Korporativni situacionizam ili izazovi budućih podzemlja

karalejla.superbljuh RSS / 12.09.2009. u 02:05

Volela bih da mi se ne dopadaju jedne najke. Ali, baš mi se sviđaju. Baš su neobične. Kao, karirane su, skroz kul. Malo su kao retro, duboke su, a gornji deo iznad članka može da se podigne skroz, a može i da se izvrne, a postava je  isto super, neki sitni cvetovi, kao od posteljine, ludački. To je moja savršena patika. Smatram je jedinstvenom i smelom. Sve boje na njima plus najk znak su takve da se u teoriji ne bi slagale. Transformabilne su, savršene, shvatam ih lično, uzimam za ozbiljno i liče na individualnost.

Najk je korporativni gigant. Neka deca iz Azije šiju za Najk ceo dan, za male pare. Kako smo onda Najk i ja uspeli da se tako dobro iskomuniciramo?

Evo mogućeg scenarija.

Posle studentskih protesta 1968. se vizuelni jezik Situacionističke internacionale prolio na ulice, omasovio i postao prateći alat pobunjenih mladih. Taj alat čine grafiti, parole, strip, kolaž i dovitljivo korišćenje ulice, zida, grada, unajmljenih u novi jezik pobune.

Originalno su Situacionisti ove alate namenili borbi protiv sveopšteg otuđenja i učmalosti društva spektakla koje nam je Kapitalizam podmetnuo da u njemu živimo. Situacionisti su hteli da se čovek kao individua otrgne i samoispolji, a to je podrazumevalo i drugačije korišćenje svoga grada kroz kolažiranje stvarnosti slikama koje se ne tiču samo fizičkog okruženja već su lična psihogeografija mesta, satkana iz situacija i njihovih smena, sećanja i igre sa prostorom. U stvarnosti se filozofski smisao sveo na alate, alati na ikonografiju bunta, a ona je posle '68.  prihvaćena kao vizuelni identitet svake naredne pobunjene mladosti.

E, sad, kakve to veze ima sa najkama?

Strpljenja.

Od tih dana, Kapitalizam je opako mnogo omudraveo i naučio da menja svoju sluzavu kožu. Danas velike korporacije koriste metode kamuflaže i lažne, apsurdne subverzije u kojoj korporativni marketing preuzima jezik bunta (u normalnoj situaciji usmerenog protiv njega samog) i tako uspostavlja kontakt sa svojim ciljnim grupama, poprimajući identitet ortaka gerilca. I tako se zapravo u marketinške pogone regrutuju upravo oni koji bi trebalo da budu nosioci individualnosti, i koji se pod laskavim nazivom "kreativna klasa" ugrađuju u mašinerije društva spektakla. Rečju, svi rade za Gazdu. Tako je zapravo uobičajen način kritikovanja hegemonije jednog brenda obesmišljen, čak usmeren u korist istog, o čemu svedoči i činjenica da je Najk organizovao proteste protiv samog sebe zajedno sa raznim drugim akcijama koje liče na situacionističke metode upotrebe prostora više nego što su oni mogli da sanjaju (više u "Who's afraid of Niketown" od Friedrich von Borries), uz angažovanje mladih berlinskih skejtera, grafiti umetnika i muzičara, sve samog andergraunda.  Tako se mudri Kapitalizam dosetio da prihvati jezik "alternativnosti" i "avangarde" i tako igra prisnu igru "ja sam na tvojoj strani" sa mladim potrošačem. To objašnjava zašto neke stvari koje nisu kul izgledaju kul, kao na primer najavna špica za reklame na B92 ili karirane skorohipi najke.

To možda znači da je "alternativnost" u krizi i da postoji samo figurativno. Ili samo postoji u sve kraćim i kraćim dahovima. Toliko je spektakl postao sveprožimajući, partikularan i opšt u isto vreme da je teško razabrati da li uopšte postoji suštinska mogućnost delovanja protiv njega, a naročito izvan njega. Čini se da će pre ili kasnije svaki taj pokušaj biti upakovan i izbačen na tržište. Bar ako se ne pronađu neki novi načini, alati i jezici podzemljstva, ili ako pripadnici "kreativne klase" prestanu da budu takve smrdlje i izdajice.

A karirane najke neću da kupim, pfuj!  Uzeću jedne adidas, baš onako neobične, baš su kul.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:03 13.09.2009

Pozz.

Vrlo dobar tekst i još bolji uvid u tematiku.
Čudi me da te skauti bloga b92 već nisu uočili.:))

PS: sem jednog u prošlom tekstu.:)))
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 16:32 13.09.2009

Re: Pozz.

Hvalala.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:53 13.09.2009

Kreativci

...ili ako pripadnici "kreativne klase" prestanu da budu takve smrdlje i izdajice.

Ah, 'kreativna klasa' nikad nije bila nesto sui generis: uvek je zapravo bila 'potklasa' kako radnicke tako i burzoaske klase... Zato oni nikad nisu izdajice u pravom smislu te reci, jer su uvek deo svoje potklase (prokletstvo umetnika). A pridobijanje kreativaca iz tudjeg tabora je ambicija kako velikih globalnih kompanija, tako i rastrkanog alterglobalistickog pokreta. Jedino sto vinovnici 'drustva spektakla' ovo pridobijanje postizu novcem, a pokret otpora to radi prosvecivanjem. A i jedni i drugi ovo preletanje prizeljkuju i podsticu kod klasnog neprijatelja.

Dakle, i jedni i drugi preletaci su 'izdajice' zbog napustanja klase, ali istovremeno i nisu, jer opet ostaju lojalni esnafu, odnosno 'potklasi'. E sad, ostaje da se utvrdi ko je od njih smrdlja...
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 16:31 13.09.2009

Re: Kreativci

Ooo, super
Slažem se i zvuči mi tačno, nego sam mislila da se možda još i ovako dešava: da i ako uzmemo da postoji takav neki labav imunitetni štit koji bi se zvao "potklasa", mislim da je on sada postao vrlo slabo utočište u koje njegovi pripadnici svraćaju koliko i u kuću roditelj koji radi u dve smene. Mislim da je ono što treba da bude suština delovanja tih ljudi, sada za njih samo zanemareni hobi uz pomoć koga su dospeli na izdajničke pozicije . A na pojam "kreativne klase" sam mislila kao što ga definiše onaj jedan krele Ričard Florida koji kao proročki upravo na njoj polaže sav ekonomski rast u dvadesetprvom veku. Oni su sad pogon onoga čemu bi trebalo da su alternativa, a tu baš mislim i na one koje vrbuje "antiglobalizam", jer je on isto nekako globalizam kad se bolje pogleda. U stvari, pitam se da li su uopšte sada stvari i suviše sveprožimajuće da bi postojala bilo kakva avangarda kakva je bila u dvadesetovekovnom smislu. Takvo nešto sam ciljala mada ne znam da li sam malo krelački napisala. To je možda zato što mislim da nisam iz hm, esnafa, pa možda i ne razumem do kraja. Elem, zahvaljujem i ako se vratiš i opet na ovaj post ispričaj ukratko šta je alterglobalizacija, zvuči super pogodno.
Smrdlja, eh, pa neka bude da je to više kao tepanje
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 18:07 13.09.2009

Re: Alterglobalizam?

Pa imam utisak da sam ukačio nit... Stvari nisu crno-bele, ali ne znam ni da li su to bile u dvadesetom veku. Sve prisutniji fenomen globalizacije je samo eksplicirao tu 'zonu sumraka' u kojoj se postavlja pitanje o mogućnosti, smislu i dometu avangarde.

E sad, moji utisci o alterglobalizaciji (ili kako mali Perica shvata... :) Mnogi stavljaju znak jednakosti između antiglobalizma i alterglobalizma. Ali ja na ova dva pojma gledam kao na dva različita skupa, koja imaju i svoj presek skupova. Onako, krelački rečeno, antiglobalizam etimološki poriče nužnost globalizacije, dok alterglobalizam traži njenu drugačiju formu.

Dakle, čini mi se da alterglobalizam dobro opisuje one pokrete koje nude ili traže alternativu sadašnjoj političkoj/ekonomskoj/društvenoj situaciji na gobalnom planu. Npr. tu obično prvo pomislimo na ekološke, razne levičarske, liberalne ljudskopravaške pokrete, koji zagovaraju svest o globalnim problemima i pozivaju na povezivanje lokalnih akcija u izgradnji drugačijeg sveta (koji je svakako moguć). Međutim, ovde bismo verovatno mogli da ubrojimo i islamske internacionalne inicijative, kao i razne druge verske pokrete u onoj meri u kojoj oni ne predstavljaju apologiju postojećem stanju. Meni to izgleda kao primena analogije fizičkog zakona o spojenim sudovima na globalno društvo, u kojoj ovi pokreti ne spore i ne odbacuju fenomen (pa i nužnost) globalizacije, već samo njegove aktuelne manifestacije. Ako je avangarda moguća, ja je vidim negde ovde.

S druge strane, ovaj pojam mi izgleda primenljiv i za one inicijative koje ne tragaju za univerzalnim rešenjima, već samo traže zaštitu od globalne vetrometine i žele da globalizacija (ma kako je zamišljali) nestane, ili da se makar kloni njihovog malog dvorišta. Npr. lokalni nacionalistički pokreti i tzv. rogue states koji se opiru svetskim trendovima i udružuju se po principu 'neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj'. Pa zato vidimo kako se međusobno podržavaju predsednici u svakom smislu međusobno udaljenih zemalja kao što su Venecuela, Iran i Libija, kako bi zaštitili svoje prćije od belosvetskih moćnika. Ovde svakako može biti onih sa antiglobalističkim težnjama, ali koji su svesni da moraju da se na globalnom planu udruže sa sapatnicima, pa rekao bih da je tu opet na snazi neka forma globalizma. E sad, nisam siguran u kojoj meri i koliko dugo oni mogu da odolevaju globalnim vetrovima, a još manje da oni predstavljaju bilo kakvu avangardu...
shumska shumska 21:02 13.09.2009

~

odličan tekst, zaista.
preporuka, takodze.
situacioniste smo čitali u obaveznoj literaturi na antropologiji
edicija "anarhija - blok 45" je takodje imala sjajne naslove - i sve knjige su im besplatne
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 13:02 14.09.2009

Re: Alterglobalizam?

Meni je antiglobalizam uvek zvučao kao da si se posvađao sa komšinicom i ne pričaš sa njom, ali ideš da joj pozajmljuješ šećer kad praviš kolače, a i ona tebi. Ovo alter zvuči dobro, baš slalom između nekih paradoksa antiglobalizma - deluje kao da manje može da se u ovaj pojam šlepuje uskogrudosti i onog kako si rekao dvorišnog nacionalizma. S dopuštenjem uzimam ovu reč i stavljam je u džep, hvala. Smešno mi je jer mi se čini da sve što se okreće protiv globalizma završi u njegovom naručju jer on velikodušno injektira u svako takvo kritičko naelektrisanje jednu novu vrstu okretnosti i alata koji su kao mali motorčići na tim pokušajima avangarde u bilo kojoj sferi mišljenja - globalizacija vodi emisiju "pimp my antiglobalizm" :), a nekako i nad levičarskim ili liberalnim stremljenjima vrši nadjeb zato što kako kaže SaKsija Saksen, globalizacija otvara polja za društvene formacije koje nisu formalne niti mogu biti formalizovane zahvaljujući svoj furioznoj protočnosti koju ona sobom nosi, a gde ćeš veći ideal uređenja od toga. Jednostavno, žapca mu, ne može da joj se nađe rep ni glava, ako je posmatraš kao uređenje ili formu pa joj tako tražiš anti- ili alter-, sve ispadne retro jer je ona mnogo veća od toga, sama sebi i materija i antimaterija i takva je sveprožimajuća stoka da ima moć sve da obesmisli, kao etar :) I sve da primi, pa i antičestice i još da im nađe posao. Možda je malko grozomorno shvatam, ali počinjem lakše da volim globalizaciju nego anti globalizaciju, a sa alter ću da vidim šta ću, sad kad imam u džepu :). Hvala mnogo na objašnjenju, sad mi je draže što sam se upisala na blog nego na Coolinarku.
cult cult 23:40 14.09.2009

Re: Alterglobalizam?

meni se mnogo svideo tekst, energija i tvoja kupovina adidasa (pravi rebel yell : )
i taman mi bude zao sto evo ga izgleda jos jedan militantni anitglobalista koji ne seda za tastaturu bez one us-army-gulf kape, pa krene u zavodjenje i uterivanje pravednijeg sveta u zavedene blogerske glave, a tako okretan i vrcav um, kad ono komentar jos bolji od posta.
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 17:57 15.09.2009

Re: Alterglobalizam?

Adidas su uvek bile kulje od najaka.
cult cult 18:50 15.09.2009

Re: ti si volela moj weltschmertz



a ove sa prigodnim ideoloskim oznakama pride....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana