In memoriam| Muzika| Život

O doktoru Emilu, Koroni, a i o Novaku

Ivan Blagojevic RSS / 16.11.2020. u 15:47

When the Saints Go Marchin` in! 

Dr Emil u stolici Solomona Burka
Dr Emil u stolici Solomona Burka
Jedan od najpoznatijih lekara Bugarske i protivnik medijske korona pandemije dr. Emil Iliev je 23 godine trošio svoju energiju i zarađen novac u svojoj privatnoj klinici na organizaciju sjajnog Internacionalnog Bansko džez festivala.
Pored džeza velika ljubav bio mu je Novak Đokovic. Zvao me je posle svakog meča i radovao se ili tugovao više od bilo kog Novakovog fana u Srbiji. Skakao je od sreće kada sam mu za rođendan poklonio tenisku lopticu sa Novakovim autogramom. Danas, zbog Korone, prvi put neće navijati za Novaka na završnom mastersu.

Paradoks je da je doktor Emil javno kritikovao stavove o koroni bugarskog kriznog štaba i svojim autoritetom uspeo da spreči zabranu održavanja svog festivala. Bansko džez festival bio je zahvaljujući njemu jedan od retkih festivala koji su avgusta održani u punom formatu. Nekoliko hiljada gledalaca ispratilo je od 8. do 15. avgusta na centralnom gradskom trgu više od 20 koncerata bez ikakvih problema niti zaražavanja.
U isto vreme Nišvil je pred sablasno praznom Letnjom pozornicom organizovao On line izdanje festivala za ukupno 10 gledalaca (tehnika i kamermani), iako je Bugarska u tom trenutku imala više zaraženih nego Srbija.
Naše dugogodišnje prijateljstvo pomoglo je da Nišvil i Bansko džez festival redovno razmenjuju bendove, a i drastično umanje troškove nastupa vodećih zvezdi oba festivala. Najsjajniji trenutak oba festivala svakako je bio nastup Solomona Burke a 2010. a zajedno smo u Šangaju 2015. godine dogovorili nastup Joss Stone.

 

(Emil se doduše nije pojavio na njenom drugom tada zakazanom koncertu jer je otišao da gleda meč Novaka Đokovica na turniru u Šangaju). Pored niže cene za dva koncerta u region, uvek smo štedeli deleći troškove avio karata preko aerodroma u Sofiji.
Neću moci da prisustvujem odavanju počasti svom iskrenom prijatelju zbog zabrane sahrana zaraženih Covidom 19 pa koristim ovaj tekst da zamolim Novaka Đokovica da danas pobedi a i osvoji završni masters u Londonu jer bi se dragi Emil jako obradovao tamo gde sada sveci marširaju - počastvovani svojim novim članom.


Bulgarian National Radio: Founder of International Jazz Festival Bansko has died from Covid-19
published on 11/16/20 9:11 AM

The founder of the International Jazz Festival Bansko Dr. Emil Iliev has died from Covid-19 at the age of 73, representatives of the festival told BNR. The International Jazz Festival Bansko is the biggest summer music festival in Bulgaria. It is among the most significant international cultural events in the Balkans.
Dr. Emil Iliev studied medicine, majoring in dermatology, venereology and acupuncture. He was fonder of the Bulgarian Society of Traditional Chinese Medicine.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 20:17 16.11.2020

Tema

Черевићан Черевићан 05:08 17.11.2020

homo proponit,sed deus disponit

li,u nemoći prisustva

сумња у Covid-а све чешће се јавља
(те шарена лажа / те неће баш мене) ,
судбина је чудо ...наш запис прозове
и у трен нам згасне интернет домене

п.с.
у Поводу Dr.Iliev-их ........фестивал об'веза
наслутимо пост морталну сетну јавку џеза
haklberi_tom haklberi_tom 10:24 17.11.2020

Da!

Slava bugarskom doktoru koji je voleo našega Nola!
klik23 klik23 21:36 17.11.2020

Re: Da!

haklberi_tom
Slava bugarskom doktoru koji je voleo našega Nola!


Našeg Novaka svi vole.

Oni koji su ništa ne spadaju u "svi".
Stoga, svi ga vole. Vole.
Tu nema igre.
haklberi_tom haklberi_tom 07:31 18.11.2020

Re: Da!

klik23
haklberi_tom
Slava bugarskom doktoru koji je voleo našega Nola!


Našeg Novaka svi vole.

Oni koji su ništa ne spadaju u "svi".
Stoga, svi ga vole. Vole.
Tu nema igre.

Gluposti!
mariopan mariopan 19:23 17.11.2020

Obožavam Bansko

Prelepo mesto, ljubazni Bugari, hrana ukusna a priroda spektakularna. Odlazile smo sestra i ja u svako godišnje doba. Iako je zimi najlepše skijašima meni je bilo najlepse u maju, junu. Cela ski staza obrasla divljim jagodicama a u šumi borovnice, pečurke...iznad poslednje zgrade u kojoj su apartmani počinje rezervat, netaknuta šuma i mnogo staza za šetnju. Ko jos nije bio preporučujem za lep odmor.

Ako su koncert organizovali na otvorenom onda korona nije problem. Čudim se da se kod nas ne koriste otvoreni prostori za kulturne sadržaje, a takvih prostora ima i u Beogradu, Nišu i drugim gradovima po Srbiji.

Ovima na vlasti je najlakše da zabrane i kažnjavaju, ne razmišljaju uopšte a kultura ih ionako nije ni na kraj pameti.

Pre oko mesec dana kasno noću nabasam na RTS stari snimak džez festivala u Nišu, upravo peva Bisera, Vasil i bend sviraju, uživala sam onoliko, a puno publike. Umalo da kažem "razredite se ljudi svi će da pomremo"....a to je stari snimak. Toliko mi je ušlo u mozak njihovo zastrašivanje da ćemo kolektivno da skrenemo. Razbolećemo se bez radosti, muzike, pozorišta....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana