Film| Kultura| Umetnost| Život

Lisa Simpson na Nišvilu!

Ivan Blagojevic RSS / 16.04.2018. u 12:43

Verovatno nisam jedini koji misli da su Simpsonovi najbolja američka serija u poslednjih 30 godina. Suprotnost glavnim zvezdama serije, neodgovornom Homeru i buntovnom Bartu je super inteligentna Lisa liberalnih shvatanja, budista po verskom a saksofonistkinja po muzičkom uverenju.
Satrična parodija Simpsonovih osvetlila je brojne aspekte prosečne porodice mitskog grada Springfilda iz neimenovane države prapostojbine džeza. Televizor je počev od uvodne špice serije centralno mesto okupljanja porodice i formiranja njihovih ličnosti menjajući svest gledalaca u smeru preplitanja realnosti i krajnje imaginarnih situacija.
Na drustvenim mrežama su se nedavno pojavili začuđeni komentari da na Nišvil avgusta dolazi upravo Lisa Simpson. Zapravo su to bile prve asocijacije nekih čitalaca na našu najavu nastupa ćerke čuvene Nine Simo , sjajne pevačice i uspešne brodvejske glumice Lise Simon. Naravno da su čitaoci odmah ukapirali apsurdnost takve asocijacije i slatko nasmejali i mene i sebe.
Meni je to dalo ideju da u sklopu filmskog Nišvila na jednom od atraktivnijih projekcionih prostora, niške auto pijace gde posetioci iz svojih automobila prate muzičke filmove, upravo Lisa Simpson svira na saksofonu između filmova. Nišville Drive-In-Movie tako bi se uklopio u jednu od epizoda Simpsonovih u najboljoj tradiciji američkih otvorenih bioskopa šesdesetih godina

.
Simpsonovi su dobili više od dvadeset Emija a i svoju zvezdu na Bulevaru slavnih 2000. godine a mnoge devojčice su inspirisane Lisom uzimale časove saksofona.
Juče je posmrtno nagrađena Nina Simon ulaskom u Kuću slavnih .
Nišvil će 11. avgusta obeleziti 85 godina od rođenja Nine Simon , koncertom njene jedinice Lise na main Stage-u, a iste večeri na Nišville Movie Summit-u prikazati dokumentarni film Netflixa nominovanog 2016. za Oskara " Šta se dogodilo gospodo Simon " čiji je koproducent i učesnik Lisa Simon.
Uvodnu i odjavnu špicu te večeri odsviraće na saksofonu Lisa Simpson.
........................


Lisa Simon je tokom proteklih par decenija dokazala da je sposobna da izađe iz senke slavne majke. Kao pevačuca, nastupala je na prestižnim koncertnim podijumima od njujorških "Karnegi Hola", "Linkoln centra" i "Town hola" preko "Sidnejske opere" do pariske "Olimpije"... često zajedno sa vrhunskim ženskim vokalima kakve su Dianne Reeves, Angelique Kidjo, Odetta, Lizz Wright i Tracy Chapman. Bila je headliner mnogih velikih jazz festivala (Montreaux, North Sea, Marciac, Telluride), a ovbjavila je pet solo albuma: "Simone Superstar", "Simone on Simone", "Lisa Simone with Tromsø Big Band: Live at the Edge", "All Is Well" (koji je stigao do 4. mesta na jazz listi lanca FNAC), i "My world" iz 2016. godine.
Interesantno je da je pre početka umetniče karijere službovala kao pomoćnik inženjera u vazduhoplovstvu SAD u jedinicima stancioniranim u Nemačkoj. Uporedo sa tim počinje da peva, pa je nastupala kao prateći vokal raznim evropskim muzičarima i išla na turneje kao član hora španskoh muzičara Rafaela. Međutim ono po čemu je prvo privukla pažnju umetničke javnostiu je rad na Brodveju gde je imala debi ulogu Soul Sestre u čuvenom mjzuiklu Endrju Lojd Vebera "Isus Hrist - Superstar". Usledila je 1996. godine jedna od uloga u originalnoj brodvejskoj postavi rok mjuzikla (po motivima Pučinijevih "Boema") "Rent", da bi kasnije te iste godine krenula na nacionalnu osamnaesto mesečnu turneju tumačeći glavnu ulogu (Mimi Marquez) u toj predstavi za koju je nominovana za prestižne nagrade "Helen Hayes" i "Jefferson".


Kraću pauzu na Brodveju napravila je kada se priključila acid jazz grupi "Liquid Soul" sa kojim je ušča na turneje i snimila dva albuma od kojih je "Here's the Deal" nominovan za Grammy nagradu 2000. godine. Povratak na Brodvej je bio još uspešniji: tumačila je glavne uloge u Diznijevim produkcijama "Aida" (Aida) i "Lion King" (Nala). Za ulogu Aide dobila je "Nacionalnu Brodvej nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu". Sa tom predstavcom je išča i na američku turneju, a potom nastavila da igra u njujorškom Palace Theatre" za šta je dobila odlične kritike u specijalizovanim časopisima (Variety, Billboard...).
U toj produkciji (ali i gostujući u istoj ulozi u postavi "The Muny Theatre" U Sent Luisu) Lisa Simone je ostala sve do smrti svoje majke 2003. godine. U Sent Luis se vratila tri godine kasnije tumačeći ulogu Fantin u mjuziklu "Jadnici".


........................


Ako tokom projekcija na Nisville Drive-In Movie programu u nekom oldtajmeru pored vašeg auta spazite Homera, Mardž, Barta i Megi i čujete čuveno "d'oh" znajte da i nisu preterano zadovoljni kako je njihova Lisa navežbala saksofon i da je ipak zahvaljujući komentarima nekih festivalskih fanova dobila mogućnost da nastupi na Nišvilu.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aureus aureus 13:30 16.04.2018

'Оћемо Хомера!

Поред посла, жене и дјеце и свих обавеза које имам, ја сам у свој живот ипак успио да угурам осам сати телевизије дневно.
blind.willie blind.willie 13:55 16.04.2018

Re: 'Оћемо Хомера!


pape92 pape92 15:11 16.04.2018

Odličino!

Što bi rekli u Sofronije crtaću, Simpson ili Simon, meni je svejedno.
Obe su sjajne.
Черевићан Черевићан 17:09 16.04.2018

preplet realnosti i imaginacije

Televizor je centralno mesto okupljanja porodice

те-ве екран .......цуцла за одрасле
и дечицу, стварност нам догради,
у њему баш свако набасаће тему
којом може себе ..........да наслади
dragosevacprekosutra dragosevacprekosutra 20:43 16.04.2018

za nisvil

i sve sto radite tamo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana