Apel na savest, pravo na život, legat za budućnost

Nikola Knežević RSS / 28.08.2009. u 07:48
serbian-flag.jpgПредлози за реформу државне популационе политике Хришћанских демократа Србије

Појединац није почео да живи све док бригу за своје личне интересе не замени колективном одговорношћу за човечанство.
Мартин Лутер Кинг

Колективна духовна атрофија, морална криза, конзументски менталитет друштва, миграције младих услед неповољне материјалне ситуације и неефикасна социјална политика владајуће елите убрзавају процес депопулације. Поражавајућа статистика наталитета у Србији не оставља много места оптимизму и даје прилично суморну слику ситуације у којој се као народ налазимо.

О крање забрињавајућем стању сведочи чињеница да у Србији сваке године нестане град величине 30000 становника а изврши се пет пута више насилних прекида трудноће. Министарство за социјалну политику утврдило је да је током претходне године у Србији рођено 30.000 мање беба него што је потребно за просту репродуктивну замену становништва. Предвиђа се, да ће се, уколико се оваква динамика настави, број становника Србије за четрдесет година смањити за чак једну петину. Нажалост, Србија по много чему заостаје за Европом па и по наталитету, будући да се по броју рођене деце налази на последњем месту.

Не желим овде писати о суморним бројкама већ о могућностима које нам могу помоћи да као народ избегнемо трагичан епилог. Пре свега, ситуацију у којој смо се нашли морамо схватити као крање озбиљну и као последњи моменат за промене.

Важно је нагласити да се овакав проблем мора сагледавати из више аспеката. Пре свега из етичко - моралног и социјално - политичког аспекта.

Етичко морални аспект

На почетку, питање абортуса као једног од битних узрока пада стопе наталитета намеће нам се као својеврсни проблем етичко моралне природе. Право на живот представља темељ свих људских права. Достојанство човека и људског живота, укључујући и оно нерођеног детета, представља неизоставну, незаобилазну ставку. Нарочито је важно нагласити фундаментално право људског бића на рођење. Етички аргумент који говори у прилог живота насупрот абортуса - смрти не полази само од премисе верских принципа већ своје оправдање налази и у природном поретку стварања, у основним концептима људских права и социјалне правде.

Право на живот не зависи од одређеног верског убеђења, већ оно представља природно и неотуђиво право које извире из достојанства људског бића. Одбрана права на живот од момента зачећа до завршетка живота, јесте одбрана достојанства људског бића. Свако сагледавање овог озбиљног питања мора поћи од јасне премисе да планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато. Чин који дозвољава да се већ постојећем али не и рођеном људском бићу одузме право на даље постојање, не може ни на који начин бити принцип хуманости и правде.


Са друге стране, насилан прекид трудноће често долази као последица прераног ступања у сексуалне односе и недовољне едукације о контрацептивним средствима. Информација која говори у прилог томе је чињеница да је код већине жена до нежељених трудноћа дошло управо услед ослањања на недовољно ефикасну контрацепцију, попут прекинутог сношаја. Ако се овоме дода и податак да се сваки четврти абортус обави код жена која већ имају четири и више намерних побачаја ондa je сасвим јасно да је за добар део људи абортус потпуно природна алтернатива која их лишава „проблема", другим речима, као рутинску процедуру која ће их лишити сувишне одговорности, терета или „исправити направљену грешку".

Овакво поимање абортуса, као алтернативе, не само да деградира достојанство људског бића већ може оставити озбиљне физичке и психичке последице по саму жену која је извршила абортус. Поред физичких последица као што су инфекције, крварења, емболије, конвулзије и повреде грлића материце, истраживања су показала да је више од половине жена боловоло од акутних психичких поремећаја, постаборативног синдрома, најчешће разних облика депресија, код одређеног броја долазило је до анксиозних поремећаја - булимије или анорексије. Насилан прекид трудноће доводи и до емотивне дисфункционалности породице и нарушавања односа између партнера.

Услед разних гласова који се боре за права људског бића у савременом друштву, нажалост, мали је број оних који се боре за права још нерођене деце. Иако гласове тих мајушних особа не можемо чути то не никако оспорава њихово право на живот.

Као један од озбиљних фактора пада стопе наталитета, број намерних прекида трудноће може се значајно смањити уколико држава системски приступи проблему. Одговорна државна социјална политика према афирмацији и повећању наталитета треба да буде један од приоритета. Нашој земљи потребно је системско спровођење едукационих програма који ће промовисати традиционалне породичне вредности, снажне pro - life иницијативе и значајна подршка организацијама које се баве едукацијом, информисањем младих, породица и жена које су суочене са непланираном трудноћом. Ово мора постати неизоставни део нове државне популационе политике.

Потребна је јака иницијатива на очувању породице као темеља здравог друштва. Сходно томе мора се инсистирати на неопходним реформама у државним институцијама како би се смањио број развода, малолетничке деликвенције, болести зависности, насиља у породици. Хришћанске демократе Србије ће се у оквиру својих пројеката и програма трудити да допринесу институационализацији решавања ових питања.

Социјално - политички аспект

Поред значајне стопе абортуса, проблем пада наталитета без сумње представљају лоша социјална политика, економска ситуација и раст незапослености која условљавају миграције младих нараштаја у државе Западне Европе.

Свима су добро познате државне мере популационе политике које подразумевају родитељске додатке за прво, друго, треће и четврто дете. Говорећи из аспекта родитеља, иако ове мере представљају известан помак у популационој политици, јасно је да су предвиђени износи недовољни да измире трошкове које подразумева долазак новог живота на овај свет.

Износ дечијих додатака је у односу на земље Европске Уније два до три пута мањи. Потребно је значајно повећати износе једнократних родитељских додатака као и дечијих додатака. За очеве је потребно повећати број дана родитељског одсуства са 5 дана на 30 дана, јер је то период када је мајци највише потребна помоћ и подршка супруга. Потребно је озваничити занимање домаћице која би из државног буџета примала минимални лични доходак и потребно пензионо и инвалидско осигурање. Социјални програми скандинавских земаља, добри су модели на основу којих треба унапређивати популациону политику наше земље.

Важно је напоменути да ће се Хришћанске демократе Србије унутар свога политичког ангажмана залагати за успостављање економске политике социјалне тржишне привреде и социјалног капитализма по Нордијском моделу. Потребно је да се принцип слободе у светлу поверења у тржишта споји са политиком социјаног изједначавања и широким системом социјалне заштите.

Популационе политике скандинавских земаља специфичне су по томе што уважавају родитељство, а не само мајчинство. Тако је помоћ универзална и бенефиције су омогућене свима, без обзира на социјални или брачни статус. Дакле, систем заштите је усмерен и ка појединцима а не само на брачним заједницама.

Француска такође може послужити као модел. Свеобухватна заштита мајке и детета, афирмативна кредитна и стамбена политика, флексибилно радно време за мајке, бенифиције у саобраћају и бонуси приликом куповине представљају неке од мера социјалног модела који Француска већ дуго спроводи уз чврсту подршку владе.

У овом моменту владајуће елите немају спреман дугогодишњи национални план и програм за поспешење наталитета. Влада повремено доноси одређене краткорочне мере чија је улога само ублажававање последица али се не бави озбиљно отклањањем узрока. Пре свега, неопходно је да постоји национални консензус око мера за афирмацију популационе политике и да се заједничким снагама донесе дугорочан план и програм који ће бити примењиван без обзира на то ко се налази на власти.

Дефиницање јасне и дугорочне популационе политике не сме бити предмет страначких калкулација и политичких препуцавања већ мора представљати заједничку тежњу свих релеватних политичких субјеката. У питању је будућност наше земље, опстанак нашег народа и право на највеће достојанство људског бића - права на живот.Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 07:54 28.08.2009

Stari-novi princip

Umetnost življenja (u najvaseljenskijem smislu) i poštovanje principa stvaranja poprilično su ustuknuli pred željom za kratkoročnim dobitima. Pri tome se, naravno, uzimaju visokokamatni kratkoročni životni krediti, uživa se jedno vreme, a onda sledi sve dublje beznađe i sve teže rvanje s njim.

Ovakvo ponašanje pojedinaca stvara, logično, jedan društveni ambijent u kome su sva vitalna pitanja nedorečena, uključujući i populaciono. Prednost hedonizma u odnosu na žrtvu radi stvaranja novog života daje rezultate upravo ovakve, kakve imamo.

Jedan znatan deo ljudskih društava zahvaćen je ovim problemom. No, na ukupnom, globalnom planu, populacioni problem ne postoji (ljudska rasa je sve brojnija). Onaj većinski deo civilizacije, siromašniji, koji sticajem okolnosti nije bio u prilici da se do neke preterane mere oda hedonizmu (tj. da principu dugoročnog pretpostavi princip kratkoročnog) za sada ovaj problem nema.
dragan7557 dragan7557 08:49 28.08.2009

Re: Stari-novi princip

право на највеће достојанство људског бића - права на живот.

Valjda pravo na kvalitetan, bogat i raznovrstan život, koji srpsko društvo već vekovima odbija da obezbedi svojim građanima.
Pravo na pasji život niti je dostojansteno niti je preporučljivo za buduće imaoce ovog tzv.najvećeg dostojanstva bez ijedne reči o kvalitetnom sadržaju samog života.

економска ситуација и раст незапослености која условљавају миграције младих нараштаја у државе Западне Европе.

Nezaposlenost je veštačka kategorija koju uspostavljaju sami kapitalistički odnosi i koja nije prirodno stanje sistema, što bi svakako vama trebalo da bude poznato.

Nije Svevišnji Bog propisao ljudima radno vreme od 8 časova dnevno niti ih je na bilo koji način obavezao da jednu trećinu dana rintaju za svoje gazde, pa bilo da su komunisti, socijalisti, kapitalisti ili demokrati.

Ako se zalažete za kolektivizam (koji predpostavlja i deljenje svih dobara, uključujući osobito one kojih je nedovoljno
( a koja ne postoje jer su u 21 veku fikcija) onda bi bilo logično da se zalažete i za smanjenje radnog vremena i naravno pravedniju distribuciju društveno potrebnog rada, odnosno ukidanje privilegije zvane zaposlenost.

Umesto da shvatite da zaposlenost nije prirodna kategorija već posledica nakaradnih društvenih odnosa koji su jednako imanentni kapitalizmu i njegovim surogatima komunizmu i socijalizmu a ekstremno rešenje daje fašizam vi servirate:
Појединац није почео да живи све док бригу за своје личне интересе не замени колективном одговорношћу за човечанство.

sa jednostranim tumačenjem termina čovečanstvo,svodeći isti na nacionalni nivo dok je primedba:
No, na ukupnom, globalnom planu, populacioni problem ne postoji.

sasvim na mestu.

Jasno je da Martin Luther King prilikom izgovaranja gornjeg stava nije mislio na nacije, narode i slične već na čovečanstvo u celini, dok vi mislite na usko nacionalnu problematiku koja je potpuno (na globalnom planu) irelevantna.

dragan7557 cerski
drug.clan drug.clan 13:47 28.08.2009

Re: Stari-novi princip

право на највеће достојанство људског бића - права на живот.

Valjda pravo na kvalitetan, bogat i raznovrstan život, koji srpsko društvo već vekovima odbija da obezbedi svojim građanima.
Pravo na pasji život niti je dostojansteno niti je preporučljivo za buduće imaoce ovog tzv.najvećeg dostojanstva bez ijedne reči o kvalitetnom sadržaju samog života.Da parafraziram jednu Spilbergovu izjavu (kroz sparakova usta):
Rob moze da izgubi samo zivot koji nije ni dostojan zivljenja, znaci nema sta da izgubi.

Nezaposlenost je veštačka kategorija koju uspostavljaju sami kapitalistički odnosi i koja nije prirodno stanje sistema, što bi svakako vama trebalo da bude poznato.

Nije Svevišnji Bog propisao ljudima radno vreme od 8 časova dnevno niti ih je na bilo koji način obavezao da jednu trećinu dana rintaju za svoje gazde, pa bilo da su komunisti, socijalisti, kapitalisti ili demokrati.


Ovo je istina ali je ekonomski fakat da bi potpuna uposlenost momentalno unistila ekonomski sistem koji vlada svetom. Sistem je nakrivo nasadjen i tu nista ne moze da se promeni bez potpune promene sistema sto vladajuca klasa naravno ne zeli a ono sto je najgore je da vecina ljudi misli da je dobro ovako.

Secam se 60-tih i 70-tih kada je robotika grabila velikim koracima postojale su price kako ce ljudi raditi svega par sati dnevno a ostalo vreme koristiti na najbolji moguci nacin koristeci sopstvenu kreativnost i mozak. Ono sto me danas zapanjuje je da o tome vise niko i ne misli iako je postalno realno ostvarivo. U zapadnim zemljama gde niko nista konkretno i ne radi vec neko vreme mogli bi sutra da predju na 20 casovnu radnu nedelju i da i ne primete da je "proizvodnja" (i roba i usluga) pala.
wukadin wukadin 09:23 31.08.2009

Re: Stari-novi princip

Podržavam uvodni tekst i loaderov komentar. Osnovni cilj života je nastavak života. To što čovek (načelno) ima potrebu da utiskuje druge sadržaje, ima veze sa tom čovekovom potrebom, a ne sa samim životom. Pre su to bili "viši ciljevi" (verske i u širem smislu kulturološke vrednosti) a sada je hedonizam kao neka svrha života. Kad kažem "pre" i "posle" mislim na cikličan razboj kultura koji je Špengler opisao. Jer ni sada nisu svi ljudi dekadentni, vraćam se na to...

Sve ostalo dolazi posle. Ne kažem da nije važno, ali je nije biološki mehanizam i samim tim ne može da se poredi po značaju. Reč je o različitom rangu vrednosti. Marks je stavio ekonomsku osnovu iznad duhovne nadgradnje, ali je ispustio činjenicu da ekonomiju stvaraju ljudska bića. Nema ljudi, nema ekonomije. Barem ne one o kojoj pričamo. Treba imati to u vidu prilikom razmatranja ekologije i demografije. Ono što je rekao drug.član je sasvim tačno, i u drugoj diskusiji bi bilo opravdano. Ali ovde ne.

Najbolje objasniti na primeru. Na jednom forumu se povela rasprava. Kaže neko kako je njegov otac znao za pet jela. A neka devojka/žena odgovori u smislu da ne želi da njeno dete živi tako. Kako je rasprava bila o rađanju to znači da neće imati dece dok nije sigurna da će im to obezbediti. Ergo, možda nikada, i to joj je stav. Naravno, koja jela ko jede samo je metafora.
A zaboravlja se da je svako evolutivno opremljen za borbu za opstanak. Koliko uspešnih ljudi se rodilo u bedi... Ovako ne-rađanjem potencijalna ljudska bića se lišavaju svake šanse. Borbe se unapred izbegava. Posledice vidimo.
Što se tiče abortusa, sve je rečeno, nemam šta da dodam.

Jednu stvar treba komentarisati:
Jedan znatan deo ljudskih društava zahvaćen je ovim problemom. No, na ukupnom, globalnom planu, populacioni problem ne postoji (ljudska rasa je sve brojnija). Onaj većinski deo civilizacije, siromašniji, koji sticajem okolnosti nije bio u prilici da se do neke preterane mere oda hedonizmu (tj. da principu dugoročnog pretpostavi princip kratkoročnog) za sada ovaj problem nema.


Iako je istaknut hedonizam, to je isuviše apstraktno. Zna se koje države imaju demografskih problema, koje nemaju, a koje su demografska bomba. Probleme imaju oni koji su usvojili "evropske vrednosti", bile one komunističke ili liberal-kapitalističke. I zna se kad su ti problemi počeli - 70ih prošlog veka ili malo ranije (zavsno od zemlje). Oni koje smatraju "varvarima" nemaju tih problema. NR Kina ima veći fertilitet nego EU, iako tamo država ograničava rađanje. Evidentan porast standarda u Kineza to mnogo ne menja. Arapi su bogati i plodni. Sa druge strane, tranzicione zemlje imaju manje priraštaj nego u doba komunizma, a siromaštvo do kojeg je negde došlo nije ga povećalo. Mora se priznati da je i povratak tradicionalnim vrednostima za sada pokazao mršave rezultate. Mada ima izvesnih rezultata, kada se kombinuje ta re-tradicionalizacija sa izvesnim porastom standarda (Rusija, Ukrajina, Srbija). Ipak je to slabo, videćemo još, ali vreme ističe...
Međutim, narodi koji se nikad nisu "modernizovali" - muslimani, Latinska Amerika, Afrika, Indija prosto rasturaju.
Više o tome
filantrop filantrop 08:23 28.08.2009

U

21 veku niko ne moze da natera zenu da rodi ako ne zeli.
Vreme kad je to moglo je proslo i srecom, vise nikad nece da se vrati.
loader loader 08:25 28.08.2009

Re: U

Ima li i uloge muškarca u tome?
filantrop filantrop 08:26 28.08.2009

Re: U

loader
Ima li i uloge muškarca u tome?

Na to je trebalo da misli pre nego sto je po****.
loader loader 08:29 28.08.2009

Re: U

"Misliću o tome kasnije" - geslo je našeg mudrog ...
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:48 28.08.2009

Re: U

21 veku niko ne moze da natera zenu da rodi ako ne zeli.
Vreme kad je to moglo je proslo i srecom, vise nikad nece da se vrati.


Ne secam se da sam u tekstu pominjao mogucnost zabrane abortusa, vec sam naglasio ulogu drzave i organizacija koje bi pomogle zenama koje se nadju pred odlukom da to ucine...

U vremenu savremenih kontraceptivnih sredstava planiranje braka i porodice mnogo je lakse nego sto je to bilo ranije....
filantrop filantrop 09:01 28.08.2009

Re: U

Ne secam se da sam u tekstu pominjao mogucnost zabrane abortusa


samo sto je ceo ovaj pamflet tako intoniran kao da ga treba zabraniti.
I izjednaciti zenu koja ga hoce sa hladnokrvnim ubicom.

Свако сагледавање овог озбиљног питања мора поћи од јасне премисе да планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато. Чин који дозвољава да се већ постојећем али не и рођеном људском бићу одузме право на даље постојање, не може ни на који начин бити принцип хуманости и правде.

------
Нарочито је важно нагласити фундаментално право људског бића на рођење.
??

Fundamentalno je pravo zene da samostalno i slobodno odlucuje o svom zivotu i telu.
dragan7557 dragan7557 09:25 28.08.2009

Re: U

Чин који дозвољава да се већ постојећем али не и рођеном људском бићу одузме право на даље постојање, не може ни на који начин бити принцип хуманости и правде.

Još gori i nehumaniji čin je ne obezbediti već postojećem ljudskom životu dojstojansven način življenja dok je način na koji društvo (ne samo u Srbiji) tretira kvalitet života članova svojih zajednica individualnih činilaca društvenih zajednica, u mnogim društvima zločin prema čovečnosti.
На почетку, питање абортуса као једног од битних узрока пада стопе наталитета

Najbitniji uzrok pada nataliteta treba tražiti u katastrofalnoj materijalnoj situaciji srpskog društva a ne u moralisanju.

Šta srpsko društvo nudi članovima svog kolektiva je prvo i osnovno pitanje. Osim sumorne svakodnevnice ispunjene stalnom brigom za fizički opstanak, veštački kreirane nezaposlenosti i tragične budućnosti za većinu svojih članova, kontemporarno srpsko društvo ne nudi ama baš ništa, ako se izuzme Grand parada dekadencije malograđanštine i partijske privilegije kao obavezan sastojak srpskog lonca.

U takvom stanju i 24 sata svadba postaje kulturni doživljaj od važnosti.

dragan7557 cerski
chobanica chobanica 11:08 28.08.2009

Re: U


Ne secam se da sam u tekstu pominjao mogucnost zabrane abortusa


Cek cek, ti nisi za zabranu abortusa? Ti si za to da UBIJANJE LJUDSKOG BICA ostane legalan cin? Ti si za to da drzava dozvoli da pojedinac ODUZME ZIVOT NEVINOM LJUDSKOM BICU? Da li bi ti okarakterisao svoj stav kao moralan?
drug.clan drug.clan 13:53 28.08.2009

Re: U

Još gori i nehumaniji čin je ne obezbediti već postojećem ljudskom životu dojstojansven način življenja dok je način na koji društvo (ne samo u Srbiji) tretira kvalitet života članova svojih zajednica individualnih činilaca društvenih zajednica, u mnogim društvima zločin prema čovečnosti.taj clan iz medjunarodnih akata o ljudskim pravima veoma uspesno izbegavaju svi, a neki koji se najvise kunu u ljudska prava ubijajuci druge jer ih ne sporovode nisu ni potpisali te akte!
omega68 omega68 00:22 29.08.2009

Re: U

filantrop
Ne secam se da sam u tekstu pominjao mogucnost zabrane abortusa


samo sto je ceo ovaj pamflet tako intoniran kao da ga treba zabraniti.
I izjednaciti zenu koja ga hoce sa hladnokrvnim ubicom.

Свако сагледавање овог озбиљног питања мора поћи од јасне премисе да планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато. Чин који дозвољава да се већ постојећем али не и рођеном људском бићу одузме право на даље постојање, не може ни на који начин бити принцип хуманости и правде.

------
Нарочито је важно нагласити фундаментално право људског бића на рођење.
??

Fundamentalno je pravo zene da samostalno i slobodno odlucuje o svom zivotu i telu.

Nemoj bre više da nam brukaš grad
filantrop filantrop 03:33 29.08.2009

Re: U

Nemoj bre više da nam brukaš grad

Jok
ostavicu ga takvima kao sto si ti
da mu osvetlaju obraz.
libkonz libkonz 08:51 29.08.2009

Re: U

Fundamentalno je pravo zene da samostalno i slobodno odlucuje o svom zivotu i telu.

O SVOM životu i SVOM telu, a ne o životu deteta koje nosi !
filantrop filantrop 09:21 29.08.2009

Re: U

a ne o životu deteta koje nosi


Moze
kaze zakon.
Do 12e nedelje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:28 29.08.2009

Re: U

samo sto je ceo ovaj pamflet tako intoniran kao da ga treba zabraniti.
I izjednaciti zenu koja ga hoce sa hladnokrvnim ubicom.

upravo.
Свако сагледавање овог озбиљног питања мора поћи од јасне премисе да планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато. Чин који дозвољава да се већ постојећем али не и рођеном људском бићу одузме право на даље постојање, не може ни на који начин бити принцип хуманости и правде.

zar to već u nauci nije raspravljeno?
šta je fetus a šta "nerođeno" biće.
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:31 29.08.2009

Re: U

O SVOM životu i SVOM telu, a ne o životu deteta koje nosi !

a ko odlučuje o "životu deteta koje nosi"?
možda crkva?
il će neki krizni štab pri parlamentu da se formira?
dobrodošliusrednjivek!
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:43 29.08.2009

Re: U

zar to već u nauci nije raspravljeno?
šta je fetus a šta "nerođeno" biće.


Ako prihvatimo argument nauke opet ćemo se naći pred etičkim problemom jer se u tom slučaju uništava život u potenciji, to jest, detetu se uskraćuje pravo da bude rođeno, odnosno biću se usraćuje pravo da biološki život aktuelizuje u svojoj punini. I eugenika je ranijih godina prošlog veka bila prihvaćena kao nauka pa je sasvim jasno da je etički bila potpuno neprihvatljiva.
libkonz libkonz 10:26 29.08.2009

Re: U

a ko odlučuje o "životu deteta koje nosi"?
možda crkva?

El bre, pa ti si opterećena crkvom. Kakve veze ima činjenica što mnogi opravdavaju ubistvo nerođenog deteta sa crkvom?
libkonz libkonz 10:28 29.08.2009

Re: U

Moze
kaze zakon.
Do 12e nedelje.

Zakon je nekad govorio da su pederi bolesni, i to u celom svetu je to važilo, pa ipak braniš njihovo pravo na izbor.
A kad je reč o nečijem pravu na život, onda si protiv toga.
Ne priliči ti nick !
filantrop filantrop 10:45 29.08.2009

Re: U

Zakon je nekad govorio da su pederi bolesni, i to u celom svetu je to važilo, pa ipak braniš njihovo pravo na izbor


Ali odavno vise ne.
I ja se ne zalazem za pravo na izbor, niko ne bira da bude homoseksualac, vec za punu jednakost homoseksualaca sa heteroseksualcima sa svime sto to podrazumeva, ukljucujuci brak i decu. Narocito da mogu da usvoje decu koju su hetero roditelji napustili kao- nezeljenu.

A kad je reč o nečijem pravu na život, onda si protiv toga


Nisam protiv prava na zivot, vec sam za pravo da zene samostalno i slobodno odlucuju o svom zivotu i telu, ukljucujuci odluku o tome da li ce neko dete biti rodjeno ili ne.
Zamenjujes teze. I podmeces.

Ne priliči ti nick


Sta da ti kazem, iskreno verujem da nema niceg goreg od nezeljenog deteta .

A kad takvo dete bude -dalekobilo-napusteno,

niko ne kaze : ostavio ga otac,

vec
-ostavila ga majka.
Uvek je za sve kriva zena.Zdravo
libkonz libkonz 10:53 29.08.2009

Re: U

Zdravo

Zdravooo!
Onda da pobijemo svu napuštenu decu? Odemo u Zvečansku sa sačmarama i rešimo ih muke?!
-ostavila ga majka.
Uvek je za sve kriva zena.

E, u nečemu da se i složimo.
Srpsko društvo je prilično poremećeno, to stoji.
Samohrane majke koje uprkos okruženju odluče da rode za mene su heroji.
Imam jednu priču u pokušaju, koja govori o licemerju, a u vezi je sa temom.
Ako te ne mrzi, pročitaj.
filantrop filantrop 10:55 29.08.2009

Re: U

Onda da pobijemo svu napuštenu decu? Odemo u Zvečansku sa sačmarama i rešimo ih muke


Sto?

Pa mogu homosi da ih usvoje.

Stvarno moram da idem.


Zdravo
libkonz libkonz 10:55 29.08.2009

Re: U

ukljucujuci odluku o tome da li ce neko dete biti rodjeno ili ne.

Onda da im damo pravo i da ubiju i rođenu decu. U čemu je razlika?
libkonz libkonz 10:56 29.08.2009

Re: U

Pa mogu homosi da ih usvoje.

valjda će neko da otvori ovu temu, pa da se priča o tome na blogu. Da sad ne razvodnjavamo.
filantrop filantrop 10:57 29.08.2009

Re: U

Onda da im damo pravo i da ubiju i rođenu decu


One to pravo vec imaju,
do 12 nedelje trudnoce.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:11 29.08.2009

Re: U

El bre, pa ti si opterećena crkvom.

ima.
ona zagovara zabranu abortusa.
Kakve veze ima činjenica što mnogi opravdavaju ubistvo nerođenog deteta sa crkvom?

kakvo nerođeno dete?
od 12 nedelja?
i malo je pregruba reč "ubistvo".
zna se šta je ubistvo.
ovo je legalan prekid trudnoće u zdravstvenim ustanovama.
hoćeš da kažeš da su država i lekari saučesnici u ubistvu?

bitvin, pahomije je pre nekoliko godina tražio da majke rađaju
i vanbračnu decu ali da ne abortiraju, nego da donose kod njega u manastir
pa će on da ih gaji...
ima nas koji se sećamo tog predloga.
kao i "fonda treće dete" pevaljke ražnatović.

jel bi dala/dao dete pahomiju da ga neguje i gaji?
šta bi sa fondom?
gde je njoj treće dete?

sve fraze i frazetine.
strenum strenum 12:18 29.08.2009

Re: U

Ne mogu se nikako sloziti da je trudnoca pitanje samo zenskog tela. Ovde pricamo o abortusu kao da je u pitanju depilacija. Da li su dlake zeljene ili nezeljene!? Da li je dete zeljeno ili nezeljeno?

Prva stvar koju ginekolozi pitaju kad konstatuju trudnocu jeste- Da li cete zadrzati!? Mozete reci da sam zatucana i konzerva i sta god ali meni je ovo strasno. I mislim da je broj abortusa mnogo veci nego sto se prijavljuje (posebno u privatnim ordinacijama).
bella_10 bella_10 13:55 29.08.2009

Re: U

S pojavom ultrazvuka više ne može da se porekne humanost nerođenog deteta.
Nema razlike da li je dete staro 10 dana nakon začeća, 7 meseci nakon začeća, da li je u pitanju novorođenče, dete staro 1 god. itd. u pitanju je ljudsko biće u različitim fazama razvoja.
Postavite sebi iskreno nekoliko pitanja:
Ako nije u pitanju ljudsko biće kakvo je to biće koje se razvija u utrobi majke?
Ako nije živo, zašto onda to biće raste i razvija se?
Ako je u pitanju živo, ljudsko biće zašto je legalno ubiti ga?

Pogledaj te ovaj link: http://www.youtube.com/watch?v=O2l1-kvKomg
Pogledajte kako izgleda nerođeno dete u recimo 4 nedelji razvoja kad žena ni ne zna da je u drugom stanju...
Da li znate da u trećoj nedelji detetu kuca srce?

Što se tiče vašeg komentara da je fudamentalno pravo žene da odlučuje o svome telu, želim da naglasim ovu činjenicu - telo nerođenog deteta nije deo tela majke. Nijedna ćelija nerođenog deteta nije ista ćeliji majke, oni mogu da imaju različitu krvnu grupu, da budu različitog pola, a u slučaju smrti deteta u utrobi majke - jasno vam je da jedna osoba ne može istovremeno da bude i živa i mrtva.

U svetu se sve više rade prenatalne operacije kojima se defekti nerođenog deteta operativnim putem uklanjaju, recimo u slučaju spine bifide. Nerođeno dete se izvadi iz utrobe majke i na njemu se vrši operacija. Uočite da lekari imaju pred sobom dva pacijenta i prate vitalne znake svakog od njih ponaosob. Dete se vrati u utrobu majke i kasnije biva rođeno. Tako da se to fundamentalno pravo da odlučujemo o svome telu ne odnosi na pitanje nerođenog deteta.

Mnogi lekari ginekolozi u svetu su s pojavom ultrazvuka prestali da rade abortuse.
Svako treba dobro da razmotri činjenice!
libkonz libkonz 15:01 29.08.2009

Re: U

hoćeš da kažeš da su država i lekari saučesnici u ubistvu?

DA !!!
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:26 29.08.2009

Re: U

libkonz
hoćeš da kažeš da su država i lekari saučesnici u ubistvu?

DA !!!

pa, kako tako hladno gledaš na masovne ubice i njihove saučesnike?
što ne tužiš?
chobanica chobanica 11:19 30.08.2009

Re: U

loader
Ima li i uloge muškarca u tome?


Čija je ženina materica?

...
mrvicak mrvicak 15:51 30.08.2009

Re: U

Nikola Knežević
21 veku niko ne moze da natera zenu da rodi ako ne zeli.
Vreme kad je to moglo je proslo i srecom, vise nikad nece da se vrati.


Ne secam se da sam u tekstu pominjao mogucnost zabrane abortusa, vec sam naglasio ulogu drzave i organizacija koje bi pomogle zenama koje se nadju pred odlukom da to ucine...

U vremenu savremenih kontraceptivnih sredstava planiranje braka i porodice mnogo je lakse nego sto je to bilo ranije....


Pa, istinu govoreći ceo txt jeste intoniran tako da bismo mogli zaključiti da se zalažete za zabranu. Dobro da nije tako.
Ali vi abortus smatrate za ' једног од битних узрока пада стопе наталитета' - abortus je sredstvo, a uzroci, verovatno ti drugi među koje smeštate abortus, jesu na prvom mestu katastrofalna ekonomska situacija, zaista ropski odnosi eksploatacije u savremenom društvu - ali i društveni ambijent u kome (koliko god se i dalje gudile nacionalne pesme) i žene i muškarci ipak drže do kvaliteta sopstvenog i života svoja potencijalne dece - što je pak u ogromnim porodicama u društvu ovakvom kakvo je malo neizvodivo (osim ako se ne radi o mnogoljudnim porodicama raznih miškovića i sličnih).
Što se tiče populacione politike i svih modela koje predlažete - dobrim se delom mogu složiti - ali ih smatram merama koje za cilj imaju normalan život, mogućnost izbora ne/rađanja - apsolutno ne smeju biti nikakvi podsticaji rađanju. Čemu to uopšte? Zašto bi država podsticala rađanje? To je odluka žene, pojedinke i šta god odluči morala bi imati pravo da sa tom odlukom živi normalno.
I na globalnom planu populacioni problem ne postoji - pa čemu onda podsticanje - zarad održanja korpusa nacije - besmisleno...
mrvicak mrvicak 15:52 30.08.2009

Re: U

bitvin, pahomije je pre nekoliko godina tražio da majke rađaju
i vanbračnu decu ali da ne abortiraju, nego da donose kod njega u manastir
pa će on da ih gaji...
ima nas koji se sećamo tog predloga.
kao i "fonda treće dete" pevaljke ražnatović.

jel bi dala/dao dete pahomiju da ga neguje i gaji?
šta bi sa fondom?
gde je njoj treće dete?

sve fraze i frazetine.


Potpis.

wukadin wukadin 09:27 31.08.2009

Re: U

filantrop
21 veku niko ne moze da natera zenu da rodi ako ne zeli.Vreme kad je to moglo je proslo i srecom, vise nikad nece da se vrati.


Srećom (po tebi) će onda neki izumreti...
A to "niko", odnosi se na koju epsilon-okolinu?!

wukadin wukadin 10:20 31.08.2009

Re: U

Najbitniji uzrok pada nataliteta treba tražiti u katastrofalnoj materijalnoj situaciji srpskog društva a ne u moralisanju.


Je li?!
A kako objašnjavaš pad nataliteta 70ih, u Srbiji kao i u svim evropskim zemljama - kapitalističkim ili socijalističkim?!? Tada je bio relativno povoljan standard, a država je mnogo toga omogućavala...
mrvicak mrvicak 15:59 01.09.2009

Re: U

Je li?!
A kako objašnjavaš pad nataliteta 70ih, u Srbiji kao i u svim evropskim zemljama - kapitalističkim ili socijalističkim?!? Tada je bio relativno povoljan standard, a država je mnogo toga omogućavala...


Pa prosvećivanjem, predominacijom modernih vrednosti individualizma i težnje sadržajnom i kvalitetnom životu - naspram tradicionalističkog kolektivizma i težnje produženju familije and nacije...
corn mouth corn mouth 08:51 28.08.2009

natalitet i abortus


Jedini stvarni problem koji ja vidim u vezi sa tim da se stanovnistvo srbije smanjuje ili se dominantna etnicka grupa smanjuje (sta god) je u povecanju udela starijih od 60 godina koji nisu radno sposobni, a time nastaje problem kako obezbediti njihove penzije i zdravstvenu zastitu. Ali taj problem se lako resava imigracijom, na primer, sa Kosova gde je natalitet veliki i visoka nezaposlenost ce biti uvek prisutna.

Zabrana abortusa ne moze da ima merljivog efekta na natalitet. Jedini stvarni efekat zabrane je da dovede do toga da abortus masovno vrse nestrucna lica "na crno" sto dovodi u opasnost zdravlje zene. Zato me predlozi zabrane po malo podsecaju na papine pozive afrikancima da ne koriste prezervativ. Zapravo, put u pakao je poplocan dobrim namerama, kad se principi formiraju ignorisuci cinjenice.

edit: tekst ne predlaze zabranu, ako autor dopusta neka drugi pasus bude mali trol.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:00 28.08.2009

Re: natalitet i abortus

Apel na savest nije zabrana, to sam vec pomenuo u prethodnom komentaru... Zabrana nije resenje upravo iz razloga kojeg ste spomenuli u vasem komentaru...
filantrop filantrop 09:03 28.08.2009

Re: natalitet i abortus

Ali taj problem se lako resava imigracijom, na primer, sa KosovaBice i to, polako.
corn mouth corn mouth 09:05 28.08.2009

Re: natalitet i abortus

Nikola Knežević
Apel na savest nije zabrana, to sam vec pomenuo u prethodnom komentaru... Zabrana nije resenje upravo iz razloga kojeg ste spomenuli u vasem komentaru...

pokusao sam da editujem komentar pre vase replike ali nisam bio dovoljno brz
wukadin wukadin 10:23 31.08.2009

Re: natalitet i abortus

Ali taj problem se lako resava imigracijom, na primer, sa Kosova gde je natalitet veliki i visoka nezaposlenost ce biti uvek prisutna.


Što se zeznuh pa ti dadoh preporuku jer si prepoznao problem...
A je li "stanovnici Kosova" (da upotrebim najneutralniji izraz) će po tebi biti veoma tolerantni po pitanju prava žena i "seksualnih manjina", a?!
johnny011 johnny011 09:27 28.08.2009

Par početnih nejasnoća

Хришћанских демократа Србије

10.000 potpisa do januara 2010? Ili je reč o GG?
Појединац није почео да живи све док....

A ko se možda ne slaže sa ovim taj je... mrtav? Nerođen? Zanimljiva crta propovedničke autoritarnost kod M. L. Kinga.

Btw, suviše dugačak tekst za blog. Pritom zagovara suviše državnih intervencija tamo gde im nije mesto.
filantrop filantrop 09:31 28.08.2009

Re: Par početnih nejasnoća

Pritom zagovara suviše državnih intervencija tamo gde im nije mesto


zeni medj' usi i noge.
corn mouth corn mouth 09:40 28.08.2009

Re: Par početnih nejasnoća

pritom zagovara suviše državnih intervencija tamo gde im nije mesto.

filantrop filantrop 09:38 28.08.2009

I ja pamflet za blog imam

Drage dame,

Uzivajte u slobodi koju ste teskom mukom izvojevale od nas muskaraca (i nekih drugih dama).
Ne dozvolite da Vas iko ikada ponovo porobi.
Samo slobodna zena je srecna zena!!

Srdacno Vas,

Aleksa
angie01 angie01 11:35 28.08.2009

Re: I ja pamflet za blog imam

Srdacno Vas,

Aleksamrvicak mrvicak 15:55 30.08.2009

Re: I ja pamflet za blog imam

Srdacno Vas,

Aleksa


Ne da ćemo da uživamo, već i da branimo kad god zatreba - iz čistog 'sebičluka i hedonizma' (koji se ženama često prebacuje u slučaju da im se eto nešto ne mili da ko naše stare u njivama po 10tine dece izrađaju, onako usput, između okopavanja i kuvanja
mrvicak mrvicak 15:56 30.08.2009

Re: I ja pamflet za blog imam

ups, dupli post, izvinjavam se
johnny011 johnny011 10:41 28.08.2009

Detaljnije,

posle onih početnih nejasnoća.

Колективна духовна атрофија - Šta to uopšte znači? Kao "društvo" smo "duhovno atrofirali"?

морална криза - Može li autor navesti period suprotan ovome, duhovne atrofije i moralne krize, kada je srpsko društvo uživalo u npr. duhovnoj ekspanziji i moralnom preporodu, ili kako već to nazvati.... Ili autor mašta o duhovno-etičko-moralnoj-hrišćansko-demokratskoj Arkadiji?

Одбрана права на живот од момента зачећа до завршетка живота, јесте одбрана достојанства људског бића - Od momenta začeća? Od tog trenutka? Baš od tog? Znači, i kontraceptivne pilulice koje se uzimaju nakon seksa su antiduhovne, nemoralne i kontra nacionalnih interesa...?

планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато - Da li grešim kada kažem da nisam čuo za neplanirani abortus?

Насилан прекид трудноће доводи и до емотивне дисфункционалности породице и нарушавања односа између партнера - Isto može da izazove i rođenje deteta u uslovima braka bez ljubavi, dubokog siromaštva, u uslovima kada je neko od partnera npr. mentalno oboleo, ili - što je najvažnije u uslovima kada do rođenja dođe a jedan partner - npr. sama majka - to nikako nije želeo. Itd. itsl.

мали је број оних који се боре за права још нерођене деце - Puni su ih USA i države s katoličkom većinom, a takvih nije malo...

Нашој земљи потребно је системско спровођење едукационих програма који ће промовисати традиционалне породичне вредности - Našoj državi je svašta potrebno, ali ideološki ("trad. porod. vrednosti" ) motivisani socijalni programi svakako nisu.

Što se tiče poglavlja "Socijalno-politički aspekt" tu ćemo se idejno & ideološki razići kod maltene svake rečenice, pa samim tim ne želim da ulazim u "ja tebi - ti meni" polemiku
angie01 angie01 11:36 28.08.2009

Re: Detaljnije,

Нашој земљи потребно је системско спровођење едукационих програма који ће промовисати традиционалне породичне вредности


pa to podrazumeva i mnoge veoma prevazidjene stvari,..kao npr,..zena se treba pokoravati muzu svojem!

neka hvala!
johnny011 johnny011 11:54 28.08.2009

Re: Detaljnije,

pa to podrazumeva i mnoge veoma prevazidjene stvari,..kao npr,..zena se treba pokoravati muzu svojem!

Autor će ti verovatno odgovoriti da to ne podrazumeva...

Stvar je u tome što su "tradi. porod. vrednosti" obična frazetina... Evo ga jednostavan primer. Da li su te tradicionalne vrednosti identične u nekoj planinskoj ruralnoj sredini, u varoši od 15-ak hiljada stanovnika na jugu Srbije, u istoj takvoj varoši na severu Vojvodine, da li su iste trad. vrednosti u građanskim, srednjeklasnim porodicama u Beogradu ili u NS u radničkim porodicama u tim gradovima, da li su iste trad. vrednosti kod Srba, Mađara i Albanaca, itd itd. I ovo što sam pomenuo je tek jedan ugao koji pokazuje zastarelost celog tog koncepta...

Pluralizam tradicija i pluralizam vrednosti je jedno od obeležja sveta u kojem živimo. Poštujem da neko misli da to nije okay i da ima neke drugačije koncepte (sve dok ne dovodi u pitanje ljudska i građ. prava pojedinaca), ali to su tek akademsko-arkadijske priče, prevaziđene u vremenu i prostoru...
angie01 angie01 12:46 28.08.2009

Re: Detaljnije,

tradicionalne vrednosti vs gradjanska prava,obrazovanje,slobode izbora,govora,..., ravnopravnost,humanost, moral, etika,...dodati izostavljeno
drug.clan drug.clan 13:58 28.08.2009

Re: Detaljnije,

морална криза - Može li autor navesti period suprotan ovome, duhovne atrofije i moralne krize, kada je srpsko društvo uživalo u npr. duhovnoj ekspanziji i moralnom preporodu, ili kako već to nazvati.... Ili autor mašta o duhovno-etičko-moralnoj-hrišćansko-demokratskoj Arkadiji?


od nastanka civlizacije svet (sve drzave i kontinenti) je u moralnoj krizi jer tako konzervativci nazivaju razvoj ljudske svesti

Na svu srecu pa smo u "moralnoj krizi", mozda se iz nje nesto izrodi. Ostajanjem ovde gde smo samo se patnja nastavlja.
strenum strenum 15:43 28.08.2009

Re: Detaljnije,

johnny011

планирани абортус представља одузимање живота људском бићу којем је то постојање дато - Da li grešim kada kažem da nisam čuo za neplanirani abortus?
Da, gresis, jer abortus (pobacaj, prekid trudnoce) moze biti i spontani.
alexlambros alexlambros 16:04 29.08.2009

Re: Detaljnije,

Pluralizam tradicija i pluralizam vrednosti je jedno od obeležja sveta u kojem živimo. Poštujem da neko misli da to nije okay i da ima neke drugačije koncepte (sve dok ne dovodi u pitanje ljudska i građ. prava pojedinaca), ali to su tek akademsko-arkadijske priče, prevaziđene u vremenu i prostoru...


chobanica chobanica 10:57 28.08.2009

Natalitet...

О крање забрињавајућем стању сведочи чињеница да у Србији сваке године нестане град величине 30000 становника а изврши се пет пута више насилних прекида трудноће.


... i ko zna koliko se trudnoca spreci upotrebom kontracepcije.

Broj abortusa u poredjenju sa brojem trudnoca do kojih je moglo doci da kontracepcija nije koriscena je zanemarljiv. Predlazem napustanje koncepta osudjivanja abortusa zbog pada nataliteta u Srbiji i prelazak na osudjivanje glavnog krivca - kontracepcije.

Tko je propustio:

Zašto Srbi nestaju iliti zašto ne gledam Pink

gorran2 gorran2 11:34 28.08.2009

Re: Natalitet...

Prilično ubedljiv argument, mora se priznati
gorran2 gorran2 11:17 28.08.2009

Muke sa ljudima

Нарочито је важно нагласити фундаментално право људског бића на рођење.
"Ljudi su na prvi pogled vrlo nalik nama betelgežanima: i mi i oni imamo po nekoliko ruku, nogu, glava, i volimo žestoka pića. Ali, ma koliko ova sličnost bila značajna (naročito za organizovanje mešovitih žurki), ona je ipak vrlo površna. Evo šta sam iz svog posmatranja o ljudima zaključio:
Za razliku od nas, ljudi se rađaju. I umiru. A sve to onako potpuno improvizovano, bez ikakve ozbiljne stručne pripreme.
(Mi Betelgežani naprotiv najpre položimo kurs iz poznavanja života, na kome se temeljno upoznamo sa svetom, smislom života i svim ostalim, pa tek onda apliciramo za postojanje - to jest, ako još imamo volje za to. A da umremo možemo kad hoćemo - samo izgovorimo "#$%&/()=?*" 300 puta sleva na desno i s desna na levo. A kad hoćemo da se vratimo u život, onda obrnuto. - prim. prev)
Zato su ljudi za nas betelgežane tako teško razumljivi. Njihova je životna dinamika drugačija: uđu na jedna vrata, i čekaju da izađu na druga, a u međuvremenu se sa neobičnim entuzijazmom bave sitnicama koje im se nađu na putu.
Ali pri tome ipak sve vreme ispod oka pomno motre na vrata, ulazna, i, naročito, izlazna.
Zato su njihove strasti tako prelomljene u sebi, jer su svesne svoje ispraznosti i privremenosti.
Ali zato su i tako burne, snažne, nepredvidljive, i čarobne."


Zaphod Beeblebrox, Predsednik Vasione u bekstvu (Vodič kroz ljude, Odabrana nedela, t. 333)
nimrod88 nimrod88 11:37 28.08.2009

Izvor podataka?

"године нестане град величине 30000 становника а изврши се пет пута више насилних прекида трудноће."
Jedina zvanicna statistika o prekidima trudnoce je ona Instituta Batut, po kojoj se ni priblizno ne izvrsava 150 000 prekida trudnoce.....cisto da se uozbiljimo i ne bacamo ciframa oko necega sto je toliko vazno.
bella_10 bella_10 14:30 29.08.2009

Re: Izvor podataka?


Svi naši najeminentniji stručnjaci procenjuju da se u Srbiji izvrši oko 150 000 abortusa godišnje, pa i više!
Zvanična statistika se odnosi na državne bolnice, klinike, a privatni sektor ne prijavljuje broj urađenih abortusa!
To otprilike ovako izgleda:
Za Beograd za 2007. godinu navedeno je da je ukupan broj abortusa 9024.
U ovaj broj uračunato je 256 abortusa koja su urađena u privatnim ordinacijama. Da li verujete da je u Beogradu urađeno samo 256 abortusa u privatnoj praksi tokom cele jedne godine?

Biće da je reč o "zaboravnosti" privatnih lekara koji abortuse ne prijavljuju iako ih zakonodavac na to obavezuje. Zašto se podaci ne prijavljuju? To je zato što svega desetak takvih klinika ima dozvolu za rad abortusa. Zašto ne traže dozvolu? Zato što je pravilnikom propisano da ginekološka ordinacija mora da u timu ima i anesteziologa i transfuziologa u slučaju komplikacija, a pošto mnogi ne mogu to da obezbede ne traže dozvolu, ali rade abortuse. To znači da ih rade na crno i zato ne mogu da prijave broj urađenih abortusa.
mishconi mishconi 13:00 28.08.2009

Licemerje

Grozim se izjave kako "žena ima pravo da odlučuje o sopstvenom telu". Plod je živo, novo, jedinstveno, neponovljivo biće, srce počinje da mu kuca već 21. dana. Ako je pravo na život iznad svih ostalih, onda je pravo na abortus u tom smislu potpuno neshvatljivo. Nisam ni ja za zakonsku zabranu, ali treba jasno naglasiti da je to etički potpuno neprihvatljivo. Ako žena iz nekog razloga ne bi uspela da abortira, pa bi iznela neželjenu trudnocu i ubila tek novorođeno dete, ona je naravno monstrum, ali kada to dete ubije u trudnoći onda je to u redu. Takvu logiku ne razumem. I zar je suštinska razlika samo u tome što je ovo dete izašlo napolje, a ovo drugo u majčinoj utrobi. Plod je živ, ma koliko star, razlika je samo u razvijenosti organa. Pa čak i kada je sa malformacijama, zar je to razlog da ne treba da živi? Ne smrdi li to na fašizam? I onda su najglasniji zagovornici abortusa aktivisti za ljudska prava. Kakva prava? Pravo na egoizam?! Naravno da treba deci obezbediti kvalitetan život, ali šta sa onima koji ga nemaju? Da ih poubijamo? Nije uopšte stvar u natalitetu, naravno da je problem mnogo dublji, ali budimo bar iskreni i nazovimo stvari pravim imenom.
chobanica chobanica 13:44 28.08.2009

Re: Licemerje

Nisam ni ja za zakonsku zabranu, ali treba jasno naglasiti da je to etički potpuno neprihvatljivo.


I ti si za legalizaciju nemorala... sada mi je jasno koliko smo svi mi kolektivno duhovno atrofirali i koje su dimenzije ove moralne krize. Da ja resim sad tebe da ubijem, je li to znaci da bi to smelo biti zakonski dozvoljeno samo zato sto ja eto hocu nekog da ubijem?
mishconi mishconi 14:30 28.08.2009

Re: Licemerje

Zabrana bi samo povećala broj kriminalnih abortusa, a problem bi ostao isti.
chobanica chobanica 14:34 28.08.2009

Re: Licemerje

Pa cekaj, i zabrana ubistva samo povecava broj kriminalnih ubistava, je l' to znaci da bi ubistvo trebalo da bude dozvoljeno pa bi onda bio smanjen broj nelegalnih ubistava jer bi sva bila legalna?
mishconi mishconi 16:54 28.08.2009

Re: Licemerje

Kod kriminalnog abortusa u opasnosti je i žena, problemi se onda samo umnožavaju. Suština je u ličnoj odgovornosti, a ona se ne nameće silom. To je neko moje lično mišljenje, možda i grešim, svakako ne želim da abortus relativizujem.
Черевићан Черевићан 19:56 28.08.2009

2 уповоду


- Ako je abortus zlocin,masturbacija je genocid! (pise na jednom zidu u Bg-u)
- Smrtna kazna je kod nas još uvek na snazi.Ne dozvoljavaju svedocima da se rode. (афористичарка Danica Mašić)
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:21 29.08.2009

Re: 2 уповоду

- Smrtna kazna je kod nas još uvek na snazi.Ne dozvoljavaju svedocima da se rode. (афористичарка


Exitus Letalis Exitus Letalis 09:40 29.08.2009

Re: 2 уповоду

Черевићан

- Ako je abortus zlocin,masturbacija je genocid! (pise na jednom zidu u Bg-u)
- Smrtna kazna je kod nas još uvek na snazi.Ne dozvoljavaju svedocima da se rode. (афористичарка Danica Mašić)

neduhovito.
neka žena promeni profesiju na vreme.
Inner Party Inner Party 20:50 28.08.2009

Sve je to super...

... ali ko su Hriscanske demokrate?!

PS

1) Zena je jedini vlasnik svog tela i samo ona ima pravo da odluci o tome da li ce ili nece abortirati. Nema tu drzava sta da se mesa.
2) Srbi su kao i mnogi drugi evropski narodi ( !!! ) jos jedan razmazen narod koji ce za sve i svasta naci opravdanje - u svom "pasjem zivotu" i bedi. Naravno da ce umesto deteta odabrati ono malo luksuza koji podrazumeva odsustvo deteta. Ustvari ovde se radi o razmazenoj generaciji, jer da su se samo zapitali saznali bi u kakvoj su bedi ziveli njihovi praroditelji (3-4 generaciju unazad) pa su ipak imali po 5-8 dece.
3) Drzava tu ne moze sustinski nista da pomogne. Decji dodaci postoje i sada i npr. mnoge romske familije zive od njih. Sta god drzava da, narod ce izmisliti neko novo opravdanje...
4) Abortus je zaista i pitanje moralne atrofije drustva, jer kada devojka ili zena dodje u kliniku 5., 6. ili 7. put onda se tu zaista radi o problemu moralne i vrednosne anomije i/ili psihickih poremecaja...
5) Ono sto drzava moze eventualno da uradi je da radi na vaspitanju i obrazovanju neke nove generacije, ako je bude naravno.
dunja73 dunja73 20:51 28.08.2009

--

Odlican tekst Nikola . Savrsen!

Са друге стране, насилан прекид трудноће често долази као последица прераног ступања у сексуалне односе и недовољне едукације о контрацептивним средствима. Информација која говори у прилог томе је чињеница да је код већине жена до нежељених трудноћа дошло управо услед ослањања на недовољно ефикасну контрацепцију, попут прекинутог сношаја. Ако се овоме дода и податак да се сваки четврти абортус обави код жена која већ имају четири и више намерних побачаја ондa je сасвим јасно да је за добар део људи абортус потпуно природна алтернатива која их лишава „проблема", другим речима, као рутинску процедуру која ће их лишити сувишне одговорности, терета или „исправити направљену грешку".preporuka kao vrata !
omega68 omega68 00:31 29.08.2009

Re: --

dunja73
Odlican tekst Nikola . Savrsen!

Са друге стране, насилан прекид трудноће често долази као последица прераног ступања у сексуалне односе и недовољне едукације о контрацептивним средствима. Информација која говори у прилог томе је чињеница да је код већине жена до нежељених трудноћа дошло управо услед ослањања на недовољно ефикасну контрацепцију, попут прекинутог сношаја. Ако се овоме дода и податак да се сваки четврти абортус обави код жена која већ имају четири и више намерних побачаја ондa je сасвим јасно да је за добар део људи абортус потпуно природна алтернатива која их лишава „проблема", другим речима, као рутинску процедуру која ће их лишити сувишне одговорности, терета или „исправити направљену грешку".preporuka kao vrata !

takođe!
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:04 29.08.2009

Re: --

@dunja73, @omega68

Hvala vam na podrsci.
libkonz libkonz 08:58 29.08.2009

Može da kaže ko šta hoće

Ali abortus jeste ubistvo. Ubistvo nerođenog deteta. Znam neke žene koje su abortirale 5-6 puta dok su bile u vezi sa dečkom za koga su se i udale, par abortusa je bilo u braku. Obrazloženje: mladi smo, hoćemo malo da uživamo.
Jeziva mi je pomisao da se desetine hiljada majki odlučuju na ovaj varvarski čin. Nije čudo što nam je društvo takvo kakvo jeste.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:20 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

libkonz
Ali abortus jeste ubistvo. Ubistvo nerođenog deteta. Znam neke žene koje su abortirale 5-6 puta dok su bile u vezi sa dečkom za koga su se i udale, par abortusa je bilo u braku. Obrazloženje: mladi smo, hoćemo malo da uživamo.
Jeziva mi je pomisao da se desetine hiljada majki odlučuju na ovaj varvarski čin. Nije čudo što nam je društvo takvo kakvo jeste.


Upravo tako, zbog toga sam i govorio o duhovnoj atrofiji naseg drustva. Ne interesuje nas odgornost vec iskljucivo licni interesi... Da su M.L King i Zoran Djindjic gledali iskljucivo licne interese i udovoljavali sebi, verovatno bi danas bili zivi....
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:43 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Jeziva mi je pomisao da se desetine hiljada majki odlučuju na ovaj varvarski čin.

neka se očituju oni koji ovako nešto pišu/zagovaraju, koliko su dece donele na svet.
ništa lično.
deklarativno zalaganje za nešto ovako nazadno je malo onako...
Exitus Letalis Exitus Letalis 09:47 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Ne interesuje nas odgornost vec iskljucivo licni interesi...

hm!
na koji plan si sada ovo preneo?
kakve veze ovo ima sa ličnim ili društvenim interesima?
misliš da društvo/država/ko god brine o porodicama koje imaju po
petoro i više dece?
nema govora.
tu i tamo ispliva neki slučaj, pa ode rasim da kupi kompjuter...
i sve pokriju snegovi i šaš...
Da su M.L King i Zoran Djindjic gledali iskljucivo licne interese i udovoljavali sebi, verovatno bi danas bili zivi....

potpuno nepotrebno udrobljeno...
Nikola Knežević Nikola Knežević 10:09 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

@Exitus Letalis

Govorim pre svega o sebicnosti savremenog sveta. Abortus je samo jedno aspekata kroz koji se ljudska sebicnost oslikava. Npr. mladi olako i preradno ulaze u seksualne odnose, bez edukacije o kontracepciji, o mogucnim posledicama tih odnosa i odgovornosti koje ti odnosi nose. Kada se nezeljena trudnoca desi onda je najlakse taj problem resiti abortusom i zivot ide dalje.... Slicno je u braku, mladi bracni par zeli da uziva, ne zeli decu a ne koristi kontracepciju.... ...kako otkloniti suvisan problem... abortusom naravno...

Niko ovde ne govori o zabrani abortusa, vec o prevenciji stanja koje dovodi do nezeljene trudnoce...

Zanimljivo je da samo prvi deo teksta govori o etickom problemu abortusa dok drugi govori o reformi socijalne politike nase zemlje, dakle o tome kako pospesiti brigu o porodicama kao i samohranim majkama.... Imam utisak kao da niko nije ni citao drugi deo teksta....
libkonz libkonz 10:30 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

deklarativno zalaganje za nešto ovako nazadno je malo onako...

Pravo na život je nazadno???
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:04 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Pravo na život je nazadno???

ne učitavaj.
govorimo o zakonskoj normi.
od koje nedelje više nije dozvoljen prekid trudnoće.
nazadno je da svaka trudnoća mora da završi rođenjem deteta, bez
obzira kakav će život imati to dete.
nisam rađala decu da "ispunim" normu.

da, vidim da niko ne odgovara koliko se lično istakao po tom pitanju.

ja imam dvoje dece.
inaf za ove uslove.

više ne bismo mogli da izdržavamo, školujemo, lečimo ... pružimo više od puke hrane, spavanja i
osnovnog obrazovanja.

naš izbor je bio ne samo da imamo decu, nego da im pružimo nešto više od
samog života kao takvog.
bella_10 bella_10 14:08 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće


Joj, kosa mi se diže na glavi kad čujem da je neko uradio abortus u najboljem interesu deteta...
"jer ne bismo mogli sve da mu pružimo!!!" Pa je rešenje oduzeti mu život!

Planirajte porodicu na drugačiji način, bar to je moguće u 21.veku!
Postoji jos jedna opcija, a to je USVAJANJE!
Svake godine u vojvodini samo se registruje novih 3000 sterilnih parova.
Neko žerko želi tvoje neželjeno dete! Pogledajte film BELLA!
Hajde da razmišljamo pozitivno o usvajanju dece!

Promocija usvajanja: http://www.youtube.com/watch?v=oIBZ-kJ6XAc

strenum strenum 14:53 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Zalosno je sto tretman za vestacku oplodnju kosta 10 puta vise nego abortus u zemlji u kojoj je problem bela kuga. Kad se vec abortus ne moze zabraniti mozda bi bilo dobro da kosta recimo 40000 din. Bas me zanima da li bi i u tom slucaju bilo ovoliko abortusa ili bi se parovi poceli ponasati odgovornije...
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:55 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Joj, kosa mi se diže na glavi kad čujem da je neko uradio abortus u najboljem interesu deteta...
"jer ne bismo mogli sve da mu pružimo!!!" Pa je rešenje oduzeti mu život!

kakav kliše.
al baš.

ko kaže da se ne može isplanirati.
razne okolnosti navode neke žene da prekinu trudnoću.
al da ponovim, da li su država i lekari saučesnici u takozvanom ubistvu?

nema odgovora koliko vidim.
jer najlakše je naklapati.

i to najčešće naklapaju oni koji imaju jedno, eventualno dvoje dece i nikakvih drugih problema.

dakle, kada se ukine pravo na legalan prekid trudnoće u bolinici, koje vrše lekari po zakonu, onda možemo
da prićamo dal da il ne.
do tada sve po zakonu.

nazvati abortus ubistvom, pa ja bih se zamislila s kim mi imamo posla.
i nazvati lekare (jer oni rade prekid) ubicama, takođe.

libkonz libkonz 15:04 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

ko kaže da se ne može isplanirati.

a ako muž i žena koji imaju četvoro dece zajedno ostanu bez posla, da li im treba ozakoniti da ubiju jedno? Ipak su se okolnosti promenile.
alexlambros alexlambros 16:07 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Govorim pre svega o sebicnosti savremenog sveta. Abortus je samo jedno aspekata kroz koji se ljudska sebicnost oslikava. Npr. mladi olako i preradno ulaze u seksualne odnose, bez edukacije o kontracepciji, o mogucnim posledicama tih odnosa i odgovornosti koje ti odnosi nose.


pa bilo bi vise edukacije kad ih Crkva ne bi utucavala glupostima o prvobitnom grehu, susenju kichme, paklu, Sodomi, neupotrebi kondoma (Papa licno) i slicnim budalastinama ...

fetus nije zivo bice dok mu se ne formira nervni sistem, muva ima vise celija od ljudskog zametka
chobanica chobanica 17:05 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

libkonz
Ali abortus jeste ubistvo. Ubistvo nerođenog deteta. Znam neke žene koje su abortirale 5-6 puta dok su bile u vezi sa dečkom za koga su se i udale, par abortusa je bilo u braku. Obrazloženje: mladi smo, hoćemo malo da uživamo.
Jeziva mi je pomisao da se desetine hiljada majki odlučuju na ovaj varvarski čin. Nije čudo što nam je društvo takvo kakvo jeste.


Vidi, libkonz, radi se o tome da covek ima pravo da suvereno odlucuje o svom telu. Ponekada je moguce da covek svojim telom omoguci drugom ljudskom bicu da zivi. Ali na to ne sme i ne moze da bude nateran jer suvereno odlucuje sta ce da uradi sa svojim telom. Recimo da meni treba bubreg da bih prezivela, i jedini odgovarajuci donator si ti, zar mislis da ne bi trebalo da imas zakonski zagarantovano pravo da odbijes da svoje telo stavis u funkciju spasavanja mog zivota? Eto isto tako zene imaju pravo da odbiju da svoje telo stave u funkciju visemesecnog odrzavanja zivota fetusa.

Kada bude moguce izvaditi fetus iz materice i odrzavati ga u zivotu na neki drugi nacin, ili ga ugraditi u matericu zene voljne da svoje telo iskoristi u tu svrhu, mozemo diskutovati ima li fetus pravo na zivot ili ne. U medjuvremenu, i ja imam pravo na zivot, ali moje pravo na zivot ne znaci da ti nemas pravo na svoje telo. Stoga ti sam, suvereno odlucujes da li ces mi dati bubreg ili ne. A zena suvereno odlucuje da li ce fetusu pozajmiti svoju matericu ili ne.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:44 29.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

libkonz
ko kaže da se ne može isplanirati.

a ako muž i žena koji imaju četvoro dece zajedno ostanu bez posla, da li im treba ozakoniti da ubiju jedno? Ipak su se okolnosti promenile.

što samo jedno?
jel će to da reši problem?

p.s. kakva pretpostavka, takav i odgovor.
mrvicak mrvicak 16:33 30.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

Vidi, libkonz, radi se o tome da covek ima pravo da suvereno odlucuje o svom telu. Ponekada je moguce da covek svojim telom omoguci drugom ljudskom bicu da zivi. Ali na to ne sme i ne moze da bude nateran jer suvereno odlucuje sta ce da uradi sa svojim telom. Recimo da meni treba bubreg da bih prezivela, i jedini odgovarajuci donator si ti, zar mislis da ne bi trebalo da imas zakonski zagarantovano pravo da odbijes da svoje telo stavis u funkciju spasavanja mog zivota? Eto isto tako zene imaju pravo da odbiju da svoje telo stave u funkciju visemesecnog odrzavanja zivota fetusa.

Kada bude moguce izvaditi fetus iz materice i odrzavati ga u zivotu na neki drugi nacin, ili ga ugraditi u matericu zene voljne da svoje telo iskoristi u tu svrhu, mozemo diskutovati ima li fetus pravo na zivot ili ne. U medjuvremenu, i ja imam pravo na zivot, ali moje pravo na zivot ne znaci da ti nemas pravo na svoje telo. Stoga ti sam, suvereno odlucujes da li ces mi dati bubreg ili ne. A zena suvereno odlucuje da li ce fetusu pozajmiti svoju matericu ili ne.


Potpis.

Ako je izbor: uništiti jedan realizovan život - žene (ili i više, nekad i oca deteta i šire) ili uraditi abortus tj. sprečiti potencijalni život u realizaciji - uvek bih izabrala manje zlo tj. ovo drugo (jer plod i jeste to - embrion, začetak - tek potencija života, nije ljudsko biće)
Naravno, za to ima i boljih načina - preventivnih tj. kontraceptivnih - i na tome treba raditi - jer abortus niko ne radi zato što mu milina jedna (ah,nikad dosta slatkih abortusa) već kao nužno zlo - e zato je nužna edukacija o tome kako ga izbeći (ne zato što je 'čedomorstvo' u pitanju već zato što je ozbiljna intervencija u pitanju, samim tim potencijalno opasna za zdravlje).
A ni država nit bilo ko drugi nema prava da mi se pača u matericu - i tačka.
topcat topcat 20:21 30.08.2009

Re: Može da kaže ko šta hoće

mrvicak

Ako je izbor: uništiti jedan realizovan život - žene (ili i više, nekad i oca deteta i šire) ili uraditi abortus tj. sprečiti potencijalni život u realizaciji - uvek bih izabrala manje zlo tj. ovo drugo (jer plod i jeste to - embrion, začetak - tek potencija života, nije ljudsko biće)

A može meni neukoj netko objasniti kad točno taj embrij-nerazvijena smjesa-ćelije postaje ljudsko biće?
Šta kaže "zakon" a šta zdrava logika i činjenice?

jasmen jasmen 09:44 29.08.2009

Kompleksno pitanje


Telo zene je telo zene i onda o njemu odlucuje. Ako ne zeli dete moze da ga izvadi u 2 mesecu i da onima koji zele da mu omoguce pravo na rodjenje. Ne moze? Pa onda je to pitanje na koje zena treba da da odgovor i vrsiti pritisak pukim moralisanjem nema smisla. To je iskljucivo i samo teska licna odluka. Ako nikada u zivotu ne mozes da se nadjes u gorepomenutoj poziciji da biras izmedju svoga tela i necijeg prava na rodjenje verovatno nemas mnogo sta da kazes o konkretnoj dilemi.
Prica o ubistvu sasvim ne stoji, jer zena ti je dala to ljudsko bice, a ti si ga ubio jer mu nisi omogucio pravo na rodjenje. Muka mi kad cujem argument o nestajanju sela i sl.

sa druge strane:
Abortus nije kontracepcija. Zdravstveno je los za zenu, stasan je za plod. Posledice po zenu mogu biti i psihicke i fizicke, ukljucujuci i sterilnost. Dvoje ljudi koji stupaju u seksualan odnos mora biti svesno posledica svojih postupaka i odnostiti se odgovorno prema tome. Abortus treba smanjiti, bez pogovora. Odgovorna socijalna politika definitivno! Edukacija mladih o kontracepciji, edukacija o alternativama za zene kojima se 'omaklo'. Drzava i te kako ima sta da uradi i kaze o tome. Ali drzava ne treba da drzi moralne pridike i vrsi pritisak.

alexlambros alexlambros 11:03 29.08.2009

apel

nisam shvatio kome je upucen ?

ovom jadu od naroda gladnog zivota?? sta je s njihovim pravom na zivot? jer zivot u SRB je sve samo ne zivot, vise je izdrzavanje kazne ....

problem je na drugoj strani ... tesko da je natalitet u SRB posledica hiperegoizma i hedonizma naroda

Exitus Letalis Exitus Letalis 14:58 29.08.2009

Re: apel

nisam shvatio kome je upucen ?

pa, nemoralnim ženama ubicama.
kome drugo?
corn mouth corn mouth 18:05 29.08.2009

Re: apel

pa, nemoralnim ženama ubicama.
kome drugo?


angie01 angie01 15:21 29.08.2009

chitam i shvatam

da ce u diskusiji svako vuci na svoju stranu-a problem nije mali,..ovako kako je postavljen, pripada proshlosti i "tradicionalnim vrednostima",.a kako god okrenesh, zena se nosi sa celim paketom u kome ceo teret pada na nju-shta god to bilo u odluci, sa sve posledicama,...a da bi izbegli deo rasprave-o "ubistvu", koji je produkt nerazumevanja i poprilichno morbidan,..je l mozemo da postavimo stvari na temelj, koji bi podrazumevao kontracepciju i josh neshto- da mushkarac ima svoj deo odgovornosti,...ako vec toliko moralishe i misli da ima pravo na optuzbu i da je zena kriva i duzna,..a i shta bi drugo- pa je l moze onda da je on taj, koji je je l te takvu pazi- da neplanirano nezatrudni-i da je u suprotnom, on odgovoran za posledice!!!?

mislim- apel na savest mushkarca!
strenum strenum 15:38 29.08.2009

Re: chitam i shvatam

Ja mislim da trudnoca nije samo stvar žene. Šta je sa muškarcem koji je otac deteta?


No, više o pravima muškaraca možete na mom blogu
angie01 angie01 15:44 29.08.2009

Re: chitam i shvatam

više o pravima muškaraca


ja bi vishe o obavezama mushkaraca- prava su vec sva prigrabili, ovako ili onako!
jasmen jasmen 15:55 29.08.2009

Re: chitam i shvatam

Kada se dete rodi, muskarac bi morao da ima podjednaka prava na dete. Tokom trudnoce isti nema prava jer je dete sastavni deo zene i bez zene ne moze da funkcionise. Ako bi zena odluci da mu da fetus i ode on ne moze da ga odrzi u zivotu, te stoga nema sta da se pita.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:29 29.08.2009

Re: chitam i shvatam

Kada se dete rodi, muskarac bi morao da ima podjednaka prava na dete.

pa, jes.
da pričamo koliko u procentima, posle razvoda, muškaraca, to jest, očeva zadrži decu.
neda majka.
pa, što se ne bore?
dakle, mislim da se broji u procentima nižim od 1 posto.
Ako bi zena odluci da mu da fetus i ode on ne moze da ga odrzi u zivotu, te stoga nema sta da se pita.

e, ovo je već mudros' neviđena.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana