Gost autor| Istorija| Nauka| Obrazovanje| Politika

27. март

tasadebeli RSS / 27.03.2019. u 19:35

 

Гост аутор: Драган Алексић 

 


1941-03-26-0011.jpg

 

MIJ.JPG

 

 

Генерал Петар Пешић о Пакту 25. марта 1941.


„Приступање Краљевине Југославије Тројном пакту 25. марта 1941. и државни удар групе официра два дана касније били су, због судбоносног утицаја на даљи ток догађаја, деценијама предмет интересовања историографије и публицистике, како у земљи тако и у емиграцији. Будући да су ове две опречне политичке одлуке које је у кратком временском периоду донео југословенски политички и војни врх земљу неминовно водиле у супротне таборе зараћених сила и у историји јој одредиле различиту судбину, у историографији су добиле различита тумачења. Српски историчари у земљи и у емиграцији су више од четири деценије износили различите вредносне судове о овим важним политичким одлукама југословенског државног руководства - приступању пакту или његовом неформалном одбацивању после пуча 27. марта. Обимна продукција настала на ову тему, међутим, даје искључиво црно-белу слику узрочно-последичних односа ових догађаја, односно два јасно дефинисана и међусобно супротстављена гледишта која - било да су руковођена политичко-идеолошким опредељењем или личним тумачењем аутора - представљају политичке или научне стереотипе."
...
martovske-demonstracije-martovski-prevrat-27-mart-1941-mod-gov-rs-jpg_660x330.jpg
...
Будући да је генерал Петар Пешић био непосредан учесник у доношењу свих одлука југословенског државног врха у периоду од новембра 1940. до марта 1941 (министар војске и морнарице у влади Драгише Цветковића и члан Крунског савета) овај прилог има циљ да критички прикаже његово виђење мартовских догађаја које је дао у изјави истражној комисији у окупираном Београду. Да би се веродостојност исказа генерала Пешића проверила и да би се објаснила спорна тумачења у исказу, било је потребно да се он упореди са већ изнетим ставовима и познатим чињеницама у историографији. Иако предисторија мартовских догађаја досеже знатно дубље у прошлост и у политичкој основи има настојање великих европских сила да Краљевину Југославију у ратном сукобу придобију на своју страну, ограничићемо се на њен „завршни чин" који почиње управо новембра 1940. и временски се поклапа са изјавом генерала Пешића.
...
93789_martovske-demonstracije3_orig.jpg
...

До новембра 1940. Немачка није Југославији постављала ултимативне захтеве за приступање Тројном пакту. Подозрење Немачке према неутралности Краљевине Југославије у ратном сукобу изазвали су одређени поступци југословенског војног и политичког врха. Ново стање на Балкану настало је после низа италијанских неуспеха на фронтовима. Италијанска армија је претрпела пораз у Грчкој док је британска авијација извела успешан напад на италијанску луку Тарент 11. новембра, а њена флота је истовремено запосела грчко острво Крит и на њему почела да гради базе. Деветнаестог децембра почела је британска офанзива из Египта којом су Италијани одбачени на запад. У јануару је постојала опасност да италијанске снаге у северној Африци буду потпуно уништене. После овога британски премијер Винстон Черчил је закључио: „Није вероватно да ће Немачка оставити свог млитавог савезника без подршке." Хитлер је 18. децембра, после неуспешних преговора са совјетским руководством, наредио да се до 15. маја изврше припреме за рат против СССР-а. Мисија америчког пуковника Била Донована на Балкану јануара 1941. и деловање Британаца преко одређених политичких кругова у Југославији, доводили су у сумњу будућност југословенске политике неутралности. Начин за прецизније разумевање политичких потеза и одлука које је донело југословенско руководство с циљем да се постигне жељени исход јесте да се они ставе у контекст испреплетаних интереса зараћених сила на Балкану. Исход сукоба зараћених страна није имао алтернативу тако да је могао да резултира једино потпуном победом једне од њих што би неминовно исходило поразом и нестанком са светске политичке сцене друге, заједно са њеном идеологијом и друштвеним поретком. Како су супротности противника биле непремостиве а улог све или ништа, свака је за свој опстанак била спремна да на своју страну привуче или жртвује мале државе.

...

27-mart-2.jpg
...
Иницијатива за спровођење истраге о догађајима који су довели до пуча 27. марта 1941. дошла је са немачке стране. Пошто је постављање нове управе у Србији било у надлежности немачког Министарства спољних послова, његов представник у Београду Феликс Бенцлер (Felix Benzler) који једеловао по упутствима министра спољних послова Трећег рајха Јоакима фон Рибентропа (Joakhim von Ribentrop) дао је налог да се образује комисија. Сама истрага је поверена домаћој управи, односно Савету комесара. Немцима је било важно да сазнају детаље о личностима везаним за пуч, о чему говори и чињеница да је генерал Недић приликом формирања своје владе, између осталих преузео и обавезу да настави истрагу о догађајима везаним за 27. март. Једно од питања које је требало утврдити било је следеће: да ли је влада која је потписала пакт могла да спречи државни удар.


Прва саслушања обављена су већ крајем маја 1941. године. Комисију (чији пуни назив гласи: Комисија за истраживање одговорности за ступање односно увлачење Југославије у рат) сачињавали су: заменик комесара Министарства унутрашњих послова Танасије Динић, председник; заменик комесара Министарства просвете Ђорђе Перић, заменик; чланови Миодраг Ђорђевић, заменик управника града, Душан Јевтић, пуковник - војни судија и Радмило Урошевић, судија Окружног суда за град Београд. Из састава Комисије може се утврдити да су њени чланови, осим што су уживали поверење Немаца, по природи посла били компетентни за обављање овог задатка, будући да су били на служби у полицији и правосуђу. Танасије Динић до краја 1942. године није био члан владе већ је имао функцију „ванредног комесара за персонална питања" са задатком да очисти управни апарат од „политички неподобних" личности. Ђорђе Перић је био директор предратне југословенске новинске агенције „Авала", а после окупације постао је заменик комесара унутрашњих послова у Комесаријату Милана Аћимовића. Комисија је саслушала један број политичара и јавних личности који су учествовали у предратном политичком и јавном животу Краљевине Југославије, укључујући и министре у влади Драгише Цветковића. Истраживање је показало да су главни кривци за преврат углавном у иностранству са владом Душана Симовића.
...
u50063-89362_simovic_petar_blogshow.jpg
...
Генерал Петар Пешић је био министар војске и морнарице у влади Драгише Цветковића у време када је Краљевина Југославија потписала Протокол о приступању Тројном пакту. На ту дужност ступио је 7. новембра 1940. после оставке генерала Милана Недића. Савременици нису дали ниједну негативну карактеристику о њему, осим примедбе да је у поодмаклом животном добу. Био је 18 година начелник Генералштаба и професор многим официрима који су у том тренутку заузимали највише положаје у војсци. О његовом неприкосновеном ауторитету у југословенским војним круговима сведочи и генерал Живко Станисављевић, истакнути војни теоретичар који је у једном разговору са Миланом Антићем изјавио о генералу Петру Пешићу: „Имао је брз, јасан и трезвен суд на ствари и дубок суд о сваком проблему... Знао је језике. У саобраћају и дискусији са странцима био је на висини." Уживао је углед и код самог кнеза Павла који га је још на почетку ратног сукоба 1939. године ангажовао за важну војну мисију.

Упутио га је у Француску да ступи у везу са француском генералштабом, што је била обавеза Југославије будући да је са Француском имала уговор о сарадњи и пријатељству из 1927. године. Оцењујући његову улогу у тим кризним тренуцима (и уопште разлоге за његово довођење на овај важан положај) Д. Грегорић наводи да он у војсци није имао ни своје групе ни нарочите везе и да је био само лично везан за кнеза Павла, који га је и довео на положај. Ово постављење било је у склопу настојања кнеза намесника да на кључне државне функције (министарства иностраних и унутрашњих послова и на место министра војске и морнарице) постави личности које ће према њему бити у односу „чиновничког извршиоца наређења а која нису имала ни личне амбиције нити снажније самосталне концепције".

Потврду Грегорићеве оцене можемо да добијемо и из извештаја британског посланства у Краљевини Југославији. У разговору који је британски посланик у Београду Кембел (sir Ronald Hugh Cempbell) водио са кнезом Павлом 7. новембра 1940, поводом бомбардовања Битоља, кнезу је постављено питање о личности новог министра војске. „Питао сам да ли је реч о чврстом и постојаном човеку. Његово краљевско височанство одговорило је да сматра да јесте, и било је прилично изненађено питањем, као да је чврстину свог министра сматрало мање важном ствари, будући да он сам решава сва питања."

О његовој улози у влади Драгише Цветковића, значајне податке дао је и британски војни аташе у Београду пуковник Кларк (S. C. Clarke). Његова оцена је била да је генерал Пешић уживао велику војничку репутацију и да је био одлучан противник сваког уступања југословенске територије и давања права транзита осовинским трупама преко Југославије. У другом извештају, неколико месеци касније, који је поднео после априлског слома Југославије и повлачења са положаја британског војног изасланика у Београду, пуковник Кларк је допунио своју оцену, додајући да је генерал Пешић, уз генерала Петра Костића, начелника Главног генералштаба, био главни саветник кнеза Павла о војним питањима и да је код њега стално стварао утисак о слабости војске и њеном неизбежном и брзом слому уколико би земља ступила у рат са Немачком.

Сутрадан позвао ме је Кнез намесник и питао ме је: „Је ли вам Драгиша саопштио шта Хитлер захтева од нас?‘‘ Када сам му рекао да није ништа саопштио, онда ми он рече да Хитлер од нас тражи да приђемо Тројном пакту, нашта сам ја одмах рекао да би то био наш једини спас и да треба да урадимо исто што и Мађарска. На то је Кнез плануо и рече да он на то неће никако пристати, и да, ако то влада реши, да ће он абдицирати, већ да ми концентришемо око 200 хиљада војника према грчкој граници и да ту заједно са Грцима и Енглезима примимо борбу. Пошто сам видео да је он врло нервозан, почео сам да га умирујем и обећао му да ћемо то питање проучити са Начелником главног ђенералштаба, а да он у овим најтежим данима не сме да абдицира, већ је потребно да он оде Хитлеру и увери о потреби да ми останемо неутрални и да му он лично зајемчи да ћемо се стриктно држати неутралности. Кнез ми прво рече да он неће да иде код Хитлера, али после дугог објашњења о томе, рече, па видећу, јер увиђам да ми ви говорите као пријатељ наше куће. Тако је и било, после пет дана отпутовао је за Берлин.

...
498px-Hapsenje_Dragise_Cvetkovica_1941.jpg
...
По повратку са пута он је одмах сазвао Крунски савет: оба Краљевска намесника, претседника и потпредседника Владе, министра иностраних дела, министра Куловца као представника Словенаца, министра двора и мене, и саопштио нам је ово: „Са Хитлером сам имао врло дуг разговор од четири сата. Он је тражио од мене да приђемо Тројном пакту и рекао је да неће ни по коју цену дозволити да се створи Солунски фронт. Он ће Грчку смрвити и неће више постојати као држава. Ја сам доказивао да је за нас најбоље да останемо неутрални и да ја не могу никако да пружим руку Мусолинију који је убио мог брата Александра и који и сада шаље терористичке банде у Хрватску. Али Хитлер је остао упоран при томе да приђемо Тројном пакту и молим вас сад да решимо то питање."
После Кнеза узео је реч намесник Станковић, и он је био истог мишљења као и Кнез, да не можемо прићи пакту и изложио идеју да концентришемо извесне снаге на грчкој граници у циљу заједничке борбе са Грцима и Енглезима.

После њега узео је реч Цинцар-Марковић и рекао да ми морамо прићи пакту, ако хоћемо да спасемо земљу од пропасти.

Затим сам ја узео реч и изложио ситуацију овако:

Наш фронт износи 3.000 км, који треба да бранимо од Немаца, Италијана, Бугара и Мађара са свега 27 слабих дивизија. Наше наоружање је слабо, нарочито у техничком погледу. Имамо свега 500 аероплана, 100 тенкова од којих су 50 старог модела, 500 контратенковских топова, и то свега 250 од 47, а остали од 37 - који су врло слаби за одбрану од тенкова већег калибра. Најгоре стојимо са муницијом, за обичну шартну недостаје нам: 750.000 зрна за пољски топ, 800 хиљада за брдски топ, триста милиона за пушку, а тако исто и за остала оружја - као што је Њ. В. Кр. Височанству познато, ја сам увек указивао на недостатак муниције, када сам примио дужност министра затекао сам да се по нашим фабрикама ради само по 6 сати дневно, ја сам одмах повисио на 8, а негде и на 10 сати.
Мој претходник, ђенерал Недић, поднео је још 1. новембра нацртан (вероватно се мисли исцрпан - подвукао Д. А.) реферат Вашем Кр. Височанству и Претседнику владе у коме је детаљно изнео све недостатке наше војске и тражио да се приђе Oсовини, па и по цену уступака неких делова наше територије; ово је учинио онда када Немци нису били сишли на грчко-бугарску границу и када нас нису били обухватили и претили да освоје Солун.

Ја нимало не верујем у помоћ Енглеске, што заснивам на томе што врло слабо помажу Грке. Грчки посланик стално се жали на њих и моли да их ми помогнемо, што ми одбијамо, пошто хоћемо да одржимо стриктну неутралност. На основу свега овога ја молим да приђемо пакту, јер нам је то једини спас.

После овог мог излагања сви су присутни једногласно гласали да се приђе пакту, под условом да тражимо:

1) Да нам Немачка гарантује суверенитет и интегритет наше државе;
2) Да нам се Немачка обавеже да неће преко наше земље превозити
ни железницом ни сувим њену војску и ратни материјал;
3) Да нам се загарантују на Солун иста права која сада уживамо;
4) Стављено је у дужност Цинцар-Марковићу да ово изведе.

О свему овоме, тако важном питању, ни овог пута није обавештена Краљевска влада.


После дужег времена дошао је немачки одговор којим се усвајају наши предлози и тражи да наши опуномоћеници дођу што пре у Беч, ради потписа уговора."
...
Bundesarchiv_Bild_146-1975-036-23%2C_Jugoslawien%2C_gefangene_serbische_Offiziere.jpg
...

 

 

Часопис Архив - година XII број 1-2

Драган Алексић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије

 

Biogrаfijа:

 

• Dаtum i godinа rođenjа: 07.11.1956.
• Mesto rođenjа: Aleksinаc.
• Školovаnje: Srednjа školа: 1975, Gimnаzijа, Aleksinаc.
• Fаkultet: 1980, Univerzitet u Beogrаdu, Filozofski fаkultet.
• Mаgistаrskа tezа: 1984, Univerzitet u Beogrаdu, Filozofski fаkultet, Grupа zа istoriju Jugoslаvije, "Pаrtizаnski odredi u zаpаdnoj Srbiji".
• Doktorskа tezа: 1997, Univerzitet u Beogrаdu, Filozofski fаkultet, Grupа zа istoriju Jugoslаvije, "Privredа Srbije u Drugom svetskom rаtu".
• Zаposlenje: 1981, Institut zа noviju istoriju Srbije.
• Oblаst interesovаnjа: Studentskа štаmpа, ruskа emigrаcijа u Krаljevini Jugoslаviji, ekonomskа problemаtikа u medjurаtnom periodu i Drugom svetkom rаtu.

TagoviKomentari (331)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 19:37 27.03.2019

Тастер


tasadebeli tasadebeli 19:39 27.03.2019

27. март 1999. године

27. март – оборен симбол америчког војног престижа "невидљиви" Ф-117

СРЕДА, 27. МАР 2019, 07:00 -> 07:06 ИЗВОР:РТС

Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви".Генералштаб Војске Југославије саопштио је новинарима да у агресији на СР Југославију учествују ваздухопловне снаге десет земаља авионима Ф-16, Ф-18, Ф-117, Б-52 и два авиона типа Б-2 Ратног ваздухопловства САД, наоружани најсавременијим ракетним пројектилима који су први пут употребљени у агресији на једну земљу.

Од почетка агресије из ваздуха на СРЈ дејствовано је са 250 до 300 крстарећих ракета и пројектила и ангажовано између 100 и 200 борбених авиона који су извршили више од 500 полетања.

Бомбардовано је 90 војних и велики број цивилних објеката на целој територији СРЈ. За то време, терористи ОВК су интензивирали нападе на јединице Војске Југославије и снаге МУП-а.
Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви".

То је први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Симбол америчког војног престижа и технолошке доминације погођен је око 22 сата изнад Срема из руског ракетног система С-125 "нева", а срушио се близу села Буђановци код Руме.
Пилот потпуковник Дејл Зелко се спасао катапултирањем.

У неколико градова у Европи одржане су демонстрације против ваздушних напада НАТО-а на СР Југославију. Демонстрације су настављене и следећих дана.
Генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана наредио је почетак друге фазе кампање против СРЈ, односно гађање већег број циљева.
niccolo niccolo 20:05 27.03.2019

A tvoj stav,

kako ti gledaš na izneto?
tasadebeli tasadebeli 20:35 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo
kako ti gledaš na izneto?То "изнето" је изјава генерала Петра Пешића, министра војске и морнарице у влади Драгише Цветковића у време потписивања приступања Краљевине Југославије Тројном пакту. Ту изјаву је он дао у истрази која је спроведена у окупираном Београду у циљу утврђивања кривице за свесно и намерно гурање Краљевине Југославије у рат иако је у том датом тренутку та несрећна држава имала сасвим добре изгледе да сачува своју неутралност. (Чиме би и историја ових југословенских простора у деценијама које су уследиле вероватно изгледала сасвим другачије него што је изгледала.)

Мој став је ту небитан.

Поготово треба узети у обзир и то да не желим уопште да учествујем и да се придружујем неком од два већ деценијама оштро супротстављена табора у самој Србији по том питању као што то каже и сам аутор овог текста још у уводу:

Приступање Краљевине Југославије Тројном пакту 25. марта 1941. и државни удар групе официра два дана касније били су, због судбоносног утицаја на даљи ток догађаја, деценијама предмет интересовања историографије и публицистике, како у земљи тако и у емиграцији. Будући да су ове две опречне политичке одлуке које је у кратком временском периоду донео југословенски политички и војни врх земљу неминовно водиле у супротне таборе зараћених сила и у историји јој одредиле различиту судбину, у историографији су добиле различита тумачења. Српски историчари у земљи и у емиграцији су више од четири деценије износили различите вредносне судове о овим важним политичким одлукама југословенског државног руководства - приступању пакту или његовом неформалном одбацивању после пуча 27. марта. Обимна продукција настала на ову тему, међутим, даје искључиво црно-белу слику узрочно-последичних односа ових догађаја, односно два јасно дефинисана и међусобно супротстављена гледишта која - било да су руковођена политичко-идеолошким опредељењем или личним тумачењем аутора - представљају политичке или научне стереотипе.Или ако хоћеш краће и једноставније, поучен искуством ја бих да сачувам своју неутралност по том питању које ми постављаш онако како то већ није успело Краљевини Југославији у Другом светском рату. (А последице тог неуспеха Краљевине да сачува своју неутралност мање-више сви знамо.)

То, наравно, не треба да ограничава блогере да износе своје ставове и мишљења по том питању јер, ето, на данашњи дан пада годишњица тог, па усуђујем се да кажем једног од најважнијих догађаја у новијој историји Србије, чије се последице осећају до данас.
niccolo niccolo 20:44 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Поготово што не желим уопште да учествујем

Pa što si onda postavio blog s takvom temom

Moje mišljenje trenutno je da nisam pročitao izjavu, pa ne mogu da se izjasnim.

p.s. Jesi li čitao Ekonomske i društvene posledice rata u Srbiji od Dragoslava Jovanovića (SG), vrlo poučna knjiga o manje potenciranim činjenicama naših slavnih dana?
tasadebeli tasadebeli 21:16 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo

Pa što si onda postavio blog s takvom temomНамера ми је била да поделим са осталим блогерима оно што сам прочитао. Помислио сам да би можда понекоме било и занимљиво да прочита текст о 27. марту (и 25. марту) 1941. који се не објављује и не налази свакодневно по мас медијима.

Moje mišljenje trenutno je da nisam pročitao izjavu,
А зато ти онда питаш мене за мишљење? Да ти препричам?

pa ne mogu da se izjasnim.


Није проблем, понуђен као почашћен, што би рекли. Блог (и текст изјаве) је ту, па... Свако према еопственом нахођењу и расположењу.
niccolo niccolo 21:23 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Али зато питаш мене за мишљење?

Pa ti si pročitao
tasadebeli tasadebeli 21:38 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo
Али зато питаш мене за мишљење?

Pa ti si pročitaoМа добро сад...

Знаш и сам за Ајнштајнову теорију која га је прославила... Оно: Ако трчите довољно великом брзином око неког пања, може се догодити у неком тренутку у будућности да сами себе натртите отпозади.

Па да се ти и ја не гањамо око тог пања оваквим коментарима.

Него, нисам ти одговорио на ово:

p.s. Jesi li čitao Ekonomske i društvene posledice rata u Srbiji od Dragoslava Jovanovića (SG), vrlo poučna knjiga o manje potenciranim činjenicama naših slavnih dana?


Нисам. Покушаћу да је нађем. По наслову бих рекао да вреди читати. Хвала ти што си ми је поменуо, нисам до сада знао за ту књигу.


И, Николо, имам једно питање за тебе, ти си стручњак у тој области...

Чуо сам да је Радован Караџић у Хагу осуђен на доживотни затвор зато што је суд уважио главну тачку оптужнице која се заснива на изјави сведока Дражена Ердемовића да је он чуо од некога да је Караџић наредио: "Побијте их све."

Да ли је то могуће?

Пази, чуо од некога. Није лично то чуо својим ушима, него чуо од неког трећег лица.

Да ли је могуће да у том англосаксонском правосуђу људе осуђују на доживотну робију на основу рекла-казала исказа сведока? (по принципу радио Милеве као да је тај Хашки трибунал некакав Информер или Курир)

Просто не желим да верујем у то јер сам до сада увек имао поверења у то англосаксонско право по којем се и суди у Хашком трибуналу.

А неки ми испричаше за тај рекла-казала исказ сведока Ердемовића који је узет као главна тачка оптужнице и пресуде.

Баш бих се разочарао у то англосаксонско правосуђе ако је то истина...
freehand freehand 21:43 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Баш бих се разочарао у то англосаксонско правосуђе ако је то истина...

Dosta ti je dugo trajala neutralnost.

Doduše, spram Htlera i Trojnog pakta.
niccolo niccolo 21:44 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

ти си стручњак у тој области...

Apsolutno ne, nemam blage veze o međunarodnom krivičnom. To otprilike kao kad bih ja tebe pitao za nešto iz gramatike portugalskog samo zato što si završio filološki...A nisam čitao ni o toj presudi (), pa ne znam šta se vodi.
tasadebeli tasadebeli 21:53 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

freehand
Баш бих се разочарао у то англосаксонско правосуђе ако је то истина...

Dosta ti je dugo trajala neutralnost.

Doduše, spram Htlera i Trojnog pakta.


Клинтоне - Хитлеру! Хилари - Путине! Олбрајтка - Дуче!
freehand freehand 21:54 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Клинтоне - Хитлеру! Хилари - Путине! Олбрајтка - Дуче!

A, ne. Najgora (i ujedno najbolja!) koju ja znam je ona s kraja '96;

Slobo Santrače!
tasadebeli tasadebeli 21:58 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo
ти си стручњак у тој области...

Apsolutno ne, nemam blage veze o međunarodnom krivičnom. To otprilike kao kad bih ja tebe pitao za nešto iz gramatike portugalskog samo zato što si završio filološki...A nisam čitao ni o toj presudi (), pa ne znam šta se vodi.Схватам.

Нисам ту пресуду и оптужницу ни ја читао (као ни ти изјаву генерала Пешића ), али сам ово што сам те питао, чуо исто као што је Ердемовић само чуо пд некога, незнано кога, да је Караџић изјавио:"Побијте их све!"

Па тако замардељаше Дабића на доживотну са отвореним вратима за оптуживање Републике Српске за геноцид. (Али не и Србије за чим жале Хрвати много.)

Хвала ти у сваком случају.
tasadebeli tasadebeli 22:02 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

freehand
Клинтоне - Хитлеру! Хилари - Путине! Олбрајтка - Дуче!

A, ne. Najgora (i ujedno najbolja!) koju ja znam je ona s kraja '96;

Slobo Santrače!

И: Трампе - Србине!

Па, човече, и не чуди ме за Санијево селекторовање. Играло му је 6 бекова у стартних 11 у репрезентацији! Са све Нађем, вечитим извођачем аута на утакмицама репрезентације.

И Саво Милошевић у шпицу, па ако случајно дамо гол, добро је, а ако не, остварили смо "активан резултата 0:0" (copyright by М. Миљанић).

Немој да ме вучеш у те теме, распалићу се онда као и увек око тог фуЗбала и онда оде блог...
niccolo niccolo 22:03 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Slobo Santrače!

Majkutićelavu, da smo tad znali šta će budućnost da nam donese - to nam je najbolji rezultat na SP od raspada sfrj, kad je Santrač bio trener...ironija...

са отвореним вратима за оптуживање Републике Српске за геноцид

Ta vrata su, objektivno, otvorena mnogo ranije...
tasadebeli tasadebeli 22:06 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo

са отвореним вратима за оптуживање Републике Српске за геноцид


Ta vrata su, objektivno, otvorena mnogo ranije...Да, у праву си. Ова последња пресуда је само доливање. Још један придодати аргумент.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:08 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

Или ако хоћеш краће и једноставније, поучен искуством ја бих да сачувам своју неутралност по том питању које ми постављаш онако како то већ није успело Краљевини Југославији у Другом светском рату. (А последице тог неуспеха Краљевине да сачува своју неутралност мање-више сви знамо.)


Pa i nisi uspeo da je sačuvaš, čita se strana :)
tasadebeli tasadebeli 22:10 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

hoochie coochie man
Или ако хоћеш краће и једноставније, поучен искуством ја бих да сачувам своју неутралност по том питању које ми постављаш онако како то већ није успело Краљевини Југославији у Другом светском рату. (А последице тог неуспеха Краљевине да сачува своју неутралност мање-више сви знамо.)


Pa i nisi uspeo da je sačuvaš, čita se strana :)Стварно?

Е, јеееее...

А ја се толико трудио!

А која је то моја страна?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:16 27.03.2019

Re: A tvoj stav,

А која је то моја страна?


Ona koja je i meni bliža:)
neverovatan neverovatan 06:04 28.03.2019

Re: A tvoj stav,

tasadebeli
freehand
Клинтоне - Хитлеру! Хилари - Путине! Олбрајтка - Дуче!

A, ne. Najgora (i ujedno najbolja!) koju ja znam je ona s kraja '96;

Slobo Santrače!

И: Трампе - Србине!

Па, човече, и не чуди ме за Санијево селекторовање. Играло му је 6 бекова у стартних 11 у репрезентацији! Са све Нађем, вечитим извођачем аута на утакмицама репрезентације.

И Саво Милошевић у шпицу, па ако случајно дамо гол, добро је, а ако не, остварили смо "активан резултата 0:0" (copyright by М. Миљанић).

Немој да ме вучеш у те теме, распалићу се онда као и увек око тог фуЗбала и онда оде блог...

Hehehehe - dobro ti je ovo za Alberta.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:25 28.03.2019

Re: A tvoj stav,

niccolo
kako ti gledaš na izneto?


Nije me niko pitao, ali smo se mi u poslednje vreme, a to je sad već neko duže vreme, potrudili da se onako izistinski poseremo na 27.mart i čitavu antifašističku istoriju ovog naroda.


+


()
milisav68 milisav68 20:34 28.03.2019

Re: A tvoj stav,

stefan.hauzer
Nije me niko pitao, ali smo se mi u poslednje vreme, a to je sad već neko duže vreme, potrudili da se onako izistinski poseremo na 27.mart i čitavu antifašističku istoriju ovog naroda.
+

E jebešga, Švabe postojale i pre Hitlera i fašizma (odnosno nacizma).

Mi normalno, pre ameba.

Na 27.mart su se posrali revnosni omladinci još dok se rat nije ni završio, kada su upali u kuću Petra Bojovića, pa se to nazvalo nemilim incidentom.

Ispred tog čuvenog antifašizma je bilo sprovođenje revolucije.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:28 28.03.2019

Re: A tvoj stav,

Da li to znači da osim komunista nije bilo antifašista u Jugoslaviji ili si se malo prešao? Ja uopšte nisam mislio isključivo na NOB kada sam pisao svoj komentar.
milisav68 milisav68 06:06 29.03.2019

Re: A tvoj stav,

stefan.hauzer
Da li to znači da osim komunista nije bilo antifašista u Jugoslaviji ili si se malo prešao? Ja uopšte nisam mislio isključivo na NOB kada sam pisao svoj komentar.

Eh, zna se ko ima licencu.

Izgubilo je to smisao odavno, evo juče Yugopapir - Ilustrovana politika iz `59.

Nacisti ponovo na vlasti u Nemackoj: Bivsi Hitlerov general komanduje sada snagama NATO (1959)


Septembar 1959: Od 38 generala koji sada rukovode novom nemackom armijom, 31 je bio pripadnik Hitlerovog generalstaba...

Pre izvesnog vremena Natan Straus, pretsednik Njujorske radio mreze WMCA odrzao je predavanje preko radija, u kome je govorio o sve vecoj infiltraciji nacisticklh elemenata u vojsku, privredu i druge oblasti drustvenog zivota Zapadne Nemacke.

U vojsci, on tvrdi, oficiri bivseg Hitlerovog Vermahta zauzimaju istaknute polozaje:

Glavnokomandujuci danasnje nemacke armije je general Adolf Hojzinger. U Trecem Rajhu on je neko vreme bio komandant operacionog dela Hitlerovog staba.

Komandant centralnog dela NATO, general Hans Spajdel bio je sef kontraspijunaze za sektor Zapadne Evrope. Njegovo naimenovanje na sadasnji polozaj izazvalo je ostro negodovanje u Francuskoj i drugim drzavama clanicama Pakta koje su bile pod nemackom okupacijom. Uslovi primirja koje je potpisala pokorena Francuska 1940 godine, i u cijoj je pripremi sudelovao Spajdel, omogucili su nacistima da deportuju u koncentracione logore hiljade nearijevaca iz Francuske.

Danas, kao komandant centralne sekcije NATO-a Spajdel zahteva od francuskih vojnika istu onu poslusnost koju je zahtevao od nemackih vojnika kada im je naredio da ubijaju Francuze 1940. godine.

Komandant nemackog vazduhoplovstva je general Jozef Kamhuber. U bivsoj "Luftvafe" bio je clan staba Hermana Geringa.

Admiral Oskar Ruge, odgovoran za obnovu zapadnonemacke mornarice, bivsi je clan Generalstaba.


...itd, ceo članak:

Yugopapir
gedza.73 gedza.73 17:45 29.03.2019

Re: A tvoj stav,

Eh, zna se ko ima licencu.

ta licenca na jednu jedinu istinu je bila srž svih problema.
shone shone 20:45 27.03.2019

Debeli

Pravo da ti kažem ovo me uopšte ne interesuje pa se neću uključivati. Samo da te pozdravim pošto si opet prisutan.

Više me brine zemaljska Srbija od nebeske i od čega se i kako živi.
A i sutra je već 28 mart.

ŠTRAJK U POŠTAMA SRBIJE Neće vam stizati ni POŠILJKE NI RAČUNI, a poštari će raditi za samo JEDAN DEO KORISNIKA


tasadebeli tasadebeli 21:19 27.03.2019

Re: Debeli

shone

Pravo da ti kažem ovo me uopšte ne interesuje pa se neću uključivati.Све у реду. Рекох већ Николоу и то важи за све евентуалне коментаторе овде. Понуђени као почашћени. Текст је ту, па ко жели и хоће да коментарише, изволите.

Хвала ти на поздравима.

И хвала и теби и Николоу на јављању.
freehand freehand 21:28 27.03.2019

Dobar tekst

... vredan čitanja. Nije ni polistički ili ideološki ostrašćen, ali, kako bih rekao - plitak. Plitak u smislu da ne daje političko-istorijski kontekst, utoliko što ne opisuje situaciju u Evropi niti pokazuje sa kim Jugoslavija ulazi u pakt. A u martu '41 Hitler i Treći Rajh su već osam gdoina notorna činjenica sa svim svojim atributima. Dakle, više nego dovoljno vremena da se sagledaju i shvate Hitlerovi ciljevi i sredstva koja je spreman da upotrebi, da se razume koga taktički i strateški smatra sebi ravnim (rasno9 a ko jhe predodređen da bude rob i/ili sapun. Da se jednostavno pobroje sporazumi i obećanja koja je Hitler dao i uporede sa brojem tih sporazuma i obećanja kjih se držao.
na kraju nisu nevažna ni istorijska savezništva i tradicija.
E onda sa pobrojenim, imamo pravi kontekst i kompletnu sliku situacije u kojoj se odlučuje o biti li ne biti države i građana.
tasadebeli tasadebeli 21:46 27.03.2019

Re: Dobar tekst

freehand

... vredan čitanja.


Хвала. Претпоставио сам да ће бити заинтересованих за читање.

Само... Ту и нема мог текста. Ја сам само технички уредник (избор делова тог прилога за блог, слике, линкови итд.). Комплетан рад Драгана Алексића о тој изјави генерала Пешића може се наћи у линкованом броју часописа "Архив".

А комплетан текст је прилог (а прилог ипак не оставља довољно простора као, рецимо, магистарска или докторска теза или научни рад за давање шире слике за коју си у праву) аутора Драгана Алексића, вишег научног сарадника Института за новију историју Србије који је он написао за часопис "Архив" тог Института ограничавајући се (услед недостатка простора) само на приказ те изјаве која се налази у архивима генерала Пешића коју је генерал и министар војни у влади Драгише Цветковића дао у окупираном Београду истражним органима у истрази о кривици за намерно и свесно гурање Југославије у војни сукоб у Другом светском рату што је имало тешке последице које, како рекох, сасвим сигурно осећамо (више посредно него непосредно) и данас.

Једноставно, врста рада за који се определио аутор Дрраган Алексић му је и дала онолико простора колико је имао за писање о тој изјави генерала Пешића и он је толико простора и искористио.

Ја сам га нашао у пдф на нету. (ЛИНК)
freehand freehand 21:56 27.03.2019

Re: Dobar tekst

Само... Ту и нема мог текста. Ја сам само технички уредник (избор делова тог прилога за блог, слике, линкови итд.). Комплетан рад Драгана Алексића о тој изјави генерала Пешића може се наћи у линкованом броју часописа "Архив".

Pročitao, razumeo.
al eto, nek ovo bude moj mali doprinos sagledavanju istorijskog konteksta o kome je reč.

P.S. ispravio tipfelere. Jbg, standardno za brzoplete.
tasadebeli tasadebeli 21:58 27.03.2019

Re: Dobar tekst

freehand
Само... Ту и нема мог текста. Ја сам само технички уредник (избор делова тог прилога за блог, слике, линкови итд.). Комплетан рад Драгана Алексића о тој изјави генерала Пешића може се наћи у линкованом броју часописа "Архив".

Pročitao, razumeo.
al eto, nek ovo bude moja mali doprinos sagledavanjuistorijskog konteksta o kome je reč.
tasadebeli tasadebeli 22:30 27.03.2019

Re: Dobar tekst

freehand

P.S. ispravio tipfelere. Jbg, standardno za brzoplete.Ма пусти... Престао сам да накнадно исправљам своје коментаре... Сад када видим сопствени типфелер, само уздахнем тешко и идем даље...

А да видиш тек како то изгледа на виберу и у СМС. Не смем ни да признам. Ономад замало да се жена и ја разведемо јербо сам јој куцкао поруку без наочара.

Код мене није брзоплетост у питању него би требало да мењам наочаре...
pape92 pape92 01:18 28.03.2019

Re: Dobar tekst

Dobar tekst
... vredan čitanja. Nije ni polistički ili ideološki ostrašćen, ali, kako bih rekao - plitak. Plitak u smislu da ne daje političko-istorijski kontekst, utoliko što ne opisuje situaciju u Evropi niti pokazuje sa kim Jugoslavija ulazi u pakt. A u martu '41 Hitler i Treći Rajh su već osam gdoina notorna činjenica sa svim svojim atributima. Dakle, više nego dovoljno vremena da se sagledaju i shvate Hitlerovi ciljevi i sredstva koja je spreman da upotrebi, da se razume koga taktički i strateški smatra sebi ravnim (rasno9 a ko jhe predodređen da bude rob i/ili sapun. Da se jednostavno pobroje sporazumi i obećanja koja je Hitler dao i uporede sa brojem tih sporazuma i obećanja kjih se držao.
na kraju nisu nevažna ni istorijska savezništva i tradicija.
E onda sa pobrojenim, imamo pravi kontekst i kompletnu sliku situacije u kojoj se odlučuje o biti li ne biti države i građana.


Tačno, ali toj slici nedostaje još jedno parče, ono što se 1941. kao sveža rana podrazumevalo i bez da se posebno o tome govori, da je 1914-1918 Srbija u ratu izgubila četvrtinu stanovništva. Novi rat, opet protiv tih istih Nemaca, koji danas izgledaju još surovije, i nepobedivije? Koliko da nas ostane posle? Ne verujem da iko od onih koji su se priklonili ulasku u Pakt (od strane Srba, dakle pre svega Knez Pavle, Cvetković itd) nije imao u glavi upravo ovo, i to pre svega drugog.

Naravno da je jugoslovenska vlada znala ko je Hitler, i koliko mu se (ne)može verovati, i kakvo ima mišljenje o nearijevcima. Problematična je isto toliko bila i Italija, otvoreni neprijatelj Jugoslavije. Isto tako je bilo jasno da se Paktom okreću leđa (nekim, zapravo samo Britaniji i moralno Francuskoj) saveznicima iz Prvog rata. Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om, državom kojoj je Jugoslavija bila sve samo ne prijateljska. Koliko shvatam, na stolu su bila samo dva predloga. Jedan je bio pokušaj otvaranja i držanja Solunskog fronta, u nadi da će se ponoviti scenario iz Prvog rata. I taj, optimističan scenario, je onoliko optimističan koliko je to bio Prvi rat za Srbiju: okupacija, stradanje. Pesimistička i realnija varijanta je bila da se Solunski front ne može odbraniti. Drugi, pristupanje Paktu. Pri tom, pristupanje Trojnom paktu je praktično bila puka potpisana izjava o savezništvu (naravno, i ona skupa), bez klasičnih obaveza pravih saveznika, osim o nenapadanju. Niti smo davali trupe u armiju Rajha, niti smo toj armiji dozvoljavali prolaz kroz zemlju. Hitlerov ultimatum: ili Pakt, ili ću vas sravniti sa zemljom, se nije mogao izvrdati, odlagati.
Da sumiram, Knez Pavle je svakako vrlo dobro znao ko je Hitler i šta znači taj potpis, ali isto tako i šta po Srbiju znači nemačka okupacija. Pa ti vagaj.
neverovatan neverovatan 06:31 28.03.2019

Re: Dobar tekst

freehand
... vredan čitanja. Nije ni polistički ili ideološki ostrašćen, ali, kako bih rekao - plitak. Plitak u smislu da ne daje političko-istorijski kontekst, utoliko što ne opisuje situaciju u Evropi niti pokazuje sa kim Jugoslavija ulazi u pakt. A u martu '41 Hitler i Treći Rajh su već osam gdoina notorna činjenica sa svim svojim atributima. Dakle, više nego dovoljno vremena da se sagledaju i shvate Hitlerovi ciljevi i sredstva koja je spreman da upotrebi, da se razume koga taktički i strateški smatra sebi ravnim (rasno9 a ko jhe predodređen da bude rob i/ili sapun. Da se jednostavno pobroje sporazumi i obećanja koja je Hitler dao i uporede sa brojem tih sporazuma i obećanja kjih se držao.
na kraju nisu nevažna ni istorijska savezništva i tradicija.
E onda sa pobrojenim, imamo pravi kontekst i kompletnu sliku situacije u kojoj se odlučuje o biti li ne biti države i građana.

Pa, produbi ga!
tasadebeli tasadebeli 06:51 28.03.2019

Re: Dobar tekst

pape92

Pa ti vagaj.Е, то!

То је за мене онај најинтересантнији моменат у свему томе.

А нисмо једном у 20. веку били у таквим ситуацијама у којима смо морали да вагамо са врло, врло суженим могућностима избора типа или-или.

Мрзим те ситуације и у свом приватном животу, а камоли у политици када се одлучује о судбинама милиона људи. Више волим оне нијансе које ми отварају могућност ширег избора од тог или-или. Макар одшкринута ако не већ широм отворена врата.
freehand freehand 08:20 28.03.2019

Re: Dobar tekst

Naravno da je jugoslovenska vlada znala ko je Hitler, i koliko mu se (ne)može verovati, i kakvo ima mišljenje o nearijevcima.

Nije u pitanju bilo Hitlerovo mišljenje o nearijevcima. Problem su bili konkretni planovi, razrađeni i već u debelom izvođenju na terenu širom Evrope, doduše Drang nach Osten tek je imao da bude započet ali se u Poljskoj već odlično videlo o čemu je reč.

Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om

Pročitaj još jednom segment teksta koji se odnosi na to i imaj u vidu da je mart '41 u pitanju. Napad na SSSR samo što nije počeo.
Da sumiram, Knez Pavle je svakako vrlo dobro znao ko je Hitler i šta znači taj potpis, ali isto tako i šta po Srbiju znači nemačka okupacija. Pa ti vagaj.

Sve je to meni jasno, tamni vilajet je ovde konstanta, a istorija je već izvagala pa je utoliko i meni retroaktivno opredeljivanje kudikamo lakše.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:42 28.03.2019

Re: Dobar tekst

. Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om, državom kojoj je Jugoslavija bila sve samo ne prijateljska.Da stvar bude gora, Hitler je upravo "poništavao" ugovor koji je imao sa Sovjetskim Savezom.
floki floki 09:32 28.03.2019

Re: Dobar tekst

Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om


i pre toga sklopio minhenski sporazum sa nekim drugima, sporazum molotov-ribentrop je posledica toga
kamilo_emericki kamilo_emericki 11:58 28.03.2019

Re: Dobar tekst

floki
Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om


i pre toga sklopio minhenski sporazum sa nekim drugima, sporazum molotov-ribentrop je posledica toga

O tome ne treba pricati, to ima da se zaboravi. Rusi moraju biri izjednaceni sa Nijemcima, a cini mi se uskoro proglaseni i gorim o Nijemaca i veci krivci 2. rat.
kamilo_emericki kamilo_emericki 15:43 28.03.2019

Re: Dobar tekst

pape92
Dobar tekst
... vredan čitanja. Nije ni polistički ili ideološki ostrašćen, ali, kako bih rekao - plitak. Plitak u smislu da ne daje političko-istorijski kontekst, utoliko što ne opisuje situaciju u Evropi niti pokazuje sa kim Jugoslavija ulazi u pakt. A u martu '41 Hitler i Treći Rajh su već osam gdoina notorna činjenica sa svim svojim atributima. Dakle, više nego dovoljno vremena da se sagledaju i shvate Hitlerovi ciljevi i sredstva koja je spreman da upotrebi, da se razume koga taktički i strateški smatra sebi ravnim (rasno9 a ko jhe predodređen da bude rob i/ili sapun. Da se jednostavno pobroje sporazumi i obećanja koja je Hitler dao i uporede sa brojem tih sporazuma i obećanja kjih se držao.
na kraju nisu nevažna ni istorijska savezništva i tradicija.
E onda sa pobrojenim, imamo pravi kontekst i kompletnu sliku situacije u kojoj se odlučuje o biti li ne biti države i građana.


Tačno, ali toj slici nedostaje još jedno parče, ono što se 1941. kao sveža rana podrazumevalo i bez da se posebno o tome govori, da je 1914-1918 Srbija u ratu izgubila četvrtinu stanovništva. Novi rat, opet protiv tih istih Nemaca, koji danas izgledaju još surovije, i nepobedivije? Koliko da nas ostane posle? Ne verujem da iko od onih koji su se priklonili ulasku u Pakt (od strane Srba, dakle pre svega Knez Pavle, Cvetković itd) nije imao u glavi upravo ovo, i to pre svega drugog.

Naravno da je jugoslovenska vlada znala ko je Hitler, i koliko mu se (ne)može verovati, i kakvo ima mišljenje o nearijevcima. Problematična je isto toliko bila i Italija, otvoreni neprijatelj Jugoslavije. Isto tako je bilo jasno da se Paktom okreću leđa (nekim, zapravo samo Britaniji i moralno Francuskoj) saveznicima iz Prvog rata. Da stvar bude gora, Hitler je u tom trenutku imao ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om, državom kojoj je Jugoslavija bila sve samo ne prijateljska. Koliko shvatam, na stolu su bila samo dva predloga. Jedan je bio pokušaj otvaranja i držanja Solunskog fronta, u nadi da će se ponoviti scenario iz Prvog rata. I taj, optimističan scenario, je onoliko optimističan koliko je to bio Prvi rat za Srbiju: okupacija, stradanje. Pesimistička i realnija varijanta je bila da se Solunski front ne može odbraniti. Drugi, pristupanje Paktu. Pri tom, pristupanje Trojnom paktu je praktično bila puka potpisana izjava o savezništvu (naravno, i ona skupa), bez klasičnih obaveza pravih saveznika, osim o nenapadanju. Niti smo davali trupe u armiju Rajha, niti smo toj armiji dozvoljavali prolaz kroz zemlju. Hitlerov ultimatum: ili Pakt, ili ću vas sravniti sa zemljom, se nije mogao izvrdati, odlagati.
Da sumiram, Knez Pavle je svakako vrlo dobro znao ko je Hitler i šta znači taj potpis, ali isto tako i šta po Srbiju znači nemačka okupacija. Pa ti vagaj.

Zbog cega se uvijek istice taj ugovor SSSR i Njemacke a pritom presucuje ko je sve i kad potpisao slicne sa Nijemcima?
Iz neznanja ili zluradosti.
Evo spiska i redosleda ugovora koji su potpisani prije 2.svjetskog rata:

1933 : GB France italie – Pacte des quatre
1934 Pologne – pacte Hitler Pilssoudski
1935 GB accord naval anglo allemand
1936 Japon allemagne – pacte anti komintern
1938 septembre : GB pacte de non agression
1938 décembre, France Pacte de non agression
1939 mars Roumanie – accord économique
1939 mars Lettonie – pacte de non agression
1939 mai Italie – pacte d’Acier
1939 mai Danemark- Pacte de non agression
1939 juin Estonie – pacte de non agression
1939 juin Lithuanie – pacte de non agression
1939 aout URSS – Pacte de non agression
Jos bi se moglo dodati sa kim su Sovijeti pokusavali pregovarati da se zaustavi nacizam i zbog cega nije doslo do dogovora. Mozda bi Apostata mogao jedan blogic o tome.
gedza.73 gedza.73 20:08 28.03.2019

Re: Dobar tekst

floki
i pre toga sklopio minhenski sporazum sa nekim drugima, sporazum molotov-ribentrop je posledica toga

negde sam naleteo na podatak (ako je istinit) da su Sovjeti tražili od Hitlera dozvolu za ulazak u Bugarsku.
odbijeno sa obrazloženjem da 'narodi sa tih prostora tradicionalno naginju istoku' ali je pogodbom podeljena Poljska.

On 1 September 1939 the German Army, supported by the Air Force (Luftwaffe) and Navy (Kriegsmarine) invaded Poland from three sides. Polish defences, already strained under a powerful and innovative German assault, collapsed shortly after the Soviets launched their own invasion from the east on 17 September. Polish forces fought with distinction, but Poland was crushed by the two invaders in five weeks.

After their defeat, tens of thousands of Polish servicemen made their way to France to continue the struggle against a common enemy.

No. 303 Squadron RAF (Polish: 303 Dywizjon Myśliwski "Warszawski im. Tadeusza Kościuszki" ) was one of 16 Polish squadrons in the Royal Air Force (RAF) during the Second World War.

No. 303 Squadron was the most effective Polish RAF squadron during the Second World War.

After the war, some of the Polish airmen settled in Britain and continued their service in the RAF, mostly as flight instructors. Others decided to return to Poland, by then under Soviet occupation. This often had very serious consequences. The Communist regime, distrustful towards ex-servicemen of the Polish Armed Forces in the West, barred them from flying in the PAF and in numerous cases imprisoned them on trumped up charges of espionage. One of the most drastic cases is that of Wing Commander Stanislaw Skalski, the top Polish scorer of the entire war, who spent eight years in prison after initially being sentenced to death.


floki floki 20:16 28.03.2019

Re: Dobar tekst

podeljena Poljska


која пољска, она што је само неколико година пре тога са војском умарширала у кијев, користећи грађански рат у русији и она која је само мало пре напада на њу користила немачко комадање чехословачке да и она мало штрпне од комшијске њиве?

та или нека друга пољска?

gedza.73 gedza.73 21:15 28.03.2019

Re: Dobar tekst

та или нека друга пољска?

ta ista Poljska, ta ista Rusija, ta ista Nemačka, Francuska....

nego ispade da su svi koketirali sa fažizmom a niko nije fašista.

iz te neke prvopoljske ili drugopoljske svejedno pilot se bori protv fažizma ceo rat.
vrati se u svoju zemlju a antifašisti koji se ponovo svete zbog upada u Kijev (valjda im bilo malo jednom) ga nabiju u zatvor.

negde čkripi.

ako su ljudi koji su se borili protiv nemačkog nacizma i fašizma antifašisti šta su onda oni koji su ih nakon kraja rata nabijali u zatvore?

ujedno bi vol'o da mi neko pojasni jel' je Komunistička partija organizovala 27. mart kao što smo učili u školi ili nije? pa dokle više ta revizija drugarice i drugovi?
zar ništa više nije sveto? ili je to gnusna podmetačina ljotićevaca i deklarisanih četnika?

zanimljiv detalj oko učešća jednih ili drugih na ovoj ili onoj strani da mesec dana nakon nemačkog napada na Srbiju braća Rusi i Staljin proteruju jugoslovenskog ambasadora iz Moskve oduzimajući mu diplomatski status. bem ga šta to znači u diplomatskom rečniku.

posle ide jun (napad na Brest), 13.jul (živeo Staljin i svetska revolucija)

floki floki 21:25 28.03.2019

Re: Dobar tekst

па не шкрипи ништа - немаш само две стране у сукобу, него кафанска макљажа пред фајронт, имаш више њих који су ти се замерили, па користиш гужву да што више њих звекнеш флашом у главу или им бар подметнеш ногу да их неко други изгази кад падну...

а после кад се заврши туча, онда нико неће да буде поражен, него крену ловачке приче о сопственом јунаштву против што су добили по пичци и леже на патосу
gedza.73 gedza.73 21:31 28.03.2019

Re: Dobar tekst

а после кад се заврши туча, онда нико неће да буде поражен, него крену ловачке приче о сопственом јунаштву против што су добили по пичци и леже на патосу

tako se i meni čini.

немаш само две стране у сукобу, него кафанска макљажа пред фајронт, имаш више њих који су ти се замерили, па користиш гужву да што више њих звекнеш флашом у главу или им бар подметнеш ногу да их неко други изгази кад падну.

nama izgleda nije ginula ni flaša u glavu ni saplitanje.
a i dobro su nas izgazili.

S jedne strane Englezi koji su nas namestili kako bi dobili na vremenu a mi izginuli, s druge Sovjeti kad im se prekršilo sporazum pa njihovi agenti digli bunu u kojoj smo opet teško izginuli.

što je najgore izgleda da ni prvi ni drugi ne odustaju od igre. mi smo standardno pinjata za šutiranje.
nsarski nsarski 21:35 28.03.2019

Re: Dobar tekst

ujedno bi vol'o da mi neko pojasni jel' je Komunistička partija organizovala 27. mart kao što smo učili u školi ili nije? pa dokle više ta revizija drugarice i drugovi?


Ovi koji danas pišu istoriju kažu jedno - na primer pominju se Mi5 (ili beše Mi6), a taj uticaj uopšte nije bio u pominjan kad su nas u školi učili da je kompartija organizovala puč. Ko tu laže, polu-laže, preteruje ili kiti nemam pojma.

Međutim, sećam se da mi je pokojna majka pričala o 27. martu 1941. Ona je bila na ulicama, imala je 19 godina, student medicine, dakle nije pala s Marsa. Rekla mi je da su ljudi zaista protestovali, galamili, nosili zastave, od Slavije do Terazija, i da su se tek u ponekoj poprečnoj ulici pojavljivale grupe komunista sa zastavama s petokrakom. U svakom slučaju veoma daleko od toga da su oni bili nosioci ili organizatori protesta.

Ja sam je pitao zašto su uopšte ljudi izlazili na protest, i ona nije imala nikakav precizan odgovor. Jednostavno, pročulo se "Idemo na protest, idemo na protest" i ona pošla sa svojim društvom ne razmišljajući o bilo čemu ozbiljnom. Za njih je to bila neka vrsta zabave.
gedza.73 gedza.73 21:44 28.03.2019

Re: Dobar tekst

Ja sam je pitao zašto su uopšte ljudi izlazili na protest, i ona nije imala nikakav precizan odgovor. Jednostavno, pročulo se "Idemo na protest, idemo na protest" i ona pošla sa svojim društvom ne razmišljajući o bilo čemu ozbiljnom. Za njih je to bila neka vrsta zabave.

verovatno niko u tim trenucima nije ni razmišljao o posledicama.

Ovi koji danas pišu istoriju kažu jedno - na primer pominju se Mi5 (ili beše Mi6), a taj uticaj uopšte nije bio u opticaju kad su nas u školi učili da je kompartija organizovala puč. Ko tu laže, polu-laže, preteruje ili kiti nemam pojma.

pa zanimljiva, đavosekrijeudetaljima, sitnica.

Oni su 'ladno pokupili sve zasluge za ustanak protvi fašizma. koji su počeli tek napadom na SSSR. neki mesec kasnije.

al' su regularno politički istoričari, naučnici, pisci upisali u istorijske knjige, čitanke lažni podatak o svojoj 'mi smo uvek bili antifašisti' čak i kad smo rekli 'kako se nećemo mešati u imperijalističke ratove i kad smo osudili napad na nemačkog veleposlanika u Beogradu'.
floki floki 21:49 28.03.2019

Re: Dobar tekst

gedza.73
а после кад се заврши туча, онда нико неће да буде поражен, него крену ловачке приче о сопственом јунаштву против што су добили по пичци и леже на патосу

tako se i meni čini.

немаш само две стране у сукобу, него кафанска макљажа пред фајронт, имаш више њих који су ти се замерили, па користиш гужву да што више њих звекнеш флашом у главу или им бар подметнеш ногу да их неко други изгази кад падну.

nama izgleda nije ni ginula flaša u glavu ni saplitanje.
a i dobro su nas izgazili.

S jedne strane Englezi koji su nas namestili kako bi dobili na vremenu a mi izginuli, s druge Sovjeti kad im se prekršilo sporazum pa njihovi agenti digli bunu u kojoj smo opet teško izginuli.

što je najgore izgleda da ni prvi ni drugi ne odustaju od igre. mi smo standardno pinjata za šutiranje.


pa ja ne znam šta drugo da kažem, osim da tako ispada...

ima negde na netu diskusija onog milana st protića i još nekog istoričara o britanskoj podršci hrvatima pred rat... zanimljivo bilo slušati, makar meni
(slušao sam jednom dok sam vozio kola, pa ubijao vreme)

gedza.73 gedza.73 07:25 29.03.2019

Re: Dobar tekst

Floki nije replika tebi iako koristim deo tvog komentara.
pre par dana neko je 'prebacio' Predatoru za komentar u kome on kaže kako su Srbi trebali da naplate (ne baš tim rečima a da ne jurim po blogu) Hrvatima za zločine počinjene nad srpskim civilima ( u oba rata).

em su ga osudili zbog toga em je bilo sitnog ujedanja.

to je valjda ovo? skoro isti slučaj samo sa drugim akterima.

на што је само неколико година пре тога са војском умарширала у кијев, користећи грађански рат у русији и она која је само мало пре напада на њу користила немачко комадање чехословачке да и она мало штрпне од комшијске њиве?


svi koji se zalažu za ponašanje Moskve u ovom slučaju se principijelno zalažu za isto takvo ponašanje Srbije kao pobednika. Da je Srbija kao pobednik u ratu trebala da pregazi Hrvatsku, podeli, pobije Hrvate u nekoj šumi, preseli stanovništvo... okupira nakon rata

obrnuto, u duhu bratstva i jedinstva, pomirenja osuđuju ponašanje Rusije i njeno učešće u početku WW2.

kad se pominju sporazumi između Nemačke i drugih zemalja.
da li postoji slučaj da je neka od zapadnih saveznica (uopšte ne želim da ih branim) pored potpisanog sporazuma o nenapadanju izvela vojnu akciju koja je bila sinhronizovana sa nacistima i napala neku treću zemlju?


Черевићан Черевићан 22:01 27.03.2019

спремност за опстанак

црно-белa сликa узрочно-последичних односа

коректно је посве историју таћи
но да ли се ишта од ње научило ,
садашњица богме уочљиво клима
недорека мис'им никад више било
tasadebeli tasadebeli 22:15 27.03.2019

Re: спремност за опстанак

Черевићан
црно-белa сликa узрочно-последичних односа

коректно је посве историју таћи
но да ли се ишта од ње научило ,
садашњица богме уочљиво клима
недорека мис'им никад више билоСве су то репризе, драги мој гос'н Чер, само репризе... Као и оне наше домаће телевизијске серије "Бољи живот", "Породично благо" итд. које гледамо деценијама.

А ми никада ништа да научимо од толиког понављања градива.

Хвала на лепо устихованој истини коју сте изрекли овде.nsarski nsarski 22:32 27.03.2019

Vreme čuda


Setih se jedne anegdote iz Andrićevog života. Bio on u Sarajevu, u gimnaziji, i tamo mu priredili doček kako priliči velikom piscu, a držali govoranjcije, i, uopšte, sve je bilo svečano i toplo. I direktor Gimnazije se raspriča kako je Ivo bio odlikaš, sve najbolje ocene, itd. Posle direktora izađe Andrić za govornicu i reče da, zapravo, on uopšte nije bio dobar đak i da su mu posebno slabo išle matematika i prirodne nauke. Ali, reče on, istina za ovu vrstu priče nije bitna, jer ovde se stvara istorija i mitologija. Zvanično prihvaćena mitologija (kao ova o 27. martu) je podjednako stvarna kao i svaka stvarnost.

U Pekićevom romanu "Vreme čuda" postoji poglavlje kada apostoli tokom Tajne večere ubeđuju Isusa da ne ide u Jerusalim jer će biti ubijen. Isus se tu zamisli, ali Juda Iskariotski - ili kako ga je Pekić zvao "Juda pismo" i "Juda kako se zbilo" - krene da uverava Isusa da mora da pođe u Jerusalim jer tako piše u Svetim knjigama, a svete knjige nikad ne lažu. Nije bitno što će Isus biti ubijen, bitno je da se ostvari ono što piše u Knjizi.

Zato je i Andrić morao da ima sve petice u Gimnaziji.

U to ime, evo jedne slike kineskog autora, kao aluzija na sve rečeno. Tu je i Tita (treći s leva) i E. Hodža, itd. S desna su važni lideri iz Kine, Vijetnama, itd., uključujući i Fidela i Čea.


Aj ziveli!
apostata apostata 00:09 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski


S desna na lijevo idu:

Simon Zilot (Če),
Juda Tadej (Kim Il Sung),
Matej (Kastro),
Filip (Ho Ši Min),
Jakov Stariji (Mao),
Toma (Engels),
Isus (Marks),
Jovan (Lenjin),
Petar (Staljin),
Juda Iskariotski (Gorbačov),
Andrija Mali (Tile),
Jakov (Hodža)
i
Vartolomej (Čaušesku).

Sve u svemu nije loše, znao je Kinez šta radi.
freehand freehand 00:11 28.03.2019

Re: Vreme čuda

U Pekićevom romanu "Vreme čuda" postoji poglavlje kada apostoli tokom Tajne večere ubeđuju Isusa da ne ide u Jerusalim jer će biti ubijen. Isus se tu zamisli, ali Juda Iskariotski - ili kako ga je Pekić zvao "Juda pismo" i "Juda kako se zbilo" - krene da uverava Isusa da mora da pođe u Jerusalim jer tako piše u Svetim knjigama, a svete knjige nikad ne lažu. Nije bitno što će Isus biti ubijen, bitno je da se ostvari ono što piše u Knjizi.

I Juda je jedini koji se drži Slova, jer ako se jedno slovo ne ispuni ostaće sve neispunjeno, i tako završ kao izdajnik, obešen o granu masline u Getsemanskom vrtu ispunivši i svoju ulogu kako je od proroka rečeno ...
apostata apostata 01:06 28.03.2019

Re: Vreme čuda

freehand

I Juda je jedini koji se drži Slova, jer ako se jedno slovo ne ispuni ostaće sve neispunjeno, i tako završ kao izdajnik, obešen o granu masline u Getsemanskom vrtu ispunivši i svoju ulogu kako je od proroka rečeno ...

Jesi li čitao Judu Iskariotskog od Leonida Andrejeva?
tasadebeli tasadebeli 06:54 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski

Ali, reče on, istina za ovu vrstu priče nije bitna, jer ovde se stvara istorija i mitologija.Да. А занимљиво је колико је та митологија јака и како не вреди да подносиш никакве доказе, документа, научне чињенице... О било чему, не само о 27. марту. Када митологија то узме под своје.

Једноставно, када се нешто уврти у главу, да тако кажем, остане закуцано за вјеки вјеков без обзира на нове и обелодањене доказе у супротно.
tasadebeli tasadebeli 07:14 28.03.2019

Re: Vreme čuda

apostata
freehand

I Juda je jedini koji se drži Slova, jer ako se jedno slovo ne ispuni ostaće sve neispunjeno, i tako završ kao izdajnik, obešen o granu masline u Getsemanskom vrtu ispunivši i svoju ulogu kako je od proroka rečeno ...

Jesi li čitao Judu Iskariotskog od Leonida Andrejeva?Чит'о ја.

Ниси мене питао додуше, али је згодна прилика да кажем да је на мене из те Андрејевљеве збирке прича најјачи утисак оставила прича о оном сеоском свештенику којег његови парохијани не воле и не поштују ма колико год се он трудио, који у свом браку добије прво ћерку па сина. И њега Бог обрадује тако тужног и свесног колико је неомиљен међу људима такав какав је, без икаквог разлога. И због тога усамљен и одбачен од људи читавог свог живота јер га нико не прихвата, ма колико год се он трудио у својим проповедима и у свом животу радећи исто као и ти мужици, и заједно са њима, све тешке сеоске послове поред свог свештеничког позива.

Па их онда задеси велика несрећа, син се утопи у оближњој реци где је отишао са другарима на купање. Жена се пропије од туге и у некој безумној ноћи њеног пијанства зачну опет дете, сина, што их само ма тренутак опет учини радосним и уопште вољним живљења, јер се тај синчић роди потпуно неспособан за самосталан живот, нешто као идиот (помињао је на Блогу недавно неко то са IQ мање од 20, 30...) медицински гледано. И то мучено створење лежи непрестано у кревету, хране га, пресвлаче и када одрасте, испушта неартикулисане крике, напада их и гризе када га хране...

Девојчица, сестрица, у свему томе са вечито пијаном мајком и са таквом породицом постаје све мрачнија и мрачнија, кида луткама главе и слично.

И сваки пут када га задеси несрећа у тренуцима највеће и једине среће у његовом животу, када се тај вечито озбиљни и тужни свештеник коначно и насмеје, он одлази у поље са израслим житом, огромно непрегледно поље са класјем жита до струка, стане насред тог поља, рашири руке, поглед упери према небу и каже:

"Ја верујем!"

Потресно заиста. Заборавио сам како се зове та прича, читао сам Андрејева још као студент пре 35 година, али она ми је оставила баш јак утисак.


nsarski nsarski 07:56 28.03.2019

Re: Vreme čuda

apostata
nsarski


S desna na lijevo idu:

Simon Zilot (Če),
Juda Tadej (Kim Il Sung),
Matej (Kastro),
Filip (Ho Ši Min),
Jakov Stariji (Mao),
Toma (Engels),
Isus (Marks),
Jovan (Lenjin),
Petar (Staljin),
Juda Iskariotski (Gorbačov),
Andrija Mali (Tile),
Jakov (Hodža)
i
Vartolomej (Čaušesku).

Sve u svemu nije loše, znao je Kinez šta radi.


Hvala na dopuni!
Inače, ja sam u prvi mah pomislio da je onaj brod u pozadini "Titanik", ali Titanik je imao 4 dimnjaka, a ovaj samo tri. To je neka zajednička lađa, izgleda, kojoj je suđeno da potone jer, kao što se na slici vidi, svaki od njih ima svoju verziju puta u svetlu budućnost.
freehand freehand 08:21 28.03.2019

Re: Vreme čuda

apostata
freehand

I Juda je jedini koji se drži Slova, jer ako se jedno slovo ne ispuni ostaće sve neispunjeno, i tako završ kao izdajnik, obešen o granu masline u Getsemanskom vrtu ispunivši i svoju ulogu kako je od proroka rečeno ...

Jesi li čitao Judu Iskariotskog od Leonida Andrejeva?

Ne, na žalost, ali eto lektire.
nsarski nsarski 08:41 28.03.2019

Re: Vreme čuda

tasadebeli
nsarski

Ali, reče on, istina za ovu vrstu priče nije bitna, jer ovde se stvara istorija i mitologija.Да. А занимљиво је колико је та митологија јака и како не вреди да подносиш никакве доказе, документа, научне чињенице... О било чему, не само о 27. марту. Када митологија то узме под своје.

Једноставно, када се нешто уврти у главу, да тако кажем, остане закуцано за вјеки вјеков без обзира на нове и обелодањене доказе у супротно.


Ta mitologija, Taso, postaje realnost. Sećaš se ong grafikona koji prikazuje percepciju Francuza o tome ko je najviše doprineo slomu Hitlera. Ovog dole:Za 60 godina koliko je proteklo između anketa, slika se potpuno promenila - umesto SSSR-a (1945), Ameri su odjednom postali najvažniji (2004). Uloge su potpuno preokrenute! Crvenkapina baba je pojela vuka. Negde sam našao podatak, na primer, da je više od 80% ukupnih nemačkih gubitaka bilo u sukobu na Istočnom frontu. Ali, to je suvišan podatak.

Valja uporediti tu situaciju sa ovom nedavnom o uticaju Rusa na američke izbore. OK, došlo se do zaključka da tu nikakvih mućki sa Rusima nije bilo, bilo je sa drugima, ali o tome se ćuti. Međutim, mnogo ozbiljnije pitanje se pojavljuje: dve godine cela Amerika je izložena histeričnim napadima od strane medija. Dve godine bezočnih laži i neprekidnog spinovanja. I sada, ti mediji "od poverenja" ni da upute izvinjenje, ni pismo, ni razglednica. Kad ih uhvatiš u laži oni samo skrenu pogled i prave se naivni. Jasno je da je njihov posao da proizvode "narativ" - reč koju naš kolega Krlo, još poznat i kao Duboko Krlo, nikako ne voli. A narativ, ili mitologija, ili istorija ako želiš, je sve.

Normalan čovek će da se zapita koliko takvih laži i "narativa" nam je plasirano tokom života, a da nismo o tome imali pojma, i ni sada nemamo.

apostata apostata 08:54 28.03.2019

Re: Vreme čuda

tasadebeli

Чит'о ја.

Ниси мене питао додуше, али је згодна прилика да кажем да је на мене из те Андрејевљеве збирке прича најјачи утисак оставила прича о оном сеоском свештенику којег његови парохијани не воле и не поштују ма колико год се он трудио, који у свом браку добије прво ћерку па сина. И њега Бог обрадује тако тужног и свесног колико је неомиљен међу људима такав какав је, без икаквог разлога. И због тога усамљен и одбачен од људи читавог свог живота јер га нико не прихвата, ма колико год се он трудио у својим проповедима и у свом животу радећи исто као и ти мужици, и заједно са њима, све тешке сеоске послове поред свог свештеничког позива.

Па их онда задеси велика несрећа, син се утопи у оближњој реци где је отишао са другарима на купање. Жена се пропије од туге и у некој безумној ноћи њеног пијанства зачну опет дете, сина, што их само ма тренутак опет учини радосним и уопште вољним живљења, јер се тај синчић роди потпуно неспособан за самосталан живот, нешто као идиот (помињао је на Блогу недавно неко то са IQ мање од 20, 30...) медицински гледано. И то мучено створење лежи непрестано у кревету, хране га, пресвлаче и када одрасте, испушта неартикулисане крике, напада их и гризе када га хране...

Девојчица, сестрица, у свему томе са вечито пијаном мајком и са таквом породицом постаје све мрачнија и мрачнија, кида луткама главе и слично.

И сваки пут када га задеси несрећа у тренуцима највеће и једине среће у његовом животу, када се тај вечито озбиљни и тужни свештеник коначно и насмеје, он одлази у поље са израслим житом, огромно непрегледно поље са класјем жита до струка, стане насред тог поља, рашири руке, поглед упери према небу и каже:

"Ја верујем!"

Потресно заиста. Заборавио сам како се зове та прича, читао сам Андрејева још као студент пре 35 година, али она ми је оставила баш јак утисак.Ja mislim da se ta pripovjetka zove Život Vasilija Fivejskog.
apostata apostata 08:56 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski


Hvala na dopuni!
Inače, ja sam u prvi mah pomislio da je onaj brod u pozadini "Titanik", ali Titanik je imao 4 dimnjaka, a ovaj samo tri. To je neka zajednička lađa, izgleda, kojoj je suđeno da potone jer, kao što se na slici vidi, svaki od njih ima svoju verziju puta u svetlu budućnost.


A ono krstarica Aurora profesore.
apostata apostata 09:01 28.03.2019

Re: Vreme čuda

freehand

Ne, na žalost, ali eto lektire.

Evo ti posljednje 3 stranice:p.s. Čitaj od onog razdjela na 138 strani. Meni je najgenijalnije ono:"Dočekaj me lepo, mnogo sam umoran Isuse!"
freehand freehand 09:27 28.03.2019

Re: Vreme čuda

p.s. Čitaj od onog razdjela na 138 strani. Meni je najgenijalnije ono:"Dočekaj me lepo, mnogo sam umoran Isuse!"

Nisi dobro uslikao, daj to malo bolje.
anonymous anonymous 09:39 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Normalan čovek će da se zapita koliko takvih laži i "narativa" nam je plasirano tokom života, a da nismo o tome imali pojma, i ni sada nemamo.


I ne samo to.
Normalan čovek će se,imajući to iskustvo, čuvati da mu ne prodaju i nove narative, simulakrume, laži i obmane.

Skepsa - pre svega.

A to blog ne podržava.


maksa83 maksa83 09:45 28.03.2019

Re: Vreme čuda

OK, došlo se do zaključka da tu nikakvih mućki sa Rusima nije bilo,

Da budemo precizni, AG Vilijem Bar kog je postavio Trunpo kaže da je on iz izveštaja zaključio da Trunpo nije mućkao sa Rusima, a da Rusi jesu mućkali (na njegovu stranu).

Trenutno stanje je da bi svi (koji nisu GOP) da vide ceo izveštaj umesto Barrovog mišljenja na 4 strane, ali Trunpoov Mič MekKonel kaže "ne može".


Normalan čovek će da se zapita koliko takvih laži i "narativa" nam je plasirano tokom života, a da nismo o tome imali pojma, i ni sada nemamo.

Mi znamo tj. nas lično se dotiču bar 2 narativa plasirana u tim medijima, a pored toga znamo i za onaj o WMD.
freehand freehand 09:52 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Skepsa - pre svega.

A to blog ne podržava.

Između zdrave sumnje (koja je odraz inteligencije) i duševnog posrnuća (đavoljih svedoka) ogroman je prostor koji čovek popunjava znanjem i obrazovanjem, proverom i analizom.
Svakodnevno samomučenje onih rastrgnutih rešavanjem pitanja smisla života vodi u isposnicu ili u samicu. A to, pouzdano znamo, nije dobar izbor za običnog insana.
nsarski nsarski 12:13 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Da budemo precizni, AG Vilijem Bar kog je postavio Trunpo kaže da je on iz izveštaja zaključio da Trunpo nije mućkao sa Rusima, a da Rusi jesu mućkali (na njegovu stranu).

Trenutno stanje je da bi svi (koji nisu GOP) da vide ceo izveštaj umesto Barrovog mišljenja na 4 strane, ali Trunpoov Mič MekKonel kaže "ne može".


Ma i Trumpo kaže da se sve objavi, ali, navodno, izveštaj sadrži i neke osetljive informacije. Ej, da ima i trunke osnova da se Trumpo impičuje oni bi sve objavili na naslovnoj strani NY Timesa, velikim slovima.

Da se razumemo, ja verujem da je Trumpo najodvratnija budala koja je ikad vladala tamo, ali lažljivost i dvoličnost Demoklintona je zapanjujuća. To što je iz Rusije stiglo par hiljada tvitova, u poređenju sa milionima/milijardama ostalih politički angažovanih tvitova, nije ni kap u moru. Da ne govorimo o čitanosti tih ruskih tvitova. Praktično zanemarljivo.

S druge strane, ako te zaista zanima ko vrši istinski i realno opipljiv uticaj na izbore u Amerima, pogledaj ko su ljudi kao Haim Saban ili Šeldon Adelson, šta su njihovi prioriteti i koliko novca daju predsedničkim kandidatima.
Zamisli da su interesne grupe, a da Obama to ne zna, pozvali Putina da održi govor u Senatu i da bude dočekan ovacijama. To bi bilo ravno objavi rata, zar ne? E, pa tako je Bibi održao gromoglasni govor pred poslanicima, a da Obama nije o tome bio obavešten. O čemu je bio govor? O tome da je Obama napravio veliku grešku što je potpisao ugovor sa Iranom, ugovor iz koga je kasnije Trumpo jednostrano istupio na čuđenje celog sveta i svih potpisnika.

Mi znamo tj. nas lično se dotiču bar 2 narativa plasirana u tim medijima, a pored toga znamo i za onaj o WMD.


Ne znam na koje narative misliš, ali sigurno ih ima mnogo više od 2. Recimo, cela situacija sa Iranom i njihovim nuklearnim programom. Pa ona trovanja Skripalja, pa hemijski napadi i herojsko ponašanje "Belih šlemova", izbacivanje beba iz inkubatora u Iraku, Gadafijevi teroristi koji imaju džepove pune viagre u misiji silovanja - da pomenem samo nekoliko skorijih.
kamilo_emericki kamilo_emericki 12:31 28.03.2019

Re: Vreme čuda

maksa83
OK, došlo se do zaključka da tu nikakvih mućki sa Rusima nije bilo,

Da budemo precizni, AG Vilijem Bar kog je postavio Trunpo kaže da je on iz izveštaja zaključio da Trunpo nije mućkao sa Rusima, a da Rusi jesu mućkali (na njegovu stranu).

Trenutno stanje je da bi svi (koji nisu GOP) da vide ceo izveštaj umesto Barrovog mišljenja na 4 strane, ali Trunpoov Mič MekKonel kaže "ne može".


Normalan čovek će da se zapita koliko takvih laži i "narativa" nam je plasirano tokom života, a da nismo o tome imali pojma, i ni sada nemamo.

Mi znamo tj. nas lično se dotiču bar 2 narativa plasirana u tim medijima, a pored toga znamo i za onaj o WMD.

Davno sam slusao u Zagrebu, na jednoj tridini, Veselka Tenzeru kad je pricao o informisanju i propagandi. Meni je ostala najinteresantnija njegova tvrdnja da kad ljude jednom ubijedis da je laz istina, poslije ih je nemoguce ubjediti u suprotno.
jinks jinks 12:54 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Juda Iskariotski (Gorbačov)

Uf, izgleda da slikar nije čuo za rane radove Josipa Broza.

Mada, verovatno nešto slično važi i za čitavu ekipu.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:23 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Juda Iskariotski


Je na najnizoj poziciji na Veceri (kod Leonarda, a i kod Kineza u satiricnoj verziji).
anonymous anonymous 14:06 28.03.2019

Re: Vreme čuda

freehand
Skepsa - pre svega.

A to blog ne podržava.

Između zdrave sumnje (koja je odraz inteligencije) i duševnog posrnuća (đavoljih svedoka) ogroman je prostor koji čovek popunjava znanjem i obrazovanjem, proverom i analizom.
Svakodnevno samomučenje onih rastrgnutih rešavanjem pitanja smisla života vodi u isposnicu ili u samicu. A to, pouzdano znamo, nije dobar izbor za običnog insana.


Recimo da si u pravu .
Jer to voliš da budeš.
Uostalom kao i svi drugi.

Sledi pitanje : kojoj grupi pripadaju oni koji još uvek žmure pred politikom EU, Engleske i USA, na primer u pogledu Venecuale, ekonomske politike " liberalnih " režima kada su u pitanju Rusija i Kina, sankcije , zabrane, carine ...

Šta oni vide , a šta ne vide, koje laži su spremni da progutaju da bi još uvek agresivno zagovarali " evropske/zapadne vrednosti " .

Da li se radi samo o " zdravoj sumnji " da ono što svi vidimo nije ono što i realno postoji ili se radi o " duševnom posrnuću "

Ko su " đavoli svedoci " ?

Oni za koje je izmišljeni predsednik - Predsednik, ili oni sa druge strane ...?


maksa83 maksa83 14:39 28.03.2019

Re: Vreme čuda

To što je iz Rusije stiglo par hiljada tvitova, u poređenju sa milionima/milijardama ostalih politički angažovanih tvitova, nije ni kap u moru

Ja bih opet da budemo precizni (defendit numerus), ruskih tvitova nije bilo "par hiljada" nego minimum 3 miliona - mogu da ostavim link gde su lepo skupljeni i izindeksirani po metapodacima. Ali to je delić priče, glavna akcija se dešavala na Fejsbuku v sodelovanju sa Cambridge Analytica dejta sajensom.

Ne znam na koje narative misliš, ali sigurno ih ima mnogo više od 2.

Pa napisao sam lepo "2 koji se nas lično dotiču".

Mislim naravno na ex-YU ratove (gde doduše mi uopšte nismo bez putera na glavi, mada nam se lepi i što jeste i što nije), i na Kosovo (gde takođe nismo bez putera na glavi ni mi ni oni, ali se nekako sve lepi nama).

Zamisli da su interesne grupe, a da Obama to ne zna, pozvali Putina da održi govor u Senatu i da bude dočekan ovacijama. To bi bilo ravno objavi rata, zar ne? E, pa tako je Bibi održao gromoglasni govor pred poslanicima, a da Obama nije o tome bio obavešten. O čemu je bio govor? O tome da je Obama napravio veliku grešku što je potpisao ugovor sa Iranom, ugovor iz koga je kasnije Trumpo jednostrano istupio na čuđenje celog sveta i svih potpisnika.

Koji zaključak izvlačimo iz ovoga? Ozbiljno pitam bez ikakvog predubeđenja.
nsarski nsarski 14:49 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Koji zaključak izvlačimo iz ovoga? Ozbiljno pitam bez ikakvog predubeđenja.


Taj da ima lobija i veoma, veoma uticajnih ljudi koji kroje politiku u Amerima (Saudi lobi, na primer, koji omogućava KSA da neometano masakrira decu po Jemenu -koliko juče su bombardovali bolnicu i pobili neku decu u njoj (vidi dole) - kasapi novinare koje Princ ne voli, itd), neuporedivo više i ozbiljnije nego nekakav bauk Putin, ili Predsednik 11 (XI), kako ga zove žuti čovek iz bele kuće.

Opet, ja ne mislim da je Putin nevinašce, i svakako je zainteresovan za uticaj kod Amera, ali čini mi se da je u ovom konkretnom slučaju "na vuka povika, a lisice meso jedu".

P.S. A propos bombardovanja bolnice u Jemenu:
U bombardovanju bolnice "Save the Children" 7 osoba ubijeno.
Saudi-led airstrikes have hit schools, hospitals and wedding parties and killed thousands of Yemeni civilians.

Ipak, i usa i uk snabdevaju KSA oružjem i pružaju im logističku pomoć. Svi pokušaji da se u parlamentima donese zakon o zabrani te pomoći su propali. Što bi rekli Queens - bombing show must go on.
floki floki 16:31 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Ja bih opet da budemo precizni (defendit numerus), ruskih tvitova nije bilo "par hiljada" nego minimum 3 miliona - mogu da ostavim link gde su lepo skupljeni i izindeksirani po metapodacima. Ali to je delić priče, glavna akcija se dešavala na Fejsbuku v sodelovanju sa Cambridge Analytica dejta sajensom.


mislim, pa šta i ako su tvitovali koješta, jel neko prisiljava te ljude po amerikama da čitaju tvitove i fejsbuke?

koja je razlika, CNN i ostali zapadni MSM bombarduju ceo svet svojim vestima i narativima, što oni imaju ekskluzivno pravo to da rade a drugi ne?

nisu rusi zaokruživali izborne listiće ili hakovali izborne kutije (bar ja ne znam za takve priče)

isto i oko onog hakovanja mejlova kod zlobabe - potencira se priča o tome ko je izneo taj prljavi veš, zar nije njima veći problem i više štete zapravo naneo taj prljavi veš sam po sebi...


maksa83 maksa83 17:01 28.03.2019

Re: Vreme čuda

koja je razlika, CNN i ostali zapadni MSM bombarduju ceo svet svojim vestima i narativima, što oni imaju ekskluzivno pravo to da rade a drugi ne?

Nije loše, došli smo od "nije bilo nikakvih Rusa" do "pa šta ako su se Rusi mešali?".

Ja gotov.

isto i oko onog hakovanja mejlova kod zlobabe - potencira se priča o tome ko je izneo taj prljavi veš, zar nije njima veći problem i više štete zapravo naneo taj prljavi veš sam po sebi...

Šta ima u tom vešu? Nemaš faking klu.

Jedini njen greh po njima svima je što je koristila sopstveni mejl server umesto stejt dipartmentovog. Što inače Trunpoo i njegovi sad rade k'o dobar dan.
freehand freehand 17:53 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Recimo da si u pravu .
Jer to voliš da budeš.
Uostalom kao i svi drugi.

Odlično ti je ovo. Recimo da ti voliš da budeš neupitno objektivni mudrac na distanci, ali u drugoj rečenici sklizne u te lične kvalifikacije.
kao i (skoro) svi drugi.
Sledi pitanje : kojoj grupi pripadaju oni koji još uvek žmure pred politikom EU, Engleske i USA, na primer u pogledu Venecuale, ekonomske politike " liberalnih " režima kada su u pitanju Rusija i Kina, sankcije , zabrane, carine ...

Šta oni vide , a šta ne vide, koje laži su spremni da progutaju da bi još uvek agresivno zagovarali " evropske/zapadne vrednosti " .

Pripadaju većini zabavljenoj sopstvenim malim živototom bez pretenzija da znaju apsolutno sve apsolutno uvek i ponašaju se samo, jedino i isključivo sa tim apsolutnim istinama. Jebiga, kad shvatiš da to što je dato Tebi nije dato svima - lakše će ti biti.
Ko su " đavoli svedoci " ?

Umberto Eko, "Fukoovo klatno". Obavezno štivo.
Oni za koje je izmišljeni predsednik - Predsednik, ili oni sa druge strane ...?

Oni kojima ćeš ti da odrediš šta je vredno truda a šta ne. A mi što smo spoznali Apsolut znamo je samo Sve i ništa manje od njega dostojno truda i borbe.
Jer - čemu Išta ako ne sve?
Mislim, sad bez zezanja - postoji ozbiljna opasnost da se čovek usere od tolikog naprezanja ka apsolutnim dometima.
neverovatan neverovatan 18:02 28.03.2019

Re: Vreme čuda

floki
Ja bih opet da budemo precizni (defendit numerus), ruskih tvitova nije bilo "par hiljada" nego minimum 3 miliona - mogu da ostavim link gde su lepo skupljeni i izindeksirani po metapodacima. Ali to je delić priče, glavna akcija se dešavala na Fejsbuku v sodelovanju sa Cambridge Analytica dejta sajensom.


mislim, pa šta i ako su tvitovali koješta, jel neko prisiljava te ljude po amerikama da čitaju tvitove i fejsbuke?

koja je razlika, CNN i ostali zapadni MSM bombarduju ceo svet svojim vestima i narativima, što oni imaju ekskluzivno pravo to da rade a drugi ne?

nisu rusi zaokruživali izborne listiće ili hakovali izborne kutije (bar ja ne znam za takve priče)

isto i oko onog hakovanja mejlova kod zlobabe - potencira se priča o tome ko je izneo taj prljavi veš, zar nije njima veći problem i više štete zapravo naneo taj prljavi veš sam po sebi...Floki, nemoj da dolivaš ulje na vatru i nerviraš (dodatno) Maksu.
Nije lepo!
neverovatan neverovatan 18:03 28.03.2019

Re: Vreme čuda

freehand
Recimo da si u pravu .
Jer to voliš da budeš.
Uostalom kao i svi drugi.

Odlično ti je ovo. Recimo da ti voliš da budeš neupitno objektivni mudrac na distanci, ali u drugoj rečenici sklizne u te lične kvalifikacije.
kao i (skoro) svi drugi.
Sledi pitanje : kojoj grupi pripadaju oni koji još uvek žmure pred politikom EU, Engleske i USA, na primer u pogledu Venecuale, ekonomske politike " liberalnih " režima kada su u pitanju Rusija i Kina, sankcije , zabrane, carine ...

Šta oni vide , a šta ne vide, koje laži su spremni da progutaju da bi još uvek agresivno zagovarali " evropske/zapadne vrednosti " .

Pripadaju većini zabavljenoj sopstvenim malim živototom bez pretenzija da znaju apsolutno sve apsolutno uvek i ponašaju se samo, jedino i isključivo sa tim apsolutnim istinama. Jebiga, kad shvatiš da to što je dato Tebi nije dato svima - lakše će ti biti.
Ko su " đavoli svedoci " ?

Umberto Eko, "Fukoovo klatno". Obavezno štivo.
Oni za koje je izmišljeni predsednik - Predsednik, ili oni sa druge strane ...?

Oni kojima ćeš ti da odrediš šta je vredno truda a šta ne. A mi što smo spoznali Apsolut znamo je samo Sve i ništa manje od njega dostojno truda i borbe.
Jer - čemu Išta ako ne sve?
Mislim, sad bez zezanja - postoji ozbiljna opasnost da se čovek usere od tolikog naprezanja ka apsolutnim dometima.

Ti se sprdaš, a čovek je postavio razumno pitanje.
freehand freehand 18:07 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Ti se sprdaš, a čovek je postavio razumno pitanje.

Pa odgovori mu, Čarli. Valjda je svima jasno da to nije moj domet a bilo mi je bez veze da Tebe prozivam iako je očigledno da niko drugi nije ni sposoban ni vlastan da se poduhvati tog zadatka.
Mislim, sad sam te obavestio, nemoj posle da se floliraš.
neverovatan neverovatan 18:20 28.03.2019

Re: Vreme čuda

freehand
Ti se sprdaš, a čovek je postavio razumno pitanje.

Pa odgovori mu, Čarli. Valjda je svima jasno da to nije moj domet a bilo mi je bez veze da Tebe prozivam iako je očigledno da niko drugi nije ni sposoban ni vlastan da se poduhvati tog zadatka.
Mislim, sad sam te obavestio, nemoj posle da se floliraš.

Ja se slažem sa onim što je Anonimus postavio u formi pitanja.
Meni je to samo-razumljivo.
Pitanje je bilo upućeno onima kojima nije jasno.
anonymous anonymous 18:22 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Oni kojima ćeš ti da odrediš šta je vredno truda a šta ne


Ja sam ti postavio pitanje koje je trebalo da te usmeri da daš sud o drugima.
A ti si govorio o sebi.
I o meni ..u pokušaju.

Elem , ne odredjujem ja ništa nego te pitam, ko je slep i zabludeo.

Onaj koji daje prednost broju mejlova ili onaj koji vidi opasnost u broju korpusa i baza na tuđim teritorijama.

Ko je objektivniji i realniji ?

Ko gde može da se svrsta u tvojoj podeli prethodno datoj ?

Na čijoj strani je tendencija da se bude đavolov sluga ili advokat ?
anonymous anonymous 18:30 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Mislim, sad bez zezanja - postoji ozbiljna opasnost da se čovek usere od tolikog naprezanja ka apsolutnim dometima.alselone alselone 19:37 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Nije loše, došli smo od "nije bilo nikakvih Rusa" do "pa šta ako su se Rusi mešali?".

Ja gotov.

Ali je to i dalje neuporedivo manje od onoga što je nagoveštavano u medijima i praktično mnogo manje od uticaja nekih drugih država na američku politiku o čemu piše Šarski. Faktički jeste bilo nekog uticaja, ali suštinski nije bilo ništa.
floki floki 20:31 28.03.2019

Re: Vreme čuda

maksa83
koja je razlika, CNN i ostali zapadni MSM bombarduju ceo svet svojim vestima i narativima, što oni imaju ekskluzivno pravo to da rade a drugi ne?

Nije loše, došli smo od "nije bilo nikakvih Rusa" do "pa šta ako su se Rusi mešali?".

Ja gotov.

isto i oko onog hakovanja mejlova kod zlobabe - potencira se priča o tome ko je izneo taj prljavi veš, zar nije njima veći problem i više štete zapravo naneo taj prljavi veš sam po sebi...

Šta ima u tom vešu? Nemaš faking klu.

Jedini njen greh po njima svima je što je koristila sopstveni mejl server umesto stejt dipartmentovog. Što inače Trunpoo i njegovi sad rade k'o dobar dan.


ајд не зајебај - то што ти овде нон стоп вртиш да је путин директно поставио трампа за председника је обична будалаштина :)

смешно је онда правити од муве медведа да би само доказивао будалаштину које си се ухватио па не пушташ :)

ја никад нисам рекао да нигде није било никаквих руса - али тврдити брате да је путин преко твитера и фејсбука хипнотисао амере да гласају за трампа уместо за клинтонку, дај, мајке ти, не зајебавај :)

ако су теби твитови и фејсбуци директно мешање у изборе у америци, онда је и овај мој коментар који има "баба клинтон је психопата" мешање у америчке изборе, јер може да наведе пајића да поверује у то што ја пишем па гласа за трампа следећи пут)

а за ово са њеним мејловима си у праву, извињавам се, ја сам површно мислио да је тамо било неког прљавог веша, сад сам погледао и видим да се ништа око тога не зна...

а то што ови сада праве исто срање као и баба ономад, не аболира њу од тог срања никако (а ни њих, наравно)
Milan Novković Milan Novković 20:38 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski
...Adelson...

Master gringo - onomad se jedan zezao da je Kinezima dovoljno da mu priprete u Makaou pa bi ćerka Huawei osnivača bila preko noći oslobođena (Adelsonovo bogatstvo je skočilo 10-20 puta posle Makaoa, a sad je, koliko, preko 30 milijardi).

Sve je to neverovatno uvezano (mislim da te/koga već Maksa zeza, btw
...ja verujem da je Trumpo najodvratnija budala koja je ikad vladala tamo...

Teško, imho, on sa tim svojim gringos vodi nešto normalniju i logičniju politiku, a sad više nema dileme da su sa njihom budalašenjem, skoro sigurno veštački naglašenim, uspeli da kupe neko vreme u sprovođenju tu i tamo preciznog plana.

Tj može donekle da presednikuje - Buša mlađeg ne računamo, on jeste debilče, a Trump uopšte nije glup.

Evo interesantnog članka, ima puno istine iako je meni do sada donekle najslabiji članak od Thierry Meyssana, što ne umanjuje genije njegovog alternativnog novinarstva, samo je izuzetak koji potvrđuje pravilo - mislim da ga je, mimo svojih manira, prebrzo i po osećaju dužnosti napisao pa ima dosta out-of-thin-air nejasnoća i nagađanja:

The new Grand Strategy of the United States
nsarski nsarski 20:48 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Nije loše, došli smo od "nije bilo nikakvih Rusa" do "pa šta ako su se Rusi mešali?".

Ja gotov.


Gledaj Makso, na taj način posmatrano, svi su se mešali u izbore. I Meksikanci, na primer, koji svojim zemljacima u USA slali tvitove "u, jbt, neće valjda ova budala da pobedi!" i neki Evropljani, i Azijati i uglavnom svi oni koji su zazirali od Trampa, kao i oni koji su za njega navijali, uključujući i nasNe verujem da je uticaj Rusa išao mnogo više od toga, i stoga nije nelogično reći "pa šta ako su se svi mešali?", pa i Rusi. Uporedi to sa veoma konkretnim mešanjem Amera u skoro sve izbore na planeti i videćeš da je nesrazmera ogromna.

Recimo, ja verujem da su se Rusi ozbiljno mešali u Francuske izbore (podržavali Le Pen i njenu partiju, čak finansijski), ali to je bila slobodna lovna zona - Makrona su, opet, postavile druge snage. Pojavio se niotkud i ušao u Versaj, simbolično govoreći.
Milan Novković Milan Novković 20:58 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski
...Recimo, ja verujem da su se Rusi ozbiljno mešali u Francuske izbore (podržavali Le Pen i njenu partiju, čak finansijski), ali to je bila slobodna lovna zona - Makrona su, opet, postavile druge snage. Pojavio se niotkud i ušao u Versaj, simbolično govoreći.

Ja mislim da se ta partija još uvek igra - to je za Ruse bio potez u šahu.

Ovo sa Makronom i vojskom protiv žutih prsluka, pa živom municijom, je imbecilno - ok, gotovi su u svakom slučaju, i municija je .... erm, on stvarno nije prepametan pa tako raditi na sopstvenom urušavanju (tj onih koji vuku konce).

On je neka čudna vrsta energičnog zombija po meni, ja mislim da on nije klasičan psihopata koji nema empatije prema ljudima, on nekako dođe kao osoba bez ikakvih osećanja.

Apsolutno mi nije jasna Francuska Jevrejska vrhuška, kao da i oni rade na svom što bržem urušavanju uz pomoć Makrona, kojeg potpuno kontrolišu.

Jedni kažu da su UK post-Brexit konzervativci next big thing iz Jevrejske perspektive (zbog Komonvelta, 2 milijarde ljudi, većina dolazi, i Indija će uskoro pretrčati US, bar po PPP GDP-ju)
tasadebeli tasadebeli 21:36 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski
tasadebeli
nsarski

Ali, reče on, istina za ovu vrstu priče nije bitna, jer ovde se stvara istorija i mitologija.Да. А занимљиво је колико је та митологија јака и како не вреди да подносиш никакве доказе, документа, научне чињенице... О било чему, не само о 27. марту. Када митологија то узме под своје.

Једноставно, када се нешто уврти у главу, да тако кажем, остане закуцано за вјеки вјеков без обзира на нове и обелодањене доказе у супротно.


Ta mitologija, Taso, postaje realnost. Sećaš se ong grafikona koji prikazuje percepciju Francuza o tome ko je najviše doprineo slomu Hitlera. Ovog dole:Za 60 godina koliko je proteklo između anketa, slika se potpuno promenila - umesto SSSR-a (1945), Ameri su odjednom postali najvažniji (2004). Uloge su potpuno preokrenute! Crvenkapina baba je pojela vuka. Negde sam našao podatak, na primer, da je više od 80% ukupnih nemačkih gubitaka bilo u sukobu na Istočnom frontu. Ali, to je suvišan podatak.

Како да се не сећам... Баш хтедох да окачим ту слику са том анкетом о перцепцији Француза о заслугама за слом Хитлера горе испод поста Камила Емеричког:

O tome ne treba pricati, to ima da se zaboravi. Rusi moraju biri izjednaceni sa Nijemcima, a cini mi se uskoro proglaseni i gorim o Nijemaca i veci krivci 2. rat.


Али си ме овиме одменио у том послу.

Valja uporediti tu situaciju sa ovom nedavnom o uticaju Rusa na američke izbore. OK, došlo se do zaključka da tu nikakvih mućki sa Rusima nije bilo, bilo je sa drugima, ali o tome se ćuti. Međutim, mnogo ozbiljnije pitanje se pojavljuje: dve godine cela Amerika je izložena histeričnim napadima od strane medija. Dve godine bezočnih laži i neprekidnog spinovanja. I sada, ti mediji "od poverenja" ni da upute izvinjenje, ni pismo, ni razglednica. Kad ih uhvatiš u laži oni samo skrenu pogled i prave se naivni. Jasno je da je njihov posao da proizvode "narativ" - reč koju naš kolega Krlo, još poznat i kao Duboko Krlo, nikako ne voli. A narativ, ili mitologija, ili istorija ako želiš, je sve.


Normalan čovek će da se zapita koliko takvih laži i "narativa" nam je plasirano tokom života, a da nismo o tome imali pojma, i ni sada nemamo.Да, то питање стоји у ваздуху исто као и она пушка окачена на зид у првом чину неке драме да би (по свим законима драмске радње) опалила у трећем чину.

А последице... Тешке. Много теже него што на први поглед то изгледа.tasadebeli tasadebeli 21:39 28.03.2019

Re: Vreme čuda

nsarski
Koji zaključak izvlačimo iz ovoga? Ozbiljno pitam bez ikakvog predubeđenja.


Taj da ima lobija i veoma, veoma uticajnih ljudi koji kroje politiku u Amerima (Saudi lobi, na primer, koji omogućava KSA da neometano masakrira decu po Jemenu -koliko juče su bombardovali bolnicu i pobili neku decu u njoj - kasapi novinare koje Princ ne voli, itd), neuporedivo više i ozbiljnije nego nekakav bauk Putin, ili Predsednik 11 (XI), kako ga zove žuti čovek iz bele kuće.

Opet, ja ne mislim da je Putin nevinašce, i svakako je zainteresovan za uticaj kod Amera, ali čini mi se da je u ovom konkretnom slučaju "na vuka povika, a lisice meso jedu".25. март 2019.

(Што би рекао Вуди Гатри. И још неки после њега... )tasadebeli tasadebeli 21:42 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Milan Novković
nsarski
...Adelson...

Master gringo - onomad se jedan zezao da je Kinezima dovoljno da mu priprete u Makaou pa bi ćerka Huawei osnivača bila preko noći oslobođena (Adelsonovo bogatstvo je skočilo 10-20 puta posle Makaoa, a sad je, koliko, preko 30 milijardi).

Sve je to neverovatno uvezano (mislim da te/koga već Maksa zeza, btw
...ja verujem da je Trumpo najodvratnija budala koja je ikad vladala tamo...

Teško, imho, on sa tim svojim gringos vodi nešto normalniju i logičniju politiku, a sad više nema dileme da su sa njihom budalašenjem, skoro sigurno veštački naglašenim, uspeli da kupe neko vreme u sprovođenju tu i tamo preciznog plana.

Tj može donekle da presednikuje - Buša mlađeg ne računamo, on jeste debilče, a Trump uopšte nije glup.

Evo interesantnog članka, ima puno istine iako je meni do sada donekle najslabiji članak od Thierry Meyssana, što ne umanjuje genije njegovog alternativnog novinarstva, samo je izuzetak koji potvrđuje pravilo - mislim da ga je, mimo svojih manira, prebrzo i po osećaju dužnosti napisao pa ima dosta out-of-thin-air nejasnoća i nagađanja:

The new Grand Strategy of the United States


The main force of this new Grand Strategy resides in the fact that it has not been understood by the elites of the rest of the world. Washington therefore retains the effect of surprise, reinforced by the deliberately chaotic communications of Donald Trump. If we look at the facts instead of the Presidential tweets, we note the advance of the United States after the double period of uncertainty under Presidents Clinton and Obama.
tasadebeli tasadebeli 21:44 28.03.2019

Re: Vreme čuda

apostata

Ja mislim da se ta pripovjetka zove Život Vasilija Fivejskog.Е, да! Тако је!

Хвала на подсећању, Апостата!
freehand freehand 21:45 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Ne verujem da je uticaj Rusa išao mnogo više od toga, i stoga nije nelogično reći "pa šta ako su se svi mešali?", pa i Rusi. Uporedi to sa veoma konkretnim mešanjem Amera u skoro sve izbore na planeti i videćeš da je nesrazmera ogromna.

Na stranu što od završetka drugog svetskog rata ne postoji država niti izbori u koje se SAD ne mešaju javno i direktno makar propagandno, a u ogromnom broju slučajeva finansijski, obaveštajno, vojno i silom.
freehand freehand 21:49 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Ja sam ti postavio pitanje koje je trebalo da te usmeri da daš sud o drugima.
A ti si govorio o sebi.
I o meni ..u pokušaju.

Elem , ne odredjujem ja ništa nego te pitam, ko je slep i zabludeo.

A ja uporno u desetinama komentara na desetinama blogova i mesecima pokušavam da ti kažem da je poriv koji imaš da nekoga usmeravaš evoluirao od dosade do patologije. Pa ti sad odgovaram sve adekvatnije.
I pokušaam da ja tebe usmerim da sebi postaviš pitanje poput - da li sam ja zaista Napoleon?
alselone alselone 21:53 28.03.2019

Re: Vreme čuda

da li sam ja zaista Napoleon?

Sokrat, Sokrat usmerava razgovor.

Sokrat iz našeg sokaka, usmerivač pitanjima.
maksa83 maksa83 21:54 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Na stranu što od završetka drugog svetskog rata ne postoji država niti izbori u koje se SAD ne mešaju javno i direktno makar propagandno, a u ogromnom broju slučajeva finansijski, obaveštajno, vojno i silom.

Vidi, ja (da me ne mrzi) mogu da iskopam bar dva mesta gde sam rekao prilično istu stvar u poslednjih godinu dana, ali to nije poenta. Poenta je da ovde pričamo o narativima, i onda se žalimo kako nas eto lažu, i usred toga - buć - "utvrđeno je da Rusi nisu muljali", i onda kad se nacrta šta je i ko zapravo utvrdio, i da tu postoje i neke sile koje bi da se to zadrži na interpretaciji Republikanca na 4 strane (koji je godinu dana ranije na 19 strana u svojstvu građanina objašnjavao kako je istraga potpuno bezveze, zato što ne možemo da pričamo o obstruction of justice pošto je Trunpo delovao u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, a nije naručio da nekog roknu) a original ne objavi kreću uobičajeni whataboutizmi (ono što mi kolokvijalno zovemo 'a što vi mučite crnce?').

Mislim, nećemo valjda stege jednog lažnog narativa da zamenimo drugim lažnim narativom?
floki floki 21:58 28.03.2019

Re: Vreme čuda

ево и ја сам муљао овде на блогу око америчких и немачких избора, можда онда индиректно и око српских... кад лајем против меркелове, а вучић њу гледа ка бога, онда ваљда и против њега утичем...

freehand freehand 22:04 28.03.2019

Re: Vreme čuda

Mislim, nećemo valjda stege jednog lažnog narativa da zamenimo drugim lažnim narativom?

Isti je to lažni narativ.
nego, valjda je jasno da upravo iz razloga o kome govoriš ja vrlo retko (ako uopšte) išta govorim o toj američkoj unutrašnjoj politici. Čitam pažljivo pametne ljude i ne pačam se jer jednostavno nemam dovoljno informacija ni ko je ko ni šta je šta.
Onda blebnem poneku opštu stvar (kao ovu na koju si se nadovezao) ali ništa više od toga.
Mislim, u svemu mi je najinteresantnija ova teza koju Milanče uporno gura oa nekom dubljem smislu i većem Planu negde u pozadini, iza Trampa i trampoizma, ali interesantna u smislu fantazmagorije. Nekad mi izgleda po nekim potezima koje analiziraju i tumače da je to tako kako kažu, a onda opet, gledajući samo izbor saradnika i neke druge poteze izgleda da imamo Trumponju i deset jahača bombi oko njega.
Daklem - što rekao Ču Enlaj - rano je za suditi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana