Ljudska prava

ZASTARELOST - ENDEMSKI SINDROM ILI ... ?

Freedom of Information RSS / 21.11.2011. u 14:27

Autor: Rodoljub Šabić

Pod naslovom „Prekršajni sud štiti direktore i ministre“ jedan visokotiražni dnevni list danas piše o tome da je iz Prekršajnog suda u Beogradu posle skoro godinu dana od pokretanja postupka „izašla“ prva presuda protiv jednog iz grupe direktora republičkih direkcija i uprava, protiv kojih je Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti još početkom godine, nakon sprovedenog nadzora podneo zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka zbog neizvršavanja elementarnih obaveza utvrđenih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

List piše da je reč o presudi kojom je oglašen krivim za dva prekršaja iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i kažnjen sa dve novčane kazne direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija i naglašava da o mogućim sličnim rezultatima u postupcima protiv direktora drugih republičkih organa nema nikakvih informacija.

S obzirom na to da se radi samo o prvostepenom postupku i s obzirom na protok vremena i kratke rokove za nastupanje apsolutne zastarelosti (dve godine), ocenjuje da ovakvo „ažurno“ postupanje Prekršajnog suda najverovatnije vodi ka nastupanju  zastarelosti, te da će direktori najverovatnije izbeći odgovornost.

I podseća da je u jednom drugom, još interesantnijem slučaju, mogućnost nastupanja zastarelosti i veća, gotovo izvesna. Naime, Poverenik je pre podnošenja zahteva za  pokretanje prekršajnih postupaka  protiv grupe direktora, još 2010. podneo zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 14 ministara u Vladi Srbije, a da u tim postupcima nije doneta ni jedna presuda niti je list o tome od Prekršajnog suda  mogao dobiti informacije pa na osnovu svega toga zaključuje kao u naslovu - da sud štiti direktore i ministre.

Postupci o kojima je reč, u najdoslovnijem smislu, su prvi takve vrste kod nas.  Zato je zaista veoma važno da budu okončani na valjan način. Upravo zato smo, moji saradnici i ja, nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i otvaranje pitanja odgovornosti i započeli od „vrha“ državne piramide, od Vlade, odnosno ministarstava i republičkih uprava. Smatrali smo da oni treba da budu primer drugima. Najbolje je, naravno, da primer bude pozitivan, da se ogleda u striktnom poštovanju zakonskih obaveza. Ali, ako već nije tako onda je važno da za primer posluži dosledna primena pravila o odgovornosti za kršenje zakona. Zato mislim da je bez sumnje izuzetno dobro i korisno da se mediji bave ovom temom.

Ipak,i uz jak osećaj da su šanse za masovno nastupanje zastarelosti sasvim realne i uz puno razumevanje  za „alergičnost“ naše javnosti prema njoj (potenciranu nedavnom oslobađajućom presudom M.Miloševiću u postupku zbog batinanja pripadnika „Otpora“ ili Vladiki Pahomiju zbog optužbi za pedofiliju ili nizom oslobađajućih presuda eksponentima Miloševićevog režima), ne mislim da bi valjalo  Prekršajni sud  oglasiti „glavnim krivcem“ pre sagledavanja i nekih činjenica na koje on nema uticaja.

Neke od tih činjenica su u faktičkoj a neke u normativnoj sferi. A neophodno je menjati ih, ne samo zbog slučajeva o kojima govorimo već generalno, zbog normalnog funkcionisanja sistema odgovornosti.

Je li npr. moguće ignorisati činjenicu da je Prekršajni sud u Beogradu u toku 2010. godine bio suočen sa 225 hiljada predmeta. Rešio ih je 88.806. Od tog broja nešto preko 40 %, tačnije 36.201 predmet okončan je rešenjem o obustavi postupka, u velikoj većini najverovatnije, zbog zastarelosti. Koliko je ovakav rezultat (ne) vredan,  treba ceniti i kroz činjenicu da je Sud radio sa jedva nekih stotinak sudija.

Ali ako je popravljanje na bolje ovakve objektivne situacije otežano lošim materijalnim i finansijskim okolnostima to ne važi za drugu mogućnost kojom bi se doprinelo doslednijem ostvarivanju principa odgovornosti. Mislim na izmene zakona kojim bi se produžili rokovi zastarelosti u svim slučajevima u kojima su za prekršaje odgovorni nosioci vlasti. S tim u vezi vredi podsetiti na odgovarajuću inicijativu  koju je „Transparentnost Srbija“ još letos podnela Ministarstvu pravde a koju je i poverenik formalno podržao. I konstatovati da je šteta što je odgovor na inicijativu izostao. Pozitivan, naravno. 

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:14 21.11.2011

Jedan sudija -jedan predmet

Ma ne moze se cela drzava strpati u zatvor. Krade se svuda, i odozdo, i odozgo, i unapred i unazad, na sve strane i u svakoj prilici. Najvise kradu ove Vodje sto trpaju druge u zatvor.

Kada zatvorski kapaciteti postanu tesni, onda je za ocekivati streljanja. Sta drugo? Disciplina druga Celicnog.

Stvarno, dokle vise? Drzava da se povuce iz privrede i da obrise masu zakona, sem najneophodnijih. I tad bi jedva radilo, al bi bilo bolje.
karabasbarabas karabasbarabas 15:00 21.11.2011

Sudije?

Ok, dakle ima premalo sudija. Zasto ne zaposliti vise? Da li sudija snosi ikakvu odgovornost ako mu predmet slucajno ili namerno zastari? Ne razumem se, nisam pravnik, ali to mi kao gradjanu izuzetno smeta. Produzivanje roka zastarelosti bi po meni bilo produzivanje agonije, ne resenje (osim ako se primeni retroaktivno, ne znam da li je to uopste moguce, ali i to bi bilo samo lecenje, ne izlecenje). Manjak pravde je hronican, ne moze se sanirati linijom manjeg otpora. Posebno ne "reformom" pravosudja koja se sprovela.

Off topic, jos jedna stvar koja mi bode oci (i novcanik) kod naseg sudstva i zakonodavstva je granica prekrsajne odgovornosti od 15000 dinara. Dakle ako neko ukrade tu sumu (koja je uzgred i necija cela plata) to je prekrsaj, ne krivicno delo. Prema tome, ako neko ostane bez prihoda tog meseca zbog lopova, nista, kao da je pocinilac bacio pikavac na ulici ili zgazio bubamaru. Znam da takav limit postoji i u drugim drzavama ali sam siguran da ne predstavlja toliki procenat prosecnog dohotka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:03 21.11.2011

Re: Sudije?

Ok, dakle ima premalo sudija.


Ma, nemamo premalo sudija, nego imamo previše onih koji krše zakone.
apectator apectator 17:41 21.11.2011

Re: Sudije?

Krugolina Borup
Ok, dakle ima premalo sudija. Ma, nemamo premalo sudija, nego imamo previše onih koji krše zakone.

To je naš problem. Ovde se predugo na kršenje zakona gledalo kao na deo folklora.Partijskim kadrovima je sve dozvoljeno, svako ko je "naš" mogao je to da radi bez problema..I ,pošto "krčag na vodu ide dok se ne razbije" došli smo dotle da ni mnogo veće zemlje od nas nemaju toliko sudija koliko je potrebno da se suprotstave polavi prekršaja kakva je naša.A da bude još gore sproveli smo i "reformu" pravosuđa.I sad samo klizimo niz brdo.
apectator apectator 18:14 21.11.2011

Re: Sudije?

Krugolina Borup

Zaboravio sam da kažem da je to je čista dijaletika.
sahmatbg sahmatbg 18:37 21.11.2011

Re: Sudije?

Produzivanje roka zastarelosti bi po meni bilo produzivanje agonije, ne resenje (osim ako se primeni retroaktivno, ne znam da li je to uopste moguce

Retroaktivna primena nije moguća. Ali svejedno bi bilo veoma dobro produžiti rok zastarelosti.Ne bi to bila nikakva agonija već više vremena pa samim tim i više šansi da čak i naše sporo i neefikasno pravosuđe prekršioce zakona privede pravdi.
Freedom of Information Freedom of Information 18:59 21.11.2011

Re: Sudije?

sahmatbg
Ali bi bilo veoma dobro produžiti rok zastarelosti.Ne bi to bila nikakva agonija već više vremena pa samim tim i više šansi da čak i naše sporo i neefikasno pravosuđe prekršioce zakona privede pravdi.

U svakom slučaju od toga ne može biti štete. Naprotiv sa stanovišta potrebe da svako ko krši zakon u, pre ili kasnije, za to treba da snosi odgovornost od toga može biti samo koristi.
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 21:34 21.11.2011

Преко ограде

Да ли је могуће да се донесе закон којим се то може регулисати, застаревање, прекршаја одређене врсте+повећања висине казни+казне које тангирају личну имовину људи који врше дужност небитно како су бирани.

У дану, има 24 часа. ако 8часова човек ради и има 30 минута слободно ефективно ради 7 ипо часова. Државна служба ради далеко мање. Дакле угурати као додатну обавезу типа 30 минута друштвено корисног рада, или казну, па нека бира.

Пример, спремам се за неки битан сстанак шта год али није могуће дасе спремам за то нон стоп од кад устанем док не легнем. Ни као студент нисам учио 16часова дневно, а завршио у року.

Наслов је због тога што су комшије донеле неки закон којим прекршаји током приватизације како већ не застаревају...
Hansel Hansel 11:09 22.11.2011

Zastarelost

Nikada nisam razumeo koncept zastarelosti, a naročito nečega što je pre roka zastarivanja ušlo u procesuiranje. Može li se ovo promeniti (pitam u domenu pravne teorije), naročito kad se ima u vidu naše sudstvo? Mnoga odugovlačenja tako bi se obesmislila za tuženu stranu, pošto bi joj samo povećavala troškove? Ili sam ja suviše laik i suviše naivan?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:34 22.11.2011

Re: Zastarelost

@Hansel
Sudstvo je odgovorno za duge procese. Isključivo sudstvo. Kada bi se zastarevanje ukinulo, istog trenutka bi maltretman dobio nagradu i procesi bi još duže trajali, bez garancije ishoda.

Jedan sudija - jedan predmet, plus evaluacija koju vrši samo sudstvo (ovo obesmišljeno reformom), sa bonusima učinka (ukoliko su žalbe odbijene), i dobija se efikasniji sistem.
Međutim... Koliko je ljudi u prestupu, ovog trenutka? Zašto?
Freedom of Information Freedom of Information 11:43 22.11.2011

Re: Zastarelost

Hansel
Nikada nisam razumeo koncept zastarelosti, a naročito nečega što je pre roka zastarivanja ušlo u procesuiranje. Može li se ovo promeniti (pitam u domenu pravne teorije), naročito kad se ima u vidu naše sudstvo? Mnoga odugovlačenja tako bi se obesmislila za tuženu stranu, pošto bi joj samo povećavala troškove? Ili sam ja suviše laik i suviše naivan?

Niste jedini,mnogi imaju slične dileme.Ipak, institut astarelosti je u uporednom kaznenom pravu univerzalan.Prisutan je i u krivičnom pravu osim za mali broj krivičnih dela poput npr.genocida za koje je u globalnim međunarodnim relacijama zastarelost isključena.Po pravilu postoji u dva osnovna oblika.Prvi se odnosi na protek vremena od počinjenog prekršaja nakon koga se protiv počinioca više ne može pokrenuti postupak. I drugi tzv.apsolutna zastarelost,koji se odnosi na protek vremena nakon koga se,čak i ako je postupak pokrenut,više ne može voditi.Za ovaj drugi,najčešće se traži dvostruko duži protok vremena nego za prvi.U objektivnim okolnostima naši rokovi zastarelosti od 1 i 2 godine su očigledno neadekvatni i omogućavaju mogima da relativno lako izbegnu odgovornost.Postoji mogućnost da se zakonom produže i to svakako treba učiniti pogotovo kad je reč o delima koja vrše nosioci vlasti.
karabasbarabas karabasbarabas 15:42 22.11.2011

Re: Zastarelost

U objektivnim okolnostima naši rokovi zastarelosti od 1 i 2 godine

Katastrofa. Sakrijem se kod babe na selo godinu dve i ne odgovaram (ako su to objektivne okolnosti). Ovo je stvarno stravicno.
Da li mi mozemo nesto da ucinimo da vam pomognemo da se to stanje sredi, mislim kao gradjani? Neka peticija ili nesto slicno?
I jos jedna stvar koja mi nije jasna pa ako neko od pravnika ima vremena da odgovori: kako je moguce doneti kaznu ispod zakonskog minimuma? Minimum-po meni znaci najmanje. Kako moze biti manje od najmanjeg?
nim_opet nim_opet 19:44 22.11.2011

Re: Zastarelost

Teoretski nemoguce, osim ako sudija ne nadje posebne olaksavajuce okolnosti, sto se izgleda kod nas nalazi i sakom i kapom (ubedljivo najtragicniji primer je izricanje kazne ispod minimuma coveku za seksualno zlostavljanje cerke - kao olaksavajuca okolnost u presudi je navedeno to sto je porodicni covek....).

Ali na to bi trebalo da reaguje tuzilac. Ako ne reaguje tuzilac, presuda postaje pravosnazna po isteku roka za zalbu i gotovo.
Hansel Hansel 20:52 22.11.2011

Re: Zastarelost

Freedom of Information

Hvala na odgovoru!
medicor.94 medicor.94 13:27 23.11.2011

Ko čeka dočeka.....

Izuzetno cenim rad i zalaganje gospodina Šabića i njegovih saradnika.Retki primeri kako upornost i predanost poslu koji se obavlja može da prodrma, bar malo, učmalu birokratiju koja se, često sa pravom, oseća nedodirljivom.
Zanima me vaše mišljenje gospodine Šabiću o sledećem- da li mislite da u konkretnom slučaju Prekršajni sud, zbog obilja predmeta, ne stiže da obradi one slučajeve za koje ste prvenstveno Vi zainteresovani i koji su povod Vašeg bloga ili se radi o svesnom i namernom stavljanju " takvih predmeta" u fijoku broj 15, pa kada dođu ili ako ikada dođu na red......?
Freedom of Information Freedom of Information 05:45 24.11.2011

Re: Ko čeka dočeka.....

medicor.94
Izuzetno cenim rad i zalaganje gospodina Šabića i njegovih saradnika.Retki primeri kako upornost i predanost poslu koji se obavlja može da prodrma, bar malo, učmalu birokratiju koja se, često sa pravom, oseća nedodirljivom.

Hvala.
da li mislite da u konkretnom slučaju Prekršajni sud, zbog obilja predmeta, ne stiže da obradi one slučajeve ..koji su povod Vašeg bloga ili se radi o svesnom i namernom stavljanju " takvih predmeta" u fijoku broj 15, pa kada dođu ili ako ikada dođu na red......?

Odgovor na Vaše pitanje je definitivno u sferi pretpostavki.Imajući u vidu teške uslove u kojima sud radi mislim da bi bilo normalno pretpostaviti ono prvo ali imajući u vidu kome se sudi i neke druge pojedinosti iz postupaka(ni posle više od godinu dana neki od ministara još nisu ni pozvani u prvostepeni sud) nemoguće je isključiti i ono drugo.U svakom slučaju mislim da zbog činjenice da je reč o prvim prekršajnim postupcima zbog zaštite podataka o ličnosti kod nas uopšte kao i očekivanja da insistiranje na odgovornosti zbog primene nekih novih standarda izvesno daje bolje efekte ako je usmereno ka vrhu piramide vlasti, bilo bi veoma neodgovorno i loše i za primenu zakona o zaštiti podataka o ličnosti a pogotovo za ugled pravosuđa da do zastarelosti dođe.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana