Društvo| Kultura| Mediji| Moj grad| Život

UTAMNIČENA MUZIKA

Dragan Jakovljević. RSS / 19.09.2014. u 21:44

Упркос оптужбама према којима смо, захваљујући интернету, остали лишени многих лепих особина које су нас красиле, уназадили личну и свеопшту културу и оскрнавили сопствено право на приватност као један од основних постулата наше цивилизације, били бисмо непоштени када не бисмо признали да нам је ово технолошко достигнуће у домове донело и нешто корисно. Како набрајање предности интернета није тема овог текста, споменућу само упечатљив утисак који ми је овог тренутка на уму: без интернета никада не бисмо сазнали да се данас на једној београдској улици догодило "хапшење музике".  Сведочанство - ни мало, ни безначајно.

Следећи довитљиве грађане који су, захваљујући снимцима начињеним мобилним телефонима, а потом постављеним на интернет, заинтересовали јавност за многе необичне догађаје и потом покренули лавину јавних расправа о друштвено значајним темама, неко је на једној београдској пијаци снимио како полицајац прилази дечаку који свира, виче на њега, затим га удара, грубо прислања уз зид зграде и хапси, стављајући му лисице на руке. Нису помогла оштра негодовања окупљених пролазника, повици и убеђивања како тај дечак за хлеб зарађује тако што другима улепшава дан својом музиком.

 "Сликај Марина! Сликајте, ето то је полиција која чува народ!", чули су се повици оних који су безуспешно покушавали да узму у заштиту младог свирача. "Ова мајмунчина која је сишла са неке планине, дошла је да га бије зато што свира на улици. Снимајте, молим вас!", чуо се револтирани мушки глас.

Чувар реда и закона је, међутим, остао на висини свог задатка, чврст и неумољив. Лисице су остале на дечаковим рукама, док је његове нотне листове разносио ветар по пијачним тезгама. Око баченог ранца остале су расуте свеске и прибор за инструмент.

Како "хапшење музике" није својствено ни друштвима са самог дна цивилизацијске лествице, овај снимак на интернету нам је пружио повод да се замислимо и упитамо: какав се то "квар" догодио у менталном склопу уличног представника државе који удара и хапси музичаре какви су на једном Монмартру, Менхетну и Кремљу не само пожељни, већ и обожавани? Да ли је реч само о личном пиру "музикомрзитеља" или је овим чином он у име државе коју симболизује, желео нешто важно да нам (до)каже? Је ли квар настао у глави појединца у униформи или је проблем системске природе? Је ли пребијање и хапшење уличног свирача почињено тек тако, из полицајчеве навике, као ехо неких раније одгледаних или почињених вандализама над слабијима, или га можемо тумачити као доказ да актуелно стање српског друштва има веома озбиљну дијагнозу?

И најзад: ако је утамничена музика тачка нашег актуелног ступња на споменутој лествици, може ли се претпоставити која ће бити следећа? 

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 22:43 19.09.2014

Tuga


Videla sam na fejsu. Sramota. Hapse ulične muzičare. Nemam reči.
a_jovicic a_jovicic 11:29 20.09.2014

"Ugrožavanje" ustavnog poretka

Evo i snimka privodjenja od juče ... a i snimak od ranije gde se vidi kako pomenuti muzičar "ugrožava" Ustavom zagarantovani poredak.

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 11:43 20.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka

Hvala a_jovicic. Mislim da bi javnost u Srbiji trebalo da se zainteresuje za epilog ovog slučaja, kako se ne bi desilo da ubuduće i disanje vazduha bude okvalifikovano kao ugrožavanje nekakvog poretka.
zoja444 zoja444 07:34 21.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka

Dragan Jakovljević.
Mislim da bi javnost u Srbiji tjavascript:;rebalo da se zainteresuje za epilog ovog slučaja, kako se ne bi desilo da javaubuduće i disanje vazduza bude okvalifikovano kao ugrožavanje nekajavascript:;kvog poretka.




reagovanje




a_jovicic a_jovicic 21:27 21.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka

zoja444

edit:

reagovanja

Ispravan link ...

Muzika i otpor

zoja444 zoja444 21:46 21.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka


Muzika i otporjavascript:;javascript:;



kako si uspeo? vezbala sam nekoliko puta, i nije htelo, onda je proradilo, a sad opet nece. gde gresim?



edit

link
a_jovicic a_jovicic 22:00 21.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka

zoja444
kako si uspeo? vezbala sam nekoliko puta, i nije htelo, onda je proradilo, a sad opet nece. gde gresim?

Editor na blogu je "jogunasta životinjka" i često ubaci nešto što mu "se prohte" ... preporuka ... Kad izabereš link i prikaže ti se prozorčić, izbriši i ono http:// što piše pošto će ti paste-ovanje URL-a iz browser-a to svakako ubaciti ... ako ti se pojavi i neko javascript djubre klikni negde na kraju teksta pa ga obriši ... Ja onda posle zatvorene prve uglaste zagrade i otvorene druge, tek tad upišem tekst linka ... a još mu dodam i underline i bold (ono [ u ] i [ b ])

EDIT: poslao na PP dodatak
zoja444 zoja444 22:21 21.09.2014

Re: "Ugrožavanje" ustavnog poretka

Editor na blogu je "jogunasta životinjka" i često ubaci nešto što mu "se prohte" ... preporuka ... Kad izabereš link i prikaže ti se prozorčić, izbriši i ono http:// što piše pošto će ti paste-ovanje URL-a iz brjavascript:; i [ b ])]owser-a to svakako ubaciti ... ako ti se pojavi i neko javascript djubre klikni negde na kraju teksta pa ga obriši ... Ja onda posle zatvorene prve uglaste zagrade i otvorene druge, tek tad upišem tekst linka ... a još mu dodam i underline i bold (ono [ u ] i [ b ])


ja prvo napisem tekst, zaplavim ga, odem na link, ubacim adresu i u pregledu se pojavi kako treba, ali posle objavljivanja se izgubi tekst, tj. izadje link sa tekstom na kraju. uspelo mi je jednom kako sam htela, ali posle nece da se otvori stranica.

Jaril Jaril 13:39 20.09.2014

Како написах на Фејсбуку

за нас класичаре ће Голи Оток да обнове.

not2old2rock not2old2rock 22:32 20.09.2014

Re: Како написах на Фејсбуку

Jaril
за нас класичаре ће Голи Оток да обнове.

Eh, da je to bio samo partijski obračun i eh, da su tamo zaglavile samo komunjare, gde bi nam bio kraj...
a_jovicic a_jovicic 21:52 21.09.2014

Re: Како написах на Фејсбуку

Jaril
за нас класичаре ће Голи Оток да обнове.

Iz dokumentarca "Sećanja i anegdote o Šabanu Bajramoviću" ...

... Gledaocima prenose anegdote iz njegovog života, mladalačkoj zaljubljenosti u četrnaestogodišnju komšinicu zbog koje je dezertirao odmah posle zakletve, zbog čega je osuđen na 5 godina zatvora na Golom otoku.

Međutim, neki misle da su ga upravo boravak tamo i druženje sa intelektualcima i političkim zatvorenicima učinili onim što je kasnije postao ...
zoja444 zoja444 20:36 24.09.2014

zivela muzika!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana