Ljudska prava

"VAŠA KOMUNIKACIJA NIJE BEZBEDNA"

Freedom of Information RSS / 04.11.2016. u 13:31

Piše: Rodoljub Šabić

Rastuća "gužva" povodom zamene starih zdravstvenih knjižica za nove "elektronske" je poslednjih par meseci bila izvor problema za nemali broj građana, pa nije slučajno što je država učinila napor da te probleme koliko-toliko relaksira tako što će građanima omogućiti da zahtev za novu knjižicu podneti preko Portala eUprave. I što je to propratila kampanjom da bi građane podstakla da koriste ovu novu mogućnost.

Kao i svaka ideja da se IKT stavi u funkciju lakšeg, bržeg i kvalitetnijeg ostvarivanja prava građana, i ova je načelno dobra i vredna podrške. Ali, problem je što s tim u vezi, postoji nešto nelogično, kontraverzno, nešto što ne bi smelo izmicati pažnji nadležnih, a izmiče.

Naime, građanin koje se odazove pozivu, odmah, na prvom koraku, ulazeći na Portal eUprave, suočiće se, na svom monitoru s porukama kao što su This connection is Untrusted ili Your connection is not secure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ili, u zavisnosti od mesta sa kog pristupa još "jasnije" - "komunikacija nije bezbedna". 

Prostim klikom na "prihvatam rizik" komunikacija može da se nastavi ali ... Zar, najblaže rečeno, nije neumesno pozivati nekog na portal i istovremeno ga upozoravati da je to nebezbedno? Zar to nije destimulativno? Koliko ljudi (ni)je spremno da "prihvata rizik"? I da li treba da ga prihvata?

Na portalu eUprave nema objašnjenja za ovo upozorenje na nebezbednost. A ako bi građanin imao vremena i živaca da traži objašnjenje, dobio bi (tražio sam ga i dobio) sledeće:

"Portal poseduje ispravan SSL sertifikat izdat od strane akreditovanog Sertifikacionog tela JP Pošta Srbije. Navedeni sertifikat je validan i ispravan i kao takav garantuje bezbednost prenosa podataka korisnika.

Razlog za obaveštenje koje se javlja prilikom pristupa portalu je taj što korišćeni sertifikat nije prepoznat od strane proizvođača internet pretraživača (internet browser): Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, itd., jer nije upisan u Registre sertifikata proizvođača internet pretraživača. Ta činjenica može dovesti do zabune kod korisnika portala, ali ni u jednom trenutku nije narušena funkcionalna sigurnost prilikom korišćenja portala".

Ali, čak i oni najraspoloženiji da "neprepoznavanje" sertifikata prihvate kao objašnjenje, teško da bi smeli i mogli ignorisati činjenicu da su bar pod specifičnim okolnostima naši državni e-portali ipak prepoznati, i to na nimalo prijatan način.

Prema rezultatima priznatog onlajn testa poznatog provajdera informacine bezbednosti „Qualys SSL Labs“ iz SAD, bitno drugačiji razlozi (poput SHA-1 zastareli slab algoritam, SSL 3 staru verzija protokola itd.) su to zbog čega je Portal  www.euprava.gov.rs  prilikom ocenjivanja njegove ranjivosti dobio najlošiju ocenu „F“ http://tinyurl.com/hhm2vfj .

 

 

 

 

 

Ocenjujući da je postojeća situacija loša, štetna i da se bez obzira na to da li je objašnjiva "neprepoznavanjem" sertifikata ili nečim drugim, ne sme tolerisati u pismima ministrima nadležnim za državnu upravu i elektronske komunikacije zatražio sam da preduzmu  sve mere koje su potrebne da bi se razlozi za dileme i uznemirenje građana otklonili, a rizici za njihove lične podatke u elektronskoj komunikaciji sa organima vlasti sveli na što niži nivo.

Mislim da im je to obaveza, jedna od prioritetnih. A nadam se da će i oni to da misle..., videćemo.

 

 

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

branek branek 14:03 04.11.2016

Poštin sertifikat!?

Staviti poštin sertifikat je poptuna budalaština. Očigledan amaterizam onih koji izrađuju sajt. Može se veoma lako, postaviti prezentacija, i omogućiti SSL enkripciju, potpuno besplatno sa sertifikatom prepoznatim od većine pretraživača. Neprofitna organizacija (Let's Encrypt). Da ne pričam o plaćenim sertifikatima.

Inače, sam portal eUprave je, kao dobra ideja, skoro potpuno obesmišljen katastrofalno lošom izvedbom. Pretraga je veoma loša. Sama organizacija sajta je veoma haotična. Index usluga je nepregledan, neki linkovi ne rade, dokumenta su često u veoma različitim word formatima. Ne postoji uopšte tehnički koncept realizacije tako značajnog projekta. Stiče se utisak da to rade neki srednjoškolci, učeći se.

Pozdrav
Branek
rade.radumilo rade.radumilo 14:57 04.11.2016

Re: Poštin sertifikat!?

Može se veoma lako, postaviti prezentacija, i omogućiti SSL enkripciju, potpuno besplatno sa sertifikatom prepoznatim od većine pretraživača. Neprofitna organizacija (Let's Encrypt). Da ne pričam o plaćenim sertifikatima.


Poneki klinac, koji se zaposli u IT službi neke državne institucije ponešto i zna. Većina su ostali zaglavljeni, uglavnom, u onom periodu kada su oni bili klinci. Takvi su na nekakvim rukovodećim položajima u tim istim službama.
emsiemsi emsiemsi 07:36 05.11.2016

Re: Poštin sertifikat!?

rade.radumilo
Može se veoma lako, postaviti prezentacija, i omogućiti SSL enkripciju, potpuno besplatno sa sertifikatom prepoznatim od većine pretraživača. Neprofitna organizacija (Let's Encrypt). Da ne pričam o plaćenim sertifikatima.


Poneki klinac, koji se zaposli u IT službi neke državne institucije ponešto i zna. Većina su ostali zaglavljeni, uglavnom, u onom periodu kada su oni bili klinci. Takvi su na nekakvim rukovodećim položajima u tim istim službama.

Да ли је могуће да у државним институцијама "нико ништа не зна" ?
Успут --- не чуди ме то нешто, но, ја не делим твој став да је то "до заглављених људи који су некада били клинци". Пре бих рекао да је то до младих лавова, разноразних дипломираних менаџера (за маркетинг у менаџменту или слично), који ниво свих професија своде на спрдњу. Истина, нису они криви (толико), јер они, напросто, не знају ништа.
Према томе, порука свима је --- патике на ноге, слојевито облачење, сендвичи, сокови и вода у ранац - и правац у шетњу "ка шалтерима органа управе" и решити то на шалтерима - нема потребе да се брине о тлс/ссл секјурити протоколима, паблик-прајвит кључевима и сличним трицама.
Ово је информатички 21. век и сви морамо да будемо што покретнији, да што више шетамо, а не само да седимо испред монитора нашиих компјутора.
anamarkana anamarkana 23:36 04.11.2016

i šta sad ?


pošto ništa nisam razumela o tehničkoj strani problema potpuno sam obeshrabrena
a tako sam se radovala da ću bez čekanja i raznih drugih maltretiranja uspeti da dodjem
do te famozne nove zdravstvene kartice preko interneta sve verujuci onim
izjavama Brnabićke na TeVeu
mariopan mariopan 07:54 05.11.2016

Re: i šta sad ?

anamarkana

pošto ništa nisam razumela o tehničkoj strani problema potpuno sam obeshrabrena
a tako sam se radovala da ću bez čekanja i raznih drugih maltretiranja uspeti da dodjem
do te famozne nove zdravstvene kartice preko interneta sve verujuci onim
izjavama Brnabićke na TeVeu

Не гине ти чекање у редовима, што мене чуди још више, јер ако ико има све наше податке онда их има онај ко нам је и ове књижице издао?

Зашто је, онда, потребно да подносимо некакав захтев, одемо на пошту да уплатимо оних 180-190 динара, и ту чекамо у редовима, вратимо се и поднесемо захтев на некок шалтеру?

Зар није било лакше не малтретирати народ па свима који су у евиденцији здравствене заштите направити нове легитимације и послати их поштом? Наше податке они већ имају.

Ја сам била шокирана када сам видела колико људи чека у редовима пред свим шалтерима, и ту чекају сви, и за замену књижица и оверу партиципације око разних здравствених услуга, зубарских, слушни апарати и слично. Једна жеена је молила да је пусте преко реда тек је изашла из болнице, оперисана, једва стоји.....зар је то заиста било потребно радити на тај начин?

Шалтерске службенице су заиста и вредне и љубазне, морам да приметим, али то не помаже када су затрпане послом.
tetkino tetkino 08:01 05.11.2016

Re: i šta sad ?

A ja cu opet da budem Djavolji advokat i kazem da zamena knjizica traje vec 2 godine, da u svakoj ispostavi PiO si mogao da vidis obavestenje i uputstvo kako da zamenis knjizicu i da su i firme i gradjani imali sasvim dovoljno vremena da to urade bez redova za ovih 2 godine.

Jedini propust koji je napravljen je sto mozda obavestenje nije deljeno i u DZ, ali sumnjam da to pomoglo mnogo.

Mi volimo da sve radimo u zadnji cas ili jos bolje kad vreme istekne, a onda se zalimo na redove. Sad da sve zaposlene spuste na saltere ne bi im mnogo pomoglo.

Na stranu sto se ovde posao organizuje tako da nikom ne odgovara ni korisniku ni onom koji treba da ga uradi.
Jukie Jukie 12:53 05.11.2016

Re: i šta sad ?

Meni recimo kao nezaposlenom licu prijavljenom na birou, nije bilo jasno kako će se naše knjižice vaditi jer sam pretprošli put (prošlog leta) kada sam menjao knjižicu baš pitao i žena pojma nije imala, rekla je da će nas verovatno neko pozvati sa biroa

Sledeći put kad sam bio do biroa tamo overivačica isto pojma nije imala, odgovor je bio sačekati i videti

Letos sam ponovo overio knjižicu, stojeći pri početku reda :) pošto sam došao sabajle čim je svanulo, pri čemu mi je stara kartonska knjižica do tada bila ispečatirana na svim poljima pa su mi dali potpuno novu, i niko ništa nije rekao o tome da ću za par meseci morati opet da vadim novu knjižicu.
tetkino tetkino 07:50 05.11.2016

Pitanje

Portalima ePorzi i eUprava nije moguce pristupiti sa vecine pretrazivaca.
Koliko ih shvatih Mozila je ok, ali Chorm, Safari, Opera - ni ne pokusavaj. Eksplorer - zavisi od verzije
Ako imas win10 - ugasio si sta god da ti je pretrazivac

IT podrska sluzi da ti objasni sta tacno ti radis pogresno (predji na taj i taj pretrazivac, promeni komp - predji na drugi OS, promeni citac kartice iz A u B, promeni karticu...)...

Vecina nasih gradjana i mladjih i starijih se mnogo bolje snalazi na telefonu, nego na racunaru. Razvijanje mobi platformi bi bio logican korak, ali avaj.

Ako zoves MojDoktor da se zalis na kvalitet njihove usluge, objasnice ti da su greske u njihovom softveru rezultat toga sto im RFZO nije dao njihovu bazu. Ozbiljno? Jedan deo MZ zvani RFZO moze svom resornom ministru da kaze - ja ti ne dam bazu, to je moje - i da to prodje?

Niko da ukapira da je njihov posao da naprave da to radi, a ne da meni kao korisniku objasne zasto to ne radi.

Dobro dosli u zemlju eCuda
bestragamuglava bestragamuglava 08:11 05.11.2016

A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

G. Šabiću,

Lepo ste primetili problem, iako se iz teksta ne vidi jasno da li baš sasvim razlikujete dve različite stvari o kojima je ovde reč. Tačnije, izgleda da ih ne razlikujete.

Prvo je pitanje da li browser korisnika prepoznaje sertifikat ili traži od korisnika da ga "prihvati", pošto je u prvom trenutku "neprepoznatljiv".

Ovaj "problem" (koji to zapravo nije) nastao je zbog toga što sertifikat (Pošte, ili nekog drugog), nije unet u spisak prepoznatih sertifikata, kao što Vam je već objašnjeno u odgovoru koji ste ovde objavili. Ovaj spisak "prepoznatih" sertifikata pravi onaj ko pravi browser, po sopstvenom nahodjenju, odnosno, po iznosu koji je Sertifikacioni Autoritet donirao autoru browsera. Ukoliko Sertifikacioni Autoritet nije na spisku browsera, on jos uvek ima mogućnost da od nekog drugog Sertifikacionog Autoriteta zatraži da potpiše njegov sertifikacion lanac, uz takođe odgovarajuću naknadu i pod (tehničkim i pravnim) uslovima koje drugi Sertifikacioni Autoritet nađe za shodno. Međutim, u tom slučaju se ne može utvrditi da li bi "drugi" Sertifikacioni Autoritet imao tehničke mogućnosti da dekriptuje sav saobraćaj koji se "poverljivo" odvija preko takvog sertifikata. U slučaju da se ispostavi da bi tako nešto bilo moguće, onda bi rešenje ovog "problema", kako ga Vi predstavljate, vodilo do toga da država Srbija sve podatke stranaka koje pokušavaju da dobiju uslugu e-uprave daje "na izvol'te" stranom komercijalnom ili državnom licu, umesto da omogući korisniku da prihvati ponuđeni sertifikat. Nadam se da se više ne zalažete za tako nešto.

Drugi, pravi problem, je snaga algoritma koji je upotrebljen za enkripciju sertifikata. Mogućnost upotrebe jakih algoritama (npr. ecdsa+chacha) zavisi od mogućnosti operativnog sistema na kome se sertifikacioni lanac kreira. Najpoznatiji komercijalni operativni sistem koji je u širokoj upotrebi u Republici Srbiji, a sa čijim je kreatorom Vlada Republike Srbije (čiji ste ministar tada bili) potpisala ugovor o partnerstvu, jednostavno nema mogućnosti za jaku enkripciju. Osim toga, donošenjem podzakonskih akata (uredbi i pravilnika), ista ta Vlada i neke potonje Vlade u kojima niste bili, propisala je uslove za sticanje statusa kvalifikovanog sertifikacionog tela u kojima je kao obavezan uslov navela poznavanje upravo i jedino slabih tehnologija i algoritama koje primenjuje proizvođač ovog "partnerskog" operativnog sistema. Da ne pominjem da je jedna od Vlada donela podzakonski akt (uredbu je potpisao tadašnji potpredsednik "čudo od deteta i najbolji đak Francuske koji je ovde spavao kod tetke na kauču samo da bi nas usrećio" kojim je (sumnjive pravne valjanosti) kriminalizovala pravljenje programa uz upotrebu jake enkripcije.

Ergo, Vi lično direktno snosite deo odgovornosti za ovakvo stanje, a ni posle petnaest godina ne razumete materiju o kojoj pišete.

uros_vozdovac uros_vozdovac 09:14 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

bestragamuglava


Ergo, Vi lično direktno snosite deo odgovornosti za ovakvo stanje, a ni posle petnaest godina ne razumete materiju o kojoj pišete.


Poverenikov posao i nije da razume, ono u šta ću njega da ubedim sa par rečenica, a izvesno i tebe je:

Navedeni problem prosečan administrator rešava rutinski.
Freedom of Information Freedom of Information 10:03 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

Bez uvrede gospodine, ali rekao bih da ste Vi jedini koji nije razumeo o čemu pišem.
A problem je zapravo jednostavan, prost ali ću ga i dodatno trivijalizovati. Dakle problem se svodi na pitanje - ima li smisla pozivati ljude da idu nekim "kraćim" putem ako ih tamo čeka obaveštenje "put je miniran ali možete nastaviti na sopstveni rizik"? Zar ako nije miniran nije red da se postarate da uznemiravajuće obaveštenje nestane? A za slučaj da jeste miniran,zar nije red da ne pozivate na njega sve dok upozorenje važi a da se postarate da prestanu razlozi za upozorenje.
A u svakom slučaju to nije posao za pravnika, u tom pogledu ne sumnjam u Uroševo mišljenje

Poverenikov posao i nije da razume, ono u šta ću njega da ubedim a par rečenica, a izvesno i tebe je:

Navedeni problem prosečan administrator rešava rutinski.

emsiemsi emsiemsi 10:23 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

Freedom of Information
Bez uvrede gospodine, ali rekao bih da ste Vi jedini koji nije razumeo o čemu pišem.
A problem je zapravo jednostavan, prost ali ću ga i dodatno trivijalizovati. Dakle problem se svodi na pitanje - ima li smisla pozivati ljude da idu nekim "kraćim" putem ako ih tamo čeka obaveštenje "put je miniran ali možete nastaviti na sopstveni rizik"? Zar ako nije miniran nije red da se postarate da uznemiravajuće obaveštenje nestane? A za slučaj da jeste miniran,zar nije red da ne pozivate na njega sve dok upozorenje važi a da se postarate da prestanu razlozi za upozorenje.
A u svakom slučaju to nije posao za pravnika, u tom pogledu ne sumnjam u Uroševo mišljenje

Poverenikov posao i nije da razume, ono u šta ću njega da ubedim a par rečenica, a izvesno i tebe je:

Navedeni problem prosečan administrator rešava rutinski.


Сналажљив одговор, прави правнички !
Препорука.
bestragamuglava bestragamuglava 19:08 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

uros_vozdovac
...

Navedeni problem prosečan administrator rešava rutinski.


Ne moze da ga resi nikako upotrebom postojecih kvalifikovanih sertifikata u smislu Zakona o elektronskom potpisu.
bestragamuglava bestragamuglava 19:25 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

Freedom of Information
Bez uvrede gospodine, ali rekao bih da ste Vi jedini koji nije razumeo o čemu pišem.


Ne vidim da bilo ko ovde ima povoda da bude uvredjen.


Freedom of Information
.... A za slučaj da jeste miniran,zar nije red da ne pozivate na njega sve dok upozorenje važi a da se postarate da prestanu razlozi za upozorenje.



Ja pokusavam da Vam skrenem paznju da put jeste miniran i da ne moze biti razminiran sve dok je na snazi cl. 5 ovog pravilnika. I dok se sva registrovana sertifikaciona tela u RS ne nateraju da opozovu sve vazece slabe sertifikate i izdaju nove.

Do tada je gradjanima onemoguceno da bez upotrebe slabog sertifikata vode postupak pred Upravom Carina bez angazovanja speditera, a poreskim obveznicima je onemoguceno da bez upotrebe slabih sertifikata podnose prijave Poreskoj Upravi.

Uzgred, od svih akreditovanih Sertifikacionih tela u RS jedino Posta omogucava da se sertifikat izda za upotrebu na operativnom sistemu koji nije "partnerski" sa RS. (Edit: Bar je tako bilo kada sam poslednji put proveravao pre nekih godinu dana.)
emsiemsi emsiemsi 19:37 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

bestragamuglava
Freedom of Information
Bez uvrede gospodine, ali rekao bih da ste Vi jedini koji nije razumeo o čemu pišem.


Ne vidim da bilo ko ovde ima povoda da bude uvredjen.


Freedom of Information
.... A za slučaj da jeste miniran,zar nije red da ne pozivate na njega sve dok upozorenje važi a da se postarate da prestanu razlozi za upozorenje.



Ja pokusavam da Vam skrenem paznju da put jeste miniran i da ne moze biti razminiran sve dok je na snazi cl. 5 ovog pravilnika. I dok se sva registrovana sertifikaciona tela u RS ne nateraju da opozovu sve vazece slabe sertifikate i izdaju nove.

Do tada je gradjanima onemoguceno da bez upotrebe slabog sertifikata vode postupak pred Upravom Carina bez angazovanja speditera, a poreskim obveznicima je onemoguceno da bez upotrebe slabih sertifikata podnose prijave Poreskoj Upravi.

Uzgred, od svih akreditovanih Sertifikacionih tela u RS jedino Posta omogucava da se sertifikat izda za upotrebu na operativnom sistemu koji nije "partnerski" sa RS. (Edit: Bar je tako bilo kada sam poslednji put proveravao pre nekih godinu dana.)

Свака ти част !
Изгледа (ипак) да једино ти (у потпуности) знаш о чему се овде ради.
Успут --- да ли си ти послао некоме од надлежних некакав допис да им појасниш целину проблема и припадајуће детаље. Додуше, вероватно би те откачили само тако.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:33 05.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

bestragamuglava
uros_vozdovac
...

Navedeni problem prosečan administrator rešava rutinski.


Ne moze da ga resi nikako upotrebom postojecih kvalifikovanih sertifikata u smislu Zakona o elektronskom potpisu.

Bio sam ubeđen, pa sam ponovo proverio u tekstu pa sam i dalje ubeđen da ne pričamo o potpisu nego o https protokolu.
Najbanalnijem mogućem portalu i pristupu kroz browser.
Pitanje: jesi li siguran da taj član 5. pokriva ovo?
bestragamuglava bestragamuglava 07:53 06.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

uros_vozdovac
...
Bio sam ubeđen, pa sam ponovo proverio u tekstu pa sam i dalje ubeđen da ne pričamo o potpisu nego o https protokolu.
Najbanalnijem mogućem portalu i pristupu kroz browser.
Pitanje: jesi li siguran da taj član 5. pokriva ovo?


Naslov bloga upucuje na bezbednost komunikacija. I Rodoljub je stavio istu primedbu.

Da li je bitnije da li neko zbog slabog sertifikata moze da otkrije moju IP adresu, operativni sistem i browser koji koristim, ili je bitnije sto moze da presretne komunikaciju koja koristi kvalifikovani elektronski potpis, dodje do drugih podataka, ili falsifikuje upotrebljeni elektronski potpis u drugoj transakciji?

Admin servera kome se pristupa mora da omoguci upotrebu SHA1-SHA224, jer je to uslov propisan gore linkovanim cl. 5 Pravilnika. Ne moze da za isti server postavi dve donje SSL granice - jednu donju granicu za onako kako treba, a drugu (nizu) donju granicu za ono sto su vazeci kvalifikovani potpisi.

No, ako je primedba da se ovde radi o lovu na jazavca, a ignorise podivljali medved na nisanu koji je opasan po okolinu, te da ja neosnovano ukazujem na medveda a vi zapravo lovite jazavca, onda u redu. (Caveat: poredjenje ne znaci da sam lovac, ili da volim ubijanje zivotinja - naprotiv.)

Edit: typo
Jukie Jukie 08:26 06.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

bestragamuglava

No, ako je primedba da se ovde radi o lovu na jazavca, a ignorise podivljali medved na nisanu koji je opasan po okolinu, te da ja neosnovano ukazujem na medveda a vi zapravo lovite jazavca, onda u redu. (Caveat: poredjenje ne znaci da sam lovac, ili da volim ubijanje zivotinja - naprotiv.)

Ima deo u spotu Californication kada on kung fuom ruši sve zločince a kada se pojavi medved onda samo pobegne, jer se medvedi ne diraju :)
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:45 06.11.2016

Re: A_ko_je_odgovoran_zbog_takvog_stanja?

bestragamuglava

No, ako je primedba da se ovde radi o lovu na jazavca, a ignorise podivljali medved na nisanu koji je opasan po okolinu, te da ja neosnovano ukazujem na medveda a vi zapravo lovite jazavca, onda u redu. (Caveat: poredjenje ne znaci da sam lovac, ili da volim ubijanje zivotinja - naprotiv.)

Ma naravno da to nije primedba, ukoliko postoji institucija u ovom društvu koja je saveznik u lovu na medveda to je Poverenik. I svrha teksta, bar kako ga ja razumem je, ako niste u stanju da banalni https uredite kako valja, čemu da se nadamo oko potpisa.

p.s. Halcom, kao treće rešenje za kvalifikovani potpis nije uopšte loše iako je vlasničko...
babmilos babmilos 22:20 05.11.2016

http(s)

Koliko vidim, https protokol uopšte nije obavezan na sajtu eUprave, odnosno pristup sajtu http://euprava.gov.rs/ radi najnormalnije. Greška iz teksta se javlja tek ako se direktno ode na adresu https://euprava.gov.rs/. Stoga je na prvom mestu veoma važno da ljudi razumeju: morate da otkucate "https://euprava.gov.rs/", problem niste rešili ako odete na adresu "http://euprava.gov.rs/". Tek onda ostaje da se čovek čudi (ili da sleže ramenima) nad činjenicom da je naše vlada 2016. godine nema ozbiljno IT odeljenje koje postrojava ministre i činovnike i propisuje im procedure.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:02 05.11.2016

Re: http(s)

babmilos
Koliko vidim, https protokol uopšte nije obavezan na sajtu eUprave, odnosno pristup sajtu http://euprava.gov.rs/ radi najnormalnije. Greška iz teksta se javlja tek ako se direktno ode na adresu https://euprava.gov.rs/. Stoga je na prvom mestu veoma važno da ljudi razumeju: morate da otkucate "https://euprava.gov.rs/", problem niste rešili ako odete na adresu "http://euprava.gov.rs/". Tek onda ostaje da se čovek čudi (ili da sleže ramenima) nad činjenicom da je naše vlada 2016. godine nema ozbiljno IT odeljenje koje postrojava ministre i činovnike i propisuje im procedure.

na Ffox da, probaj isto sa Chrome/Chromium...
babmilos babmilos 08:14 06.11.2016

Re: http(s)

na Ffox da, probaj isto sa Chrome/Chromium...

Nema razlike, i Chrome pušta u http bez pitanja. Tebi nema svrhe prijavljivati šta se zbiva u Edgeu...
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:49 06.11.2016

Re: http(s)

babmilos
na Ffox da, probaj isto sa Chrome/Chromium...

Nema razlike, i Chrome pušta u http bez pitanja. Tebi nema svrhe prijavljivati šta se zbiva u Edgeu...

ovde Chromium vrišti i na http:
sasa_simic sasa_simic 15:41 08.11.2016

system error

Pre desetak dana sam se razboleo, i pokušao da zakažem pregled, ali je prvi slobodan termin bio za pet dana. Pio sam nešto na svoju ruku u međuvremenu, ali nije naročito pomoglo a kada sam najzad dočekao pregled ispostavilo se da mi knjižica nije overena iako je firma bila dužna da to uradi još pre mesec dana, ali su se pravdali gužvom i haosom i savetovali me da će mi najbrže biti da sam odem u RFZO sa ugovorom o radu i knjižicu sam overim. Tamo sam bio juče već oko osam sati, ali se red formirao i izvan zgrade pa sam onako bolestan stajao u redu i na kiši skoro dva sata. U 11 sati sam bio na oko sat vremena do šaltera kada je "pao sistem", i tada je nastao potpuni haos, a očajni ljudi su izgubili i ono malo dostojanstva, pa je izbilo nekoliko svađa a bogami i tuča. Ne znam tačno kada se sistem "digao" niti sam više siguran da je uopšte "padao", ali sam se sa markicom na knjižici poluživ oteturao oko 15 sati. Jutros sam ponovo bio u domu zdravlja, ali moja knjižica još nije aktivirana, a ljubazna doktorka je pristala da me pregleda i izgleda da se problem u međuvremenu zakomplikovao, pa ću umesto da samo dobijem odgovarajuću terapiju sada morati na hospitalizaciju, ali uput mogu dobiti tek sutra, i to ako se sistemu "digne" pa mi nakon dva dana "prođe" overena knjižica (a sve do danas mi je omiljeno poređenje bilo da su vozovi bili brži u vreme Obrenovića).
A vi pričate o zaštiti informacija. Svi vaši portali, sertifikati, protokoli, mreže, administracije i elektronske knjižice su obična SRANJA, bar kada je zdravstvo i lečenje u pitanju. Potpuni promašaj tehnike i tehnologije, osim ako cilj nije da jedan deo građana definitivno pređe na privatno lečenje, a da se nad onim drugim izvrši tihi genocid, jer će samo u tom slučaju ovakav "sistem" dati rezultate.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana