Astronomija

Zagonetni svemir: MAGLINA KARINA

Saša Zorkić RSS / 31.07.2007. u 10:49

 

Pogledajte dobro ovu fotografiju. Ona je dražesan spoj lepote i užasa. Imam nekoliko prijatelja među slikarima i svaki od njih je ostao zadivljen pred ovim prizorom. Svakog je opčinila maštovitost formi detalja i suptilnost valera prefinjenih boja. Na fotografiji vidimo vrhunsko umetničko delo prirode.

Ali u stvarnosti slika prikazuje zaleđeni trenutak užasa koji vlada u ovom surovom području daleke magline Karina. Maglina je poprište burnih, često i dramatičnih događaja stravične snage. U njoj divljaju snažni vetrovi, a mlade tek rođene džinovske plave zvezde bujicom ultraljubičastih zraka prže okolinu i razaraju poslednje ostatke oblaka gasa i prašine od kojih su i same nastale. U maglini se nalaze ogromni oblaci tamne i sjajne međuzvezdane materije, zatim gigantski tornjevi hladnog vodonika prožetih prašinom, a tu je i nekoliko velikih zvezdanih jata. U maglini provode svoj kratak i ubrzani život desetak gigantskih zvezda, više desetina puta masivnijih od našeg Sunca. U njoj se nalazi i jedna od najmasivnijih zvezda u čitavom univerzumu. To je monstrum među zvezdama, Eta Carinae. Na kraju svog kratkog života, u eksploziji nezamislive snage, Eta Karine će poslati širom galaksije svoje smrtonosne zrake. Još se ne zna tačno koliko će oni biti opasni za život na našoj planeti.

Maglina Karina je ogromna laboratorija u kojoj astronomi, astrofizičari i drugi naučnici na delu posmatraju trenutke stvaranja i razaranja svetova.

***

Zvezdani vatromet u maglini je počeo pre tri miliona godina kada se u njoj upalila prva generacija zvezda. Orkani zvezdanih vetrova, potekli sa tih zvezda, počeli su da paraju i cepaju oblake u maglini, stvorili su se vreli mehurovi gasa i maglina je uzavrela. Danas je vidimo kao predivnu predstavu titanskih sila koje vladaju u dubini kosmosa.

***

Svoje ime maglina je dobila po sazvežđu u kome se nalazi. Sazvežđe se na latinskom zove Carina, a mi je zovemo Pramac. Ne vidi se sa severne Zemljine hemisfere pa je to razlog što je i ova maglina u proteklim vekovima bila slabo poznata. Prvi ju je zapazio francuski astronom Lakaj (Abbé Lacaille 1713-1762) sa Rta Dobre nade, 1752. gde je podigao opservatoriju i godinu dana pretraživao južno nebo. Od nas maglina Karina je udaljena 7,5 hiljada svetlosnih godina.

***

Fotografija koju vidite samo je bleda predstava mnogo većeg, originalnog snimka. Kada se odštampa originalna fotografija široka je 2,5 metra. Snimio ju je za svoj 17-ti rođendan Svemirski teleskop Habl. Na njoj nam se pruža pogled na 50 svetlosnih godina prostran centralni region magline Karina. Sama maglina je mnogo veća i prostire se na preko 200 svetlosnih godina.

Fotografija je načinjena od 48 frejmova koje je Habl snimio Naprednom kamerom za istraživanje (Advanced Camera for Surveys). Informacije o bojama su dobijene sa Cerro Tololo Inter-American Observatory u Čileu. Crvena boja se odnosi na sumpor, zelena ne vodonik, a plava na kiseonik.

Atačmenti

  • mc.jpg / 61.11 / KB image/pjpeg


Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ford Perfekt! Ford Perfekt! 11:22 31.07.2007

strastveni kolekcionar

a gde moze da se nadje ova slika u toj velikoj rezoluciji? Hocu da je stampam na 2,5 metra

Saša Zorkić Saša Zorkić 21:42 31.07.2007

Re: strastveni kolekcionar


http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/16/image/a/warn/

Taj snimak postoji u dva formata: u jpg slika je teska 200 MB, a u tif blizu 500 MB
Ford Perfekt! Ford Perfekt! 17:38 03.08.2007

Re: strastveni kolekcionar

o Hvala hvala

:)
MMMila MMMila 11:34 31.07.2007

Znaci, tamo zurka!

Samo mi kasnimo na tu zurku koju silu svetlosnih godina:)
Mirko Kontic Mirko Kontic 03:56 01.08.2007

zanima me jedna stvar

kako se prave takve fotografije, kad mi ne mozemo ni Mesec da uslikamo ili jos gore/bolje:)), ni na zemlji ne znamo da li smo uslikali NLO ili je to bio duh:)) Koja je verovatnoca, ili tacnije, na osnovu cega se utvrdjuje da To izgleda bas tako?!
Hansel Hansel 23:46 02.08.2007

Re: zanima me jedna stvar

Mirko Kontic
kako se prave takve fotografije, kad mi ne mozemo ni Mesec da uslikamo ili jos gore/bolje:)), ni na zemlji ne znamo da li smo uslikali NLO ili je to bio duh:)) Koja je verovatnoca, ili tacnije, na osnovu cega se utvrdjuje da To izgleda bas tako?!

I ja praktično to isto pitao na jednom drugom forumu, evo odgovora iz dva dela:
Slike su obradjene,golim okom nikada ne mozes da tako nesto vidis.
Koriste se kratke ekspozicije sa CCD kamerama koje su mnogo osetljivije na svetlost i boje nego ljudsko oko pa se posle obradjuju posebnim filtrima.Radi se tzv."stacking".
Vecina amatera se razocara kada pogleda kroz teleskop jer je realna slika daleko od obradjenih fotografija.Zato vecina amatera na kraju predje na astrofotografiju.

- Ok, ali kada se obradjuju tj. farbaju... dali se radi o istinitim bojama koje su odredjene pomocu nekog spektrometra ili se farbaju onako od oka?

Oni prave prvo crno-bele fotografije a zatim u RGB spektru zatim superponiraju.
Dakle,boje nikako nisu falsirane samo nase oko nije dovoljno osetljivo da ih vidi zbog kratke ekspozicije.Tipicno se pravi 20-30 slika u trajanju od nekoliko minuta do 20-tak minuta pa sumirani efekat izgleda sasvim drugacije.Otklanjaju se i interferencije i pojacava kontrast.
NASA je nedavno objavila svoj Linux filtar kojim su obradjivali digitalne slike.

Ovo "nedavno" je bilo pre više od dve i po godine...

Hvala Saši za temu!

Hansel Hansel 00:20 03.08.2007

P.S.

Treba za svaki slučaj anglasiti da se ove slike dobijaju moćnim teleskopom, valjda moćnijim od svakog zemaljskog (neka to potvrde ili opovrgnu oni koji bolje znaju), pritom smeštenim u Zemljinu orbitu, gde nema atmosferskih smetnji za snimanje...
Saša Zorkić Saša Zorkić 21:51 03.08.2007

Re: zanima me jedna stvar

Da dodam:

Fotografija je sjajan izum. Ona je znatno, ali znatno povećala moć teleskopa i tako pružila neslućeno izobilje podataka astronomima.

Ukratko i pojednostavljeno to ovako ide. Usmeri se teleskop ka nekom nebeskom objektu i snima. Slabašno svetlo "taloži" se na snimku i vremenom dovoljno nagomila da se snimi i onaj objekat koji se inače pogledom kroz teleskop ne vidi.

Nekada su ekspozicije toliko duge da ne mogu da se obave odjednom, nego se nastavljaju u sledećoj zgodnoj prilici. Tako je npr. Habl svoju čuvenu sliku "Ultra duboko polje" načinio u periodu od 24. septembra 2003. do 16. januara 2004. Za to vreme napravio je 800 ekspozicija u ukupnom trajanju od preko 11 dana.

A što se boja tiče: Hablov teleskop nema kamere koje snimaju boju. Habl vidi samo u nijansama sive. Njegove slike se, dakle, naknadno boje: ponekad jakim, kontrastnim bojama kako bi se istakli neki inače slabo uočljivi detalji, ili struktura objekta,.a ponekad se slika boji tako da što vernije prikaže stvarnu boju objekta.
O bojama na snimcima HST imate ovde.

O problemu boja tela Sunčevog sistema imate ovde.
virgo intelecta virgo intelecta 15:17 02.08.2007

Bas sam....

se zamislila kada sam nasla isto na Habl-u. I sada moj komp pocinje da radi svakoga dana bas sa njom. Bas ti hvala na objasnjenjima, ako je verovati intuiciji , onda me lepo sve to potpuno nesvesno , a opet nepogresivo vodilo bas tamo. Nekoliko nas iz mog zivota zna tacno zasto.
Ostalima preporucujem da polako klik po klik listaju ceo sajt. Potpuno ludo! Ja se zaista lepo naodmaram i kada sam najumornija odem tamo na dozu lutanja. Ne boli a pomaze!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana