Ekologija| Hobi| Sport| Zabava| Život| Životinjski svet| Životni stil

Sportski ribolov za početnike i ostale ( II )

Unfuckable RSS / 06.09.2008. u 19:27

Njihovo Veličanstvo - Pisces
  Mnogi će reći da je Svevišnji bio škrt prema ribama, ali stvari stoje poprilično drugačije – što je jedan od razloga mog obožavanja ribolovakaotakvog : to je, pre svega nadmetanje i nadmudrivanje koje apsolutno daje, najmanje 50% šansi ribama da izađu kao pobednici (dakle - sa mamcem u ustima, ali ne i udicom...)

 

Opremljene su različito razvijenim, ali nepogrešivim čulnim aparatima, zavisno od toga u kom sloju vode žive, a koji im omogućavaju ne samo preživljavanje već i dominaciju.  Svaka riba, neka manje – neka više, da se ne lažemo (mada tu i veličina igra ulogu) - opremljena je da živi i – preživi. 
   Ne zaboravimo : ribe se love u vodi, a ne na suvom...dakle, na njihovom smo terenu, poštujmo to i budimo oprezni : vide nas (i senku našeg štapa) daleko bolje nego mi njih, čuju tj osećaju naše trupkanje po obali, čak i pad peroreza na zemlju – svojom čuvenom bočnom linijom, osećaju smrad ili gorki ukus nikotina sa naših pušačkih prstiju na mamcu koji smo upravo stavili na udicu... - dakle : sve su, samo ne podređene.
  Nekoliko grupa riba živi na "ovim Našim prostorima" - geografski su to ribe planinskih, srednjih i nizinskih voda. Po načinu ishrane – ali ne uzimajmo ovo ozbiljno – delimo ih na biljojedne (mirne) ribe i grabljivice.

Izvan konkurencije – Salmonidae :
   Ribe planinskih voda su, uglavnom - pastrmke i lipljani. Spadaju u retke i plemenite vrste riba, po načinu ishrane su grabljivice, ne rastu više od 1-2 kg zbog oskudne količine hrane u vodi u kojoj žive, ali zahtevaju mnogo kiseonika i zaista, ali zaista čistu i hladnu vodu.
Jezerske pastrmke u "bogatijim" planinskim jezerima sa više hrane dostižu daleko veće težine. Najveća poznata ulovljena je pražnjenjem jezera Lokve u Gorskom Kotaru i imala je neverovatnih 25,5 kg. Salmonide su omiljene kod sportskih ribolovaca koji imaju prilike da ih love (ah, ta geografija) zbog veoma specifičnog načina ribolova (isključivo veštačkim mamcem – mušicom, uglavnom – što zahteva posebno poznavanje tehnike bacanja i poznavanja biookruženja vode na kojoj se lovi), kao i fanatične borbenosti i lepote. Kao klinac, beskrajno sam se ložio da se i sam upustim u jednu Salmon – avanturu, ali se "živeti u Beogradu" po ko zna koji put pokazalo kao nedostatak, a ne prednost. Biće dana.... - samo se plašim da Salmonida neće više biti
   Mladica je takođe iz familije Salmonida, ali gravitira i ka srednjim vodama. Beskrajno je popularna kod nas, zbog izuzetne lepote, borbenosti i veličine. Na Drini su se, svojevremeno, dobijali komadi i preko 30kg. Izrazito je grabljiva, ali i veoma lukava – zato je sportski ribolovci i cene. Takođe se, zbog proređenosti, lovi na veštački mamac.
Hint : kako prepoznati siluetu Salmonida ? Iza leđnog peraja (to vam je ono "gore" peraje) nalazi se, ka repu još jedno malo, oblo peraje – tkzv "masno" peraje. Imaju ga samo i jedino - Salmonidae

Ribe Srednjeg Toka - Mnogo zabave u virovima
U srednjem toku reka sreću se još klen, skobalj i mrena, kao i nešto nizijskih riba. Šaroliko se hrane i ponašaju, čime predstavljaju beskrajnu zanimaciju i objekat nadmudrivanja : izuzetno borbene mrene su se, jedno vreme na jezeru Kokin Brod mogle dobiti samo na "Zdenka" sir. Kod njih je zanimljivo da im je ikra otrovna i nije za ishranu, a u vreme mresta, čak i meso sa trbuha. Mnogo mi je milo & drago da je ovo, jasno je, otkrio neki mamlaz koji je (opet jasno), lovio – i jeo – u vreme mresta. Pravedna kazna.
   Skobalji grizu u samo njima poznatim intervalima koje ni najiskusniji Pomoravci ne mogu da pročitaju što ih redovno baca u očaj. Prevariti skobalja je posebna veština. Čitao sam dosta o tome, ali "modus operandi" ove ribe nisam razumeo a ni iskušavao.
   Klenovi – zavisno od toga gde žive, ponašaju se ili kao pravi razbojnici – napadajući sve što se kreće a manje je od njih, ili potpuno ekstravagantno– želeći samo plodove voća koje raste u blizini vode, ili kao "nekrštene pastrmke" – skačući na veštačku mušicu ili skakavca, ili kao klasična šaranolika Ciprinida – lenjo probirajući između hlebnog valjka i crvene gliste. Multiplikovane persone, ti klenovi. Beskrajna zabava za svakog početnika, da dodam.
Imao sam sreću da je mojih prvih par susreta sa Ribama bilo na "klenovskim" vodama. Kasnije sam im se uvek rado vraćao, jer je to brza, drska i borbena riba sa kojom možete isprobavati zaista - razne pristupe, da ne kažem "perverzije". Odlično za eksperimentisanje.

Nizijske ribe – Visoki dometi
   Najzad, dolazimo do najšarolikije i najzastupljenije familije na našim prostorima – Ciprinidae.(ok, istina da bude zadovoljena : pridodajmo tu još par familija) Imaju startu blagu prednost, jer je blogerkaotakav, većinu svog skromnog ribolovačkog veka bio upućen na njih, geografski – potpuno razumljivo...
Dakle, u nizijskim vodama, koje su najbogatije hranom – žive i najveće ribe. Čim su uspele tako velike da izrastu – nisu glupe, ni malo. Dele se na biljojede i grabljivice, ali – rekoh već : nemojmo strogo prihvatati ovu podelu. Imaju određene navike koje nam mogu pomoći prilikom nadmudrivanja i razumevanja "zašto se nešto dešava", ali i mnogo izuzetaka koji nas itekako mogu zbuniti – a, baš u tome je Čar. 

Prva liga – Biljojedne Ribe Nizije
   Od biljojeda – mirnih riba – u Niziji su najčešći nj.k.v šaran, kineska polusestra babuška, bledunjava deverika, zelenkasti linjak, i par "dođoša" koji se pojave, obično niotkuda, pomažući tako da vreme brže protekne, najlon se brže pokida - a algi iz vode nestane – amur i tolstolobik. Asian connection, dovoljno je reći.
Naravno, nefer bi bilo zaboraviti one veoma nisko plasirane u lancu ishrane, ali baš zato i najbrojnije, bez kojih cela zabava ne bi ni postojala, pod skupnim nazivom - Kederi ili "bela riba". (crvenperke, bodorke, plotice, kaugleri – neko ih zove i kuguari... ) - obavezni Početni 1 kurs svakog sportskog ribolovca, znanje koje posle obilato koristitite u prelazu na Prvu Ligu – biljojede, ili Premijer – Grabljivice – jer : ne želite da plaćate mamac koji umete da ulovite, a potiče upravo iz vode iz koje je i grabljivica – drugim rečima : "gdi ćeš bolje"...
  Šta reći o šaranu, osim da spada u najlukavije i najopreznije ribe naših voda? Mnogo stvari je napisano o njima, čitave knjige i radovi – ali, posle svega, mislim da je Neko lepo sažeo celu filozofiju Partije Šaha sa Šaranom (to lov, nikako, nije....) sledećom izjavom - dakle : "Šarana treba primamiti, a ne tražiti." Bezbroj puta dokazano : nikada nisam dobio šarana kada sam"išao na šarana". Uvek sam ih dobijao zavitlavajući se s kederima, obilato hranjenim. Staro pravilo koje glasi "Veća riba prati malu ribu" – kod biljojednih ciprinida je istinito. Još jedan dokaz u prilog je neka stara novinska vest, koje se i danas – očigledno i logično – sećam, a prema kojoj je Lik zakačio šarana od 8kg u sred  takmičenja u lovu na kedere. Ajde što ga je zakačio – ali, Genije je uspeo i da ga izvuče i to uz "pomoć" štapa za takmičenje (bez mašinice) i na najlon 0,18mm......to je ono što ja zovem Umetnost. Ok, i Fortuna.
  Babuške, iz Kine naravno, su najbrojnije – naravno - u našim nizijskim vodama, kanalima posebno – pravashodno i zbog poprilićno čudnog načina razmnožavanja – tkzv. ginogeneze,(verujem da će se nekima ovaj princip izuzetno dopasti). Odlična sportska riba, san svakog početnika, veoma raznoliki načini "napada" na mamac koji pomažu da se uvežbate za "važnije" situacije. A, one mogu početi već sa – recimo – deverikama. Deverike imaju lep običaj da najave otvaranje letne sezone. Neveštog početnika izbezumiće svojim načinom uzimanja mamca (plovak se izdigne i "legne" na površinu..!!!) , a njena mekana i osetljiva usta naučiće vas da nije svaka jaka"kontra" – dobra.  
  Linjak je klasična lenja riba dna. Obožava mulj koji pretražuje svojim malecnim "brčićima". Hrani se slično šaranu, a specijalisti u lovu na ovog zelenka kunu se da ima poseban način uzimanja mamaca, koji vodi plovak u krugovima ("šeta"). Mislim, radi to i šaran, i crvenperka - a o štuki da ne govorimo, tako da ne verujem da bi se ovo moglo prikazati kao isključivo "linjačka" odlika. Ima podataka da je linjak umeo - iz čista mira – da "naleti" na mamac namenjen manjim grabljivicama. Mnogim ribolovcima linjak je, inače simpatičan, jer se rimuje sa – vinjak. To možda objašnjava i sve one tirade o posebnom kretanju plovka....
  Amur i tolstolobik uvezeni su namenski iz Azije – da pomognu u čišćenju stajaćih voda i održanju ekosistema. U pauzama te rabote, a zbog obilja hrane koja im je respektabilno uvećala masu, počeli su malo da šire jelovnik, i bukvalno, kidaju najlone preneraženim, ali očaranim ribolovcima. Izraziti biljojedi i neumorni borci.
  Ono što "pomera iz okvira" uobičajenu sliku o biljojednim ribama je sve više dokaza da veoma rado, pod određenim okolnostima (dolazak veoma jake zime ili posle jake zime) uzimaju i male ribice, pa i parčiće mesa kao hranu.  Otprilike, stepen "krvavosti" hrane koju uzimaju s jeseni biljojedne ribe (1.neživa hrana 2.crvići, gliste 3.komadi mesa ili ribice) direktno je proporcionalna jačini zime koja dolazi. Takođe, primećeno je da, ako je "u najavi" jača zima, biljojedne ribe produžavaju period hranjenja i kasnije kreću u "krtoženje" na dnu, sve dok im temperatura vode to dozvoljava.

Premijer Liga – Grabljivice Nizije
  Grabljivice predvodi, iako nije najveća – ajkula slatkih voda – štuka. Šta reći o ribi koja napada bukvalno sve što se kreće, a definitivno nije "izlovljena" – nego da je beskrajno lukava i pametna. I tu važi pravilo – "Gde je mala tu je i velika riba". Nemojte je tražiti tisuću metara od obale, dok vam ona pliva pred nosom ili "kolje po čerencu", merkajući kedere koje, uz put, pecate. Obožava zaklone, što nadmudrivanje sa ovim fantastičnim borcem dodatno komplikuje. Ne guta odmah mamac, ali to naučite tek kada nekoliko puta "izgubite" par sigurnih ulova (ogromnih naravno : najveći su oni izgubljeni...) Strpljenje, posmatranje i refleks su ključ uspeha za štuku. Kanibalizam je sasvim uobičajena pojava kod ovih riba. Ako me pitate zašto obožavam Irsku, osim mnogo razloga – jedan je i zbog – kapitalnih štuka.
  Odlično drugo mesto dele, na iznenađenje mnogih – bandar (grgeč) i bucov. Po meni – bandar je veći terorista, ali prihvatam i drugačija mišljenja. Bucov ima neku svoju filozofiju lova, u koju se ne bih upuštao jer nemam dovoljno iskustva. Istinski zaljubljenici love ga čak i na veštačku mušicu. Obožava bržu vodu i okolinu sprudova. Tamo se, kad mu dođe "žuta minuta" baca, tj - "kupa" , i dodatno maltretira entuzijaste koji su se namerili da ga nadmudre.
  I bandar ume da zbuni, ali najčešće to čini – bezobrazlukom. Odlična sportska riba, ukusnog mesa, dozlaboga teška za čišćenje. Autor je imao sreće, i pomalo znanja, da dobije – za ove prostore – kapitalni primerak od oko 1,5 kg. Ali, kasnije o tome.
  Izdvojeni Umetnik sa notom plemenitosti – ako bi to uopšte postojalo kod grabljivica, bio bi smuđ. Priroda ga je limitirala uskim ždrelom, za razliku od štuke recimo, koja može da pojede ribu približno svoje veličine, tako da je osuđen na tačno određene kedere uzanog tela ("beli keder") ili na parčiće mesa. Priroda ga je darivala (dar ili prokletstvo) i fantastično ukusnim mesom, u rangu pastrmke, smeo bih da tvrdim. 
Od svih grabljivica Nizije, najzahtevniji je u pogledu čistoće vode. Dakle, ako u vodi ima smuđeva, može se reći da je čista. Ako ima i rečnog raka – odlična je. Ako ulovite jednog smuđa, dobra vest je : obično su tu i ostali. Ne spada u tvrdokorne borce, i po meni – upecati više od dva ili tri "porcijaša" - jedan je od smrtnih grehova.
  Potpuno izdvojen u ovoj Galeriji Predatora Nizije nalazi se, razumljivo - som. Usamljenik, ili u paru, uglavnom riba dna, slabog vida ali odličnih taktilnih i mirisnih čula. Ume da se "raspištolji" i da napadne manje vodene ptice, legenda kaže čak i otima domaći masni sapun praljama na Odri i Volgi, gde – opet legenda kaže – dostiže i neverovatnih 400 kg(sve pogolemo u Majčici Rusiji...) Najveći dunavski som ulovljen je kod Starih Banovaca, bio je dug 305 cm i 147kg težak (izvukla su ga dva alasa, ne bio im ja u koži, posle dva sata borbe!). Da se ne prepadamo, da napomenem da su mu zubi smešteni relativno duboko u ždrelu. Ono što ponekad možete da osetite dok se kupate na Adi, a izgleda Vam kao "milovanje peta" možda i nije vodena trava....
  Filozofija nadmudrivanja soma svodi se na primamljivanje i provokaciju. Pravo vreme za Duel sa Grdosijom je teško letnje popodne, kada sve stoji a pritisak pada i u vazduhu pucketa elektricitet nepogode koja dolazi za nekoliko sati.  To su bingo situacije za soma, kada Junoša – isprovociran padom pritiska i nadolazećom olujom, kreće u akciju. Treba da imate velik, smrdljiv i odvratan mamac. Soma logika (ni mene ne bi, da sam toliki...)ne zanima : kako su se na gomili našli živa babuška od 200gr, rovac i parče ustajale ribe, nije njegov problem. Odličan borac. Kada videte belilo stomaka na površini, možete lagano početi da se ponosite. Ali, lagano : najopasniji su kada osete blizinu obale, i tu se najčešće dešavaju "otkačinjanja" ili kidanja, češće - kada poslednjim, očajničkim trzajem uspeju da repom opale po najlonu i pokidaju ga. Veoma ukusno meso, ako umete da ga "ocedite" od viška ulja.

 u sledećem nastavku : 
"...a u ruke Mandušića Vuka...." - Šta koristimo za sportski ribolov ?

 Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 19:49 06.09.2008

..

prvi, ako je to uopse bitno =]
Unfuckable Unfuckable 19:51 06.09.2008

Re: ..

a za prvog....
nsarski nsarski 20:04 06.09.2008

A di ga nam je

Som?
Ide na sve (mada najvise voli smrdljivo), u svako doba dana, glup k'o som. I prede kad ga izvuces. Valjda zbog toga i zbog brkova (whiskers) ga zovu catfish. Jutros sam doneo jednog od oko 700gr - sica za ovu vrstu. Ovde ih ima dve vrste koje su najcesce. Channel catfish, i bullhead catfish. Ovih prvih ima mnogo vise u Misisipiju. Ne porastu mnogo velike, ali nedavno je uhvacen jedan od oko 50kg. Ribolovci se hvale da su uhvatili soma of 5 inca (oko 12cm), i kad im kazes da to nije nesto posebno oni odgovore - 5 inca izmedju ociju!

P.S. Uuups, tek sad videh odu somu gore. Odlicno, strucno, pohvalno!
Btw, jedan moj drugar je na Adi izvukao cudo od 45 kg. Njih cetvorica. Kaze, prvo su pobacali stapove u vodu i pobegli - mislili da je podmornica. Posle se okurazili i izvukli. Nije ribolovacka prica, video sam fotografiju. Cudo! Taj drugar vise u jezero ne ulazi!
Unfuckable Unfuckable 20:19 06.09.2008

Re: A di ga nam je

A di ga nam je Som?

šarski, nisi čitao "čaršav" do kraja, priznaj !!!!!

somovi su glavne fatze i na Dunavu, i na Misisipiju, i na Moravi
nsarski nsarski 20:21 06.09.2008

Re: A di ga nam je

Unfuckable
A di ga nam je Som?

šarski, nisi čitao "čaršav" do kraja, priznaj !!!!!

somovi su glavne fatze i na Dunavu, i na Misisipiju, i na Moravi

Popravio sam se Unf, pogledaj. A zurio sam, priznajem:)))

A keciga?
Unfuckable Unfuckable 20:28 06.09.2008

Re: A di ga nam je

mala šala.
Ada je poznata po gigantskim somovima koji se skoro nikako ne daju prevariti, dakle - totalno nerešiva enigma, generalno sa celom populacijom grabljivica na Adi.
Naučile su, bukvalno sve mamce i štosove, ne možeš im skoro ništa "prodati" tako da su tvoji drugari imali neverovatnu sreću. Šta da ti kažem kada je jedina nada da se nešto od grabljivica tamo dobije - puštanje kedera na "slobodno" - bez olova, bez probadanja kroz telo čak, nego ga nekako uvežu najlonom na kom je udica. Mikrohirurgija jbt
(i onda naleti neki bandar i razbuca ti kombinaciju )))))

ejbg, šarski, kad menjaš tako, moram da editujem :
kečiga i manić su izostavljeni, kao i moruna i jesetra. Kečiga je već pravi raritet, a manić je ispao kolateralna šteta predugačkog teksta.
Moruna i jesetra su ćaodoviđenja od kada je Đerdap izgrađen
Budimac Budimac 21:12 06.09.2008

Re: A di ga nam je

A keciga?

nisi odgovorio na pitanje...
maksa83 maksa83 21:40 06.09.2008

Re: A di ga nam je

Btw, jedan moj drugar je na Adi izvukao cudo od 45 kg. Njih cetvorica. Kaze, prvo su pobacali stapove u vodu i pobegli - mislili da je podmornica. Posle se okurazili i izvukli. Nije ribolovacka prica, video sam fotografiju. Cudo! Taj drugar vise u jezero ne ulazi!


Je l' možeš ikako da dobaviš tu sliku? Slušam legende o somovima iz Ade već godinama, a ovaj njihov je među tim pričama među sitnijima . Te oni momci što se malo malo pa udave tamo noću je ustvari povukao dole som, te neki tip izvlačio takvog nekog soma iz Ade vezavši ga za Ladu Nivu pa mu ovaj otkinuo osovinu, lete delovi kao u bitci kod Kurska, te... Cela stvar poprima razmere čudovišta iz Loh Nesa, a ti si prvi ozbiljan trustworthy čovek od kog to čujem.

Edit: evo sad vidim i ovaj Unfuckable, koji doduše jeste zajebant heavyweight kategorije, ali do ovog pecanja mu je izgleda baš stalo.
nsarski nsarski 21:44 06.09.2008

Re: A di ga nam je

Je l' možeš ikako da dobaviš tu sliku?

Mislim da mogu. Znam telefon coveka (dobar mi je drugar od kada smo bili klinci u kraju i od njega sam ucio pecanje na reci), fotografiju drzi na vidnom mestu u sobi, ljubomorno cuva (ima ih vise, u stvari). Treba samo da je skenira (ja cu se za to pobrinuti), i okacicu.
Ma, njih cetvorica, poredjali se po visini, a onaj som im u rukama, kao slapovi Krke, sa viseg na nizeg.
jack_bauer jack_bauer 21:47 06.09.2008

Re: A di ga nam je

Ma, njih cetvorica, poredjali se po visini, a onaj som im u rukama, kao slapovi Krke, sa viseg na nizeg.

sarski, posle ovog opisa ne moras da je kacis, verujemo ti :))
Unfuckable Unfuckable 22:33 06.09.2008

Re: A di ga nam je

sarski, posle ovog opisa ne moras da je kacis, verujemo ti :))


nsarski nsarski 22:35 06.09.2008

Re: A di ga nam je

sarski, posle ovog opisa ne moras da je kacis, verujemo ti :))

Ma, kacim, nema sanse. Da vidite gde se kupate:))))
constrictoria92 constrictoria92 08:25 07.09.2008

Re: A di ga nam je

Ma, kacim, nema sanse. Da vidite gde se kupate:))))


Jok ja. Ne kupam se tamo. Ima veeeeeeeliiiikiiiih somova, pa nije bas prijatno.... a ni sigurno... :)))))))))))))))))
margos margos 20:13 06.09.2008

Van konkurencije

Lipljan

Unfuckable Unfuckable 20:21 06.09.2008

Re: Van konkurencije

polako prelazi u raritete, siroma'

(neverovatno : pa ovo neko i ČITA !!!!))))))))
jack_bauer jack_bauer 20:25 06.09.2008

Re: Van konkurencije

(neverovatno : pa ovo neko i ČITA !!!!))))))))

ja nisam procitao do kraja, priznajem. al, tresnuo sam preporuku za trud :))

ja idem sutra, ali na kupanje. pa kasnije, kad malo zaladi, u oktobru, novembru, na pecanje.
margos margos 20:27 06.09.2008

Re: Van konkurencije

polako prelazi u raritete, siroma'

Zato ga maze i paze mušičari na Drini... slikaju ga, pa ga vrate u reku.
Vole da se nagone sa njim... poštuju ga kao sportskog rivala.
Unfuckable Unfuckable 20:29 06.09.2008

Re: Van konkurencije

bolje ti pročitaj ovo, pre kupanja ; )))))))
jack_bauer jack_bauer 20:36 06.09.2008

Re: Van konkurencije

bolje ti pročitaj ovo, pre kupanja ; )))))))

nea, kod mene nema nista sto je opasno.
Unfuckable Unfuckable 20:42 06.09.2008

Re: Van konkurencije

jezero izgleda hebački, najbolje od svega je to što ima i pastrmke, i klena, čini mi se (Bonytail Chub), par vrsta basova (deci na radost !) , ali i Channel Catfish - dakle, neka vrsta soma. I to sve u jednoj vodi !

Inače, na prvi pogled, moj favorit je Razorback Sucker ; )))))))) - mislim da je samo peš ovde toliko ugly
nsarski nsarski 20:50 06.09.2008

Re: Van konkurencije

Inače, na prvi pogled, moj favorit je Razorback Sucker

Ima ovde jedna vrsta Suckera (to mu dodje kao ujak sarana), zove se Buffalo. MOze da poraste veeliki, ima malo punija usta, i zaista sucks the bait. Kad ga izvuces pusti neku slinu, sluz po telu, pa ga ljudi ne vole. Ali, mesto je kvalitetnije od saranovog, mada prilicno slicnog ukusa.

Ja to cesce dizem nego sarane, i lakse se vade. Mislim, mnogo manje se bore.
jack_bauer jack_bauer 20:54 06.09.2008

Re: Van konkurencije

jezero izgleda hebački, najbolje od svega je to što ima i pastrmke

jezero i jeste hebacko :)) samo je steta sto polako nestaje.

a pastrmke su vise legenda nego stvarnost. ko sto rekoh ranije, strajperi ih sve pojedu, pre nego sto porastu. zato ih ima nizvodno, u reci ispod brane u crnom kanjonu. fenomenalna mesta, i jezero i kanjon. kao sa druge planete.
Unfuckable Unfuckable 21:01 06.09.2008

Re: Van konkurencije

šarski, jbt - pa ovo je ozbiljno

@ jack B :
ma nema frke, neće da nestane - eno javljaju da se polovi otapaju....biće vode !!! (crnjak)
jack_bauer jack_bauer 21:20 06.09.2008

Re: Van konkurencije

ma nema frke, neće da nestane - eno javljaju da se polovi otapaju....biće vode

eh, da je puste srece :( kad se vec tope, da se otope kod mene. samo, jezero je na 600-700 metara iznad polova :( nama treba jedna hiljadugodisnja mecava u koloradu. a ko zna? mozda otapanje polova izazove takvu mecavu?
zeks92 zeks92 20:22 06.09.2008

drago mi je da si pomenuo bandare...

Moj ribolov se odvija na zemunskoj pijaci...a volim bandara u ribljoj corbi... maleni su, pa ih malo skuvam,izvadim a meso ocistim ... i stavim cisto meso u corbu... deca tako vole...i stuka obavezno... ima onu y kost...da nije nje to bi bila najbolja riba, racunajuci cak i morske...i mrena je divna u corbi...bez ikre...a svaka druga ikra je dobro dosla...narocito ona crvenkasta od smudja ... a ja imam i svoj, poseban tretman povrca...nikad ne dinstam manijacki crni luk, vec ga ,bez seckanja,celog, zapecem na ploci,4-5 srednjih komada, i kuvam..pa ga ocedim i bacim kad se raskuva...sargarepu kuvam samo malo...i nikad ne stavljam onaj odvratni zacin za riblju corbu, vec celer,persun i pastrnak...i paradajiz ,ako nema svezeg,pasiranog moze dobar sok...moze i vino pred kraj...uf...odoh sutra na zemunski pijac!
Unfuckable Unfuckable 20:31 06.09.2008

Re: drago mi je da si pomenuo bandare...

čorba je jednostavno nezamisliva bez bar jedne ili dve grabljivice u njoj.
Ako to nemamo, ne treba ni da kuvamo
Bandari su jako ukusni i zaista oplemene čorbu, ali su prokletstvo za čišćenje
Budimac Budimac 20:39 06.09.2008

čita, čita sa uživanjem...

ovde na pljucomer od dva mora padam u nostalgiju misleći na Dunav :)))
Unfuckable Unfuckable 20:43 06.09.2008

Re: čita, čita sa uživanjem...

a poneki ovde padaju u nostalgiju misleći na to Tvoje pljucometno more !!!!!
hvala na poseti
nsarski nsarski 20:51 06.09.2008

Re: čita, čita sa uživanjem...

ovde na pljucomer od dva mora padam u nostalgiju misleći na Dunav :)))

A sta fali moru, molim lepo!!!???
Budimac Budimac 20:57 06.09.2008

Re: čita, čita sa uživanjem...

ništa, super je, ali nisi li u svom prethodnom tekstu izlagao teorije o ljudskoj neracionalnosti? :)))
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:18 06.09.2008

Tesko ribama!

Nejebivi, nedavno se zanosno pisao o pivu, da su se mnogi pokolebali u verovanju da se pivo kao pice ne moze uporedjivati sa - vinom. A onda dolazi ovo zanosno pisanje, u dva toma, o ribama.
Hm. U nacelu, riba ne ide posle piva... odnosno uz ribu ide svakako vino! O tome si morao da mislis!

A i naslov ti je dobar (Sportski ribolov za početnike i ostale), samo bih ga ja dopunio, da glasi: "Sportski ribolov za pocetnike i ostale - dangube".
Da se razumemo, nije svako dangubljenje beskorisno, daleko od toga. Mnoge pozitivne ideje se javljaju coveku dok dangubi. Da Njutn nije dangubio ispod jabuke, ko zna da li bi otkrio zakonitost zemljine teze i tako to... Dalje, to je odlicno za mozgovno praznjenje, odnosno umno odmaranje, sto je preduslov za neke nove pobede...

A ovo sto kazes:
Mnogi će reći da je Svevišnji bio škrt prema ribama, ali stvari stoje poprilično drugačije – što je jedan od razloga mog obožavanja ribolovakaotakvog : to je, pre svega nadmetanje i nadmudrivanje koje apsolutno daje, najmanje 50% šansi ribama da izađu kao pobednici (dakle - sa mamcem u ustima, ali ne i udicom...)


podseti me na jednu opasku Milosa Crnjanskog oko famoznog engleskog lova na lisice. U "Romanu o Londonu" ovako on kratko kaze na jednom mestu:
"Englezi ostavljaju lisici mogućnost da utekne. To je lepo. I on je uveren, kao uostalim i svi Englezi, da lisica čak uživa u tom sportu, u toj igri. Dešava se da utekne".
Iz tvoje price nekako ispada slicno, da ribe uzivaju u tom sportu, te da se desava da ponekad uteknu...

Sala po strani, citao sam "avec plaisir".
Sudeci po reakcijama citaca, moras biti zadovoljan sobom, he, he, he...
Unfuckable Unfuckable 21:29 06.09.2008

Re: Tesko ribama!

pa, ja napisah lepo u prvom nastavku da većina ribolovaca ribu ni ne jede, ali nisi pratio (imaš neopravdani & roditelji u četvrtak)
Palo mi je na pamet to za vino - i ta priča definitivno stoji, naravno, za one koji ribu - jedu.

Što se "ribljeg uživanja" tokom ribolova tiče, mislim da nisu neravnopravne i da imaju šanse da uživaju na bar nekoliko načina : šamarajući nam plovak repovima neumorno, jedući ( a besplatno !) prihranu koju bacamo, skidajući nam mamac sa udice (još malo poslastica, uz malo truda & rizika doduše).
Ima ih okolo još koji se dobro provode, naročito u situacijama kada nešto zapetljamo ili riba naglo "stane" - žabe, moj Petroviću....žabe
Kome se desilo nešto od gorenavedenog, tačno zna na šta mislim : horsko podrugljivo kreketanje zvuči u tim momentina kao da je baš ribolovcu lično upućeno.

margos margos 00:23 07.09.2008

Re: Tesko ribama!

I ribolovcima:)))

Unfuckable Unfuckable 00:31 07.09.2008

Re: Tesko ribama!

sam' ti zahebavaj : tko je bio u Šituaciji, zna o čemu pričam.
Jednom sam morao da, bukvalno, sednem i sve ostavim - ono : uzmem tajmaut - jer je kreket žaba zvučao kao pun stadion koji navija protiv ... menekaotakvog
Aj' što navija... (ruga se, bre...) nego mi se tako gadno sve uplelo posle neke neuspešne "kontre" da sam imao utisak da sam u centru arene na čijim se tribinama nalazi pola milijuna starčića sa balkona Muppet show-a
Budimac Budimac 00:37 07.09.2008

Re: Tesko ribama!

Aj' što navija... (ruga se, bre...) nego mi se tako gadno sve uplelo posle neke neuspešne "kontre" da sam imao utisak da sam u centru arene na čijim se tribinama nalazi pola milijuna starčića sa balkona Muppet show-a

gordanac gordanac 21:42 06.09.2008

---

Ribe rečnih i jezerskih voda

Tereni u Vojvodini

Kečiga

Još riba raznih...


"Kečiga ( Acipenser ruthenus ) jesetarska vrsta riba je pre formiranja đerdapske akumulacije često mogla da se nađe u mrežama dunavskih alasa. Danas, već nešto ređe jer kečiga, kako to objašnjavaju stručnjaci, traži staništa sa bržim proticajima vode. Iako se dunavska kečiga prilagođava izmenjenim životnim uslovima, nekada bogate lovine ovih riba u oblasti Đerdapa pojedinačne težine 2 do 5 kilograma, sada su retkost. Stoga je ulov Radomira Đurića iz Donjeg Milanovca, kečiga duga 110 santimetara i teška 7,1 kilogram , vredan pažnje. Kečiga kapitalac ulovljena je na ''plov'' ( povlačenjem mreže), a po priči donjomilanovačkih alasa poslednji ovakav kapitalni primerak kečige ulovljen je 1969. godine, dakle pre formiranja Đerdapskog jezera.
(Fotografija - ''Foto Ivek'' Donji Milanovac)"

Kečiga kuvana u vinu
1 kg kečige ili
jesetre,
belo vino,
100 g maslaca,
limun,
so.
Očistiti ribu spolja i iznutra i dobro je oprati. Iseći na deblju parčad i staviti u šerpu. Naliti belim vinom tako da bude napola pokrivena, dodati maslac i so. limun raseći na četvrtine izvaditi seme i staviti u šerpu. Poklopiti šerpu i kuvati 15 minuta. Izvaditi ribu na dugačak tanjir i poslužiti sa barenim krompirom.

Štuka u mundiru
Neočišćena riba umota se u namašćenu aluminijumsku foliju, peče se na umerenoj vatri oko 40 minuta – potom se pečenoj ribi skine koža sa krljuštima, izvadi se utroba, fileti se posole, začine i služe uz neki dobar sos - preliv:
A) majonez razređen limunovim sokom + iseckan list peršuna + ljuta tucana paprika... (ovaj sos treba pripremiti par sati pre posluživanja).
B) puna kašika meda umešana u 2 dcl kisele pavlake + biber + mirisne trave po želji (ovaj sos može biti svež ili ranije pripremljen)
margos margos 21:51 06.09.2008

Re: ---

Skobalj
(Chondrostoma nasus)

Uh, ovoga sam pre neko veče klopala, bez hleba. Čovek upecao na Drini, doneo, spremio, počastio.... mljac.....
Unfuckable Unfuckable 21:55 06.09.2008

Re: ---

verovatno mi mnogi neće verovati, ali ceo tekst gore sam napisao "iz glave" - komoditet za takov bezobrazluk daje mi enormna količina knjiga o ribama koje sam pročitao kao klinac, odmah nakon "zaraze"
Jedino je izvučen link za ginogenezu, da ne bih morao previše da objašnjavam ; ))))))))

btw - link za terene u Vojvodini, izgleda da nema Opovački dunavac. Nedopustivo
i, još jedna stvar : nisu navedene izuzetno "bitne" ribe - žderači ikre ili korovske ribe : patuljasti somić - "cverglan" i sunčanica, zanosnih boja ali loših namera.
Cverglan se odomaćio u mnogim fantastičnim vodama, i kao par excellence grabljivac etablirao kao broj 1 na udici. Apsolutno beskorisna riba, malog rasta i halapljiva, poseduje bodlju u grudnom peraju kojom vas ubode dok ga - nekako - skidate sa udice, koji je progutao do guzice.
Totalno je izmenio karakter ribljeg fonda na mnogim stajaćim vodama - što zbog grešaka u poribljavanju, što zbog prirodnog prenosa oplođene ikre zalepljene na noge barskih ptica.
Sunčanica je autohtona riba ali je dokazano da je, takođe - korovska - dakle, ždere oplođenu ikru prevashodno plemenitih riba, što je tužno.
Nekorisna je kao keder (isto kao i cverglan) jer, takođe, ima bodlje - ko se reši da je očisti (mučna rabota) i reš ispeče na ulju - uživaće (uz to bi išlo pivo, bez problema ; )))))))

@ margita :
skobalj je prepun kostiju, ali su se kulinari dosetili pa ga samelju i prave male "pljeskavice" koje prže i ukusne su
nsarski nsarski 22:04 06.09.2008

Re: ---

Cverglan. Apsolutno beskorisna riba, malog rasta i halapljiva

Ah, vi slabe vere, sto bi rekao Dzizus Krajst licno! Patuljasti som, ime mu potice od Nemackog izraza za patuljka.
Gartenzwerg je ovaj mali:

Od zwerga ispadne odlican paprikas, ko ima strpljenja da cisti i bakce sa njim. Mali, crn, ali odlican ukus. Naravno, treba oko 50 komada za dobro drustvo.
Uzgred, jedan znalac je pomenuo bluegil-a gore. Super riba! Malo bodljikava za ciscenje, ali prosto przena na ulju (uvaljana malo u brasno), ih, prste da polizes.
gordanac gordanac 22:13 06.09.2008

Re: ---

...patuljasti somić ....

ima na prvom linku, mislim
EDIT:
Voila somopatuljak

p.s. čini mi se da znam kako izgleda ta što je zoveš "sunčanica", ja je zovem "paprica", ali ne znam kako se ustvari zove (a i ne treba da je zoveš - sama dođe, dosada jedna! :)))
crossover crossover 22:30 06.09.2008

Re: ---

Nekorisna je kao keder


Nije keder skroz nekoristan, pogotovo ako bacaš struk. OK, znam, nije baš sportski al je posle slatko. A kečige je bilo dosta početkom 90-ih i Višnjici (selo), ispod škole, pogotovo ako ti majstor Boža (lokalni alas) pokaže gde je ima. Tada je Dunav bio čistiji pa je bilo svega i svačega, som i štuka(!) su radili k’o ludi. Mada ja najviše volim Tamiš.
Inače, i ja poznajem dosta pecaroša koji ne jedu ribu, to je prava misterija za mene.
Unf, velika preporuka!
milosib92 milosib92 22:30 06.09.2008

Re: ---

skobalj je prepun kostiju, ali su se kulinari dosetili pa ga samelju i prave male "pljeskavice" koje prže i ukusne su

Nikada mi nije smetalo, a pojeo sam skobalja ne zna im se broj.
Mladice se danas još češće love nego pre. Ranije kada se uhvati zoveš kuma na večeru, a sada su vredni ljudi izvršili poribljavanje.
Kao i uvek zanimljiv tekst nenadhebivi. Pohvala.
jack_bauer jack_bauer 22:36 06.09.2008

Re: ---

Super riba! Malo bodljikava za ciscenje, ali prosto przena na ulju (uvaljana malo u brasno), ih, prste da polizes.

i ja sam cuo da je bluegill odlican, ali ovde kod mene, ko ga upeca, svaka mu cast.
nsarski nsarski 22:39 06.09.2008

Re: ---

i ja sam cuo da je bluegill odlican, ali ovde kod mene, ko ga upeca, svaka mu cast.

Ide na cvrcka najbolje (moze i glista). Ja sam prosle godine bas na njega isao. 40 komada, da uzivas (oni su mali, ali slatki).
Unfuckable Unfuckable 22:54 06.09.2008

Re: ---

sunčanica

gordanac gordanac 22:59 06.09.2008

Re: ---

jeste, to je paprica :))
ludo stvorenje, kroz ludo
i - prelepo
nsarski nsarski 22:59 06.09.2008

Re: ---

sunčanica

Taj! Zbog te plave tacke na skrgama se ovde zove bluegill.
margos margos 23:06 06.09.2008

Re: ---

@ margita :
skobalj je prepun kostiju

Da ti kažem, brate slatki, čovek je tako dobro očistio i pripremio da je tu i tamo bila neka koščica.... a ukusno, onako pecaroški - reče tipičan drinski način spremanja, prste polizasmo. Uz klopu nam puštao snimke sa Drine... pecanje, sunčanje, regata... prigodna mjuza + vince. Za pamćenje.:)))
Unfuckable Unfuckable 23:08 06.09.2008

Re: ---

mošmisti ; )))))))))
ume, dakle, Čovek da ulovi,očisti i priredi ribu.
To je korisna rabota.
dragoljub92 dragoljub92 09:32 08.09.2008

Re: ---

Unfuckable
mošmisti ; )))))))))
ume, dakle, Čovek da ulovi,očisti i priredi ribu.
To je korisna rabota.

вллллллллоооо корисна
ili - postoje ribe, ali jedna je - štuka, ostalo je pisces :))

јесте ,волем и ја штуке због њихових легендарнихособина))))))))
Черевићан Черевићан 22:10 06.09.2008

густирање

ако овако наставите г Унф има да потпуно алалим мамке за запец туристкиња те се посветим пребирању под водом медитерановом околној пребогатој том фауном (но других феела) о којој уистину едукативно нас информишете.

БРАВО.
Unfuckable Unfuckable 22:17 06.09.2008

Re: густирање

uh, Mr Čer...
ovo se zove kompliment.
Hvala !
Uzgred : o morskim ribama, osim par vrsta - apsolutno nemam pojma. Panonski mornar, classic, istureno odeljenje Beograd....: umem da prepoznam škarpinu, kernju (maybe) i da ih razlikujem od ajkule. Dosta od mene ; ))))))

Mamke zapec turistkinja nikako ne treba zanemariti, nedajbože : možda bi se u opuštenoj priči o macima zapec morske ribe preukusne, na nekom ljuškajućem čamčiću u kasno, lenjo popodne, mogao otkriti...; ))))
skyspoter skyspoter 22:11 06.09.2008

ne znam kako

vama ali meni riba iz dunava smrdi...narocito ako je uhvacena od bataje pa nizvodno....
Unfuckable Unfuckable 22:19 06.09.2008

Re: ne znam kako

smrdi i riba iz kanala, ne brini
ekšli : većina riba smrdi ; )))))
ako je baš ...nezgodno - ili obraduj mačke (njima def ne smrdi ) ili je potopi u mleko pre pripremanja ( ; ))))
gordanac gordanac 22:11 06.09.2008

čari na bari...

....ili - postoje ribe, ali jedna je - štuka, ostalo je pisces :))Recepti Razni :))

bara
kasna jesen / rana zima
rano jutro, oko pet, pola šest
(pa opet oko deset pola jedanaest)
oblačno, pa slabo sunce
živ mamak
balerina
trokraka + sajla i ojačanje
gledaj kad "podvuče" i broj polako do osam
uživaj kad se cela izvije nad površinom bare
ako se sama "ne opuči" - pusti je
(ako nije od onih što se mora nositi sa sobom :))))
vadi udicu kleštima
cigaru pali mokrim rukama

Unfuckable Unfuckable 22:27 06.09.2008

Re: čari na bari...

eh, da ...Esocida
koji je to razbojnik
I ja najvolem da je čekam na balerinu. u kasnu jesen....nekada se, bogami, broji i do 15 ; )))))
Neko pravilo je da manja vuče jako i agresivno, a veća lagano....
nsarski nsarski 22:30 06.09.2008

Re: čari na bari...

gordanac
....ili - postoje ribe, ali jedna je - štuka, ostalo je pisces :))Recepti Razni :))

bara
kasna jesen / rana zima
rano jutro, oko pet, pola šest
(pa opet oko deset pola jedanaest)
oblačno, pa slabo sunce
živ mamak
balerina
trokraka + sajla i ojačanje
gledaj kad "podvuče" i broj polako do osam
uživaj kad se cela izvije nad površinom bare
ako se sama "ne opuči" - pusti je
(ako nije od onih što se mora nositi sa sobom :))))
vadi udicu kleštima
cigaru pali mokrim rukamaUh, give me the beat boys and free my soul, I wanna get lost in your rock and roll And drift away:))))Ovde na mom delu reke, pike ne postoji:(((((
gordanac gordanac 22:38 06.09.2008

:))

o je
i
eh, zaboravila sam da dodam:
čari na bari
uz prvi sneg, redak, slab i kolebljiv
neprocenjivo

p.s. kako misliš - ne postoji "northern pike"? nije je nikad ni bilo (nije joj stanište) ili neki drugi razlog?
nsarski nsarski 22:45 06.09.2008

Re: :))

p.s. kako misliš - ne postoji "northern pike"? nije je nikad ni bilo (nije joj stanište) ili neki drugi razlog?

Nema je u ovom delu Misisipija. Gore na severu ima neki walley pike (manje kostiju), ali ovde ne. Nisam cuo da je bilo ko stuku ovde video.
Zato ima paddle fish - dinosaurus iz doba Jure. Nacionalna riba ove drzave. Lovi se metodom "oranja" i zivi u rupama oko bagera.


Monstrum koji moze da izraste do 60kg
Unfuckable Unfuckable 22:59 06.09.2008

Re: :))

evo još malo monstruma, iz Južne Amerike - reka Parana, izuzetno sportska riba

Doradosnimite mu usta, sečena na dole : taj ne jede.... - melje !
ecce-florian ecce-florian 23:12 06.09.2008

Re: čari na bari...

I ja najvolem da je čekam na balerinu. u kasnu jesen....

Ala oće da bude ladno. Nema si vezu dal' idaš na parče il na varalicu, bez vatre oće da bidne jako čupavo. A šta da se radi kad mora da se sačeka da mraz pobije mlađ pa da malko ogladni.
Unfuckable Unfuckable 23:15 06.09.2008

Re: čari na bari...

Ladno, ladno...al'...doživljaj !
I mirna voda, skroz...sve odjekuje.....
ivana23 ivana23 01:17 07.09.2008

Re: čari na bari...Unfuckable
Ladno, ladno...al'...doživljaj !I mirna voda, skroz...sve odjekuje.....Unfuckable Unfuckable 01:33 07.09.2008

Re: čari na bari...tajrad, early mornin'
marioclemens marioclemens 04:39 07.09.2008

Jedno pitanje za sve prisutne

Odlican post Unf. Preporuka. Ali hteo bih da postavim jedno pitanje na koje nikako da pronadjem odgovor. Zasto je pecanje skoro iskljucivo muski sport? Prvo sam mislio da je to zbog stavljanja mamca na udicu (obicno glista ili neka buba - odvratno!!!) ali ako je to I bilo nekad uslov, danas, pojavom plasticnjaka I gumenjaka, varalica raaazinh, ovaj razlog otpada. Ima tu neceg komplikovanijeg. Pretpostavljam. (Input zenskog blogerskog tela pozeljan).
margos margos 07:24 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

Možda je razlog u fiziologiji mozga?
Po nekim istraživanjima, muškarac ima (uslovno rečeno) suženo vidno polje, i lakše se koncentriše na jednu metu u pokretu, dok žena gleda široko i sveobuhvatno (dat je primer kad muškarac i žena užu u prostoriju - muškarac odmah traži poznat lik, a žena vidi sve detalje odjednom, da li neka druga dama ima sličnu frizuru, nakit, obuću...)

Potom, žena lako koristi za rad obe ruke - za to vreme dok muškarac peca, ona može da nabere travke, skuva ručak, popriča s komšinicama, opere veliki veš i ko zna šta još.

A ženama je po tom istraživanju teško da ćute, a kako Unf lepo reče, ribe su jako osetljive i na pokret i na zvuk.

Te, opet uslovno rečeno, muške veštine, žene mogu da savladaju, ali - sad je ovo lično i mož' bit' netačno - kad same uvide smisao toga... Pre toga će radije 'u lov' po pijacama i supermarketima.
constrictoria92 constrictoria92 08:31 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

Nije to do fiziologije mozga toliko, koliko do vaspitanja.
Obicno devojcice uce sta je devojchka zanimacija (frizurice, suknjice, sesirici, cipelice - fuj!). :)
Ako te u detinjstvu pravilno usmere - onda je to druga prica. :)
Nista lepse nego kad sednes kraj reke/jezera, bacisu udicu i cekas. Sve mirno oko tebe, voda talasa... Ma, milina jedna! :)
A riblja chorba - posebna pricha. :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:12 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

Zasto je pecanje skoro iskljucivo muski sport?


Zato što si žene imaju pametnija posla nego da bleje u vodu.
Pa bube, pa komarci, pa zmije...
Gubljenje vremena uz mogućnost da stradaš od priobalnih čudovišta.
Nesam nikad mogla da razumem.
Da izvine drug Unfuck.

Ko voli ribe - eno akvarijum.
nsarski nsarski 10:44 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

Zato što si žene imaju pametnija posla nego da bleje u vodu.

Tako je Mihailo Petrovic Alas blejao u vodu i postao najveci srpski matematicar. Nece biti da je blejao:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:23 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

Tako je Mihailo Petrovic Alas blejao u vodu i postao najveci srpski matematicar. Nece biti da je blejao:)


Koja je žena blejanjem u vodu postala matematičarka?
Unfuckable Unfuckable 11:26 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

zanimljivo pitanje, zašto su taksisti mahom - muškarci, takođe.
Ali mislim da je ovde vaspitavanje etc u pitanju. Meni je mnogo zanimljivije pitanje koje na neki način "izlazi" iz tog : zašto se maltene frapiramo kada ugledamo ženu koja peca ?
gordanac gordanac 11:53 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

: zašto se maltene frapiramo kada ugledamo ženu koja peca ?

:)))))
zato što je već zauzela najbolje mesto!
..i po kretanju konopca kojim je vezana čuvarka - vidi se da nije prazna :))

šalamala
on "ladies"

zbog stereotipa da žene ne pripadaju "planeti pecanja" (kao što se stereotipno smatra da ne pripadaju mnogim drugim "planetama"
tako to biva
većina smatra da ženama na pecanju (moru, brodovima, jedrenjacima....) jednostavno nije - mesto

i postoji još jedan razlog, ali ne smem da kažem :))))
Unfuckable Unfuckable 11:55 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

ima neka mantra tj verovanje da je žena na pecanju - žešći maler.....to ?
gordanac gordanac 12:03 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

ma neka mantra tj verovanje da je žena na pecanju - žešći maler.....to ?

yeap
...i ne samo na pecanju! :))))
pecanje je samo zgodan izgovor za takvu mantru (kao i mnogo drugih sličnih izgovora za "maler" te vrste....long story Hawkeye, long story...)

EDIT
ali nije to razlog na koji sam mislila :))))
ne smem da kažem i - kraj
Unfuckable Unfuckable 13:30 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

pa ok, ako ne smeš da kažeš - nećemo da te teramo, mislim - je l' tako drugovi ?
Ne insistiramo da kažeš, ti ako nađeš za shodno ti - kaži...ako ne - nema veze...mislim, jes' malo bezveze ali ništa strašno,...tako da - ako ti se ipak govori - ti kaži, nije da te neko tera nego onako....ali bez presije itakoto, slobodno reci ako misliš da treba...; ))))))))))))))))))))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:36 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

pa ok, ako ne smeš da kažeš - nećemo da te teramo, mislim - je l' tako drugovi ?


Joooooooj.... imam dilemu.
Ja bih sad drugarici goci rekla nešto... jednu narodnu poslovicu... ama ne smem.
Plašim se da se ne protumači pogrešno.
A sve na temu "imala bih nešto da kažem... ali ne smem".
Tako da sad sad i ja u istoj dilemi kao i drugarica goca, i ista poslovica se ima odnositi i na mene.
Pa, opet, ne smem da je kažem....
)))))))))
Unfuckable Unfuckable 13:39 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

pa ok, ako ne smeš da kažeš - nećemo da te teramo, mislim - je l' tako drugovi ?
Ne insistiramo da kažeš, ti ako nađeš za shodno ti - kaži...ako ne - nema veze...mislim, jes' malo bezveze ali ništa strašno,...tako da - ako ti se ipak govori - ti kaži, nije da te neko tera nego onako....ali bez presije itakoto, slobodno reci ako misliš da treba...
; ))))))))))))))))))))))

jbt, banovaće me sa sopstvenog bloga zbog kopiranja komentara....; )))))
Budimac Budimac 14:12 07.09.2008

Re: Jedno pitanje za sve prisutne

U knjizi Obrasci kulture antropolog(inja) Rut Benedikt pominje pravilo Kwakiutl indijanaca (Britanska Kolumbija, Kanada) koje kaže da žena sa mesečnicom ne sme da gazi potok jer će uvrediti losose.
Je l' tome slično?
marioclemens marioclemens 08:34 07.09.2008

opet pitanja

Fiziologija mozga? Primamljiv odgovor ali da li to onda znaci (sveobuhvatni pogled) da zenama nedostaje koncentracije? U drugom delu se pominje zenski multitasking. Opet dobar odgovor, primamljiv ali moram da primetim da je na primer citanje knjiga univerzlano, ili gledanje filmova (ljubavnih), kada se ne pomislja na pranje I peglanje. Uostalom nisu ni sve zene domacice (mozda). Ukazivanje na (ne) smisao pecanja dovodi samo do reformulacije pitanja. Zasto je vecina onih koji shvataju smisao pecanja muskog roda?
Ono sto ostaje je da mora da se cuti. Ne mogu da verujem da se tako nesto I uzima u obzir. Ako je tako onda stvaaarno…
margos margos 14:12 07.09.2008

Re: opet pitanja

Dala sam odgovor na osnovu knjige ''Zašto muškarci ne slušaju a žene ne umeju da koriste mape'' - autori su Barbara i Alan Piz, pa ko voli nek pogleda. U toj knjizi se govori o različitim veštinama koje smo evolutivno razvijali, pa čak postoji simpatičan test 'Da li imate ženski ili muški mozak''.
marioclemens marioclemens 09:10 07.09.2008

Za kraj

Mislim, hajde da, dok sam jos uvek u kancelariji (spremam se za pecanje) I ja dam mali doprinos pecaroskom znanju.
Kao sto bi se I ocekivalo, Srpske ribe su mnogo pametnije od Americkih a od morskih da ne govorimo. Jos I danas se secam dedinih saveta I uputa kako se vezuju udice, kako se spajaju najloni, kako se izabiraju pravilni mamci (cesto velika tajna koja se prenosi sa kolena na koleno-moj slucaj), pronalaze prava mesta I “cita voda”. Danas se se ta “umetnost” polako zaboravlja. Otkrivaju se nove metode, novi trikovi, ali se zaboravlja duh pecaroski. Sad, tu se mora postaviti neka ograda kao kada se na na rukavcu Save (jos nije postojao nasip) nisi mogao nazvati pecarosem ako nisi znao vezati udicu. Za pravo pecanje ti je potreban stap, najlon I udica, sve ostalo je visak. Danas se na pecanje ide sa velikim camcima, downrigerima, vodicima I elektronskim tragacima ali se zaboravlja da cilj nije upecati sto vise riba vec upecati dovoljno. Stara Savska poslovica kaze da se uspesnim pecanjem smatra ono kada ulovis toliko koliko ti je dovoljno danas za ishranu.
Ajd, znam da zvucim kao neka baba Zvaka o predratnoj kraljevini ali…ja tako smatram.
Pozdrav svima, mora da se krece. Zora samo sto nije.
Unfuckable Unfuckable 11:27 07.09.2008

Re: Za kraj

Ni ne znaš koliko si dobar šlagvort dao za sledeći nastavak......
ivana23 ivana23 21:07 07.09.2008

Ne secam se...

Jel' njega neko spominjao?

ecce-florian ecce-florian 22:59 07.09.2008

Re: Ne secam se...

ivana23
Jel' njega neko spominjao?

E tzaritze fala ti, ovo je unfackabl.
Ruka opuštena u zglobu, prsti mirno razmaknuti, a tek pogled ( obrati pažnju na slučajnu senku oko očiju), o METRO grudima ....
Dal' ima najlona do donje karike to baš nije jasno, al' nije ni bitno....

Odeeeee NIS u zvizdu materinu.

Smeta baba tebi buka pored staze?
Neeee, neeeee, neeeeee
PS Imal' možda neka za klavirom, ili možebiti strugom
Unfuckable Unfuckable 23:03 07.09.2008

Re: Ne secam se...

sam' ti zahebavaj.....biće još nastavaka, u kojima ćemo lako prepoznati neke od grešaka segnor Putina, koje si i ti lepo zamijetio....
a, možda lik petza na spec Invisible Golden KGB Damyl ???
ivana23 ivana23 23:32 07.09.2008

Re: Ne secam se...

Da, i ulovi (nesto)...


Napravili zamku, da ne moze da se "skine" slika, al' mene nasli... djaba im KGB.
ecce-florian ecce-florian 23:39 07.09.2008

Re: Ne secam se...

@unf
Ma ne , jel' vidiš da ga je oberučke prihvatio. Baš mi drago.
@ivana
Jel' tu ne bi trebalo ispravno da piše SERBIAN LIGHT The Russia Blog?Ono ,nije da nas nisu koristili ko primer poslednjih dana.
ivana23 ivana23 23:46 07.09.2008

Re: Ne secam se...

ecce-florian
@ivanaJel' tu ne bi trebalo ispravno da piše SERBIAN LIGHT The Russia Blog?Ono ,nije da nas nisu koristili ko primer poslednjih dana.


Nabacila sam fotku, vidi gore.
pape92 pape92 11:31 07.09.2008

Toma Sojer i...

Nisam pisao komentar, jer nisam više pecaroš, pa nisam znao šta da kažem...a onda uhvatim sebe kako sam progutao oba nastavka, mamac, udicu i štap (kako li se već kaže). Mora da ima neki razlog. Ništa bolje nego pročitati prilog koji je neko napisao o nečemu što voli.
Neke reči (bodorka naprimer, mada je mi zvasmo bodarka) su me vratile u detinjstvo, kad sam sa ekipom u pola 4 ujutru kretao na dugačak put najpre gspom a posle peške kroz prečice znane, do nekakvog Jojkićevog Dunavca (ko zna da li to mesto još postoji ili je urbanizovano). Imali smo valjda po 10-11 godina, i najvažnije, nije bilo starijih. Svaki put Haklberi Fin doživljaj. Mislim da nikada nismo uspeli da uhvatimo išta za pod ljudski zub, ali su nam zato mačkoni iz kraja postali neobično privrženi.
Danas gledam pecaroše, i dalje izgledaju kao da su u Haklberi Finu. Šta mi bi da napustim taj film, ne znam ni sam. Okolnosti, što bi rekao drug Božur, okolnosti.
nsarski nsarski 11:37 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

mamac, udicu i štap (kako li se već kaže)

Line, hook and sinker:)
pape92 pape92 11:44 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

E to. BTW zanimljiva razlika u pecaroškoj terminologiji, "line" je silk (pazi, silk, otkud to ne znam). Sinker je pretpostavljam plovak (kod nas nešto što plovi, "tamo" nešto što tone, zavisi kako gledaš na stvar - osim ako sam se zajebao pa je sinker olovo). Hook je hook, ali i o tome imam zanimljivost (tj za one koji ne znaju). Znate kako se na mađarskom kaže hook: horog. A zašto smo usvojili mađarsku terminologiju za košarkaški izraz, nemam pojma.
Unfuckable Unfuckable 11:48 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

Jojkićev dunavac.....paaaaaaaa mi se znamo, pape..... ; ))))))))
i one čuvene ganci straćare kod nasipa sa natpisima "Živio drug Tito" kojima su se čuvali od rušenja
gordanac gordanac 11:59 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

...i Huckleberry Finn (skraćeno od Finnegan :))
Pecanje se nije izmenilo otkad je civilizacije, nekako je ostalo - drevno. Osim "par tehnoloških sredstava" ne razlikujemo se puno od prvih ribolovaca planete. Pecanje je izdržalo test vremena, nekako i možda je to jedan od razloga zašto je neodoljivo (kao putovanje kroz vreme). I najviše od svega ume da liči na - slobodu. Potpunu.

Zašto?
Zato.
pape92 pape92 11:59 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

Šta je danas sa tim mestom, mislim da sam poslednji put bio tamo pre nešto manje od tri decenije. Bio sam neviđeno ponosan što umem sam da sa Konjarnika stignem do Jojkićevog (bio sam fantom, zamisli klinca od 10 godina kako ide sam na pecanje...jer ostali nisu hteli da se bude tako rano, pa ih ja sačekam na mestu). Danas bih morao da ga tražim uz mapu...
Dakle period sa prelaska iz 70tih u 80te, Jojkićev Dunavac, do negde 84te otprilike, prilično redovno. Ako je mesto isto i vreme isto, jedini logičan zaključak je - znamo se :)
nsarski nsarski 12:00 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

pape92
E to. BTW zanimljiva razlika u pecaroškoj terminologiji, "line" je silk (pazi, silk, otkud to ne znam). Sinker je pretpostavljam plovak (kod nas nešto što plovi, "tamo" nešto što tone, zavisi kako gledaš na stvar - osim ako sam se zajebao pa je sinker olovo). Hook je hook, ali i o tome imam zanimljivost (tj za one koji ne znaju). Znate kako se na mađarskom kaže hook: horog. A zašto smo usvojili mađarsku terminologiju za košarkaški izraz, nemam pojma.

Sinker je olovo. Plovci se zovu floats i bobbers.
Evo ovde link na Bass Pro Shops
izvanredna radnja, samo mnogo su skupi.
pape92 pape92 12:04 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

"Živio drug Tito"


To mi je i dan danas smešno, naročito okolnost da piše živio, a ne živeo...što je sigurno, sigurno je...ovako bi rušenje bilo i udar na bratstvo i jedinstvo :))
pape92 pape92 12:06 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

Sinker je olovo


Eto...pecao sam dok sam još slabo razabirao engleski, a posle...
maksa83 maksa83 12:10 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

do nekakvog Jojkićevog Dunavca (ko zna da li to mesto još postoji ili je urbanizovano)


Postoji, moj tast još uvek peca tamo.

Unfuckable Unfuckable 13:27 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

pazi - upravo od negde '81 pa do '83-84 sam tamo bio inventar sa sve Ekipom iz Kraja...sednemo na 43 kod Pošte i za 10 minuta smo u Kotežu, još 15 min pjehe i eto nas u potpunoj Divljini, gdi ćeš bolje
Tamo sam napravio prve "baletanske" korake, nespretne naravno - ali, bio je to somekindaof Cambridge za vežbanje lekcije "Šta sve štuka može da uradi Vašem mamcu & samopoštovanju" . Neponovljivo

A te ganci građevine, prvo su nam bile enigma, ali onda nam je jedan "avekari" Genije kod kojega smo stalno kupovali lubenice za neku smešnu kintu (mislim da je njegova nabavna cena, doduše, bila - zero, ali - koga to briga ?) objasnio da su parole na gajbama čist propagandni štos koji je, naravno - upalio

Da, sada kad pogledam u natrag - poprilično je sve to ličilo na Tom Sawyer-Huckleberry Finnegann dešavanja...
pape92 pape92 14:07 07.09.2008

Re: Toma Sojer i...

Vrativši se sa ručka ne mogu a da se ne setim one čuvene, od sve ribe najviše volim svinjetinu.

Jojkićev, to je to. Golden age of ballooning...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana