Sport

Naše će sjene hodati po Beču

NNN RSS / 06.10.2017. u 19:44

...a naši će fudbaleri da letu

48503867359d72e7d4d414400012812_w640.jpg 

Ovo bi trebalo da bude nastavak reprezentativnih uspeha koje smo ispratili u poslednjih mesec i po dana:

prvo su odbojkaši osvojili bronzu (9. medalja na poslednjih 12 EP - to je kontinuitet!)

onda su košarkaši osvojili srebro (fenomenalna timsaka igra (skoro) 12 najspremnijih Saletovih igrača)

da bi sve to kasnije odbojkašice krunisale dominanto osvojivši zlato (sve su igrale sjajno, ali izdvojila se Tijana Bošković koja bi Bože zdravlja mogla da bude ženski Ivan Miljković)

Imamo šansu da pobedom protiv demotivisane i oslabljene Austrije, na domaćem terenu u Beču da obezbedimo plasman pre poslednjeg kola kada za tri dana dočekujemo Gruziju (a Vels dočekuje Irsku). Možda je malo kliše reći da nam je Muslin adut (iako tvrdoglavo ne zove SMS-a, a 7 miliona selektora u Srbiji to ne vari najlakše), ali sa ne tako zvučnim imenima imamo neki sistem, doduše i uz sreću pri žrebu, doduše ne smemo zanemariti brilijantnu igru Tadića, odlične Mitrovića, Matića, Kolarova, Stojkovića... od kojih mnogi pružeju mneki bolje partijeu reprezentaciji nego u klubovima!

 

Posle se prebacujemo na klupska takmičenja, lige su već krenule, Evrokupovi, NFL :)  Uskoro kreće Evroliga, NBA...

Na Ernst Hapelu već grmi Bože pravde...

opširnije u komentarima...



Komentari (118)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 19:58 06.10.2017

1:0 za nas

Milivojević!

Standardno spor početak, Stojković nas vadi, brat Arnautović nas štedi...
so far so good
NNN NNN 20:12 06.10.2017

1:1

jbg, baš smo nekako bili samozadovoljni...
nije lako gledati naše fudbalare, čak ni kad vode (možda posebno tad)
NNN NNN 21:18 06.10.2017

Re: 2:1 za Austriju

sve vreme govorim da je bolje da se Arnautović (kao) nervira kad promaši,
nego da se ne raduje kad da...

a mi zračimo kuroboljom
a najluđe mi je što u formaciji praktično 3-6-1 celo 2. poluvreme igao isključivo dugim loptama!
NNN NNN 21:24 06.10.2017

Re: 2:2

a u pičku materinu!
Lionsgate Lionsgate 21:39 06.10.2017

Re: 2:2

Gledalo se i do Tokija, skoro. Sine, a jel postoji sansa da nasi ne odu u Rusiju? Mislim, ovakvi kakvi su me istripovali da mogu cak i to da sjebu.
NNN NNN 21:42 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Očajna igra veći deo utakmice, kao da su oni jurili plasman a mi došli turistički,
jedino smo bili bolji na terenu kada smo jurili rezultat (šteta zbog domaće publike)!

Delovalo je kao da smo se čuvali za meč protiv Gruzije

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:45 06.10.2017

Re: 2:2

Ma da, moramo sada da pobedimo FK Čelik, neprijateljski nastrojen prema Rusiji, u Begestanu. Moraču ja da urgiram pošto dajemo pare jednom manastiru gruzijskom, ođe u Jrslm, blaženopočivšeg Šote Rostavelija.
Atomski mrav Atomski mrav 21:46 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Previše grešaka i izgubljenih lopti... Austrijanci su nas otprilike ovakvom igrom pošteno namučili i u prvoj utakmici tako da je trebalo igrati pametnije... previše je bilo srljanja i bunarenja, premalo organizacije i ideje u igri.
NNN NNN 21:51 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

ono što je dobro:
konačno smo izgubili sa Rukavinom u ekipi, nadam se da nećemo više da ga gledamo... a još gori je večeras bio Gaćinović, sa desne strane bukvalno nismo ni prismrdeli...
ako ništa drugo, nadam se da ćemo ozbiljnije i angažovanije da pristupimo sledećoj utakmici!!!!!!!

Island (od 300k) ugazio Tursku (od 80 miliona) u gostima!!!
a Kroasoni isto primili u 90. minutu od Finske i izduvali za dva boda, gotovo izvesno za 1. mesto, a možda i za baraž...
Atomski mrav Atomski mrav 21:56 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Desna strana je bila mrka kapa ali se ni po levoj nismo proslavili, teško je bilo napraviti višak (možda baš zato što je leva strana bila tako indolentna). Da se ja pitam (a ne pitam se), umesto Gaćinovića je trebalo da igra Ljajić kad već Kostić nije potpuno spreman...

Ali odnos kornera i šuteva je po-ra-zan.
NNN NNN 22:05 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

mi smo celo 2. poluvreme (dok oni nisu poveli) sve vreme preskakali sredinu (gde smo po formaciji imali 6-oricu igrača)!?!?!?!!?
ako smo već hteli tako da se kurvamo,
mogli smo pozadi 4 u liniji + 3 sramna zadnja vezna (čak nam ni to nije bilo strano do pre koju godinu), a onda napred gurnemo Mitra, Žigića i Darka Kovačevića (i možda bismo izboksovali 1:1)
Atomski mrav Atomski mrav 22:13 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Pa kako lopta da prođe napred kada "nagruvaš" šestoricu igrača u vezni red a protivnik još toliko? Slažem se da je za ovu utakmicu trebalo promeniti taktiku jer su nas Austrijanci i u prvoj utakmici pošteno namučili i prilično smo srećno pobedili.
aureus aureus 23:32 06.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Odgledah i ovo.

Po mom sudu, Srbija nema preveliki problem ni sa idejom ni sa tehnikom, pa čak ni sa kondicijom; ima sa BRZINOM.
Koja je to kolekcija puževa, na čelu sa Pužom iz Njukasla! Nosi devetku na leđima, a jedan je najsporijih napadača koje su moje oči vidjele. Treba mu dopisati crticu i jednu dvojku ispod, da bude 9/2. Čet'ri i po, a ne devet!

U prošlom meču sam ga kritikovao zbog toga, a evo i večeras se pokazalo koliko košta nedostatak brzine u modernom fudbalu.
Mitrović dobije baš finu loptu u prostor, čak se u prvom momentu i nađe ispred odbrane za dva koraka, a onda ga ona stigne i zatvori u narednih 15-20 metara. Ono što bi inače bila stopostotna šansa, na kraju se počesto završi i bez udarca.

Ovako treba:



1. Binić je bio krilo koje niti je znalo da šutira, niti da dribla, praktično jedini igrač bez naročite tehnike i to u timu prepunom tehničara. Znao je i mogao je samo par stvari, ali je to radio najbolje u Jugoslaviji: znao je da uleti u prostor, bio je brz kao đavo i još je mogao da trči kao konj. Takođe, znao je da uputi lopti prema Pančevu. Dosta od njega. Čak dovoljno da se dođe do titule prvaka Evrope u klupskom fudbalu.

Uglavnom...(Od 4:13) Prosinečki šalje paralelu po desnoj strani i upošljava Binića. Binić trči po desnoj strani, kontranapad je dva na dva (čak dva na tri) i u pravom momentu prosleđuje loptu Pančevu koji pred golom završava školski izvedenu akciju. Niko od Bavaraca ne stiže da uradi NIŠTA, iako se trude da spriječe neminovno. 1:1.

2. SLIKA BROJ 2 (Od 6:13): Bajern gubi loptu pred šesnaestercom Zvezde i ona dolazi do Pančeva koji je na sredini terena. Odmah iza njega je Savićević koji zna da se otvorila šansa. Pančev ne čeka mnogo, bukvalno prepušta loptu Savićeviću i povlači se malo u stranu. Ispred Savićevića je jedan igrač Bajerna, pa iako ima prednost od nekoliko metara, on je tek počeo da trči dok je Dejo već u punom sprintu. Savićević ga prolazi kao da ovaj ne postoji. Još petnaestak metara trčanja sa loptom i precizan šut kratko nakon ulaska u šesnaesterac.
2:1 za Zvezdu, ćao, vidimo se u Beogradu, spremite se bolje!

Dejo je opet bio tehničar, a ne trkač, ali vidimo da je mogao da istrči i pretrči Bavarca kad je trebalo.


Eh...
U poslednjih 25 godina, ljudska vrsta, sad mislim na sprintere, na 100 metara je napredovala za cirka 25 stotinki. U srpskom fudbalu se izgleda desio obrnut proces. Proizvedena su krila i napadači koji trče 25 stotinki sporije nego njihove kolege prije četvrt vijeka.
vcucko vcucko 16:49 07.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

aureus

Da je Mitro spor, može da spori samo lud čovek.
Ali (neizbežno ali)...
daklem, njegovi golovi (uglavnom) su nas i doveli u situaciju da smo pred plasmanom, čak i posle sinoćnje blamaže.

Znači, Mitro nikako nije prvi koji pada na pamet za kritiku.

Onaj drugi Mitrović (onaj iz odbrane), taj ne zna ni gde da stane, ni gde da gleda, ni šta da radi. A takvih pun tim.
Srbi (bez zle namere, pogotovo -janci, kod onih/nas drugih se i nađe poneki, ponekad, samo sve manje pod srpskim, a sve više pod nekim drugim zastavama) su operisani od ozbiljnog fudbala i tačka. Tu smo gde smo isključivo zato što je Car Peterburški I Vsje Rasije u tom istom Peterburgu šapnuo kome treba (oni koji lade/greju kuglice) pa nas stavili u grupu sa levatima.

Gruzije se ipak ne bojim, u tim relacijama Balkan-Kavkaz neko će da se ovajdi i opari i biće dobro. Bojim se šta će biti s nama jadnim i nejakim u Rostovu-Samari-Staljingradu, gde god nas bace nove kuglice tamo pred Novu Godinu. Kad istrčimo protiv bilo kog tima spremnog da trči 100 minuta, sa elementarnom organizacijom igre (a takvi će biti svi). A kod nas Falji naoštrio plajvaz, pa piše/briše, štiklira i precrtava. I sabira šušku. A ćelavi izlapitis ćuti i izvršava.

Budi Bog s nama.
aureus aureus 22:35 07.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

vcucko
Gruzije se ipak ne bojim

A ako se zabunkerišu?
Treba im nekako za svaki slučaj utrpati 3-4 komada, možda 5-6, 7 bi bilo još bolje, pošto je evidentno da odbrana Srbije ni posle 9 mečeva kvalifikacija ne funkcioniše baš kako je Muslin zamislio.
vcucko vcucko 23:30 07.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

aureus
vcucko
Gruzije se ipak ne bojim

A ako se zabunkerišu?
Treba im nekako za svaki slučaj utrpati 3-4 komada, možda 5-6, 7 bi bilo još bolje, pošto je evidentno da odbrana Srbije ni posle 9 mečeva kvalifikacija ne funkcioniše baš kako je Muslin zamislio.

Mislim da nisi shvatio.
Biće rumunski sindrom, sećaš se kad smo njima dali pet komada? Tako što smo pošteno platili da im damo pet komada
Ako treba, platiće Falji. Pa njemu raste cena bar za 20-25% ako mu igrači igraju na SP, zar ne?

Ne brine me Gruzija i put na SP. Brine me šta nas tamo čeka, protiv bilo koje krštene reprezentacije.
A tamo će takvih biti ravno 31.
aureus aureus 06:50 08.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

vcucko

Mislim da nisi shvatio.
Biće rumunski sindrom, sećaš se kad smo njima dali pet komada? Tako što smo pošteno platili da im damo pet komada

Није истина!
Плаћен је један до два гола!
Ал' нико није обавјестио Ланета Јовановића да не мора да глуми Роналда баш против Румуније. 5:0 је био тежак пораз за Румуне, Србија се ту понијела као они ђаци који кад оду на екскурзију па одсједну у "all inclusive" хотелу и једу трипут више јер је све бесплатно!

Ма, добро...Србија је и тад била а и сад је довољно добра да макар оде на Свјетско првенство.
Е, за више од тога...за више треба свега више: играчког квалитета, креативности, брзине, воље, концентрације, боље селекције, боље тактике...
Помогло би и кад не би било Кокеза и Рамаданија.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Ово госн Вцуцко и ја коментаришемо јавне трачеве. Уистину, немам ниједан валидан доказ да је плаћен меч Србија - Румунија. Морам се на вријеме оградити за случај да ме позову надлежни...
Штавише, сама утакмица ми је личила на величанствем тријумф Антићевих изабраника.
loader loader 07:32 09.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!


.. 3:2 za Austriju?! ..








loader loader 07:34 09.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

Inače,
isto nam se moglo desiti i u prvoj utakmici protiv njih, u Bg.
Austrijanci imaju odličnu ekipu. Zviždalo je oko gola, ali smo mi nekako iščupali glavu i bilo je tri za nas. E, ovoga puta nije samo zviždalo kraj gola, nego se i mreža malo češće talasala ...
<_<
aureus aureus 10:16 09.10.2017

Re: 3:2 za Austriju!

loader

Austrijanci imaju odličnu ekipu.
<_<

Ех, али доста навијача што куцкају коментаре по сајтовима каже да је Србија имала "убедљиво најлакшу групу", да је "имала среће к'о нико", па онда још додају да су Аустрија, Велс и Ирска "живи крш". Посебно је бројна скупина оних које изгледа одлазак на првенство не интересује ако не заигра некакав СМС.

"Муслине, не игра ти играч од 70 милиона!"
"Ако СМС заигра за Црногорце, зна се ко ће бити крив!"
"И треба да заигра", додаје други, "кад га овде не цене."

И тако...
niccolo niccolo 20:06 06.10.2017

Misliš

Tijana Bošković koja bi Bože zdravlja mogla da bude ženski Ivan Miljković

koja jeste ženski Ivan Miljković...
NNN NNN 20:15 06.10.2017

Re: Misliš

Tijana je iznad svake sumnje trenutno najbolja odbojkašica na svetu iako ima samo 20 godina,
ali da bi postala Ivan Miljković treba joj još minimum decenija takve karijere!

Ps. Ivan ove dogine u 38-oj osvojio titulu i u Turskoj
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:27 06.10.2017

Re: Misliš

Tika odvalila, zamisli da se zakačiš s njom, kao, nešto, Ša je bre đano ženska, i ova te usmečuje?! Ono, buđenje iz kome par meseci docnije... Metnuli smo 2:2.
niccolo niccolo 08:04 07.10.2017

Re: Misliš

još minimum decenija takve karijere!

Pa hoće, nemoj da tu baksuziraš...
NNN NNN 22:01 06.10.2017

Kada sam rekao "naši fudbaleri"

nisam baš mislio na Arnautovića (koji bi nam leg'o k'o budali šamar, ali dečka nisu pozvali na vreme, tj. kad je još bio dečko koji obećava)
tyson tyson 23:42 06.10.2017

Sanjari


Da li je moguće da još neko gleda srpski fudbal?!

'adj' što gleda, nego i blog piše

Pa vi momci niste ni optimisti; malo je to...


NNN NNN 00:02 07.10.2017

Re: Sanjari

evo, možeš da gostuješ i da pišeš o čemu 'oćeš

(ovde nema centure ovog tipa:


gde je "na pešačkom prelazu" prepravljeno na "u blizini pešačkog prelaza",
ali je svejedno ostala osnovna tvrdnja da je "devojčica NALETELA na policijski auto"
i to je najbednije dno na koje neko može da padne
(ako uopšte ima dna, možda režimski mediji još utvrde da je i
alkoholičarka, narkodiler i bliska prijateljica muža ubijene pevačice) )
NNN NNN 00:08 07.10.2017

Re: Sanjari

inače sam mislio da otvorim blog prošlog vikenda za završnicu EP za odbojkašice, bio sam ubeđen da ćemo lagano da osvojimo zlato, ali sam bio daleko od interneta...
pa je ovo donekle i omaž njima + da se isprati i "najvažnija sporedna stvar" i sl.
video sam da je sad neko na tw napisao da su fudbaleri dokazali da smo zemlja košarke. Košarkaši su izgubili finale i niko nema šta da im zameri, a fudbaleri s vremena na vreme uspeju da nas zapanje pomeranjem granice kurobolje...

(fudbal je često ogledalo društva - gledaj širu sliku )
aureus aureus 00:15 07.10.2017

Re: Sanjari

NNN
inače sam mislio da otvorim blog prošlog vikenda za završnicu EP za odbojkašice

Ovo je veliki propust. Nisam imao gdje da komentarišem.
bio sam ubećen da ćemo lagano da osvojimo zlato

Same here.
ali sam bio daleko od interneta...

Dobro, ajde, prođi ovaj put...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:20 09.10.2017

Re: Sanjari

Tajson, uzvišeni cinični gospodin koji je iznad svog naroda, nego je nešto, Kaledonijac, Indijac, Emoporium Indica, ali je važno da ne pripada nama.
tyson tyson 16:56 11.10.2017

Re: Sanjari

Srđan Fuchs
Tajson, uzvišeni cinični gospodin koji je iznad svog naroda, nego je nešto, Kaledonijac, Indijac, Emoporium Indica, ali je važno da ne pripada nama.

Uostalom, fudbal u Srbiji treba ukinuti.


alselone alselone 05:31 07.10.2017

Les Misérables

Upravo je ovo razlog zasto sam prestao da gledam fudbal.

Pro mi se smucio domacki klupski, pa vec 15ak godina nisam pogledao ni jednu utakmicu.
Zatim vec jedno 6, 7 ne gledam ni Ligu Sampiona, cak ni finale. Mislim da sam poslednji put gledao dok je jos Zidan igrao ili malo posle. Smorila UEFA, FIFA, lazi, prevare, simulacije, namestanja itd.
Onda smorio i reprezentativni. Vrhunac je bio prosle godine kada evropsko nisam pogleadao ni jednu jedinu utakmicu. Cak ni finale.

A Les Misérables u kvalifikacijama takodje nisam pogledao ni jednu jedinu, verovatno ni jedan ceo minut, ako sam slucajno prebacivao dok igraju.

Jebo fudbal, sjebali su sport skroz.
NNN NNN 10:20 07.10.2017

Re: Les Misérables

Vrhunac je bio prosle godine kada evropsko nisam pogleadao ni jednu jedinu utakmicu.


Odličan potez,
to EP je bio vrhunac dna fudbala!
Broj učesnika je predimenzioniranih 24, a realno nema kvaliteta ni za 16
+ što je većina reprezentacija u nekom kurcu, a fudbal je već godinama u krizi (ništa nisi propustio)
... ali da citiram velikog maga Dinkića: "ova kriza je naša velika šansa!"
Nismo mi prvi u kvalifikacionoj grupi zato što smo dobri, nego su i drugi (još više) loši.
Kazezoze Kazezoze 14:09 07.10.2017

Re: Les Misérables

NNN
Vrhunac je bio prosle godine kada evropsko nisam pogleadao ni jednu jedinu utakmicu.


Odličan potez,
to EP je bio vrhunac dna fudbala!
Broj učesnika je predimenzioniranih 24, a realno nema kvaliteta ni za 16
+ što je većina reprezentacija u nekom kurcu, a fudbal je već godinama u krizi (ništa nisi propustio)
... ali da citiram velikog maga Dinkića: "ova kriza je naša velika šansa!"
Nismo mi prvi u kvalifikacionoj grupi zato što smo dobri, nego su i drugi (još više) loši.


Jedino što je bilo vredno na tom EP je haka koju su uveli igrači Islanda u saradnji sa svojim navijačima.
NNN NNN 09:12 07.10.2017

Naše će sjene hodati po Beču

Naši fudbaleri su bili blede senke svojih ne preterano velikih mogućnosti,
vukli su se po terenu, izgledalčo je kao da Austrija grize za SP,
a mi smo izgubili sve šanse, pa smo došli turistički samo da odradimo tekmu
niccolo niccolo 09:44 07.10.2017

Re: Naše će sjene hodati po Beču

To je savim uobičajeno za naše fudbalere, pa oni su u svojim glavama već pobedili taj meč, još tri dana pre nego što je počeo...
michiganac michiganac 13:41 07.10.2017

Re: Naše će sjene hodati po Beču

A naši će fuzbaljeri hodati po Beču, plašiti se sopstvenih sjeni..

..sem Marka Arnautovića, khmm
reanimator reanimator 10:59 07.10.2017

...

Utisak broj jedan : minimum tri zastave Gavrila Principa usred Beča
NNN NNN 11:36 07.10.2017

Re: ...

Da primetio sam, kanda ga tamo ne vole, a on im je pomogao da se suoče sa imperijalističkom prošlošću i da počiste svoje dvorište
michiganac michiganac 14:06 07.10.2017

Re: ...

Kratak izvještaj iz druge ruke (burazer na licu mjesta):

Od zviždanja himni domaćina..
...
...
..do uzvikivanja 'SRBIJA!' od strane onih iza gola s druge strane terena koji su mahali crveno-bijelim zastavama par minuta nakon onih 2:1, i nakon što su naši gotovo zamukli suvih nepaca.

Između toga i između svih prethodno uskliknutih 'SRBIJA!' je stao čitav arsenal manjih popjevki od nahebavanja hitlerovskih i ferdinandovskih majki, direktnog atakovanja bakljama na bečke plave uniforme, etc.. etc..


Average Srbaljima izgleda ni "nebeski svevišnji" (čisto apstrahovano) ne mož' više pomoći da se suoče sa civilizacijskim jazom koji su ovovremeno iskopali oko sebe, počiste i zatrpaju.., makar i da pusti onu jednu olovno-tešku suzicu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 23:37 09.10.2017

Re: ...

a gde je onaj brat Michigenac? istraživao sam situaciju Lea Pfefera, jevrejskog sudije u Gavrilovom procesu. čovek je bio izolovan od strane režima Kralja Aleksandra K., otišao je u Italiju, njegov srpski krak familije je, razočaran u kondukt srpske države, prešao u hrvatstvo. svi su imali vrlo tešku sudbinu zato što su prodali Gavru.

Ужице – Пребира по својој богатој библиотеци стари Ужичанин Деспот Врачарић (87), па из ње вади књигу пожутелих листова штампану 1938. године.

– Видим да „Политика”, чији ниједан број деценијама не пропуштам, из ње сам почетком тридесетих у родним Кремнима слова учио, у последње време редовно пише о Сарајевском атентату и Гаврилу Принципу. Читам разне објављене ставове, гледишта. Погледајте зато ово дело „Истрага у Сарајевском атентату”, које је писао истражни судија у том процесу Лео Пфефер. Имам ту књигу шест и по деценија, у њој је истина о ономе што се у Сарајеву догодило на Видовдан 1914. године – казује и даје на увид старина Деспот, љубитељ писане речи, страствени ловац, пчелар, природњак.

Листамо укоричену стару књигу, на око двеста страница, коју је издала загребачка „Нова Европа” 1938. године. У њој сведочанство Леа Пфефера, истражног судије у Сарајевском атентату. Живо, до ситних појединости, пише Пфефер о ономе што се тада догодило, а што је сазнао саслушањем окривљених, очевидаца, представника власти током истраге вођене од јула до средине септембра 1914. године. Закључак Пфефера, који је имао проблема што је своју службу савесно и непристрасно обављао, у књизи је посебно подвучен:

„Иако ме је Светски рат затекао још при вођењу истраге, био сам уверен, и онда као и данас, да Сарајевски атентат није изазвао рат, већ да је он био тек зубља која је потпалила сложену ломачу укрштених интереса. Зато зле последице тог рата осећа и данас, скоро након четврт века, готово цели свет. Човек би мислио да ће онакво искуство уразумити човечанство: а гле, данас као да се спрема још већа ломача укрштених интереса, која чека опет на неку искру да је поново запали. Да ли нам ту скорашња историја може помоћи или бар учинити да наслутимо узроке оваквог стања? Да ли добро схваћена историја, која почива на објективним чињеницама, може ипак постати учитељица живота, бар за нараштаје које долазе?”, пита се Пфефер 1938. године, наслућујући да је нови крвави рат на помолу.

Описује судија истражитељ и прилике у БиХ под окупацијом уочи атентата. „Тада су становници Босне и Херцеговине то стање сматрали провизорним: Срби и Хрвати су је својатали за себе, док су Муслимани држали и даље султана својим главаром. Властодршци, Немци и Мађари, подупирали су сад једне сад друге и тако међу народ уносили мржњу. Старији управни чиновници били су већином пропали аристократи из Монархије, редовно неспособни људи, који су волели на све стране интригирати. Свуда се ширила германизација...”

У таквим околностима дошао је престолонаследник Фердинанд на Видовдан у Сарајево, када је на њега атентат бомбом најпре покушао Недељко Чабриновић. А онда је Гаврило Принцип хицима из пиштоља усмртио Фердинанда и супругу му Софију. „Мере сигурности на дан атентата биле су посве недовољне, а поступак иза првог покушаја атентата до краја непромишљен. Тиме су власти у Монархији, одредивши да престолонаследник Фердинанд баш на највећи национални празник Срба Видовдан посети Сарајево, дали Принципу и Чабриновићу задњи потицај да изврше чин”, наводи о томе Пфефер.

Током истраге, како пише у овој књизи, 18-годишњи Гаврило Принцип је изјавио да је две године раније наумио да, из националистичких осећаја, почини атентат на коју истакнуту личност која репрезентира аустријску власт. Од једног комите добио је пиштољ „браунинг” да њиме изврши атентат на Фердинанда јер је у њему „инкарнирана највећа власт од које ми Југословени осећамо страшан притисак”. Али кад је опазио да крај Фердинанда у аутомобилу седи једна дама, почео је да се предомишља да ли да пуца или не. „У том ме је спопало неко чудно чувство, и ја сам с тротоара нанишанио на Надвојводу. Шта сам у тај час мислио, не знам. Само знам да сам циљао у њега. Држим да сам пуцао два пута, а можда и више, будући да сам био врло узрујан. А да ли сам погодио жртву или нисам, не знам казати јер су ме у тај час почели људи тући.”

Пфефер утврђује да је „Гаврило Принцип, који је одапео хитац, учинио то задојен идеалима национализма, у знак протеста против угњетавања Јужних Словена”. Наводи и оцену, на основу сазнања из истраге, да српска влада није имала учешћа у атентату, нити је о њему знала више од других. „Иако је г. Визнер још 13. јула 1914. јавио у Беч да резултати истраге не доказују кривицу србијанске владе, бечки и пештански дипломати су ипак окривљавали србијанску владу, баш као да је њен задатак био да чува аустоугарског престолонаследника.”

На судском процесу поводом атентата осуђено је 16 Срба: петорица на смрт вешањем (тројица су обешена 1915), а Принцип, Чабриновић и Грабеж, као малолетни, на 20 година тешке тамнице. „Иако је истрага у Сарајевском атентату изнела на видело разне чињенице, ипак су остале неоткривене многе тајне које ће се тешко дознати, а можда и неће никада. Оставимо да о том проговори историја”, наводи Лео Пфефер.

Ову књигу Ужичанин Деспот Врачарић добио је на поклон од свог професора Словенца Марјана Пишла из Љубљане 1949. године. Каже, било је то ретко дело, јер су усташе у другом рату спаљивале сваки примерак који нађу. „Истрагу о Сарајевском атентату” давао је Деспот на читање пријатељима, али јој је педесетих једва ушао у траг у Трстенику, нашавши је раскупусану, без корица. Дао је потом да се укоричи у ужичкој штампарији 1956. године, о чему показује оригинални рачун. Брижљиво ју је затим код себе чувао, да би је сада, у старачким данима, ставио на увид јавности...
gedza.73 gedza.73 14:13 07.10.2017

Naše će sjene hodati po Beču




NNN NNN 16:56 07.10.2017

Re: Naše će sjene hodati po Beču

3000 za gospodina!
Atomski mrav Atomski mrav 10:34 09.10.2017

Re: Naše će sjene hodati po Beču

Tek sam posle video fotografije ko je sve bio/sedeo u blizini Murinja - Stefan Babović, Savo Milošević i ni manje ni više - Nebojša Stefanović Slina! Mislim, dobro smo još i prošli s obzirom na podršku sa tribina i količinu baksuza koja se tamo sjatila!
NNN NNN 09:18 09.10.2017

NFL

Kanzas i dalje (jedini) neporažen

Gledao sam sinoć Dalas - GB kakav je car Rodžers (Aron naravno)

a u terminu pre Big Benu otprilike dva put za redom presekli pas i istrčali TD !?!
svarog svarog 16:22 09.10.2017

Re: NFL

Džajantsi će ovu sezonu iskoristiti izgleda da se reše Ilaja (konačno), a Stilersima to neće dozvoliti raspala divizija u kojoj igraju Klivlend i Sinsinati (mada rejvensi izgledaju baš dobro)
docsumann docsumann 18:34 10.10.2017

Re: NFL

Gledao sam sinoć Dalas - GB kakav je car Rodžers (Aron naravno)




Hjuston je dobio nevjerovatno talentovanog kvoterbeka (Dešau Vatsona), ali je definitivno izgubio JJ Wata za ovu sezonu.

Čifsi imaju nezaustavljiv napad (opet na 40+), naš miljenik sa otvaranja sezone gazi već petu utakmicu sa 100+ istrčanih jardi. Alek koristi sve raspooložive opcije i jednostavno je nemoguće pokriti i Tareka, i Vilsona, Hanta...
NNN NNN 21:22 10.10.2017

Re: NFL

Čifsi imaju nezaustavljiv napad (opet na 40+), naš miljenik sa otvaranja sezone gazi već petu utakmicu sa 100+ istrčanih jardi. Alek koristi sve raspooložive opcije i jednostavno je nemoguće pokriti i Tareka, i Vilsona, Hanta...

Pred sezonu sam rekao zašto navijam za Čifse (navukao sam i mlađeg sina - obožava američki fudbal :)) ali nisam ni sanjao kakvu su zver od raning beka (bar za sad) pokupili!
Hant je debitovao sa 3 TD (3. put se valjda desilo u istoriji NFL-a, a jedan od te trojice Maršal Folk + što je to bilo na terenu aktuelnog šampiona), znam da je posle 3 kola imao 7 TD i znam da je posle 4 imao najviše TD u NFL-u, znam da je vodio i po najviše trčanja sa 10+ jardi, a čak ni ne pratim statistiku
Za sad je sigurno najbolji ruki.

A naš Smit, pored već poznate pouzdanosti, igra još bolje nego prošle (odlične) sezone.
Nadajmo se da će tako i nastaviti.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:57 11.10.2017

Re: NFL

Hjuston je dobio nevjerovatno talentovanog kvoterbeka (Dešau Vatsona), ali je definitivno izgubio JJ Wata za ovu sezonu.


Watt je definitivno odsečen povredama.
Nažalost, ljudsko telo izgleda još uvek ne može da izdrži takav naboj božanskog atleticizma. Herkul je i dalje mit, a JJ Watt nešto najbliže njemu. S druge strane Melvin Ingram je trenutno najbolji defanzivac u ligi! Šta on radi, svaku utakmicu, ono je horor. Kada igraju on i Džoi Bosa na istoj strani, obavezan sek, i to any given sunday. Jebote, stvarno ne znam kako je taj tim na samo jednoj pobedi (ok, Korejac šuter koji ih je unakazio prva dva kola). Ubedljivo su najzanimljiviji za gledanje; Čardžersi, naravno.

Usput, odbrana Sijetla se probudila!. Zaustavili su (nezaustavljivog) Toda Grrrlija. Erl Tomas je čovek na kojeg možeš uvek da se osloniš da će uraditi neverovatnu stvar koja okreće čitavu sezonu u tvoju korist:



Legion of boom i dalje živi i treba da živi
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:07 11.10.2017

Re: NFL

Nego, zašto sam Melvina Ingrama ove godine ispromovisao u svakom svom javljanju? Šta znači kada imaš defanzivnu liniju koja je savršeno izgrađena; kada imaš teklove dovoljno snažne i koji su sposobni da pomere ofanzivnu liniju i savršeno mobilni par spoljnih lajnebekera (Bosa i Ingram), evo šta se dogodi:




Značii, kako savršeno iskreirana defanzivna akcija
+ ova defanzivna linija je ubila i Kanzas (koji ima odličnu ofanzivnu liniju) i samo Ingram je triput sekovao Aleksu Smita.
NNN NNN 09:33 09.10.2017

Srbija - Gruzija

Valjda ćemo moći da izboksujemo bodić, a da se Vels i Irska pokrljaju i odigraju nerešeno pa da odemo na SP
alselone alselone 09:41 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Srbija - Gruzija


NNN
Valjda ćemo moći da izboksujemo bodić, a da se Vels i Irska pokrljaju i odigraju nerešeno pa da odemo na SP


Kako cu sa uzivanjem negledati.
NNN NNN 09:53 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Ako izgubimo onda bismo izvesno bili najgori drugoplasirani i ne bismo stigli čak ni do baraža!

A i ako bismo i otišli u baraž, bilo bi nekako previše traumatično...
NNN NNN 09:59 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

alselone
Srbija - Gruzija


NNN
Valjda ćemo moći da izboksujemo bodić, a da se Vels i Irska pokrljaju i odigraju nerešeno pa da odemo na SP


Kako cu sa uzivanjem negledati.


pa dobro, bilo je ironično (bar se nadam da jeste

pamtim i poraz protiv Estonije u Beogradu kad smo poveli pa izgubili 1:3
i čuvenog Gurbana Gurbanova... )
alselone alselone 10:02 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

pa dobro, bilo je ironično (bar se nadam da jeste


Ma znam, nego mi je jadno na sta smo dosli. Tj. na cemu smo vec duze vremena. Nadamo se bodu protiv Gruzije kod kuce.
Atomski mrav Atomski mrav 10:31 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Nadamo se bodu protiv Gruzije kod kuce.

Pa kad smo proteklih godina najvažnije bodove gubili upravo protiv tih ex-SSSR reprezentacija... čudno je to da nekako lakše odigramo protiv Italije i Portugala na primer nego protiv Gruzije, Moldavije ili Estonije... mentalitet?
NNN NNN 13:40 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

niccolo niccolo 17:27 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Ako izgubimo onda bismo izvesno bili najgori drugoplasirani i ne bismo stigli čak ni do baraža!

Gledaj na to pozitivnije, evo i Argentinci su u nezavidnoj situaciji, ako se ipak ne plasiramo moći ćemo da govorimo kako se eto čak ni velika Argentina nije plasirala...
aureus aureus 18:26 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

niccolo

Gledaj na to pozitivnije, evo i Argentinci su u nezavidnoj situaciji, ako se ipak ne plasiramo moći ćemo da govorimo kako se eto čak ni velika Argentina nije plasirala...

Oni uvijek nađu načina da se plasiraju. U svakom kvalifikacionom ciklusu u buli se nađe ili Brazil ili Argentina, a onda u zadnjem kolu - ipak prođu.

Zamisli kako je Južnoamerikancima. Svaki put igra čitav kontinent u jednoj kvalifikacionoj grupi. Uvijek isti protivnici: stalno Paragvaj, Peru, Ekvador, Bolivija, Farska ostrva i Vatikan.
vcucko vcucko 18:39 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus

Oni uvijek nađu načina da se plasiraju. U svakom kvalifikacionom ciklusu u buli se nađe ili Brazil ili Argentina, a onda u zadnjem kolu - ipak prođu.

Zamisli kako je Južnoamerikancima. Svaki put igra čitav kontinent u jednoj kvalifikacionoj grupi. Uvijek isti protivnici: stalno Paragvaj, Peru, Ekvador, Bolivija, Farska ostrva i Vatikan.

SP bez Argentine nije pravo SP.
I ovaj put imaju čistu situaciju. Pobedom u Ekvadoru obezbeđuju baraž sa nejakim Novim Zelandom, ako Kolumbija dobije u Limi u direktnoj borbi za 4. mesto. Ako tamo bude nerešeno, idu direktno. Ako dobije Peru, zavisi od gol razlike. Naravno, uslov svih uslova je pobeda u Kitu, na par hiljada m visine. A nikog nisu dobili od marta. Olakšavajuća okolnost, Ekvador je odavno pokojni što se tiče kvalifikacije. Doduše, bila je i Auštrija
Svejedno, ne mogu da zamislim SP bez njih.

P.S.
Još manje mogu da zamislim, šta bi se desilo sa igračima i Sampaolijem ako izduvaju za plasman. Pobili bi ih na aerodromu, morali bi da se ušvercuju nekako, kao kaluđerice
Ne, nemoguće...
NNN NNN 19:47 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

niccolo
Ako izgubimo onda bismo izvesno bili najgori drugoplasirani i ne bismo stigli čak ni do baraža!

Gledaj na to pozitivnije, evo i Argentinci su u nezavidnoj situaciji, ako se ipak ne plasiramo moći ćemo da govorimo kako se eto čak ni velika Argentina nije plasirala...

tako nam je i za ono preglomazno EP gde je većina evropskih država učestvovala najveći uspeh bio što nisu igrali ni Holanđani
aureus aureus 20:14 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Шта је ово, госн Вцуцко?
28. минут, а још 0:0.
Нема склањалице.
vcucko vcucko 20:42 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus
Шта је ово, госн Вцуцко?
28. минут, а још 0:0.
Нема склањалице.

Nema ničega. Prvo poluvreme ničega.

Sve sam nego ravnodušan, nadam se i strepim, ali džabe kad se ništa ne dešava. Više su Gruzini imali organizovanih napada nego mi.
Pazi kad sam više puta obrnuo na prenos iz Kijeva, ni tamo ništa posebno, ali bar se nešto dešava, ima naboja, nabrijani i jedni i drugi.

Ovde mrtvaja. Kao da ih nije briga
NNN NNN 20:53 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

pa kad nam odgovara trenutni rezultat
niccolo niccolo 21:17 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Grazie đoki, 1:0...
aureus aureus 21:39 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Кажем ја да би требало више и брже трчати!

И онда капитен Ивановић узме ону лопту на 30 метара од гола Србије и у 75. минуту почне да трчи к'о луд. И трчи Ивановић, и пролази једног противника, па пролази другог, и трчи као да каже: ".ебем вам матер, морамо да дамо више тај шугави гол, морамо!!!"

Пас ка Митровићу, Митровић до Пријовића и - паде гол!

Хвала трчању и капитену коме се ишло на Свјетско првенство!

С друге стране, ово што је играо Матић у задња два меча је...
Дошло вријеме да се не можеш ослонити ни на играча Манчестер Јунајтеда.
NNN NNN 22:20 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

капитен Ивановић

Ako bi nekoga morao da proglasim igračem utakmice - onda bi to bio Bane,
delovalo je kao da je najviše želeo pobedu, što se videlo i iz akcije iz koje smo dali gol.
Ono što zabrinjava da nam je kompeltna odbrana prematora
Ako zanemarimo Stojkovića (83.)
Bane 84.
Tošić 84.
Rukavina 84.
Kolarov 85.
i za godinu dana će biti još stariji

ali najstariji je lisac Muslin koji je mudro izveo defenzivnu postavu,
jer je naslutio da ako ne primimo gol idemo na Mundijal


Ovo me malo podseća na Italiju 1990. kada smo isto imali omladinske prvake svete 3 godine ranije i nismo uspeli (osim Prosinečkog) da ih integrišemo u A reprezentaciju, nego su nam igrali kojekakvi Sušići, Vujovići, Hadžibegići koji su imali svoj zenit 5-10 godina ranije...

aureus aureus 22:34 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

NNN
капитен Ивановић

Ako bi nekoga morao da proglasim igračem utakmice - onda bi to bio Bane,
delovalo je kao da je najviše želeo pobedu, što se videlo i iz akcije iz koje smo dali gol.

Iz istog razloga sam ga i ja naveo.
Nije on igrao savršeno, ali je baš želio pobjedu, a to je važno kad si kapiten.

Čovjek ima tri Premijer lige, Ligu šampiona i Ligu Evrope, FA kupove i ostala takmičenja koja se igraju u Engleskoj, zaradio je i novca, pa ipak hoće na još jedno svjetsko prvenstvo. To cijenim.
aureus aureus 22:43 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

NNN
nego su nam igrali kojekakvi Sušići

Prihvaća Safet Sušić. Ne sam, Safete!
I sad još možemo primit' gol.
NNN
, Vujovići... koji su imali svoj zenit 5-10 godina ranije...

Nema više vremena za bilo šta. Neeema vremena, ćetrdeset pet trideset osam. Vujović. Vuujović...evo šansa!
tasadebeli tasadebeli 23:11 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus

Čovjek ima tri Premijer lige, Ligu šampiona i Ligu Evrope, FA kupove i ostala takmičenja koja se igraju u Engleskoj, zaradio je i novca, pa ipak hoće na još jedno svjetsko prvenstvo. To cijenim.



Па да... Али он је такав био још док је играо за репрезентацију до 21 године. Онда када смо претпоследњи пут били играли финале првенства Европе у том узрасту.

2004. (ЛИНК)


Човек се или роди са тим или не. То се, на жалост, не учи ни у једној школи.

Али видим да су се и ови остали, мање-више јер нисмо сви исти, такође родили са тим.

И то је једини истински квалитет ове Муслинове репрезентације.

Па докле догурамо са тим у Русији следеће године, догурамо.

Ја презадовољан и овиме.


Подсетићу вас само, у тренутку када је извучена група за квалификације на Мундијал у Русији, Аустрија и Велс су били далеко испред нас, Северна Ирска ту негде, а Грузија и Молдавија испод нас (Њима смо и узели свих 12 бодова што нас је одвело на светско првенство.)

Јули 2015 - Фифа ранг листа:

Велс је био 10.

Аустрија 15. на листи.

Србија 43.

Република Ирска 52.

Молдавија је била 124.

Грузија на 153. месту.


И мада су тада ишли наслови по новинама да Србија никада није добила лакшу групу од ове (ваљда зато што није ту било оних тешкаша попут Немачке, Шпаније, Енглеске, Италије, Француске и сл.), ако се узме у обзир одакле смо кренули, ово је сјајан успех.

А ваљда ће до следећег лета и још неки од оних Пауновићевих клинаца упасти у прву поставу А репрезентације: Андрија Живковић, Милинковић Савић,...
vcucko vcucko 23:34 09.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli

Грузија на 153. месту.


Taj podatak me iskreno čudi, valjda se tako poklopilo. Nikako ne treba bagatelisati Gruziju.

Sovjetsku reprezentaciju je decenijama činio Dinamo iz Kijeva, ali uvek pojačan sa nekim Gruzinom ekstra klase. Od svih mogućih naroda koji su činili Sojuz. Ovako na prvu, Hurtsilava, Kipiani, Šengelija. Čak su bili nosioci igre.
Dinamo iz Tbilisija ima osvojen Kup kupova, negde sredinom 80-ih (kapiten bio pomenuti Kipiani). Gruzija je u fudbalu daleko od tikve bez korena.

I bojao sam se ove utakmice, terao strah pričama o nameštaljci. Znači, bilo je je-dva, povuci-potegni.

I meni je zasmetalo kad je ćelavitis ubrzo posle gola izvukao Mitra i ubacio sedamnaestog defanzivca u igru. Ali isto tako, oni su minut pre toga imali skoro pa mrtvu šansu, onaj volej sa bliže od penala. Ko zna, možda ćelavi i nije samo izlapeli sledbenik Bata Đore. Daj Bože...

Ukratko, preživesmo, a sad da vidimo šta ćemo

aureus aureus 00:15 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

vcucko
Ko zna, možda ćelavi i nije samo izlapeli sledbenik Bata Đore. Daj Bože...
Ukratko, preživesmo, a sad da vidimo šta ćemo

Par stvari mi se dopalo kod Muslina.

Kad je preuzeo reprezentaciju, odmah je rekao da bi bio neuspjeh da se Srbija ne plasira na SP u Rusiji, i na taj način, zapravo, obećao odlazak, što je bilo dosta hrabro (nakon tri uzastopna propuštena takmičenja) ali i odgovorno prema navijačima.
To obećanje je ispunio, a da se nijednog momenta nije požalio na bilo šta: na igrače i njihovo nezalaganje, na pritisak javnosti i uobičajeno miješanje u rad selektora, na negodovanje publike večeras u prvom poluvremenu. Ništa.

Drugo, rekao je da ima viziju - sistem, formaciju, način igre koji će Srbija pod njim praktikovati, i zaista, osim u zadnje dvije utakmice koje je obilježio s jedne strane pritisak da se pobijedi, a s druge strane rasterećenost i borbenost protivnika (ni Austrija ni Gruzija nisu se sklonili Srbiji), dakle, osim u te dvije utakmice, Srbija je igrala sasvim solidno, vjerovatno ponajbolje od Antićevog vremena.
Umjesto da uzme isključivo najbolje i najplaćenije igrače, ne plasira se na prvenstvo i pruži uobičajeno opravdanje ("Šta sam više mogao, ovo je najbolje što imamo." ), on je vjerovao sebi i svojoj selekciji i, naposlijetku, napravio uspjeh.

Kuriozitet je da je U SVIH DESET UTAKMICA KVALIFIKACIJA Srbija postigla bar jedan gol!
Treba pogledati arhivu i vidjeti kad se to zadnji put desilo.
Srbija je u svih deset utakmica postigla bar jedan gol iako ih je igrala sa samo jednim špicom koji ni u svom klubu nije standardan.
To ne može da bude potpuna slučajnost, tu nekog sistema stvarno ima.

Dala je ubjedljivo najviše golova u svojoj grupi, ali je i primila prilično golova. 20:10.
Jedan prima, ali daje dva.

EVO TABELICE:


1 Serbia 10 6 3 1 20 10 10 21
2 Ireland 10 5 4 1 12 6 6 19
3 Wales 10 4 5 1 13 6 7 17
4 Austria 10 4 3 3 14 12 2 15
5 Georgia 10 0 5 5 8 14 -6 5
6 Moldova 10 0 2 8 4 23 -19 2

Još par zapažanja.
Srbija je jedina pobijedila Gruziju dva puta.
Irska je završila druga u grupi, a Srbija ju je dobila u gostima i bolja je u direktnom okršaju. Na kraju je razlika između te dvije reprezentacije iznosila dva boda, ali u direktnom okršaju Srbija ima tri boda više (4:1).

Nema šta, Srbija je zasluženo na Svjetskom prvenstvu.
Čestitamooo!
tasadebeli tasadebeli 00:27 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

vcucko

Taj podatak me iskreno čudi, valjda se tako poklopilo. Nikako ne treba bagatelisati Gruziju.



Да, вероватно се тако потрефило.

Пази кад је Молдавија била 30 места испред њих.

Еве ти линкић, па скролуј низбрдо, па more, more, more,....

И у праву си за СССР.

А данаске ствари стоје овако (по последњој листи):


Велс је 13. (Баксуз! )

Ми смо 32.

Република Ирска 34.

Аустрија чак 57.

Грузија 103.

Молдавија 156.


I meni je zasmetalo kad je ćelavitis ubrzo posle gola izvukao Mitra i ubacio sedamnaestog defanzivca u igru. Ali isto tako, oni su minut pre toga imali skoro pa mrtvu šansu, onaj volej sa bliže od penala. Ko zna, možda ćelavi i nije samo izlapeli sledbenik Bata Đore. Daj Bože...



Због ради у циљу држања лопте. Пази кад је Гудељ на крају заиграо као полушпиц!

И ја се надам.

Бата Ђору и Живадиновића тешко било ко може да надмаши.


Ukratko, preživesmo, a sad da vidimo šta ćemo


Тјах...

Сваки пут када нам буде успело да противника удавимо бесконачном пас игром око центра (оно, пала заставица, они сви полегали по терену и грицкају травке ишчекујући наш напад и слично), узећемо по бод и то нам је то.
tasadebeli tasadebeli 00:29 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus

Umjesto da uzme isključivo najbolje i najplaćenije igrače,



На кога то мислиш?
aureus aureus 01:01 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

I tako Srbija ode na Svjetsko nogometno natjecanje.

Od ostalih država nasljednica raspale Jugoslavije, na prvenstvo može ići još samo Hrvatska koja je večeras dobila Ukrajinu u gostima i tako obezbjedila baraž.
Nju je, inače, u grupi iza sebe ostavio ISLAND!

Crna Gora je sjajno počela kvalifikacije, dobro se držala sve vrijeme, ali se nije baš najbolje snašla u ovom neugodnom periodu kad nadire jesen, i kad dani postaju kraći i hladniji, a opozicija se ipak ne vrće u parlament.
U zadnja dva kola nije imala sreće pa nije uzela ni đavolji bod, dok je Danska uzela četiri i za toliko je nadmašila u borbi za baraž.
Crna Gora je dala 20 golova i osvojila 16 bodova.

Slovenija je svoju grupu završila na četvrtom mjestu sa 15 bodova, Bosna ima 14 bodova iz devet kola i do baraža može samo ako dobije Estoniju u gostima, a Grčka kod kuće ne savlada Gribraltar.
Makedonija je u svojoj grupi peta sa 11 bodova, a ubjedljivo najgore je samoproglašeno Kosovo koje svoju grupu završava na poslednjem mjestu sa osvojenim JEDNIM bodom.

Ispod svakog prihvatljivog nivoa je bio San Marino koji nije uzeo niti jedan bod a u deset mečeva je imao gol razliku od -49 (2:51)!
Sličan ukor treba da dobije Lihtenštajn jer nije osvojio nijedan bod, ali je bio nešto bolji sa gol razlikom: -38 (1:39).
Farska ostrva su primjerice već uzela 9 bodova iz 9 mečeva, a u istoj grupi je Andora uspjela da pobijedi Mađarsku i da nakupi 4 boda.

Bilo bi slatko da neko organizuje Evropsko prvenstvo za male zemlje (do milion stanovnika), da se konačno vidi ko je tu sila.


S druge strane, u svojoj grupi se iživljavala Njemačka (svih deset pobjeda uz gol razliku +39, 43:4), Švajcarska (za sada svih devet pobjeda) koju sutra Portugal ipak može poslati na drugo mjesto (ne-vje-ro-va-tno, ni 27 bodova nije dovoljno da se direktno ode!), Španci su se smilovali pa su jednu utakmicu remizirali, baš kao i Belgija.
aureus aureus 01:13 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli
aureus
Umjesto da uzme isključivo najbolje i najplaćenije igrače,

На кога то мислиш?

Od igrača koji najviše vrijede na tržištu tu je taj mali Sergej Milinković - Savić, za koga navijači uporno ponavljaju da vrijedi 70 miliona evra, a menadžer mu je Mateja Kežman.
Mnogi misle da bi bar još dva-tri igrača sa omladinskog svjetskog prvenstva bilo bolje da igraju umjesto nekih drugih.
Zamjerano je selektoru i što je nedovoljno koristio Ljajića, a naravno - skoro svako ima neku svoju listu najboljih igrača.
Mislim pretežno na navijače. Sportski novinari su, čini se, ipak malo manje problematični.

Što se mene tiče...pristao bih da budem navijač-selektor u košarci i "znao" bih da izaberem 12 najboljih za reprezentaciju Srbije, ali kad je fudbal u pitanju - odustajem. Ne bih znao. Više pratim košarku.
tasadebeli tasadebeli 07:39 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus


Od igrača koji najviše vrijede na tržištu tu je taj mali Sergej Milinković - Savić, za koga navijači uporno ponavljaju da vrijedi 70 miliona evra, a menadžer mu je Mateja Kežman.
Mnogi misle da bi bar još dva-tri igrača sa omladinskog svjetskog prvenstva bilo bolje da igraju umjesto nekih drugih.
Zamjerano je selektoru i što je nedovoljno koristio Ljajića, a naravno - skoro svako ima neku svoju listu najboljih igrača.



А ти мислиш на њих!

Па добро, неки од тих момака се још увек кале и тале у репрезентацији до 21 године.

И ту треба пребрати кукољ од здравог зрна што је веома тешко поред свих тих менаџерских интереса. Неки од тих млађих су заиста тзв. пренадуване звезде у медијском смислу, а без неких основа за тако нешто. (Зарад боље продаје, односно цене на тржишту коју помињеш. )


LIAN SPORTS (газда Фаљи Рамадани) листа играча везаних уговором (ЛИНК)

А сасвим сигурно ови сви овде побројани на тој листи и нису баш толико добри за репрезентацију. И тешко их је и уклопити.

Па уклопити менаџерске интересе тек... Компликовано.


(Шта мислиш, зашто ови моји у Чукаричком избегавају да ангажују играче који су под уговором са агенцијом газда Фаљија? )

А што се тиче цене на тржишту, она и није неки показатељ у фудбалском, играчком смислу. Хоћу рећи, од цене изражене новцем на фудбалском тржишту, много је важнија она вредност коју тај играч има за екипу.

А тржишна вредност је променљива категорија. Из месеца у месец.

Довољно ти је да онако овлаш повремено пратиш Трансфермаркт, па да видиш како се то брзо мења, расте или пада. (ЛИНК)


А што се тиче Милинковића Савића, мислим да је било и неких проблема са његовим тренутним клубом, Лациом, око играња за репрезентацију. Верујем да ће га Муслин позвати за Русију јер нам је потребан такав играч да не би сав терет падао на Матића. (Ови остали, Тадић, Костић, Гудељ, Миливојевић и нису класични срединаши, него или дефанзивни или полушпицеви.)


У ствари, када мало боље погледаш, Муслин (и већ дужи низ селектора пре њега) и није имао неки много шири избор од овога који је направио.

Највећи проблем наших репрезентативаца је што у својим клубовима у иностранству у највећем броју случајева и нису стандардни првотимци. Имају мали број утакмица током сезоне.

Погледај Николу Максимовића. Дечко на тржишту вреди 9 милиончета тренутно, а за свој клуб, Наполи, одиграо је целе две утакмице од почетка сезоне. Душко Тошић вреди 2 милиона, а одиграо је 6 утакмица. Стефан Митровић одиграо 8 утакмица. Настасић вреди 12 милиона, а одиграо 8 утакмица за за Шалке. Једино Бане Ивановић одиграо од почетка сезоне 17 утакмица. А најстарији је од свих.


И 'ајде онда ти сада направи одбрану за систем 3-5-2 у којој ће последња тројица да функционишу као швицарски сат јер би то тако морало да буде ако играш тај систем. (Већину голова смо примали из неуспелих офсајд замки.)

Нисмо ми Талијани са Кјелинијем, Контијем и осталима који одиграју и преко 50 утакмица по сезони, сваки од њих.


Остале линије у тиму нам малкице боље стоје по броју одиграних утакмица за своје матичне клубове и то се и види на терену.


Sportski novinari su, čini se, ipak malo manje problematični.




Мада и међу њима имаш оних који добијају редовне апанаже разних фудбалских менаџера и инвестиционих фондова, па онда врше притисак на селектора и фудбалски савез.

Па се онда то назива јавним мњењем.

Што рече Ђоле Балашевић, за кавурму и кило белог. Ови то раде и за један ручак у клупским мензама.


Zamjerano je selektoru i što je nedovoljno koristio Ljajića, a naravno - skoro svako ima neku svoju listu najboljih igrača.



Док је Филип Костић обављао посао, Љајић је чекао у сенци.

Надам се да је Муслин свима ставио до знања да то тако иде.

Crna Gora je sjajno počela kvalifikacije,


Жао ми је што је мали Филип Стојковић, Жуле, (екс Звезда, па Чукарички, па Минхен 1860, па опет сада Звезда) заиграо за црногорску репрезентацију (дечко рођен у Београду).

Био би одлична алтернација са Рукавином као десни спољни. Све има за врхунски ниво. И брзину и издржљивост и центаршут и дриблинг.

Једна од могућих алтернација Коларову и Обрадовићу као леви спољни је мали Богосавац (тренутно Чукарички, екс Партизан) који је ту негде, на Жулетовом нивоу.

Надам се да и њега неће да испусте као Жулета.


П.С. - И да не отварам нови коментар, једна порука за Чучка.

Шушка се, последње што сам покупио у клубу (Чукаричком), изгледа да ћемо да доведемо дебелог Бугарина. Божинова. Вероватно до краја сезоне.

Да замени Мудринског.


Помињао сам им ја и

Убипарипа (ЛИНК) из школе Војводине

и

Далибора Веселиновића из Офкове школе (ЛИНК)


Сви су без уговора од летос.

А можда доведу и неког црнца да игра централног шпица.

Видећемо.

Ко зна шта снују Матијашевић и Миросављевић.



alselone alselone 09:05 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Italiju 1990


Prvi album sa slicicama koji sam skupljao. I na kraju mi falila jedna. Cak je i moj stric koji je tada ziveo u Francuskoj slao kesice odande ne bi li mozda pronasli tu jednu.
nsarski nsarski 10:07 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

alselone
Italiju 1990


Prvi album sa slicicama koji sam skupljao. I na kraju mi falila jedna. Cak je i moj stric koji je tada ziveo u Francuskoj slao kesice odande ne bi li mozda pronasli tu jednu.


Heh, ja sam moje ćerke varao - evo to sada prvi put priznajem. Kupovele one nešto (čokoladice ili slično) i sakupljale sličice. I kako to biva, uvek neka važna "fali". Kupovao im, kupovao, ali nikako da ubodu. Sve duplikati.

E, jbg, ja znao ljude iz "Dečjih novina" koji su te sličice štampali, pa od njih dobijem ceo komplet. I tako, deci kupim čokoladicu i u nju munem baš onu koja im tog trenutka neophodno, ali neophodno!, treba. Imale su mnogo "sreće", baš mnogo.

White lie, nijedna porota na svetu me ne bi osudila.
alselone alselone 10:22 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

E, jbg, ja znao ljude iz "Dečjih novina" koji su te sličice štampali, pa od njih dobijem ceo komplet. I tako, deci kupim čokoladicu i u nju munem baš onu koja im tog trenutka neophodno, ali neophodno!, treba. Imale su mnogo "sreće", baš mnogo.

White lie, nijedna porota na svetu me ne bi osudila.


A danas mozes da posaljes mail u Panini i oni ti posalju slicice koje ti fale. Isto kao sto danas mozes da platis par dolara i onda u video igrici imas vise zivota, veci mac ili brzi auto.
Ruse nam temelje detinjstva. :)
vcucko vcucko 10:52 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli


П.С. - И да не отварам нови коментар, једна порука за Чучка.

Шушка се, последње што сам покупио у клубу (Чукаричком), изгледа да ћемо да доведемо дебелог Бугарина. Божинова. Вероватно до краја сезоне.

Да замени Мудринског.


Božinov u Partizanu nije dao mnogo, naprotiv. Ali zaista nikad ga nisam nešto naročito prozivao i sl. - čovek se realno trudio, trčao i rvao se sa odbranama koliko je mogao. Druga je stvar što je u Partizan došao kao skoro pa bivši igrač.
Kakav će i u kom stanju da dođe u Čuku, još koju godinu kasnije, to je tek pitanje. Mislim, njemu je očigledno ovde dobro, odomaćen je, ima prijemčivog ženskog sveta po estradi (a čini mi se izrazito taj tip). A koliko će klub da dobije njegovim angažovanjem, videćemo.
NNN NNN 11:30 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

alselone
Italiju 1990


Prvi album sa slicicama koji sam skupljao. I na kraju mi falila jedna. Cak je i moj stric koji je tada ziveo u Francuskoj slao kesice odande ne bi li mozda pronasli tu jednu.

Koja ti fali(la)?

I ja sam skupljao Italiju90 i ostao sam nešto kratak, jbg. kad tad nisam imao skoro ni sa kim da se menjam,
Afriku2010 sam iz zajebancije skupio ekstremno brzo,
na poslu se menjeo sa nekoliko kolega, a onda otišao na menježu kod Moskve i za par sati našao 180 sličica koje su mi falile!
(skoro da nije ni zanimljivo )

Ovaj mislim da neću ni da skupljam
(možda čak neće dima Mesija ni Kristijana na SP2018 )
Atomski mrav Atomski mrav 13:39 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Dala je ubjedljivo najviše golova u svojoj grupi, ali je i primila prilično golova. 20:10.

Od tih deset primljenih golova, pet su nam utrpali Austrijanci. Baš nam nisu "legli" ili je njima ova naša formacija u kojoj smo igrali naročito odgovarala... Jbt, dali su nam 5 golova u 2 utakmice a u 8 ostalih utakmica su postigli 7 golova, dakle manje od 1 po utakmici?!
aureus aureus 14:47 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Atomski mrav
Dala je ubjedljivo najviše golova u svojoj grupi, ali je i primila prilično golova. 20:10.

Od tih deset primljenih golova, pet su nam utrpali Austrijanci. Baš nam nisu "legli" ili je njima ova naša formacija u kojoj smo igrali naročito odgovarala... Jbt, dali su nam 5 golova u 2 utakmice a u 8 ostalih utakmica su postigli 7 golova, dakle manje od 1 po utakmici?!

Inače sam pomalo skeptičan po pitanju "jake odbrane" otkako je ona Petkovićeva u kvalifikacijama primila samo jedan gol, a onda otišla na Svjetsko prvenstvo i u tri utakmice primila 10, a Argentinci su im uvalili jedan posle 23 dodavanja.

Nek bude ovako kako radi Muslin: postoji sistem koji još uvijek ne funkcioniše najbolje, ali do tog prvenstva može da se skocka.
Za sada daju dva gola po utakmici i to je super.
Atomski mrav Atomski mrav 15:03 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Nek bude ovako kako radi Muslin: postoji sistem koji još uvijek ne funkcioniše najbolje, ali do tog prvenstva može da se skocka.
Za sada daju dva gola po utakmici i to je super.


Sistem funkcioniše ako su pravi igrači na terenu na pravim pozicijama. Biće da je Muslin dobro ubo što je sinoć uvrstio Tošića u ekipu... bar što se odbrane tiče. Sergej Milinkovć-Savić je izjavio da mu je Muslin rekao da će ga zvati u reprezentaciju ako on (Sergej) pronađe sebi mesto u tom sistemu i toj formaciji.

A efikasnu reprezentaciju smo imali u kvalifikacijama za EP 1992 sa kojeg smo izbačeni zbog sankcija i u kvalifikacijama za SP2010, koliko ja pamtim... tako da je ovo izdanje jedno prijatno iznenađenje :)
aureus aureus 15:16 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli
Па добро, неки од тих момака се још увек кале и тале у репрезентацији до 21 године.

И ту треба пребрати кукољ од здравог зрна што је веома тешко поред свих тих менаџерских интереса. Неки од тих млађих су заиста тзв. пренадуване звезде у медијском смислу, а без неких основа за тако нешто.

Prenaduvani su jer se ne čuje mnogo o njihovim uspjesima nakon tog omladinskog svjetskog prvenstva.
Čak sam negdje naletio na članak ili komentar koji je pokazao da ta mlađarija uglavnom igra sporedne uloge u klubovima koji nisu baš velikani. Neki jedva da ulaze u igru. Neki su otišli u klub od renomea, ali praktično uopšte ne igraju. Pade mi na pamet Grujić. On je otišao ju ljeto 2016. u Liverpul, ali je u Liverpulu odigrao cijelih...8 utakmica, odnosno ne CIJELIH - nego je igrao neke minute pred kraj mečeva. Njega mi je i žao jer mi liči na pametnog i odgovornog momka kome se nije išlo tako rano u tako veliki klub, ali je bio izvršen pritisak da mora da ide da bi Zvezda dobila prijeko potrebni novac.

Drugo u čemu navijači griješe je što misle da baš svi iz te mlade selekcije moraju obavezno da se nađu u A timu. Niti moraju sada niti moraju jednog dana. Neko će uspjeti u vrhunskom fudbalu, neko neće. Neko ti od njih treba, a neko je možda i dobar ali na njegovoj poziciji igra bolji i iskusniji igrač. (Neko će biti sjajan tek za nekoliko godina.) Po meni, za reprezentaciju uvijek treba da igraju najbolji i najspremniji igrači, koliko god godina da imaju. Naravno, u skladu sa sistemom igre koju praktikuje selektor. Ne u skladu sa nekim imaginarnim sistemom gdje nabrajaš najbolje igrače pa onda i ne primjetiš da u prvoj jedanaestorici imaš tri lijeva beka.
Velike rezove i nagla podmlađivanja kad odjednom uvedeš sedmoricu mladih fudbalera u A tim, nikad nisam volio. Ti veliki rezovi uvijek sugerišu da se u prethodnom periodu nije dobro radilo.
aureus aureus 15:27 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Each team must first name a preliminary squad of 30 players. From the preliminary squad, the team must name a final squad of 23 players (three of whom must be goalkeepers) by the FIFA deadline. Players in the final squad may be replaced due to serious injury up to 24 hours prior to kickoff of the team's first match, where the replacement players do not need to be in the preliminary squad.[52]

For players named in the 30-player preliminary squad, there is a mandatory rest period between 21 and 27 May 2018, except for those involved in the 2018 UEFA Champions League Final played on 26 May



Dobro. Zadržavam pravo da komentarišem ono što vidim na terenu, ali sam sebe pošteno izuzeo od selektorskog posla. Međutim, neko ko bolje prati karijere desetina tih fudbalera, može da, zabave radi, saopšti spisak od 23 igrača koje bi vodio u Rusiju.

Pritom, nek saopšti formaciju i prvu jedanaestoricu!
Moramo da znamo na šta bi ta igra trebalo da liči.
tasadebeli tasadebeli 20:55 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus

Prenaduvani su jer se ne čuje mnogo o njihovim uspjesima nakon tog omladinskog svjetskog prvenstva.



Не чује се зато што, реално гедано, тих успеха и нема.

Творац те златне омладинске екипе био је Вељко Пауновић. Озбиљним радом, систематским, са озбиљном екипом помоћника око себе и одрешеним рукама у селекцији играча, у процесу који је трајао пуне три године, добијена је та генерација - првак света у фудбалу до 20 година.

(Имао је Вељко од кога и да учи. Отац му, Благоје, био је мајстор за прављење великих играча и добру селекцију екипе коју води.)

Чим је Пауновић изјавио да неће наставити даље да води те момке (што би било и најлогичније - погледати примере Француске, Немачке,... кроз време иза нас или пример оних наших чувених "чилеанаца" са Савићевићем, Мијатовићем, Бобаном, Шукером или примере других наших екипа из других спортова у којима смо у светском и европском врху), било је јасно да ће се та генерација распршити куд који мили моји.

Доведен је Томислав Сив(оњ)ић за селектора младе репрезентације до 21 године који је одмах легао на менаџерску руду. Јер... Због тога је и доведен.

Čak sam negdje naletio na članak ili komentar koji je pokazao da ta mlađarija uglavnom igra sporedne uloge u klubovima koji nisu baš velikani. Neki jedva da ulaze u igru. Neki su otišli u klub od renomea, ali praktično uopšte ne igraju. Pade mi na pamet Grujić. On je otišao ju ljeto 2016. u Liverpul, ali je u Liverpulu odigrao cijelih...8 utakmica, odnosno ne CIJELIH - nego je igrao neke minute pred kraj mečeva. Njega mi je i žao jer mi liči na pametnog i odgovornog momka kome se čak i nije išlo tako rano u tako veliki klub, ali je bio izvršen pritisak da mora da ide da bi Zvezda dobila preko potrebni novac.



Да. А то је велики проблем доброг дела играча и у А селекцији.

Мало утакмица у ногама током сезоне.

То донекле може бити и позитивно до светског првенства (због замора материјала), али је чешће негативно за игру целе екипе.

Баш смо Чучко и ја на једном Сркијевом посту причали о Станиши Мандићу, дечку из Херцег Новог, стрелцу првог гола против Бразила у том омладинском финалу светског првенства. Ено га на позајмици из Чукаричког (Чак је и Чуки непотребан! А Лалатовић овамо кука у клубу и по медијима како нема крилне нападаче него му срединаши играју крила. А одрекао се Мандића. ) негде у Норвешкој. И игра Станиша за репрезентацију Црне Горе.

А о каквом се потенцијалу ради, није се видело само на том светском првенству:








Дечко је могао да буде српски Инзаги (оно, бржи од офсајд замке, увек на граници офсајда, али никада у офсајду) по ономе у шта је могао да развије своје урођене способности, квалитет који је неоспоран... Али ето...

Одрекоше га се. Чини ми се и превише олако. Вероватно зато што нема уговор са газда Фаљијем Рамаданијем. Прецизније речено, дечко и нема свог агента или агенцију или инвестидиони фонд који стоји иза њега.


То је судбина чак и оних који су отишли у велике клубове. Да играју врло мало или не играју уопште. Попут Грујића.


Drugo u čemu navijači griješe je što misle da baš svi iz te mlade selekcije moraju obavezno da se nađu u A timu. Niti moraju sada niti moraju jednog dana. Neko će uspjeti u vrhunskom fudbalu, neko neće. Neko ti od njih treba, a neko je možda i dobar ali na njegovoj poziciji igra bolji i iskusniji igrač. (Neko će biti sjajan tek za nekoliko godina.)



Тако је. Рекох већ, пребрати жито од кукоља.

Рецимо, од тих златних омладинаца, за врхунски фудбал свакако није један Шапоњић, на пример.

Али када си кратак са централним шпицевима (нема их ни на тржишту у Србији, не праве их добре у омладинским школама, последњи истински прави централни шпиц којег смо имали а да је био врхунски био је још Саво Милошевић шта год ко мислио о њему; кажем врхунски, са осећајем за гол, а не балван од којег се лопта одбија, па нека случајно и пређе гол црту противника), онда и не можеш много да бираш.

К'о ни Муслин, уосталом, што и нема баш толико велики избор како се нама чини.


Each team must first name a preliminary squad of 30 players. From the preliminary squad, the team must name a final squad of 23 players (three of whom must be goalkeepers) by the FIFA deadline. Players in the final squad may be replaced due to serious injury up to 24 hours prior to kickoff of the team's first match, where the replacement players do not need to be in the preliminary squad.[52]

For players named in the 30-player preliminary squad, there is a mandatory rest period between 21 and 27 May 2018, except for those involved in the 2018 UEFA Champions League Final played on 26 May



Да ли ћемо ми успети да набројимо 30 имена?


Dobro. Zadržavam pravo da komentarišem ono što vidim na terenu, ali sam sebe pošteno izuzeo od selektorskog posla. Međutim, neko ko bolje prati karijere desetina tih fudbalera, može da, zabave radi, saopšti spisak od 23 igrača koje bi vodio u Rusiju.

Pritom, nek saopšti formaciju i prvu jedanaestoricu!
Moramo da znamo na šta bi ta igra trebalo da liči.



Одлична идеја!

Да се играмо селектора!

Ионако ће тога бити до јуна следеће године колико год хоћеш по медијима.

Можемо ми овде први да почнемо.

Дакле, мојих 30 (поштоваћу Муслинов систем мада ја преферирам 4-4-2, али шта ми то вреди када немамо играче за то.

Дакле, систем 3-5-2, 30 имена (у овом тренутку):


Голмани: Владимир Стојковић, Вања Милинковић Савић, Предраг Рајковић;

Десни спољни: Антонио Рукавина, Милан Гајић, (по потреби и Бане Ивановић);

Леви спољни: Александар Коларов, Иван Обрадовић, (по потреби и Душко Тошић);

Централни бекови: Бане Ивановић, Јагош Вуковић, Матија Настасић, Никола Максимовић, Душко Тошић, Слободан Рајковић, Урош Спајић;

Средина терена: Душан Тадић, Адем Љајић, Немања Гудељ, Марко Грујић, Лука Миливојевић, Немања Матић, Филип Костић, Андрија Живковић, Немања Радоњић, Немања Радоја, Саша Здјелар, Сергеј Милинковић Савић;

Централни нападачи: Александар Митровић, Александар Пријовић, Лука Јовић, Урош Ђурђевић.


Са овог списка би вероватно отпали, да се сведе на 23 имена: Гајић, Рајковић, Спајић, Гудељ, Радоја, Здјелар и Лука Јовић.


На резервној листи:

Голмани: Огњен Чанчаревић (Радник Сурдулица), Немања Крзнарић (Младост Лучани); (преферирам искусне голмане )

Одбрана: Вукашин Јовановић (Бордо), Срђан Бабић (Звезда), Никола Миленковић (Фјорентина);

Средина: Неца Михајловић (Херенвен), Ђорђе Денић (Рад), Данило Пантић (Партизан), Лука Аџић (Звезда)

Нападачи: Петар Шкулетић (Генчлер, Турска).


И то је то.


П.С. - Молим, нотирати да сам се силно трудио да не будем пристрасан, те на листу намерно нисам ставио бивше и садашње играче Чукаричког који по квалитету не заостају много за већином наведениох имена: Никола Стојиљковић (Брага), Андрија Павловић (Копенхаген), Ерхан Машовић (Бриж), Мирослав Богосавац (Чукарички).

(Жулета Стојковића не могу прежалити као десног спољњег, али нека га у братској Црној Гори. Нека је са срећом. )
aureus aureus 21:45 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli
Али када си кратак са централним шпицевима (нема их ни на тржишту у Србији, не праве их добре у омладинским школама, последњи истински прави централни шпиц којег смо имали а да је био врхунски био је још Саво Милошевић шта год ко мислио о њему; кажем врхунски, са осећајем за гол, а не балван од којег се лопта одбија, па нека случајно и пређе гол црту противника), онда и не можеш много да бираш.

Ima jedna strateška manjkavost u proizvodnji igrača u srpskom fudbalu, koja mi već deceniju-dvije ide na živce.

Kako igri i njenoj postavci, tako i proizvodnji igrača, pristupa se ziheraški, a to znači: najsigurniji smo kad se dobro branimo; znači - treba nam jaka odbrana, a za odbranu su ti potrebni stameni igrači i veliki borci. Pusti sad kreaciju i davanje golova, bitno je da se odbranimo, moramo da znamo da nismo ni Francuzi ni Brazilci.

Fokus je tako sa majstora prebačen na borce. Šesdesetih i sedamdesetih si imao Džajića, osamdesetih i devedesetih Piksija...dvijehiljaditih je niz prekinut pa je najzvučnije ime bio Vidić. Legionar, beskompromisni borac, član slavnog Junajteda, čak član najbolje prve postave tog tima svih vremena, ali ipak - DEFANZIVAC.
E kad su ti glavna snaga Vidić i Ivanović, onda to nije baš tako dobro kao što može da izgleda.
Hrvati imaju mnogo više kreativnih fudbalera (koji pritom igraju u važnim klubovima) i to je jedan od razloga što em idu češće na razna prvenstva em doguraju dalje.
A i oni su dogurali najdalje kad su imali jednog klasičnog golgetera ubicu - Davora Šukera.

Na ovoj 'vamo strani Drine niko izgleda i ne pomišlja da "odgoji" golgetera-ubicu (mada je to najzahvalnija i tržišno najskuplja zvijerka). Nekog tipa koji je brz i prodoran, koji zna sa loptom, zna da se nađe u dobroj situaciji i umije da zvekne loptu gdje treba, kako nogom tako glavom. To je...što ti reče, poslednji koji je zaličio na takvog fudbalera bio je Savo Milošević, a sad nemaš nijednog koji je dobar bar koliko njegova zamjena - Darko Kovačević. Pri čemu ni Savo ni Darko nisu bili golgeteri visoke klase. (Miloševiću je za 37 golova u reprezentaciji bilo potrebno čak 102 utakmice.)

SPEC. Čitao sam nedavno da mladi Joveljić (18 godina) u omladinskom pogonu Zvezde postiže het-trikove k'o od šale i baš sam se obradovao. Godinama čitam naslove tipa: "Talentovani defanzivac potpisao za Zvezdu", "Zvezda dovodi stamenog štopera", "Mladi desni bek pojačava odbranu Zvezde", "Talentovani lijevi bek prelazi iz (...) u Zvezdu", "Bomba na Marakani: zadnji vezni..."

Idite u peršun više i sa defanzivcima i sa srednjacima kvariteljima protivničke igre! Nisam vidio golgetera još od Pančeva, a i on je bio Makedonac.
tasadebeli tasadebeli 22:06 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

aureus

Idite u peršun više i sa defanzivcima i sa srednjacima kvariteljima protivničke igre! Nisam vidio golgetera još od Pančeva, a i on je bio Makedonac.









Е, таки као Панчев, то је већ нешто посебно.

Ја сам знао само за још једног таквог откада гледам фудбал, а то је цео живот:





Све што шутне, било којим делом тела, иде у гол.

С тим се човек рађа, то се не учи.

Сантрач је исто био центарфор тог профила. (ЛИНК)

Slobodan Santrač – Sani, fudbaler koji je najveći deo svoje igračke karijere proveo u OFK Beogradu, prema statistici je najbolji strelac jugoslovenskog fudbala svih vremena i jedan od najvećih golgetera svetskog fudbala. Santrač je ubedljivo prvi strelac jugoslovenskih šampionata sa 218 pogodaka.


(Причали ми неки старији од мене да је Сантрача у Ваљеву открио фудбалски тренер Металца када га је на једном атлетском тренингу видео да, тренирајући атлетику, трчи 100 метара за 11 и нешто секунди. Није тада био старији од 14 година. А ето, тај Сантрач никада није добио место у репрезентацији док је трпао голове у домаћој лиги.)


Не пратим кошарку, али зар нисмо у једном тренутку и у кошарци почели да правимо исту грешку инсистирајући на висини, па нам је репрезентација неко време била без доброг плеја?


У праву си за прављење дефанзиваца у фудбалу.

Зато данас немамо голгетере. Рођене, класичне голгетере.

Исто је било и са плејмејкерима у фудбалској репрезентацији до Тадића. Онима што дају завршни пас за гол.

У време СФРЈ, ако ме памћење добро служи, Златко Заховић је био планиран да замени Пиксету када оде у пензију.

Онда се држава распала, па и њена репрезентација, па је Заховић заиграо за Словенију.

И ми тако после Пиксете, па све до сада, до Тадића, нисмо имали таквог играча у репрезентацији.

А кажем ти, већ 5-6 година ови људи што су у фудбалу кукају како не можеш на српском тржишту да нађеш правог, класичног шпица, а да је добар. Макар пристојан за домаћу лигу. Зато ови у Чуки најпре и размишљају о једном Бугарину који прво треба да иде на дијету и да га закључавају у кући да не би јурио старлете по сплавовима или о довођењу неког момка из дубоке црне Африке.

Па чак и онда када добијемо неког клинца који би могао да се развије у тако нешто, правог голгетера, немамо довољно стрпљења, него га, препуштеног менаџерима и агенцијама, начисто упропастимо продајама.

Надам се да макар са Јовељићем неће бити тако.

Да, да, потпуно си у праву за дефанзивце.

Зато већ деценијама уназад наша репрезентација игра као ФК Мала Моштаница. На 0:0, поделу бодова, па ако дамо гол случајно, добро је. Систем 6-3-1.

Ови Муслинови са 20 голова на 10 утакмица су право освежење после деценија и деценија дављења лопте око центра или гађања дубинским лоптама оног усамљеног очајника у шпицу напада.

Само када бисмо примали мање голова на светском првенству, можда бисмо и прошли групу.



EDIT: Остадох ти дужан за прву једанаесторицу на светском првенству.

Даклем:

Стојковић - Ивановић, Вуковић, Никола Максимовић - Лука Миливојевић, Немања Матић, Рукавина, Коларов, Тадић - Филип Костић, Александар Митровић.

То је то што имамо. Најбоље по мом мишљењу.

У овом тренутку.

Има још много до светског првенства. 9 месеци.

Надам се само да нам неће нека руска Хајди Клум и овог пута извлачити куглице из бубња и одређивати групу као ономад 2006.



NNN NNN 22:40 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Вања Милинковић Савић

jbg, znam da nije fer protiv najboljeg u istoriji, ali:

aureus aureus 22:58 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

NNN
Вања Милинковић Савић

jbg, znam da nije fer protiv najboljeg u istoriji, ali:

Taj najbolji je bio poslednji djelić slagalice šampionske Zvezde.
Doveden je iz Vojvodine u zimskom prelaznom roku 1990-1991. i plaćen je rekordnih milion njemačkih maraka (najveći transfer u istoriji jugoslovenske lige).
Već iste sezone se isplatio, a naročito protiv Bajerna u Beogradu kad je dao vodeći gol iz slobodnog udarca, a zatim i na kraju utakmice kad je poslao onaj centaršut na koji je Augentaler podmetnuo nogu, pa je lopta pored uspavanog golmana odletjela pod prečku - zbog čega se nebo otvorilo.

Mihajlović je čak izveo jedan od penala u Bariju.
NNN NNN 23:08 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

Zamalo da nas odvede i godinu kasnije u finale,
dao vodeći gol protiv Sampdorije (taj rezultat nas vodio direktno u finale)...
vcucko vcucko 23:33 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli


Е, таки као Панчев, то је већ нешто посебно.

Ја сам знао само за још једног таквог откада гледам фудбал, а то је цео живот:

Све што шутне, било којим делом тела, иде у гол.

С тим се човек рађа, то се не учи.

Сантрач је исто био центарфор тог профила. (ЛИНК)

Надам се само да нам неће нека руска Хајди Клум и овог пута извлачити куглице из бубња и одређивати групу као ономад 2006.


Sigurno se sećaš kad je nama '74. dao gol ležeći na travi. Drugi (prvi je Brajtner zavuko Mariću sa 25 metara).
Njegov gol u finalu te '74., isto drugi i odlučujući, je možda najjači svih finala. Okrenut od gola, ćušnuo ju je taman tako da holandski golman može samo da je mrzi. I gleda kako klaj-klaj ulazi u ćošak. Kako sam ga mrzeo tada, nisu zaslužili titulu pored one Holandije. Ali jbg, drugi igraju, Nemci pobeđuju.

Žreb? Ne brini, misli Volođa na nas. Zar sumnjaš posle ove grupe za kvalifikacije. Ako treba, poslaće Zaharovu da organizuje. Ili Mašu Šarapovu
tasadebeli tasadebeli 23:44 10.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

vcucko

Sigurno se sećaš kad je nama '74. dao gol ležeći na travi. Drugi (prvi je Brajtner zavuko Mariću sa 25 metara).
Njegov gol u finalu te '74., isto drugi i odlučujući, je možda najjači svih finala. Okrenut od gola, ćušnuo ju je taman tako da holandski golman može samo da je mrzi. I gleda kako klaj-klaj ulazi u ćošak. Kako sam ga mrzeo tada, nisu zaslužili titulu pored one Holandije. Ali jbg, drugi igraju, Nemci pobeđuju.



Како да не. Њемци прваци света поред Кројфа, Џонија Репа,... Други пут тада, чини ми се, у својој историји фудбалској постадоше прваци света.

Изгубили смо тада и од Пољске и Шведске такође у том другом кругу.

Али ту '74. памтим по првом кругу!





И да се један од два голмана Заира (пошто га је тренер заменио за време утакмице) звао Мвамба Казади.

Сећам се да смо после тога скандирали годинама његово име по школском дворишту у Панчићкој.


Žreb? Ne brini, misli Volođa na nas. Zar sumnjaš posle ove grupe za kvalifikacije. Ako treba, poslaće Zaharovu da organizuje. Ili Mašu Šarapovu






aureus aureus 00:13 11.10.2017

Re: Srbija - Gruzija

tasadebeli
Не пратим кошарку, али зар нисмо у једном тренутку и у кошарци почели да правимо исту грешку инсистирајући на висини, па нам је репрезентација неко време била без доброг плеја?


Reprezentacija Srbije, a prije nje selekcija Jugoslavije, sve svoje uspjehe postizala je praktično samo onda kad je u svom sastavu imala izuzetno dobrog ili sjajnog plejmejkera. Prvi uspjesi, odnosno prve medalje došle su šesdesetih kad je u ekipi bio Ivo Daneu, plejmejker Olimpije (koja je s njim od 1956. do 1970. čak 6 puta bila prvak Jugoslavije - i zapravo jedino s njim je i bila prvak). Sa Daneuom u ekipi Jugoslavija je šesdesetih postala redovni osvajač medalja - doduše ne onih zlatnih, ali moralo se od nečeg krenuti. Prvo je uzela srebro na EP 1961, bronzu je uzela dvije godine kasnije na EP, ali je zato uzela srebro na SP 1963. i 1967, zatim srebro na OI 1968 i u međuvremenu - srebra na EP 1965. i 1969. Daneu se oprostio od košarke 1970. svjetskim zlatom u Ljubljani, i to je bilo prvo zlato za Jugoslaviju.

Šteta što odmah nisu uveli Slavnića u reprezentaciju nego su čekali do 1973. iako je on bio sasvim dobar da zaigra još 1970 - Žeravica ga je precrtao 10 dana pred prvenstvo. Slavnić je ušao u reprezentaciju 1973. kad je bandoglavog Žeravicu naslijedio Mirko Novosel, i sa Mokom u ekipi otpočela je i prva zlatna era jugoslovenske reprezentativne košarke koja je krunisana olimpijskim zlatom 1980. S njim je i završena. U prvoj polovini osamdesetih nije bilo baš dobrih i pouzdanih plejmejkera, i gle čuda - nije više bilo onako sjajnih medalja. Radović iz Zvezde nije bio naročito dobar ni pouzdan plejmejker, a Dražen Petrović je bio em mlad em više dvojka koju su silili da bude plejmejker. Na kraju su u dobroj mjeri i uspjeli, pa je Dražen postao ono što danas zovemo kombo-bekom - lopta je bila uglavnom kod njega, pa je on malo dijelio asistencije, a malo više šutirao u fantastičnim procentima. Glavni bekap je bio Jure Zdovc, a kao što znamo sasvim dobar (mada u koncepciji igre u tom momentu nepotreban) bio je Aleksandar Đorđević. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, sa takvim plejmejkerima trajala je druga zlatna era jugoslovenske košarke.

Posle sankcija ona je nastavljena, ovog puta sa reprezentacijom znatno manje zemlje - ali sličnog zvaničnog naziva; Đorđević je bio spreman da nekoliko godina vodi SRJ do velikih uspjeha. A njegov bekap je bio Saša Obradović, dobar sa trojkama i pouzdan u defanzivi.
Kad se Đorđević oprostio od reprezentacije još uvijek je bilo moguće uzimati zlata jer se, osim prisutnog Obradovića, odnekud pojavio veoma dobri Jarić. Tako je palo zlato na EP 2001. a onda još jedno na SP 2002. Jarić je još neko vrijeme igrao za reprezentaciju, no je neka takmičenja propuštao, a ne nekima prosto nije bio dovoljno dobar. Mada je itekako bilo kvaliteta za medalje, Srbija je grdno postradala sredinom dvijehiljaditih jer pitanje plejmejkera nije bilo odgovarajuće riješeno (nešto kao u slučaju Hrvatske već 20 godina). Na primjer, 2006. na SP glavni plejmejker je bio Vule Avdalović, kome je pošlo za rukom da u tri meča i 48 minuta na terenu protiv Francuske, Argentine i Španije ima samo jednu asistenciju - UKUPNO. Odigrao je Vule Avdalović 6 utakmica i 106 minuta, a zabilježio je samo 10 asistencija. Drugi plejmejker (ili prvi po broju minuta) Bojan Popović je imao 12 asistencija. Ovaj broj asistencija su na tom prvenstvu imali, recimo, bek šuter Igor Rakočević (10) i centar Darko Miličić (11). Ovo je vrlo ilustrativan primjer za to u kakvom je problemu Srbija bila sa plejmejkerima u tom momentu. Za usporedbu, kad ih krene, taj broj asistencija na jednoj utakmici imaju Teodosić i Jović.

Tu dođosmo do Teodosića: on je igrač koji je vjerovatno spriječio dalji pad reprezentacije, a onda ju je i vratio do nivoa kad može ponovo da osvaja medalje. Najnovija trofejna mikro-era reprezentacije (2014-2016) poklapa se ne samo sa dolaskom Đorđevića na mjesto selektora, već i sa igračkom zrelošću najkreativnijeg igrača Srbije. Teodosić zbog povrede nije mogao igrati na zadnjem Evropskom prvenstvu, ali ispostavilo se da je Stefan Jović dovoljno dobar i pouzdan plejmejker, pa je upisana još jedna medalja.

E, sad...ako u dogledno vrijeme Srbija ne proizvede jednog ili više odličnih plejmejkera, može ponovo nastupiti sušni period, bez obzira na obilje kvaliteta na nekim drugim pozicijama. (Centarska linija, na primjer, odavno nije bila tako jaka: tu su Jokić, Marjanović, Kuzmić, Raduljica, Štimac, Milutinov, možda čak i Musli...sve u svemu - možeš napuniti roster za dvije reprezentacije.) Ovo kažem zato što Teodosić ima 30 godina, a Jović je mlađi (27) ali sklon povredama.

Međutim, plejmejkeri vrhunskog kvaliteta ne rastu baš na drveću. Teško ih je "proizvesti". U ranoj fazi karijere su nepouzdani, često brljave u napadu i prave greške zbog kojih čupaš kosu, nekad bljesnu, a onda ih jedan period nema...oni traže vrijeme, strpljenje i minute na parketu. Sporo sazrijevaju - vjerovatno najsporije od svih igrača. Zbog toga mnogi domaći timovi, pogotovo ovi sa nekim takmičarskim ambicijama, radije upošljavaju američke plejmejkere (makar Amerikanci nemaju problem ni sa kvalitetom ni sa kvantitetom) nego što će da trpe i gaje mladog domaćeg plejmejkera - kojeg će ionako neko dovoljno moćan da pokupi čim malo sazrije.
omega68 omega68 18:41 09.10.2017

AHAHAHAH...ha




Hrvatski gimnastičar Tin Srbić postao je prava senzacija Svjetskog prvenstva kada je u svom debitantskom nastupu osvojio zlato na preči i ostvario najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.


vcucko vcucko 18:52 09.10.2017

Re: AHAHAHAH...ha

omega68



Hrvatski gimnastičar Tin Srbić postao je prava senzacija Svjetskog prvenstva kada je u svom debitantskom nastupu osvojio zlato na preči i ostvario najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike.



To je nešto kao Daniel Srb, vođa HČSP
NNN NNN 19:49 09.10.2017

Re: AHAHAHAH...ha

Daniel Srb
verovatno najiskolpleksiranije biće u Sunčevom sistemu
tasadebeli tasadebeli 22:14 09.10.2017

Издурасмо, браћо!!!

Како-тако, али издурасмо!

Жив нисам.

Србија - Грузија 1:0

Фејк, фејк, па шта!

Прија ушима и очима.









И само да поновим још једном оно у шта искрено верујем гледајући тај фудбал читав свој живот:

Сва првенства, купови и уопште велики резултати, у фудбалу се достижу искључиво резултатом 1:0.

Рецимо, ово је био један једини пут да ја у свом животу видим да ми бијемо Немце у фудбалу на репрезентативном нивоу у једној такмичарској утакмици.






А мени је 53 године.

Те 2010. имао сам 46 година.

Дакле, пола века сам чекао да видим победу над Немачком моје државе (како год се она звала током мог живота) у такмичарском фудбалу на репрезентативном нивоу.

Мало ли је?

Радовао сам се тада к'о они моји преци ономад, хиљаду осамсто триес и неке, када су после вишевековне турске забране по први пут зазвонила црквена звона у Србији захваљујући Коџи Милошу.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana