Kad kažem NATO mislim SAD

Jelena Milić RSS / 21.09.2007. u 14:03

  Čitam “nedeljnik” Petra Ignje u novom NINu pod naslovom Srbi, Rusi i Nato. Da mi je neko rekao da će u tekstu biti delova u kojima ću  se složiti sa čovekom, ili podržati ono što on napiše  rekla bi mu ……Što nema veze s time da mi je maznuo stilsku figuru o Buridanovom magaretu ili mi se pričinilo da me proziva :)   Ono što me je insporisalo da pišem ovaj blog  je  to što se radi o vrlo ogoljenom  tekstu. Ne kažem skroz  tačnom, samo ogoljenom, a to smatram dobrim.  

“Ne tako davno, Rusi su dosta jasno poručili Srbiji kako bi oni na Srbiju gledali radije kao na neutralnu, nego na zemlju članicu američkog vojnog saveza (Ono Nato običan je eufemizam). Amerikanci bi rado da Srbiju usisaju u svoju duplju, pod uslovom da prizna otimanje svoje teritorije, uhapsi one koje Hag traži i preda ih Tribunalu, bez obzira na to što glavni optuženici nisu državljani Srbije. Uslov stiže uslov, da je normalnom čoveku muka, jer zna da kraja nema. Za jednog pijanca ne postoji poslednja čaša, svak nova je poslednja. Ovo što ti ljudi rade, to nije humano , to je apsolutna imitacija čuvenog azijatskog načina mučenja poznatog kao “kap po kap” i sve što rade, rade naopako. ………Evo Buš preti novim ratom u Iranu!  Iran nije zemlja kojom bi se čovečanstvo, kao darom božijim, moglo ponositi, ali ta uporna dreka iz Vašingtona da će opet biti rata, to su prava đavolja posla.” 

 

Petar Iignja samo otovreno kaže ono što mnogi anto-NATO mešetari na našoj javnoj sceni sve vreme rade malo ili više uvijenije, sa skrivenim namerama ili iz neznanja ili što tako zaista misle, da je NATO=SAD.  A o tome šta misli o SAD, Ignja je bio  “više nego” očit. No, ono što i malobrojne  pro-NATO snage  ovde propuštaju da im spočitaju, i same upadajući u klopku pravljenja veštačke razlike između NATO i EU tamo gde je nema,  jeste da je ovakvo gledanje  na stvari direktna uvreda svih zemlja EU članica NATO, Kanade, Norveške i drugih koje nisu SAD a  koje jesu  u NATO ili sa njim imaju visok stepen partnertskih odnosa poput Japana i Australije.  

 Šta je i sam Bernar Kušner, francuski ministar inostranih poslova nedavno o Iranu rekao, Ignji i Co kojima novinarski zadatak i nije da srpskoj javnosti predoče neku objektivnu sliku geopolitičkih dešavanja, niti pogled iz jednog ideološkog ugla,  što je sasvim legitimno u novinarstvu,  pa sledstveno tome i predlog rešenja koji ne podrazumeva laži i velike previde, naravno nije briga. Očito je da nemaju ni  mnogo elementarnog novinarskog dostojanstva da provere bar lako  proverljive stvari. Njihova uloga ili ubeđenje su da SAD  predstave kao mračni i opasni monolit, nepromenjljiv u vremenu. To umanjuje i njihovu kritiku Bušove administracije, jer u pitanju nije kritički osvrt već druga misija. A spin doktori i republikanskih i demokratskih kandidata u novoj predsedničkoj trci u SAD,  zagovaraju mekšu liniju prema Iranu. Evo šta npr, kaže Ivo Daalder, između ostalog i savetnik Baraak Obame u svom novom tekstu  Restore Trust in America's Leadership , objavljenom u Democracy: A Journal of Ideas, Fall 2007


"As distasteful as it is, then, the United States has to complement its policy of sticks by offering Tehran some substantial carrots. First, there needs to be an unconditional offer to reestablish full diplomatic relations. If the United States could restore diplomatic ties with the Soviet Union 15 years after the October Revolution, it can restore them with Iran 28 years after the Islamic Revolution. Second, Washington should offer to normalize economic ties if Tehran limits its nuclear program and halts support for terrorist groups. Such an offer won't succeed in buying off Ahmadinejad. Rather, its purpose would be to exploit divisions within Iran and encourage the opposition. The Administration's open hostility to Iran has enabled Ahmadinejad to deflect domestic criticism of his government's many missteps and to silence pro-American voices. Supplementing the closed fist with an open hand can help reverse that dynamic."  

I od onih koji NATO ne vole iz  sasvim legitimnih pacifističkih ubeđenja čuju se ocene “agresivna mašinerija” koje ne odgovaraju  realnosti.  Koliko znate NATO intervencija koje su se odigrale!? I gde tačno!? Ko je u Iraku  i  Afganistanu tačno!? Koliko se ratovalo tokom hladnog rata? Šta bi detant? Kako se nositi sa terorizmom, proliferacijom nuklearnog oružija, trgovinom ljudima, ilegalnim migracijama, švercom droge, ako smo mala vojno neutralna zemlja? Od slučaja do slučaja? Sa različitim saveznicima, koji se sami sve više svrstavaju?

 Premijer Koštunica i Co su   izmene programa DSS na GO  pravdali i time  da je nemoguće pristupiti vojnom savezu koji nas je najpre bombardovao, potom ušao na Kosmet….Pa ako je tako, kako je onda moralno prihvatljivo održavati i  “samo” partnertske odnose sa tom i takvom  NATO  sotonom,  kako ipak piše u prezentacionom dokumentu o saradnju u okviru PfP ( to da ćemo održavati partnertske odnose sa NATO, ne da je NATO sotona)   koji je Jeremić nedavno odneo u Brisel !?  U ostalom šta je i sam PfP nego  NATO tvorevina!  I još nešto, možda mnogo bitnije.  U svom obrazloženju potpuno prevaziđenog koncepta vojne neutralnosti,  Koštunica je rekao i sledeće:  “ U krajnjem ishodu, to je razlika između slobode odlučivanja i  delovanja i odricanje od te slobode.”  Da opet i opet ponovim, jer vidim da mnogo  lako prolaze elementarne netačnosti oko NATO  u srpskoj javnosti, NATO odluke donosi konsenzusom svih svojih čalnica, koje i članstvom zadržavaju  svoj potpuni suverenitet.  No, ako je Koštunica, što mu ja ne verujem, kao i dalje za EU, onda bi  mogao razmisliti da li se  članstvom u EU možda gubi neki stepen slobode u odlučivanju. Tim pre što je upravo EU ta koja se sprema na sve objedinjeniju spoljnu i bezbednosnu politiku. Pa i na vlastite vojne snage! Ako je prespavao celu 2003, tokom koje su Francuska i  Nemačka, članice NATO, bile žestoko protiv intervencije u Iraku u koju je na kraju otišla Koalicija voljnih a ne NATO, neka se probudi bar oko stvaranja EU vojnih snaga.  

 

U tom smislu je Ignja mnogo obavešteniji i mudriji od Koštunice. Ne znam samo zašto kaže  “mi” i na koga to misli, ali  evo  šta kaže:  “ Nama se čini da Srbija mora da odluči ko je njen glavni saveznik-da li je to Rusija ili je to Zapad? I da to svetu saopšti. Ne može Srbija imati dva ravnopravna saveznika, jer toga u svetu još nema. Dakle, sa svima se sarađuje, trguje, prijateljuje, ali glavni saveznici postoje. Zar Nemačka  nema odlične odnose sa Rusijom, ali niko ne sumnja da je Amerika njen glavni saveznik. ”  Potpisujem.  “Nama” se čini da Ignja i Co vrlo eksplicitno kažu i ko taj glavni i strateški partner Srbije treba da bude, jer onaj ko se “đavolskim poslovima” bavi to sigurno neće biti, zar ne.    

A VK i DSS koji se zalažu  za unutrašnju civilnu kontrolu nad  međunarodnim mirovnim vojnim misijama i uže, deo oko suprotstavljanja  DSS člasntvu Srbije u NATO, stavili su   u predlogu svog novog programa ne u sekciju o spoljnoj politici ili bezbednosti  i regionalnoj stabilnosti ili tako negde nego u sekciju o Vojsci! Šta se tu, pa Vojska, pita!?  Pusti snovi DSS ili stranputica autoritarnog režima na koju nas gura.  Pogledajte i  DSS  sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom. Cenim transparentnost, al se pitam šta bi bilo kad bi DS ili LDP tako nešto okačili, kolika bi se CIA kinta odma zavrtela u javnosti

Neka je bar došao dan da Generalštab  Vojske Srbije napominje da izjave stranačkih funkcionera o NATO-u nisu zvanična politika. "Evroatlantske integracije su proces, a ne da li smo ili nismo u NATO-savezu. U ovom momentu postoji opredeljenje države i ono podrazumeva aktivno učešće Srbije u NATO programu Partnerstvo za mir." Načelnik generalštaba Ponoš je još rekao da ga zanima samo zvanična politika vlade, koja je predstavljena u Skupštini. Vojnički neutralno. Šteta što se ministar Šutanovac ne ponaša onako kako njemu pripada-kao političar. Jer on nije vojnik kao Ponoš, on je na političkoj funkciji i sme da kaže da je NATO pre svega  politički savez i da će se odluka donositi na političkom nivou. To što je odvalio da je NATO jači od UN bilo je nemušto i politički štetno. Jer nije NATO jači od UN nego se svet, o čemu je ovde već toliko pisano, ponovo deli na politički istok i zapad što otežava rad UN i dovodi ga u sve apsurdniju situaciju. A članice NATO i bliski saradnici su politički zapad. Pa ako je već teško prevaliti da su u pitanju stabilne liberalne demokratije ( ja termin koristim više u smislu na koji se u Americi on korsiti) može da doda i socijaldemokratije. Možda  mu onda portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović neće moći drsko i netačno  odgovarati:  "Sasvim je izvesno da nijedan srpski vojnik neće biti poslat u Irak i Avganistan. Ne postoji ni teorijska mogućnost da DSS dozvoli da Skupština Srbije donese odluku o slanju makar ijednog jedinog vojnika bilo u Irak bilo u Avganistan.”. No, ministar Šutanovac je, i pored ovih propusta uintervjuu u prethodnom broju NINa ipak najbliže iskrenom ideološkom i geoplitičkom  stavu zašto Srbija treba da bude u NATO.

  Ono što je meni čudno a smatram bitnim je zašto ćute ili su vrlo tihi drugi “usual suspects”. Ignja kaže da u Srbiji postoje stranke koje  naginju “atlantskimevro” integracijama. “Neke otvoreno, gotovo bestdno, dok troše njihove pare….” Videste li vi nekog takvog na sceni? Ja ne. Iskreno, očekivala sam mnogo  sistematičniji i intenzivnoji stav LDP tokom cele anti- NATO kampanje koja jeste i anti-američka. 

 A tek od Atlantskog  saveta Srbije! To je BTW   nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana da bi ispunila dva osnovna cilja: prvo, da u Srbiji promoviše evroatlantske ideje i podstiče aktivnosti na uključivanju naše zemlje u evroatlantske integracije i drugo, da promoviše interese Srbije u evroatlantskoj zajednici i da, na taj način, trajno podržava spoljnopolitičku orijentaciju naše zemlje. Na sajtu imaju neku vest o saradnji sa Vojnom akademijom od 12 septembra, a poslednja vest pre te je od 28. jula. Kao da se u međuvremenu ništa što se njihove misije tiče nije dešavalo. Imate na sajtu i spisak članova, pokušajte da nađete neku njihovu individualnu izjavu ili osvrt na ovaj anti-NATO talas. Ovo je ozbiljno pitanje ne samo njihove „moralnosti“ koja se navodi kao uslov za članstvo u spomenutom Savetu!  i stvarnih namera učlanjenja, već pre svega  za njihove finansijere.  Sad što Ignja i Co neće javnosti da kažu ili ne znaju ili namerno izvrću da postoje udređeni uslovi pod kojima je sasvim legalno i u skladu sa Ustavom primati donacije iz inostranstva i da se za to plaća lep porez ovoj  državi, druga je stvar. 

 

 A vi? Kad kažete NATO, na šta  tačno  mislite?  


    



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

semele semele 14:26 21.09.2007

Najcesce na Irak

Najcesce na Irak, a ponekad i na Afganistan.
Jelena Milić Jelena Milić 14:30 21.09.2007

Re: Najcesce na Irak

http://en.wikipedia.org/wiki/Multinational_force_in_Iraq

http://en.rian.ru/world/20070725/69680004.html
semele semele 15:16 21.09.2007

ili na Poljsku

NATO
A Question of Billions
2 luty 1997

Western experts and politicians opposing an enlarged NATO inflate the costs of expansion, Polish experts argue.


The costs of Polish membership in NATO will not be unreasonably high, according to a report released Jan. 20 by the non-governmental Euro-Atlantic Alliance (SEA). The report estimates that Poland will have to spend $1.5 billion over 15 years on integration-much less than projected by Western experts, who speak of amounts running into many billions of dollars.


WARSAW VOICE


Da li ovo pojasnjava zasto "naivni" K. kaze: “ U krajnjem ishodu, to je razlika između slobode odlučivanja i delovanja i odricanje od te slobode.”

Ili jos niste uzeli VISA karticu ili kredit od Societe General citoyeni.
deadbeat deadbeat 14:31 21.09.2007

"Tri karte za Holivud"

"Tri karte za Holivud"
doktorka doktorka 14:34 21.09.2007

Kad kazem

NATO , pomislim na Rusiju i Kinu .
Atomski mrav Atomski mrav 14:36 21.09.2007

Zašto kažeš ljubav a misliš na...

NATO odluke donosi konsenzusom svih svojih čalnica, koje i članstvom zadržavaju svoj potpuni suverenitet.

NATO, međutim, ne može da spreči svoje članice da samostalno deluju kada tog konsenzusa nema. To je manjkavost tog saveza. Drugo, NATO nije svetska organizacija (možda pretenduje da to bude), ali daje sebi za pravo da deluje mimo nje.

Koliko znate NATO intervencija koje su se odigrale!?

Ja znam jednu koja je trebala da bude humanitarna, pa se ta humanitarnost ogledala u upotrebi municije sa osiromašenim uranijumom, kasetnih bombi, rušenjem mostova nekoliko stotina kilometara daleko od poprišta sukoba i etničkog čišćenja...

Na kraju, jedno (ili možda dva) pitanja: zašto NATO ne interveniše u Sudanu, i zašto NATO nije intervenisao u Bosni ranije, recimo na početku opsade Sarajeva? Da li će tako čekati i u Darfuru?
nestorijanac nestorijanac 14:40 21.09.2007

NATO

podstice misao o ratovanju kao utvrdjenom nacinu da se ljudi dogovore sta je za koga dobro, a sta lose...
Filip2412 Filip2412 14:40 21.09.2007

u NATO

Najbitnije da se mi ne bavimo mnogo svetskom politikom nego da budemo tamo gde nama odgovara.
Ne zaboravite da smo tokom WWII bili takoreci jedini narod u okruzenju vecinski opredeljen protiv hitlerove Nemacke.

Sada smo jedini protiv NATO?

Istorija se ponavlja i ponovo na nasu stetu.

Ja sam za ulazak u NATO naravno.
antifashist antifashist 23:43 21.09.2007

Re: u NATO

Filip2412
Najbitnije da se mi ne bavimo mnogo svetskom politikom nego da budemo tamo gde nama odgovara.
Ne zaboravite da smo tokom WWII bili takoreci jedini narod u okruzenju vecinski opredeljen protiv hitlerove Nemacke.

Sada smo jedini protiv NATO?

Istorija se ponavlja i ponovo na nasu stetu.

Ja sam za ulazak u NATO naravno.

Од свих аргумената за NATO овај се бар заснива на поштеном страху. И за њега мора бити разумевања.
Али како уопште схватити остале НАТО-вце? Да вам је ико нпр. убио неког члана породице јел би живели са њим у истом стану после убиства?
А НИН ко НИН, само "блебеће" . Е кад би бар мало био модеран ко Б92. Него све у исту плочу и то још одавно. Имао је он и Фељтон. Ево вам први, други , и трећи наставак па пљујте слободно до миле воље.
mariopan mariopan 14:46 21.09.2007

Teska tema

Nasi su politicari samo "hodaci po zici" i njihove izjave ja ne uzimam za ozbiljno jer ,po meni,imaju ulogu onog dugog stapa koji nose da bi odzali ravnotezu. Sopstvenu. Onaj sekund ,dva sto ce provesti na vlasti,gledano po duzini zivota,oni zele da iskoriste za sebe ,sto vise, i svaka je njihova izjava u sluzbi sopstveog ostajanja na vlasti,da ona sekunda dve duze potraje.

A NATO je samo statista u velikom projektu osvajanja novih izvora energije koji sprovodi Amerika. Ne stide se ni da lazu,pre napada na Irak culi smo gromoglasne optuzbe zasto MORAJU da ih napadnu a sada lepo priznaju da je to zbog nafte. Za mnoga buduca zarista ratna kojima je inspirator Amerika,istina se tako krije da im nisu strani ni kriminalni nacini da se to osigura. Zato im nista ne verujem.

Mene oni podsecaju na one komunisticke generale,napisah negde vec nesto o tome,ali da bih objasnila svoj stav,evo da ponovim.

Pa ti generali,kada su licno hteli da se uvale u vile predratnih industrijalaca morali su za nesto da ih optuze. Morali su da imaju nekog ko ce ih optuziti,sudove koji ce "suditi" i osuditi i svoje propagatore koji ce narodu objaniti da je sve to PRAVDA a ne razbojnicka otimacina kao sto jeste. Upravo se time sluze i sve zemlje NATO a i AMERIKA obilato,da uzmu ono sto im treba iz celog sveta ,za sebe naravno,a sve to pravdaju nekim opstim interesima bla bla.. Narodima koje zele da opljackaju pre toga salju emisare da im donesu :demokratiju" to je ono kad detetu date zvecku da cuti ako je gladno dok odrasli obavljaju svoje vazne poslove. Tako ti narodi dok se zveckom ,pardon ,demokratijom zamlacuju i ne primete da su ih opljackali "prijatelji".

Sve je to u sluzbi novca i za novac u krajnjoj liniji.A sve te zemlje u NATO u svaka za sebe je nasla neki interes da tu bude,ili ekonomski,ili zastitu od drugih osvajaca birajuci manje zlo. Tako ja vidim ovaj problem,verujem da nisam jedina . Mozda nisam u pravu ali sta su nama uradili tako mi se cini.

Ne mislim da nas usija stiti,stiti sebe jer su tamo jos nenaceti izvori energije na koje je Amerika bacila oko i tamo vec vrsljaju njihovi emisari propovedajuci "demokratiju" pa ih Rusi samo drze malo dalje od sebe i pokazuju zube. Vucija vremena pa ko nece sa vukovima lako ce biti pojeden. Gde ce Srbija ne znam ne bih da zavrsimo kao obrok ni kao meso na buducim ratistima za tudj racun.
jinks jinks 14:48 21.09.2007

Pitanje

Ne znam odgovor na vase pitanje, zato sto mi nisu jasni osnovni pojmovi sa kojima se barata. Cini mi se da ce mnogi biti pitani slicno pitanje (naprimer, na referendumu), a i da njima verovatno dosta toga nece biti jasno u vezi sa stvarima za ili protiv kojih se izjasnjavaju. Nisam primetio da je iko pokusao da protumace te pojmove: sta je Nato danas, i sto je Srbiji potrebno da ulazi u taj vojni savez (sta time dobija, a sta gubi).

Meni trenutno pada na pamet (pored obaveza da ce ovdasnja vojska mozda morati, a mozda i nece, da ratuje ko zna gde) sledece: kako stvari stoje u skorijoj buducnosti ce se gro vojnih instalacija i jedinica Nato-a (pogotovo njihovih nonEU clanica) iz Zapadne Evrope (odakle ih gone lokalni zakoni) premestati u nase krajeve (Kosovo, Bosna sigurno ... BUL, ROM verovatno ....). Nas ulazak u Nato bi tacno odredio uslove pod kojima bi taj vojni savez mogao da koristi nasu infrastrukturu, ljudstvo, logistiku ... verovatno po mnogo nizim cenama no sto su one koje bi mogla da dobije neka zemlja koja se u istom savezu ne nalazi. Zasto bi se neko odrekao tog ekstraprofita, kada apsolutno nikakvih obaveza prema njima i onako nemamo (ovo je samo jedna od stvari, mozda banalna, ali ne i zanemarljiva).

Na kraju krajeva, zasto bi se opredeljivali ... Mogla bi valjda ova zemlja neki svetski rat i da zaobidje, prva dva je odigrala punom snagom ... Red je i da neku drugi iz komsiluka malo zalegne za svetske probleme.... Mogle bi naprimer ove novonastale, dicne nacije da se pokazu na svetskoj sceni. Nadam se da ce bolje proci od nas.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:50 21.09.2007

Kad kažem NATO ...

Mislim na Zapad, uređenu zemlju, jasnu strategiju, kolektivni sistem bezbednosti, profesionalnu vojsku, transparentan vojni budžet, jasnu civilnu, parlamentarnu kontrolu vojske, stabilnan region, bezbednost kao podeljenu odgovornost i posao koji nije samo unutrašnja stvar nego se deo suvereniteta prenosi na NATO strukturu.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:09 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Nije bas sve tako jednostavno i krasno ! Profesionalna vojska,da, ali kada se istrosi i pocne u velikom broju da stize upakovana u body bags, onda se primenjuje mobilizacija-drafting. Ne znam od koga mi se vise dize kosa na glavi da li od Rusije, ili od Amerike, njihovih vojnih saveza i sargarepa na kanapu. Citava politika je igranka ucenjivaca i profitera preko glava ljudi koji imaju nesrecu da se nadju in a wrong place, at a wrong time. A mi, spavamo na odlicnom geografskom polozaju. Potpuno se slazem sa komentarom Mariopan.
semele semele 15:20 21.09.2007

Kad kazem NATO

Mislim na Zapad, uređenu zemlju, jasnu strategiju, kolektivni sistem bezbednosti, profesionalnu vojsku, transparentan vojni budžet, jasnu civilnu, parlamentarnu kontrolu vojske, stabilnan region, bezbednost kao podeljenu odgovornost i posao koji nije samo unutrašnja stvar nego se deo suvereniteta prenosi na NATO strukturu.


i na kokosije slepilo.... zamaglenu sofersrajbnu... i OLUJU
adam weisphaut adam weisphaut 15:49 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Jelena Pavlović
Ne znam od koga mi se vise dize kosa na glavi da li od Rusije, ili od Amerike.

Pa i nije tezak izbor. Dovoljno je da pogledate nasta lici ruska putinokratija pa da dobijete predstavu koji je izbor legitiman.
adam weisphaut adam weisphaut 15:54 21.09.2007

Re: Kad kazem NATO

semele
na kokosije slepilo.... zamaglenu sofersrajbnu... i OLUJU

I na sve nase hrabre Srbe iz NATO zemalja koji se sistematski bore da od Srbije naprave Kaljingrad na Balkanu, ne uskracujuci pritom sebi pogodnosti zivota u zemljama mrskog im neprijatelja
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:22 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Verujte mi da ne vidim veliku razliku u metodama.
doktorka doktorka 17:08 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

adam weisphaut

Jelena PavlovićNe znam od koga mi se vise dize kosa na glavi da li od Rusije, ili od Amerike.Pa i nije tezak izbor. Dovoljno je da pogledate nasta lici ruska putinokratija pa da dobijete predstavu koji je izbor legitiman.


ne mogu da vide, mogu samo da naslute ili zamisle, jer iz rusije nema informacija, osim onih koje putin dozvoli da procure . isto vazi i za kinu . primeti, svi sve znaju sta radi amerika, i sta se desava u americi , ali niko da nas obavesti sta se desava u rusiji i kini . da li tamo uopste neko zivi od blogera koji se ovde javljaju ? pa nemoguce da od onoliko srpskih izbeglica , bash niko nije potrazio utociste u rusiji ili kini ,a ove zemlje su nam toliko prijateljski naklonjene (malo morgen).
blackbox blackbox 20:07 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Mislim na Zapad, uređenu zemlju, jasnu strategiju, kolektivni sistem bezbednosti, profesionalnu vojsku, transparentan vojni budžet, jasnu civilnu, parlamentarnu kontrolu vojske, stabilnan region, bezbednost kao podeljenu odgovornost i posao koji nije samo unutrašnja stvar nego se deo suvereniteta prenosi na NATO strukturu.

Upravo tako, s tim da se i sam NATO nalazi u procesu transformacije ka globalnoj političko-bezbednosnoj organizaciji i nije više klasični vojni pakt. Zato se, naročito od strane Evrope insistiraa na političkom dijalogu sa SAD, što je Šreder pokrenuo na Minhenskoj konferenciji pre tri godine. Zato se intenzivira saradnja NATO-Rusija, bez obzira šta ko mislio, saradnja sa dalekoistočnim zemljama, Australijom i N.Zelandom,tu je mediteranska inicijativa, odnosi sa Kinom itd. To sve oni koji apriori kritikuju previđaju ili ne žele da vide.
Kod nas se NATO i napadi na njega koristi u čisto unutrašnje-političke svrhe. Pa ko je nas pozvao u NATO, mi smo još toliko od toga daleko politički, iako je vojska učinila mnogo u procesu reformi i faktički ne zaostaje iza Bugarske i Rumunije, koje su članice.
Kod nas se ustalila praksa da se izmisli problem pa se onda isti onaj ko ga je postavio pojavljuje kjao tobožnji spasilac države i nacije. Ko je tražio da šaljemo vojsku u Avganistan i Irak a premijer već izjavljuje kako naša deca neće ginuti tamo.
Drugo, o tome,ako i kad bude bilo aktuelno slanje u mirovne misije, treba da odluči skupština, tako da sadašnja energičnost liči na ono : je's video šta sam mu rek'o.
blackbox blackbox 20:09 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Drago Kovacevic
Mislim na Zapad, uređenu zemlju, jasnu strategiju, kolektivni sistem bezbednosti, profesionalnu vojsku, transparentan vojni budžet, jasnu civilnu, parlamentarnu kontrolu vojske, stabilnan region, bezbednost kao podeljenu odgovornost i posao koji nije samo unutrašnja stvar nego se deo suvereniteta prenosi na NATO strukturu.



Upravo tako, s tim da se i sam NATO nalazi u procesu transformacije ka globalnoj političko-bezbednosnoj organizaciji i nije više klasični vojni pakt. Zato se, naročito od strane Evrope insistiraa na političkom dijalogu sa SAD, što je Šreder pokrenuo na Minhenskoj konferenciji pre tri godine. Zato se intenzivira saradnja NATO-Rusija, bez obzira šta ko mislio, saradnja sa dalekoistočnim zemljama, Australijom i N.Zelandom,tu je mediteranska inicijativa, odnosi sa Kinom itd. To sve oni koji apriori kritikuju previđaju ili ne žele da vide.
Kod nas se NATO i napadi na njega koristi u čisto unutrašnje-političke svrhe. Pa ko je nas pozvao u NATO, mi smo još toliko od toga daleko politički, iako je vojska učinila mnogo u procesu reformi i faktički ne zaostaje iza Bugarske i Rumunije, koje su članice.
Kod nas se ustalila praksa da se izmisli problem pa se onda isti onaj ko ga je postavio pojavljuje kjao tobožnji spasilac države i nacije. Ko je tražio da šaljemo vojsku u Avganistan i Irak a premijer već izjavljuje kako naša deca neće ginuti tamo.
Drugo, o tome,ako i kad bude bilo aktuelno slanje u mirovne misije, treba da odluči skupština, tako da sadašnja energičnost liči na ono : je's video šta sam mu rek'o.

blackbox blackbox 20:11 21.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Mislim na Zapad, uređenu zemlju, jasnu strategiju, kolektivni sistem bezbednosti, profesionalnu vojsku, transparentan vojni budžet, jasnu civilnu, parlamentarnu kontrolu vojske, stabilnan region, bezbednost kao podeljenu odgovornost i posao koji nije samo unutrašnja stvar nego se deo suvereniteta prenosi na NATO strukturu


Upravo tako, s tim da se i sam NATO nalazi u procesu transformacije ka globalnoj političko-bezbednosnoj organizaciji i nije više klasični vojni pakt. Zato se, naročito od strane Evrope insistiraa na političkom dijalogu sa SAD, što je Šreder pokrenuo na Minhenskoj konferenciji pre tri godine. Zato se intenzivira saradnja NATO-Rusija, bez obzira šta ko mislio, saradnja sa dalekoistočnim zemljama, Australijom i N.Zelandom,tu je mediteranska inicijativa, odnosi sa Kinom itd. To sve oni koji apriori kritikuju previđaju ili ne žele da vide.
Kod nas se NATO i napadi na njega koristi u čisto unutrašnje-političke svrhe. Pa ko je nas pozvao u NATO, mi smo još toliko od toga daleko politički, iako je vojska učinila mnogo u procesu reformi i faktički ne zaostaje iza Bugarske i Rumunije, koje su članice.
Kod nas se ustalila praksa da se izmisli problem pa se onda isti onaj ko ga je postavio pojavljuje kjao tobožnji spasilac države i nacije. Ko je tražio da šaljemo vojsku u Avganistan i Irak a premijer već izjavljuje kako naša deca neće ginuti tamo.
Drugo, o tome,ako i kad bude bilo aktuelno slanje u mirovne misije, treba da odluči skupština, tako da sadašnja energičnost liči na ono : je's video šta sam mu rek'o.
semele semele 11:46 22.09.2007

doktorka


samo oko 200,000 Rusa u Londonu,
samo oko 500,000 Rusa u Berlinu.
svi, osim kriminalaca, imaju potpunu slobodu kretanja

imaju besplatne novine u oba ova grada, i svu rusku štampu možete kupiti u skoro svim
delovima Londona.

Da ne govorim o neograničenom broju ruskih WWW internet sajtova!

Dakle vaša ocena:

jer iz rusije nema informacija, osim onih koje putin dozvoli da procure



govori o vama i vašoj ideološkoj skučenosti.
semele semele 13:02 22.09.2007

Urbi..

Urbane,
Imas li neke linkove za anarho. sajtove.
Poz
urbanosaurus urbanosaurus 13:13 22.09.2007

Re: Urbi..

poslacu ti na PM...
vlada dvm vlada dvm 19:18 22.09.2007

"Posto to kosta???"

@ Drago
Koliko to kosta? Kakva strategija? Stabilan region??? Kao u Iraku i Afganistanu stabilno ili drugacije stabilno? Uredjena zemlja? Aaaa, NATO uredjuje zemlje!!! Kolektivna bezbednost??? Od koga da se branimo??? Bice jos ratova??? A zasto? Koji deo suvereniteta se prenosi na NATO? I zasto? Koliko to sve kosta? Ko ce to da plati? I kada?
vlada dvm vlada dvm 19:22 22.09.2007

A ameri sisali vesla....

doktorka

adam weisphautJelena PavlovićNe znam od koga mi se vise dize kosa na glavi da li od Rusije, ili od Amerike.Pa i nije tezak izbor. Dovoljno je da pogledate nasta lici ruska putinokratija pa da dobijete predstavu koji je izbor legitiman. ne mogu da vide, mogu samo da naslute ili zamisle, jer iz rusije nema informacija, osim onih koje putin dozvoli da procure . isto vazi i za kinu . primeti, svi sve znaju sta radi amerika, i sta se desava u americi , ali niko da nas obavesti sta se desava u rusiji i kini . da li tamo uopste neko zivi od blogera koji se ovde javljaju ? pa nemoguce da od onoliko srpskih izbeglica , bash niko nije potrazio utociste u rusiji ili kini ,a ove zemlje su nam toliko prijateljski naklonjene (malo morgen).

A ameri sisali vesla pa se namestili na izvol'te....Oni samo bolje rade to isto!!!
vlada dvm vlada dvm 19:47 22.09.2007

DELTA

Transformacija NATO-a ka politicko bezbednosnoj organizaciji...?!?!?!?! Pa i Miskovic se transformis'o od Milosevicevog coveka u vlasnika pola Srbije. Kako? Pa na misice kao i NATO?!?
My2cents My2cents 03:11 25.09.2007

Re: Kad kažem NATO ...

Gospodin Drago izgleda vidi NATO kao sto su nekad komunisti videli Internacionalu i zamisljali SSSR. Prvo NATO nije samo na zapadu vec i na istoku od nas (prvo Turska, a sada i Rumunije, Bugarska). Mnoge drzave jesu uredjene, ili uredjenije od Srbije a neke bas i nisu (recimo gore pomenute). O jasnoj strategiji moze samo da se sanja. Vojska jeste zaista profesionalna i tu im treba skinuti kapu. Njihovi ministri odbrane se ne izlupavaju kao nas Ministar Vojni Sutanovac koji onomad izjavi da nama vojska u stvari samo sluzi za parade a na za odbranu teritorijalne celovitosti zemlje. Na transparentnost vojnog budzeta mogu samo da se nasmejem. Ako americki gradjani znaju stvarno kako i gde im se trose pare iz vojnog budzeta, ubio me Bog. O, parlamentarnoj kontroli vojske da i ne govorim. Na primer, kanadski parlament nikada nije doneo odluku, koja je inace po zakonu obavezna, kojom se odobrava upotreba vojnih snaga u "neobjavljenom" ratu protiv Srbije 1999. Eto, ako niste znali i Kanadjani su imali svoj rat u kome nismo ucestvovali, mislim zvanicno. Ispada , da jedino sto je zaista ostvareno je to odricanja od sopstvenog suvereniteta, osim kada je rec o Americi. Njen suverenitet niko i nista ne sme da dovede u pitanje pa ni NATO.
My2cents My2cents 03:24 25.09.2007

Re: Kad kazem NATO

Adame,

Ne zele Srbi koji zive na Zapadu da od Srbije prave, kako Vi kazete Kaljingrad na Balkanu. Oni gospodine obzirom da na Zapadu zive a ne citaju o njemu iz novina znaju vrlo dobro da samo oni koji imaju kicmu uspevaju da postignu nesto u zivotu. A sto se pogodnosti tice, pa zasto da ih se odreknu kad je nabolja osveta neprijatelju da zivite dobro, pogotovu na njegovom terenu, zar ne?
kacamak kacamak 15:54 21.09.2007

Mislim na...

Mislim na trenutno najjacu i najokrutniju vojnu silu na planeti i trenutno mi pada na pamet nesto sto sam pre neki dan procitao u britanskom Independentu.

Prica je o US "uspehu" u Iraku - kako su uspeli da smanje broj zrtava poslednjih meseci:
"...But there are significant discrepancies between the figures for civilian deaths presented by the US military and independent estimates. According to American authorities, 165 civilians were murdered in Baghdad in August, a slight increase on the previous two months, but a sizeable decrease since the beginning of the surge. However, figures released by Iraq's Interior Ministry suggest that at least 428 people were murdered in Baghdad last month, and 612 in July. The Associated Press's tally of civilian deaths throughout Iraq in August was 1,809, the highest this year.

Under the US military's rules, a corpse shot in the back of the head is a " sectarian" killing, while one shot through the front is deemed to be a criminal one. Even under this arbitrary criterion it would be difficult on many occasions to distinguish which particular group a death may fall under..."

Cudo je statistika. Jedini problem, ali ocigledno ne NATO/US problem, je taj sto ti brojevi pretstavljaju nevine oceve i majke tamo neke dece u Iraku. Ali tja, koga se to tice - sto bi Drago rekao: "bez Amerike bi svet bio losije mesto za zivot"
Solomon Solomon 16:35 21.09.2007

Mali smo

Ako ne udjemo u NATO, spadamo u savez s Rusijom.
Price o Neutralnosti su price za malu decu. I da se Srbija deklarise kao nezavisna, ona zapravo spada pod Ruskom zonom uticaja. Dakle imamo da biramo hocemo li biti kao Danska, Portugal, Italija i Irska ? Ili zelimo biti kao Belorusija, Kazakstan, Gruzija i Tadjikistan ? I sve ostale price su potpuno nebitne.
A za one koje nisu primetili Srbija je vec 15 godina pod Ruskom zonom uticaja i igra igru Ruske Marionete.
Ako nista drugo treba uci u NATO da bi se zastitili Rusije.
Stijak Stijak 17:00 21.09.2007

Re: Mali smo

Dakle imamo da biramo hocemo li biti kao Danska, Portugal, Italija i Irska ?

Za tvoju informaciju Irska nije članica NATOa. Kao ni Austrija, Švedska, Finska, Švajcarska.

Članstvo u NATOu bi nam dalo obavezu da u slučaju da jedna zemlja bude napadnuta, da i mi zaratujemo na njenoj strani. Zašto da recimo ako prekosutra Iran objavi rat Americi i mi ratujemo sa Iranom?

Onda budžet. Članstvo zahtjeva stalna i sistematska ulaganja u vojsku. Ja lično mislim da taj novac možemo na mnogo pametnije načine da potrošimo.

Što se tiče odbrane od terorizma i sličnih zala, tu je policija, interpol i ostale službe.

Dosta više vojnih pitanja i ratnih saveza. Kad je mogla Austrija da proglasi neutralnost 10 godina poslije WWII i tolikih zala koje je njena vojska učinila u tom ratu, ne vidim zašto ne bi mogli i mi.
Stijak Stijak 17:06 21.09.2007

Re: Mali smo

I kako zaboga možemo biti pod ruskom zonom uticaja, kad su oko nas sve redom NATO zemlje: Madjarska, Bugarska, Rumunija...
urbanosaurus urbanosaurus 17:14 21.09.2007

Re: Mali smo

Solomon
Ako nista drugo treba uci u NATO da bi se zastitili Rusije.


meni ovo zvuchi isto kao i ovo...

Ako nista drugo treba uci u RUSKU ZONU INTERESA da bi se zastitili od NATO.

sa razlikom shto nas je nato vec jednom bombardovao a rusi nisu...
sa razlikom shto mi se ideja o portugalu vishe svidja od ideje o belorusiji...

meni lichno se ne dopada ni prvo, ni drugo...
ne dopada mi se sto neko uopshte zeli da bira izmedju tih laznih ponudjenih opcija...

potrebe ili pohlepa...
ljudi ili profit...
sloboda ili nishta...

o tim stvarima treba razmisljati i traziti odgovore na nekim humanijim principima...


Filip2412
Najbitnije da se mi ne bavimo mnogo svetskom politikom nego da budemo tamo gde nama odgovara.
Ne zaboravite da smo tokom WWII bili takoreci jedini narod u okruzenju vecinski opredeljen protiv hitlerove Nemacke.

Sada smo jedini protiv NATO?

Istorija se ponavlja i ponovo na nasu stetu.

Ja sam za ulazak u NATO naravno.


kao shto bi i 1941. ispravio pochinjenu greshku i saradjivao aktivno sa hitlerovom nemachkom...pretpostavljam po tome kako si izneo tu divnu istorijsku paralelu...
ispravi me ako greshim...

shto uvek mora da postoji neka polarizacija...?!!!!
ko nije sa nama taj je protiv nas...
dokle tako...

zapadno balkanska anarho federacija nezavisnih gradova...
jedino reshenje...
pod ozbiljnim UN protektoratom na vremenski period od 5-10 godina i redovno pracenje i analizu situacije...
ako smo mogli da prezivimo razlichite eksperimente i simulacije drzavnih uredjenja, ja bih probao opet...
ali neshto novo...bar da izgleda da moze biti drugachije...

ovaaaako, meni sve to dodje isto...



menjaju se jahachi a magarac ostao isti...
komunisti, socijalisti, kapitalisti, ameri, rusi, partizani, chetnici, ustashe, demokrate, radikali...

sve bre ista bagra...
svi bi da jashu a magare niko ni za zdravlje da priupita...

neprijatelj ne spava...
kad nema spoljnih dobri su i unutrashnji...
situacija kao stvorena za svaki totalitarni rezim i za fashizam u pokuchaju...

i opet pitam...
dokle bre...

opet, bojkoti, hladni ratovi, paktovi...
ili da se opet maaaaalo zaoshtri po svim granicama...

neko ce opet poginuti, neko ce opet zaraditi...
zivot ide dalje...

i opeeeet pitam...
dooooookle bre...

umesto prepucavanja oko granica i uticaja zashto svi zainteresovani akteri prosto ne uloze napore da ljudi zive kvalitetnije i slobodnije...
jedna smrt = jedna smrt previshe


urbanosaurus urbanosaurus 17:17 21.09.2007

Re: Mali smo

Stijak
I kako zaboga možemo biti pod ruskom zonom uticaja, kad su oko nas sve redom NATO zemlje: Madjarska, Bugarska, Rumunija...


svrati malo do bugarskog primorja i proceni da li je to zemlja ruske zone interesa ili zemlja nato interesa...
a takva ce biti i crna gora za 2-3 godine...

isti sistem...
rusi kupuju, rusi dolaze...
Stijak Stijak 17:24 21.09.2007

Re: Mali smo

svrati malo do bugarskog primorja i proceni da li je to zemlja ruske zone interesa ili zemlja nato interesa...

Pa ako je tako kako ti tvrdiš i ako je Bugarska uprkos članstvu u NATOu i dalje pod ruskim uticajem, onda, zašto zašto misliš da bi nama članstvo u NATOu nešto pomoglo da ne budemo pod ruskim uticajem???
urbanosaurus urbanosaurus 17:31 21.09.2007

Re: Mali smo

imash negde iznad shta mislim o tome...

jebe mi se i za nato i za ruski uticaj...
al' bash...

interesuje me shta bi nama pomoglo da zivimo bolje i slobodnije a pri tome ne ugrozavajuci slobodu i kvalitet zivota drugih...
Solomon Solomon 17:52 21.09.2007

Re: Mali smo - Re: Stijak

Mi ne mozemo bit i neutralni kao Austrija, Svedska, Finska itd... To je nemoguce. Nemoguce je is MNOGO razloga a najvise je nemoguce iz razloga sto Srbiji ne ide u prilog biti Neutralna jer ima jako bitne interese u regionu i zapravo zauzima CENTRALNU poziciju na Balkanu. Ovo sto 'nasi' politicari prodaju kao neutralnost je zapravo 'Srbija pod patronatom Rusije'.
Zamisli, sada da je Srbija 1991ve zelela u Nato ? Da li bi se ista od ovog i desilo ? Zasto nismo ? Ko nam je drzao ledja dok smo se kurcili 10 godina celom svetu ? I na kraju, na cijoj steti se sve ovo odigralo ?
Rusija prebija dugove Srbijom po svetskim organizacijama vec 15 godina, za to vreme je Srbija samo propadala.
I moj-ne te "Nato nas napao" argumente... Isto mogu reci da bi nas Rusi 48me pregazili da nije bilo NATO-a.
I upravo zbog toga sto su nam SVE Komsije NATO zemlje trebamo se pridruziti.
Zao mi je ali tvoja Logika mi uopste nije jasna...

Stijak Stijak 18:40 21.09.2007

Re: Mali smo - Re: Stijak

Mi ne mozemo bit i neutralni kao Austrija, Svedska, Finska itd... To je nemoguce. Nemoguce je is MNOGO razloga a najvise je nemoguce iz razloga sto Srbiji ne ide u prilog biti Neutralna jer ima jako bitne interese u regionu i zapravo zauzima CENTRALNU poziciju na Balkanu.

Ne vidim zašto nam IDE u prilog da udjemo u NATO. Nije da će mo imati ekonomske ili nekakve druge pomoći, zapravo, baš suprotno, očekuje se od nas da osnažimo vojsku i kupimo moderno naoružanje od zapadnih saveznika. Što znači opet da NATO pogoduje većim zemljama izvoznicima naoružanja. Nemamo slobode tu, pa da recimo kupimo neke kineske puške, ili indijske tenkove, već sve mora biti po strogim propisima NATOa.

I dosta više tih priča kako je Srbija u centru svijeta. Po meni Austrija i Švajcarska imaju bolju poziciju.

Zamisli, sada da je Srbija 1991ve zelela u Nato ? Da li bi se ista od ovog i desilo ? Zasto nismo ? Ko nam je drzao ledja dok smo se kurcili 10 godina celom svetu ?

Kakve veze to ima naša skorašnja istorija sa željom ulaska u NATO. Ne vidim kako bi nas neko članstvo u NATOu zaštitilo od nekog kao što je Milošević.

Ako smo normalna država sa normalnim političarima, ne treba nam NATO da izbjegnemo nevolje, uradićemo to sami.

Ovo sto 'nasi' politicari prodaju kao neutralnost je zapravo 'Srbija pod patronatom Rusije'.

Tu se slažem, ali to nije valjan argument protiv prave neutralnosti.
vlada dvm vlada dvm 19:20 22.09.2007

Jesmo mali

A sta ce to Rusi da nam rade pa Amerikanci moraju da nas brane? Sta to fali Rusima? Da nisu gubavi? Njihova lova je manje krvava od americke love?
Filip2412 Filip2412 03:05 01.10.2007

Re: Mali smo

kao shto bi i 1941. ispravio pochinjenu greshku i saradjivao aktivno sa hitlerovom nemachkom...pretpostavljam po tome kako si izneo tu divnu istorijsku paralelu...
ispravi me ako greshim...


Da bih aktivno saradjivao, reci mi, da tebe prestretnu 10 manijaka u mracnoj ulici da li bi ijm opsovao majku ili pokusao da ih nekako pretupas i izbegnes batine?

Najbitnija recenica u mom komentaru je:
Najbitnije da se mi ne bavimo mnogo svetskom politikom nego da budemo tamo gde nama odgovara.


U prevodu - kud svi tu i mali Mujo.

Da, Bush je masovni ubica, Hitler je bio slican ali sta to mene briga? Sta nas briga kad smo smesno mala zemlja da bi se bavili medjunarodnom politikom?

Kazezoze Kazezoze 10:20 22.09.2007

evo shta o tome misli rambo amadeus

Рамбо Амадеус
ОФК Београд
...Или о НАТО-у из још једног угла



Имам три сина, богу фала, сва три су наочити, пуцају од здравља, али ме већ зебе око срца, за коју годину постају војни обвезници, то су богами три регрута око којих би се свака војска грабила!
Е сад, служио сам и ја војску, није то страшно у мирнодопским условима, мало је досадно, официри слушају народњаке, али некако прође...

Сад се шушка да ће се укинути служење војне обавезе, да ће се увести професионална војска, тад би само у случају рата били под униформом. Дивота!

С обзиром на то да свака генерација на Балкану доживи просечно за живота два рата, пошто су један већ прегрмели као клинци, надам се да ће их онај следећи закачити тек кад постану трећепозивци.

Тако статистика каже, а она је мајка свих наука!

Међутим, ако уђемо у НАТО, онда је сва прилика да може мојим клинцима да се догоди да их пошаљу у Ирак, Авганистан или неку пету земљу где Америка има своје освајачке интересе. То ми се никако не би допало.

По кафанама расправљам са пријатељима који сматрају да нам улазак у НАТО омогућује перспективу и привредни развој, али мени се нешто не чини да су се Бугари, Румуни, па чак и Словенци усрећили.

Сад морају грдне паре да дају на неку прескупу војну опрему, а питање је да ли им је уопште та опрема потребна. И ко ће командовати њеном употребом.

Привредни развој са војним савезима нема много везе, ево погледајте Аустрију – високо развијену земљу из нашег комшилука. Опекли су се са војним савезима два пута, у два светска рата су били на погрешној, освајачкој страни.

Сада им наравно не пада на памет да праве исту грешку трећи пут. Треба ли можда неког убеђивати колико су богатији од нас? А мудро остају неутрални.

Други разлог за улазак у НАТО који се наводи је безбедоносни.

Као, бићемо безбеднији, неће нас нико нападати ако постанемо њихов савезник.

Мало ме то подсећа на бахатост рекеташа, који ти прво полупају кафану , па ти онда нуде заштиту.

А само пре осам година су нам добро полупали кафану и пуцали не само по персоналу него и по гостима, како сад да се пајтамо и будемо ортаци?

Од кога то треба да нас штите него од њих самих?

Да не говорим о томе да би нам одмах натоварили раздраганог Бин Ладена на врат! Само би нам још требао међународни тероризам у нашем дворишту.

Жао ми је само што је политичка лепеза у Србији недовољно профилисана, па се одмах на основу једног става пришивају и неки други.

Сада само можете да будете мало мањи демократа и мало већи десничар – ако сте за Русе.

Или мало мањи десничар и мало већи демократа – ако сте за НАТО.

Поука о стратешкој предности коју носи неутралност може се добити у сваком београдском таксију. Искусан таксиста ће вам, ако почнете разговор о фудбалу рећи да не навија ни за велику и јаку Звезду ни за велики и јаки Партизан, већ за ОФК Београд. Погодите зашто.
Рамбо Амадеус




Jelena Milić Jelena Milić 11:34 22.09.2007

glas razuma

Neće biti rata za Kosovo
Autor: Tanja Nikolić-Đaković | 22.09.2007 - 08:07, Blic



Vojska Srbije neće ratovati za Kosovo, već će slediti državnu politiku koja je jasno odredila da će se ovo pitanje rešavati mirnim putem, argumentima i diplomatskim sredstvima. Osim toga, ubeđen sam da Kosovo nije vojno pitanje i ne može da se rešava upotrebom vojske. I ako neko misli da to može da se rešava upotrebom vojske, neka pogleda desetak godina unazad kroz našu istoriju i vidi kako je država prolazila, a i njeni građani, kada smo probleme rešavali vojnim pitanjem, kaže u intervjuu za „Blic“ Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije.

Rezervistima vranjske oblasti stigao je nalog da se jave radi preuzimanja novog ratnog rasporeda? Da li to građani mogu da prepoznaju i kao uvod u ratnu priču?
- Ne! Sigurno ne. Ne očekujem ratna dešavanja! Rezervisti se pozivaju za preuzimanje novog ratnog rasporeda jer smo u julu završili organizacijske promene u Vojsci Srbije. U sklopu tih promena svi će dobiti svoj novi raspored. Ove aktivnosti su već realizovane u drugim delovima Srbije. Poslednja formirana brigada je u Vranju, pa je sada na redu podela poziva za saopštavanje novog i promenu postojećeg rasporeda za Vojni okrug Niš, kome pripada i Vojni odsek u Vranju.
Kako će Vojska Srbije reagovati u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova?
- U skladu sa državnom politikom. Naredbu za upotrebu vojske donosi predsednik republike. Ne očekujem da vojska bilo šta uradi mimo te odluke. Spremni smo da ispunimo sve zadatke, ali ne očekujem da iko može da izda naređenje da ratujemo sa NATO ili nekim drugim. Kroz istoriju je dokazano da su to pogibeljne mogućnosti za našu državu.
Ipak, nema jedinstvenog stava državnog vrha po tom pitanju.
- Nisam prisustvovao nijednom zvaničnom sastanku na kojem se o toj temi razgovaralo na način na koji se piše u medijima. Niko relevantan za to pitanje nije dao izjavu da će vojsku slati na Kosovo. Izjave predstavnika ministarstava koja za to nisu nadležna, nisu državna politika, već pitanje kako je neko tog dana bio raspoložen i šta je rekao u bašti nekog restorana u Beogradu, što je odjeknulo čak do Njujorka.
Da li Srbija treba da se opredeli za vojnu neutralnost, za šta se zalaže premijer?
- Krajnje vreme je bilo da se stvari u Srbiji iskristalizuju po pitanju evropskih i evroatlantskih integracija. O važnosti evroatlantskih integracija govori jedna činjenica - u poslednje vreme niti jedna zemlja nije ušla u EU a da nije prethodno postala članica NATO. Ako iskreno želite da ova zemlja ide ka Evropi, to je jedna od stepenica.
Kako se taj stav Koštunice odražava na Vojsku?
- Naravno da se to odražava na Vojsku i rad Ministarstva odbrane. To višestruko stvara konfuziju. Ja, kao ministar odbrane, sprovodim politiku Vlade. Po toj politici naša vojska treba da se standardizuje po najboljem standardu, a to je NATO standard. I, ja ću tu odluku sprovoditi. To nije pitanje ulaska u NATO. I kada za tu odluku dođe vreme, neće je doneti ni DS ni DSS, već građani.
Da li u tim izjavama, osim političkih prepucavanja, prepoznajete opasnost?
- Prepoznajem opasnost da Srbija ponovo bude izolovana, okružena zemljama koje pripadaju EU i NATO alijansi, crna mrlja na mapi Balkana. Ali, ne mislim da može da dođe do ratnih operacija i dešavanja kakva su bila devedesetih, iako sve to dovodi u pitanje ne samo budućnost naše države, već i naših građana. Osuđeni smo na propast ukoliko se ne budemo tehnološki razvijali, školovali, lečili i sve u skladu sa modernim društvom, osuđeni da prođemo kao Kuba, u kojoj se i danas voze automobili iz pedesetih godina. Pitanje je samo ko tu može da profitira, a siguran sam da će se uvek naći neko ko na tuđoj nesreći dobija. Pitanje je da li je to politička volja većine građana Srbije.
Da li se iza propagiranja vojne neutralnosti krije zaokret ka Rusiji?
- Na vojno-vojnim odnosima u ovom trenutku prioritet je saradnja Vojske Srbije sa zemljama članicama NATO. Svaka druga saradnja nam je važna i dobrodošla. Svako ko smatra Srbiju prijateljskom zemljom i hoće da sarađuje, vežba sa nama, želi da školuje naše oficire, dobrodošao je. Ali, za bezbednost građana Srbije trenutno je saradnja sa najjačim vojnim savezom sveta, NATO - najbitnija. I ko god misli da treba sada, zbog odnosa sa Moskvom, da prekinemo tu saradnju i izložimo naše građane na Kosovu i širom Srbije situaciji u kojoj postoji mogućnost eskalacije sukoba, a da pri tom niko o njima istinski ne brine, mislim da taj ne misli dobro građanima Srbije.
Vaš koalicioni partner izneo je još jedan jasan stav - ne želi da vidi srpske vojnike u Avganistanu i Iraku.
- Sve je to politika: šta neko neće i način na koji neko misli da treba da se vlada u Srbiji u 21. veku. Mene zanima na koji način Vlada Srbije, zemlje koja ima urušen spoljnopolitički položaj, koja je prokužena devedesetih kao krivac i tvorac svih loših dešavanja na našim prostorima, hoće i može da vrati tu našu zemlju na nivo opšteprihvaćenih zemalja. Hoću da vidim politiku koja nas vidi zajedno sa tim modernim zemljama u istom društvu i da branimo bezbednost na celom svetu. Verovatno bi trebalo da budem prvi koji će da kaže: „Neću da šaljem vojsku ni u Avganistan ni u Irak“. To bi mi donelo popularnost jer to je populistička izjava. Ali, nisam na ovom mestu da bih se udvarao građanima Srbije, nego da podignem rejting vojske i naše države. Postoje pored Iraka i Avganistana i druge misije UN koje su ozbiljne i u kojima možemo da učestvujemo. Pitanje je samo da li postoji politički konsenzus u parlamentu. Da li to želimo ili ne. Ako želimo, ubeđen sam da bi našim građanima koji su na Kosovu i Metohiji Kfor izlazio više u susret. Ako ne želimo, biće obrnuto. Opet, i jedno i drugo je naš izbor.
Da li su vas informisali o stepenu na kom je sada istraga FBI kojoj je predat predmet ubistva gardista na Topčideru?
- Na prvom sastanku sa američkim ambasadorom Manterom zamolio sam ga da se o tome raspita. Očekujem informaciju.
Predmet je poslat FBI na ćiriličnom pismu. Da li je to još jedna opstrukcija?
- Ne mislim da je moja pozicija ta da treba da kritikujem pravosudne organe. Informisan sam podrobno od ljudi koji su bili uključeni u predmet, skrenuli su mi pažnju gde oni misle da su greške počinjene, ali opet kažem, nisam pozvan da to javno iznosim.

O štrajku vojnih rezervista
- Ogroman broj ljudi se okupio u Kuršumliji nezadovoljan činjenicom da je neko zloupotrebio položaj i dobio duple dnevnice, a oni nisu. Suština je da se ljudi koji su to naplatili utuže da vrate novac državi. Očigledno, postoji politička zloupotreba celog skupa jer nije slučajno što je general Delić bio domaćin delegaciji tih rezervista u Skupštini Srbije. Nema dileme da u ovoj priči SRS ima presudan uticaj, ali ne žele da se eksponiraju jer su upravo oni ti koji su vodili državu u to vreme. Sada bi za njih bilo apsurdno da izađu i kažu: „Eto, mi smo krivi što vam tada nismo dali, pa tražite sada da Ministarstvo odbrane ispravi našu grešku i isplati dugovanja osam godina nakon kraja rata - objašnjava Šutanovac situaciju oko štrajka rezervista.
Kada su podnete tužbe?
- Decembra prošle godine, sedam godina posle rata. Vlada je oformila radnu grupu čiji je nosilac Ministarstvo pravde, jer ovaj problem treba da se reši na sudu.



VBA ne zna gde je Mladić
- Karla del Ponte nije tražila susret sa mnom. Videla se sa operativnim timom u kojem je i Svetko Kovač, načelnik VBA. Nije se izjasnila negativno o radu VBA. Mi i dalje proveravamo vojne objekte i predočeno je da nema tragova da je iko ko to ne bi smeo boravio u njima, a ne samo haški optuženici. VBA nema tragova o Mladićevom kretanju - kaže Šutanovac.


blackbox blackbox 13:02 22.09.2007

Re: glas razuma


Jelena,
i ovaj blog je sam po sebi glas razuma. Hvala vam što se ovu temu potencirali.
Vojska Srbije neće ratovati za Kosovo, već će slediti državnu politiku koja je jasno odredila da će se ovo pitanje rešavati mirnim putem, argumentima i diplomatskim sredstvima. Osim toga, ubeđen sam da Kosovo nije vojno pitanje i ne može da se rešava upotrebom vojske

kao i citat iz vašeg uvodnog teksta
]"Neka je bar došao dan da Generalštab Vojske Srbije napominje da izjave stranačkih funkcionera o NATO-u nisu zvanična politika. "Evroatlantske integracije su proces, a ne da li smo ili nismo u NATO-savezu. U ovom momentu postoji opredeljenje države i ono podrazumeva aktivno učešće Srbije u NATO programu Partnerstvo za mir." Načelnik generalštaba Ponoš je još rekao da ga zanima samo zvanična politika vlade, koja je predstavljena u Skupštini. Vojnički neutralno."[/b]
To upravo govori o glasu razuma, a samo možemo pretpostavljati koliku konfuziju i teškoće vojsci prave nebulozne izjave o NATO, NATO državi, štetom na štetu susedima,. To je direktno ubacivanje klipova u reformski proces vojske. Zar je moguće da nekome smeta što smo postigli da naše oficire (srpske oficire) sa uvažavanjem primaju svuda po svetu. Nekim kvazipatriotama smeta školovanje naših oficira u inostranstvu, a ne znaju da to rade Rusi i Kinezi, čijih oficira ima npr. pet puta više nego naših u nemačkoj višoj vojnoj akademiji u Hamburgu, to kažu naši oficiri koji su tamo bili.
Možda nekome i smeta što je vojska uvaženija u inostranstvu od mnogih drugih državnih institucija,u kojima refortmski procesi nisu ni započeli ili su u zastoju.
Možemo samo pretpostavljati u kakvu nezgodnu situaciju vlada dovodi svoju vojsku, generalštab i ministarstvo odbrane..

blackbox blackbox 19:58 22.09.2007

Re: glas razuma

glas razuma

Ali evo šta piše u Glasu javnosti.

Savet“ čelnika Generalštaba o NATO, razljutio deo vlasti

DSS: Ponoš neka gleda svoja posla!
Šormaz: Zdravko Ponoš treba da ćuti i gleda svoja posla, ne da se meša tamo gde mu nije mesto. Zvanična politika ne postoji, tako da još nema državnog stava o tome da li hoćemo ili nećemo u zapadnu vojnu Alijansu

BEOGRAD - Višemesečno „prepucavanje“ članova vladajuće koalicije o ulasku Srbije u Severnoatlantsku alijansu, ne samo da je zbunilo građane koji su svakodnevno izloženi različitim porukama „stanara“ Nemanjine 11 i njihovih partijskih kolega, već je to što ama baš niko pojma nema koja nam je državna politika u vezi sa članstvom u NATO i postoji li o tome uopšte zvaničan stav, navelo i čelnike vojske da progovore. Tako je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš prekjuče „očitao lekciju“svim političkim poslenicima upozoravajući ih da je vreme da se odluče na koju će stranu, ali i da „srpska vojska zna da je pravac u kom će ići Partnerstvo za mir.“ Ovakva Ponoševa poruka razljutila je deo vlasti blizak premijeru Vojislavu Koštunici, koji je izričito protiv članstva, pa su mu brže-bolje odgovorili da je „bolje da ćuti i gleda svoja posla“, usput ne mogavši da sakriju da za Srbiju zvanične politike o NATO nema ni na pomolu.
Komentarišući izjave Koštuničinih sledbenika da Srbija neće u NATO, Ponoš je naglasio da je izvesno kojim će putem ići Vojska jer „niko im nije rekao da obustave saradnju sa Alijansom“.
- Ili jesmo ili nismo u NATO, a u ovom trenutku postoji državno opredeljenje i ono podrazumeva učešće Vojske Srbije u programu Partnerstvo za mir, pa ćemo mi nastaviti da učestvujemo u njemu. Izjave političkih funkcionera u medijima za nas nisu zvanična politika, a niko nam nije ni rekao da obustavimo saradnju sa NATO u okviru ovog programa - rekao je Ponoš.
A u premijerovoj partiji izjavu načelnika Generalštaba ocenili su kao „u najmanju ruku nekorektnu“.
- Ponoš treba da ćuti i gleda svoja posla, ne da se meša tamo gde mu nije mesto, a mesto mu nije u politici. Zvanična politika ne postoji, tako da još nema državnog stava o tome da li hoćemo ili nećemo u NATO. A Partnerstvo za mir nije sporno i nikad nije ni bilo - rekao nam je Dragan Šormaz iz DSS-a i dodao da „ako nekada pitanje članstva u Alijansi dođe na dnevni red vlade, premijerova stranka će biti protiv“.
Ni demokrate ne kriju da je država još bez zvaničnog stava o ulasku u Alijansu, ali tvrde da nam on nije ni potreban.
- Procedura prijema u NATO nalaže da se prvo dobije poziv, a tek tada počinje proces u zemlji koja je pozvana, pa onda od slučaja do slučaja odlučuju vlada ili građani. Zato za sada nije neophodno da oformimo zvaničan stav. Raspravljati o članstvu bez poziva je suvišno - istakao je Miloš Jevtić iz DS-a i dodao da „demokrate nisu i neće odustati od težnje ka evroatlantskim integracijama

ETO TAKO, PA NEK PONOŠ VIDI, ŠTA MU KAŽE TAKVA POLITIČKA GROMADA KAO ŠTO JE ŠORMAZ.
blackbox blackbox 20:00 22.09.2007

Re: glas razuma

glas razuma

Ali evo šta piše u Glasu javnosti.

Savet“ čelnika Generalštaba o NATO, razljutio deo vlasti

DSS: Ponoš neka gleda svoja posla!
Šormaz: Zdravko Ponoš treba da ćuti i gleda svoja posla, ne da se meša tamo gde mu nije mesto. Zvanična politika ne postoji, tako da još nema državnog stava o tome da li hoćemo ili nećemo u zapadnu vojnu Alijansu

BEOGRAD - Višemesečno „prepucavanje“ članova vladajuće koalicije o ulasku Srbije u Severnoatlantsku alijansu, ne samo da je zbunilo građane koji su svakodnevno izloženi različitim porukama „stanara“ Nemanjine 11 i njihovih partijskih kolega, već je to što ama baš niko pojma nema koja nam je državna politika u vezi sa članstvom u NATO i postoji li o tome uopšte zvaničan stav, navelo i čelnike vojske da progovore. Tako je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš prekjuče „očitao lekciju“svim političkim poslenicima upozoravajući ih da je vreme da se odluče na koju će stranu, ali i da „srpska vojska zna da je pravac u kom će ići Partnerstvo za mir.“ Ovakva Ponoševa poruka razljutila je deo vlasti blizak premijeru Vojislavu Koštunici, koji je izričito protiv članstva, pa su mu brže-bolje odgovorili da je „bolje da ćuti i gleda svoja posla“, usput ne mogavši da sakriju da za Srbiju zvanične politike o NATO nema ni na pomolu.
Komentarišući izjave Koštuničinih sledbenika da Srbija neće u NATO, Ponoš je naglasio da je izvesno kojim će putem ići Vojska jer „niko im nije rekao da obustave saradnju sa Alijansom“.
- Ili jesmo ili nismo u NATO, a u ovom trenutku postoji državno opredeljenje i ono podrazumeva učešće Vojske Srbije u programu Partnerstvo za mir, pa ćemo mi nastaviti da učestvujemo u njemu. Izjave političkih funkcionera u medijima za nas nisu zvanična politika, a niko nam nije ni rekao da obustavimo saradnju sa NATO u okviru ovog programa - rekao je Ponoš.
A u premijerovoj partiji izjavu načelnika Generalštaba ocenili su kao „u najmanju ruku nekorektnu“.
- Ponoš treba da ćuti i gleda svoja posla, ne da se meša tamo gde mu nije mesto, a mesto mu nije u politici. Zvanična politika ne postoji, tako da još nema državnog stava o tome da li hoćemo ili nećemo u NATO. A Partnerstvo za mir nije sporno i nikad nije ni bilo - rekao nam je Dragan Šormaz iz DSS-a i dodao da „ako nekada pitanje članstva u Alijansi dođe na dnevni red vlade, premijerova stranka će biti protiv“.
Ni demokrate ne kriju da je država još bez zvaničnog stava o ulasku u Alijansu, ali tvrde da nam on nije ni potreban.
- Procedura prijema u NATO nalaže da se prvo dobije poziv, a tek tada počinje proces u zemlji koja je pozvana, pa onda od slučaja do slučaja odlučuju vlada ili građani. Zato za sada nije neophodno da oformimo zvaničan stav. Raspravljati o članstvu bez poziva je suvišno - istakao je Miloš Jevtić iz DS-a i dodao da „demokrate nisu i neće odustati od težnje ka evroatlantskim integracijama

ETO TAKO, PA NEK PONOŠ VIDI, ŠTA MU KAŽE TAKVA POLITIČKA GROMADA KAO ŠTO JE ŠORMAZ.
My2cents My2cents 03:48 25.09.2007

Re: glas razuma

" Da li su vas informisali o stepenu na kom je sada istraga FBI kojoj je predat predmet ubistva gardista na Topčideru? - Na prvom sastanku sa američkim ambasadorom Manterom zamolio sam ga da se o tome raspita. Očekujem informaciju.
Predmet je poslat FBI na ćiriličnom pismu. Da li je to još jedna opstrukcija?
- Ne mislim da je moja pozicija ta da treba da kritikujem pravosudne organe. Informisan sam podrobno od ljudi koji su bili uključeni u predmet, skrenuli su mi pažnju gde oni misle da su greške počinjene, ali opet kažem, nisam pozvan da to javno iznosim." Ne mogu da verujem. Pa ovo je sumrak srpske drzave. Sta radi FBI u slucaju ubistva gardiste VJ/VS? Da mi nismo postali americak drzava samo nas to niko nije obavestio, ili je mozda ubijeni gardista americki drzavljanin.? Ne, ne sve mi je jasno. Ja sam prosto zgadjen da jedna drzava to moze sebi da dozvoli. Sutanavcu je deda za dzabe izgubio zivot na Ceru.
Jelena Milić Jelena Milić 11:38 22.09.2007

iz danasnjeg blica-vredi procitati

Država ulaskom u Alijansu ima više koristi nego štete
Srbija pod NATO kišobranom bezbednija
Autor: Željka Jevtić, Tanja Nikolić-Đaković | 22.09.2007 - 08:55



Vojna neutralnost je lepa zamisao, međutim, ona realno ne postoji. Čak i ako nisu članice NATO, vojno neutralne nisu ostale ni stabilne, ekonomski moćne evropske zemlje. Srbija bi sa svim problemima koje ima mogla imati samo konkretne koristi od članstva u NATO.

Ipak, kuda god da politička elita usmeri Srbiju, o bitnoj odluci „za“ ili „protiv“ članstva u NATO trebalo bi da na referendumu glasaju građani Srbije.
Dilemu „za“ ili „protiv“ članstva u NATO iznova je otvorila Demokratska stranka Srbije navodima da je za Srbiju „Partnerstvo za mir“ dovoljan stepen saradnje sa NATO i da nama, jednostavno, članstvo nije potrebno. „Kako je moguće da Srbija pristupi savezu koji nas je bombardovao, potom pod vojnim snagama došao na Kosmet i onda, mimoilazeći SB, ignorišući UN, priznao jednostranu nezavisnonst?“, zapitao se Kopštunica. Ovakav stav podržavaju i socijalisti i radikali. S druge strane u demokratskom bloku, za G17 plus cilj jeste članstvo u NATO, a predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je strateško opredeljenje Vojske Srbije da njeni vojnici budu u evroatlantskim integracijama.
Međutim, može li Srbija biti, kako se to navodi, „vojno neutralna“? Šta bi dobila, a šta izgubila članstvom u NATO? Prvenstveno, kako ocenjuju stručnjaci u vojnoj tematici, bitno je napomenuti da vojna neutralnost praktično ne postoji. Činjenica da neke evropske zemlje poput Švajcarske, Švedske, Irske, Austrije, Finske, Malte i Kipra nisu članice NATO nikako ne znači da su one i vojno neutralne.
- Kada postavimo pitanje da li Srbija može da bude vojno neutralna, moramo se odmah upitati u odnosu na šta ili na koga. Koncept neutralnosti razvio se u u periodu hladnog rata i države su bile neutralne u odnosu na dva bloka koji danas ne postoje. Ukoliko bismo se odlučili za opciju „ne“ NATO, to bi moglo biti protumačeno kao približavanje Rusiji i Belorusiji, a ne kao vojna neutralnost. Ali, kada je o Srbiji reč, pitanje neutralnosti nameće drugo - da li mi to sebi možemo da priuštimo - kaže za „Blic“ direktor Centra za civilno-vojne odnose Sonja Stojanović.
Tako da kada se u Srbiji pokrenu dileme oko NATO i istaknu parole da bi Srbija trebalo da bude vojno neutralna, logično pitanje koje se nameće jeste - da li Srbija ima kapacitete koje imaju države poput Švajcarske, Austrije... ili, ima li Srbija takve kapacitete da samostalno razvija svoju odbranu?
- Čak i te evropske zemlje koje nisu članice NATO od kraja hladnog rata do sada preispituju da li treba da ostanu neutralne, a mnoge od njih u okviru „Partnerstva za mir“ tesno i značajno sarađuju sa NATO, pa čak i u većem obimu nego i neke same članice NATO - kaže Stojanovićeva. Evropske zemlje koje nisu članice, međutim, učestvuju u mirovnim misija NATO. Takođe, izdvajaju značajne sume novca, a u tome se posebno ističu Švajcarska i Austrija, koje ulažu u zajednička istraživanja i investicije u vojnu tehnologiju NATO. Ideja o vojnoj neutralnosti Srbije apsolutno je bez oslonca, ocenjuje Goran Svilanović, član spoljnopolitičkog saveta pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
- S geopolitičke i geostrateške tačke, ta ideja je apsolutno neodbranjiva. Premijerove izjave o vojnoj neutralnosti samo su deo političke kampanje, koja nema svoju osnovu u realnosti, i to se isključivo tako i doživljava u NATO - kaže Svilanović. Komentarišući najnoviju inicijativu premijerove stranke, on kaže da nijedan ugovor koji je do sada potpisan sa NATO nije raskinut, kao što nisu ni ugovor o vazdušnom i kopnenom tranzitu NATO trupa kroz Srbiju.
O prednostima za državu koja je članica NATO, Svilanović kaže da NATO garantuje apsolutnu bezbednost svakoj svojoj članici, uključujući i zaštitu od strane svih članica. Kako dodaje direktor Centra za civilno-vojne odnose Sonja Stojanović, sve odluke u NATO donose se konsenzusom, što znači da svaka od država može i da se ne složi. Takođe, članice NATO, svaka u skladu sa svojim mogućnostima, ne učestvuju istim kapacitetom i u istoj meri.
Kako za „Blic“ potvrđuju u kancelariji za vezu NATO u Beogradu, ako Srbija odluči da u budućnosti bude deo NATO imaće iste obaveze i iste privilegije kao i sve ostale članice. To znači da bi Srbija učestvovala u procesu odlučivanja i donošenja odluka kao i sve članice.
Jedan od argumenata protiv članstva u NATO jeste i da to košta. Međutim, ulazak u NATO se ne plaća i jedini kriterijum jeste da vojni sistem mora biti kompatibilan sa sistemom NATO. Ne postoje zahtevi da, primera radi, Srbija kupi neku opremu u inostranstvu. Jedina zajednička obaveza svih članica NATO jeste da se godišnje izdvoji oko dva odsto iz nacionalnog bruto dohotka za ministarstvo odbrane. To je prostim računanjem gotovo ista suma koliki je ovogodišnji budžet Ministarstva odbrane- oko 57 i po milijardi dinara.
- I u „Partnerstvu za mir“ i u NATO nama su otvoreni mnogi fondovi kako bi se pomoglo našoj vojsci. I ne samo vojsci, jer NATO više nije samo vojni savez, već organizacija u koju su uključena i druga ministarstva jedne države - ističe Sonja Stojanović.
Pred Srbijom nije samo pitanje integracije u NATO, već i u EU. Koliko su ove integracije povezane i da li jedna uslovljava drugu?
- Prvi mit je da je članstvo u NATO preduslov za članstvo u EU. Takva formulacija ne postoji ni u jednom od zvaničnih dokumenata, a koji se tiču proširenja EU. Ali, deo kriterijuma za NATO poklapa se sa Kopenhagenškim kriterijumima za članstvo u EU. Studija proširenja NATO iz 1995. definiše da su pricinipi demokratije i ljudskih prava, tržišne ekonomije, razrešeni odnosi sa susedima preduslov za članstvo u NATO - kaže Stojanovićeva.
I u kancelariji NATO u Beogradu potvrđuju da članstvo u NATO i EU tehnički nisu povezani, ali da je 21 članica NATO i članica EU. To znači da su vrednosti koje se moraju dostići za članstvo u NATO i EU praktično iste. I NATO, kao i EU, želi da ima stabilne mirne i sigurne članove i partnere.

Istorija NATO
1949: Severnoatlantski ugovor potpisale Sjedinjene Države, Kanada, Belgija, Britanija, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška i Portugal
1952: Grčka i Turska ulaze u NATO
1955: Zapadna Nemačka ulazi u NATO; Sovjetski Savez formira Varšavski pakt
1966: Predsednik De Gol povlači Francusku iz združene vojne strukture NATO
1982: Španija ulazi u NATO
1991: Raspušten Varšavski pakt
1993: Francuska ponovo ulazi u sastav vojne komande. NATO pokreće program „Partnerstvo za mir“ za bivše članice Varšavskog pakta
1995: NATO započinje svoju prvu vojnu operaciju: vazdušne udare uperene protiv bosanskih Srba koji granatiraju Sarajevo
1999: Poljska, Mađarska i Češka Republika prve su bivše članice sovjetskog bloka koje ulaze u NATO
12. septembar 2001: NATO se prvi put poziva na klauzulu o zajedničkoj odbrani po kojoj napadi na SAD predstavljaju napad na ceo savez
2002: NATO i Rusija potpisuju sveobuhvatni sporazum kojim se obavezuju na saradnju u borbi protiv terorizma i suzbijanju oružja za masovno uništavanje
Februar 2003: Posle žučne rasprave uoči rata u Iraku pod vođstvom SAD, NATO pristaje da ojača odbranu Turske
Avgust: NATO preuzima komandu nad mirovnim snagama u Avganistanu u okviru prvog raspoređivanja svojih snaga izvan Evrope ili Severne Amerike
2. april 2004: U Briselu ministri inostranih poslova NATO zvanično obeležavaju prijem najnovijih članica



Slobodan Kosovac, atlantski savet
Vojna neutralnost ne postoji
1. Da li Srbija sebi može da dozvoli vojnu neutralnost? Koje su prednosti te pozicije, koji nedostaci ili, možda, opasnosti?
Vojna neutralnost, sama po sebi, nije loša. Moramo da odgovorimo samo na logično pitanje. Šta smatramo vojnom neutralnošću? U svakom slučaju vojna neutralnost ne znači:
- Da nemamo saveznika,
- Da ne znamo šta je sektor bezbednosti,
- Da koristimo zastarelo naoružanje i opremu,
- Da smo organizaciono zastareli,
- Da ne prepoznajemo globalna kretanja u svetu,
- Da ne prepoznajemo svoje mesto i ulogu u svetu,
- Da nismo transparentni,
- Da nemamo civilnu kontrolu sektora bezbednosti i sl.
Mislim da nam je sada jasno da je neutralnost, a pogotovo vojna, pojam koji ima ograničen domen. Jedna od bitnih karakteristika vojne neutralnosti je velika autonomija zemlje - države, što podrazumeva ekonomsku snagu i stabilnost, zemlje koja nema nikakav problem unutar i u svom okruženju, zemlje koja je stabilna u svim segmentima i sl. Iz ovoga se izvlače prednosti i nedostaci, a nedostaci generišu potencijalne probleme - opasnosti.
Moramo shvatiti da vojna neutralnost ne postoji sama za sebe i sama po sebi. Iz mesta i uloge države crpi se mesto i uloga njenog sektora bezbednosti i njegovih podsistema, kao što je vojska jedan od tih podsistema.
2. Koliko je ulazak u NATO uslov za ulazak u EU?
Veliki. To niko neće posebno da vam kaže i naglasi iz jednostavnog razloga: ko to ne shvata, neka čeka i dalje na odgovor. Kako ćete dobiti odgovor na to pitanje? Jednostavno. Šta je EU? Da podsetim samo na neke elemente:
- Parlament (predate deo suvereniteta),
- Obrazovanje (jedinstveni standardi)
- Privreda (usklađivanje u sklopu sistema),
- Finansije (jedinstveni sistem),
- Granica (jedinstveni sistem),
- Policija (jedinstven standardi),
- Carina (jedinstveni
Da li tu vidite uslove za bezbednosnu samostalnost, a u okviru nje za vojnu samostalnost?


semele semele 12:06 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Jedina zajednička obaveza svih članica NATO jeste da se godišnje izdvoji oko dva odsto iz nacionalnog bruto dohotka za ministarstvo odbrane. To je prostim računanjem gotovo ista suma koliki je ovogodišnji budžet Ministarstva odbrane- oko 57 i po milijardi dinara.


Znači da za oko jednu milijardu dolara ili za 100 dolara po glavi (uključujući sve stanovnike Kosova i Metohije) dobijamo:

ako Srbija odluči da u budućnosti bude deo NATO imaće iste obaveze i iste privilegije kao i sve ostale članice. To znači da bi Srbija učestvovala u procesu odlučivanja i donošenja odluka kao i sve članice.



Pitanje je da li ce kvalitet usluge biti dobar.

blackbox blackbox 12:27 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Vojna neutralnost ne postoji

Tačno. U vreme globalizacije i opšteg konsenzusa o izgradnji globalnog sistema kooperativne bezbednosti, koji podržavaju sve zemlje uključujući Rusiju, Kinu, Indiju, Japan, Austarliju i naravno SAD i EU, zatim kada se govori o umreženom sistemu bezbednosti radi efikasnijeg suprostavljanja savremenim izazovima kao što su:međunarodni terorizam, insustrijska špijunaža, međunarodnu kriminal, trgovina narkoticima i ljudima, proliferacija nuklearnog oružja male snage, opasnopsti po informacione i energetske sisteme, prirodne katastrofe itd, potpuno je deplasirano govoriti o vojnoj neutralnosti, jer ne postoji ni vojna konfrontacija u klasičnom smislu.
Radi se o asimetričnim pretnjama i izazovima, koji se na regionalnom nivou mogu posmatrati kao etnički i verski ekstremizmi, nasilje nedržavnih oružanih formacija, itd. što bi savetnici trebalo da izuče i upoznaju premijera.
Očito da naš premijer i njegova partija razmišljaju u kategorijama iz XIX i poč.XX veka, uostalom , da li o bilo kom društvenom i državnom problemu razmišljaju drugačije. Za njih se još period pripreme majskog prevrata, nije bilo ni balkanskih ni 1. i 2. svetskog rata, a o kraju hladnog rata i rušenju Berlinskog zida da i negovorimo.Za njih očito posle XX treba da dođe XIX vek pa sve do carstva cara Dušana.
Dakle, vozi Miško uvek u rikverc.
adam weisphaut adam weisphaut 12:35 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Dakle, vozi Miško uvek u rikverc.

Uvek na istok, rekao bih pre.
semele semele 13:31 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Crna Kutijo,

Rekao si:

U vreme globalizacije i opšteg konsenzusa o izgradnji globalnog sistema kooperativne bezbednosti, koji podržavaju sve zemlje uključujući Rusiju, Kinu, Indiju, Japan, Austarliju i naravno SAD i EU, zatim kada se govori o umreženom sistemu bezbednosti radi efikasnijeg suprostavljanja savremenim izazovima kao što su:međunarodni terorizam, insustrijska špijunaža, međunarodnu kriminal, trgovina narkoticima i ljudima, proliferacija nuklearnog oružja male snage, opasnopsti po informacione i energetske sisteme, prirodne katastrofe itd, potpuno je deplasirano govoriti o vojnoj neutralnosti, jer ne postoji ni vojna konfrontacija u klasičnom smislu.
Radi se o asimetričnim pretnjama i izazovima, koji se na regionalnom nivou mogu posmatrati kao etnički i verski ekstremizmi, nasilje nedržavnih oružanih formacija


Good. Ako zamislimo da neko "gleda" sve te činjenice koje si nabrojao, možeš li mi reći da li se razlikuju perspektive jednog Kineza i jednog Srbina?

(PRETPOSTAVKA: Mislim da niko normalan nije protiv kooperativne bezbednosti.)
blackbox blackbox 13:52 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati



Good. Ako zamislimo da neko "gleda" sve te činjenice koje si nabrojao, možeš li mi reći da li se razlikuju perspektive jednog Kineza i jednog Srbina?

U kom smislu?
PRETPOSTAVKA da naemam pojma, pa te molim da mi kazes.
Molim, ako može bez arogancije jer to nije argument.
semele semele 14:39 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

1. Svi se zalažemo za mir kao zajednički cilj.

2. Svaka država ima svoje specifičnosti.

3. Znači nas interesuju specifičnosti našeg položaja.

4. Naša SPECIFIČNOST JE da naši državnici zahtevaju da Srbija bude jedinstvena.

5. Ako NATO nije spreman da sačuva našu specifičnost, onda mi imamo moralno pravo da tražimo alternativne načine koji će nam omogućiti da se držimo zajednočkog cilja - tj. mira, ali i da tražimo prednosti u drugim oblicima postojanja. Na primer, kao NE-NATOVCI nismo ANTI-NATOVCI. Što je u našem slučaju izraženo pripadanju PfP.

6. Zašto je neophodno odžati distancu? Jer tako štitimo svoje pravo već stečeno pri dekolonizaciji Balkana kad se Kosovo vratilo u okvire srpske državnosti.

7. A pitati se zašto naši državnici neće da se odreknu tog svog prava, i da učine dva humana gesta; a) predati svoje državljane državnicima druge kulture i b) pokloniti svoj "posed" drugim državnicima, znači ako se pitamo zašto oni to ne urade -- onda se jednostavno vraćamo na gornju stavku broj 2.

Stijak Stijak 15:01 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Naravno da apsolutna vojna neutralnost ne postoji. Ali, ne vidim zašto bi to bio argument da udjemo u najveću formu zavisnosti - u jedan vojni savez. Ostanimo nezavisni koliko je to u mogućnosti. Saradjujmo sa NATOm u raznim poljima.

I što se tiče budžetskih troškova. Istina je da je su naša sadašnja ulaganja u vojsku 2% GDPa (koliko NATO zahtjeva od svojih članica), ali to je zato što je naš GDP veoma mali (4400 PPP), i da bi se približili zemljama koje su prije nas prošle tranziciju, moramo ga uvećati za bar 6-7 puta, što bi značilo da moramo da uvećamo ulaganja u vojsku 6-7 puta??? A zašto bre??? Trenutna ulaganja su znači oko 600 miliona evra, a morali bi da uvećamo na nekoliko milijardi???

Što se tiče opreme, NATO propisi su prosto takvi da bi morali da kupujemo njihovu opremu. Jeftini proizvodjači opreme kao što su kina i indija jednostavno ne zadovoljavaju stroge NATO standarde, a ni mi tehnologiju za proizvodnju naprednije opreme ne posjedujemo.

Ulaganja u vojsku nekih neuavisnih i NATO zemalja (izvor Cia world factbook):
"Neutralne":
Austria - 0.9 % GDP
Irska - 0.9 % GDP
Švajcarska - 1.0 % GDP

NATO:
Francuska - 2.6 % GDP
USA - 4.06 % GDP
UK - 2.4 % GDP
Turska - 5.3 % GDP

Gdje mislite da bi mi trebali da se smjestimo? Da li stvarno mislite da se tih nekoliko milijardi evra ne mogu pametnije potrošiti???
semele semele 15:18 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

Gdje mislite da bi mi trebali da se smjestimo?


Pa mi nemamo izbora, NATO je već u Srbiji, i ne namerava da ode. Uroševac-Bondsteel.




Pitanje je da li ćemo još i da im plaćamo danak.
Urosh Urosh 23:14 22.09.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

semele
Gdje mislite da bi mi trebali da se smjestimo?Pa mi nemamo izbora, NATO je već u Srbiji, i ne namerava da ode. Uroševac-Bondsteel.Pitanje je da li ćemo još i da im plaćamo danak.

NATO nije u Srbiji, NATO je u nezavisnoj drzavi Kosovo!
Filip2412 Filip2412 03:08 01.10.2007

Re: iz danasnjeg blica-vredi procitati

NATO nije u Srbiji, NATO je u nezavisnoj drzavi Kosovo!


Ureshe nemo se ubacujes, vidi sta kazu ameri o granicama Srbije:

[url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rb.html][/url]
Radojicic Radojicic 17:03 22.09.2007

Jelena

iz kog razloga je izbrisan komentar o Busovom sahranjivanju Mendele?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana