Budućnost| Društvo| Život

Srbijo, bacamo li decu svoju?

Jaril RSS / 12.02.2014. u 20:49

[Искажи своју муку]

[Волети ближњег свог]

Старешине су имале пресудну реч. По рођењу, после купања у вину, отац је бебу носио старешинама на процену. Уколико старешине племена оцене да беба задовољава њихове норме и да може да испуни њихову визију грађанина, родитељи би дете одгајали. Уколико би оценили да је беба неподобна, она би била однешена у дивљину да докаже, или не докаже, да је способна за опстанак. Уколико бебу неко пронађе и преузме бригу о њој, она би имала судбину роба, врло често намењеног проституцији. У супротном, остављена је дивљим животињама или глади и хладноћи. Норме спартанских старешина су имале пресудну реч.

„Моје 'Жао ми је' иде онима које сам увредио током година. Слеп сам да видим да сам ја, као људско биће, пропалитет. Ја сам индивидуа која наноси неправду свету и време је за мене да одем. Деца у школи су у праву. Ја сам губитник, уврнут и педерчина и ни на који начин то није прихватљиво људима да са тим изађу на крај. Жао ми је што нисам био особа која би могла да учини људе поноснима." - гласи опроштајна порука 17тогодишњег дечака коју је оставио на твитеру и после које је извршио самоубиство.

Хомофобија је пресудни узрок самоубиства међу геј тинејџерима, а самоубиство је водећи узрок смрти међу њима. Хомофобија односи животе кроз висок степен одбацивања од стране породице, вербално и физичко узнемиравање и злостављање у породици и међу вршњацима, као и злостављањем од стране хомофобних група. Овакви услови живота изазивају већи степен депресије и анксиозности и повећавају ризик од суицидалних идеја.

У друштвима у којима се бележи, статистика показује да хомофобија односи стотине живота широм света, а у још већем броју угрожава ментално здравље. Детаљна статистика која се бави жртвама хомофобије у Србији тек треба да се направи, а процене су да тај број иде и до пар десетина. Прављење те статистике отежава сама хомофобија која присиљава људе да узроке суицидалних мисли задрже у строгој тајности. Када у новинама прочитам вест о нечијем самоубиству без опроштајне поруке, увек се запитам да ли је можда хомофобија узрок.

Неки подаци са Википедије су:

На основу показатеља из бројних студија,
младе ЛБГТ особе, због одбијања и неразумевања породице током адолесценције су;
8,4 пута склоније да покушају самоубиство,
5,9 пута склоније ка тежем облику депресије,
3,4 пута склоније да користе недозвољене супстанце или дрогу, и
3,4 пута склоније бежању од куће,
у поређењу са вршњацима из породица које имају висок степен прихватања.

Постојање хомофобије шаље општу поруку да окружење верификује принцип по коме се норми даје противприродна моћ да одређује који су појединци подобни да постоје и да се развијају, а који не. Противприродна, јер је историја показала да природа даје предиспозиције за допринос друштву и оним људима који постоје изван норме, односно да природа и расподела талената одбијају да поштују друштвене норме.

Постојање тог принципа упозорава појединце да је његова садашња манифестација хомофобија, али да у будућности може бити и нека друга деструктивна појава. Постојање хомофобије шаље поруку да постоје потребни и непотребни појединци и да је могуће да свако, због неке особине, може постати сувишан. Када појединац присуствује одбацивању неког, његово несвесно то схвата као могућност да и он будеодбачен. То ствара несвесни притисак да сваки појединац своју енергију улаже у уклапање у норму уместо у сопствени, аутентични, природни развој.

Улагање у развој појединаца и њихових урођених предиспозиција је главни фактор напретка једног друштва. Пре свега што важну идеју може да роди неко од кога би се то најмање очекивало и што је за то рађање неопходно да постоји општа подршка унутрашњем развоју. Однос према значају појединца, његовог развоја и доприноса друштву расветљава узрок напретка или назадовања једног друштва.

Како очекивати да ће нека група људи унутар ширег друштва да се уједини и учествује у физичком и, пре свега, психичком неговању оне деце и одраслих (са посебним потребама, са инвалидитетом...) којима је потребна конкретна помоћ, у виду новца и ефективног рада, како би испунили своје потенцијале, ако људи у том друштву пристају на то да употребе свој став за уништавање оне деце за коју је довољно само да им се ослободи простор да се слободно развијају?

У животу постоји толико објективних препрека које спречавају развој појединца и спречавају могућност да појединац допринесе заједници. У животу постоји толико објективних узрока нечије смрти. Друштво има форе само један живот појединца да превазиђе те препреке и да развије и искористи потенцијал који тај појединац може да понуди.

Спарта је била војничко друштво, а ко зна колико се генијалних стратега Спарта одрекла због искључивих физичких норми које је наметала сваком новом животу. Питам се, колико ли je великих доприноса хомофобија ускратила Србији.

 

 Komentari (96)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:10 12.02.2014

brate,

ako vam treba neki gej-spartanci trening, reci da ti napravim spojku s IDF-om. ono, gay ali kick ass... poz iz jerusalima... :)
Jaril Jaril 22:45 12.02.2014

Re: brate,

gay ali kick ass...

Мислиш нешто овако (link)?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 00:22 13.02.2014

Re: brate,

ma nou, ovo se neki diletanti,

jkt2010 jkt2010 07:10 13.02.2014

Re: brate,

Srđan Fuchs
ako vam treba neki gej-spartanci trening, reci da ti napravim spojku s IDF-om. ono, gay ali kick ass... poz iz jerusalima... :)

Nego, sta bi sa onim ostalim lokacijama koje su bile predlagane za pravljenje jevrejske drzave? Ako je neka od njih jos slobodna ajd je preusmer za prvu gay drzavu? Prvo drzava, pa onda spojka sa IDF, pa onda da vidimo ko sme da nas bije ...
hajkula1 hajkula1 21:21 12.02.2014

...

Постојање тог принципа упозорава појединце да је његова садашња манифестација хомофобија, али да у будућности може бити и нека друга деструктивна појава.
zemljanin zemljanin 21:30 12.02.2014

DA ali ...

Jasna je poenta ali neprimeren tekst (po mom viđenju) ... ne tiče se direktno homofobije već generalno nisam spreman da slušam da bilo koja grupa ljudi sa bilo kakvim interesima svoje stavove i dokaze gradi na deci bilo kog uzrasta ...

Tako da bih Vas kao grupu bez problema podržao u bilo kojoj situaciju (i moja porodica) ali kad pročitam "spartanski" uvod + neiskazane predispozicije dece i sl. odmah sam negativan prema ostatku ... deca su odličan izgovor za manipulaciju počev od religije pa do politike - i to je duboko pogrešno ... što opet ne znači da neko drugi neće imati ništa protiv ...
Jaril Jaril 22:31 12.02.2014

Re: DA ali ...

Слажем се, злоупотреба деце је лоша.

Мени је стилски изван домета да пишем о самоубиству деце и о неоствареним потенцијалима, а да избегнем помињање деце и помињање неостварених потенцијала.
zemljanin zemljanin 22:57 12.02.2014

Re: DA ali ...

To je toliko pogrešno da ne bih znao odakle da počnem ... igranje na kartu dece + samoubistva je manipulacija jer ne ostavlja mesta za komentare i suprostavljanja, čime se protkana teza ostavlja kao apsolutno istinita ... i nije bitna (tvoja) teza nego način prezentovanja ...

Koliko dece je poslato u krstaške ratove ili poginulo u Londonu, Nirebergu ili Hirošimi ? ... koliko neostvarenih potencijala ili da navedem statistiku o broju dece koja umiru u nn sekundi ? ... ili broju gladne dece ... siguran sam da razumeš ...
Hansel Hansel 23:04 12.02.2014

Re: DA ali ...

Jaril

Хм, али кад говориш о противприродности норме улазиш у један круг апсурда и ходаш на танкој жици. Јер, правда је (у) природи непознаница (мада емпатија, рецимо, постоји). Тај појам долази тек с човеком. У природи другачији (а особито слабији) често страдају, па их чак и мајке убијају (ако процене да не могу да исхране сву младунчад, на пример). Бојим се да човек умногоме копира природу, јер је и сам њен део (ОК, не знам како у природи пролазе хомосексуални појединци и појединке), само на те неке већ постојеће принципе "дограђује" неке критеријуме (промашене или мање промашене).

Противприродна, јер је историја показала да природа даје предиспозиције за допринос друштву и оним људима који постоје изван норме, односно да природа и расподела талената одбијају да поштују друштвене норме.
Jaril Jaril 23:53 12.02.2014

Re: DA ali ...

igranje na kartu

čime se protkana teza

Теза текста је да постоје тинејџери који под утицајем хомофобије извршавају самоубиство или западају у тешке депресије. Текст игра на карту доприноса заједници како би указао да су и ти тинејџери важни и како је, у њиховом случају, потребно мало да би се тај допринос остварио.

siguran sam da razumeš ...

Да смо у разговору "очи у очи", на твоје излагање би од мене добио "Наравно да разумем, то је нешто твоје и нема никакве везе са мојим речима.", али сам то прескочио да овде напишем јер би могао, пошто је сва комуникација вербална, да помислиш другачије од тога да сам добронамеран и пријатељског расположења.

Твоји коментари су ме узнемирили, пре свега што покушавају да пониште и оспоре значај да се пише о самоубиствима тинејџера узрокованих хомофобијом, и тај покушај ме дубоко узнемирава. Волео бих да још пар пута прочиташ текст и да видиш да су центар текста суицидални тинејџери, а да је све остало (нпр. последице по друштво) употребљено да укаже на вредност њиховог живота.
Hansel Hansel 00:18 13.02.2014

Re: DA ali ...

Ја уопште не видим потребу за тим "компензационим" приступом -- "и они нешто вреде" / "имају посебне вредности". Па шта и ако немају (а вероватно их немају сви)? Имају своје животе и нико нема права да им их загорчава, као и било ко било коме.
Filip2412 Filip2412 00:43 13.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin
igranje na kartu dece + samoubistva je manipulacija
Nisam siguran sta mislis kada kazes "igranje"?

Da li mislis da o nekim stvarima ne treba govoriti vec samo zatvarati oci? Covek pise o samoubistvima tinejdzera zato jer se to desava, ako ti smeta onda nemoj da citas. Zapusi usi & oci, pravi se da ruzna stvarnost ne postoji, nema ti druge.
zemljanin zemljanin 01:04 13.02.2014

Re: DA ali ...

Već sam napisao da podržavam pravo na posebnost ... uopšte pravo bilo koga ko je naspram grupe ... tako da tu nema mesta nerazumevanju ... svako ima prava i slobodu da svoj život živi onako kako misli i oseća da treba ... Tačka.

Uzroci i posledice koje si naveo - stoje, nema ni tu nerazumevanja ... postoji problem u melodrami spartnskog društva, kako si ga ti opisao i provejao kroz tekst ... to je jedina moja zamerka ... kad god i ko god koristi takav pristup, dobije moje protivljenje ...

Primer Sparte je baziran na okolnostima koje su daleko od okolnosti o kojima diskutuješ, jednostavno nema direktnu vezu osim što potencijalno izaziva ganutost sudbinom dece ... to je pogrešno ... ima toliko primera u istoriji gde su deca imućnih takođe korišćena za umoljavanje bogova i sl. ... sve je to nepravda sa današnje tačke gledišta.

Najveći problem homo populacije u Srbiji je jasno definisan stavovima religijskih organizacija i ako želiš da problem pomakneš to treba da je meta ...

Na kraju, ni u jednom momentu nije bilo namere za vređanjem ili uznemiravanjem tako da nema razloga da budeš pogođen mojim stavovima ...

EDIT:
ako ti smeta onda nemoj da citas

LOL, da bih mogao da znam da li mi smeta, moram da pročitam, zar ne ?
Filip2412 Filip2412 04:50 13.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin
LOL, da bih mogao da znam da li mi smeta, moram da pročitam, zar ne ?
Mislio sam ono, procitas naslov i uvod pa zajebes dalje .
ili Ctrl+F cim naidjes na Sparta + deca u istom tekstu ti zajebes da citas tekst :)

postoji problem u melodrami spartnskog društva, kako si ga ti opisao i provejao kroz tekst ... to je jedina moja zamerka ... kad god i ko god koristi takav pristup, dobije moje protivljenje ...


Cini mi se da pokusavas ublaziti problem cije razmere ne poznajes govoreci kako je poredjenje neprikladno. Sto rekli u moje selo: s tudj kurac lako je da se mlati po koprive.

Da se desilo tebi ili nekome u tvojoj blizini cisto sumnjam da bi smatrao kako autor "igra igru". Ja licno nisam iskusio te probleme na svojoj kozi ali odlicno znam kako su klinci surovi, citam o samoubistvima tinejdzera po novinama i ne smem ni da pomislim kako je zajebano nekom omladincu u tim godinama da se suoci sa okruzenjem u skoli bilo gde u svetu a posebno u homofobnim drustvima. tako da se ne bih bavio autorovim umetnickim slobodama, covek je samo koristio surovu metaforu da istakne problem. Tako i treba.

Za osobu koja u tinejdzerskim danima padne u takav ocaj i osecanje odbacenosti koji vode do samoubistva ovo poredjenje sa Spartom bi mozda bilo preblago i naivno. Mozda bi prikladnije bilo nesto jos mnogo crnje i krvavije.
jkt2010 jkt2010 06:49 13.02.2014

Re: DA ali ...

LOL, da bih mogao da znam da li mi smeta, moram da pročitam, zar ne ?

Ne ako si Filip2412
Filip2412 Filip2412 06:56 13.02.2014

Re: DA ali ...

jkt2010
LOL, da bih mogao da znam da li mi smeta, moram da pročitam, zar ne ?

Ne ako si Filip2412


Naprotiv. Znas kako ja radim sa ovim blogom. Cim sam cuo da ima tamo neki blog.b92, lepo sam seo i natenane procito sve tekstove od cirka 1992 pa do danas e da bih tacno znao sta mi smeta a sta ne! Vrlo sam temeljan.
zemljanin zemljanin 08:49 13.02.2014

Re: DA ali ...

covek je samo koristio surovu metaforu da istakne problem

OK, ali je matafora pogrešna, promašena i neodgovarajuča ... mi, danas imamo uslova da se staramo o svim građanima i građankama ... hleb nije misaona imenica već samo roba koju odeš i kupiš u potrebnoj količini i to uz izbor vrste hleba ... društvo danas može da se suočava sa problemim manjih grupa i hendikepa ... i tu ima mesta i mora da se razgovara i o temi koja je iza ove priče ...

Elem u doba Sparte ništa od gore navedenog nije bilo moguće pogotovu na nivou tako ustrojenog društva ... briga o hendikepu je trošenje resursa kojih nema ... proizvod takvog troška nije neko ko to može da vrati društvu ... ono da ima potencijal ne vredi mnogo u situaciji kada ne znaš da li ćeš živeti i sutra i da li će neko doći pobiti ti svu decu i odvesti ženu ... jednostavno ta dva doba, te okolnosti i način funcionisanja ta dva društva su neuporedivi ... u takvoj situaciji koristiti detalj sa decom je manipulativno - za mene ... što opet ne znači da je bila namera ...

EDIT: Ali upropastićemo temu ako nastavim(o) ... rekao sam šta sam imao o toj strani priče pa sad da pređemo na poentu teksta, što jeste teška tema ...
Hansel Hansel 10:03 13.02.2014

Re: DA ali ...

Filip2412
Naprotiv. Znas kako ja radim sa ovim blogom. Cim sam cuo da ima tamo neki blog.b92, lepo sam seo i natenane procito sve tekstove od cirka 1992 pa do danas e da bih tacno znao sta mi smeta a sta ne! Vrlo sam temeljan.

Од 1992?! Блог Б92 постоји од 2005. или 2006, колико ја знам... А да не говоримо откад уопште постоје сајтови, па сајт Б92 и тако...
Jaril Jaril 22:27 13.02.2014

Re: DA ali ...

У природи другачији

Противприродан у смислу да је другачије направила природа.
Jaril Jaril 22:58 13.02.2014

Re: DA ali ...

teška tema ...

Овај текст се у мени кувао негде од почетка новембра када је неки политичар-функционер имао хомофобне изјаве и тада сам себи забележио следећи цитат, реакцију неке невладине организације на те изјаве:

- Mi smo danas imali pokušaj samoubistva jedne mlade osobe koja je baš zbog takvih izjava ljudi koji su autoriteti u ovoj zemlji


(тако ми је забележен цитат)

И питао сам се, колико ли су читаоци заиста ухватили драстичност последица које имају такве изјаве "градских отаца".
gavrilo gavrilo 16:35 14.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin
Jasna je poenta ali neprimeren tekst (po mom viđenju) ... ne tiče se direktno homofobije već generalno nisam spreman da slušam da bilo koja grupa ljudi sa bilo kakvim interesima svoje stavove i dokaze gradi na deci bilo kog uzrasta ...

Tako da bih Vas kao grupu bez problema podržao u bilo kojoj situaciju (i moja porodica) ali kad pročitam "spartanski" uvod + neiskazane predispozicije dece i sl. odmah sam negativan prema ostatku ... deca su odličan izgovor za manipulaciju počev od religije pa do politike - i to je duboko pogrešno ... što opet ne znači da neko drugi neće imati ništa protiv ...


Pogresno si ti postavio stvari.
Ne treba meni tvoja podrska ili milost.
Meni treba isti onaj zivotni prostor koji uzivas i ti svojim bicem.
Iz tvog komentara se jasno vidi da uzimas vise nego sto ti pripada, ti odredjujes.
Uzimas od mene tiho i lagano, ubijas moje bice da bi ti krivica bila sto manja ili je ni ne vidis cak.
Covek je slican zivotinji on mora imati svoju teritoriju.
S tim sto covek svoju teritoriju ne pravi shodno svojim potrebama.
Ja sam tebi potreban.
Ti meni nisi.

zemljanin zemljanin 14:32 15.02.2014

Re: DA ali ...

gavrilo

Pogresno si ti postavio stvari.
Ne treba meni tvoja podrska ili milost.
Meni treba isti onaj zivotni prostor koji uzivas i ti svojim bicem.
Iz tvog komentara se jasno vidi da uzimas vise nego sto ti pripada, ti odredjujes.
Uzimas od mene tiho i lagano, ubijas moje bice da bi ti krivica bila sto manja ili je ni ne vidis cak.
Covek je slican zivotinji on mora imati svoju teritoriju.
S tim sto covek svoju teritoriju ne pravi shodno svojim potrebama.
Ja sam tebi potreban.
Ti meni nisi.


o čemi ti pričaš ? ... moj komentar je usmeren na nepodobnost primera i ništa više ... niti sam nekom davao milostinju već pravo i to ono isto koje i ja uživam ...

TI meni ne značiš ništa ... samo ime na ekranu ... kao i ja tebi ... daklem ovo nije lično već određeni prblem u društvu gde ti i ja možemo imati iste, slične ili različite stavove ... samo je neophodno da pre toga razgovaramo o istoj stvari ... ta melodrama apsolutno nije potrebna ...

EDIT: Sad pročitah i ostale komentare pa da ne pišem novi komentar ... daklem ti nisi posebniji od bilo kog drugog ljudskog bića ... drugačiji si na određeni način ... moje zalaganje za "tvoja" prava nemaju ama baš ikakve veze sa homopopulacijom ... mene ne zanima ni da li je nešto bolest, nasledno, psihološko i sl. ... zanima me samo da li je to tvoj izbor ... ako ti ne možeš da napraviš izbor i živiš na određeni način, verovatno ću i ja imati taj problem kad-tad ... ako vi kao grupa mislite da vas ljudi podržavaju jer misle da ste posebni i šta god, to je velika pogreška ...

Moji motivi podrške su isključivo vezani za pravo na izbor a da pri tome ne kršiš zakon i ne ugrožavaš tuđe slobode ... kako se zove osoba ili grupa kojoj je to uskraćeno - ne zanima me ...
gavrilo gavrilo 15:39 15.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin
gavrilo

Pogresno si ti postavio stvari.
Ne treba meni tvoja podrska ili milost.
Meni treba isti onaj zivotni prostor koji uzivas i ti svojim bicem.
Iz tvog komentara se jasno vidi da uzimas vise nego sto ti pripada, ti odredjujes.
Uzimas od mene tiho i lagano, ubijas moje bice da bi ti krivica bila sto manja ili je ni ne vidis cak.
Covek je slican zivotinji on mora imati svoju teritoriju.
S tim sto covek svoju teritoriju ne pravi shodno svojim potrebama.
Ja sam tebi potreban.
Ti meni nisi.


o čemi ti pričaš ? ... moj komentar je usmeren na nepodobnost primera i ništa više ... niti sam nekom davao milostinju već pravo i to ono isto koje i ja uživam ...

TI meni ne značiš ništa ... samo ime na ekranu ... kao i ja tebi ... daklem ovo nije lično već određeni prblem u društvu gde ti i ja možemo imati iste, slične ili različite stavove ... samo je neophodno da pre toga razgovaramo o istoj stvari ... ta melodrama apsolutno nije potrebna ...

EDIT: Sad pročitah i ostale komentare pa da ne pišem novi komentar ... daklem ti nisi posebniji od bilo kog drugog ljudskog bića ... drugačiji si na određeni način ... moje zalaganje za "tvoja" prava nemaju ama baš ikakve veze sa homopopulacijom ... mene ne zanima ni da li je nešto bolest, nasledno, psihološko i sl. ... zanima me samo da li je to tvoj izbor ... ako ti ne možeš da napraviš izbor i živiš na određeni način, verovatno ću i ja imati taj problem kad-tad ... ako vi kao grupa mislite da vas ljudi podržavaju jer misle da ste posebni i šta god, to je velika pogreška ...

Moji motivi podrške su isključivo vezani za pravo na izbor a da pri tome ne kršiš zakon i ne ugrožavaš tuđe slobode ... kako se zove osoba ili grupa kojoj je to uskraćeno - ne zanima me ...


Moja seksualnost je stvar mog izbora a tvoja je stvar prirode, to kazes.
Odatle sve i polazi.
Ti mene ne podrzavas.Ti mene rusis.
Zato i nemam ista prava kada izadjem na ulicu.
Ti mozes proci mojom ulicom i drzati se za ruku sa svojom devojkom.
Ja ne mogu sa svojim momkom, ja to moram uraditi na mestu na kome tebi to nece smetati.
Moram birati mesto gde cu nekoga voleti, to mesto mi ti odredjujes.
Uzeo si vise nego sto ti pripada.
I opet ti kazem, LGBT populacija kao krajnji cilj ne zeli podrsku, vec ono sto joj pripada po zakonima prirode.
I jesmo posebni, treba sve to izdrzati i ne postati besan.
Jarile :)


zemljanin zemljanin 16:02 15.02.2014

Re: DA ali ...

gavrilo
Moja seksualnost je stvar mog izbora a tvoja je stvar prirode, to kazes.


I opet ti kazem, LGBT populacija kao krajnji cilj ne zeli podrsku, vec ono sto joj pripada po zakonima prirode.

A što se hvataš argumenata koji su blago rečeno - konfuzni ... priroda ili evolucija se ne zanima niti za tebe niti za mene ... ona štancuje jedinke i one koje prenesu gene na novu generaciju, smatraju se uspešnim ostale su kolateralna šteta ... i da li je neko rođen slep, slabog srca, homoorijentisan ili nije dominantan mužjak/ženka - isto im se piše, njihovo genetsko stablo završava sa njima ... to je prirodni tok stvari.

Ljudi su uspeli da stvore okruženje u kome ima mesta i zaliha, za prava i pravdu, ali to nije prirodni tok stvari ...

O posebnosti se može izjasniti i ostalih 7+ milijardni ljudi, jer svako od njih nosi drugačiju kombinaciju gena, drugačije vaspitanje i obrazovanje i drugačije okruženje ... mani se posebnosti budi ljudsko biće i to obično i normalno i bori se za svoj izbor ... filozofiranje nije baš put ka tome ...

PS. da ne bude nesporazuma oko "obično i normalno", odnosi se na način razmišljanja i ni na šta drugo ...
gavrilo gavrilo 16:55 15.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin
gavrilo
Moja seksualnost je stvar mog izbora a tvoja je stvar prirode, to kazes.


I opet ti kazem, LGBT populacija kao krajnji cilj ne zeli podrsku, vec ono sto joj pripada po zakonima prirode.

A što se hvataš argumenata koji su blago rečeno - konfuzni ... priroda ili evolucija se ne zanima niti za tebe niti za mene ... ona štancuje jedinke i one koje prenesu gene na novu generaciju, smatraju se uspešnim ostale su kolateralna šteta ... i da li je neko rođen slep, slabog srca, homoorijentisan ili nije dominantan mužjak/ženka - isto im se piše, njihovo genetsko stablo završava sa njima ... to je prirodni tok stvari.

Ljudi su uspeli da stvore okruženje u kome ima mesta i zaliha, za prava i pravdu, ali to nije prirodni tok stvari ...

O posebnosti se može izjasniti i ostalih 7+ milijardni ljudi, jer svako od njih nosi drugačiju kombinaciju gena, drugačije vaspitanje i obrazovanje i drugačije okruženje ... mani se posebnosti budi ljudsko biće i to obično i normalno i bori se za svoj izbor ... filozofiranje nije baš put ka tome ...

PS. da ne bude nesporazuma oko "obično i normalno", odnosi se na način razmišljanja i ni na šta drugo ...


Sa tvog stanovista evolucija coveka je proces u kome se stancuju alfa muzjaci i zenke.
Ako tako gledamo na evoluciju coveka onda je pcelinje drustvo daleko vise evoluiralo od covecjeg.
Zapravo da je takav plan priroda namenila coveku kako ti tvrdis ja i ti bi danas razgovarali u nekoj pecini i odmeravali snagu.
To nije evolucija coveka, to je stagnacija.
Da pojasnim, vracanje coveka u pecinu bio bi protivprirodni blud nad prirodom ili Bogom, kako ti vise odgovara.
Teras me da napisem i ovo.
U tvojoj teoriji evolucije Nikola Tesla recimo ne zauzima nikakvo mesto.
Razumes.


zemljanin zemljanin 19:13 15.02.2014

Re: DA ali ...

OK, ne postoji moje stanovište o evoluciji već prost i jednostavan mehanizam kog ne zanima pojedinac niti generacija niti vrsta ... čovek je trenutno samo dominantna vrsta procesa evolucije na našoj planeti ... nije bilo nikakvog plana da se to desi ... da ne idem u detalje to svako može da nauči, ima knjige, predavanja, internet itd.

Ako ti vidiš čoveka kao cilj onda to, naravno, ima i posledice ... jednu od njih navodiš kao plan koji je namenjen nama ... ali ne bih o tome jer to nema baš mnogo veze sa činjenicama a u metafizičke rasprave, takođe ne bih ulazio ... ako može

I, u teoriji evoluciji nijedan pojedinac nije bitan ... mehanizam evolucije se zasniva na nasleđivanju i promenama u DNK ... kada promene dostignu nivo vrste, možemo reći da se nešto novo desilo.

Čovek jeste delo evolucije ali je izgradio i sistem koji nije baziran na evoluciji jer da nije toga, mi sada ne bi diskutovali o tome ... taj sistem - društvo, civilizacija ili kako god ga nazvali nije prirodan proces jer ima svoju svrhu, cilj, plan itd. ... znači sve ono što priroda nema ... vrste se prilagođavaju okruženju, neki (ne uvek najbolji) preživljavaju i vrsta ide dalje ... u društvu, šansu za život imaju svi, uključujući i one koje bi priroda ili okruženje odbacilo, tj. ne bi preživeli ... pod tim podrazumevam sve jedinke koje recimo imaju manjak nekog od čula

U civilizaciji koju smo mi izgradili postoje mnogi postupci koji izvorno priroda ne bi podržala ali su posledica društvenog i naučnog razvoja ... sve to možemo da spustimo na nivo pećine ali nema razloga niti postoji neki zaključak iz toga.

Da li je homoseksualnost prirodna, društvena, psihološka ili bilo kakva druga pojava - nije važno za našu priču ili za mene lično ... ako si to TI onda budi to što jesi i nikakav problem ne postoji što se mene tiče ...

Čak štaviše, pošto se hvatate za tu prirodu, da li oni koji nisu prirodno homoorijentisani, već izaberu da to budu, imaju manja prava od "prirodnih" ... meni je nebitno i to sve vreme ističem, ali to nije razlog da prećutim kada koristite neke argumente koji to nisu ...

PS. evo vidiš moj nick, nije slučajan, to jeste moje opredeljenje ... ne zanima me čak ni ko je koje nacionalnosti a kamoli da ću da ljude delim po seksualnoj orijentaciji ... budi čovek i to je dovoljno ...
Jaril Jaril 19:30 15.02.2014

Re: DA ali ...

budi čovek i to je dovoljno

gavrilo gavrilo 00:06 16.02.2014

Re: DA ali ...

zemljanin

I, u teoriji evoluciji nijedan pojedinac nije bitan ... mehanizam evolucije se zasniva na nasleđivanju i promenama u DNK ... kada promene dostignu nivo vrste, možemo reći da se nešto novo desilo.


U evoluciji coveka SVAKI pojedinac je bitan, ti nisi nasledio gene Nikole Tesle vec nesto drugo sto ti je otvorilo neke druge horizonte.Nasledio si njegovo stvaralastvo.Kao i od nekih umetnika i uopste velikih ljudi.Oni te guraju dalje.
Moras prestati gledati na coveka kao na semenski kukuruz.

zemljanin
Da li je homoseksualnost prirodna, društvena, psihološka ili bilo kakva druga pojava - nije važno za našu priču ili za mene lično ... ako si to TI onda budi to što jesi i nikakav problem ne postoji što se mene tiče


Vazno je za nasu pricu jer ovaj blog upravo govori o znacaju svakog pojedinca.
Ovaj blog govori o deci.
Ovo ispod si napisao u svom drugom postu.

zemljanin
igranje na kartu dece + samoubistva je manipulacija jer ne ostavlja mesta za komentare i suprostavljanja, čime se protkana teza ostavlja kao apsolutno istinita


Da istinito je, imao sam desetak godina kada sam shvatio da sam drugaciji.U to vreme nisu postojali mediji niti ljudi koji bi mi pomogli da shvatim ko sam.Sa 12 godina hteo sam pobeci od kuce.Napisao sam i oprostajno pismo.Spakovao sam se u jednu kesu i zasao nekoliko coskova od kuce, onda se uplasio i vratio kuci :)
Deca su veoma surova prema deci koja su drugacija.
Deca koja su homoseksualna su u uzasnoj poziciji.
Ukoliko roditelj nema sluha za takvo dete, one ce patiti i proci kroz muke kakve malo koji odrastao covek moze da podnese.

zemljanin
Čak štaviše, pošto se hvatate za tu prirodu, da li oni koji nisu prirodno homoorijentisani, već izaberu da to budu, imaju manja prava od "prirodnih" ... meni je nebitno i to sve vreme ističem, ali to nije razlog da prećutim kada koristite neke argumente koji to nisu


Ko je taj homoseksualac koji je izabrao da bude homoseksualac?
Jel to znaci da i ti mozes izabrati...mene recimo

zemljanin
PS. evo vidiš moj nick, nije slučajan, to jeste moje opredeljenje ... ne zanima me čak ni ko je koje nacionalnosti a kamoli da ću da ljude delim po seksualnoj orijentaciji ... budi čovek i to je dovoljno


Ja jesam covek, to meni i pravi problem kao homoseksualcu.
Ljudima je lakse da nas prihvate kroz sazaljenje a ne kroz sebi ravne.
Mi odbacujemo sazaljenje i ne damo nasu ljudskost.
To je jedini nacin da porusimo zidove u koje su nas uzidali.
Ne znam odakle bih poceo pisati na ovu temu, to je toliko obimno.
Nisam ni ovoliko planirao.

Hvala na cvecu :)
zemljanin zemljanin 14:41 16.02.2014

Re: DA ali ...

Verujem da nije lako, pogotovo za tako osetljive i intimne teme ... sigurno da podrška porodice igra najvažniju ulogu ali mnogo zavisi i od same ličnosti ... deca imaju problem da budu van grupe i za mnogo trivijalnije stvari ... ustati i reći "ovo sam ja" nikada nije bilo lako ... svaki razgovor i diskusija donosi neku promenu, koliko god da je mala, važno je pričati o tome.

Ko je taj homoseksualac koji je izabrao da bude homoseksualac?
Jel to znaci da i ti mozes izabrati...mene recimo

LOL, malo sam mator za nove izbore ali život je čudesan
Ja jesam covek ...

TO nikada niko ne sme da ti osporava
iqiqiq iqiqiq 21:50 12.02.2014

Babićrfzo Pravilnik

Bacamo kako ne, po Babić Pravilniku samo ako se zakašlje, odmah bacamo, eventualno sme nekada da šmrcne, ali ostale bolesti se ne priznaju, nećemo valjda da trošimo teškom mukom skupljen RFZO novac
Jaril Jaril 19:52 18.02.2014

Re: Babićrfzo Pravilnik

Још много културног рада је потребно Србији да се код свих достигне свест о вредности сваког живота.

Život sa hanterovim sindromom: Filipov vapaj niko ne čuje
chitach chitach 21:55 12.02.2014

Zivot

Друштво има форе само један живот појединца да превазиђе те препреке и да развије и искористи потенцијал који тај појединац може да понуди.
.

Kolega s posla /kada sam dosao u firmu , Svajcarska / mi se udvarao pa bar pola godine iako je znao da imam porodicu . nije mi bio jasan i priznajem islo mi je na zivce , isto tako priznajem da mi ne bi islo na zivce da mi se udvarala neka koleginica .
Kada je odustao , postali smo ok , i pricali o tome . kada sam ga upitao zasto me smarao toliko vremena samo mi je pokazao telefon i poruke koje razmjenjuje sa tipovima sa " nasih " prostora koji imaju supruge i djecu . posto su imena tipova bila u siframa , pitao sam ga odakle zna da su oni s " mojih " prostora . Onda mi je ispricao anegdotu kako se sastao sa jednim na nekom parkingu / inace je kolega prilicno promiskuitetan/ , i posto su krenuli prema motelu pjeske ovaj " nas " instiktivno krene rukom prema svom autu i provjeri na gepeku da li je zakljucao auto . Kolega mu snimi tablice , i preko " drugara " u policiji sazna ime i preizme i porodicno stanje . Neki su mu i sami priznali .
E sad , sta je za mene najzalosnije u tome ? Ja obrnem situaciju , i zamislim hipoteticki da drustvo prihvata homoseksualne veze , a moj afinitet za osobama zenskog pola je neprihvatljiv , katastrofalan . Ja , da bi postao drustveno priznat moram da ozenim muskarca , da spavam s njim , i zasnujem porodicu . Za mene je to nepojmljivo , ne mogu to da zamislim . A mnogo mi drago sto je to sve samo hipoteza , jer ko zna ???
Muka velika
Jaril Jaril 22:26 12.02.2014

Re: Zivot

Ja obrnem situaciju , i zamislim hipoteticki da drustvo prihvata homoseksualne veze , a moj afinitet za osobama zenskog pola je neprihvatljiv , katastrofalan . Ja , da bi postao drustveno priznat moram da ozenim muskarca , da spavam s njim , i zasnujem porodicu . Za mene je to nepojmljivo , ne mogu to da zamislim .

docsumann docsumann 22:00 12.02.2014

OVO JE ARHIVA!


Jukie Jukie 23:30 12.02.2014

Re: OVO JE ARHIVA!

Da, baš neprijatna epizoda, da u terminu crtanog filma u 7 i 15 puštaju njih goluždrave, a deca gledaju (bar da je pisalo R u ćošku)
docsumann docsumann 22:11 12.02.2014

legacy of brutality

Спарта је била војничко друштво, а ко зна колико се генијалних стратега Спарта одрекла због искључивих физичких норми које је наметала сваком новом животу.


sparta nije dala ni jednog filozofa, matematičara, niti umjetnika, al' to je već stvar njihovog izbora.
međutim, kakva bi tek vojna sila bili da su imali genija poput Arhimeda da im izmišlja i konstruiše ratne mašine.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:18 12.02.2014

Re: legacy of brutality

da su imali genija poput Arhimeda da im izmišlja i konstruiše ratne mašine.

očajni,docs.

snaga sparte je ležala u ljudskoj mašini
tj.
snazi njenog kolektiva.
možda ne poetsko društvo ili hedonističko

samo
,na neki uvrnuti način,
prelepo.
docsumann docsumann 22:22 12.02.2014

Re: legacy of brutality

na neki uvrnuti način,
prelepo.


ponekad mi se čini da druge ljepote i nema


stefan.hauzer stefan.hauzer 22:27 12.02.2014

Re: legacy of brutality

ponekad mi se čini da druge ljepote i nema

spartanska hrana, nije za slabiće:)docsumann docsumann 22:32 12.02.2014

Re: legacy of brutality


poslije roka* su svi generali

Jaril Jaril 22:41 12.02.2014

Re: legacy of brutality

ponekad mi se čini da druge ljepote i nema

Bili Piton Bili Piton 00:34 13.02.2014

Re: legacy of brutality


E jbg Jarile, krenuo sam redaljku sa preporukama na tvoje komentare (usput - samo piši) - ali Štoku preskačujem. Neću nisam nemam nemogu.

Pokušaću, ako mi dozvoliš, da te otrujem dijametralno suprotnom estetikom:

----


(...) Inde (fide maius) tergo delphina recurvo
Se memorant oneri supposuisse novo.
Ille sedens citharamque tenet, pretiumque vehendi
Cantat, et aequoreas carmine mulcet aquas.
Di pia facta vident. Astris delphina recepit
Iuppiter, et stellas iussit habere novem. (...)
Jaril Jaril 22:33 13.02.2014

Re: legacy of brutality

Štoku preskačujem

Мене он опушта и увек му се вратим кад се осетим лоше. Некако ме испразни, испере од наслага живота, ресетује... И најбоље заспим уз њега.

stefan.hauzer stefan.hauzer 22:15 12.02.2014

.

aliii
poslednji veliki spartanski kralj, ako ne i najveći

- agesilaj
,bio je sve samo ne fizički savršen
(ipak)

ksenofont je pisao; neverovatne mitove o njemu:)


docsumann docsumann 22:27 12.02.2014

Re: .


and, baj the usput, spartanci su bili veri gej frendli
Hansel Hansel 22:54 12.02.2014

Re: .

Таман хтедох да кажем, где Јарил нађе Спарту за окосницу ове метафоре... нису били само "геј френдли" него... "геј афирмативни".
Jukie Jukie 23:31 12.02.2014

Re: .

Hansel
Таман хтедох да кажем, где Јарил нађе Спарту за окосницу ове метафоре... нису били само "геј френдли" него... "геј афирмативни".

Pa bili su upravo suprotno, odnosno ono što neko pomenu gore "strejt anfrendli"
Jaril Jaril 23:35 12.02.2014

Re: .

где Јарил нађе Спарту

И у Спарти су постојали другачији који су били неподобни.
hajkula1 hajkula1 23:38 12.02.2014

Re: .

Hansel
Таман хтедох да кажем, где Јарил нађе Спарту за окосницу ове метафоре... нису били само "геј френдли" него... "геј афирмативни".Мени је одмах било јасно, зашто је Јарил поменуо Спарту - уједно руши мит да су гејеви емотивци, креативци, уметничке душе (како причају активисти).

Не само у Спарти него и у другим војничким друштвима, заједницама, да не кажем легијама било је гејева а негде су и форсирали геј везе.
Hansel Hansel 00:05 13.02.2014

Re: .

Мени је одмах било јасно, зашто је Јарил поменуо Спарту - уједно руши мит да су гејеви емотивци, креативци, уметничке душе (како причају активисти).

Нисам сигуран (он управо говори малтене исто то што говоре и активисти, бар у овом делу -- о талентима и вредностима које друштву могу да допринесу, иако су другачије оријентације), али нема везе, није то тако битно.

Иначе, у некој историјској емисији на ТВ чух да су се хомосексуалне везе међу војницима подстицале јер се сматрало да то јача дух повезаности, тј. пожртвованост у борби. Па ти види да ли се ту није рачунало на емоције.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:22 13.02.2014

Re: .

чух да су се хомосексуалне везе међу војницима подстицале јер се сматрало да то јача дух повезаности, тј. пожртвованост у борби.


ама та прича је стара колико милитаристичка друштва или бар милитаристичке секте/касте у оквиру неког друштва. није то само спартански специјалитет.
је л' чито бре неко овде "Хагакуре и Мишима" ?
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:28 13.02.2014

Re: .

уједно руши мит да су гејеви емотивци, креативци, уметничке душе

pre neki dan
,igrač američkog fudbala,
tj.koledž igrač(tek treba da izađe na draft)
izjasnio se kao gay
; treba imati muda za tako nešto
(baš zbog)

tih predrasuda i kalupa u koje te teraju.
riply riply 11:05 13.02.2014

Re: .

ista prica se nastavlja i u srpskoj Sparti
Filip2412 Filip2412 17:28 13.02.2014

Re: .

Мени је одмах било јасно, зашто је Јарил поменуо Спарту - уједно руши мит да су гејеви емотивци, креативци, уметничке душе (како причају активисти).
taj me mit posebno ne zanima ali sam iznova puno puta osetio posledice sopstvene predrasude da su zene емотивци, креативци, уметничке душе (kako pricaju aktivistkinje)

da... nema pravila

bog je nekako sklesao fizicki izgled potpuno nezavisno od stanja duha
Jaril Jaril 23:06 13.02.2014

Re: .

ista prica se nastavlja i u srpskoj Sparti

Нашао сам вест која је интензивирала моја размишљања на ову тему, а одакле је цитат поменут у другом коментару:

http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Zamenik-gradonacelnika-Nisa-vredjao-homoseksualce.sr.html
gavrilo gavrilo 23:12 14.02.2014

Re: .

Hansel
Таман хтедох да кажем, где Јарил нађе Спарту за окосницу ове метафоре... нису били само "геј френдли" него... "геј афирмативни".


A zasto su recimo Spartanci potvrdjivali homoseksualce?
Eto recimo nema ni na jednoj stranici Biblije zabelezano da je Isus na bilo koji nacin osudio homoseksualce.Mozda je i bio homoseksualac.Sve je moguce, veoma malo se zna o Isusu, a i to malo je pisano od onih koji su progonili homoseksualce.Ja bih voleo da znam ko je bio Isus.
Sveti oci ranog Hriscanstva su osudili homoseksualce sto je ostavilo stravicne posledice po njih, do dana danasnjeg oni se progone a njihova misao se ubija.
Zasto su to uradili?
Najveci umovi sveta su bili homoseksualci i mnogo su zaduzili covecanstvo.
To je toliko puta izreceno da ljudima to vise nista ni ne znaci.
Mi homoseksualci prepoznajemo jedni druge kroz istoriju, kroz ono sta smo pisali, opevali, oslikali, kroz nase stvaralastvo mi ucimo jedni od drugih.
Mi smo hrabri rodjeni a onda su nas od malena rusili, na neki nacin znamo da smo posebni i potrebni ovom svetu koji nas nekom neobjasnjivom silom tera od sebe.Mi to ne mozemo razumeti.
Zasto?
I ovaj blog je odlican i deca se od malih nogu moraju upoznati sa nama, to ce njima znaciti.Kada sam ja bio mali nisam imao od koga uciti.Kada bih mogao da vratim vreme voleo bih da je neko prepoznao ono sto sam ja i olaksao mi sve ono kroz sta sam morao proci potpuno sam da bih danas pisao ovaj post.

Pisem sve ovo citirajuci, zapravo tvoj post mi je posluzio da napisem ono sto sam hteo jos reci na ovom blogu. :)
Jaril Jaril 23:26 14.02.2014

Re: .

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:55 14.02.2014

Re: .

Najveci umovi sveta su bili homoseksualci i mnogo su zaduzili covecanstvo.


Pa dobro majku mu, valjda se među tim velikim umovima našao i neki heteroseksualac, pa makar bio i "osrednje veliki"?
Jaril Jaril 00:09 15.02.2014

Re: .

Pa dobro majku mu, valjda se među tim velikim umovima našao i neki heteroseksualac, pa makar bio i "osrednje veliki"?

Па ај' кад цепидлачиш. Били неки. Шалим се, наравно. Коментар Гаврила има значење да су "неки од највећих умова били хомосексуалци", уместо "највећи умови света су били само хомосексуалци".
gavrilo gavrilo 00:24 15.02.2014

Re: .

Jaril
Pa dobro majku mu, valjda se među tim velikim umovima našao i neki heteroseksualac, pa makar bio i "osrednje veliki"?

Па ај' кад цепидлачиш. Били неки. Шалим се, наравно. Коментар Гаврила има значење да су "неки од највећих умова били хомосексуалци", уместо "највећи умови света су били само хомосексуалци".Zanesem se malo kada pisem.
Svakako da ima bezbroj heteroseksualaca koji su uradili mnogo za coveka.
Na kraju krajeva mi ne bi smo ni postojali bez njih.
Tu nam trebate definitivno. :)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:36 13.02.2014

Него Јарил...

...занимљиво је да ту постоје два концепта.

један је, ај рецимо либерални, који иде на појединца и каже да је људска слобода најбитнија, и инсистира на томе да нико, па ни друштво у целини, не може да одређује појединцу шта му се свиђа и шта ће да практикује, од тога да ли воли да нпр. једе карфиол до тога с ким ће у кревет. ту је нагласак на појединцу његовом интересу и слободи.

други је тај, ај рецимо колективистички, где се указује друштву колико у суштини губи када одбацује неке који су помало различити али би могли да буду веома корисни чланови заједнице и да заједница заправо губи одбацујучи их. ту је пак пре свега нагласак на заједници и њеном инетерсу.
Jaril Jaril 22:40 13.02.2014

Re: Него Јарил...

ту постоје два концепта

које си лепо описао и који су међусобно повезани. Различитост је интерес заједнице.
Hansel Hansel 22:55 13.02.2014

Re: Него Јарил...

Али и заједница је (или би бар требало) да буде интерес појединца.

Без појединаца нема заједнице, али ни обрнуто.

Што рек'о друг Тито, "нема срећног друштва без срећних појединаца".
Jaril Jaril 23:02 13.02.2014

Re: Него Јарил...

Али и заједница је (или би бар требало) да буде интерес појединца.

Она то и јесте. Заправо, од свих понуђених смислова живота, допринос заједници је најјачи и најефектнији. Из доприноса заједници и произлази, скоро па захтев, да се свака своја посебност, ма колика била, негује јер је то одговорно понашање према заједници, а заједница треба да држи отворенима просторе да се то одговорно понашање спроведе.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:14 13.02.2014

Re: Него Јарил...

Jaril
Али и заједница је (или би бар требало) да буде интерес појединца.

Она то и јесте. Заправо, од свих понуђених смислова живота, допринос заједници је најјачи и најефектнији. Из доприноса заједници и произлази, скоро па захтев, да се свака своја посебност, ма колика била, негује јер је то одговорно понашање према заједници, а заједница треба да држи отворенима просторе да се то одговорно понашање спроведе.
Беше оно - Јарил готиви Берђајева, ако се не варам.
Индивидуалност + саборност, он се уби да докаже да те две ствари не морају бити у конфликту.
Да не буде забуне, ни ја не мислим да нужно морају бити у конфилкту.
Jaril Jaril 23:23 13.02.2014

Re: Него Јарил...

Беше оно - Јарил готиви Берђајева,

Берђајев ми је непознат и сад си ме потакао да бацим поглед на Википедију и видим ово:

Верује да се човек може оправдати стваралаштвом.


И врло вероватно си у праву. Ја, вероватно, подржавам Берђајева, иако тек треба да га упознам. Хвала ти на овоме.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:33 13.02.2014

Re: Него Јарил...

Берђајев ми је непознат


Извини.
Изгледа сам нешто помешао. Био сам убеђен да си га ти пар пута спомињао
Hansel Hansel 00:23 14.02.2014

Re: Него Јарил...

Ја никако да се озбиљније позабавим поменутим ликом и делом, али ме некако обавезно његово помињање асоцира на Гурђијева (ваљда не само због оног -ев којим им се завршавају презимена ), који ме такође дуго "зове", још од неке давне емисије Оливере Милош Тодоровић (или Наде Петронијевић Човић?!), у којој је уредник часописа "Градац" представљао број 113/114 који такође још нисам пронашао... разлог је била нека (привидна?) паралелност, да не кажем баш поклапање нечега што тада чух и што ми се мотало по глави...

Елем, сада коначно погледах чега има на нету, па ево ово*, по методу случајног узорка (и првог поготка ), није незанимљиво ни с обзиром на неки аспект теме:

"Mora se razumjeti da se čovjek sastoji iz dva dijela: suštine i ličnosti. Suština u čovjeku je ono što je stvarno njegovo. Ličnost u čovjeku je ono što ‘nije njegovo’.
'Nije njegovo' znači da je to došlo iz vana, što je on naučio, ili što on odražava, svi tragovi vanjskih impresija ostavljeni u njegovoj memoriji u njegovoj osjetilnosti, sve riječi i pokreti koji su naučeni, svi osjećaji stvoreni uz pomoć oponašanja - sve to ‘nije njegovo’, sve je to ličnost.”
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 23:08 14.02.2014

Re: Него Јарил...

асоцира на Гурђијева (ваљда не само због оног -ев којим им се завршавају презимена ),


Њих двојица немају ама баш ништа заједничко, сем евентуално то што су обојица били Руси.
Hansel Hansel 23:17 14.02.2014

Re: Него Јарил...

Ацоцијације се не јављају нужно по сличности. Мени се издалека, за мене лично, чине некако комплементарним, али, подвлачим -- то је издалека и -- за мене.
Jaril Jaril 23:28 14.02.2014

Re: Него Јарил...

Извини.
Изгледа сам нешто помешао.

Ако си, ако си. И следећи пут да помешаш па да испадне нешто овако супер. )

Иначе, моји ставови, изгледа (тек треба да их детаљено упознам), врло личе на његове.

Има његових дела на овој страни.
docsumann docsumann 15:35 15.02.2014

Re: Него Јарил...


Berđajev je izvaredan mislilac. to tvrdim čak i za one njegov ideje s kojima se baš i ne slažem.
a njegova kritika komunizma kao pseudo religije je jedna od najbriljantnijih opservacija na temu totalitarističkih režima.

docsumann docsumann 05:57 13.02.2014

još jedna


interesantnost vezana za Spartu. tamo su se žene poštovale i imale su više prava nego u ostalim gradovima-polisima.
Aristotelu je to, npr., baš smetalo, onako principijelno svjetonazorski
leeanna leeanna 18:32 13.02.2014

zatvoreno društvo i 'drugost'

U meri u kojoj je Volksgeist, bogom data ideja o jedinstvenom i jednom u određenom kolektivu, inkorporisanija u mentalitet društva, utoliko je svakome ko odstupa na bilo koji način, teže da se društveno realizuje i da uopšte živi. Ko nije deo odgovarajućeg mainstream-a, ranjiv je i pati u odnosu na mediokriteta po čijoj meri su stvorena “pravila igre”. Što je mainstream neemancipovaniji, to su mu pravila rigidnija, nerazumevanje drugog i drugačijeg ide do njegovog poništavanja, posrednog (navođenjem na samoubistvo) ili neposrednog (direktnim fizičkim nasiljem).

Civilizacijski stepen konkretnog društva se u mnogome određuje prema tome koliko je zaštićen i slobodan pojedinac kao takav, a posebno fizički slabiji, ili pojedinac čiji identitet nije u potpunosti većinski. Uostalom, nije u pitanju samo humanost ili fokusiranje na individualnost. Forsiranje zatvorenog društva i isključivo podilaženje mentalitetu mase, anestezirane nekim kolektivističkim mitom, vodi do negacije individualnog i različitog, zbog čega se na kraju urušava i samo društvo, u svoj svojoj mentalnoj izolovanosti i vrednosnoj degeneraciji.
docsumann docsumann 18:36 13.02.2014

Re: zatvoreno društvo i 'drugost'

Forsiranje zatvorenog društva i isključivo podilaženje mentalitetu mase, anestezirane nekim kolektivističkim mitom, vodi do negacije individualnog i različitog, zbog čega se na kraju urušava i samo društvo, u svoj svojoj mentalnoj izolovanosti i vrednosnoj degeneraciji.Jaril Jaril 22:34 13.02.2014

Re: zatvoreno društvo i 'drugost'

Forsiranje zatvorenog društva i isključivo podilaženje mentalitetu mase, anestezirane nekim kolektivističkim mitom, vodi do negacije individualnog i različitog, zbog čega se na kraju urušava i samo društvo, u svoj svojoj mentalnoj izolovanosti i vrednosnoj degeneraciji.
predatortz predatortz 10:07 14.02.2014

Sklonost

Ko u sebi nosi sklonost ka suicidu, sve može da mu bude okidač, pa i nečija izjava, mišljenje, prek pogled...

Priroda je uredila da jaki opstaju, slabi otpadaju.
To nema veze sa seksualnim opredeljenjem, statusom u društvu, socijalnim statusom.
docsumann docsumann 15:09 14.02.2014

Re: Sklonost

Priroda je uredila da jaki opstaju, slabi otpadaju.


otpadaju i jedni i drugi, na nešto duže staze.

stopa pojave samoubistava ne opada, štaviše, reklo bi se da raste, tako da prirodni odabir metodom samoeliminacije slabo šta tu doprinosi.

a ako se uzme u obzir da su samoubistva nerjetka među talentovanim, kreativnim a osjetljivim osobama, ono što ostaje kao njihova zaostavština ima mnogo veći uticaj na čovječanstvo kao vrstu nego puko prenošenje genetskog materijala.

tako da je ova podjela na "slabe i jake" vrlo upitna.
mirelarado mirelarado 22:48 14.02.2014

Re: Sklonost

tako da je ova podjela na "slabe i jake" vrlo upitna.gavrilo gavrilo 00:01 15.02.2014

Re: Sklonost

predatortz
Ko u sebi nosi sklonost ka suicidu, sve može da mu bude okidač, pa i nečija izjava, mišljenje, prek pogled...

Priroda je uredila da jaki opstaju, slabi otpadaju.
To nema veze sa seksualnim opredeljenjem, statusom u društvu, socijalnim statusom.


Ne, nisi u pravu nikako.
Svi smo gledali crtani o ruznom pacetu.
PRIRODA je uredila da se ja rodim kao homoseksualac i opstanem kao takav u njenim zakonima.Zakoni prirode namenjeni coveku su cudesniji milion puta od zakona prirode po kojima klija seme kukuruza ili se radja pcela recimo(od njih bi dosta mogli nauciti)
Mi imamo problem sa drustvom, nikako sa prirodom.
Drustvo zeli da promeni zakone prirode namenjene coveku silom.
Nikada vise bogova nije setalo zemljom nego u ovo nase vreme.
A opet kornjace duze zive od tih bogova.

docsumann docsumann 15:36 15.02.2014

Re: Sklonost

Zakoni prirode namenjeni coveku su cudesniji milion puta od zakona prirode po kojima klija seme kukuruza ili se radja pcela recimo(od njih bi dosta mogli nauciti)
Mi imamo problem sa drustvom, nikako sa prirodom.mija12 mija12 22:31 15.02.2014

Re: Sklonost

Kada smo već kod prirode i društva

Jaril Jaril 23:17 15.02.2014

Re: Sklonost

Kada smo već kod prirode i društva

Музика , увек добро дође.
anfieldroad anfieldroad 23:17 16.02.2014

Re: Sklonost

Drustvo zeli da promeni zakone prirode namenjene coveku silom.
Nikada vise bogova nije setalo zemljom nego u ovo nase vreme.
A opet kornjace duze zive od tih bogova.Cini mi se da je sklonost coveka (kao vrste) "da promeni zakone prirode" upravo dovela do najvisih vrhova ljudskosti, lepote i umetnosti, pa naravno i do bolje organizacije zivota u grupi ( masi ). Uvek cu vise ceniti bilo koji "drustveni sistem", nego prirodno stanje coveka- zivotinje- prirodnog bica. Svaki experiment, pa cak i komunisticku utopiju cenim vise nego pristajanje na 'pravo jaceg", na prirodno stanje ili najjaci opstaju teoriju.
Covek i jeste covek zato sto hoce i moze da menja "pravila prirode"! Da nije tako ne bi bilo nikakvog drustvenog uredjenja osim onog pecinskog. Sto bi rekao Dostojevski, vise volim i najprljaviju gradsku ulicu, nego najlepsi pejsaz na svetu- parafraza, of course.
Zato pozivanje bilo koje drustvene grupe, pa i LGBT ili seljaka, radnika, ili inteligencije na "prirodnost" po mom misljenju nije dobar argument. Reci da je nesto "prirodno" je isto kao ne reci nista.
Jaril Jaril 11:07 17.02.2014

Re: Sklonost

Reci da je nesto "prirodno" je isto kao ne reci nista.

Нарочито што под "природним" свако подразумева нешто своје. Нпр. ја мислим да је "право јачег" још увек актуелно, само што је "јачина" редефинисана. Некада је било да је јачи ко има већу физичку снагу и уме да улови више хране. Данас (последњих пар векова) је јачи онај ко је нпр. 'цивилизованији', има више новца, популарнију музику, књижевну критику на својој страни... (то је гламур у гламуродискурсу).

Ово је само илустрација како се појачава неспоразум када се помене "природно".
gavrilo gavrilo 13:47 17.02.2014

Re: Sklonost

anfieldroad
Drustvo zeli da promeni zakone prirode namenjene coveku silom.
Nikada vise bogova nije setalo zemljom nego u ovo nase vreme.
A opet kornjace duze zive od tih bogova.Cini mi se da je sklonost coveka (kao vrste) "da promeni zakone prirode" upravo dovela do najvisih vrhova ljudskosti, lepote i umetnosti, pa naravno i do bolje organizacije zivota u grupi ( masi ). Uvek cu vise ceniti bilo koji "drustveni sistem", nego prirodno stanje coveka- zivotinje- prirodnog bica. Svaki experiment, pa cak i komunisticku utopiju cenim vise nego pristajanje na 'pravo jaceg", na prirodno stanje ili najjaci opstaju teoriju.
Covek i jeste covek zato sto hoce i moze da menja "pravila prirode"! Da nije tako ne bi bilo nikakvog drustvenog uredjenja osim onog pecinskog. Sto bi rekao Dostojevski, vise volim i najprljaviju gradsku ulicu, nego najlepsi pejsaz na svetu- parafraza, of course.
Zato pozivanje bilo koje drustvene grupe, pa i LGBT ili seljaka, radnika, ili inteligencije na "prirodnost" po mom misljenju nije dobar argument. Reci da je nesto "prirodno" je isto kao ne reci nista.


U potpunosti se slazem sa tvojim pocetkom komentara.
Nismo se razumeli.Sve to sto si naveo smatram da je priroda namenila coveku.Sve do toga da leti na Mesec i da mozda zauvek ode sa ove planete dalje.Nije to doslo coveku iz nicega.
Preduslov razvoja svakog zivog bica lezi u onome sto mu je priroda namenila dajuci mu alate za razvoj.
Pas ili macka nikada nece leteti kao ptica.
Ptica nikada nece plivati dubinama jednog delfina.
Ni za milion godina covek nece moci leteti svojim rukama ili ziveti svojim plucima u morskim dubinama.
Nas razvoj je odredjen unapred i mi mozemo sebe menjati samo nasim alatima u okvirima onoga sto nam je odredjeno prirodom.Mozda covek i poleti.Ja to ne znam, nagadjam ucim od prirode pa zakljucujem.Za neke ljude covecanstvo je u stagnaciji vec 200 godina.Vrti se oko istih stvari, kazu.Moguce je da cemo narednih 1000 godina posvetiti razvoju svojih krila ili pluca.
Ali zasto bih to radili?
Recimo, dva homoseksualca ne mogu imati porod kao heteroseksualni par, ali mogu imati ljubav ili nesto trece u okvirima onoga sto im je priroda namenila.Mogu voleti i usvojeno dete ili dete od rodjaka.Priroda im je dala alat za tu emociju.To je dovoljno.Korak u nazad bi bio kada bi smo radili na tome da muskarac zatrudni.Cemu to?
Ne znam koliko sam bio jasan.
Kada sam naveo da ljudi zele da menjaju zakone prirode to se odnosilo na odnos drustva prema homoseksualcima i ljudskim slobodama uopste.Ne mislim samo tu na diskriminaciju vec i na ropstvo kojim se ubija slobodarski izraz svakoga coveka koji je neophodan za dalji razvoj celog covecanstva.
Taj slobodni duh, svest coveka, nazivimo to kako zelimo, je najveca stvaralacka moc ne samo coveka vec sveopste prirode, to je tako ocigledno kada se preleti pogledom preko istorije covecanstva.
U tim okvirima covek je neodvojiv od prirode i svako suprotstavljanje njoj vraca nas korak u nazad.
Uveren sam da bi homoseksualci u nekim drugacijim drustvenim okolnostima lansirali covecanstvo napred.
Nasa zajednica broji oko 10% ukupne svetske populacije.
I veoma je bitno da ljudi shvate da je to prirodno.Bez toga nema nista.
gavrilo gavrilo 14:13 17.02.2014

Re: Sklonost

Jaril
Reci da je nesto "prirodno" je isto kao ne reci nista.

Нарочито што под "природним" свако подразумева нешто своје. Нпр. ја мислим да је "право јачег" још увек актуелно, само што је "јачина" редефинисана. Некада је било да је јачи ко има већу физичку снагу и уме да улови више хране. Данас (последњих пар векова) је јачи онај ко је нпр. 'цивилизованији', има више новца, популарнију музику, књижевну критику на својој страни... (то је гламур у гламуродискурсу).

Ово је само илустрација како се појачава неспоразум када се помене "природно".


Ja mislim da smo mi precenili snagu, bas kao i Gilgames.
Ili sto si pomenuo, loviti vise hrane mogao je i uporniji, razumniji.
Snazan covek moze biti i lenj, nezainteresovan, destruktivan itd.
Ja mislim da je uvek aktuleno pravo mocnijeg ne jaceg fizicki ili mentalno.
Moc se moze naslediti, stvarati...kako god bilo moras imati zelju vladati ljudima ili covekom.Tu se radja moc.
To su ti bogovi na zemlji koje sam pomenuo.
I izgubice jer rat protiv prirode uzaludno je voditi.
Ali da ce nas sve to kostati, hoce.
zemljanin zemljanin 16:09 17.02.2014

Re: Sklonost

U tim okvirima covek je neodvojiv od prirode i svako suprotstavljanje njoj vraca nas korak u nazad.

Čovek je još uvek nemoćan da menja sebe u smislu "alata" ali verovatno još za naših života, će se i to promeniti ... ili da dam širu prognozu na 100 godina ...

Daklem, mapiliaciom gena možemo unaprediti naše telo i to će biti dostupno recimo za 20-30 godina ... ali to ima svoje granice ... granica je polazna osnova ... mogu se čoveku dodati krila ili škrge a može se koristiti i tehnologija bez izmena ... ali biološko telo ima svoja ograničenja ... onog trenutka kada uspemo da prebacimo svest ili funkcije mozga u virtualni svet postaćemo besmrtni.

Izlet u pravi svet je onda samo pitanje tela ili oblika u koji ćemo prebaciti svest pa možeš biti i mačka i vrabac a i delfin.

TO je ono što čovek može a priroda ne može ... mi nismo ograničeni "alatima" ... ograničenja postoje u ljudskim glavama , srećom ne kod svih.
gavrilo gavrilo 18:09 17.02.2014

Re: Sklonost

zemljanin
U tim okvirima covek je neodvojiv od prirode i svako suprotstavljanje njoj vraca nas korak u nazad.

Čovek je još uvek nemoćan da menja sebe u smislu "alata" ali verovatno još za naših života, će se i to promeniti ... ili da dam širu prognozu na 100 godina ...

Daklem, mapiliaciom gena možemo unaprediti naše telo i to će biti dostupno recimo za 20-30 godina ... ali to ima svoje granice ... granica je polazna osnova ... mogu se čoveku dodati krila ili škrge a može se koristiti i tehnologija bez izmena ... ali biološko telo ima svoja ograničenja ... onog trenutka kada uspemo da prebacimo svest ili funkcije mozga u virtualni svet postaćemo besmrtni.

Izlet u pravi svet je onda samo pitanje tela ili oblika u koji ćemo prebaciti svest pa možeš biti i mačka i vrabac a i delfin.

TO je ono što čovek može a priroda ne može ... mi nismo ograničeni "alatima" ... ograničenja postoje u ljudskim glavama , srećom ne kod svih.


Ali sto bi unapredjivali nase telo, da bi smo sta?
Mogli duze ziveti od kornjace?
Da bi smo bili brzi od konja?
Sa kim se mi to takmicimo?
Mi nismo u stanju iskoristi ni potencijale svih ljudi koji sada zive, niti vrednujemo njihove zivote, a onda odjednom vrednujemo zivot i zelimo da on traje 200 godina.
Ma to je u najmanju ruku smesno.
Jednostavno zivot coveka ima svoj kraj i uvek ce ga imati.Nije moguce to promeniti.
A sa druge strane ono sto covek iznese iz sebe je vecno.
Trebamo raditi na onome sta saljemo u etar i sta prenosimo na druge ljude, koji ce to opet preneti onima posle nas.
Na kraju krajeva tako i vrednujemo civilizacije koje su nama prethodile, po znanju koje su nam ostavile.

nema smajli sa pivom
da i ja nesto tebi poklonim
docsumann docsumann 19:22 17.02.2014

Re: Sklonost

Jednostavno zivot coveka ima svoj kraj i uvek ce ga imati.Nije moguce to promeniti.


ne bih se kladio u ovo. budućnost ima na raspolaganju scenarije koje ni zamislit ne možemo.

po pitanju transhumanizma potpuno se slažem sa zemljaninom. to je pravo lice ljudske evolucije i protiv toga se malo šta može učiniti. a i zašto bi?!

Ali sto bi unapredjivali nase telo, da bi smo sta?
Mogli duze ziveti od kornjace?
Da bi smo bili brzi od konja?
Sa kim se mi to takmicimo?


ne samo tijelo, već i um, ustvari improvement kompletnog bića.
zemljanin zemljanin 19:54 17.02.2014

Re: Sklonost

gavrilo


TO je jedini način da se ljudi kao vrsta izdignu iz ovozemaljskih problema ... glad, zavisnost, novac + cela paleta emocija koja nas teraju da budemo životinje, ponekad ... i na kraju nije važno da lli će neko to prihvatiti ili ne, važno je da može ... važno je imati izbor čak i ako ga ne koristiš ...

PS. kad daješ pivo evo jedan zanimljiv cvetak iz daleka ... nisam ja slikao ali jeste "cvetak ovdašnji"

gavrilo gavrilo 20:42 17.02.2014

Re: Sklonost

docsumann


Ali sto bi unapredjivali nase telo, da bi smo sta?
Mogli duze ziveti od kornjace?
Da bi smo bili brzi od konja?
Sa kim se mi to takmicimo?


ne samo tijelo, već i um, ustvari improvement kompletnog bića.


Zemljanin nije pominjao um vec telo.
Na pitanje, sta je starije kokoska ili jaje odgovora nema.
Ali um je stariji od tela, um je pocetak svega.
Telo ne moze promeniti tvoj um ali um moze telo.
Um je zapravo nosilac svega, on prenosi i gradi znanje.
Nije svrha uma da gradi tvoje telo, mada moze da ga leci.
Uslovno receno, telo je mrtvac naspram onoga sto um moze da uradi.

A um je opet tako krhk.
Recimo kada bi smo danas naselili neku planetu sa 50 dece, ta deca bi morala sve ispocetka bez obzira na svoje talente.Bila bi kao prazna ploca.
Ne zato sto su glupa vec zato sto zavise od onih pre njih.
To je slabost uma ali u tome je draz zivota i suzivota.
To nas cini ljudima.

Ako Jaril bude nekada napisao neki SF blog napisacu jednu pricu.
Svaka planeta ima svoju decu.I ova nasa ih je imala.

I izvini Jarile ako sam bio van teme bloga(a jesam), prosto ponese me :)
docsumann docsumann 23:17 17.02.2014

Re: Sklonost

To nas cini ljudima.


pravo da ti kažem ja ne mislim da je biti ljudsko biće neka posebno velika stvar.


gavrilo gavrilo 20:35 18.02.2014

Re: Sklonost

docsumann
To nas cini ljudima.


pravo da ti kažem ja ne mislim da je biti ljudsko biće neka posebno velika stvar.
anamarkana anamarkana 16:01 14.02.2014

jeste,

У животу постоји толико објективних препрека које спречавају развој појединца и спречавају могућност да појединац допринесе заједници........


pojedinac se u najpre srece sa homofobijom u svojoj porodici pa tek onda u drustvu...
kako da se izbori sa tom prvom prepekom ?
Jaril Jaril 21:11 14.02.2014

Re: jeste,

kako da se izbori sa tom prvom prepekom ?

Одсуство подршке породице се сматра, по статистикама, главним узроком тешких депресија и суицидалних мисли. Када се има подршка породице, са хомофобијом ширег окружења се лакше излази на крај. Одговор на твоје питање - немам. Мислим да сви можемо да олакшамо ту прву препреку, тако што ћемо, као шире окружење, да направимо климу прихватања и разумевања и на тај начин, културом, да помогнемо породици да спречи проблеме својих чланова.

А неко искуство каже да се та препрека врло често заобилази: лажима, лажним девојкама/момцима и, врло често, отуђењем. Што опет све чини особу рањивијом на утицаје ширег окружења.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana