Ekonomija| Satira

rejtinGOVanje

antioksidant RSS / 12.08.2011. u 14:54

OK, mislim da je većina zainteresovanih već čula - Sjedinjenje Američke Države od prošlog petka više nemaju S&P rejting AAA. pad nije drastičan (sadašnji rejting je AA+ što je samo korak niže), ali... svet se zatresao. Zašto?
To nije tema ovog bloga. Tema je nešto drugo - šta i kako je tačno "prelomilo" da rejting sad bude oboren. Važno je naglasiti i da će se tekst baviti samo "zvaničnom verzijom", ne i "tumačenjima i priključenijima". Za to postoje (ne)kvalifikovaniji. A i prsten mi je na opravci pa nemam šta da zavrtim.

Dakle, šta je rejting uopšte? Uopšteno klasifikacija nekoga na osnovu nečega. S&P (Standard &Poor's) spada u krug rejting agencija koje se bave profesionalnom klasifikacijom "dužnika" (da uopštimo stvar). Dakle klasifikacija se vrši na osnovu procene da li će neko biti u stanju da "izađe u susret svojim obavezama" tj na osnovu procene kolike su šanse da se dugovi plate. Tih agencija ima više a S&P spada u krug najvećih (Moody's, Fitch, AM Best..). Inače tih obaveza ima raznih... ako neko od vas radi za mene moja je obaveza da isplatim zarade u skladu sa dogovorima/ugovorima, penzioni fondovi imaju obavezu da isplate ugovorene penzije, zdravstveni fondovi da plate lečenja...

Sledeće pitanje je - šta kome to treba uopšte (profesionalna ocena sposobnosti plaćanja)? Pa.. kako da vam kažem. Kad neko nekome pozajmljuje novac (to je moguće na razne načine) normalno je za očekivati da se taj novac vrati (bar ovi što ga pozajmljuju to očekuju) i to sa sve očekivanim prihodima. Ali... ne ispunjavaju se sva očekivanja. Uvek postoji šansa da do "povratne veze" ne dođe. E sad oni koji imaju novac, pa ga pozajmljuju, unapred procenjuju i kolike su šanse da im se investicija (ne)vrati. Pozajmljuju se pare i onima kod kojih je ta šansa... pa recimo veća nego kod drugih. Zašto? Pa ne daju se novci svima pod istim uslovima. Neko ih dobija jeftinije, neko skuplje... Oni koji se na "tržištu kapitala" nalaze sa druge strane (traže novac) moraju se predstaviti onima koji novac imaju. Njih neko (profesionalno?) procenjuje i na osnovu tih procena "klasifikuje". Sistem se zasniva na poverenju u profesionalnost, nezavisnost i.. rejting agencija i postoji skoro 100 godina. Sad - koliko je taj sistem šupalj (propusti u ovoj delatnosti su znatno uticali i na uzroke i na razmere finansijkog kolapsa iz 2008. godine), možemo sledećih 7 dana ali trenutno boljeg nema... Poenta je imati što više A-ova i izbegavati "manja" slova...

Ali da ne širimo priču. Da bi smo nastavili važno je razumeti i da države pozajmljuju novac (i to jako puno iz raznih razloga). I nisu ni sve države isti "dužnici". Zato postoje i takozvani "sovereign credit rating" tj kreditni rejting država. (Srbija je inače marta ove godine ušla u BB zonu (posle BB-) što je lepa vest jer se u ovom razredu ocene jako sporo menjaju).

Prvo da ponovim da se neću baviti "analizama" skrivenih motiva, dogovora, pregovora, poruka, trgovina... Svega je tog bilo sasvim sigurno, u raznim merama na raznim nivoima.

Ukratko - rejting je smanjen zbog političkog rizika i povećanog duga. Logično. Nadam se da se sećate "rasprave" Obamine administracije s jedne strane i kongresne većine s druge o povećanju "plafona zaduživanja" SAD? Vrtela se priča o mogućnosti da SAD "bankrotiraju", politička tenzija je postojala, berze su oscilovale... i naravno, na kraju su se dogovorili. Ali tokom celog tog procesa "dogovora" primećen je (ja bih ga nazvao) pilićarski nivo pregovaranja. U SAD je već neko vreme aktivan tzv "pokret čajanka" (to "pravi konzervativci" a tipičan primerak je Sara Palin - pametnom dosta ali... ne glasa se po pameti već po srcu i ličnom kratkoročnom interesu pa jako čudni likovi pronalaze put kroz glasačke listiće). Smanjenje rejtinga je posledica "utiska" da je plan fiskalne konsolidacije dogovoren u poslednjem trenutku preslab u svojim dometima i da ne ispunjava ono neophodno za stabilizaciju dugovanja na srednjoročnom nivou.

Drugim rečima "efikasnost, stabilnost i predvidivost američkih političkih institucija je oslabila". Istovremeno, ne postoji ni puno poverenje u mogućnost premošćavanje razlika dveju partija u cilju pronalaženja zajedničke fiskalne politike. Značajan faktor koji je uticao na donošenje odluke je i revizija izveštaja BEA (Bureau of Economic Analysis) o BDP-u ("greška" u odnosu na prethodni izveštaj od 20%! - tj pad BDP-a je za petinu veći nego prvoobjavljeni). Na kraju perspektiva dugoročnog rejtinga SAD je negativna. Postoji mogućnost da se u sledeće 2 godine ovaj rejting ponovo snizi (jedan od uslova za to je i eventualno podizanje referentnih stopa FED-a ali je to koliko za par dana eliminisano saopštenjem da refstope do sredine 2013. godine ostaju tamo gde jesu - na 0,25). Ono što je jasno napisano je i uverenje da će se dug SAD, bez obzira na postignuti dogovor povećati do sledećih izbora i da će nastaviti da raste.

Šta to sve tačno znači? Pa ne previše. Ali i sasvim dovoljno. Rejting države se procenjuje na osnovu više faktora a politički faktor je samo jedan od... (jedan od 5 ključnih - ostali su ekonomski, fiskalni, monetarni i spoljni). Značajan dakako, ali ne zavaravajmo se da rejting AA+ znači da su SAD izgubile kreditnu sposobnost (naročito što kratkoročni rejting, a kratkoročno zaduživanje je ključno za gašenje eventualnih "požara" ostaje na najvišem nivou A-1+). Nikako. Poslata je "poruka" da i SAD "imaju svojih problema koji možda prevazilaze mogućnosti reagovanja"... Kao da se to nije znalo? Ali naglašen je utisak da sadašnji nivo političke "rasprave" ugrožava sposobnost odgovornog i efikasnog reagovanja u svetu koji postavlja sve više zahteva za proaktivnim reagovanjem. Ono što je ključno je da je kao negativno ocenjena "efikasnost, stabilnost i predvidivost" što čini samo jednu petinu ukupne političke ocene (transparentnost, kultura plaćanja, spoljni uticaji... nisu ocenjivani negativno). Ovo snižavanje rejtinga je samo upozorenje. Kome i od koga?

Na to pitanje će odgovor dati analitičari.




(i da - napomena- ovo gore je tumačenje, ne prevod izveštaja)



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 14:59 12.08.2011

kome se ne svidja tekst...

...nek preporuci komentar



zoja444 zoja444 15:11 12.08.2011

laicko pitanje

koliko su nezavisne rejting agencije u svojim analizama i izvestajima?
da li je moguce namestanje rezultata uz pomoc sa strane (bilo koje zainteresovane)?
antioksidant antioksidant 15:18 12.08.2011

Re: laicko pitanje

zoja444
koliko su nezavisne rejting agencije u svojim analizama i izvestajima?

rejting agencije zive od poverenja
to je jedna strana medalje
druga je na primer epic fail da se predvidi 2008 "katastrofa"
ima ih koji misle/veruju/znaju da su znali ali cutali
ja ne spadam u tu grupu. imam cvrsto poverenje u njihovo neznanje

edit: mada imas i drugacijih pristupa temi

Italian prosecutors have seized documents at the offices of rating agencies Moody's and Standard & Poor's in a probe over suspected "anomalous" fluctuations in Italian stock prices, a prosecutor said on Thursday.



nemanja.glisic nemanja.glisic 20:53 13.08.2011

Re: laicko pitanje

Naravno da nisu nezavisne
ecce-florian ecce-florian 15:12 12.08.2011

rej thing

antioksidant antioksidant 15:21 12.08.2011

Re: rej thing

mislis na ovo?

ecce-florian ecce-florian 16:03 12.08.2011

Re: rej thing

a sad
crtaniii
mrale54 mrale54 19:37 12.08.2011

A mogul' ja da pitam...

Mene me -hebase sve po spisku - pre , jedno dva meseca , na nekom blogu oko Grckog duga ( a , ovo sa paljenjem Londona - ne bih ! ) , pa rek'o da pitam - ako ce te mi 'ebete sve po spisku ( ko i Zivoradu ) da ja ne pisem komentare !
Mislom - tol'ko od men ' !
antioksidant antioksidant 20:55 12.08.2011

Re: A mogul' ja da pitam...

pa rek'o da pitam

pa pitaj
nema jebanja ovde
mrale54 mrale54 21:40 12.08.2011

Re: A mogul' ja da pitam...

antioksidant
pa rek'o da pitam

pa pitaj
nema jebanja ovde

Pa , dobro , da pitam ?!
Jel' Vama ( ovo je mnozina ! ) ono " arapsko prolece " , pa sranje po severnom mediteranu , pa (da ne davim ) i ovo u Londonu - nemaju BAS NIKAKVE veze ??
Mislim - sve to - spontano ? Jel' da ?
Ja toliko ! Eto !
antioksidant antioksidant 23:06 12.08.2011

Re: A mogul' ja da pitam...

Jel' Vama ( ovo je mnozina ! ) ono " arapsko prolece " , pa sranje po severnom mediteranu , pa (da ne davim ) i ovo u Londonu - nemaju BAS NIKAKVE veze ??
imaju veze utoliko sto je evidentno da nezadovoljstvo postoji. dok je sve islo na bolje cak i oni koji su imali manje od kolaca su imali relativno dovoljno... sad... pa recimo - drugacije je
a da to neko "kontrolise"... pa to bih vec ostavio "analiticarima"
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:43 12.08.2011

KOME I OD KOGA?

Onima koji su već znali, od onih koji se prave da ne znaju.
BigBadWolf BigBadWolf 21:51 12.08.2011

Mene

se cini da je to vise politicka nego ekonomska odluka. Sve i da nije postignut dogovor o podizanju praga za zaduzivanje, spoljni dugovi bi bili placani, tako da kreditori nisu nikada bili ugrozeni. Nahebali bi javni sluzbenici i korisnici budzeta.

Drugo, zasto i druge dve agencije iz Big Three nisu spustile rejting?

I naravno, "omanja" greska od 2 biliona (po americki triliona) dolara u S&P kalkulaciji o prognozi US duga, koju su i sami priznali( koristili su drugaciji model za predvidjanje kretanja zaduzenosti od Department of Treasure) Mislim, kada doneses odluku na osnovu greske od 2 biliona, koliko i ta odluka moze da bude ispravna?
antioksidant antioksidant 23:24 12.08.2011

Re: Mene

se cini da je to vise politicka nego ekonomska odluka
politicka odluka svakako.
sad su preveliki igrac da bi se rejting smanjio tek tako ne razmisljajuci o posledicama. mozda je pravo tumacenje i da se smanjivanjem rejtinga nesto htelo a da je izveštaj samo... naknadna verifikacija
Drugo, zasto i druge dve agencije iz Big Three nisu spustile rejting?
moodys je 3 dana pre spustanja zadrzao Aaa rejting. oni kazu da imaju utisak da obe partije dele zajednicki cilj da se deficit smanji ali ipak daju "negativnu perspektivu" *ili kako vec prevesti "negative outlook"? (s&p je negative outlook dao jos u aprilu). kao posebno pozitivan cinilac je istaknuta uloga dolara kao svetske valute (sto prakticno znaci neograniceno trziste za prodaju dolara)
khons khons 22:51 12.08.2011

Bitniji je budzet Vlade...

Vlada Amerike ima budzetske probleme - ok, isto tako ih imaju i milioni Amerikanaca.

Solomonsko resenje do koga su dosli S&P (stednja & povecanje poreza) se svodi na to da javnost treba da se potrese zato sto je Vladi opao kreditni rejting i da se ne obazire na pad sopstvenog kreditnog rejtinga vec da nastavi da daje sve vise i vise para drzavi, umesto da otplacuje sopstvene dugove.

Nadalje Wall Street i "rejting agencije" nastavljaju zajednicki da rade na destabilizaciji suverenog duga evropskih zemalja (sledece nedelje se odrzava diskusija francuskih i nemackih lidera o problemima u Evrozoni), da koriste sistem i bogate se.
antioksidant antioksidant 23:26 12.08.2011

Re: Bitniji je budzet Vlade...

nastavljaju zajednicki da rade na destabilizaciji suverenog duga evropskih zemalja
svako ko je u stanju da servisira obaveze bez dodatnog zaduzivanja ne zavisi od kreditnog rejtinga.
drugim recima / svi zavise od njega
antioksidant antioksidant 08:53 13.08.2011

prilog teorijama zavere

ecce-florian ecce-florian 19:23 13.08.2011

Re: prilog teorijama zavere

ima jos ko je zaradio

.......Pri tome je cena zlata, prema zvaničnom kursu ruske centralne banke, porasla za 2,8 odsto, i tako popunila državnu kasu za 1,4 milijarde dolara. .....

to posle onih odluka kod kolebanja $ iz 2009.
elem sa 538 milijardi $ i dalje je treća ali je popravila per capita poziciju na neko 24.mesto najverovatnije
g.radicevic g.radicevic 14:45 13.08.2011

trol

jebesh rejtinge i krizu
vish da nam sahranjuju KK ????



antioksidant antioksidant 15:38 13.08.2011

Re: trol

vish da nam sahranjuju KK ????

pristaće na sve samo da pauk ostane predsednik skupštine...
šta si drugo i očekivao kad si video ko je preuzeo "spašavanje"?
g.radicevic g.radicevic 16:03 13.08.2011

Re: trol

šta si drugo i očekivao

iskreno, nishta dobro
al ovo je prevazishlo i ta ochekivanja.
sad imamo CZB koja nije chlan SDCZ i KKCZ koja se u narednih 5 godina nece takmichiti.
Limenka i pauk dobijaju Nedovica i ostale talentovane klince koje ce prodati za masnu lovu, a pravoj Zvezdi udeliti mrvice.
ako obuku crveno-bele dresove i stave sveti grb
ni na TV-u necu vishe da ih gledam.
antioksidant antioksidant 16:43 16.08.2011

.

link

Fič je naveo da je odlučio da zadrži najviši rejting zato što su "ključni stubovi" kreditnog statusa SAD ostali netaknuti - "fleksibilna, diversifikovana i zdrava ekonomija".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana