Kultura| Muzika| Umetnost

Crni Orfej - Miša Blam

Ivan Blagojevic RSS / 26.07.2014. u 12:36

Miša Blam je obožavao kompoziciju "Crni Orfej" (Manha de Caranaval) iz istoimenog filma Marsela Kamija. Planirao je da je izvede na proslavi svog jubileja 50 godina ovozemaljskog rada. Anđeli su bili nestrpljivi da čuju njeno izvodenje i sebično su uskratili to zadovoljstvo nama smrtnicima.On sam prizivao ih je pričom da će se jednog dana samo srušiti na sceni i išetati u besmrtnost.
Kao i svaki Orfej i Miša je bio opsednut svojom Euridikom. Zbog nje je bio spreman da siđe do Hada, ućutka Kerbera , odmori Sizifa i anestezira Tantala.
Udahnuo joj je zivot a ona mu je otvorila predvorje raja svojim božanskim glasom.Postala je prava dama predivnog vrata i istančanih emocija. Osećala je svaki treptaj Mišinog srca tugujući i radujući se sa njim. Plesala je zaljubljeno u Mišinom zagrljaju u zadimljenim džez klubovima , ponosno stajala uz njega u koncertnim dvoranama i topila se od blaženstva svaki put kad bi je pred drugim damama na prijemima nazvao svojom velikom devojkom.
Uvek u fazi zabavljanja proputovali su svet donoseći suvenire u svoje ljubavno gnezdo u Beogradu. Ređali su po policama razne umetničke predmete pored ploča kataloga i ulaznica, maštajuci da će oni jednog dana biti deo postavke prvog evropskog džez muzeja . Sigurna u njegovu ljubav strpljivo ga je čekala kada bi otišao na turneju bez nje. On, siguran u njenu vernost povremeno ju je prepuštao zagrljaju drugih momaka. Svedok sam divnih komplimenata koje su joj uputili oni najzgodniji poput Ron Kartera, Džona Patitucija ili Miroslava Vitousa.
Mišu i Euridiku sam upoznao pre 20 godina i radovao se svakom susretu sa njima. Poklonio sam im tada njihovu crno belu fotografiju iz mlađih dana. Ona lepršava a on u kožnim pantalonama sa lancem oko vrata i mirisom dece cveća.

Pomogli su mi u prvim izdanjima festivala,džem seđna i worksopova. Ubedili smo Šabana Bajramovića da se oproba sa njima kao džez pevac. Pratili su moje organizatorske eksperimente poput "Nišvila u Pristini"tri meseca pre bombardovanja. Uprkos upozorenju tamošnjih političara da se manemo ćorava posla Miša je vodio program i svirao do ranog jutra pred prepunim amfiteatrom.
Kako je festival rastao i prerastao njegov Beograd prikupljali smo neprijatelje. Pratio je svaki napad na Nišvil i hrabro stajao u njegovu odbranu. Bez dlake na jeziku prozivao je Miša "patuljke u kulturi" u medijima pitajući ih sa kim su se konsultovali da kleveću umetnički koncept Nišvila i sam davao odgovor. "Sa svojim prostačkim ukusom", objašnjavao je. Strpljivo je dočekao svoj red da posle Nade Knežević, Duška Gojkovica i Bubiše Simića dobije nagradu za životno delo kao i nacionalnu penziju. Zajedno smo otkrili u Nišu najstarijeg džez pevača koji je nastupao sa njegovim ocem i koji se prepoznao u Mišinoj Istoriji džeza čiju smo promociju upriličili na festivalu.

Sa Stjepkom Gutom održali su sjajne radionice a posle ponoći džemovali sa mladim muzičarima
Prošle godine smo predstavili Mišin muzej džeza u Salonu 77 i pravili planove za neku buduću postavku.
Miša je imao šarmantnu priču za svaki detalj svog muzeja svaki plakat ulaznicu ili instrument. Euridika je čekala trenutak kada će i sama postati deo Mišinog muzeja. Znala je koliko je vešto prikrivao svoju bolest minimizirajući je mangupskim osmehom. Nikada se nije žalio odmahujući samo rukom na moja zabrinuta pitanja.
Svestan da je za života postao legenda prislonio je jednog dana svoju Euridiku na policu punu zajedničkih uspomena i izašao.
Ona je dostojanstveno uspravljena dočekala vest da je Miša bez nje otputovao u večnost.

Muzej džeza Miše Blama
Muzej džeza Miše Blama
Dok usamljena prebire po uspomenama u zajedničkom stanu njegova velika devojka veruje da će njihov zajednički san kad tad postati stvarnost. I ona sama sastavni deo njega.
Mi koji smo ih oboje voleli potrudićemo se da realizujemo prvi džez muzej.
Pre toga prizvaćemo Mišin duh da ušeta u dvoranu Kolarčeve zadužbine 16. avgusta a Euridiku da se popne na binu i pokloni publici svoj božanski zvuk zajedno sa najboljim evropskim big bendom sa kojim je uz Mišinu saglasnost nastupila pre dve godine na Nišvilu. Brussel jazz orchestra i svi mi zajedno poklonićemo se te večeri Crnom Orfeju Miši Blamu.

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

muaddib92 muaddib92 13:42 26.07.2014

Manha

И мени је ово једна од најдражих песама. Леп текст, предиван опроштај



vera.nolan2 vera.nolan2 09:20 28.07.2014

omaž za OMAŽ

Mišinom delu na Nišvilu...nećemo ga zaboraviti...


vera.nolan2 vera.nolan2 07:04 29.07.2014

Dobro jutro džezeri

Još jednom Miša...

;

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana