Gastronauti

Pihtije

Saša Zorkić RSS / 08.01.2018. u 23:31

U literaturi se mogu naći sledeći nazivi za ovo čudesno jelo: pihtije, piktije i pitije. Što se Rečnika srpskohrvatskog književnog jezika Matice srpske tiče, sva tri naziva su ravnopravna i mogu se koristiti, a da se ne vređa književni jezik.

p4.jpg 


p-mojkuvar.jpgNe znam šta kažu okolni narodi, ali u srpskoj Vikipediji piše da su pihtije srpsko jelo. Dalje piše da se prave od manje vrednog svinjskog mesa u šta spadaju glava, kolenica i tetiva. Vikipedija se baš i ne razume puno u pihtije, jer, u staroj, dobroj i nekada nezamenjivoj literaturi domaćica «Moj kuvar i savetnik», ima niz recepata za pihtije od vrlo raznovrsnog mesa. Tako tamo možete naći piktije od zeca, piktije od mlade guske, jaja sa šunkom u piktijama, pa niške piktije, piktije od kečige, zatim pasulj piktije i piktije od kokoške. Sigurno ima još nekih recepata jer je za dobre pihtije granica je samo mašta. Inače, u pomenutom Kuvaru kaže se i ovo: «Piktije ili kako se negde zovu „pače“ veoma su zgodne za sto, osobito zimi. Začas obogatite jelovnik; kad se zgotove, traju nekoliko dana, ne iziskujući nikakve brige. Većina ih rado jede.»

Sem raznih recepata o pihtijama ima i raznih stavova, saveta i pristupa. O njima bi mogla zasebna knjiga da se napiše, ali za tako nešto bio bi potreban dugi istraživački rad jer dobre pihtije prave pre svega stari i iskusni domaćini, dakle oni koji svoje radove ne objavljuju po društvenim mrežama. Računam zato na dobre priloge u komentarima.

Po pravilu pihtije se prave duplo više nego što treba. Pola se zadrži za svoju kuću, a ostalo podeli čeljadima sa svojim domaćinstvom, rođacima, prijateljima, komšiluku već zavisno od nivoa socijalnih odnosa.

U sredinama gde se drži do običaja, pihtije se prave tri puta godišnje, najmanje. Ako više, treba da je ih je neparan broj.

p2.jpg 

Često se prave pihtije sa čvrstom želatinoznom masom. To je u redu, ako tako volite. Ja volim kada one drhte. Treba da drže svoju formu, ali da zadrhte kada na ulici prođu kola. Pihtije treba da su bistre i prozirne kao led. To nema veze sa ukusom, ali ima sa estetikom, što je veoma važno. A što se ukusa tiče, pa one treba da su tako lepo slane i uopšte tako ukusne da su prosto slatke, ako razumete šta hoću da kažem. U njih se obično ubacuje raznovrsno meso pa kad ih sipate prosto birate šta ćete prvo. To vam dođe kao sitni kolači po vojvođanskim selima što se prave. Ima ih po dvadeset vrsta pa onda birate kojim redom ćete ih jesti.

U nekim krajevima pihtije se toliko cene da se za njih organizuju posebni festivali zvani pihtijade. Poznate su one u Rumenki. Za te rumenačke pihtijade kaže se i ovo: «Rumenačka pihtijada, koja ima i međunarodni karakter, je tradicionalna manifestacija sa specifičnom ponudom i velikim turističkim potencijalom. Tokom Pihtijade se kuvaju pihtije za degustaciju, ali i najpihtija dužine 18 metara.»

Na kraju evo i recepta iz rečenog Kuvara, možda će nekom biti interesantan, a odabrao sam ga kao link za prethodni post o pasulju.

PASULJ PIKTIJE

Jedan kilogram svinjskih nožica oprati iz nekoliko voda, stavi ga u lonac i naliti s 4 litra hladne vode. Čim voda provri dodati glavicu bela luka, 10 zrna bibera, razne zeleni za supu, sve posoliti i kuvati. Kad supa provri skinuti penu. Supa mora polako da vri. U zaseban lonac staviti otrebljenog i opranog tetovskog pasulje (šarenog), kuvati ga, promeniti prvu vodu, a zatim naliti drugu, dodati luk pa zajedno sa lukom bariti dok pasulj ne počne da se raspada. Udesiti ga po ukusu, pa ga podeliti po dubokim tanjirima i u svaki tanjir staviti po tri kašike pasulja. Ostaviti da se pasulj u tanjirima ohladi, a zatim ga naliti supom od piktija, koju treba prethodno procediti kroz salvet. Meso poslagati preko pasulja. Piktije služiti sa sitno sečenim belim lukom, sirćetom i uljem.



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 23:43 08.01.2018

1

blogovatelj blogovatelj 23:54 08.01.2018

Prisećam se...

Mislim da Slavonci kažu hladetina za pihtije, ako se dobro sećam.
Na makedonskom se kaže pača.
blogovatelj blogovatelj 23:55 08.01.2018

Re: Prisećam se...

PS.

Pored svinjskih, jeo sam i kozje, odlične su.
mirelarado mirelarado 23:59 08.01.2018

Re: Prisećam se...

Aman, ljudi, zar posle svih ovih prazničnih prežderavanja, mi o pihtijama?!
Sad su na redu cvekla, kupusi, brokoli, limun, avokado i đumbir, takve stvari...
Saša Zorkić Saša Zorkić 01:29 09.01.2018

Re: Prisećam se...

mirelarado
Aman, ljudi, zar posle svih ovih prazničnih prežderavanja, mi o pihtijama?!
Sad su na redu cvekla, kupusi, brokoli, limun, avokado i đumbir, takve stvari...


A kaćemo ako ne sad kad im je vreme :). Pihtije su nežno jelo, suptilnog ukusa i osveženje nakon prasetine. .
nsarski nsarski 03:57 09.01.2018

Re: Prisećam se...

A kaćemo ako ne sad kad im je vreme :). Pihtije su nežno jelo, suptilnog ukusa i osveženje nakon prasetine.


U tom kuvaru koji si naveo nalazi se i rečenica (pišem po sećanju): "Nogice treba kuvati sve dok meso ne počne samo da odpada od kostiju. U tome i jeste suština pihtija."

Kao i u slučaju sarme, postoji nekoliko škola pravljenja pihtija kod Srba. Neko pravi pihtije sa mnogo mesa, neko meša svinjetinu i govedinu, neko pravi "prazne pihtije", neko ih pravi ređe, neko gušće, neko ubaci i jednu dimljenu nogicu zarad šmeka, neko stavlja i juneću "slatku" kost, ili teleće nogice, itd.
Kad pravim pihtije - bilo koje nabrojane vrste - ja obično ubacim i pola limuna da neutrališem masnoću. Takođe, izbegavam da unutra stavim rep ili glavu (smanjim masnoću), mada ima ljudi koji pored ovoga ubacuju u pihtije i svinjske repove i uši. Osnovni princip je budistički - umerenost: ne treba preterivati ni sa mesom ni sa masnoćom ni sa začinima.
Ti voliš one drhtave, dok je moj "test" za pihtije sledeći: kad isečeš kockicu pihtija i ispustiš je na sto, ona ti odskoči nazad u ruku. (Dobro, ovo je malo preterano, ali razumeš poentu ).
Takođe, Biblija kaže da ne treba biti gord. Nismo mi jedini izmislili pihtije. Nemci ih prave "u aspiku", kod Amera se u radnjama prodaju kao "pigs feet in a jar" (kod njih se takođe prodaje i nešto što oni zovu "head cheese" gde se uglavnom koristi meso s glave svinjčeta)

ili

ali sve se svodi na isto, gore citirano - na suštinu pihtija. Prave ih Poljaci, Nemci, Ameri, naša slovenska braća, pa i Italijani pod nazivom Gelatina di Maiale.<---LINK

Ova popularnost pihtija je razumljiva jer nije teško uvideti da se "supa" u kojoj kuvaš svinjske nogice stegne kad se ohladi. Ne treba biti genije pa se setiti da tako ohlađena i stegnuta ima lep ukus, a i dugo traje.



Kakogod ih pravili, dva stvari su važne: 1. Ako želite "bistre" pihtije, supu treba procediti i 2. Ne stavljajte ih na veliku hladnoću da se stegnu - napolje na mraz, recimo. Tada se voda u njima zaledi u sitne kristale i dobićete proizvod koji liči na pihtije sa snegom. Takve pihtije treba ponovo zagrejati i potom hladiti polako.
Takođe, ne dozvolite pihtijama da se na toploti ponovo pretvore u gustu mlaku supu. Ako se to ipak desi, vratite ih u lonac, pustite da se ponovo zagreju i onda ih lagano ohladite, kao da ih pravite iznova.
Prilikom nalivanja pihtija, neko stavlja unutra kuvanu šargarepu, kuvani paškanat, kuvana jaja, itd. To je već stvar ukusa - pihtije podnose takve dodatke. Za maštovite - sky is the limit.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:42 09.01.2018

Re: Prisećam se...

Kao i u slučaju sarme, postoji nekoliko škola pravljenja pihtija kod Srba....

Izvrsno, profesorski, edukativno. Blog u blogu, 2 u 1!
Milan Novković Milan Novković 14:27 09.01.2018

Re: Prisećam se...

nsarski
... Osnovni princip je budistički - umerenost ...

Sam si kriv, ali pre toga da se zahvalim na iscrpnom komentaru - ja nikad nisam pravio pihtije i jeo sam ih samo davno kad ih majka napravi, pa po restoranima, ali posle tvog komentara moram da probam ...

... a što se tiče umerenosti i budizma evo starog vica:

Otišao Mujo kod Dalaj Lame, svaki dan su od jutra do mraka na visokoj planini, iznad oblaka, tu je potočić, žubori, ćute, predveče Dalaj lama kaže "Život je reka" i spuste se niže na spavanje.

Posle N dana vraća se Mujo kući u Sarajevo, izgrli i izljubi sa Dalaj Lamom na rastanku i pozove ga da jednog dana dođe u Sarajevo.

Pa pred dolazak kaže jaranima da ništa ne sme da fali, hrane u izobilju, pića, glasne muzike na uvce, terevenki, žena, ...

Posle M dana posete na rastanku Dalaj Lama, sav razbarušen i zbunjen, grli Muju na aerodromu i šapuće "Jebote, Mujo, a ja mislio da je život reka"

Neki neo-budizam, ja bih rekao
blogovatelj blogovatelj 00:34 10.01.2018

Re: Prisećam se...

kod njih se takođe prodaje i nešto što oni zovu "head cheese" gde se uglavnom koristi meso s glave svinjčeta)


Head cheese je švargla kod mene u kraju.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:29 10.01.2018

Re: Prisećam se...

Као неко ко је у пар наврата јео nsarskijeve пихтије, само да обавестим јавност да он има два доктората. Други је из пихтија.
Saša Zorkić Saša Zorkić 19:15 10.01.2018

Re: Prisećam se...

Predrag Brajovic
Као неко ко је у пар наврата јео nsarskijeve пихтије, само да обавестим јавност да он има два доктората. Други је из пихтија.

Ah, pa sad sam se postideo. Otkud to da ja, amater, pišem o pihtijama kad za pihtije imamo profesionalca?
Черевићан Черевићан 01:19 09.01.2018

kada one drhte,joj

Piktije služiti sa sitno sečenim belim lukom

рецепт богме пљувачка да крене
свак' за себе тајну њега скрива,
адут финих (јер'с питија грозе)
што на бели лук се подригива,

када смажеш тањира бар пар
да чулима непца наслутиш јој чар
jinks jinks 08:35 09.01.2018

...

Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.
mirelarado mirelarado 09:08 09.01.2018

Re: ...

jinks
Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.


I trigliceridska, što je, mislim, još gore.
zilikaka zilikaka 09:29 09.01.2018

Re: ...

Zavisi šta staviš u njih.
Od želatina neće ništa da ti bude. To sama voda...
mirelarado mirelarado 09:53 09.01.2018

Re: ...

zilikaka
Zavisi šta staviš u njih.
Od želatina neće ništa da ti bude. To sama voda...


Mda, poznata mi je ta škola mišljenja, to u vašim krajevima, gde (čula svojim ušima) uspevaju i posni čvarci i slanina.
mirelarado mirelarado 09:53 09.01.2018

Re: ...

.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:01 09.01.2018

Re: ...

jinks
Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.

Na ovom blogu ovo je neprimereno pitanje . To je kao kad bi otišao u poslastičarnicu i pitao da li kolači goje; ili u crkvu pa pitao da li anđeli postoje. Nisu sva pitanja za svako mesto.

Prema pihtijama, kao i prema svakoj hrani, treba se odnositi s poštovanjem i uvažavanjem.

Nije svako jelo za svakog, niti je svako za svako jelo! (prva kulinarska teorema)
jinks jinks 10:17 09.01.2018

Re: ...

Na ovom blogu ovo je neprimereno pitanje .

Ma naravno, pojedoh prošle nedelje dva prilična komada, a mislim se ...
zilikaka zilikaka 11:47 09.01.2018

Re: ...

mirelarado
zilikaka
Zavisi šta staviš u njih.
Od želatina neće ništa da ti bude. To sama voda...


Mda, poznata mi je ta škola mišljenja, to u vašim krajevima, gde (čula svojim ušima) uspevaju i posni čvarci i slanina.

Nemaš ti pojma. Posni čvarci su oni ko čips. Lepota belosvecka.
mirelarado mirelarado 12:03 09.01.2018

Re: ...

zilikaka
mirelarado
zilikaka
Zavisi šta staviš u njih.
Od želatina neće ništa da ti bude. To sama voda...


Mda, poznata mi je ta škola mišljenja, to u vašim krajevima, gde (čula svojim ušima) uspevaju i posni čvarci i slanina.

Nemaš ti pojma. Posni čvarci su oni ko čips. Lepota belosvecka.


Ako su masni i slani koliko i čips, onda su rados' i za bubrege.

Zezam se, bre, Zili, volim ja sve te svinjarije, pihtije obaška, nego sam svesna da je vreme da ta ljubav regresira u platonsku.
narcis narcis 13:10 09.01.2018

Re: ...

regresira u platonsku.

volim i ja vas :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 13:52 09.01.2018

Re: ...

volim ja sve te svinjarije, pihtije obaška

Eto, priznala pod teretom neumitnih dokaza!
cassiopeia cassiopeia 14:17 09.01.2018

Re: ...

mirelarado
jinks
Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.


I trigliceridska, što je, mislim, još gore.


Grešite, grešite :)

Trigliceridi skaču od ugljenih hidrata, šećera, fruktozno-glukoznih sirupa...

Pihtije su zdrave, samo skinite masnoću koja se izdvoji gore. To je koncentrovana hrana puna minerala dobrih za kosti i creva. Jesti bez hleba uz salatu i bog da te vidi.

Ja kuvala pihtije prvi put u životu početkom decembra za generalnu probu, bile odlične i ponovim sve lepo sad za praznike. Božićni ručak je bio bački ručak običan, a predjelo pihtije. Sinoć večerala pihtije, jutros doručkovala Ostalo još par parčadi, biće ljuta bitka između muža mi i mene.
angie01 angie01 15:21 09.01.2018

Re: ...

Pihtije su zdrave





...moje iskustvo je, da su pihtije bistre, kao i svaka supa uostalom, ako ih kuvas na tihoj vatri, svaka dramatika u tom smislu ih zamuti, kao i manir nekih kuvara, da ih kuvaju u ekspres loncu- iz koga meni sva hrana isgleda i ima ukus, kao da si kuvao kuhinjske krpe....naravno da bistrina zavisi i od sastojaka- pihtija se uvek cedi, predhodno se resetkastom kasikom izvadi sve sto nije supa i stavi na oval, izabere sta ce se u pihtiju seci i rasporediti,...meni je glavno meso, teleci ribic i svinjska dimljena dokolenica, stavljam i sargarepu, zelen,(zacine razne i puno belog i crnog luka),...odvojeno isecem barena jaja i iseckam malo kiselih krastavcica,( ova dva poredjam prvo po posudama), puno belog lika i persuna( ova dva dodatno pospem odgore, kada je ulivena i supa).

...moja baka je pravila, sem obicnih i pihtije od govedjeg jezika i to se sluzilo sa izrendanim renom nasuvo- znaci bez zacinjavanja rena.

...za lepsi igled, pihitje mogu da se organizuju i u nekoj modli, recimo kuglof kalupu, ali se on pre ulivanja mora namazati uljem, da bi kada se masa stegne, mogao ceo aranzman lako izvrtanjem posude, izvaditi na neki pladanj...alevu odgore, nije potrebno spominjati.
tasadebeli tasadebeli 09:44 10.01.2018

Re: ...

Saša Zorkić
jinks
Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.

Na ovom blogu ovo je neprimereno pitanje . To je kao kad bi otišao u poslastičarnicu i pitao da li kolači goje; ili u crkvu pa pitao da li anđeli postoje. Nisu sva pitanja za svako mesto.

Prema pihtijama, kao i prema svakoj hrani, treba se odnositi s poštovanjem i uvažavanjem.

Nije svako jelo za svakog, niti je svako za svako jelo! (prva kulinarska teorema)



Јеретици!

Домаћине, овакве на ломачу да прочисте своју душу чак иако у последњем тренутку прошапућу за себе:

"Ипак ме брине тај холер ролер стерол..."





(Обожавам фрикове из седамдесетих у звонцарама и шими ципелама... Не замерите...)
vcucko vcucko 12:31 10.01.2018

Re: ...

tasadebeli
Saša Zorkić
jinks
Da li je istina da su pihtije prava holesterolska bomba.

Na ovom blogu ovo je neprimereno pitanje . To je kao kad bi otišao u poslastičarnicu i pitao da li kolači goje; ili u crkvu pa pitao da li anđeli postoje. Nisu sva pitanja za svako mesto.




Јеретици!

Домаћине, овакве на ломачу да прочисте своју душу чак иако у последњем тренутку прошапућу за себе:

"Ипак ме брине тај холер ролер стерол..."


Saša Zorkić Saša Zorkić 19:15 10.01.2018

Re: ...

Домаћине, овакве на ломачу да прочисте своју душу чак иако у последњем тренутку прошапућу за себе:

Pokajao se!
mikele9 mikele9 20:46 10.01.2018

Re: ...

Pihtije su zdrave

Volim Pihtije ali one koje pravi Angie!!! Moj ćale ih je pravio par excelance ali one koje je onomad napravila Angie i kojih nisam mogao da se zasitim pa mi je spakovala za poneti su bile najbolje koje sam ikad probao!!!

P.S. Inače a propos čvaraka, komšija mesar Mirko mi često nudi makrobiotičke čvarke i dijetalnu slaninu!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:05 12.01.2018

Re: ...


angie01
Pihtije su zdrave





...moje iskustvo je, da su pihtije bistre, kao i svaka supa uostalom, ako ih kuvas na tihoj vatri, svaka dramatika u tom smislu ih zamuti, kao i manir nekih kuvara, da ih kuvaju u ekspres loncu- iz koga meni sva hrana isgleda i ima ukus, kao da si kuvao kuhinjske krpe....naravno da bistrina zavisi i od sastojaka- pihtija se uvek cedi, predhodno se resetkastom kasikom izvadi sve sto nije supa i stavi na oval, izabere sta ce se u pihtiju seci i rasporediti,...meni je glavno meso, teleci ribic i svinjska dimljena dokolenica, stavljam i sargarepu, zelen,(zacine razne i puno belog i crnog luka),...odvojeno isecem barena jaja i iseckam malo kiselih krastavcica,( ova dva poredjam prvo po posudama), puno belog lika i persuna( ova dva dodatno pospem odgore, kada je ulivena i supa).

...moja baka je pravila, sem obicnih i pihtije od govedjeg jezika i to se sluzilo sa izrendanim renom nasuvo- znaci bez zacinjavanja rena.

...za lepsi igled, pihitje mogu da se organizuju i u nekoj modli, recimo kuglof kalupu, ali se on pre ulivanja mora namazati uljem, da bi kada se masa stegne, mogao ceo aranzman lako izvrtanjem posude, izvaditi na neki pladanj...alevu odgore, nije potrebno spominjati.


Moja baka od junećeg repa pravila pihtije, ajoooj
angie01 angie01 17:11 12.01.2018

Re: ...

dusanovaiivanovamama



49 41 49 41 13:44 09.01.2018

"ZVEZDASI"

ne navijaci -zvezdogledatelji i ostali "ubedjeni" da sve oko nas do stratosfere nema nista.

jedino Tesla znao da su to pihtije -zelatinaste bezbojne i razlicite po "recepturi".

https://youtu.be/uJ-pe027uEc

narcis narcis 18:17 09.01.2018

Re: "ZVEZDASI"

49 41



sad si zajebo i čarlija komentarom, a mislio sam da je to nemoguće.
49 41 49 41 02:15 11.01.2018

Re: "ZVEZDASI"

narcis
49 41



sad si zajebo i čarlija komentarom, a mislio sam da je to nemoguće.


Samo za od kude Nish.
uz hladno nisko-vrhunskog kvaliteta pivo.

https://youtu.be/cMRLeI86htM



narcis narcis 19:47 11.01.2018

Re: "ZVEZDASI"

https://youtu.be/cMRLeI86htM


( nema više niško pivo, prodadoše ga bugarinu i pojabaše pivaru)
tasadebeli tasadebeli 10:23 10.01.2018

О дрхтању и трептајима душе

Ja volim kada one drhte. Treba da drže svoju formu, ali da zadrhte kada na ulici prođu kola.



И ја. Због оне старе, давно изречене, Истине да једино још пихтије дрхте преда мном.

Ја их волем најбоље када се унутра убаце цела барена јаја.

Па кад ми исеку пихтије из тепсије и ставе у тањир, добијем парче са пуним месецом оивиченим небулом у том бескрају уживања.



А сад, правац библиотека!

Имамо у кући ту култну књигу српског издаваштва ове госпође




(Клик на слик.)


која нас је све много задужила својим радом и оставштином у српској култури.

Књига је изашла у издању Политика А.Д. 1939. године.

И преживела је та књига сва непријатељска и пријатељска бомбардовања у тих неколико генерација моје породице јер смо сви у аманет преносили с колена на колено наредбу да, када се бега из куће испред бомби, обавезно се понесу славска икона и ова књига.

Зато данас та књига на мојој полици и изгледа управо овако, као да је преживела много тога заједно са нама:







Имам у ПДФ само делове те књиге, али на жалост немам део са пихтијама.

Знам да је овде тема пихтије, али ето само да пренесем делић те лепоте српског културног наслеђа на овом гастронаутском посту:


КЕЛЕРАБЕ НАДЕВЕНЕ МОЗГОМ

Изабрати 8 комада младих келераба, али пазити да не буду дрвенасте, ољуштити их и пажљиво им извадити средину. Очишћене и издубљене келерабе, ставити у суд, налити их водом, посолити и обарити. Обарене келерабе метнути на ђевђир да се потпуно од воде оцеде. Сад спремити 1 телећи мозак за надев; метнути га у хладну воду и пошто мало у води постоји, ољуштити га од жилица и кожице и исећи на ситне комадиће. Ситно исечену главицу црна лука метнуги у шерпу на мало масла, па кад се добро упржи, додати онај очишћен и исечен мозак и пропржити га у луку. Шерпу скинути са штедњака, додати у мозак ситна бибера, ситно сечена лишћа од першуна и једно цело јаје. Овим надевом напунити келерабе и ставити их у суд који се може изнети на сто. Прелити келерабе киселом павлаком, којој треба додати супе или млека, посолити их и оставити да у соку огрезну. Метнути масла и ставити суд у пећницу, да се келерабе пеку, највише пола сата, а затим их изнети, у истом суду, са доста сока.


КРОМПИР ПУЊЕН ЈЕТРОМ

Осам већих кромпира ољуштити, опрати и обарити у сланој води, али пазити да не буду много мекани. Затим пресећи кромпире на половине, кашичицом их што више издубити, па тако танке кромпире оставити на страну. Издубљену средину кромпира пасирати кроз пресу, оставити на страну, а затим припремати телећу јетру. Исећи ситно главицу црна лука и метнути је у шерпу с кашиком масти да се пропржи. Настругати 1/4 килограма телеће јетре (као што се припрема сало за колаче), помешати је с прженим лувом, додати онај пасирани кромпир, метнути мало бибера, соли и ситно сечена першунова лишћа. Цео надев добро измешати и додати 1 јаје. Овим надевом пунити половино кромпира, па их ређати у дубљи ђувеч. Преко кромиира прелити 3 деци киселе павлаке разблажене с мало млека или воде, тако да кромпир огрезне у павлаци. Метнути ђувеч, у пећницу и пећи га 20 минута.



(Ако има заинтересованих макар и за те делиће књиге које имам у ПДФ, извол'те на ПП, немојте се женирати уопште...)
Saša Zorkić Saša Zorkić 19:16 10.01.2018

Re: О дрхтању и трептајима душе

(Ако има заинтересованих макар и за те делиће књиге које имам у ПДФ, извол'те на ПП, немојте се женирати уопште...)

Pa da, ima me zainteresovanog!
nsarski nsarski 20:09 10.01.2018

Re: О дрхтању и трептајима душе

Ако има заинтересованих макар и за те делиће књиге које имам у ПДФ, извол'те на ПП, немојте се женирати уопште...


Ja imam onu kopiju koja je prikazana u glavnom tekstu



ali ne znam da li je to samo kasnije izdanje ove tvoje.

P.S. Imam još nekih stotinak kuvara iz svih krajeva sveta i za sve prilike. Mislim da je moto na ovom kuvaru sa slike neki citat nekog frrancuskog pisca koji kaže, otrilike, da su kuvari večne knjige. (Nažalost, nemam tu knjigu pri sebi trenutno).

P.P.S. Da bi čovek bio "stručnjak" za pihtije nije obavezno da ume da ih napravi - dovoljno je da ih voli i uživa u njima.

Inače, reč "pihtije" potiče iz Grčkog "pikti" tj. pichti ili "πηχτή". Tako da je možda pravilnije reći "piktije", ali to nije mnogo ni važno. Ja govorim "pihtije".
Saša Zorkić Saša Zorkić 16:09 11.01.2018

Re: О дрхтању и трептајима душе

islim da je moto na ovom kuvaru sa slike neki citat nekog frrancuskog pisca koji kaže, otrilike, da su kuvari večne knjige.

Ovako ide citat:
Najbolje knjige koje postoje, to su kuvati. Većinu ostalih nije ni trebalo pisati. Šteta samo što su pisci kuvara obično nepoznati"
Ibzen
tasadebeli tasadebeli 09:04 14.01.2018

Re: О дрхтању и трептајима душе

Saša Zorkić
(Ако има заинтересованих макар и за те делиће књиге које имам у ПДФ, извол'те на ПП, немојте се женирати уопште...)

Pa da, ima me zainteresovanog!



Само мејл адресу на ПП и шаљем то што имам у ПДФ.

Али напомињем да је то само делић. Није цела хард копи у томе. Највише има о питама у овом електронском облику.


EDIT: 23 стране има то у ПДФ.
tasadebeli tasadebeli 07:10 15.01.2018

Re: О дрхтању и трептајима душе

nsarski

Ja imam onu kopiju koja je prikazana u glavnom tekstu



ne znam da li je to samo kasnije izdanje ove tvoje.



Не знам. Ову коју ти имаш нисам никада видео. Могуће је да је то иста књига.

Закључио сам да још увек, по томе што се Патин кувар не може наћи на нету сем у деловима као ово што имам у ПДФ, неко има ауторска права на објављивање. А могуће је да се зај Патин кувар објављује са варијацијама касније додатих рецепата и новим рецептима, па га више и не зову тако, али да је у основи то иста књига...
anamarkana anamarkana 00:01 11.01.2018

ali



prave starinske klasične pihtije pravim od svežih svinjskih nogica, ušiju i repova, junećeg ribića a za šmek obavezna dimljena kolenica

od začina samo dosta crnog bibera i belog luka

takodje je veoma važno dok se dugo i na laganoj vatri pihtije kuvaju nikako ne dolivati vodu


Saša Zorkić Saša Zorkić 11:40 11.01.2018

Re: ali

http://iskrenovasa.blogger.ba/arhiva/2009/08/13

Poučno. Hvala.
49 41 49 41 03:00 11.01.2018

Ko voli nek izvoli

ne previse - tek da se zna.

http://iskrenovasa.blogger.ba/arhiva/2009/08/13

Ostaviti "mesto" za dolazeci 14. jan.
ulicni-muzicar ulicni-muzicar 00:53 12.01.2018

Predlog

Izvini, ovo nema veze sa tekstom, ali je jedini način da vidiš moj predlog.

Dakle, da li bi, nakon onoga "Šta bi bilo kada bi nestalo Sunce", mogao da napišeš i post u fazonu "Šta bi bilo kada bi Zemlja prestala da se okeće (oko svoje ose)"?

Mislim da bi to bilo zanimljivo, šta bi se dešavalo na jednoj, a šta na drugoj (tamnoj) strani naše planete... (kao i po obodima osvetljene strane)
Saša Zorkić Saša Zorkić 07:28 12.01.2018

Re: Predlog

Hvala na predlogu, možda, ako nađem dovoljno pouzdanih podataka. Razmisliću.
cyberm cyberm 07:33 12.01.2018

Re: Predlog

Bilo je par dokumentaraca na tu temu:


Saša Zorkić Saša Zorkić 13:57 12.01.2018

Re: Predlog

Bilo je par dokumentaraca na tu temu:

Fala na linkovima, zanimljivo.
narcis narcis 21:22 12.01.2018

ovoje

jedini blog gde se troluje isključivo na temu.
49 41 49 41 22:00 12.01.2018

Samo za

domacina i profu!

https://youtu.be/pV9w55QCUkU

Poslao upravo imenjak iz Zemuna.

Babine PIHTIJE - bile izvrsne.
Deda pravio kez, kad je nasao telece-sveze potkolenice i kupio.
Baba se "zanimala"; boze me sacuvaj dok sve to sredi, zalije u plehove i ostavi u hladnu ostavu.

Bio ubedjen da se pihtije prave sa od mljadih telecih nogu


Saša Zorkić Saša Zorkić 22:39 12.01.2018

Re: Samo za

Faaalaaaaaa Proučiću.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:33 13.01.2018

Piktije

U lajkovačkom kraju se kaže "pitije". Barem u Bogovađi i okolnim selima. Moja majka ih je pravila sve bolje što je starija bila. Kuvala ih je u tri vode, pa vidite. Sada snaja pre(d)uzela i odlično ih pravi.

A kod prijatelja iz Mladenivca sam za Svetog Nikolu jeo posne pihtije - od boba. Sasvim solidne!
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:46 13.01.2018

Re: Piktije

U lajkovačkom kraju se kaže "pitije"

Da, sva tri naziva (pihtije, pitije i piktije) su književni.
dunavko dunavko 13:51 13.01.2018

piktije riblje od manica

posto sam na dunavu i sa alasima pa i sam malo alasim evo jedne varijante pihtja od manica.ako su manici zivi po stomaku ih izlupati nekom varjacom po stomaku da bi krv otisla u jetru i nadula je a ona je i onako velika. manice ocistiti,jetru odvojiti-zuc pazljivo odstraniti.glavu iseci,skrge odvojiti.iseci manica po duzini-dva fileta i bariti u nekoj serpenji ,sa glavama i jetrom te ikrom ili mlecom tako da vode bude 2-3 puta vise, i to na tihoj vatri.ubaciti sargarepe,celera,paskanata,bibera u zrnu,lovora, ko sta ima...posle jedno pola sata izvaditi sve iz serpenje,viljuskim skinuti meso sa fileta,odvojiti koske sa peraja i peraja,kicmu i tu masu ponovo vratit u vodu da se kuva jos pola sata pa je viljuskom izgnjeciti.jetru ,ikru,mlec,povrce iseckati na sitne kockice i pred kraj kuvanja vratiti u serpenju.voda po mogucstvu da se zahvati sa sred dunava i to od strane device jer u suprotnom moze i da se piktije dobro ne stegnu.razlivati u duboke tanjire a rakiju konzumirati iz malih casa.jedan tanjir jedna rakija.belog luka ,tucane ljute paprike i bibera mlevenog posuti odozgo.jesti sa prepecenim lebom ko ima struganim rotkvama.preporucujem slivovu rakiju od sljive madzarke ili pozegace iako je najbolja od slive ranke koja je najbolja na svetu ali je retka....
Saša Zorkić Saša Zorkić 14:47 13.01.2018

Re: piktije riblje od manica

piktije riblje od manica


Eto, riznica recepata o ovom jelu. Sjajno, hvala.
49 41 49 41 23:36 14.01.2018

Re: piktije riblje od manica

Saša Zorkić
piktije riblje od manica


Eto, riznica recepata o ovom jelu. Sjajno, hvala.


Davno citao, da je neko u Japanu, napravio-pravi vino od riba; sto me bas boli briga.
Ali, od Podunavka naucih da se od njih prave i pihtije; BRAVO.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana