Biz| Društvo| Ekologija| Ekonomija| Region

Суше, поплаве; поплаве, суше…

WBinSerbia RSS / 17.09.2018. u 06:04

 

Време је да се нешто уради око климе на западном Балкану

Уз привредни раст земље западног Балкана бележе и раст ризика од климатских промена и природних катастрофа.

У последњих двадесет година животни стандард у Босни и Херцеговини порастао је шест пута, а скоро три пута у Албанији и Србији.  Све више људи долази до посла а плате расту. Будућност региона је светла, према последњим пројекцијама Светске банке.

Али облаци се навлаче на хоризонту. Паралелно са привредним растом,  који је добродошао, расте и ризик од климатских промена и природних катастрофа, што посебно угрожава осетљиве групе људи.

Историјске поплаве 2014. године изазвале су штете у Босни и Херцеговини од преко две милијарде евра (скоро 15 посто националног бруто дохотка) и преко 1,5 милијарди евра у Србији (или око пет посто српског БДП-а). А прошле године смо били сведоци високих температура које су извитопериле шине на пругама, запалиле десетине пожара широм Балкана, изазвале сушу у Србији због које је учинак пољопривреде опао за скоро десет посто, док је Албанија била принуђена да потроши скоро 200 милиона евра на увоз струје усред разарајуће суше. Сви ови примери јасно нам указују колико је регион подложан шоковима климатских промена.

Овакви временски екстреми брзо, нажалост, постају нова нормалност - до краја века температуре могу порасти чак за четири и више степени Целзијуса у односу на оне које су владале у пре-индустријско добра. То ће довести до све чешћих суша, смањиће пољопривредну производњу, изазвати страшне несташице воде, умањити производњу хидро-енергије - укратко, претиће да поништи деценије привредног развоја.

Све је то, просто, прескупо за било које друштво.

На сву срећу, још увек има времена да се нешто предузме а политичари на западном Балкану могу своја друштва боље припремити за катастрофе сутрашњице ако данас спроводе климатски паметне политике.

Србија предњачи у оваквим мерама. Она је прва у региону увела свеобухватни оквир управљања ризиком од катастрофа, поставши тиме једна од првих земаља у свету која је своје законодавство ускладила са Сендаи правилима. Полазећи од тога, Србија је 2017. године од Светске банке обезбедила 66 милиона евра кредита који јој је увек при руци ако дође до неке природне катастрофе. Овај кредит - први такве врсте у Европи и централној Азији - подразумева да паре стоје на једном рачуну и повлаче се само у случају природне катастрофе, како се не би угрозили други важни, пре свега социјални, фондови државе. Средства су већ коришћена током поплава овог лета како би се финансирао опоравак од поплава. Повучено је 23 милиона евра како би се надокнадиле штете у здравству, школству, пољопривреди и другим областима.

С обзиром на комплексност и трошкове који прате ризике од климатских промена ни једна земља не може и не треба сама да се носи са овом врстом изазова. Уз подршку Глобалног механизма за смањење ризика од катастрофа и за опоравак (ГФДРР) и предприступних фондова Европске уније, Србија примењује ЛИДАР технологију, засновану на дигиталној слици терена, како би утврдила где треба улагати како би се заштитила од поплава.

У Босни и Херцеговини пројекат подржан од Светске банке вредан 86 милиона евра обнавља инфраструктуру заштите од поплава. У Албанији влада примењује одрживе земљишне мере, као што је обнављање шума, како би осигурала снабдевање водом у доба суше и једна је од првих земаља која подстиче везивање угљен диоксида на ерозивном земљишту. У БЈР Македонији предузимају се мере развоја најважнијих институција и улаже се у неопходну инфраструктуру, обезбеђују се саветодавне услуге и улаже се у земљорадничка домаћинства како би се заштитила пољопривреда. А на Косову и у Црној Гори одржив развој се подстиче улагањем у енергетску ефикасност, кроз бољу изолацију и побољшање система грејања у школама и болницама. У целом региону се инвестира и на главним путним и трговинским коридорима како би се смањио утицај поплава и клизишта на њих.

Сличне иницијативе спроводе се и на нивоу целог региона како би западни Балкан био више од збира његових делова. Уз подршку Светске метеоролошке организације и Светске банке, земље на западном Балкану унапређују размену метеоролошких података што временску прогнозу чини бољом а то побољшава и цео европски метеоролошки систем.

Уз то, прекогранична сарадња ових земаља може да доведе до бољег система раног упозоравања грађана на природне катастрофе и климатске промене.

Та сарадња ће посебно бити подстакнута ове недеље, када се у Београду окупе стручњаци, политичари и остали заинтересовани, на регионалној конференцији под називом Разумевање ризика. Београд је само једно од места на коме научници, представници влада, приватног сектора и невладиног сектора могу да се ухвате у коштац са изазовима климатским промена и упознају се са најновијим достигнућима у овој области.

A како временске прилике у региону постају све неизвесније, владе на Балкану све више треба да предузимају проактивне кораке како би осигурале сигурност и бољи живот својих грађана. Регион ће се боље прилагодити на промене времена - ма какве оне биле - ако обезбеди јаку међународну сарадњу и ако унапред улаже у оно што ће друштво чинити отпорнијим на ове немиле догађаје.

Линда ван Гелдер, директорка Светске банке за западни Балкан

Сателитски снимак олује Ивет у мају 2014, која је на Балкан донела историјске поплаве. Екстремни временски услови постали су нова нормалност у региону, што захтева проактивне мере влада. Снимак NASA

AtačmentiKomentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolazel dolazel 07:27 17.09.2018

prodaja da ali ne bubrega

Tekst obiluje netacnostima, pogresnim zakljucivanjem i opravdavanjem prodaje kredita u regionu.

У последњих двадесет година животни стандард у Босни и Херцеговини порастао је шест пута, а скоро три пута у Албанији и Србији. Све више људи долази до посла а плате расту.


Samo sto je polazna tacka ovog merenja neposredno posle gradjanskog rata na prostorima bivse Jugoslavije. Tada je stanje na ovim prostorima bilo katastrofalno, pogotovo u BIH koja bas zbog toga belezi rast zivotnog standard "sest puta". Mozda bi bilo tacnije objasniti kakav je zivotni standard u BIH bio PRE raspada Jugoslavije i bilo bi zgodno uporediti zivotni stanard u BIH sa zemljama koje su vrlo blizu geografski, npr Svajcarska ili Austrija. Da ne ulazimo u nacin na koji je meren zivotni standard. Mozda bi pravilnije bilo reci da je zivotni standard na ovim prostorima malo manje katastrofalan nego neposredno posle ratova 90tih.

Будућност региона је светла, према последњим пројекцијама Светске банке.
Ta recenica uvek dobro dodje kad prodajes kredit i glavonje u raznim organizacijama koje se bave ovim poslom neobicno vole da je koriste. Alan Greenspan je nesto slicno izjavio za american housing market par godina pre nego sto se to isto trziste srusilo ko kula od karata i izazvalo svetsku ekonomsku krizu.

до краја века температуре могу порасти
Mogu ali ne moraju. Pretpostavljam da je recenica bazirana na nekom od temperaturnih meteoroloskih modela. Ti modeli su se ne jednom pokazali kao potpuno netacni i nesposobni da prognoziraju bilo sta a kamoli koliko ce temperatura da poraste do kraja veka.

Sta se u tekstu smatra "klimatski pametnom politikom"? Pa ovo:
Полазећи од тога, Србија је 2017. године од Светске банке обезбедила 66 милиона евра кредита који јој је увек при руци ако дође до неке природне катастрофе. Овај кредит - први такве врсте у Европи и централној Азији - подразумева да паре стоје на једном рачуну и повлаче се само у случају природне катастрофе, како се не би угрозили други важни, пре свега социјални, фондови државе.

Znaci resenje za borbu protiv prirodnih nepogoda - uzmi kredit iz Svetske banke i drzi pare na racunu za slucaj potrebe. Uz kredit ide i kamatna stopa koja se mora platiti. Vidim da kamatna stopa za kredit nigde nije navedena a bilo bi lepo da znamo. I to sve u regionu gde je indeks korupcije na veoma visokom nivou. Fantasticno, nema sta.

Lepo je sto svetska banka pokusava da pomogne regionu uvaljivanjem skupih kredita. Ali, nekada je postojala zemlja koja se zvala Jugoslavija i gde je borba protiv prirodnih nepogoda bila neverovatno dobro resena. Za pocetak nije bila grupica malih, slabih i siromasnih drzavica koje moraju da zajme pare po nezgodno visokim kamatnim stopama (jer imaju slab kreditni rejting) nego jedna zemlja sa koliko toliko stabilnom ekonomijom i stabilnim kreditnim rejtingom. Tada je sve bilo mnogo jednostavnije i sve sluzbe za borbu protiv nepogoda su koordinisane na saveznom nivou. Koliko je to bitno, videlo se tokom pozara u Hrvatskoj prosle godine kada je lokalna vatrogasna sluzba pritom lose obucena za zastarelim sredstvima i nedostatkom ljudi bila potpuno nemocna da se izbori sa vatrenom stihijom. Slicno se desilo i prilikom poplave u Srbiji kada je zamalo stradala TE Obrenovac.

Jugoslavija nije bila idealna drzava ali neke stvari su u njoj bile jako dobro resene. Mozda bi najbolji savet drzavama u regionu bio: ugledajte se malo kako su stvari bile resene u Jugoslaviji.

A mozda tekst to i kaze:

Сличне иницијативе спроводе се и на нивоу целог региона како би западни Балкан био више од збира његових делова.
Mozda cak i kao Jugosavija jednog dana, ko zna.mariopan mariopan 08:25 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne i bubrega

dolazel

Preporuka za komentar.

principessa_etrusca principessa_etrusca 08:39 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne i bubrega

Текст од почетка до краја има покровитељски тон, обилује нетачностима и произвољностима, написан је на лошем српском језику и још објављен иритантним масним словима. Има ли краја ароганцији?
WBinSerbia WBinSerbia 10:04 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

Kamata je do sada bila nešto ispod 1,5 posto, ali se ona menja jer se vlada odlučila da uzme kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.
dolazel dolazel 10:22 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

jer se vlada odlučila da uzme kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.


Mudar potez vlade u trenutku kada su kamatne stope najnize u skorijoj (a i daljoj) istoriji.

What can go wrong?
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:40 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

dolazel
jer se vlada odlučila da uzme kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.


Mudar potez vlade u trenutku kada su kamatne stope najnize u skorijoj (a i daljoj) istoriji.
What can go wrong?


За камате у овом тренутку, the only way is up. (Али мудра влада то изгледа не зна.)
highshalfbooze highshalfbooze 13:51 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

WBinSerbia
Kamata je do sada bila nešto ispod 1,5 posto, ali se ona menja jer se vlada odlučila da uzme kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.

Proaktivna kamata za proaktivne poteze vlade.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:39 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

WBinSerbia
Kamata je do sada bila nešto ispod 1,5 posto, ali se ona menja jer se vlada odlučila da uzme kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.


A jel postoji gornja granica za kamatu? Ili je samo nebo granica, što se kaže?
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:52 17.09.2018

Re: prodaja da ali ne bubrega

Alan Greenspan je nesto slicno izjavio za american housing market par godina pre nego sto se to isto trziste srusilo ko kula od karata i izazvalo svetsku ekonomsku krizu.


Ih, izjavio je on to (i) kad se rusilo..
a_jovicic a_jovicic 07:54 17.09.2018

Šta bi bilo kad' bi bilo

A šta bi sve po pitanju preventive tek moglo da se uradi od para za ovakve "projekte" ...


Mislim ... hvala svetskoj banci i MMF-u što "vode računa" o nama ... ali kaže naš narod "dug je zao drug" ... a mi se postojećim parama razbacujemo kao da rastu na novogodišnjoj jelki ... pa i neće biti neke štete ako nas priroda sve stavi "ispod jedne šljive" pošto ja nešto ne vidim da bi se bilo kakav kredit u ovoj nefunkcionalnoj državi mogao potrošiti za nešto smisleno.


EDIT: Ah da ... umal' da zaboravim i ovo ...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:52 17.09.2018

Re: Zgrada infektivne klinikesrdjan.pajic srdjan.pajic 14:46 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

a_jovicic
A šta bi sve po pitanju preventive tek moglo da se uradi od para za ovakve "projekte" ...
Mislim ... hvala svetskoj banci i MMF-u što "vode računa" o nama ... ali kaže naš narod "dug je zao drug" ... a mi se postojećim parama razbacujemo kao da rastu na novogodišnjoj jelki ... pa i neće biti neke štete ako nas priroda sve stavi "ispod jedne šljive" pošto ja nešto ne vidim da bi se bilo kakav kredit u ovoj nefunkcionalnoj državi mogao potrošiti za nešto smisleno.


EDIT: Ah da ... umal' da zaboravim i ovo ...


A koliko će tek da košta sad kad uzmu da "sklanjaju" ovo brdo što stalno proklizava, i jebe nas u zahuktali progres na Koridoru 10, i progres uopšte?

Nego, jel ova Klinika stvarno izgleda ovako oronulo, ili se to neko igrao sa fotošopom? Svejedno, baš lepa ova fontana.
maksa83 maksa83 15:08 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

A koliko će tek da košta sad kad uzmu da "sklanjaju" ovo brdo što stalno proklizava

To će bude jeftino. Vučić je to otišao da ugovori sa Siđipingdorekevečerasijasamdole, to je ono "imam da mu postavim jedno pitanje koje će mu možda biti smešno, ne smem da vam kažem koje". ("Možeš da mi skloniš ono brdo zbog kog mi dupe pomeraju" )
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:15 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

maksa83
A koliko će tek da košta sad kad uzmu da "sklanjaju" ovo brdo što stalno proklizava

To će bude jeftino. Vučić je to otišao da ugovori sa Siđipingdorekevečerasijasamdole, to je ono "imam da mu postavim jedno pitanje koje će mu možda biti smešno, ne smem da vam kažem koje". ("Možeš da mi skloniš ono brdo zbog kog mi dupe pomeraju"


Znao sam: nema toga što žuti ljudi ne mogu da urade na ovom svetu. Ili sklanjaju brdo, ili ga preskoče mostom od par stotina metara pilona, koji se vidi iz kosmosa, ili bar iz Zagreba. Sila boga ne moli, srećom da imamo tako mudrog i sposobnog Predsednika, sa prijateljima širom sveta.
highshalfbooze highshalfbooze 15:29 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Nego, jel ova Klinika stvarno izgleda ovako oronulo, ili se to neko igrao sa fotošopom?


Spolja izgleda vrlo simpatično u odnosu kako izgleda unutra.

freehand freehand 19:13 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Znao sam: nema toga što žuti ljudi ne mogu da urade na ovom svetu. Ili sklanjaju brdo, ili ga preskoče mostom od par stotina metara pilona

Ameri to rade bolje: nema brda d koga sa par kilotona/megat0na/koliko treba/ ne mogu da narprave tepsiju, a nije problem ni sa napalmom, herbicidima i pesticidimada se obezbedi pista od prašume.
Mislim k, al daj da se ne drndaju Kinezi koji su uvek druga ruka.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:18 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

highshalfbooze
Nego, jel ova Klinika stvarno izgleda ovako oronulo, ili se to neko igrao sa fotošopom?


Spolja izgleda vrlo simpatično u odnosu kako izgleda unutra.Auh.

Moja keva je ležala prošlog leta na Banjici, pa smo išli u posetu manjeviše svaki dan dok smo bili tu. Mislim, na stranu neke od nadrkanih medicinskih sestara koje maltertiraju te nesrećne žene i treniraju strogoću na njima i posetama kao da rade u logoru Banjica, a ne u ortopedskoj bolnici, ali videlo se da se ljudi trude da to održe u kakvom takvom stanju, iako je zub vremena sve dobro načeo, bar ovaj deo gde leže pacijenti, ne znam kakva je operaciona sala, keva kaže da je supermoderna, i verujem, jer te ortopedske operacije su valjda nešto najgore što postoji po pitanju zahtevanog nivoa sterilnosti i čuda. Ali dole u hodniku imaju neku kao crkvicu, to jest oltar, i sećam se da su imali neki tepih, jebote, ala je to smrdelo, ko smrt, mislim da im se ubuđalo. Još to kao nešto ribali, ali ne vredi, posle su ga konačno sklonili, ali mi je taj težak smrad ostao u sećanju.

I malo ih jebu erkondišni - nemaju ih u sobama gde leže te žene, nego samo u hodniku (?). Pa je ta sunčana strana, ono, pakao, ne znam samo koji krug. A kad probaš da otvoriš malo vrata od terase, krenu da zapomažu, ubi ih promaja.


srdjan.pajic srdjan.pajic 19:22 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

freehand
Znao sam: nema toga što žuti ljudi ne mogu da urade na ovom svetu. Ili sklanjaju brdo, ili ga preskoče mostom od par stotina metara pilona

Ameri to rade bolje: nema brda d koga sa par kilotona/megat0na/koliko treba/ ne mogu da narprave tepsiju


Čudi me da se Rusa nisi setio - oni su valjda jedini u istoriji to stvarno pokušali da urade.

Ovi moji su to probali na koralnim atolima, ali to je već ravno, brdo još niko ne pomeri boNbom. Da, probali su i fraking, i to radi, samo je gas posle malo radioaktivan, znači dobar samo za izvoz u EU.
veselica veselica 20:07 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

a_jovicic
A šta bi sve po pitanju preventive tek moglo da se uradi od para za ovakve "projekte" ...


Mislim ... hvala svetskoj banci i MMF-u što "vode računa" o nama ... ali kaže naš narod "dug je zao drug" ... a mi se postojećim parama razbacujemo kao da rastu na novogodišnjoj jelki ... pa i neće biti neke štete ako nas priroda sve stavi "ispod jedne šljive" pošto ja nešto ne vidim da bi se bilo kakav kredit u ovoj nefunkcionalnoj državi mogao potrošiti za nešto smisleno.


EDIT: Ah da ... umal' da zaboravim i ovo ...moram da ponovim (istaknem) izvanredan komentar, ali koliko fale fotke!
samo infektivne klinike - e basta.
bolje da su se usrali, sto bi rekli klinci, nego (do)pustili da im fontana peva a bolnica Ni Kao U Africi.
Vesici&Loncari, kako ste?vcucko vcucko 22:52 17.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

srdjan.pajic

Čudi me da se Rusa nisi setio - oni su valjda jedini u istoriji to stvarno pokušali da urade.

Pokušali? Ako misliš na Car-bombu, to je odrađeno samo tako. Pa šta misliš, zašto je Karelija onako ravna?
Kakvo crno brdo, pomerena je orbita matuške Zemlje za neki milimetar, sve je precizno izračunato

Meni je ipak najluđe ono bušenje rupe na Koli. Nikakav poseban cilj, samo bušii ha-ha-ha, pa će da vidimo dokle će da stignemo. Navodno se stalo posle 12,2 km, ali na tvom mestu ja baš ne bih verovao u to. Pazi kad ti se za neku godinu tamo u Kolorado pojavi misteriozna rupa, a iz nje iskaču VDV

Će da bidne, braćo prepersi pomagajte
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:23 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Pokušali? Ako misliš na Car-bombu, to je odrađeno samo tako. Pa šta misliš, zašto je Karelija onako ravna?


Ne mislim na to, nego na one neke smešno/tužne pokušaje nalaženja opcija za miroljubivu upotrebu atomskog naoružanja (kad su ga već toliko napravili da ne sedi bezveze po magacinima, a bilo ih je na obe strane). Pa su tako valjda Rusi rokali neke planinčine za potrebe izgradnje puteva kroz neke njihove pripizdine. A ovi naši ludaci su bušili za zemni gas, i to baš ovde u Koloradu (kod Rifle-a, bio sam tamo pećinario), i u Novom Meksiku, isto za neko rudarstvo, energetiku, ili tako nešto (i tamo sam pećinario).

A prepersi (preživljari) ne mogu ni sebi pomognu, za to im uglavnom treba stručna psihijatrijska pomoć.

No, nema veze, evo ti malo muzike, znam da ćeš da ovlažiš :

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:22 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Jesmo vam to mi roknuli samaljot u Latakiji, ili Francuzi?
vcucko vcucko 09:24 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Srđan Fuchs
Jesmo vam to mi roknuli samaljot u Latakiji, ili Francuzi?


Hitler roknuo hiljade, pa su na kraju kazaki igrali kazačok na kupoli Rajhstaga.
Ukalkulisani gubitak...
vcucko vcucko 09:28 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

srdjan.pajic

No, nema veze, evo ti malo muzike, znam da ćeš da ovlažiš :


Buinov je faca, ali ovaj spot mu dođe kao omaž nedeljnoj paradi

Ima tu i lepših stvari, na zadatu temu:


angie01 angie01 09:42 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Ima tu i lepših stvari


...znaci, ovaj drugi klip:)))))
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:45 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

vcucko

Hitler roknuo hiljade, pa su na kraju kazaki igrali kazačok na kupoli Rajhstaga.
Ukalkulisani gubitak...


чек, чек, брате Мустафа , значи изложили су вас и натриповали да смо ми Хића Њу Ејдж? д'извини госпоја Гелдер на троли чекај, ви тамо освајате са Иранцима гасну трансверзалу, не ми?
vcucko vcucko 09:57 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Srđan Fuchs
vcucko

Hitler roknuo hiljade, pa su na kraju kazaki igrali kazačok na kupoli Rajhstaga.
Ukalkulisani gubitak...


чек, чек, значи истриповали су вас да смо ми Хића Њу Ејдж? д'извини госпоја Гелдер на троли чекај, ви тамо освајате са Иранцима гасну трансверзалу, не ми?

Javljaju da ga je greškom roknula Asadova PVO, dok su gađali vaše, koji su bombardovali njihove položaje(?!), a Iljušin ušao u liniju vatre. Pičvajz.

Može Imenjak Imenjakovič da kulira koliko mu drago i da se zdravi sa svojim zahodnim partnerima. Neće mu dati da iskulira.
Ide ka Nostradamusu, polako ali sigurno...
vcucko vcucko 10:02 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Srđan Fuchs

чек, чек, брате Мустафа , значи изложили су вас и натриповали да смо ми Хића Њу Ејдж? д'извини госпоја Гелдер на троли чекај, ви тамо освајате са Иранцима гасну трансверзалу, не ми?

U prevodu: IDF napada Asada braneći ISIS i Al-Qaeda-u?!

Još uvek tvrdim, da nikada neću reći: "Dolfi, izvini".
Još uvek.
1,2,3...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:04 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Javljaju da ga je greškom roknula Asadova PVO, dok su gađali vaše, koji su bombardovali njihove položaje(?!), a Iljušin ušao u liniju vatre. Pičvajz.

Može Imenjak Imenjakovič da kulira koliko mu drago i da se zdravi sa svojim zahodnim partnerima. Neće mu dati da iskulira.
Ide ka Nostradamusu, polako ali sigurno...добро је, ја се баш зачудио јер досад није било колизија. а иначе, у ИДФ-у исто расте степен русофобије, јер једно је пеглати се са Иранцима соло, а друго је пеглати се с Русима. какав те Но Страдалус спопао, Sailor Boy, тол'ка немирна мора препловио и постао сујеверан под старе дане? нећ' то на добро изићи када су људи у зенту и мржњи а прсти на обарачу.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:05 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

U prevodu: IDF napada Asada braneći ISIS i Al-Qaeda-u?!

гас бре у мору, какав исис, боли нас туки за њи'.

Još uvek tvrdim, da nikada neću reći: "Dolfi, izvini".
Još uvek.
1,2,3...


то када кажеш, јеби га, значи да је човјек изгубио.

шта мислиш, зашто рејсају према мору, због војне базе у латакији?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:47 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

nije dobro -

Moscow says Israel deliberately created a 'dangerous situation' by giving one minute's notice before allegedly launching an attack on coastal city of Latakia, which triggered Syrian air defense systems that downed a Russian military plane, killing all 15 people on board; vows 'appropriate response.'


srdjan.pajic srdjan.pajic 20:42 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

vcucko
srdjan.pajic

No, nema veze, evo ti malo muzike, znam da ćeš da ovlažiš :


Buinov je faca, ali ovaj spot mu dođe kao omaž nedeljnoj paradi

Ima tu i lepših stvari, na zadatu temu:
Brate, ovo neki ruski Žandarmeus, samo nisu imali para za bolje uniforme i opremu, pa akcija morala da bude na ringišpilu u luna parku. A one pevaljke na prvom spotu, jebote, ko one fufe iz kafane u Bijeljini '92. Ispade ovaj gej spot što sam ja okačio još najbolji. Starno ne umeju da naprave tu propagandu kako treba.


alselone alselone 20:50 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

srdjan.pajicPajke brate aj do Hjustona na roštilj. Nema Rusa al ima Trampovaca, to mu dodje skoro isto.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:26 18.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

alselone
srdjan.pajicPajke brate aj do Hjustona na roštilj. Nema Rusa al ima Trampovaca, to mu dodje skoro isto.

Оој Срђане
Леепа лица
Кад ћеш доћии
Ка'ћеш доћи до Ужица
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:03 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

alselone
srdjan.pajicPajke brate aj do Hjustona na roštilj. Nema Rusa al ima Trampovaca, to mu dodje skoro isto.


Jel se (dodatno) naoružavaju (trampovci, ne Rusi)? Saće ovaj moj deep gov da im sjebe kandidata za Vrhovni sud, navatali ga da je silovo neku klinku kad je bio u koledžu. Sine, šta rade ovom Trampu, jeste da mi nije lako što moram da živim pod njim, al bar imam neku satisfakciju u svemu tome (a i u tome što bene verovatno pizdi, i gužva kukuljicu).

E, nego sam ovde otkrio odlično mesto gde prave briskete, vodiću te kad jednom možda opet dođeš, doduše nisu teksašani nego džordžijanci, ali to je isti q drugo p, uglavnom, ne da je dobro nego ubija. To, i pulled pork im je fenomenalan. Ovi moji Kolorađani to ne umeju dobro da prave, nego mora, brate, južnjak da nam dođe, da pokaže, ali samo onaj što je imao robove do pre par generacija.

Ali, ajde da ne kenjam mnogo, kakve sam zle sreće u životu, može i boršč da me zadesi da jedem, kao vrhunsko dostignuće domaće kuhinje. (ne znam jesi li probao nekad, to je ubedljivo najgore jelo ikad smišljeno, ono, kao da jedeš kuvane smrdljive čarape, i to crvene).


alselone alselone 10:57 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

(ne znam jesi li probao nekad, to je ubedljivo najgore jelo ikad smišljeno, ono, kao da jedeš kuvane smrdljive čarape, i to crvene).

Pa kad si ga jeo u Koloradu u Chick-fil-A u tržnom centru.
Boršč sam jeo u Sankt Peterburgu i svideo mi se. Odličan čorbuljak a ja čorbuljake volim.
predatortz predatortz 11:12 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Boršč sam jeo u Sankt Peterburgu i svideo mi se. Odličan čorbuljak a ja čorbuljake volim.


Ja sam jeo "domaći". Naime, pravila nam komšinica, teta Ankica Ruskinja (tako je zvali), kad sam bio klinac. Ona u logoru zavolela čika Ristu, pa završila u Tuzli. Što kažeš, lepa čorbica. A poznato je da klinci čorbice retko vole da jedu. Meni prijala.
alselone alselone 11:49 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Ja sam jeo "domaći". Naime, pravila nam komšinica, teta Ankica Ruskinja (tako je zvali), kad sam bio klinac. Ona u logoru zavolela čika Ristu, pa završila u Tuzli. Što kažeš, lepa čorbica. A poznato je da klinci čorbice retko vole da jedu. Meni prijala.


Kul.

Meni je žao što nisam probao više endemskih jela tamo, jer em smo bili kratko, samo 4,5 dana, em je sve teže naći lokalna jela, restorani i hoteli sve više služe internacionalnu kuhinju.

Ali mi je zaista bilo lepo, to je divan grad i ja imam još divnije uspomene.
maksa83 maksa83 11:56 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Pa kad si ga jeo u Koloradu u Chick-fil-A u tržnom centru.

Nas jednom vodilo na giros u Čikagu ("u grčkoj četvrti, mnogo dobro, morate da probate" ), mi u fazonu znamo-šta-je-giros-eyeroll "dobro, 'ajde...". MAJKO MILA! Znači neopisivo nešto najgore na svetu ikad, neki krš kao parizer u nekom groznom slatkom testu zamazano ... nečim neopisivo gadnim. Lokal srušiti pa za svaki slučaj zaliti (onim njinim jeftinim) beMzinom i zapaliti, pa pustiti krdo slonova da sve to pregazi pet šest puta. E to što bi u procesu iskenjali ti slonovi bi bilo nešto bolje od tog girosa.
alselone alselone 12:01 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

slučaj zaliti (onim njinim jeftinim) beMzinom i zapaliti, pa pustiti krdo slonova da sve to pregazi pet šest puta.


I onda još kao Kartaginu zasuti solju.


'ajde...". MAJKO MILA!

Tako je mene jednom vodilo na supu. A ja se obradovao kao mali majmun. Druga nedelja u Americi, jedem samo suvo a stomak naviko na redovno "kašikom". Situacija sve napetija, pa se ja jako obradovao.

Gospode bože. Supa! Toliko gusta i puna topljenog sira da kašiku kad staviš ozgo ne potone. Sranje, sranje, sranje.

E baš ću da probam da nadjem sliku.
alselone alselone 12:05 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Evo je!

I to me neki debeli ubedi da idemo posle par dana mažnjavanja džanka od Five guys, Panda expres i ostalog djubreta, kao on malo da olabavi pošto je debo jelte.

I onda odemo na ovu supu. Pa ovo je em odvratno, em ima kalorija kao pola praseta. Ali zato lepo izgleda.

alselone alselone 12:40 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

niccolo niccolo 15:24 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Boršč sam jeo u Sankt Peterburgu i svideo mi se.


Isto.

A i u Moskvi, i tamo je bio dobar.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:43 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

alselone
(ne znam jesi li probao nekad, to je ubedljivo najgore jelo ikad smišljeno, ono, kao da jedeš kuvane smrdljive čarape, i to crvene).

Pa kad si ga jeo u Koloradu u Chick-fil-A u tržnom centru.
Boršč sam jeo u Sankt Peterburgu i svideo mi se. Odličan čorbuljak a ja čorbuljake volim.


E, jeste baš, ako je od Rusa, onda je i boršč dobar. Gde bre može da bude dobar, tamo ne raste nikakvo kršteno povrće, samo repica sa ukusom zemlje i neko drugo nejestivo korenje, pa moraju da sa začinima vade stvar. A i vidiš da ga kuvaju samo bivši logoraši, pa uvaljuju komšijskoj deci jer znaju da su ovi uvek gladni, masan fudbal bi pojelil.

Nisam ga probao u kafani, pravila ga neka ruskinja ovde koju sam znao, ono, domaćica, kućni prijatelj, kao, da nas iznenadi sa domaćim specijalitetom i stvarno je sranje. Sad, možda ona ne zna da kuva, mada sumnjam. No, ok, nema ništa ni približno bačkoj supici sa molskim šaNgarepicama.
zilikaka zilikaka 17:26 19.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

sa molskim šaNgarepicama.

Šangarepice su begečke.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:57 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

zilikaka
sa molskim šaNgarepicama.

Šangarepice su begečke.


Da, da, i te su čuvene, odma iza molskih.

srdjan.pajic srdjan.pajic 01:05 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

alselone
Evo je!

I to me neki debeli ubedi da idemo posle par dana mažnjavanja džanka od Five guys, Panda expres i ostalog djubreta, kao on malo da olabavi pošto je debo jelte.

I onda odemo na ovu supu. Pa ovo je em odvratno, em ima kalorija kao pola praseta. Ali zato lepo izgleda.E, i ja sam se tako amaterski zajebao pre neki dan, odvelo nas u onaj Outback Steakhouse. Nisam nikad bio, i reko, ajde, daj taj rib-aj da problam (odličan), a kao predjelo - neka čorbica od krompira. Sine, kad mi doneše onaj puding, sa sve komadićima pržene slaninice, gust i težak kao kaučuk, mislim, ukus je bio ok, ali kad pojedoh činiju te čorbe, više nisam bio gladan, morao sam onaj stejk na silu da pojedem. Od sad: na krvavu mesinu dolazim samo jako gladan, i zaobilazim sva predjela, bacam se odma na skičavca, može eventualno neka salata.

A što je zanimljivo, u toj kafani su svi gosti (osim mene, razume se) bili, ono, teško overweight, uključujući i konobarice, i šankere, što je u ovom delu Kolorada zaista fenomen koji se retko viđa. Taj steakhouse je izgleda kao neki azil za debele.
alselone alselone 02:11 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Outback Steakhouse


Mislim da sam jednom bio, ili sam sanjao. :)

Nego nesto drugo da ispricam. Prvi put mi danas stigao defektan proizvod sa Amazona. Pokupovao za moje ukucane zeljne americkih proizvoda gomilu nekih (ako mene pitas) gluposti :) i jedan dodje defektan.

Ona Kontigo autoseal solja, kupio jednu za klinca za skolu i fantasticna je, apsolutno fantasticna, a ova druga za zenu, e, taj autoseal kuracpalac dugme ne radi bas najbolje, tj. kada ga zatvaras lepo klikne ali kada hoces da otkljucas cuje se kao da se raspada i moras bas da pritisnes kao svinja da bi otvorio i nemas utisak da je lepo kliknulo nego da si ga zajebo nesto. Uglavnom, reko posle toliko godina da vidim taj Amazon customer service o kom se toliko prica.

I jebote baje mi se jave na cet posle 20 sekundi i posle jos 20 sekundi i bez mnogo objasnjavanja prihvate da mi vrate lovu bez da vratim proizvod. Veruju mi na rec i to je to. I sad ja razmisljam kao Mujo iz onog vica - jebote kad me sada krene karta. :)

Zezam se, naravno da me nece krenuti ali brate nekog sigurno krene. Koliko je samo ovo podlozno zloupotrebama, nije mi jasno kako uopste opstaju.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:13 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Zezam se, naravno da me nece krenuti ali brate nekog sigurno krene. Koliko je samo ovo podlozno zloupotrebama, nije mi jasno kako uopste opstaju.


E, nema zajebancije sa amazonom. I ja sam možda jednom ili dva puta do sada morao da vraćam nešto, i sve je prošlo glatko, bez ikakve zajebancije, bilo da sam samo vratio proizvod a oni mi vratili pare, ili da sam tražio i dobio zamenu. Od toga mi je najluđe bilo vraćanje tri (3) stege, i to ne one male za OTO, nego čestite Wilton-ke, bullet dezign sa 6-inčnom čeljusti, pa je svaka imala skoro 80 funti. Iz nekog razloga amazonci to nisu umeli da spakuju kako treba, te im probije kutiju i ispadne, pa se ošteti. Ja prijavim, oni mi odma pošalju novu, ne čekaju da vratim staru. Ta nova stigne, isto razvaljena. Ja ih onda zvao da im kažem da im je pakovanje glupo, a Indus mi kaže - gospodine, mi imamo AI koji proračunava optimalno pakovanje za artikl koji se šalje, i preporuči mi da ništa ne brinem. Objasnim Indusu da im je AI prepametna za običan šrafstok i da 40 kila gvožđa mora da šalje na paleti, a ne u kutiji. Dok i treća nije ispala, onda sam tražio pare nazad, i dobio ih bez ikakve frke.

Ne znam ni ja kako opstaju, mislio sam da su uvek u gubicima, ili na ivici gubitaka, dok ne pobiju konkurenciju, ali to traje, i oni ipak nekako plivaju.
alselone alselone 04:30 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Iz nekog razloga amazonci to nisu umeli da spakuju kako treba, te im probije kutiju i ispadne, pa se ošteti. Ja prijavim, oni mi odma pošalju novu, ne čekaju da vratim staru. Ta nova stigne, isto razvaljena. Ja ih onda zvao da im kažem da im je pakovanje glupo, a Indus mi kaže - gospodine, mi imamo AI koji proračunava optimalno pakovanje za artikl koji se šalje, i preporuči mi da ništa ne brinem. Objasnim Indusu da im je AI prepametna za običan šrafstok i da 40 kila gvožđa mora da šalje na paleti, a ne u kutiji. Dok i treća nije ispala, onda sam tražio pare nazad, i dobio ih bez ikakve frke.


Sećam se kad si ovo pričao. Smešno mi je i kad drugi put čujem. :)

Ali i ajde sto su mi vratili lovu, to se nekako u Americi i pdrazumeva, ali sto je cekanje na operatera trajalo toliko koliko se ucitava stranica, e to je prava stvar. Nema onog cedjenja od pola sata da se neko javi od operatera.

Jednom sam zvao Enterprise da pomerim rok kad vracam auto. Pokusavam sam dva dana da ih dobijem, drzao sam otvorenu vezu, spustim telefon na sto i radim pa podignem svakih 10, 15 minuta i nista. I jedva posle dva dana ih dobijem.

A ovi kao jedna od najvecih firmi na svetu kojoj se verovatno javlja hiljade ljudi u RT uspeju da sve to procesiraju neverovatno brzo. Ne, svaka cast bratu celavom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:36 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Jednom sam zvao Enterprise da pomerim rok kad vracam auto. Pokusavam sam dva dana da ih dobijem, drzao sam otvorenu vezu, spustim telefon na sto i radim pa podignem svakih 10, 15 minuta i nista. I jedva posle dva dana ih dobijem.


E, taj Enterprajz zaobilazim u širokom luku. Prvo su me odrali jednom kad sam rentirao auto, pa me sastavio grad, dan pred vraćanja. Bilo par nekih sitnih ulubljenja, ono moraš da se izbečiš da ih vidiš, ali tetke u Enterprajzu ih odma snimile, još na vratima me čekale u nameri da me oderu. Znam limara koji samo to radi, za stotinak dolara bi to ispeglao ko novo. Ali, qur, ne može, bato, nego mora u njihov ovlašćeni servis, ode hiljadarka.

I drugi put išao na neku svadbu u San Francisko, i žena od njih rentirala auto. I tamo je smuvaju da uzme onaj neki transponder, pošto prelazimo par puta preko Golden Gejta pa je to, kao jeftinije. I sad, transponder, naravno, stigao dve nedelje kasnije u Kolorado, ali nema veze, računaju ti cenu kao da ga imaš. I nisam znao šta s njim da radim, zavrljačio ga u fioku. I posle nekolio meseci, opazim ja na mom računu neke sumnjive transakcije, na putarine po Kaliforniji, ono, svuda. Reko, jebote, kako mi sad naplaćuju putarinu, kad em ne vozim taj auto, em mi je transponder u fioci. I onda se setim da je trebalo da se odjavim kad sam vratio auto, a pošto nisam, mnogo njih se vozilo o mom trošku širokim putevima Kalifornije. Zovem taj FastTrack, objasnim, oni kažu nema problema, dajte nam samo račun da vidimo kad ste vratili auto, pa ćemo da odbijemo sve naplate posle toga. Uh, gde mi je račun od pre tri meseca, kopao, ne mogu da ga nađem. Ništa, zovem lepo Enterprajz, rekoh, mi smo tad i tad rentirali auto, da li mogu da dobijem kopiju računa? Oni kažu može, 60 dolara košta, pošto je račun stariji od, ne znam, tri meseca, moraju da zovu centralu da mi ga nađu. A račun za putarinu je bio tu oko 60/70 dolara. E, reko, mrš, zvao opet ove u Fast Track-u, objasnio situaciju, rekao im da ne rentiraju auto nikad kod Enterprajza, i ovi mi onda oprostili dobar deo tog računa, onako na časnu rečl to jest platio sam samo taj neki setap i što smo prešli Golden Gejt dva puta.
maksa83 maksa83 07:32 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

I jebote baje mi se jave na cet posle 20 sekundi i posle jos 20 sekundi i bez mnogo objasnjavanja prihvate da mi vrate lovu bez da vratim proizvod. Veruju mi na rec i to je to.


Amazon support za Evropu drži u Srbiji i znam dvoje ljudi koji tu rade. Rule nr. 1 je "mušteriji ne smeš da kažeš 'ne'", i konačni ishod ne sme da bude ništa osim "mušterija mora da izađe iz cele interakcije zadovoljna". Sve je podređeno tome.

I sad ja razmisljam kao Mujo iz onog vica - jebote kad me sada krene karta. :)
Zezam se, naravno da me nece krenuti ali brate nekog sigurno krene.

Oooo da, itekako. Npr. Kinezi kupuju mleko za bebe maltene isključivo preko evropskog Amazona (pošto ne veruju kineskom mleku jer su imali neki skandal sa plastičnim česticama, i sad, džaba što je direktor te firme verovatno streljan na stadionu, ali oni i dalje ne veruju), ali kad dobiju mleko odmah šalju generički tekst žalbe koji kopipejstuju (ima ga na njihovim forumima) da nešto nije bilo uredu, i dobijaju pare nazad. To je glavna fora. Sumnja se čak da to ne rade samo pojedinci odande nego da postoje firme čiji je to biznis model ("kupim mleko za bebe a Amazonu, pošaljem žalbu, dobijem pare nazad, preprodam to mleko nekome" ). Amazon je toga skroz svestan (i gomile drugih sličnih prevara) ali svejedno su spremni da trpe enormne gubitke da bi opstao taj Mušterija Da Bude Srećna oreol.

P.S. Jedan tip je tako za Božić "kupio" NVidia high end video kartu (~800 EUR), skrasio se tek kad im je na nešto-ne-valja-ali-ne-mogu-da-vam-vratim foru uzeo 8 (osam) komada i kad su mu rekli "e, ajde sad dosta, ok?".

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:27 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

srdjan.pajic
zilikaka
sa molskim šaNgarepicama.

Šangarepice su begečke.


Da, da, i te su čuvene, odma iza molskih.ovaj sabtopik izaziva u meni sreću-u-debelosti, i debelost-u-sreći


veselica veselica 12:15 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

Srđan Fuchs
srdjan.pajic
zilikaka
sa molskim šaNgarepicama.

Šangarepice su begečke.


Da, da, i te su čuvene, odma iza molskih.ovaj sabtopik izaziva u meni sreću-u-debelosti, i debelost-u-sreći
I šta ćemo kad celom tom sadržajnom diskursu jedino fali da će Fukunaga da režira novog bonda?
Pošto je onoliko sjebao Jane Eyre, sad mi samo Lepi Cary fali, a pored onog Danijela kojega nikada očima nisam mogla da gledam.
I gde je sad floki kad trol vata nebeske visine?
tetris tetris 13:27 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

E, taj Enterprajz zaobilazim u širokom luku. Prvo su me odrali jednom kad sam rentirao auto, pa me sastavio grad, dan pred vraćanja. Bilo par nekih sitnih ulubljenja, ono moraš da se izbečiš da ih vidiš, ali tetke u Enterprajzu ih odma snimile, još na vratima me čekale u nameri da me oderu. Znam limara koji samo to radi, za stotinak dolara bi to ispeglao ko novo. Ali, qur, ne može, bato, nego mora u njihov ovlašćeni servis, ode hiljadarka.


Na istu smo se "ringlu" opekli. Jednom sam od njh najmio kola kad sam bio u UK i kad sam ih vratio imao sam utisak da pregledaju kola bar za red veličine ozbiljnije nego forenzičari kad istražuju ubistvo. I naravno našli su neko malo udubljenje (kvalifikovano kao dent) koje su morali da oprave. Ja se bunio kako je to moglo biti i ranije, a da ja nisam video jer se vidi samo iz određenog ugla; farba nije bila ogrebana, samo malo udubljenje. Naravno da ništa nije pomoglo, već su skinuli sa kredinte kartice 500 funti koliki je bio liability limit, pod "obećanjem" da ako trošak bude manji od £500, vratiće kusur. Imajući drugara u UK koji ima pasiju da se nadmudruje sa customer service-ima rešim da ga poslušam i da počnem da se žalim. Prvo pismo poslato preporučenom poštom u ofis gde sam iznajmio auto u kom sam objasnio da se osećam prevarenim, da je to wear and tear, bla, bla, bla, i da tražim da mi odgovore napismeno u, mislim, dve nedelje. Posle mesec dana pošaljem još jedno u isti ofis gde se bunim da mi nisu odgovorili na prethodno pismo i uključim i prethodno pismo, i novi rok za odgovor. Naravno ništa od njih. Posle mesec dana rešim da pišem u headquarter koji im se nalazio negde u Kembridžu. Tu uključim oba pisma, a treće začinim i da verujem da je na njihovu odluku uticalo to što sam stranac, sa lošim engleskim i jakim istočnjačkim akcentom. Posle jedno 7 dana zvoni mi telefon u Beogradu gde se javlja lik i pita me da potvrdim broj kartice da refundira £500. Tu ja pokušam da se našalim da li će biti i neka kamata, ali mi se samo kiselo nasmejao.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:28 20.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

I gde je sad floki kad trol vata nebeske visine?bedači se zato što narod traži Vladu a Anđa ipak ostaje u NATO.srdjan.pajic srdjan.pajic 05:40 21.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

A ovi kao jedna od najvecih firmi na svetu kojoj se verovatno javlja hiljade ljudi u RT uspeju da sve to procesiraju neverovatno brzo. Ne, svaka cast bratu celavom.


E, evo saćemo da proverimo to, u realnom vremenu. Imam neki Sonijev risiver koji ne radi, vratili mi ga sa popravke (pod garancijom), ne radi i dalje. Na amazonu mi je istekao rok za vraćanje, i sad sam se ulogovao na čat da vidim da li će da prekrše svoje pravilo i ipak prime uređaj nazad, i vrate mi pare. Na vezi je Šivani, iz prapostojbine Srba, znači Indije, verovatno. Prenosim celu konverzaciju, dok teče:


You are now connected to Shivani from Amazon.com
Shivani: Hello, my name is Shivani. I'm here to help you today.
Me: Hi Shivani.
Shivani: could you please provide me your order #?
Me: Yes...
111-0648058-5242604
Shivani: Thankyou for providing the information,give me a moment so that i will check this for you.
Me: Thanks, Shivani.
Shivani: Could you please help me with the item name?
Me: It is Sony STRDN1080 7.2 Channel Dolby Atmos Home Theater AV Receiver
Shivani: Thankyou ,let me check this for you.
Please allow me 2 minutes while I look this up for you.
Me: Ok, no problem, take your time.

(ovde mi je stigao email sa amazona, sa return labelom, dakle, jebote, amazon ubija!)

Shivani: I have created a return for you.You will receive your refund on original payment method .
Me: Thank you very much, Shivani, I appreciate your help.
Shivani: My pleasure.
Is there anything else I can do for you today?
Me: I received the shipping label, and I'll return the unit.
Shivani: Yes.
Me: May I ask you a personal question - where do you work from?
Shivani: I am sorry but I cannot answer this :)
Me: Ok, no problem, sorry for asking. I just wanted to know if I should say have a good day, or good night :))
Shivani: No problem :)
Is there anything else I can do for you today?
Me: No, that would be all, thank you very much again.
Shivani: "Thank you for contacting Amazon. Please click on the "End Chat" to close this window."

Eto, gotovo za manje od pet minuta, vratili mi skoro 600$ (ali moram prvo da pošaljem spravu nazad, znači ne mogu ovako ko Maksin poznanik da drpim osam ovih komada :).
maksa83 maksa83 05:55 21.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

znači ne mogu ovako ko Maksin poznanik da drpim osam ovih komada :).

Nije poznanik,, to ti je anegdota iz Amazon Support svakodnevnog života. Tip čak nije bio ni Kinez nego neki mitteleuropljanin.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:00 21.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

maksa83
znači ne mogu ovako ko Maksin poznanik da drpim osam ovih komada :).

Nije poznanik,, to ti je anegdota iz Amazon Support svakodnevnog života. Tip čak nije bio ni Kinez nego neki mitteleuropljanin.


A, ok (a i zajebavam malo). A jel istina to što se priča da Amazon izrabljuje svoje zaposlene malim platama i nenormalnim radnim vremenom (ne znam da li to važi i za customer support), mislim šta kažu ti tvoji drugari iz Support-a, ako smeju da kažu?

maksa83 maksa83 06:30 21.09.2018

Re: Šta bi bilo kad' bi bilo

A, ok (a i zajebavam malo). A jel istina to što se priča da Amazon izrabljuje svoje zaposlene malim platama i nenormalnim radnim vremenom (ne znam da li to važi i za customer support), mislim šta kažu ti tvoji drugari iz Support-a, ako smeju da kažu?

Radno vreme je pošteno, ali su plate ... ne baš indijske, ali su nimalo stelarne, dapače, neš od njih izdržavati porodicu. To su mahom klinci do 30 godina.
tasadebeli tasadebeli 09:48 17.09.2018

S.T.R.A.H.

Време је да се нешто уради око климе на западном Балкану

Линда ван Гелдер, директорка Светске банке за западни Балкан
Ја сам се сад стварно уплашио.
Оде руски центар у Нишу, а?a_jovicic

A šta bi sve po pitanju preventive tek moglo da se uradi od para za ovakve "projekte" ...
veselica veselica 20:10 17.09.2018

Re: S.T.R.A.H.

tasadebeli
09:48 17.09.2018
S.T.R.A.H.
Време је да се нешто уради око климе на западном Балкану

Линда ван Гелдер, директорка Светске банке за западни Балкан
Ја сам се сад стварно уплашио.


I ja.
nask nask 20:37 17.09.2018

Re: S.T.R.A.H.

Ја сам се сад стварно уплашио.


Samo da ispravim kolegu, verovatno je hteo da kaže sledeće:
highshalfbooze highshalfbooze 09:50 17.09.2018

Gospođo Gelender

Vaši krediti su nam mnogo draži kad pišete ćirilicom
tasadebeli tasadebeli 09:54 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

highshalfbooze
Vaši krediti su nam mnogo draži kad pišete ćirilicom


nikvet pn nikvet pn 10:38 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender


Не секирајте се г-ђо Гелендер. Увек је то тако. Ви се толико трудите да помогнете урођеницима а они тако цинични и незахвални...
tasadebeli tasadebeli 10:47 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

nikvet pn

Не секирајте се г-ђо Гелендер. Увек је то тако. Ви се толико трудите да помогнете урођеницима а они тако цинични и незахвални...Па када не доноси огледалца и шарене ђинђуве за свакога од нас, него само за неке... Одабране... Изузетне, такорећи...
mariopan mariopan 11:34 17.09.2018

..

Hoćete li se Vi ili "ostali zainteresovani" baviti i pitanjem koliko je koštalo bombardovanje osiromašenim uranijumom zemlje u srcu Evrope, koliko je to uticalo na zdravlje stanovnika i koliko košta njihovo lečenje, koliko je uništene infrastrukture doprinelo urušavanju standarda stanovnika kojima od tada, dakle od nule, merite "napredak", koliko je tim novcem moglo biti izgrađeno nasipa protiv poplava, posađeno drveća protiv vetrova ili klizišta, koliko je moglo biti izgrađeno kuća za ugrožene?

I koliki bi bio standard stanovnika Balkana da im nije, lažime, huškanjem, korupcijom, oružjem, i na sve druge načine spolja pomagano da sruše kuću u kojoj su kako tako ali ipak bolje nego sada - živeli?

Edit

Setih se da nisam promislila šta bi bilo rešenje za nemerljivu štetu koju ste vi (svi koji su bili udruženi u tom zločinačkom poduhvatu) učinili ovde na Balkanu ljudima, prirodi i klimi tim bombama sa osiromašenim uranijumom, razaranjem hemijskih postrojenja, trovanjem vode, vazduha i zemlje......pa uzećemo povoljne kredite od vas da koliko je moguće saniramo štetu?

To je rešenje?
veselica veselica 13:44 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

nikvet pn

Не секирајте се г-ђо Гелендер. Увек је то тако. Ви се толико трудите да помогнете урођеницима а они тако цинични и незахвални...


:)))

Što me podseti na tviter koji će da se sruši u Francuskoj - ismeva Makrona koji je mladom, nezaposlenom liku rekao: "Samo predješ ulicu.." i pokazao kafiće, hotele, radnje u kojima bi, dok trepne, našao posao.
Izvanredan blog na temu napisao je i Žan-Lik Melanšon.
veselica veselica 13:44 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:36 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

Јб'те, браћо сестре, стварно сте/смо Србз. Никада ИДФ од нас! Слатко сам се насмејао на "гелендер" - нисам чуо ту реч безмало 20 година. Зонфа, ал' госпоји вероватно и није. Ћутиш, и смешкаш се к'о Кинез, и сконташ шта жели. Овако смо је изнапуш а да нисмо сконтали шта јој циљ. Слајтли изиер рајд.

angie01 angie01 21:47 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

Јб'те, браћо сестре


volim, Srks, sto ce gospodja da te razume:)).
veselica veselica 21:48 17.09.2018

Re: Gospođo Gelender

Слатко сам се насмејао на "гелендер" - нисам чуо ту реч безмало 20 година. Зонфа, ал' госпоји вероватно и није. Ћутиш, и смешкаш се к'о Кинез, и сконташ шта жели.
nisam ni obratila (dužnu) pažnju odnosno (valjda) sam mislila da se tako preziva, ako sam mislila.

sad sam se vraćala da vidim koji je genije smislio - gelender.
srbz rulz u zezanju; vajdica.
tasadebeli tasadebeli 07:57 18.09.2018

Re: Gospođo Gelender

Srđan Fuchs

Слатко сам се насмејао на "гелендер" - нисам чуо ту реч безмало 20 година.А басамак (= степеник)?

Моја баба много волела ту ствар... "Басамци ка небу"... Често сам јој пуштао...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:04 18.09.2018

Re: Gospođo Gelender

nikvet pn nikvet pn 10:02 18.09.2018

Re: Gospođo Gelender


Брадре Сркс ај замисли фацу њене преводилице како гута кнедле док јој ово упристојено сервира...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:53 18.09.2018

Re: Gospođo Gelender

nikvet pn

Брадре Сркс ај замисли фацу њене преводилице како гута кнедле док јој ово упристојено сервира...
имам ја једну ортакињу која ради за израелце исти посао (добар лик а наша, демократа и антифа) и сада, дошао нам неки матори политичар-смарач с циона на дорчол и крене да пегла нешто. ја устанем и тампи га: "добро, реците отворено у чему је проблем, па да ми који радимо у пољу добробити за оба народа, учинимо нешто на плану да се то промени". каже овај: "нисам експерт да дефинишем проблем". кажем ја преводилици тихим гласом: "тебра систер, није експерт а њаке нам овде већ лапо чуке. ђедо на дорчол и неће чапри. не може тако." тек, чује то домунђавање ова једна обезбедилица, пита: "шта каже Серђ?" "непреводива игра речима", рече моја ортакиња.
karabasbarabas karabasbarabas 21:14 18.09.2018

Re: Gospođo Gelender

nikvet pn

Брадре Сркс ај замисли фацу њене преводилице како гута кнедле док јој ово упристојено сервира...


Ma to je Krlo fazon, napise blog, kopira link u exel stvari koje su "done", zatim send gazdama.

Inace, ako od jutros niste jeli nista slatko:

Черевићан Черевићан 17:29 17.09.2018

инцијатива мук

временски екстреми постају нова нормалност

Природа је посве qрчевита
изненаде њезини изгреди,
ма кол'ко се улажући разум
човек труди a да јe подреди
martin_krpan martin_krpan 18:33 17.09.2018

Ahahahhahabuauagagaggahggagaarvvsavaaaahah

У последњих двадесет година животни стандард у Босни и Херцеговини порастао је шест пута, а скоро три пута у Албанији и Србији. Све више људи долази до посла а плате расту. Будућност региона је светла, према последњим пројекцијама Светске банке.angie01 angie01 19:34 17.09.2018

Re: Ahahahhahabuauagagaggahggagaarvvsavaaaahah

У последњих двадесет година животни стандард у Босни и Херцеговини порастао је шест пута, а скоро три пута у Албанији и Србији. Све више људи долази до посла а плате расту. Будућност региона је светла, према последњим пројекцијама Светске банке.


da nije tragicno tuzno, i ja bih se smejala, kao martin,...izvinite, gospodjo, ali na osnovu cega ste doneli ove zakljucke?....kada prosecni gradjanin Srbije, bez bilo kakvog skeniranja, istrazivanja, grafikona, statistike,...grca svakog dana sve vise i to na nivou obicnog zivota,...jer kako je moguce uposte ziveti normalno u zemlji u kojoj ne funkcionisu institucije sistema, ljudska prava, u kojoj je privreda unistena, ali se zato i dalje rasprodaje sve sto vredi,...u kojoj su prosecni fiksni troskovi veci od prosecnih primanja,....do posla dolaze samo partijski clanovi, bez obzira na znanje i kvalifikacije, zbog cega svake godine odlaze mladi ljudi, cim podignu svoje diplome sa fakulteta, te tako iz zemlje nestaju i ljudski resursi, jer ocigledno nikom ne trebaju,...tako da u ovoj zemlji pretezno zive penzionari, koji mahom imaju penzije od 15 000, 20 000, 30 000 hiljada, sto je manje od iznosa racuna koje moraju da plate, pa tako ponizeni u svom zlatnom dobu, u kome bi trebalo da su mirni i sigurni, prodaju na ulici svoje stvari da bi preziveli i jos ih juri komunalna policija- cije plate, uniforme, prevozna sredstva i oni placaju,...

Nekada je Srbija, sa ostalim zemljama koje ste pomenuli, bila deo jedne druge zemlje, velike, suverene i priznate u svetu, koja se nazalost raspala na najgori moguci nacin, uz pomoc "prijatelja", pa su sada mali, razruseni, slabi i siromasni njeni delovi stavljeni od vas pomagaca, a u sprezi sa kompradorskim vlastima u nekorektne prinudne okolnosti, u kojima pod ucenjivackim uslovima, treba da se rasturi sve sto je preostalo i stvori se teritorija za jeftinu radnu snagu, eksploataciju resursa i odlaganje nezeljenog otpada,...nekako ispada da od silne "brige" raznih medjunarodnih faktora i institucija, nema previse dobrog ni za ovu zemlju, niti za njene gradjane.
martin_krpan martin_krpan 20:18 17.09.2018

Re: Ahahahhahabuauagagaggahggagaarvvsavaaaahah

angie01
У последњих двадесет година животни стандард у Босни и Херцеговини порастао је шест пута, а скоро три пута у Албанији и Србији. Све више људи долази до посла а плате расту. Будућност региона је светла, према последњим пројекцијама Светске банке.


da nije tragicno tuzno, i ja bih se smejala, kao martin,...izvinite, gospodjo, ali na osnovu cega ste doneli ove zakljucke?....kada prosecni gradjanin Srbije, bez bilo kakvog skeniranja, istrazivanja, grafikona, statistike,...grca svakog dana sve vise i to na nivou obicnog zivota,...jer kako je moguce uposte ziveti normalno u zemlji u kojoj ne funkcionisu institucije sistema, ljudska prava, u kojoj je privreda unistena, ali se zato i dalje rasprodaje sve sto vredi,...u kojoj su prosecni fiksni troskovi veci od prosecnih primanja,....do posla dolaze samo partijski clanovi, bez obzira na znanje i kvalifikacije, zbog cega svake godine odlaze mladi ljudi, cim podignu svoje diplome sa fakulteta, te tako iz zemlje nestaju i ljudski resursi, jer ocigledno nikom ne trebaju,...tako da u ovoj zemlji pretezno zive penzionari, koji mahom imaju penzije od 15 000, 20 000, 30 000 hiljada, sto je manje od iznosa racuna koje moraju da plate, pa tako ponizeni u svom zlatnom dobu, u kome bi trebalo da su mirni i sigurni, prodaju na ulici svoje stvari da bi preziveli i jos ih juri komunalna policija- cije plate, uniforme, prevozna sredstva i oni placaju,...

Nekada je Srbija, sa ostalim zemljama koje ste pomenuli, bila deo jedne druge zemlje, velike, suverene i priznate u svetu, koja se nazalost raspala na najgori moguci nacin, uz pomoc "prijatelja", pa su sada mali, razruseni, slabi i siromasni njeni delovi stavljeni od vas pomagaca, a u sprezi sa kompradorskim vlastima u nekorektne prinudne okolnosti, u kojima pod ucenjivackim uslovima, treba da se rasturi sve sto je preostalo i stvori se teritorija za jeftinu radnu snagu, eksploataciju resursa i odlaganje nezeljenog otpada,...nekako ispada da od silne "brige" raznih medjunarodnih faktora i institucija, nema previse dobrog ni za ovu zemlju, niti za njene gradjane.


E moja Endži. A gledaj šta veli Carlo Masala 2006, profesor na NATO Defense College:

Protektorati su "in". Ova kratka formula mogla bi opisati razvoj politike zapadne vojne intervencije zadnjih 15 godina. Od Bosne do Kosova i Avganistana do Iraka, obrazac politike zapadne intervencije je uvijek isti. Poslije uspješne vojne intervencije, "osvojene" teritorije transformišu se u protektorate, a zapadna zajednica država nastoji da uvede liberalne političke sisteme, vladavinu prava i slobodnu tržišnu ekonomiju u ovim oblastima.

Sve je jasno kao dan. Organizacije ovakvog tipa žive od tzv. "tranzicija" i dok kvazi tranzicija traje, organizacije isisavaju pare kao pijavice. Najveće pare su dok tranzicija traje.

Jedini način je da se ovakvi likovi vraćaju metodama mašin-bravara iz Kumrovca ali onda nema Toblerone čokoladica na rafama, zbog čega babe sa Vračara neće biti sretne. Samo fašisti poput Orbana su uspjeli da poskidaju pijavice jer se desničari bolje razumiju u ekonomiju. Lijeva ekonomija u Srbiji nema nikakve šanse da se oslobodi pijavica.freehand freehand 20:27 17.09.2018

Re: Ahahahhahabuauagagaggahggagaarvvsavaaaahah

Sve je jasno kao dan. Organizacije ovakvog tipa žive od tzv. "tranzicija" i dok kvazi tranzicija traje, organizacije isisavaju pare kao pijavice. Najveće pare su dok tranzicija traje.

I gde si sad ti tu kao germanofil/liberal/pseudolevičar JoškaFišer stajl?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:27 17.09.2018

Re: Ahaha

Ne bih se ja baš tol'ko slatko smejao, ne znam da li si roditelj, ali će naša deca, i njihova deca, i deca ________x otplaćivati to.

Spoljni dug 2015.
(AV je uzeo dodatnu kredu posle predsedničkih izbora)
dolazel dolazel 22:41 17.09.2018

Re: Ahaha

Coming to Serbia:

Erdoganov potpis na dokumentu kojim se odobrava postavljanje Erdogana na predlog Erdogana za direktora drzavnog fonda Turske koji raspolaze sa 200 milijardi dolaraBebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:36 18.09.2018

Re: Ahaha

otplaćivati to

ja bih rekla da će se to ratom pozlatiti...
alselone alselone 22:23 17.09.2018

Suša i poplava

predatortz predatortz 07:54 18.09.2018

Re: Suša i poplava

Pazi, ako je Tatjana faks završila u Bg, a ostali kandidati u Bijeljini ili Palama, onda ovaj prosek i nije neki presudan momenat. Upoznao sam profesorku srpskog, sa visokim prosekom na paljanskom faksu, za koju sam siguran da kod mog dobrog profe ne bi uknjižila dvojku pre popravnog.
veselica veselica 18:30 18.09.2018

smrko mi se um

Juce su majka i cerka izvrsile samoubistvo u Sjenici.
Jutros su majka i cerka izvrsile samoubistvo - popile esenciju - na Cukarici.

Malopre citam da je decak preminuo u Vrscu, vracali ga i vracali kuci s pogresnom dijagnozom.
A sad ce onaj da se oblizuje iz Pekinga i lupeta o zlatnom dobu Srbije.


Najgore od svih vremena... da malo maznem Dikensa.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:09 20.09.2018

Re: smrko mi se um

Juce su majka i cerka izvrsile samoubistvo u Sjenici.

"Мајка и ћерка у подстанарској соби у Сјеници" говори довољно о "златном добу".
angie01 angie01 19:13 20.09.2018

Re: smrko mi se um

"Мајка и ћерка у подстанарској соби у Сјеници" говори довољно о "златном добу".


samohrana majka....nidje podrske,...socijala pomoc za dve odrasle osobe je oko 14 000, a ako se radi o maloletnom detetu, e onda je 9 000....ko sa tim parama prezivi nedelju dana- ne racunamo racune i ostale fiksne troskove,....
veselica veselica 20:23 20.09.2018

Re: smrko mi se um

"Мајка и ћерка у подстанарској соби у Сјеници" говори довољно о "златном добу".


Da.Imamo i leteće automobile u najavi.
Kad je Vučić pre sto godina došao na vlast, najpre je budan sanjario o Singapuru i ubijao nas pričama da "tako vidi Srbiju", posle je mlatio Maksom Veberom, posle još svašta nešto, a sada nam iz Kine stiže njegovo novo zamlaćivanje.

I kad je, uostalom, Lik Beson snimio onaj odlicni Peti Element!
Pre dvadeset i plus godina. E dragi naši Kinezi!Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana