Budućnost| Moj grad

Beograd na dve reke i četiri obale

Đorđe Bobić RSS / 24.06.2013. u 12:23

Kroz Beograd teku dve reke i on zato ima četiri obale, ali ga je već nekoliko decenija teško privesti njima, posebno tamo na desnu obalu Save i Dunava. Nikako da središnji deo grada dodirne reku, valjda zbog toga što je sa reka i obala odvajkada dolazilo neko zlo, neprijateljske vojske, poplave, podzemne vode, pa se otpor ka obalama utkao u biće ljudi. Primer kako prirodno okruženje generiše genetsku formu. Vekovima unazad tamo su se gradile fortifikacije, privremena pristaništa, pruge, magacini, industrija i ostali za to dragoceno gradsko mesto neprimereni objekti, pa ni nekoliko pokušaja u proteklim decenijama da se to promeni nije urodilo plodom. Ipak, sada je to jedan grad, i Stari Beograd i Novi Beograd i Zemun, a biće i Treći na levoj obali Dunava, prilike su se promenile, ali da bi se obale mogle gledati u oči i da bi zaista bile deo Beograda desna obala će morati da se promeni da bi se tu grad zaista spustio na reku i ogledao se u njoj.

Decenijama je silazak Beograda na obale reka samo u pričama i planovima i ta tema je stavljana u prvi plan kad god je trebalo izvući političku korist u prilikama koje nisu ni arhitektonske ni planerske. Zato je možda oportuno posmatrati celu stvar kroz neku duhovnu i magisku optiku i u tome naći razlog zadržavanja stanja u kojem je Stari Beograd rastavljen od svojih reka.

Nekada je bilo da se sa desne obale Save i Dunava gledalo ka levoj, ka Evropi, pa se  sada postavlja pitanje da li se to promenilo, da li su Beograđani pomerili tu odrednicu i granicu, da li su shvatili, ili što je važnije prihvatili, da se granica Evrope pomerila na jug i da su sada svi oni evropski građani i da ne treba toga da se boje, da to nije nikakva opaka zaraza, već samo malo drugačiji način ponašanja koji će im život učiniti prijatnijim. Ali kada se pogleda desna obala Save od Sajma pa do bedema Svetog Jakova a i dalje, sve do Ada Huje, izgleda kao da je otpor ostao u podsvesti pa sve ostaje kako  je nekada bilo. Naravno, nije sve baš isto. Zemun je već na obali jer su tamo bili Evropljani, oni su se pitali  pa su ga priveli vodi. Zatim Novi Beograd, i takav nov izgrađen, za novu državu, prišao je ka reci sa parkovima, muzejskom zgradom i to savremenom, zelenilom i ponekom kafanom. Ali Stari Beograd i dalje to odbija i brani se od nevolja iz prošlosti kojih više nema. Taj susret je ipak neminovan i do njega mora doći, a dobro je što se to nije dogodilo u vreme siromaštva, nije dobro da se tako dragocenom prostoru i na Savi i na Dunavu prilazi sa strahom u duši.     

Već je počelo da zvuči kao mantra rečenica koju svi izgovaraju: „Beograd treba i mora da siđe na svoje reke“. Tu se pre svega misli na stari deo grada i ako se mantra ne izgovori čini se kao da će grad snaći neka nevolja. Izgovarajući tu mantru, niko nije predhodno pitao Beograđane da li je to zaista zajednička želja svih i da li oni žele da se to dogodi.

A taj silazak na obalu je možda obaveza, amanet koji su nam preci ostavili, oni koji su davno osnovali Beograd i ako je ne ispunimo, može nas snaći njihovo prokletstvo za neispunjeni zadatak. Čak je i dobronamerni Praotac, kada je posle nekoliko vekova opet prošao ovuda prepušen u prodavca sladoleda bio iznenađen videvši da su obale ispod grada na Savi slične pejsažu koje je prilikom predhodne posete Beogradu video.

Sprečava nas verovatno to što još nismo prevazišli strah od onoga što se kroz istoriju događalo i što su neke vojske otuda dolazile - iz podgrađa u sam grad. Teško je živeti sa tim opterećenjem i lomiti se između želje da se obala dotakne i opreza da posle tog dodira ne ostane ništa što Beograđane može zaštiti od podsvesnog istoriskog pamćenja, mada niko ne može da objasni i kaže o čemu se tu radi i šta se zaista može loše dogoditi ako su gradske niti u Savi ili Dunavu.

Sve što se do sada sa tim očekivanim spajanjem događalo bilo je ipak uslovljeno raznim nepovoljnim prilikama u vremenu iza nas, što naravno nije nikakvo opravdanje, sasvim je nerazumno što to nije učinjeno mnogo ranije i ničim se ne može pravdati neobjašnjivo oklevanje. Ipak, Beograđani su u više navrata radili planove za taj tako dugo očekivani događaj, i inostrani arhitekti su dolazili, i Srpska akademija nauka se trudila, i sada se na tome možda radi, pa ako je tako vreme spajanja se ipak približava.

AtačmentiKomentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Nikolić Goran Nikolić 12:50 24.06.2013

Treći BG

Neko poznat je rekao da je pogled sa Kalimegdana jedan od najlepših u Evropi.
Pogled bi bio impresivniji ako bi se preko Dunava nazirali oblakoderi Trećeg Beograda. Zanima me, šta mislite kada je realno da počne projekat Trećeg Beograda?
qrats qrats 13:29 24.06.2013

Re: Treći BG

kalEmegdan.

albicilla albicilla 13:30 24.06.2013

Re: Treći BG

Goran Nikolić
Neko poznat je rekao da je pogled sa Kalimegdana jedan od najlepših u Evropi.
Pogled bi bio impresivniji ako bi se preko Dunava nazirali oblakoderi Trećeg Beograda. Zanima me, šta mislite kada je realno da počne projekat Trećeg Beograda?


impresivniji?

da, ako zivite u 1960-im...

boze-me-sakloni
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:43 24.06.2013

Re: Treći BG

Trći Beograd je promovisan 2005 ili 2006 na bijenalu u Veneciji kada je grupa mladih ljudi napravila prvu skicu za taj prostor. Imao sam čast da im pomažem i tada svakako nisu bili predviđeni soliteri niti bilo šta slično. Ideja je bila u formi eko grada koji podržava prirodni ambijent koji tamo postoji i usaglašava se sa njim.
Izgradnja novog mosta preko Dunava će otvoriti temu izgradnje i to dosta brzo. Bojim se da od prve ideje neće mnogo ostati i da će profit prevladati a onda solitere na tom mestu neću voleti.
Neko poznat je rekao da je pogled sa Kalimegdana jedan od najlepših u Evropi.


Sa soliterima taj pogled će biti kao i svi drugi, osobina posebnosti koju sada ima
će nestati. Ali nada umire poslednja ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 24.06.2013

Re: Treći BG

angie01 angie01 16:47 24.06.2013

Re: Treći BG

impresivniji?


ja glasam za hobit kucice i bastama i drvecem okolo.ili pak, Hundertvaser,

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 24.06.2013

Re: Treći BG

I ja sam za Hobit-kućice
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 18:55 24.06.2013

Re: Treći BG

Pa nije loša ideja sa Hobit arhitekturom ... ionako je ovde sve više onih koji utekoše iz literature ali zadržaše knjiški model i atmosferu i sa stvarnošću nikako vezu da uspostave ... živela nova beohobit civilizacija !!!
angie01 angie01 21:23 24.06.2013

Re: Treći BG

evo predloga za naselje pored reke,vikendica u babamakafanaskola
stambeni blok

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 05:40 25.06.2013

Re: Treći BG

angie01

Bravo za urbanistu koji se javlja na horizontu ...
rade.radumilo rade.radumilo 10:22 25.06.2013

Re: Treći BG

ja glasam za hobit kucice i bastama i drvecem okolo.


Problem je što pričamo o levoj obali Dunava, što će reći popneš se na bundevu i vidiš Kikindu.
Mislim da bi za levu obalu Dunava inspiraciju trebalo potražiti u Holandiji:

mariopan mariopan 12:03 25.06.2013

Re: Treći BG

rade.radumilo

Lepe su, ali..
Gde da nađemo toliko drveta?
Mada mi se sviđa sve od prirodnih materijala, i one hobit kućice što je stavila Angie, slatke su, kao kućice za lutke.
Svakako humanije od staklo-beton kombinacije.
mariopan mariopan 18:18 24.06.2013

...

Više ne brinem šta će se graditi, sada brinem da nešto ne sruše

albicilla albicilla 13:26 25.06.2013

Re: ...

mariopan
Više ne brinem šta će se graditi, sada brinem da nešto ne srušeza mene je pitanje zasto se uopste siriti na tu stranu i betonirati njive koje nas hrane?

da je to podrucje ostalo ocuvano, danas bi bilo treca najveca plavna zuna dunava, nakon delte i tri granice, i bilo bi nacionalni park

ono je naruseno nasipima i kanalima da bi se dobile oranice - nisam srecan, ali tu logiku mogu da prihvatim

da li danas treba plodnu zemlju betonirati i time fakticki ubiti? nemamo li dovoljno gradjevinskog zemljista na marginalnim povrsinama?

(znam da je za ovakav sud i misljenje vec prekasno, ali osecam duznost da to kazem bar)
rade.radumilo rade.radumilo 13:59 25.06.2013

Re: ...

da li danas treba plodnu zemlju betonirati i time fakticki ubiti? nemamo li dovoljno gradjevinskog zemljista na marginalnim povrsinama?


It's only business. Naseljavanjem leve obale Dunava, dobiće se velika stambeno/komercijalna površina prilično blizu centra grada. Dakle spremite se za:

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:34 25.06.2013

Re: ...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH!

A šta bi falilo poslovnim Hobit-rupama? Mogu i baš moderno da izgledaju

vishnja92 vishnja92 19:26 25.06.2013

Re: ...

It's only business.

na osnovu koje analize i demografske/ekonomske/ove-one projekcije tvrdite da tako nesto uopste ima smisla?

osim toga, o gradovima (jos uvek) ne odlucuje, na srecu, samo biznis. mada nam ona strahota ispod Kalisa vrlo ozbiljno preti, ali to nije nikakav biznis nego alavost pojedinih tapkarosa i sibicara u gradskim vlastima.
vishnja92 vishnja92 19:31 25.06.2013

Re: ...

Jelica Greganović
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH!

A šta bi falilo poslovnim Hobit-rupama? Mogu i baš moderno da izgledajugle kaka je lepa pa okata :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:55 25.06.2013

Re: ...


gle kaka je lepa pa okata :)

Ima i drvo-čuperak...
rade.radumilo rade.radumilo 08:22 26.06.2013

Re: ...

It's only business.


na osnovu koje analize i demografske/ekonomske/ove-one projekcije tvrdite da tako nesto uopste ima smisla?


U pitanju je (holivudska) uzrečica pripadnika Američkog podzemlja, Italijanskog porekla, potekla kao parafraza ove izjave:Ko nije proveo u hibernaciji poslednjih dvadesetak godina, vrlo dobro zna ko drži građevinsku industriju i kako se gradi u ovoj zemlji. Čim bude završen most Zemun-Borča, počeće na prvom mestu navala na parcele sa te strane Dunava, jer ukoliko ekonomija ove zemlje krene kojim slučajem uzbrdo, cene nekretnina u tom delu grada će rasti eksponencijalno i donosiće ogromne profite. Nijedan unosan biznis u ovoj zemlji ne može da prođe mimo "burazerske" ekipe sastavljene od političara i "kontroverznih biznismena".
vishnja92 vishnja92 08:39 26.06.2013

Re: ...

aha.

Ko nije proveo u hibernaciji poslednjih dvadesetak godina, vrlo dobro zna ko drži građevinsku industriju i kako se gradi u ovoj zemlji.


kada se upristojis i savladas tu nevaspitanu oholost koju sipas okolo po blogu na sve teme, javi se da pricamo. ako se ikada desi.
antioksidant antioksidant 09:53 26.06.2013

Re: ...

mada nam ona strahota ispod Kalisa vrlo ozbiljno preti,

a lepo su mogli novu marakanu da naprave...
pa da ponovo snime montevideo
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:22 26.06.2013

Re: ...

da ponovo snime montevideo

Oni se drže onog "montevideo - bog te video" samo preneto na arhitekturu i građvinarstvo i biznis ...
Pisao sam dva teksta na blogu oko špageta na Savi i onog čuda (G-đa Zaha)sa druge strane a sve ispod Kalemegdana i onda mi je poručeno da kvarim gradsku poslovnu perspektivu ...
Bojim se da će slično da se dogodi i sa Trećim Beogradom. I opet montevideo uz novi slogan "jbonas bog!"
rade.radumilo rade.radumilo 10:48 26.06.2013

Re: ...

kada se upristojis i savladas tu nevaspitanu oholost koju sipas okolo po blogu na sve teme, javi se da pricamo. ako se ikada desi.


Ako zvuči kao nevaspitana oholost, najiskrenije se izvinjavam. Samo sam ogorčen što živim u:a onda mi dodatno podigne pritisak, kada mi neko prodaje priču kako nije tako i kako stvari na ovim prostorima stoje dobro i kreću se nabolje. Neki od blogera tako stvarno misle, neki stoga što žive u nekom svom izolovanom staklenom zvonu, neki zato što na ovim blogovima učestvuju sa druge strane globusa. Neki pak po dužnosti svaki tekst (blog ili komentar) koji za temu ima ukazivanje na razne aspekte kretanja ovog društva nizbrdo pokušavaju da "pokopaju."

osim toga, o gradovima (jos uvek) ne odlucuje, na srecu, samo biznis


Zar ne misliš da ovo zvuči pomalo šuplje u društvu u kom:

Mrkonjić: Sanjam da francuski TŽV juri srpskim prugama

Do stanova tri godine dolaze kozjim stazama

Hapšenja bivših čelnika u Novom Sadu: Izdavanjem građevinskih dozvola proneverili milion evra

Ovo su, samo na brzinu, pokupljeni članci na temu gradnje u Srbiji napisani u poslednje dve nedelje.
vishnja92 vishnja92 06:07 27.06.2013

Re: ...

okej.

mislila sam na ovo:
moze neko da pravi napamet-projekcije u svom biznisu i burazer-bogacenju pa cak i da devastira deo grada u takvom pokusaju, ali ako izbegne struku (kako najcesce biva) moze mu se desiti da mu se burazerluk olupa o sopstvenu glavu. sto jeste neka karmicka pravda, ali nije nikakav boljitak za grad.

dobar primer je kartonsko naselje Belvil - u pokusaju da se cika Misku obezbedi projektovani profit za to sranje (pardon maj frenc, ne mogu da budem blaza) grad u jednom duzem periodu nije izdavao gradjevinske dozvole, nadajuci se da ce tako klijente navuci kod njega, sto se nije desilo. ono, koliko znam, i dalje zvrji poluprazno. zvanicno (i providno) obrazlozenje za neizdavanje dozvola bila su neusvojena podzakonska akta, koja zapravo nisu nicim mogla uticati na vazeci propis, tj bila su potpuno irelevantna.

kada se dese jos dva tri takva slucaja (ne znam kako stvar stoji sa onim staklarijama duz M. Pupina, i sa gomilom pametnog poslovnog prostora za rentiranje kojekuda po Nbgdu), tj kada investitori budu shvatili da zanemarivanjem urbanistickih i drugih analiza i parametara pucaju i sebi u noge, morace da se opamete.

ja licno (i nepotkrepljeno) mislim da Beograd vise ne moze bitno da raste i da je vec krenuo u demografsku stagnaciju. tzv "treci grad" bi u tom slucaju bio cisto tracenje resursa.
ona lakrdija od mosta, na onako pogresnom mestu, je isto to - visina pilona pretpostavlja neki buduci neboderski skyline, panoramu kao na Menhetnu otprilike, ali to se nikad nece desiti. sada, sa pitomim Banovim brdascetom u pozadini on izgleda bizarno oholo.

e sad, u kom trenutku ce se to investitorsko opamecivanje desiti i za sta ce sve biti kasno (iskreno se nadam da ono na Kalisu NECE proci, iako sam uvek volela Zahu. ono je... bez reci) i koliko je vremena potrebno da se shvati da novac i struka najvise koristi imaju kada rade zajedno, to ne znam.

ovo sto se Beogradu desava poslednjih godina je strasno.
(i aj da jos jednom opljunem Farman - ua Farman! ua oportuno projektovanje!)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 06:21 27.06.2013

Re: ...

vishnja92

Ovo je jedan dobar komentar ... i još, ne treba biti blaži sa rečima !
vishnja92 vishnja92 06:32 27.06.2013

Re: ...

fala gosn Djordje
antioksidant antioksidant 07:48 27.06.2013

Re: ...

sada, sa pitomim Banovim brdascetom u pozadini on izgleda bizarno oholo.

i jos nam ne daju da se napijemo pa da placemo ispod njega
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 08:47 27.06.2013

Re: ...

i jos nam ne daju da se napijemo


Pa uradite to pre deset naveče ... a ako bolje potegnete trajaće i posle tog inkvizicijskog sata ...
antioksidant antioksidant 08:59 27.06.2013

Re: ...


Pa uradite to pre deset naveče ..

evo ga i ovaj
da pijem pred decom?
djordje, vi ste izgleda zaboravili kako je to biti podvojena licnost: tokom dana erik a uvece bananaman

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:03 27.06.2013

Re: ...

da pijem pred decom?

Uh, stvarno, šta mi bi ...
politicar politicar 21:09 25.06.2013

Skoro krstario oko Ušća Save u Dunav

Skoro krstario oko Ušća Save u Dunav, smenjuju se, Kalemegdan, Saborna Crkva, Brankov Most ... teško da postoji nešto emotivnije za mene ...Kako gledam prognozu moraću da ponovim za vikend!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana