Gastronauti| Hobi| Ljudska prava| Region

„Podravkina“ škart „Lino lada“ za decu Balkana

Hansel RSS / 30.05.2012. u 23:48

ili, tabloidnije: Hrvatski škart za decu Balkana
ili, još tabloidnije: Hrvatski škart za decu Srbije
ili, najtabloidnije: Hrvatski škart za srpsku decu
(a može još... ups, zaboravio sam uzvičnike!)

Malo u šali, malo u zbilji, zbog nekih pozitvnih stvari koje mi se čine da postoje kod zapadnih suseda, sebe katkad nazovem kroatofilom. Ne pominjite mi ratove i sve druge užase, ovo sam ja u verziji Gabi Novak koja „pamti samo sretne dane"...

Ali, nedavno otkriće me je osupnulo! I preti da trajno naruši naše dobrosusedske odnose!

3%...
3%...

...za Balkan
...za Balkan

i 13% (+20%) za HR i SLO
i 13% (+20%) za HR i SLO

 

 

 

 

 

 

Jedan kvalitetan (i nadasve ukusan) hrvatski proizvod, imenom „Linolada", nestao je u svom nepatvorenom izdanju iz prodavnica u Srbiji pre oko 3-4 godine. Pojavio se u drugoj, osiromašenoj i značajno neukusnijoj verziji. Kriza, valjda, mislio sam, ali sam pomalo i sumnjao, poučen ranijim sumnjama i njihovim potvrdama - naime, dokazao sam svojevremeno, metodom anketne degustacije i intersubjektivnom saglasnošću ispitanika, da su „poliglotske" Milke lošije od svojih jednojezičkih (u najboljem slučaju dvojezičkih) nemačkih i fransuskih sestara. Degustacija zatvorenih očiju srušila je sva „razumna objašnjenja" da smo omatorili, pa nam se promenilo čulo ukusa, da idealizujemo prošlost, tj. detinjstvo, itd. itsl.

Sličan (drastičan) pad, bar na našem tržištu, doživeli su i „Životinjsko carstvo" i „Bajadera", a iz ovdašnjih „Krašovih" butiga nestale su čokolade veće finoće, koje su ličile na nakadašnji  „mainstream" ove fabrike.

Linolada je nastala na tragu nekadašnje „Kinder-lade", koju je „Podravka" proizvodila, po licenci „Ferera", a na radost dece ondašnje Jugoslavije, i to tačno od 2. aprila (travnja) 1982. godine! Ima neka, do sada ni potvrđena ni demantovana priča, da se Kinder-lada krem proizvodio samo u SFRJ. Baš nas briga da li jeste ili nije, glavno je da kod nas jeste!

Kada je „Podravka" izgubila licencu ne znam, ali je „Linolada", koliko se može pročitati, počela da se „po sopstvenoj recepturi fabrike" proizvodi 1997. Početkom novog veka, nekada uspešna fabrika (koja je nekada sklapala i desetine miliona „Kinder-jaja" mesečno) beleži gubitak, ali je izgleda spasavaju topliji vetrovi na istočnoj granici, pa ovaj proizvod, dovoljno sličan „Kinder-ladi", dolazi i na naše rafove, na našu radost, ali ne i oduševljenje, jer srca su nam otišla s „Kinder-ladom". U ime te uspomene, jedino sam mogao da YouTube okačim staru reklamu, da patimo zajedno, sa svih strana granica.

Bilo nekad...

I, tako, malo-pomalo, neko pomenu kako je „Linolada" pristojna zamena, onda mi neki odgovorismo da je bila, ali više nije, onda se javi neko iz Hrvatske u čudu, kako nije, kada je ista, onda se javi neko iz BiH s potvrdom da i kod njih više nije ista, komentatori iz Hrvatske zaćutali.

Istrenirani njuh je i na tolikoj udaljenosti nanjušio pravu „Linoladu", a počelo je i da nešto smrdi! Ali, valjda su ga ubedili da je previše paranoidan, da već halucinira kremove i stare ukuse, da je na najboljem putu da uobrazi da je Tantal novog doba! I tako, nisam učinio vrlo jednostavnu proveru toliko dugo...

A onda je komšinica usput rekla da ide u Hrvatsku na nekoliko dana. Sjajno! Konačno mogućnost da se provere sumnje i intuicija! Ali, da ne bih nepotrebno zamarao gospođu, proverih prvo, konačno, na sajtu. Imadoh šta da vidim.

Ne, neću kukumavčiti, pitati se ko je vredniji potrošač, da li neki proizvođač ima prava da jednako naziva proizvod u varijantama različitih kvaliteta, diskriminiše li a priori neka tržišta ne dozvoljavajući njihovim potrošačima čak ni izbor između boljeg i lošijeg kvaliteta, pa neka kupi ko šta hoće ili šta može ili kad može... Ne, samo znam da u Srbiji do daljeg neću kupiti ni jedan „Podravkin" proizvod, a nad deklaracijama drugih proizvođača (i domaćih, jakako) tek ću otvoriti oči.

Pošto je blog već malo poduži, za sada samo jedno malo detaljnije poređenje sastava - milk Linolade u Srbiji i Hrvatskoj (nažalost, dobio sam nju umesto nugat ili duo varijante) - a vidi se i na fotografijama:

LINOLADA milk (Hrvatska)  .................................................................... PODVALADA milk (Srbija)


 



 

 


punomasno mleko u prahu 21% ............................................................ obrano mleko u prahu 14%
lešnici 10%.............................................................................................. lešnici 3%

Dovoljno - čime je „dopunjena" masa Podvalade do izjednačenja (u zbiru 14%) - čime drugo nego šećerom i (štetnim) mastima, a na „našem" pakovanju nutritivne tablice (naravno) nema.

Možete uporediti sami tamošnja i ovdašnja pakovanja. „Linolada" se prodaje u Hrvatskoj i Sloveniji, a Podvalada, kako je ubuduće zovem, u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, verovatno i na Kosovu.

Ništa drugo se ne može reći, sem:

STOP PODVALADI!

BOJKOT PODRAVKE!

(Nadam se da Filip Mladenović nije patentirao ove blogopokliče! :D)

_ _ _ _ _ _ _ 

EDIT: Nastavak u tekstu: Smehotresno: „Kurir" krade i plagira Blog B92!*

 

Atačmenti



Komentari (281)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 00:03 31.05.2012

Ko nam kriv

kad smo Talibani...

svakakve gluposti su nam važnije od osnovnih životnih pitanja. Zato nam svako i uvaljuje...
Hansel Hansel 00:14 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

E, pa neće više!

EDIT: Pre nekoliko godina neko hrvatsko udruženje potrošača dokazalo je da "Ariel" koji je tada stizao u Hrvatsku nema istu formulu kao na evropskom tržištu, tako da...
jesen92 jesen92 10:54 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

..ja sam primetila da je "zivotinjsko carstvo" drugacije a na bajadere jos uvek nemam primedbi:)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:36 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

E, pa neće više!


Tjah, ovo nešto kao "a zašto braća (koji li su već zaduženi za opijate na srpsko tržište šalju drogu koja ima više koječega, a manje Prave Stvari!"

Naravno, osim ako se neko sprema da zaradi novce kao na Nutelli ☻☻

Nutella must pay parents who thought chocolate spread was a healthy choice

Hansel Hansel 11:57 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

jesen92
..ja sam primetila da je "zivotinjsko carstvo" drugacije a na bajadere jos uvek nemam primedbi:)

Možda sam ubo neku lošiju seriju... proveriću kad stignem...
foghorn foghorn 13:01 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

Hansel
E, pa neće više!

EDIT: Pre nekoliko godina neko hrvatsko udruženje potrošača dokazalo je da "Ariel" koji je tada stizao u Hrvatsku nema istu formulu kao na evropskom tržištu, tako da...


Formula je u biti ista, kvaka je u količini aktivne materije: na deklaraciji piše da je može biti od 5 do 15 %, s tim da zona B ima manji, a zona A bitno veći postotak. U ovom slučaju, "evropsko tržište" valja čitati kao zapadnoevropsko
foghorn foghorn 13:07 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

jesen92
..ja sam primetila da je "zivotinjsko carstvo" drugacije a na bajadere jos uvek nemam primedbi:)

Za "Bajaderu" ovde odavno imamo vrsnog takmaca - Štarkove kocke "Figaro" su bar toliko dobre, jedino im zameram neredovnost isporuke. Mnogi čokoladoljupci ni ne znaju koliko su kvalitetne.
natasavb natasavb 13:23 31.05.2012

Re: Ko nam kriv

Mnogi čokoladoljupci ni ne znaju koliko su kvalitetne.

Pravi cokoladoljupci ne jedu takve stvari, u kojima ko zna sta ima, vec crnu cokoladu.


st.jepan st.jepan 00:29 31.05.2012

A

da nije muljačina uvoznika, a?
Mislim, tu Podvaladu svakako nije platio koliko bi platio Linoladu, ali ne bi me nimalo začudio ako bi mi rekao da ti je Podvaladu uvalio po ceni Linolade.

A na pakovanjima dve različite varijante ipak ne piše isto.
Stara lepa hrvatska reč "nougat" na verziji za Srbiju prevedena je izrazom "nougat krem".

BOJKOT PODRAVKE!


Zar ni juhicu od Pjevca - Lajavog Krelca?

Potsetio si me na najmorbidniju reklamu za supu ever:
Kokoška se unezvereno osvrće i vrišti "pa sad je bio tu!", a iznad nje kesica sa onim čuvenim "Podravkinim"..., ma šta "Podravkinim", njenim, njenim pjevcem.




Hansel Hansel 00:38 31.05.2012

Re: A

Stvarno morbidna reklama!

Gotovo da nema šanse da je maslo uvoznika, tj. nekog falsifikatora - prvo, prodaju se u velikim trgovinskim lancima, već godinama, pa bi se Podravka do dada valjda pobunila zbog falsifikata, zloupotrebe žiga i sl. Ništa od toga.

200 g koje su mi donel, kupljeni u nekoj seoskoj prodavnici (gde je sve skuplje), košta kao 400 g "analoga" ovde, u diskontu koji je hrvatsko vlasništvo, pa kad uravnotežimo cene (uz to, manja pakovanja su uvek skuplja), dolazimo do ne abšt oliko velike razlike u ceni. Inače, što se ugrađivanja tiče, u Maxiju je tih 400 g 60 dinara skuplje nego u pomenutom diskontu...
Jukie Jukie 06:14 31.05.2012

Re: A

st.jepan
A na pakovanjima dve različite varijante ipak ne piše isto.

Što me podseti da ipak na istočnom pakovanju (zona B, seća li se neko) piše sastav, tako da pročitaš to sitnim slovima i znaš da to nije ono što želiš, i ne kupiš

Isto kao što maloj bebi ne treba da daš da pije kokakolu "jer to je sok, zar ne?"

A ako ne čitaš to sitnim slovima, onda mogu da ti prodam blato sa malo arome kakaoa (a da na kutiji piše: sastav: blato od humusa 70 odsto, vodica od sira 25 odsto, kakao 5 odsto) i ne možeš da me tužiš jer sam ti iskreno napisao šta je na kutiji. A ako kažeš mislio sam da je to eurokrem, ja kažem Ne, to je podloga za gajenje pečuraka, zar ne vidiš nasmejanu čokoladnu pečurku kako skakuće na prednjoj strani pakovanja
dr.wagner dr.wagner 10:22 31.05.2012

Re: A

... jutro

st.jepan
da nije muljačina uvoznika, a?
Mislim, tu Podvaladu svakako nije platio koliko bi platio Linoladu ...


-Onda je Podravka trebala tužiti toga koji koristi "brend" ili elemente istog ...
-Ovako , ili je sa njima u "igri" ... ili je sama to "odigrala" ...

-A sve vam je to zato jer ste "pametni" pa čitate deklaracije ...

... kupujem "Krembanane" od Pionira , isključivo ...
,zatim "Mančmalov" i "Jafu" također od "vaših" ...
,umjesto "Eurokrema" ( je li sada Evrokrem ) kupujem Nutelu , lakše se "razvlači"
... naravno , sve "staklenke" su od Vitaminke , a uz kavu uvijek Radenska ...

-I tako ... ne zanima me ni Kraš , ni Pionir , ni Podravka , ni Vitaminka , a
ne zanimaju me ni deklaracije ...
-Kada probam proizvod , ako je dobar (kao i prije) ... boli me za postotak Omega3

-Bojkotiram sve loše od kada sam počeo kupovati , a to nema veze sa zemljom
iz koje dolazi ili sa nazivom proizvođača !


Wagner
antioksidant antioksidant 10:24 31.05.2012

Re: A

... kupujem "Krembanane" od Pionira , isključivo ...

kakav zajeb
kolega, preporučujem štarkove

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:46 31.05.2012

Re: A

Bez rasizma prema krem bananicama!!!
tsunade tsunade 10:52 31.05.2012

Re: A

kolega, preporučujem štarkove


isključivo štark. uvek i zauvek. sve ostalo nisu krem banane.
dr.wagner dr.wagner 11:32 31.05.2012

Re: A

Pozdrav svima

antioksidant
... kupujem "Krembanane" od Pionira , isključivo ...kakav zajebkolega, preporučujem štarkove


-Nemojte mi to govriti ...
... cijelo vrijeme kupujem krive ....

-Još sam i protestirao (ovdje se sada kaže prosvjedovao ) kada ih nisu
imali , pa su mi nudili Kraš "Bananko" ... ili tako nekako ...

-Pa bio sam u H. Kostajnici na "Kestenijadi" , pa sam prešao u B.Kostajnicu
,(zapravo B.Kostajnica više ne postoji , ali ne znam kako je sad ) i isto
kupio par kutija Pionir-bananica ...
... nisam ni vidio druge

-A da to nije vaša podvala za "Zapadni Balkan" .... (vaša Podvalada)


W

P.S.
-Sada znate kakve su ove naše , kad su ove Pionir (koje kao ne valjaju)
još uvijek duplo bolje ....
mariopan mariopan 11:40 31.05.2012

Re: A

da nije muljačina uvoznika, a?

To ne može biti od uvoznika, od proizvođača je.
Naravno da je zarada u pitanju, skupi lešnici i skupo punomasno mleko u prahu zamenjni su jeftinim šećerom, cena je verovatno vrlo slična - razlika ide u džep proizvođača.

Tako s pojavio falsifikat Vegete, kada je nestala sa našeg tržišta a mi se navukli pa ko zavisnici kupujemo čim vidimo sliku na ambalaži.
Ko se seća one slane, sama so unutra i tek malo šarenog povrća, e to je već bio čist falsifikat, to je mogao i neko kod kuće da pravi lopatom u kadi, da falsifikuje ambalažu i valja po našim "supermarketima".
Pod navodnike sam stavila supermarkete, jer to je svetada bio divlji zapad bez kontrole, moćni ljudi u svojim rukama držali sve. Tako da sam za više falsifikata čula da su se masovno prodavali, najviše Nivea šamponi, kreme i taj rad. Najviše po C marketima kada je Radulović još bio gazda. To nisam proveravala, samo verujem insajderu koji mi je rekao.


A zasigurno znam da smo lepili "orginal" etikete na naše proizvode (nije za jelo), na svim jezicima sveta, (naš proizvod je bio bolji od orginala, tvrdim jer znam). Sve zato što smo mi bili pod sankcijama, pa da bi ipak izvozili mi smo se dovijali.
I išlo bre, sve vreme radili ko ludi, Evropa puna naših "orginala", dan i noć se radilo ko u logoru, zaradio Sloba sam tako jer nama ič nije plaćano, beše ona inflacija a bila i "radna obaveza" jer zemlja nije u ratu.
E, sada sve to više ništa ne radi - hoću reći uopšte i ništa, ni naše ni tuđe, pa ne gledajte u ovom pravcu, mi nismo krivi za ovo.
vilovuk vilovuk 11:41 31.05.2012

E, doktore ...

dr.wagner
Sada znate kakve su ove naše , kad su ove Pionir (koje kao ne valjaju)
još uvijek duplo bolje ....

... ti si stvarno neuništiv u svom optimizmu,
jer si na pravu stranu nakrivljen


P.S.
Mislim, na levu ...
milisav68 milisav68 11:43 31.05.2012

Re: A

dr.wagner
a uz kavu uvijek Radenska ...

Ko pije "Tri srca" - loše prca !

Knjaz Miloš
mariopan mariopan 11:45 31.05.2012

Re: A

dobrosavljevic_m
Bez rasizma prema krem bananicama!!!

Tako jeeeeeee !

MI kupujemo na kutije, verujem da smo kvalifikovani za procenu.
Hansel Hansel 11:50 31.05.2012

Re: A

dr.wagner
-Bojkotiram sve loše od kada sam počeo kupovati , a to nema veze sa zemljom iz koje dolazi ili sa nazivom proizvođača !

Naravno!

Nadam se da ne mislite da "pozivam" na bojkot proizvoda iz neke zemlje, samo zato što su iz te zemlje... doduše, istakao sam činjenicu da proizvođač iz jedne zemlje šalje lošiju varijantu svog proizvoda u druge zemlje. Dalje je to podložno tumačenju, ali u toj činjenici svakako vidim diskriminaciju, koja ima veroavtno veze samo s poslovanjem. Ali, da je situacija nekim slučajem obrnuta (koliko gledam vašu televiziju, a maltene samo nju i gledam), velika bi se prašina uvređenosti podigla, s konotacijama. Ja se time ovde malo igram, što je, mislim, očigledno, ali poneko se našao isprovociran, Vi niste, znam da i Vi na te stvari gledate iz meni uglavnom bliskog ugla.
A da to nije vaša podvala za "Zapadni Balkan" .... (vaša Podvalada)

Vidite to sa uvoznicima...

To je kopija koja se prodaje i ovde...
kaolavanda kaolavanda 12:15 31.05.2012

Re: A

kakav zajeb
kolega, preporučujem štarkove




Čoveče, ja k'o Pavlovljev pas.. ono.. videla logo Štarka u kombinaciji sa palmicom, i spremna da dam srce na dlanu

Ne vredi, refleks je to.. dakle, Anti..
maksa83 maksa83 12:22 31.05.2012

Re: A

antioksidant
... kupujem "Krembanane" od Pionira , isključivo ...

kakav zajeb
kolega, preporučujem štarkove


Da.

Jer zapisano je u knjizi Sokoovoj - ne klanjaj se lažnim Bananicama i nemaj druge Bananice do mene.

U ime Sokoa i Štarka i Svetog Smokija - Amin.
cult cult 13:00 31.05.2012

Re: A

Jer zapisano je u knjizi Sokoovoj - ne klanjaj se lažnim Bananicama i nemaj druge Bananice do mene.


Mene je sumnja mučila.
I povedoh se za lukavago. tj. za par njih.
Medjutim, jedna je Bananica.
Sad Znam.
kakapo kakapo 13:06 31.05.2012

505

I tako ... ne zanima me ni Kraš ,

A 505 (s crtom)? Kada ih nađem u Bgd-u (a to je retko) imaju isti ukus kao one iz Gorice na ćošku, od pre ihahahaj, iz onih položenih tegli s otvorom ukoso. Jedino se sada štedi na onim crvenim (od maline?) koje su najbolje; bude ih samo po dve tri u kesici (za srpsko tržište?). I to je sve zdravo, sam šećer, veštačka aroma i farba kako i dolikuje! Uvek i bilo. A već Kiki bombone zalsužuju poseban blog.
angie01 angie01 13:47 31.05.2012

Re: A

da nije muljačina uvoznika, a?
Mislim, tu Podvaladu svakako nije platio koliko bi platio Linoladu, ali ne bi me nimalo začudio ako bi mi rekao da ti je Podvaladu uvalio po ceni Linolade.

A na pakovanjima dve različite varijante ipak ne piše isto.
Stara lepa hrvatska reč "nougat" na verziji za Srbiju prevedena je izrazom "nougat krem".


uvoznik je taj koji bira sta uvozi!

on verovatno za manju cenu ovde naplacuje isti proizvod i to je jedino sto ima smisla!

svaka zemlja sama odredjuje i bira sta ce da uveze- niko je ne moze naterati na to- pa mislim da je problem pogresno postavljen!

provera sastava je jedna od osnovnih stavri koje se proveravaju pr nego se dozvoli uvoz!

mnoge zemlje, npr, n ne daju dozvolu za uvoz mnogo kavlitetnijim proizvodima, kako bi cuvali sopstveno trziste u smislu da je u ponudi domaca proizvodnja slicnih, iako losijih karakteristika!
hajkula1 hajkula1 13:55 31.05.2012

Re: A

mariopan


... To ne može biti od uvoznika, od proizvođača je. ..

Naravno da je zarada u pitanju, skupi lešnici i skupo punomasno mleko u prahu zamenjni su jeftinim šećerom, cena je verovatno vrlo slična - razlika ide u džep proizvođača. ...





Koliko je moguće, vodim računa.

...
najviše Nivea šamponi, kreme i taj rad. ...


Znam da je više poznanika imalo probleme s kosom, kožom, licem...


... (naš proizvod je bio bolji od orginala, tvrdim jer znam). Sve zato što smo mi bili pod sankcijama, pa da bi ipak izvozili mi smo se dovijali.
I išlo bre, sve vreme radili ko ludi, Evropa puna naših "orginala", dan i noć se radilo ko u logoru, zaradio Sloba sam tako jer nama ič nije plaćano, beše ona inflacija a bila i "radna obaveza" jer zemlja nije u ratu.
E, sada sve to više ništa ne radi - hoću reći uopšte i ništa, ni naše ni tuđe, pa ne gledajte u ovom pravcu, mi nismo krivi za ovo.


Roba se naplaćivala (i drugo što smo izvozili) najčešće na kiparskim i grčim računima, direktori i ovlašćena lica podizali keš.

...

Onda je došlo neko drugo vreme. "Strani investitori", "strane banke"...

Novi stručnjaci se razleteli, viču da se ranije nije radilo, da niko ništa ne zna...
Moj komenatar je bio u stilu, da, da. Patuljci sve izgradili. I u državi i po celom svetu gde su radile naše firme i naši ljudi.


Jer je isplativije, preseliii proizvodnju jaffa keksa i još neke, nije kao što je bio.
Zeznuli proizvođače krompira iz okoline Čačka, lokalna fabrika čips proizvodi od uvoznog krompira Videli nije to, to, sada ga ima sa različitim ukusima (dodaci mirisa na sarmu i dr.) Hemija. Misli li ko o tome? Koliko su roditelji edukovani?






Hansel Hansel 14:17 31.05.2012

Re: A

angie01
uvoznik je taj koji bira sta uvozi!on verovatno za manju cenu ovde naplacuje isti proizvod i to je jedino sto ima smisla!svaka zemlja sama odredjuje i bira sta ce da uveze- niko je ne moze naterati na to- pa mislim da je problem pogresno postavljen!provera sastava je jedna od osnovnih stavri koje se proveravaju pr nego se dozvoli uvoz!mnoge zemlje, npr, n ne daju dozvolu za uvoz mnogo kavlitetnijim proizvodima, kako bi cuvali sopstveno trziste u smislu da je u ponudi domaca proizvodnja slicnih, iako losijih karakteristika!

Angie, već sam napomenuo da je uvoznik evidentno njihova firma ili, u najgorem slučaju da posluje u potpunom dogovoru s proizvođačem - nosi njegovo ime, čoveče!
Ponavlajm i da ovde nije bilo reči o tome da je Linolada za Balkan otrovna (mada je verovatno po zdravlje štetnija zbog više šećera i hidrogenizovanih masti) ili da ne odgovora ovdašnjim pravilnicima, nego je reč o lošijem kvalitetu. Ne znam zašto je tu "malu" nijansu tako teško primetiti.
dr.wagner dr.wagner 14:26 31.05.2012

Re: A

Pozdrav M-68

milisav68

Ko pije "Tri srca" - loše prca !


-Znači od toga mi je ....

milisav68

Knjaz Miloš


-To vam i nije "bog zna kaj" ... kao Donat-Mg

W
angie01 angie01 15:36 31.05.2012

Re: A

Angie, već sam napomenuo da je uvoznik evidentno njihova firma ili, u najgorem slučaju da posluje u potpunom dogovoru s proizvođačem


bilo cija firma ne moze da uveze nista sto ne odobravaju i nije dogovereno upravo tako kako jeste sa drzavnim organima koji su odgovorni za uvoz!


...znam o tome po ljudima koji su hteli da uvoze ovde neke proizvode koji ne postoje-jako zahebana rabota- da ne recikliram, sami upotrebite mastu!


..u kanadi opet znam ljude koji odavde uvoze tamo-naci, ako je prehrambeni artikal u pitanju, sastav je osnovno sto dobija ili ne dobije prolaz-da ne nabrajam ostalo jer nije bitno, i to se ne moze menjati- naci, tako je dogovoreno!


poznato je npr za cuvene kozmeticke kuce, da isti proizvodi nisu na americkom i kanadskom trzistu- nego su katastrofalno gori, specijalno se za to trziste tako prave, verovatno u zemljeme o kojima i govorimo-i tako je dogovoreno i odobreno-sastav uredno mozes procitati i na jednima i na drugima, a dovoljno je da ih jednom upotrebis i shvatis razliku!


samo hocu da kazem da nije nikakva diverzija u pitanju- nego je tako dogovoreno sa zemljom u koju se uvozi!
Hansel Hansel 16:16 31.05.2012

Re: A

angie01
bilo cija firma ne moze da uveze nista sto ne odobravaju i nije dogovereno upravo tako kako jeste sa drzavnim organima koji su odgovorni za uvoz!

OK, ako će tako biti lakše, onda su saučesnici. Da li ti hoćeš da kažeš da je neko iz Srbije uslovio proizvođača da isporučuje manje kvalitetnu robu? Ako je tako (u šta, naravno, ne verujem, jer ovde nije reč npr o preparatima gde se mogu razlikovati propisi o maksimumu nekih aktivnih suspstanci), neka se Podravka oglasi, neka svoje tumačenje daju državni organi, pa da vidimo.

Ovako je sve u domenu nagađanja, a ja sam izneo činjenice.

I, kako napisah dole ivanuivici, ja se ne zalažem protiv hrvatske robe, nego za hrvatsku (ili bilo čiju drugu) robu u Srbiji jednako kvalitetnu onoj za kupce u zemlji porekla. Ni manje ni više. U stvari, može više , nemam ništa protiv kvalitetnije robe.
angie01 angie01 16:34 31.05.2012

Re: A

OK, ako će tako biti lakše, onda su saučesnici. Da li ti hoćeš da kažeš da je neko iz Srbije uslovio proizvođača da isporučuje manje kvalitetnu robu?


bas me nervira kada se koriste ovakvi spin fazoni u razgovoru, to se radi maloj deci, da se zbune, kada nemas sta drugo da ponudis!

ja rekoh samo da proizvodjac-bilo koji, u ovom slucaju podravka, isporucuje onu robu koja je dogovorena, sa uvoznikom, pristali i odobrili ili saucestvovali oni koji moraju da im to dozvole-znaci drzavni organi koji odobravaju uvoz-upravo onakav kako stoji u deklaraciji-uslovio ih je jedino da mora upravo tako kako je dogovoreno-iza svega se kriju interesi naravno, u ovako haoticnom drustvu i trzistu, mozes da zamislis koji sve- a svakako nisu cuvanje interesa potrosaca!

'naci, podravka isporucuje ono sto su odgovorni u zemlji uvoznika odobrili!

da je uvoznik trazio onaj bolji proizvod,i dobio ausvajz od Srbije-podravka bi upravo to isporucivala, 9 tu bi verovatno bilo manje prostora za dil zahvalnosti i poslovne sloge)!-samo to hocu da ti kazem, da nije podravka nista podmetnula malim srpcicima!


...je l mozes verovati da je u jednom periodu zabranjen uvoz plazma keksa u Kanadu-jer ima suvise vitamina i kavlitetnih sastojaka-tu je bila u igri zastita od konkurencije i opet nikakva briga za potrosaca koji je tada imao u izboru bezbroj manje kvalitetnih budzenih domacih keksova.!
mariopan mariopan 17:45 31.05.2012

Re: A

hajkula1
lokalna fabrika čips proizvodi od uvoznog krompira

A naša jedna ovde u Vojvodini sve radi od našeg krompira, i zaposlili ljude iz okolnih sela. Odlični investitori, koliko znam bili su sportisti, bar im pare ne smrde na pljačku kao drugima.. Oni imaju one grisine "Pardon".

E a vidi ove naše "biznismene" koji su pokupili te pare, i ne samo te sa Kipra, kako se ubiše da nam objasne da su oni sposobni biznismeni pa su tako zaradili prvii milion?
Da znaš koliko je naroda radilo džabe godinama za to što su oni na mućku pokupili, pa to nikada nije došlo na sud?
A narod verovao da će Demokrate da im sude. Oni se samo ušemili i razradili otimačinu do kraja, uveli je u sistem.
Sanjam dan da im se svima sudi, ali znam da to ne biva.
Izvini domaćine za trol.
ivana23 ivana23 17:53 31.05.2012

Re: A

mariopan

A naša jedna ovde u Vojvodini sve radi od našeg krompira, i zaposlili ljude iz okolnih sela. Odlični investitori, koliko znam bili su sportisti, bar im pare ne smrde na pljačku kao drugima.. Oni imaju one grisine "Pardon".

E a vidi ove naše "biznismene" koji su pokupili te pare, i ne samo te sa Kipra, kako se ubiše da nam objasne da su oni sposobni biznismeni pa su tako zaradili prvii milion?
Da znaš koliko je naroda radilo džabe godinama za to što su oni na mućku pokupili, pa to nikada nije došlo na sud?
A narod verovao da će Demokrate da im sude. Oni se samo ušemili i razradili otimačinu do kraja, uveli je u sistem.
Sanjam dan da im se svima sudi, ali znam da to ne biva.
Izvini domaćine za trol.


Mariopan, Marbo (proizvodjac Pardon grickalica) je prodat Pepsiju jos 2008. godine.
gedza.73 gedza.73 17:59 31.05.2012

Re: A

angie01
ja rekoh samo da proizvodjac-bilo koji, u ovom slucaju podravka, isporucuje onu robu koja je dogovorena, sa uvoznikom

Mnogo si, bre, endži, zakomplikovala.
Ajmo korak po korak.
Ko je proizvođač?
Ko je generalni uvoznik za Srbiju?

Da li iz iste fabrike izlaze dva, po kvalitetu, različita proizvoda namenjena 'više' i 'manje' probirljivom ili zahtevnom tržištu?
Da li je to problem reći?
Da li su 'ustavobranioci' podravke koristili iste ove argumente kad su vraćani srpski prehrambreni proizvodi sa rafova slovenačkih i hrvatskih prodaavnica?
Da li 'podravkobranitelji' daju svojim argumentima Miškoviću za pravo da uvozi, proizvodi, prodaje robu niskog kvaliteta po višim cenama?
Da li mi, jadni i bedni kmetovi, možemo kritikovati poslovnu politiku stranih kompanija?
Ili samo svojih?

Čovek je lepo napisao da podravka (proizvođač) preko podravke (uvoznik) nama plasira robu nižeg kvaliteta (po istoj ili sličnoj ceni).

Ako bih bio bezobrazan onda bih napisao da par podravkinih proizvoda koji se nalaze na rafovima po nekim trgovinskim lancima eu imaju bezobrazno visoku cenu u odnosu na kvalitet i da mi ne pada na pamet da svršavam samo zato što je podravka nekada 'zajednički' brend, pored mase drugih, boljih, kvalitetnijih, većih, jeftinijih proizvođača. A i oni su našli tržište na kome će da se 'vade'.

Što neko napisa (parafraziram) za moje pare mogu da biram šta ću da kupujem, da mi ne bude bitno (ili da bude) poreklo proizvoda.
I da namažem svim mogućim gov..ma proizvođača ako mi se ne dopada poslovna politika, pakovanje, etiketa....

mariopan mariopan 20:07 31.05.2012

Re: A

Mariopan, Marbo (proizvodjac Pardon grickalica) je prodat Pepsiju jos 2008. godine.

E, znam da su nekome prodali, ali rade od domaće sirovine i počeli od pošteno zarađenih para, svojih
Hvala Ivana, tebe Google može da tuži za nelojalnu konkurenciju?
Hansel Hansel 21:37 31.05.2012

Re: A

angie01
bas me nervira kada se koriste ovakvi spin fazoni u razgovoru, to se radi maloj deci, da se zbune, kada nemas sta drugo da ponudis!

Au, Endži, a šta ti nudiš? Zamenu teza? Relativizaciju? (A zašto, ne smem ni da pitam, ne bih razumeo, verovatno.)

Evo, šta kažeš na ovo, što sam jasno već bio napisao:

Ova, osiromašena varijanta proizvoda se plasira na tržišta BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, i na neke teritorije gde žive Albanci - nema podatka o uvozniku za te teritorije, ali postoji deklaracija na albanskom.

Dakle, koja je interpretacija ovog podatka? Da su se u jednom trenutku "nezavisni uvoznici" iz ovih država našli i dogovorili da im za njihova tržišta treba jeftiniji i siromašniji krem, pa napisali peticiju Podravki?

I, OK, državni organi - no, no (mada ne vidim šta jetrebalo da oni ne dozvole ovde, njima je bitna zdravstvena ispravnost, ako im je bitna), a proizvođač? Šta mu ti poručuješ? Šta braniš?
gedza.73


angie01 angie01 22:24 31.05.2012

Re: A

Hansel, koja zamena teza i relativizacija?

ja ti lepo kazem kako to funkcionise!

zemlja uvoza je kriva za ono sto odluci da uveze, a ne izvoznik!

lepo sam ti podrobno objasnila negde dole!

pa ne branim ja los proizvod, niti proizvodjaca-samo ti kazem da vices na pogresna vrata!

ti uporno postavljas stavri kao da proizvodjaca neko treba da uslovi da pravi losiju varijantu prozivoda i da je duzan da pravi samo kvalitetan- a ja ti kazem da se vecina proizvodjaca ponasa tako da proizvodi razne varijacije istog proizvoda za razliciti trzista i da oni koji brinu za to odredjeno trziste treba da to dozvole ili ne- s obzirom da sve tacno pise na dekleraciji, jer je to obaveza, nije nikakva prevara u pitanju-samo mi imamo drugacija ocekivanja!

pa u yu varijanti, vecina proizvodjaca razne robe, je pravila isti proizvod kvalitetnije za izvoz, nego sto je plasirala na domace trziste!

...( da je dogovor bio za onaj kvalititniji i on dobio prolaz, a ovi poslali losiji-onda bi to bila prevara o kojoj ti govoris- al onda bi na deklaraciji pisalo onih 13%!)

evo, povalcim se, nema potrebe da u toj intonaciji razgovaramo, samo zato sto se ne slazem sa tvojom postavkom problematike!

pozz,
angie
Hansel Hansel 22:58 31.05.2012

Re: A

Nema potrebe da se povlačiš, možemo da konstatujemo da svako ostaje na svojim pozicijama i OK. Da ne objašnjavam onda šta je bila zamena teze, samo da kažem da država nije čuvar visokog kvaliteta, nego minimalnog kvaliteta, pa tako i dalje ne vidim u ovom slučaju neku odgovornost.

A na APR-ovom sajtu smo našli da je vlasnik uvozničke firme - Podravka, 100%.
angie01 angie01 23:09 31.05.2012

Re: A

Hansel
Nema potrebe da se povlačiš, možemo da konstatujemo da svako ostaje na svojim pozicijama i OK. Da ne objašnjavam onda šta je bila zamena teze, samo da kažem da država nije čuvar visokog kvaliteta, nego minimalnog kvaliteta, pa tako i dalje ne vidim u ovom slučaju neku odgovornost.A na APR-ovom sajtu smo našli da je vlasnik uvozničke firme - Podravka, 100%.


khm- nije bila nikakva zamena teza, niti reltivizacija necega?, ne znam cega!

evo jos ovo- ok podravka je uvoznik- mogo je biti bilo ko,a ko ju je pustio da to uveze i plasira na nase i ostala spomenuta trzista?

pa je l ti pustas u svoju kucu nekog koga ne zelis, a ko ne moze silom da udje?

drzava nije cuvar kvaliteta, ali je cuvar trzista- barem bi trebalo, ona nekog pusta ili ne, ako ga pusti, on mora da ispuni dogovorene uslove- u ovom slucaju 3% su ti dogovoreni uslovi i to je to!

isto tako je mogla da kaze ne na 3% i nista bez onih 13% +20 i onda bi to bilo na polici u tvojoj samoposluzi!

...e sad racunica je sigurno drugacija u prvom u odnosu na drugi slucaj, a u korist svih aktera do krajnjeg konzumenta o kome niko ne vodi racuna-on je u ovom poslu samo faktor zarade!
gedza.73 gedza.73 23:16 31.05.2012

Re: A

angie01
drzava nije cuvar kvaliteta, ali je cuvar trzista- barem bi trebalo, ona nekog pusta ili ne, ako ga pusti, on mora da ispuni dogovorene uslove- u ovom slucaju 3% su ti dogovoreni uslovi i to je to!

Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA).

angie01 angie01 23:28 31.05.2012

Re: A

Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA).


a sta to podrazumeva? I kako se primenjuje?
Hansel Hansel 23:33 31.05.2012

Re: A

khm- nije bila nikakva zamena teza, niti reltivizacija necega?, ne znam cega!

Pa, prosto je - ako ja kažem da je za nešto odgovoran subjekat A koji je, de facto nešto učinio, a neko drugi kaže da je zapravo krivica u subjektu B koji je nagovorio subjekat A da to učini (ovo je pobila pretraga APR-a), i(li) u subjektu C koji je to dozvolio, onda je to zamena teze, jer se ne govori o odgovornosti onoga ko je nešto učinio. Ovo je zamena teze sve dok nemamo dokaz da je eventualno uslovljen od subjekta C da učini to što je učinio (a pošto se ne radi o izlasku iz zakonskih okvira, ne podleže zakonskoj odgovornosti, već samo moralnoj, o kojoj ja sve vreme pričam, kao i o pravu da ovo primetimo, pa i da nešto u vezi s tim tražimo).

Pomeranje težišta odgovornosti, iz mog ugla, svakako znači i relativizaciju odgovornosti a sasvim nedvosmileno je pominjanje da je to praksa svuda (što znamo). Kada neko priča o zločinu jedne strane, a onda neko pokrene pitanje odgovornosti za zločine druge strane, to se smatra relativizacijom. Formalno, ovde se radi o istom. Ali, kao što i u tim težim pričama pominjanje druge strane ne mora da znači relativizaciju (ako se ne abolira "prva" - često se tražće isti aršini za sve), tako mislim da sam ovde imao prava da pokušaj abolicije "subjekta A" na ovaj način, okarakterišem kao relativizaciju.

Nadam se da si zadovoljna ovom logičkom analizom , ako bude dikusije odgovoriću sutra, odoh sada da spavam, crkoh od ovog dežurstva na blogu!
angie01 angie01 23:50 31.05.2012

Re: A


Pa, prosto je - ako ja kažem da je za nešto odgovoran subjekat A koji je, de facto nešto učinio, a neko drugi kaže da je zapravo krivica u subjektu B koji je nagovorio subjekat A da to učini (ovo je pobila pretraga APR-a), i(li) u subjektu C koji je to dozvolio, onda je to zamena teze,


niko tu nikog nije nista nagovorio- subjekat A ima proizvod u raznim varijacijama po razlicitim cenama i uslovima i subjekat B je sklopio posao, koji je odobrio-isto u okviru posla- subjekat C za odredjenu varijaciju proizvoda-koji je, na zalost losijia od neke druge, al je izabarana jer je isplativija!

ostali primeri nisu u smislu-vidis da i drugi to rade- jer i ja to mrzim i ne opravdava ni onog prvog- nego su deo trzisnog miljea i njegovog funkcionisanja, koji je u korist profita, a na stetu potrosaca!
st.jepan st.jepan 02:57 01.06.2012

Re: A

Čovek je lepo napisao da podravka (proizvođač) preko podravke (uvoznik) nama plasira robu nižeg kvaliteta (po istoj ili sličnoj ceni).

Čovek jeste lepo napisao, ali ne to što navodiš i što sam podvukao.
Naprotiv, čovek napisa ovo:
Hanse
200 g koje su mi donel, kupljeni u nekoj seoskoj prodavnici (gde je sve skuplje), košta kao 400 g "analoga" ovde,
.
Dakle Podvalada je, fakat, duplo jeftinija od Linolade.
Istina, u toj seoskoj prodavnici (u Hrvatskoj) sve je (verujem) skuplje, ali u ceni Podvalade valjda učestvuje i carina i transport, pa se može smatrati da je razlika u ceni ipak cca. 2:1. Što je, smatram, bitan detalj koji se (valjda jer je postavljena teza svetinja), uporno zabašuruje, pa i izvrće.

Inače, sasvim mogu da razumem uvredjenost glede Podravkine procene ovdašnjeg kupca, i mene to iritira jer sam i ja ovdašnji kupac, ali tako su nas, jbg, procenili - njihova je roba, njihova poslovna odluka, njihov rizik..., neka ih neki drugi uvoznik demantuje. Naravno da bi mu radije prodali duplo skuplju varijantu. Ili možda misliš da bi tom drugom rekli: oprostite gospon, ali za vašu djecu je i to lješnjaka previše.
Ma hajde!

Nego, imam ideju:
Bio bi, smatram, interesantno čuti i drugu stranu.
Znam da blog nije isto što i novine, ali možda bi tom uvozniku trebalo poslati mejlić sa linkom ovog bloga, pa onda njegovo eventualno objašnjenje ovde objaviti.
(Link i molbu/zahtev za objašnjenje, Podravci mogu poslati i ja, ali verujem da bi problem bolje objasnio Hansel)

tetkino tetkino 09:54 01.06.2012

Bilo nekad

U staroj SFRJ

zakon po kome kada neko hoce da uvozi robu koja se zove AAA
mora da donese uzorak te robe na ispitivanje
kad se svi uslovi zadovolje, izdaje se dozvola o uvozu, za proizvod pod tim imenom, proizveden od tog proizvodjaca i sa tim sastavom.

Ako proizvodjaca uhvate da umesto recimo 15% lesnika stavlja 3% bile su propisane velike kazne.

Proizvodjac je mogao da prodaje i slican proizvod, ali iskljucivo i ako taj proizvod prodje sve uslove, ima svoje ime i svoju deklaraciju, jer se smatralo da je bilo sta drugo dovodjenje potrosaca u zabludu.

E sad prva stvar koja je dosla iz EU bila je zahtev da se u duhu "slobodne trgovine" ukine taj zakon i donese "evropejskiji" po kome proizvodjac deklarise jednu robu - obicno onu najbolju, a zatim pod tim imenom moze da prodaje sve podvarijante svog proizvoda - pod istim imenom i sa istom ambalazom - pod uslovom da pozada stavi deklaraciju koja odgovara sadrzaju.

Tako je teret kontrole kvaliteta sa proizvodjaca, drzave, uvoznika - prebacena na potrosaca.

A posto su jos stari Rimljani rekli "Ignorantia iuris nocet" - "Nepoznavanje zakona škodi, t.j. ne opravdava" ispada da su svi radili po zakonu i stoga ne snose ni zakonsku ni moralnu odgovornost, a da smo mi ovce, jer ne znamo da tako treba, stoga ko nam je kriv.

Inace za kupce ima jedna dobra deviza pre kupovine bilo kog proizvoda - ako okrenes deklaraciju i nadjes vise od 3 stvari za koje ne mozes ni da naslutis sta su ili cije ime ne mozes da izgovoris bolje ne kupuj.

PS
Za mene je sokantno bilo otrice da mleka u prahu sadrze i od 5% pepela. I to je ok. Po zakonu.

Ako neko ima jos neke zanimljive podatke sa etiketa koje inace niko ne cita bilo bi zanimljivo da podeli.
inco inco 10:26 01.06.2012

Re: Bilo nekad

tetkino
Tako je teret kontrole kvaliteta sa proizvodjaca, drzave, uvoznika - prebacena na potrosaca.


I sta je tacno problem u tome? Drzava treba da kontrolise ispravnost (biolosku, hemijsku, ekolosku, itd.) proizvoda, i to samo iz razloga sto skupa analiza nije dostupna individualnim potrosacima, zasto bi drzava kontrolisala i kvalitet? Ako ti se nesto svidja - kupi, ako ti se nesto ne svidja - nemoj da kupujes.

Evo, Hanselu se ne svidja Linolada sa 3% lesnika i on vise istu nece da kupuje. Jos je otisao i korak dalje i pokazao osnovnu potrosacku odgovornost pa upozorio i ostale potrosace na taj problem. Pa ako se nikome, ili vecini ne svidja, Podravka ce morati da ili odustane od naseg trzista ili da pocne slati kvalitetniju varijantu.

Otkud bre to slepo poverenje u drzavu da ce ona kao nesto sve da sredi? Evo, vidimo ubija se od efikasnosti na svim poljima pa daj da joj damo da kontrolise sve. Kad ce nas narod prestati da koncipira drzavu kao neko mitsko bice koje snosi svu odgovornost i na koju se svi licni neuspesi mogu pripisati? Drzava - to smo mi. Ako mi nismo odgovorni prema sebi, nece ni nasa drzava biti odgovorna prema nama. A ako ne mozemo da preuzmemo ni tu najmanju od svih odgovornosti - izbor na sta cemo trositi novac, pod uslovom da ga imamo - pa mi i ne zasluzujemo drzavu onda. Ni kvalitetne proizvode!
tetkino tetkino 10:57 01.06.2012

Re: Bilo nekad

Ti kupujes svakoga dana 20-30 proizvoda i bas za svaki znas sta treba da ima u sadrzaju i da li je i prosli put bilo tako?

Uvek si siguran da je problem u kvalitetu rezultirao zato sto je drzanje proizvoda bilo ne odgovarajuce - problem trgovca ili zato sto je proizvodjac izbacio losu seriju?

Koliko vremena zahteva kupovina ako gledas onako kako bi trebalo svaku stvar?

To da nam drzava ne radi svoj posao je opste mesto, ali ovo je vise pitanje zakona - da li zato sto drzava ne radi svoj posao treba menjati zakone tako da ispadne da i ne treba da ih radi ili menjati nacin kako drzava funkcionise tako ona i njeni organi krenu da rade svoj posao.

Ako smo se izborili da moraju pozada da stoje etikete, zasto nije sledeci korak da ucinimo te etikete prakticnim - citljivim, razumljivijim - da ti ne treba doktorat iz hemije, biologije i tehnologije prerade hrane da procitas.

Zasto ako je sve posteno, nigde nikada ne cujes da proizvodjac ima pravo da drasticno varira kvalitet svojih proizvoda.
Pa nek jednom na reklami cujemo da "novi detrdzent X ima za celih 10% manje aktivnih sastojaka nego original, ali zato dolazi po znatno nizoj ceni"

Sve ovo drugo je zakonski dozvoljena prevara. I jos te pri tome ubedjuju da si ti glup jer ne znas da se cuvas.
Ovo cak nije ni fino izvedena prevara, nego je vise u rangu drumskog razbojnistva.
Jukie Jukie 11:56 01.06.2012

Re: Bilo nekad

tetkino
Ti kupujes svakoga dana 20-30 proizvoda i bas za svaki znas sta treba da ima u sadrzaju i da li je i prosli put bilo tako?

Ako smo se izborili da moraju pozada da stoje etikete, zasto nije sledeci korak da ucinimo te etikete prakticnim - citljivim, razumljivijim - da ti ne treba doktorat iz hemije, biologije i tehnologije prerade hrane da procitas.


Pre svega mislim da nije zdravo svakog dana jesti 20-30 veštačkih proizvoda, ali to je sad druga tema.

Mislim da udruženja potrošača treba da organizuju edukaciju potrošača oko čitanja tih etiketa, makar u vidu nekih jednostavnih e-pamfleta koje bismo mi ostali dalje slali svojim prijateljima dok na kraju svi ne bi znali čega u kojoj hrani ima.

Dok se to ne desi, možemo i nešto sami da uradimo. Nisam ni ja na fakultetu učio šta je koji sastojak na etiketi (jer tada takvih spiskova nije ni bilo - pašteta se "tada sastojala" od masnog tkiva, supe, mesa i začina, a ne od E121 itd) ali ne vidim razlog da svako od nas sada ne ode do frižidera i špajza i ne popiše sastojke i E-brojeve na kutijicama i pogleda na wikipediji šta je to i koliko je opasno. Ja držim tu stranicu sa E-brojevima u Favorites.

E-numbers
Hansel Hansel 12:13 01.06.2012

Re: A

st.jepan
Link i molbu/zahtev za objašnjenje, Podravci mogu poslati i ja, ali verujem da bi problem bolje objasnio Hansel)

Poslao sam jutros na dve e-adrese navedene na njihovom sajtu, podstakao si me i nestrpljivo čekam odgovor, koji ću, naravno, objaviti ako ga dobijem, a u pismu sam naveo i neke druge mogućnosti.
Evo ključnog odeljka pisma:
Tekst je namerno pisan uz poigravanje nacionalnim stereotipima, kojima
je područje bivše nam države i dalje prenatrpano, ali je poruka jasna
- traži se ravnopravan tretman potrošača, gde god da oni žive i ma ko
da su, tj. zahteva se makar pravo na izbor, pa ko želi kvalitetniji
proizvod - kupiće skuplji, ko ne želi ili ne može - kupiće jeftiniji.

st.jepan
Dakle Podvalada je, fakat, duplo jeftinija od Linolade.
Istina, u toj seoskoj prodavnici (u Hrvatskoj) sve je (verujem) skuplje, ali u ceni Podvalade valjda učestvuje i carina i transport, pa se može smatrati da je razlika u ceni ipak cca. 2:1. Što je, smatram, bitan detalj koji se (valjda jer je postavljena teza svetinja), uporno zabašuruje, pa i izvrće.

Nije postavljena teza svetinja (a i nije mi bila to teza), ja sam ti ponudio odokativnu kalkulaciju, s obzirom da su manja paklovanja uvek skuplja, tako da mislim da nije realno da bi kvalitetniji proizvod kođtao više od 50% skuplje,a kad samo izračunaš koliko koštaju sastojci koji čine razliku - to onda ne prelazi 30%.

Reci mi još samo da li si pročitao ono što smo našli na sajtu APR-a - da ne ostane taj podatak neprimećen.
st.jepan st.jepan 13:35 01.06.2012

Re: A

Nije postavljena teza svetinja (a i nije mi bila to teza), ja sam ti ponudio odokativnu kalkulaciju, s obzirom da su manja paklovanja uvek skuplja, tako da mislim da nije realno da bi kvalitetniji proizvod kođtao više od 50% skuplje,a kad samo izračunaš koliko koštaju sastojci koji čine razliku - to onda ne prelazi 30%.

Ćuj, pojma ti ja nemam o ekonomiji, ali sa elementarnom logikom nisam do sada imao problema.
Ne da bih ja primetio.
Osim ponekad, kad imam tezu (čitaj - kad se ufuram u trip).

Manja pakovanja jesu u principu skuplja, ali (kad se radi o ovim količinama) ne toliko da bi to bitno poremetilo 2:1 odnos (evo sam kažeš "više od 50% skuplje", a verovatno misliš više 100 posto skuplje, jer ako je nešto više od 50% jeftinije, onda je ono s čime se to nešto poredi, više od 100% skuplje).

Dalje, kažeš da ono što se prodava u Hrvatsku, nerealno skuplje, s obzirom na razlici u količini umuljanih lešnika. Pa, zar upravo to ne dokazuje da tu nikakve diskriminacije neima, tj da se tu eventualno može raditi o odriranju ponositih hrvattskih kupaca?

Izgleda da je teza ipak samo teza - restriktivni faktor logičkog rasudjivanja.
Ili što bi rekli (a i sam sebi to često kažem), "dajte se kontrolirati!"

Hansel Hansel 17:22 01.06.2012

Re: A

st.jepan
Izgleda da je teza ipak samo teza - restriktivni faktor logičkog rasudjivanja. Ili što bi rekli (a i sam sebi to često kažem), "dajte se kontrolirati!"

Heh, pa izgleda da nije lako ni s kontratezom! Tako da i ja apelujem na (samo)kontrolu.
Manja pakovanja jesu u principu skuplja, ali (kad se radi o ovim količinama) ne toliko da bi to bitno poremetilo 2:1 odnos (evo sam kažeš "više od 50% skuplje", a verovatno misliš više 100 posto skuplje, jer ako je nešto više od 50% jeftinije, onda je ono s čime se to nešto poredi, više od 100% skuplje).

Dakle, da bi se logika uspešno koristila, neophodno je, pored nemanja predrasuda, pažljivo čitati i citirati, tj. premise moraju da budu tačne. Dakle, ja sam napisao:
tako da mislim da nije realno da bi kvalitetniji proizvod koštao više od 50% skuplje

što znači, ako je cena 400 g Podvalade 200 dinara, ne bi se očekivalo da cena Linolade bude veća od 300 dinara.

Dalje, kažeš da ono što se prodava u Hrvatsku, nerealno skuplje, s obzirom na razlici u količini umuljanih lešnika. Pa, zar upravo to ne dokazuje da tu nikakve diskriminacije neima, tj da se tu eventualno može raditi o odriranju ponositih hrvattskih kupaca?

Ovo je potpuno druga stvar za razmatranje - pomenuo sam primer muzičkih CD-ova za koje znam. Ako misliš da je kompenzacija za plasiranje nekvalitetnijeg proizvoda može biti ta što nekome malo više naplaćuju bolji proizvod, ali mu ga i nude, ili obrnuto - razgovaraš s pogrešnim čovekom.

P.S. Nisi ni jednom rečju prokometarisao dokaz o tome ko je zapravo uvoznik, što je u suprotnosti s tvojom tezom.
Inače, Podravka je odgovorila, objavio sam taj odgovor malopre.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:36 31.05.2012

........

Ma nemoj da se ljutis, nemaju mukice mleka i lesnika
Ono malo muke cuvaju za sebe i one sto im se udvaraju.

Vidis da bogatije prodaju u cosku od pijace sa 5 6 miloina dusa, a za veci pijac od 20tak miliona su jos sitni.
Ma salim se, ali to sve sto se moze i treba je primiti k znanju i s tim racunati.
Imaju pravo da tretiraju svakog kupca kako zele ali i kupac da tretira njih kako on zeli.
Tebi hvala sto si ovo postavio da se slucajno ne zeznem nekad pa da kupim nesto njihovo.
Hansel Hansel 00:46 31.05.2012

Re: ........

Pazi, ja stvarno nisam za neko "pamfletisanje", ali ovo je ipak mnogo ružno. Proizvođač sam sebe falsifikuje a potrošače diskriminiše!

Naravno, i "Eurokrem" nije stabilnog kvaliteta i ko zna šta još sve naše, ali ipak... Sećam se da se u doba SFRJ izvozila samo najkvalitetnije roba, pa ako nekad nešto ostane od izvoza i dođe do nas, ukapiramo da nešto može i mnogo bolje od onoga što svakodnevno viđamo... ne treab možda generalizovati i ad hoc biti nepoverljiv prema "njima" - treba biti prema svima, pa koliko možemo da se sami zaštitimo opreznošću...
angie01 angie01 16:48 31.05.2012

Re: ........

Proizvođač sam sebe falsifikuje a potrošače diskriminiše!


pa ti od mnogo poznatijih proizvodjaca mozes da razlikujes varijantu za istok, zapad, bla, bla-potrosaci su svuda tretirani kao kategorije, razni timovi strucnjaka daju te profile-ovo moze da prodje ovde, ono tamo-tako to funkcionise!

potrosaci bi trebalo da citaju deklaracije i da se opredeljuju- u razvijenom svetu ono sve sto je kakano, a moraju da napisu, napisu toliko malim slovima, da ni lupom ne mozes da procitas!
Hansel Hansel 17:13 31.05.2012

Re: ........

Znamo to, ali šta je tvoja poruka? Da treba da se s tim pomirimo ili...?

U svakom slučaju, ja samo skrećem pažnju da bi u tom suženom izboru moglo makar da se bira s većom obaveštenošću.
angie01 angie01 18:41 31.05.2012

Re: ........

Hansel
Znamo to, ali šta je tvoja poruka? Da treba da se s tim pomirimo ili...?U svakom slučaju, ja samo skrećem pažnju da bi u tom suženom izboru moglo makar da se bira s većom obaveštenošću.


moja poruka je da treba traziti krivca u nasim redovima- ko je dozvolio taj i takav uvoz!

i ono najvaznije- dosla su vremena kada potrosac MORA da brine i vodi racuna sta kupuje-uredno da cita deklaracije, pa kupuje proizvod koji je ok, a ne onaj koji nije-kvalitet starih brendova je varljiva pojava,nema vise one strae, da ti prepoznas kras, ili neki drugi brend koji je garantovao kvalitet-sada su u igri razni interesi i svako treba da pazi!

udruzanja potrosaca su eventualno tela koja bi mogla da reaguju na uvoz robe loseg kvaliteta ili barem da redovno izlaze liste upozorenja, pa da kupci sami izbegavaju lose namernice i time obesmisle uvoz istih!



ne znam da li znate da je najopasnije trenutno na trzistu- meso kod matijevica, a i to je neko uredno dozvolio i jos promovise!
Hansel Hansel 21:52 31.05.2012

Re: ........

moja poruka je da treba traziti krivca u nasim redovima- ko je dozvolio taj i takav uvoz!

Moja tvrdnja i ovde je da s "našim redovima" to neam ključne veze, jer odogovrni ovde valjda aminuju samo zdravstvenu ispravnost i neke standarde. Ali, neka su i krivi, to ne amnestira proizvođača, ako nije uslovljen da to učini. U odgovoru na drugi tvoj komentar navodim da bi to značilo da su Podravku jednako uslovile, na štetu svojih potrošača, i BiH i Makedonija i Crna Gora, pored Srbije.
natasavb natasavb 00:41 31.05.2012

Bez glutena

Na sajtu Coolinarka postoji spisak Podravkinih proizvoda bez glutena, koji se redovno azurira, i to na osnovu analiza koje je proizvodjac izvrsio, a na kojem se nalazi i Linolada.
Ako sastojci nisu isti, onda postoji i mogucnost da u Linoladi, a i u ostalim proizvodima ako se razlikuju, ima glutena, sto vise nije stvar ukusa, nego je veoma opasno za zdravlje ljudi koji imaju celijakiju.

Sad si me veoma zabrinuo jer ja svom detetu dajem njihov dzem, a ko zna da li je i njegov sastav isti i sta sve stavljaju u njega.

Zanima me da li si proverio i cenu.
Mozda su procenili da nasem trzistu odgovara jeftiniji proizvod, a samim tim mu se i sastav morao promeniti...
Hansel Hansel 00:53 31.05.2012

Re: Bez glutena

Upravo gore napisah st.jepanu da se cena razlikuje, ali ona se razlikuje i kod nekih drugih proizvoda koji su, valjda, istog kvaliteta (neko mi reče za CD-ove).

Mislim da sam i napisao - pretpostavljam da oni misle da možda nemamo toliko para, ali pitam se da li tih 10% lešnika razlike (što je na 400 g - 40 g, što jeu maloprodaji oko 40 dinara) i količina i kvalitet mleka mogu da naprave toliku razliku u ceni - trebalo bi iskalkulisati, ali mi treba prvo tačna informacija o ceni u njihovim većim lancima. Na kraju krajeva, neka ponude tržištu dve varijante, pa neka kupuje ko šta proceni da hoće i može. Neko će kupovati ređe, ali kvalitetnije.

Nadam se da taj problem s glutenom ipak ne postoji, ali zaista treba maksimalno biti oprezan - kada, očigledno, država ne radi to za nas, moramo mi, koliko možemo.
st.jepan st.jepan 01:10 31.05.2012

Re: Bez glutena

Na kraju krajeva, neka ponude tržištu dve varijante, pa neka kupuje ko šta proceni da hoće i može. Neko će kupiti ređe, ali kvalitetnije.

Pa našem tržištu ništa ne nudi Podravka, već naš uvoznik.
Valjda je procenio da će se ovde bolje prodavati po sastavu skromnija, ergo i jeftinija varijanta, pa je takvu i naručio (naravno da ništa nije falsifikovao, nisam to ni rekao).
I nema tu ničeg spornog, sve štima, sem što se različiti proizvodi isto zovu (mada im se, fakat, podnaslovi razlikuju).
Sam kažeš da je Linolada u Hrvatskoj duplo skuplja nego Podvalada u Srbiji, a u ceni Podvalade valjda učestvuje i carina, prevoz, profit veletrgovca...
Uostalom, koliko dinara - toliko lešnika, koliko kuna - toliko lješnjaka (dabome, uz podrazumevanje da je lešnik još uvek isto što i lješnjak)
Hansel Hansel 01:26 31.05.2012

Re: Bez glutena

Ne znam, ja ih ne bih branio. Teško da Podravka ovde nema svoju uvozničku firmu - evo, na deklaraciji su svi uvoznici za sve exYU zemlje -SLO, zovu "Podravka + nešto", npr: "SRB Podravka" d.o.o. Dalje, oni su ti koji su štampali deklaracije i stavili krem unutra, nije uvoznik. Na kremu u Hrvatskoj nema dekalracija na drugim jezicima - samo za Sloveniju i Hrvatsku, a na "našim" ovim nema deklaracije na hrvatskom i slovenačkom. Stvar je jasna - njihova poslovna politika je da nama šalju ovo. Pritom su nam pre toga slali nešto drugo, bolje, pa pre svega u toj činjenici vidim naznake pokušaja prevare. Dalje, šta oni umesto mene odlučuju da li ja imam para da platim ili nemam. I, nije duplo skuplja, uzmi u obzir sve što sam naveo, različita su pakovanja, a u tim slučajevima iuvek imaš nesrazmeru u ceni + drugi faktori. A rekoh ti i da su hrvatska muzička izdanja jeftinija u Srbiji nego u Hrvatskoj - to jeste prilagođavanje tržištu. Nepružanje izbora nije. Pazi, ovde sam vrlo čvrst, neće me niko ubediti da neko u moje ime treba bilo šta da odluči, pa ni to da li će me potceniti kao čoveka ako imam manje para, da li će moje dete potceniti ako ja imam manje para. Možda ja biram da jedem ređe i manje, ali ne baš bilo šta.

Ovaj tekst nije usmeren striktno protiv ovog proizvođača, pr enekog vremena sam probao neku Nutelu koja je jako skupa u Maksiju i bila je očajna. Nemam parametre za upoređivanje, samo sam video da je proizvedena u Poljskoj. Podvala pod maskom brenda, kao i Linolada, s tim što njena cena jeste ovde u rangu Eurokrema, na primer, ili veća. A nije kvalitetnija od njega.

Ako ima kupaca za Nutelu, pa čak i tako lošu, onda bi imalo i za Linoladu, pravu. To hoću da (ti) kažem. I naravno da je ovaj "slučaj" samo paradigma...
Bojana Maljević Bojana Maljević 01:27 31.05.2012

Re: Bez glutena

Sad si me veoma zabrinuo jer ja svom detetu dajem njihov dzem, a ko zna da li je i njegov sastav isti i sta sve stavljaju u njega.

I ja.
A bolje da nisam čitala jer ko zna šta nam stavljaju u bilo šta, ja se od toga izbezumim. Istinski.
st.jepan st.jepan 01:31 31.05.2012

Re: Bez glutena

Nastavak:
Mislim da si ovde u pravu samo delimično.
To što se prodaje u Srbiji jeste lošijeg sastava, ali je taj sastav na pakovanju jasno naznačen. Sem toga, to je drastično jeftinije od onoga što se pod istim imenom, ali drugačijim prezimenom, nudi na hrvatskom i slovenačkom tržištu.
Donekle si dakle u pravu jedino glede naziva proizvoda.

P.S. Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da nemam ni jednu jedinu akciju "Podravke".
Hansel Hansel 01:34 31.05.2012

Re: Bez glutena

Bojana Maljević

Uh, nadam se da je ovde ipak stvar u manjku, a ne u višku , višku nečega što nije deklarisano.

Nataša, razmišljam nešto, izvor glutena su žitarice, zar ne - ako postoji mogućnost da ima tragova, to se valjda obavezno piše... Možda se može zatražiti od nekem inspekcije da proveri sastav, ovo može da bude povod za takav zahtev... Užasno je to što ne znamo čime pre da se bavimo, pa moramo i time, al' šta ćeš...
st.jepan st.jepan 01:38 31.05.2012

Re: Bez glutena

Hansel
Dalje, oni su ti koji su štampali deklaracije i stavili krem unutra, nije uvoznik.

Naravno.
Ali opet kažem, nije Podravka ta koja odlučuje šta će srpski uvoznik od njih kupiti.
Naši uvoznici najčešće kupuju ono što je najjeftinije, robu kojoj će uskoro isteći rok trajanja, a prepostavljam da je često preuzimaju i na back door-u od fabrike, dakle direktno iz fabričkog pubela.

Profit ispod 800 posto im je dosadan.
Hansel Hansel 01:41 31.05.2012

Re: Bez glutena

st.jepan
P.S. Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću izjavljujem da nemam ni jednu jedinu akciju "Podravke".

Nemam ni ja akcije u "Takovu" ili gde već.

Formalno ja verovatno ne mogu biti u pravu, moralno mislim da jesam, naročito, kažem ti, zbog "aure" koju "Podravka" ima, pa i "Linolada". Govorim ti o poslovnom moralu, pre svega, i poštovanju kupaca. Ako računaš na to da si nekada uživao poverenje i da ćemo ti sada verovati po inerciji - e, pa, silno grešiš, sinak - to je moja poruka.

A što se jeftinoće tiče, pa, ne bih da budem vulgaran, ali da nam "Podravka" ili neki drugi brend ponudi neko đubre za male pare, hoćemo li ga kupiti zato što ne košta mnogo, a to je, eto, "Podravka"?

NAPOMENA: Kategorija "ljudska prava" je možda preterana, ali nema "prava potrošača" (pokušah da pošaljem predlog, ne znam da li je stigao na pravo mesto, da se doda kategorija).

Ali opet kažem, nije Podravka ta koja odlučuje šta će srpski uvoznik od njih kupiti.

Ama, st.jepane, ne bi "srpski uvoznik", sve i da to nije njihova firma, a naravno da jeste, mogao da uveze ono što mu ne nude.
st.jepan st.jepan 01:47 31.05.2012

Re: Bez glutena

Ponoviću, što da ne ponovim.
Za sve što se nadje na srpskom tržištu, odgovorni su isključivo srpski involvirani subjekti: uvoznik, carina, zdravstvena inspekcija, tržišna inspekcija, i šta ja znam koja sve inspekcija.

Bojana Maljević Bojana Maljević 01:56 31.05.2012

Re: Bez glutena

Uh, nadam se da je ovde ipak stvar u manjku, a ne u višku , višku nečega što nije deklarisano.

Razumela sam, nego me te priče o hrani potpuno izbezume. I kad je manjak i kad je višak. Dobro, višak malo više.
Hansel Hansel 01:58 31.05.2012

Re: Bez glutena

st.jepan

OK, uvoznik je "SRB Podravka". I on je suodgovoran.

Ali, pošto se meni nude, u krajnjoj liniji, ovakvi Podravkini proizvodi, kao što oni imaju prava da mi nude samo takve, "ja" imam prava da ih ne kupujem, kad vidim da sma diskriminisan. A Podravka neka vidi sa "srpskim uvoznicima" i ostalim subjektima kako su oni krivi što ona pakuje loš proizvod.

Evo, neki dan pročitah da radioaktivne tune doplivale od Japana do Kalifornije. Recimo da je to meso radiokativno više nego što bi smelo (i recimo da verujemo da postoje bezbedni nivoi radijacije), i da ga firma XY spakuje u konzerve i pošalje u Srbiju. To uveze uvoznik, prođe druge filtere... I onda neki dokoni kupac to otkrije, recimo, kupio onaj novi japanski mobilni s meračem radioaktivnosti... I, naravno, svi bi bili krivi, ali ne i proizvođač? Ja kažem - svi, ali I proizvođač.

U slučaju Linolade se, nadam se, ne radi o neispravnosti, već samo o nižem kvliltetu, pa onda i nema odgovornosti inspekcije... ovo je u domenu etike poslovanja, ako ćemo pošteno.
st.jepan st.jepan 02:03 31.05.2012

Re: Bez glutena

"ja" imam prava da ih ne kupujem, kad vidim da sma diskriminisan

Naravno, apsolutno se slažem.
Svako je odgovoran za ono što kupuje.
Što kažu trgovci, "to je kako mušterija vole".
Jukie Jukie 06:19 31.05.2012

Re: Bez glutena

Hansel
pitam se da li tih 10% lešnika razlike (što je na 400 g - 40 g, što jeu maloprodaji oko 40 dinara) .

10 odsto lešnika razlike znači da je u pitanju drastično različit proizvod, odnosno čokolada sa lešnikom postaje mlečna čokolada sa lešnikom u tragovima.
Jukie Jukie 06:38 31.05.2012

Re: Bez glutena

Hansel
izvor glutena su žitarice, zar ne - ako postoji mogućnost da ima tragova, to se valjda obavezno piše... .


Meni je strašno što uopšte postoji mogućnost kontaminacije toliko visoka da se njima isplati da napišu na pakovanju "znaš šta, ovo je zagađeno glutenom/kikirikijem/čimegod, bolje NEMOJ da kupiš i jedeš naš proizvod, za svaki slučaj"

I što se svakodnevno pojedu tone milke sa lešnicima a opet u milki bez lešnika piše da je moguća kontaminacija lešnicima, kao da ne mogu jednu mašinu da odvoje samo za milke sa lešnicima

Kao da ja sad svaki dan kuvam ručak u istoj šerpi a nikad ne isperem ono slojanjeno što se nahvatalo juče dok se ručak hladio
antioksidant antioksidant 07:33 31.05.2012

Re: Bez glutena

Ako ima kupaca za Nutelu, pa čak i tako lošu, onda bi imalo i za Linoladu, pravu. To hoću da (ti) kažem. I naravno da je ovaj "slučaj" samo paradigma...

pocni da je uvozis ako to verujes
nece ti proizvodjac praviti problema to je sigurno
natasavb natasavb 07:38 31.05.2012

Re: Bez glutena

Nataša, razmišljam nešto, izvor glutena su žitarice, zar ne - ako postoji mogućnost da ima tragova, to se valjda obavezno piše... Možda se može zatražiti od nekem inspekcije da proveri sastav, ovo može da bude povod za takav zahtev... Užasno je to što ne znamo čime pre da se bavimo, pa moramo i time, al' šta ćeš...


Mislim da po nasem zakonu jos uvek nije obavezno da se napise ako glutena ima manje od recimo 0,2, pri cemu je neko pogresio kad je pisao te decimale, pa bi to trebalo biti 0,02. Mislim da je ta cifra u pitanju. ali to je prica od pre dve-tri godine i ne znam sta su u medjuvremenu uradili ljudi iz uduzenja za celijakiju.

Pre neki dan sam htela da kupim suvu mirodjiju. Na Kotanyinoj je pisalo da moze da sadrzi tragove zitarica (a sta ce zitarice u suvoj mirodjiji ne znam, kao i u tonu drugih proizvoda), a na nekoj nasoj nije pisalo nista o alergenima. Nisam kupila ni jednu jer nisam znala da li ih u toj nasoj nema ili samo nisu mislili da je vazno da napisu.
dragan7557 dragan7557 08:29 31.05.2012

Re: Bez glutena

Bojana Maljević
Dobro, višak malo više.


Naprotiv, malo viška mnogih stvari može a i izaziva smrt.

Ako ne smrt, onda ozbiljne ili manje ozbiljne poremećaje ljudskog organizma.

"Od viška ne boli glava," je možda najgluplja poslovičnost, koja se u srpsku nekulturu uselila.

Ekstremno upotrebljena, ona bi značila da od viška kanceroznih ćelija (zbilja) ne boli glava, što izaziva smrt, dobro, nije ni važno.

cerski
Hansel Hansel 08:48 31.05.2012

Re: Bez glutena

antioksidant
pocni da je uvozis ako to verujes
nece ti proizvodjac praviti problema to je sigurno

Počeću, ako mi pozajmiš pare za početak posla.

Samo, kako onda reklamirati taj proizvod? Kao "pravu Linoladu"? A koja je ova druga? A što sada ima dve?

Itd...
antioksidant antioksidant 09:05 31.05.2012

Re: Bez glutena

Počeću, ako mi pozajmiš pare za početak posla.

tebi ne bih pozajmio
jer ti donosiš poslovnu odluku da u srbiji ima tržišta za linoladu na osnovu toga što je ti voliš
Samo, kako onda reklamirati taj proizvod? Kao "pravu Linoladu"? A koja je ova druga? A što sada ima dve?

smisli
dragan7557 dragan7557 09:07 31.05.2012

Re: Production Management

st.jepan
Ponoviću, što da ne ponovim.
Za sve što se nadje na srpskom tržištu, odgovorni su isključivo srpski involvirani subjekti: uvoznik, carina, zdravstvena inspekcija, tržišna inspekcija, i šta ja znam koja sve inspekcija.


Neće biti i nije. Prvi odgovorni u lancu je uvek proizvođač, odnosno lanac odgovornosti izgleda ovako:

Management proizvođača
Production control and material management

- production control management

- technical support and control management

- Quality control management

- final control of product

- post production control (proizvođač)

i ovo ni izdaleka nije sve. Kod specifičnih posebno rađenih serija (tailor- made) za posebnog naručioca, brendiranog produkta ne sme biti otstupanja od sadržaja i kvaliteta samog produkta. Isto važi i za direrencijaciju trgovačkog područja.

Production Management je posebna nauka a ne priučen zanat kako se to po nekim novopečenim Gazdama, Tajkunima i Bogatašima Balkana iz neznanih razloga priviđa.

Znači st.jepane, na tvoju žalost Podravka, je direktno i zakonski odgovorna, za svaki svoj registrovani proizvod. Tu nema niti može biti ikakve dileme.

A ovi koje si ovde naveo:
odgovorni su isključivo srpski involvirani subjekti: uvoznik, carina, zdravstvena inspekcija, tržišna inspekcija, i šta ja znam koja sve inspekcija.

niti su odgovorni, niti oni to mogu da budu, za splačine koje proizvođač pravi, pošto spadaju u sekundarni lanac kontrole i zaštite potrošača.



cerski
Hansel Hansel 09:46 31.05.2012

Re: Bez glutena

antioksidant
Počeću, ako mi pozajmiš pare za početak posla. tebi ne bih pozajmiojer ti donosiš poslovnu odluku da u srbiji ima tržišta za linoladu na osnovu toga što je ti voliš

Haha, pa poznajem mnogo onih koji bi radije kupili pravu. Nemoj mi reći da jedan ne bi moglo da se proda bar jedno 30-40% sadašnjih količina, makar i za neko malo duže vreme? Nema interesa? Kako znaš? Kako se kupuje mnogo skuplja Nutela, evidentno pogoršana?
I, misliš da u Hrvatskoj nije kriza? Da tamo svi imaju para? (A tržište je ovde, ako ništa drugo, veće.)
smisli

Nemam razloga.
antioksidant antioksidant 09:48 31.05.2012

Re: Bez glutena

Nemoj mi reći da jedan ne bi moglo da se proda bar jedno 30-40% sadašnjih količina, makar i za neko malo duže vreme?

ne znam ali ako ti verujes u to, napisi biznis plan i kreni da trazis investitora
Nemam razloga.

? a o cemu je onda tvoja prica?
Hansel Hansel 10:29 31.05.2012

Re: Bez glutena

Ja bih investtiora tražio za nešto potpuno deseto.
? a o cemu je onda tvoja prica?

Pa, što bih ja bilo kome smišljao slogane? Ovo je pisano iz ugla kupca i priča ima i konkretnu ali i generalnu notu (pri čemu se generalizacija ne odnosi na hrvatske proizvode nego na trendove, koji očigledno nisu samo čisto tržišni. Pogledaj, i politička ponuda nam je po istom principu - "Ne zaslužuju bolje". Možda je ova paralela malo i preterana, ali generalno smo suočeni sa rastućom idiotizacijom stanovništva (ne samo kod nas), koje se očigledno sve više vidi kao potrošač, a ne kupac - to je projekat čiji je moto "to narod voli" ispod kojeg je onaj suštinski - "napravi od ljudi što amorfniju smesu kojom ćeš lako manipulisati i kojoj ćeš moći da prodaš sve".
tsunade tsunade 10:30 31.05.2012

Re: Bez glutena

Valjda je procenio da će se ovde bolje prodavati po sastavu skromnija, ergo i jeftinija varijanta, pa je takvu i naručio


to se onda ne zove linolada nego balkanlada ili nekako drugačije te se kupac ne obmanjuje da kupuje jednak proizvod kao što je i onaj na domicilnom tržištu.

cena nije deo ove priče i sa njom nema nikakve veze.
antioksidant antioksidant 10:38 31.05.2012

Re: Bez glutena

"Ne zaslužuju bolje"

"ne traže bolje" je preciznije
a ja ti kažem, neko je procenio da ovakav proizvod ima tržište
ti a ko veruješ da kvalitetniji ima svoje tržište upusti se u priču
jer nema nikog drugog ko dovoljno veruje u to da uloži kintu
napravi od ljudi što amorfniju smesu kojom ćeš lako manipulisati i kojoj ćeš moći da prodaš sve

kreiraju tržište
Hansel Hansel 10:48 31.05.2012

Re: Bez glutena

antioksidant
ti a ko veruješ da kvalitetniji ima svoje tržište upusti se u priču jer nema nikog drugog ko dovoljno veruje u to da uloži kintu

A ti onda osnuj političku stranku, pošto često pišeš o politici!

Ne radi se ovde o tome. Moje minimalno pravo je da kažem svoj komentar. I svačije je pravo da o tome formira mišljenje.
jer nema nikog drugog ko dovoljno veruje u to da uloži kintu

Misliš da bi "Podravci" nešto falilo i da bi joj trebalo mnogo para da nudi obe vrste istovremeno? Kako joj se onda prodavala stara verzija?

Video sam i da je "Banini" lansirao , pored lešnik krema i kakao krem, koji iam i drugačije pakovanje. To mi je pošteno. Ali, nije "nugat kremom" nazvao nešto što ima 3% lešnika. I to je poenta ovde. Kao, otprilike, onaj fazon s "voćnim sokovima", "nektarima" i sličnim vodicama...
antioksidant antioksidant 10:53 31.05.2012

Re: Bez glutena

A ti onda osnuj političku stranku, pošto često pišeš o politici!

je ne verujem da je moje vidjenje političkih odnosa većinsko
ne verujem ni da je statistički značajno
to je samo moj pogled
Moje minimalno pravo je da kažem svoj komentar.

ja ti to ne sporim
rekao si da je krem koji se prodaje u hrvatskoj kvalitetniji
verujem ti
ali kažeš i "stop podvali, bojkot podravke"
imas pravo i na to, naravno, ali dopusti da ti se malo podsmevam zbog toga, jer jeste smesno
Misliš da bi "Podravci" nešto falilo i da bi joj trebalo mnogo para da nudi obe vrste istovremeno?

ne znam, niti me interesuje
oni su doneli poslovnu odluku, da li grese procenice sami
Ali, nije "nugat kremom" nazvao nešto što ima 3% lešnika
jos samo ovo - ako nema propisa koji ih obavezuje da naziv nugat krem moze biti koriscen samo ako ima vise od (primer) 15% lesnika - nije prevara
ako postoji takav propis onda je vreme za neku inspekciju
bookez bookez 11:04 31.05.2012

Re: Bez glutena

st.jepan
Ponoviću, što da ne ponovim.
Za sve što se nadje na srpskom tržištu, odgovorni su isključivo srpski involvirani subjekti: uvoznik, carina, zdravstvena inspekcija, tržišna inspekcija, i šta ja znam koja sve inspekcija.


Nije baš u centar. Krajnje odgovorni da, ali ne i jedini. Odgovornost se ne završava na uvoznicima i inspekciji.

Čak i da ne postoji nikakva odgovornost kompanije nakon što isprdi svoj proizvod, svaka kompanija želi da ima i sačuva dobar imidž, jer od toga zavisi budućnost. Ja kao potrošač vidim brend kao vrstu sertifikata.
Na pijaci mogu da probam jednu jagodu pre nego što kupim kilo, ali u prodavnici kada kupim kilo nutele ne mogu da znam kvalitet baš te tegle, ali se oslanjam na brend.
Hansel Hansel 11:12 31.05.2012

Re: Bez glutena

antioksidant
imas pravo i na to, naravno, ali dopusti da ti se malo podsmevam zbog toga, jer jeste smesno

Naravno da jeste smešno, pa nisam uzalud pomenuo mogući patent. (Ali nisam ni skroz neozbiojan - ja im više ne verujem.) Moraću da dodam, ipak, kategoriju "Eksperiment", a možda i "Satiru".
jos samo ovo - ako nema propisa koji ih obavezuje da naziv nugat krem moze biti koriscen samo ako ima vise od (primer) 15% lesnika - nije prevara
ako postoji takav propis onda je vreme za neku inspekciju

Aha, sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je.

Formalno, naravno.

Suštinski neće biti. Ne znam kako to ne vidiš. Nije zakonom zabranjeno ni davanje lažnih obećanaja u predizbornoj kampanji, pa...

Inače, ni ja nisam mislio da bi kupci prave Linolade bili u većini, kao što nisu ni kupci ove. Ne mogu da verujem da ne razumeš da se ovde diskutuje i pravo na izbor, čak i kad je krem u pitanju.
dragan7557 dragan7557 11:23 31.05.2012

Re: Bez glutena

antioksidant 10:05 31.05.2012
Re: Bez glutena

Počeću, ako mi pozajmiš pare za početak posla.


tebi ne bih pozajmio
jer ti donosiš poslovnu odluku da u srbiji ima tržišta

Anti od tebe bre nikad neće biti poslovnjak.

Postojanje tržišta, ili ne, nije poslovna odluka, već faktičko stanje.

Gde gođ ima ljudi ima i tržišta, as simple as that.

Životinje i biljke ne kupuju ništa. Ove dve kategorije živih organizama, razmenu potreba, vrše bez učešća tržišta.
.............
Naravno nama samodeklarisanim Jedinim Razumnim ili (što je očevidnije) pokondirenim bićima, to se pričinjava kao primitivno i vrlo blesavo stanje, but never the less, hteli ili ne, mi taj primitivizam i načistu blesavost moramo da prihvatimo.

Dok se donošenje poslovne odluke o učešću na (postojećem) tržištu zasniva na management tehnikama, a na osnovu dobro poznatih faktora, posle završenog istraživanja (vrlo skup proces) fokusiranog tržišta.

Naravno ovo je uprošćen marketing decesion making trajekt.


cerski

* Gornji boldovani tekst, je prevod iz mog predavanja o: Pokondirenom Razumu, Managementu i Nesuvislosti.
iza_duge iza_duge 12:16 31.05.2012

Re: Bez glutena

Mislim da si ovde u pravu samo delimično.
To što se prodaje u Srbiji jeste lošijeg sastava, ali je taj sastav na pakovanju jasno naznačen. Sem toga, to je drastično jeftinije od onoga što se pod istim imenom, ali drugačijim prezimenom, nudi na hrvatskom i slovenačkom tržištu.
Donekle si dakle u pravu jedino glede naziva proizvoda.


Tačno tako. Svaki proizvod na svojoj deklaraciji mora imati naznačen spisak sastojaka od kojih je napravljen, uključujući i one sastojke prisutne u minimalnoj količini. Zato ponekad i pored osnovnih sirovina, na deklaraciji nalazimo i napomenu za neke sastojke prisutne u tragovima. Nijedan ozbiljan proizvođač ne želi da rizikuje sa sastavom i deklarisanjem sopstvenih prehrambenih proizvoda, jer je prisustvo istih veoma lako dokazivo uz pomoć laboratorijskih analiza. I to će potvrditi svaki inženjer prehrambene tehnologije.

Sve ostalo što stoji napisano na ambalaži, a što prosečan kupac ne vidi, su marketinški trikovi (čak i tada, sastav i deklaracija proizvoda su u redu), ali to je sad druga tema.

U ovom konkretnom slučaju deklaracija i sastav proizvoda su ispoštovani, što kaže bloger. Tu nema dileme. Vi pišete o drugom, sasvim razumljivom problemu, ali to je već pitanje tržišta o čemu su ostali blogeri pisali.
silver bullet silver bullet 13:06 31.05.2012

Re: Bez glutena

Blago vama! Ja gledam Linoladu i ostale cokolade na policama kao da biram da l' cu da uzmem krek ili met. Pa uzmem malo pakovanje, pojedem kackicu-dve, pa me grize savest kao da sam "popila drogu". Sve te masti, seceri... kilogrami samo rastu. A vi svi se udaviste u Linoladi,Eurokremovima, cokoladama, baninicama, bajaderama...

Super blog.
iza_duge iza_duge 13:30 31.05.2012

Re: Bez glutena

Sad si me veoma zabrinuo jer ja svom detetu dajem njihov dzem, a ko zna da li je i njegov sastav isti i sta sve stavljaju u njega.

Nema nekih silnih manipulacija u proizvodnji džema. Dobija se ukuvavanjem svežih, poluprerađenih (pulpa) ili smrznutih celih plodova voća ili delova plodova voća uz dodatak šećera, organskih kiselina (limunska, vinska ili jabučna), pektinskog preparata i drugih aditiva (vitamin C, prirodne arome). Do 30% saharoze se može zameniti glukoznim sirupom koji je jeftiniji i manje sladak, a učestvuje u punoći ukusa.

Oni koji boluju od celijakije imaju spisak namirnica koje smeju da konzumiraju, a ako pažljivo čitaju deklaraciju, izbegavaće i proizvode na čijoj ambalaži piše da gluten može biti prisutan u tragovima.
Inače, gluten nije svojstven samo žitaricama. Sadrži ga i razno povrće, kao na primer, krompir, grašak, a takođe i pirinač.
natasavb natasavb 13:42 31.05.2012

Re: Bez glutena

Inače, gluten nije svojstven samo žitaricama. Sadrži ga i razno povrće, kao na primer, krompir, grašak, a takođe i pirinač.


Ovo sad prvi put cujem. Odakle Vam to da glutena ima u povrcu?
Gluten je protein koji se nalazi u nekim zitaricama , kao sto su psenica, jecam, raz... U pirncu kao i kukuruzu ga nema.




Oni koji boluju od celijakije imaju spisak namirnica koje smeju da konzumiraju, a ako pažljivo čitaju deklaraciju, izbegavaće i proizvode na čijoj ambalaži piše da gluten može biti prisutan u tragovima.


Pazljivo citanje deklaracija ne pomaze jer na deklaracijama ne pise uvek sve, a ni to da li ide preko iste trake preko koje idu i prozivodi koji sadrze gluten.
Ono sto sma ja navela u komentaru je spisak koji je napravljen na osnovu analiza koje je izvrsila sama Podravka, ali ne znam da li se to odnosi samo na prozivode koji su pravljeni za Hrvatsko trziste ili i za ostale. Nisam ustvari do ovog bloga ni znala da postoji razlika kad su oni u pitanju.
sevarlica sevarlica 13:44 31.05.2012

Re: Bez glutena

Čak i da ne postoji nikakva odgovornost kompanije nakon što isprdi svoj proizvod, svaka kompanija želi da ima i sačuva dobar imidž, jer od toga zavisi budućnost.


Mislim da je ovo o čemu pričaš važilo u prošlosti, do pre jedno 20 godina.
Kada je počelo preuzimanje i spajanje kompanija to jednostavno više nije tačno.
Npr. Kraft, Nestle i Kelloggs u svakoj državi u kojoj posluju poseduju bar 51% tržišta "dečijih radosti". U nekim zemljama i više od 80%. Znaš koliko te boli uvo za kvalitet robe kad si napravio sistem po kom niko ne može da te zameni.

Npr. Kellogg's ukenja kvalitet žitarica i kornfleksa, i pojavi se neki novi proizvođač koji počne da napreduje. U roku od odma', kellogg's ga ili nasilno preuzme ili kupi i samo još više zatvara krug.
sevarlica sevarlica 13:57 31.05.2012

Re: Bez glutena

Možda je ova paralela malo i preterana, ali generalno smo suočeni sa rastućom idiotizacijom stanovništva (ne samo kod nas), koje se očigledno sve više vidi kao potrošač, a ne kupac - to je projekat čiji je moto "to narod voli" ispod kojeg je onaj suštinski - "napravi od ljudi što amorfniju smesu kojom ćeš lako manipulisati i kojoj ćeš moći da prodaš sve".


Svugde ista bagra, samo ovi "naši" nisu toliko suptilni.
Što bi moj Avatar rekao:

“You know what I wish? I wish all the scum of the Earth had one throat and I had my hands about it.”
― Alan Moore, Absolute Watchmen
Jukie Jukie 14:33 31.05.2012

Re: Bez glutena

natasavb
Inače, gluten nije svojstven samo žitaricama. Sadrži ga i razno povrće, kao na primer, krompir, grašak, a takođe i pirinač.

Ovo sad prvi put cujem. Odakle Vam to da glutena ima u povrcu? Gluten je protein koji se nalazi u nekim zitaricama , kao sto su psenica, jecam, raz... U pirncu kao i kukuruzu ga nema.


Meni se čini da se ovo odnosi na skrob

Inače i pirinač je žitarica - biljka iz familije trava čije se seme koristi u ljudskoj ishrani
natasavb natasavb 15:13 31.05.2012

Re: Bez glutena

Meni se čini da se ovo odnosi na skrob


Pa kakve veze imaju skrob i gluten?! :)



Inače i pirinač je žitarica - biljka iz familije trava čije se seme koristi u ljudskoj ishrani


Naravno da je zitarcica, ali ne sadrze sve zitarice gluten.:)

iza_duge iza_duge 15:23 31.05.2012

Re: Bez glutena

Ovo sad prvi put cujem. Odakle Vam to da glutena ima u povrcu?
Gluten je protein koji se nalazi u nekim zitaricama , kao sto su psenica, jecam, raz... U pirncu kao i kukuruzu ga nema.


Pretpostavljam da je izvor ove informacije Wikipedia. Tamo doslovce piše tako, ali, ja ne smatram to kompetentnim i u skladu s tim ne želim da se nadmudrujem:

Kukuruz sadrži tri proteina i to zein, glutelin i gliadin. Činjenica je da zeina ima najviše, a da je udeo glutelina manji, ali to ne znači da ga nema.

Pogledajte šta se dešava kada kuvate pirinač malo duže i kada sva voda ispari. On postaje lepljiv. Kada kuvate grašak, on se vremenom, takođe ako ga duže kuvate, pretvori u brašnastu masu.
Ovo navodim da bih najplastičnije objasnila prisustvo glutena.
Njega najviše ima u pšeničnom brašnu i kada se pravi hleb od ovog brašna, gluten je taj koji čini da testo bude takve konzistencije, da bude lepljivo, da se lako razvlači i da se dobro povezuje. Isto to svojstvo se uočava kod namirnica koje sam navela. Da ne bih ulazila dalje u naučnu terminologiju, pokušala sam ovo ovako da objasnim.
maksa83 maksa83 15:27 31.05.2012

Re: Bez glutena

Pogledajte šta se dešava kada kuvate pirinač malo duže i kada sva voda ispari. On postaje lepljiv

Postane lepljiv od skroba, naravno, a ne od glutena (kog u pirinču nema).
natasavb natasavb 15:38 31.05.2012

Re: Bez glutena

Pretpostavljam da je izvor ove informacije Wikipedia. Tamo doslovce piše tako, ali, ja ne smatram to kompetentnim i u skladu s tim ne želim da se nadmudrujem:


Nije poenta ni u kakvom nadmudrivanju, ali to sto ste napisali je bez osnova i nesto sto ste verovatno pokupli sa nekog foruma gde ljudi svasta pisu.
Ovo sa kuvanjem kao dokazom je po malo smesno.:)
Nije gluten jedino sto je lepljivo, a cini mi se da sto Jukie rece, mesate skrob i gluten.

Bolje nemojte vise pokusavati da objasnite jer cete time kod nekoga ko je mozda na pocetku cele price o bezglutenskoj ishrani samo da unesete paniku i zbrku.

Moje dete je vec vise od osam godina na bezglutenskoj ishrani, tako da mislim da znam sta pricam.

EDIT: Evo i Maksa je dok sam ja kucala napisao nesto slicno.
Dakle, u kukuruzu i pirincu, kao i u grasku NEMA GLUTENA.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana