Planeta| Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- U susret svitanju (Nepal)

Snezana Radojicic RSS / 10.12.2013. u 22:13

1452217_10201434329074957_838600387_n-225x300.jpgZa razliku od Evrope, Azija živi napolju. Od trenutka kad otvori oči pa do polaska na počinak, i mlado i staro nalazi se na ulicama. Napolju se radi, druži, uči, obeduje, drema. Zapadnjaka može da nervira nedostatak bilo kakve privatnosti, jer i njegova je ugrožena radoznalošću ljudi koji bi sve da vide, taknu, omirišu. Ali ako želi da sazna nešto o ovdašnjem životu, dovoljno je samo da izađe i pokupi gotove priče.

Toga ponovo postajem svesna kada nakon mesec i po dana napravim pauzu od pisanja i krenem na kratku turu do obližnjeg vidikovca. Vrh na koji sam se uputila zove se Sarangkot i izdiže se na približno hiljadu i šesto metara visine. Odande se pruža pogled na Peva jezero na južnoj strani, a na severu na Anapurna masiv. Vodiči kažu da se na potonju mora otići radi posmatranja spektakularnog izlaska sunca, tvrdeći da je taj doživljaj gotovo jednak religijskom iskustvu. Otuda svakoga dana pre svitanja gomile turista hrle gore, kako bi uhvatili taj trenutak. Vidikovac koji je smešten na samom vrhu Sarangkota obezbeđuje vojska, ali uz malu novčanu nadoknadu, na njega se može izaći.

IMG_0361-300x177.jpgPonela sam moj šator i bisage sa neophodnom opremom u nameri da kampujem na severnoj strani i ujutru dočekam sunce. Od hostela u kojem sam smeštena do gore ima svega petnaest kilometara, ali tokom njih sakupljam pregršt slika iz nepalskog života. Neke samo u prolazu primetim i u sebi se osmehnem zbog njih, dok druge poželim da ovekovečim na fotografijama. Nekad u tome uspem a nekada i ne pokušavam jer bih skrenula pažnju na sebe i dešavanje bi se na trenutak prekinulo, spontanost bi bila narušena i na fotografiji bi ostala samo poza. Zato radije biram da takve isečke propustim na slikama, beležeći ih samo rečima.

 

IMG_0325-300x224.jpgJoš pre nego što se odvojim sa glavnog puta da bih skrenula na sporedni koji vodi uzbrdo, pažnju mi privuče improvizovani sto za stoni tenis. Otkako sam u Nepalu, više puta sam se osvedočila u to da ovdašnja deca većinom nemaju nikakve igračke, dok mnoga i ne znaju da one postoje. Tako često vidim kako se igraju čime stignu: grumenjem blata kao zamenom za plastelin i lego kocke, starim odbačenim gumama koje se pretvaraju u bicikle, trotinete i motore, običnim granama koje mogu da budu bilo šta – od biča preko konja do štapa za pecanje. Teniski sto koji sam sad primetila je zapravo nezavršena gređevina, čija mi namena ostaje zagonetka. Počiva na šest snažnih betonskih stubova, a preko njih je položena betonska ploča idealnih dimenzija za stoni tenis. Mrežicu zamenjuju polomljene cigle poređane preko sredine stola, a reketi su izrezani od šper ploče. Dva igrača, dva drugara kao sudije i publika – i eto zabave za nepalske dečake.

 

IMG_0336-259x300.jpgMožda kilometar-dva kasnije, nakon skretanja na sporedni put, u susret mi naiđe pogrebna povorka. Na čelu su četvorica muškaraca koji na nosilima nose pokojnika u narandžastoj odeći, posutog crvenim laticama što lete usput. Moj fotoaparat je u torbi na volanu i trebalo bi mi vremena da ga izvadim i uključim. Možda bih i stigla da sam pokušala. Ali nisam. Učinilo mi se da bi to bilo nepoštovanje mrtvih, a bilo je prekasno da pitam za dozvolu pošto su nosila već prolazila pored mene. Zato sam samo stala propuštajući ih, a onda sam ipak izvadila kameru i uslikala ljude u povorci. Svako je u ruci nosio poveću debelu granu ili čak omanji balvan, koji će položiti na lomaču gde će pokojnik biti spaljen. Pomislila sam kako bi tako istrgnuta iz konteksta, bez pratećeg objašnjenja, ta slika mogla da ilustruje neku azijsku seljačku bunu.

 

Nedugo potom, na jednom oštrom zavoju, u dvorištu sasvim skromne kuće uz sam put, primetim dečaka od možda dvanaest-trinaest godina. U ruci drži kanap i sav je usredsređen na nešto što povlači na njemu. Pošto vozim veoma sporo uz strminu, zagledam kroz ogradu. IMG_0347-300x225.jpgOko omanjeg pravougaonog komada drveta vezao je kanap, odozgo je stavio drugi, manji komad drveta, i pomoću uzice vuče ih oba trudeći se da mu onaj gornji ne padne. Na trenutak se premišljam da li da stanem i napravim fotografiju, ali dečak je toliko koncentrisan na igru svojim zamišljenim električnim vozićem ili kakvim vozilom na daljinsko upravljanje, da bi bilo sebično prekinuti ga u njoj.

 

Produžim dalje uzbrdo. Krenula sam kasno i već je podne pa je prilično ugrejalo. U decembru se temperature penju i do dvadeset pet stepeni dok su noći prohladne. Nepalci preko dana izlaze ispred kuća, sednu na ponjave, klupe ili hoklice od pletenog pruća i greju se na suncu. Sede tako od svitanja do sumraka. Poneko, od duga vremena, i zaspi omamljen toplinom. Kada opazim jednu takvu siku, sa ženom koja se pružila ispred svoje male radnje i drema, uspevam da je zabeležim a da ostanem neprimećena.

 

IMG_0342-300x225.jpgNekoliko kuća iznad, vidim tri žene kako sede na tlu i greju se, dok u hladovini starica od preko osamdeset godina tka na improvizovanom razboju. Nikada pre to nisam videla. Drvene prečke uglavljene su između kamenova, da li zato što su toliko siromašni da nemaju za pravi razboj, ili zato što je tkalji lakše da sedi u tom položaju koji se meni čini vrlo neudobnim. Sedi pod pravim uglom, sa pruženim nogama ispred sebe, bez ikakavog naslona. Pitam za dozvolu da je fotografišem i dobijam je. Potom priđem da opipam izatkano – grubu krpu od čistog pamuka, kakve se još uvek prave i u ponekim srpskim selima. Dodir poznatog i osećaj koji imam na tren da sam dotakla nešto od kuće. Zahvalim srdačno i produžim dalje.

 

0382-300x225.jpgPut je već toliko strm da vožnja postaje nemoguća, pa silazim i guram. Prevoji vode s južne na severnu stranu brda pa opet nazad, a sa njih se otvaraju pogledi na dve slike koje podjedanko izazivaju moje ushićenje. Sleva mi je jezero Peva, sa mirnom površinom vode koja se presijava od sunčevih zraka. Igra svetlosti i osećaj mira, udruženi sa utiskom pitomosti zbog zaobljenih brda koja ga okružuju. Strmo dole u podnožju, nalazi se hostel u kojem sam odsela. Iz moje sobe, ležeći na krevetu, kroz jedan od dva prozora vidim ovo mesto gde sada stojim. Izmenjena perspektiva.

Kada se pogled otvori ka severu, sa moje desne strane ukazuje se kotlina iznad koje se izdiže Anapurna masiv. Tamo su tri vrha, a sva tri su visoka preko sedam i po hiljada metara. Jedan od njih ima oblik špica i neodoljivo me podseća na Očnjak na Prokletijama. To je Mačapučre, koji nosi titulu nikad osvojene planine. Skoro niko se i ne usuđuje da pokuša uspon na nju. Još uvek nema novog snega a stari je napola okopnio, ali čak i tako, bez ledenih okova, deluje potpuno nepristupačno.

I na jednoj i na drugoj strani brda, bilo da gledma na jezero ili na Himalaje, pejzaži su prošarani šarenim padobranima paraglajdera. U svakom trenutku, ima ih na desetine u vazduhu. Zbog njih sve deluje još lepše i radosnije, lepršavo poput budistički zastavica.

 

IMG_0378-300x214.jpgNa ulazu u selo zastanem ispred prodavnice da kupim vodu. Na klupi sedi žena mojih godina, sa maramom na glavi, dok druga, starija, posluje nešto iza male tezge. Pitam da li mogu da dolijem tekuću vodu u moju bocu i da kupim još dve litre, i mlađa žena prevede starijoj moje pitanje. Dok me ova uslužuje, ona mlađa mi na tečnom emgleskom kaže kako i ona voli da putuje.

„Motorom?“, pitam je, pošto pored nje na klupi pimetim kacigu.

„Da, ali i ovako. Putovala sam u Norvešku, Švedsku, Dansku, Holadniju...“

„Vau!“, uskliknem. „To su najskuplje evropske zemlje. Čime se bavite?“

Žena se nasmeje zbog moje iznenađenosti i ispravnog zaključka da sigurno ima unosni posao.

„Ja sam vlasnica dve paraglajding firme“, odgovori mi.

DSCF5694-300x203.jpgPa da, pomislim i na brzinu izračunam u sebi: jedan spust košta oko pedeset američkih dolara, a za školu paraglajdinga u trajanju od deset dana treba platiti oko hiljadu i po. Kod nje je trenutno zaposleno dvanaest pilota, jer među svim vlasnicima paraglajding firmi postoji interno pravilo da je maksimalni broj u jednoj – šest. Naravno da može sebi da priušti da na svaka dva-tri meseca otputuje negde.

Hira, kako mi se predstavila, bavi se tim poslom sedam godina i do sada je imala nekoliko hiljada skokova. Hvali mi se da je njen stariji sin, kome je osamnaest, prošle godine pobedio na internacionalnom takmičenju u paraglajderskim akrobacijama.

„Naravno kad ste skakali s njim još dok je bio beba!“, kažem.

Hira mi potvrdi kroz smeh. Popričamo još malo pa je zamolim da je fotografišem.

Odlazeći, razmišljam o tome kako je valjda jedino u Aziji moguće sresti bogatu ženu koja sedi na klupi ispred male seoske prodavnice i prodavačici prevodi želje klijenata koji tu zastanu.

 

IMG_0372-300x225.jpgVeć sam nadomak vrha. Sasvim jasno vidim kulu sa osmatračnicom i visoku ogradu oko vidikovca. Do njega se može samo peške, bilo uskom i strmom stazom, bilo dugačkim nizom stepenica iz sela podno tornja. Meni do tamo nema puta osim ako ne ostavim negde bicikl sa stvarima. Ali o tome i ne razmišljam, nego se vraćam nazad. Pažljivo tražim pristupačno mesto s kojeg ću imati pogled na Anapurnu. I brzo ga nalazim na stepenastim terasama sa kojih je ubrana letina. Silazim do jedne od poslednjih, nakon koje počinje strma padina, malo gurajući a više noseći bicikl. Ne želim da razmišljam kako će sutra izgledati uspon natrag.

 

Postavljam šator, raspremam se i pripremam ručak i večeru u isti mah. Kako dan odmiče, tako se na Himalaje navlače sve gušći oblaci. Povremeno tek iz nekog izviri delić planine, sivobelog kamena, ali vetar brzo nanese novi oblak preko njega. Tokom više od mesec dana u Pokhari, boraveći nadomak jezera, naučila sam da na njega naleže magla ujutru i diže se do deset časova, dok je nad Himalajima, koje vidim preko krovova kada krenem u pekaru, najbolja vidljivost upravo tada, a već od podneva se skupljaju oblaci. Potonje uostalom zna i svaki planinar – čak i na nekoliko puta niže planine kreće se rano ujutru jer od podneva vreme na njima menja ćud.

 

IMG_0398-300x225.jpgDesno od mene, nekoliko stepenastih terasa niže, nalazi se mali vidikovac. Dve nadstrešnice pokrivaju klupe i stolove, a ispod jedne se smestio improvizovani kafe. Sada nema nikoga ali ujutru će tu sigurno biti mnogo turista. Imaću mirnu noć.

Hladnjikavo je pa oblačim perjanu jaknu, stavljam kapu i navlačim rukavice. Sedim ispred šatora s pogledom na dolinu u koju se smestio jedan krak Pokhare. Dole se lagano pale svetla.

Lepo mi je. Dugo nisam kampovala i sada se osećam kao kada se nakon mnogo vremena ponovo uđe u omiljene farmerke. Komotno mi je bez zidova i krova, ispod svoda koji se polako osipa zvezdama. Ne želim ništa više od života osim da mi poslednja slika pred spavanje i prva nakon buđenja bude uvek drugačija od one jučerašnje, neki novi pejzaž u koji ću gledati omađijana.

Uvlačim se u šator i u toplu vreću, pa razgledam današnje fotografije, potom zabeležim utiske i onda do spavanja čitam Zen priče. Odličan izbor za ovakvo veče.

 

aa514-300x157.jpgJutro počinje s veselim povicima Nepalaca odozgo s puta. Skoro istovremeno, čujem glasove odozdo, ispod onih nadstrešnica, na raznim jezicima. Pre polaska iz Pokahre, proverila sam tačno vreme kad sviće. Još je rano, ali se spremam i ustajem. Kuvam kafu i pravim doručak. Sve lagano, u očekivanju da počne rijaliti program – izlazak sunca.

Odozgo, sa osmatračnice, dopiru glasovi a kada začujem nekoliko povika, znam da se nešto dešava. Jer, oni gore prvi vide, i najbolje.

Uključujem fotoaparat i podešavam ga, pa napeto gledam u vrhove koji se vide i pre svitanja. I evo ga, sunce izranja s moje desne strane, kao mala, crveno-žuta lopta. Najistočniji vrh Anapurne, koji nosi oznaku II, zažari se. Uzbuđeni uzdasi gledalaca, svih nas. Na sedam i po hiljada metara kao da gori, a na petsto niže i dalje je noć. Prizor je neverovatan.

IMG_0539-300x225.jpgVeć sam skočila i klikćem aparatom neprestano, šetajući duž terase pa se penjući na onu iznad. Slikam sunce pa onaj vrh koji sad već bukti i tako naizmenično.

A onda iznova udivljena galama odozgo. Netremice gledam u očnjak Mačapučre koji samo što nije počeo da se žari. Šteta što nema više snega jer kakva bi to tek bila slika, u kontrasnim bojama. Ali veličanstveno je i ovako: žar tinja, vatra se širi i uskoro izgleda kao da ceo vrh gori.

Nakon mnogo kliktanja fotoaparatom i uzbuđenog šetkanja da bih uhvatila što bolji kadar, naprosto sedam, isključujem kameru i gledam. Ne želim da mi ovo čemu prisustvujem postane doživljaj tek naknadno, kad budem sređivala fotografije. Hoću da sada i ovde doživim izlazak sunca nad Himalajima, posmatrajući ga svojim očima, a ne kroz objektiv aparata.

IMG_0512-300x225.jpg

I tada me obuzme jedan od onih dubokih uvida koji se nikada ne mogu preneti drugima. Vidim sebe, malog humanoida ispred neke smešne krpe ispod koje spavam, kako prisustvujem verovatno najveličanstvenijem prizoru na Zemlji. Slika koju gledam izmiče mojoj moći poimanja a tumačenje mojim znanjima, ali celu me prožima simbolika svitanja koje počinje od Krova sveta. Čini mi se da upravo tako i mora da bude, da se džinovi prvo okreću džinovima, kao stari prijatelji od pamtiveka. Tako sunce prvo ogreje sebi najbliže i topline najželjnije Himalaje, pre nego što krene dalje, među nas, male kratkoveke ljude.

 

IMG_0565-300x225.jpgAli, još je ostao vrh Anapurne I, najzapadniji od sva tri. Dok se on zapali, tamo na istoku već pola Anapurne II gori. Vatra se sad brzo prenosi na središnju Mačapučru i već polovina njegovog očnjaka isijava crveno-žutom svetlošću. Nebo je sve svetlije, a sunce se već zaokruglilo i brzo se izdiže sve više.

Još nekoliko trenutaka sva tri vrha gore jarkim sjajem pre nego što se svetlost prospe po celoj Zemlji. Tada se i zadnji žar ugasi u bleštavilu dana. Skuvam sebi još jednu kafu i ispijam je lagano, posmatrajući spokojnu sliku tek osvanulih Himalaja.

 Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

49 41 49 41 22:46 10.12.2013

Numero uno

posle cu te citam.

Pitam se pitam, sta bi s njom; ne valja mnogo kad se zene odmaraju.
Odma' je neko uskracen, makar bio i bloger.
blogovatelj blogovatelj 22:55 10.12.2013

Jesam prvi?

1?

PS.
Eto, dok ja čitam, drugi me smenjuju na vrhu top liste.

PPS.
Moram da primetim da ti je kvalitet blogova u literarnom smislu drastično poboljšan. Valjda zato što ne motaš pedale puno, pa imaš vremena da se više udubiš u pisanje.
A slike su čudo.
buba_truba buba_truba 00:09 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

blogovatelj
1?

Jesi, q..c!

Moram da primetim da ti je kvalitet blogova u literarnom smislu drastično poboljšan.

I ja moram da primetim da ti sereš.

@Snežana: UŽIVANCIJA - standardno.

P.S. A pitala sam se di si... ka'ćeš da se javiš.
blogovatelj blogovatelj 02:57 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

I ja moram da primetim da ti sereš.


Ja sam to napisao kao pohvalu, nikako kao pokudu. Što je problem ako se neko usavršava pa postaje bolji nego što je bio?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:35 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

blogovatelj
1?

Moram da primetim da ti je kvalitet blogova u literarnom smislu drastično poboljšan. Valjda zato što ne motaš pedale puno, pa imaš vremena da se više udubiš u pisanje.
A slike su čudo.


Naravno Čim imaš vremena da opušteno napišeš i čim pišeš iz malo komfornijih uslova, to se odražava na kvalitet pisanja. Hvala
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:58 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

buba_truba
blogovatelj
1?

Jesi, q..c!

Moram da primetim da ti je kvalitet blogova u literarnom smislu drastično poboljšan.

I ja moram da primetim da ti sereš.

@Snežana: UŽIVANCIJA - standardno.

P.S. A pitala sam se di si... ka'ćeš da se javiš.


Ja vas, ljudi, obožavam

Hvala, draga
Ma javljam se ja redovno po FB-u, ali to nije za blog.
blogovatelj blogovatelj 05:25 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

Ja vas, ljudi, obožavam


Saće i Pajić da se pojavi, smem da se kladim. A onda veselje bude još veselije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:02 11.12.2013

Re: Jesam prvi?

blogovatelj
Ja vas, ljudi, obožavam


Saće i Pajić da se pojavi, smem da se kladim. A onda veselje bude još veselije.


Ih, pa tu opkladu je lako dobiti, blogane moj (da ne zaboravim: hebo te Kusturica! )
buba_truba buba_truba 21:12 13.12.2013

Re: Jesam prvi?

blogovatelj
Ja vas, ljudi, obožavam


Saće i Pajić da se pojavi, smem da se kladim. A onda veselje bude još veselije.

Neka veselja, tako treba, zato te i jesam onako "zaskočila" - ne se ljutuš, a?

Mislim, lako je nama među milima nam i dragima, a Snežana noću sama u vreći pod šatorom... brrr!

Pa da joj bar malko uveselimo, kad svrati na blog... eto zato onako. Vidiš da joj se dopalo.

Edit: Snežana, si.
blogovatelj blogovatelj 23:50 13.12.2013

Re: Jesam prvi?

Neka veselja, tako treba, zato te i jesam onako "zaskočila" - ne se ljutuš, a?


Samo ti zaskači
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:27 10.12.2013

.

Čini mi se da upravo tako i mora da bude, da se džinovi prvo okreću džinovima, kao stari prijatelji od pamtiveka. Tako sunce prvo ogreje sebi najbliže i topline najželjnije Himalaje, pre nego što krene dalje, među nas, male kratkoveke ljude.


Nepal te je tako lepo izbistrio.Svaka reč ovde napisana ,sad već ima težinu jednog obojenog života koji nama boji platna. Hladno je ovde i mnogo prijaju tvoje tople priče:)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:46 11.12.2013

Re: .

stefan.hauzer


Nepal te je tako lepo izbistrio.Svaka reč ovde napisana ,sad već ima težinu jednog obojenog života koji nama boji platna. Hladno je ovde i mnogo prijaju tvoje tople priče:)E pa drago mi je ako je tako Mislim da mi ove pauze mnogo znače u svakom smislu, pa i u tom da se sve slegne i dođe na svoje mesto.

Nažalost, nema šanse da otvorim Youtube zbog presporog interneta
ecce-florian ecce-florian 23:52 10.12.2013

...

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:56 11.12.2013

Re: ...

ecce-florian


wilma68 wilma68 00:34 11.12.2013

Ali, stvarno

Uglavnom sam zbog tebe ovde, i ne žalim se, neee...
Ljupko koncipiran blog, sve u cik-cak, slike i priče, kao lego kocke, a ne zna se koja je lepša.Lakoća pisanja, u oku čitaoca, svojstvena istinski nadahnutim i zanatski veštim ljudima.
I taj snažan, dubok utisak dok čitam i gledam fotke-jasan odraz onoga što si doživela, premda je apsolutno neopisivo.
Zato ti hvala, od
Ali, stvarno.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:50 11.12.2013

Re: Ali, stvarno

wilma68
Uglavnom sam zbog tebe ovde, i ne žalim se, neee...
Ljupko koncipiran blog, sve u cik-cak, slike i priče, kao lego kocke, a ne zna se koja je lepša.Lakoća pisanja, u oku čitaoca, svojstvena istinski nadahnutim i zanatski veštim ljudima.
I taj snažan, dubok utisak dok čitam i gledam fotke-jasan odraz onoga što si doživela, premda je apsolutno neopisivo.
Zato ti hvala, od
Ali, stvarno.


Ti što umeš da pohvališ, niko ne ume
Hvala veliko
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:00 11.12.2013

Uh, dobro je,

živa si! Malo sam se zabrinuo...

E, ova Anapurna stvarno izgleda veličanstveno, baš bih voleo da je jednom pogledam izbliza. Sad sam pročitao na wikpediji, vrh koji pominješ, Riblji rep, nije nikad osvojen ne iz tehničkih, nego iz verskih razloga. Sveto mesto. Zamisli te ljude koji su došli na 50 metara od vrha, rekli, ok, to je to, okrenuli se, i vratili nazad. Pravi džentlmeni medju alpinistima.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:24 12.12.2013

Re: Uh, dobro je,

srdjan.pajic
živa si! Malo sam se zabrinuo...

E, ova Anapurna stvarno izgleda veličanstveno, baš bih voleo da je jednom pogledam izbliza. Sad sam pročitao na wikpediji, vrh koji pominješ, Riblji rep, nije nikad osvojen ne iz tehničkih, nego iz verskih razloga. Sveto mesto. Zamisli te ljude koji su došli na 50 metara od vrha, rekli, ok, to je to, okrenuli se, i vratili nazad. Pravi džentlmeni medju alpinistima.
Srki, hvala na dopuni. Nisam čitala (lenja a i net prespor pa me sve mrzi), nego mi rekli lokalci. Baš je lepo što su ispali takva gospoda
z_ex.yu z_ex.yu 11:22 11.12.2013

i opet

sve bolje i bolje... Ne umem ti ja opisati moje ushicenje dok iscitavam tvoja pisanija.. Bravo Snezo, bravo..
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:24 12.12.2013

Re: i opet

z_ex.yu
sve bolje i bolje... Ne umem ti ja opisati moje ushicenje dok iscitavam tvoja pisanija.. Bravo Snezo, bravo..Hvala ti veliko
neosonic neosonic 11:49 11.12.2013

Pozdrav

Mislim da su se ovako osećali kosmonauti kada su prvi put sa visine sagledali Zemlju u celini, ili kada su izašavši prvi put iza tamne strane Meseca ugledali izlazak Zemlje na "istoku". Verovatno su to retki trenici kada shvatiš koliko si mali a tvoja uverenja ili strahovi beznačajni ili irelevantni za beskonačnost koja te okružuje. Ovu zadivljenost svaki put imaju i dan danas svi stanovnici ISS koji već godinama kruže oko Zemlje, i napominju kako je neshvatljivo da nas samo taj jedan "milimetar" atmosfere održava u životu, i za koji se svi plaše da ga ne unište. Jedan prijatelj mi je pričao nešto slično kada se prvi put vratio sa leta na visini od 20 km, i kada je prvi put sagledao zakrivljenost Zemlje i nebo koje počinje da tamni.

Snežo, ovo je jedan od tekstova koji je ostavio najjači utisak na mene, ili bolje reći, cela serija članaka sa puta po Dalekom istoku impresionira, možda ne zato što su predeli i ljudi impresivni sami po sebi, nego zato što nam uspešno prenosiš svoje emocije koje u tebi oni izazivaju, a možda i zato što imaš tako "fine instrumente" kojima umeš da ih prepoznaš kao one prave i posebne "trenutke" koji se samo jednom pojave i prođu pored tebe, ako ih ne primetiš.

Nemam više reči, samo reči hvale za tvoj stil koji me je naterao da pomislim da sam ovo i sam doživeo. Nešto slično mesecima sam doživljavao čak i u Beogradu, kada sam rano ujutro išao na trčanje na Adu ili u Zvezdarsku šumu, i posmatrao izlaske Sunca. Najlepše je kada se pre izlaska može videti i zvezda Danica.

Hvala ti još jednom, i imaš punu podršku nas koji te pratimo.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:32 12.12.2013

Re: Pozdrav

neosonic
Mislim da su se ovako osećali kosmonauti kada su prvi put sa visine sagledali Zemlju u celini, ili kada su izašavši prvi put iza tamne strane Meseca ugledali izlazak Zemlje na "istoku". Verovatno su to retki trenici kada shvatiš koliko si mali a tvoja uverenja ili strahovi beznačajni ili irelevantni za beskonačnost koja te okružuje. Ovu zadivljenost svaki put imaju i dan danas svi stanovnici ISS koji već godinama kruže oko Zemlje, i napominju kako je neshvatljivo da nas samo taj jedan "milimetar" atmosfere održava u životu, i za koji se svi plaše da ga ne unište. Jedan prijatelj mi je pričao nešto sličn o kada se prvi put vratio sa leta na visini od 20 km, i kada je prvi put sagledao zakrivljenost Zemlje i nebo koje počinje da tamni.


Da, super su ti asocijacije, ovo što sam videla je kao delić toga što su oni gledali. A osećaj je neopisiv, zaista

neosonic

Snežo, ovo je jedan od tekstova koji je ostavio najjači utisak na mene, ili bolje reći, cela serija članaka sa puta po Dalekom istoku impresionira, možda ne zato što su predeli i ljudi impresivni sami po sebi, nego zato što nam uspešno prenosiš svoje emocije koje u tebi oni izazivaju, a možda i zato što imaš tako "fine instrumente" kojima umeš da ih prepoznaš kao one prave i posebne "trenutke" koji se samo jednom pojave i prođu pored tebe, ako ih ne primetiš.Hvala ti puno na ovome, drago mi je ako je tako. Otkrila sam i da je dobro povremneo se ovako odmarati od vožnje jer kada ponovo krenm, mnogo sam više zainteresovana i odmorna i otvorena, pa primećujem i upijam više nego kad sam svaki dan na drumu.


neosonic

Nemam više reči, samo reči hvale za tvoj stil koji me je naterao da pomislim da sam ovo i sam doživeo. Nešto slično mesecima sam doživljavao čak i u Beogradu, kada sam rano ujutro išao na trčanje na Adu ili u Zvezdarsku šumu, i posmatrao izlaske Sunca. Najlepše je kada se pre izlaska može videti i zvezda Danica.

Hvala ti još jednom, i imaš punu podršku nas koji te pratimo.


Hvala tebi i ostalima koji me prate
hajkula1 hajkula1 20:22 12.12.2013

Lepo


Opuštajuće. Prija.

+
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:21 14.12.2013

Re: Lepo

hajkula1

Opuštajuće. Prija.

+Drago mi je
pedjalon pedjalon 22:32 13.12.2013

Čitaš mi misli?

"Komotno mi je bez zidova i krova, ispod svoda koji se polako osipa zvezdama. Ne želim ništa više od života osim da mi poslednja slika pred spavanje i prva nakon buđenja bude uvek drugačija od one jučerašnje, neki novi pejzaž u koji ću gledati omađijana."
Čitaš mi misli?
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 05:21 14.12.2013

Re: Čitaš mi misli?

pedjalon
"Komotno mi je bez zidova i krova, ispod svoda koji se polako osipa zvezdama. Ne želim ništa više od života osim da mi poslednja slika pred spavanje i prva nakon buđenja bude uvek drugačija od one jučerašnje, neki novi pejzaž u koji ću gledati omađijana."
Čitaš mi misli?Hehe, jednom nomad - uvek nomad. A baš smo skromni, zar ne?
49 41 49 41 00:27 17.12.2013

Support

makar vizuelni!Sve svoje sa sobom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana