Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljenja Roma

Marko Jevtic RSS / 08.12.2008. u 22:52

Iznenadilo me je kada sam video da se glavni gradski arhitekta oglasio na blogu B92, a na temu raseljavanja Roma u Ovču. Očekivao sam argumente, a ne paušalne ocene i populizam, ali ga nažalost nije bilo pa sad hoču da pokažem da ja nisam rasista ali da imam par pitanja na koje bi želeo odgovor. Prvo nije mi jasno kako su sada oni koji postavljaju pitanje oko naseljavanja Roma u Ovču postali rasisti, a šta su onda građani Novog Beograda, Zemuna i drugih mesta koji su izlazili na ulice kako bi sprečili naseljavanje Roma?

U tim trenucima, gradske vlasti su preko toga prešle da bi sada optuživali Rumune iz Ovče sa rasizam. I ne samo Rumune, već i, naravno, Srbe.

Ne bih nikada izašao na ulicu da se bunim oko naseljavanja Roma. Oni su naravno ljudi, kao i svi drugi, pa im ne bi branio pravo da žive gde hoće. Ono što meni prvo nije jasno zašto se svi Romi preseljavaju na jednu lokaciju, i zašto nisu u manjih grupama preseljeni na više lokacija. Mislim da se jedino tako oni mogu uklopiti u zajednicu, dok ovo više liči na geto. Romi žive na 2-3 kilometara od tog mesta gde čete ih doseliti (Borča, deo: Pretok, Popova bara.. ). Žive zajedno sa građanima, ali ne izolovani, več kao KOMŠIJE. To je u stvari i najbitnije ako čete da rešavate neki problem, a ne da ga prebacujete na drugo mesto. Ili ja grešim? Novo naselje neće imati kanalizaciju, pa kako onda to može biti bilo kakvo rešenje? Takođe u blizini postoji samo jedna osnovna škola, koja već radi i u međusmeni zbog nedostatka prostora. Znači nikakva infrastruktura ne postoji, ali to nije problem nikome?

Kažu iz NGO-a nekog da je problem ovog projekta: netransparentnost, nekonsultativnost i potencijalna korumpiranost. Ja bih pre rekao da se radi o tome da se prebaci problem iz centra, a da posledice niko nije želeo da sagleda.

Ne znam da li ima potrebe da vas podsečam da je leva obala Dunava potpuno izolovana jer na Dunavu postoji samo jedan most, pa svaki zastoj - a svakodnevni su - napravi potpuni kolaps. Ne postoji alternativni način da se dođe do grada, a sa ove strane ne postoji bolnica, ne postoji gimnazija (samo jedna srednja škola i to PKB), pa i radna mesta skoro da ne postoje jer svi rade u gradu. Ni građani leve obale nemaju normalne uslove za život, ne mogu nikako da dobiju tu, toliko traženu, Opštinu i sl., a tek ih neće imati ni Romi koje nameravate da doselite. A da nam napravite most ka Zemunu, pa da i Romi imaju bolje uslove kada ih doselite?

Zar ih ne diskriminišete time što hoćete da ih selite iz centra grada? I to bez ikakvog pravog plana, već izgradnjom getoa za njih.. Neko je napisao "јоš samo bodljikavu žicu da im stavite", ali ja to neću jer ne mislim da ste vi rasista, ali isto tako mislim da nemate dobro rešenje. Kada je Đinđić pričao da treba odmah pojesti žabu da je ne treba pustiti da raste, mislio je da treba što pre rešavati problem a ne puštati ga da se gomila. Ovim ne rešavate ništa, već stvarate još veći problem. I molim vas, dozvolite da drugi imaju svoje mišljenje koje ne mora da bude uvek isto kao vaše, ali da to ne znači da su oni rasisti. Evo ja ću vam obezbediti smeštaj u Borči da živite ovde i da se uverite koliko problema postoji, koje niko ne rešava. Jel i to diskriminacija?

ps. na ovom blogu sam pisao kako mi je bilo u Šutki, najvećem romskom naselju na svetu (Makedonija) i svima sam preporučio da tamo odu i to vide.. I Romi kao i Srbi su različiti, neki su fenomalni, neki ne.. istina je da su specifični ali to ih ne čini manje kvalitetnim.

----
dodatak:

dok sam pisao ovaj blog nisam bio svestan da gospodin Bobić nije više gradski arhitekta i da ta pozicija ne postoji u novoj gradskoj vlasti.. ipak to ne menja ništa oko onoga što sam pisao 

 



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ljubaaaa ljubaaaa 23:08 08.12.2008

bravo

Marko, svaka Vam cast!
Čerevicki Čerevicki 23:18 08.12.2008

Re: bravo

Zaista, upoređujući ovaj i tekst gradskog arhitekte čovek bi se zapitao ko je tu ko... Da li je stvarno moguće da čovek ne razume dubinu problema sa kojim se svi suočavamo? Kako te ljude integrisati u zajednicu, ja barem mislim da je to najbitnije. Ne da ih bacimo u jedan obor pa nek "smrde" tamo! Ja se izvinjavam na ovakvom izražavanju ali meni to zaista tako izgleda, kao da se na te ljude gleda kao na stoku koju trebamo negde ograditi i skloniti od pogleda.
Marko, bravo za tekst. Preporuka.
mariopan mariopan 23:09 08.12.2008

Tako je

I ja slicno mislim i vec sam to napisala tamo na blogu.
Da li cemo dobiti neki smislen odgovor na ovako veliki broj postavljenih pitanja?
Ovo su prava pitanja i trebalo bi neko da nam odgovori ako je vec tu temu izneo na blog. Da cekam odogovre ili da spavam?
Čerevicki Čerevicki 23:21 08.12.2008

Re: Tako je

Da cekam odogovre ili da spavam?

Džaba! Podočnjaci su mi kao kese!
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 15:39 09.12.2008

Re: Tako je

Pa, ovde ima dovoljno odgovora i većina potvrđuje moj stav da se ipak radi o nekoj vrsti netrpeljivosti ili strahu od drugog i drugačijeg i za to ima razloga ne samo u ljudima koji žive od sekundarnih sirovina već i onima kojima se to u njihovoj blizini ne dopada da bude. To je ljudski i donekle razumljivo ali to postoji i ne može se gurnuti pod tepih (naravno ko ga ima ...), ponuđeno je rešenje ili početak rešavanja na čemu se radilo i pripremalo skoro dve godine. I umesto da spavate i čekate odgovor probajte da smislite neki mogući scenario. Nije lako verujte mi.
aguero aguero 23:42 08.12.2008

Tako je,Marko!

To je normalan pristup problemu!Geto nigde nije doneo nista dobro.Zato je geto najgore resenje,posebno ako nema pratece infrastrukture,obdanista,skola,domova zdravlja,mostova....Ovako kako se sve po tom pitanju zakomplikovalo,cini se da nema izlaza.
Ja bih voleo da se konacno neko seti da pita same Rome sta je najbolje za njih.Nisu oni maloumni!Moraju biti ukljuceni u resavanje njihovih problema!
dzouzi dzouzi 01:26 10.12.2008

Re: Tako je,Marko!

Ja bih voleo da se konacno neko seti da pita same Rome sta je najbolje za njih.Nisu oni maloumni!Moraju biti ukljuceni u resavanje njihovih problema!


Potpisujem.

Volela bih i ja. Volim Rome i pomogla bih tim jadnim ljudima
koji se smrzavaju u onim kartonskim "kucama"... :(((
Vreme je da mislimo na trajno resenje.

Ne bih volela da cujem da nema para... to nije tacno.


loader loader 23:43 08.12.2008

Vekovni nomadi ..

Podržavam način na koji je obrađena tema!

Eto, na primer, setih se kako su ovde, nedavno, gotovo svi sa zgražavanjem gledali na to što Slovenci ne dozvoljavaju da Romi, zato što su Romi..! A sad se kod nas pomalja nešto veoma slično. Ili, ako računamo na osetljivost prirode samog problema - možemo reći da je to ne slično, već isto.

dreamreader dreamreader 23:43 08.12.2008

Problemi

Ono što meni prvo nije jasno zašto se svi Romi preseljavaju na jednu lokaciju, i zašto nisu u manjih grupama preseljeni na više lokacija


Na ovo pitanje odgovor je prilicno ocigledan i onima koji se ne bave investiranjem u gradnju u Srbiji/Beogradu - jeftinije je resiti problem naselja ispod Gazele, tako sto ce popisani (i to je jedan od kljucnih uslova u ovoj zlosretnoj prici) biti prebaceni na jednu lokaciju predvidjenu za svakako ne najkvalitetniju izgradnju.

Po nekim informacijama, tacno je da na novo-predvidjenoj lokaciji postoje mnogi problemi i svakako jedan od najbitnijih - skoro nikakva infrastruktura, kanalizacija posebno. Lokacija preko Dunava je izabrana iz nekoliko razloga, a medju njima svakako nije najmanje bitan taj sto se ozbiljnije prosirenje Beograda na tu stranu planira i ocekuje vec duze vreme. Resavanjem pitanja naselja ispod Gazele bi se verovatno zapocela i ta veca izgradnja preko Dunava.

Ali, cini mi se da se ne mozemo praviti naivni i pitati se odakle sada prica o rasizmu, jer da istog pomesanog sa netrpeljivostima svake vrste nije bilo na prethodnih par predlozenih lokacija ovaj problem bi vec poceo da se resava. Mada je tacno da to i nije jedina stvar koja je kocila raseljenje ispod Gazele.
Takodje, cini mi se da se g-din Bobic poziva na svoj raniji tekst na temu rasizma i da nije samo najnovije "prekodunavske buntovnike" nazvao tim imenom.

Da najveci deo odgovornosti za resavanje problema odavno lezi na gradskim i drzavnim vlastima, tu cini se, dileme nema.
Atomski mrav Atomski mrav 00:39 09.12.2008

Preporuka!

Preporuka za ovaj tekst, dok bi Bobićevo sočinjenije, da je moguće, sigurno dobilo tonu "anti-preporuka".
r0811n r0811n 00:52 09.12.2008

bravo


U svakom slučaju simptomatično je da se baš u mestu gde žive pretežno predstavnici rumunske nacionalne manjine
razmeštaju Romi,i to bez ikakve strategije bez pripreme što govori zapravo o opštem odnosu CENTRA prema nacionalnim manjinama uopšte.Zanimljivo da se o ovom slučaju nisu baš preterano oglašavali ni sami Nacionalni saveti pomenutih etničkih manjina što ne čudi budući da se njiihove aktivnosti svode na razne folklorizme i katkad nesuvislu prilagodljivost na radost ili ako hoćete indiferentnost većinskog naroda.
Davie Davie 08:51 09.12.2008

A da

se malo sklonimo termina "integracije" u okruzenje jer je malo verovatno da ce se romska populacija karton-naselja ispod Gazele brzo (pod tim mislim i na deceniju ili dve) integrisati u sredinu u kojoj zivi... realno je ocekivati da ce vecina stanovnika tih naselja ostati i dalje u oblastima delovanja u kojima je i sad dok u Srbiji ne krene bolje sto se tice zaposljavanja, ekonomije.

Ovde se govori o preseljenju samo jednog naselje, onog ispod Gazele a takvih naselja duz nasipa za zeleznicku prugu na NBGD ima nekoliko (sledece je vec kod GSP-ove garaze, pa onda ono u prokopu za staru prugu na Kalvariji, zatim ono na Bezanijskoj kosi...). Istine radi, naselje ispod Gazele je slam koji najvise bode oci, nalazi se na lokaciji koja je gradu daleko bitnija od lokacija na periferiji i posto se od nekuda mora krenuti "zgodnim" izgovorom zbog radova na obnovi Gazele (sto realno i jeste ogroman problem - gradjevinska mehanizacija NE MOZE da se krece kroz gusto zbijenu favelu postavljenu tacno ispod mosta) namece se da se to naeslje mora ukloniti.

Pred gradskom upravom je izbor, odloziti rekonstrukciju Gazele (most trenutno bitniji za Beograd, Srbiju i Evropu od pancevackog, ma kako on bio bitan ziteljima Banata) i samim tim ugroziti njegovu funkcionalnost u ne tako dalekoj buducnosti ili preseliti stanovnike favele koja ometa njegovu rekonstrukciju ( kako se zgodno namestilo to, jednim udarcem dve muve) i krenuti u preko potrebnu rekonstrukciju najvaznijeg gradskog i republickog parceta ionako vitalne saobracajnice. Bilo bi interesantno kada bi na par dana usled ostecenja kolovozne konstrukcije ili samog mosta bila recimo zatvorena jedna traka Gazele, mislim da bi Beograd totalno stao a sa njim i najvaznija saobracajnica kroz Srbiju - pretpostavljam da bi se onda po hitnom postupku u sve krenulo, preseljenje Roma i popravku same saobracajnice/mosta.

Ex-glavni arhitekta je objasnio zasto se ne ide na preseljavanje Roma na vise lokacija - jednostavno ekonomska racunica, mnogo je isplativije uraditi jedno jeftinije naselje nego vise njih (nekoliko puta mora da radis infrastrukturu, prikljucenje iste...) ili da kupujes stanove po razlicitim lokacijama (daleko skuplja varijanta, da ne pricamo o "ravnopravnijem" odnosu tih Roma u odnosu na ostale socijalno ugrozene stanovnike Beograda u ovoj soluciji).

U svakom slucaju favele se moraju ukloniti, pogotovo ova ispod Gazele, na gradu je da nadje lokaciju na kojoj ce doci do kompromisa finansijskog interesa i odnosa prema glasacima.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:24 09.12.2008

Kompleksna tema..

Marko, ova tema je vrlo kompleksna i nervoza oko nje to jasno pokazuje. Bojim se da grešimo kako god je tretirali i da uvek preti opasnost da je tretiramo na pogrešan način. Zašto je to tako u slučaju koji si opisao..Očito imamo "sukob interesa"..Grad koji hoće da reši problem gradskog zemljišta u centru grada, a ne problem Roma, i stanovnike Ovče i šireg prostora preko Dunava koji smatraju da će pravljenje jednoga velikoga romskoga naselja umanjiti vrednost njihovih nekretnina i doneti sa sobom probleme koji se vežu za takva naselja..Ja verujem da većina ljudi koji se protive gradnji takvoga naselja u njihovoj neposrednoj blizini nisu rasisti niti su antiromski nastrojeni. No, čim čovek izgovori takvu tvrdnju, odnosno pokaže otpor na rečenu temu, moguće mu je i to pripisati. I sad igramo "odbojku" sa tom temom, a da suštinu problema nećemo niti dotaknutati. Šta se događa u poslednjih godinu dana otkada je otvorena priča o raseljavanju. Pod Gazelu dolazi sve više i više romskih porodica motivisano time da će raseljavanjem rešiti problem stanovanja na nekoj drugoj lokaciji.
Gospodin Bobić ima prvenstveni zadatak i nameru da Rome izmesti sa lokacije oko Gazele. To je u opisu njegovih poslova. I legitimno je..Ja recimo isto mislim da taj problem treba rešiti. Pošto je to posao koji se ne može rešavati kroz proces, pa uzeti vreme od više godina da bi se dobio podnošljiv rezultat, najlakše je naći lokaciju negde na obodu grada, komunalno je opremiti i tamo staviti montažne objekte. Tako se reši problem oko Gazele ali se napravi problem u Ovči. No Ovča se slabije vidi, pa se onda čini da je i taj problem manji. Ono čemu treba težiti jeste da Romi ne budu problem. Da izađu iz tog začaranoga kruga siromaštva koji multiplikuje probleme. A da bi izašli iz toga kruga potrebno je mnogo napora, dobre volje, tolerancije i novca.
Grad Beograd ima na desetine romskih slamova. Rešavanje tih pitanja zahteva veoma osmišljenu akciju koja će trajati godinama i imati čitav sistem mera, među kojima je stanovanje samo jedna od mera. Obrazovanje, formalno i neformalno mora biti najvažnija mera koja je najefikasnije sredstvo za beg iz začaranoga kruga siromaštva i napuštanje navika zbog kojih Romi imaju problema jer drukčije ne mogu. Ako mogu preživeti jedino tako da skupljaju sekundarne sirovine, onda će oko mesta gde stanuju biti problema pa bili oni pod šatorima ili u zgradama od tvrdog materijala.
Da, i ja mislim da bi bilo mnogo primerenije naći više lokacija na koje treba iseliti Rome koncentrisane u slamovima oko Gazele, ali to ni blizu nije rešenje problema. To je samo malo retuširanje njihova lošega položaja i sklanjanje na manje vidljivo i jeftinije mesto.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:55 09.12.2008

Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljen

Poštovani Gospodine Jevtiću,
Nisam više gradski arhitekta ali to ne menja moje mišljenje jer sam nekoliko godina bio u tom problemu i pokušavao da doprinesem nekom rešenju. Nije uopšte potrebno da se deklarišete da niste rasista i da ne biste na demonstracije, jer nikada nisam napisao da je bilo ko rasista. Samo sam registrovao pojave i ponašanje ljudi kada se o naseljavanju Roma, bilo gde - u Kamnedinu, naselju pokraj Dr Ivana Ribara itd... radi. U Ovči je uiobičajena i očekivana pobuna ali kad se organizuje "Krizni štab za odbranu .... " to prevazilazi okvir građanskog protesta, pa vi nađite odgovarajući naziv za tu situaciju.
U Beogradu postoji nekoliko desetina hiljada Roma koji su u slamovima ili naseljima bez prihvatljivih uslova za život. Plan je da se naselja koja postoje decenijama, ima ih tridsesetak, urede, da se dovede elementarna infrastruktura i da se u ta naselja presele manje grupe iz slamova i time bi se rešio deo problema. Drugi deo plana je da se na većim lokacijama grade naselja sa zgradama koje nisu skupe sa potrebnom infrastrukturom ne samo za naselje već i za neposredno okruženje, da se naselju izgrade prostori za učionice, ambulantu. Teren u Ovči se upravo tako priprema i planira.
Dakle, nije nova ideja da se Romi ne smeštaju samo na jedno mesto. Za sve to je potreban novac i to iz gradske kase pa je razumno trošiti ga sa ciljem da se reši najveći deo problema. Ekonomski najpovoljnija je izgradnja naselja, kupovanje pojedinih manjih lokacija ili stanova je za mene problematična akcija jer se tada postavlja pitanje drugih Beograđana koji nisu Romi a žive u isto tako lošim uslovima, a zašto bi oni bili zapostavljeni a Romi "ravnopravniji". Gradnja se može raditi samo na gradskom ili opštinskom zemljištu jer bi otkup zemljišta bio preskup pa bi sve izašlo iz okvira izgradnje za socijalne potrebe.
Integracija je poseban program i koliko znam na tome radi i grad i država, ali ja mislim da uključivanje Roma u život zajednice sa zapošljavanjem kao najvažnijom akcijom, pa zdravstvo, školovanje, teško će se desiti ako oni nemaju gde da žive. Govoriti o školovanju dece koja žive pod Gazelom nije ozbiljna priča i zvuči lažno. Zato veliki značaj dajem izgradnji naselja u Ovči jer će to biti uslov da sve u vezi integracije može da se radi.
Naravno da treba da budu van centra, ne samo što su siromašni pa ne mogu da odgovore obavezama koje centar nameće svojim stanovnicima već i zbog svog načina života. Zapošljevanje neće ići brzinom svetlosti, nije to posao za neki dan, biće potrebno da mogu da se bave onim od čega mogu da žive a to nije neki filozofski posao već sakupljanje sekundarnih sirovina i nažalost komšije će morati da prihvate tu činjenicu, ali bi umesto gneva mogli da budu radosni što će neki sugrađani i njihova deca dobiti prihvatljiv smeštaj. Sve zvuči patetično i populistički ali tako i jeste, ljudi žive u sred prestonice na ivici ljudskosti a građani imaju puno ideja kako bi se to sve rešilo. Realnost je takva kakva je, nije lepa, ali gradnja u Ovči je prvi značajan potez i tako počinje da se nešto događa i sa slamovima.
Možda to jeste geto, ma šta to značilo, ali zar nije geto i bilo koje drugo naselje gde stanovnici odbijaju da budu komšije sa bilo kim, odnosno sa onima koji im se ne uklapaju u njihov način života?

Marko Jevtic Marko Jevtic 15:12 09.12.2008

Re: Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljen

Đorđe Bobić

Možda to jeste geto, ma šta to značilo, ali zar nije geto i bilo koje drugo naselje gde stanovnici odbijaju da budu komšije sa bilo kim, odnosno sa onima koji im se ne uklapaju u njihov način života?



Hvala na odgovoru. Geto je bilo koje drugo naselje gde stanovnici odbijaju da budu komšije sa bilo kim..

Ipak, ja i dalje mislim da su infrastrukturni problemi veliki problem leve obale, a da ima potencijala - IMA. Rekao sam već, na kraju ova tema oko Roma dala je publicitet da se iskažu problemi naselja zvanih pogrdno ča ča ča, zato što je i Bog od nas digao ruke... Mislim da je u tome glavni problem, ali pošto više niste na funkciji ne vredi da apelujem za rešavanje...
a.bogdanovic a.bogdanovic 15:44 09.12.2008

Re: Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljen

Đorđe Bobić

Naravno da treba da budu van centra, ne samo što su siromašni pa ne mogu da odgovore obavezama koje centar nameće svojim stanovnicima već i zbog svog načina života.


oprostite, koje su to obaveze koje centar namece, a na koje neko ne moze da odgovori samo iz razloga sto je siromasan?

valjda bi obaveze normalnog stanovanja trebalo da budu univerzalne, bar kako ih ja razumem. inace bi mi bilo normalno da, recimo, bacim kesu djubreta sa petog sprata, sve dok taj peti sprat nije u centru. al' ako je u blokovima, onda je kao ok. tu su obaveze stanovanja manje...

i zasto je to sto ste nazvali 'njihovim nacinom zivota' ista vise nedopustivo za centar grada nego sto je za, recimo, visnjicku banju ili neki drugi kraj?

cemu ovolika segregacija i diskriminacija na liniji centar-ostatak grada? ostatak grada nema nista manje pravo na normalne uslove zivota nego sto ga ima njegov centar.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:18 09.12.2008

Re: Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljen

Naravno da je načelna ravnopravnost uslov za opstanak grada. Postoje takođe različite potrebe i načini funkcionisanja pa i u ovom slučaju oko koga pričamo. zaista ne mislim da se radi o segregaciji kao namernom aktu bilo koga. Jednostavno, centar je skup sam po sebi ne samo zbog toga što tu stan košta tri ili više hiljada evra ili što su kirije veće nego u Surčinu. To se zove tržište i ako se grad i država opredeljuju za to, onda je to samo posledica. Mislim da je tako u redu. Uostalom, način života jeste poseban kod različitih zanimanja na primer ali i neke grupe imaju svoje posebnosti, zemljoradnici ili prizvođači bilo čega. Ravnopravnost ne vidim tako da svako može bilo gde, već da nađe sebi mesto u gradu koje mu nudi odgovarajuće uslove da radi ono što želi i da organizuje život u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Centar je širok prostor, više nije samo krug dvojke i bilo gde nije dobro bacati đubre kroz prozor, ali sećam se da gospoda koja su na Novom Beogradu demonstrirala protiv naseljavanja Roma nisu bili neskloni da frljaju kese sa dnevnim otpadom kroz prozor u zelenilo gde se uobičajeno njihova deca igraju. Ali i to je gradski i može se zvati posebnom vrstom domaćeg vaspitanja. Pa i Romi imaju to prvo ako već mislite da su ravnopravni. Ja zaista mislim.
stopalo stopalo 16:25 09.12.2008

Re: Gradskom arhitekti g. Bobiću oko preseljen

Đorđe Bobić

U Beogradu postoji nekoliko desetina hiljada Roma koji su u slamovima ili naseljima bez prihvatljivih uslova za život. Plan je da se naselja koja postoje decenijama, ima ih tridsesetak, urede, da se dovede elementarna infrastruktura i da se u ta naselja presele manje grupe iz slamova i time bi se rešio deo problema. Drugi deo plana je da se na većim lokacijama grade naselja sa zgradama koje nisu skupe sa potrebnom infrastrukturom ne samo za naselje već i za neposredno okruženje, da se naselju izgrade prostori za učionice, ambulantu. Teren u Ovči se upravo tako priprema i planira.




Ovo je neophodno komentarisati:

NIKOME nije palo na pamet da uredjuje bilo koje romsko naselje, slam ili whatever dok sredstva EBRD-a a i donatora nisu bila uslovljena raseljavanjem. Dakle dok EVROPA nije zahtevala, gradska vlast nije pokazala svoje "humano" lice.

toliko o humanosti, romima, i gazeli
mare_rim mare_rim 13:56 11.12.2008

Re: Gradskom arhitekti g. Bobiću oko prese



"Đorđe Bobić

Naravno da treba da budu van centra, ne samo što su siromašni pa ne mogu da odgovore obavezama koje centar nameće svojim stanovnicima već i zbog svog načina života. Zapošljevanje neće ići brzinom svetlosti, nije to posao za neki dan, biće potrebno da mogu da se bave onim od čega mogu da žive a to nije neki filozofski posao već sakupljanje sekundarnih sirovina i nažalost komšije će morati da prihvate tu činjenicu, ali bi umesto gneva mogli da budu radosni što će neki sugrađani i njihova deca dobiti prihvatljiv smeštaj. "


Ovaj deo mislim da govori da vi uopste ne shvatate problem,a verujem ni sadasnja gradska vlast nije u stanju da se bavi ovim problemom... Naime cenim da je poenta premestanja tj zbrigavanja ovih ljudi da im se stvori bolja buducnost a ne da se premeste i da nastave da zive kao sto su i do sada ziveli... Njima je potrebna socijalizacija, a ne jednokratna pomoc u vidu nekakvog "socijalnog naselja".... Valjda i sami znate koliko je takvih naselja gradjeno sirom sveta i kakve su im sudbine bile, koliko se arhitekata slavnih upravo ovim problemom bavilo... Bolj rec za ovo naselje od geta je zatvor, dom...Gotovo svi ovi projekti gde postoji neki standard se unistavaju!
Zivim u Rimu vec neko vreme. Rim takodje ima ogromne probleme sa istim. Postojale su i inicijative ovakvog tipa o nekakvim naseljima. Sve se na kraju pretvorilo u horor, kriminal itd... U te delove grada niko ne zeli da zadje,niti da zivi, nego to radi samo onaj ko mora... Prave se ogromne razlike, stalezne, mrznja... Kako mislite da se ti ljudi socijalizuju? Pa njima treba pomoc. Ko ce njima da pomogne ako svi budu ziveli zajedno, prosijak do prosijak, siromasan do siromasnog? Ovo definitivno nije resenje, cak mislim i da je gore od trenutnog stanja!!!
Jedan od ovdasnjih plakata koji sam skoro video na ulicama Rima je "koliko se Ainstajna krije u deci koja prose na ulici?", mislim da ste to trebali da se zapitate gospodine Djordje, a ne odmah da im presudite sudbinu cistaca i sakupljaca!
U Italiji je veoma popularan Kusturica. Oni ga tumace kao coveka koji nece da zatvori oci pred problemom nego ga salje direktno u "centar". On je snimao filmove o romima i njihovom zivotu i kulturi... U Evropi se u to vreme zaista malo pricalo o istom...
Treba tim ljudima dati izbor cime ce da se bave i kako ce da zive. Zatvarajuci ih tamo daleko nista necemo postici! Jedno od resenja koje se nudi, o kojem sam slusao od profesora na fakultetu u Rimu (urbanizam) je aplikacija na zakone o zakupu i prodaji zemljista, gde bi postojale nekakve olaksice ukoliko bi svaki poslodavac u svoj kompleks, zgradu, naselje ugradio poneki stan koji bi kasnije randum sistemom bio dodeljen onima kojima je potreban! Mislim da je to izvodljivo, treba da mislimo na tu decu, treba da im damo nekakvu buducnost a ne "geto"
zazito zazito 17:53 09.12.2008

wtf

Sto se tice ovog sa Romima..nisam toliko upucen u tu problematiku,medjutim,gosn Bobic..zar se vi jos to pitate za nesto u ovom gradu..interesantno,mislio sam da su dosli neki novi ljudi,sa novim idejama,da pokrenemo neke stvari sa mrtve tacke.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana