Zdravlje

Okreni, obrni

mikele9 RSS / 11.11.2018. u 22:02

od kakofonije se ne more pobjeć!

Evo npr juče, odlučim da napravim popriličnu turu, krenem kroz Blok, uspnem se uz nasip, siđem na kej i pravac toplana. Brat bratu nekoliko kilometara. E da, svratio sam do bankomata da podignem uvećanu penziju, ispred pošte se otegla redurina, unutra jedni drugima na glavama. Ispred bankomata pet penzinera, tačnije dva, računajući mene i tri penzionerke. Nisam nikada bio sklon prisluškivanju, uglavnom se isključim i nirvanišem ali juče nešto nisam baš bio svoj, te do ušiju mojih dopreše odlomci ili čak cele rečenice: Svaka mu čast održao je obećanje, Dok sam živa glasaću za njega, Svaki dinar mi dobro dođe, a onda jedan disonantan glas: Poserem se ja i na njega i na vas i na ovo jebeno povećanje... Za trenutak nasta tajac a onda nekoliko njih u glas: Pa što stojiš u redu? Za trenutak poželim da se okrenem i vidim crnu ovcu u belom stadu ali odmah odustajem, It's not my cup of tea. Na bankomatu jedna penzionerka, sledeći sam, čujem kako se otvaraju vrata od pošte i kroz uznemireni žagor penzionera, glas radnika obezbeđenja: Sledećih pet. Uzmem lovu i krenem ka Savi.

Neće da sisa, moram da se izmuzavam… prolazim pored nekoliko kafića u nizu na otvorenom, uglavnom za mlade roditelje sa malenom dečicom. Maaaaama, Stefan mi zabranjuje da se igram na trambuliniStefane nemoj da si sebičanMeni dajte topli Nes a ti šta ćeš, hoćeš sokić... Jesi li probala da mu daš izmuzeno mleko... Astore dosta lajanja, dođi ovamo... Još jednom moram da vam napomenem da deca koriste igračke na svoju i vašu odgovornost...

Ubrzavam korak, dve bakice sede na klupi, očigledno nagluve jer se deru: Tvoja snajka je zlato, ova moja ni prst ne pomera, sve po kući radi moj sin, čak i kad se umoran vrati s posla... Kakvo bre zlato, ne ume ni ljudsku kafu da skuva, evo ustala sam u cik zore, stavila supu na tiho, napravila sos od mirođije, skuvala krompir... E baš smo se usrećile... Bila sam mu našla jedno devojče sa sela, jedra, rumena kao jabuka, što je ta umela da kuva i nije sedala po ceo dan, uvek je našla nešto da rabota po kući...

Uspinjem se na nasip, odozgo silazi par mojih godina, nasmejani, drže se za ruke: Drago mi je što se slažeš, ona je prava karakondžula, orah iz ruke da joj ne uzmeš... Odlično si je opisala ali mi je nije jasno šta je on našao na njoj... Ljubavi se u zube ne gleda, slatko se nasmeja žena. Spustim se na kej, nigde žive duše, falim te bože, pomislim i krenem da tabanam. Prođem nekadašnje Pozorište na Savi, spustim se niz pet, šest basamaka i pored Knjaza nastavim put. S leve strane reni bunar, pored njega gomila/rpa starudije, torbi, kesa a pored betonskih klupa koje se protežu duž keja, čovek u kolicima i ispred njega kartonska kutijica sa nešto sitnine. Čovek me gleda ali ne progovara, zapažam na rukama rukavice sa odsečenim vrhovima iz kojih vire čvornovati prsti prljavih noktiju. Stanem, izvadim novčanik, nađem sto dinara i ubacim ih u kutijicu. Čovek me pogleda u oči i ni reči. Pomislim: Tako i treba, nije ništa tražio, moja je odluka bila da mu ubacim stotku u kutijicu. Izdaleka mi se približavaju trojica, prepoznajem ih, Iako ih ne poznajem, znam da uvek bistre svetsku politiku i njen uticaj na stanje u Srbiji. I ovog puta je bilo tako! Mislim da je više nego dobro što se Vučić tako često sastaje sa Putinom, sila je on, niko na svetu ne može da mu prismrdi. E ali onaj Tramp, koliko god izgledao tupavo, nije za bacanje, pita se i on i te kako... Kako god okreneš Srbija je bila i ostala na vetrometini... Da ih amerikanci ne podržavaju a zna se zbog čega, šiptari ne bi smeli da prdnu... More da sam ja neka vlast za jedan dan bih ih sredio, upao bih s vojskom i proterao ih sve u Albaniju... Amerikanci bi nas opet bombardovali... Jes' da vidim i to, promenila su se vremena, iza nas su sada Kina i Rusija... Ubrzam korak da se ne bih ispovraćao i siđem na splav Barka. Poručim produženi s mlekom, izvadim ukrštenicu i hemijsku, zapalim cigaretu a seo sam unutra iako je bilo jedno mesto na suncu, samo zato da nema nikoga u blizini. Prozori otvoreni, Sava se blista, Ada Međica još zelenog drveća preko puta, što bi rekla ona mama iz reklame: Prava milina! Krenem da srkućem kafu i počnem da rešavam belu omiljenu mi ukrštenicu. Na splav uđoše mlada mama i devojčica od oko tri godine. Pozdraviše se sa gazdom, vidim stari prijatelji, sede gazda sa njima, stiže i piće: Jel' se ti mene sećaš pile, pita gazda malu, ne, ne, odmahuje devojčica glavom, a ono kad sam prošle godine pekao ribu na Tasosu a ti mi pomagala... ne, ne, ne sećam se, mama je li ono patka ili guska... patka sine... ama kako me se ne sećaš, nastavlja gazda ali mu mala odbrusi: sećam se Grade on me je učio da plivam i nosio me na krkače, jel' se tako kaže mama?

Spakovah ukrštenicu i hemijsku u ranac, sunuh ostatak kafe u grlo, pozvah devojče da platim i zbrisah.Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 22:31 11.11.2018

Baš

Baš lep blog.

Jednom prilikom, pre mnogo godina, sedeh sa ekipom u kafani proletersko-alkoholičarskog tipa. Onoj u kojoj je pivo veliko i jeftino, a konobarice nose borosane i brkove.
I reče moj ortak, u času nadahnuća:
- Zamisli kad bi mogli da imamo svu količinu maraka koje mušterije ove kafane izgovore danas u toku dana? Gde bi nam bio kraj.
mirelarado mirelarado 22:43 11.11.2018

Re: Baš

Baš lep blog.


Vaistinu lep. Podsetio me da sam baš juče u prolazu čula kako devojka objašnjava mladiću razliku između zanimanja prezenterke i promoterke, od kojih je ovo potonje znatno cenjenije.
angie01 angie01 22:49 11.11.2018

Re: Baš

blogovatelj blogovatelj 22:52 11.11.2018

Re: Baš

Podsetio me da sam baš juče u prolazu čula kako devojka objašnjava mladiću razliku između zanimanja prezenterke i promoterke, od kojih je ovo potonje znatno cenjenije.


A samo najbolje promoterke dostignu nivo influenserke na društvenim mrežama.
mirelarado mirelarado 22:59 11.11.2018

Re: Baš

blogovatelj
Podsetio me da sam baš juče u prolazu čula kako devojka objašnjava mladiću razliku između zanimanja prezenterke i promoterke, od kojih je ovo potonje znatno cenjenije.


A samo najbolje promoterke dostignu nivo influenserke na društvenim mrežama.


To je tek vr'!
mikele9 mikele9 13:42 12.11.2018

Re: Baš

razliku između zanimanja prezenterke i promoterke, od kojih je ovo potonje znatno cenjenije

Koje su kvalifikacije potrebne za promoterku osim napumpanih usana, ogromnih sisa i dupeta
mirelarado mirelarado 14:01 12.11.2018

Re: Baš

mikele9
razliku između zanimanja prezenterke i promoterke, od kojih je ovo potonje znatno cenjenije

Koje su kvalifikacije potrebne za promoterku osim napumpanih usana, ogromnih sisa i dupeta


Mora da je tu u pitanju neko više znanje, Mikele. Možda je ona devojka na ulici i objasnila, ali ja sam već bila daleko...
mikele9 mikele9 16:04 12.11.2018

Re: Baš

Mora da je tu u pitanju neko više znanje,

A možda je to više znanje članstvo u vladajućoj partiji
mirelarado mirelarado 16:10 12.11.2018

Re: Baš

mikele9
Mora da je tu u pitanju neko više znanje,

A možda je to više znanje članstvo u vladajućoj partiji


Ah, to više znanje vodi pravo u neko od ministarstava za istraživanje ruda i gubljenje vremena, a onda zbogom promoterstvo.
highshalfbooze highshalfbooze 16:38 12.11.2018

Re: Baš

mikele9

Koje su kvalifikacije potrebne za promoterku osim napumpanih usana, ogromnih sisa i dupeta


Nikakve druge, to je sasvim dovoljno. Promoterka predstavlja proizvod ili uslugu potencijalnom potrošaču i najbitnije je da mu skrene pažnju u trenutku i da mu ne dozvoli da racionalno odluči da li će da sasluša promotivni sadržaj vezan za proizvod ili uslugu koji mu ne trebaju u životu. Ukratko, treba da bude vizuelno šokiran i da ne razmišlja pravom glavom, već pogrešnom glavom.
nsarski nsarski 22:45 11.11.2018

У роману ”12 столица”

Иљфа и Петрова помињу се три пензионера који, како кажеш

znam da uvek bistre svetsku politiku
,
седећи на клупи у парку. Ћуте, дуго ћуте, и први каже: ”Черчил - то је глава!”. Остали мудро климну у знак одобравања. Опет ћуте, а други ће: ”И Рузвелт, и он је глава!”. Остали потврде климањем главе, и заћуте. Најзад се огласи трећи: ”А Стаљин, он је глава!”. И сва тројица у глас: ”Е, он је тек глава!”.
maksa83 maksa83 23:59 11.11.2018

Re: У роману ”12 столица”

”Черчил - то је глава!”
”И Рузвелт, и он је глава!”
”А Стаљин, он је глава!”

A Lenjin je - pečurka!.

To je ta ista linija nenadjebivog ruskog humora.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:30 12.11.2018

Re: У роману ”12 столица” - netje biti ;>

nsarski
Иљфа и Петрова помињу се три пензионера који, како кажеш

znam da uvek bistre svetsku politiku
,
седећи на клупи у парку. Ћуте, дуго ћуте, и први каже: ”Черчил - то је глава!”. Остали мудро климну у знак одобравања. Опет ћуте, а други ће: ”И Рузвелт, и он је глава!”. Остали потврде климањем главе, и заћуте. Најзад се огласи трећи: ”А Стаљин, он је глава!”. И сва тројица у глас: ”Е, он је тек глава!”.E jesi ga "ubo" kao iz radio Jerevana

- Da li je tačna vest Radio Jerevana da je Aleksej Aleksejevič iz Tbilisija dobio automobil na lutriji?

- U principu je tačna, samo to nije Aleksej Aleksejevič, nego Ivan Ivanovič, i nije iz Tbilisija, nego iz Moskve. I nije u pitanju automobil nego motocikl. I nije ga dobio, nego su mu ga ukrali.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:32 12.11.2018

DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

"Glavu" si ubo, što jes jes, ali, kakav Čerčil, kakav Ruzvelt, ti nisu ni "Postojali" (kao šefovi država) kada je Zlatno tele pisaTo.

Nego su bili Čemberlen, Beneš, Brajan, Snouden i tako ti. Obaška Funt (jedan od matorih mapetovaca ;> ) koji je Glava, i koji je robijao pod svim vlastima

...
Jednom, pre sto godina, Černomorsk je zaista bio slobodan grad, i bilo je zabavno i profitabilno da je legenda o "Porto Franco" (Slobodnoj luci - Otvoreni Grad) još uvijek bacala zlatni sjaj na laganom uglu u kafeu Florida.

– Читали про конференцию по разоружению? – обращался один пикейный жилет к другому пикейному жилету. – Выступление графа Бернсторфа.

Бернсторф это голова! – отвечал спрошенный жилет таким тоном, будто убедился в том на основе долголетнего знакомства с графом. – А вы читали, какую речь произнес Сноуден на собрании избирателей в Бирмингаме, этой цитадели консерваторов?

– Ну, о чем говорить… Сноуден это голова! Слушайте, Валиадис, – обращался он к третьему старику в панаме. – Что вы скажете насчет Сноудена?

– Я скажу вам откровенно, – отвечала панама, – Сноудену пальца в рот не клади. Я лично свой палец не положил бы.

И, нимало не смущаясь тем, что Сноуден ни за что на свете не позволил бы Валиадису лезть пальцем в свой рот, старик продолжал:

– Но что бы вы ни говорили, я вам скажу откровенно Чемберлен все таки тоже голова.

Пикейные жилеты поднимали плечи. Они не отрицали, что Чемберлен тоже голова. Но больше всего утешал их Бриан.

Бриан! – говорили они с жаром. – Вот это голова! Он со своим проектом пан Европы…

– Скажу вам откровенно, мосье Фунт, – шептал Валиадис, – все в порядке. Бенеш уже согласился на пан Европу, но знаете, при каком условии?

Пикейные жилеты собрались поближе и вытянули куриные шеи. – При условии, что Черноморск будет объявлен вольным городом. Бенеш это голова. Ведь им же нужно сбывать кому нибудь свои сельскохозяйственные орудия? Вот мы и будем покупать.
При этом сообщении глаза стариков блеснули. Им уже много лет хотелось покупать и продавать, – Бриан это голова! – сказали они вздыхая. – Бенеш тоже голова.

...

Остап отодвинул рукой раскипятившегося старика и выбрался из толпы.
– Гувер это голова! – неслось ему вдогонку. – И Гинденбург – это голова

...
nsarski nsarski 12:43 12.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

"Glavu" si ubo, što jes jes, ali, kakav Čerčil, kakav Ruzvelt, ti nisu ni "Postojali" (kao šefovi država) kada je Zlatno tele pisaTo.


Odmah mi stavi u tefter veliki minus, ne oklevaj!
mikele9 mikele9 13:29 12.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

"Glavu" si ubo, što jes jes, ali, kakav Čerčil, kakav Ruzvelt, ti nisu ni "Postojali" (kao šefovi država) kada je Zlatno tele pisaTo.

Preduhitrio si me
mikele9 mikele9 13:34 12.11.2018

Re: У роману ”12 столица” - netje biti ;>

E jesi ga "ubo" kao iz radio Jerevana

Evo još jednog iz istog izvora, Pitanje slušaoca: Da li je bolje spavati sa otvorenim prozorom? Odgovor Radio Jerevana: Zašto da ne ali je bolje spavati sa ženom!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 16:51 12.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

mikele9
"Glavu" si ubo, što jes jes, ali, kakav Čerčil, kakav Ruzvelt, ti nisu ni "Postojali" (kao šefovi država) kada je Zlatno tele pisaTo.

Preduhitrio si mePešake treba voleti.

Ovo sam tokom godina (tamo negde od 12 ☻) započinjao nekoliko puta, da bih odmah odustajao - ma to je neka obrazovna ;> knjiga. Tek tamo sa 16-17 odlučih da krenem i dalje od uvodne rečenice - i ne stadoh do kraja. Pa tako više puta :)

Evo, baš ovo izdanje:


Izdavac Kultura 1947, mek povez, latinica
mikele9 mikele9 18:28 12.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

Evo, baš ovo izdanje:

I 12 stolica!!!!!!!
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:38 12.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

mikele9
Evo, baš ovo izdanje:

I 12 stolica!!!!!!!


To nisam imao u kućnoj biblioteci, tako da sam je pročitao tek niz godina kasnije - kada sam je video kod drugara (i još mu je nisam vratio )
nsarski nsarski 00:13 13.11.2018

Re: DakleM - 1) u romanu Zlatno tele

mikele9
Evo, baš ovo izdanje:

I 12 stolica!!!!!!!

Ako voliš tu vrstu humora, predlažem

nask nask 23:11 11.11.2018

Vlažni snovi

Bio u septembru sa odelenjem na kampovanju, klinci +/- 12 godina. Tri dana pljušti kiša,a prvog dana potop. Ceo dan biciklamo, pokisli ko miševi. Sledeći dan ustao da naložim vatru u furunčetui spremam stolove za zajednički doručak. Utom dođoše dvojica ranoranioca, sedoše na klupu ispred furune, gledaju fascinirano u vatru i ćakulaju. Ja ne obraćam pažnju ali mi se uljuči rekord na kasetofonu kad čuh:

Klinja1 Imao sam vlažne snove noćas

Klinja2 A šta su to vlažni snovi?

Klinja1 Pa znaš ono ... ono kad sanjaš neke stvari ... pa ti mokre gaće ujutro

Klinja2 E pa i ja sam imao vlažne snove, i nisu mi samo gaće bile mokre nego i majca i jakna i čaršav. Ništa se nije osušilo od one kiše juče.
blogovatelj blogovatelj 23:15 11.11.2018

Re: Vlažni snovi

Bio u septembru sa odelenjem na kampovanju, klinci +/- 12 godina. Tri dana pljušti kiša


Je li to kampovanje u Srbiji?
cassiopeia cassiopeia 23:17 11.11.2018

Re: Vlažni snovi

blogovatelj
Bio u septembru sa odelenjem na kampovanju, klinci +/- 12 godina. Tri dana pljušti kiša


Je li to kampovanje u Srbiji?


Da je u Srbiji već bi se našao neki roditelj sa zahtevom za otkaz i preki sud. Taman posla da se vozi bajs po kiši.
blogovatelj blogovatelj 23:29 11.11.2018

Re: Vlažni snovi

Da je u Srbiji već bi se našao neki roditelj sa zahtevom za otkaz i preki sud. Taman posla da se vozi bajs po kiši.


Pretpostavljam da je tako, samo sam želeo potvrdu pretpostavke. I fotografija ne deluje kao da je reč o Srbiji.
nask nask 23:32 11.11.2018

Re: Vlažni snovi

Je li to kampovanje u Srbiji?


Ne, NL je u pitanju.

I fotografija ne deluje kao da je reč o Srbiji.


Je li ona sa furunčeteom?

Da je u Srbiji već bi se našao neki roditelj sa zahtevom za otkaz i preki sud. Taman posla da se vozi bajs po kiši.


Ali definitivno su deca u NL žilavija od naše, čak i u odnosu na moju generaciju ('60.).
tasadebeli tasadebeli 00:30 12.11.2018

Забава у какофонији

А клинци у Србији имају нову забаву...


КЛИП број 1


КЛИП број 2


Има их још на Јућубету...


Иначе, за разлику од тебе, ја на улици све чујем... Није ми толико до садржине (мада уме да буде и смешно када у пролазу чујеш само кратке секвенце неког разговора), него због изговора, различитих акцената, говора, речника,...

(Причао сам већ једаред на Блогу како сам својевремено, мислим у Политикином забавнику, читао како сви они Хитлерови говори преношени радио таласима тридесетих година прошлог века још увек лутају свемиром... Па сам сходно томе одмах измаштао како исто тако све оно изговорено откако постоји Човек и његов Језик, још увек лута васионом одбијајући се о небеска тела... )

А јуче на улици прођем поред двоје младих, врло младих Рома, не знам да ли имају 15 година највише, који копају по неком контејнеру. Мало касније, идући улицом, чујем иза себе како неко пева. У дуету. Тихо, онако као више за себе, али их чујем. Окренем се и видим то двоје младих Рома, сустигли ме. Носе онај џак са пластичним флашама, држе се за руке и певају. Не знам песму. Али обоје је певају и смеше се.

Изгледа, мој Микеле, да ономе ко мало има и никада није ни имао много штошта, и не треба пуно тога да би се осетио некако испуњеним. А у томе ваљда и јесте и срећа и задовољство.

mikele9 mikele9 16:08 12.11.2018

Re: Забава у какофонији

Изгледа, мој Микеле, да ономе ко мало има и никада није ни имао много штошта, и не треба пуно тога да би се осетио некако испуњеним. А у томе ваљда и јесте и срећа и задовољство.

U pravu si Taso! Poznajem mnoge koji imaju sve i svašta ali ih nikad nisam video radosne i zadovoljne.
Черевићан Черевићан 21:32 12.11.2018

диби нам био крај

da od kakofonije se more pobjeć'

Човек ствара хармонију себи
окружење наум спречит може,
(о томе је пуууно написаног)
мишљења се ретко када сложе

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana