Društvo| Region

Kukavice i izdajnici

dali76 RSS / 05.08.2012. u 23:57

 

Dzakula Veljko opet izdajnik? Po koji put po redu?Ajde da brojimo.

U ljeto 1991okupili su se srpski intelektualci u Lipiku pozvavsi na demokratski  dijalog. Medju njima bio i dzakula.

Prvobitno je bilo zamisljeno da se okupe na Plitvicama ,ali im je Martic porucio da ustasama i srpskim  defetistima mjesta nema na podrucju Krajine.

Kad je Dzakula potpisao 1993 Daruvarski sporazum  kojim su se potpisnici obavezali na ekonomsku suradnju,na povratak Hrvata u svoja sela, Srba u svoja, na dogovor o pustanju gradskog vodovoda za dio Pakraca pod hrvatskom kontrolom,bio je uhapsen I  sproveden u Knin, poslje u glinu. Izdajnik.

Kad je Dzakula februara 1994na tv studio B izjavio ono sto mnogi Srbi iz krajine nisu smjeli saputati u kafani ,odnosno da nam nema opstanka bez pregovora, u sred belog dana u ulici srpskih vladara su ga oteli bezbednjaci i sproveli u Knin.

U Kninu su ga tukli ,a zasta drugo nego zato sto je izdajnik.

Kad je preko telefona poslje bljeska uspostavio kontakt sa  Mikelicom ,tadasnjim premijerom, trazeci da private pregovore  sa Zagrebom,da ne prodju kao "mi" u zapadnoj  Slavoniji Mikelic mu je bahato odgovorio da ne zna sta prica pod tim ustasama. Izdajnik.

I danas poslje  njegove nazocnosti  u Kninu mnogi su pozurili jos jednom optuziti Dzakulu.

Nikad , koliko ja znam,niti jednoj organizaciji izbjeglih i  prognanih Srba  iz Hrvatske , nije na pamet palo da  kad se vec osvrce na  proslost se sjeti da rat nije poceo niti 4 avgusta niti 1 maja 1995vec cetiri godine ranije. Nikad im nije palo na pamet reci nesto o  odgovornosti krajiskih Srba koji su vodili taj narod. Naravno,  najlakse je sve svoje grehove zakopati pod onu brezu, il koje god drvo u pozarevcu,pa mirna backa.

To ne treba da rade da bi opravdali Oluju jer zlocin se ne moze pravdati nicim. Tacka. Vec to treba da rade da progovore o svojoj ,odnosno o  nasem djelu odgovornosti za tragediju koja nam se desila.

 Primarni cilj oluje nije  bilo oslobadjanje okupiranih teritorija jedne medjunarodno priznate drzave vec   oslobadjanje RH OD srpskog stanovnistva. Oluja je bila samo  ta neophodna inicijalna kapisla drzavne politike koja je ucinila sve u njenoj moci ne samo da Srbi odu,vec da se ne vrate i da na ta podrucja se nasele Hrvati iz BiH ili Srbije.

Nazivati  Oluju pobjedom demokracije ,kao sto to rece hrvatski predsednik, je ne samo napad na zdrav razum vec kukavicluk  hrvatskog rukovodstva i potvrda njihovog poraza u miru.

U drustvu takvih kukavica, kako srpskih tako i hrvatskih, kojima   je zajednicka  nespremnost  za prihvatanje  odgovornosti,  ljudi poput Dzakule ce uvijek biti izdajnici.

Nije poenta pomirenja da sad se svi fino zagrlimo , izljubimo i kazemo mir, mir, mir niko nije kriv pa u novo bratsvo i jedinstvo do  sljedece prilike ili neprilike.

Poenta je da svaki pojedinac u drustvu zavisno o funkciji /polozaju kojeg  ima pogleda prvo sebe  i prihvati svoj komad/komadic  odgovornosti . bez toga sve je samo tragikomicna kozmetika.

Svojevremeno je Djindjic parafrizirajuci Kenedija rekao,da ne pitaj sta drzava moze uraditi za tebe vec sta ti mozes  uciniti za samog sebe.  

Bez shvatanja    pojedinacne  odgovornosti koja jeste drugacija u skladu sa polozajem pojedinca u  drustvu ,ali od koje niko imun nije,  dzaba krecimo, dame i gospodo .



Komentari (150)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 00:27 06.08.2012

Džakula


Za prvi deo si u pravu. Džakula je uvek mislio svojom glavom i imao muda da napaljenim (teledirigovano napaljenim) Krajišnicima kaže šta misli. Oni su mislili glavom Slobodana Miloševića (i Dobrice Ćosića i sličnih gulanfera) a on svojom. I uvek je prolazio kako je prolazio.

Za drugi deo - nisi u pravu. Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.

I krajnje je vreme da se to jednom shvati i prizna. Neće se od toga nijedan vratiti ali ako prestanu mantre o vekovnoj zaveri i velikom hrvatskom planu za etničko čišćenje možda će uključivanjem mozga početi i nekakvo razmišljanje.

U skladu sa kapacitetom (kolektivnog) mozga, naravno. I upravo zato je Srbima iz Krajine Džakula dragocen.

Tačnije bio bi da misle svojom glavom.

Hm, circulus vitiosus?
dali76 dali76 00:50 06.08.2012

Re: Džakula

Kako god okrenes Krkar ,sa ili bez direktne koordinacije sa Beogradom, drzavna politika Zagreba imala je jasan cilj.
Stvoriti stabilnost demografskom ,odnosno, nacionalnom,homogenizacijom. Ako to moze biti pobjeda “demokracije”, onda sam ja Petar Pan.
Vjerovatno I ne bih napisao sve ovo da nije bilo ponovnih optuzbi na racun Dzakule upravo onih koji nikad nisu skupili petlju pa se vratili koju godinu unazad pre Oluje ili Bljeska da pogledaju svoj komadic ili komad, kako ko, odgovornosti.
O Hrvatima I njihovim tragikomicnim pokusajima da od osudjenih generala stvore neke Eisenhower /e,a 4 avgust proglase dan D, ne bih,al bez toga prica ne bi bila potpuna.

stopalo stopalo 07:14 06.08.2012

Re: Džakula

Za drugi deo - nisi u pravu. Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.


nece biti bas tako krkare

evo samo kratke licne crtice

20 godina je moja prodica manje vise letovala u istom mestu na srednjem jadranu. i svih tih godina je postojala samo jedna prodavnica.

uvek smo mi trazili "hleb i mleko" a ljubazno dobijali "kruh i mlijeko" i odlicno smo se razumeli, ostajali duzni mi njima ili oni nama ako nema sitnih para

1988 - ista prodavacica koja je bila super sa nama prethodne godine, odbija da primi cek jer je potpisan cirilicom. dzaba obajsnjavanje da potpis na ceku mora da bude isti kao i na kartici.

tako da kad sad razmislim, taj rat je poceo vec tada
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:58 06.08.2012

Re: Džakula

krkar

Za drugi deo - nisi u pravu. Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.

I krajnje je vreme da se to jednom shvati i prizna. Neće se od toga nijedan vratiti ali ako prestanu mantre o vekovnoj zaveri i velikom hrvatskom planu za etničko čišćenje možda će uključivanjem mozga početi i nekakvo razmišljanje.


Ako zanemarimo preostale zaludjene Tudjmanove obozavaoce ovakvu notornu neistinu moze da napise samo totalna neznalica ili izuzetno zlonamerna osoba. Po takvim izvitoperenim stavovima Srbi su valjda krivi i zato su hrvatske snage bombardovale i izbeglicke kolone i sto su kasnije nedeljama palile kuce izbeglica i ubijale ponekog zaostalog starca ili staricu??? Ovakvo ponasanje hrvatske vojske nedvosmisleno odredjuje "oslobodjenje" Hrvatske kao najvece etnicko ciscenje u Evropi posle drugog svetskog rata. A da je plan i namera u najvisim vrhovima hrvatske vlasti postojala je nepobitno dokazano.

Tu nista ne menja cinjenica da su srpske snage u opstoj bezaniji vodile i svoje porodice za sobom - nisu valjda mogle da ih ostave na milost i nemilost Tudjmanovim ustaskim hordama? Skoro svi muskarci izbeglice koje ja znam ni dan-danas ne smeju da odu u Hrvatsku ni u posetu samo zato sto si bili mobilisani (a to su bili prakticno svi vojno sposobni) - zahvaljujuci karikaturi zvanoj hrvatsko pravosudje koja vidi i nalazi zlocince samo na jednoj strani. Uz ono visenedeljno paljenje kuca i "ciscenje" onih koji nisu izbegli to je bio jos jedan nacin da se etnicko ciscenje ucini trajnim. I da recimo u Kninu i dan danas vecinsko stanovnistvo budu Hrvati...
dragoljub92 dragoljub92 08:00 06.08.2012

Re: Džakula

krkar

. Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.

kukusigameni kukusigameni 08:33 06.08.2012

Re: Džakula

Bio je rat. Jedni su hteli jedno, drugi drugo. Zbog toga su i ratovali. Jedni su pobedili, a drugi izgubili. I rat je završen. Obe strane su pokazale u toku rata da u svakome od nas čuči zver. Neki su obuzdali tu zver u sebi više, a neki manje. Rat je gotov. Do sledeće prilike, kada opet jedni budu hteli jedno, a drugi drugo. Zver čeka. Vežimo je.
stopalo stopalo 08:36 06.08.2012

Re: Džakula

Rat je gotov. Do sledeće prilike,


qq nema vise ratova u hrvatskoj. to dali i pise

svrsenom poslu mane nema
Dr Mebius Dr Mebius 08:46 06.08.2012

Re: Džakula

Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.


Hm...Rece u vise navrata Karla del Ponte, da je Tudjman ziv sva je prilika da bi se nasao na zajednickoj optuznici sa Milosevicem za rat u Hrvatskoj i etnicki inzenjering.

Preslusati Brionske Transkripte, jedan od najvaznijih dokaza generalima Gotovini, Markacu i onom trecem....Takodje i presudu za Oluju kao Udruzeni Zlocinacki Poduhvat (u kome fali Milosevic-prigodno i on umro na vreme).
buckoalisac buckoalisac 08:54 06.08.2012

Re: Džakula

krkar
Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.


Izvini, jel može neko pojašnjenje ? I neki argument ili činjenica, ako ima ?
anasvetl anasvetl 09:13 06.08.2012

Re: Džakula

Za drugi deo - nisi u pravu. Okreni-obrni, nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi.


Ccc. Da cckam do sutra bilo bi malo.
Odveli ih Srbi i u Jasenovac za rucicu pa lagano?
Kakva budalastina.
Vec tada je trebalo dici zid izmedju nas.

Za etnicki cistu NDH su krivi Sloba i Srbi?
Za, cistu i lijepu njihovu, NDH, u zanosu, i dan danas, kroz pjesmu i molitvu?
Poveli ih Srbi iz dobrosusjedske Tudjmanove Hrvatske,
sto na nebo,
sto, malo, sebi u izbjeglistvo?

Ne zna covjek da l` da se smije il` da place.
Svasta.
freehand freehand 09:16 06.08.2012

Re: Džakula

krkar krkar 09:35 06.08.2012

Re: Džakula

evo samo kratke licne crtice


Kad se nekom "razumevanje" nacionalnih i političkih problema ex-ZU svede na desetodnevno posmatranje prodavnice na letovanju - taj se uglavnom pokaže kao neozbiljan sagovornik na tu temu. No, dobro.


1988 - ista prodavacica koja je bila super sa nama prethodne godine, odbija da primi cek jer je potpisan cirilicom.


Glavom mogu da garantujem da nije 88. nego 89.

Jer 1988. nije bilo nikakvog trigera, nikakvog početnog impulsa koji bi doveo do takve reakcije. 1988. je Sloba već gotovo celu godinu bio na vlasti u Srbiji ali ta činjenica tada osim u Srbiji nije generalno ni na koji način doticala običan svet.

Dočim sledeće, 1989. prosečan Hrvat je kao posledicu delovanja Milošević S, Ćosić D, SANU, 3A+I itd... već bio lično, pojedinačno i kolektivno, narajcan događajima tipa:

- nosanje leša po Hrvatskoj uz halakanje OvojeSrbija;
- proglašavanje kojekakvih kulturnih autonomija - od strane političara iz Miloševićeve kuhinje
- gazimestanskih obećanja o "ni oružane bitke nisu isključene"
- smenjivanje legalno izabranih rukovodstava od strane ulične rulje po direktivi Slobodana Miloševića

i ostali suptilni i posve nevini iskazi slobodanomiloševićevske* i velikosrpske* bahatosti i kurčevitosti a sve uz podrazumevajućuse podrđku JNA koja se zaklinjala u čuvanje zeniceokasavoga...

1988. je u hrvatskoj vladala hrvatska šutnja. 1989. su Milošević Slobodan i SANU/SPC ekipa već uveliko stvorili Tuđman dr Franju.

---

* - različite ideologije ali potpuno konvergentne u realizaciji
krkar krkar 09:45 06.08.2012

Re: Džakula

Tu nista ne menja cinjenica da su srpske snage u opstoj bezaniji vodile i svoje porodice za sobom


Vaso,

Na ostatak tvog uobičajenog palamuđenja koje po običaju meša uzrok i posledicu, post- i ante- ... neću se osvrtati jer nema svrhe.

Ali ovo gore je materijalno netačno.

Martićeve (ili Miloševićeve) četničke horde (tzv. vojska tzv. RSK) pobegle su prve i ostavile svoje porodice da se od Tuđmanovih ustaških hordi spašavaju kako znaju i umeju.

Poslednja vojna jedinica tzv. V tzv. RSK stigla je u Banjaluku gde je razoružana (od strane druge srpske vojske!) 8.8. Jedina jedinica koja do tog datuma nije pobegla i bacila oružje bio je 26. korpus pukovnika Bulata koji je bio u okruženju i niej uspeo da pobegne već je sa generalom Stipetićem potpisao sporazum o predaji i povlačenju (po kojem su, BTW, Tuđmanove ustaške horde oficirima Miloševićevih četničkih hordi ostavile lično naoružanje i ispratili ih do granice BiH.

U međuvremenu su porodice istih tih "vojnika" 11 dana bežale u koloni.

Dakle, na jednostavnom srpskom:
1. VOJSKA JE PRVA POBEGLA
2. VOJSKA JE OSTAVILA SVOJE I TUĐE PORODICE
3. PORODICE SU BEŽALE JOŠ DANIMA POŠTO JE VOJSKA POBEGLA
freehand freehand 09:49 06.08.2012

Re: Džakula

Jer 1988. nije bilo nikakvog trigera, nikakvog početnog impulsa koji bi doveo do takve reakcije.

Sem ako se putujući cirkus sa Kosova potpuno isključi iz razmišljanja, uz Jogurt revoluciju i Žutu gredu (da, da - Milo Srbine!) kao preteći simvol nove stvarnosti spremne da se razliju i na jug i na zapad, pod etiketom "Događanje naroda".

1988. je u hrvatskoj vladala hrvatska šutnja.

Da, da, sem Stojčevića i Račana, eventualno Šuvar Dr Stipe niko se više u Hrvata politikom nije bavio, a za šest je meseci nikla sva ustašoidna ambrozija što je tako silovito zaposela sve cvetne leje hrvatstva...
Kad bi se zajebavali, Krkare.
Na plodno je tle to seme bačeno.
Aj ti opet malo pročitaj Josipa Boljkovca, ako ništa drugo.
I on je izdajnik u svome čoporu, to mu je odlična preporuka.

Edit:
Dakle, na jednostavnom srpskom:
1. VOJSKA JE PRVA POBEGLA
2. VOJSKA JE OSTAVILA SVOJE I TUĐE PORODICE
3. PORODICE SU BEŽALE JOŠ DANIMA POŠTO JE VOJSKA POBEGLA


Ovo, jednostavno, nije istina. Kapitalno filipokrkarovski po običaju, ne govoriš istinu, Krkare.
Suzdržavam se težih reči jer u onome što pišeš ima i mnogo istine.
Samo što ti za sve, po običaju, okrivljuješ Miloševića, SPC, SANU i Srbe generalno. Što je neisitna, opet generalano. Jer je u pitanju udruženi zločinački poduhvat Miloševića i Tuđmana, uz zdušno sasluženije USoA i Nemačke, u najmanju ruku.
krkar krkar 09:50 06.08.2012

Re: Džakula

Izvini, jel može neko pojašnjenje ? I neki argument ili činjenica, ako ima ?


Može.

Predlažem da Kovačević liberalpatriota Drago navede hronologiju svoga odlaska iz Knina, sa sve naređenjima koja je primao ili za koja je znao.
stopalo stopalo 09:52 06.08.2012

Re: Džakula

Kad se nekom "razumevanje" nacionalnih i političkih problema ex-ZU svede na desetodnevno posmatranje prodavnice na letovanju - taj se uglavnom pokaže kao neozbiljan sagovornik na tu temu. No, dobro.


ma fala ti i dje cuo i dje ne cuo znas ti i bolje da pocastis neistomisljenike.
hebi ga, mora ad hominem kad ne moze drugacije

Glavom mogu da garantujem da nije 88. nego 89.


zeno jel' ti verujes meni ili svojim ocima?

tako da ti je i celo ostalo pisanije bespredmetno

1989. su Milošević Slobodan i SANU/SPC ekipa već uveliko stvorili Tuđman dr Franju.


a savku i mika (da oproste ostali nepomenuti) je stvorio ko?

nikezic?

evo samo kratke licne crtice


opet za te 70-te (doduse ovo je tudja licna crtica)

na jednom od tih letovanja, ocev stric je skidao tablice sa kola da ne bi postala podmornica

a nas prvi komsija, hrvat i prvoborac je objasnjavao koja od kuca u mestu je bila ustaska a koja partizanska i kojim ulicama deca ne bi trebala sama da idu

male istorije znaju da budu daleko zanimljivije od tih tvojih tumacenja istorije u digest izdanju.

tako se valjda lakse uci za ispit u segedinu

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:22 06.08.2012

Re: Džakula

krkar


Martićeve (ili Miloševićeve) četničke horde (tzv. vojska tzv. RSK) pobegle su prve i ostavile svoje porodice da se od Tuđmanovih ustaških hordi spašavaju kako znaju i umeju.

....

Dakle, na jednostavnom srpskom:
1. VOJSKA JE PRVA POBEGLA
2. VOJSKA JE OSTAVILA SVOJE I TUĐE PORODICE
3. PORODICE SU BEŽALE JOŠ DANIMA POŠTO JE VOJSKA POBEGLA


Krkisa a dal' bi ti mogao da se prvo dogovoris sam sa sobom? Ovim citiranim direktno demantujes ono tvoje "nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi" iz prvog posta koji sam ja i komentarisao... Kako su oni za koje ti tvrdis da su narod "odveli" to mogli da urade ako su kako sad tvrdis "prvi pobegli"???

U ovom drugom tvom postu ima sigurno istine ali je bilo izvestaja da su i mnoge srpske jedinice bile u rasulu i da su ljudi jednostavno pokupili porodice i pobegli. Drugim recima, bilo je raznih slucajeva i primera u tom opstem rasulu. Jedino nije bilo primera da su hrvatske snage zadrzale izbeglicke kolone, vratile ih njihovim kucama i obezbedile im mir i punu zastitu. Nego su ih bombardovale i izivljavale se nad njima a po napustenim kucima vrsili "ciscenje" zaostalih staraca i palici kuce. Ako to nije skolski primer etnickog ciscenja onda ne znam sta je ...

Prema tome, i pored truda da objasnis "sta je pesnik hteo da kaze", ostaje da su tvoje reci koje sam citirao u prvom postu obicna, notorna laz. Hrvatska drzava odnosno njena vlast je ne samo ucinila sve da etnicki ocisti desetak posto svog sopstvenog stanovnistva nego i da to etnicko ciscenje postane trajno...
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:29 06.08.2012

Re: Džakula

krkak: Jer 1988. nije bilo nikakvog trigera, nikakvog početnog impulsa koji bi doveo do takve reakcije. 1988. je Sloba već gotovo celu godinu bio na vlasti u Srbiji ali ta činjenica tada osim u Srbiji nije generalno ni na koji način doticala običan svet.


"Prednost loše memorije je što se može više puta uživati u dobrim stvarima kao da se dešavaju prvi put." Niče


Dali76: Poenta je da svaki pojedinac u drustvu zavisno o funkciji /polozaju kojeg ima pogleda prvo sebe i prihvati svoj komad/komadic odgovornosti .


Evo, ja preuzimam deo odgovornosti za stvaranje Republike Srpske, to je bila moja osveta za razaranje Jugoslavije i ne učestvovanje u oslobađanju od Turaka. U oba slučaja bili bi smo odavno na evropskom putu, u smislu standarda i učenosti.
krkar krkar 10:31 06.08.2012

Re: Džakula

Krkisa a dal' bi ti mogao da se prvo dogovoris sam sa sobom? Ovim citiranim direktno demantujes ono tvoje "nisu Srbe iz Krajine proterali Hrvati nego odveli Srbi" iz prvog posta koji sam ja i komentarisao... Kako su oni za koje ti tvrdis da su narod "odveli" to mogli da urade ako su kako sad tvrdis "prvi pobegli"???


Uvek zaboravim da tebi treba polako.

Vojska je NAREDILA povlačenje civila. I onda PRVA POBEGLA.

Bežala je brže jer je bila organizovanija i jer je za sebe imala gorivo i motorna vozila.

NJIHOVE PORODICE su bežale na traktorima i snalazile se kako su umele.


Milan Karagaća Milan Karagaća 10:32 06.08.2012

Re: Džakula

Primarni cilj oluje nije bilo oslobadjanje okupiranih teritorija jedne medjunarodno priznate drzave vec oslobadjanje RH OD srpskog stanovnistva. Oluja je bila samo ta neophodna inicijalna kapisla drzavne politike koja je ucinila sve u njenoj moci ne samo da Srbi odu,vec da se ne vrate i da na ta podrucja se nasele Hrvati iz BiH ili Srbije.

Oluja je bila logična posledica jednog suludog i nepotrebnog ratnog sukoba u kome ni srpska strana nije bila cvećka, a pogotovu nije bila ni dovoljno mudra ni realna u planovima.U rukovodstvu RSK, kako političkom tako i vojnom, su bili ljudi totalno nesposobni i zaluđeni nebuloznim savezom svih srpskih zemalja i odbranom Beograda u Kninu, dok su prave gazde sedele u udobnim vilama u Beogradu i od pljačkanja gradili nove.
Da su Srbi u RSK odmah na početku, umesto balvana, zatražili da imaju najširu autonomiju u Hrvatskoj dobili bi je i rata ne bi bilo, a da ne govorim o Z-4.
Nazivati Oluju pobjedom demokracije ,kao sto to rece hrvatski predsednik, je ne samo napad na zdrav razum vec kukavicluk hrvatskog rukovodstva i potvrda njihovog poraza u miru.

Tačno.Ona bi bila pobeda demokracije da nije bilo toliko zločina, da nije proterano civilno stanovništvo ili da je omogućeno da se svi vrate i da dobiju svoju imovinu. Koja je to demokracija koja uskraćuje elementarna lična, sigurnosna i imovinska prava svojim građanima samo zato što su srpske nacionalnosti.
U drustvu takvih kukavica, kako srpskih tako i hrvatskih, kojima je zajednicka nespremnost za prihvatanje odgovornosti, ljudi poput Dzakule ce uvijek biti izdajnici.


Nije poenta pomirenja da sad se svi fino zagrlimo , izljubimo i kazemo mir, mir, mir niko nije kriv pa u novo bratsvo i jedinstvo do sljedece prilike ili neprilike.Poenta je da svaki pojedinac u drustvu zavisno o funkciji /polozaju kojeg ima pogleda prvo sebe i prihvati svoj komad/komadic odgovornosti . bez toga sve je samo tragikomicna kozmetika.

Tačno
Tačna je i izjava hrvatskog ministra odbrane Ante Kotromanović koji kaže "da je nesporno da je zločina bilo i to se mora priznati, a da su za to najodgovorniji ministarstvo policije i pravosuđa, da je na licu mjesta trebalo je streljati bandite koji su ubijali nedužne ljude, pljačkali po selima i da za zločine moraju odgovarati oni koji su ih počinili i da ih trena žestoko kazniti".Samo što je trebalo da prođe 17 godina da to neko od državnih funkcionera javno kaže, a bilo bi još značajnije da se tako decidno izjasnio i Josipović, a iznad svega,najznačajnije da konačno nešto urade na tom planu.

krkar krkar 10:33 06.08.2012

Re: Džakula

učenosti


Probaj još.
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:34 06.08.2012

Re: Džakula

Vojska je NAREDILA povlačenje civila. I onda PRVA POBEGLA.

Bežala je brže jer je bila organizovanija i jer je za sebe imala gorivo i motorna vozila.

NJIHOVE PORODICE su bežale na traktorima i snalazile se kako su umele.


Pitam se da li je Patrijarh Arsenije Čarnojević bežao ispred kolone ili iza kolone? Mogu da zamislim koliko su ga proklinjali izgnanici koji su mislili da je bolje da žive sa Albancima i Turcima (onog veka).
freehand freehand 10:40 06.08.2012

Re: Džakula

Tačno.Ona bi bila pobeda demokracije da nije bilo toliko zločina, da nije proterano civilno stanovništvo ili da je omogućeno da se svi vrate i da dobiju svoju imovinu. Koja je to demokracija koja uskraćuje elementarna lična, sigurnosna i imovinska prava svojim građanima samo zato što su srpske nacionalnosti.

Bulšit.
"Oluja" nikad i ni pod kojim uslovima ne bi mogla biti pobeda demokracije.
Smišljena je, planirana i izvedena kao državno-teroristički akt agresije i etničkog čišćenja. Uz znanje, saglasnost, i političku i vojnu podršku Sjedinjenih američkih država.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:45 06.08.2012

Re: Džakula

Jedino nije bilo primera da su hrvatske snage zadrzale izbeglicke kolone, vratile ih njihovim kucama i obezbedile im mir i punu zastitu.

Slažem se Vaso i tek bi u tom slučaju Jospipović s punim pravom mogao da kaže da se odbranila demokratija, a vojno-redarstvena akcija tome služila.
nimark nimark 10:46 06.08.2012

Re: Džakula

krkar


Glavom mogu da garantujem da nije 88. nego 89.

Jer 1988. nije bilo nikakvog trigera, nikakvog početnog impulsa koji bi doveo do takve reakcije. 1988. je Sloba već gotovo celu godinu bio na vlasti u Srbiji ali ta činjenica tada osim u Srbiji nije generalno ni na koji način doticala običan svet.

Dočim sledeće, 1989. prosečan Hrvat je kao posledicu delovanja Milošević S, Ćosić D, SANU, 3A+I itd... već bio lično, pojedinačno i kolektivno, narajcan događajima tipa:

- nosanje leša po Hrvatskoj uz halakanje OvojeSrbija;
- proglašavanje kojekakvih kulturnih autonomija - od strane političara iz Miloševićeve kuhinje
- gazimestanskih obećanja o "ni oružane bitke nisu isključene"
- smenjivanje legalno izabranih rukovodstava od strane ulične rulje po direktivi Slobodana Miloševića

i ostali suptilni i posve nevini iskazi slobodanomiloševićevske* i velikosrpske* bahatosti i kurčevitosti a sve uz podrazumevajućuse podrđku JNA koja se zaklinjala u čuvanje zeniceokasavoga...

1988. je u hrvatskoj vladala hrvatska šutnja. 1989. su Milošević Slobodan i SANU/SPC ekipa već uveliko stvorili Tuđman dr Franju.

---

* - različite ideologije ali potpuno konvergentne u realizaciji


Jako dugo pratim vaše pisanje na ovom blogu i do sada stvarno nisam osećao potrebu da komentarišem ono što pišete. Nekad ste u pravu, nekad niste, nekada se ja ne razumem u temu o kojoj pišete pa je bolje da ćutim....

Ali ovo što ste napisali me evo prvi put nateralo da vam odgovorim. Ali prvo sa pitanjem. Gde ste vi živeli od 1970-1990 ??
Ja sam rođen u Zagrebu i živeo sam tamo skoro 20 godina i sve dobro pamtim. I 1970-tu kad je moj brat doživeo da mu kao osmogodišnjem klincu njegov drugar kaže da je smrdljivi srbin, na šta je moj brat otrčao kući plačući da mu majka objasni šta je to Srbin ( hrvati su svoju decu od malena učili šta su Srbi, a šta hrvati),i 1979 godinu kada sam kao dete u drugom razredu osnovne škole, mart mesec, doneo slatkiše u razred da počastim drugare povodom rodjendana mog brata (moj rodjendan je tokom letnjeg raspusta, pa ga nikad nisam slavio sa drugarima), a moja razredna na sav glas kaže đacima "nemojte da uzimate od njega slatkiše, on je srpska svinja, može da vas otruje" i moje srednjoškolsko školovanje od 1986-1990 gde sam svaki dan od "drugara" trpeo "srbe na vrbe", "cigani", "trofazni" i druge uvrede, pretnje da će svi Srbi biti proterani kad Hrvatska postane samostalna ( i to još 1988 godine), pa mog nastavnika geografije ( tj. zemljopisa po hrvatski),koji sa velikim ponosom 1988 na početku školske godine kaže da će predavati samo geografiju Slovenije, Hrvatske i Bosne, ali ne Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer mu nepada na pamet da predje o četnicima, na šta ceo razred puca od aplauza. Gde su mi od 1986-87 roditelji konstantno šikanirani na poslu ( u početku jedva primetno, a već od 1988 izuzetno) jer su Srbi, ali su ljudi bili po 1-2 godine pred penzijom, pa su odlučili da sve istrpe.
Jako se dobro sećam i devojčice, koja je bila 2 godine mlađa od mene, koja je morala 1988 godine da se iz moje srednje škole prebaci u drugu srednju školu, jer nije više mogla kao srpkinja da izdrži iste one uvrede koje su i meni upućivane. A da vam ne pričam o MASPOK-u i 70-im godinama, kada je kolega sa posla doneo u tajnosti mom ocu spisak za likvidaciju na kome su se nalazili Srbi, a medju njima i moji roditelji.

Odmah da se razumemo. Ne mrzim Hrvate. Najiskrenije rečeno, sitno me zabole za njih. Imaju svoju državu, svoje probleme, svoje ciljeve i uopšte me ne interesuju. Imao sam tamo kao neke prijatelje u koje se jesam razočarao, jer smatram da su me izdali, svojom voljom ili pod nečijim pritiskom totalno nebitno.

Ali totalno je neistinito da 1988 pa i ranije nije bilo teškog šikaniranja i ugrožavanja Srba u hrvatskoj.
Šta je bio "triger" za to, ako je 1989-1990 Milošević bio triger za takvo ponašanje tada??

bluestar bluestar 10:48 06.08.2012

Re: Džakula

Vojska je NAREDILA povlačenje civila. I onda PRVA POBEGLA.



Trebao bi biti malo precizniji. Pobegli su iz Dalmacije, iz Knina, a recimo sa Banije i sa Korduna nisu. Hrvati su imali velike gubitke pred Petrinjom, i nisu je zauzeli tri dana, sve dok se Srbi nisu sami povukli zbog opasnosti ostanka u okruzenju. Za to vreme je na hiljade izbeglica bezbedno preslo u RS...
registry_machine registry_machine 10:48 06.08.2012

Re: Džakula

Jer 1988. nije bilo nikakvog trigera, nikakvog početnog impulsa koji bi doveo do takve reakcije. 1988. je Sloba već gotovo celu godinu bio na vlasti u Srbiji ali ta činjenica tada osim u Srbiji nije generalno ni na koji način doticala običan svet.

Dočim sledeće, 1989. prosečan Hrvat je kao posledicu delovanja Milošević S, Ćosić D, SANU, 3A+I itd... već bio lično, pojedinačno i kolektivno, narajcan događajima tipa:

- nosanje leša po Hrvatskoj uz halakanje OvojeSrbija;
- proglašavanje kojekakvih kulturnih autonomija - od strane političara iz Miloševićeve kuhinje
- gazimestanskih obećanja o "ni oružane bitke nisu isključene"
- smenjivanje legalno izabranih rukovodstava od strane ulične rulje po direktivi Slobodana Miloševića

i ostali suptilni i posve nevini iskazi slobodanomiloševićevske* i velikosrpske* bahatosti i kurčevitosti a sve uz podrazumevajućuse podrđku JNA koja se zaklinjala u čuvanje zeniceokasavoga...

1988. je u hrvatskoj vladala hrvatska šutnja. 1989. su Milošević Slobodan i SANU/SPC ekipa već uveliko stvorili Tuđman dr Franju.



krkar krkar 10:52 06.08.2012

Re: Džakula

Trebao bi biti malo precizniji. Pobegli su iz Dalmacije, iz Knina, a recimo sa Banije i sa Korduna nisu. Hrvati su imali velike gubitke pred Petrinjom, i nisu je zauzeli tri dana, sve dok se Srbi nisu sami povukli zbog opasnosti ostanka u okruzenju. Za to vreme je na hiljade izbeglica bezbedno preslo u RS...


Tačno. Ponovo Čedo Bulat!
krkar krkar 10:55 06.08.2012

Re: Džakula

Ovo, jednostavno, nije istina.


Onda je kako ti kažeš.

Tebi kao stručnjaku za uspostavu slobode, demokratije i ustavnog poretka u Hrvatskoj - puškom - svakako moram verovati.
freehand freehand 11:00 06.08.2012

Re: Džakula

krkar
Ovo, jednostavno, nije istina.


Onda je kako ti kažeš.

Tebi kao stručnjaku za uspostavu slobode, demokratije i ustavnog poretka u Hrvatskoj - puškom - svakako moram verovati.

A slušaj, jebiga, ja bio u regularnoj vojsci države kojoj sam položio zakletvu.
Nije mi idol bio dronjavi vojvoda antinski.
A i realno - pušku sam nosio, ne kamu kao četnici-početnici i njihovi ljubitelji i glasači.

Mada je malo sad bez veze da ne odgovaraš na ono što sam napisao već prelaziš na to lično njesra, a ne možeš ni da me banuješ na tuđem blogu.
bluestar bluestar 11:03 06.08.2012

Re: Džakula

Tačno. Ponovo Čedo Bulat!



Cedo se posteno potukao na svom delu fronta, ali je ostao u okruzenju sa hiljadama civila, pretila je humanitarna katastrofa, i tad je reagovao vojnicki. Udarati glavom u zid vise nije imalo svrhe.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:11 06.08.2012

Re: Džakula

krkar

Uvek zaboravim da tebi treba polako.

Vojska je NAREDILA povlačenje civila. I onda PRVA POBEGLA.

Bežala je brže jer je bila organizovanija i jer je za sebe imala gorivo i motorna vozila.

NJIHOVE PORODICE su bežale na traktorima i snalazile se kako su umele.



Ja bih pre rekao da se tebi (suvise) cesto desi da zaboravis da mi treba odgovoriti smisleno i argumentovano. Sto tebi ocigeldno tesko pada

Vojska vise nego ocigledno nije bila u stanju da se suprostavi neuporedivo jacem protivniku da nije bila u stanju ni da organizuje/brani ni povlacenje odnosno bezaniju stanovnistva. A tom stanovnistvu nije ni bila potrebna nikakva naredba da krene bezaniju. Jasno je da se pri tom racunalo i na cinjenicu da ce zapadne sile, posmatraci UN & Co zastiti civilno stanovnistvo (za vojnike je bilo samo dve mogucnosti - smrt ili bezanija). To se uostalom u velikoj meri i ostvarilo - da je bilo samo po Tudjmanu i slusaocima "Jasenovca i Gradiske Stare", zrtava bi bilo neuporedivo vise...

Ali i dalje ostaje ono sto ti NECES da ukapiras (ne mogu da verujem da bas ni toliko malo nisi u stanju da mislis). Bezanje (privremeno) stanovnista iz predela gde se odvijaju ratna dejstva i za vreme trajanja tih dejstava je sasvim NORMALNA pojava u svakom ratu na svetu, ono sto Oluju (i Bljesak) cini nedvosmislenim etnickim ciscenjem je bombardovanje izbeglickih kolona, paljenje napustenih kuca i ubijanje zaostalih staraca. I vise nego ocigledno namerno zatvaranje ociju ondasnjih hrvatskih vlasti pred tim zlocinima. Dokazi sa brionskog sastanka samo jos potvrdjuju sve to..
krkar krkar 11:14 06.08.2012

Re: Džakula

Cedo se posteno potukao na svom delu fronta, ali je ostao u okruzenju sa hiljadama civila, pretila je humanitarna katastrofa, i tad je reagovao vojnicki. Udarati glavom u zid vise nije imalo svrhe.


Potpuno se slažem. Časno se vojnički tukao i časno se vojnički predao. I časno vojnički tretiran i on i njegova vojska. I narodu koji se sa njim povlačio dlaka sa glave nije falila.

Naravno, za njega skoro niko ne zna.



anasvetl anasvetl 11:52 06.08.2012

Re: Džakula

1988. je u hrvatskoj vladala hrvatska šutnja. 1989. su Milošević Slobodan i SANU/SPC ekipa već uveliko stvorili Tuđman dr Franju.



Ovo sto si napisao nema, cak, ni u Pescaniku, a ni E-novine ne bi vjerovale u napisano.
Slobodan Milosevic nije bio dorastao ustastvu.
Nauk je nosio iz komunizma, nesto malo epskih pjesama s`Kosova.
Istoriju, pateticnu, su pisali besposleni pisci u udobnosti Beograda.
Srpski, nacionalni, sund i ateizam u to vrijeme.
I da Slobe nije bilo, Tudjman bi se desio, tj desavao se,
od rata prije..
Mi Srbi van Srbije smo prespavali bratstvo i jedinstvo,
naivno. Kao veliki slet,
hipnotisana gomila, slozna.
Budjenje je bilo sto je bilo.
Primitivno i krvavo.
Srbija i Sloba nisu dorasli tome, jer su im gu*ice bile bez iskustva,
kao i tvoja,
koja samo zna kako je umociti u Jadransko more.
krkar krkar 11:57 06.08.2012

Re: Džakula

Mi Srbi van Srbije smo prespavali bratstvo i jedinstvo,
naivno. Kao veliki slet,
hipnotisana gomila, slozna.


Pazpičkamumaterina!

Bili ste verne sluge hrvatske države u meri u kojoj ste dobijali državni posao.

Nije bilo posla u Hrvatskoj u uniformi u kojem Srbi nisu bili disproporcionalno zastupljeni najmanje dvostruko od udela u broju stanovnika. Od žandara do poštara i železničara.

Bašsuvasteškomučili!

A onda - preko leba pogače! malo nam je 37% policajaca u Hrvatskoj da budu Srbi - ima SVI da budu Srbi.

I tako...
freehand freehand 12:04 06.08.2012

Re: Džakula

I tako...

Ma neće to kod vas moći baš tako!
Kako ćeš sad, jebote, sa pocepanom lojalnošću?! Kad u tebi udari četnik na Turčina?

anasvetl anasvetl 12:17 06.08.2012

Re: Džakula

Auf, al`si ga masio.
Nisam iz Hrvatske.
A nisam izbjegla u Srbiju,
moji ratovali..

A ustasa je ustasa.
Bio i bice.
Sve i da ja zasadim cvijet u ruku.
Otvorim saku, op cvijet.
Nosim mir, ili?

Mislim da je ovo dobar odgovor.

A to sto se ti drzis zadnjih 25 godina, k`o komunista kruga dvojke, il` kao
liberal najveceg jada sto mu se desio- nije mogao da putuje jer je Sloba bio cetnik.
Oh, za to se vec vremena nema.

Pricas o Hrvatima i o istoriji i o ratovima i pi*karas,
a u stvari
nemas pojma.
Srbijanske zvezdane staze po kaldrmi i po nedodjiji.
Po faktima.
A fakti egzodus i klanje u dva rata.
Svasta.

krkar krkar 12:20 06.08.2012

Re: Džakula


Ma neće to kod vas moći baš tako!
Kako ćeš sad, jebote, sa pocepanom lojalnošću?! Kad u tebi udari četnik na Turčina?


Žaliću se Dačiću kao jedinom preostalom baštiniku partizanske tradicije i kao čoveku koji je skinuo sramnu sliku sramnog kvislinga i ubice Milana Nedića iz vlade.

Četnike na spomen ploče uveo je ovaj tvoj Lepi. Baš kao i kojekakve belosvetske tirane i masovne ubice.

A kad mogu da imaju spomen-ploče Srbi koji su klali Muslimane - valjda mogu i Muslimani koji su klali Srbe. Konsekventno, je li tako?

Principijelno kao i sve što je Tadić sa tevabijom uradio.




sahmatbg sahmatbg 12:21 06.08.2012

Re: Džakula

Zver čeka. Vežimo je.

To je najvažnije,možda i jedino što je stvarno važno.
angie01 angie01 12:27 06.08.2012

Re: Džakula

Prvo ih je zloba navukao na svoje namere, pa ih je tudjman izvukao sa ognjista da ostvari svoje namere, ( jasno rekao na Brionima), a kada su kolone na traktorima i kamionima stigle pred Beograd, nisu ih pustili da udju!

Besmisleni rat naroda koji imaju isto poreklo, kulturno i istorisko nasledje,isti jezik, isti ekonomski interes,...koji je doneo lose svim stranama, sem ratnim profiterima i novo bogatasima, koju su pak specijalna vrsta mufljuza!

Meni u ovoj konkretnoj situaciji najvise smeta sto se dan progona Srba i etnicko ciscenje Hrvatske, slavi kao dan osobodjenja, sa nekom sumnjivom izjavom, da se treba izviniti zrtvama! Suvise cinizma, za moj ukus!

Proterano 200 000 ljudi, da li je utvrdjeno koliko je ubijeno?

Imovina nikada vracena!

Dali, super ti je blog!

Hvala ti sto pokazujes da jos ima normalnih ljudi!

freehand freehand 12:31 06.08.2012

Re: Džakula

Žaliću se Dačiću kao jedinom preostalom baštiniku partizanske tradicije i kao čoveku koji je skinuo sramnu sliku sramnog kvislinga i ubice Milana Nedića iz vlade.

Aujbt?!
Ovo nisam očekivao, al nikako!
Znači ti veruješ da je on skroz revidirao i ratosiljao se onog dela istorije SPS-a?
Četnike na spomen ploče uveo je ovaj tvoj Lepi. Baš kao i kojekakve belosvetske tirane i masovne ubice.

Kojadin, Krkare.

A kad mogu da imaju spomen-ploče Srbi koji su klali Muslimane - valjda mogu i Muslimani koji su klali Srbe. Konsekventno, je li tako?

Imaju. U Bosni. I Stambolu. I Prištini. Malo nije u redu da imaju Srbiji.
Mada, znaš valjda da su meni svi koljači isti? I da bi meni to sve u isti kazan? Mis'im, nemoj tu da imaš dileme, molim te.
A inače - da ne bude da sam preskočio - Tadić je za sve ove tvoje, sa svih strana - gospodin čovek, humanista, intelektualac, demokrata. Samo takav!
WIMBLEDON WIMBLEDON 13:35 06.08.2012

Re: Džakula

Е‚ па Кркар‚ неће бити да Вам jе гаранциjа за 1989. добра. Истекла jе! Био сам управник летовалишта у Каштел Лукшићу jула 1987. године и сведок да jе групу српских дечака старих од 15 до 17 година‚ са терена за мали фудбал истерала група истих година Хрвата речима: „Марш одавде‚ овде Срби не могу да играjу „балун”!
Укратко‚ замените ту гаранциjу из 1989. не важи Вам.
anasvetl anasvetl 15:07 06.08.2012

Re: Džakula

A nisam izbjegla u Srbiju,
moji ratovali..


Ovde bih samu sebe kudila,
omakne se covjeku pa uvrijedi i one koji su bez kuce ostali.
A veceg jada nema.

Nisam izbjegla u Srbiju,
da Krkaru ne bih dosla,
il jos bolje-
da mudra sova ne gleda u sitna crevca dok mi puru pruza,
moji ratovali.
Dok sovi, avataru, objasnis da svaka lisica ima vise izlaza u jami,
ona te tuzi sudu za pravo izbora.
Tjah.
Da. I pure je dala Srbija.
Hm.
Kako god saberem, al` smo neki nesretan narod,
glupav i nesretan,
magarad.
Ok, Krkar ce u sledecm zivotu biti sportista.
Neki svetski, bre.
I nosice zastavu naseg nebeskog naroda, sa grbom Beograda.
Da se slaze uz uskogrud imidz patrijotizma i elokvencije.
Oh.


hurmonger hurmonger 19:02 06.08.2012

Re: Džakula

Jer je u pitanju udruženi zločinački poduhvat Miloševića i Tuđmana, uz zdušno sasluženije USoA i Nemačke, u najmanju ruku.


Pun pogodak.
dan5 dan5 21:15 06.08.2012

Re: Džakula

1. VOJSKA JE PRVA POBEGLA
2. VOJSKA JE OSTAVILA SVOJE I TUĐE PORODICE
3. PORODICE SU BEŽALE JOŠ DANIMA POŠTO JE VOJSKA POBEGLA


Kao neko ko je, na zalost, dobro upoznat sa svim desavanjima o kojima se raspravlja, moram reci da ovo nije tacno. Sasvim sigurno se i to desavalo, ali pre kao izuzetak, nego pravilo.
Povlacenje je komandovano, komandante je u svim rubnim opstinama postavio SM 1995. i oni prvi put od pocetka rata nisu bili ni poreklom iz Krajine. Valjda da bi poslusnost bila zagarantovana.
Niko od obicnih ljudi nije ni pretpostavio da se nece vratiti s tzv. rezervnih polozaja. Zbog svih tih ljudi-vojnika, mora se reci da su se s mnogih polozaja, koji nisu probijeni od strane hrvatske vojske, povlacili placuci - javljano im je da su ostali sami.
Porodice su trazili danima i susretali se u onoj tuznoj koloni.
Ovo se ne odnosi na dobar broj profitera raznih profila koji su svoje porodice iseljavali u Srbiju danima pre Oluje, istini za volju, prednjacio je Knin...
freehand freehand 21:38 06.08.2012

Re: Džakula

dan5
1. VOJSKA JE PRVA POBEGLA
2. VOJSKA JE OSTAVILA SVOJE I TUĐE PORODICE
3. PORODICE SU BEŽALE JOŠ DANIMA POŠTO JE VOJSKA POBEGLA


Kao neko ko je, na zalost, dobro upoznat sa svim desavanjima o kojima se raspravlja, moram reci da ovo nije tacno. Sasvim sigurno se i to desavalo, ali pre kao izuzetak, nego pravilo.
Povlacenje je komandovano, komandante je u svim rubnim opstinama postavio SM 1995. i oni prvi put od pocetka rata nisu bili ni poreklom iz Krajine. Valjda da bi poslusnost bila zagarantovana.
Niko od obicnih ljudi nije ni pretpostavio da se nece vratiti s tzv. rezervnih polozaja. Zbog svih tih ljudi-vojnika, mora se reci da su se s mnogih polozaja, koji nisu probijeni od strane hrvatske vojske, povlacili placuci - javljano im je da su ostali sami.
Porodice su trazili danima i susretali se u onoj tuznoj koloni.
Ovo se ne odnosi na dobar broj profitera raznih profila koji su svoje porodice iseljavali u Srbiju danima pre Oluje, istini za volju, prednjacio je Knin...

Pa nije Mrkšić bez veze tamo poslat, i nisu Crvene beretke držale rakete pod ključem tek onako.
Al gde ćeš ti sa Krkarom kad on sve zna.
Rado bih ga upoznao sa mojim kumovima iz Kule Atlagić, a i sa nekim Kninjanima. Bila bi to baš interesantna razmena znanja i iskustava, i verujem da bi ga sa velikom pažnjom i uvažavanjem saslušali.
Možda i većom čak nego veleštovanog gosin Draga Kovačevića.
mirakulus mirakulus 06:46 07.08.2012

Re: Džakula

Tu nista ne menja cinjenica da su srpske snage u opstoj bezaniji vodile i svoje porodice za sobom - nisu valjda mogle da ih ostave na milost i nemilost Tudjmanovim ustaskim hordama? Skoro svi muskarci izbeglice koje ja znam ni dan-danas ne smeju da odu u Hrvatsku ni u posetu samo zato sto si bili mobilisani (a to su bili prakticno svi vojno sposobni)

Svi bili kuhari, soferi, dostavljaci, kuriri. poput vojvode Antinskog. Divizije i korpusi kuhara i sofera.
mirakulus mirakulus 06:58 07.08.2012

Re: Džakula

A slušaj, jebiga, ja bio u regularnoj vojsci države kojoj sam položio zakletvu.
Nije mi idol bio dronjavi vojvoda antinski.
A i realno - pušku sam nosio, ne kamu kao četnici-početnici i njihovi ljubitelji i glasači.
Samo za cije si se ciljeve borio?
mirakulus mirakulus 07:01 07.08.2012

Re: Džakula

ono sto Oluju (i Bljesak) cini nedvosmislenim etnickim ciscenjem je bombardovanje izbeglickih kolona, paljenje napustenih kuca i ubijanje zaostalih staraca. I vise nego ocigledno namerno zatvaranje ociju ondasnjih hrvatskih vlasti pred tim zlocinima. Dokazi sa brionskog sastanka samo jos potvrdjuju sve to..

objasni ti meni da li je i izvlacenje ratne tehnike preko civila kod Dvora u reziji Mile Novakovica takodjer dio nedvosmislenog etnickog ciscenja?
freehand freehand 08:49 07.08.2012

Re: Džakula

Svi bili kuhari, soferi, dostavljaci, kuriri. poput vojvode Antinskog. Divizije i korpusi kuhara i sofera.

Ja nisam, ne slušaj Krkara. A on jest bio propagandista.
Samo za cije si se ciljeve borio?

Poznato je da je to osnovno pitanje koje svaki čoek u vascelom svetu sebi postavi prilikom mobilizacije.
Mada, Mirakuluse, ovde je tema veličanstvena "Oluja" i ispraćaj tvojih nekadašnjih sugrađana uz zbogom. Ne ja i leto/rana jesen '91.
registry_machine registry_machine 09:13 07.08.2012

Re: Džakula

Ja nisam, ne slušaj Krkara. A on jest bio propagandista.


(Pst,pst, krkar je mirakulus)
mirakulus mirakulus 10:54 07.08.2012

Re: Džakula

Mada, Mirakuluse, ovde je tema veličanstvena "Oluja" i ispraćaj tvojih nekadašnjih sugrađana uz zbogom. Ne ja i leto/rana jesen '91.

Do kad se prostirala ta rana jesen? Do protjerivanja baranjaca iz baranje? do protjerivanja daljcana i stanovnika Erduta? Do protjerivanja gradjana Iloka?
Nekako mi se cini da vascelo srbijansko pucanstvo zaboravlja "Oluju" koja se odigravala upravo od ljeta i rane jeseni 1991 pa na dalje u strahu od opakih Tudjmanovih bojovnika pobijeno je prilicno baba i hrvatske nejaci. No ostaje takodjer podatak i o stanju nakon dolaska unprofora. U nekoliko mjeseci 1992. godine ubijeno je preko 700 civila koji su jadni ne bili ostali u svojim kucama na "oslobodjenom" teritoriju.Uz to je jos i nekoliko tusuca prognano. No u svoj zabrinutosti zbog etnickog ciscenja 1995 zaboravlja se na kraju konca i etnicko ciscenje 1991. Mislim da je Dale vjerojatno mislio i na to kad je pisao svoj dnevnik. Ne znam i nemam podatke o tome da li je i jedan stanovnik "krajina" stao ispred vojske ili paravojske i rekao nemojte ljudi ciniti zlo nasim susjedima. Mislim da sam cuo neke podatke o jednom gradonacelniku kojeg je onda pojeo mrak. Jel Vojnica jel Vrginmosta sad se ne sjecam.
mikimedic mikimedic 11:55 07.08.2012

Re: Džakula

srbijansko


srpsko.
mirakulus mirakulus 12:16 07.08.2012

Re: Džakula

srpsko.

Kao i obicno. Ko o cemu miki o kolacima.
mikimedic mikimedic 14:09 07.08.2012

Re: Džakula

Do kad se prostirala ta rana jesen? Do protjerivanja baranjaca iz baranje? do protjerivanja daljcana i stanovnika Erduta? Do protjerivanja gradjana Iloka?
Nekako mi se cini da vascelo srbijansko pucanstvo zaboravlja "Oluju" koja se odigravala upravo od ljeta i rane jeseni 1991 pa na dalje u strahu od opakih Tudjmanovih bojovnika pobijeno je prilicno baba i hrvatske nejaci. No ostaje takodjer podatak i o stanju nakon dolaska unprofora. U nekoliko mjeseci 1992. godine ubijeno je preko 700 civila koji su jadni ne bili ostali u svojim kucama na "oslobodjenom" teritoriju.Uz to je jos i nekoliko tusuca prognano. No u svoj zabrinutosti zbog etnickog ciscenja 1995 zaboravlja se na kraju konca i etnicko ciscenje 1991. Mislim da je Dale vjerojatno mislio i na to kad je pisao svoj dnevnik. Ne znam i nemam podatke o tome da li je i jedan stanovnik "krajina" stao ispred vojske ili paravojske i rekao nemojte ljudi ciniti zlo nasim susjedima. Mislim da sam cuo neke podatke o jednom gradonacelniku kojeg je onda pojeo mrak. Jel Vojnica jel Vrginmosta sad se ne sjecam.


kao i obicno. ko o cemu mirakulus o kolacima.
freehand freehand 15:23 07.08.2012

Re: Džakula

Do kad se prostirala ta rana jesen? Do protjerivanja baranjaca iz baranje? do protjerivanja daljcana i stanovnika Erduta? Do protjerivanja gradjana Iloka?

Konsultuj Martina Špegelja i Josipa Boljkovca. Možeš i Glavaša i Merčepa. Ako već ne i Vrhovnika, haškog optuženika zamalo, ako je verovati gospođi Del Ponte.
Ja sam hteo da pitam viteza Glavaša, nego dva puta nije došao na zakazano, jbg...
Inače sam bio pripadnik jedine regularne oružane formacije na terenu, ako ti to nešto znači.
I nisam delio ljude (kao ni sada, uostalom) po naciji, veri ili boji kože. Bio sam baš kao kandidatkinja za Miss Yu, ako mi veruješ!
Mislim, možda ti taj podatak o regularnosti oružanih postrojbi zatreba glede formulacija koje koristiš o kasnijim oružanim sustavima koji se pojavljuju na teritoriji RH. Tvoji istomišljenici imaju običaj da ih nazivaju "neregularnim", "pobunjeičkim" i slično.



krkar krkar 16:57 07.08.2012

Re: Džakula

Inače sam bio pripadnik jedine regularne oružane formacije na terenu, ako ti to nešto znači.


E sad nam je lakše. Kad civile ubijaju i kolju jedine regularne oružane formacije na terenu ili ih pod zaštitiom jedine regularne oružane formacije na terenu pokolju razna govna četničko-dobrovoljačko-paravojna ... civilima prosto dođe milo što su stradali od jedine regularne oružane formacije na terenu.

Mislio sam da imaš bar malo mozga. A i morala.
freehand freehand 17:12 07.08.2012

Re: Džakula

E sad nam je lakše.

Ma ne mogu ti opisati svoje zadovoljstvo činjenicom da je vama lakše!
na terenu pokolju razna govna četničko-dobrovoljačko-paravojna ...

Čekaj, bre - pa to ovi tvoji?! Zemunsko-antinski?
Znaš, ja sa se sa takvima nikad nisam lizao. Niti imam nameru. Jedni smo prema drugima gajili samo prezir, gađenje, a bogami i mržnju. Vrlo iskreno i obostrano.
Nego ti lepo kod tvog vojvode i Aleka. Da zajedno vodite antiratne kampanje i kunete nas zločince.
Mislio sam da imaš bar malo mozga. A i morala.

Ja za tebe iluzije nemam već neko vreme.
Čak i da te ne pitam o NATO oružanim formacijama koje to rade visinski, i KLA koja to radi dubinski.








mirakulus mirakulus 17:18 07.08.2012

Re: Džakula

Konsultuj Martina Špegelja i Josipa Boljkovca. Možeš i Glavaša i Merčepa. Ako već ne i Vrhovnika, haškog optuženika zamalo, ako je verovati gospođi Del Ponte.
Ti si napisao do rane jeseni pa te stoga i pitah. No vidim ozbiljni razgovor izvrces na zajebanciju no to je tako kad se nema s cime odgovarati onda se sve okrece. Pitah te zato sto mislijah da si kao pripadnik regularnih oruzanih snaga SFRJ trebao stititi ustavni poredak i sve gradjane SFRJ. No ne vidjeh da si digo i jedan glas na progon nesrba iz recimo Iloka. Ne vidjeh da si onako mlad, lep i stasit pripadnik JNA sve stao i rekao "Aman bratjo ne cinimo luda zla nad nemocnijem narodom"
Ja sam hteo da pitam viteza Glavaša, nego dva puta nije došao na zakazano, jbg...
I ne dojde rece. Ah vidis.
Inače sam bio pripadnik jedine regularne oružane formacije na terenu, ako ti to nešto znači.
I nisam delio ljude (kao ni sada, uostalom) po naciji, veri ili boji kože. Bio sam baš kao kandidatkinja za Miss Yu, ako mi veruješ!
Pa kad nisi delio sto ne zaustavi progon Hrvata?
mirakulus mirakulus 17:20 07.08.2012

Re: Džakula

E sad nam je lakše. Kad civile ubijaju i kolju jedine regularne oružane formacije na terenu ili ih pod zaštitiom jedine regularne oružane formacije na terenu pokolju razna govna četničko-dobrovoljačko-paravojna ... civilima prosto dođe milo što su stradali od jedine regularne oružane formacije na terenu.
Mislio sam da imaš bar malo mozga. A i morala.

Ipak je to velika razlika. Oni su bili bradati i bezubi a ovi su onako lepi, stasiti, utegnuti u sve opasace i oprtace. Pa obrijani, pa mirisljavi. tocno ti dojde milo dok te takav potjera u minsko polje.
mirakulus mirakulus 17:24 07.08.2012

Re: Džakula

kao i obicno. ko o cemu mirakulus o kolacima.

Pa miki ajde reci da je ista od ovoga sto napisah neistina? Ta miki iz ugrozenih podrucaja bi protjerano preko 350 iljada nesrba. Ta miki od sijecnja 1992 do rujna 1992 na prostorima UNPA zona bi ubijeno cirka 700 nejaci sto osta na svojim ognjistima. Uz to u Baranji preostali nesrbi morahu nositi posebnu oznaku i ne smijahu setati okolo. E moj miki sav ti se zivot sveo na ispravak srpski u srbijanski a neznajes znacenje tijeh rijeci. Sto bi to bilo srpski a sto bi to bilo srbijanski jos uvijek muci mudru glavicu pametnog mikija i ucio je ucio od srede do petka al se ne pomaknu dalje od pocetka.
freehand freehand 17:35 07.08.2012

Re: Džakula

Ti si napisao do rane jeseni pa te stoga i pitah. No vidim ozbiljni razgovor izvrces na zajebanciju no to je tako kad se nema s cime odgovarati onda se sve okrece. Pitah te zato sto mislijah da si kao pripadnik regularnih oruzanih snaga SFRJ trebao stititi ustavni poredak i sve gradjane SFRJ. No ne vidjeh da si digo i jedan glas na progon nesrba iz recimo Iloka. Ne vidjeh da si onako mlad, lep i stasit pripadnik JNA sve stao i rekao "Aman bratjo ne cinimo luda zla nad nemocnijem narodom"

Ne pristoji ti ovo, Mirakuluse. Prvo, besmisleno je da dozvolim da ovo svedemo na ličnu prepisku, u kojoj ću ja biti glavni junak.
Recimo ovako: nema ni jednog razloga zbog koga bi me i danas bilo sramota bilo kog postupka iz tog vremena. Niti ičega što sam mogao a nisam uradio. Toliko o tome.
Pa kad nisi delio sto ne zaustavi progon Hrvata?

I opet ti. A otkud znaš šta ja jesam a šta nisam?
Da pitam ja tebe: što ti ne zaustavi progon Srba? Ili bar klanje nemoćnih baba i deda od strane cvetja hrvatskoga što sebe ustašama naziva?
Nego, budimo ozbiljni. Nisam ti Špegelja i Boljkovca bez veze pomenuo.
Nijedan od njih nije Srbin. A obojica govore da je člitava priča krenula i malo drugojačije no što je predstavljena.
A to što ne rekoh odmah na početku da je Dali u pravu po pitanju tih junačko-izdajničkih relacija - pa to su takvi stereotipi da je degute ponavljati ih svakom prilikom.
Meni bar.

Edit:
Ipak je to velika razlika. Oni su bili bradati i bezubi a ovi su onako lepi, stasiti, utegnuti u sve opasace i oprtace. Pa obrijani, pa mirisljavi. tocno ti dojde milo dok te takav potjera u minsko polje.

Sad tek videh i ovo... Hajd ti lepo svojim putem, pa palamudi sa Krkarom do mile volje. Može blog da otvori, to bi baš bilo do jj!
Tu može da banuje po navici i ćeifu!
Možda i da napravite SHNS?!
mirakulus mirakulus 17:47 07.08.2012

Re: Džakula

I opet ti. A otkud znaš šta ja jesam a šta nisam?

Pa ne cuh niti od jednog prognanika da se netko zauze za njega.
Da pitam ja tebe: što ti ne zaustavi progon Srba? Ili bar klanje nemoćnih baba i deda od strane cvetja hrvatskoga što sebe ustašama naziva?
Na frontu gdje bijah takovijeh nije bilo. U mjestu u kojem zivljah ostalo je podosta onijeh sto se nazivljahu Sorabi. Neki su bili i u ZNG-u i pokazase se hrabim borcima. Neki su bili u podrumu i dijelili dobro i zlo sa ostalima a neki su mislili sad ce to proci pa odose u Srbiju ne bi li se brzo vratili u "oslobodjeno" Neki ostase i postase vojvode pa dojde mirna reintegracija i gle cuda njih aboliralo. Valjda ljustise krumpire vojvodi od Antina dok ovak kuhase srneci paprikas za gladnu vojsku.
A to što ne rekoh odmah na početku da je Dali u pravu po pitanju tih junačko-izdajničkih relacija - pa to su takvi stereotipi da je degute ponavljati ih svakom prilikom.
Meni bar.
A ne bijase stereotip ubojstvo nemocne starcadi u Vagancu ljeta gospodnjeg 1991. Al ne bijase stereotip progon svijeh Hrvata iz Iloka ljeta gospodnjeg 1991. Pa sto JNA koja branise ustavni poredak ne zastiti Horvate iz Iloka nego ih potjera da bi sebi oslobodili njihove televizore i ves masine.
A sto bijase u Slakovcima? A sto bijase u Tovarniku? A sto bijase u Nijemcima? A sto bijase u Novim Jankovcima?
Recimo ovako: nema ni jednog razloga zbog koga bi me i danas bilo sramota bilo kog postupka iz tog vremena. Niti ičega što sam mogao a nisam uradio. Toliko o tome.
Ah. Ne stidis se. Jer bi ti stid izjeo dusu kad bi imao stida. Nego ne upitah ja tebe a sto je ta regularna vojska radila tamo di si ti bio? Stitila ustavni poredak? Raspirivala bratstvo i jedinstvo i stitila sve narode i narodnosti nase otadzbine?
Dakle kad bi imao stida ti bi se stidio al ti neimas stida pa se i ne stidis.
Nego reci ti meni samo jos jedno na kraju.
Sto bi s doktorom Šreterom u zapadnoj Slavoniji?
freehand freehand 17:58 07.08.2012

Re: Džakula

Ah. Ne stidis se. Jer bi ti stid izjeo dusu kad bi imao stida. Nego ne upitah ja tebe a sto je ta regularna vojska radila tamo di si ti bio? Stitila ustavni poredak? Raspirivala bratstvo i jedinstvo i stitila sve narode i narodnosti nase otadzbine?
Dakle kad bi imao stida ti bi se stidio al ti neimas stida pa se i ne stidis.

Slušaj, ja potpuno razumem da bi ti za ovakvo sranje pamet samo smetala. To što se usput još trudiš da budeš duhovit ovim slomljenim arhigovorom ne čini te bližim toj sanjanoj pameti.
Takođe razumem da si pun tog nekog čemera i gada koji izlivaš naokolo gde god ti se učini zgodnim.
A slagali su te da sam ja doktor. Pomoć ćeš, uz svu moju empatiju, morati da potražiš drugde, kod stručnih lica.

Sad, komšo - paljba.
mirakulus mirakulus 19:00 07.08.2012

Re: Džakula

Slušaj, ja potpuno razumem da bi ti za ovakvo sranje pamet samo smetala. To što se usput još trudiš da budeš duhovit ovim slomljenim arhigovorom ne čini te bližim toj sanjanoj pameti.
Takođe razumem da si pun tog nekog čemera i gada koji izlivaš naokolo gde god ti se učini zgodnim.
A slagali su te da sam ja doktor. Pomoć ćeš, uz svu moju empatiju, morati da potražiš drugde, kod stručnih lica.

I ja dobro razumijem tvoj unutarnji stid.
freehand freehand 19:36 07.08.2012

Re: Džakula

I ja dobro razumijem tvoj unutarnji stid.

Ne razumiješ ti ništa.
A verovatno će ti najteže pasti kad shvatiš da nisi jedini koji bespućima veba širi Reč. Nisam siguran čime sam baš ja zaslužio tvoje pomazanje, ali - ne hvala, dragi komšija. Niti postoji razlog, niti si ti taj kome bih se obratio, čak i da razloga ima.
krkar krkar 19:55 07.08.2012

Re: Džakula

čak i da razloga ima.


A nema. Ustavni poredak i jedina zvanična oružana sila su iznad svega.

Koji život manje više. I pokoji izbeglica pride.
dali76 dali76 20:03 07.08.2012

Re: Džakula

Jedno pitanje Mirakulus;
Ako vi kao rvat meni kazete : Ilok, a ja vama kao Srbin odgovorim akracka Poljana.
Ako ja vama kao Srbin kazem Gospic,a vi meni odgovorite ,Drnis.
Bjezimo li nas dvojica svako od svoje odgovornosti vodeci se argumentum da na svaki zlocin odgovaramo,a vi nama argumentum ?
Utom smislu ja se bojim da vi Mirakulus svojim komentarima ucestvujete u onom sto sam ja svojim blogom barem pokusao zaustaviti,sa ove nase strane.
Svi ti komentari,a vi nama, su za mene poraz ,kako nas, tako I vas g. Mirakulus.
I nije poenta,ko sto vec pisah u blogu,da se sad mi mirimo pa niko nije kriv il svi smo krivi,vec da svako,I mi I vi,sagledamo vlastitu odgovornost ,ne da bi smo ista pravdali vec da bi shvatili svoj komadi/komadic odgovornosti .
Bez toga, bojim se sve price su zalud.
Toliko.
mirakulus mirakulus 20:10 07.08.2012

Re: Džakula

Ne razumiješ ti ništa.
A verovatno će ti najteže pasti kad shvatiš da nisi jedini koji bespućima veba širi Reč. Nisam siguran čime sam baš ja zaslužio tvoje pomazanje, ali - ne hvala, dragi komšija. Niti postoji razlog, niti si ti taj kome bih se obratio, čak i da razloga ima.

Ja samo razumijem da je tijekom 1991. godine prognano nesto preko 350 iljada nesrba. Nesto s prostora koje su regularne i neregularne postrojbe u sadejstvu zauzele a nesto s prostora koji su bili pocasceni plotunima iz raznih kalibara. Pri tome je izbjeglo i nesto srpskog stanovnistva na teritorij RH koji su kontrolirali regularni MUP i neregularni ZNG. Stoga je i dalje pitanje zasto se ne spominju svi ti silni ljudi te zasto pri pomenu na Oluju se ne spomene i sve ovo sto se dogadjalo prije Oluje. Od Hrvatske se trazi spomen Srpskih zrtava sto je btw i u redu a narocito onih koji su nevini stradali. No svakako onda bi trebali spomenuti i sve one koji su ni krivi ni duzni nastradali od 1991 do 1995 na teritorijama koje je kontrolirala sto regularna vojska sto u sadjestvu s njom razne neregularne postrojbe te raznorazni teritorijalci. No svakako vidim od tebe ni E od empatije za ljude koji nemaju tvojijeh krvnijeh zrnaca.
Sto se tice arhaicnog pisanja evo ti jedan primjer kako je to izgledalo 1805. godine kad je moj predak tada po cinu oberleutant u 3. ogulinskoj pukovniji napisao prigodom odlaska ogulinaca u boj sprotivu francuza.
Rano rani billa Villa svisoke Planine Belolassicze, tere dosivlie po imenu Branovacskoga Jovu, i Poglavara od Ogulinske kraine.
Ustai Jovo na noge iunachke, i kupi silnu voisku tvoiu, i iggi snome k-Mletkom bilim.
Tebeie Svitla kruna Czessarova tamo za pomoch odredila.
Berszomie Jovo glass razumio, i ioste bersse sakupio svoiu voisku; Ogullincze sve po izbor Junake! i kada osvanu Danak 20 Augusta, godine 1805 od koiesse sve pita, i cella Europa noisse zachudi — iz Mira velika nemira skupisse voiska silina.
Noi iznosse 3 Bariaka krune Czesarove. Jednoga prima sam
Branovacskv Jovo, Drugoga mlad Vitesse gnate csivichu,
tretega mlad Plemichu Philipe Quelff.
Svaki svoga meche po sred svoie Voiske.
Nihma daje Boxi Blagoszlov! kuchinichu Mathe domorodacz verlo uchen Redovničkoga Reda.
Brachu! Svoiu Viteški Svitovasse: govorechi lipa kitto od 3 Bariaka po svoi Ogulinskoi kraini izabrata! Iggite k-Mletkom bilim, za Boga, i nassega Cesara presvitloga! vassu kervczu iunachki prolite, i osvetite Ocze, Sztricze, I Brachu vassu, koia vami tamo nedavno mertva, i ioste sziva osztala, vami vasse ranne joste i nezarastle!
Bojak biuchi — snepoztalnim narodom francoskim — koi svoga pravednoga Kralia pogubi! Negovu kerv nedoztoino nasse uz-
Boga! Vissniega odbiegla — komesse i Danas krivo klania: pomochiga neche. —
Vladanie na Vladanie — jedno za drugim prominuie, i zasse gore izbire.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:14 07.08.2012

Re: Džakula

mirakulus

Svi bili kuhari, soferi, dostavljaci, kuriri. poput vojvode Antinskog. Divizije i korpusi kuhara i sofera.


Svasta, naravno da su ogromna vecina bili borci koji su se borili da ne budu pripojeni Tudjmanovoj NDH - po zavrsetku rata svi oni imaju pravo na normalan zivot i sva ostala prava, naravno ako u ratu nisu krsili obicaje rata i nisu cinili zlocine.

mirakulus
Pa miki ajde reci da je ista od ovoga sto napisah neistina? Ta miki iz ugrozenih podrucaja bi protjerano preko 350 iljada nesrba. Ta miki od sijecnja 1992 do rujna 1992 na prostorima UNPA zona bi ubijeno cirka 700 nejaci sto osta na svojim ognjistima.


Dal' je bas tacna ta Tudjmanovska statistika, veliko je pitanje. Dovoljno je samo zrno pameti pa znati da je broj proteranih Srba na kraju rata sigurno znatno veci nego sto je to bio broj Hrvata na pocetku - iz prostog razloga sto se radi oblastima sa veciniskim srpskim stanovnistvom.

Ono sto je bitno je da se na srpskoj strani niko ni ne ponosi sa tim proterivanjem i zlocinima - naprotiv, najveci deo svih odgovornih su vec odavno kaznjeni. A Hrvatska jos uvek nije u stanju ni da otvoreno prizna te zlocine a kamo li da kazni odgovorne. Ono cega bi se svaka normalna drzava stidela u Hrvatskoj se slavi.

Pristojan covek bi mogao samo da kaze da svi zlocini moraju biti kaznjeni a i ti pokusavas da opravdas te zlocine nekim prethodnim. Sta ti znaci to uopste? Ako ne smes to da kazes u "lijepoj tvojoj" onda bar kazi ovde na blogu - ako si covek. Ja nemam nikakvih problema da kazem da svi zlocinci sa srpske strane zasluzuju najstroze kazne - naprotiv vrlo mi je stalo do toga ...
mirakulus mirakulus 20:21 07.08.2012

Re: Džakula

Svi ti komentari,a vi nama, su za mene poraz ,kako nas, tako I vas g. Mirakulus.
I nije poenta,ko sto vec pisah u blogu,da se sad mi mirimo pa niko nije kriv il svi smo krivi,vec da svako,I mi I vi,sagledamo vlastitu odgovornost ,ne da bi smo ista pravdali vec da bi shvatili svoj komadi/komadic odgovornosti .
Bez toga, bojim se sve price su zalud.

Svi ti komentari su poraz. Slazem se s vama. Narocito poraz za one koji ne zele prihvatiti da je i njihova strana radila necovjestva prema protivnickoj strani pri cemu su civilne zrtve bile najlaksa meta. Pri tome se ni jedna ni druga vojska nisu narocito iskazale. Ja sam svakako svjestan onoga sto je hrvatska strana cinila i nikako to ne opravdavam. Kao sto imam za primjetiti kad se pocne o zlocinima svoje strane onda u glavnom nastaje ili muk ili razna razina opravdanja. Uzmimo generalno stajaliste da zlocin nema opravdanja. Pored toga ako se ocekuje da hrvatska strana u spominjanju oluje spomene ubijene i prognane Srbe svakako se moze ocekivati i da se Srpska strana prisjeti poubijanih i protjeranih Hrvata za vrijeme vladavine takozvane republike srpske krajine.a prisjetimo se te zrtve za vrijeme dok nije bilo borbenih djelovanja nisu nista manje nego zrtve nakon Oluje. Takodjer prisjetimo se i da je u to vrijeme takodjer napravljeno temeljito etnicko ciscenje "oslobodjenih" krajeva. Mozda sam bio malo naporniji no vidimo da nisam uspio izvuci niti malo empatije prema zrtvama. Niti i malo znaka zaljenja i sucuti. Na zalost.
mirakulus mirakulus 20:31 07.08.2012

Re: Džakula

Pristojan covek bi mogao samo da kaze da svi zlocini moraju biti kaznjeni a i ti pokusavas da opravdas te zlocine nekim prethodnim. Sta ti znaci to uopste? Ako ne smes to da kazes u "lijepoj tvojoj" onda bar kazi ovde na blogu - ako si covek. Ja nemam nikakvih problema da kazem da svi zlocinci sa srpske strane zasluzuju najstroze kazne - naprotiv vrlo mi je stalo do toga ...

Jasno da svi zlocini moraju biti kaznjeni. Eto do danas jos nitko nije kaznjen za zlocin u Vagancu. Kao sto znamo sudi se pociniteljima iz Varivoda. Kao sto znamo sudi se i Mercepu, kao sto znamo osudilo i Glavasa i jos dosta drugih. Znaci nije da se ne sudi. No kao sto znamo onaj sinisa iz Siltova jos uvijek slobodno sece Novim sadom i okolicom a njegova je postrojba pobila preko 50 ljudi za vrijeme "mira" Pa ako ti je stalo a ti nesto napisi o ubojstvima u Bajeru i o ulozi siltova u tome
SILTOVI I NJIHOV KOLOVODJA,RATNI ZLOCINAC SINISA MARTIC OSOBNO SU ZAPOVJEDNO ODGOVORNI ZA MASAKRIRANJE 33 MJESTANA GLINSKOG NOVOG SELA KAO I ZA ZLOCINE U JOSEVICI GDJE SU MUCILI I ZAKLALI 22 ZITELJA TOG SELA.
Kao sto smo mogli procitati u poruci s proslave Oluje i Milanovic i Josipovic poslali su jasne stavove. Sto se tice statistike ne volim statistiku kad se radi o ljudima. No budi uvjeren da je preko 700 ljudi ubijeno nakon sto su prestala ratna djelovanja na podrucjima pod okupacijom. Tisuce su od ozujka 1992 do kolovoza 1993 jos morali napustiti svoje domove jer su bili izlozeni svakovrsnim torturama. Mnogi su i potpisivali papirice da se odricu svoje imovine.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:49 07.08.2012

Re: Džakula

mirakulus
Jasno da svi zlocini moraju biti kaznjeni. Eto do danas jos nitko nije kaznjen za zlocin u Vagancu. Kao sto znamo sudi se pociniteljima iz Varivoda. Kao sto znamo sudi se i Mercepu, kao sto znamo osudilo i Glavasa i jos dosta drugih. Znaci nije da se ne sudi. No kao sto znamo onaj sinisa iz Siltova jos uvijek slobodno sece Novim sadom i okolicom a njegova je postrojba pobila preko 50 ljudi za vrijeme "mira" Pa ako ti je stalo a ti nesto napisi o ubojstvima u Bajeru i o ulozi siltova u tome


Ne bih hteo da se ovo pretvori u diskusiju "mi smo bolji" ali ne zvucis uopste objektivno. Sudjenje Glavasu je bilo bruka iz vise razloga, a sa Mercepom je samo zakasnjenje toliko da je to jos veca bruka. Ali priznajem, zadnjih godina su se stvari u Hrvatskoj po tim pitanjima znatno poboljsale. Sto se tice ovog drugog primera zvuci mi prilicno neverovatno - pretpostavljma da si ti samo jednostrano informisan. Srbija je po tim pitanjima svetlosnim godinama ispred Hrvatske i ubedjen sam da bi taj odavno zaglavio na sudu za ratne zlocine da za to postoje opipljivi dokazi...

Ja sam ne mogu da pisem o takvim stvarima posto nisam informisan - sa Hrvatskom imam veze samo utoliko sto sam u vreme ex-Yu (cesto) bio na letovanju. A u zadnjih nekoliko godina opet par puta...
mirakulus mirakulus 21:14 07.08.2012

Re: Džakula

Ja sam ne mogu da pisem o takvim stvarima posto nisam informisan - sa Hrvatskom imam veze samo utoliko sto sam u vreme ex-Yu (cesto) bio na letovanju. A u zadnjih nekoliko godina opet par puta...

Vidis nedostatak informacija je nezgodna stvar.
Pa evo za tvoju informaciju nesto o selu Bacin:
https://sites.google.com/site/savostrbac/ba%C4%87in
mikimedic mikimedic 21:33 07.08.2012

Re: Džakula

E moj miki sav ti se zivot sveo na ispravak srpski u srbijanski a neznajes znacenje tijeh rijeci. Sto bi to bilo srpski a sto bi to bilo srbijanski jos uvijek muci mudru glavicu pametnog mikija i ucio je ucio od srede do petka al se ne pomaknu dalje od pocetka.


ne, upravo ti to ne kapiras. jer da kapiras, onda bi znao i uzrok ovoga

Ta miki iz ugrozenih podrucaja bi protjerano preko 350 iljada nesrba. Ta miki od sijecnja 1992 do rujna 1992 na prostorima UNPA zona bi ubijeno cirka 700 nejaci sto osta na svojim ognjistima. Uz to u Baranji preostali nesranji preostali nesrbi morahu nositi posebnu oznaku i ne smijahu setati okolo.


ili - drugim recima, moze i ovako. kad god ti za srbe upotrebis termin 'srbijanac', ja cu hrvate pa i tebe nazvati 'ustasama'.

jel ok?



Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:38 07.08.2012

Re: Džakula

mirakulus
Vidis nedostatak informacija je nezgodna stvar.
Pa evo za tvoju informaciju nesto o selu Bacin:
https://sites.google.com/site/savostrbac/ba%C4%87in


Hm, ne razumem sta ti sad znace ovi linkovi? I meni koji nisam mnogo informisan je poznato da su ovakvi zlocini cinjeni od strane raznih srpskih (uglavnom paravojnih) formacija. Ali i sa strane hrvatskih. Tu smo rekao bih nas dvojica saglasni: svi zlocini se moraju istraziti i zlocinci kaznjeni...

Ono sto je medjutim vaznije za diskusiju i sto je blize temi ovog bloga je recimo ovo gore Tomsonovo "za dom spremni" pred 70.000 ljudi? Sta kazes na to? I kako je to moguce u jednoj normalnoj drzavi u danasnje vreme? I da li drzava uopste moze biti normalna ako je 10% sopstveong stanovnistva proterano i ONEMOGUCAVAN im je povratak evo skoro dve decenije ... i to je sve podrzavano iz samih vrhova vlasti - bar do skoro. I kako jedna drzava ima obraza da trazi povratak umetnickih dela navodno opljackanih iz delova iz kojih je stanovnistvo proterno i nije im omogucen povratak. Zar ne bi bilo normalno da se PODRAZUMEVA i povratak ljudi?

krkar krkar 23:20 07.08.2012

Re: Džakula

kad god ti za srbe upotrebis termin 'srbijanac', ja cu hrvate pa i tebe nazvati 'ustasama'.


Miki, i ovaj idol ti je ustaša



Dobrica Ćosić je Srbijanac KAŽE KOŠTUNICA. A i Ćosić na više mesta u svojim pisanijima. I Bečković i Mihiz i toliki drugi, majkuimustašku!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:28 07.08.2012

Re: Džakula

krkar
kad god ti za srbe upotrebis termin 'srbijanac', ja cu hrvate pa i tebe nazvati 'ustasama'.


Miki, i ovaj idol ti je ustaša

Dobrica Ćosić je Srbijanac KAŽE KOŠTUNICA. A i Ćosić na više mesta u svojim pisanijima. I Bečković i Mihiz i toliki drugi, majkuimustašku!


ma to kad se za nekog kaze da je iz "uze srbije" je poznato i moze se naci i u recniku. Nego sto ima nekih "strucnjaka" koji su tvrdili da je ispravno (u srpskom jeziku) reci i "srbijanski predsednik"
mirakulus mirakulus 06:58 08.08.2012

Re: Džakula

Hm, ne razumem sta ti sad znace ovi linkovi? I meni koji nisam mnogo informisan je poznato da su ovakvi zlocini cinjeni od strane raznih srpskih (uglavnom paravojnih) formacija. Ali i sa strane hrvatskih. Tu smo rekao bih nas dvojica saglasni: svi zlocini se moraju istraziti i zlocinci kaznjeni..

Mislio sam kad nisi informisan da se malo informises. Stoga i link na kome je zlocin za koji jos nitko nije odgovarao a pocinitelji secu kao slobodni ljudi po Novom sadu. Pored toga nisam primjetio niti malo empatije prema tim zrtvama
Ono sto je medjutim vaznije za diskusiju i sto je blize temi ovog bloga je recimo ovo gore Tomsonovo "za dom spremni" pred 70.000 ljudi?
Kad bih bio zlocest rekao bih sto je sedamdes iljada naspram milijun glasovaza cetnickog vojvodu jest da je bio vojvoda od kazana i pasulja al ipak je sovinista.
I da li drzava uopste moze biti normalna ako je 10% sopstveong stanovnistva proterano i ONEMOGUCAVAN im je povratak evo skoro dve decenije .

Tu se slazemo. No niti tu ne treba gledati sve generalno jer dosta je kuca obnovljeno i ima se mogucnosti za povratak. Pa eti i iz Mirkovaca se vratio jedan u Vinkovce istina ne zele ljudi s njim bas komunicirati no ne zato sto je Srbin nego zato sto je djubre od coveka.
I kako jedna drzava ima obraza da trazi povratak umetnickih dela navodno opljackanih iz delova iz kojih je stanovnistvo proterno i nije im omogucen povratak. Zar ne bi bilo normalno da se PODRAZUMEVA i povratak ljudi?

Ne bih usporedjivao ljude s umjetnickim djelima i to ne bi trebalo imati nikakve uzrocne veze.
Moje stajaliste je slijedece:
Svi koji zele zivjeti u Hrvatskoj i svojim radom i trudom doprinositi razvoju zemlje svakako da trebaju zivjeti u Republici Hrvatskoj. Privatna svojima je nesto sto je zagarantirano. No kao sto vidimo vrtimo se stalno u krugu.
No kad si spomenuo umjetnicka djela postoji jos cijeli niz stvari koje se trebaju rijesiti poput arhivske gradje ili maticnih knjiga o cemu sam pisao. Sto se tice arhivske gradje Srbija vec 11 godina ne postuje ugovor potpisan u Becu 29.06.2001. godine. Trebao bi obratiti pozornost na Aneks D tog ugovora.
mikimedic mikimedic 09:01 08.08.2012

Re: Džakula

Miki, i ovaj idol ti je ustaša


nije, on nije ustasa iz ustasije (samo za mirakulusa).
mirakulus mirakulus 09:10 08.08.2012

Re: Džakula

nije, on nije ustasa iz ustasije (samo za mirakulusa).

Ustasija? Neka nova lepa zemlja? Precednik Toma Grobar.
mikimedic mikimedic 09:18 08.08.2012

Re: Džakula

Ustasija? Neka nova lepa zemlja? Precednik Toma Grobar.


divna, ona sto gaji uspomene i lepa secanja na jasenovac, i te munje. i obelezava genocid svake godine.
mirakulus mirakulus 09:25 08.08.2012

Re: Džakula

divna, ona sto gaji uspomene i lepa secanja na jasenovac, i te munje. i obelezava genocid svake godine.
Vidim trese te neka cudna groznica?
mikimedic mikimedic 09:39 08.08.2012

Re: Džakula

Vidim trese te neka cudna groznica?


ja vidim da si ocito lost in translation, kad su rane i geografske odrednice u pitanju. zakazao prevodilac?


mirakulus mirakulus 10:29 08.08.2012

Re: Džakula

ja vidim da si ocito lost in translation, kad su rane i geografske odrednice u pitanju. zakazao prevodilac?

Kad bi ti razumio bilo bi dobro. No kad odrastes samo ce ti se kasti.
mikimedic mikimedic 11:20 08.08.2012

Re: Džakula

Kad bi ti razumio bilo bi dobro. No kad odrastes samo ce ti se kasti.


e neka si mi i rekla.

marice.
mirakulus mirakulus 11:59 08.08.2012

Re: Džakula

e neka si mi i rekla.

Miki miki bas si zlocesti decko.
keko655 keko655 00:39 06.08.2012

Drago Kovacevic nije izdao kao Djakula

Takvi kao Drago Kovacevic su zabiljezeni na videu postavljenom na ovim blogovima kako oslovljavaju Ratka Mladica sa rijecima kao "legenda" i slicno. Dakle u ono doba takvi kao on nisu imali niti najmanju namjeru pregovarati. Odbili su svaku vlast iz HR i jedini gol je bio ujedinjene sa Srbijom. Na drugu stranu Veljko Djakula je bio dovoljno inteligentan da zakljuci da je bolje pregovarati sa HR nego biti kauboj kao Martic.

Sada naravno Kovacevic tu na blogu objavljuje blogove u stilu "tih 1990-ih tu su bile ustase u Sinju, tamo kod nas u Kninu je bilo vrucih glava, Milosevic je nas je prodao, znao sam do nece na dobro ispasti, itd".

Kovacevic me je banovao sa svojih "demokraticnih" blogova, ali se nadam da i ovdje necu biti banovan za izrazavanje slobodne misli.
dali76 dali76 01:10 06.08.2012

Re: Drago Kovacevic nije izdao kao Djakula

Necu te banovati naravno,ali poenta tvog komentara je suprotna poruci mog bloga.
Mozemo li krenuti od sebe, od nase odgovornosti pred nasim ogledalom,bez upiranja prsta u druge?
Jesi li ti branio Srbina,ako si Hrvat, kog su tukli,a da se za to gubila glava?
Jesi li ti ikad digao glas protiv onih koji su svu tu nesrecu iskorstili da pljackaju,siluju,kradu,da se proglasavaju herojima ljudi koji su prije rata bili na marginama drustva?

Kad bi svakokrenuo od sebe I u skladu naravno sa svojom pozicijom pogledao komadic ili komad svoje odgovornosti, bilo bi lakes,a ovako mozemo nastaviti tim laksim putem upirati prste u druge.
P.S.
Dzakula, da ne bude zabune, kako nije odgovarao zvanicnom Beogradu tako nije pasao ni Zagrebu jer su njihovi ciljevi na kraju I ostvareni na njima pogodan nacin.
Na samom sudjenju Marticu,Dzakula ce sam priznati kako je shvatio da nema podrsku Zagreba da Srbi ostanu ili opstanu,kako hoces, u zapadnoj Slavoniji.

keko655 keko655 02:10 06.08.2012

Re: Drago Kovacevic nije izdao kao Djakula

Slazem se sa svim sta si rekao.
registry_machine registry_machine 08:48 06.08.2012

Re: Drago Kovacevic nije izdao kao Djakula

Necu te banovati naravno,ali poenta tvog komentara je suprotna poruci mog bloga.


Nemoguce, zar je dozvoljeno komentarisati u smeru koji je suprotan poruci bloga?
dali76 dali76 19:12 06.08.2012

Re: Drago Kovacevic nije izdao kao Djakula

sto ne bi bilo moguce komentarisati suprotno poziciji bloga?
Sta vise, cela rasprava ovde upravo je suprotna onom sto jeste pozicija bloga,a tice se sposobnosti prihvatanja vlstite odgovornosti.
a ja bas i nisam neko ko brise komentare, ucinio sam to doduse jeednom pre dve godine i poslje mi bilo zao.
dali76 dali76 04:41 06.08.2012

ne, ne, derane..

Kakav je to rat bio mozda ponajbolja govori sudbina pakrackog doktora Djordja Gunjevica .
Kao povjerenik vlade RH Dr. Gunjevic je rukovodio evakuacijom pakracke bolnice.
Presao je na srpsku stranu podjeljenog grada trazeci od srpske strane da dopusti dotok vode za bolnicu .
Umjesto odgovora,Gunjevica su odvezli na Bucje, selo nedaleko od Pakraca.
Dok su ga vodili do doma sa povezom preko ociju,Dr. Gunjevic, inace Srbin, je mogao cuti glasove :
Jebo vas on dajte ga nama da ga ubijemo on radi za ustase….
Pusten je nakon nekoliko dana,ali ga u Kutini hapsi Mercepova jedinica.
Vi ste Dr. Gunjevic?
Da
Uhapseni ste podjite sa nama..
Ali ja sam povjerenik vlade…
Jebem ja tu vladu koja tebe postavi za povjerenika, osorno mu odgovori Mercepovac I Dr. Gunjevic se nasao u Pakrackoj Poljani gdje su ga boli nozem, pustali struju, svakodnevno tukli I sigurne smrtigga je spasla supruga koja je molila ministra zdravstva da nesto ucini I da ga puste.
Eto, takvi su ljudi vodili rat , takve je ljude Dr. Gunjevic sreo u dva tri dana , takvima smo mi cutali I jednima I drugima.
Posle vazda oni drugi krivi.
E pa nece biti.
Vise o prici koja govori o ratnom iskustvu Dr. Gunjevica
http://www.snv.hr/tjednik-novosti/553/za-jedne-izdajnik-za-druge-cetnik/
blogovatelj blogovatelj 04:48 06.08.2012

Re: ne, ne, derane..

Eto, takvi su ljudi vodili rat , takve je ljude Dr. Gunjevic sreo u dva tri dana , takvima smo mi cutali I jednima I drugima.


Neko rekao Drago?
A ovde banuje i glumi hipika.
Zato sam i otisao iz Srbije.
savamala savamala 07:25 06.08.2012

Re: ne, ne, derane..

Zato sam i otisao iz Srbije.


Твој одлазак је губитак који Србија никада неће моћи да прежали и надокнади.
blogovatelj blogovatelj 15:14 06.08.2012

Re: ne, ne, derane..

Твој одлазак је губитак који Србија никада неће моћи да прежали и надокнади.


Zamisli koliki je onda gubitak Srbiji tvoj ostanak.
bluestar bluestar 07:25 06.08.2012

Z4

Imali su zivotnu sansu da dobiju autonomiju u Hrvatskoj po planu Z4, imbecil Martic je na nagovor Milosevica to odbio, a sve ostalo je istorija. Milosevic je tad (1995) valjda mislio da ce Amerikanci insistirati na nekom slicnom planu i za Kosovo, pa je pustio Krajisnike niz vodu. Sta bi danas Srbija dala da ima suverenitet na KiM, da Albanci imaju visoku autonomiju, a da iza toga stoji cela medjunarodna zajednica?
savamala savamala 07:30 06.08.2012

Re: Z4

Sta bi danas Srbija dala da ima suverenitet na KiM, da Albanci imaju visoku autonomiju, a da iza toga stoji cela medjunarodna zajednica?


То би сигурно било боље решење од овога што имамо сада. Међутим, питање је да ли је "међународна заједница" са седиштем у Вашингтону, икада имала у виду неко друго решење од овога које тренутно подржава. Како су се ствари одвијале, мислим да је ово био план од самог почетка.
bluestar bluestar 07:47 06.08.2012

Re: Z4

savamala
Sta bi danas Srbija dala da ima suverenitet na KiM, da Albanci imaju visoku autonomiju, a da iza toga stoji cela medjunarodna zajednica?


То би сигурно било боље решење од овога што имамо сада. Међутим, питање је да ли је "међународна заједница" са седиштем у Вашингтону, икада имала у виду неко друго решење од овога које тренутно подржава. Како су се ствари одвијале, мислим да је ово био план од самог почетка.



Kako onda objasnjavas postojanje Republike Srpske. Da su Amerikanci hteli RS danas ne bi postojala, da su hteli, ni Srba u BiH vise ne bi bilo. Srbi iz Istocne Slavonije su bili pametni, prihvatili su Erdutski sporazum, pa je danas bivsa opstina Vukovar jedina u Hrvatskoj gde su Srbi vecinsko stanovnistvo. Treba imati i malo pameti...
savamala savamala 08:13 06.08.2012

Re: Z4

Kako onda objasnjavas postojanje Republike Srpske. Da su Amerikanci hteli RS danas ne bi postojala, da su hteli, ni Srba u BiH vise ne bi bilo.


Како ти објашњаваш то да Република Српска није у заједничкој држави са Србијом што је сигурно жеља народа тамошњег? Главни амерички циљ је био да се ослаби Србија тако што ће је сакатити колико год могу више.

Што се Ердутског споразума тиче, то је прихватио Милошевић, колико се сећам, па ваљда и њему иду неке заслуге за памет, зар не.

Како било, мислим да је бивша СФРЈ обликована по жељи и интересу САД са малим, готово никаквим, уважавањем мишљења и интереса великих европских држава.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana