Putovanja

Egipat turistički

Strongman RSS / 09.07.2011. u 11:21

Kažu da u životu postoje situacije koje razdvajaju dečake od muškaraca. Kada se pojavila mogućnost da idem kao jedan od prvih novinara u Egipat, nisam ni pomislio da je to nešto za šta treba preterana hrabrost. Jednstavno dobiješ zadatak i odeš.
Nemiri koji su se dešavali bili su mahom skoncetrisani u Kairu što je poprilično daleko od Crvenog mora i glavnih turističkih destinacija a uz to mi Srbi smo vremenom oguglali na ratnu opasnost, revolucije i kontrarevolucije tako da o bezbednosti nije bilo preteranih briga.
Da krenemo redom.
Let iz Beograda je bio malo poznatom egipatskom avio kompanijom “Memfis” i prošao je savršeno uz solidno posluženje i čak dve lepe stjuardese. Nova ali, čini mi se, moćna turistička agencija “United trevel international” nije ništa prepustila slučaju.

strongmen%20u%20egiptu.jpg

Prva destinacija je bila Hurgada, gradić uspostavljen sredinom prošlog veka, mesto u koje ljudi dolaze da imaju aktivan odmor uz jedrenje, kajt surfing, ronjenje, .. Plaža duga 38 kilometara je sa lepim sitinim peskom, mirno more, pogled na puste planine koje okružuju grad doprinose osećaju egzotike. Smeštaj u malo izolovanom hotelu sa pet zvezdica de luks “Interkontinental Abu soma” je sasvim prijatan, bez nekih iznenađenja vezanih za poslugu i hranu izuzimajući jedno. Prelep krevet na koji sam se bacio čim sam ušao u sobu, onako umoran, je po egipatskim standardima znatno tvrđi od očekivanog. Nisam se ugruvao ali mi nije bilo milo.
Plaža je kao iz bajke sa onim ležaljkama, pletenim suncobranima, animatorima, zabavljačima, igračima i nezaobilaznim koktelom sa kišobrančetom. Kažu da su njihovi gosti mahom Rusi, Srbi, Poljaci i Italijani. Bilo je malo praznjikavo pa sam primetio samo Ruse koji nisu baš bili tihi. Utisak iz hotela je luksuz, luksuz …

Iz Hurgade smo odleteli za Tabu, grad na granici sa Izraelom, koji je največi granični prelaz između nekada zaraćenih zemalja. Hotel Hajat i bungalovski smeštaj sa peščanim bazenima punim morske vode, bukvalno na pet koraka od terase su me kupili. Malo se kupam, malo sedim na terasi i pijem pivo... Idealno da ne izgorim a da mi bude lepo. Mnoštvo bazena, đakuzija, terena za sportove u vodi, teretana i džinovski šah uz skrovite bungalove na vodi su idealno mesto za mlađe bračne parove koji razrađuju svoj bračni zavet.
Sutradan smo autobusom otišli do manastir Svete Katarine u sred bespuća svete planine Sinaj. Manastir je pod jurisdikcijom grčke pravoslavne crkve i u njemu raste onaj čuveni Plamteći grm, pored koga je Mojsije primio deset Božijih zapovesti. Legenda kaže da se taj grm koji se ne da presaditi nigde drugde, jer odmah uvene. U ovoj svetinji pravoslavlja su sahranjene mošti Svete Katarine čije su telo prema predanju kasnije odneli anđeli. 500 godina kasnije telo je nađeno na vrhu koji danas nosi njeno ime.

egipat%202.jpg

Šarm El Šeik je letovalište na jugu Sinajskog poluostrva koje do pre 10 - 15 godina skoro da i nije postojalo. Izgradili su ga Izraelci za vreme okupacije a Egipatska vlada oživela nedavno i napravila fantastično mesto za aktivan odmor koje je sinonim za luksuz. Šarm je poznat kao nalazište tirkiza koji se koristi u izradi nakita. Hoteli su mahom sa pet zvezdica i u njima ćete naći kompletan program rekreacije, uključujući osoblje koje govori engleski, ruski, francuski, nemački a kako sam se uverio i po malo srpski.
Jedna od glavnih briga naših domaćina je bezbednost i policijsku punktovi su razasuti svuda po mreži saobraćajnica i sve se kontroliše. Ništa se ne prepušta slučaju kako kaže naš domaćin od sinoć Guverner oblasti Južni Sinaj koja je po veličini dva puta veća od Vojvodine a prima i po pet miliona turista. Zahvaljujući strpljenju njegove ekselencije dobio sam i odgovor šta su preduzeli da spreče napade ajkula od ranije. Guverner kaže da su doveli timove stručnjaka i iz Ameriki i iz Australije da urade analizu zašto se to tako dogodilo. Glavni uzročnik je bio brod koji je prevozuo ovce sa Novog Zelanda pa je leševe preminulih životinja bacio u more u blizini plaže. Drugi razlog je bio preterani izlov ribe a i vrela voda koja je sludila ajkule koje nisu vične plićaku u koji su došle prateči trag krvi sa broda. Inicijalno su istrebili veliki broj ovih predatora a onda su po stavkama uradili sve šta su savetovali stručnjaci i objavili na guvernerovoom sajtu.

egipat1_0.jpg

 

 

Za kraj ovog mog, može se smatrati, prvog posleratnog izveštaja, da rezimiram.
- Air Memphis, United travel odlična ocena.
- Smeštaj od slab vrlo dobar do jak odličan
- klima odlična
- bezbednost odlična
- ajkule neocenjene



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 11:30 09.07.2011

Jel si bio

Jel si bio u Dom vojske da daš krv za Tomicu. Ako nisi odma da si otišao, će se svadjamo
tyson tyson 11:46 09.07.2011

Amanpur


Čekaj bre, a gde je ovde novinarstvo? Mislim, o čemu to treba da izveštavaš, i za koga?! Za sada samo obilaziš i opisuješ hotele.



Strongman Strongman 12:00 09.07.2011

Re: Amanpur

Bre išao sam baš kao hard kor turista koji pošo na odmor. teo sam baš taj aspekt da opišem. Svi sve znamo o piramidama
tyson tyson 13:19 09.07.2011

Re: Amanpur

Pa baš zi zaređao, od Hurgade pa polako na sever Kako te ne mrzi

Ja bih posustao već u Hurgadi; ne znam da li je primamljivije rastezanje pod suncobranom na plaži ili ronjenje (zapravo snorkeling) u toploj vodi Crvenog mora i zevanje u korale i one šarene ribice.

Nego, jesu li cene aranžmana snižene zbog situacije?



Strongman Strongman 16:23 09.07.2011

Re: Amanpur

Nego, jesu li cene aranžmana snižene zbog situacije?


Pa da. Valjda jesu zbog toga.
ninasimone ninasimone 19:56 09.07.2011

Re: Amanpur

Strongman
Bre išao sam baš kao hard kor turista koji pošo na odmor. teo sam baš taj aspekt da opišem. Svi sve znamo o piramidama

Je si bas teo ili su ti ovi iz turisticke agencije platili put za promotivni clanak? Ne znam kakav je obicaj u Srbiji ali pravilo je da se u tom slucaju stavi disclaimer.
zilikaka zilikaka 12:24 09.07.2011

Klima?

Nisi rekao najvažnije, kad si išao.
To spram odlične klime.
Doduše, ukusi su različiti
rade.radumilo rade.radumilo 21:38 09.07.2011

Ah... Egipat!









fantomatsicna fantomatsicna 23:25 09.07.2011

Blago tebi

Moj tata je nedelju dana bio bolestan od egipatskog piva!

Strongman Strongman 23:29 09.07.2011

Re: Blago tebi

osim u češkoj, uglavnom pijem hajneken kad sam u inozemstvu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:38 10.07.2011

beduini,

jesi izlazio izvan trase soba-plaza-org.ture (amerikanizirana varijanta putovanja ) malo medju narod?

oni (beduini) su potpuno svoja pricha tamo - lords of desert...



Strongman Strongman 10:08 10.07.2011

Re: beduini,

da prostiš nisam. namenski sam se prepustio turi. ono... da ni na šta ne mislim
tyson tyson 11:29 10.07.2011

Re: beduini,

oni (beduini) su potpuno svoja pricha tamo - lords of desert...

Na Sinaju naročito.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana