Religija

кад из цвећа изађу мириси

Черевићан RSS / 19.06.2017. u 21:57

(парадокс нашег времена је да имамо више сазнања, а мање расуђивања)

 

старе гробнице са патином као украсом, бремените неухватљивим догодовштинама оних који под њима трају,јер све може да се дешавало тако како смо о покојницима чули ,а може и друкчије,често ме намаме на узвишицу изнад Села где у ладовини крошњи шаролике флоре волим да уживам како у миру и спокоју окружења тако и у погледу на меандер дунава и контуре Града у даљини назирућег.

 

много тога је похрањено, у овом хомотрулежном окружењу, патње, радости, туге, а ја стар некако више сам окренут ка унутар себе , интроспекцији и размишљању јер Логос је несумњив, постоји закон, принципи у универзуму. стоик Epiktet указује да осим нужности и закономерности, логос добија и значење универзалног ума , који подвргава све ствари и догађаје њиховој судбини, досуђује оно што се збива и што ће се збивати.људски разум учествује у универзалном логосу, и одражава га речју или делом , а људска природа представља терен и мерило за етичко размишљање и деловање, док стоичар Hrisipa, указује да је логос она сила која чини људски говор разумним, ум логичним, и целокупну природу смисленом, међутим човек ту партиципира делимично и не може то да сазна до краја. прочитах да сваки човек има различито растојање од логоса, неко је врло далеко, препуштен случају и фортуни, док онај ко је дошао до унутрашњег мира он је ближе логосу, ближе истини.ко и сваки човек у осму деценију живота загажен, имам ту интроспекцију, приближавам се неком крају, то је неминовно и постављам себи питања о томе. религија је за мене чиста ствар, само окренутост Богу и ка трансцеденцији.никада нисам религију схватао у конфесионалном смислу. Бог је индивидуална ствар сваке личности, свако мора да га пронађе у себи.атеисти свог Бога такође.

 битан, преломни тренутак везан за егзистенцију сваке друштвене заједнице, а који у великој мери нарушава њен устаљени животни ток, је смрт члана заједнице чиме настаје поремећена друштвена равнотежа .смрт је неизбежна и – као неминовност – супротстављена појму живота, тренутак преласка човека из овоземаљског у оноземаљски или други свет. другим речима, под умирањем се у нашем народу подразумева одвајање душе од тела тјст смрт није потпуни свршетак него је она приступ једном простору вечности и трајности јер према општераспрострањеном схватању, у сваком човеку постоји једно нематеријално, невидљиво 'биће' које представља његову суштину и чини га живим и активним. то 'етерично' биће свуда се називало и назива душом. наравно, такво схватање живота човека подразумевало је и одговарајуће схватање његове смрти. ако је, наиме, човек жив зато што има душу, онда он мора умрети кад душа напусти његово тело. .после смрти, дакле, остаје тело које се распада и душа која наставља самостално да егзистира. и то веровање је оно што теисте везује за Цркву ,за религиозне (не)дореке без да као житељи 21 века преиспитују догмате хришћанства као религије.мало ли је оних који су у неком тренутку разговарали са Небом а нису имали баш никакву представу о Богу.

                                                            19jun17lxudz.jpg

глоса

гробље као место потраге за одговорима, али гле парадокса, ту се намеће још више питања. свесни чињенице да, иако знамо да је смрт оно са чиме се рађамо, да Умрети значи изгубити садашњост, не треба да пренебегнемо да нам је ведрина духа за покушај дорека сумње, шта Посмрти, неопходна, не зато што мислимо да ће мо одговора наћи него што се не сме беспоговорно на указе Догме пристајати.ако смо спремни прихватити фикцију као истинитији део збиље тада ће мо и о смрти понешто сазнати. Ulpian је казивао - Eius est nolle qui potesr velle *, те само зарад тога нема места доцирању нити догматској сентименталности.21 је век.


*Онај ко може хтети може и не хтети

 

 



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 22:16 19.06.2017

Ima jedna slika

Miljenka Stančića, naslovljena "Mrtvo dete". Ona pripada kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i već mnogo godina je nedostupna publici. Iz poznatih razloga.
Ona u sebi sadrži istovremeno i život i smrt, ili, kako kaže Ljuba Popović:

Čitajući literaturu, hrvatsku, slovensku i makedonsku, sticao sam obrazovanje koje nije bilo isključivo nacionalno omeđeno užim prostorom koji se zove Srbija. Počeo sam da slikam pod uticajem nekih slika Miljenka Stančića, posebno njegove slike Mrtvo dete. Ona je na mene, kad sam došao u Beograd, izvršila preloman uticaj. Shvatio sam da postoji kreativnost, da postoji nešto iza tog hodnika, te njegove žute svetlosti.

Dakle, Mrtvo dete, a odmah potom Ljubavnici. Obe teme, po mom mišljenju, nadovezane na ovaj divan tekst Mr. Čer.





tasadebeli tasadebeli 23:41 19.06.2017

Помоћни глаголи

*Онај ко може хтети може и не хтети


И исто тако онај ко може бити, може и не бити.

Једино помоћни глагол јесам од та три помоћна глагола у српском језику јавља се искључиво и само у презенту.



П.С. - Лекторска белешка на маргини

Кажу упућени да је једно наше познато монашко и светачко име овако одговорило своме чувару у притвору далеке четрес' и неке, непосредно по завршетку Другог светског рата, када га је овај питао у чему је разлика између њих двојице:

"Разлика између тебе и мене је што ти на крају стављаш тачку, а ја стављам запету."

Ја бих данас, знајући за ту причу, обавезно на ту његову запету сваки пут, као лекторску исправку, додао и три тачке,...
Черевићан Черевићан 00:03 20.06.2017

Re: Помоћни глаголи

захвалан на едукативном указу . обиље тема којима смо затрпани из мноштва дневних информација особама склоним анализирању намећу управо те тротачке које помињете.....г tasоdebeli
Черевићан Черевићан 23:56 19.06.2017

credo,ut intelligam

похвала годи, г nsarski .... ХВАЛА .утрефисте богме да се теме Знаних Слика ускладише са текстуалними размишљањем на састав невесео.јер,

смрт нам ближњег
најтужнија патња
страсна љубав ...
животу су пратња
eloy eloy 00:21 20.06.2017

Re: credo,ut intelligam



Idemo dalje koračajući plavetnilom beskraja,
zaboravljajući tišinu groblja moleći boga za oproštaj
koji nikada neće doći.....
Черевићан Черевићан 01:30 20.06.2017

Re: credo,ut intelligam

moleći boga za oproštaj


опроштају грешни надамо се вазда
јер за кривње Творац Људе оно сазда
и док год трајемо треба тежит квари
јер оне чистунце ни Бог их не мари

ХВАЛА г eloy на потсету на Поету који написа ...Kada bih svoj život mogao ponovo proživeti,Pokušao bih da u sledećem napravim više grešaka
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 01:52 20.06.2017

'Misao zatocena

Credo.....

Tekst koji poziva na tugu i vecnost, beskrajni strah i setu, misao ostane zarobljena u slikama koje se jave dok citam ono o cemu ste na ovaj nacin pisali gos'n Cher.


Zasto nas Sunce ne uzme za ruku i odvede negde daleko,

Da zaboravimo sve sudbe nedovrsene i ljubavi sto shvatismo olako.

Da umremo sami na nekoj usamljenoj zvezdi gde samo misao ostavi trag

Da ne mislimo o ikom sto jednom nam bejase drag.

Polako uz svetlost zvezda, nasa dusa gubice sjaj,

Tada cemo zaista znati:



Ovo je samo pocetak, nikako tuzni zemaljski kraj.......


* ****. ******* *****. *. *. *
Черевићан Черевићан 10:12 20.06.2017

Re: 'Misao zatocena

драга гђо jednarecfonmoi захвалан за поетски надахнут Вам коментар који ме усмери на прочитано код психијатра Richard Maurice Bucke-а .... potrebno je biti u trajnom stanju budnosti, orijentisan na ovde i sada – rečju, jer umeće meditacije se sastoji od misli nesputanih zadržavanjem na njima, izgradnjom kula fantazija – za razliku od dominantnog obrasca življenja u kojem pažnja klizi sa jedna stvari na drugu, gde se praznine u lancima mišljenja popunjavaju drugim.
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 13:46 20.06.2017

Re: 'Misao zatocena

Черевићан
драга гђо jednarecfonmoi захвалан за поетски надахнут Вам коментар који ме усмери на прочитано код психијатра Richard Maurice Bucke-а .... potrebno je biti u trajnom stanju budnosti, orijentisan na ovde i sada – rečju, jer umeće meditacije se sastoji od misli nesputanih zadržavanjem na njima, izgradnjom kula fantazija – za razliku od dominantnog obrasca življenja u kojem pažnja klizi sa jedna stvari na drugu, gde se praznine u lancima mišljenja popunjavaju drugim.



Hvala monsieur Cher, procitah ovaj vas komentar nekoliko puta.

Ako mogu da se nadovezem...donekle je digresija.

Da li ste ikad razmisljali zasto nas posmatranje mora ~~~~~~~ reke ~ ~ tako opusta?Kao da tok losih misli na neki volseban nacin predje u tok reke i ode sa njom.


Na to se osvrnuo Mesa Selimovic u Dervis i smrt gde pise o setnji pored vode.






Черевићан Черевићан 21:43 20.06.2017

Re: 'Misao zatocena

драга гђо jednarecfonmoi неоптерећена детаљима површина мора (реке), читао сам, утиче на стварање иновативних мисли, док нешто унутар нас зна биолошки да отуд потичемо,да одатле сав живот долази,па је то разлог да ту воду препознамо као нешто већ знано и сигурно. отуд нам и relax осећаја изнутра .....у живцима.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:26 25.06.2017

Re: 'Misao zatocena

Черевићан
драга гђо jednarecfonmoi неоптерећена детаљима површина мора (реке), читао сам, утиче на стварање иновативних мисли, док нешто унутар нас зна биолошки да отуд потичемо,да одатле сав живот долази,па је то разлог да ту воду препознамо као нешто већ знано и сигурно. отуд нам и relax осећаја изнутра .....у живцима.




Lep odgovor monsieur Cher ~ ~
Черевићан Черевићан 23:13 25.06.2017

Re: 'Misao zatocena

додуше код г Пекића прочитах .....„Ima ljudi čiji je život trag u vodi. Nevidljivi su, nečujni, nestvarni, bez otisaka u peščanoj pustinji čovečnosti. Ne znamo odakle su među nas došli, a kad odu, zašto su i kuda otišli...

драга гђо jednarecfonmoi
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:49 20.06.2017

Lepa

priča, usostalom kao i uvek, gazda Čer. Jedino se oko ovog ne bih složila:

(парадокс нашег времена је да имамо више сазнања, а мање расуђивања)


Svako vreme je imalo više saznanja od rasudjivanja.
Черевићан Черевићан 09:57 20.06.2017

Re: Lepa

ХВАЛА на дружењу и похвали .наравно,

у праву сте драга госпаЈеело
одвазда се човек сусретао
стампедом сазнања свуда око нас
ал' исконском упорношћу потом
главорадом открив'о је спас


овде има малко озбиљније појашњење строфе изнад
emsiemsi emsiemsi 11:19 20.06.2017

Сагласан !

Отац ми је умро на рукама.
Сведочио сам одласку његове душе. Знам тачно угао под којим је отишла на небо.
За мене дилеме нема.
Черевићан Черевићан 22:02 20.06.2017

Re: Сагласан !

искуству Вам личном
поговора нема
сусрет пак са Душом
деликатна тема ...

г emsiemsi ХВАЛА на мучномВам присету .
emsiemsi emsiemsi 22:10 20.06.2017

Re: Сагласан !

Черевићан
искуству Вам личном
поговора нема
сусрет пак са Душом
деликатна тема ...

г emsiemsi ХВАЛА на мучномВам присету .

Колико мучан, толико и величанствен !
Јер сви ћемо једном умрети, па када већ мора, нека то буде као људи, а не нељуди.
49 41 49 41 13:19 20.06.2017

Grad mrtvih

Davno hodih oko njegovih zidina.
Danju bese sve pusto, nigde ikoga.
Nocu, rekose hode mnogi.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/504633/Grad-mrtvih-u-Kairu-Za-rucak-nemacki-turisti.

Gledah vise puta i obrise njegove palate, nedostupne ikome.

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/ukleta-palata-grandiozno-zdanje-belgijskog-milionera-u-pustinji-egipta/vbmkqdh

ili
https://youtu.be/1ahhhDBQHxg
Черевићан Черевићан 21:28 20.06.2017

Re: Grad mrtvih

приказ из Египта
машту људску буди
док трећи Духовни
комплетно нас слуди

драги г 49 41 прија дружење.ХВАЛА.
muaddib92 muaddib92 17:13 20.06.2017

Богме сте нас

дообро замислили својим већ шире похваљеним текстом, г. Чер. Па га и дали по древним филозофима, бацивши нас у трилеме. Није лако, као и све што је лепо.А све што је лепо - знамо да се не сме.. Ту се мени јавну Епикур, а мислим да би он овако некако решио бар делић космичких тајни:

Рој метеора, баш тај што нас плаши
Препустићемо Зоркићу Саши.
А бруј свемира, тишину еона
Мењам за пар једрих сифона*

*и гајбу пива.Црног.Млаког (Ђ.Б)
Черевићан Черевићан 21:12 20.06.2017

Re: Богме сте нас

предност вазда темама веселим
(где је секса, сифона и пића)
но понекад из таме присета
гласне јавка бивших драгих бића

г muaddib-е фала на дружењу.а г Ђоци .. капа му доле
muaddib92 muaddib92 16:27 22.06.2017

Re: Богме сте нас

но понекад из таме присета
гласне јавка бивших драгих бића

Г.Свето, Ваш фини прекор сам прихватио, па да ипак кажем како сам озбиљнији део свог коментара јако скратио: када сам написао да сте нас бацили у (дал' Хасине трилеме или Хегелове тријаде) размишљао сам пре тога о:

- свом старом коме ће ускоро бити 88 а има се шта паметно чути итекако
- себи ситноом допемзије како умало одох пре њега, прекоредно и
- унуку старијем који ме невином искреношћу 2,5-годишњака обожава а тек ја њега клемпавог (на мене) и млађег, који уфркљешти малко зрикаво па нас испитивачки посматра и чека.

Но одустао сам тада од озбиљног текста, а морам и сада, пошто сам још увек од оних који траже свога Ога - мада ми ова шема са душом све лепше звучи.
На крају, ипак, дивни Миљенко Жуборски:

У животу и у смрту / не дај жене да те трту

amika amika 22:43 20.06.2017

Што је већи човек...

Навели сте ме, госп`он Чер, да се сетим Владана Деснице и његових речи о смрти - ово је само мали извод:

Али мисао смрти није дана свима. Она припада изабранима.

Гледао сам старе сељаке на самртном одру. С њима је умирала њихова њива, њихов виноград, њихова крава Бијелка. За њима је остајао необран њихов кукуруз, незавршена њихова парница о међама, непокривена њихова појата — прозрачни бијели скелет изукрштаних греда, кавез пун заробљеног плавог неба који још чека покров топлог црвеног цријепа. С њима је умирао њихов поглед што сеже до крајњег оградног зида на хоризонту; а застор хоризонта спушта се непосредно за том оградом: дрвена љеса у дну ограде води равно у авлију сунца које залази.

За шкољку, заједно с њом умире небосклон њезине седефне коре. За марвинче, с њим умиру само јасле; јасле и рудо. До Колумба, с човјеком су умирала три континента; послије Колумба четири, а још касније пет. А с понеким умиру читаве галаксије.

Јер, за смрт треба фантазије. Стваралачке фантазије. И смрт је наш стваралачки акт. Наш највиши стваралачки акт. Стога, за оног ко нема фантазије, нема ни смрти. Одатле бива да је понека смрт већа драма за другога него за самог оног који умире.

Средином живота, у напону моћи, кад човјек вјерује да је у пуном посједу себе, а кад стварно посједује све друго више него себе сама, лудо сам понекад држао да је стално присуство смрти у нама прћија слабих, знамен незнатности људске јединке.

Какве ли наивности! Смрт је тачно нашег стаса и узраста: што је већи човјек, већа је и смрт у њему.


Овоме се ја не усуђујем да додам ни реч.
Черевићан Черевићан 22:54 20.06.2017

Re: Што је већи човек...

Овоме се ја не усуђујем да додам ни реч.


а тек ја ... драги г amika г Десницу би на тему смрти грех било допунити. ХВАЛА да одабиру прилога за коментар.
mirelarado mirelarado 00:04 21.06.2017

Табу тема

Хвала Вам што сте с нама поделили ова размишљања о коначности човековој, гос'н Чер. Ма колико тешка та тема била, и о смрти се мора говорити. Посебно данас, у овом добу површности, када је крај нашег трајања готово постао табу тема. Не мислим на жртве ратова и природних катастрофа, тиме нас бомбардују. Смрт наших ближњих је оно што остаје невидљиво, прећутано. Зато се питам хоћемо ли бити спремни да се спокојно опростимо од оваквог битисања када куцне час.
Черевићан Черевићан 20:41 21.06.2017

Re: Табу тема

се питам хоћемо ли бити спремни да се спокојно опростимо од оваквог битисања када куцне час.


елем, углавном размишљамо о томе шта ће се десити после смрти вољене особе,тугујемо за њом и надамо се сусрету када дође ред на нас, хоће ли бити угодно окупљање са онима које волесмо, или пак смрт доноси крај наше самосвести ?
на ово се спонтано надовезује вера у васкрсење, да ли је оно фантастична чињеница или штетан мит , а који је од виталног значаја за хришћанство јер једино је Исус Христос васкрсао , док су Буда и Мухамед мртви .
Joslin McDowell стручњак за верске секте и лажна пророчанства указује ...Дошао сам до закључка да је васкрсење Исуса Христа је један од најважнијих злонамерних, штетних и бездушних атака наметнути човечанству.

ХВАЛА на дружењу драга гђо mirelarado
49 41 49 41 01:06 21.06.2017

U slici i reci

https://youtu.be/kQ4a_Gu49SA

Dr. Konstantin Korotko kratko i jasno.

Gledajuci ranije njegove fotografije u vise faza, zakljucih da na svet dolazimo presecanjem pupcane vrpce.

Odlazeci s ovoga sveta, astralno telo - aura; napusta fizicko telo poslednje u pupku.



Tako bar docara Dr. Korotko.
Черевићан Черевићан 22:41 21.06.2017

Re: U slici i reci

ајде да одбацимо могућности фотомонтаже и поверујемо фотки Dr. Korotkа у свету познатог ауторитета кирлиан фотографије да astralno telo - aura; napusta fizicko telo poslednje u pupku.... пише о техници визуализације отпусног плина (GDV ) у кирлиан фотографији ( 1938 г научни пар Simon i Valentina Kirlian откривају метод GRV - фотографисање помоћу електромагнетног поља који омогућава да се уочи аура живих и неживих објеката), да се ауре оних који неочекивано-насилно умиру разликују од оних који доживе мирну смрт и чак је уочено да душе покојника остају у стању конфузије и често се враћају својим телима.Natalija Petrovna Behterjeva руски неуролог и психолог која је развила неурофизиолошке приступе психологије, као што је мерење импулса активности људских неурона, пише...Cеo život sam proučavala živi čovječiji mozak. Opšti moj zaključak je: Određeni procenat Ijudi nastavlja da postoji u nekom drugom obliku, u obliku nečega što se odvaja od tijela, tome ja ne bih željela da dam drugačiju formulaciju, od duše. Maks Plankt и Albert Ajnštajn су били усаглашени да што су дубље проницали у тајне универзумајасније су осећали присуство неке невидљиве силе којој су потчињене све космичке и микрокосмичке појаве и закони,уз закључак, НЕ СМЕ се негирати то што наука није у могућности да објасни ...

несумњам, доживећемо тај угођај јер свакоме од нас предстоји прелазак те границе која одваја живе и мртве само нажалост по живе нећемо имати могућности да им то испричамо.или малко тајанственије...да ли нећемо имати те могућности .. ко зна.. или још мало оптимистичније...пише да је Franc List саопштио Rosemary Brown да је пребивање на земљи само прелудијум за прелепи живот у небеском царству..

eloy eloy 13:52 21.06.2017

bele njive

Черевићан Черевићан 22:44 21.06.2017

Re: bele njive

ХВАЛА г eloy ОВАЈ прилог је идеална музичка подлога за све текстуалне коментаре до сада.
49 41 49 41 14:22 22.06.2017

Na javi i u snu

Ostale su mi zagonetke zauvek, dozivljenih na sopstvenoj "kozi".

Osecaj levitacije tokom voznje.
Potpuno bistrog mozga tokom voznje uz blagu uzbrdicu.
Posmatram kazaljku brzinometra.
Bez ikakvog pritiskanja gasa; brzina raste tokom duge uzbrdice sa 50 na 60, 80 100 km/h
Aura mi levitira lagano navise. Gube se svi zvuci od brundanja motora i strujanja vazduha oko vozila.
Kasnije sa visine od nekoliko metara; lagan povratak nadole. Iz totalne tisine ponovno cujenje svih okolnih zvukova.

Levitacija se ponavlja nekoliko puta, tokom pola sata voznje.

Snazan prasak iza desnog prednjeg tocka; tik ispod desnih vrata auta.
Let preko putnog odbojnika u provaliju.

Nisam bio svestan da mi se isti san od nekoliko prethodnih noci desava na javi.
Lomljava auta u svim polozajima niz stene. Udarci tela, glave u autu tokom survavanja - odskakanja preko strmih stena.

Kasnije rekose, da sam 7-mi koji leti na istom mestu u provaliju. Mnogi kamioni pre mene su tu zavrsili.

Dal' su prthodnici preziveli, ne znam.
Ja jesam.

Iako su ostale decenije iza. Secam se svakog detalja, kao da je juce bilo.




Черевићан Черевићан 15:14 22.06.2017

укази сна

Nisam bio svestan da mi se isti san od nekoliko prethodnih noci desava na javi.


уистину .. присет Вам за неповеровати г 49 41 .него, да не препричавам прочитано ....
49 41 49 41 18:01 22.06.2017

Re: укази сна

Da sam verovao u snove, nisam ni tada ni sada; mozda bih zaobisao realni dogadjaj.
Majka je insistirala, kad me je videla posle ustajanja svog u goloj vodi; mozda cula i krik tokom sna. Naravno snove ne prepricavam-zbog neverovanja u njih.

Kad je prijateljica dotrcala u bolnicu; prvo se raspitala kog hirurga koga je poznavala.

Lice sam mu zakrpio, smrskani nos namestio; sve to brzo zarasta. "Ona stvar" mu je nepovredjena - sto je jako bitno za vas zenske; nijedna ga nece ostaviti.

Lako je hirurzima - mesarima saliti se; jer godinama prckaju po krvi i mesu.
Черевићан Черевићан 23:42 22.06.2017

Re: укази сна

"Ona stvar" mu je nepovredjena - sto je jako bitno za vas zenske; nijedna ga nece ostaviti


истовремено су у болничку собу примљена 2 пацијента зарад операције пениса. потом је у собу ушла згодна мед. сестра и пацијентима указала да је неопходно пре операције испразнити семеноводе. Приступила је првом пацијенту узела му алатку у шаке и након краћег онанисања семеноводи су били испражњени.потом је пришла другом пацијенту па га свукла ,па се она разголитила и легла поред њега те му кренула језиком од пупка на доле … наравно први пацијент је помно пратио дешавања те упита … шта је ово сад,мене сте смандрљали на брзину а овом само гледам шта радите. Сестра се на то насмеја па појасни..видите Господине то је разлика између обавезног и додатног здравственог осигурања.

сраме питати које сте Ви г 49 41 имали осугарање,упс.
49 41 49 41 18:14 22.06.2017

Nasilna smrt

prekid kontinuiteta zivota.
Secam se zivih prica ljudi.

Medju ostalima, prijateljica cija je majka izvrsila samoubistvo.
Insistirala je na opelu svoje majke od strane svestenika.
Sijaset izgovora su joj dali, da to ne ucine.

Dugo sam razmisljao, zasto crkva odbija opela u takvim slucajevima?!?
Черевићан Черевићан 23:20 22.06.2017

Re: Nasilna smrt

г 49 41 само да се потсетимо ...

Црква је претставник Бога на Земљи .Господ Бог је са горе Синаја дао заповест Не убиј (2. Мојс. 20,13). Може ли, дакле, Он бити снисходљив према самоубиству и одобравати га? Наравно да не може.Могу ли онда Свештеници који заступају такав став толерисати суицид.не могу наравно.Самоубиство је пресуђивање самоме себи одузимањем сопственог живота. Зар није јасно да у таквом случају човек узурпира Божанска права? Читаво Свето Писмо Старог Завета прожето је мишљу да Бог даје човеку живот: Бог је створио прве људе, Бог их кажњава неплодношћу или награђује рађањем деце. Значи, онај ко самовољно одузима себи живот који му је Бог дао, одузима право Божанске власти и навлачи на себе казну по Божанској Правди .исто чини и онај који тај чин повлађује. отуд и Црква / Свештеници не пристају на опела у случају суицида.

Атеисти (У Библији пише да је онај који каже да Бога нема безумник (Псалм 14,1) пак указују да нас одбацивање религије изводи из мрака и ропства празноверја, и подстиче нас да будемо рационалнији, функционалнији као бића.указују даље да je живот пука случајност и ако нема ничег изван и / или након овог живота, то значи да за поступке које чинимо нема никакве крајње одговорности, да немају никакав значај, те да не постоји ни један објективан разлог зашто бисмо у животу чинили било шта, па тиме и наставили да живимо.
прочитах давно у American Journal of Psichology закључак једног од истраживања: Субјекти без верске афилијације имали су далеко већи број покушаја самоубиства, и више блиских сродника који су извршили самоубиство у односу на субјекте који су имали верску припадност.Надаље, субјекти без верске афилијације налазили су мање разлога да живе, а посебно мање моралних приговора самоубиству.“
zoja444 zoja444 06:57 23.06.2017

cece

lomim se izmedju ozbiljnosti i neozbiljnosti.
sta Vas tera da razmisljate o smrti?
dok smo zivi, gledamo napred, zivot, dan za danom.
zivi sa zivima, mrtvi sa mrtvima.

da ste Vi meni zdravi i dugovecni, od srca zelim.

a i mi svi sa Vama.
Черевићан Черевићан 10:19 23.06.2017

него, кад начнеш деценију осму...

sta Vas tera da razmisljate o smrti?


неминовност смрти
намеће се сама
с'тога отуд маама
Предака трасама

(но искрено мене кад се деси
мис'о гура каженским сисама)

( ал' не ширите, please) драга гђо zoja, ХВАЛА на јавки.
49 41 49 41 14:01 25.06.2017

Krici i šaputanja Bergman

Bergman je vrlo slikovito predstavio nas odnos do zivota i smrti.
Черевићан Черевићан 22:55 25.06.2017

Re: Krici i šaputanja Bergman

живот у сталном преиспитивању смисла живота проведеног у сенци ништавила смрти те ужас од властитог нестанка уграђена у филму Седми печат (знана прича која прати витеза Антонија Блока) обезбедила је г.Бергману непомућену трајност ево од 1957 г. убо човек тему...па то нам је... г 49 41


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana