Kultura| Muzika| Život

Tricky, moje prvo pijanstvo i parizer

Ivan Blagojevic RSS / 05.12.2023. u 12:20

 

Tricky Nisville 2023
Tricky Nisville 2023

Nikada se nisam napio čak ni u studentskim danima kada smo vikendom nas petorica kupovali gomilu piva i vina i izbacivali ga iz nas iza ponoći trkajući se u cipelama na 100m Jablaničkom ulicom. Probuđene komšije bi nas počastile ne baš lepim rečima sa prozora. Neki od nas bi grlili lavabo pre i posle trke. Cimeri su tvrdili da sam jednom hteo da se popnem na banderu ali je i to bio deo režiranog ponoćnog šoua.

Pre nego što smo angažovali Trickyija za ovogodišnji Nišvil dobro sam se raspitao kod organizatora njegovih ranijih koncerata a i u Bugarskoj gde je jedno vreme živeo nakon umetničkog i životnog posrnuća. Svi su bili jednoglasni u savetu da ga ne angažujem jer im se često dešavalo da ne doputuje i otkaže koncert dan pred zakazani termin. Odlučio sam da rizikujem znajući kakav je status imao kao član “Massive Attack” pa i kao glumac u “Petom elementu” Luca Besona.
Vredelo je rizikovati pomislio sam kad je Tricky doputovao dan ranije i fasciniran atmosferom Nišvila uživao na koncertu “Asian Dub Foundation” grleći se sa publikom. Otišao sam spokojno na spavanje iščekujući veliko uspešno finale Nišvila. Oko 03 časa zazvonio mi je telefon i policija me je obavestila da je jedna devojka pala sa bedema na Midnight dance stage-u. Zaledio sam se od straha znajući koliko je visok bedem u tom delu tvrđave i odjurio u Klinički centar sačekavši par sati sa prijateljima i bratom devojke izveštaj dežurnog lekara. Lekar mi je pobrojao prelome rebara i skočnog zgloba ali i uverio da će sve povrede biti uspešno sanirane. Bio je to nagoveštaj lošeg dana i ja sam se neispavan celog tog dana pitao šta je sledeće. Možda Tricky.
Ono malo moje sumnje razvejao je tog popodneva profesionalno odrađenom tehničkom probom svog benda hvaleći kvalitet zvuka Sky Musica i grleći se sa svima nama. Isijavao je radost zbog svog povratka na scenu posle nekoliko godina pauze. Najavio nam je da će koncert započeti pesmom posvećenoj Srbiji.
Ispratio je fenomenalan nastup a i dodelu nagrade Anthony Sanchezu i radosno izašao na scenu u polumraku što je i koncept svih njegovih koncerata da se puno svetlo pali tek od sredine koncerta. Publika ga je oduševljeno dočekala ali umesto prvobitno najavljene pesme posvećene Srbiji krenula je završna numera sa matrice. Tricky je uredno otpevao svoj deo, ostali deo benda nastavio nastup gledajući ka svom toncu smeštenom u centralnom Fohu. Zatim je Tricky povukao ceo bend sa scene dobrih 15 minuta. Pomislio sam kako je to deo nastupa da izazovu lavinu aplauza publike koja nije prestajala da ih poziva. I zaista prolomio se gromoglasan urlik fanova nezabeležen na dosadašnjim izdanjima Nišvila kada su se ponovo popeli na scenu. Pevačica je profesionalno odrađivala svoj deo nastupa bez Trickyja koji je nervozno šetao po sceni i zatim sišao sa scene usput se očešavši o mene i unoseći mi se u lice. Pitao sam ga šta se dešava a kada sam mu rekao da sam direktor festivala podivljao je i pokušao da se tuče. Razdvojili su nas i on je ušao u backstage, a bend je nastavio još 15 minuta nastup bez njega i zatim su mu se pridružili.

Posle nekoliko minuta Tricky me je pozvao na razgovor i ja sam se ponadao da se smirio. Naprotiv počeo je da mi se unosi u lice nerazgovetno ponavljajući preteće reči. Znajući da je kao bokser imao 6 profesionalnih borbi razmišljao sam samo koju ruku da blokiram. Sticajem okolnosti prethodnih meseci sam imao 4 teske operacije oka zaradjene ne basketu i tri promene ulja u oku (kao kod automobila) posle kojih sam morao svaki put da ležim 10 dana na stomaku a zatim ustajao i radio promocije Nišvila u Sofiji i Skoplju. Nije mi odgovaralo da dobijem udarac u isto oko što je na dan otvaranja u gužvi pokušao nepoznati posetilac srećom samo okrznuvši me po bradi. Obezbeđenje nas je razdvojilo, a Tricky je nastavio da isijava svoje demone naizmenično objašnjavajući mojim saradnicima da će se ubiti grleći ih pritom i plakajući .
Rekao sam saradnicima da im daju 10 min da se vrate na scenu a kako to nisu učinili ubacili smo ih u taxi i poslali u hotel. Program je nastavio bras orkestar na drugom stejdžu.

 

Tricky vs. Ivan
Tricky vs. Ivan


Sutradan sam delimično naspavan na pres konferemciji branio pravo umetničke slobode Trickyja od pobesnelih novinara koji su prethodnog dana ostali uskraćeni za intervjue jer se na presu pojavila samo pevačica njegovog benda. Nakon presa dobio sam rekonstrukciju događaja od mojih saradnika koji su ostali u bekstejdžu sa Trickyjem i shvatio da koncert nikako i ne bi mogao da bude nastavljen. Naime najpre je njihovom toncu zabagovao glavni laptop sa matricama a nakon prve pauze isto se desilo i rezervnom laptopu koji se nalazio kod bubnjara. Sve to je uticalo da se ionako krhka Tricky jeva psiha raspadne svesna propuštene prilike za uspešan nastup. Kada su počeli trubaci svoj nastup na drugom stejdžu Tricky je već potpuno smiren zatrazio od mojih saradnika da se popne i repuje sa njima. Nažalost oni mi u tom trenutku to nisu preneli inače bih dozvolio i bila bi to medijska eskluziva U tom trenutku veći deo njegovih fanova već se selio na Midnight jazz dance stage, pa bih mu ponudio nastup i na toj bini da sam pravovremeno bio informisan.


https://youtu.be/qTlNJID6ZhE


Sutradan smo informisali njegovu agenciju o incidentu i šteti nanetoj festivalu a oni su nama mejlom poslali izjavu svih članova benda da je isključiva odgovornost direktora festivala Nišvil koji je hteo da bije Trickyja
Nakon događaja koji je doneo svakojaki publicitet festivalu krenule su duhovite montaže budućeg bokserskog meča nas dvojice uz opasku pisca Dejana Stojiljkovića da pobednika meča čeka Dragan Bjelogrlić u hotelu “Ambasador” (gde se desio incident sa Gagom Antonijevićem) kao i asocijacija na rolu Trickyja u filmu “Peti elemenat”", gde mu aerodromsko osoblje ne dozvoljava ukrcavanje na let za Nišvil. Pojedinci su mi prigovorili da sam u backstage-u umesto traženih sendviča  sa pečenicom podmetnuo Trickyju sendvič sa parizerom.

Morao sam da stanem u odbranu sada već slavnog parizera anegdotom sa slavnim američkim trubačem Roy Hargroov-om. Dan pred njegov dolazak menadžer nas je obavestio da je on težak bubrežni bolesnik i da ga po dolasku hitno vodimo na dijalizu. Nakon dijalize Roy je živnuo i nasmejan došao na pres konferenciju sa pitanjem: "Šta je to što su mi dali nakon dijalize? Ja nikad ništa ukusnije nisam pojeo". A dali su mu sendvič sa parizerom. Usred koncerta je svirajući trubu sišao u publiku na oduševljenje prisutnih. Roy je nedavno umro. Uveren sam da tome nije doprineo parizer.

 

Roy Hargove Nisville 2010
Roy Hargove Nisville 2010

Tricky je preživeo naše sendviče kao i moje prvo pijanstvo i marta zakazao nastup u Briselu. Puno sreće organizatoru i njemu lično da pobedi svoje demone i spasi karijeru.

 

 

 

 

Najava Trickyjevog koncerta u Br
Najava Trickyjevog koncerta u Br

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 14:08 05.12.2023

1995.

или....затрагом Massive Attack-а

Tricky* ми је у присету......прошло 28 година
албум „Maxinquaye“ а Мартина воксолиста,
(било свега.......hip-hopa......soula и regea те
britanskog roka) док Adrian* баш....заблиста
angie01 angie01 19:38 05.12.2023

R.I.P








angie01 angie01 19:59 05.12.2023

Re: R.I.P

Odlazim, odlazim
Ostavljam te, ali ne kao prije
Ovaj put zauvijek, sad plači
Nikad više ti neću doć'



angie01 angie01 22:05 05.12.2023

Re: R.I.P

angie01 angie01 23:52 05.12.2023

Re: R.I.P

Vlada Pravdic na jednom od poslednjih nastupa prosle godine,-skorz levo na sceni,

shmoo shmoo 11:09 06.12.2023

Трики Траки и јефтини паризер са Балкана

Sutradan smo informisali njegovu agenciju o incidentu i šteti nanetoj festivalu a oni su nama mejlom poslali izjavu svih članova benda da je isključiva odgovornost direktora festivala Nišvil koji je hteo da bije Trickyja
Nakon događaja koji je doneo svakojaki publicitet festivalu krenule su duhovite montaže budućeg bokserskog meča nas dvojice uz opasku pisca Dejana Stojiljkovića da pobednika meča čeka Dragan Bjelogrlić u hotelu “Ambasador” (gde se desio incident sa Gagom Antonijevićem) kao i asocijacija na rolu Trickyja u filmu “Peti elemenat”", gde mu aerodromsko osoblje ne dozvoljava ukrcavanje na let za Nišvil. Pojedinci su mi prigovorili da sam u backstage-u umesto traženih sendviča sa pečenicom podmetnuo Trickyju sendvič sa parizerom.











Мислим... Хоћу да кажем, каква су издвајања из буџета Србије које даје Влада Србије за Нишвил, онда је такав и паризер.

Не треба ту нико да се љути.

Нити да се бије због јефтиног паризера Владе Србије.






П.С. - Само опуштено... Уз Париз(ер) блуз...








Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana