Ljudska prava

ZAKONI ILI FIKUSI?

Freedom of Information RSS / 21.05.2012. u 13:13

Autor: Rodoljub Šabić

„Mi imamo odlične zakone ali je problem što se slabo primenjuju."
Ne znam kako Vas ali mene ova već oveštala a besmislena fraza baš nervira. A eto, upravo na nju me podsetilo saopštenje NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj) o kome danas piše neki naši mediji.
Tamo, u tom saopštenju, pored ostalog, stoji npr. i to da Ministarstvo životne sredine od 34 podzakonska akta koji su uslov za primenu Zakona o planiranju i izgradnji iz septembra 2009. nije usvojilo 13, iako je poslednji rok istekao još 11. marta 2010. Ovo ministarstvo, po NALED-u rekorder u docnji (oko 800 dana) nije donelo, pored ostalog, pravilnike o načinu vođenja građevinske knjige, davanju i oduzimanju dozvole za odgovornog urbanistu, sadržini projekta rušenja ...
Isto tako, tamo u saopštenju stoji i da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine nije usvojilo čak 8 od 11 podzakonskih akata bitnih za primenu Zakona o trgovini iz avgusta 2010., iako je od isteka poslednjeg roka proteklo gotovo godinu i po dana.
Tamo stoji i da Ministarstvo finansija više meseci docni sa donošenjem podzakonskih akata bitnih za primenu nekoliko važnih zakona, poput Zakona o tržištu kapitala ili Zakona o finansijskom lizingu. Stoji i da Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku mesecima kasni sa više podzakonskih akata bitnih za primenu Zakona o energetici.
Prema izveštaju NALED-a ipak bi kao najozbiljniji pretedent na titulu nosioca neslavnog „rekorda" trebao da figurira Zavod za intelektualnu svojinu, jer „ni jedan od 8 podzakonskih akata koji se odnose na Zakon o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna nije usvojen, ni 790 dana po isteku roka."
Zvuči „dobro", ali znam i za „bolje". NALED se bavi ekonomskim razvojem i njegova pažnja je koncentrisana na tu oblast. Da je više pažnje usmerio na neke druge oblasti svakako bi morao da spomene neke još „spektakularnije" rezultate od pomenutih.
Npr. dva primera iz oblasti kojom se bavim.
Eto, Zakon o tajnosti podataka stupio je na snagu 24. 12. 2009. godine. Zakonom je bilo predviđeno da u roku od 6 meseci Vlada donese više podzakonskih akata bez kojih njegova primena praktično nije moguća. Akti još nisu doneti, a rok od 6 meseci istekao je 24. 06. 2010. godine, znači pre 728 dana!
Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, stupio je na snagu 04. 11. 2008. godine. Ostavio je rok od 6 meseci za donošenje podzakonskih akata, među kojima je svakako najvažniji trebalo da bude Uredba o zaštiti naročito osetljivih podataka koju je trebalo da donese Vlada Srbije. Bez te Uredbe, „posebna" zaštita ovih podataka utvrđena zakonom je samo prazna proklamacija. Ali, nadležno Ministarstvo pravde nije pripremilo i predložilo Uredbu, pa je Vlada „naravno" nije ni donela. A rok za donošenje istekao je, verovali ili ne, pre 1.113 dana.
Zar ove činjenice ne govore o besmislenosti fraze o „dobrim zakonima koji se slabo primenjuju". Zakon ne služi za ukras, nije fikus, zakon je mnogo više od komada papira, od nekoliko stranica Službenog glasnika, on je nešto što bi se neminovno, upravo na način utvrđen u njemu, moralo odražavati na realan život. Ako nije tako onda ili nije dobar ili nije zakon.
A oni koji nas uveravaju u obrnuto, svesno ili ne, ostavljaju odnosno šire prostor za „rešavanje problema" ne u skladu sa zakonima već u skladu sa „odnosima snaga" (političkih ili ko zna kakvih drugih), dakle, u krajnjoj liniji za bezakonje.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

babmilos babmilos 13:34 21.05.2012

bravo

A oni koji nas uveravaju u obrnuto, svesno ili ne, ostavljaju odnosno šire prostor za „rešavanje problema" ne u skladu sa zakonima već u skladu sa „odnosima snaga" (političkih ili ko zna kakvih drugih), dakle, u krajnjoj liniji za bezakonje.

Politička volja, svemoguće regulatorno telo države Srbije.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 14:42 21.05.2012

A da malo pogledamo u sustinu?

Mislim da mi je ovo prvo javljanje na vasem blogu i zelim da vam prvo pruzim podrsku i cestitam na vasem dosadasnjem radu. I mene je nebrojeno puta iznervirala nasa administracija gde sam zeleo da kontaktiram vasu kancelariju, ali me bes brzo prodje i sve se zavrsi na mojoj neaktivnosti.

Tema ovog bloga je malo sira i iskreno sam se ponadao da ce neko konacno da stavi prst na celo i zapita se cemu i za koga donosimo hrpe zakona koji se ne primenjuju. Parlament nam se hvali brojem zakona koje je doneo, a ne kvalitetnom raspravom povodom istih. Stancamo kao blesavi uz jedini argument 'to su evropski zakoni'. A smisao zakona nije elitisticko nametanje nekih apstraktnih vrednosti koje jednostavno ne krase jedno drustvo, ne proizilaze iz drustva na koje se odnose. Zbog toga se ni ne primenjuju. Sistem moze da funkcionise ako ga 95% stanovnistva refleksno i instiktivno postuje, pa se zakonima uklone onih 5% remetilackih faktora. Ako nesto 95% drustva ne smatra za normalno i da nesto tako treba, dzaba nam svi zakoni. Jednostavno je nemoguce da se primenjuju. Zbog toga je, misljenja sam, prvo potrebno neke vrednosti promovisati, shvatiti, razumeti, prihvatiti, a ozakoniti ih kada postanu standard vecine. Kao i kod banaka - banka funkcionise ako 2 do 3% ljudi ne moze da vrati kredit. Kada taj procenat poraste na 10%, banka propada....

Iz vase oblasti, recimo da je iluzorno da se ja negde bunim dok me svi gledaju kao budalu sto recimo 1) u PU ne zelim da upisem zanimanje u formular za prijavu prebivalista, 2) sto se posvadjam u banci kada mi za otvaranje obicnog racuna traze podatke o firmi, broju clanova domacinsta i sijaset stvari koje ih se ne ticu, 3) sto pitam tu istu banku ko ima pristup tim podacima i ispada da ima svaka institucija koja to pozeli, 4) sto ko god pozeli trazi da kopira moju licnu kartu, 5) sto me policija zaustavi i trosi moje dragoceno vreme zbog 'rutinske kontrole' (ma sta to znacilo), 6) sto ista ta policija mi izdaje licna dokumenta i vozacke dozvole kao da smo u policijskoj drzavi, i ... primeri su brojni....

Mene takodje nervira ta floskula koju cesto slusamo, ali joj se ne cudim. Ceo zakonodavni aparat nam se pretvorio u neku masineriju za kopiranje 'evropskih zakona' koji nemaju veze sa drustvom na koje se odnose, sa ustavom zemlje u kojoj se donose, a ponajmanje sa svakodnevnim zivotom. Ispada da celo stanovnistvno treba da cita sluzbeni glasnik jer sigurno postoje brojni zakoni koje krsimo a o kojima nemamo pojma ni da postoje....
Freedom of Information Freedom of Information 16:35 21.05.2012

Re: A da malo pogledamo u sustinu?

Parlament nam se hvali brojem zakona koje je doneo, a ne kvalitetnom raspravom povodom istih. Stancamo kao blesavi uz jedini argument 'to su evropski zakoni'. A smisao zakona nije elitisticko nametanje nekih apstraktnih vrednosti koje jednostavno ne krase jedno drustvo, ne proizilaze iz drustva na koje se odnose. Zbog toga se ni ne primenjuju.

U pravu ste u vezi sa tim da nam nedostaje kvalitetna rasprava i učešće javnosti,pogotovo stručne,u zakonodavnom proesu.U pravu ste,bar donekle, i u vezi sa tim da se donose i i zakoni čiji je smisao i potrebu teško prepoynati (npr.Zakon o istraživanju pomorskih nesreća). Ali ipak,veliki broj zakona,barem svi ovi o kojima sam govorio nisu posledica kako kasžete "elitističkog nametasnja apstraktnih vrednosti koje...ne proizlaze iz društva na koje se odnose". Svi zakoni koje sam pomenuo sadrže manje više univerzalne standarde,opšte prihvatljive pa prema tome i za nas prihvatljive,a ne primenjuju se u največoj meri samo zbog neoostojanja odnosno zbog docnje u donošenju nužnih podzakonskih,sprovedbenih akata.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 18:48 21.05.2012

Re: A da malo pogledamo u sustinu?

Slazem se sa vama. Nisam ovde konkretno mislio na zakone koje ste vi naveli, vec na ogroman broj zakona kojima smo zatrpavani poslednjih par godina. Gledajuci kako se donose, nije mi toliko cudno sto se ni oni smisleni ne primenjuju. Cak, ubedjen sam da se zakoni iz oblasti kojima se vi bavite namerno ne primenjuju. Ti se zakoni direktno ticu ogranicavanja vlasti u korist pojedinca, a to ne pamtim kada se u Srbiji rado sprovodilo. Pominje se slucaj kada je seljak tuzio kralja i dobio spor... Ja ne znam za sveziji primer .
dragan7557 dragan7557 19:10 21.05.2012

Re: A da malo pogledamo u sustinu?

Zakon ne služi za ukras, nije fikus,

Bogami nije ni fikus ukras, već u normalnim uslovima velika drvetina, poneki su čak i ogromni visine i do 15 metara, Najviši koji sam video je prelazio visinu od 25 metara.

cerski
Freedom of Information Freedom of Information 19:39 21.05.2012

Re: A da malo pogledamo u sustinu?

Bogami nije ni fikus ukras, već u normalnim uslovima velika drvetina, poneki su čak i ogromni visine i do 15 metara, Najviši koji sam video je prelazio visinu od 25 metara.

A sekvoja "Hyperion" (Redwood National Park) - visina 115,61m?
sahmatbg sahmatbg 15:58 21.05.2012

dura lex sed lex

Zakon ne služi za ukras, nije fikus, zakon je mnogo više od komada papira, od nekoliko stranica Službenog glasnika, on je nešto što bi se neminovno, upravo na način utvrđen u njemu, moralo odražavati na realan život. Ako nije tako onda ili nije dobar ili nije zakon.
A oni koji nas uveravaju u obrnuto, svesno ili ne, ostavljaju odnosno šire prostor za „rešavanje problema" ne u skladu sa zakonima već u skladu sa „odnosima snaga" (političkih ili ko zna kakvih drugih), dakle, u krajnjoj liniji za bezakonje.

Upravo tako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:28 21.05.2012

Re: dura lex sed lex

Kad ne bi bio fikus, to bi bilo dobro i za pravnu državu i za - fiskus.
Freedom of Information Freedom of Information 19:50 21.05.2012

Re: dura lex sed lex

Kad ne bi bio fikus, to bi bilo dobro i za pravnu državu i za - fiskus.

Jeste Jelice.Ali ima dosta onih koji misle da je dobro da ono što bi trebalo da pripada fiskusu pripadne njima.Zato i vole zakone - fikuse.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:03 22.05.2012

Re: dura lex sed lex

Jeste Jelice.Ali ima dosta onih koji misle da je dobro da ono što bi trebalo da pripada fiskusu pripadne njima.Zato i vole zakone - fikuse.

Tačno, zato i jeste jedan od najvećih problema upravo nesprovođenje zakona.
hurmonger hurmonger 14:05 22.05.2012

Troll



Odlično, e sad samo još treba da ih neko sprovodi. Ko što je rezignirano odgovorio neki profesor ekonomije na pitanje kako može u ovoj zemlji doći do promene na bolje: Nemamo mi te vojske i tih generala (mor or ljes)

Ali imaćemo uslove MMF-a. Uskoro.

hurmonger hurmonger 17:33 22.05.2012

Pitanje za poverenika


Oh nevermind.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana