Biz| Društvo| Ekonomija| Politika| Život

„Državni posao“ nadvladao preduzetnički duh

WBinSerbia RSS / 21.03.2016. u 08:39

 

Кад су неког човека питали зашто је решио да се упусти у приватни посао објаснио је да је то последица онога што му је шеф рекао. А шта је шеф рекао? Па, просто: „Отпуштен си"!

Е, у Србији то тако не функционише. И 30 година након што је земља кренула ка тржишној привреди лагодан државни посао још увек је „кец у рукаву" у односу на бављење предузетништвом. У том смислу, баш боде очи разлика са предузетничком Пољском, Естонијом па чак и Словачком, које су, баш као и Србија, „традиционално" биле ослоњене на државу.

Да би боље разумели зашто је то тако, ми смо недавно наручили истраживање међу грађанима Србије како би видели шта они мисле о приватном предузетништву.

Део резултата ме је стварно изненадио контрадикцијом. Од укупног броја испитаника њих 46 одсто верује да имају карактеристике потребне предузетнику (дефинисане као стручност, средства, истрајност и посвећеност). То је доста добар број а не верујем да би био већи ни у добром делу западне Европе.

Међутим, кад питате да ли би започели свој сопствени посао тај број пада: тек 34 одсто њих разматра ту могућност, било самостално било са неким. Још горе: само осам одсто испитаника ради на томе. Још је чудније што 58 одсто незапослених уопште не размишља о покретању приватног посла, док међу запосленима њих 54 одсто не мисли о личном предузетништву.

Други закључак, који више забрињава, је недостатак узора. У најуспешнијим привредама, пословни мушкарци и жене су узори многима (а популарност им често доноси каријере у јавном сектору), што их подстиче да и сами покушају нешто слично. У Србији не постоји то виђење успешних као узор: 77 одсто испитаника не види никога као узор, њих 11 одсто наводи рођаке и пријатеље, шест одсто локалне људе, а један одсто странце.

Све то баш и не охрабрује ако имамо у виду чињеницу да око 80 одсто економског напретка у европским државама генеришу мала и средња предузећа (МСП), која су, у већини земаља, начин за локалне предузетнике да уђу на тржиште. Здрав МСП сектор ће привући више страних инвеститора да Србију виде као добру дестинацију за улагање. А ко ће створити тај сектор ако не грашани Србије?

Овде се тај проблем добро схвата и зато је 2016. година у Србији проглашена годином предузетништва. Да би она била успешна морамо прво разумети зашто грађани нису склони покретању приватног бизниса.

Наше истраживање дало је неке одговоре. Од свих испитаних, 85 одсто каже да је ризик превелик. Ово треба дубље истражити јер није сасвим јасно шта тај одговор значи (да ли су грађани Србије неспремни да преузму ризик или је то везано за неке друге, споредне ствари?).

Показало се да су грђани забринути и због нестабилности тржишта и због политике владе и њеног приступа. Половина одговора на питање „шта су проблеми са којима се предузетници сусрећу" односе се на нестабилност тржишта, приступ финансијским средствима, високим порезима и наметима. Парафискални намети су у врху проблема предузетника. Ово нису само питања трошкова већ и предвидивости. Обавезно коришћење нотара се такође истиче као оптерећење које су донеле нове мере.

Свакако има и добрих вести. Три ствари су побољшане прошле године: могућност да се порез пријави електронски, бољи рад централног регистра обавезног социјалног осигурања (што значајно упрошћава административну процедуру пријаве и праћења доприноса за раднике) и укидање накнаде за коришћење земљишта.

Имајући све ово у виду шта влада може да учини?

Прво, треба да настави и убрза реформе које ће људе више погурати ка приватном предузетништву: да усвоји прописе који ће им обезбедити да лакше дођу до пара за приватни бизнис, да ради на налажењу оптималне висине пореза и разних намета, да отклони бирократске препреке и корупцију, као и да донесе више предвидивости. Укратко, да створи систем који је „пријатељ" предузетницима.

Друго, влада може, рецимо, са Привредном комором Србије да нађе и промовише људе који могу бити узор другима. Ако Новак Ђоковић може да подстакне родитеље да шаљу децу у предшколске установе, хајде да видимо ко може да охрабри грађане Србије да покрену сопствени посао. Можда су то људи који су створили познате ресторане у Америци? Можда су то винари који су Србију ставили на мапу произвођача вина? Или неки од клинаца који су, радећи на новим технологијама, измислили нове и узбудљиве апликације?

Али да би се то десило и влада и грађани треба да се сложе око неких ствари. Влада да се обавеже да ће промовисати а не гушити приватне предузетнике, а грађани да се одваже да инвестирају у сопствени посао зарад своје користи али и у корист државе. На неки начин то личи на оно што је био „пољски договор". Рекао бих да је то циљ који није неостварив за Србију.Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 08:45 21.03.2016

:)

primetio bih samo da je i rad u svetskoj banci "drzavni posao" a drzavni uposlenici su i ministri s kojima svetska banka i "pregovara".
osnovni problem "promocije" preduzetnistva i jeste u tome sto se promocijom bave zaposleni u drzavi.

a malo i da povezujemo pasuse u gornjem tekstu

1

Кад су неког човека питали зашто је решио да се упусти у приватни посао објаснио је да је то последица онога што му је шеф рекао. А шта је шеф рекао? Па, просто: „Отпуштен си"!


i drugo 1

Имајући све ово у виду шта влада може да учини?
Прво, треба да настави и убрза реформе које ће људе више погурати ка приватном предузетништву:1 i 1 daju
iqiqiq iqiqiq 00:12 25.03.2016

Re: :)

antioksidant
primetio bih samo da je i rad u svetskoj banci "drzavni posao" a drzavni uposlenici su i ministri s kojima svetska banka i "pregovara".
osnovni problem "promocije" preduzetnistva i jeste u tome sto se promocijom bave zaposleni u drzavi.

a malo i da povezujemo pasuse u gornjem tekstu

1

Кад су неког човека питали зашто је решио да се упусти у приватни посао објаснио је да је то последица онога што му је шеф рекао. А шта је шеф рекао? Па, просто: „Отпуштен си"!


i drugo 1

Имајући све ово у виду шта влада може да учини?
Прво, треба да настави и убрза реформе које ће људе више погурати ка приватном предузетништву:1 i 1 daju


secam se pre godinu dve nekog skupa u Privrednoj komori na temu MSP, gde je jedan od celnika Komore strastveno propagirao preduzetnistvo i sa gorcinom primetio da se mladi retko odlucuju na preduzetnistvo, tj svi jure drzavni posaoi skoro da je dodao tc tc kakvu to omladinu imamo
Ja sam tada bila bez posla, pa sam se osecala pokunjeno sto eto nisam kao mlada, pa ni u srednjim godinama bila takav heroj, a secam se da sam imala vrlo malo kinte u dzepu, da nisam mogla ni kafu iz aparata da uzmem, a kamoli da pokrecem biznis i placam sve dazbine drzavi...

jos bolje iskustvo je pre vise od desetak godina kada sam i spadala u tu grupu mladih pa otisla u Biro za zaposljavanje koji je nudio neka podsticajna sredstva za otvaranje sopstvene firme, sluzbenica zaduzena za informacije je sa vrata pocela da vice na mene da nema podsticaja za frizerske radnje da najvise daju za poljoprivredu...da se razumemo ni jedno ni drugo mi nije bilo na pameti, ali posto je drzava odlucila da i tu postavlja uslove cime cu da se bavim ako ce da mi pomognu resila sam da se ne mesam u te avanturisticke poduhvate...na stranu sto mi je puna kapa rezecih sluzbenika, a da bi otvorili firmu morate bar jedni 20tak rezecih sluzbi da obidjete
highshalfbooze highshalfbooze 09:04 21.03.2016

Ja sam imao svoj posao

17-18 godina sam imao "svoj posao" pošto sam napustio državni, i ugasio ga pre pet godina jer ja tebe više da plaćam neću. Dinar više od mene nećeš dobiti.
vlad_aleksh vlad_aleksh 10:23 21.03.2016

1984

И 30 година након што је земља кренула ка тржишној привреди...


1986?
jinks jinks 11:03 21.03.2016

Re: 1984

Ustvari, privatna inicijativa je u SFRJ postojala mnogo pre 1984. ili 1986. u odredjenoj formi. Koliko se secam, bila je legalizovana i svedena na neke manje oblike priv. subj. sezdesetih ili pocetkom sedamdesetih.

Sto je interesantno, jos iz tih vremena pa izgleda sve do danasnjih dana, privatnistvo se, da li opravdano ili neopravdano, identifikuje sa korupcijom (ustvari, zar to upravo i nije bila jedna od osnovnih poruka mile nam revolucije, koja se desila neku deceniju ranije).

Odnosno, da ste privatno uspesni onoliko koliko ste koruptivno snalazljivi (setite se onih silnih socijalistickih direktora koji su jos za vreme SFRJ upadali u razne privatno-koruptivne varijante, od kojih su mnogi jos devedesetih postali zvezde privatnog sektora ... neki su jos uvek).

Mozda se izmedju ostalog i zbog toga jos uvek mali broj ljudi opredeljuje za osnivanje privatnih preduzeca, sto je i bilo jedno od pitanja postavljenih u blogu.
angie01 angie01 11:18 21.03.2016

Re: 1984

http://bif.rs/2013/03/privatizacija-i-korupcija-gorki-plodovi/javascript:;

da je uradjena vaucarska privatizacija i da u je u periodu tzv tranzicije svima omoguceno da ravnopravno ucestvuju u izgradnji i opstanku novog uredjenja uz pomocu drzavnog aparata koji bi obezbedio potrebne uslove, mozda bi sve izgledalo drugacije, ovako smo od drustvene svojine presli u partokratski feudalizam, gde oni bez partijske knjizice, ne mogu da ucestvuju, bez obzira na znanje, ideje, sposobnosti i kuraz.

pri tome, drzavni poslovi iz naslova su takodje cuvani za clanove partije na vlasti- tu nalaze uhlebljenje, bez obzira na potrebne uslove za neku poziciju, kao nagradu za pripadnost i poslusnost, a i da bi sve bilo pod potrebnom kontrolom, gde nikaoga nije briga za napredaki realan uspeh tog preduzeca.


takodje ni na zapadu, svako ko dobije otekaz, zbog toga,, i pored mnogo konkretnijih i boljih uslova za preduzetnistvo, ne donosi odluku o samostalnom zaposljavanju tako lako- te ni ta usporedba ne stoji.
Lionsgate Lionsgate 11:23 21.03.2016

Re: 1984

Sto je interesantno, jos iz tih vremena pa izgleda sve do danasnjih dana, privatnistvo se, da li opravdano ili neopravdano, identifikuje sa korupcijom. Odnosno, da ste privatno uspesni onoliko koliko ste koruptivno snalazljivi (setite se onih silnih socijalistickih direktora koji su jos za vreme SFRJ upadali u razne privatno-koruptivne varijante, od kojih su mnogi jos devedesetih postali zvezde privatnog sektora ... neki su jos uvek).Na ovo imam samo da dodam anegdotu iz tad privatnicke Pazove, krajem 80-tih su zidali skolu u centru Nove Pazove. Okupe se privatnici koji su tad sa teritorije Beograda otvarali radnje u Pazovi koja je zbog vojvodjanskog blazeg rezima ka privatnicima tad bila Meka i Medina, okupe se da oni nesto poklone zajednici kao imucniji gradjani. Odluce da to bude cesma ali ne mogu nikako da se dogovore sta da postave na mermernu tablu na cesmi. I izadje jedan pametan i neposredan privatnik sa recima "Sta nam je svima zajednicko? To cemo da stavimo". I to stave na tu mermernu tablu, cesmu otvori socijalisticki predsednik opstine a na njoj i dan-danas stoji 10%

Danas je posao privatnika uglavnom vezan za drzavu (piljarnice, prodavnice alkohola i ostali "biznis" da ne racunamo) i % odavno nije na cifri od 10%, ide preko 20-30% pa vi vidite kako cete da se uglavite u cenu...
vlad_aleksh vlad_aleksh 11:56 21.03.2016

Re: 1984

jinks
Ustvari, privatna inicijativa je u SFRJ postojala mnogo pre 1984. ili 1986. u odredjenoj formi.


У одређеној форми да. Али аутор блога сигурно није мислио на обућаре и фризере.
vlad_aleksh vlad_aleksh 11:59 21.03.2016

Re: 1984

angie01


da je uradjena vaucarska privatizacija i da u je u periodu tzv tranzicije svima omoguceno da ravnopravno ucestvuju u izgradnji i opstanku novog uredjenja uz pomocu drzavnog aparata koji bi obezbedio potrebne uslove, mozda bi sve izgledalo drugacije...


Да нам Черчил није увео комунизам, национализацију и планску привреду - можда би све изгледало другачије... И тако у недоглед.
jinks jinks 12:01 21.03.2016

Re: 1984

У одређеној форми да. Али аутор блога сигурно није мислио на обућаре и фризере.

To su oni pomenuti manji privredni subjekti, razne zanatlijske radionice, ne secam se vise sta je jos bilo u pitanju. Sigurno na njih nije mislio (mada, ako nista drugo, i oni potpadaju pod mala preduzeca o kojima je govorio :).

Tragicno je to sto su mimo obucara i frizera, izmedju ostalog i u okviru te nove SFRJ regulative procvetali socijalisticki direktori i funkcioneri "privatnici", mnogo pre devedesetih, sve dicni clanovi SKJ, sledbenici Lenjina, Marksa i Engelsa.

I koji su u mnogome odredili tok buduce tranzicije, ukljucujuci i ono sto se desava i dan danas.
angie01 angie01 12:35 21.03.2016

Re: 1984

Да нам Черчил није увео комунизам, национализацију и планску привреду - можда би све изгледало другачије... И тако у недоглед.


ma jeste, da Eva nije Adamu dala jabuku:)...

prvo, mi smo ziveli u socijalizmu, nacionalizacija je bila sramno delo, al je siromasan, razoren i pretezno seljacki region, izgradjen, sa sve gradovima, privredom, stanovima, infrastukturom,...imao je napredak, status u svetu,...kada je doslo vreme promena, valjda je bilo logicnije da ono sto pripada svima bude tako i podeljeno i svima omoguceno da se nekako snadju, a ne da partijski korumpirani direktori i ekipa, samo isteraju radnike na ulice- u nekim godinama kada je tesko i da se prebace u neki novi fazon,...a oni postanu novi vlastodrsci preko noci, koji otvaraju vrata samo svojim poslovima, dok druge u tome sprecavaju na razne nacine, mahom neizdrzljivim, nepovoljnim uslovima poslovanja.
angie01 angie01 13:15 21.03.2016

Re: 1984

..e, da...procitala sam jos jednom tekst i samo potvrdila da je maliciozno cinican,

Srbi nisu nista gori od drugih naroda, nisu manje preduzimljivi u svojim katastrofalnim uslovima,...samo nemaju odgovarajuce- uslove, mislim,...nisu im potrebni uzori, nego uslovi, povoljan invajrment,...to dokazuje da su oni spoobni preduzetnici u tudjim sredinama, u kojima prvo moraju da prodju period mutacije, jer to nije njihov prirodan ekosistem na koji su navikli i prirodno se snalaza, a opet, u na neki nacin nefer konkurenciji u odnosu na domacine, (koji tu egzistiraju u prirodnom okruzenju, navikama, poznatom sistemu i poznanstvima i vezama i za koje su cuvani dobro placeni drzavni poslovi iz naslovi, kojima i oni teze, bez obzira na dobre uslove za privatan biznis), oni se brzo uklapaju i dobro snalaze, isto kao sto su dobri radnici i strucnjaci u korporacijama, iako moraju prvo da savladaju i drugi jezik i druga pravila i sisteme.
jinks jinks 13:28 21.03.2016

Re: 1984

Srbi nisu nista gori od drugih naroda, nisu manje preduzimljivi u svojim katastrofalnim uslovima

Da ... a i kada se prica o uticaju korupcije na razvoj preduzetnistva ne treba zaboraviti da ona ne predstavlja iskljucivo unutrasnju stvar neke zemlje. Stavise, nisu retki slucajevi da je bas suprotno.

Mislim, i to mu dodje kao nekakav nacin da uticete kako na unutrasnja kretanja u nekoj zemlji, tako i na ostvarivanje svojih u principu legitimnih privrednih i drugih interesa kao strane zemlje ili stranog privr. subj.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:54 21.03.2016

Re: 1984

Ustvari, privatna inicijativa je u SFRJ postojala mnogo pre 1984. ili 1986. u odredjenoj formi. Koliko se secam, bila je legalizovana i svedena na neke manje oblike priv. subj. sezdesetih ili pocetkom sedamdesetih.

Моја породица, родитељи, а после моја средња сестра и ја, имали смо предузетничку радњу у Инђији, од 1971-2-3.године. Зашто тамо? Па, био је неки пропис, тако се нешто сећам, да се тамо могло запослити пет радника, више него у Бгду. Толико смо запослених и имали, пријављених, годинама, на платни максимум, толики да су се општинари жалили да није у реду да Брајовићеиве раднице имају плату као председник општине. А имале су. Радња је било чудесно успешна, све до половине осамдесетих. Како год, ја сам, тако, научио да радим од своје 13-14. године. У 21. помагао сам сестри да води наш породични бизнис, јер су се мајка и отац склонили.

Пелцер је остао.
Само кратко, неких 10 месеци, радио сам за другог, тадашњи Недељни телеграф.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:39 22.03.2016

Re: 1984

angie01
Да нам Черчил није увео комунизам, национализацију и планску привреду - можда би све изгледало другачије... И тако у недоглед.


ma jeste, da Eva nije Adamu dala jabuku:)...

prvo, mi smo ziveli u socijalizmu, nacionalizacija je bila sramno delo, al je siromasan, razoren i pretezno seljacki region, izgradjen, sa sve gradovima, privredom, stanovima, infrastukturom,...imao je napredak, status u svetu,...kada je doslo vreme promena, valjda je bilo logicnije da ono sto pripada svima bude tako i podeljeno i svima omoguceno da se nekako snadju, a ne da partijski korumpirani direktori i ekipa, samo isteraju radnike na ulice- u nekim godinama kada je tesko i da se prebace u neki novi fazon,...a oni postanu novi vlastodrsci preko noci, koji otvaraju vrata samo svojim poslovima, dok druge u tome sprecavaju na razne nacine, mahom neizdrzljivim, nepovoljnim uslovima poslovanja.У чему је разлика између комунизма и социјализма на челу са КПЈ (СКЈ)? Нарочито ме интересује онај период након што је Стаљин издао изворне идеје марксизма?

Како време одмиче мој скромни умни клоличник почиње да повезује ствари и склапа их у складну целину. Комунистички покрет је био изманипулисан и контролисан од стране крупног капитала. Са којим циљем? Циљ је био да приватни капитал пређе из руку националне буржоазије у руке међународних мешетара најкрупнијег могућег капитала. Потврду можемо наћи на територији читавог источног блока, а нарочито у Југославији, која је приде пумпана кредитима. У краљевини Југославији су постојале велике приватне фирме и велики приватни земљишни поседи. Велики део тог "капитала" је био у рукама домаће буржоазије. Сада је 2016. година. Чија ће, на пример, бити обрадива земља у Војводини?
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:41 22.03.2016

Re: 1984

Predrag Brajovic
Ustvari, privatna inicijativa je u SFRJ postojala mnogo pre 1984. ili 1986. u odredjenoj formi. Koliko se secam, bila je legalizovana i svedena na neke manje oblike priv. subj. sezdesetih ili pocetkom sedamdesetih.

Моја породица, родитељи, а после моја средња сестра и ја, имали смо предузетничку радњу у Инђији, од 1971-2-3.године. Зашто тамо? Па, био је неки пропис, тако се нешто сећам, да се тамо могло запослити пет радника, више него у Бгду. Толико смо запослених и имали, пријављених, годинама, на платни максимум, толики да су се општинари жалили да није у реду да Брајовићеиве раднице имају плату као председник општине. А имале су. Радња је било чудесно успешна, све до половине осамдесетих. Како год, ја сам, тако, научио да радим од своје 13-14. године. У 21. помагао сам сестри да води наш породични бизнис, јер су се мајка и отац склонили.

Пелцер је остао.
Само кратко, неких 10 месеци, радио сам за другог, тадашњи Недељни телеграф.


Интересантна прича. Максимално 5 радника у фирми, јесам ли добро разумео? Можемо ли да добијемо још неких техничких детаља? Интересује ме колико сте плаћали разне врсте пореза? Здравствено, социјално, пензионо. И да упоредимо са данашњим процентима...
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:43 22.03.2016

Re: 1984

jinks
У одређеној форми да. Али аутор блога сигурно није мислио на обућаре и фризере.

To su oni pomenuti manji privredni subjekti, razne zanatlijske radionice, ne secam se vise sta je jos bilo u pitanju. Sigurno na njih nije mislio (mada, ako nista drugo, i oni potpadaju pod mala preduzeca o kojima je govorio :).

Tragicno je to sto su mimo obucara i frizera, izmedju ostalog i u okviru te nove SFRJ regulative procvetali socijalisticki direktori i funkcioneri "privatnici", mnogo pre devedesetih, sve dicni clanovi SKJ, sledbenici Lenjina, Marksa i Engelsa.

I koji su u mnogome odredili tok buduce tranzicije, ukljucujuci i ono sto se desava i dan danas.


Мирослав Мишковић је ванбрачно дете Едварда Кардеља и Латинке Перовић.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:00 22.03.2016

Re: 1984

Интересантна прича. Максимално 5 радника у фирми, јесам ли добро разумео? Можемо ли да добијемо још неких техничких детаља? Интересује ме колико сте плаћали разне врсте пореза? Здравствено, социјално, пензионо. И да упоредимо са данашњим процентима..

Био сам написао одговор, али блог се, од неког времена, аутоматски рифрешује на 15 минута, да нико не мора да пази на њега, и тај један рифреш однео је мој коментар.
Lionsgate Lionsgate 11:36 21.03.2016

Drzimo se teme

Е, у Србији то тако не функционише. И 30 година након што је земља кренула ка тржишној привреди лагодан државни посао још увек је „кец у рукаву" у односу на бављење предузетништвом. У том смислу, баш боде очи разлика са предузетничком Пољском, Естонијом па чак и Словачком, које су, баш као и Србија, „традиционално" биле ослоњене на државу.


Zaposlio sam se u beogradsko javno preduzece s' pocetkom svetske ekonomske krize kao 171 na platnom spisku stalno zaposlenih ( imao sam jaku vezu, ha). 4 godine nakon toga kad sam odlazio iz tog preduzeca broj stalno zaposlenih je bio nesto ispod 300, pri cemu je u medjuvremenu otislo 50-60 uposlenika u penziju po raznim programima. Kvaka je, a i da se drzim teme bloga, da je vecina tih novodoslih ako nisu direktno dosli iz klupe Megableja ili Singidunuma pre toga imalo vlastiti privatni biznis koji je propao pa su egzistencijalni spas nasli u drzavnoj sluzbi.

Ista situacija je u svim javnim preduzecima, drzavnim sluzbama, ministarstvima - ljudi beze pod drzavni kisobran a zadnje 3-4 godine od kad nas je Nebo usrecilo sa citatorom Vebera navala na drzavni sektor je jos veca a bezanija od drzavnih nameta, nelojalne konkurencije, nikakvog trzista i svega drugog sto je odlika srpskog privatnog sektora je masovna.
mariopan mariopan 11:38 21.03.2016

..

Eto, probali domaći svinjari da nešto rade.
Godinama radili, uložili silne pare u tovilišta, podigli neki i kredite, nabavili krmače za priplod ili kupili prasad, gajili svinje pola godine - i neko uveze duplo jeftiniju svinjetinu i upropasti sve domaće svinjare?

Svinjarija.
Jukie Jukie 18:16 21.03.2016

Re: ..

mariopan
Eto, probali domaći svinjari da nešto rade.
Godinama radili, uložili silne pare u tovilišta, podigli neki i kredite, nabavili krmače za priplod ili kupili prasad, gajili svinje pola godine - i neko uveze duplo jeftiniju svinjetinu i upropasti sve domaće svinjare?

Svinjarija.

Inače moja mama toliko voli svinjetinu, da ako stvarno pojeftini, moraćemo da je jedemo umesto hleba, jer će njom kompletno da popuni zamrzivač...
dexter92 dexter92 18:16 21.03.2016

Preduzetnicki duh

Nije problem u manjku 'preduzetnickog duha' , ako tako nesto uopste postoji. Problem je u tome sto nema odrzivih/profitabilnih poslova za mala i srednja preduzeca.
MSP danas mogu jos koliko toliko da budu konkurentna u domenu usluga (frizeri, zubari,adv. kancelarije, private ordinacije, advokati, automehanicari, ostale zanatlije). U prilog im ne ide mala kupovna moc gradjana.
U domenu trgovine skoro je pa nemoguce boriti se sa trgovinskim lancima.
Proizvodnja za domace trziste ima veliki problem naplate.
Proizvodnja za strano trziste postoji, retka je, zahtevna finansijski I tehnoloski I postoje msp koja ovo rade ali to je velika borba.
grmfrm grmfrm 21:15 21.03.2016

Re: Preduzetnicki duh

U prilog im ne ide mala kupovna moc gradjana.


Tacno, zbog ovoga kod nas jos uvek ne dolaze prave firme i pravi brendovi koji dizu sve na visi nivo. Zbog toga se i uvozi najgora roba a domaci proizvodjaci koji mogu da ponude kvalitetniju alternativu su desetkovani.
b92fmember b92fmember 11:02 24.03.2016

Re: Preduzetnicki duh

Tacno, zbog ovoga kod nas jos uvek ne dolaze prave firme i pravi brendovi koji dizu sve na visi nivo. Zbog toga se i uvozi najgora roba a domaci proizvodjaci koji mogu da ponude kvalitetniju alternativu su desetkovani.


A kad skoči standard i kupovna moć, i kad uvoznici počnu da uvoze kvalitetnije brendove, onda će naši domaći proizvođači da procvetaju?
grmfrm grmfrm 18:11 25.03.2016

Re: Preduzetnicki duh

A kad skoči standard i kupovna moć, i kad uvoznici počnu da uvoze kvalitetnije brendove, onda će naši domaći proizvođači da procvetaju?


Ne, ja sam mislio da nam se konacno trziste otvori, zapravo, ne ovako samo na papiru, da se otvori slobodan, pre svega izvoz, da ako pravis nesto to mozes i da plasiras zainteresovanim trzistima, bez saplitanja svoje drzave, a ne da sve ide preko dila sa ujkom od ministra itd.
grmfrm grmfrm 18:23 21.03.2016

Doprinosi za malo

Evo ja spadam u red preduzetnika i tesko je.

Da nabrojim nekoliko stvari sa kojima se svaki preduzetnik suocava na pocetku.

Prvo ne postoji grejs period za doprinose penziono zz itd. Bilo bi divno kada bi se ovi nameti ostavili opciono t.j. da sam predizetnik bira da li ce da uplacuje sebi penziono, zz, itd sam. Ili to ili da bude grejs period koji postoji u mnogim razvijenim zemljama gde se preduzetinku da odredjeni period od dve, tri godine pa ako opstane onda neka placa poreze i namete.

Pocetni inuput je skup u Srbiji. Skupo je pokrenuti biznis,a to treba da bude jevtino. Samo po zaposlenom na minimalcu treba mesecno izdovjiti 300 evra za razne namete drzavi. Skupi su energenti, skupa je hrana, recju skupi su resursi koji su potrebni za pokretanje preduzetnika. Gas je kod nas kao zlato. Kako neko zamislja pokretanje industrije bilo koje velicine?

Ima toga puno sto bi se moglo nabrojati. Sama drzava prezire preduzetnike ima takav stav i to se vidi na svakom koraku. Umesto da ih motivise nizim porezima i olaksicama za zaposljavanje. Treba smanjiti treshold za PDV.
G.Cross G.Cross 20:06 21.03.2016

UNISTITE KORUPCIJU

U Srbiji ce jos godinama najveci Investotor biti Drzava ( tacnije Vlada Srbije).
Uglavnom od kredita dobijenih od vas ili slicnih institucija i Poreza.

Tako je u mnogim zemljama.

U normalnim zemljama dosta novca iz tih velikih investicija zavrsi u malim firmama. I to je dobro.

U Srbiji na zalost zbog politicko/mafijaske struktire svih vlasti velika vecina tog novca nestane volsebno.

Pomenuo si i Reforme i Djokovica i Gradjane ali nisi spomenuo rak ranu srpskog drustva i ekonomije a to je Korupcija.

Najbolji nacin na koji nam mozete pomoci je da pre obezbedjivaja bilo kog pristupa novcu Vlastima trazite i obezbedite totalnu transparetnost i eliminisete svaku mogucnost Korupcije.

Normalno bi bilo da uz svaki veliki projekt deo tog novca zavrsi u malim i srednjim firmama koje za veliki projekt obezbedjuju software, car service, burek i slatkise, ciscenje, you name it.
To bi kreiralo zaposljavanje, placanje poreza i novu platezno sposobnu traznju koja bi kreirala dalji rast.

Pomozite nam . NE DAJTE NOVAC LOPOVIMA. Uslovite pristup novcu totalnom transparentoscu i totalnim pristupom informacijama kako se novac trosi.

Radite svoj posao kako treba.

AKo niste deo resenja vi ste deo problema.
svarog svarog 09:18 22.03.2016

Re: UNISTITE KORUPCIJU

AKo niste deo resenja vi ste deo problema.


Pa WB ima slavnu istoriju finansiranja mnogih diktatora po trećem svetu sve podstičući privredni razvoj

Arhiva