliciras, nezasluzeno povlascenom polozaju, i kakve to veze ima sa nenamenskim i bahatim koriscenjem sredstava namenjenih njima od strane drzave ?

Logika po kojoj je ok da njihovim parama mi krpimo rupe jer im je ionako ovde dato previse je borderline stupidna i ignorantska.
mikimedic mikimedic 17:48 23.06.2010

Re: sramota

A zasto ti smatras da im je sticanjem drzavljanstva bas toliko mnogo bolje? Po zakonu izbeglice ne bi smele biti diskriminisane, pa im samim tim, da je stvarno tako, to drzavljanstvo ne bi ni trebalo za normalan zivot, rad, skolovanje i ostvarivanje drugih prava.


da li su diskriminisane? voleo bih da vidim jedan konkretan primer, osim naravno pozitivne diskriminacije (kao sto je na primer zdravstvena zastita, zbog koje mnogi i izbegavaju da podnesu zahtev za drzavljanstvo).

Po cemu su u Srbiji, u odnosu na region, izbeglice u, kako impliciras, nezasluzeno povlascenom polozaju,


po tome sto mogu da steku drzavljnastvo bez ikakvih problema, za razliku od recimo roma u makedoniji, bosanaca u sloveniji, ili avganistanaca u usa. da, i za razliku od avganistanaca u srbiji.

i kakve to veze ima sa nenamenskim i bahatim koriscenjem sredstava namenjenih njima od strane drzave ?


nema bas nikakve, to je upravo i moja poenta. samo eliminisi ono 'namenjenih njima', jer nema ama bas nikakve razlike u odnosu na kako drzava arci sredstva namenjena domicilnom stanovnistvu.

Logika po kojoj je ok da njihovim parama mi krpimo rupe jer im je ionako ovde dato previse je borderline stupidna i ignorantska.


a ko zastupa tu logiku?
sentinel26 sentinel26 14:24 23.06.2010

Dva pitanja si postavio

Baš me zanima šta će Vlada odgovoriti i hoće li Srbija morati da vrati novac koji je nenamenski potrošen.

Vlade Srbije su oduvijek imale iskustva u nenamenskom trošenju para...

Odgovor na pitanje nećeš dobiti, oni ni poslanicima nijesu odgovorili na polovinu pitanja...
Kaže gospodja iz ZEvS-a da su to pitanja "politički motivisana" - a mi sami treba da zaključimo da nijesu ni obavezni da na ista odgovore...

Pare neće morati da vrate jer nema ko da ih prisili na to...

I stvarno, šta će ti ova tema sada, "uznemiravaš" vlastodržače, a evo i Englezi baš sada hoće da pomognu da se nadje Draža ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:30 23.06.2010

Re: Dva pitanja si postavio

sentinel26
Baš me zanima šta će Vlada odgovoriti i hoće li Srbija morati da vrati novac koji je nenamenski potrošen.

Vlade Srbije su oduvijek imale iskustva u nenamenskom trošenju para...

Odgovor na pitanje nećeš dobiti, oni ni poslanicima nijesu odgovorili na polovinu pitanja...
Kaže gospodja iz ZEvS-a da su to pitanja "politički motivisana" - a mi sami treba da zaključimo da nijesu ni obavezni da na ista odgovore...

Pare neće morati da vrate jer nema ko da ih prisili na to...

I stvarno, šta će ti ova tema sada, "uznemiravaš" vlastodržače, a evo i Englezi baš sada hoće da pomognu da se nadje Draža ...

U pravu si prijatelju, nemam šta dodati....
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:03 23.06.2010

Re: Dva pitanja si postavio

u pravu si.Nego
a evo i Englezi baš sada hoće da pomognu da se nadje Draža ...

šta misliš ako oni koji vide papire budu molili Engleze da ih slučajno ne objavljuju,a oni nama pričaju kako ništa nisu našli.
Pa šta misliš ako Englezi ipak objave neka orginalna dokumenta?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:28 23.06.2010

Evo šta kažu izbeglička udruženja..

Evo još preciznijih podataka, iz saopštenja Koalicije 50 izbegličkih udruženja.

Поводом текста под насловом «Илић ненаменски потрошио 10 милиона евра» који је објављен у дневном листу Блиц 23. јуна.2010. године Коалиција удружења избјеглица, која окупља 49 избјегличких удружења, издаје
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Коалиција удружења избјеглица изражава своје огорчење због маћехинског односа претходне двије Владе Војислава Коштунице, као и актуалне Владе Мирка Цветковића, односно њених ресорних чланова, према 350.000 садашњих и бивших избјеглица из слиједећих разлога.
Банка за развој Савета Европе је 8. септембра 2005. године одобрила Влади Србије зајам од 20 милиона евра за ријешавање стамбених потреба избјеглица. Избјегличка удружења су очекивала да Влада Србије реализује одобрени износ током 2006. и 2007. године, односно да изгради станове за око 800 избјегличких и за око 200 социјално угрожених домаћинстава из редова домаћег становништва.. Грађевинска цена квадратног метра требало је да буде око 500 евра.
Умјесто да употреби поменута средства за ријешавање стамбених потреба избјеглица, Влада Србије је 31. јула 2006. године поднијела Банци за развој захтјев да се 10 милиона евра преусмјери за обнову стамбене инфраструктуре погођене низом клизишта на територији једног броја општина централне Србије. Чак и Уговор о зајму преосталих 10 милиона евра који је закључен између поменутих страна 2007. године још увијек није реализован већ је Банка за развој Савета Европе поручила Влади и Комесаријату за избеглице да повлачи зајам.
Желимо да истакнемо чињеницу да од 2002. године међународне организације, уз финансијску помоћ Европске уније, УНХЦР-а, Владе Републике Њемачке и осталих донатора, а уз учешће локалних самоуправа, реализују програме трајних ријешења за избјеглице. Модел је слиједећи: општине и градови обезбеђују земљиште и сву потребу инфраструктуру а заузврат добијају 20% изграђених стамбених јединица за социјално најугроженије локално становништво а 80% добијају породице избјеглих и расељених лица. Наведени модел интеграције избјеглих и расељених лица показао се као веома успешан у низу општина и градова у Србији.
Постављамо питање зашто Влада Србије, у претходних пет година, није у сарадњи са Градом Београдом и Новим Садом обезбедила земљиште и потребну инфраструктуру за реализацију одобреног зајма? Сматрамо да је Влада могла, по горе наведеном моделу, да успјешно реализује одобрени зајам и да потом поднесе захтјев за нови зајам у далеко већем износу, чиме би се ријешило стамбено питање неколико хиљада избјегличких домаћинстава.
У Београду, 23.06.2010. године
Предсједник Коалиције
Миодраг Линта


Milan Karagaća Milan Karagaća 22:54 23.06.2010

Re: Evo šta kažu izbeglička udruženja..

Коалиција удружења избјеглица изражава своје огорчење због маћехинског односа претходне двије Владе Војислава Коштунице, као и актуалне Владе Мирка Цветковића, односно њених ресорних чланова, према 350.000 садашњих и бивших избјеглица из слиједећих разлога.

Stvarno nije u redu, a njima grudi plave od lupanja i isticanja patriotske, patronske, svesrpske, pravoslavne, hrišćanske i svake druge vrste zabrinjavanja oko zbrinjavanja i skrbi braće nam Srba čija je takva sudbina rezultat nekadašnje preterane brige za njih.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:58 23.06.2010

Re: Evo šta kažu izbeglička udruženja..

Najlakše se snalaze izbeglice u Srbiji koje imaju rođake koji su završili kao izbeglice u Nemačkoj,Norveškoj,Danskoj, Austriji, Australiji, Kanadi pa im sada finansijski pomažu.
A najbolje se snalaze one izbeglice koje su se na vreme snašle.
nivano nivano 23:37 23.06.2010

ex izbjeglica

ja sam srecom bio kratko izbjeglica, vec sam se 96 vratio....sjecam se da je tada bilo gotovo nemoguce dobiti srpsko drzavljanstvo, odnosno samo uz par hiljada DM...neko je napisao da izbjeglice imaju pravo na rad, ali sjecam se da upravo zbog ne posjedovanja drzavljanstva moja majka nije dobila posao u skoli....

mislim da bi jos bolje bilo istraziti ko je huskao izbjeglice da ne obnavljaju svoje kuce u RH, obecavajuci im kojekakve odstete koje ce im hrvati platiti.....time su srbi iz hr mnogo izgubili, a i srbija...jer se srpska imovina u hr masovno prodaje a vecina tih sredstava zavrsava u srbiji

a za ovog krkobabica sto je odbio donatorsku konferenciju, stvarno nemam rijeci
mikimedic mikimedic 09:01 24.06.2010

Re: ex izbjeglica

ja sam srecom bio kratko izbjeglica, vec sam se 96 vratio....sjecam se da je tada bilo gotovo nemoguce dobiti srpsko drzavljanstvo, odnosno samo uz par hiljada DM...neko je napisao da izbjeglice imaju pravo na rad, ali sjecam se da upravo zbog ne posjedovanja drzavljanstva moja majka nije dobila posao u skoli....


u pravu si, mislim da je zakon o drzavljanstvu donet tek 1998. godine, do tada nije bila moguca naturalizacija.

sto se majke tice, i to je tacno, ali moras razumeti da je za rad u drzavnim organima zakonom propisano posedovanje drzavljanstva. ja sam govorio o necem drugom -- pravu na rad uopste u srbiji koje izbeglice u vecini drugih zemalja nemaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana