Društvo| Ljudska prava| Politika| Region

VIP Kinezi v.s. Nepoželjni Leskovčani

Strongman RSS / 28.05.2010. u 09:15

Nunchaku.jpgkako je moguće da je trgovinska razmena Srbije sa Kinom milijardu dolara i da je 40 odsto odeće u Beogradu kineskog porekla, a da nadležni tvrde da imamo tako malo njihovih radnika sa dozvolom za rad, tek nešto više od dve stotine.
- Inspekcija rada kontroliše samo strane državljane koji su legalno prijavljeni. Očigledno je da se ne proveravaju mesta gde stranci rade na crno. Kinezi na svakom drugom ćošku imaju radnje. Navodno, u Srbiji rade samo 223 državljana Kine, a samo u Beogradu postoji oko 340 kineskih radnji, u Novom Sadu ih je 57, ai ma ih, naravno u gotovo svakoj varoši u Srbiji. Treba uzeti u obzir i ljude koje prodaju i transportuju robu, a tu su i njihove porodice. U Srbiji postoji preko 1.500 kineskih prodavnica, pa je više nego jasno da u našoj zemlji boravi znatno veći broj radnika iz Kine. Ovo su podaci od prošle godine, a danas ih je verovatno još više

 

Pljeskavica2.jpgPriča ima obrise urbane legende, ali sudeći po novinskim člancima i nije. U povratku s mora, poreski inspektor svratio sa porodicom na čuvenu leskovačku pljesku. Oštrom oku nije promaklo da nije dobio račun pa je dunuo u pištaljku i uskoro je izvršen desant na (ne)fiskalni Leskovac. Iz poreske uprave u Nišu mobilisane su sve raspoložive snage. Epolog je da je privremeno zatvoreno 29 lokala (kioska brze hrane i restorana) u Leskovcu. To podrazumeva i kaznu od oko 100 000 dinara i zabranu rada od 5 do 30 dana.

Mi građanio koji plaćamo porez trebalo bi da se radujemo takvom potezu savesnih poreznika. I ja bih voleo je to tako. Ali izgleda da nema razloga. Evo šta kaže jedan od preživelih svedoka desanta:

- Mi uvek izdajemo fiskalne račune, o čemu mogu da posvedoče naše brojne mušterije. Došli su muškarac i žena i zatražili po jedan sendvič, rekavši da se strašno žure. Konobar im je pružio sendviče i rekao da sačekaju račun, ali oni su brže-bolje otišli.

Nekako me rukopis desanta mnogo podseća na situaciju o kojoj sam pisao pre mesec dva kada je poreska inspektorka odglumila majku koja kupuje pljeskavicu za bolesno dete a nakon toga držala uhićenom prodavačicu koja nije izdala fiskalni račun jer je ugasila kasu nakon kraja rada. Tom prilikom je radnica preživela infarkt a ujutru i šlog. Inspektorka je tvrda srca bila pa je pod infarktom nije pustila.


U naslovu spominjem Kineze... Tamo nekad je uvezeno par stotina hiljada Kineza za potrebe režima Slobodana Miloševića.

Sagovornik „Revije92“ se pita kako je moguće da je trgovinska razmena Srbije sa Kinom milijardu dolara i da je 40 odsto odeće u Beogradu kineskog porekla, a da nadležni tvrde da imamo tako malo njihovih radnika sa dozvolom za rad, tek nešto više od dve stotine.
- Inspekcija rada kontroliše samo strane državljane koji su legalno prijavljeni. Očigledno je da se ne proveravaju mesta gde stranci rade na crno. Kinezi na svakom drugom ćošku imaju radnje. Navodno, u Srbiji rade samo 223 državljana Kine, a samo u Beogradu postoji oko 340 kineskih radnji, u Novom Sadu ih je 57, ai ma ih, naravno u gotovo svakoj varoši u Srbiji. Treba uzeti u obzir i ljude koje prodaju i transportuju robu, a tu su i njihove porodice. U Srbiji postoji preko 1.500 kineskih prodavnica, pa je više nego jasno da u našoj zemlji boravi znatno veći broj radnika iz Kine. Ovo su podaci od prošle godine, a danas ih je verovatno još više – smatra Rajić.
Kineska roba zauzima značajni deo sivog tržišta u Beogradu.
- Siva ekonomija je zauzela čak 40 odsto tržišta u Beogradu, a od toga je polovina robe stigla ilegalnim putem u Srbiju. Da bi Nacionalna služba za zapošljavanje imala dobru evidenciju, mora bolje da sarađuje sa MUP-om, koji registruje ulazak u zemlju na graničnim prelazima. Njihove službe treba da se povežu i prate gde borave kineski državljani koji uđu u Srbiju, a koji po pravilu nikada ne dolaze sami, nego sa porodicom.
Postavlja se pitanje, zbog čega nadležni gotovo namerno žmure na ovaj problem, naročito kada je zbog krize uništenaa tekstilna industrija, mnogi ljudi su ostali bez posla, a kineska konkurencija sa sivom ekonomijom dodatno otežava situaciju?
- Država je devedesetih godina prošlog veka dozvoljavala Kinezima da dolaze u Srbiju i očigledno je da su te poluge i dalje veoma jake – smatra Rajić.



Većina nas je opravdano sumnjala da su dovedeni da glasaju za crveni režim. To ne znam koliko je tačno ali znam da množim.

100 000 kineza x 2000 dolara po glavi = 2 000 000 dolara za ženu sa cvetom u kosi.

Računao sam, naravno, srednju tarifu.

I dobro. Mi smo ih uvezli, oni su se razbežali (i)legalno po evropi, ali je određen deo njih ostao u Srbiji. Mali broj njih je postao sanitarna atrakcija u tzv "Kineskim restoranima". Sećam se priče da je prvi restoran sa orjenta bio umalo koban za sanitarnog inspektora koji je utvrdio da desetine Kineza spava u kujni i da isto posuđe u kome se kuva koriste za sopstvene sanitarne potrebe (kuponje, pranje veša, uriniranje?!).
Ali to je samo manji deo uvoza made in China. Ostatak pravoslavnih Kineza radi po VIP kineskim prodavnicama. Kažem VIP jer su oslobođeni obaveza da imaju prijavljene radnike i da plaćaju porez. Možda nezvanično ali faktički - DA. Evo recimo iskustvo jedne naše ogorčene sunarodnice:

Pre par dana, odem ja tamo i kupim robu u vrednosti od 250 dinara. Na kasi je umesto kineskog državljana sedela naša državljanka. Pokušaj da me natera da platim bez fiskalnog računa joj nije uspeo, pa je pristupila listanju sveske sa popisom šifri tražeći neto što košta 250 dinara. Tražila sam da mi se izda fiskalni račun za robu koju sam kupila. Ona je huktala, gledala me pogledom ubice, i samo to njeno psihičko stanje je dovelo do toga da ona besomučno okreće listove one sveske a da se iza mene napravi red potrošača.

I ne bi bilo nikakvih problema da potrošači nisu preko mene, ali bukvalno, pokušavali da plate i da idu. Bacali su joj pare uz opaske
- A bre, ime dotične, odkud tolika gužva sad?
- Pa šta da radim – odgovara ona – kad imamo jednog KULTURNOG kupca.


Čak i ja imam lično iskustvo. i pored empirijski potvrđenog pravila da je najefikasnije proizvod kupljen u kineskoj prodavnici baciti u kantu za đubre bez upotrebe izvršio sam mali opit dostojan najboljih mistery shoper-a. Šetajući Nišom ili Nišem, kako se već kaže, obišao sam 4 Kineske prodavnice i žrtvovao par stotina dinara kupujući proizvode polupoznate i nepoznate namene. Ne da nisam dobio račun, nego nisam ni uspeo da uočim gde je naplatno mesto i kasa. Kolege iz otadžbine Bate Živojinovića su mi vraćali kusur ili iz džepa ili iz pederuša.

Nađoh u starim novinama da Kineska ambasada intervenisala kad je u Beogradu zatvoreno par Kineskih radnji zbog UTAJE POREZA i vrlo uverljivu izjavu poreznika:

" Kada smo u vanrednoj kontroli zatvorili brojne lokale Kineskog tržnog centra, u dva navrata dolazila je i delegacija Kineske ambasade, ali nismo popustili. " ...I baš tada kroz kadar prođe mrmot koji mota foliju na čokoladu.

I za kraj da načnem temu o kojoj planiram da pišem. U Srbiji ne postoji nijedan kineski grob. Nema ni u Njujorku a ni nigde u zapadnoj Evropi. Jedan moj prijatelj, a pretpostavićete koji, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao je sastanku INTERPOL-a na kome je postavljano pitanje "Gde se sahranjuju Kinezi?". Od kad sam to čuo prelazim na drugu stranu ulice kad naiđem na kineski restoran.


Čitam ovaj tekst... Možda sam malo bio oštriji prema kolegama Kinezima, ali ništa netačno nisam napisao. Nego me sad muči šta da napišem u zaključku teksta. Deluje da naš poreski sistem i država ima VIP poreske obveznike iz inozemstva i "uobičajene sumnjivce" na jugu Srbije.

 

 

EDIT: Za one koji ne umeju ili ne žele da se pozabave ovim što sam napisao već sopstvenom interpretacijom da malo titlujem radnju. Ovo je blog o dvostrukim aršinima poreznika. 



Komentari (85)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

predatortz predatortz 09:28 28.05.2010

Sirotinjo i Bogu si teška

Kad rešiš da uteraš pare u budžet udari po sirotinji... To rade naši inspektori poreski. Nisu ludi da idu , recimo, kod Miška.
A Kinezi? Pa bio je ovde jedan prepad na kineski poslovni centar u bloku 70. Bez većih posledica po Kineze. Tek da se zatvore usta prodavcima sa buvljaka. I dan danas 80% kineskih radnji nema fiskalnu kasu.
dragan7557 dragan7557 09:33 28.05.2010

Re: Sirotinjo i Bogu si teška

u Srbiji rade samo 223 državljana Kine, a samo u Beogradu postoji oko 340 kineskih radnji,


Od viška ne boli glava.

117 "Kineza" su u stvari u Kineze prerušeni Srbi. Da se Vlas(t)i ne dosete.

cerski
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 09:51 28.05.2010

!

Možda sam malo bio oštriji prema kolegama Kinezima, ali ništa netačno nisam napisao.


pa dobro, mozda si ipak malo preterao blago povezavsi sahranjivanje i restorane, al' ajde....

40 odsto odeće u Beogradu kineskog porekla



you wish! nema nista u beogradu/srbiji/evropi sto nije kineskog porekla, mozda malo vijetnamskog, bugarskog i turskog ( mada upuceni kazu i turci samo valjaju kinesko)
dragan7557 dragan7557 09:57 28.05.2010

Re: "kolege"

Možda sam malo bio oštriji prema kolegama Kinezima, ali ništa netačno nisam napisao.

Kakve bre kolege? Oni imaju Komunizam i Narodnu Demokratiju a mi SAMO (Demo) kratiju.

cerski
libkonz libkonz 09:58 28.05.2010

Kinezi

su povlašćeni u našoj zemlji, to je svima jasno.
Odnos države prema malim privatnicima u Srbiji je užasan i primera koje navodiš ima mnogo. Sa druge strane, Kinezima se sve dozvoljava.
Nisam snob, ali ne pada mi na pamet da kupujem u kineskim radnjama. Najgori bofl, a marže su im nekoliko stotina procenata.
lush92 lush92 16:33 28.05.2010

Re: Kinezi

lol, da, za razliku od usca i delte gde siroti jedva namaknu 10 posto...
kinezi imaju bofl, a imaju i dobre stvari... kome je gadno da setka po bloku kupuje isto to po radnjama u gradu za duplo vece pare.
libkonz libkonz 16:39 28.05.2010

Re: Kinezi

Mi se u principu slažemo. Par puta godišnje nam Beograd ne bude samo usputna stanica, nego se zadržimo par dana. Tada moj gospođa sa sestrom ili majkom obiđe radnje u bloku i pazari za sve nas. Tamo cene jesu korektne.
Mislio sam na prodavnice u mom gradu, stvarno su preskupi.
Inače, kod kineza jedino nikad ne bih kupio obuću.
medjutim92 medjutim92 16:54 28.05.2010

Re: Kinezi

libkonz
Inače, kod kineza jedino nikad ne bih kupio obuću.


Ja bih kupovao i obuću i šešire, al nisam po KISS-u (pretpostavljam da se tako zove kineski standard)
Bili Piton Bili Piton 16:56 28.05.2010

Re: Kinezi

lush92

kinezi imaju bofl, a imaju i dobre stvari... kome je gadno da setka po bloku kupuje isto to po radnjama u gradu za duplo vece pare.


Igzektli.

edit - da dodam i ono sto mi govori keva (moji zive na 5-10 minuta hoda od kineskog trznog centra u bl. 70) - ona tvrdi da su ti Kinezi bukvalno spasli narod u ono najcrnje vreme kad niti je bilo icega da se kupi niti je iko imao zute banke u dzepu. Neki su imali sta da obuku upravo zahvaljujuci njima i njihovim cenama.
Strongman Strongman 16:58 28.05.2010

Re: Kinezi

Meni u glavi kineski kišobran koji kad se otvori ne može više da se zatvori. jednokratna upotreba, ako ti ne smeta da kisneš.
Goran Vučković Goran Vučković 17:06 28.05.2010

Re: Kinezi

Meni u glavi kineski kišobran koji kad se otvori ne može više da se zatvori

Zvuči neugodno.

Nego kako stoji stvar sa kontrolom kvaliteta robe koja se može prodavati na prodajnim lokacijama preduzeća čiji si izvršni direktor? Da li uskraćujete gostoprimstvo prodavcima nekvalitetne robe?
Strongman Strongman 17:09 28.05.2010

Re: Kinezi

Mani to. nego jesi li upoznat sa ovim?
Goran Vučković Goran Vučković 17:24 28.05.2010

Loš dan

Mani to. nego jesi li upoznat sa ovim?

Mislim da bi trebalo da zatvoriš blog za komentare (posebno svoje) dok se ne dozoveš sebi.
Strongman Strongman 17:26 28.05.2010

Re: Loš dan

Smorio si me
lush92 lush92 17:37 28.05.2010

Re: Kinezi

Strongman
Mani to. nego jesi li upoznat sa ovim?


mozda ti prvo treba da se upoznas sa ovim [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Cannibalism][/url]
mariopan mariopan 18:08 28.05.2010

Re: Kinezi


edit - da dodam i ono sto mi govori keva (moji zive na 5-10 minuta hoda od kineskog trznog centra u bl. 70) - ona tvrdi da su ti Kinezi bukvalno spasli narod u ono najcrnje vreme kad niti je bilo icega da se kupi niti je iko imao zute banke u dzepu. Neki su imali sta da obuku upravo zahvaljujuci njima i njihovim cenama.

Tačno.
Da li znaš da bi sirotinjska deca išla gola i bosa da nije te jeftine robe i obuće? Išli bi pocepani, dronjavi i u cipeletinama koje pokupe iz kontejnera.
Koliko starih ljudi okolo šeta u novim, jeftinim, bluzama, džemperima, cipelama, toplim papučama....znaš kada bi oni to mogli da kupe od ono malo crkavice što imaju kao "prihod"?
Nikad.
I zato ne znam kako da protumačim ovo pisanije Strongi, jel si ti nešto pio danas?
Ili si prebrzo uleteo u neke teme, pre nego što si shvatio suštinu opstanka ovde u Srbiji?
Opstaje se na mišiće i na snalažljivost - gole pare nema niko.
Pa ako i Kinezi tako opstaju - pa šta?
I oni treba da žive i prežive svoju nevolju, kao i mi.
Koliko si puta jeo u restoranu pa dobiješ papirić na kome je napisan račun? I to poveliki?
Ja vrlo skoro.
Kinez mora nedelju dana da radi da bi toliko robe prodao- i toliki je njegov ćar od neizdatog fiskalnog računa.
A opraštaš onome u restoranu, onako u duši, lepo te je na'ranio, nema kose oči i šućkast ten pa zato? Naš je a nije njihov? I opraštaš tvojim prijateljima na "časnu reč" daleko veće pare koje su sve nas toliko koštale samo zato što ti je prijatelj? A žao ti 10 dinara fiskalnog računa od prodate majjce koja košta 150 dinara?
Mislim da se družiš sa pogrešnim ljudima , šteta.

zilikaka zilikaka 21:44 28.05.2010

Re: Kinezi

Vidiš, bez namere da se uplićem u raspravu da li je autor zastranio, u jednome se svakako slažem sa njim.
Ako moja prijateljica, koja je nedavno otvorila piljaru, insistira da meni izda fiskalni račun, jer mora da joj se slaže stanje u i na kasi, zašto bismo nekome drugom tolerisali da se pravi lud.
Ja recimo povremeno pazarim kod Kineza, i obavezno insistiram da mi izdaju račun.
Svaka čast svima, ali hajde da se svi stave u istu ravan, pa kako kome bude.
U svakom slučaju, to bi trebalo da bude obeležje ozbiljnog društva.
dragan7557 dragan7557 10:21 28.05.2010

Re: Astal i BRUKA NIŠA

Evo sad pročitah da se kod Vas u Niš slomio Astal=Sto od nepodignutih pasoša koje ste tražili, platili a niste uzeli. B92 "Slomio se sto pod teretom pasoša."

A ovamo frka na Kineze koji kad dobiju Pasaportinu pravo u inostranstvo.

cerski
olivera2804 olivera2804 10:21 28.05.2010

Made in PRC

Kupio moj dever spravicu za seckanje krompira u jednom nasem poznatom marketu, spravica je bila uredno spakovana u kutiju, sa deklaracijom na kojoj je pisao Made in PRC...jadnik se bas razocarao kad je shvatio...ali it was to late.
Elem, spravica i nije tako losa...uostalom legalno je uvezena i nema ljutnje, ali mene fasciniraju ovi "nasi" uvoznici koji na deklaracijama uveliko zaobilaze ono klasicno "made in China" ili "Zemlja porekla NRK", ili prodaju decije cipelice navodno iz Slovenije, na kojima je nevesto izbrisano "PRC"...(uvezu iz Kine ali preko Slovenije) ili sto je najprljavije..ima jedan "brend" zenske garderobe i cipela (u BG i SD) gde su na komadima odece prisiveni ili nakaceni kartoni sa logotipom brenda a kad izvrnes nogavicu PRC...

g.radicevic g.radicevic 12:38 28.05.2010

Re: Made in PRC

90% a neki procenjuju i neki postotak vishe,
robe shiroke potroshnje,
koja se prodaje u celom svetu je PRC.
razlika je samo shto postoji kineska i kineska roba.
ne kupujem u kineskim radnjama,
al kupujem kinesko,
d133691 d133691 10:37 28.05.2010

pa da! kinezi su krivi..

da li si ih pitao koliko se osecaju povlascenim u srbiji?

da li si ih pitao koliko moraju da plate i 'nasima' u kini i 'nasima' u srbiji da bi ta roba stigla i prodavala se ilegalno, i da li im je uopste data mogucnost da se sve to obavi na drugi nacin?

da li si ih pitao zasto ne zele da se sahranjuju van kine?








Strongman Strongman 15:43 28.05.2010

Re: pa da! kinezi su krivi..

da li si ih pitao koliko se osecaju povlascenim u srbiji?


Bisam ih pitao. Ali poreska politika treba da bude jednka za sve ako se ne varam.

koliko moraju da plate i 'nasima' u kini i 'nasima' u srbiji da bi ta roba stigla i prodavala se ilegalno, i da li im je uopste data mogucnost da se sve to obavi na drugi nacin?



Organizacija je piramidalnog oblika i kineze koje ocde vi]amo nisu ba[ gospodari svoje robe i sudbine. Rade za nekog ko je iznad njih u piramidi.

da li si ih pitao zasto ne zele da se sahranjuju van kine?



Ne nisam ali sam pitao, ovlaž, za fiskalni račun i stepen razumevanja srpskog im se sveo na nulu
Strongman Strongman 20:24 28.05.2010

Re: pa da! kinezi su krivi..

pa priupitaj ih malo koliko i kome moraju da plate za apsolutno sve sto ih ceka u srbiji


tekst je o fiskalnim računima i dvostrukim aršinima pri kontroli istih. Slažem se da treba istražiti ko sve reketira kineske radnike ali to ne znači da treba da gledam blagonaklono što ne izdaju fiskalne račune. Te dve stvari nemaju dodirne tačke.

pa ima i piramidalne organizacije, ima i samostalnijih, ali se u svakom slucaju mnogi 'nasi' bogate na njima, nesrazmerno vise nego sto se kinezi bogate na 'nama'


Fiskalni račun!


pa malo citas (cisto da se informises o razlicitim kineskim poimanjima zivota i smrti),pa malo naucis kineski (cisto da saznas koliko je jutros platio dezurnom u bloku 70), pa se malo druzis sa njima (cisto da ti objasne kako i zasto su dosli u srbiju i da li su glasali za slobu), pa se malo suocis sa svojim rasistickim predrasudama,pa vise nikada ne napises ovakav tekst



Prvo bih se pozabavio ko kome plaća reket u Nišu, pa tek onda, možda, među kinezima.

Nazivaš me rasistom a ne sporiš da masovno ne izdaju fiskalne račune. Imaš neki problem rasuđivanja ili penetriraš u tu priču pa dokle ide.
Ljuttko Ljuttko 23:16 28.05.2010

Ovlaž...

Sudeci i po tekstu bloga i kolicini svakojakih gresaka u tvojim komentarima ti si izgleda grlo posteno ovlaž(io) pre nego sto si uradio ovo dubokoumno istrazivanje. Pa kako si se raspitao, tako ti je i rezultat ispao- ovlaž


Organizacija je piramidalnog oblika i kineze koje ocde vi]amo nisu ba[ gospodari svoje robe i sudbine. Rade za nekog ko je iznad njih u piramidi.

da li si ih pitao zasto ne zele da se sahranjuju van kine?




Ne nisam ali sam pitao, ovlaž, za fiskalni račun i stepen razumevanja srpskog im se sveo na nulu

[i][/i]
Goran Vučković Goran Vučković 10:41 28.05.2010

Drugom stranom ulice

I za kraj da načnem temu o kojoj planiram da pišem. U Srbiji ne postoji nijedan kineski grob. Nema ni u Njujorku a ni nigde u zapadnoj Evropi. Jedan moj prijatelj, a pretpostavićete koji, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao je sastanku INTERPOL-a na kome je postavljano pitanje "Gde se sahranjuju Kinezi?". Od kad sam to čuo prelazim na drugu stranu ulice kad naiđem na kineski restoran.

Kad sam pročitao ovo, počeo sam da razmišljam da li da pređem na drugu stranu ulice kad vidim tvoj blog.
Strongman Strongman 10:43 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

Ako
medjutim92 medjutim92 11:12 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

Goran Vučković
Kad sam pročitao ovo, počeo sam da razmišljam da li da pređem na drugu stranu ulice kad vidim tvoj blog.


Strongman pwned
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:54 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

Vučko,

I za kraj da načnem temu o kojoj planiram da pišem. U Srbiji ne postoji nijedan kineski grob. Nema ni u Njujorku a ni nigde u zapadnoj Evropi. Jedan moj prijatelj, a pretpostavićete koji, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao je sastanku INTERPOL-a na kome je postavljano pitanje "Gde se sahranjuju Kinezi?". Od kad sam to čuo prelazim na drugu stranu ulice kad naiđem na kineski restoran.


Kad sam pročitao ovo, počeo sam da razmišljam da li da pređem na drugu stranu ulice kad vidim tvoj blog


ako pređeš, naći ćeš me tamo.

Ovo potpisujem:
strongmene, pises o stvarima o kojima nemas pojma. Prosto ne znam odakle bih poceo.



yugaya yugaya 13:36 28.05.2010

Re: pogled sa druge strane drugacije ulice

The Final Journey Home: Chinese Burial Practices abroad - Spokane
A Chinese proverb states, "If one who attains honor and wealth never returns to his original place, he is like a finely dressed person walking in the dark."

Chinese Funeral Customs
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:17 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

Goran Vučković
I za kraj da načnem temu o kojoj planiram da pišem. U Srbiji ne postoji nijedan kineski grob. Nema ni u Njujorku a ni nigde u zapadnoj Evropi. Jedan moj prijatelj, a pretpostavićete koji, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, prisustvovao je sastanku INTERPOL-a na kome je postavljano pitanje "Gde se sahranjuju Kinezi?". Od kad sam to čuo prelazim na drugu stranu ulice kad naiđem na kineski restoran.

Kad sam pročitao ovo, počeo sam da razmišljam da li da pređem na drugu stranu ulice kad vidim tvoj blog.


onda se vidimo tamo, druže gorane.
edit:
i drugar'ce jel'ce.
Strongman Strongman 16:52 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

anybody else?
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:34 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

anybody else?

Da, ja, kad već prozivaš i prestrojavaš.
corn mouth corn mouth 17:49 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

anybody else?

Strongman Strongman 18:32 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

C est la vie
pereca011 pereca011 22:18 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

Strongman
Ako

ne shvataj licno strongi.covek cesto klopa kinesku hranu,pa si mu začinio za celi život^^
Goran Vučković Goran Vučković 22:41 28.05.2010

Re: Drugom stranom ulice

ne shvataj licno strongi.covek cesto klopa kinesku hranu,pa si mu začinio za celi život^^

E, jbg, odoše i perece - loš dan za gastronomiju...
blazha2000 blazha2000 12:28 28.05.2010

Kinezi

Kontam da bi kinezi radili legalno da ih drzava malo pritisne....jedino sto me malo nervira jeste sto teraju ljude da rade za male pare,da vrate pola plate kad dobiju minimalac i slicna izivljavanja u smislu radnog vremena od po 12 sati za radnike...pa nisu oni vatrogasci.Mada kad bolje razmislim,oni to rade i nasim gradjanima,a Boga mi i svojim sunarodnicima.Inace u Zrenjaninu kad isnpektor oljusti nekog kineza sa kaznom,ostale kolege kinezi iz trznog centra skuplaju pare da se ta kazna plati.Taj isi kinez koji je kaznjen ,nekom drugom prilikom daje lovu ze nekog drugog oljustenog kolegu...emaptija ili proracun?
mlekac mlekac 06:29 29.05.2010

Re: Kinezi

blazha2000
Kontam da bi kinezi radili legalno da ih drzava malo pritisne....jedino sto me malo nervira jeste sto teraju ljude da rade za male pare,da vrate pola plate kad dobiju minimalac i slicna izivljavanja u smislu radnog vremena od po 12 sati za radnike...pa nisu oni vatrogasci.Mada kad bolje razmislim,oni to rade i nasim gradjanima,a Boga mi i svojim sunarodnicima.Inace u Zrenjaninu kad isnpektor oljusti nekog kineza sa kaznom,ostale kolege kinezi iz trznog centra skuplaju pare da se ta kazna plati.Taj isi kinez koji je kaznjen ,nekom drugom prilikom daje lovu ze nekog drugog oljustenog kolegu...emaptija ili proracun?

Moja prijateljica, Kineskinja, pricala mi je u Botswani kako je neprekidno traze razni trzisni inspektori da im pomogne - Kinezi su tamo uredno vodili knjige i izdavali racune - samo sto su knjige bile vodjene na Kineskom, pa muceni inspektori nisu mogli da uhvate ni glavu ni rep!
deberzerak deberzerak 12:38 28.05.2010

loodilo

strongmene, pises o stvarima o kojima nemas pojma. Prosto ne znam odakle bih poceo.
100 000 kineza x 2000 dolara po glavi = 2 000 000 dolara za ženu sa cvetom u kosi.

Ovo je laz par excellance, ne mogu da verujem da i dalje ima ljudi koji u to veruju.

Pricas o tome da su kinezi povlasceni u srbiji,....hehe kakva ironija. povlasceni su sa nasom poreskom upravom ko srbi u kosovskim institucijama. Nisi ni svestan kolikom drzavnom reketu su izlozeni, koliko puta im je naplacena kazna bez ikakvog osnova, koliko puta su maltretirani samo da bi inspektor na kraju mogao da uzme novac.Ne mogu da nabrajam sve primere, nemam zivaca, al dacu ti jedan primer. Kinezu, vlasniku doo-a je carinski sud odredio da plati kaznu od 900.000 dinara, zalbe nikada nisu citali (novac su mu skinuli sa racuna prinudnom naplatom) , samo su copy /pastovali resenja. Visi sud , posle zalbe donosi odluku da se presuda ponisti , i da visina naplacene kazne ne moze biti visa od 50 .000 dinara. Novac mu ni posle godinu dana nije vracen. Molim te, javi mu da je povlascen.

"Gde se sahranjuju Kinezi?"


Sahranjuju se u Kini, ali ako hoces da posetis nekog ko je sahranjen u srbiji, mozes slobodno da odes do Novog groblja u Beogradu.

Država je devedesetih godina prošlog veka dozvoljavala Kinezima da dolaze u Srbiju i očigledno je da su te poluge i dalje veoma jake – smatra Rajić.

Sta mislis koliko kineza dolazi u Srbiju danas, hiljade, desetine hiljada? Tacan odgovor je - gotovo da ne dolaze. Dobiti srpsku vizu , legelanim putem je za kineza tri puta teze nego sto je nama bilo da dobijemo nemacku vizu 1997-me.
Da li znas da kinezi do 2005 nisu mogli da budu vecinski vlasnici doo-a, da to je bilo onda kada ih je bilo 100.000, kako kazes, koji su dosli da glasaju za Miru Markovic.Vecinski vlasnici tih firmi bili su srbi, kinezi su mogli da poseduju samo 49% kapitala firme. Povlasceni....ne veruj glupostima Strongi.
westvleteren westvleteren 12:44 28.05.2010

Re: loodilo

deberzerak
strongmene, pises o stvarima o kojima nemas pojma. Prosto ne znam odakle bih poceo.
100 000 kineza x 2000 dolara po glavi = 2 000 000 dolara za ženu sa cvetom u kosi.

Ovo je laz par excellance, ne mogu da verujem da i dalje ima ljudi koji u to veruju.


Ovo je i meni palo u oci, ne zato sto je laz vec zato sto je 200 000 000
predatortz predatortz 12:49 28.05.2010

Re: loodilo

Nisi ni svestan kolikom drzavnom reketu su izlozeni, koliko puta im je naplacena kazna bez ikakvog osnova, koliko puta su maltretirani samo da bi inspektor na kraju mogao da uzme novac


Panduri u BG zaustavljaju čim vide tablice koje počinju sa 999. Na Staroj Bežaniji ih svako jutro gledam kako plaćaju reket.

Sa druge strane, kroz posao sam imao priliku da upoznam par ljudi koji im vode poslovne knjige. Tu se časni krst nezna!
blazha2000 blazha2000 13:10 28.05.2010

Re: loodilo

Neki strucnjak je na be92 rekao pre neki dan da ih u Srbiji ima ukupno oko 10 000...ne znam da li je to tacno,ali mi deluje realno.
dali76 dali76 15:46 28.05.2010

Re: loodilo

Treba naci dezurne krivce?Kineze.
Eto recimo mnogobrojnim radnicima ppropale tekstilne industrije treba ukazati da su im “uvezeni” Kinezi jedni od glavnih krivaca sto nemaju posao. Poreskim obveznicima treba pokazati kako njihove kolege kineski trgovci ne placaju iste obaveze.
srpskim kupcima treba kazati da je kineska roba vredna samo korpe za smece. Uovakvim zadatim temama uvijek je dobrodosla mrvica dehumanizacije dezurnog krivca. Tako nije zgoreg napisati da Kinezi jedu,seru, I pisaju iz istih cinija posuda iz kojih jedu. Bez politike note nikako; treba napraviti vezu izmedju Kineza I Mire Markovic.
Sto je najgore primjeri mogu biti sasvim istiniti. Najvaznije je izbeci primere koji bi narusili crno bijelu sliku.
Na ovakvom tekstu mogli bi da vam pozavide djecaci iz KKK, whitepower , il neke slicne organizacije .
Well done Mr Strongman.
Strongman Strongman 15:49 28.05.2010

Re: loodilo

Treba naci dezurne krivce?Kineze.
Eto recimo mnogobrojnim radnicima ppropale tekstilne industrije treba ukazati da su im “uvezeni” Kinezi jedni od glavnih krivaca sto nemaju posao. Poreskim obveznicima treba pokazati kako njihove kolege kineski trgovci ne placaju iste obaveze.
srpskim kupcima treba kazati da je kineska roba vredna samo korpe za smece. Uovakvim zadatim temama uvijek je dobrodosla mrvica dehumanizacije dezurnog krivca. Tako nije zgoreg napisati da Kinezi jedu,seru, I pisaju iz istih cinija posuda iz kojih jedu. Bez politike note nikako; treba napraviti vezu izmedju Kineza I Mire Markovic.
Sto je najgore primjeri mogu biti sasvim istiniti. Najvaznije je izbeci primere koji bi narusili crno bijelu sliku.
Na ovakvom tekstu mogli bi da vam pozavide djecaci iz KKK, whitepower , il neke slicne organizacije .
Well done Mr Strongman.


To je tvoje tumačenje

evo malo citata sa neta:

Postojao je jedan na Trgu Oslobodjenja, tamo gde je sada hmmmm, neka banka, ali je zatvoren pre 5-6 godina. Prvo ih je zatvorila sanitarna inspekcija jer su svi spavali u kuhinji, a posle su ljudi prestali da dolaze. Tako da ne, Niš nema restoran kineske kuhinje



MOSKVA - Lanac kineskih restorana u Moskvi hvatao je pse lutalice te je njihovo meso servirao gostima kao ovčetinu, objavila je agencija Interfax pozivajući se na lokalne dužnosnike.

Sanitarna inspekcija pronašla je u podrumu restorana pseće glave i kosti, kao i veći broj životinja u kavezima koji su čekali da budu "svježe posluženi".

"Kineski kuhari klali su te pse u podrumu restorana i pripremali njihovo meso kao delikatesu", rekao je predstavnik gradskih vlasti Philip Solonitzki.

Restorani su zatvoreni, a protiv vlasnika i kuhara podignuta je optužnica za kazneno djelo prijevare te za okrutnost prema životinjama.


Kratak raport inspektora tržišne i sanitarne inspekcije izgleda ovako: pola miliona komada igračaka, koje nisu propisno deklarisane, povučeno je iz prodaje. Trajno je oduzeto 1.765 igračaka. Utvrđeno je da se na čak 149 prodajnih mesta nalaze igračke koje ne poseduju rešenje o zdravstvenoj ispravnosti.
Promet i kvalitet igračaka kontrolisan je od 26. novembra 2007. do 20. januara 2008. godine na teritoriji cele Srbije. Inspektori su tada „zavirili“ u 1.065 specijalizovanih prodavnica u kojima se prodaju samo igračke, u maloprodajne objekte koji u svom asortimanu, pored ostalog, imaju i igračke, ali i u veliki broj „kineskih radnji“.
- Igračke nisu slučajno kontrolisane. Akcija je usledila posle informacija da se u našim prodavnicama nalazi veliki broj igračaka lošeg kvaliteta koje utiču na bezbednost i zdravlje potrošača, a naročito dece. Kraj godine je inače period kada se ovi proizvodi masovno kupuju kao novogodišnji i božićni pokloni. Početkom prošle godine, prilikom redovne kontrole, videli smo da postoji problem sa deklaracijama i zdravstvenom ispravnošću igračaka. Sve je to uticalo da sa Sektorom za sanitarni nadzor Ministarstva zdravlja, koji kontroliše zdravstvenu ispravnost igračaka, preduzmemo zajedničku akciju - kaže Dušan Vučković, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i usluga.


Strongman Strongman 15:59 28.05.2010

Re: loodilo

Ovo je laz par excellance, ne mogu da verujem da i dalje ima ljudi koji u to veruju.


Da ima. Evo ja. Verujem šta mi je ispričao insajder, pravi a ne televizijski. Eto ideje. neka TV Insajder istraži poreklo i vlasništvo robe, kako se carini i koliki se pazari prijavjuju.




.Ne mogu da nabrajam sve primere, nemam zivaca, al dacu ti jedan primer. Kinezu, vlasniku doo-a je carinski sud odredio da plati kaznu od 900.000 dinara



Pa naravno. Najveća muljaža je na carini. Svaki komad garderobe ili bilo čega mora da bude prebrojan i zaveden u fakturama i carinskim spisima. A roba is kine stiže u kontejnerima kao rasuti teret. I onda dolazi do odokativnog peglanja papira.

Dobiti srpsku vizu , legelanim putem je za kineza tri puta teze nego sto je nama bilo da dobijemo nemacku vizu 1997-me.


Možda nisam bio jasan. Govorio sam o paralegalnim vizama. Ali mi se ne otvara tema.
tom tom 15:01 28.05.2010

zašto kinezi ne moraju da se fiskalizuju

Mogao bih da se kladim da je to zbog Kosova. Podrška za Kosovo u zamenu za izuzeće od plaćanja poreza...
Strongman Strongman 15:46 28.05.2010

Re: zašto kinezi ne moraju da se fiskalizu

Ne znam zašto ali sam se lično uverio da ne daju fiskalne račune.

Ono za kinesko groblje je misterija o kojoj sam prvi put čuo u Njujorku.

A da su sanitarci zatvorili kineski restoran u Nišu to nije bajka. Tako je bilo. A u ostalom svako ko je bio u Aziji na da su higijenske pretpostavke u pripremi i služenju hrane bitno drugačije.
yugaya yugaya 15:56 28.05.2010

Re: misterija

Ono za kinesko groblje je misterija o kojoj sam prvi put čuo u Njujorku.



Overseas Chinese Cemeteries

Mystery solved.
Strongman Strongman 16:00 28.05.2010

Re: misterija

Hvala. Ja nisam našao odgovor... Do malopre.
Bili Piton Bili Piton 15:46 28.05.2010

Re: Uh, Strongman, koje je ovo

Strongman
Si kupio nekad nešto u kineskoj radnji? A da nisi dobio možda fiskalni račun?


Kupio ja u bloku 70 pre pet godina masinicu za trimovanje/brijanje, zove se Jinghao, za 200 dindzi, bez fiskalnog racuna, jos uvek savrseno dobro radi.
Strongman Strongman 15:47 28.05.2010

Re: Uh, Strongman, koje je ovo

I mnei treba jedna.
Strongman Strongman 16:59 28.05.2010

Re: Uh, Strongman, koje je ovo

Ne znam da li nesto u ovom trenutku dopire do tebe, ali ovo je gore od Seselja.


Koji deo mog teksta?
Doctor Wu Doctor Wu 18:03 28.05.2010

Re: Uh, Strongman, koje je ovo

Strongman
Ne znam da li nesto u ovom trenutku dopire do tebe, ali ovo je gore od Seselja.


Koji deo mog teksta?

Citav tekst. Sve sto si pokusao da kazes, taj jeftini finger pointing na one koji su drugaciji je stari fasisticki trik (gotovo svakodnevno ga vidim na delu; videti pod BNP, UKIP, Daily Mail).

Iskren da budem, cini mi se (ili se samo nadam) da ti sustinski nisi takav, ali da si se upleo kao pile u kucinu agitujuci (pretpostavljam, u ime nekog prijateljstva) za luzersku politicku opciju koja sebe pokusava da nadje tako sto ce pokusati da izgradi neki regionalni nacizam. Idejni vodja kampanje (pretpostavljam, bivsi) oseca da se takve fore najbolje primaju po kafanama i rostiljdzinicama, pa su i poreski primeri u tekstu takvi: buregdzijsko-pljeskavicarski. Cini mi se da bi trebalo da se klonis takvih ljudi.

Da si neka faca, borio bi se za sto manji upliv drzave u ekonomske poslove i rekao bi kako porez ne treba da placaju ni Kinezi ni Srbi. Ne bi pominjao ni pravio dodgy sale na racun njihovih obicaja kakvi god da su. A Kineze samo treba da podsticemo da sto vise rade i ulazu po Srbiji (bilo tako sto ce iznajmljivati stambeni i poslovni prostor, bilo tako sto ce zaposljavati lokalnu radnu snagu).
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:48 28.05.2010

Re: Čini mi se

da tebe blogokolega čeka zavidna karijera u patriJotskim" strankama. Jedino što si promašio mesto, probaj ovo da ispričaš ispred prodavnice, ekipi koja pije pivo, tu ćeš naići na odobravanje. Čuj odobravanje, ima da briljiraš...
Strongman Strongman 16:11 28.05.2010

Re: Čini mi se

Šta te je konkretno navelo na takav zaključak? Koji deo mog teksta?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 16:25 28.05.2010

Re: Čini mi se

Strongman
Šta te je konkreto navelo na takav zaključak? Koji deo mog teksta?


neverovatno kako ovde redovno bljesnu homofobni, mizogeni, ksenofobni itd. tekstovi i komentari a sve nevinasce do nevinasceta pise
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:38 28.05.2010

Re: Čini mi se

Strongman
Šta te je konkreto navelo na takav zaključak? Koji deo mog teksta?


ranije sam rado čitao tvoje tekstove, pa da odgovorim u njihovo ime. Dakle


U naslovu spominjem Kineze... Tamo nekad je uvezeno par stotina hiljada Kineza za potrebe režima Slobodana Miloševića.


Nisu ljudi stoka da ih neko uveze. Pa i kad ih ima par stotina hiljada. I da, nisu isti čak i kad su Kinezi. Svako je čovek za sebe; ličnost za sebe, ostalo je predrasuda. Ali pazi ovo:
Postavlja se pitanje, zbog čega nadležni gotovo namerno žmure na ovaj problem, naročito kada je zbog krize uništenaa tekstilna industrija, mnogi ljudi su ostali bez posla, a kineska konkurencija sa sivom ekonomijom dodatno otežava situaciju?

Ljudi ostali bez posla zbog Kineza? A šta su Kinezi?
Pa od zla gore:
Da bi Nacionalna služba za zapošljavanje imala dobru evidenciju, mora bolje da sarađuje sa MUP-om, koji registruje ulazak u zemlju na graničnim prelazima. Njihove službe treba da se povežu i prate gde borave kineski državljani koji uđu u Srbiju, a koji po pravilu nikada ne dolaze sami, nego sa porodicom.

Nacionalna služba za zapošljavanje treba da prati imigrante? Uz pomoć sveprisutnog MUP-a. A po kom tom zakonu, valjda i u ovakvoj postavci scene i za Kineze važi zakon? Da stvar bude gora imaju i porodice, jao katastrofa...

Vidi, postoji dominantno mišljenje koje vlada ovim društvom o Kinezima. Njlakše je obračunati se sa tim mišljenjem jasnim principom, da država sprovodi sopstvene propise i onda nema spora, ko poštuje propise slobodan je da radi i izgleda kako mu volja. Država ne sprovodi svoje propise, ako neko treba da bude kritikovan onda je to država. Kinezima puno sreće i uspeha u radu želim, ako su sposobniji od domaćih trgovaca, što me ne čudi, neka prosperiraju.

Strongman Strongman 16:46 28.05.2010

Re: Čini mi se

Država ne sprovodi svoje propise, ako neko treba da bude kritikovan onda je to država.


Slažem se. Ako te neko na autoputu propusti da ne platiš putarinu nije tvoja odgovornost već čike iz kućice. U leskovcu su poreznici preterano revnosni dok su nezainteresovani za kineske radnje. Zašto?

ako su sposobniji od domaćih trgovaca, što me ne čudi, neka prosperiraju


Slažem se. Ali dirigovana sposobnost za VIP obvreznike je u pitanju.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:09 28.05.2010

Re: Čini mi se

Ali dirigovana sposobnost za VIP obveznike je u pitanju.


Čini mi se da stranci uopšteno jednostavnije posluju u Srbiji od domaćina. Da ih se više štedi. To je fenomen, čini mi se rezultat kompleksa društva. Ali daj, nemoj da se kola slome na Kinezima samo zato što ovde preovlađuje ničim potkrepljeno mišljenje da smo bolji od Kineza, da su oni "ispod". To prosto nije tačno, a nije ni pristojno.
Kinezi su drugačiji, ne nužno gori. Kada sam ih u onoj i onakvoj Srbiji počeo da ih srećem u gradu osetio se mali zračak kosmopolitizma i onog starog beogradskog duha koji prihvata drugačije. Nije dugo potrajalo.
Strongman Strongman 18:35 28.05.2010

Re: Čini mi se

Ali daj, nemoj da se kola slome na Kinezima samo zato što ovde preovlađuje ničim potkrepljeno mišljenje da smo bolji od Kineza, da su oni "ispod". To prosto nije tačno, a nije ni pristojno.


Ma jok bre. Samo kažem da im se toleriše da ne daju fiskalne račune.

Kinezi su drugačiji, ne nužno gori. Kada sam ih u onoj i onakvoj Srbiji počeo da ih srećem u gradu osetio se mali zračak kosmopolitizma i onog starog beogradskog duha koji prihvata drugačije. Nije dugo potrajalo.


Ne diskutujem da l su bolji da l su gori. Samo ukazujem n privilegiju koju konzumiraju, za razliku od roštiljdžija.
929292 929292 21:53 28.05.2010

Re: Čini mi se


uros_vozdovac
da tebe blogokolega čeka zavidna karijera u patriJotskim" strankama. Jedino što si promašio mesto, probaj ovo da ispričaš ispred prodavnice, ekipi koja pije pivo, tu ćeš naići na odobravanje. Čuj odobravanje, ima da briljiraš...



pretpostavljam da su ovi što piju pivo ispred prodavnice po difoltu rasisti i ksenofobi.
veoma tolerantan stav, bez ikakvih generalizacija.
iskreno, ne vidim razliku između tebe i patriJota.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:24 28.05.2010

Re: Čini mi se

iskreno, ne vidim razliku između tebe i patriJota.


Iskreno, trebalo bi. Evo zašto. U pitanju je jedna imaginarna bezimena grupa, postavljena u post kao ilustracija. To je u redu dok uživa u anonimnosti. E sad kad se grupa prepozna ona može biti prepoznata ili zbog nevešte aluzije ili zbog opštepoznatog ponašanja ili neke druge isto opštepoznate karakteristike grupe.
U mom primeru cenim da reaguješ na naglašeno slovo J, koje je ipak opštepoznata karakteristika jedne grupe koja, složićeš se, troši izvesne količine piva ispred prodavnice. A složićeš se da kod te grupe grupe (slovo J opet, da ne bude nejasno) postoje vrednosni, moralni, etički sudovi koji tu grupu čine prepoznatljivom.
Ako sam u konkretnom slučaju pogrešio, ukoliko samo ja pripisujem ovoj grupi da bi ovakvi stavovi kod njih naišli na odobravanje izvinjavam se. Pre svega tebi, kolega, a i ostalima koji ovo čitaju.
Goran Vučković Goran Vučković 16:30 28.05.2010

Da titlujemo

EDIT: Za one koji ne umeju ili ne žele da se pozabave ovim što sam napisao već sopstvenom interpretacijom da malo titlujem radnju. Ovo je blog o dvostrukim aršinima poreznika.

Da znate da je ukusan ovaj Pantelija...
Strongman Strongman 16:33 28.05.2010

Re: Da titlujemo

pronašao si se i sa druge strane ulice
lush92 lush92 17:28 28.05.2010

dozvole

da nadležni tvrde da imamo tako malo njihovih radnika sa dozvolom za rad, tek nešto više od dve stotine.


to je zato sto ako se registrujes kao preduzetnik ili osnujes svoje preduzece i postavis se za direktora, onda ti ne treba dozvola za rad.
dozvola ti treba samo ako sa odredjenim zanimanjem ulazis na neko specificno radno mesto kao obican zaposleni (a stranac si) npr logicno je da ce se izdati dozvola za kineza kuvara u kineskom restoranu jer je jedino on dovoljno strucan, profesora jezika i sl, ali se nece izdati dozvola za kineza ili nekog drugog stranca da radi kao vozac jer kombi, kamion mogu da voze i nasi ljudi.

nadam se da ti je ovo dovoljno za razresenje enigme o tome zasto ih je tako puno, a tako malo ih ima dozvole za rad.

ps ono za glasanje i miru je vec dosadno i nema veze sa zivotomo, pogledaj zakon o uslovima za sticanje drzavljanstva srbije i videces zasto



Strongman Strongman 17:36 28.05.2010

Re: dozvole

ps ono za glasanje i miru je vec dosadno i nema veze sa zivotomo, pogledaj zakon o uslovima za sticanje drzavljanstva srbije i videces zasto


ja sam napisao sledeće

Većina nas je opravdano sumnjala da su dovedeni da glasaju za crveni režim.


A dovedeni su, kako kažem za potrebe režima. Nekakve potrebe.
lush92 lush92 17:59 28.05.2010

Re: dozvole

nisu dovedeni. dosli su sami, i nisu devedesetih poceli da dolaze samo u srbiju vec i u druge zemlje po istocnoj evropi; eto imas madjarsku kao dobar primer, tamo ih ima jos vise nego ovde.
dragan7557 dragan7557 21:58 28.05.2010

Re: drskost

ja sam napisao sledeće:


Pismeni napad na naše najbrojnije i najveće Investitore u Istoriji.

Zato oni drugi i neće da dodžu. Uplašili se i kvit.

cerski
cokamiki cokamiki 19:38 28.05.2010

Kinezi poljoprivrednici

Cuh da neki Kinezi u okolini Leskovca ili tu negde pocinju sa proizvodnjom zdrave hrane, ali zaboravih detalje, mrzi me da guglam, pa ako nekog ne mrzi..
mlekac mlekac 06:37 29.05.2010

Re: Kinezi poljoprivrednici

cokamiki
Cuh da neki Kinezi u okolini Leskovca ili tu negde pocinju sa proizvodnjom zdrave hrane, ali zaboravih detalje, mrzi me da guglam, pa ako nekog ne mrzi..

Mislis na ovo?
dali76 dali76 20:02 28.05.2010

....

O.K sasvim je jedna stvar postaviti legitimno pitanje da li I kako kineski trgovci izbegavaju placanje poreza, ali ovaj tekst nije o tome vec o tvojim licnim predrasudama prema Kinezima koji nam spremaju psece meso , pisaju u cinije iz kojih jedu I na kraju totalno neduhovito aludiranje da nam u kineskim restoranima pripremaju pravo pravcato kinesko meso tj svoje mrtve.Jos ubacis emtovne price kako inspektori nemaju obzira prema domacim trgovcima. Samim tim pojacas malo vatru za dodatni gnev prema Kinezima.
Ovakvi tekstovi su opasni jer ,kao sto rekoh , mogu da koriste istinite primere , na osnovu kojih se gradi neistinita slika.
Crno bijela slika gdje od Kineza ne moze ispasti nista dobro I gdje iste trebamo zaobiliziti u velikom luku.
Niti jednom jedinom rijecju nisi dao ni naslutiti daa od Kineza moze ispasti ista dobroga . Ne patim od politicke korektnosti , al izvini to je za mene rasizam.
Samim tim totalno si zakopao , ili otupio ostricu inace legitimne kritike oko recimo fiskalnih racuna.
P.S
Iako se ne slazem sa autorom bloga ne mislim da je “prelazak na drugu stranu ulice tj ovog bloga resenje. Ovdje smo da razgovaramo da se suprostavljamo argumentima I ako svaciji blog se svede na autorove istomisljenike gubimo svi.
Strongmena pozivam da dobro razmisli kakve posljedice mogu imati ovakvi tekstovi na publiku koja jedva ceka da neko uprei prst u odredjenu zajednicu.
PSS
Mr Strongman nije potreban dodatni titlovani prevod teksta . Dao sam svoje razloge zbog kojeg tumacim tekst na nacin na koji ga tumacim.
mariopan mariopan 20:11 28.05.2010

Re: ....

Ovdje smo da razgovaramo da se suprostavljamo argumentima I ako svaciji blog se svede na autorove istomisljenike gubimo svi.

Naravno, zato i pišemo
Strongman Strongman 20:42 28.05.2010

Re: ....

vec o tvojim licnim predrasudama prema Kinezima koji nam spremaju psece meso , pisaju u cinije iz kojih jedu


Kad već diskutujemo da kažem da nisu predrasude.

Restoran u Moskvi je zatvoren zbog toga (bio u to vreme u Moskvi i uverio se da cela čaršija priča o tome.

Za restoran u Nišu znaju mnoge Nišlije da je zatvoren (i slovima ZATVOREN) ne zbog mojih predrasuda već što su kinezi spavali u kuhinji i koristili posude za kuvanje za različite potrebe. Ne bih napisao da nije proverivo.

totalno neduhovito aludiranje da nam u kineskim restoranima pripremaju pravo pravcato kinesko meso tj svoje mrtve


Možda je neduhoviteo, slažem se, ali je fakad da kanibaizam ima tradiciju u kineza. Svašta nešto dobiješ kad u google potražiš tu temu, a ima i kad klikneš na sike. Nije urbana legenda. To su fakta. Nekako bi mi bilo lakše da je moja predrasuda ali nije.


Jos ubacis emtovne price kako inspektori nemaju obzira prema domacim trgovcima.


I to je fakat. Pogledaj moj tekst "Bila je odličan radnik" i pogledaj vesti za zatvaranje radnji u Leskovcu.

Samim tim pojacas malo vatru za dodatni gnev prema Kinezima.


To su predrasude. Gnev je ka državnim organima, kao što i piše u zaključku.


Ovakvi tekstovi su opasni jer ,kao sto rekoh , mogu da koriste istinite primere , na osnovu kojih se gradi neistinita slika.
Crno bijela slika gdje od Kineza ne moze ispasti nista dobro I gdje iste trebamo zaobiliziti u velikom luku.
Niti jednom jedinom rijecju nisi dao ni naslutiti daa od Kineza moze ispasti ista dobroga . Ne patim od politicke korektnosti , al izvini to je za mene rasizam.


Zamorna malo ta politička korektnost. Ko je čitao makar dva moja teksta zna o čemu govorim.


Iako se ne slazem sa autorom bloga ne mislim da je “prelazak na drugu stranu ulice tj ovog bloga resenje. Ovdje smo da razgovaramo da se suprostavljamo argumentima I ako svaciji blog se svede na autorove istomisljenike gubimo svi.
Strongmena pozivam da dobro razmisli kakve posljedice mogu imati ovakvi tekstovi na publiku koja jedva ceka da neko uprei prst u odredjenu zajednicu.
PSS
Mr Strongman nije potreban dodatni titlovani prevod teksta . Dao sam svoje razloge zbog kojeg tumacim tekst na nacin na koji ga tumacim.


Svašta nešto može da se zaključi kad se nečiji tekst čita kroz trepavice na preskok. Možda su fakta za Kineze malo zgusnuto navedena ali priča je o DVOSTRUKIM KRITERIJAMA PRILIKOM KONTROLE IZDAVANJA FISKALNIH RAČUNA.

A dopisnici iz Turske i Slovenije su verovatno bili pospani kad su čitali moj tekst ili im je falilo koncentracije. Za njih znam da imaju kapaciteta da shvate šta je autor rekao.
dali76 dali76 21:36 28.05.2010

Re: ....

Ako ti neko stavi argumente na stol zasto vjeruje da su,kako ti kazes, mozda malo zgusnuta fakta , vode na zakljucak da su Kinezi obicna stoka, tebi je glavni protuargument da smo il malo pospani il nemamo kapaciteta da svatimo sto je pisac thio reci?
Ako je to jedini argument I ako izmedju pospanih I glupih komentatora nema nista izmedju onda sis am svoju diskusiju sveo na licna vredjanja.


d133691 d133691 22:37 28.05.2010

Re: ....

dali76
Ako ti neko stavi argumente na stol zasto vjeruje da su,kako ti kazes, mozda malo zgusnuta fakta , vode na zakljucak da su Kinezi obicna stoka, tebi je glavni protuargument da smo il malo pospani il nemamo kapaciteta da svatimo sto je pisac thio reci?
Ako je to jedini argument I ako izmedju pospanih I glupih komentatora nema nista izmedju onda sis am svoju diskusiju sveo na licna vredjanja.



Jukie Jukie 03:19 29.05.2010

Re: ....

Strongman

totalno neduhovito aludiranje da nam u kineskim restoranima pripremaju pravo pravcato kinesko meso tj svoje mrtve
Možda je neduhoviteo, slažem se, ali je fakad da kanibaizam ima tradiciju u kineza. Svašta nešto dobiješ kad u google potražiš tu temu, a ima i kad klikneš na sike. Nije urbana legenda. To su fakta. Nekako bi mi bilo lakše da je moja predrasuda ali nije.

Ako ste gledali seriju "Deadwood" tu su imali elegantan način reciklaže preko vrste posrednika. Dakle, ako čika Swearingen (Nožooki) hoće da se otarasi nekog leša bez ostataka, pošalje šegrta da ga odnese čika Wu-u. Čika Wu gaji vrlo proždrljive prasiće koji ni koske ne ostavljaju (doduše čika Wuovi šegrti posle moraju da povade neke aljine iz blata i bace ih uskraj - Deadwood je vrlo prljava varoš gde smeća, blata i vode ima i na sred korzoa). Prasići kasnije bivaju pripremljeni na razne načine (ali se ne sećam da su imali leskovački roštilj).
gedza.73 gedza.73 08:01 29.05.2010

Re: ....

Niti jednom jedinom rijecju nisi dao ni naslutiti daa od Kineza moze ispasti ista dobroga . Ne patim od politicke korektnosti , al izvini to je za mene rasizam.
Samim tim totalno si zakopao , ili otupio ostricu inace legitimne kritike oko recimo fiskalnih racuna.

Strongmena pozivam da dobro razmisli kakve posljedice mogu imati ovakvi tekstovi na publiku koja jedva ceka da neko uprei prst u odredjenu zajednicu.
dragoljub92 dragoljub92 00:35 29.05.2010

kolko im je loše

u kinu ,kad im je u srbiji dobro?
prvo 150000kineza je došlo u srbiju kao uslov da bi zloba i ratka(čitaj mira,ko li gu danu ima mira kad joj ratka više odgovara) dobili kredit od kone,ne tvrdim ali mi je to berovatnije.

drugo koneski restoran u niš je propao još 93 i to se videlo na njemu ja samse više puta pitao radi li to ili ne ,nikad nisam bio unutra,li znam da ej do 93 bio održavan,posle ..ko zna šta jebilo,ali jedno je sigurno nišlije nisuimale pare da eksperimentišu sa njihovom kuhinjom.

treće na rts je bila emisija povodom tih priča da niko nije video sahranu kineza.e sad a koliko to koneza umire u srbiji.kolko samja video to su sve mlađi ljudi ,što bi se reklo u najboljim godinama,ja lično nisam video ni jednog starijeg od 40 godina.elem lepo su rekli da oni spaljuju svoje mrtve i šalju ih nazad u kinu.

četvrto njihov broj se smanjuje više ih nema po nišu kao što je bilo ,a i onaj centar prekoputa pošte 6(kod ž.stanice je na umoru,zadnji put kad sam bio je bio poluprazan)onj u bivšoj konfekciji 7jul(beše) radi ali nije nešto i tu sam između dve posete video izmene,onaj u ivana milutinovića nisam bio.smanjio se i broj radnji u voždovoj a u dušanovoj ih mislim više nema.

peto priče o ljudožderstvu su identičbne ne obe strane ,takve iste priče se pričaju i po africi i istoku samo se tamo priča da su evropljani ljudožderi.pa sad ko oće nek veruje.
da si samo pisao zašto kinezi ne daju fiskalni račun bilo bi bilje,a to što neki ovde pišu kako kinezi plaćaju "porez" kroz nelegalne tokovbe,baš me briga i naši plaćaju isto taj porez pa se nama ne gleda kroz prste.to nije nikakav argument.

aovo da ne zaboravim i ja kad sam svojevremeno bio u NL isto je neki restoran u amsterdamu zatvoren jer su našli u frižideru pacove i pse,samo za kineze je to regularna hrana kao za nas prasetina.
sve u svemu ili si lakoveran pa si naseo na šovinističku propagandu il je to pa tvoj tok misli ali u oba slučaja si promašio i samo sebi naneo štetu ovakvim tekstom.
libkonz libkonz 09:11 29.05.2010

Re: kolko im je loše

Sa druge strane, jedino je Strongman pisao o zaista užasnom odnosu države prema malim privatnicima. Ljudi koji pošteno rade i 100 % legalnu strahuju od posete inspekcija i harača koji uzimaju. A sve to zato što im je Dinkić dao kvote koje moraju da ispune.
Može reći ko šta hoće, ali Kinezi ne daju fiskalne račune. Zašto se to toleriše to je važno pitanje. Ali ne smeju oni biti privilegovani u odnosu na nas ostale.
Strongman Strongman 09:15 29.05.2010

Re: kolko im je loše

Može reći ko šta hoće, ali Kinezi ne daju fiskalne račune. Zašto se to toleriše to je važno pitanje. Ali ne smeju oni biti privilegovani u odnosu na nas ostale.

drazen92 drazen92 09:23 29.05.2010

NI HAO!


Zlo i naopako.
Mogao si da umesto Kinezi napišeš Jevreji ili Crnčuge ili Šiptari i možda bi naišao na malo više razumevanja.
Koliko sam razočaran ovim blogom b92 koji nekad beše oaza u pustinji medijskog ludila ove nesrećne zemlje - toliko mi nadu daju komentari svih razumnih ljudi, koji su bili dovoljno naivni da pročitaju ovo što ne mogu imenovati i ostati pristojan.
Subota je i ne radim danas pa reko' da se malo uz kafu razonodim, pošto je moja draga upravo otišla da radi. Iako je Subota. Ona radi u svojoj prodavnici svaki dan osim Nedelje od 08 do 20 h. A Nedeljom ide u Beograd po robu od 05 do 22 h.
Što bi rekli radi ko Crnac. U svojoj radnji zaposlila je 4 državljanke Srbije. Plaća sve poreze i doprinose. Izdaje fiskalne račune. Plaća knjigovođu. Bori se svaki dan sa korupcijom na svakom ćošku ove demokratske države.
I da. Voli pirinač, lignje, testo... Ne jede pse. Domicilni kanibali u vidu inspektora, policije, carinika pa do najsitnijih fiškala gledaju je kao najfiniji delikates.
Izvini Strongmane što sam subjektivan, ali eto pomislim na njene lepe bademaste oči i stvarno mi je teško ostati pristojan, pa odoh i ja na drugu stranu ulice.
Strongman Strongman 09:33 29.05.2010

Re: NI HAO!

Subota je i ne radim danas pa reko' da se malo uz kafu razonodim, pošto je moja draga upravo otišla da radi. Iako je Subota. Ona radi u svojoj prodavnici svaki dan osim Nedelje od 08 do 20 h. A Nedeljom ide u Beograd po robu od 05 do 22 h



Ja svojoj dragoj ne dozvoljavam da se muči a pogotovo ne 90 sati nedeljno. Strašno. Kako te bre nije sramote?
dali76 dali76 10:49 29.05.2010

Re: kolko im je loše

E lib imam par pitanja :
Da li ti vjerujes ;
Da se Kinezima ustvari ne znaju grobovi jer nam serviraju svoje mrtve za hranu?
Da su dovezeni zbog toga da glasaju za Slobu?
Da im je roba smece whatsoever
Da pisaju iz iste cinije iz koje jedu?
Da sluze psece meso?
Da ne placaju porez?
Na kraju najvaznije pitanje je pitanje da li iz svih ovih konstatacija ti zakljucujes da je tema ovog bloga problem fiskalnih racuna?

Iskreno vjerujem u tvoj iskren odgovor.
libkonz libkonz 15:41 29.05.2010

Re: kolko im je loše

E lib imam par pitanja :
Da li ti vjerujes ;
Da se Kinezima ustvari ne znaju grobovi jer nam serviraju svoje mrtve za hranu?
Da su dovezeni zbog toga da glasaju za Slobu?

ne

Da im je roba smece whatsoever

ona roba koju prodaju u kineskim prodavnicama u mom gradu je uglavnom smeće.

Da pisaju iz iste cinije iz koje jedu?
Da sluze psece meso?

ne razmišljam o tome, iskreno me baš briga

Da ne placaju porez?

da, ne plaćaju.

Na kraju najvaznije pitanje je pitanje da li iz svih ovih konstatacija ti zakljucujes da je tema ovog bloga problem fiskalnih racuna?

Uključio sam se u ovaj blog zato što je Strongman ranije počeo i sada nastavio da piše o problemima malih privatnika u Srbiji. Na vrhu liste razloga zašto se borim protiv ove lopovske vlasti je odnos prema malim privatnicima, ljudima koji samo žele da prehrane svoje porodice, pošteno rade, a opet žive u strahu od Dinkićevih inspektora. Prosečnog Srbina ne dotiče ova tema, ali je zaista reč o TERORU vlasti prema malim privatnicima. Zato koristim svaki tekst sa ovom temom da dam svoj doprinos.
Nisam se mnogo obazirao na temu kineskih grobova. Nije Strongman ni prvi ni poslednji koji je nešto lupio na blogu.
Što se tiče Kineza, ono što jesu činjenice :
Izbegavaju plaćanje poreza, oštećuju budžet Srbije.
Ne izdaju fiskalne račune gotovo nikada, za razliku od drugih preduzetnika u Srbiji.
Tretiraju svoje radnike kao najgoru stoku. Zato i ne volim da ulazim u njihove prodavnice, jer sam par puta došao u iskušenje da ih išamaram, kada sam video šta rade onim sirotim ženama koje rade kod njih, a bedno su plaćene i nisu prijavljene. Neko će reći da ni Srbi nisu sjajni kao poslodavci i tu ću se složiti. U rangu smo Italijana, daleko od npr. Nemaca, ali Kinezi su bez konkurencije najgori poslodavci u Srbiji i sramota je što im se dozvoljava taj način ophođenja prema zaposlenima. Tu nešto strašno škripi.
Znači, tlače radnike i vrše utaju poreza, a zaradu će trošiti u Kini i ovu zemlju učiniti još siromašnijom.
Zato sam, i pored besmislene priče o grobljima, Strongmanu dao preporuku za ovaj tekst.
inagadadavida inagadadavida 15:02 29.05.2010

NEKA NAMA KINEZA

Bas nesto nisam verziran u to da li su kinezi na novom bgd , svi prijavili radnje i da li placaju porez.......pretpostavljam da su morali nesto da prijave, a da muljaju sa fiskalnim kasama, nije nista neobicno......muljaju i srbi...

Definitivno sam cuo od devojke iz kraja, da je fakat da nikada niti jednog radnika , od ovih nasih ne prijavljuju, a da ih tretiraju kao stoku...to je valjda deo kineske kulture, bem li ga...

Neke vajde ipak ima od kineza.....ipak zaposle nekog mucenika, makar i neprijavljenog , na crno. Ipak placaju zakupe za radnje , i to papreno, pa i od toga neka srpska familija zivi...ipak nesto moraju i da plate carine i poreza...Bolja nego nista...

Secam se vremena kada je JAT leteo za Peking , pa nam stjuarti i piloti donosili istu ovu bofl robu, i naplacivali po 100 DM kosulju , koja sada kosta mozda 5 kod kineza......kada su JATovci donosili na kontejnere tepihe koje su valjali po 1 000 DM pa sad ispade da im je cena jedva 50 eura...

Jebi ga, ako nista, ima sirotinja raja gde da kupi gace i carape, a da se ne ugrade stevke i piloti......i to je neka vajdica, zar ne???

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana